Page 1

del2

1

torsdag 18 april 2019

Falköping. s

Handelstidning G NIN TID S ING ÖP LK FA H OC EL ND HA TIV AK , UN MM KO S ETT SAMARBETE MELLAN FALKÖPING

Foto: Göran Bard

PREMIÄR FÖR HANDLARNA – nya presenkort i påsk

sidan 14

Mona och Ulf Välkomnar till Vilhelsmsro Gårdscafé

Populära guidningar På Falköpings Osteria

sidan 7

sidan 10


2

HELA DENNA SIDA ÄR EN ANNONS FRÅN AKTIV HANDEL FALKÖPING

PÅSKEN

FIN START PÅ VÅREN! Tiden rullar på snabbt. Det senaste numret av Falköpings handelstidning kom i december och mitt i julrushen. Det är en viktig tid för oss då det säljs som mest under hela året. Den här vintern har försäljningen legat på en hyfsat bra nivå för många av våra medlemsbutiker. Nu går vi mot nya tider med våren som nu är i full gång. DE NYA PRESENTKORTEN lanseras på påskafton. Det

känns som ett steg i rätt riktning där vi tar hjälp av den senaste tekniken. Det blir lätthanterligt för alla, men framför allt för kunderna som får ett kort istället för en hög med papperspresentkort.

PÅ KORTEN FINNS Aktiv handels närhandlalogga. Den är till för att öka folks medvetande om att handla lokalt. Det är viktigt på många sätt. Vill vi ha en levande handel i Falköping så måste både de små och stora butikerna finnas kvar. NU ÄR DET åter dags för Påsk i stad. Det traditionella firandet med påskparad och påskdans känns lite som en start på våren. I helgen hålls även Påskrundan eller Konstrundan som man också kallar den. Många konstnärer och konstgallerier visar då sin verksamhet för allmänheten. Passa på att besök dem och ta del av allt fint som görs. Vi har otroligt många fantastiska konstnärer runt omkring oss! Nu hoppas vi bara på att det blir fint väder i helgen så många kan njuta av ledigheten.

BERNHARD SAHLGREN, ORDFÖRANDE I AKTIV HANDEL

AKTIV HANDEL I FALKÖPING är handlarnas intresseförening, vilken har i uppdrag att skapa förutsätt­ ningar för ett aktivt handelsområde. Att samverka gör oss starka, och med gemensam röst kan vi påverka och utveckla handeln i Falköping. Föreningens medlemmar träffas

en gång i kvartalet och behandlar frågor som är viktiga för oss som handelsstad. Vår styrelse jobbar i ett tätt sam­ arbete med kommunens handelsut­ vecklare och näringslivschef, vilket gör att vi kan driva utvecklingen framåt med stora muskler.

BLI MEDLEM I VÅR FÖRENING och bidra till en attraktiv handelsstad. Tillsammans blir vi starka!

Kontakta ordförande Bernhard Sahlgren för att få reda på mer om medlemskapet via info@bernhardskoffert.se

Öppet alla dagar

VÄL MÖTT I FALKÖPING – EN HANDELSSTAD I UTVECKLING!

8–21

MEDLEMMAR I AKTIV HANDEL Öppet 8-20

Ållebergscenter. Tel: 0515–776 440. www.maxifalkoping.se

BUTIKER

Öppet alla dagar

8–21 Öppet 8-20

Ållebergscenter. Tel: 0515–776 440. www.maxifalkoping.se

NYTT PRESENTKORTSSYSTEM AKTIV HANDEL FALKÖPING

lanserar ett nytt presentkort un­ der våren 2019. Det kan du köpa på Akademibok­ handeln Norders, www.handelfalköping.se insta: @handelfalkoping Dotorpsgatan FB: Handel i Falköping 3 i Falköping. Du laddar ditt kort med valfritt belopp (minst 100 kronor) och kortet är sedan giltigt i 12 månader.

P E ENTKORT PRESENTKORT

Vara & Falköping

Vi tar emot Aktiv Handel Falköpings Butiker/restauranger/caféer i Falköping som tar presentkort emot Aktiv Handels nya presentkort: Actic Akademibokhandeln Apoteket Bernhards Koffert Boutique Violen BS Foto Cervera Cesarstugan Claessons Chark Dressmann Elgiganten Falbygdens Osteria Falköpings Saluhall ICA Maxi ICA Supermarket Intersport Jack & Jones KappAhl

Klockmaster Kurorten Mösseberg Miljöshopen Mys Pys Mössebergsbagaren Nya Konditoriet - Kaffe Record O.J:s Skor Racerdepån Sjöbergs Guld Specsavers Svenska Kyrkan Teaterbaren / Hotell Falköping Tre Guldsmeder Trätorgets Skor Vero Moda WG Golfrestaurang Wrågården

Det gamla pappers-presentkortet kommer ni fortfarande kunna lösa in i de butiker som tar emot det (inom ramen av giltighetstiden).

RESTAURANGER & CAFÉER

FRISÖRER

BANKER & FÖRSÄKRINGSBOLAG

STÖDMEDLEMMAR www.matokultur.se


HELA DENNA SIDA ÄR EN ANNONS FRÅN AKTIV HANDEL FALKÖPING

PÅSKAFTON 10–14

Butikerna har öppet 10-14 med bra erbjudanden! Saluhallen grillar lokalproducerat • Ansiktsmålning 11.00 Kom och gå med i vår påskparad med påskharen och trumslagare! Alla utklädda får en överraskning av påskharen. Samling: Hälsokraft-butiken på Storgatan. 11.15 Påskdans på Stora Torget. Agnes Rehn spelar och sjunger. 10–14 Ponnykörning och ponnyridning med Axevalla travskola

HANDELFALKÖPING.SE

T R O K T N PPPRRREEESSSEEENNTKORT www.handelfalköping.se insta: @handelfalkopinging.se öplkinöpg ndel lkfa ndelw.hai Fa FB: Haww öp lk fa www.hainndstela: @handeinlfg.alsekoping kolkpiöpnging deellfal i Fa insta:FB@h: an Hand FB: Handel i Falköping

ndeln, Falköping ha ok ib m de ka A : le äl st Försäljnings

premiär

Den 20 april är det för Aktiv Handels digitala presentkort! Anslutna butiker hittar du på www.handelfalköping.se. Glad handel! :)

3


4

HELA DENNA SIDA ÄR EN ANNONS FRÅN AKTIV HANDEL FALKÖPING

Molly Fransson, barista och Simone Andersson, platschef, ska se till att cafégästerna trivs på Espresso House i Falköping. Foto: Göran Bard

Fin start för nyetablerade Espresso House Espresso House är Nordens största cafékedja med drygt 400 caféer i Sverige, Norge, Danmark, Finland och Tyskland. Sen i mars månad finns den även i Falköping. – VI ÄR JÄTTENÖJDA med vår etablering i Falköping. Det går inte hitta en bättre lokal med sådant läge i centrum, säger Simone Andersson, platschef. ESPRESSO HOUSE FÖRSTA coffee shop öppnades 1996 av Charles och Elisabet Asker. Den låg på Kyrkogatan i Lund och var ett litet café som inspirerats av den italienska och amerikanska kaffekulturen. Sedan dess har mycket hänt. IDAG ÄR DET en ledande kedja i Norden med cirka 100000 besökare dagligen.

– VI EXPANDERAR OCH utvecklar vår

– DET ÄR TYDLIGEN inte många som har öppet i centrum under söndagarna, så nu vill vi försöka ändra på det och få fler butiker och caféer att ha söndagsöppet, säger hon.

TVÅ AV PERSONALEN i Falköping har arbetat på företaget sedan tidigare. Simone Andersson kommer närmast från en av kedjans tre Espresso House i Skövde.

I PÅSK HAR Espresso House öppet så var­ för inte passa på och besöka det mysiga fiket och i glada vänners lag njuta av en härlig och god cappuccino eller någon annan av caféets alla andra läckerheter.

verksamhet hela tiden. Det är det som gör det roligt att jobba här. Starten i Falköping har också gått över förväntan med många som besökt oss, säger Simone Andersson.

– ALLA SOM BÖRJAR hos oss får en

utbildning. Så att de får god kunskap hur man brygger det bästa kaffet. För vår del handlar det nu om att personalen efter uppstarten ska komma in i alla rutiner, säger hon.

PÅ ESPRESSO HOUSE kan du få kaffe i

flera olika former. Det serveras även sallader, lättare mat och en hel del goda kakor. I Falköping har man öppet från 8 – 20 på vardagar, 9 – 18 lördagar och 11 – 17 söndagar.

Text: GÖRAN BARD


Nyhet!Vår allra bästa

VÄGG: JOTUN 9938 NATURLIGT SVART TERRASS: JOTUN 90002 GRÅSVART

utomhusfärg DEMIDEKK Infinity med den nya och banbrytande INFINITYteknologin gör att huset håller sig vackert i år efter år.

DEMIDEKK Infinity med den nya och banbrytande INFINITY-teknologin gör att huset håller sig vackert i år efter år.

Båda modellerna är utrustade som på bilderna Original: Svart Natur Color: Rött, Turkos, Lime, Orange & Rosa Skeppshult Natur Color

KAMPANJVECKA Lör 23/2 - Lör 2/3

VÄGG: JOTUN 9938 NATURLIGT SVART TERRASS:Den JOTUN 90002 GRÅSVART patentsökta teknologin

Nu 7495:-

i DEMIDEKK Infinity är ett helt nytt sätt att göra färg på och gerpatentsökta överlägsen kulöroch Den teknologin glanshållbarhet. Färgen har i DEMIDEKK Infinity är ettoch en självrengörande effekt helt nyttoch sätt att göra färg smuts pollen fäster inte ytan. påpåoch ger överlägsen kulör-

30%

på massor av tapeter

25%

Lady Supreme & Lady Perfection

rabatt

Rek 9295:-

s

a kulörinte! på och ger överlägsen och glanshållbarhet. Färgen har en självrengörande effekt och smuts och pollen fäster VÄGG: JOTUN 9938 NATURLIGT SVART TERRASS: JOTUN 90002 GRÅSVART inte på ytan.

rabatt

Foto: Mikkel Mortensen (Art Director foto: Therese Sennerholt. Stylist: Pella Hedeby/Lotta Agaton Interiors)

Vår allra bästaDen patentsökta teknologin i DEMIDEKK Infinity är ett utomhusfärg helt nytt sätt att Mgöra is färg Nu 6295:Rek 6895:-

Foto: Mikkel Mortensen (Art Director foto: Therese Sennerholt. Stylist: Pella Hedeby/Lotta Agaton Interiors)

5

Nyhet! Skeppshult Original

nsen (Art Director foto: Therese Sennerholt. Stylist: Pella Hedeby/Lotta Agaton Interiors)

DEMIDEKK Infinity med den nya och banbrytande INFINITY-teknologin görHANDEL FALKÖPING HELA DENNA SIDA ÄR EN ANNONS FRÅN AKTIV att huset håller sig vackert i år efter år.

och glanshållbarhet. Färgen har en självrengörande effekt och smuts och pollen fäster inte på ytan.

CMYK farge over metallic foil: C: 20 M: 30 Y: 60 K: 0

Gull

VÄGG: JOTUN 1105 VILLAVIT i butikerna Fler erbjudanden DETALJER: JOTUN 1105 VILLAVIT

Priserna gäller lagervaror Reservation för slutförsäljning

TERRASS: JOTUN 90029

Demidekkare målar gärna.

NATURLIGT SILVERGRÅ Men inte så ofta. Kampanjpriserna gäller 23/2-2/3 vid kontant/kortbetalning Av trycktekniska orsaker kan färgproverna från originalfärgerna. Rabatten gäller avvika ord. rek. pris. Kan ej kombineras med andra erbjudanden.

Gull

CMYK farge over metallic foil: C: 20 M: 30 Y: 60 K: 0

VÄGG: JOTUN 1105 VILLAVIT FALKÖPING Österängsg. 1 • tel. 0515-64 48 80

DETALJER: JOTUN 1105 VILLAVIT Mån-Fre 7-18 Lör 10-13 Ålleberg Center, Falköping Demidekkare målar gärna. TERRASS: JOTUN 90029 NATURLIGT SILVERGRÅ TIDAHOLM Järnvägsg. 5 • tel. 0502-47 37 27 Tel. 0515-711430 Men inte så ofta. Mån-Fre 9-18 (Lunchstängt 13-14) Lör 10-13 VÄGG: JOTUN 1105 VILLAVIT DETALJER: JOTUN 1105 VILLAVIT TERRASS: JOTUN 90029 NATURLIGT SILVERGRÅ

Av trycktekniska orsaker kan färgproverna avvika från originalfärgerna.

Demidekkare målar gärna. Men inte så ofta.

Nyheter vår/sommar 2019

Av trycktekniska orsaker kan färgproverna avvika från originalfärgerna.

Drop in för håltagning i örat i mån av tid

JOSE0051_Jotun_SE_Demidekk_Infinity2019_ÅF_194x297.indd 1

JOSE0051_Jotun_SE_Demidekk_Infinity2019_ÅF_194x297.indd 1

15.03.2019 11:11

15.03.2019 11:11

10%

Gäller 18-30 april på det vi har hemma ej beställningar

Dotorpsgatan 2, Falköping | 0515-194 40


6

HELA DENNA SIDA ÄR EN ANNONS FRÅN AKTIV HANDEL FALKÖPING

Hanna Hjelm, Ulla-Mari Forendahl och Elisabeth Modig, jobbar alla med uthyrningen av lägenheterna i höghusen. Foto: Göran Bard

Byggstart för höghus under hösten Två höghus planeras på kvarteret Diamanten i centrala Falköping. De är på åtta våningar vardera. Det första ska börja byggas i september månad med inflyttning den första december 2020.

DET ÄR EKPARKETT i hela lägenheterna

– DET HÄR ÄR den största investering som vårt bolag gjort. Den är på 140 miljoner kronor när vi räknar av ett statligt stöd på 30 miljoner, säger Anders Johansson, vd på Falköpings Hyresbostäder.

ETT STORT GARAGE ska byggas mellan höghusen. Från garagen når man hissar som går direkt upp till lägenheterna, på garagetaket byggs en grillplats med per­ gola och i källaren cykelrum med angräns­ ande verkstad. Det blir rökförbud i husen och istället inrättas en rökruta utomhus.

HÖGHUSEN BYGGS MELLAN Ållebergs­ vägen och Petter Ryttings väg. Det innebär två kvarter från Stora torget och ett centralt läge med närhet till dagis och skolor. TOTALT RÖR DET sig om 73 hyreslägen­

heter. Tvåorna är på 59 kvadrat. Hyran för dem ligger på 7200 kronor i månaden. Treorna är på 72 kvadrat och kostar 8300 kronor.

FYRORNA FINNS I två olika storlekar

nämligen 90 kvadratmeter och över 100. De kostar 9900 kronor respektive 10800. DESSA HYRESNIVÅER FÖRUTSÄTTER ett statligt investeringsstöd annars ökar hyran med cirka 1000 kronor i månaden.

utom i hallen där det är klinkers. Varje lägenhet har också en inglasad balkong.

– VI HAR EN INTRESSELISTA med 150

namn som vi nu kontaktar för att skicka ut prospekt till. Vi behöver ha cirka 200 intressenter för att fylla bägge husen. Det räknar vi med att vi ska få in. I så fall kan höghusen byggas parallellt. Höghus två kan då stå klart våren 2021, säger Anders Johansson.

UNDER MOTORDAGEN KOMMER bygg­ naderna att visas via en digital miljö på Bildkällan. Den som är intresserad och vill ha mer information kan besök utställning. – DE DIGITALA FILMERNA finns även på vår hemsida, säger Anders Johansson. BYGGTEAMET ULRICEHAMN AB har vunnit upphandlingen av byggnationen. Det är samma bolag som bygger Plåtslagaren 38. De lägenheterna blir inflyttningsklara i sommar. På så sätt kan det första höghuset på Diamanten börja byggas i höst.

DET BLIR EN väldigt hög standard för

de som bor där. I varje lägenhet finns ett badrum med dusch, torktumlare tvättma­ skin och arbetsbänk. Köken har moderna kylskåp, frysar, diskmaskiner och mikro. Spisen är en induktionshäll med ugn.

Text: GÖRAN BARD


7

HELA DENNA SIDA ÄR EN ANNONS FRÅN AKTIV HANDEL FALKÖPING

Mötesplats med många möjligheter

Mona och Ulf Lindén hälsar gästerna välkomna under påsken och till den sommarsäsong som nu startar på Vilhelmsro Gårdscafé. Foto: Göran Bard

Vilhelmsro Gårdscafé har servering med mat, underhållning, bokade sällskap, event, utställningar och rum för övernattning. Det är kort och gott en mötesplats i en mysig miljö med många möjligheter.

– TANKEN ÄR ATT han ska göra en fransk påskbuffé med svenska råvaror, säger Mona Lindén.

Sveriges största musikalartister och hade huvudrollen i Mamma Mia när den sattes upp i Sverige. Genom åren har hon även uppträtt i många olika TV­sammanhang.

– DET ÄR FÖRST nu som vi börjar använda

HON KOMMER NU att bjuda på en del Abba och flera kända låtar från musicals.

vår anläggning fullt ut. Nu kan sällskap hyra in sig året runt. Vi har även öppet serveringen lördagar och söndagar. På sommaren har vi sedan ökade öppettider, säger Mona och Ulf Lindén, som äger och driver verksamheten.

Redan den fjärde maj blir det en ny konsert. Den här gången är det Freddi Nyström Band som äntrar scenen och bjuder på äkta blues på svenska.

DET ÄR SJUNDE säsongen som nu startar REDAN UNDER PÅSKEN blir det plats för

möten. Tre utställare i Thomas Medin, Ann­Kristin Magnusson och Helena Hallberg, visar då sina verk. Den sistnämnde sysslar med silversmide och tillverkar smycken medan de övriga två målar tavlor i olika tekniker. SEDAN ETT ÅR tillbaka har gårdscaféet en

fransk kock i Vivien Monier. Han har tidigare inte gjort så mycket från det franska köket.

– VI FÅR FÖRFRÅGNINGAR FRÅN olika personer som erbjuder att deras artister ska komma till oss. Det ser vi som ett erkännande. Det blir en väldigt mysig och familjär stämning vid våra konserter eftersom scenen är i golvhöjd, säger han.

på Vilhemsro Gårdscafé. Det nya nu är att man flyttat försäljningen av mat och fika till stallbyggnaden.

– TIDIGARE LÅG DEN delen i samma byggnad som köket. Förändringen innebär att vi fått ett större kök och kan utveckla den delen i verksamheten, säger Ulf Lindén. VIVIEN MONIER ÄR även inblandad i en annan nyhet. Det handlar om matlagning

i grupp. Den aktiviteten riktar sig mot företag eller andra sällskap på cirka tio personer. – Maten lagas tillsammans och alla äter den sedan. Tips från kocken utlovas. Det är en matlagningskurs, men framför allt ett trevligt event, säger Ulf Lindén och skrattar glatt. Vilhelmsro Gårdscafé har gjort sig känt som ett sommarfik. Uteserveringen består av cirka 100 platser. Det är lika många som det finns i stallbyggnaden. På så sätt behöver gästerna inte bekymra sig om att bli blöta om det regnar. PLATSERNA INOMHUS KOMMER väl till pass vid de olika konserter som arrangeras. Den 27 april är exempelvis Gunilla Backman inbjuden. Hon är en av

GÅRDEN BYGGDES PÅ 1870­talet och fungerade som ett stort lantbruk till mitten av 1970­talet. Då löste kommunen in marken på 1970­talet för att använda till att bygga centrumnära bostäder. – VÅRA BYGGNADER SER ut som de gjorde för 150 år sedan. Förutom då de solpanelerna som vi satt upp, säger Mona Lindén, med glimten i ögat. SÅ ÄR DU i behov av en festlokal i samband

med ett dop, bröllop, födelsedag, student­ firande eller minnesstund, så kontakta Vilhelmsro Gårdscafé. Det kommer ni inte att ångra.

Text: GÖRAN BARD


8

HELA DENNA SIDA ÄR EN ANNONS FRÅN AKTIV HANDEL FALKÖPING

Påskharen leder parad i city

pningsfest 20% undklubbsdagar n

påskharen kommer att leda parade

FÖRUTOM DETTA SÅ erbjuder Axevalla Traditionsenligt så arrangtravskola ponnykörning och ponnyridning. erar Aktiv Handel och Saluhallen å sin sida grillar lokalprod­ ucerad mat. Falköpings kommun det äller endast hos Cervera i Lidköping och kan inte kombineras med andra erbjudanden. Gäller ej presentkort. återkommande evene– PÅSKHELGEN ÄR EN typisk hemvändar­ helg och det brukar vara mycket folk i manget ”Påsk i stad” på rörelse i centrum, då både Påsk i Stad själva påskafton. och Konstrundan Påsk genomförs. Det DET BLIR LIKT tidigare år påskparad för

de besökande barnen. Ett par trumslagare från Trumkåren och påskharen kommer att leda paraden och liten som stor är välkommen att gå med i ledet.

rabatt på a hela butike

är alltid lika trevligt. Vi ses på stan! säger Woori Gennemark, Näringslivsutvecklare Falköpings kommun.

STARTEN SKER UTANFÖR Vadsbolås på Storgatan. Väl framme på Stora torget så tar Agnes Rehn vid. Hon sjunger och spelar gitarr och bjuder på olika låtar som barnen dansar till. Påskharen leder dansen och har sen en liten överraskning till alla utklädda deltagare, så passa på att klä ut dig till något påskigt om ni känner för det.

Påskharen leder dansen och har sen en liten överraskning till alla utklädda deltagare. Text: GÖRAN BARD

20%

på alla äggkoppar

Rumours Snapsglas 5,5 cl 4-pack

20%

Rumours Ölglas

149:-

37,5 cl 4-pack Olika varianter

279:-

27%

Gäller alla storlekar.

Swedish Grace Tallrik

Lökskärare

Med uppsamlare. Grön/Vit. ord. pris 399:-

NU

a Lidköping

299:-

Peugeot Från 367:-

Flat 27 cm 4-pack Snö

636:Ord. pris 876:-

Cervera Falköping I H&M-huset I Vardagar 10–18 I Lördagar 10–14 I 0515-190 00

I Särnmarkshuset

I 0510-270 00


9

HELA DENNA SIDA ÄR EN ANNONS FRÅN AKTIV HANDEL FALKÖPING

Stadskärnan ska bli en naturlig mötesplats – Falköpings centrum fick 2017 ett rejält lyft med förändringarna av Storgatan, Köttorget och det nybyggda HM-huset. Nu behöver resten av stadskärnan rustas upp. Därför har ett projekt inletts som belyser hur det ska ske. – VI VILL LYFTA fram det som är unikt

med centrum och samtidigt möta de nya trenderna inom handeln. Vårt mål är att det offentliga rummet ska bli en naturlig mötesplats för alla i kommunen, säger Amelie Sandström, kommunarkitekt.

PROJEKT STADSKÄRNANS UTVECKLING

är indelat i fyra olika steg. Det handlar om ett långsiktigt arbete över flera år. – BYGGSTART BLIR TIDIGAST 2021, men det är möjligt att det tar längre tid än så. Vi måste ha en väl förankrad process så att det blir bra i sista ändan, säger hon. NU ÄR MAN PÅ det första steget. Det

ska användas? Hur görs entréerna in till centrum mer lättillgängliga, liksom flödena in till Stora torget? – DET BYGGS MYCKET bostäder i centrum

och så planeras den nya Platåskolan att uppföras. Stadskärnan kommer på sikt att få tusen nya invånare. Det här blir en del av deras närmiljö. Vi måste också få in de mjuka värdena. Därför har vi arbetat förvaltningsövergripande med projektet, säger Amelie Sandström.

g in kl ec tv u s n a rn kä ds a St t ek Proj

STEG TVÅ ÄR en medborgardialog där in­ vånarna, fastighetsägare och butiksägarna får ge sin syn på hur de vill att stadskärnan ska användas. STEG 3 Är att utlysa en arkitekttävling i samarbete med branschorganisationen Sveriges Arkitekter. Falköpings kommun tar fram en tävlingsinbjudan och olika arkitektfirmor får sedan skicka in sina förslag. – VI AVSLUTAR PROJEKTET med en åter­

koppling med medborgarna på ett eller annat sätt. Det avslutande steget innebär även själva genomförandet. Det kan komma att ske i etapper. Det är inte troligt att allt byggs samtidigt, säger hon.

handlar om att ta fram en vision för pro­ jektet, analysera nuläget och avgränsa det fysiska området. Frågor som ställs nu är exempelvis hur Stora torget och Trätorget

Amelie Sandström, kommunarkitekt, är involverad i Projekt Stadskärnan. Det går ut på att utveckla Falköpings centrum. Text & foto: GÖRAN BARD

Konfirmation, student och examen -Vi har de äkta gåvorna!

Halsband 690:-

Vaccinera dig hos Apoteket på Storgatan 2!

Halsband 790:Örhängen 490:-

Herrsmycken fr 390:-

Nu kan du vaccinera dig mot TBE, bältros, lunginflammation och vanliga sjukdomar vid utlandsresa. Vi har drop-in, ingen tidsbokning behövs.

Tisdagar

10–18

Änglakallare fr 690:-

Varmt välkommen! Apoteket i samarbete med Adxto Care. Apoteket Storgatan 2, Falköping Mån–Fre 8.30–19, Lör 9.30–14 Telefon 0771-450 450, apoteket.se

Reparation, omarbetning och nytillverkning av smycken – En riktig guldsmed!

Dotorpsgatan 6 Tel. 0515-154 40 www.treguldsmeder.se


10

HELA DENNA SIDA ÄR EN ANNONS FRÅN AKTIV HANDEL FALKÖPING

Kent Kyrk är nöjd med O´Learys fina utveckling sen starten i Falköping.

Robert Bengtsson har hand om de alltmer populära guidningarna på Falbygdens Osteria. Foto: Göran Bard

Guidade turer i ostarnas värld Vill ni veta mer om ostens hemligheter? I så fall kan du boka en guidad tur hos Falbygdens Osteria. Där får du veta mer om företagets historia och ta del av dess läckerheter i ostkällaren.

FALBYGDEN OSTERIA HAR ANOR tillbaka till 1878. Allt startade när två mejerier i Borgunda köptes in det året. Sedan dess har mycket hänt. Robert är idag femte generationens ostföretagare.

– DEN ÄR SJÄLVA hjärtat i vårt företag. Vi har lagrat många ostar i den genom åren och ofta upp till tre år. Därför känns det fint att få visa den för intresserade sällskap och berätta om våra olika ostars karaktärer, säger Robert Bengtsson, ägare.

IDAG ÄR FALBYGDENS Osteria ett stort utflyktsmål med cirka 230000 besökare varje år. De flesta kunderna kommer från en tiomils radie. Osterian har en lunch­ restaurang med fik och en butik där ostar­ na säljs tillsammans med en hel del annat smått och gott och mycket av det är lokalproducerat.

Idag är Falbygdens Osteria ett stort ut­ flyktsmål med cirka 230000 besökare varje år

DET VAR HANS morfar som fick snurr på ruljansen. Han drev som mest 24 egna butiker och lagrade ost i ostkällarna som sedan såldes till butiker runt om i Sverige.

– DE SOM ÄR LÅNGVÄGA ifrån kommer

ofta tre – fyra gånger om året, medan Falköpingsborna handlar flera gånger i veckan, säger han.

OSTKÄLLAREN ANVÄNDES INTE under många år, men för tre år sedan togs den på nytt i bruk efter att nya hyllor byggts och kylar installerats. 2018 var första året med guidade turer. Deltagarna får under dem en inblick i ostens hemligheter.

Ostprovning. Foto: Anders Winlöf


11

HELA DENNA SIDA ÄR EN ANNONS FRÅN AKTIV HANDEL FALKÖPING – DET FINNS ETT stort intresse för ostar bland allmänheten. Därför är det extra roligt att få berätta om företaget, säger han. DELTAGARNA FÅR LÄRA sig grunderna i

osttillverkning och smaka på olika sorter. De handlar exempelvis om, pastöriserade och opastöriserad och så får man känna skillnaden på ost från får, ko och get.

BUTIKEN BJUDER PÅ lanthandelskänsla och där säljs 150 sorters ostar. Flera av dem har Falbygdens Osteria lagrat och dessa går inte att få tag på ute i handeln. Skillnaden mot att köpa ost i en vanlig butik är stor. På Osterian får man nämligen provsmaka och hitta sin egen favorit. FALBYGDENS OSTERIA HAR öppet varje dag i veckan och under påsken är det öppet hela helgen. JUST NU PÅGÅR där en vårmarknad med

många roliga saker. Så varför inte ta tillfäl­ let i akt att besöka Osterian, köpa en eller flera ostar och njuta av dem i lugn och ro under påskhelgen.

Text: GÖRAN BARD

Foto: Linda Brolin

Ostlagret. Foto: Linda Brolin

2för1 från

kr

795

Skapa din look Få solglasögon i din styrka på köpet, när du köper glasögon

Boka din synundersökning på specsavers.se

Falköping Storgatan 8, 0515-155 18 SKÖVDE Sandtorget 1, 0500-45 95 80 LIDKÖPING Nya Stadens Torg 6, 0510-296 70 Fram t.o.m. 1 september 2019 får du färg och UV-skydd utan kostnad i ett av paren, när du köper 2för1 från 795 kr. Ord. pris 500 kr. Kan inte kombineras med andra erbjudanden/rabatter. ©2019 Specsavers.

Enkelslipade glas ingår alltid


12

HELA DENNA SIDA ÄR EN ANNONS FRÅN AKTIV HANDEL FALKÖPING

Kurorten med mysigt nyrenoverat spa

Amanda Pettersson och Ursula Frölin, på Kurorten Mösseberg, är nöjda med den nyrenoverade spaavdelningen som nyligen togs i bruk. Foto: Göran Bard

Kurorten Mösseberg i Falköping har varit en plats för avkoppling, hälsa och välmående i över 150 år. På Mösseberg kan du relaxa på en nyrenoverad spaavdelningen. HÄR NJUTER DU av Bergskällorna utom­

hus under bar himmel, eller tar en simtur i Stora Blå ­ inomhusbassängen. I november 2018 invigdes Det djupa och Det grunda, två stycken härliga stilla inomhuskällor.

arrangemang så som födelsedagsfirande och bröllop, säger Amanda Pettersson, bokningschef.

ARVIDS RESTAURANG SERVERAR

KURORTEN MÖSSEBERG ANDAS histo­

– VI HAR PRECIS ANSTÄLLT en ny kök­ schef till vårt köksteam. Det är ett led i vårt arbete att utveckla restaurangen. I anslutning till den har vi nu även en champagnebar där gästerna kan beställa vin, lokala öl och kurortens egen Gin & Tonic, säger Ursula Frölin.

riens vingslag vilket man känner under besöket. Kurorten har varit en välbehövlig plats för rekreation och vila och är så än i idag. I vårt stressade samhälle är det välbehövligt för många. HOTELLETS NYRENOVERADE SPA är en

avdelning där man kan gå ner i varv och bara njuta av lugnet. SPA­avdelningen ut­ ökades under 2015 med två varma utom­ huskällor ­ bergskällorna, fotbad samt en ångbastu. I november 2018 invigdes två nya varma inomhuskällor som har fått namnen Det djupa och Det grunda.

ARVIDS RESTAURANG ÄR döpt efter en gammal badmästare från orten, och där kan du avnjuta en meny gjord på högkvalitativa närproducerade råvaror. I Champagnebaren njuter du av ett glas vin eller champagne, eller varför inte en lokalproducerad öl i restaurangbaren?

KURORTEN MÖSSEBERG HAR nu ett komplett spa med massage, ansikts­ och kroppsbehandlingar samt ett spa­café där man kan beställa både mat och dryck

– VI HAR 75 RUM med hög beläggning

– VI SATSAR PÅ att ge den moderna

året om. Det är olika typer av gäster under säsongen. På vardagarna är det i största utsträckning konferensgäster och affärsresenärer. Medan det på helgen är spagäster, restauranggäster samt fest­

spagästen det som den vill ha. Vi har många gäster som reser långt för att komma till oss och njuta av vår anlägg­ ning. Det tycker vi givetvis är mycket trevligt, säger Ursula Frölin, hotellchef.

frukost, lunch och A la carte. Söndagarnas brunch är också väldigt populära.

VÅREN OCH SOMMAREN är starten på bröllopssäsongen. Flera bröllop är redan nu inbokade under helgerna. Storleken på bröllop varierar alltifrån sällskap från 30 – 150 personer. Ett annat alternativ är att övernatta i Kurortens svit från fredag­söndag. Starta lugnt och skönt med spa och middag på fredagskvällen för att sedan ha bröllopsfesten på Tea­ terbaren och avsluta med en brunch på Kurorten på söndagen innan hemfärd. BLAND GÄSTERNA FINNS en rad färg­

starka personligheter som vi nu hyllar genom speciella temarum. Dessa rum är inspirerade av tidsandan då dessa person­ ligheter levde och man ska bli påmind om deras avtryck i historien. Till exempel kan man i Albert Engström rummet se repro­ duktioner av hans konst och läsa hans

litteratur med mera. På samma sätt ska man kunna inspireras av personligheterna i de övriga rummen: Madame Kollontaj, Bullen Berglund, Gustav Dahlén och Prins Carl. Text: GÖRAN BARD


13

HELA DENNA SIDA ÄR EN ANNONS FRÅN AKTIV HANDEL FALKÖPING

Ny medlem i Aktiv Handel BANKSPALTEN Tips från din bank

Ceasarstugan Christian Schmeikal, delägare

I min förra bankspalt skrev jag om att vi måste hjälpas åt för att motverka det digitala utanförskapet som bedöms omfatta en miljon människor i Sverige. Det går inte att hejda utvecklingen mot fler och fler digitala mötesplatser och Annica Klint det är viktigt att Kontorschef Falköping Swedbank hela vårt samhälle blir bra på att utnyttja digitaliseringens möjligheter. DÄRMED ÄR DET inte sagt att det inte finns problem

med detta. Förutom det digitala utanförskapet i vissa grupper utsätts också många för bedrägeribrott i Sverige. Dessa lurendrejerier ökar, både generellt och på nätet. Men ta det lugnt – det går att skydda sig. I DAG SKER bedrägeriförsök framför allt genom tre kanaler: sociala medier, mejl och telefon. Alla tillvägagångssätt har som mål att lura till sig inloggningsuppgifter och koder. Och bedragarna gör allt för lura dig. De kan utge sig för att vara din bank eller skicka olika typer av virus.

Varför tycker du att det är viktigt att stötta handeln i Falköping? – Jag ser det som självklart. Tillsammans är vi starka. Vi bildar nätverk, gynnar varandra och skapar evenemang tillsammans. Vi bidrar till varandras utveckling. Jag rekom­ menderar även kunderna andra matställen. Folk kommer inte hit för att äta på ett och samma ställe. De vill ha ett stort utbud. Tillsammans kan vi skapa något livskraftig att erbjuda besökarna. Berätta om ert företag. – Ceasarstugan är en restaurang och festlokal i gammal­ dags stil. I anslutning till den finns den unika utställningen Bondens år som visar lantbruket från förr i tiden. Vi köpte en befintlig verksamhet med hus och marker i kring år 2017. Den förre ägaren hade enbart förbokade grupper

med exempelvis julbord och Cesarskoj. Vi tänker nu behålla det men även öppna upp mer för allmänheten. Därför har vi nu öppet alla dagar under större delen av året med både lunchbufféer, brunch och fika så att man både kan förboka, men även komma förbi spontant och njuta av gott att äta i fin miljö. I vår startar vi med musikevenemang. Först ut är Thomas Di Leva. Så det händer en hel del hos oss nu. Handlar ert företag lokalt? – Det gör vi definitivt. Vi har mycket lokalproducerat på menyn och samarbetar med några gårdar som levererar nötkött och fläskkött. Vi försöker också utöka våra kontakter. Aktiv handel är en bra aktör som skapar förutsättning för det.

Text & foto: GÖRAN BARD

ETT FÖRSLAGET SÄTT att lura till sig uppgifter är att bedragaren utger sig för att vara en vän till dig på sociala medier. Om en bedragare lyckas kapa ett Facebook­kon­ to kan den personen ta kontakt ”vännerna” och be om hjälp med ett bankärende. DET BRUKAR GÅ till så att de påstår att de vill låna en

kod från din dosa för att den egna gått sönder. De kan också skicka mejl som ser ut att komma från en myndighet eller annan officiell verksamhet och be om personuppgifter. BEDRÄGERIMEJLEN HÅLLER OFTA en hög klass och det

kan vara nästintill omöjligt att avgöra om de är äkta eller inte. Men i ett mejl som kommer med onda avsikter upp­ manas du att lämna ut uppgifter av personlig karaktär, så som lösenord eller kontonummer – så gör aldrig en bank eller en myndighet.

Swedbanks bästa säkerhetstips DET ÄR VIKTIGT att ha ett sunt säkerhetstänkande, vara ifrågasättande och vaksam på att aldrig lämna ut personuppgifter över mejl eller telefon. Här får du några tips på sätt du kan skydda dig:

• Ring personen och kontrollera att det verkligen är den du pratar med över nätet.

Öppet Långfredag – Annandag Påsk kl 11-17 Påskbuffé inkl kaffe och kaka 245 kr Cafét erbjuder också hembakade kakor och lättare matalternativ. Under påsken har vi utställningar av Tomas Medin, olja, Helena Hallberg, silversmide & glasfusion, samt Ann-Kristin Magnusson, akvarell, olja och akryl.

• Hantera lösenord och inloggningsuppgifter på samma sätt som du hanterar din hemnyckel: håll reda på den, se till att den inte kan användas av någon annan och lämna aldrig ut den till någon du inte känner. • Hantera alltid dina personliga uppgifter med försiktighet. Bedragare som kommer över exempelvis PIN­koder, kortnummer, dosan, koder som genereras från dosan eller BankID kan försöka använda dessa uppgifter. De kan till exempel uppträda i ditt namn och på så sätt komma åt dina tillgångar. • Öppna inte e­post och bifogade filer som du inte känner igen. • Lämna aldrig ut koder eller andra personliga uppgifter via sociala medier, mejl eller telefon. En bank eller myndighet ber dig aldrig att via e­post, telefon eller sociala medier lämna ut dina koder, kredit­ och bankkortsnummer. • Alla koder från din bankdosa är personliga och kan INTE användas av någon annan.

Missa inte!

Konsert med Gunilla Backman 27 april. Boka din biljett nu!

• Svara aldrig på skräpmail, phishing, nigeriabrev, falska vinstvarningar, falska virus varningar eller liknande. SOM MED ALLT annat handlar det om att hantera och värdera information. Är det rimligt det som skrivs, kan det stämma och vad innebär det om jag sprider det vidare eller agerar på det som står? DET FÖREKOMMER EN hel del ”fake news”i media och genom kunskap och att vara

Vilhelmsro egendom i Falköping • vilhelmsrogard.se • 0515-68 51 51

pålästa kan vi förstå och agera på ett klokt sätt. Om man vill ha hjälp med att använda Swedbanks digitala tjänster så ordnar vi därför varje månad digitala träffar, allt för att du som kund ska känna dig trygg med de tjänster vi levererar. Många har redan deltagit i de uppskattade träffarna runt om på våra kontor och vi fortsätter genom vårt sam­ hällsansvar att se till att fler får plats. Välkommen med din anmälan!


14

HELA DENNA SIDA ÄR EN ANNONS FRÅN AKTIV HANDEL FALKÖPING

Nu är det premiär för de nya presentkorten. Något som Aktiv handel jobbat för att få till och nu är glada för att de finns ute i handeln frv Henrik Alexandersson, Lena Ask, Woori Gennemark och Camilla Strandberg, knästående Bernhard Sahlgren och Ulf Johansson.

Premiär för handlarnas nya presentkort På påskafton finns de nya presentkorten ute i handeln. Det betyder att den gamla modellen i papper ersatts med digitala plastpresentkort. Något som i sin tur innebär många fördelar. – DE NYA PRESENTKORTEN fungerar som

ett vanligt Master Card, man kan använda dem på olika köpställen så länge det finns pengar på kortet. De gamla presentkorten går att lösa in som vanligt, inom ramen av giltighetstiden, i de butiker som tar emot

dom, säger Bernhard Sahlgren, ordförande i Aktiv handel. DET HÄR MED PRESENTKORT har funnits i handeln bortåt 30 år. Aktiv handel har det senaste halvåret arbetat med att ta fram det nya plastkortet. De finns nu på Akademibokhandeln där man även kan ladda dem med en summa pengar. Det lägsta beloppet är 100 kronor. – VÅRA PAPPERSPRESENTKORTEN var stora och knappt vikbara så vi ansåg att det var hög tid att byta ut dom och hitta en annan lösning. De nya korten kan man ha i plånboken tillsammans med övriga kort, säger Ulf Johansson, butikschef på Intersport.

´TANKEN MED KORTEN är att öka försäljningen, förbättra hanteringen och öka säkerheten. Det blir även lättare att kontrollera hur många som sålts och hur mycket som tankats på. Något som gör att administrationen till dem blir mindre än för de gamla papperspresentkorten.

– DET ÄR VIKTIGT att närhandla och med

DET GÅR ATT handla med dem i 37 butiker

– DET HÄR ÖPPNAR möjligheten för dem att köpa in presentkort till sina anställda och samtidigt gynna den lokala handeln, säger Camilla Strandberg, Länsförsäkringar Skaraborg.

som alla är anslutna till Aktiv handel.

– VI SER DET som ett sätt att öka mervärdet

för butiker att vara med i Aktiv handel. Vi hoppas nu på att få in fler medlemmar i föreningen, säger Lena Ask, ägare till Miljöshopen. Nypremiären av korten sker under på påskafton och vart och ett är giltigt under ett års tid.

dessa kort stannar pengarna i stan, efter­ som det inte går att handla med dem i andra städer, säger Woori Gennemark, näringslivsutvecklare i Falköpings kom­ mun. Det nya kortet gör även att för­ eningen nu ska satsa mer mot företagen.

Text & foto: GÖRAN BARD


FRAMTIDEN NÄSTA. FÖR SKOLAN OCH OSS PÅ FALBYGDEN

18 april 2019 | Denna sida är en annons med information från Falköpings kommun

Vindängens skola byggs ut! I sommar startar en omfattande utbyggnad av Vindängens skola. Kommunens grundsärskola ska flytta in och Vindängen ska bli en F-6 skola. Här kommer specialkompetens att samlas, med fokus på inkludering, och här ska alla elever kunna mötas och känna sig trygga. Utbyggnaden kommer att ske på baksidan av nuvarande skolbyggnad och innehålla huvudentré och entréhall − skolans nya gemensamma mötesplats. Här placeras även lokaler för slöjd och idrott samt lokaler för administration, arbetslag och elevhälsa.

Dialog för utformning och funktion

Under hösten 2018 har skolledare och pedagoger från Vindängen och grundsärskolan varit delaktiga i utformningen av tillbyggnaden. Barn- och utbildningsförvaltningens nya funktionsprogram har legat till grund för planeringen, se faktaruta. Stora som små frågor har varit viktiga att besvara. Till exempel vad som är Vindängens uppdrag i den nya skolorganisationen, och vilka krav det ställer, samt vilka behov som elever och personal har. − Diskussionerna med arkitekterna har skett utifrån funktionsprogrammet. Dialogen har varit viktig för att utbyggnaden av skolan ska ge goda och förbättrade möjligheter till lärande för alla elever, berättar Maria Burlin, rektor på Vindängen.

Större tillgänglighet och helhet

Tillbyggnaden kommer att medföra större trygghet för eleverna och mer tid för undervisning. Eleverna slipper till exempel att åka buss till Dotorpsskolan för att ha slöjd och idrott, vilket sparar både tid och pengar. Vindängen blir en F-6 skola med två parallella klasser i varje årskurs och med cirka 400 elever. När skolan är klar kan undervisning ske i alla ämnen, vilket bidrar till en bättre helhet. Den nya idrottshallen, tillsammans med den gamla lekhallen, gör att det blir bättre möjligheter för undervisning och för fritidsverksamheten. Lokalerna är tillgängliga och anpassade för alla elever.

Årskurs 6 stannar kvar

I dag har eleverna i årskurs 5 sin hemvist i moduler på skolområdet. Utbyggnaden innebär att de kan flytta in i skolan och gå kvar på Vindängen även i årskurs 6. − Vi är väldigt glada att få behålla sexorna och kunna ge eleverna deras första betyg, säger Maria Burlin.

Skolområdet kommer att utökas rejält och utemiljön blir en viktig del i undervisningen för alla elever. Tillsammans med en konsult har tillgängligheten granskats för att skapa flexibla och individuella lösningar. − Nu väntar vi bara på att bygget ska komma igång, säger fr.v. rektorerna Maria Burlin och Monica Carlgren.

Funktionsprogrammet Falköpings kommun planerar sina skolor utifrån barn- och utbildningsförvaltningens nya funktionsprogram vars syfte är att skapa likvärdiga skolor. Programmet beskriver hur lokaler och lärmiljöer för en grundskola, ny eller gammal byggnad, ska utformas. Även utemiljön har stor betydelse för helheten. Följande funktioner måste finnas i kommunens alla skolor. • Lärmiljöer där eleverna ständigt kan utvecklas • Gemensamma ytor där alla elever kan mötas • Hemvist – en plats där eleven känner sig trygg med utrymme för klassrum, grupprum, skåp, toalett, arbetsrum för lärare • Utemiljöer för olika ändamål som aktiviteter, pedagogik och naturvärden samt en yta som är lugn och trygg.

Tillbyggnad på 3 250 kvm

Tillbyggnaden blir i två plan och på bottenvåningen kommer bland annat grundsärskolan att flytta in, med närhet till idrotts- och matsal. De nya klassrummen kommer att vara väl anpassade för elevernas behov. Tillbyggnaden omfattar cirka 3 250 kvm, och ska stå klar i januari 2021, när vårterminen börjar. Fastighetsavdelningen ansvarar för byggnationen och att tidsplanen hålls. − Fokus genom hela planeringen har varit inkludering, säger Krister Lundberg, byggprojektledare. Ett hus där alla elever kan mötas och dela gemensamma ytor och ämnessalar, men som också tar hänsyn till elever som vill kunna välja nivå på sin delaktighet och hitta en lugn och trygg zon. − Byggnationen kommer att vara intensiv och pågå under 1,5 år. Under denna tid kommer skolgårdens yta att vara begränsad, påpekar Krister Lundberg, byggprojektledare.

Skissen visar den nya tillbyggnaden på baksidan av nuvarande byggnad. Vilken färg som byggnaden ska ha är ännu inte bestämt.

Grundsärskolan flyttar in! När den nya tillbyggnaden är klar flyttar grundsärskolan från Mösseberg till Vindängen. Då samlas även en mängd specialkompetens som ger flera synergieffekter för både elever och medarbetare. Ett funktionsprogram för grundsärskolan har tagits fram parallellt med utformningen av tillbyggnaden på Vindängen. − Satsningen på grundsärskolan betyder oerhört mycket för eleverna och deras vårdnadshavare. Vi i personalen tycker det är fantastiskt positivt och är otroligt glada för det här, säger Monica Carlgren, rektor på både Vindängen och grundsärskolan. Grundsärskolan har saknat ändamålsenliga lokaler länge, men deras pedagogik inom kommunikation och matematik har väckt intresse och de får många studiebesök från andra kommuner. Ett läromedel för matematik, med titeln Räkna med oss, har utarbetats av pedagogerna på grundsärskolan. Det används numera inte bara som läromedel för eleverna, utan också

som kurslitteratur vid utbildningen av speciallärare på Göteborgs Universitet.

Särskild undervisningsgrupp

På Vindängens skola finns sedan tidigare en särskild undervisningsgrupp som arbetar med tydliggörande pedagogik. Eleverna som går här har alla en diagnos inom autismspektrumtillstånd (AST) och har behov av att få sin undervisning i ett mindre sammanhang. Elever från kommunens alla skolor kan ingå i undervisningsgruppen, men det är Specialpedagogiskt centrum (SPC) som avgör vilka elever som erbjuds en plats. Dessutom arbetar skolan med STL (Skriva sig till lärande). Vindängen blev utvalda att delta i ett pilotprojekt av Sveriges Kommuner och Landsting (SKL). Pilotprojektet innebar utbildning i STL-metoden och i dag används den på kommunens samtliga skolor.

Följ oss på Instagram @falkopingskommun