Tidningen 7 nr3 2020

Page 1

Vecka 3 15 Januari 2020

Markägare möjliggör friluftsliv

Fri entré till toppmöte

HISTORISKA ASTRID

Vi kan hämta och lämna din bil!

Felix ”Fixar-Felix” Nordfjell 070-308 98 45 Järvhagavägen 7

Vi utför även reparationer av din bil!

Ett utmanande föräldraskap Lindas konst på mjölkpaket

Klipp ut och spara

Boka keramisk tvätt och få en underhållstvätt på köpet!

Nu 499 kr ord. pris 1179 kr Erbjudandet gäller t o m 15 feb.

Invändig recond 1199 kr En ordentlig genomgång av din bils insida. Dammsugning, fönsterputs, mattvätt, rengöring av interiör & din bil känns som ny.

Lisa Andersson, Gun Nordfjell Björnavägen 68 C

Alltjänst och bilvård 0660-133 33 www.jajamen.eu


Converlex väljer trygg fjärrvärme från Örnsköldsvik

”Det bara fungerar” Lars Norén, vd på Converlex

Fjärrvärme är trygg, driftssäker och hållbar uppvärmning. Värmen produceras till största del av rester som bark, lis och spån som blir över från skogs- och sågverksindustrin runt omkring Örnsköldsvik. Övik Energi arbetar för attraktiva priser – dessutom är både investeringskostnaden och underhållskostnaderna låga. Det är inte konstigt att många lokala företag, som förpackningsproducenten Converlex, väljer fjärrvärme från Övik Energi. Vill du veta mer? Kontakta gärna någon av våra säljare på 0660-789 02 eller läs mer på ovikenergi.se.

Vl u nå ea Önklsik ed

Kontakta mig eller någon av mina kollegor.

/Jhnes

en egen bilaga?

0660-777 77

DIN MITSUBISHI-ÅTERFÖRSÄLJARE SEDAN 1995 OCH DIN CITROËN-ÅTERFÖRSÄLJARE SEDAN 1972

40;

: < ) 0 : / 0 * 0 ; 9 6 ,

5

ÅNGERMANLANDS BILFÖRSÄLJNINGS AB MITSUBISHI PHEV

PRIVATLEASING

EXTRAÖPPET LÖRDAG 18/1 KL 10-15 Vi bjuder på kafe och kaka. Varmt välkommen!

fr. 5 490:-/mån

Kampanjränta hela lördagen 1,95%* * Gäller vid ordertecknande 18/1

ÅNGERMANLANDS BILFÖRSÄLJNINGS SKORTSEDSVÄGEN 2, ÖRNSKÖLDSVIK 0660- 29 59 20

Sven

Glenn

Christer

ÖPPETTIDER MÅN-TOR 9-18 FRE 9-17 LÖR 10-13

2

Tidningen 7, Vecka 3, Januari 2020


SIDAN 3

Erbjuder backintervaller på skridskor UPP TILL vårt hus tar du dig via en brant backe. Vinsten med det är att utsikten när du väl kommit upp är magniik. Baksidan av den vinsten är vintrar som den vi upplever just nu. Strax innan jul erbjöd nämligen vår relativt långa, branta uppfart möjligheter för vilket hockeylag som helst att träna backintervaller, på skridskor, och det försvårade all hantering av materia som behövde ta sig till eller från vår bostad.

der snö och skrapa kalla bilrutor framför isiga trottoarer, sugande mörker och underkylt regn. Blir lite lycklig då jag tittar på prognosen för de kommande dagarna som ändå (i skrivande stund) spår minusgrader, i alla fall på nätterna. Många är nog vi, som både med privata och företagande ögon, önskar oss lite vitt innan vi på allvar kan vänta oss vårens intåg. Om inte annat så att barnen kan njuta av vintersport på sitt sportlov om sju veckor. PÅ TAL OM SJU

så innehåller veckans 7a bland annat ett reportage om

JAG MÅSTE erkänna

att vintern kanske inte är min favoritårstid men jag föredrar ändå att skotta måttliga mäng-

KAM I LLA ÅH LAN D E R kamilla.ahlander@7an.se Art Director

unga backhopparen Astrid, som med dagens teknik visserligen kan hoppa utan snö men utan att veta säkert anar jag att hon hellre gör det på. Läs om Astrid på sidorna 4-5. På sidan 14 har Gabriella pratat med Anders Hansson som föreläser på Gnistan om sitt liv med två utveckligsstörda söner och på sidorna 10-11 hittar du resultatet av Nisse och Håkans besök på Teaterspegelns repetition av farsen Boeing Boeing som har premiär inom kort. RODELBANAN i vår backe kunde som

tur var avhjälpas med sand och gav, med positiva ögon, ett gratis gympass till oss som bar den sanden med hinkar. Som en klok kollega konstaterade i sin krönika förra veckan så handlar vår syn på livet lite om hur vi väljer att se på det som händer oss, oavsett om det kommer med glädje, ilska, sorg eller blir ett oplanerat träningspass på grund av vädret. Så kommer jag fortsätta försöka se på livet även under 2020, fast nästa gång bjuder jag nog hit sonens hockeylag innan jag sandar – tror det skulle kunna bli underhållande. n

Mediapartner i Norr AB | Box 449 | 891 29 Örnsköldsvik | Besöksadress: Fabriksgatan 6 | 0660-777 77 | redaktion@7an.se | www.7an.se Chefredaktör & Ansvarig utgivare: Ulf Eklund, 0660-72 677 Tryck: MittMedia Print. Distribution: Posten AB Utebliven tidning: 0660-777 77 Omslagsbild: Astrid Nordstedt. (Foto: Håkan Nordström) Tryckupplaga: 30 900 ex Distr. hushåll/företag: 29 573 ex

Vi bjuder på tapeterna! När du beställer tapetsering för utförande november-mars ingår valfri Fiona Living@HOME paper-tapet.

Ta del av våra kampanjer på Instagram & Facebook!

renmarks_1882 Renmarks Måleri AB Gesällvägen 5, Örnsköldsvik Tidningen 7, Vecka 3, Januari 2020

Tel 0660-126 33

Renmarks Måleri har verkat inom måleribranschen sedan 1882. Vår omsättning är ca 18 miljoner och vi är 21 medarbetare. Moderbolag är Micael Berglund MAB.

ROT-AVDRAG 30% på arbets kostnaden

www.renmarks.se

3


BACKHOPPNING

Historiska Astrid Hon skrev historia vid VM i österrikiska Seefeld förra året. Astrid Nordstedt blev då Sveriges första kvinnliga backhoppare i ett världsmästerskap. – Det finns inget roligare än att flyga på skidor, säger 18åringen med sikte på OS 2022.

TEXT: ULF EKLUND FOTO: HÅKAN NORDSTRÖM

Astrid har en längre tid varit ensam dam i det svenska backhopparlandslaget, men hoppas att tidigare korsbandsskadade klubbkamraten i Friska Viljor; Frida Westman, snart är tillbaka fullt ut. Att ha lagkamrater vid sin sida betyder mycket och gör dessutom alla resor ännu roligare.

VI TRÄFFAR EN målmedveten ö-vikstjej

GYMNASIETIDEN lider mot sitt slut och vad

som går tredje året på Nolaskolans dansoch estetprogram. En glad och utåtriktad person med stora delar av livet framför sig och en tillsynes ganska vanlig idrottare. Om det inte var för det här med backhoppningen. Astrid Nordstedt länger nämligen världen runt för att delta i diverse internationella tävlingar. – Jag missar mycket i skolan och försöker kompensera det så gott jag kan. I december var jag exempelvis bara hemma tre dagar, säger Astrid och hyllar sin tränare, Husums förre landslagshoppare; Åke Norman. – Jag har fortfarande mycket att förbättra, men utan honom hade jag inte haft en chans att vara på den nivå jag är i dag och få uppleva så mycket. Han betyder så klart jättemycket.

Astrid ska hitta på till hösten står skrivet i stjärnorna. Men hon är bestämd på att hon inte vill ge upp backhoppningen. – Jag började redan som fyraåring. Min två år äldre syster hoppade och jag tjatade på mina föräldrar. På den vägen är det och nu hoppas jag att jag kan hålla på lera år till, säger Astrid och fortsätter: – Jag är trots allt bara 18 år och fortfarande under utveckling. Jag har, som sagt, mycket att förbättra och för mig handlar det om att även på tävling kunna göra det

”Det finns inget roligare än at flyga på skidor.” 4

Tidningen 7, Vecka 3, Januari 2020


jag emellanåt klarar av på träning. Kanske hör det ihop med att jag helt enkelt vill för mycket. Till de bästa tjejerna i världseliten har hon en bra bit kvar, men på träning matchar hon dem som kvalar in till de stora mästerskapen. Det inns med andra ord all anledning för Astrid Nordstedt att se positivt på framtiden och hon gör ingen hemlighet av att siktet och drömmarna handlar om de olympiska vinterspelen i Peking om två år. – Det skulle vara fantastiskt att få vara med där och prestera ett bra resultat. n Astrid Nordstedt tillsammans med sin tränare och följeslagare; den forne landslagshopparen Åke Norman som betyder mycket för Astrid och för hennes fortsatta utveckling.

Tidningen 7, Vecka 3, Januari 2020

5


MIVA INFORMERAR AKTUELLT FRÅN ÖRNSKÖLDSVIKS KOMMUN

KOMMUNRUTAN ARKENBIBLIOTEKET SLÄKTFORSKNINGENS DAG Lördag 18 januari kl. 10-15 Tema: Oficerare och soldater Få hjälp att hitta dina anor. Försäljning. Kl 11:30 – Per Sundin visar bilder och berättar om indelta soldater och båtsmän. Arr. Hembygds- och släktforskare Nolaskogs

FÖRFATTARBESÖK

Gabriella Röschmann Tisdag 21 januari kl. 12 Gabriella Röschmanns kommer och berättar om sin debutroman ”Låt mig landa mjukt”. En varm relationsroman som utspelar sig i Örnsköldsvik, Höga Kusten. Arkenbibliotekets programrum

BARNAKTIVITETER Nu drar vårens aktiviteter för barn igång. Mer information om aktuellt program hittar du på bibliotek.ornskoldsvik.se

BOKFÖRSÄLJNING Försäljning av utgallrade böcker. Stora mängder kurslitteratur.

Sopbilen tar sig inte fram på grund av halka Just nu gör halkan att sopbilen inte kan ta sig fram på alla vägar. På vissa ställen kan det innebära att sophämtningen uteblir. Det kan också innebära att sophämtningen blir försenad. Ställ alltid ut sopkärlet senast kl 6 på tömningsdagen och låt det stå tills vi tömt det.

Vad händer om sopbilen inte tar sig fram på grund av halka? Bor du efter en väg där kommunen ansvarar för vägunderhållet kommer ditt sopkärl att tömmas så snart kommunen sandat din väg. Låt därför kärlet stå ute till dess att det blivit tömt. Bor du efter enskild väg får du vänta till nästa tömningstillfälle. Om utrymmet i ditt kärl inte räcker kan du ställa ut en extrasäck vid nästa ordinarie hämtning. Extrasäck kostar 57,50 och beställs via kundservice eller vår webbplats miva.se/beställ. Kontakta vår kundservice om du har frågor eller funderingar. För att göra det lättare för chaufförerna att ta sig fram är det viktigt att skotta och sanda runt sopkärlet. Har du en enskild väg måste du själv se till att det inte är för halt för sopbilen. Om inte vägen går att ta sig fram på kan du rulla fram ditt sopkärl till närmaste farbara väg.

Nu kan du köpa frukt i våra matavfallspåsar

Start lördag 18 januari kl. 10

Många kunder har efterfrågat möjligheten att kunna köpa frukt i Mivas matavfallspåsar. På så sätt kan matavfallspåsen användas två gånger samtidigt som användningen av plast minskar.

www.ornskoldsvik.se Kommunväxel 0660-880 00

I samarbete med ICA Kvantum och Stora Coop testar Miva nu att använda matavfallspåsar till frukt och grönt. Förhoppningen är att testet ska falla väl ut och uppskattas av både butiker och kunder. I butiken används matavfallspåsen först som fruktpåse och när frukten är uppäten där hemma används påsen sedan för matavfall. Testa gärna! Påsarna finns i svarta ställ på testbutikernas fruktavdelning.

Nu får granen bli värme Julen är slut och julgranarna har gjort sitt. Välkommen att lämna din julgran på våra återvinningscentraler. Lägg den bland ris så flisas den och blir värme och energi.

Vd il u äa m?

TIPSA OSS! Har du ett bra tips med anknytning till Örnsköldsvik som du tror att många läsare skulle uppskatta? Känner du till personer, händelser eller arrangemang som förtjänar uppmärksamhet? Tveka inte att tipsa vår redaktion!

Frågor eller funderingar? Kontakta Mivas kundservice 0660-330 400, info@miva.se Vardagar 9.00–15.00 lunch 11.30–12.30

www.miva.se

ÄR DU UNDER ARTON OCH BEHÖVER PRATA MED NÅGON? Ring Bris på 116 111, eller mejla och chatta på bris.se

0660-777 77 | redaktion@7an.se

6

Tidningen 7, Vecka 3, Januari 2020


SIDAN 7 Limericken Har du en rolig historia? Har du fångat ditt husdjur på bild? Har du läst något som språkmässigt blivit tokigt? Har du kanske skrivit en limerick, en dikt eller ritat en teckning?

De’ va en man ifrån Skara som bra på musik tycktes vara men han är ej unik för de där me musik det kan ju jag också klara Monkan

Skicka in dina bidrag till: sidan7@7an.se eller Tidningen 7, Box 449, 891 29 Ö-vik. Varje vecka väljer vi ut ett inskickat bidrag som belönas med en god gåva i samarbete med Märta och Chokladbiten och Reuterdahls.

Det hände 20 ÅR SEDAN 15 januari 2000: Sveriges mest kände SSU-are, legendariske Roland Streling, Husum, får Tage Erlander-medaljen på sin 70-årsdag. Elvy Söderström kunde berätta att det var jubel i partistyrelsen när beslutet togs. 40 ÅR SEDAN 15 januari 1980: Ett tiotal familjer har gjort sina sommarstugor i Stubbsand till bostäder året runt och trivs bra med detta. 75 ÅR SEDAN 15 januari 1945: Finfina spanska apelsiner har anlänt till Göteborg och läckerheterna väntas till Örnsköldsvik inom en á två dagar. Priset har fastställts av staten till facila 1,80 per kilo. Varken mer eller mindre.

Man lär sig ingenting genom att ständigt veta hur man gör.

Skrattet Ett par kom till en önskebrunn och kvinnan kastade i ett mynt för att önska något. – Men vad fan? Det är ju slöseri med pengar, skrek mannen uppbragt. Han lutade sig framåt för att fiska upp myntet, men föll i och drunknade. – Det gick jädrar i mig snabbt, sa frun uppskattande och smög därifrån.

Okänd

Dikten Åh, vackra... bro. Tänk vad du orkat med! Burit. Burit. Burit. Liv. Allt det som bara rullat på, allt tack vare dig som gått att nå. Tänk vad du överbryggat! Strävat. Strävat. Strävat. Kliv. Allt det som satt sina spår. År efter år. Du har stått fast, pallat trycket, även ibland när det egentligen bara varit för mycket. Tänk vad du betytt! Tryggt. Du. Nu.

Markerat bidrag har vunnit en lunch på Reuterdahls. Vinstbevis kommer på posten.

Ditt ansikte. Ditt ansikte. Skönhetens livsfåror. Åh, du vackra... människa. Susanne Kallin

Passion för affärsutveckling? V I S Ö K E R E N K VA L I F I C E R A D E K O N O M Har du kompetensen, är lexibel och med en vilja att hjälpa våra kunder att utveckla sin verksamhet? Hos Q4 Ekonomi arbetar du med ett lertal kunder i olika storlekar och branscher. Vi erbjuder dig möjlighet att arbeta och utvecklas tillsammans med ett positivt gäng som alltid ligger steget före. Mer information om tjänsten hittar du på q4ekonomi.se

Q4 EKONOMI + Magasinsallén 2E + 891 31 Örnsköldsvik + 0660-24 70 00 + info@q4ekonomi.se + Q4EKONOMI.SE E KO N O M I S T YR N I N G + L E D N I N G S S TÖ D + LÖ N E R + R E D OVI S N I N G + RÅD G IVN I N G + S K AT T + B O KS L U T

Tidningen 7, Vecka 3, Januari 2020

7


FRILUFTSLIV

Markägare möjliggör friluftsliv Runt 3 000 markägare upplåter privat mark till det rörliga friluftslivet, utan att få någon som helst ekonomisk ersättning. När Örnsköldsviks kommun, tillsammans med Kramfors kommun och Höga Kusten Destinationsutveckling, valde att uppmärksamma och tacka dem visade det sig att det var ett efterlängtat initiativ. TEXT: GABRIELLA RÖSCHMANN FOTO: HÅKAN NORDSTRÖM

– JAG HAR fått så många telefonsamtal från

överraskade markägare så det här verkar verkligen vara uppskattat, säger Mikael

8

Westman, friluftskonsulent på Örnsköldsviks kommun. Vi tyckte det var dags att tacka de tusentals markägare som ställer sin mark tillförfogande och därför bjuder vi in dem till en hockeymatch i Fjällräven Center 5 februari. Markägarna som bjudits in är de som upplåter sin mark till vandringsleder, badplatser, skoterleder med mera. På plats under kvällen kommer markägarna att få möta representanter från Örnsköldsviks kommun, Kramfors kommun, Höga Kusten Destinationsutveckling och Världsklass Örnsköldsvik. – Naturturismen är en stor tillgång och betyder oerhört mycket för Höga kusten, säger Cecilia Lideskog, utvecklingsstrateg hos Höga Kusten Destinationsutveckling. Att våra markägare tillgängliggör naturområden för våra turister och medborgare

är en viktig möjliggörare för att utveckla friluftslivet, öka områdets attraktionskraft som besöksmål och i förlängningen skapa ler arbetstillfällen inom besöksnäringen. DE MARKÄGARE som fått inbjudan men

som inte kan komma till matchen har möjlighet att delta i en utlottning av ina priser i stället. – Vi vill visa för markägarna att de betyder mycket för oss och för friluftslivet och samtidigt ge dem information och svara på frågor, säger Mikael. Vi har försökt nå ut till alla men är medvetna om att vi kan ha missat någon. Det är först till kvarn som gäller och förhoppningsvis fyller vi alla platser vi har till förfogande. Vi är uppe i mer än 800 anmälda nu och hoppas att så många som möjligt vill komma och träffa oss och heja fram Modo till vinst. n

Tidningen 7, Vecka 3, Januari 2020


Välkommen!

VI ÄR GLADA ATT PRESENTERA GREEN CAFÈ CORNER I OSKARGALLERIAN.

– Gallerian behöver en bra restaurang, nu har vi valt att satsa i Gallerian. Våra färger går i grönt och vi vill stå för en fräsch meny och upplevelse. Hos oss kan kan du ta en fika eller smoothie, någon matigare rätt eller en fräsch plock-sallad från vår meny. /Nibal

En restaurang i gallerian betyder att våra kunder både har familjerum och restaurang. Det tycker vi är viktigt för våra kunder. Barnfamiljer ska kunna äta på restaurang mellan shoppingturerna, jag vet att jag kommer göra det. / Isabelle, Polarn o Pyret

Vi är glada att vår nya granne har öppnat, Jag har redan ätit där 2 gånger och de har jättegod mat Bra för de som vill stanna lite längre i vår galleria på en ika eller en lunch. / Maria, Dressmann

Vi har det du söker – i hjärtat av stan!

Det är roligt att vår galleria har fått en restaurang, både för oss som jobbar här och för våra kunder! En galleria behöver ha en bra restaurang och någonstans att ika. / Isabelle, Kicks

8000 KVM SHOPPING

ÖPPET ALLA DAGAR! Var 10-19, lör 10-16, sön 12-16 | www.oskargallerian.se | Följ oss på


TEATER

Arkitekten Fredrik Skott från Örnsköldsvik har byggt upp en – som han själv anser – ideal tillvaro där han har förhållande med tre flygvärdinnor samtidigt. Kvinnorna går så att säga i skift hos honom. Men när flygen plötsligt inte håller tidtabellen blir det besvärligt.

Teaterspegeln n e g i flyger TEXT: NILS ÅGREN FOTO: HÅKAN NORDSTRÖM

TEATERSPEGEN FIRAR 25 -årsjubileum i år

och man gör det med farsen Boeing Boeing. Ursprungligen är det en fransk historia, skriven av Marc Camoletti i början av 60-talet, och den engelska versionen av Beverly Cross blev en stor succé och spelades i London under sju år i rad med över 2 000 föreställningar. – Vi har tittat på den här farsen tidigare

10

men det är ett gammalt manus och det kändes ganska mossigt så vi valde bort det. Men så hittade vi en nyare norsk översättning av Runar Borge och det är den vi nu spelar, berättar Christer Wisten, den ende i Teaterspegeln som varit med ända från starten. – Kanske är det därför som övriga i ensemblen kommit och gått under åren … säger Christer och ler. Teaterspegelns ordförande, Sören Back, har drygt 20 år bakom sig i föreningen och han öser lovord över Runar Borge och hans

manus. – Han är en riktig storfräsare och har satt upp stora föreställningar i både London och Los Angeles. Han har varit väldigt tillmötesgående sedan vi kontaktade honom för att höra oss för ifall vi kunde få rättigheterna till den här farsen och som tack hade vi planerat att bjuda hit honom så att han kunde få se en föreställning, men han hade tyvärr inte tid, berättar Sören.

TID HADE HELLER inte Teater Västernorrlands länsregissör Iso Porovic, som de senaste åren regisserat Teaterspegelns

Tidningen 7, Vecka 3, Januari 2020


Olga Back, Sören Back, Svea Bylund och Anna-Lena Pessa bakom soffan där Gunilla Asp Lengyel och Christer Wisten överraskas i en intim scen.

farser. Därför sköter amatörteatergruppen allt på egen hand i år. – Det blir förstås svårare, det är alltid bra med någon utifrån som kan se helheten på ett annat sätt men vi försöker lösa det, säger Christer. – Allt kommer att bli bra ändå, lovar Sören. Christer gör rollen som arkitekten Fredrik Skott och han avslöjar lite av intrigen för 7ans läsare. – Tyvärr har vi tvingats lägga handlingen i Stockholm, men jag kommer ursprungligen från Ö-vik och min barndomskamrat som jag inte sett på över tio år dyker plötsligt upp, och han är från Skeppsmaln så vi får in lite Nolaskogs i storyn. Jag har tre älskarinnor som alla

Tidningen 7, Vecka 3, Januari 2020

är lygvärdinnor, och det går jättebra så länge lygen håller tiden. Jag har en kvinna i taget i min lägenhet, och dessutom min hushållerska. Men så blir det dåligt väder, och resten kan ni kanske räkna ut. DET SOM SER så bra ut till en början för

Fredrik Skott spårar snart ur rejält. Inte heller hjälper det att hushållerskan och hans barndomsvän gör allt för att minska på problemen. Boeing Boeing har premiär lördag 1 februari och som vanligt håller Teaterspegeln till på Folkets Hus Gnistan i Gullänget. Totalt spelas 13 föreställningar på fredagar, lördagar och söndagar fram till och med 22 februari, med dubbla föreställningar på lördagar. n

Olga och Sören Back, till vardags ett äkta par, tycks hitta varandra även i Boeing Boeing.

11


ISHOCKEY

”Ett utmärkt tillfälle att ta med nära och kära på ishockey.”

Fri entré till toppmöte Om en vecka i Fjällräven Center är det fri entré till arenan då Modo Hockey tar emot Karlskoga. – Ett utmärkt tillfälle att ta med nära och kära på ishockey eller varför inte någon som aldrig sett ishockey live tidigare, säger klubbens kommunikatör Frank Eriksson. TEXT: ULF EKLUND FOTO: HÅKAN NORDSTRÖM

ONSDAGEN DEN 22 januari är det fri entré

till matchen tack vare att privatpersoner och företag är med och sponsrar biljetten. Modo Hockey hoppas så klart att så många som möjligt vill vara med och bidra till en hockeyfest i Fjällräven Center. Företag och privatpersoner kan vara med

12

i kväll och har sedan Tingsryd borta på fredag innan Karlskoga kommer till Örnsköldsvik nästa onsdag. Sköter Björn Hellkvists grabbar sig väl inns det ett utmärkt tillfälle att i den matchen ta ett stadigt grepp om en av två platser i den hockeyallsvenska inalen. Inför matchen mot AIK ligger Modo på andra plats, fem poäng före Timrå, närmast under strecket, och åtta poäng före fjärdeplacerade Karlskoga. n

och sponsra från tio öre upp till fem kronor per åskådare i matchen. – Skänker du exempelvis tio öre per åskådare blir ditt bidrag till Modo Hockey 500 kronor om det blir en publik på 5 000. Målsättningen är att vi totalt ska samla ihop 165 kronor per åskådare, säger Frank Eriksson. Modo Hockey möter AIK på hemmaplan

Tidningen 7, Vecka 3, Januari 2020


ISHOCKEY

Tre år till för Hellkvist I Modo Hockeys planer på en come back föll nyligen den kanske viktigaste pusselbiten på plats. Huvudtränaren Björn Hellkvist blir kvar i klubben i ytterligare minst tre säsonger. – Jag trivs fantastiskt bra här, säger han. TEXT: ULF EKLUND FOTO: HÅKAN NORDSTRÖM

DET HAR SPEKULERATS under en längre tid huruvida Björn Hellkvist ska bli kvar i Modo Hockey eller om han ska anta nya utmaningar i sin redan framgångsrika tränarkarriär. Men ännu längre har klubbledningen jobbat för att få hans namnteckning på ett längre kontrakt och nu står det alltså klart att Modos huvudtränare, om inget oförutsett inträffar, heter Björn Hellkvist i minst tre säsonger till. Fullbordar parterna det avtalet innebär det att endast Tommy Sandlin, sex säsong-

er, och oslagbare Carlabel Berglund, med ofattbara 22 säsonger, suttit längre på den posten. – Vi är väldigt glada för att Björn stannar i Modo Hockey. Han står för ett modernt ledarskap där vi utvecklar individer, men även att vi till-

sammans bygger långsiktigt på den kultur som vi står för, säger sportchefen Fredrik Glader. Björn Hellkvist låter lika nöjd: – Det är en väldigt professionell miljö att arbeta i och där vi har en daglig verksamhet som håller hög SHLklass. Det är en trevlig stab att arbeta tillsammans med och jag trivs med alla kolleger. På det har vi ett bra och skickligt spelarmaterial där jag tror att många även kan spela i SHL. Skulle vi inte ta oss hela vägen nu har vi goda chanser även nästa säsong. n

”Skulle vi inte ta oss hela vägen nu har vi goda chanser även nästa säsong.”

Köp en synundersökning

Glasögon på köpet +395 kr för progressiva standardglas

Örnsköldsvik Storgatan 26, 0660-772 06. Måndagar och tisdagar finns det morgontider från 08.00.

Boka din synundersökning på specsavers.se När du köper en synundersökning från 345 kr får du kompletta glasögon med båge och enkelslipade glas (avser enkelslipade standardglas index 1.5) utan kostnad. Tillägg 395 kr för progressiva glas avser standard progressiva glas index 1.5 och gäller endast vid köp av kampanjbåge. Vid val av andra glas eller tillval tillkommer kostnad enligt ordinarie prislista. Båge avser utvalda bågar för 395 kr. Gäller t.o.m. 9 februari 2020. Kan ej kombineras med 2för1, 1 par med Fritt tillval eller andra erbjudanden och rabatter. Med reservation för slutförsäljning. ©2020 Specsavers.

Tidningen 7, Vecka 3, Januari 2020

13


FÖRELÄSNING Daniel och Adam Hansson föddes båda med en ovanlig form av Angelmans syndrom. Nu föreläser pappa Anders om hur det är att vara förälder till två barn med funktionsnedsättning.

Ett utmanande föräldraskap Två gånger fick Anders och Elisabeth Hansson beskedet att de fått barn med utvecklingsstörning. Bägge gångerna lyckades de resa sig och skapa ett bra liv för sin familj. I dag föreläser Anders om deras erfarenheter och 21 januari kommer han till Örnsköldsvik. TEXT: GABRIELLA RÖSCHMANN FOTO: ULF PALM/LYSTRA

sådant händer, berättar Anders. Plötsligt blir tillvaron någonting helt annat än det man tänkt sig och för oss hände det två gånger. Många existentiella frågor väcktes som att vi nog aldrig skulle få några barnbarn eller vad som skulle hända med pojkarna den dag vi inte längre fanns här. Anders har fått mycket beröm för sina föreläsningar som mer liknar föreställningar, med mycket musik, ilmer och situationer där Anders agerar nästan som på teater. – Att få beröm är så klart roligt men för mig är det viktigt att betona att det är i min papparoll jag gör det här, för att vara ett stöd och hjälp till anhöriga till funktionsnedsatta och inspirera dem.

I DAG HAR sönerna Adam och Daniel hunnit

bli 19 respektive 25 år gamla och de har en lillasyster, Emelie, som är frisk. Daniel och Adam föddes med en mycket ovanlig form av Angelmans syndrom. En intellektuell funktionsnedsättning som i kombination med motoriska svårigheter medför ett stort behov av stöd i vardagslivet även i vuxen ålder. – Alla drömmar går ju i kras när något

14

ALLA INKOMSTER från de två böcker Anders skrivit och föreläsningarna går direkt in i Daniel & Adams stiftelse, som regelbundet delar ut ekonomiska bidrag och stipendier i Dalarna, Gästrikland och Hälsingland. För Anders och hans fru Elisabeth var det svårt att hitta stöd och inspiration under de svåra åren. – Vi hade några riktigt tuffa år då vi dessut-

om blev lurade på hjälp och ekonomiskt stöd på grund av felaktig information. Vi fann det största stödet hos varandra och oftast var det Elisabeth som drog upp mig. Bland föräldrar med funktionsnedsatta barn är andelen som skiljer sig hög. Vi är båda skilsmässobarn och sa redan från början till varandra att det inte ick vara ett alternativ. När det varit tungt har vi hittat lösningar och vi har alltid gjort mycket saker tillsammans. FÖRUTOM FÖRÄLDRAR och anhöriga till funktionsnedsatta hoppas Anders på att många som jobbar med de här frågorna, och som möter funktionsnedsatta och deras familjer, kommer till föreläsningen på Folkets Hus Gnistan i Gullänget. – Jag vill inspirera föräldrar, syskon och mor- och farföräldrar, men lika viktigt är att kommunmedarbetare och politiker, som är de som fattar alla beslut, får en bild av hur en förälder till ett barn med funktionshinder tänker. Det blir en två timmar lång föreläsning med en hel del dramatik som lockar till skratt i ena stunden och gråt i nästa. n

Tidningen 7, Vecka 3, Januari 2020


NYTT ANNONSPAKET!

100 % Höga Kusten Vecka 18 3 Maj 2018

TEKNIKhörnan Läs Annas vinnande NOVELL

POSTUTDELAS TILL

77 000 HUSHÅLL OCH FÖRETAG

I ÅNGERMANLAND

PROMENAD i ya Parken

TÄVLA!

Det händer i helgen ADAM ställer ut Rösåsvägen 30, 30 Gård i Moliden

VAR MED PÅ HUSKÖPARDAGARNA 26-27 MAJ

Visning 3/5, kl 16.30-17.30

Vi hjälper våra kunder hitta sina drömbostäder i Örnsköldsvik.

Kontakta oss redan idag!

www.maklarhuset-ornskoldsvik.se

ETT KVALITETSMAGASIN BARA OM HÄRNÖSAND

www.yippieharnosand.se

NR 1 / 2019 januari - februari

STOR GUIDE: HÄR ÄR SCENVÅREN 2019 BOKA IN DINA FAVORITER – FRÅN BABBEN TILL PELLE SVANSLÖS

Närhet till natur, släkt och en enklare vardag gör att allt ler mitt i livet väljer att komma tillbaka till sin hemstad. Familjen James, Tom från England och Elin från Häggdånger med sina barn Mary-Rose, Eskil och Emmott, är några av 2018 års hemvändare.

H E L L O, H Ä R NÖSA N D! Från London, Aten, Stockholm, Örnsköldsvik … till Härnösand

Sofia PETTERSSoN • SVEN-ERiK JoHaNSSoN • NYE aNSTaLTCHEfEN • SaMBiBLioTEKET Y IP P IE H Ä R NÖ S A ND

Till alla hushåll och företag i Kramfors kommun samt till Ramvik och Utansjö

Januari 2019 | År 13 | Nr 136 | Upplaga 13 000

– för att vi älskar Kramfors!

PRODUKTION: ADC MEDIA | TRYCK: ALINEA MEDIETEKNIK | ANSVARIG UTGIVARE: MAGNUS LIDBLOM

Örnsköldsvik

1

FE S TLIGA T ILLFÄLLEN

HIGH COAST DISTILLERY - VÅRE N 2019 -

ONSDAGSLUNCH

AFTER WORK

WHISKYMIDDAG, TRE RÄTTER

Njut av en härlig onsdagslunch på destilleriet. Dryck, sallad, nybakt bröd, kafe & kaka ingår i priset. Kom ihåg att boka bord.

Avsluta veckan med något gott att dricka och god mat med goda vänner, arbetskamrater eller din käresta.

Njut av en smakfull tre rätters whiskyinspirerad middag i vårt vackra Besökscenter.

1/3 • 29/3 • 26/4 • 24/5 • 5/6 kl.17.30-23.00 Bufet och bussresa 245:-/pers. Bufet 195:-/pers.

Alla onsdagar kl.11.30-13.30 • 150:-/pers.

Sollefteå

16/2 • 16/3 • 13/4 • 11/5 kl.19.00 • 695:-/pers.

Buss avgår från Kramfors Resecentrum

Kl.17.00, åter 22.30. Måste förbokas.

FÖR BOKNING OCH MER INFO, KONTAKTA OSS PÅ

070-348 37 00 • besok@highcoastwhisky.se • www.highcoastwhisky.se • Sörviken 140, 872 96 Bjärtrå

KOPPLA AV VI KOPPLAR UPP! 50%

Vi levererar och installerar ditt trådlösa nätverk och visar hur det fungerar.

RIT-avdrag! Betala bara halva arbetskostnaden

Till alla hushåll och företag i Sollefteå kommun samt till Bispgården

Kramfors

Härnösand

Lunde • 0612-326 20 • www.aatv.se Följs oss på Facebook!

Januari 2019 | År 28 | Nr 298 | Upplaga 14 000

PRODUKTION: ADC MEDIA | TRYCK: ALINEA MEDIETEKNIK | ANSVARIG UTGIVARE: MAGNUS LIDBLOM 0620-68 33 04

– för att vi älskar Sollefteå!

ÖMTÅLIGT. Handla lokalt köp din försäkring hos oss 0620-215 00 dina.se

15-Års jubileum hos ica Långsele

LÖRDAG 2/2 GÄLLER ENDAST

Lördag 2 februari

390

/hg LÖRDAGSGODIS Vårt populära lösvikts ERT

MISSA INTE VÅR ANNONS INNE I TIDNINGEN!

Kontakta oss för bokning eller mer information.

0660-777 77

0612-70 13 00

Tidningen 7, Vecka 3, Januari 2020

0611-51 13 20

0620-68 33 00 15


Biltorget Passat GTE är Sveriges just nu populärste laddbara bil. Foto: Volkswagen AG

Tredje bästa bilåret någonsin Trots en svag inledning på bilmarknaden överträffades både den initiala och den senare höjda prognosen för nyregistrerade personbilar i Sverige under 2019. Slutsiffran skrevs till över 350 000 nya bilar efter en stark avslutning på året.

P

rognosen från Bil Sweden inför 2019 var 335 000 nyregistrerade bilar, en prognos som de ändrade och höjde till 345 000 bilar så sent som i november. Men när det

16

stod klart att december blev en rekordmånad, med över 100 procent ler nyregistrerade bilar jämfört med samma månad 2018, överträffades prognosen. – Den prognos på 335 000 personbilar som vi lade i början på 2019 och som vi reviderade till 345 000 bilar i november överträffades. Det berodde på en mycket stark avslutning på året, säger Jessica Alenius, vice vd på Bil Sweden. Att december blev en rekordmånad berodde uteslutande på att mätmetoden WLTP skulle ersätta NEDC vid årsskiftet i bonus malus-systemet, vilket innebär en skattehöjning för majoriteten av alla bilmodeller. – Fordonsskatten på personbilar och lätta lastbilar har höjts i lera omgångar under bara ett och ett halvt års tid, vilket skapat en stor ryckighet på marknaden. Fordonsskatten

har ökat med mellan 400 procent och 800 procent för många personbilar och mellan 300 procent och 600 procent för många lätta lastbilar sedan bonus malus-systemet infördes, säger Alenius. Men bonus malus-systemet har inte bara inneburit skattehöjningar, det har även gett resultat i antalet nyregistrerade laddbara bilar. – Nyregistreringarna av laddbara personbilar, det vill säga elbilar och laddhybrider, ökade med 39 procent under 2019. Andelen laddbara personbilar av nyregistreringarna var 11,4 procent, vilket kan jämföras med 8,2 procent året innan. Prognosen för 2020 är dock inte lika positiv och mer försiktig än den tidigare inför 2019 och totalt spås 330 000 nya personbilar att registreras under året. – Vår prognos om minskade registreringar i år ska ses mot bakgrund av att konjunkturen är inne i en avmattningsfas. Förändringarna i bonus malus-systemet från årsskiftet påverkar också prognosen negativt då lera tidigarelade sitt bilköp för att undvika den högre fordonsskatten. Även om en minskning väntas kommer 2020 bli ett bra bilår, det sjunde bästa i ett historiskt perspektiv och över genomsnittet för de senaste tio åren. Laddbara bilar däremot förutspås ett rekordår, trots vikande totalmarknad. – Vår prognos är att andelen laddbara personbilar av nyregistreringarna kommer att öka kraftigt till 30 procent under 2020 och 40 procent under 2021. Bil Sweden förutspår att ökningen kommer att fortsätta under följande år och redan om tio år beräknas andelen laddbara bilar uppgå till 80 procent av den totala nyregistreringen. – Bakgrunden till den ökade andelen är en ökad produktionskapacitet och ett ökat modellutbud, då ytterligare cirka 100 elbilsmodeller och lika många laddhybrider kommer att lanseras under de närmaste två åren. I dag har vi en högre efterfrågan än utbud av dessa fordon. Andreas Lindegren (CC)

Tidningen 7, Vecka 3, Januari 2020


MÅN-FRE 9-18 Isuzu, Subaru, Hyundai, Aixam

Bergvalls Bil Brett utbud av begagnade bilar Bergvalls Mekaniska Däck & bilverkstad

2019 Hyundai i20 1.2 Premium 357 mil ......................................................139 000:-

-16 Audi A4S2,0 D Q AUT ÅLTDI 6 100 mil ..................................................249 000:-

2015 Fiat 500L 1.6 MJT 6 400 mil ..................................................123 900:-

-12 BMW 530 D M chassi ratt 11 462 mil ................................................195 000:-

2006 Suzuki Jimny 1.3 JLX MT 12 500 mil ..................................................69 000:2012 VW Golf VI 1.6 TDI Blue Motion 12 900 mil ..................................................89 000:2016 Ford Mondeo Kombi 2.0 TDCi AWD 7 000 mil ..................................................219 000:2012 Hyundai ix35 2.0 Sport 4WD Automat 8 813 mil ..................................................129 000:2017 Hyundai i30 Kombi 1.6 GDI M6 Go 4 500 mil ..................................................139 000:2016 Ford S-MAX 2.0 TDCi AWD 7-sits 6 100 mil ..................................................229 000:2012 Kia Rio 1.2 ECO Exclusive 12 052 mil ..................................................69 000:2017 Ligier JS50 Lång Mopedbil 2 400 mil ..................................................129 000:-

ÅRETS ENKRONASMATCH

-13 BMW 525 D X DRIVE 218 HK 23 297 mil ................................................159 000:-11 Golf TSI Ny skick 1 948 mil ..................................................115 000:-12 Golf Plus 1,6 TDI Blue Motion 5 650 mil .....................................................95 000:-15 MB Vito III 1,6 CDI 6 603 mil ..................................................169 000:-11 Caddy 1,6 TDI MKT FIN 12 900 mil ..................................................69 000:-11 Caddy 1,6 TDI MKT FIN 15 010 mil ..................................................65 000:-15 Peugeot Partner 1,6 HDI LÅNG 12 678 mil ..................................................69 000:-05 Hyundai Tucson 4X4 18 706 mil ..................................................43 000:-

2015 Suzuki S-Cross 5 365 mil ..................................................159 000:-

-01 Saab 9:5 2,0 T Ny Bes UA 30 250 mil ..................................................11 500:-

www.nylandersbil.se tel. 0660-186 60

www.bergvallsbil.se tel. 0660-21 19 50

FRI ENTRÈ ONSDAG 22 JANUARI 19:00

Ett utbud av Nya/Demo/Begagnade bilar Vi önskar er alla en god fortsättning

Bra Beg Bilar Till Rätt Pris!

-20 Nissan Juke N-connecta, 117hk ** NY LAGERBIL! ** Inkl. 3-års serviceavtal 0 mil ...........................................................206 900:-

-17 ALFA Stelvio Q4 Aut 4 400 mil ..................................................369 000:-

-13 Skoda Yeti 2.0 TDI DPF 110hk 14 798 mil ..................................................89 000:-14 Hyundai i30 16 377 mil ..................................................89 000:-14 Peugeot 2008 VTi 120hk 9 484 mil .....................................................97 400:-14 Kia Cee´d SW 1.6 CRDi 128hk 11 699 mil ................................................109 000:-10 Mercedes-Benz ML 450 CDI 4MATIC 28 947 mil ................................................109 000:-19 Kia Picanto 1.0 V-hjul/M-värmare 65 mil ........................................................ 117 900:-12 Nissan X-Trail 2.0 dCi 4x4 150hk, Ny 13 342 mil ................................................129 000:-

KARLSKOGA

-16 JEEP Cherokee 2,2 Crd Aut 4WD 4 200 mil ..................................................239 000:-17 FORD Kuga 2,0 Tdci Aut 4x4 7 800 mil ..................................................209 000:-14 VOLVO XC70 D4 AWD 11 900 mil ................................................193 000:-16 FIAT Fullback 2,4D Aut 4x4 +moms 8 000 mil ..................................................189 000:-11 VOLVO S60 T6 AWD AUT Polestar 11 300 mil ................................................179 000:-14 BMW 320D Xdrive Aut 13 400 mil ................................................179 000:-11 VOLVO V70 D5 AWD AUT 17 300 mil ................................................119 000:-

-19 Kia Stonic 1.0 T-GDI 120hk 100 mil ......................................................179 000:-

-17 PEUGEOT 2008 1,6 Hdi 9 500 mil ..................................................109 000:-

-14 BMW 320 d GT xDrive, M Performance, 10 229 mil ................................................219 000:-

-10 SUBARU Forester 2,0 12 500 mil ..................................................99 000:-

-19 Kia CEED Sportswagon 1.4 GT-LINE, 2 291 mil ..................................................229 900:-

-08 AUDI A6 Allroad 3,0Tdi Quattro 21 500 mil ..................................................99 000:-

-19 Nissan Qashqai Tekna & designpack, 451 mil ......................................................219 000:-

-17 CITROEN Berlingo 1,6 HDI +moms 13 000 mil ..................................................87 200:-

www.bildahl.se tel. 0660-26 65 00

www.magnusbil.se tel. 0660-120 12

Tidningen 7, Vecka 3, Januari 2020

MODO vs. VILL DU VARA MED OCH ? N E T S E F Y E K C O H L IL T A R BID DARE / ÅSKÅ PRIVATPERSONER: FRÅN 10 ÖRE FÖRETAG: FRÅN 1 KR / ÅSKÅDARE

eller 0660-21 66 33 Kontakta salj@modohockey.se

Boka din biljett på modo.ebiljett.nu Gratis entré tack vare matchens sponsorer

17


NOTISER

Författarbesök på Arkenbiblioteke t TISDAG 21 JANUARI bjuder Arken-

Lindas konst på mjölkpaket LINDA LUNDIN från Örnsköldsvik är en av fyra norrlandskonstnärer som på uppdrag av Norrmejerier sätter sin egen prägel på mjölkpaketen. På temat ”Kärlek till Norrland” skapar konstnärerna egna tolkningar av ett vardagligt bruksföremål som de lesta av oss har en aknytning till: mjölkpaketet. – Jag valde färger utifrån att jag ville skapa en glad känsla. En plats där man kan föreställa sig själv i bilden, kanske vilande

på gräset med ett halmstrå i munnen, doften av smultronröda ingertoppar och kor som betar på åkern alldeles intill. Jag är så glad att jag kan ta mina dukar, färger och penslar ut till obeskrivligt vackra platser i den norrländska miljön – vilken rikedom! säger Linda Lundin. Övriga som sätter sin personliga touch på mjölkpaketen är Jessica Arevärn och Anders Granberg, Umeå, och Linna Persson, Luleå. n

1331

Linda Lundins målning hamnar på mjölkpaket.

biblioteket in till ett författarbesök under lunchtid där Gabriella Röschmann berättar om sin nya bok ”Låt mig landa mjukt”, en relationsroman med miljöer från Örnsköldsviks stad och landsbygd. – Det här är mitt allra första författarbesök på bibliotek och jag ser så mycket fram emot att få berätta om boken och skrivandet, säger Gabriella. Jag kommer även att dela med mig av mina erfarenheter av att vara egenutgivare. Författarbesöket startar 12.00 i Arkenbibliotekets programrum. n

Så här många filmer har vi lottat ut här i 7an under åren. Även om filmer i fysiskt format (DVD & Blu-ray) blir allt ovanligare så fortsätter vi att ha tävlingar så länge vi kan. På sista sidan i veckans tidning hittar du vår senaste tävling, där vi lottar ut en av världens populäraste filmer genom tiderna!

Företag får besök av politiker MED AMBITIONEN att besöka så många företag som möjligt erbjuder Örnsköldsviks kommun

möjligheten för företag att få besök av politiker och tjänstepersoner under en dag i februari. – Det här är en del i vårt arbete för ett bättre näringslivsklimat, säger Victoria Säker, näringslivsutvecklare hos Örnsköldsviks kommun. Genom besöken får politiker och tjänstepersoner en möjlighet att lära känna företagen i Örnsköldsvik bättre och få en inblick i deras vardag. Intresset för besöken brukar vara stort och ambitionen är att alla som vill ha besök ska få det. På kommunens hemsida finns en intresseanmälan där företagen, fram till 21 januari, kan anmäla intresse för att ta emot besök. Besöksdag är tisdag 4 februari. n

18

Tidningen 7, Vecka 3, Januari 2020


NOTISER

Kvinnorna i Gammelbastun TV-SERIEN BASTUBALETTEN fick en fortsättning, då var det damerna som lärde sig att dansa i bastun. Nu har de satt upp en egen föreställning – med dans, sång och berättelser ger de en bild av hur det är att vara kvinna i Tornedalen i dag. – De har så mycket kraft och driv, de här kvinnorna. De tar hand om allt. Varför gör de det? Vad är de stolta över? Vad vill de förändra? Och hur ser de på framtiden? Ja, där har vi vår föreställning, säger regissör Justine Kirk. Föreställningen visas på Folkan Teater lördag 18 januari klockan 18 som en aktivitet inom ramen för Örnsköldsviks kommuns arbete med finskt förvaltningsområde. Föreställningen har fri entré. n

Nyberg hemlighetsfull om Varvsberget Restaurang Varvsberget har serverat sin sista lunch och i väntan på att nya ägaren; Nybergs Fastighet & Förvaltning, gör verklighet av kommande planer är det stilla på berget. – Om någon krögare vill fortsätta där ett tag är jag inte främmande för det, säger Nicklas Nyberg. EFTER ATT PROJEKTET Solsidan stod klart har Nybergs Fastighet & Förvaltning riktat fokus mot nya utmaningar. Där ryms byggnaden högst upp på Varvsberget där det under årens lopp arrangerats massor av festligheter av olika slag samt erbjudits luncher. – Till och från har vi sneglat på Varvsberget och nu har vi den tid som behövs för att ta tag i ett nytt projekt, sa Nicklas Nyberg i december utan att avslöja planerna med investeringen. Inte mer än att det rör sig om ett projekt i mångmiljonklassen. Och nu en bit in på det nya året är han lika hemlighetsfull: – Vad som händer på berget är inget jag i dagsläget kan prata om. Det blir nog aktuellt längre fram i vår, säger han. n

Tulpanens dag 15 januari firas Tulpanens dag och trots att blomman är starkt förknippad med blomstrande fält i Holland är det så att de allra flesta tulpaner som säljs i buketter i Sverige är svenskodlade. Totalt odlades över 160 miljoner tulpaner i Sverige förra året. Källa och bild: Blomsterfrämjandet.

Tidningen 7, Vecka 3, Januari 2020

26:e spelmansstämman ALLSPEL, FRI SCEN och självklart palt. Lördag 25 januari, är det dags

Gösta Johansson och Affe Granqvist, Spelmansstämmans eldsjälar.

för traditionella Spelmansstämman och för andra året håller man till på Folkets Hus Gnistan i Gullänget. Redan vid 12-tiden börjar deltagarna samlas och klockan 14 blir det allspel som följs av scenprogram med olika grupper. Som vanligt finns också möjlighet till fri scen där en mängd olika musiker från när och fjärran, gammal som ung, samlas och spelar tillsammans – och de som orkar spelar folkmusik ända fram till 23.00. För arrangemanget står Nolagillet och ABF, och precis som alla tidigare år har Nolagillet kokat massor av palt – till både publik och spelmän. n

19


PÅ GÅNG LYSSNARtips Här är veckans nya program. Se vår hemsida radionolaskogs.se

Martinez.

Nyhet

n NÄRJAZZ

Inger Grundroth informerar om Perdidos vårprogram, Gyllene skivan 2019 m.m.

Jive.

Dubbla danser ALLA DANSSUGNA får nästa helg, 25-26 januari, sitt

lystmäte då både O’Learys och Nätragillet arrangerar danskvällar. O’Learys fortsätter sin satsning på dansbandsarrangemang när de på lördag bjuder på lång-

Nyhet

n HANDIKAPP-OS DEL 1

livade Martinez med Guldklaven-belönade Sandra Estberg vid mikrofonen. På söndag är det dans i Isladan i Bjästa som gäller och då står sundsvallsbandet Jive för tonerna. Passa på och ta en svängom! n Melodikrysset v.3 - 18 januari 1

Tga in id ed

#7IGAST Har du en rolig, vacker, fyndig, intressant, söt, eller annorlunda bild som du vill dela med dig av? Tagga din instagrambild med #7igast så kanske vi väljer ut den att synas just här.

3

4

5

6

7

9

så an u yas är

2

Tips från Vårt Arkiv n ATT LEVA MED POSITIV ENERGI

8

10

13

11

Olov Östberg samtalar med Ola Olsson och Per Anders Westin om HANDIKAPP-OS 1976 i Övik.

12

14

15

Roger Öberg

16

Melodikrysset lördag kl. 10.03 i P4. Lösningen ska vara inne senast onsdag i nästa vecka Adress: Melodikrysset, Sveriges Radio P4, 109 12 Stockholm Namn:..................................................................................................................................................... Adress:................................................................................................................................................... Postadress:...............................................................................................................................................

Besök vår hemsida www.radionolaskogs.se med mer än 500 program

Vi når ea

k i s l k Ön aje eka! 20

Tidningen 7, Vecka 3, Januari 2020


KORSORD HÄSTSVULST

REA

PANNKAKA I PARIS

GAMMAL

ORDKUNNIG MARTINSSON

1

PONDEROSA ÄR EN SÅN INÄLVOR TALLINBO ELECTRIC 6 LIGHT ORCHESTRA SUPA & PIRKA KISTA MITT I ENGELSK VECKA OFTA BÄST I LEKEN

KAN LASTBIL KALLAS

FULL

RADIOTYSTNAD

INFALL

LITER

VINSCH BLESSYR HÄKTA

SADE JA TILL ANSVAR

LYPSYL

AUSTRAFITZLIENS GERALD FLYGVAPEN

TIDSPREFIX LOPP

BOKSTAV FÖR VÄRMLAND

95 & 98 I BENSIN

.

3

VARM I KÖKET

KRYSSLÖSNING v 2: SKÄL TYSK METROPOL

G DIRAWI PÅ TV PAXAD

P SMAKFULLA

FÖRDEL

LYXIG BIL

KONDOM

BONDCHEF

ROTVÄLSKAN

E V H Å L L E E T I S K R B A N M M I A Ö D E I K O N S

MINDRE MOT OCH KANALÖ TILL

E S T R G U M F

BESKOW BESKOW

ÅTRÅ

PANNBAND

FJÄRT

AMPERE UNGEFÄR

SLUMP

VALUTA I BULGARIEN

MJUKNA JUNGFRU KÖ

SYRE

R A D A B L E P R .

SYDVÄST KRUX

BAGATELL SKIVA

A M B I T I O N S N I V Å

OSAMS

O E N I G

DANSANT FLYTTFÅGEL

RYMDSESSA KILO

K

SKYGG KISSE GIGA

OMORNAD

.

FIOL

ÅLDER I UK ÖL I UK

.

.

6 2

4

4

VERA SOM GÖR GOTT

A L Ö F O L I E O E L A E F O R LAGER

MASSVIS STRÖM

ADLIGT MELLANNAMN

VULKAN I ITALIEN OST

FELOR

TROTYL

6

ELLIOTS VANLIG RYMDLÖKVÄXT KOMPIS

T E T N U T A L G P T N A M N VISS SVÄNG BETE

GBGTIDNING TULIUM

PÅ BIL FRÅN NORGE

2

7 8 7

5 6

3 7

5

8

2 1 I AFFÄREN Lägg frukt och grönsaker i påsen som finns i ställ vid frukten.

3 9

3

2

HEMMA Använd samma påse till ditt matavfall.

SNURRIG

TEINT

@

SEGERTECKEN

TUSEN I ROM

--

1

N O D

KVALSTER

7

KING:S SKRÄCKCLOWN

KNUT

Svaret i förra veckans kryss var HUSKATT. Vinnare blev: Barbro Gimbergsson, Degerfälle, Brittmarie Ånhagen, Ö-vik, Marie Nilsson, Saluböle, Anna-Lena Norberg, Ö-vik, Ann-Charlotte Ullberg, Domsjö. Vinnarna får två trisslotter med posten.

Tidningen 7, Vecka 3, Januari 2020

2

KÅRE

T I V R L I A L N G A A R Y Å R S V I A G A K L E I E T

VARA YTTRIUM HÖG- VATTENFÄRDIG DRAG

Y V A S

9

© Content Central. Halvkrysset 2013-B01. Foto: Envato

MOTIVATIONSGRAD

5

TEOLOGIE DOKTOR

ETT MCGÄNG

3

8

5

1

5 VINNARE FÅR TVÅ TRISSLOTTER VAR.

Mejla ordet som de sju numrerade bokstäverna bildar till korsord@7an.se eller på vykort till 7an Mediapartner, Box 449, 891 29 Örnsköldsvik senast måndag. Lösning och vinnare presenteras i nästa nummer.

SUDOKULÖSNING v 2:

ATOMBRÄNSLE AV FÖRR I TIDEN

ANTAR

4

STOR ÖDLA

TUNNA

GASBOLAG

NÄMNT

--

VATTEN UNDER NOLLAN

KYRKA

AVSLUTAR STÄDER I NORR

MED KALLE PÅ JULEN --

DRICKA BIRA

KÄND LENA

1

4

6

2

7

9

8

3

5

9

7

5

4

3

8

2

6

1

2

3

8

6

1

5

4

9

7

7

6

1

3

9

4

5

8

2

3

5

4

7

8

2

6

1

9

8

2

9

1

5

6

3

7

4

4

1

7

5

6

3

9

2

8

5

8

3

9

2

1

7

4

6

6

9

2

8

4

7

1

5

3

Använd matavfallspåsen TVÅ gånger

På försök finns matavfallspåsar till frukt och grönt på ICA Kvantum och Stora Coop i Örnsköldsvik

21


Själevad - Mo - Björna / Nätra - Sidensjö / Örnsköldsvik Arnäs - Gideå - Trehörningsjö / Grundsunda / Anundsjö - Skorped

Gudstjänster

CAFÉ

ANUNDSJÖ - SKORPED

Bredbyn Församlingsgård sön 19/1 10.00 Mässa. Ronny Thellbro. Kyrkika. Obs tid! Mellansels folkhögskola tis 21/1 18.00 Veckomässa. Obs byte av dag! Bredbyn Församlingsgård ons 22/1 08.00 Morgonmässa

ARNÄS - GIDEÅ - TREHÖRNINGSJÖ Gideå kyrka sön 19/1 11.00 Mässa. Kristina Widmark Häggström.

Kura skymning

Mo församlingshem tis 21 /1 18.00 Släpp mobil och läsplatta för en stund. Vi spelar spel, läser, lyssnar och ikar tillsammans under vintermörk a kvällar.

msUngdotjä nst s gud

Sidensjö EFS lör 18/1 18.00, Ekumeniskt café på temat: ”Enhet – ett tecken på Guds kärlek”. Alice Lindblad, Kenneth Lindmark, Roger Forsberg och Ida Hedström. Själevads församlingshem sön 19/1 15.00 Klimatcafé i ord och ton. Naturskyddsföreningen, musik av medlemmar från Stråk för alla. Fika. Andakt. Björna församlingshem mån 20/1 11.00 - 14.00 Måndagscafé med kaffe, våfla och kaka. Domsjö församlingsgård tis 21/1 19.00 Stickcafé.

MEDITATION

Ulf Söderlind.

/1 19.00

Arnäs kyrka sön 19

jänst. annorlunda gudst Living Room – En

GRUNDSUNDA Kyrkans Hus Husum tor 16/1 16.30 Veckomässa. Markus Östlund. Kyrkans Hus Husum sön 19/1 11.00 Mässa. Kurt Enberg. Servering.

NÄTRA - SIDENSJÖ Sidensjö EFS sön 19/1 11.00 Ekumenisk gudstjänst. Kenneth Lindmark, Jenz Grensjö, Ida Hedström, Roger Forsberg och Michael Linné. Nätra kyrka sön 19/1 18.00 Gudstjänst, Jenz Grensjö och Marianne Skoglund.

Arnäs Kärlekens kapell sön 19/1 18.00 Introduktion för nya deltagare kl.17.15.

Alpha Kurs om kristen tro Välkommen till samtal om livet och tron

Själevads församlingshem tisdag 28/1 18.30 För frågor och/eller anmälan: Peter Persman, 0660-594 11, peter.persman@svenskakyrkan.se

SOPPA Björna församlingshem ons 22/1 12.00 Dagträff med sopplunch, Skogsfalke underhåller.

TRÄFFPUNKTER Bredbyn Församlingsgård mån 20/1 13.00 Måndagsträffen. Fika 20 kr Arnäs församlingshem mån 20/1 10.00-13.00 Vardagsträff med Silverglans.Terminsstart. Bredbyn Församlingsgård tis 21/1 18.30 Möte med Anundsjö Internationella grupp inför vårens aktiviteter. Trehörningsjö församlingshem tis 21/1 16.00 Tresjöträffen. En mötesplats för alla daglediga.

SJÄLEVAD - MO - BJÖRNA Domsjö kyrka sön 19/1 11.00 Mässa, Birgitta Blomqvist, Thomas Sondell. Själevads kyrka sön 19/1 11.00 Högmässa, Catharina Larsson, Tova Hellström. Lillkyrkan Nyliden sön 19/1 14.00 Mässa, Ania Winek Albertsson. Kaffe. Gullängets kyrka sön 19/1 15.00 Björn Westerlund, Thomas Sondell.

ÖRNSKÖLDSVIK Sörlidens församlingsgård tor 16/1 12.00 Mässa Carola Sjölind Westin. En del av den Ekumeniska böneveckan. Servering. Pingstkyrkan Ö-vik sön 19/1 11.00 Sammanlyst. Ekumeniska böneveckans avslutning. Örnsköldsviks kyrka ons 22/1 08.00 Mässa Marie Edström. Kaffe och smörgås.

20 SK AMPANJEN 20

ALLIAN

psala med Bo Brander, Up nia Skureå ta Be 0 Fre 24/1 kl 19.0 rkan Skorped ky ist pt Ba 0 Lör 25/1 kl 19.0 orpeds kyrka 0 Gem. Mässa i Sk Sön 26/1 kl 11.0 ! Välkommen

Kyrkans Familjerådgivning 0660-106 33 www.varsta.se

Liten och stor Ö-viks församlingshem fre 17/1 09.00 - 11.30 Nu startar vi välkommen hit på fredagar. Här träffas vi som är hemma med barn. Fri lek, sångstund och ika för barn och föräldrar. Vi inns på FB "Liten och stor Örnsköldsvik"

Är du nyfiken på kristen tro? Vill du fundera med andra om hur vi kan leva klokt, vad som får oss att känna oss älskade, vad bön är och om bibeln har nåt att säga oss idag? Med hjälp av boken ”Sju steg i kristen tro” får vi ställa frågor till våra egna liv och att hitta övningar som låter tron landa i vardagen. Gruppen vänder sig både till dig som vill upptäcka mer av en tro du redan har och till dig som känner dig mer osäker. Vi träffas 7 torsdagar, varannan vecka med start 30 januari kl 18.30-20.00 i Församlingsgården Bredbyn För info och anmälan kontakta Senitha Olsson 073-270 16 50 eller senitha.olsson@svenskakyrkan.se


Nu öppnar vår

LOPPIS

PÅ GÅNG

Tillsammans ska vi besegra cancer

Bli månadsgivare på cancerfonden.se SINCE 1992

& klädmottagning

Lördagar kl 10-14 Gnistan i Gullänget

Ta en paus i vårt café med hembakat ika.

www.ilippus.se

Skänk din gåva

Swish: 123 006 82 05 Alla pengar går oavkortat till hjälpverksamhet.

FYNDA...

...i vår Second Hand-butik .

Genom att handla stöder du biståndsinsatser i bl.a. Albanien och Indien.

Öppet Tor 13-16, Lör 10-14 Svedjeholmskyrkans

BISTÅNDS CENTER Brogatan 105

Gudstjänster Sön 11 Gudstjänst Igår, idag, imorgon Maria Söderlund leder oss alla. Café. Nästa helg: Allianskampanjen med Bo Brander

efsgullanget.se

Tors 19 Gudstjänst Marie-Louise Nilsson, Lydia Åkerlund. Servering. Ons-sön Ekumeniska böneveckan Ons 12 Bön, Arenen. 19 Kvällsmöte Frälsningsarmèn. Tors 12 Bön, Sörliden. 19 Kvällsmöte EFS Gullänget Fre 12 Bön Frälsningsarmèn 19 ONE WAY Nya Parken. Lör 9 Ledarfrukost EFS Övik 19 Kvällsmöte Elim Sön 11 Gudstj.Pingstkyrkan och Barngudstj. EFS Övik.

Välkommen!

Kursstart vecka 4 Yinyoga Medicinsk Yoga Kundaliniyoga Lunchyoga Soundhealing

Vecka 3: Gratis prova på-pass

Hjärtligt välkommen! Yogahälsan

yogahalsan

070-250 00 29 • info@yogahalsan.com Skyttegatan 6A • yogahalsan.com

Vecka 3 Kyrkorna tillsammans, ekumeniska böneveckan (Se annons) Lör 19 Kvällsmöte Elimkyrkan Kjell www.elim.nu

Välkommen!

Välkommen!

fralsningsarmen.se/ornskoldsvik

MISSIONSKYRKAN LÅNGVIKSMON

PINGSTKYRKAN TREHÖRNINGSJÖ

centrumkyrkanbjasta.se

centrumkyrkanhusum.se

Karlsten Sång o musik Niclas Lundin Serv. Sön 11 Nattvardsgudstjänst Pingstkyrkan Kjell Karlsten Sång o musik Sön 11 Barnkyrka EFS- Ö-vik

Gottne Lör 18.30 Bibelstudium förbön och lovsång Mellansel Ons 8 Drop in bön Sön 10.30 Bön Ons 19.00 Bön och lovsång Fre 12 Lunchbön Sön: Gudstjänst på Pingstkyrkan Mån 18.30 Bön för Israel. Alpha/ Bibelsamtal/ 10-stegskurs 4/2 Kl. 18 Lör kl 9 Mansfrukost i Tre-sjö Pingstkyrka då f.d. Umeå-polisen Lars-Göran Hannler medv. Sön kl 9 Bibelstud. L-mon, Lina. Fralla o kaffe. Bönesamlingar: Ons 11.00, tors 18.30 Fre 20 Entré 23 öppet Sön 11 Tillbe! Tors Hemgrupper Sön 11 Gudstjänst, SSK, Kyrkfika, Miss.off. Ons 10 Bön Tors 11-18 Lör 10-13 Second Hand Bruksv. 90

Fre 19.00 Home uppstart Lör 18.00 7up uppstart Sön 11.00 Gudstjänst. Pontus predikar. Söndagsskola. Sön 18.30 Bön o lovsång Tis 21/1 14.00 Tisdagscafe för daglediga Ons 22/1 Stor o Liten Tor 23/1 18.30 pingstoverhornas.se

www.pingst-ovik.se

Bibel o bön. OBS! Ändrat till jämna veckor Ekumeniska böneveckan Ons 15/1 – Sön 19/1 Tors 12.00 Bön/Mässa Sörliden 19.00 Kvällsmöte i EFS Gullänget. Marie-Louise Nilsson Fre 12.00 Bön i F A. Marie-Louise Nilsson 19.00 One Way Nya Parken Lördag 12.00 Ledarfrukost i EFS- Ö-vik med Kings Kids för alla barnledare. Kjell Karlsten 19.00 Kvällsmöte i Elimkyrkan. Kjell Karlsten

Ons-Sön Ekumeniska veckan ”Bryt ny mark”. Ons 19 Frälsningsarmén. Tors 19 EFS Gullänget. Fre 19 Nya Parken. Lör 19 Elim. Sön 11 Pingstkyrkan. Barnkyrka Efs. Välkommen!

RESOR 2020 3-DAGARS STOCKHOLMSRESOR

6/3 Ola Salo 6/3 & 27/3 Häxorna i Eastwick 6/3 & 27/3 Mamma Mia! The party 6/3 & 27/3 En Värsting till Syster 6/3 & 27/3 Weekend i Stockholm 27/3 Trädgårdsmässan 2/10 GES – Stanna Världen en Stund 6/11 Mat & Vin mässan ?/12 Stjärnjul Datum ej klart. PS. Det går att göra BUSSRESA/ WEEKENDRESA alla våra avresedatum till Stockholm UMEÅ 19/9 Från Broadway till Duvemåla

Ring för info & bokning!

Lindströms Bussresor

Långviksmon

Summertime Det är mitt i vintern men redan lördag 1 februari kan man höra George Gershwins klassiker ”Summertime” i folkoperan Porgy and Bess som livesänds från The Met i New York till Gideågården. Vi har biljetter som vi lottar ut. TEXT: NILS ÅGREN FOTO: PRESSBILD

PORGY AND BESS är tillbaka på The Met för

första gången sedan 1990 i en ny uppsättning regisserad av James Robinson. Historien om den handikappade tiggaren Porgy och hans kärlek till narkomanen Bess är fylld av älskade klassiker som It Ain’t Necessarily So, Bess, You Is My Woman Now, I Got Plenty o’ Nuttin’, My Man’s Gone Now och givetvis paradnumret Summertime. Som Porgy ser vi Eric Owens och Bess görs av Angel Blue. Bland övriga operastjärnor märks Donovan Singletary som iskaren Jake, Golda Schultz som hans fru Clara och Latonia Moore som änkan Serena. n

TÄVLING!

Vinn biljetter Var och när visades Porgy and Bess första gången? Svara rätt på frågan så deltar du i utlottningen av fyra biljetter. Svaret, ditt namn och telefonnummer där vi kan nå dig dagtid mejlar du till: tavling@7an.se. Skickar du per post (endast vykort) är adressen 7an Mediapartner, Box 449, 891 29 Örnsköldsvik. Svaret vill vi ha senast 21 januari. Vinnarna kontaktas onsdag 22 januari.

Rolf 070-224 27 41 Gudrun 070-665 46 39 www.lindstromsbuss.se

Tidningen 7, Vecka 3, Januari 2020

23


FILM & MUSIK

Nils Landgren/Jan Lundgren ”Kristallen” (ACT Music)

77777 Trombonisten Nils Landgren och pianisten Jan Lundgren – två av Sveriges mest efterfrågade jazzmusiker internationellt sett – i ett mycket elegant duoprojekt. Här blandar de jazzkompositioner från bland andra Keith Jarrett, Jimmy Webb och sydafrikanen Abdullah Ibrahim med egenskrivna låtar, poppärlor från The Beatles och dessutom nya arrangemang på traditionella visor. Vaggvissan ”Byssan Lull” har till exempel fått ett härligt bluesgung. Från Beatles har de lånat ”Norwegian Wood” där Lundgren får sväva ut på flygeln och ”I Will” där Landgren även bjuder på sin personliga sångröst. Landgrens röst får vi också ta del av på Jimmy Webbs ”Didn’t we”, Hoagy Carmichaels ”The nearness of you”, duons egen komposition ”Why did you let me go” och Lundgrens ”Lovers Parade” med text av Michael Saxell. Lundgren har också skrivit inledande ”Blekinge” och Landgren står för ”Olu” – två stillsamma, melankoliska och mycket vackra kompositioner. Uttrycket ”less is more” passar ibland utmärkt in på musik. n

Let me fall

Breakthrough

Ut och stjäla hästar

(Njuta Films) Med: Elín Sif Halldórsdottir, Eyrún Björk Jakobsdóttir, Lára Jóhanna Jónsdottir, Kristin Þóra Haraldsdóttir Regi: Baldvin Zophoníasson

(20th Century Fox) Med: Chrissy Mets, Marcel Ruiz, Topher Grace, Taylor Mosby Regi: Roxann Dawson

(Studio S) Med: Stellan Skarsgård, Danica Curcic, Bjørn Floberg Regi: Hans Petter Moland

77777

77777

14-årige John är en baskettalang men brottas samtidigt med sin bakgrund – han adopterades från Guatemala av ett missionärspar och han funderar över varför hans biologiska mamma inte ville ha honom. En vinterdag går John och två kamrater genom isen, han får hjärtstillestånd och trots intensiva upplivningsförsök ser hans liv inte ut att gå och rädda. Men när mamma Joyce energiskt ber till Gud att rädda hennes son börjar hans hjärta slå igen. Filmen bygger på en bok som Joyce Smith skrev om miraklet då hennes son inte bara överlevde det långa hjärtstilleståndet, utan också vaknade upp utan några som helst skador. Det blir en förutsägbar berättelse som känns väldigt tillrättalagd, dessutom är den känslofylld i överkant. Det känns nästan som en propagandafilm för en frikyrka, där det bara handlar om att lägga allt i händerna på Gud – så ordnar han det. n

Trond Sander flyttar strax innan millennieskiftet tillbaka till ett litet ensligt torp i sina barndomstrakter i Norge, efter mer än 50 år i Sverige. Han vill tillbringa sin pension i stillhet och så mycket ensamhet som möjligt sedan han mist sin hustru i en bilolycka. Men ett möte med närmsta grannen Lars gör att minnena från barndomen kommer tillbaka, särskilt en sommar han helst velat glömma. Stillsamt och elegant berättat, dessutom snyggt filmat och ljudsatt. Berättartempot är långsamt, trots att det händer mycket den där sommaren när Trond är 15 år. En liten pojke dör, Tronds pappa överger familjen och Trond har sedan dess hela tiden känt att en annan person tagit hans plats i livet. Stellan Skarsgård – nyligen Golden Globe-belönad för sin roll i miniserien Chernobyl – är som vanligt bra, men övertrumfas av Trond som tonåring, spelad av Jon Ranes. Filmen tog fem tunga Amandapriser hemma i Norge och Silverbjörnen i Berlin. n

77777 15-åriga Magnea och den lite äldre Stella stjäl pengar från torskar som tror att de ska köpa sex. De börjar ta droger tillsammans med Stellas pojkvän och hans mamma, och drogandet eskalerar. En ung tjej dör i en överdos på en fest och senare åker Magnea och Stella fast när de ska smuggla narkotika från Rio. Ett nattsvart drama som plockade hem fyra Edda Award hemma på Island. Berättelsen hoppar i tid mellan Magneas tonårsperiod och ett tiotal år senare då hon är svårt nedgången av tungt missbruk. Magneas frånskilda föräldrar försöker hjälpa henne, men når inte fram. Det är en brutal berättelse, som bygger på verkliga händelser, och som visar hur illa det kan gå – framförallt för missbrukande tjejer som lätt hamnar hos svin som utnyttjar deras problem. En plågsam och obehaglig film som gör ont att se, inget för den som föredrar feel good-historier. n

Bette Midler ”The Rose” 1980, tio år efter Janis Joplins död, hade filmen ”The Rose” – som är löst baserad på hennes liv och artisteri – svensk premiär. I huvudrollen stod en då 34-årig Bette Midler, och hon gjorde en helt fenomenal prestation. Hela det här soundtracket, förutom titelspåret, spelades in live och innehåller bland annat några härliga monologer, där den första på ett lysande sätt banar väg för ”When a man loves a woman”, som först spelades in av Percy Sledge. Det elva man starka livebandet – med bland andra Chicagos Bill Champlin som bakgrundssångare – svänger rejält och det är fullt ös i bland annat ”Sold my soul to rock’n’roll” och ”Keep on rockin’”. ”Love me with a feeling” är klassisk blues och på den mäktiga gospelballaden ”Stay with me” tar Bette Midler i ända från tårna. Men det var förstås avslutande ”The Rose” som blev den stora låten. Filmen nominerades till fyra Oscar, bland annat för bästa kvinnliga huvudroll – Bette Midler. NILS ÅGREN nils.agren@7an.se

24

Tidningen 7, Vecka 3, Januari 2020


PÅ GÅNG

Filmstudion startar säsongen på Folkan Teater 23/1 med ”Once upon a time in Hollywood” med Brad Pitt och Leonardo DiCaprio som båda har Oscarsnominerats för sina respektive roller.

10 kvalitetsfilmer Örnsköldsviks Filmstudio drar igång säsongen torsdag 23 januari med Quentin Tarantinos tiofaldigt Oscarsnominerade och trefaldigt Golden Globe-belönade ”Once upon a time in Hollywood”. Därefter står ytterligare nio filmer på programmet, och som vanligt handlar det om riktiga kvalitetsproduktioner. TEXT: NILS ÅGREN FOTO: PRESSBILD

LEONARDO DICAPRIO och Brad Pitt gör båda mycket starka roller i ”Once upon a time in Hollywood” som inleder Filmstudiosäsongen – och ilmen ick i måndags hela tio Oscarsnomineringar, bland annat för bästa ilm, regi, manus och huvudroll. 30/1 visas brittiska ”Edie” om en 83-årig hemmafru som bestämmer sig för att ly från äldreboendet. 6/2 blir det franskt adoptionsdrama – ”I trygga händer” – och 13/2 reser vi tillbaka till den norska motståndsrörelsen under andra världskriget; ”Den 12:e mannen” vann biopublikens pris på Amanda Awards hemma i Norge. ”Förolämpningen” från Libanon var 2018 Oscarsnominerad för bästa icke engelskspråkiga ilm. Förolämpningarna mellan den palestinska byggförmannen Yasser och den libanesiske kristne mekanikern Toni kan man se 20/2. 27/2 är Stellan Skarsgård huvudrollsinne-

Tidningen 7, Vecka 3, Januari 2020

havare i det norska familje- och relationsdramat ”Ut och stjäla hästar”. 5/3 vänds blickarna mot Sydkorea och det mångfaldigt prisbelönta triangeldramat ”Bränd” och 12/3 berättas den sanna historien om två östtyska familjer som med en egenhändigt byggd luftballong 1979 lydde diktaturens

Sheila Hancock i Edie.

DDR till en frihet i väst. En verklighetsbaserad historia är också brittiska ”The Journey” som visas 19/3. Filmen bygger på en i hemlighet avlyssnad bilresa 2006 med två motståndare – protestanten Ian Paisley och katoliken Martin McGuinness – som ska förhandla fram en fredsuppgörelse för Nordirland. FILMSÄSONGEN avslutas med svenskgeorgiska ”And then we danced” som nyligen nominerades i sju Guldbaggekategorier. Levan Akins ilm om Merab som dansar i det georgiska nationalkompaniet var också Sveriges Oscarsbidrag. Filmerna visas på Folkan Teater och man löser medlemskort till hela säsongen. n

”And then we danced” kan ta storslam på årets Guldbaggegala. Foto: Anka Gujabidze.

25


DET HÄNDER 16-22 JANUARI

Torsdag 16/1 Öppet hus Barn, ungdomar och vuxna träffas under samma tak för social gemenskap och blandade kulturaktiviteter. Alla husets verkstäder (musik, dans, foto, slöjd, måleri, cos-

Lördag 18/1

play med mera) finns tillgängliga för dig med stöd av aktivitetsledare. Barn under 10 år skapar tillsammans med förälder/ vuxen. Plats: H1 Sliperiet Tid: 16.00-20.00 Arrangör: H1 Sliperiet

Sagostund Ålder 3-6 år. Drop in, ingen anmälan behövs. Plats: Arkenbiblioteket Tid: 10.00 Arrangör: Arkenbiblioteket

Vad vill du hitta på i veckan? Tillsammans håller vi vår digra På gång-kalender uppdaterad. Du lägger själv enkelt in ditt arrangemang så att andra kan ta del av det. Varje onsdag publicerar vi här i 7an ett urval av allt som händer i kommunen.

Tpa ss m it vnt! webben7.se/ pagang

Nr u ar nåot tt eäta fr ALLA:

webben7.se/ familj Du vet väl att du även hittar alla tidigare grattis-, nyfödda- och vigselannonser på webben7.se?

*För begravning, till minne och kondoleanstack. Kontakta din begravningsentreprenör.

26

Ö-viks dansfest

Hockeyettan: Örnsköldsvik Hockey – Kalix HC. Plats: Skyttishallen Tid: 16.00 Arrangör: Örnsköldsvik Hockey

Salsa, bachata, kizomba, fox, bugg, lindy, west coast m.m. Prova på hambo, schottis m.m. 19-20. Plats: H1 Sliperiet Tid: 19.00-23.00 Arrangör: Ö-viks dansfest

Ishockey Kvinnorna i Gammelbastun på Folkan Teater på lördag.

Fredag 17/1

Ishockey

Släktforskningens dag Lär dig mer om kyrkoarkiven, databaser, släktforskarprogrammet Disgen m.m. Plats: Arkenbiblioteket Tid: 10.00-15.00 Arrangör: Hembygds och släktforskare Nolaskogs

Ishockey J20: Modo Hockey – Linköping HC. Plats: Fjällräven Center Tid: 12.00 Arrangör: Modo Hockey

Lördagsstund Alfabetssånger med Smultron & Sång. Från 4 år, familjeföreställning. Plats: Arkenbiblioteket Tid: 12.00 Arrangör: Arkenbiblioteket

Vernissage Sakernas Tillstånd med konstnär Gunilla Samberg. Plats: Galleri Lokomotiv Tid: 12.00-15.00 Arrangör: Örnsköldsviks Kollektiva Konstnärsverkstad

Ishockey SDHL: Modo Hockey – SDE. Plats: Fjällräven Center Tid: 16.00 Arrangör: Modo Hockey

Innebandy Div 1 herr: Örnsköldsvik IBK – Hudik/ Björkberg IBK. Plats: Skyttis Arena Tid: 16.00 Arrangör: Örnsköldsvik IBK

J18: Modo Hockey – Djurgårdens IF. Plats: Isladan Bjästa Tid: 17.00 Arrangör: Modo Hockey

Kvinnorna i Gammelbastun

Svenne Rubins Hillclimb och uppträdande. Plats: Solbergsbacken Tid: 21.00 Arrangör: Solbergsbacken

Vad händer när fyra kvinnor hamnar på en plats där de är hänvisade till varandra och måste samarbeta för att få allt gjort? Plats: Folkan Teater Tid: 18.00 Arrangör: Justine Kirk Svenne Rubins i Solbergsbacken på lördag. Foto Hasse Eriksson

Vgel Bölpdg lra eeaier Bgavg* Tl ine* Knoentck* Mdeade Gats (1-12 år) Nföda & dpier Vcas-7a Tidningen 7, Vecka 3, Januari 2020


Söndag 19/1 Ishockey

Ishockey

J20: Modo Hockey – HV 71. Plats: Fjällräven Center Tid: 12.00 Arrangör: Modo Hockey

SDHL: Modo Hockey – AIK. Plats: Fjällräven Center Tid: 16.00 Arrangör: Modo Hockey

En spännande historia Nedslag i vår historia och förhistoria. Enskilda föremål och dokument bär spännande berättelser. Plats: Örnsköldsviks museum och konsthall Tid: Tisdag 11.00-20.00, onsdag-lördag 11.00-16.00 Arrangör: Örnsköldsviks museum och konsthall

Ishockey J18: Modo Hockey – Södertälje SK. Plats: Isladan Bjästa Tid: 12.30 Arrangör: Modo Hockey

Måndag 20/1 Öppet hus Barn, ungdomar och vuxna träffas under samma tak för social gemenskap och blandade kulturaktiviteter. Alla husets verkstäder (musik, dans, slöjd, foto, måleri,

cosplay med mera) finns tillgängliga för dig med stöd av aktivitetsledare. Barn under 10 år skapar tillsammans med förälder/ vuxen. Plats: H1 Sliperiet Tid: 16.00-20.00 Arrangör: H1 Sliperiet

Onsdag 22/1 Ishockey Hockeyallsvenskan: Modo Hockey – Karlskoga. Plats: Fjällräven Center Tid: 19.00 Arrangör: Modo Hockey

Ett liv med två utvecklingsstörda pojkar, föreläsning på Folkets Hus Gnistan på tisdag. Foto Ulf Palm

Textil-tisdag Stickning. Ta med eget arbete eller botanisera bland vårt material. Gratis. Plats: Örnsköldsviks museum och konsthall Tid: 18.00-20.00 Arrangör: Örnsköldsviks museum och konsthall

Vårt viktiga vatten – en giftfri vardag Miva informerar om rening av avloppsvatten och gifter i kretsloppet. Naturskyddsföreningen medverkar, workshop där du får lära dig göra eget sköljmedel och veta mer

om andra giftfria alternativ. Plats: IOGT-NTO, Bergsgatan 8 Tid: 18.30 Arrangör: NBV & IOGT-NTO

Ett liv med två utvecklingsstörda pojkar Anders Hansson berättar sin familjs dramatiska historia i en intensiv föreläsning, med tårar, skratt och framtidstro. Plats: Folkets Hus Gnistan Tid: 18.30 Arrangör: Lystra Personlig Assistens samt Daniel & Adams stiftelse

Vr äd m ig ch

ANVÄND REFLEX nas ys u så dåit! Tidningen 7, Vecka 3, Januari 2020

Utställningar

Tisdag 21/1

Arvet En vandringsutställning som i bild och text berättar om andra och tredje generationens sverigefinnar. Plats: Örnsköldsviks museum och konsthall Tid: Tisdag 11.0020.00, onsdaglördag 11.00-16.00 Arrangör: Örnsköldsviks museum och konsthall

Förunderligt Utställning som i första hand vänder sig till barn på förskolan och lågstadiet. Här möts konst och museiföremål på temat förunderligt. Plats: Örnsköldsviks museum och konsthall

Gunilla Samberg ställer ut på Galleri Lokomotiv.

Tid: Tisdag 11.0020.00, onsdaglördag 11.00-16.00 Arrangör: Örnsköldsviks museum och konsthall

Mina trakter Lars Ahlström, måleri med mera. Plats: Örnsköldsviks museum och konsthall Tid: Tisdag 11.0020.00, onsdaglördag 11.00-16.00 Arrangör: Örnsköldsviks museum och konsthall

Sakernas Tillstånd Gunilla Samberg. Plats: Galleri Lokomotiv Tid: Tisdag-fredag 11.00-15.00, lördag 11.0014.00 (vernissage 18/12 12.00) Arrangör: Örnsköldsviks Kollektiva Konstnärsverkstad

VINTERNS SKIDSKOLOR OCH ALPINA KURSER MED FRILUFTSFRÄMJANDET Skidskola: Kurser inom skidor, snowboard och telemark för barn, ungdomar och vuxna. Avrostning för vuxna

Info och anmälan på

www.friluftsframjandet.se/ornskoldsvik

Söndag 19/1 i Bjästabacken Tid: 10:00 - 13:00 Anmälan senast 18/1

27


KONST ”Luftspegling” av Gunilla Samberg.

Sakernas Tillstånd Galleri Lokomotiv öppnar konståret 2020 nu på lördag med Gunilla Samberg från Umeå. Bilder, måleri och teckningar samsas under rubriken ”Sakernas Tillstånd”. TEXT: NILS ÅGREN

GUNILLA SAMBERGS MÅLERI har det

senaste decenniet fått stå tillbaka en del för en mer idébaserad konst som resulterat i installationer, performance och objekt – senast i utställningarna SomKropp och KortKjol som visades i Umeå Konsthall under hösten. Samberg har också genomfört lera större offentliga gestaltningar, bland annat i Linköping och Östersund och arbetar för närvarande med ett uppdrag för Uppsala kommun i det nya Stadshuset som ska invigas 2021. Sakernas Tillstånd har vernissage nu på lördag 18 januari, 12.00-15.00, och visas därefter fram till och med 8 februari. Så här beskriver Gunilla Samberg själv sin utställning och sitt konstnärskap: ”Sakernas Tillstånd är bilder, måleri och teckningar som kommit till under olika omständigheter i livet och speglar därigenom olika tillstånd i livets löde. Färg är huvudsaken i måleriet, för min del är det temperaemulsionen som täcker och avtäcker, formar och upplöser skeenden. Som så småningom samarbetar i form och innehåll till en slags helhet, där jag själv kan backa ur verket för att

sen bjudas in att vara den första betraktaren. Vandringar längs stenstränderna på ön Norrbyskär är en återkommande och nödvändig del i mitt konstnärliga arbete. Havets vågrörelse, vit-fåglarnas rop, en cirklande örn högt uppe i lufthavet tillåter mig att vara

en del av det hela. Där återinner jag delar av mig själv som gått förlorade som de slipade träbitar, polerade av vågor och vind. Som en kattunge lägger den sig i handen, hud mot hud, värms, värderas. Blir utgångspunkt för min relektion om dagens Tillstånd.” n

Kitty och Leya 10 år

LOVA 4 ÅR

ÄLSKADE LOVA

Lycka 3år

Aron Sjöbergh 6 år!

Grattis Ruth, 6 år!

Grattis till våra fantastiska tjejer som fyller 10 år 16/1. Vi älskar er! Kram från mamma och pappa

Den 2/1 2020 fyller världens bästa Lova 4 år. Jättegrattis till vår älskling önskar mamma och pappa!

Stort grattis på din 4-årsdag önskar mormor och morfar!

Den 12/1 fyllde vår älskade tjej 3år. Grattis hjärtat! Kramar från mamma Lisa & pappa Christoffer

Stort grattis till vår superkille som fyller 6 år 16/1. Grattiskramar från Tuva, mamma och pappa.

Ruth blev 6 år den 3 Januari. Du är bästa och vi älskar dig! Kram från Mamma, Pappa och Penny

28

Tidningen 7, Vecka 3, Januari 2020


”Uppsåt” av Gunilla Samberg.

Vera Hahlin

Erik Svensson 7 år

Jasmina 10 År 19/1

Maximilian 7 ÅR

William 5år

Harry Hägglund 2 år!

Hurra hurra för vår solstråle som fyllde 6 år 10/1.Kramar från mormor, morfar, Alvin,Isak och Elina.

Den 9/1 fyllde vår kille 7 år. Grattiskramar från Hanna, Philip, pappa och mamma.

Älskade stjärna, du sprider glädje & värmer våra hjärtan. Grattis! Kram mamma, pappa, Nikki & MojMoj

Grattis till vår goa kille och bästa storebror! Önskar Pappa, Mamma , Novalie och Estelle <3

Stort grattis till vårat älskade busfrö den 9/1! Önskar Mamma, Pappa och Vanessa

Hipp hipp hurra för målkungen Harry på hans 2-årsdag! Pussar och kramar från mamma och pappa.

Tidningen 7, Vecka 3, Januari 2020

29


Dödsannonser

Vår älskade mamma svärmor och mormor

Vår käre Syster

Ebba Näslund

Vår kära

Gun Lindfors

Mona Nordberg

* 16 januari 1929

* 12 oktober 1935

finns inte längre hos oss

har lämnat oss i stor sorg och saknad

har stilla insomnat.

Sidensjö 8 januari 2020

den 7 januari 2020

Husum 6 januari 2020

Syskon med familjer

EBBE

Släkt och vänner

Lasse, Bosse, Per Lennart

Ann-Margreth och Sven Maria och Fredrik Erik

Ann-Charlotte o Jörgen Johan och Nathalie Lovisa och Per Barnbarnsbarn Roger och Yvonne med familj Kära lilla Mamma, nu är Din strävan slut All smärta den är borta och Du får vila ut För allt vi vill Dig tacka för kärlek rik och stor För omsorg och all möda Tack kära lilla Mor Begravningen äger rum i Grundsunda gravkapell fredag den 24/1 kl 11.00. Därefter inbjuds till minnesstund i församlingshemmet med anmälan via tel eller hemsida, senast den 20/1. Nylanders Begravningsbyrå tel: 0660-123 71.

I minnet Du lever Du finns alltid kvar I minnet vi ser Dig precis som Du var Begravningsakten äger rum i Sidensjö Församlingshem lördag 15/2 kl.12.00. nyabegravningsbyrån.se

Kent Edström * 11 augusti 1943 har lämnat oss i stor sorg och saknad men i ljust minne bevarad † 8 januari 2020

ASTRID Stefan, Anders, Carina, Marina med familjer Till en stad jag är på vandring Synden där är utanför Livets träd står där i blomning Där som rosor aldrig dör Begravningsgudstjänsten äger rum i kretsen av de närmaste. Tänk gärna på Parkinsonfonden givartelefon 08-666 20 78. www.nyabegravningsbyrån.se

Syskonbarn Din låga har slocknat Din kamp är nu över Din kropp nu funnit vila Din själ har fått ro Begravningen sker i kretsen av de närmaste.

Vår kära mamma svärmor och mormor

Min älskade make Vår käre pappa och farfar

Karin Jonsson

Åke Sedin

* 25 maj 1939

har idag stilla insomnat † 4 januari 2020

har hastigt lämnat oss i sorg och saknad. Husum den 4 januari 2020

* 25 juli 1936

* 9 februari 1939 † 7 januari 2020 har lämnat oss i stor saknad. Vi möts igen!

KERSTIN Åsa och Johannes Jonathan och Thea Julius Elicia Anna och Bertil Simon Samuel Syskon Släkt och vänner

ELMI

Paula, Erik

Håkan

Vi alla som känt Dig och vet hur Du var önskar så att Du bland oss fanns kvar Men nu när Du gått dit vi alla ska gå med glädje vi minns allt det fina ändå

Tung blir den väg och mörk den kväll jag nu skall ensam vandra Men snart i samma fridens tjäll vi vila hos varandra Begravningen sker i kretsen av de närmaste. Nylanders Begravningsbyrå tel: 0660-123 71. Stöd gärna Hjärt -Lungfonden.

Begravningsgudstjänst i Arnäs kyrka, fredag 31/1 kl 10.30. Därefter inbjuds till minnesstund i församlingshemmet med anmälan senast 27/1. Nylanders Begravningsbyrå Tel 0660-123 71

Minnesrummet

Minns och hedra den du saknar!

Skapa minnen | Tänd ett ljus | Sänd en blomma Skänk en minnesgåva | Anmäl till minnesstund

Ernst Edlund * 5 mars 1933 har idag stilla insomnat

Min älskade son, vår bror

Jonas Wallinder * 16 november 1970

Leif

har hastigt lämnat oss i stor sorg och saknad † Köpmanholmen

Sofie, Louise, Hugo

31 december 2019

den 5 januari 2020

Benitha och Jonas Marielle, Isabelle

Släkt och vänner

MAMMA Michael och Agnetha Robin, Emilia

Johanna och Daniel Tack för allt Du har givit av Din rika varma själ Tack för att Du hela livet alltid ömmat för vårt väl Begravningen sker i kretsen av de närmaste. Nylanders Begravningsbyrå Tel 0660-123 71 Stöd gärna Hjärt-Lungfonden

Jack

Magdalena och Erik

Övrig släkt och vänner Alltid så lugnt och stilla Tålig och god Du var Så skola Dig vi minnas Vi som har lämnats kvar Begravningsgudstjänsten äger rum i Löftets kapell den 23 januari kl 11.00. Efter akten skiljs vi åt. Stöd gärna Hjärt-Lungfonden hogakustenbegravningsbyra.se

Vår älskade Maka, Mamma, Mormor och Farmor

* 18 juni 1940

Per och Isabel

Släkt och vänner

Vår älskade pappa, svärfar, morfar och farfar

Gunvor Edin

Johan, Jimmy

Jessica och Jens Robert Lucas

Släkt och vänner

Begravningen äger rum i Pingstkyrkan, Örnsköldsvik lördag 25 januari kl.13.00. Efter akten inbjuds till minnesstund, anmäl deltagande till begr.byrån tel. 066017080 eller via Everts minnessida på fonus.se senast 20 januari. Stöd gärna Ukrainahjälpen Filippus via minnessidan.

Peter och Kirsti

www.webben7.se/minnesrum 30

Evert Jonsson

Det finns glädje bortom graven och en framtid full av sång

Carina och Örjan

Vår älskade Make, Pappa, Svärfar, Morfar och Farfar

* 3 januari 1942

Vår älskade

Min käre Make och min Morbror

Hans Eriksson * 13 februari 1935 har stilla lämnat oss i stor sorg och saknad Örnsköldsvik † 5 januari 2020

GERTRUD Kerstin och Anders Övrig släkt och vänner När man trött av levnadsåren och handen, tanken inte orkar mer. När ögat dunkelt ser och foten ingen stadga ger, Då är det skönt att i Guds famn få somna och till himlens land få komma. Begravningsgudstjänsten äger rum torsdag 30 januari kl 11:00 i Trons kapell, Mo. Därefter inbjudes till minnesstund i församlingshemmet med anmälan till Nya Begravningsbyrån tel 0660-13107 senast 24/1. Tänk gärna på Alzheimerfonden, givartelefon 020-301 130.

har lämnat oss i stor sorg och saknad men i ljust minne bevarad Långvattnet † 30 december 2019

BENGT

Vår älskade mamma svärmor och mormor

Märta Nordin * 24 oktober 1934 † 5 januari 2020

Marie

Anita och Daniel

Veronica Pernilla och Tim

Karin och Conny

Håkan och Annika Evelina och Joon Cornelia och Axel Viking Loke

Mattias och Beata Winston Barnbarnsbarn Släkt och vänner Ditt goda hjärta Ditt ljusa sinne hos oss skall leva i tacksamt minne Begravningsgudstjänsten äger rum i Trehörningsjö kyrka fredag 31 januari kl.10.30. Därefter inbjudes till minnesstund på Kerstins Udde med anmälan till Nya Begravningsbyrån 0660-13107 senast 24/1. Tänk gärna på Alzheimerfonden 020-301130

Joen, Jim, Morris Victor, Maja Du fanns alltid där. Snäll, omtänksam och generös. Nu blir det inga fler strumpor stickade. Inga gardiner sydda. Det blir inte några ökensand i smyg på sommaren. Vi ska väl klara oss själva på något vis, utan dina händer och din omtänksamhet. Men tomt blir det utan dig. Begravningen äger rum i Grundsunda gravkapell, fredag den 7/2 kl 14.00. Därefter inbjuds till minnesstund i församlingshemmet med anmälan via tel eller hemsida, senast den 31/1. Nylanders Begravningsbyrå tel: 0660-123 71.

Tidningen 7, Vecka 3, Januari 2020


Dödsannonser

Vår älskade Mamma och Mormor

Svea Sjölund

Tack till alla som på olika sätt hedrat vår bror

Ingemar Karlström

har lämnat oss med ljusa och vackra minnen

Ett särskild tack till "Pris"sköterskorna och kirurgavd. vid Öviks sjukhus.

Näset † 13 januari 2020

Syskon med familjer

* 23 januari 1938

Veckans 7a ETT STORT LASS

Vincent Gustavsson

My Gyllenflykt 1 år

Edwin 7 år 17/1

Grattis i efterskott till vår duktiga kille som fyllde 6 år den 7/1. Önskar Mamma, Pappa & Noah

Älskade My fyllde den 14 januari 1 år och firas med kalas och tårta. Kramar från Mormor och Morfar

Stort grattis till vår stora kille som fyller 7 år. Kramar från lillebror Nils, mamma och pappa.

RSMH i Örnsköldsvik

TILL DEN fantastiska

Maud och Vesa Siv

kvinna som betalade mina varor på Östra Livs, då jag glömt mitt ICAkort Änglar finns! Tanten i den vita luvan

Tove, Simon

Ari och Inger Martin, Niklas, Sara Övrig släkt och vänner Mor, lilla Mor, vem var väl som Du? Ingen i hela världen Begravningsgudstjänsten äger rum torsdag 6 februari kl 11:00 i Löftets kapell, Björna. Därefter inbjudes till minnesstund i församlingshemmet med anmälan till Nya Begravningsbyrån tel. 0660-13107 senast 31/1. Tänk gärna på Alzheimerfonden, givartelefon 020-301 130.

Vår älskade

Enar Dannberg * 11 januari 1921 † 4 januari 2020 har efter ett långt liv stilla somnat in i ljust minne bevarad Bredbyn

Lars och Birgitta

till alla Er som på olika sätt hedrat minnet av

Sten-Erik Uhlin vid hans borgång. Stort tack till personalen på Bjästagården avd 1 samt kirurgavdelningen Ö-viks sjukhus för god omvårdnad.

Lisbet Johansson

Grattis Hjalmar

Elin Edlund .

Stort grattis på din dag busunge. Du är bäst. Puss och kram

Vi vill fira vår goa tjej som fyller 5 år den 19/1 Grattiskramar från Pappa Mamma och dina bröder

hemtjänsten i Sund och Svedjeholmen för all hjälp i samband med Vanjas utskrivning från sjukhuset. Hade inte fungerat utan er. Ni gör ett fantastiskt jobb.

TACK TILL HUSUM

Annika, Liselotte och Anna-Lena med familjer

Lennart Lindblad

STORT TACK till

Sture Nordin med familj

ULLA

till Er alla som visat deltagande i sorgen efter vår älskade

hjärtevarma tack i efterskott till alla er som gjorde En julafton för de som behöver till en så fin och gemytlig tilldragelse!

Bianca Tåden 8 år

Alice 2 år!

Axel Grundström 3år!

Grattis vår toppentjej som fyller 8 år den 21 januari. Kramar från farmor Carola och farfar Bosse.

Grattiskramar till vår busiga Alice som fyllde 2 år den 6/1! /mamma och pappa

Den 14/1 firade vi vår skoterkille Axel som fyllde 3 år. Kramar från mamma, pappa och Valter.

innebandys tränare Kristoffer, Patrik, Åsa och Anneli för ert engagemang med båda lagen under Paradiscupen. Galet rolig underhållning och kämpaglöd från alla! Spelarnas supportrar på läktaren

Tack för samtal, personlig närvaro, blommor samt gåvor till olika fonder. Ett särskilt tack till hemtjänsten i Mellansel och Mo för god omvårdnad.

ALICE

Stina och Brandon Ella, Emilia Frida och Charlie Ottilia, Oliver Släkt och vänner

Ingela Anna-Maja Johanna

Ögonen slutits, tiden var inne Djup är vår sorg fastän ljust ditt minne Kärlek och godhet lyste din stig Tack kära Pappa, vila i frid

Till minne

Esther Grafström

Ida Olsson Åström

Grattis till vår underbara Esther som fyller 4 år den 20/1. Kramar från Hilmer, mamma och pappa.

Grattis på 7-års dagen 17/1. Hoppas du får en fin dag! Önskar Isak, Mamma, Pappa, Mormor och Morfar

Älskad-Saknad Begravningsgudstjänsten äger rum i Anundsjö kyrka, Bredbyn fredag 7/2 kl.14.00. Anmälan till minnesstund i Församlingsgården till Bredbyns Begravningsbyrå 0661-44185 senast 31/1.

Gunnar Näslund † 18 januari 2010 Alltid i våra hjärtan.

em jua

Elias & Abigail Musonera För 30 år sedan, den 2/1 togs det här bröllopskortet på Elias och Abigail. Gratulerar till pärlbröllopet!!

KERSTIN Therése, Sebastian, Philip med familjer

Tidningen 7, Vecka 3, Januari 2020

ÖVIK

Foto: Privat

31


Är et as fr n platsannons?

0660-777 77 annons@7an.se

Restaurang Sundhem - En mötesplats för människor Hit är du välkommen att äta lunch och middag eller köpa med dig en matlåda. Vi har öppet för alla. Varje fredag väntar något gott till kaffet på maten, en kaka som alltid är ”bakad och smakad” på plats i köket. Våra fantastiska kockar Stig & Åsa förbereder, tillagar och smakar av varje måltid med noggrann omsorg.

TÄVLING!

Vinn en filmklassiker!

Sundsvägen 15, Domsjö, 892 21 Telefon 076-110 18 06 info@sundhem.com Facebook @restaurangsundhem

Lunch serveras vardagar mellan 11:00 - 14:00 Kvällsmeny serveras vardagar mellan 14:30 - 17:30 Vårt pris 100:- ( med kupong 90:-) Hämtmat 70:-. Sallad 10:Med reservation för ev. ändringar

Shawshank Redemption (Nyckeln till frihet) klassas av många som världens bästa film, och den har under flera år legat etta på filmdatabasen IMDb:s topplista. Men hur många Oscar vann filmen? RED (Morgan Freeman) är

en livstidsfånge som gjort sig hemmastadd innanför murarna i Maines Shawshank-fängelse där han förser sina medfångar med det de behöver. Andy Dufress (Tim Robbins) är en nyintagen fånge, en tystlåten bankman som blivit oskyldig dömd för mord på sin hustru och hennes älskare. Men Andy är full av överraskningar, och den bästa sparar han till sist. Filmen bygger på en novell av Stephen King och hade svensk premiär för 25 år sedan. Nu har den återigen släppts på DVD och Blu-ray. SVARA RÄTT på frågan så deltar du i utlottningen av tre filmer på Blu-ray. Svaret, ditt namn och adress mejlar du till: tavling@7an.se. Skickar du per post (endast vykort) är adressen 7an Mediapartner, Box 449, 891 29 Örnsköldsvik.

Svaret vill vi ha senast 20 januari. Vinnarna presenteras nästa vecka.

Ledig lägenhet Strandgatan 13 Antal rum: 3 Yta: 80 Våning: 3 Hiss: Ja Tillträde: 2019-10-31 En in lägenhet med stor inglasad balkong på Strandgatan 13. Gemensam tvättstuga. (förberett för tvättmaskin i lägenheten om man vill montera in det) Fiber. Intresseanmälan och se ler objekt på www.bn-maleri-golv.se

BN Måleri & Golv är ett familjeföretag som sedan starten 1976 har erbjudit Örnsköldsvik våra tjänster inom måleri, golv och fastighetsskötsel. Vi förvaltar även fastigheter i centrala Örnsköldsvik, Ås, Sund och Domsjö. Med närmare 300 lägenheter och lokaler har vi något som passar för alla. Mer information om våra fastigheter och vad som inns ledigt just nu inner du under fastigheter. Är du redan hyresgäst kan du klicka dig vidare till liken hyresgäster för mer information och formuläret för felanmälan.

Tidningen 7 | Box 449 | 891 29 Örnsköldsvik