Page 1

WEBB&IT En tidning från Web IT Solutions AB

Nr 1 • 2016

25 år i branschen

Web IT Solutions växer och bygger ut

– Tomas Svedberg blickar tillbaka

Syns du inte så finns du inte

NY WEBBPLATS SKA LOCKA FLER TILL VERKET

5

tips för en framgångsrik webbsida


Från 1991 ... 1991

Internet (”World Wide Web” som det kallades) fyller 1 år. Företaget Tele2 startar tjänsten Swipnet som erbjuder Internet. Microsoft lanserar första versionen av Word och Excel på svenska.

Facebook startas, vem kunde då tro att det skulle bli det som det är idag.

Twitter för korta små meddelanden lanseras. Även Spotify (musik på Internet) startar.

90 % av svenskarna har tillgång till Internet på ett eller annat sätt.

Carl Bildt skickar e-post till USA:s president Bill Clinton. Aftonbladet.se startas.

1992

Det blir möjligt att skicka SMS och datatrafik till och från mobiltelefoner.

1993

1994

Statskontoret kommer med ett förslag att det ska heta elpost istället för e-post.

33 % läser nyheterna på Internet dagligen. 3G-tekniken gör det enklare att surfa på mobilen.

Nyhetsprogrammet Rapport sänds för första gången via Internet.

1995

1996

I reklamen dyker ”Telia-pappan” upp som ska installera Internet och lära sig surfa.

1997

1998 Bärbara datorer blir allt populärare och man ser en klar trend mot allt mer bärbart.

2004

2003

2002

2005

Den första ”fildelningslagen” antas av regering och riksdag. YouTube startas.

2001

Mobiltelefonen iPhone börjar säljas i Sverige.

2008

86 % av svenskarna har tillgång till en dator i hemmet. ”Like-knappen” dyker upp på Facebook.

2009

2000

Wikipedia, uppslagsverket alla kan vara med och påverka, dyker upp på Internet.

Anställda får möjlighet att hyra/köpa en dator av arbetsgivaren. Google startas.

WiFi (standarden för trådlöst nätverk) skapas.

Telia lanserar ADSL-tekniken. Världen ser att ”milleniumbuggen” inte blev så illa som man hade trott.

Smarta klockor blir allt populärare. Pokémon-Go febern sprider sig över världen.

2006

2007

1999

Sveriges kommunikationsminister Ines Uusmann uttalar sig om att ”Internet är bara en fluga”.

En tydlig trend är att användningen av datorer och Internet ökar även i den äldre generationen.

2 av 3 använder sig av en mobiltelefon för att surfa på Internet.

2010

Surfplattan iPad lanseras. Instagram för att lagra foton på Internet startas.

2 | WEBB & IT – En tidning från Web IT Solutions AB

2011

2014

2015

2013

Medelsvensken tillbringar i snitt 3 timmar varje dag på Internet.

2012

Filmtjänsterna (Netflix, HBO Nordic, Filmnet, Viaplay, SF Anytime m.fl.) blir allt populärare.

Spelen Minecraft och Wordfeud blir årets snackisar.

2016

... till 2016!


LEDARE

FOTO: MALIN MAT TSSON

25 år

– en kort tid i världshistorien men en lång tid i datorernas värld Det är med glädje och stolthet jag presenterar vår nya tidning ”Webb & IT” som vänder sig till dig som är ansvarig för eller använder dig av IT i företaget. Vårt mål med tidningen är att ge dig som läsare en lättläst inblick i IT-världen och att ge dig inspiration samt idéer kring vad som är möjligt att åstadkomma. Redan som nyutexaminerad dataingenjör blev jag medveten om svårigheten, framförallt för små och medelstora företag utan egna IT-tekniker, att hitta rätt användningsområden för datorer och programvaror. Vi var i datoriseringens linda och få insåg vilket stöd IT kunde vara för företagets verksamhet. I början av 90-talet startade jag företaget Krylbo PC-Teknik vars huvudsakliga inriktning var att bygga datorer. Jag hjälpte även mindre företag med ”automatiseringen” genom att installera lämplig hård- och mjukvara samt utveckla bra och effektiva arbetssätt kring dessa. Från och med starten av mitt första företag och fram till idag har efterfrågan på dessa tjänster ökat stadigt i takt med företagens datorisering. Jämfört med början på 90-talet är möjligheterna oändliga idag – 25 år är en lång

Den vision om kundnytta som jag formulerade för 25 år sedan hänger med än.

tid i den här världen. Det har varit en spännande resa. Verksamheten har utvecklats från ett litet teknikföretag till ett företag där du som kund kan få hjälp med det mesta inom webb och IT. Idag heter vi Web IT Solutions, vi är sju medarbetare och har ett arbetsområde som sträcker sig från Mora till Mälardalen. Den vision om kundnytta som jag formulerade för 25 år sedan hänger med än idag och genomsyrar all vår verksamhet. Vi arbetar ständigt med att utveckla oss för att kunna leva upp till denna vision: ”För oss är det viktigt att det svåra ska bli lätt, att det som känns ogripbart ska bli hanterbart och

framförallt att det som är möjligt ska bli verkligt.” Med detta vill jag önska dig trevlig läsning och, som alltid, hjärtligt välkommen att höra av dig med dina tankar och frågor kring IT i verksamheten. Kom gärna med synpunkter på tidningen och önskemål om vad du vill läsa om i kommande nummer.

Tomas Svedberg VD

OM TIDNINGEN

KONTAKT

Tidningen WEBB & IT ges ut av Web IT Solutions AB i Avesta. Ansvarig utgivare: Tomas Svedberg, Web IT Solutions AB. Grafisk form: Kreatopia. Tryck: Henningsons Tryckeri. Papper: G-print, 170 g/cm2. Upplaga: 700 ex.

Telefon: 020-121 123 E-post: info@web-it.nu Adress: Prästgatan 39, Avesta Webbsida: www.web-it.nu

WEBB & IT – En tidning från Web IT Solutions AB | 3


SMÅTT & GOTT

Viktigt om Visma

Facebook på jobbet I oktober släppte Facebook nyheten ”Workplace by Facebook” – en kommunikationsplattform för arbetsplatsen. Verktyget erbjuder ett enkelt sätt att nå alla anställda, oavsett om de jobbar på kontoret eller ute i fabriken. Det enda som behövs är en mobiltelefon och ett användarkonto som tillhandahålls av företaget.

Företaget Visma som bland annat tillhandahåller administrativa programvaror har meddelat att de under hösten kommer att sluta stödja ett antal versioner av Windows, däribland Windows XP och Windows Server 2003.

VARNING FÖR BEDRAGARE!

FOTO: SHUT TERSTOCK

Vi har märkt en ökad aktivitet när det gäller säljare som ringer företag (till exempel Företaget AB) och påstår sig ha fått en förfrågan från någon som vill köpa ett liknande domännamn (webbadress) som Företaget AB har. Ofta med .eu istället för .se på slutet. Den som ringer upp vill vara snäll och erbjuder Företaget AB möjligheten att själv köpa domännamnet. Detta är i 99,9 % av fallen ren bluff som går ut på att lura företag att köpa domännamn till kraftigt överpris.

Distansarbete allt populärare Möjligheten till distansarbete har funnits under många år men det är först under de senaste åren som tekniken och funktionerna har kommit ikapp behoven och önskemålen. Den teknik som finns idag skapar ett effektivt sätt att distansarbeta oavsett var du befinner dig. Mer än 50 % av företagen använder idag någon form av så kallade molntjänster. Gemensamt för många av dem är att man upptäckt att det både är enklare och billigare att komma igång med molntjänster än man från början trodde.

Vad betyder responsiv? En webbsida som klarar av att skala webbsidan utifrån vilken enhet besökaren använder kallas för responsiv. Beroende på om en besökare använder dator, läsplatta eller mobiltelefon, anpassar sig webbsidan efter vilken enhet som används och möjliggör samma upplevelse. Responsiv webbdesign är ett av de mest efterfrågade begreppen i branschen just nu.

Marknadsför dig framgångsrikt via sociala medier Att marknadsföra sitt företag via sociala medier behöver varken vara dyrt eller speciellt krångligt. Du får snabbt respons och kan attrahera människor på ett helt nytt sätt.

Vilken kanal du ska välja att marknadsföra dig i beror helt på vilken målgrupp du vill nå ut till.

FACEBOOK

SNAPCHAT

INSTAGRAM

TWITTER

Facebook är populärast bland svenskarna. 70 % av internetanvändarna använder Facebook, varav hälften gör det dagligen.

Domineras av de yngre användarna. 21 % av svenskarna har Snapchat. I åldersgruppen 12–25 år har hela 70 % Snapchat.

Instagram är den tjänst som ökar mest just nu. 40 % av svenskarna använder Instagram och 23 % gör det dagligen.

Var femte svensk använder Twitter. Användningen nästan fördubblades på tre år, från 12 % 2012 till 22 % 2015.

4 | WEBB & IT – En tidning från Web IT Solutions AB


FOTO: MALIN MAT TSSON

FOTO: SHUT TERSTOCK

H. Östbergs IT-chef Bengt Ekman och Glenn Norman från Web IT Solutions.

H. Östberg tecknar serviceavtal Fläkttillverkaren H. Östberg AB (f.d. CA Östberg) med verksamhet på flera orter i Sverige och även i Norge, Indien och Kina tecknade i september ett flerårigt service- och underhållsavtal med Web IT Solutions.

Web IT Solutions växer och bygger ut Web IT Solutions kundstock växte med ett 100-tal kunder när man den 1 juli 2016 tog över merparten av verksamheten i Sala-företaget it-solutions 4 U. Samtidigt satsar man under 2016 och 2017 närmare en miljon på att utöka sin datahall för att möta den växande efterfrågan på virtuella servrar och andra molntjänster. It-solutions 4 U och dess ägare Magnus Andersson har under många år varit en nära samarbetspartner till Web IT Solutions. Kärnan i Sala-företagets verksamhet har varit ett egenutvecklat system som heter Projekt24. Systemet innerhåller funktionalitet för försäljning (order) och ärendehantering med tidredovisning. – Det var ett lätt beslut för oss att hjälpa Magnus när han önskade avveckla stora delar av verksamheten och gå vidare, berättar Tomas Svedberg, VD på Web IT Solutions. Affären innebär att Web IT Solutions tar över utvecklingen av Projekt24:s funktionalitet. Den innebär

också att Web IT Solutions kundstock växer med ett 100-tal kunder inom ITdrift, webbhotell samt Projekt24.

INVESTERAR FÖR FRAMTIDEN För att möta den ökade efterfrågan på virtuella servrar och andra molntjänster väljer Web IT Solutions att satsa närmare en miljon på att bygga ut sin egen serverhall. – Till skillnad från många av våra branschkollegor så använder vi vår egen datahall. Detta för att ha optimal driftsäkerhet och även för att ha bästa möjiga kontroll över att obehöriga inte ska komma åt våra kunders data, menar Tomas Svedberg.

H. Östberg och dess IT-chef Bengt Ekman har under många år haft ett nära samarbete med Web IT Solutions som leverantör inom områden som IT-drift, support och webbutveckling. Det samarbetet har lett till ett nytecknat serviceavtal. – Våra behov av ständigt fungerande IT på våra siter runt om i världen ställer höga krav på våra samarbetspartners när det gäller både kompetens, flexibilitet och engagemang, säger Bengt som själv ansvarar för den globala IT-driften hos fläkttillverkaren. IT-miljön består av ett 20-tal servrar och ungefär 200 användare. Affärssystemet är M3 (f.d. Movex). Avtalet innefattar områden som löpande IT-drift och underhåll, support och säkerhetskopiering men också utveckling av befintlig IT-miljö. Rent praktiskt innebär det att Web IT Solutions får rollen som företagets IT-avdelning.

WEBB & IT – En tidning från Web IT Solutions AB | 5


FOKUS: DIGITAL MARKNADSFÖRING

Del 1:

En framgångsrik webbsida Det gamla ordspråket “syns man inte så finns man inte” är lika relevant idag som alltid. För dig som inte redan har skapat en närvaro på internet är det verkligen dags att börja nu. Det är inte längre ett val – idag är det en nödvändighet.  I den första delen i serien om digital marknadsföring ska vi titta närmare på webbsidan. Med hjälp av fakta och egna erfarenheter vill vi ge dig den grundläggande kunskap som behövs för att skapa en bra webbsida som når ut och blir synlig i bruset. Det är viktigt att utseende och innehåll speglar företaget samt ger en tydlig och sann bild av vad företaget erbjuder. Besökaren måste snabbt få veta att den hamnat rätt, annars är risken att hen lämnar din sida och går till en konkurrent. Säljer ni bildäck så ska fokus läggas på just bildäck. Visst är det tilltalande med häftiga bilder på sportbilar, men speglar bilderna verkligen er verksamhet? Ju tydligare ni är med ert budskap, desto lättare har besökaren att förstå vad det är ni erbjuder.

STARTSIDAN Startsidan måste ses som det absolut viktigaste, då den är det första de allra flesta besökare kommer att mötas av. Startsidan bör innehålla en kort presentation av företaget och en sammanfattad och lättöverskådlig beskrivning av de tjänster ni erbjuder. Nappar besökaren redan här är det viktigt att underlätta genom tydliga hänvisningar

till sidor där de kan läsa mer om era tjänster eller produkter. Länkar mellan sidor på webbplatsen hjälper både besökarna och sökmotorernas robotar att hitta relevant information.

TEXTERNA Lägg stor vikt vid webbsidans texter. Satsa på välskrivna och innehållsrika texter som beskriver er verksamhet och som lyfter fram nyttan med era tjänster eller produkter. Sökmotorerna kan inte gissa vad ni erbjuder – ni måste själva berätta det för dem. Därför är det viktigt att skriva tydliga rubriker och texter som innehåller verksamhetens viktigaste ord och begrepp. När det gäller websidans texter är det också viktigt att välja ett typsnitt som är lättläst. BILDERNA En bild säger verkligen mer än tusen ord och

6 | WEBB & IT – En tidning från Web IT Solutions AB

’’

valet av bilder kan vara helt avgörande för vilken känsla potentiella kunder får för din verksamhet. Bildernas motiv och kvalitet kommer att påverka ditt varumärke. Anlita gärna en professionell fotograf som tar bilder på just din verksamhet, då blir bilderna både relevanta och äkta. Det kommer att löna sig i längden. En bra bild från den egna verksamheten är alltid bättre än en generell bild som du köpt eller lånat från nätet. Och ’ingen bild’ är nästan alltid ett bättre alternativ än ’en dålig bild’.

AKTIVITETEN Håll informationen på webbsidan aktuell och uppdaterad. Både besökare och sökmotorer älskar nytt och fräscht innehåll. Var aktiv och dela med dig av

Vartannat besök görs idag från en mobil eller surfplatta.


FOTO: SHUT TERSTOCK

’’

Skapa bra rutiner så att uppdateringen av webbsidan blir en naturlig del i verksamheten.

5

TIPS

för en framgångsrik webbsida

1 Tänk användarvänlighet. Gör det lätt för besökaren att hitta och navigera genom tydliga menyer och länkar.

2 Använd relevanta bilder. Satsa på hög kvalitet och motiv som visar just er verksamhet.

vad som händer i verksamheten, gärna i ett nyhetsflöde. Det är viktigt att skapa bra rutiner så att uppdateringen av webbsidan blir en naturlig del i verksamheten – annars glöms det lätt bort. Möts kunderna av en nyhetssida där den senaste nyheten är tre år gammal kommer de att undra om er verksamhet verkligen är aktiv, och i värsta fall vänder de sig till en konkurrent där de tror sig få snabbare återkoppling.

MOBILANPASSNINGEN För att kunna ge era besökare bästa möjliga upplevelse av er webbplats krävs idag en mobilanpassning. Statistik visar att vartannat besök idag görs från en mobil eller en surfplatta. Du vill inte gå miste om hälften av de potentiella kunderna bara för att de får en dålig upplevelse, eller till och med möts av ett oläsligt innehåll, när de surfar på mobilen. Att mobilanpassa webbsidan gör

också att den visas högre upp i sökmotorernas sökresultat.

SVARSTIDEN Sist men inte minst vill vi slå ett slag för sidans svarstid. Hur snabb sidan är helt enkelt. Besökaren ska inte behöva vänta på att sidans innehåll ska laddas och göra sig synligt. Studier visar att besökaren lämnar en sida redan efter 3–4 sekunders väntan. Hur snabb sidan är beror på vilken kapacitet leverantören av webbhotellet har. Har din sida lång svarstid kan det vara en bra idé att se över valet av leverantör. I nästa nummer tittar vi närmare på sökmotoroptimering – hur man gör för att sidan ska hamna högre upp i sökresultaten i Google och andra sökmotorer.

3 Jobba med texten. Se till att dina rubriker och texter är tydliga och lyfter det viktigaste. Skapa gärna listor.

4 Mobilanpassa din sida. Hälften av besöken sker från mobil eller läsplatta idag, se till att din webbsida anpassar sig och ger en bra upplevelse även på mindre skärmar.

5 Var tydlig med kontaktuppgifterna på webbsidan. Skapa gärna kontaktformulär som förenklar processen för besökaren.

WEBB & IT – En tidning från Web IT Solutions AB | 7


FOTO: MALIN MAT TSSON

Webbutvecklare Tobias Pettersson och Verkets webbansvarige Susanne Carlzon.

www.verket.se

Ny webbplats ska locka fler till Verket Under våren och sommaren har Verkets nya webbplats tagit form med hjälp av Web IT Solutions. Modern responsiv design tillsammans med smart teknik skapar en bra upplevelse för såväl besökare som webbredaktörer. Verkets tidigare webbplats hade blivit några år gammal och lämnade en del att önska både när det gällde design och teknik. Sidan var inte responsiv vilket gjorde att besökare som surfade på mobilen fick en dålig upplevelse. Dessutom tyckte besökarna att sidan var otydlig – man hade bland annat svårt att hitta öppettiderna. Det var hög tid för en uppgradering och i början av våren tog Verkets ansvarige chef Kenneth Linder kontakt med Web IT Solutions. Webbutveck-

laren Tobias Pettersson fick uppdraget att skapa en sida som inte bara uppfyller kraven på tydlighet och användarvänlighet utan också lyfter Verkets unika verksamhet och miljö på ett proff sigt och lockande sätt.

POSITIVA REAKTIONER Lagom till öppningen av Avesta Art var Verkets nya webbplats färdig och reaktionerna har hittills varit positiva. – Vi är jättenöjda med resultatet och vi har fått fina betyg från besökarna – både spontana muntliga kommentarer och genom gästenkäterna, berättar Kenneth.

SMIDIGARE VARDAG Den nya webbplatsen har också underlättat vardagen för Verkets egen personal. – Eftersom den nya webbplatsen är ihopkopplad med våra andra digitala

8 | WEBB & IT – En tidning från Web IT Solutions AB

Vi är jättenöjda med resultatet och vi har fått fina betyg från besökarna.

kanaler slipper jag dubbeljobba. När jag gör ett evenemang på Facebook dyker det automatiskt upp på webbsidan också, säger Susanne Carlzon.

FORTSATT UVECKLING En webbplats blir egentligen aldrig färdig. Innehållet ska såklart hållas uppdaterat men det dyker också ständigt upp nya behov och ny teknik. – Nästa steg kanske blir att lägga till en webbshop, eftersom vi säljer en del spännande produkter. Idag skickar vi faktiskt en del produkter utifrån telefonbeställningar, berättar Kenneth. Om det blir aktuellt vet de redan nu vilka de ska kontakta. Samarbetet med Web IT har fungerat bra. – Tobias har tillfört kompetens som vi saknar. Han har varit lyhörd men har också kommit med många egna idéer och förslag på förbättringar. Det har funkat jättebra, avslutar Kenneth.


FOTO: SHUT TERSTOCK

Ökade hot mot företagets IT-miljö Varje gång en dator kommunicerar med omvärlden via Internet, e-post eller genom lagring av data på exempelvis externa hårddiskar eller USB-minnen ökar risken för att den ska bli ”smittad” av oönskade program. En del av hoten är triviala medan andra kan få mycket svåra ekonomiska konsekvenser för verksamheten. Historiskt sett har virus och andra oönskade program alltid varit en plåga, men effekterna har oftast varit begränsade och sunt förnuft har oftast räckt för att klara sig från att bli drabbad. De olika virusen brukade främst vara programmerares (hackers) sätt att visa hur duktiga de var på programmering. De senaste åren har den ekonomiska brottsligheten fått upp ögonen för vad som går att göra med små och enkla medel och dessutom med mycket liten risk att avslöjas. Varje dag kommer hundratals nya varianter av dessa lömska program och det blir allt svårare att skydda sig om man inte vet hur man ska göra.

RANSOMWARE ALLT VANLIGARE Det största hotet just nu, ur ett ekonomiskt perspektiv, är så kallade ransomware (från engelskans ord för lösensumma). Programmet tar sig, på olika sätt, in i datorn och krypterar alla datafiler (dokument, bilder, databaser m.m.) så att de blir oanvändbara

Antivirusprogrammet

Panda blir vassare

Om programmet lyckas ta sig in och genomföra krypteringen är det enda sättet att komma åt sina filer igen att betala en lösensumma. Lösensumman är ofta på flera tusen kronor. för användaren. Om programmet lyckas ta sig in och genomföra krypteringen är det enda sättet att komma åt sina filer igen att betala en lösensumma. Lösensumman är ofta på flera tusen kronor. De flesta experter rekommenderar att man inte betalar lösensumman eftersom det inte finns någon garanti för att man faktiskt får kodnyckeln som ”låser upp” filerna.

BÄSTA SKYDDET De bästa metoderna för att skydda sig är att ha ett bra säkerhetsprogram installerat samt att minst en gång per dygn ta en säkerhetskopia av sina data. Ta gärna hjälp vid valet av säkerhetsprogram – en del antivirus-program på marknaden ger ett otillräckligt skydd mot vissa hot.

WEBB & IT – En tidning från Web IT Solutions AB | 9


Målet är att deltagarna direkt ska kunna gå tillbaka till arbetet och använda det de lärt sig.

Sedan några år tillbaka erbjuder Web IT Solutions sina kunder säkerhetsprogrammet Panda Endpoint Security som en molntjänst. Panda kommer nu med en vässad version som är ännu bättre på att upptäcka nya hot. Traditionella antivirusprogram använder olika mallar (signaturer) för att hitta virus och andra hot. I många fall är det effektivt men i andra har det visat sig värdelöst. De mallbaserade antivirusprogrammen kunde till exempel varken stoppa PostNord-viruset eller Telia-viruset – två varianter av så kallade ransomware.

NY ANALYSMETOD Den nya versionen, Panda Adaptive Defense 360, skyddar datorn mot hot genom en helt ny analysmetod som är proaktiv och stoppar hotet innan det hinner infektera datorn. – Det här är det absolut bästa skydd vi har sett i den här prisnivån säger Glenn Norman, ansvarig för service och support på Web IT Solutions. Glenn berättar också att eftersom det är en molntjänst så övervakas allt centralt och vid ett eventuellt hot mot en kund tar företagets tekniker kontakt med kunden och hjälper till att eliminera hotet.

Kompetensutveckling med högt satta mål Kartongtillverkaren Stora Enso Fors AB utanför Avesta insåg redan under 90-talet vikten av att ge sina medarbetare en både hög och bred IT-kompetens. Företaget har nu i över 20 år använt Web IT Solutions som leverantör av IT-utbildningar för användare. Stora Enso Fors krav på IT-utbildningarna är att de ska vara målgruppsinriktade, flexibla och effektiva. Nya deltagare och problemformuleringar gör varje utbildningstillfälle unikt och i Web IT Solutions uppdrag ingår att anpassa utbildningarna till deltagarnas individuella behov och önskemål. En väl utvecklad pedagogik och metodik i kombination med användande av data och under-

10 | WEBB & IT – En tidning från Web IT Solutions AB

lag från kundens egen verksamhet ger en optimal utbildning där deltagaren står i fokus. Målet är att deltagarna direkt ska kunna gå tillbaka till arbetet och praktiskt använda det de lärt sig under utbildningen. Bland de andra företag som höjt sin IT-kompetens med hjälp av Web IT Solutions genom åren återfinns bland annat Outokumpu, Swedbank och Apoteket.

FOTO: SHUT TERSTOCK

Panda blir ännu vassare


FO

Aktuella webbprojekt

TO : SHU

NY WEBBPLATS: Diccfors Consult Design och utveckling av ny webbplats, sidan inkluderar också möjlighet till blogg. Målet är att stärka varumärket och på ett enkelt sätt kunna förmedla kommande aktiviteter. Anpassad för mobila enheter. www.dickforskonsult.se

NY WEBBPLATS: Fina fönster & spröjs Vidareutveckling av befintlig webbplats, fokus på nya produkter och målgrupper. Arbete med digital marknadsföring inom sökmotoroptimering och sociala medier. Anpassad för mobila enheter. Planerad lansering december 2016. www.finasprojs.se

NY WEBBPLATS: El Kraftteknik & Konsult Framtagning av ny webbplats med fokus på layout och design som speglar företagets verksamhet samt förenkla arbetet med uppdateringar. Målet är att förstärka varumärket genom närvaro på sociala medier. Anpassad för mobila enheter. Planerad lansering december 2016. www.ektk.se

NY WEBBPLATS OCH WEBBSHOP: Entrémattan Design och utveckling av webbplats och webbshop för försäljning av företagets produkter och tjänster. Fokus på enkel användning av webshopen och möjlighet att anpassa den för olika kundgrupper. Anpassad för mobila enheter. www.entremattan.se

NY WEBBSHOP: Playgolf Framtagning av ny webbshopsplattform för försäljning av företagets produkter. Fokus på användarvänlighet och enkla betalningsfunktioner. Både shop och administrativt gränssnitt anpassade för mobila enheter. www.playgolf.se

T T ER STO C K

Här presenteras ett urval av Web IT Solutions pågående webbprojekt. UNDERHÅLL OCH UTVECKLING WEBB: Verket Avesta Underhåll och utveckling av webbplatsen för Verket i Avesta. Fokus på layout och design, enkelhet att navigera på sidan samt underlätta publicering av kommande aktiviteter. Flödeskoppling från sociala medier. Webbplatsen uppfyller kriterierna för tillgänglighet enligt WCAG 2.0 samt är anpassad för mobila enheter. www.verket.se

PRODUKTVALSSYSTEM: H. Östberg Design och utveckling av webbapplikation för att ge företagets kunder en bra och tydlig överblick av företagets omfattande produktsortiment. Företagets närvaro på många platser i världen ställer extra höga krav på språkhantering och anpassning av innehållet beroende på region etc.

www.ostberg.com KÖRKORTSADMINISTRATION: Säker Skog Design och utveckling av webbapplikation för administration av organisationens verksamhet gällande körkort för motoroch röjsåg. Fokus på användarvänlighet och säkerhet vilket bland annat innebär inloggning med mobilt BankID. Hela applikationen är anpassad för mobila enheter. Planerad driftstart kvartal 1 2017.

www.sakerskog.se BOKADMINISTRATION: HarperCollins Nordic Design och utveckling av en webbapplikation för att hantera företagets bokproduktion och försäljningsadministration. Syftet med att skapa en databasstyrd webbapplikation var att samla alla data på en plats samt att deras medarbetare runt om i Skandinavien enkelt skall kunna arbeta i systemet från valfri datorenhet. www.harpercollins.se

Prenumerera på vårt nyhetsbrev! Vill du ta del av fler aktuella projekt, anmäl dig till vårt nyhetsbrev på www.web-it.nu

WEBB & IT – En tidning från Web IT Solutions AB | 11


VI GER ER MÖJLIGHETERNA! E-post

Säkerhetskopiering

Vi erbjuder professionella och säkra e-postlösningar för företag. Vi fokuserar på tillgänglighet och erbjuder moderna e-postlösningar anpassade för datorer, surfplattor och mobiltelefoner.

Säkerhetskopiering är en av våra populära tjänster. Vi krypterar och kopierar viktig data till flera geografiskt åtskilda servrar, vilket ger skydd mot t.ex. brand och stöld.

Webb

E-handel

Vi har mångårig erfarenhet av att hjälpa företag att synas på nätet. I konkurrensen om besökare till webbplatsen krävs enkelhet, snygg design och modern funktionalitet.

Vi erbjuder en komplett e-handel med ordersystem, kundregister, nyhetsbrev, språkhantering och marknadsledande betallösningar. Vi hjälper dig att lyckas med din försäljning på nätet!

Kompetensutveckling

Digital marknadsföring

Web IT Solutions har ett brett utbud av tjänster för att hjälpa kunden att kompetensutveckla personalen. Flexibla lösningar och pedagogiska lärare ger högsta möjliga utveckling av deltagaren.

Vi skapar strategier och handlingsplaner specifikt för er digitala marknadsföring. Det kan handla om allt från att stärka det egna varumärket, till att bryta ny mark för potentiella kunder. Oavsett syfte skräddarsyr vi lösningen åt er.

Virtuell server

IT- Drift

Det mobila kontoret som för bara några år sedan var en dröm är nu verklighet. Med virtualisering får företaget större möjlighet att anpassa tekniken efter sina behov. Virtualisering innebär nästan alltid ökad tillgänglighet, högre säkerhet och lägre kostnader.

Vi har i över 25 år arbetat med IT-drift och utveckling av IT-miljön hos företag. IT-driftstjänster ger företaget smidiga lösningar för att få hjälp med drift, förebyggande underhåll, service och övervakning av företagets IT-miljö.

Vill du veta mer om hur vi kan hjälpa just dig? Kontakta oss redan idag, tel: 020-121 123 E-post: info@web-it.nu | Adress: Prästgatan 39, Avesta | Webbsida: www.web-it.nu

Webb & IT Nr 1 2016  
Webb & IT Nr 1 2016