Page 1

Waterjournaal Brielse Meer #7

24 en 25 juni er Beleef rielse Me B l wak Spektake

de nieuw ste rage

boardeen

Een zomer vol vertier!

In deze zevende editie van het Waterjournaal Brielse Meer brengen we u graag op de hoogte van wat er deze zomer allemaal te doen is op en rond het Brielse Meer. Want vertier aan het Brielse Meer betekent voor ieder wat wils. Houdt u van water(sport), dan bent u aan het juiste ‘meer’. Een keer een sloep huren of gezellig waterfietsen. Neem uw eigen boot eens mee en maak gebruik van een van de openbare hellingen om uw schip te water te laten voor één of meer dagjes Brielse Meer. Alle benodigde voorzieningen zijn binnen handbereik.

Dagrecreatie

De oevers van het Brielse Meer kennen verschillende strandjes. Sommige zelfs met (water) speeltuin voor de jonge bezoekers. Veilig, schoon en gegarandeerd een leuke dag. Nog nooit geweest? Probeer het eens, we zullen u

zeker terugzien. Of gaat u liever fietsen, wandelen, vissen, zeilen, kamperen of golfen? Dat kan natuurlijk ook. Maak eens gebruik van de schitterende fiets- en wandelroutes.

Evenementen

In deze editie vindt u ook de evenementen rond het Brielse Meer van komende zomer. In het bijzonder en als eerste het Brielse Meer Spektakel op 24 en 25 juni. Op deze dagen vinden er op verschillende locaties langs het Brielse Meer leuke activiteiten plaats. Zeker een aanrader! Kortom… er is genoeg te doen. We hopen u te zien deze zomer. Heel veel (lees)plezier.

In deze uitgave • Vertier bij De Krabbeplaat • Stunten met Frédérique • Jachthaven Geijsman • Brielse Meer Spektakel • Survival games Outdoor Brielle • Leuk om te weten!

Tip!

GEUZEN BURGER bij KO


[ADVERTORIAL]

Regels op het Brielse Meer Het Brielse Meer is er voor iedereen! De vroegere rivierarm Brielse Maas was eens van belang voor de scheepvaart. Het toen zoute water staat bekend als slagveld van de ‘watergeuzen’. Nu is de Brielse Maas een fraai recreatiegebied van zo’n 800 ha. Naast de vele mogelijkheden om op het land de vrije tijd door te brengen, biedt het in het recreatiegebied gelegen Brielse Meer van 400 ha volop gelegenheid om watersporten te beoefenen. Om bij het gebruik van het gebied elkaar en de natuur zo weinig mogelijk overlast te bezorgen zijn er regels, die zijn vastgelegd in wetten en verordeningen. Zo is het op zaterdagen, zondagen en erkende feestdagen niet toegestaan snel te varen zonder ontheffing van het waterschap.

Hier kunt u uw afval kwijt: • vuilniszakken met afval: bij watersportverenigingen en jachthaven Geijsman • afvalolie, bilgewater en lege accu’s: inleveren bij jachthaven Geijsman • vuilwatertank legen + glas, papier en karton: bij jachthaven Geijsman

Snelheid Op het meer geldt een maximumsnelheid van 12 km/uur. Er zijn twee zones aangewezen waar slechts maximaal 6 km/uur mag worden gevaren. Deze zones worden door borden aangegeven.

Surfers en zwemmers Surfers kunnen gebruik maken van het hele meer. Dan is het natuurlijk uitkijken voor zwemmers. Net als vaartuigen mogen surfers niet varen/zich bevinden binnen 5 meter afstand van afgepaalde zwemplaatsen en binnen 30 meter afstand van de vissteigers.

Motorboten Voor het varen met motorboten - mits niet sneller wordt gevaren dan de maximum snelheid - is geen vergunning nodig, maar er gelden wel vaarregels. Die staan onder andere vermeld op de borden langs het meer.

Vissen Het Brielse Meer is een prima visstek met veel voorzieningen voor vissers. Een geldige VISpas is wel vereist. U krijgt automatisch een VISpas als u lid wordt van een hengelsportvereniging. Ook kunt u de VISpas kopen bij een hengelsportzaak bij u in de buurt of bij Dierenspeciaalzaak Knuffel & Co, Lijnbaan 12, Brielle, 0181 414281.

Snelvaren Sneller varen dan de maximum snelheid van 12 km/u is op doordeweekse dagen (uitgezonderd erkende feestdagen) tussen 08.00 uur en zonsondergang vrijgesteld. Voor het snelvaren in het weekend en op doordeweekse erkende feestdagen is een speciale snelvaarontheffing verplicht, die door waterschap Hollandse Delta wordt verleend. Hiervan is slechts een beperkt aantal beschikbaar. Deze ontheffing geldt van 1 april tot 1 april. Dag- of weekendontheffingen verleent het waterschap niet. Boten langer dan 7,2 m (24 ft) komen niet in aanmerking voor een snelvaarontheffing. Varen met waterscooters op het Brielse Meer is niet toegestaan. Handhaving De Zeehavenpolitie, Groenservice Zuid-Holland en het waterschap houden toezicht op de handhaving van de regels die gelden op het Brielse Meer. Wachtlijst Het toekennen van een nieuwe ontheffing loopt via een wachtlijst. De wachtlijst wordt gesloten voor nieuwe aanvragen bij een aantal van 250 wachtenden. Zodra er ruimte ontstaat, opent het waterschap de wachtlijst voor nieuwe aanvragen. Dit wordt op de website van het waterschap kenbaar gemaakt. De wachtlijst geldt overigens niet voor bestaande ontheffinghouders. Natuur en milieu Rietkragen beschermen de oever tegen afkalving en zijn belangrijk voor vogels en vissen. Rietkragen en andere natuurlijke oevers zijn echter kwetsbaar. Om de oevers te beschermen vraagt het waterschap om: • rustig te varen bij rietkragen; • niet af te meren in het riet of te ankeren in het riet of de oever; • niet te lopen of te surfen in het riet; • geen hinderlijke golfslag te veroorzaken. Dode watervogels kunnen direct gemeld worden bij het waterschapsloket van waterschap Hollandse Delta of de Groenservice Zuid Holland. Chemisch afval en huisvuil De waterkwaliteit van het Brielse Meer is goed en dat willen we zo houden. U toch ook? Loos daarom geen chemicaliën en gooi geen afval overboord. U kunt uw afval kwijt bij diverse watersportverenigingen en jachthavens, mits u hier een nachtje als passant verblijft.

Zwemmen Jaarlijks controleert de provincie Zuid Holland de kwaliteit van het zwemwater. Algemene en actuele informatie over de zwemwaterkwaliteit vindt u tijdens het zwemwaterseizoen op www.zuidholland.nl/zwemwater of download de zwemwater app. Check vooraf of het Brielse Meer schoon is en vrij van bijvoorbeeld blauwalf of botulisme. Bij gezondheidsklachten na het zwemmen kan contact worden opgenomen met de zwemwatertelefoon, 0800 9036 of melden via zwemwater@odmh.nl. Winterregeling Het Recreatieschap verbiedt in de periode 2 november t/m 28 februari vaartuigen tussen zonsondergang en zonsopgang in het Brielse Meer te laten liggen. Openingstijden Voornse Sluis • Voorjaar (1 maart t/m 15 april) maandag t/m zaterdag 08.00-16.00 uur zondag en erkende feestdagen geen bediening als 2e Paasdag valt voor 16 april: 08.00-16.00 uur • Zomer (16 april t/m 30 september) maandag t/m donderdag 08.00-18.00 uur vrijdag, zaterdag, zondag en erkende feestdagen 08.00-20.00 uur • Najaar (1 oktober t/m 30 november) maandag t/m zaterdag 08.00-16.00 uur zondag geen bediening. • Winter (1 december tot 1 maart) maandag t/m vrijdag op afroep zaterdag 08.00-16.00 uur zondag en erkende feestdagen geen bediening. Op werkdagen kan een half uur van tevoren bediening worden aangevraagd via het waterschapsloket. Waterschap Hollandse Delta Handelsweg 100, 2988 DC Ridderkerk waterschapsloket 0900 2005005 (24 uur per dag bereikbaar) 2005005@wshd.nl, www.wshd.nl.


Rondje

3

Brielse Maas

Naast alle activiteiten op het water, is het ook heerlijk vertoeven op de paden rondom het Brielse Meer. Wees sportief en pak eens de fiets! Met een totale lengte van 40 km gaat de Brielse Meerroute langs het Oostvoornse Meer en het Brielse Meer en kun je ook de prachtige stad Brielle bezoeken of het landelijke Oostvoorne. Onderweg zijn er volop mogelijkheden voor een hapje en een drankje op een zonnig terras. En de route verkorten kan ook; pak daarvoor het voetveer. Met de fiets kun je van deze korte oversteek gebruik maken en onderweg genieten van het uitzicht op de Brielse Maas.

De groeten van de Geuzenvlag

Seinvlaggen waren vroeger de manier van communiceren tussen schepen. Die gewoonte bestaat nog steeds. De rederijvlag hangt bakboord en de vlag van de nationaliteit van het schip achterin. De vlag van het land waar het schip ligt, hangt stuurboord ten teken van groet. Het vlaggen behoort grotendeels tot de geschiedenis, maar niet helemaal. Een sprekend voorbeeld is de Geuzenvlag in de kleuren oranje, wit en blauw. Heb je nog geen ‘Geusje’ aan boord? Bezoek dan watersportwinkel Op Hoop in Brielle, want daar is deze kleurrijke vlag in diverse maten verkrijgbaar.

Brielse roeiers door de bocht

De Brielse Roeiclub bestaat dit jaar 25 jaar. Ter gelegenheid hiervan organiseren zij op 27 augustus een sloeproeiwedstrijd op de Brielse Maas. Gestart wordt in de historische haven van Brielle, de haven uit rechtsaf het Schoolmeestereiland rond en dan helemaal door naar de dam bij Oostvoorne. Een avontuur van 16,5 km roeien! De start is om 13.30 uur. Kijk op

www.brielseroeiclub.nl en geef je op, of… ga eens vrijblijvend langs voor een gratis proefles. Dat kan op maandag- of donderdagavond 20.00 uur of woensdag- of zondagochtend om 09.30 uur. Je kunt de roeiclub vinden in Het Bastion VIII, aan het einde van de Kruithuisstraat, zijstraat van Maarland Noordzijde en je bent van harte welkom!

Bij officiële zwemwaterlocaties staan grote lichtblauwe informatieborden. Op het bord staat algemene informatie over de zwemplek: een plattegrond waarop de zwemzone is aangegeven en een overzicht van aanwezige voorzieningen en verboden die gelden. Rechtsonder staat de kwaliteitsklasse (3, 2, 1 of 0 sterren of onbekend) aangegeven. Als de actuele waterkwaliteit onvoldoende is dan wordt dit op een smal bord onder het algemene informatiebord aangegeven. Deze meldingen kunnen regelmatig wijzigen. Let bij elk bezoek aan de zwemwaterlocatie goed op of op dat moment een waarschuwing, negatief zwemadvies of zwemverbod geldt. Kijk voor meer informatie op zwemwater.nl. Een keer per jaar, voor de start van het badseizoen, wordt voor iedere zwemplek de kwaliteitsklasse voor het komende jaar bepaald. Die kwaliteitsklasse wordt bepaald met de meetge-

gevens van de laatste vier badseizoenen. De kwaliteitsklasse zegt dus iets over de gemiddelde waterkwaliteit van de zwemplek. Een zwemplek met drie sterren heeft de laatste vier jaar gemiddeld een uitstekende waterkwaliteit gehad. Toch kan er iets gebeuren waardoor de actuele situatie heel anders is en de toezichthouder besluit om een waarschuwing, negatief advies of zelfs een zwemverbod in te stellen.

Waar schoon en veilig zwemmen?

Donders...

wat een grondels

Een vissoort die zich steeds meer uitbreidt in de Brielse wateren is de grondel. Ze zorgt de laatste jaren voor een werkelijke invasie. Supermigranten zijn het: bodembewoner, dikke kop, twee rugvinnen en vergroeide buikvinnen. Via de rivier naar Nederland gezwommen en nu zelfs

te vinden in beekjes die niet in verbinding staan met de rivier. In erg snel stromend water gebruiken ze hun zuigmond, samengevoegde borstvinnen die een schijfvormige zuigmond vormen, om zich vast te houden aan de rotsen en hun omgeving. Zo kunnen ze bijvoorbeeld stroomopwaarts zwemmen via lekkende kleppen in sluizen. Heb je ook een grondel zien zwemmen of zelf gevangen? Maak een foto en mail het naar info@bastionx.nl t.a.v. de redactie en we plaatsen die in de volgende editie van het Waterjournaal.


Speelbos

4

Spelen in de vrije natuur; kinderen vinden het heerlijk en vooral ook spannend. In veel plaatsen in ons land bestaat die mogelijkheid niet meer. Camping De Krabbeplaat komt die avontuurlijke kinderen helemaal tegemoet. In het recreatiegebied direct naast de camping en het strand is een heus speelbos aangelegd. Compleet met stapstenen, een evenwichtsbalk, een tokkelbaan (binnenkort), een parcours voor mountainbikes en de mogelijkheid om zelf een hut te bouwen. Dat kinderen graag buiten spelen en in de natuur bezig zijn, was meteen het eerste weekend al duidelijk. Met het nodige materiaal dat er altijd ligt, werd er volop gebouw en aan het eind van de dag stonden er al twee hutten. Met de trotse Bob de Bouwers ernaast.

Kamperen geeft plezier

Sommigen doen het al meer dan zestig jaar en nog steeds met even veel plezier. Ze willen eigenlijk ook niet anders. De camping is hun tweede huis. De meest fervente kampeerders zien de (sta)caravan zelfs als hun eerste huis. Zodra het kan, vertrekken ze naar de camping om er maandenlang te genieten van de vrijheid en de buitenlucht.

Het is een tweede natuur geworden. Het is met de paplepel ingegoten. Ze zijn er bij wijze van spreken geboren. Letterlijk waarschijnlijk nog net niet, maar het scheelt meestal niet veel. Want zodra het kan, gaat ook de jongste telg uit het gezin mee naar de camping. Om vervolgens er niet meer weg te gaan. Ze kunnen zich een lange zomer zonder een verblijf op de camping eigenlijk niet meer voorstellen. Ze blijven er dan ook tot het met het vorderen van de jaren eigenlijk niet meer kan. Dat moment wordt uiteraard tot het laatst toe uitgesteld. Er gaat tenslotte niets boven de camping.

Populair

Kamperen in Nederland is nog steeds erg populair. Ondanks de goedkope vliegreizen en vakanties naar het zonnige zuiden van Europa, kiezen veel mensen heel bewust voor de camping. In de (sta)caravan of in de tent. Voor het hele seizoen of voor een week in de lente of de herfst of voor een zomer lang. Kamperen in eigen land is nog steeds een heel betaalbare manier van vakantie vieren. Ook in vergelijking met die vliegvakanties in het buitenland. En zeker aanmerkelijk minder stressvol. Kamperen in Nederland is genieten van de

laatste zonnestralen, een lekker glas binnen handbereik en een goed gesprek met vrienden. Het ultieme vakantiegevoel. Uitgerust wakker worden met het vrolijke gezang van de eerste vroege vogels op de achtergrond. Even alle dagelijkse beslommeringen vergeten en vooral genieten van de rust, de natuur en de geneugten die het leven te bieden heeft. Dat maakt het kamperen in Nederland zo aantrekkelijk.

Leuke dingen doen

Het leven op de camping is heel anders dan thuis. Alles gaat een versnelling lager waardoor de dag veel langer lijkt te duren en er dus meer tijd is om leuke dingen te doen. Geen sleur of het keurslijf van het dagelijks leven, maar de vrijheid van het buiten wonen in een natuurlijke omgeving. Een eigen stekkie voor de caravan of de tent, dagelijkse voorzieningen binnen handbereik en vertier voor de kinderen in

overvloed. Als de kinderen het naar hun zin hebben, dan kunnen (groot)ouders nog meer genieten van het campingleven. Wie al tientallen jaren een groot deel van het jaar op de camping doorbrengt, weet het natuurlijk wel. De stacaravan biedt nagenoeg alle voordelen van thuis. U heeft gewoon alles bij de hand. En familie en vrienden komen er graag op bezoek. Om ook even te kunnen genieten van het echte campingleven.

Klein Nederland

Kamperen langs het Brielse Meer heeft alles te bieden wat de ware campingliefhebber maar kan verlangen. Niet alleen de prachtige recreatieplas zelf, maar zeker ook de omgeving is ĂŠĂŠn grote verrassing vol variatie. En zit het weer even niet mee, dan is er in de directe nabijheid van het Brielse Meer genoeg te zien en te beleven. Het is net Nederland in het klein.


Water&spelen 5

Welk kind wil er nu niet in het water spelen; dansen, klimmen, springen, duiken. Bij De Krabbeplaat zijn de mogelijkheden flink uitgebreid. Sinds begin juni liggen er voor het strandje voor de camping een paar nieuwe waterspeeltoestellen in het water.

Het zijn de Rebound, een trampoline waar naar hartelust op kan worden gesprongen, en de Freefall Extreme om op te klimmen en vanaf te glijden en te springen.

Ze liggen in open water, naast het waterzwemvlot van de camping, en zijn door iedereen vrij te gebruiken. De toestellen liggen in dieper water en zijn speciaal bedoeld voor kinderen en jongeren die al behoorlijk kunnen zwemmen. Daarom liggen ze niet binnen de eerste ballenlijn, het zwem- en speelterrein van de kleinste, minder geoefende badgasten.

Razend polulair

De nieuwe speelattributen waren meteen al razend populair. Ze lagen er de eerste dag nog geen halfuur, of tientallen kinderen hadden de Rebound en de Freefall Extreme al ontdekt. De Zeeverkenners, altijd op zoek naar iets zoals de naam al aangeeft, meerden het eerste weekend met een flink schip aan bij de Krabbeplaat. De

verkennertjes maakten er een vrolijke boel van. Camping De Krabbeplaat heeft voor de (water) recreant een geweldig compleet aanbod. Van de nieuwe speelattributen met het strandje, tot het nieuw aangelegde speel- en avonturenbos, beachvolleybalveld, voetbalveldje, speeltuin, tennisbaan, multifunctioneel speelveld, restau-

rant met terras, snackbar en een supermarkt. Altijd een ontspannende en sportieve dag aan het Brielse Meer. Ook al verblijft u niet op de camping, u mag vrij gebruik maken van alle faciliteiten op De Krabbeplaat.

Twee of drie weken op safari in Nederland; het kan sinds kort op camping De Krabbeplaat.

totaal bedden voor vijf personen), heeft de safaritent een eethoek, een natte hoek met toilet, wasbak en douche, een complete keuken en een speciale hoek voor de kinderen. Of het nog niet genoeg is, heeft de tent een groot overdekt terras (een soort veranda), een verrijdbaar keukengedeelte, een barbecue en, voor de dagen dat het wat minder aangenaam weer is in Nederland, een verwarming.

proeven, maar dan met de gemakken van vandaag de dag, dan moet u deze vorm van glamping (ontspannen vakantie vieren in een compleet ingerichte tent) eens proberen.

Op safari op de camping

Op de camping langs het Brielse Meer staan een paar safaritenten die de authentieke sfeer van de Afrikaanse rimboe uitstralen. Ter geruststelling; het is geen tent voor een Spartaans campingleven waarbij weer en wind vrij spel hebben, maar een moderne accommodatie die ook nog eens van alle gemakken is voorzien. Behalve twee slaapruimten (voor in

Wilt u de nostalgie van vroeger nog een keer

tent la

In e e n

ngs het

Brielse Meer

Ideaal voor een gezin met kinderen of voor opa en oma die met de kleinkinderen een keer naar de camping willen, maar de luxe van thuis niet willen missen. Zelfs vijf volwassen zullen het uitstekend naar hun zin hebben in een safaritent op De Krabbeplaat.


6

Frédérique Kraster droomt van

Olympische Spelen Wanneer je vraagt aan kinderen welke sport ze beoefenen, hoor je vaak paardrijden, voetbal, hockey of dansen. Wakeboarden is niet de sport waar je het eerst aan denkt, maar dat zal de komende jaren nog veranderen. Helemaal wanneer het Nederlands team wakeboarden deze sport op de kaart gaat zetten. Frédérique Kraster kreeg de kans om een cursus wakeboarden te volgen en maakte van deze sport een hobby op hoog niveau! Grote droom

Het zou de grote droom zijn van Frédérique om ooit geclassificeerd te worden voor de Olympische Spelen. Binnen het Nederlands team wakeboarden wordt daar hard aan gewerkt. De bijna 16-jarige Frédérique voert al bijna vier jaar deze sport uit en dat gaat haar goed af. “Ik zag wereldkampioene Sanne Meijer en vond dat zo vet! Zij komt ook uit Groningen, eigenlijk werd il door haar geïnspireerd. In de vakantie besloot ik om een cursus wakeboarden te volgen.”

En Frédérique had het ‘in de vingers’ of eigenlijk moeten we hier zeggen ‘in de benen’ en stroomde al snel door naar het Nederlands team. Met een intensief trainingsprogramma zijn er plannen om met dit team de top met

wakeboarden te gaan bereiken. “Ik train een paar keer in de week; eigenlijk zoveel mogelijk en ook nog één of twee keer in het weekend. Dit jaar zijn de Nederlandse kampioenschappen nog waar ik aan meedoe en de wedstrijden om toegelaten te worden tot het Europees kampioenschap. Mijn droom is om na het NK ook mee te mogen doen aan EK en WK.” Dé kers op de


Waterfun

7

RTS Waterfun is een watersportbedrijf, bestaande uit de waterski/wakeboardschool, een watersportwinkel en online webshop Xtreme Waterfun. RTS Waterfun, de sponsor van het wakebord-talent Frédérique Kraster, is gespecialiseerd in lessen op maat voor beginners en gevorderde watersporters. Wakeboarden, waterskiën, kneeboarden, wake-skaten of een spectaculaire rit op een Funtube; er is veel plezier te beleven op het Brielse Meer. Ook met de nieuwste rage uit Amerika, het wakesurfen. Waterfun heeft gekwalificeerd personeel en plezier en veiligheid staan voorop! De opvallende wakeboard/waterskiboot, een Mastercraft X2 , is volledig uitgerust met alle hi-tech accessoires. Deze boot ligt bij Paviljoen Breezze waar de grote evenementen worden gehouden. Hier kun je vanaf het gezellige terras of ligweide met zandstrand alles zien wat er op het water gebeurt. Of beter nog, probeer het een keertje! Ook voor vrijgezellenfeesten, bedrijfsuitjes of kinderfeestjes.

Wakeboarden

De watersport wakeboarden komt oorspronkelijk uit de Verenigde Staten. In San Diego ontwikkelde Tony Finn, een ervaren surfer, de wakeboard. Dit board is een klein surfplankje met twee voetbanden. Voortgetrokken door een boot of kabelbaan, voert de wakeboarder allerlei kunsten uit met zijn of haar wakeboard. Het wakeboarden is al wel een sport die door veel Nederlanders beoefend wordt. Toch is het een sport waarvan je nog kunt zeggen dat het in de kinderschoenen staat. Alhoewel deze sport zeker bij de jeugd een grote populariteit kent, is het anno 2016 nog steeds niet opgenomen als Olympische Sport. Wel is er een discussie gaande om deze sport in 2020 op te nemen in de lijst der sporten.

Wakeboarden heeft drie disciplines: • Tricks (trucs uithalen) • Dubbelup (een aan het eind van de run extra trick met super hoge golf) • Obstacles (over obstakels heen wakeboarden)

25 ju demonstni wakeboa ratie rden Pavil joen 10.30-16.3Breezze 0 uur

taart is toch wel om deelnemer te worden van de Olympische Spelen, vindt Frédérique.

Hét wakeboardgebied

Hét wakeboardgebied van Zuid-Holland is het Brielse Meer. Op zaterdag 25 juni tijdens het Brielse Meer Spektakel, is deze sport ook in deze omgeving te bewonderen. Dan wordt er namelijk een testdag gehouden waar kennis gemaakt kan worden met deze sport. Zo is er de mogelijkheid tot aanschaf van de wakeboards op locatie bij Xtreme Waterfun, krijg je interessante kortingen en acties op producten/ wakeboardlessen en uiteraard ligt er ook een demonstratie Wakeboarden van een toprider in het verschiet.


Beleef, geniet en (er)vaar! ̽ /LJSODDWVHQ JHOHJHQ DDQ KHW %ULHOVH 0HHU ̽ 2S ORRSDIVWDQG YDQ KHW FHQWUXP YDQ %ULHOOH ̽ 6WURRPYRRU]LHQLQJ ̽ 'ULQNZDWHUYRRU]LHQLQJ ̽ 6DQLWDLUH UXLPWH ̽ 'DJ HQ QDFKW WRH]LFKW ̽ 7HYHQV SDVVDQWHQKDYHQ ̽ 9HUNRRSEHPLGGHOLQJ YDQ VFKHSHQ

 

͞

5RFKXV 0HHXZLV]RRQZHJ E

͞

 &0 %ULHOOH

͞

LQIR#PDULQDSRUWEULHOOHQO

͞

ZZZPDULQDSRUWEULHOOHQO


op het water

Bekijk het Brielse Meer Wil je ook eens een keer een kano of een waterfiets huren? Om te kunnen ervaren hoe het is om jezelf op het water voort te kunnen bewegen? Dat kan tijdens het Brielse Meer Spektakel. Het Verhuurcentrum Brielle is aanwezig bij Camping De Krabbeplaat. Vanaf een ponton kan er via een kano of waterfiets veel waterpret beleefd worden. Voor vijf euro per persoon per uur kun je kano varen en waterfietsen op het Brielse Meer. Ook kun je het BBQ eiland beleven en genieten van het Shantykoor.

9

Brielse Meer Op 24 en 25 juni staat het Brielse Meer in het teken van het evenement het Brielse Meer Spektakel. Met het Brielse Meer Spektakel willen alle deelnemers dit prachtige gebied op de kaart zetten als de recreatie-, watersport-, wandel- en fietsgelegenheid van heel Nederland. Het evenement heeft een zeer gevarieerd programma op en rondom het Brielse Meer. Er zijn demonstraties door o.a. de reddingsmaatschappij, roeiwedstrijden, golf & zeil-clinics en er is een mogelijkheid om waterfietsen, sloepen en kano’s te huren. Uiteraard kan er ook worden meegevaren op diverse schepen.

Vlootschouw

met prijzen

Wie heeft het mooiste versierde, verlichte vaartuig? Aan de vlootschouw is ook een leuke wedstrijd gekoppeld. Zorg dat je je schip, sloep, roeiboot of waterfiets zo origineel mogelijk versiert en verlicht en win een van de leuke prijzen en wie weet win je de wisselbeker! Doe mee en zorg dat je om 21.00 uur aanwezig bent bij WSV Nautica.

Voor 2 euro

met de taxi

Door de grootte van het gebied, is er speciaal voor het evenement taxivervoer geregeld. Er zijn diverse opstapplaatsen en de prijs per rit is 2 euro per persoon. Kijk voor meer informatie op www.brielsemeerspektakel.nl.

24 en 25 juni

spektakel

De aftrap van het spektakel vindt plaats op vrijdagavond 24 juni met een verlichte vlootschouw en een spetterende vuurwerkshow.

Roeiersvereniging

De volgende dag kan er vanaf 10.00 uur op diverse locaties een kijkje worden genomen bij demonstraties, clinics en wedstrijden. Zo geeft de Koninklijke Roeiersvereniging Eendracht diverse demonstraties en kun je ook meevaren. Beleef een zeilclinic bij de Brielse Zeilschool, ervaar hoe het is om te duiken in een heuse duiktank of stap eens op een wakeboard en surf over de golven van het prachtige Brielse Meer.

Waterspeeltuin

Voor de kinderen zijn er diverse activiteiten, waaronder een waterspeeltuin of neem een keer een kijkje bij de Zeeverkenners van Scouting Bas

’t Hart. En om het Brielse Meer vanaf grote hoogte te bekijken, stap je in het reuzenrad bij Camping De Krabbeplaat. Het is tijdens het Brielse Meer Spektakel ook open huis bij de campings en verenigingen rondom het Brielse Meer, dus neem er gerust een kijkje en laat je verrassen door het ultieme vakantiegevoel aan het Brielse Meer. Bij de diverse horecagelegenheden worden de heerlijkste gerechten geserveerd en kun je op het terras proosten op een prachtig weekend.

Beleef, geniet en ervaar het Brielse Meer Spektakel

Kijk voor het complete programma, locaties en deelnemers op www.brielsemeerspektakel.nl en houd de facebookpagina in de gaten voor de laatste nieuwtjes.

Maak het allemaal mee!


10

Games Highland

Highland games heeft verschillende onderdelen. Hierbij wat tekst en uitleg.

niet alleen kracht nodig, maar ook techniek speelt een rol. Quoiting = Hoefijzerswerpen Hoefijzers gooien om een pin in de grond. Ringround wrestling = Worstelen Niet helemaal hetzelfde als worstelen, maar probeer de vlag, die de tegenstander achter zijn rug tussen zijn riem heeft gestoken, te veroveren. Tussing a tire = bandenwerpen Werp zoveel mogelijk banden om de paal binnen 1 minuut. Saw a pit = boomstamzagen Probeer met z'n tweeën de boomstam sneller dan je tegenstander door te zagen.

Leef je uit bij ..... Tug of war = touwtrekken De krachtmeting om samen met je clan de tegenstander over de streep te trekken. Tossing the caber = boomstamwerpen Werp de paal zover mogelijk over de kop; er is

Op een bosrijke locatie aan de Brielse Maas, ligt het evenementenpark Outdoor Brielle. Voor een sportief dagje uit, kun je hier diverse activiteiten ondernemen. Met je familie, je collega’s, een vrijgezellenfeest of een groep vrienden beleef je hier een onvergetelijke dag en allemaal lekker in de buitenlucht. Outdoor Brielle bevindt zich in Zwartewaal en is ook een prima startpunt voor fietstochten richting de natuurgebieden rondom Brielle, Oostvoorne en Rockanje. En na een dagje outdoor is het tijd voor ontspanning met een onvergetelijke afterparty. In het loungegedeelte kun je genieten bij de openhaard of aan de bar met een drankje en een hapje. Paintball

Outdoor Brielle heeft drie stoere speelvelden uitgerust met themavelden met elk een eigen uitstraling en daarbij horende tactiek. Je speelt met je eigen groep en bewapend met verfkogels, een schoon camouflagepak en uiteraard een beschermend masker, betreed je het terrein en speel je een van de spelvarianten. Onder begeleiding van een marshall (scheidsrechter) probeer je de tegenstander uit te schakelen. Ook kinderen kunnen paintballen in aangepaste versie.

Airsoft

Airsoft is een nieuwe vorm van schietsport waarbij kleine biologisch afbreekbare kogeltjes worden afgeschoten met replica's van echte wa-

pens. De veldslagsimulatie, het zo echt mogelijk benaderen van de werkelijkheid middels gebruik van uitrusting, wapens en tactiek maakt deze sport zo boeiend.

GPS tochten

Midden in de uitgestrekte natuur, ver weg van de bewoonde wereld en geen bordjes die de weg wijzen, wat nu? Puzzelend ga je op zoek naar de juiste coördinaten en volg je de richting van je

Nieuw!

Ligfietsen

Een ligfiets is een fiets waarop de fietser een andere lichaamshouding en gewichtsverdeling heeft ten opzichte van een gangbare fiets. Het gewicht van de ligfietser wordt daarin grotendeels gedragen door het stoeltje waarin die zit of ligt. Outdoor Brielle verhuurt ligfietsen, tandems, E-bikes maar ook gewone fietsen dus voor ieder wat wils. Voor en na de fietstocht kun je gebruik maken van de faciliteiten zoals bar, keuken, omkleedruimte, toilet enz. Outdoor Brielle verhuurt ook GPS apparaten waardoor een fietstocht extra spannend wordt met een GPS puzzeltocht.

GPS. De routes leiden je door gezellige stadjes en de prachtige natuur van Voorne-Putten.

Highland Games

De Highland Games zijn een 19e-eeuwse voortzetting van traditionele clanspelen uit de hooglanden van Schotland. Nu kun je dit zelf beleven aan de Brielse Maas! Met een heuse Schotse kilt aan, voer je de diverse onderdelen van de Highland Games uit. Het Highland parcours is de plek om je sportief te meten met je vrienden, familie of collega’s en is leuk als onderdeel van een vrijgezellenfeest, groepsuitje of gewoon een gezellige dag uit.

Outdoor lasergame

Dit is een unieke activiteit die plaatsvindt in de buitenlucht. De locatie is ingericht met spectaculaire speelvelden waarop je, uitgerust in camou-


Wat is

GPS?

Kinderfeest

Ben je binnenkort jarig en wil je het coolste kinderfeestje voor al je vriendjes vieren? Kom dan naar Outdoor Brielle en beleef een onvergetelijke dag. Speciaal voor kinderen zijn er diverse programma’s samengesteld, waarin je onder andere kunt lasergamen en paintballen. En natuurlijk kan er worden gezorgd voor een hapje en een drankje! Surf voor meer informatie naar www.outdoorbrielle.nl

11

GPS is de afkorting van Global Positioning System. Dit kleine apparaatje bepaalt via de satellieten jouw exacte positie en de te lopen route via zogenaamde waypoints. De locatie van Outdoor Brielle wordt bijvoorbeeld weergegeven door de coördinaten N51°52.19.37,E4°14.05.08. Na het invoeren van deze coördinaten wijst de pijl in het kompas de juiste richting aan en wordt het aantal nog af te leggen meters weergegeven.

Outdoor Brielle begeleiders op eigen locatie lasergamen. Meer info: Outdoor Brielle via info@outdoorbrielle.nl.

Boogschieten

flage pak, headset en professioneel wapen, de strijd met elkaar aangaat in verschillende sensationele missies. Deze activiteit is al geschikt voor deelnemers vanaf 12 jaar. Ook is het mogelijk om lasergamen op eigen locatie te beleven. Bedrijven, verenigingen, scholen of andere geïnteresseerden, kunnen met de materialen en

Ervaar hoe leuk het is om met een pijl in de roos te schieten. Met de duidelijke aanwijzingen van een instructeur en een flinke dosis concentratie zal het je zeker lukken. Leuk als iedereen meedoet met de boogschietcompetitie. Wie is de scherpschutter van de groep? Het schieten gebeurt overdekt, zodat dit evenement ook prima geschikt is bij slecht weer.

Kanoën en vlotvaren

Plan je route vanaf Outdoor Brielle naar het Brielse Meer en beleef een heerlijk dagje op het water in een Canadese kano. Je kunt er ook voor kiezen om een combinatie te maken van kanovaren en vlotten bouwen.

Beleef een heerlijke dag op het water met een kano.

Djembé workshop

Tijdens een workshop Djembé leer je razendsnel de basistechnieken van het trommelen. Djembé is een perfecte uitlaatklep en je leert spelenderwijs een ritme trommelen.

Schietsimulatie

Virtueel de kleiduiven uit de lucht schieten, cowboy spelen in het wilde westen of proberen de bullseye te raken? Dit kan met een stoer lasergeweer door veilig te mikken op virtuele doelen die bewegen op het grote projectiescherm.

Sumoworstelen

Gekleed in sumopak betreed je de mat. De strijd begint, kracht is niet belangrijk. Slim en behendig werp je de tegenstander op de grond. Sumoworstelen bij Outdoor Brielle zorgt altijd voor hilariteit. Leuk als onderdeel van een vrijgezellenfeest of dagje uit met vrienden of collega’s.


’t Brielse Meer!

Het Brielse Meer is de oude, nu afgedamde, vroegere monding van de Brielse Maas in de Noordzee. Het Brielse Meer ligt ten zuiden van de Nieuwe Waterweg en het Hartelkanaal, is circa 10 km lang en heeft een vaste brug (10,5 meter doorvaarhoogte) ter hoogte van de N57, de autoweg langs de buitenrand van Zuid-Holland en Zeeland.

Voetveer (10)

Direct ten noorden van Brielle strekt zich over een lengte van meer dan 10 kilometer het Brielse Meer uit. Er is een heuse ferry die van de zuid- naar de noordoever vaart: het voetveer! Voetpassagiers met of zonder fiets, kunnen van deze korte oversteek gebruik maken voor een aantrekkelijk tarief. Dit voetveer vaart in de maanden mei t/m augustus dagelijks van 10:00 t/m 18:00 uur en tijdens de maanden april en september uitsluitend op zaterdag, zondag en feestdagen.

W.S.V. Oostvoorne (26)

Zeilen is een techniek van voortbeweging door windkracht op een zeilschip, zeilboot of surfplank over het water, met een zeilwagen over land of met een ijszeiler over het ijs. Hierbij wordt gebruikgemaakt van de kracht van de wind die ontstaat doordat het zeil de snelheid en richting van de inkomende wind verandert. De watersport wordt bij de WVO beoefend met plezierjachten, zoals open zeilboten, roeiboten, kajuitzeilboten, kleine motorboten en motorjachten.

25 5

6

26 1

Oostvoorne

8 7

3 2

24

4

Brielle


13 Golfclub Kleiburg (24)

De Ballebak (15)

(18 holes golfbaan en golfschool) Golf is een balspel waarbij een kleine, harde bal met een golfclub van de tee (afslagplaats) weggeslagen wordt in de richting van een met een vlag gemarkeerd punt (de hole). Het doel is om de bal in zo min mogelijk slagen in de hole te doen belanden. Golf wordt gespeeld op een golfbaan. Golfclub Kleiburg beschikt over een 18 holes golfbaan en golfschool.

Kinderspeelparadijs De Ballebak is een overdekte speeltuin, waar kinderen tot 12 jaar zich helemaal kunnen uitleven. In dit 800 m2 groot speelparadijs vind je de ballenbak, glijbanen, carrousel, sjoelbakken, klim- en klautertoestellen, springkussens en meer. Bij mooi weer kunnen de kinderen ook buiten spelen op de buikwaterglijbaan en de air trampoline.

Waterskischool Brielle (22)

Waterskiën is een watersport waarbij een skiër door een mechanische trekbeweging (meestal door een boot, soms door een kabelskibaan) op ski's of blote voeten over het water voortgetrokken wordt. Het echte waterskiën is volgens de Amerikaanse waterskibond pas begonnen in 1922 toen Ralph Samuelson twee planken als ski's gebruikte en een waslijn als touw in Lake City. De sport bleef de eerste jaren onbekend tot Samuelson in verschillende Amerikaanse staten shows begon te geven. De eerste vermelding in Nederland is in 1928 en gaat over ski-lopen.

21

23 22 10 9

11

14 15 16 17 18 19 20

13

12

Zwartewaal 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13

Jachthaven Geijsman Kruininger Gors GorsPaviljoen Camping Gorshoeve Paviljoen De Kogeloven Stenen Baak Camping Modjo Kerto W.S.V. Brielle Jachthaven Port Brielle Voetveer Eetcafé De Meiden Op Hoop watersport en zeilmakerij Camping De Meeuw

14 Breezze 15 De Ballebak 16 Inboard Shop 17 Camping Natukreek 18 Jachthaven Zwartewaal 19 Outdoor Brielle 20 W.S.V. Zwartewaal 21. W.S.V. Nautica 22 Waterskischool Brielle 23 Camping De Krabbeplaat 24 Golfbaan Kleiburg 25 Jachthaven & Camping Schreiershaven 26 W.S.V. Oostvoorne


Spektakel

24 en 25 juni

Jachthaven Geijsman Wist u dat

Gratis rondvaarten

25 juni van 10.00 tot 16.00 uur Maak vandaag kennis met het Brielse Meer vanaf het water en stap in om van de mogelijkheid van een rondvaart te genieten in een van onze sloepen. Normaal bestemt voor verhuur, vandaag ter uwe beschikking!

Vuurwerk en vlootschouw

24 juni van 21.30 tot 23.00 uur Vanaf 21.30 uur is er weer een prachtige verlichte vlootschouw te zien op het Brielse Meer.

Gratis poffertjes bij Lime

Tussen 12.00 en 16.00 uur kunt u bij de poffertjeskraam van Brasserie Lime genieten van een gratis portie heerlijke poffertjes.

De speciaal verlichte schepen uit de omliggende jachthavens verzamelen zich uiteindelijk rond 22.00 uur bij Jachthaven Geijsman. Om 22.30 uur vangt dan een prachtig professioneel vuurwerk aan. Komt dat zien!

Blobben

24 en 25 juni van 10.00 tot 16.00 uur Voor de waaghalzen onder ons is er wel een heel bijzondere attractie te beleven. In het water voor de jachthaven kun je je namelijk af laten schieten door een BLOB. Dat wordt lachen! Leuk om te doen en zéker leuk om te kijken.

Expositie

Op het terrein van de Jachthaven is een expositie te zien van antieke buitenboord- en scheepsmotoren. Ook het in aanbouw zijnde stoommachine en de sloep waar hij later in gemaakt wordt zijn het bekijken waard.

• U bij Jachthaven Geijsman aan het juiste adres bent voor ligplaatsen, sloepverhuur, watersportartikelen, onderhoud, reparatie en winterstalling. • Haven 3 dit jaar gerenoveerd is. • Er ook verharde camperplaatsen beschikbaar zijn. • Er ook bewoning op een schip mogelijk is. • Jachthaven Geijsman de Blauwe Vlag voert. Een internationale millieuonderscheiding! • U de beschikbaarheid van een sloep ook heel gemakkelijk online kunt bekijken. • Boat Centre Voorne-Putten op het terrein van Geijsman de ideale partner is voor inen verkoop van schepen uit binnen- en buitenland. • Geijsman is niet voor niets Delta Lloyd Schadeherstelbedrijf is! • Je hier heel vakkundig je boot kunt laten poetsen. • Bemiddelingsschepen via ons gaan in samenwerking met Doeve Makelaars. • De lunch en dinergerechten van Lime bijzonder lekker zijn.


Tip

15

van Geijsman

Het Jobe Omnia multifunctionele watersportboard! Ideaal voor (jonge) kinderen. Hoe je de Jobe Omnia ook gebruikt, dat je er een hoop plezier aan gaat beleven is een feit. Doordat het board op zoveel manieren te gebruiken is, gaat het nooit vervelen en ontdek je iedere keer wel weer wat nieuws. Daarnaast is het erg gemakkelijk om de Omnia te gebruiken. Doordat het board voorzien is van twee handels en de lijn bevestigd kan worden aan de punt, is het ook voor gasten die slechts af en toe meegaan ook gemakkelijk te leren. Vervolgens biedt je ze de kans om zelf het maximale uit de Jobe Omnia te halen. Kortom het familieboard bij uitstek en mede daarom een must have voor iedere watersporter.

alles in huis

Boat Centre Voorne-Putten

Veilig op het water

Of het nu om de jarenlange ervaring gaat of om de uitgebreide kennis van zaken, bij Boat Centre

Voorne-Putten slaagt u altijd! En hebben ze het niet in huis dan zoeken ze het voor u u op. Service zit hier in de genen…én in de boten! Voor onderhoud en reparatie aan alle in- en outboard motoren kunt u terecht. Maar ook als u op zoek bent naar dat éne onderdeel, gaan zij er voor u achteraan. In de professionele werkplaats kunnen alle soorten reparaties uitgevoerd worden.

Nieuw en gebruikt

Al jaren importeren zij voor klanten mooie gebruikte speedboten en cruisers uit Amerika. Op aanvraag maar ook voor de eigen showroom altijd op zoek naar de beste exemplaren. Ook het transport van uw boot in Nederland en heel Europa verte le zorgt Boat Centre graag voor u. Ga eens p m het co Kijk vooarnbod op langs voor een gedegen advies en laat u a ntrevp.nl verrassen door de scherpe prijzen! e tc a o .b www

Te koop Calabria Call Air

Diefstal komt helaas steeds vaker voor op en langs de Nederlandse wateren. Niet alleen de boot zelf maar ook de buitenboordmotoren zijn tegenwoordig een gewild goed onder het dievengilde. Bij Boat Centre VP weten ze hier wel raad mee. Met een Track & Trace systeem wordt het voor ongenode gasten een flink stuk onaantrekkelijker om uw spullen mee te nemen. Er zijn verschillende systemen waaronder ook die voorzien zijn van een waterdichte behuizing en uitgerust met een Heavy Duty battery-pack zodat er zelfs geen externe accu nodig is. De compacte trackers kunnen zowel in de boot als in een buitenboordmotor worden geplaatst en zijn verkrijgbaar in zowel draadloze-en gedrade versies. Kortom, veelzijdige Track en Trace boot modules voor uw vaartuig!

Boat Centre VP is dealer van:

- Mercruiser/Mercury in-en outboard - Honda outboards - Pega en Freewheel boottrailers

* Wij zijn te vinden op het terrein van Jachthaven Geijsman, Zanddijk 5 in Oostvoorne.


Nieuw

Apart Cabins Hotelkamers met de faciliteiten van een appartement • met complete keuken (oven, magnetron, kookplaat, koelkast) • een apart doucheruimte, • twee bedden • zitgedeelte • bergruimte.

€ 35, per overnachting € 135,- voor een week (op basis van 1 of 2 personen)

Reserveer nu!

De Krabbeplaat Camping

Toeren op de scooter!

Oude Veerdam 4 I 3231 NC Brielle I Nederland T +31(0) 181 412 363 I F +31(0) 181 412 093 I www.krabbeplaat.com

Buitengronden 5 3238 LZ Zwartewaal T 0181-410467 F 0181-415673 info@inboardshop.nl www.inboardshop.nl

...ook voor:

Inboardshop, het adres voor retro scooters en...

• Onderhoud en reparatie • Winterstalling en opslag • Advies en verkoop • Diesel en benzine tankstation • Inhouse wakeboard en waterskishop • Binnen- en buitenboordmotoren • Nieuwe en gebruikte boten • Opblaasboten


welkom bij de kogeloven!

Eten aan het Brielse Meer De KO biedt prima mogelijkheden voor een borrel, bruiloft, kraamof kinderfeest, receptie, jubileum of familiedag tot zo’n 150 personen. Samen met u zorgen we dat uw bijzondere moment voor u en uw gasten onvergetelijk wordt. Bovendien staat ons ruime terras tot uw

beschikking. Uiteraard gaat de invulling van het feest helemaal zoals u dat wenst. Een besloten diner, een informele borrel of liever een uitgebreid koud/ warm buffet? Of wellicht een brunch of een high-tea? Wij verzorgen uw feestelijke gelegenheid graag! Bekijk onze verschillende buffetten en borrel mogelijkheden

op onze menu pagina. Wij bieden u de mogelijkheid om uw vergadering, lezing (van oktober tot april) of bedrijfsuitje bij ons te houden. Wij beschikken over een beamer en een groot scherm. Wilt u een creatieve workshop organiseren, informeer naar de mogelijkheden.

TIPko: nobeer va pr e

z n o s n e e uzenge ger! bur openingstijden 2016 Laagseizoen (1 oktober tot 1 april) Vrijdag, zaterdag en zondag geopend vanaf 11:00. Keuken geopend van 12:00 tot 20:00.

Brielse Maas 1

-

Hoogseizoen (1 april tot 1 oktober) Zes dagen per week geopend vanaf 11:00. Weekenden vanaf 10:00. dinsdagen gesloten.

3233LD Oostvoorne

-

Tel. 0181 482191

Juli & augustus Zeven dagen per week geopend vanaf 10:00. Keuken geopend weekenden van 12:00 tot 20:00.

-

www.dekogeloven.com


Laatste fase Port Brielle

Dokwoningen Wonen in Port Brielle nu voor iedereen bereikbaar vanaf

â‚Ź 210.500 Nog slechts 2 te koop

(v.o.n.)

(nrs. 7+8)

www.portbrielle.nl telefoon 0181 487120


Met z’n allen in de sloep

Het is natuurlijk heerlijk om zo’n dagje op het water door te brengen in jouw ‘eigen’ sloep, maar van al dat varen krijg je best wel trek. Natuurlijk kun je zelf eten meenemen, maar je kunt er ook voor kiezen om aan te meren bij

19

één van de horecagelegenheden en een lekker broodje te eten op het terras. Of bestel bij het boeken van de sloep ook meteen een goed gevulde picknickmand! Dat maakt het vakantiegevoel pas echt compleet...

Picknicktips Het klinkt misschien ouderwets... maar wat is er nou lekkerder en leuker dan op een kleedje, in de zon te genieten van zelfgemaakte broodjes en hapjes? Picknicken is juist hartstikke cool! Een mandje vol met tips...

Kwik, Kwek en Kwak

• Gebruik een echte picknickmand of koop een gewone mand, theedoek erin en... • Lekker fris... pastasalade met olijven, basilicum en zongedroogde tomaatjes. • Bagels met heerlijke roomkaas, pesto of zalm. • Verpak het eten in stevige bakjes met deksel • Koelbox of -tas met koelelementen. • Niet vergeten: servetten of vochtige doekjes, anti-muggenspray, kleedje en lekkere muziek!

Ze zijn er al enkele jaren en hun aantal neemt verder toe. Eigenlijk hoort de nijlgans hier niet thuis, maar door toedoen van de mens is hij hier terecht gekomen. Ze voelen zich thuis aan de Brielse Maas en zijn een prachtig kleurrijk ganzensoort. In de natuur staan ze hun mannetje; ze kunnen zelfs buizerds van hun nest verdrijven!

Onwijs hip is BBQ-en in de open lucht. Gebruik een weggooi BBQ en je bent verzekerd van heerlijk eten. Als drankje kun je zelf aan de slag gaan met het maken van fruitcocktails, maar een frisse rosé of (wit)bier doet het natuurlijk altijd goed!

De beste, tofste en heftigste....

Actieve deelnemers aan en op het Brielse Meer zijn de jongens en meiden van scoutinggroep Bas ’t Hart. Ze zijn onderverdeeld in verschillende speltakken. Zo zijn er Welpen (6 t/m 11 jr), Orca’s (10 t/m 12 jr), Zeeverkenners (12 t/m 16 jr), Wildevaart (16 t/m 18 jr) en

Loodsen (18+). De groep bestaat al meer dan 50 jaar, De scouts beleven allerlei gave avonturen met elkaar op en rond het Brielse Meer. Ze zijn zoals ze zelf zeggen, de beste, tofste en heftigste groep uit onze regio. Meer weten? Kijk eens op ww.basthart.nl.


Deze zomer op expeditie naar het Haringvliet met Waterbus! ErVAAR deze zomer een uniek dagje uit! %F[F [PNFS WBBSU 8BUFSCVT WBOVJU Rotterdam Dordrecht FO Hellevoetsluis OBBS IFU Haringvliet &FO EBH WPM OBUVVS BWPOUVVS FO HF[FMMJHIFJE #FMFFG OBUVVSFJMBOE Tiengemeten EF IBWFO WBO Middelharnis POEFS BOEFSF EF [FFIPOEFOPQWBOH " 4FBM FO OBUVVSHFCJFE EF ,XBEF )PFL JO Stellendam EF USFLWPHFMT JO IFU 2VBDLHPST JO Hellevoetsluis FO POUEFL EF IJTUPSJTDIF WFTUJOH Willemstad!

Koop nu je Haringvliet Expeditie tickets online: t %F )BSJOHWMJFU %BHLBBSU WPPS TMFDIUT € 13,00 QFS QFSTPPO t %F FYUSB WPPSEFMJHF (F[JOTLBBSU WPPS € 27,50 WPMXBTTFOFO LJOEFSFO ,JKL WPPS NFFS JOGPNBUJF PQ waterbus.nl/haringvliet

XBUFSCVTOMIBSJOHWMJFU X BUFSCV VTOMIBSJOH HWMJFU


In de omgeving van elke Waterbushalte is iets bijzonders te beleven! t t t t t

#F[PFL EF [FFIPOEFO CJK " 4FBM JO 4UFMMFOEBN .BBL FFO GJFUT FO XBOEFMUPDIU OBBS 2VBDLKFTXBUFS 7FSLFO 4QFFMOBUVVS PQ OBUVVSFJMBOE 5JFOHFNFUFO #F[PFL EF ,POJOHTLBEF )FMMFWPFUTMVJT NFU PB NVTFVNTDIJQ EF #VGGFM PG IFU ESPPHEPL 4UBQ JO FFO USBQLBZBL PQ IFU ;VJEFSEJFQ JO 4UFMMFOEBN FO USBQ UPU BBO EF PVEF IBWFO WBO (PFEFSFFEF

,JKL WPPS NFFS JOGPSNBUJF PQ waterbus.nl/haringvliet

Waterbus Rotterdam Erasmusbrug g

Stellendam

Waterbus Dordrecht Merwekade

De Haringvliet Expeditie is een initiatief van: ARK Natuurontwikkeling, Natuurmonumenten, Sportvisserij Nederland, Staatsbosbeheer, Vogelbescherming Nederland en het Wereld Natuur Fonds in samenwerking met de Waterbus. De vaarverbinding naar en over het Haringvliet maakt onderdeel uit van het Droomfondsproject Haringvliet, waarin de 6 natuurorganisaties met steun uit het Droomfonds van de Nationale Postcode Loterij het Haringvliet een ecologische en economische impuls willen geven in aanloop naar het op een kier gaan van de Haringvlietsluizen in 2018. De vaarverbinding wordt daarnaast mede mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van de provincie Zuid-Holland.

.FEF NPHFMJKL HFNBBLU EPPS


Kaaiwoning Royal

Vorstelijk wonen aan het Brielse Meer...

‹ >VULU HHU OL[ )YPLSZL 4LLY ‹ .YVV[ [LYYHZ HHU ]VVY LU aPQRHU[ ‹ ,PNLU SPNWSHH[Z ]VVY IVV[ HHU [LYYHZ ‹ ,_[YH IYLKL ^VUPUN T ‹ +YPL ]LYKPLWPUNLU ‹ 3PNNPUN VW KL RVW ]HU WYVQLJ[ 7VY[ )YPLSSL

‹ 9\PTL JVTWSL[L RL\RLU ‹ *VTWSLL[ PUNLYPJO[L IHKRHTLY ‹ RHTLYZ TVNLSPQROLPK [V[ TLLY ‹ 9\PT KHR[LYYHZ ‹ 6WWLY]SHR[L Tõ ‹ 7YPQZ Á ]VU


Riant wonen aan het Brielse Meer Geniet op uw terras van de zon en het vrije zicht op de omgeving en het water. Aan de aanlegsteiger ligt uw boot, wachtend voor een mooi tochtje op het Brielse Meer. Hier voelt elke dag een beetje als vakantie. 4L[  Tõ PZ KL 2HHP^VUPUN aLLY Y\PT +PL Y\PT[LSPQRL ILSL]PUN ^VYK[ ]LYZ[LYR[ KVVY KL NYV[L ]LYKPLWPUNZOVNL YHHTWHY[PQLU /PLYKVVY ]LY]HNLU KL NYLUaLU [\ZZLU IPUULU LU I\P[LU AVKYH \ KL OHS PURVT[ LU KL KL\Y VWLU[ UHHY KL ^VVURHTLY TL[ KLLSZ VWLU RL\RLU RPQR[ \ KPYLJ[ \P[ VW OL[ ^H[LY 6W KL L ]LYKPLWPUN OLLM[ \ aLLY YPHU[L ZSHHWRHTLYZ ^HHY]HU ttU TL[ PUSVVWRHZ[ LU LLU LPNLU IHKRHTLY 6W KLaL ]LYKPLWPUN ]PUK[ \ VVR UVN LLU L S\_L IHKRHTLY +L L ]LYKPLWPUN PZ LLU \UPLRL VWLU Y\PT[L KPL PU KL ]VSSLKPNL IYLLK[L ]LYIVUKLU PZ TL[ OL[ NYV[L KHR[LYYHZ /PLY NLUPL[ \ PU HSSL Y\Z[ LU WYP]HJ` ]HU ^VULU VW ttU ]HU KL TVVPZ[L WSLRQLZ PU )YPLSSL

Begane Grond

1ste verdieping

2de verdieping

Op zoek? )LS ]VVY LLU ILaPJO[PNPUN +P[ moet \ NLaPLU OLIILU Verkoopinformatie: ;  , PUMV']HUYH]LUZUS 0 ^^^]HUYH]LUZUS

www.portbrielle.nl


Beleef het Brielse Meer

24

Het Brielse Meer ligt onder Europoort en loopt ongeveer 10 km lang door het gebied. Het is uniek vanwege het grote oppervlak aan zoet water. Het is een heerlijke plek voor watersporters. Er zijn verschillende stranden, jachthavens, campings en horecagelegenheden. Je kunt er zwemmen, surfen, duiken, waterskiĂŤn, zeilen, maar ook de fietser en wandelaar kunnen in het recreatiegebied vele uren doorbrengen. Ter afwisseling is een bezoek aan de vestingwerken en de historische binnenstad van Brielle aan te raden of een beklimming van de Brielse Dom.

Leuk om te weten... ...alles in je achtertuin! Volgt u ons?

Waterjournaal Brielse Meer heeft een Facebookpagina. Zo houden we u op de hoogte van leuke activiteiten, aanbiedingen, nieuwtjes en nieuwe uitgaven. Wij zijn een vrolijke noot tussen uw Facebookberichten. Zoek onze pagina meteen op en Like ons. Het is zonder meer de moeite waard!

25ste editie Brielle Blues

Dit jaar vindt in de Brielse binnestad de 25ste editie plaats van Brielle Blues. Dit gratis muziekfestijn is uitgegroeid tot een van de grotere bluesfestivals van Nederland. Kijk voor het programma en meer informatie op www.brielleblues.nl.

Gelansgps hoett! eer Brielse M

Brielle

Brielse kwikstaart

Een vogelsoort die veel voorkomt langs de oevers van het Brielse Meer is de Witte Kwikstaart. De Witte Kwikstaart (Motacilla Alba) is een zangvogel uit de familie van de kwikstaarten en piepers en is 14 tot 19 cm lang.. Het zijn vogels die de meeste tijd op de grond doorbrengen, speurend naar insecten. Hij vangt ze al vliegend of door ze rennend van de grond te pikken. De lange staart komt goed van pas bij deze capriolen: die zorgt voor evenwicht. Witte kwikstaarten worden ook wel 'ploegendrijvertje' genoemd, omdat ze achter trekkers naar opgeploegde lekkernijen zoeken. En omdat ze ook graag tussen paarden, schapen en koeien naar insecten zoeken, is 'paardenwachtertje' ook een veelgebruikte naam voor de Witte Kwikstaart.

Openluchtbioscoop op 19 augustus

Op de wallen in de Vesting van Brielle, kun je op 19 augustus genieten van twee leuke films. In de Openluchtbioscoop op de Prikkevest draait

Evenementen

om 14.00 uur de jeugdfilm Wiplala en om 21.00 uur de film The Hundred Foot journey. De toegang voor beide films is gratis!!!!!

24 & 25 juni Brielse Meer Spektakel 16 juli Molendag 20 juli Zomermarkt 27 juli Boekenmarkt 31 juli Brielle Blues

Zwartewaal

03 juli Bewust Voorne-Putten Festival

Oostvoorne

25 juni Buytenlust Festival 17 juli Braderie Hoflaan en Dorpsplein 29 juli Roofvogelshow Kruiningergors

Tinte

7 ,8 , 9 en 10 juli Zomerfeesten

Een productie van Bastion X, uw partner in communicatie!

www.bastionx.nl I 0181 417111

Waterjournaal 7  
Waterjournaal 7  
Advertisement