Page 1

26/1/2013

GROEP 1, IRMA MADELIEF SILLA

DE WATERSPUWER

[Geef de ondertitel van het document op] | Administrator


Inhoud Voorwoord .............................................................................................................................................. 3 Het Gelredome ........................................................................................................................................ 4 Vooronderzoek ........................................................................................................................................ 6 Fontein................................................................................................................................................. 6 Waterspuwer ....................................................................................................................................... 7 Flowforms ............................................................................................................................................ 8 Waterelementen ................................................................................................................................. 9 Plan Van Eisen ................................................................................................................................... 10 Eisen opdrachtgever Functionele criteria :........................................................................................... 10 IdeeĂŤn .................................................................................................................................................... 11 Prototype........................................................................................................................................... 12 Bijlagen .................................................................................................................................................. 13

2


Voorwoord Als locatie voor onze waterspuwer hebben wij het Gelredome in Arnhem gekozen. We hebben voor het Gelredome gekozen, ten eerste omdat deze in het waterschap van Rijn en IJssel ligt, ten tweede hadden we al veel inspiratie voor bij het Gelredome en ten derde was het water nog niet van de riolering afgekoppeld en hadden we er genoeg ruimte om ons idee te realiseren.

3


Het Gelredome Het Gelredome is 42.8 meter hoog, 207,5 meter lang en 168,5 meter breed. De twee dakdelen hebben een afmeting van 128 meter lang, 45 meter breed en 14 meter hoog Deze delen van het dak willen we gebruiken om het water van op te vangen. Zoals te zien is, zijn dit alle delen van het dak. Een deel van het dak kan open, maar dit gebeurt niet zo vaak, als het wel gebeurd is er als nog genoeg water over.

4


Dit is de hoeveelheid neerslag die valt in Arnhem en dus bij het Gelredome, per jaar. Het aantal liters water die we kunnen gebruiken zijn berekent door de afmetingen van het dak te vermenigvuldigen met de hoeveelheid neerslag per maand.

Binnen in het Gelredome is veel gebruik gemaakt van kleur; in totaal zijn er negen kleuren gebruikt. Blauw is de koppelkleur in het stadion, vanwege de chique en dynamische uitstraling. De korte zuidkant heeft als steunkleur geel, de lange zijde met hoofdtribune blauw, de dominerende kleur op de tegenover gelegen lange zijde is oranje en de korte noordkant is felgroen getint. Op de verschillende vakken is steeds weer de zogenaamde hoofdkleur aanwezig. De stoeltjes vormen een golf van verschillende kleuren (‘’The Wave’’). Hier en daar wijkt zomaar één stoeltje qua kleur af van de omringende zitplaatsen (‘’confetti’’). Dit zorgt ervoor dat het stadion optisch voller lijkt als niet alle plaatsen bezet zijn!

5


Vooronderzoek Fontein Een fontein is een kunstmatige installatie die water spuit. Het water kan opgevangen regenwater zijn of leidingwater. Vaak word het uitgespuwde water opgevangen in een bak en opnieuw opgepompt en uitgespuwd. Bij de trevi fontein in Rome zal men terugkeren wanneer men met de rug naar de fontein staat, de ogen sluit, aan Rome denkt en met de rechterhand over de linkerschouder een muntje in het water gooit (Vroeger dronken de mensen ook het water uit de fontein als ze dorst hadden en ook om dezelfde bijgelovige reden). Een andere zienswijze zegt dat het werpen van de twee muntjes u in staat moet stellen 'uw geliefde' te ontmoeten in de Eeuwige stad. Drie muntjes gooien leidt tot huwelijk of scheiding. Er worden veel munten in de fontein gegooid die de gemeente Rome aan goede doelen besteedt.

Parijs, er worden beelden in de fonteinen gevormd aan de hand van lichtjes. Door geluidseffecten lijkt het water te dansen op de muziek. Zonnekoning Louis 14e nodigde bekende artiesten uit om een unieke plek te creĂŤren. Het paleis was altijd al bekend vanwege de indrukwekkende feesten en partijen die er werden gehouden. Gedurende vele jaren werd het kasteel van Versailles tijdens de zomermaanden omringd door prachtige klassieke muziek, samen met de klanken van het water uit de fonteinen. Dan werd er aan het einde van de nacht wel drie kwartier lang vuurwerk vertoond. Ook deze show ging vergezeld van muziek, te horen bij de Neptunusfontein.

6


Waterspuwer Bij een waterspuwer stroomt het regenwater van het dak niet meer de riolering in, maar wordt nuttig en creatief gebruikt. Het water stroomt naar de tuin, een vijver, een buurtfontein, een recreatieplek of een ondergrondse grindbak zodat het regenwater daar langzaam de grond in kan zakken. Een spuwer is gewoonlijk een figuur uit steen gehouwen, die zich ter hoogte van de dakrand van gebouwen bevindt. Deze sculptuur - vaak een sinistere voorstelling van duivels, monsters of roofvogels - doet dienst als regenwaterafvoer, om te voorkomen dat het regenwater langs de gevel naar beneden stroomt. Waterspuwers worden al sinds de oudheid toegepast, maar worden vaak vooral geassocieerd met de gotiek. Spuwers zijn vormen van toegepaste beeldhouwkunst: beeldhouwwerk met een functie, in of aan een gebouw bevestigd. Zij voeren het regenwater van het dak van een gebouw af en hebben daartoe gewoonlijk een goot aan de bovenzijde en een afvoergat dat eindigt in de bek of mond van de waterspuwer. Aan gotische kerken is de spuwfunctie vaak vervallen door de latere toevoeging van (koperen) regenpijpen. In het begin bestonden ze uit twee delen, het onderste deel was de goot, het bovenste deel was een deksteen. De meeste gargoyles werden op de grond, naar een kleimodel, gemaakt en dan naar boven gebracht.

Wat opvalt is dat, naarmate de tijd verstrijkt, ze langer (tot 1 meter) en fijner gebeeldhouwd werden. Vooral aan het eind van de 13e eeuw werden ze complexer. Tevens werden meer menselijke vormen gebruikt. Vanaf de 14e eeuw werden de waterspuwers slanker en werden er meer karikaturen gebruikt. In de 15e eeuw werden er minder demonische en meer amusantere beeltenissen gemaakt. In de 19e eeuw kwamen er abstracte figuren bij. Vanaf de 18e eeuw werd het hemelwater echter steeds vaker in fantasieloze regenpijpen afgevoerd. Notre Dame, in Parijs. De waterspuwers van de Notre-Dame stammen uit de middeleeuwen. De als monsters vormgegeven spuwers zorgen ervoor dat het regenwater niet langs de gevel naar beneden stroomt. Op de balustrade van de westgevel zitten de dr么leries van de Galerie des chim猫res. Deze monsterlijke figuren werden door ambachtslieden aangebracht als vrolijke noot of dienden ter afschrikking van demonen. De originele figuren werden in de 18e eeuw verwijderd, omdat ze in de loop der eeuwen vervallen waren, waardoor er soms fragmenten naar beneden vielen. In de 19e eeuw bracht Viollet-le-Duc nieuwe figuren aan.

7


Flowforms Deze flowform staat ergens in Engeland, bij het element wordt lucht toegepast doordat het omhoog gaat. Verder kan men niet zien of er licht wordt gebruikt, dit wordt ook niet in de omschrijving beschreven. Wij vinden dat er geen educatieve waarde aan deze flowform zit.

Dit is een heel aparte flowform, het heeft een bijzondere vorm. Deze flowform wordt ook niet uitgebreid beschreven, wel weten we dat er lampjes inzitten waardoor hij wordt verlicht. Met de lucht heeft hij niet veel temaken.

8


Waterelementen Of er licht in dit waterelement wordt gebruikt weten wij niet, het zou kunnen. Leerzaam is het ook niet echt.

Spelen met water in de ‘linneaushof’. Lichtjes zijn hier bijna niet. Het toestel is wel leerzaam, wanneer klapt de bak met water om? Is een vraag die de kinderen zich kunnen stellen, al zijn ze hier natuurlijk om plezier te maken.

9


Plan Van Eisen

Eisen opdrachtgever Functionele criteria : Het regenwater wordt afgekoppeld van de riolering Het regenwater krijgt een benoemde functionele en/of decoratieve bestemming (tuin of op een plein) Het ontwerp moet een bestemming hebben op een locatie,binnen het beheergebied van het waterschap Rijn en IJssel Technische criteria : De waterspuwer vangt het regenwater van het dak op Het water moet ook bij een heftige bui goed water weg kunnen stromen zonder overlast Het water mag geen natte muren of natte funderingen veroorzaken De waterspuwer moet duurzaam zijn Esthetische criteria : De waterspuwer past mooi bij het gebouw of de gebouwen waarvoor je de waterspuwer ontwerpt Eigen eisen : De waterspuwer moet realiseerbaar zijn Het moet makkelijk te onderhouden zijn ’s winters moet het niet bevriezen Er moet een educatieve vorm zijn

10


IdeeĂŤn Voor de ingang van het Gelredome willen we standbeelden van voetballende poppetjes en artiesten plaatsen. Deze komen in een waterbak, waar de standbeelden op pilaren worden geplaatst. De bedoeling is dat er uit de standbeelden waterspuit. Als het avond is, en er vele bezoekers zijn willen we het water wat kleur geven. We hebben bedacht om dit te doen door lampen in bakken onder de fontein te zetten. Als Vitesse speelt is de bedoeling dat de lichten de clubkleuren zijn : geel en zwart. Als Vitesse niet speelt willen we felle kleuren : roze, blauw, groen, geel etc. Deze kleuren sluiten aan bij de inrichting van het Gelredome zelf. Als het regent komt het water uit de afvoer. De ene afvoer zorgt ervoor dat het water rechtstreeks naar de fontein gaat en hier omhoog wordt gespoten, dit is mogelijk door de druk omdat het dak zo hoog is. Een andere afvoer gaat gelijk naar buiten doormiddel van een waterspuwer komt het water terecht in de fontein. Dit zorgt voor een mooi effect en krijgt het Gelredome een vrolijkere uitstraling. In dit geval hebben we temaken met een plat dak hier gaat het als volgt.

Water gaat naar laagste punten

gelijk vanaf het dak naar buiten

(Zie ook de bijlagen)

11


Prototype Onze ideeĂŤn hebben we uitgewerkt in een prototype. De fonteinen hebben wij gemaakt van klei, de kleinere poppetjes in de waterbakken liggen zijn de poppetjes op dezelfde schaal als dat we het Gelredome hebben gemaakt. Omdat deze te klein zijn om een slangetje doorheen te laten lopen en te laten werken hebben we een opgeblazen type gemaakt. Deze is niet op schaal maar groter zodat hij ook kan werken. (zie ook het filmpje)

12


Bijlagen

13


14


15

B121 Inhoud  
B121 Inhoud  
Advertisement