Page 1

Wat te doen bij.nl - advertentieruimte bij particuliere webmasters kopen

Als online marketeer ben je altijd op zoek naar goed converterende online reclameposities tegen gunstige tarieven. De meeste marketeers werken met AdWords, Affiliate Marketing, email marketing en bannercampagnes. Daarnaast is het meestal noodzakelijk om nieuwe dingen te blijven proberen. Eén van de advertentiemogelijkheden die van oudsher populair is, is adverteren op verticals. Er is een groot aantal niche-websites/verticals in Nederland die één bepaald onderwerp behandelt en daarmee de aandacht van een specifieke groep bezoekers trekt. Vaak is het mogelijk om op deze websites, die meestal beheerd worden door particuliere webmasters, te adverteren. Alleen: de inkoop van advertentieruimte bij particuliere webmasters werkt nét even iets anders dan de inkoop bij grote, professionele partijen. Als je de spelregels kent, dan is het leuk (en nuttig) om dit in eigen beheer te doen. Hieronder een paar mogelijke tips & tricks.

De eerste vraag waar je mee te maken krijgt als je advertentieruimte voor bijvoorbeeld banners of tekstlinks op niche-websites wilt inkopen is: wie is de eigenaar van de website? Sommige webmasters plaatsen onderaan de pagina hun contactgegevens, zodat je ze gemakkelijk per mail kunt benaderen. Maar andere webmasters geven zich niet zo gemakkelijk gewonnen. In dit geval kun je hulpmiddelen gebruiken waarmee je de eigenaar van het domein kan achterhalen. En vervolgens hoef je ook geen heuse detective te zijn. Meestal kan een goed potje Googelen al wonderen doen om NAW-gegevens te vinden of te koppelen. Reclamebord Voordat je contact opneemt, is het belangrijk om te proberen je te verplaatsen in de webmaster. Veel particuliere webmasters beheren een site vanuit een niet-commerciële gedachte. Ze hebben gewoon erg veel interesse in een bepaald onderwerp en proberen te voorkomen dat hun ‘kindje’ een reclamebord wordt. Als jij tóch een (advertentie)-plekje op zo’n website wilt veroveren, dan is het verstandig om van te voren goed te bedenken hoe jouw reclame-uiting qua onderwerp en relevantie past binnen de website waarop je wilt adverteren. Zo vergroot je de kans om geplaatst te worden. Particuliere webmasters hebben, naast hun werkzaamheden die ze aan hun websites verrichten, vaak een reguliere baan. Tijdens kantooruren zijn ze daarom lastig te bereiken. Probeer daarop in te spelen door ze ’s avonds en in het weekend te bellen of te mailen. Blijf hierin echter wel discreet. Immers: je wilt de webmaster niet het gevoel geven dat je zijn/haar nieuwe stalker bent. Tarieven Dan de tarieven. Je wilt online adverteren, maar natuurlijk niet de hoofdprijs bepalen. Probeer, voordat je contact opneemt met de webmaster, te bepalen wat je voor de advertentieruimte wilt betalen. Als je geen idee hebt, dan kun je in ieder geval even naar een aantal basisvariabelen kijken, die van invloed zijn op het tarief. Dat zijn de bezoekersaantallen per maand, de gemiddelde CPC uit branche en de te verwachten CTR.


Zodra de onderhandelingen over de tarieven rond zijn, kun je het materiaal aanleveren zodat de webmaster het online kan zetten. Vervolgens sturen webmasters meestal voor iedere advertentie die ze op hun website plaatsen een factuur. Webmasters die geen Kvkgeregistreerde onderneming hebben kunnen ook facturen sturen (zonder btw). Maar om te voorkomen dat de fiscus de factuur beschouwd als inkomen uit een arbeidsrelatie, moet je een VAR aanvragen. Betalen De beste manier om een webmaster te vriend te houden, is om zijn factuur of declaratie zo snel mogelijk te betalen. Het laatste waar een particuliere webmaster op zit te wachten, is om achter zijn geld aan te zitten. Vooral wanneer hij toch al niet zo’n zin had om advertenties toe te laten op zijn website. Controleer of je reclame-uiting daadwerkelijk online staat. Niet alleen nu, maar ook gedurende en aan het einde van de afgesproken periode. Prestaties en meedenken Natuurlijk is het van groot belang om de prestaties van je advertenties goed in de gaten te houden. Je kunt hiervoor je eigen meetsysteem gebruiken. Ook houden webmasters het zoekgedrag van bezoekers op hun site vaak in de gaten. Uitingen die tegenvallende prestaties leveren, moeten worden geoptimaliseerd. Meestal helpt het als je de webmaster laat meedenken over de mogelijkheden voor optimalisatie. De webmaster kent zijn eigen website, inclusief zijn bezoekers en hun zoekgedrag natuurlijk als geen ander. Vanuit dit idee kan hij/zij je waardevolle tips geven waarmee jij het rendement uit je advertenties kunt verhogen. Het doel is natuurlijk om een campagne online te zetten die zo veel mogelijk rendement oplevert. Hierbij is een goed contact met de webmaster van essentieel belang, lijkt mij. Wees respectvol, vraag om zijn mening en betaal op tijd.

advertentieruimtebijwebmasterskopen  

Dan de tarieven. Je wilt online adverteren, maar natuurlijk niet de hoofdprijs bepalen. Probeer, voordat je contact opneemt met de webmaster...

advertentieruimtebijwebmasterskopen  

Dan de tarieven. Je wilt online adverteren, maar natuurlijk niet de hoofdprijs bepalen. Probeer, voordat je contact opneemt met de webmaster...