Apoteket – Bilaga i Tidningen 7 Vecka 3 2018

Page 1

Först in i framtiden

Oss träffar du

Jacks läkande låtar

Apoteket Myrten

Apoteket Själevad

Apoteket Örnen


Magdalena Blomström, Tf Apotekschef Apoteket Själevad och Apoteket Myrten

2

Birgittha Persson, Apotekschef Apoteket Örnen


Först in i framtiden KANSKE ÄR DITT första minne av ett besök på Apoteket då du som barn fick följa med och köpa salmiakpastiller. Du var liten, diskarna var höga – och du såg inte ens den som stod bakom disken och plockade fram de efterlängtade pastillerna. Kanske hade du hört talas om apotekaren, han (förr var det alltid en man) som bodde i lägenheten ovanpå Apoteket och som alla respekterade – han kunde allt om alla mediciner och hans trovärdighet var mycket hög. Apoteket har i alla tider stått för trygghet och trovärdighet, och så är det förstås än idag. Vi lägger stor vikt vid att alla våra kunder alltid ska känna sig trygga och säkra när de kommer in till något av våra apotek. Hos oss ska du ständigt veta att du får all den hjälp och den rådgivning du söker. Vi har naturligtvis absolut tystnadsplikt, vi berättar inte om vilka kunder som varit hos oss eller vad de har haft för ärende – hos oss är du i trygga händer. Med den här tidningen vill vi visa upp våra Apotek i Örnsköldsviks kommun, som faktiskt är tre till antalet. Apoteket AB finns i centrum, i Själevad och i Bredbyn – och dessutom har vi ombud på ytterligare elva orter runt om i vår stora kommun. Det är bara en av våra styrkor. Andra styrkor vi gärna vill visa upp är vår bredd och vår höga kompetens. Ta dig gärna tid och sätt dig ned med den här tidningen. Här får du möta några av oss som jobbar på Apoteket AB – Apotekaren, Apoteksteknikern, Egenvårdsrådgivaren, Butikssäljaren och Receptarien. Läs också om vår kvalitetskontroll och kvalitetsgaranti, om vaccinationer, öronhålstagning, hur vi samlar in överblivna läkemedel och om vårt miljöarbete. Du får även tips och råd och dessutom en del intressant apotekshistoria. Mycket har hänt i Apotekets historia, från 1400-talet och framåt. Apoteket AB är också i ständig utveckling, allt för att bli ännu bättre på att kunna erbjuda just dig den bästa servicen, grundad på den högsta kompetensen. Välkommen in till Apoteket AB – vi är först in i framtiden!

3


Det var en gång... 1552 Sveriges första apotek öppnas på order av Gustav Vasa. Det är placerat inuti slottet Tre Kronor och endast tillgängligt för hovet.

1575 Johan III ger apotekaren Anton Busenius tillåtelse att flytta hovapoteket utanför slottsmurarna. Därmed har Sverige för första gången ett apotek för allmänheten.

1948 Att apoteken är betydelsefulla för sina orter märks inte minst i telefonkatalogen. I Bredbyn, till exempel, har apotekare Stenström telefonnummer 10.

1890 Apoteken drivs i privat regi runt om i landet, och nu har det blivit Anundsjötraktens tur att få ett. Det öppnas i Åströmsgården av apotekare Natan Florell.

1963 Regeringen tillsätter en utredning som ska ge förslag på en ny modell för det svenska apoteksväsendet. Sveriges apotekssystem har länge setts som omodernt och ineffektivt, men nu ska det bli ändring på det.

1970 Den 24 augusti bildas Apoteksbolaget AB. Det nya, statliga bolaget får fullt upp från dag 1. Det ska verka för effektiv distribution, medverka till att hålla läkemedelskostnaderna nere och bidra till ökade kunskaper om läkemedelsanvändning – men den första och största uppgiften blir att lösa in alla 620 fristående apoteksenheter runt om i Sverige.

1971 Den första januari träder det nya monopolet i kraft, och drygt 600 nyårströtta egenföretagare är inte längre egenföretagare. Nej, från och med nu är de i stället statsanställda apotekschefer inom det nya bolaget.

1873 Rätten att driva apotek blir personlig och kan inte längre ärvas. 1623 Maria Dauerer blir Sveriges första kvinnliga apotekare. Hon har ärvt apoteksprivilegiet av sin avlidne man enligt tidens rådande regler.

4


2009 Efter många turer blir det av: Det 38-åriga apoteksmonopolet rivs upp och Apoteket får konkurrens från nya aktörer.

1985 Två farmaceuter, i Vänersborg och i Trollhättan, slår sig ihop med den biträdande länsveterinären och ger ut den 46 sidor långa broschyren ”Hälsoråd för hund”. Den blir en dundersuccé och säljs i 100 000 exemplar på två år.

1980 Det första numret av tidningen Apoteket ges ut.

1972 1 176 förslag skickas in till en tävling om utformandet av Apoteksbolagets nya logotyp. Bidraget från Åke Ardenius och Sven Borgström i Västerås anspelar på en gammal grekisk symbol för läkekonst, med en orm och en skål. Det förslaget lägger grunden för den nya loggan.

2008 Apoteket väcker uppmärksamhet när de, utifrån önskemål som framkommit vid en kundundersökning, börjar tillhandahålla ett mindre sortiment av sexhjälpmedel i samarbete med RFSU.

1993 Sveriges första djurapotek öppnas i Trollhättan.

1998 Apoteksbolaget, som anar att en avreglering kan bli aktuell framöver, förbereder sig på en tänkbar kommande konkurrenssituation genom att byta namn till Apoteket AB.

1994 Apoteket börjar med läkemedelsgenomgångar, där läkare får gå igenom en patients alla läkemedel med målet att förbättra medicineringen. Initiativet får stort genomslag och leder till bättre välbefinnande för patienterna.

5

2010 Apoteket tilldelas Sveriges Annonsörers finaste pris, 100-wattaren, för långsiktig varumärkesvård.

2018 Nio år efter omregleringen är Apoteket fortfarande Sveriges största och populäraste apotekskedja.


Allergikoll på 20 minuter MED ETT ENKELT blodprov kan du ta reda på om du är känslig för hund, katt, björk, timotej, gråbo, pollen, kvalster, mögel, väggört och kackerlacka. Testet görs genom att ett enkelt blodprov tas i fingret, och efter tjugo minuter får du ett resultat som anger vilket, eller vilka, allergener du reagerar mot. Vet du vad du är känslig mot är det lättare att få rätt behandling. Om det visar sig att du inte reagerar så slipper du felbehandling, och kan dessutom få råd om vad du kan göra istället. Här i Örnsköldsvik görs Allergikollen på Apoteket Örnen. Boka tid genom att ringa Kundservice på 0771-450 450. Om vi har möjlighet gör vi även Allergikollen utan tidsbokning. Apotekets Allergikoll är till för vuxna och barn över 12 år med målsmans samtycke.

Hej! Osaid Hamsho

Egenvårdsrådgivare MIG HITTAR DU på Apoteket Örnen, antingen ute i butiken eller bakom kassan. Jag har jobbat här som Egenvårdsrådgivare sedan januari 2017, innan dess hade jag praktik – mest för att lära mig språket. Det speciella ”vårdspråket” har en speciell vokabulär, men eftersom mycket är på latin så är en hel del likt överallt i världen, vilket är tur för mig. Jag är nämligen utbildad Apotekare i grunden och har jobbat för att få min licens godkänd även här i Sverige. Eftersom jag nyligen klarade provet så är det väl snart dags att bli Apotekare även här. Men jag trivs också som Egenvårdsrådgivare – det är både roligt och givande. Man får hjälpa kunderna så att de kan bli friska, må bra och hitta rätt läkemedel för rätt behandling. Vi Egenvårdsrådgivare får frågor om allt möjligt – ofta beror det på vad det är för årstid. Är det vår handlar frågorna mycket om allergier, under sommaren är det många som undrar över solskyddsprodukter och under höst och vinter är det mest frågor kring förkylningar och influensor. Det är roligt att träffa alla kunder och det bästa är att hjälpa dem att hitta rätt.

6


Apoteket i mobilen

695 000 nedladdningar!

MED APPEN MITT APOTEK kan du hålla koll på dina recept och beställa både läkemedel och allt annat du behöver från Apoteket. Du har dessutom alltid nära till en farmaceut dygnet runt genom vår chattjänst och kan även enkelt komma i kontakt med läkare vid behov. En uppskattad tjänst är möjligheten att få påminnelse när ett recept är på väg att gå ut. Mitt Apotek kan då på ett säkert sätt föra över rätt uppgifter till läkaren för förfrågan om nytt recept. Receptet kommer direkt till dig så att du i nästa steg enkelt kan beställa läkemedel och andra produkter. Du får också tillgång till hela det breda sortimentet för egenvård och hälsa som finns på apoteket.se. För din säkerhet är inloggning via digitalt bank-id en förutsättning för flera av de digitala tjänsterna. I inloggat läge kan du bland annat få en överblick över de läkemedel du har på recept och via fullmakt kan du även se recept och handla läkemedel till närstående.

Ulla Sundgren

Hej!

Apotekstekniker

Apotekets kvalitetsgaranti

MIG HITTAR DU lättast på Apoteket Örnen ute i egenvårdsavdelningen – det är där vi Apotekstekniker oftast håller till. Som Apotekstekniker med receptbehörighet är jag även behjälplig bakom receptdisken. Dessutom jobbar jag på Örnsköldsviks sjukhus via Apoteket Farmacie som sköter beställningar av läkemedel till avdelningarna där.

DU SOM ÄR kund hos Apoteket ska alltid kunna känna dig trygg med vårt sortiment och kunna handla våra produkter med gott samvete. Eftersom kvalitet är så viktigt för oss har vi en kvalitetsgaranti på alla egenvårdsprodukter vi säljer. Om du mot förmodan inte skulle vara nöjd, får du pengarna tillbaka!

Innan jag utbildade mig till Apotekstekniker med receptbehörighet jobbade jag som dekoratör och butikssäljare i dagligvaruhandeln, men har alltid tyckt att det är intressant med läkemedel så ett byte lockade. Det är ett givande jobb där vi utvecklas – vi får fortbilda oss i och med att det kommer nya läkemedel, produkter, regler och föreskrifter. Vetenskapen står inte still. Vi hjälper till att hitta rätt produkt till åkommor av varierande slag. Som Apotekstekniker ska du dessutom kunna avgöra om kunderna bör hänvisas till sjukvården eller om de kan egenvårdas.

(Läkemedel står under allmän läkemedelskontroll och godkänns av Läkemedelsverket. De täcks alltså inte av vår egen kvalitetsgaranti.)

Apotekets kvalitetskontroll VI PÅ APOTEKET ställer mycket höga krav på de produkter vi säljer. Det gör vi av en enda anledning – för att du ska kunna känna dig trygg med det du handlar hos oss. Du ska kunna vara säker på att de produkter du handlar är av bästa möjliga kvalitet, inte påverkar miljön mer än nödvändigt och är producerade på ett etiskt försvarbart sätt.

Det är viktigt att ge rätt rådgivning då det är mycket att ta hänsyn till vad gäller läkemedelsanvändning och hudvård till exempel. Vi hjälps ofta åt, Apotekstekniker med Receptarier, och diskuterar oss fram till bästa lösningen för kunden. En fördel med att komma in till oss istället för att handla på nätet är just rådgivning och eventuella frågor som kan dyka upp.

Du kan läsa mer om vår kvalitetskontroll på: apoteket.se/tema/kvalitetskontrollen

7


Ett företag – tre apotek En av styrkorna för Apoteket AB här i Örnsköldsvik är att vi har tre olika apotek i samma företag – Apoteket Örnen i centrum, Apoteket Själevad och Apoteket Myrten i Bredbyn. Dessutom har vi elva apoteksombud runt om i vår stora kommun, viktigt för att vi ska leva upp till vårt motto: Tillgänglighet i både stad och glesbygd.

Apoteket Myrten, Bredbyn

Apoteket Själe

Örnsköldsviks kommun är stort till ytan och vårt apotek i Bredbyn, som du hittar på Hälsocentralen, har geografiskt ett mycket omfattande upptagningsområde. Härifrån skickar vi till apoteksombud på flera mindre orter, en tjänst som även finns på våra övriga apotek. Apoteket Myrten har många trogna kunder och de kan vittna om att vårt nära samarbete med personalen på Hälsocentralen betyder mycket för tryggheten och säkerheten.

I Själevad har vi Apoteket AB på Hälsoce Apoteket i Själevad är litet men naggand blivit lite större, till våra kunders uppskat kats. Hälsocentralen i Själevad har ett sto har givetvis en viktig funktion här, inte m svårt att ta sig in till centrum. Välkommen in på Sjukhemsvägen 2,

Välkommen in på Olympiavägen 8, 895 30 Bredbyn.

0771-450 450 (Apotekets kundservic

0771-450 450 (Apotekets kundservice)

8


Välkommen till våra Apoteksombud! Flärke ICA Nära, Flärke 140, Gideå

Myckelgensjö Myckelgensjö Lanthandel, Myckelgensjö 307, Bredbyn

Gideå Gideå Livs, Bergforsvägen 50, Gideå

Skorped Coop Skorped, Skorpedsvägen 19, Skorped

Hemling ICA Hemling, Hemling 220, Långviksmon

Sidensjö Sidensjö Handelsbod, Stryvägen 11, Sidensjö

Köpmanholmen Konsum, Hummelviksvägen 21, Köpmanholmen

Solberg Handlarn, Sagavägen 59, Solberg

Långviksmon Storsjöbygdens Lanthandel, Lomvägen 2, Långviksmon

Trehörningsjö Tresjömacken, Centralgatan 29, Trehörningsjö

Mellansel Järnvägskiosken, Centrumgatan 12, Mellansel

(Apoteksombuden är även ombud för andra aktörer än Apoteket AB)

evad

entralen, du hittar oss direkt i entrén. de gott och har nyligen byggts om och ttning. Även våra öppettider har utöort upptagningsområde och Apoteket minst för alla de som kanske har det lite 894 30 Själevad.

ce)

Apoteket Örnen Kommunens stora apotek. Här har vi det bredaste utbudet av varor och tjänster. Här kan du också vaccinera dig, och vi erbjuder även medicinsk öronhåltagning. Rådgivning sker naturligt vid varje kundkontakt och du kan självfallet även boka tid för en mer utförlig rådgivning. Vi är utlämningsställe för doskunder, vi levererar till apoteksombud och utför skickningar till exempelvis äldreboenden. Dessutom kommer Hemtjänsten hit för att hämta mediciner och övriga produkter. Välkommen in på Nygatan 12, 891 33 Örnsköldsvik. 0771-450 450 (Apotekets kundservice)

9


Vaccinera dig hos oss PÅ UTVALDA APOTEK runt om i landet kan du numera vaccinera dig. Ett av dessa apotek är Apoteket Örnen i centrala Örnsköldsvik. Säsongsinfluensa, lunginflammation, bältros, den från fästingar överförda sjukdomen TBE samt vanliga sjukdomar vid utlandsresor som exempelvis hepatit A, hepatit B, polio och kolera – det kan du nu enkelt vaccinera dig mot hos Apoteket. Nya varianter av influensavirus, som ger upphov till säsongsinfluensa, uppstår årligen och WHO beslutar i februari varje år vilka tre olika virusvarianter som ska ingå i kommande hösts och vinters influensavaccin. Träffsäkerheten är som regel god, ifall inte andra och oväntade influensavirus dyker upp. Nu när vårdcentralerna inte längre erbjuder drop-in-vaccination hänvisas man till Apoteket. Lunginflammation orsakas oftast av pneumokocker, en bakterie som finns i ett stort antal varianter. Det finns ett flertal olika vaccin mot pneumokocker, några är delvis anpassade för olika målgrupper – barn och äldre ges i allmänhet inte samma vaccin. Vaccination mot pneumokocker är viktigt eftersom det minskar behovet av att använda antibiotika, vilket i sin tur minskar risken för att antibiotikaresistenta bakterier utvecklas. Vaccin mot lunginflammation/pneumokocker erbjuds ofta i samband med influensavaccineringen. Har du någon gång i livet haft vattkoppor – de flesta har haft det som barn – kan du riskera att drabbas av bältros i ett senare skede. Risken att få sjukdomen ökar med åldern och de flesta drabbas efter 50 års ålder. Tyvärr är det också så att ju äldre du är när du får bältros, desto besvärligare tenderar sjukdomen att bli. Du kan vaccinera dig mot bältros om du är över 50 år och inte lider av nedsatt immunförsvar. Vaccinet tas endast vid ett tillfälle. TBE är en virussjukdom som sprids via fästingar. Om man har otur kan sjukdomen orsaka hjärninflammation eller hjärnhinneinflammation. Idag finns ingen medicin som botar TBE, men vaccin skyddar. Kom in och rådgör med oss om du undrar över vaccin mot TBE, eller vaccin mot andra sjukdomar. Apoteket Örnen erbjuder drop-in-vaccination i samarbete med Adxto Care, och hos oss på Apoteket Örnen träffar du sjuksköterskan Anna Hallin tisdagar och torsdagar 13.00-18.00.

10


Läkande låtar Den kan ge tröst, hopp och utlopp för känslor. Eftersom musik är medicin för själen tipsar Apoteket Örnens Jack White Gårdstedt om läkande låtar. ”Där ser du själv hur högt du når” av Lisa Ekdahl En bra vän som stöttar en i vått och torrt kan vara den bästa medicinen.

”Mitt egna land” av Ida Ivarsson

Hej!

Om den helande kraften musiken har.

”Vårens första dag” av Laleh Peppig låt som får en att blicka framåt.

Jack White Gårdstedt

”Inte vackrast i världen” av Emil Jensen

Butikssäljare

Känslan att bära på någonting vackert inom sig.

”För Kärlekens Skull” av Ted Gärdestad

MIG HITTAR DU antingen bakom den receptfria kassan på Apoteket Örnen, eller så är jag är jag ute och frontar i butiken. Jag har jobbat tre år i apoteksbranschen. Jag gillar kundkontakten och så är det ett varierande yrke – den ena dagen är inte den andra lik. Vi får frågor om allt från hjälp vid förkylning till tandkräm eller fluorskölj. Dessutom har jag väldigt bra kollegor. Ibland kan det vara stressigt, men alla gör sitt bästa och hjälps åt – det finns alltid någon att rådfråga.

Fyller en med varma, goda känslor.

Att jobba som Butikssäljare är en fin balansgång. Det är helt enkelt lite olika vad kunderna vill ha för service, så man får känna av lite. Antingen kommer kunderna fram om de behöver hjälp eller så ser man att de verkar leta efter någonting och går fram och frågar om man kan hjälpa till. Vid sidan av jobbet på Apoteket Örnen sysslar jag med musik och håller just nu på med en skiva – en blandning av reggae, visa, rock och pop. De två sysselsättningarna går faktiskt ibland att kombinera. En gång satt jag precis innanför dörrarna på mitt apotek och spelade lite livemusik, gitarr och sång, då vi gjorde en insamling för Musikhjälpen.

Årets butik! 2016 HÖLLS ÖRNSKÖLDSVIKS första Handelsgala som omedelbart blev en succé. Kommuninvånarna fick själva både nominera och rösta på de butiker och personligheter i handeln som de uppskattade mest. De utsåg Apoteket Örnen till Årets butik med motiveringen: ”Personalen har byggt upp nära relationer med sina kunder. De är alltid glada och hjälpsamma mot alla. Utbudet av receptbelagd medicin i kombination med bra öppettider och stort kunnande gör att Apoteket Örnen är en av våra finalister.”

11

– Vi är både stolta och glada över att våra lokala kunder känner så här. Och vi planerar att fortsätta bli bättre och bättre – för er skull. Birgittha Persson med team Apoteket Örnen.


Kvalitetssäkrad hudvård Vad produkterna vi använder på vår hud innehåller är viktigt, liksom vad de ger för resultat. Vi känner oss trygga med de produkter vi säljer eftersom vi vet att alla våra egenvårdsprodukter är kvalitetssäkrade i flera olika steg angående både funktion och kvalitet. Dessutom kontrollerar vi att produkterna under framställning belastar miljön på minsta möjliga sätt.

Hudnära tips! Hos såväl män som kvinnor, äldre som yngre, märks ett ökat intresse för hudvård. Och det är kanske inte så konstigt – huden är nämligen kroppens största organ och ett av dem som vi själva kan jobba på att ta hand om. TVÄTTA INTE ANSIKTET med vanlig tvål eller samma duschcrème du använder till kroppen. Tvål är väldigt uttorkande och påverkar pH-balansen negativt i ansiktet. Är du torr och känslig kan en rengöringsmousse eller lotion som återfuktar passa bättre och har du en hy som är åt det fetare hållet är en gelbaserad rengöring lämpligare. Ett ansiktsvatten är en viktig del av hudvården. Det återfuktar och öppnar upp porerna så att dag- eller nattcrèmen lättare sjunker in, vilket ger bättre effekt. Genom regelbunden peeling kan man hjälpa till att snabbare avlägsna döda hudceller. Det finns till exempel mekanisk peeling som innehåller skubbande korn och passar för dem som har normal till kombinerad hy. Enzympeeling är en

annan variant som passar bättre för de som har acne eller extra känslig hy och inte vill utsätta huden för skrubbandet. För att få ännu bättre effekt av hudvårdsrutinen kan du använda ett serum som tränger ner djupare och verkar mer på sikt än dag- och nattcrèmen. Applicera efter tvätt och ansiktsvatten, men före crèmen. Har du torr hud på kroppen, använd duscholja istället för tvål – den rengör lika bra men är återfuktande. Välj alltid hudvård för just din hudtyp. På Apoteket har vi ett brett sortiment för både kropp och ansikte för både kvinnor och män och sortimentet ökar ständigt, till exempel med ekologiska produkter. Fråga oss gärna om råd.

12

Träffa oss på Apoteket Örnen! På vårt apotek kan våra kunder kostnadsfritt boka en personlig hudvårdsrådgivning på 20 minuter hos våra lokala diplomerade hudvårdsrådgivare. Boka tid via www.apoteket.se eller kom på drop-in i mån av tid. Vi kan ge dig personliga råd och tips utifrån just dina enskilda behov. Samt hjälpa dig att hitta individanpassade produkter ur vårt breda sortiment. Kanske har du ett hudproblem du behöver hjälp med eller bara vill hitta en passande duschcrème och hudlotion – vi hjälper gärna till i både stort som smått. Tack vare det ökade intresset för hudvård hos våra kunder så utbildar vi nu ytterligare två hudvårdsrådgivare!


Hållbart företag 2017 VALDES APOTEKET till Sveriges mest hållbara företag – för andra året i rad. Den utmärkelsen är vi naturligtvis mycket glada över och vi vill fortsätta att förbättras.

Ö-vik är bäst!

Vi utvecklar kontinuerligt vårt arbete för att bidra till en mer hållbar utveckling. Bland annat samlar vi in överblivna läkemedel på våra apotek, fasar ut egenvårdsprodukter som innehåller olämpliga ingredienser och minimerar onödiga förpackningar. Vi ställer också allt högre krav på klimatsmarta transportlösningar och klimatkompenserar sedan 1 januari alla våra leveranser.

NÄR APOTEKETS KUNDER uppmanades lämna in överblivna läkemedel under april månad hamnade en Ö-viksbutik i topp. Bland Apoteket AB:s nästan 400 butiker i Sverige så lämnade flest kunder in överblivna läkemedel på just Apoteket Örnen på Nygatan i Örnsköldsvik. Sammanlagt lämnade över 41 000 medlemmar in läkemedel under kampanjen, jämfört med 14 000 kunder samma period 2016. Och arbetet är viktigt. Läkemedel hjälper många människor till hälsa, men överblivna läkemedel som inte hanteras på korrekt sätt utan slängs i soporna eller i toaletten har en stor negativ inverkan på miljön. Varje år spolas cirka 250 ton läkemedel ut i avloppet eller slängs i hushållssoporna, och då reningsverken inte är byggda för att bryta ned dessa går de rakt ut i sjöar och vattendrag där de tas upp av bland annat fiskar och groddjur och påverkar exempelvis fortplantningsförmågan. De överblivna läkemedel som lämnas in till Apoteket tas istället om hand och skickas till särskilda förbränningsanläggningar som destruerar dem och tar hand om alla restprodukter.

Om undersökningen: Sustainable Brand Index är Skandinaviens största varumärkesundersökning med fokus på hållbarhet som görs sedan 2011. Bakom resultat för Sverige ligger 11 000 konsumentintervjuer – både webbenkäter och djupintervjuer – och inbegriper 286 varumärken i Sverige. Utgångspunkten är de 10 principerna om miljöansvar och socialt ansvarstagande i FN:s Global Compact, som sedan kompletteras med konsumenternas uppfattning av hållbarhet samt deras förväntningar och krav på företagen.

Håll havet rent

MELLAN 5 OCH 13 miljoner ton plast hamnar i våra hav – varje år. Om utvecklingen inte vänds kommer det att finnas mer plast än fisk i världshaven år 2050. Nedskräpningen av haven är ett av vår tids största miljöproblem, men tillsammans kan vi göra någonting åt problemet. Apoteket är en av sex samarbetspartners i initiativet Håll Havet Rent som arbetar för att minska plastskräpet i våra hav. Håll Havet Rent är ett initiativ från stiftelsen Håll Sverige Rent där syftet är att få konsumenter, producenter, företag och organisationer att samarbeta för att sprida kunskap och motverka nedskräpningen av våra hav. Så mycket som 80 procent av plastskräpet i havet kommer från land. De vanligaste källorna till nedskräpningen är förpackningar som slängs på gator och i naturen och sedan förs via regnvatten, vindar och floder till havet. Ofta är skräpet engångsförpackningar av olika slag. Det som händer i havet är att plasten bryts ned till mindre plastbitar, mikroplaster, som aldrig försvinner. Däremot påverkas levande organismer, till exempel fiskar, som får dem i sig.

13


Var med och tävla! Vinn en härlig goodiebag till ett värde av 250 kr! Kom in och svara på frågorna nedan på något av våra Apotek senast 28/2 2018 så är du med i tävlingen om en av totalt 12 goodiebags. 1 På vilka tre orter i kommunen kan du hitta våra Apotek? 2 När utsågs Apoteket AB till Sveriges mest hållbara företag? Svaren på frågorna hittar du i denna bilaga. Tävlingskupong hittar du hos oss. Välkommen in!

Hej! Sofie Rickdorff Apotekare

MIG FINNER DU mestadels bakom receptdisken eftersom vi Apotekare expedierar läkemedel till kunderna. Jag valde att läsa till Apotekare eftersom det verkade intressant med läkemedel och dess användning. Studerade gjorde jag i Uppsala och sedan flyttade jag hit till Örnsköldsvik 2012 när jag träffade min sambo. Nu har vi två småttingar, en på ett och ett halvt och en på tre år, som håller oss väldigt sysselsatta. När jag inte är med dem hittar du mig oftast på jobbet på Apoteket Örnen, men jag dyker även upp på apoteket i Bredbyn dit jag då och då är utlånad. Står vi inte bakom receptdisken hjälper vi kunderna på annat sätt. Vi arbetar nämligen även med kostnadsfri läkemedelsrådgivning där du kan boka en tid med någon av oss. Då kan du i lugn och ro prata om dina mediciner med en expert. Vi kan berätta hur de ska användas, vilken nytta du har av dem, vad som händer om du kombinerar flera mediciner, biverkningar och mycket mer. Vi kan ge tips och råd om vad man kan diskutera med sin läkare utifrån sin nuvarande medicinering. Vi har även Allergikoll – främst under våren och sommaren. Det går snabbt och lätt att göra hos oss. Det är bara ett blodprov man tar i fingret och så får man efter 20 minuter veta om man är allergisk mot någon pollensort, katter, hund och annat. Det är alltid roligt att hjälpa kunderna så att de får ut det bästa möjliga av sin läkemedelsbehandling.

14


Tips! Huden som bildas i det tagna hålet är tunn och skör, och det tar upp till ett år innan hålen är helt läkta. Var därför extra försiktig hela första året.

Hål i öronen? FUNDERAR DU PÅ att ta hål i öronen men är orolig för smärta eller allergier? Hos oss våra diplomerade öronhålstagare kan du få hjälp, tryggt och säkert. Med sterila produkter, hygieniska metoder och hudvänliga smycken från Blomdahls sätter vi alltid din hud och din hälsa främst. Apoteket använder håltagningssmycken av noga utvald medicinsk plast eller titan, som är utvecklade i samråd med hudläkare, för att passa alla – även dig som redan är allergisk. Smyckena är dessutom specialdesignade för att hjälpa till med läkningen, och för att du enkelt ska kunna byta till vanliga örhängen efter läkningsperioden. För att göra håltagningen extra smidig går det att ta hål i båda öronen samtidigt, vilket kan vara extra lämpligt när det gäller barn då det kan minska rädslan och går över fortare. Kom in till oss och boka tid – kanske har vi en på direkten! I Örnsköldsvik hittar du tjänsten hos Apoteket Örnen. Åldersgräns är 5 år, naturligtvis krävs målsmans tillåtelse under 18 år.

Katarina Häggström

Hej!

Receptarie

MIG TRÄFFAR DU på alla Apoteket AB:s butiker i Örnsköldsvik – men inte överallt samtidigt så klart. Jag är anställd i Själevad och utlånad till Bredbyn, samt läkemedelsansvarig på båda ställena. Dessutom är jag utlånad till Apoteket Örnen i centrala stan och även till Sjukhusapoteket där jag sköter läkemedelsförråden åt sjukhusets avdelningar. Det är minst sagt varierande. Ofta hittar man mig bakom receptdisken, men vi Receptarier är även ute i butiken sysslar med egenvårdsrådgivning, speciellt vid de mindre apoteken. Det är egentligen det som är det roligaste jobbet – att få ta hand om kunderna. Jag har alltid gillat att jobba med människor. Det var därför jag jobbade inom vården som undersköterska inom alla möjliga områden innan utbildade mig till Receptarie. Nu har jag arbetat som receptarie i över 20 år och det är fortfarande det som är roligast – att få hjälpa en kund och känna att den blir nöjd – att veta att man gör någonting bra. Som Receptarie gäller det att se helheten åt kunderna. Vi svarar på frågor om de funderar över någonting och kan hjälpa dem med information om läkemedlen. Med vissa läkemedel är det en hel del kring hur de ska tas som är viktigt, som när, hur mycket eller i samband med vad. Sedan är det också viktigt att de inte krockar med något annat läkemedel de tar och att rätt dos står angiven. Det är vårt ansvar att se att receptet är rätt skrivet och till rätt person. Det är ett stort ansvar, men det är vad vi är utbildade för.

15


7AN M E DIAPARTN E R | NOR DSTRÖM B I LD | M ITTM E DIA PR I NT 2018

Kom ihåg!

Ett apotek för hela familjen VI FINNS TILL för hela din familj – och då menar vi verkligen hela! Både vuxna, barn, seniorer och husdjur är i fokus för oss, och vi jobbar hårt för att din vardag ska bli lite enklare. När vi utformade vår app ”Mitt apotek” tänkte vi lite extra på dig som har ett hektiskt livspussel att få ihop. Med appen kan du bland annat förnya dina recept, handla läkemedel ur vårt breda sortiment och chatta med någon av våra farmaceuter. Du kan också se var du hittar närmaste apotek, var du än är. På ett av våra apotek i Örnsköldsvik, Apoteket Örnen, hittar du bland mycket annat

kommunens bästa sortiment för hundar, katter och andra fyrfotade familjemedlemmar. Vi satsar dessutom på digital djurvård – för om ditt älskade djur mår dåligt är det viktigt att kunna få snabb hjälp, eller hur? Därför erbjuder vi vård på distans i samarbete med FirstVet, där du kan boka videosamtal med legitimerade och erfarna veterinärer. En annan uppskattad tjänst, inte minst bland de lite äldre, är vår kostnadsfria läkemedelsrådgivning där en specialutbildad farmaceut hjälper dig med hur dina mediciner ska användas på säkert sätt för bästa möjliga effekt. Oavsett vem du är och hur din situation ser ut finns vi till för just dig.

Apoteket Myrten Olympiavägen 8, Bredbyn Apoteket Själevad Sjukhemsvägen 2, Själevad Apoteket Örnen Nygatan 12, Örnsköldsvik 0771-450 450 • www.apoteket.se