{' '} {' '}
Limited time offer
SAVE % on your upgrade.

Page 47

Bocht in de Moezel bij Cochem.

Het verval in de sluizen is behoorlijk Van bron tot monding De Moezel is met zijn lengte van 520 kilometer de grootste zijrivier van de Rijn. De bron ligt in de Franse Vogezen, op een hoogte van 735 meter boven de zeespiegel. Het eerste, hooggelegen deel van de rivier is onbevaarbaar. Scheepvaart is mogelijk vanaf Neuves-Maison, in de buurt van Nancy. Als de Moezel Frankrijk verlaat, vormt ze 40 kilometer lang de grens tussen Luxemburg en Duitsland. Ongeveer vanaf Konz, waar de Saar in de Moezel uitmondt, loopt ze geheel door Duitsland. Vanaf hier vormt de Moezel de scheiding tussen twee laaggebergten: de Eiffel en de Hünsruck. Bij Koblenz mondt de Moezel uit in de Rijn. Wonderlijk genoeg loopt de kilometertelling op de Moezel tegen de stroom in: punt 0 ligt bij Koblenz en bij km-punt 243 komt de rivier binnenstromen uit Frankrijk. Stroomafwaarts varend tel je dus af.

De wijnvelden liggen nooit ver van de rivier, zoals hier bij Traben-Trarbach.

ALTERNATIEVE ROUTES VANAF DE MOEZEL

De waterstand wordt geregeld door middel van een systeem van stuwen en sluizen. Hierdoor is de Moezel in principe het hele jaar door bevaarbaar, met een minimale diepte van drie meter in de vaargeul. Dit maakt is de rivier bereikbaar voor grote vrachtschepen. Je komt er samengestelde duwschepen tegen met afmetingen van 172 x 11,40 m en een tonnage tot 4.500 ton. Jaarlijks passeren ongeveer 13.000 vrachtschepen de sluis bij Koblenz. Dit zijn overigens opvallend vaak Nederlandse en Belgische schepen. Desondanks ervaar je de Moezel over het algemeen als vrij rustig. De stroomsnelheid is ’s zomers gering, minder dan 1 km/uur. In tijden met hoge regenwaterafvoer (vooral in het voorjaar) kan dit oplopen tot dik 5 km/uur. Bij extreem hoge waterstanden (meer dan 8 meter boven het gemiddelde peil) wordt er een vaarverbod afgekondigd.

Via de Saar, een zijrivier van de Moezel die bij Konz uitmondt, zijn nog meer vaarroutes mogelijk. Bijvoorbeeld de zgn ‘Sauerkrautroute’, die loopt over Saar, Saarkanaal, Marne-Rijnkanaal, Rijn en Moezel. Ook kun je over de Saar en Marne-Rijnkanaal terugvaren naar het Franse Nancy.

LUXEMBURG Op een vaartocht over de Moezel passeer je ook het mini-landje Luxemburg, ietsje kleiner dan de provincie Drenthe. Aan de rivier liggen een paar aardige stadjes. De beste overnachtingsplekken vind je in JH Schwebsange en aan de stadskade van Wasserbillig. De bezienswaardige hoofdstad Luxemburg ligt 15 tot 20 km vanaf de Moezel.

03 • 2013

ANWBWATERSPORT.NL

47

Profile for Floris van de Velde

Waterkampioen 3  

De compleet vernieuwde Waterkampioen. Voor de Watersporter die meer wil. Veel meer!

Waterkampioen 3  

De compleet vernieuwde Waterkampioen. Voor de Watersporter die meer wil. Veel meer!

Advertisement