Page 1

Waterjournaal Brielse Meer #10

Openin Brielse M g e Spektake er Vlootsch l! met vuur ouw w er 22 juni k

De 3e editie!

Op zaterdag 23 en zondag 24 juni organiseren de ondernemers rond het Brielse Meer voor de derde keer een maritiem/recreatief spektakel op en rond het Brielse Meer. Met het Brielse Meer Spektakel wordt dit prachtige gebied extra op de kaart gezet als recreatie-, (water)sport- fiets- en wandelgebied. Alle deelnemers laten de regio graag nader kennis maken met het Brielse Meer. Er is voor elk wat wils, van jong tot ouder!

Het evenement heeft een dagvullend programma van 10.00 tot 18.00 uur op diverse, deelnemende locaties. Na 18.00 uur krijgt het Brielse Meer een vervolg bij diverse campings, verenigingen, jachthavens en horeca-gelegenheden. Sommige locaties zullen op zondag hun activiteiten voortzetten. Zie pg’s: 7, 9, 11, 12, 13 (plattegrond) en 15.

In deze uitgave Blauwe Vlag

Het doel van de Blauwe Vlag Campagne is om overheden, ondernemers en recreanten blijvend te betrekken bij de zorg voor schoon en veilig water, mooie natuur en een gezond milieu. Het mogen voeren van een Blauwe Vlag is een erkenning die de strandgemeente of jachthavenbeheerder op dit gebied heeft geleverd.

Zomer in...

De zomer is in alle hevigheid losgebarsten. Het is nog nooit zo lang zo warm geweest in mei. Op en rond het Brielse Meer was het natuurlijk al heerlijk toeven. Het water was misschien nog wat koud in het begin...

Het belooft veel voor de komende zomer. Het Brielse Meer is er in elk geval klaar voor; het recreatiegebied ligt er weer prachtig bij. De afgelopen maanden zijn de nodige werkzaamheden uitgevoerd aan het recreatiegebied.

• Marina Port Brielle • Terras, bar en restaurant • Brielse Meer Spektakel • Teek... het monster • Camping De Krabbeplaat

Volg Waterjournaal op de voet!

Waterjournaal is natuurlijk ook te vinden op Facebook. Zo houden we je op de hoogte van activiteiten, neuwtjes, aanbiedingen en nieuwe uitgaven. Wij zijn een vrolijke noot tussen je Fbberichten. Zoek onze pagina meteen op en Like ons. Het is zonder meer de moeite waard!


WELKOM BIJ DE KOGELOVEN!

Terras aan het water

Met passantensteiger.

En een kopje koffie of thee

Eten aan het Brielse Meer

Wie iets heel bijzonders wil ervaren kan niet om de Bonte Kip heen; een theetuin met bed & breakfast en dat op een wel heel unieke plek. Namelijk direct aan het Brielse Meer, een prachtig recreatiegebied, en aan de rand van het dorp Zwartewaal. Een idyllische locatie met een prachtige bloementuin om even helemaal tot rust te komen.

De KO biedt prima mogelijkheden voor een borrel, bruiloft, kraamfeest, kinderfeest, receptie, jubileum of familiedag tot zo’n 150 personen.Samen met u zorgen we dat uw bijzondere moment voor u en uw gasten onvergetelijk wordt. Bovendien staat ons ruime terras tot uw beschikking. Uiteraard gaat de invulling van het feest helemaal zoals u dat wenst.Een besloten diner,een informele borrel of liever een uitgebreid koud/warm buffet? Of wellicht een brunch of een high-tea? Wij verzorgen uw feestelijke gelegenheid graag! Bekijk onze verschillende buffetten en borrelmogelijkheden op onze menupagina. Daarnaast bieden wij de mogelijkheid om uw vergadering, lezing (van oktober tot april) of bedrijfsuitje bij ons te houden.Wij beschikken over een beamer TIP en een groot scherm.Wilt u een creatieve VAN KO: workshop organiseren, informeer naar Probeer onze de mogelijkheden. GEUZEN

OPENINGSTIJDEN Oktober tot en met maart Vrijdag, zaterdag en zondag open vanaf 11.00 uur. De keuken is geopend van 12.00 tot 20.00 uur.

April, mei, juni en september Zes dagen per week geopend vanaf 11.00 uur. Weekenden vanaf 10.00 uur. Dinsdagen gesloten.

THEETUIN De theetuin van de Bonte Kip biedt u na een dag vol activiteiten volop ontspanning. Onder het genot van een kopje thee - of een ander heerlijk drankje - met wat lekkers erbij, bijvoorbeeld een stukje zelfgebakken taart, nog even de dag doornemen, terwijl het water van het Brielse Meer rustig tegen de kant kabbelt.

BURGER Erg lekker... doen!

Juli en augustus Zeven dagen per week open vanaf 10.00 uur. Keuken in de weekenden geopend van 12.00 tot 20.00 uur. Rest van de week vanaf 12.00 tot sluitingstijd (afhankelijk van het weer en de bedrijvigheid rondom KO).

de Bonte Kip Maasdijk 12a 3238 LB Zwartewaal 06 52758612 www.debontekip.nl Brielse Maas 1 - 3233 LD Oostvoorne - T 0181 482191 - www.dekogeloven.com

B&B De B&B van de Bonte Kip is wat u van een moderne bed & breakfast mag verwachten. Een accommodatie die van alle gemakken en comfort is voorzien in een omgeving die een heerlijke nachtrust garandeert.


3

Vlieg mee met de Slufter Bros! Pepijn (18) en Joris (15) Herrewijnen leven een jongensdroom: net terug uit Zuid Afrika zijn ze nog lekker bruin en zit het zonnetje nog in hun lijf en in de vrolijke verhalen. De energie spat er vanaf en dat kan ook niet anders als je elke vrije minuut op het water bent en je allebei al een reeks aan medailles met kitesurfen hebt gewonnen.

Podium

De broers laten een filmpje zien met witte stranden en grote golven waarin ze hoog door de lucht zweven. De spectaculaire sprongen van de jongens met hun kitesurfboard zijn op internet te zien onder Slufter Bros. De vader van Joris en Pepijn nam een keer voor de grap kitesurfles en hij vond het zo mooi dat zijn zoons met het kitesurfvirus besmet raakten. Joris: “Zo’n vijf jaar geleden nam ik les en ik was meteen verkocht; het is zo vet.” Binnen een jaar hadden ze het al goed onder knie. Elk vrij uurtje gingen ze met hun kite naar het strand om te oefenen. Nu staan ze regelmatig op het podium. Joris is Man of the Dam geweest, heeft twee keer het open Zandvoortse kampioenschap gewonnen, werd tweede op het NK en het EK. Pepijn werd tweede op het OZK en behaalde tijdens het eerste NK Big Air de hoogste sprong.

Extreme tricks

Pepijn en Joris zijn een maand in Zuid Afrika geweest om in het kitesurfers paradise te trainen. Surfers kunnen er 20 kilometer aan een stuk kiten en met de hoge golven en de juiste wind extreme tricks uithalen. Zo hoog mogelijk springen is de grote kick en zorgt elke keer weer voor een enorme stoot adrenaline. Joris: “Het geeft me altijd een wow-gevoel. Kite surfen verveelt nooit, het is het mooiste dat er is.”

Oostvoorne aan zee

Maar de jongens moeten ook gewoon naar

school. Als ze na een tropisch paradijs terug komen in ons kikkerlandje, is Oostvoorne best wel even wennen. Joris: “Valt wel mee hoor; hier is het ook heerlijk, vooral in de zomer natuurlijk. Ik ben zo veel mogelijk op het water, mijn ouders hebben er zelfs een camper voor gekocht! Zodra er wind staat en ik kom uit school, laden we de camper in en rijden we naar het Slufterstrand om te trainen. We zijn veel op het Brielse Meer te vinden of ik ga lekker crossen op het mountainbikepad. Het gevoel dat ik lekker dichtbij het strand, woon is heerlijk.”

Wereldkampioen!

Surfers Kevin Langeree en Aaron Hadlow zijn voorbeelden voor Pepijn en Joris; zo’n leventje lijkt ze ook wel wat. De jongens worden al gesponsord door North Kiteboarding & ION en dromen van mooie overwinningen. “Wereldkampioen freestyle worden, dat wil ik”, geeft Joris aan. “En Red Bull King of the Air of de Mega Loop winnen. “Dat vraagt veel training en hard werken in de sportschool om topfit te worden en een goede conditie te krijgen. En met ingang van de spelen in 2024 is kitesurfen een olympische sport. Wie weet.

Ook kitesurfen?

En wat als kinderen enthousiast zijn geworden en deze zomer ook graag willen leren kitesurfen? Pepijn: “We geven les bij Go Surf. Je moet het niet zo maar gaan proberen, want kitesurfen heeft best wat uitleg nodig en kan ook een risicovol zijn. Dan is er kans op blessures en dat zou jammer zijn. Het is juist leuk als je het meteen goed leert zodat je er ook echt lol aan beleeft.”

Informatie

Kijk voor meer kiteloops van de slufterbros op: https://vimeo.com/232443013 https://youtu.be/Bu_ok_MiaBs https://youtu.be/FMH01ZSh28c

3

Events in de buurt!

22/6 5 tm 7/7 13 tm 15/7 18/7 29/7 9/8 24 tm 26/8 25/8 25/8 1/9 23/9 28-29/9

Opening Brielse Meer Spektakel Tintefeest Foodtruck Festival Brielle Start zomermarkten Brielle Brielle Blues Wielerronde Oostvoorne Olaertsduyn Zomer Fair Bruisend Brielle en Woonbeurs Burchtfeesten Oostvoorne Lampionnenoptocht Oostvoorne Symphonica Brielle Geuzenpop Brielle


4

hebben al gebruik gemaakt van de pont”, vertelt Hans. De veerpont vaart van half tien tot zes uur. Het is een gemakkelijke en ontspannen manier om aan de andere kant van het Brielse Meer te komen.

Nieuwe eigenaars pontje en Watersportcentrum Brielle

Plannen

Heen en weer... en meer!

Voor het Watersportcentrum Brielle hebben Ingrid en Hans de nodige plannen. Deze zomer openen ze er een terras waar je na een lange fietstocht even tot rust kunt komen, een alcoholvrij drankje kunt nuttigen of een ijsje kunt eten. Als we naar het watersportcentrum lopen, laat Hans zien dat hij druk bezig is met het testen van accu’s. “We gaan nu ook fluisterboten verhuren, naast de motorboten natuurlijk. De fluisterboten geven je nog meer de ervaring van hoe heerlijk het is om op het Brielse Meer te varen, maar dan zonder een erg aanwezig geluid”, legt Hans uit.

Hans Slagter (62) en Ingrid van Willigen (54) hebben in januari het fiets-en voetveer overgenomen en tegelijkertijd hierbij ook Watersportcentrum Brielle.

Voor Swell Boardsports is Watersportcentrum Brielle het uitgiftepunt voor de verhuur van kajaks en SUP’s (stand up paddling; staande op een surfplank je met een paddel voortbewegen).

Sinds april vervoert Hans met zijn pontje fietsers en voetgangers die de omgeving van Brielle willen ontdekken. Het seizoen loopt tot 1 oktober.

Hans heeft het de eerste maanden al flink druk gehad met zijn veerdienst.[

“Er zijn al veel dagjesmensen op stap die graag het prachtige Brielle willen verkennen. Of met de fiets een rondje om het Brielse Meer willen maken. Ik heb al mensen gehad uit Rotterdam en zelfs Leiden. Maar ook een aantal Fransen

Geijsman renovatie

Twee jaar geleden heeft Jachthaven Geijsman de noordkant van haven 2 en 3 gerenoveerd, nu waren de zuidelijke zijden aan de beurt. Er is een nieuwe damwand geslagen en er zijn extra brede vingerpieren gerealiseerd, waardoor het comfortabeler in- en uitstappen is. De damwand is een aantal meter naar binnen gekomen om in de toekomst het terrein, waar nu nog de loods staat en waar het allemaal begonnen is, te kunnen herindelen naar een meer recreatieve bestemming. Geijsman is

Swell Sports

En als je wat sportiever het water op wil gaan, kun je ook een van de roeiboten huren. Voor ieder wat wils dus.

constant aan het bekijken hoe de jachthaven verder te verbeteren om niet alleen watersport aan te bieden, maar ook waterrecreatie. Hierbij houdt men rekening met de gedragscodes van de Blauwe Vlag. De jachthave mag voor het zesde jaar op rij de Blauwe Vlag in top hijsen. “Daar zijn we trots op”, zegt Lilian Herrewijnen. “De jaarlijkse keuring en nominatie houden ons scherp. In gemeente Westvoorne mogen dit jaar weer drie vlaggen in top: bij Geijsman en op de stranden van de eerste en tweede slag in Rockanje.

Trouweiland voor Breezze Breezze is een van de hotspots langs het Brielse Meer die een kwaliteitsimpuls krijgt met onder andere een unieke voorziening: een trouweiland.

Voor de directe omgeving van Breezze is een plan gemaakt voor een totale herinrichting. De belangrijkste verbeteringen zijn het vergroten van het strand, uitbreiding van de ligweide, de aanleg van een wandelpad langs het strand naar de Geuzenkreek en een nieuw openbaar toilet. Het trouweiland moet volgend jaar een feit zijn. Breezze is al

een officiële trouwlocatie, maar heeft straks dus een extra mogelijkheid. Wat is er nu mooier dan als bruidspaar met je bootje aanmeren om op een eiland elkaar het ja-woord te geven?

Recreatieschap Voorne-Putten werkt aan een kwaliteitsimpuls voor de recreatiegebieden Brielse Meer en Bernisse. Ook de oevers van het Oostvoornse Meer krijgen een face lift. De werkzaamheden voor de kwaliteitsimpuls worden komende winter uitgevoerd.


Veel nieuw(s) op de Krabbeplaat

Willem van Egmond (62) - sinds jaar en dag het boegbeeld van de Krabbeplaat - is langzamerhand de dagelijkse leiding van de camping aan het overdragen aan zijn zoon. “Thomas (33) deed al veel en kijkt ernaar uit om nog meer verantwoordelijkheid te gaan dragen. En ik moet eerlijk zeggen dat ik wel uitkijk naar de vrije tijd die ik dan heb. Hoewel een groot deel wordt gevuld door de politiek en de nieuwe partij IBGB. Ik wil veel gaan reizen en heb al een aantal prachtige bestemmingen in gedachte”, vertelt Wim.

5

supermarkt. Wim: “Onze gasten zijn er erg blij mee. Het is toch wel een stukje omrijden naar de winkels Brielle of Oostvoorne. Dus als ze hier alles kunnen krijgen, is dat natuurlijk mooi meegenomen.” Het voelt voor Wilem soms wel apart aan om niet meer de volledige verantwoordelijk te

Willem is een echte ondernemer en loopt graag op trends voor. Hij is dan ook niet bang om nieuwe ontwikkelingen uit te proberen. “Ik vind het leuk om iets nieuws te doen op de camping voordat anderen dit al hebben gedaan. Ik wil graag de eerste zijn. Ik vind het interessant om te zien of het bij mensen in de smaak valt. Tot nu toe was alles in ieder geval een groot succes.”

Succes

De safaritenten zijn een van zijn vernieuwende ideeën. Deze moderne manier van kamperen op de Krabbeplaat, ook wel glamping genoemd, loopt nog steeds erg goed. Onlangs is er een heel nieuw speelbos op het terrein aangelegd. En natuurlijk heeft de camping deze zomer ook weer een waterspeeltuin. “Het is mooi om te zien dat bezoekers de vernieuwingen leuk vinden. De waterspeelattributen in het Brielse Meer worden dit jaar uitgebreid. Zodra het weer dat toelaat gaan we aan de slag. Waarschijnlijk kan er vanaf eind juni weer naar hartenlust worden gespeeld in het water. Ik verwacht dat het net als vorig jaar weer erg druk wordt.”

Welverdiend

De winkel op het terrein is eveneens vernieuwd. Wim vindt het in elk geval erg mooi geworden. Het assortiment is redelijk groot en de Krabbeplaat werkt met dezelfde aanbiedingen als in de

“Ik vind het leuk om nieuwe dingen te proberen”

hoeven dragen over de camping. “Dan sta ik zaterdagochtend met m’n sleutels voor de deur van de receptie en bedenk ik me ineens; waar ben ik mee bezig, ik ben vrij vandaag”, grapt hij. Maar hij vindt het ook een prettig idee eens een weekendje weg te kunnen of gewoon lekker z’n eigen ding te kunnen doen.


MIS HET NIET!

MIS HET NIET!

3 BRIELSE MEER SPEKTAKEL OP 22 T/M 24 JUNI 2018 E

MIS HET NIET!

MIS HET NIET!

MIS HET NIET!

Versierde vlootschouw met vuurwerk op vrijdagavond Start om 21.00 uur bij Jachthaven Geijsman richting WSV Nautica. Vuurwerk ± 22.30 uur op “Schoolmeesters-

eiland” bij Camping De Krabbeplaat .

MIS HET NIET!

MIS HET NIET!

Ook leuk voor personeelsverenigingen & bedrijfsuitjes!

MIS HET NIET!

Let op: Mooie prijzen incl. wisselbeker te winnen!

ni vond 22 ju a g a d ij r v : t LET OP chouw me ts t o lo l v te h c verlii takel fttrrap spek a ls a k r e vu u r w

Op zater zaterdag dag 23 en n zondag 24 juni a.s. organiseren organise eren de onder nemers rrondom ond dom het Brielse Meer voor de e der de ondernemers derde keer een maritiem/ /recreatief spektakel op en rond rond o het maritiem/recreatief Brielse Meer r. Meer. Hiermee wor wordt dt dit prachtige prac chtige gebied extra op de kaart gezett als rrecreatie ecreatie / (water)sport / fiets / wandelgelegenheid en laten alle alle deelnemers de rregio egio graag grraag kennis maken met het Brielse Meer. Meer. Er is voor elk wat wils, vvan jong tot oud! Het evenement heeft ee en dagvullend pr ogramma van 10.00 0 tot 18.00 een programma uur op de diverse locat ties rrondom ondom het Brielse Meer. Meer. locaties Na 18.00 uur krijgt het Brielse Meer Spektakel een vervolg op de diverse campings, ver enigingen, nigingen, jachthavens en hor eca-gelegenheden. enheden. verenigingen, horeca-gelegenheden. Sommige locaties zullen op zondag hun activiteiten voortzetten.

Wat W at kunt u verwa verwachten: achten: • • • •

• • • • •

Duurzaamheid en n innovatie op en rrond ond het water Diverse waterspelen elen en educatieve spelen voor kinder eren kinderen Huurmogelijkheden en van waterfietsen, sloepen en kano’ o’s kano’s Demonstraties oude ude ambachten (netten br eien, zeil m maken, breien, manden maken, hout draaien, het maken van scheepsmodellen, psmodellen, ambachtelijk kralen krale en br eien en klompjes pimpen voor kinder en enz.) breien kinderen Open Huis op de e diverse locaties en nog veel meer Duik-clinics (onder er voorbehoud) Zeilkamp door Isa ail (www.isail.nl) (www.isail.nl) Isail Roei- en zeildemonstraties onstraties Rechtstr eekse uit tzending via: Rechtstreekse uitzending en muziek op heel el veel locaties

Het Brielse Mee Meerr Spektakel wordt wordt weder wederom o gesponsord om gesponsord door o.a. o.a. hoofdsponsor: ExxonMobil, bekend door de merken Esso en Mobil, M heeft in Rotter Rotterdam dam een raffinaderij, rafffinaderij, fi vier chemische fabrieken n en een smeer smeeroliemengfabriek. olieme engfabriek. Deze fabrieken pr produceren oduc ceren en lever leveren en laagzwavelige pe petroleumproducten etroleumproducten en gr grondstoffen ondstofffen fe en voor de chemische industrie. ind dustrie. “We “We invester investeren en doorlopen doorlopend nd in maatr maatregelen egelen om ons ef effect ffect op o het milieu te verbeter verbeteren en door em emissies missies en energiegebruik energie egebruik te beperken. Dit alles mett de grootste grootste zorg voor veiligheid. Onze fabrieken bieden betaalbar betaalbare, e,, betr betrouwbare ouwbare ene energie, ergie, goed betaalde betaaldebanen banen en bela belastinginkomsten astinginkomsten aan overheden. Hiermee doen we een positieve bijdrage jdrage aan de econ economie nomie in de rregio. egio. Met onze donat donatie tie willen we ook graag bijdragen aan a een succesvol evenement voor or de inwoners van Brielle, W Westvoorne estvo oorne en omstr omstreken. eken. W We e wensen iiedereen edereen veel plezier!”

Noteer deze lvast datum alvast in uw agenda genda en mis het spektakell niet! www.brielsemeerspektakel.nl www .brielsem meerspektakel.nl

Brielse-Meer-Spektakel Brielse-Meer-Spe ektakel

BMSpektakel BMSp pektakel


3e Brielse Meer Spektakel belooft waar festijn te worden! 7

De start is op vrijdagavond 22 juni met een spectaculaire vlootschouw én aansluitend een vuurwerkshow. Zaterdag 23 en zondag 24 juni vindt voor de derde maal het Brielse Meer Spektakel plaats. De ondernemers rond het Brielse Meer bieden een maritiem en recreatief weekend op en rond het Brielse Meer. Een waar spektakelstuk voor jong tot ouder, voor elk wat wils! Het evenement duurt van 10.00 tot 18.00 uur en heeft een dagvullend programma op diverse, deelnemende locaties. Na 18.00 uur krijgt het Brielse Meer Spektakel een vervolg bij de verenigingen, horecagelegenheden, campings en jachthavens. En sommige locaties zullen op zondag hun activiteiten voortzetten.

Het programma... Geniet van al het moois op het meer!

Wat kunnen bezoekers verwachten?

• Zeildemonstraties en -clinics. • Duik-clinics (onder voorbehoud). • Zeilkamp door Isail; zie www.isail.nl • Muziek op heel veel locaties. • Duurzaamheid en innovatie op en rond het water. • Diverse educatieve en sportieve (water)spelen voor kinderen (gratis). • Huurmogelijkheden van waterfietsen, sloepen, kano’s, (elektrische) fietsen, enz. • Aanwezigheid Reddingsbrigade Hellevoetsluis. • Open huis op de diverse locaties rondom het Brielse Meer.

• LINQ Media gaat rechtstreeks uitzenden vanaf de locatie van Waterski.nl bij Camping De Krabbeplaat. Bezoekers die zelf wat willen komen vertellen over het Brielse Meer en het spektakel, zijn daar van harte welkom. Het team van LINQ Media bezoekt bovendien alle deelnemende locaties om rechtstreeks verslag te doen van alle activiteiten. • Activiteiten lokale scoutinggroepen, inclusief Zeeverkennerscentrum Brielse Meer en Scouting Brielle/ Oostvoorne/Hellevoetsluis/Rozenburg. • BMS-arrangementen voor lunch, borrel en diner bij diverse horeca, zoals Brasserie LIME, Brasserie Nautica en Strandcafé De Meiden (reserveren wordt aangeraden). • Ultimate Ski & Wake 2018 Watersport Event bij Paviljoen Breezze op zaterdag én zondag. • Floating Party & DJ op zaterdag 23 juni vanaf 12.00 uur bij het water en vanaf 16.00 uur op het terras bij Breezze, inclusief livemuziek.

• Diverse kramen en muziek op zaterdag, inclusief informatie over omgeving en recreatie (waaronder De Duinhuisjes) en liveoptredens bij Camping De Krabbeplaat (inclusief avondprogramma). • Historische invalshoek met uitleg bij de Stenen Baak en rondleiding door gidsen tussen het centrum van Brielle en het Brielse Meer.

• Demonstraties van oude, maritieme ambachten bij Camping De Krabbeplaat (netten breien, zeil maken, manden maken, houtdraaien, scheepsmodellen maken, ambachtelijk kralen breien en klompjes pimpen voor kinderen, enz.). • En nog veel meer.

Meer informatie

Kijk voor meer info en de deelnemende locaties op www.brielsemeerspektakel.nl en op facebook/Brielse-Meer-Spektakel of Twitter/BMSpektakel.


Rustig kamperen met aandacht voor iedereen!

Camping Gorshoeve is een kleinschalige camping op een steenworp afstand van het Brielse Meer. Centraal gelegen ten opzichte van het Voorns Duingebied en diverse stranden. In de directe omgeving zijn vele ďŹ etsen wandelpaden. Gastvrijheid en persoonlijke aandacht staan voorop. De camping beschikt over prachtige, groene plaatsen voor caravans, campers en tenten. De camping verhuurt bijzondere accommodaties, zoals blokhutten, een pipowagen en een stijlvol ingerichte retro-stacaravan.

Telefoon 0181 482318 www.camping-gorshoeve.nl

errassen . je v

zz e

..

Laa t

Kamplaan 4-6 3233 XD Oostvoorne NL

Be leef Bree

Beleef de spannendste outdoor avonturen...

Bedrijfsfeest, vijgezellenparty, schooluitje, kinderfeestje en trouwpartij (trouwlocatie) Bel 06 - 53 199 662 voor een optie op een bepaalde datum en tijd.

Kijk voor meer informatie op www.outdoorbrielle.nl


Het spektakel dat je echt niet mag missen Knallende prijzen tijdens de vlootschouw !

Openin Brielse M g e Spektake er Vlootsch l! met vuur ouw w er 22 juni . k

Mooie prijzen te winnen tijdens verlichte en versierde vlootschouw op vrijdagavond. Op vrijdagavond 22 juni is de aftrap van het Brielse Meer Spektakel door middel van de verlichte/versierde vlootschouw, met aansluitend het vuurwerk. Net zoals twee jaar geleden kunnen de deelnemende boten weer leuke prijzen winnen, waarbij de wisselbeker wordt verdedigd door Verhuurcentrum Brielle.

Hoe werkt het?

Er zijn weer mooie prijzen te winnen met de verlichte/versierde vlootschouw = 1e (inclusief wisselbeker, die in 2020 verplicht verdedigd moet worden) + 2e + 3e prijs. Kijk op de website en op Facebook voor de prijzen, die deelnemers aan de vlootschouw kunnen winnen als ze hun boot versieren en verlichten.

De vlootschouw vaart vanaf 21.00 uur van Jachthaven Geijsman in Oostvoorne richting WSV Nautica voorbij de Brielse Brug en eindigt bij het vuurwerk rond 22.30 uur op de kopse kant van het eilandje voorbij Camping De Krabbeplaat, ook wel Schoolmeesterseiland genoemd. Dit eiland ligt tegenover de ingang van de grote haven richting Brielle/Camping De Meeuw. Het vuurwerk is dus goed te zien, zowel vanaf het land als op het water. Het Geuzenschip De Prince Admirael vaart weer voorop. Het vuurwerk zal rond 22.30 uur plaatsvinden, als het donker wordt. Er is sowieso van alles te zien op het water. Het vuurwerk wordt net zoals in 2016 verzorgd door Caffero Event Fireworks, dus het belooft weer een spektakel te worden! Mis het niet! Het vuurwerk en de vlootschouw worden mogelijk gemaakt door onderstaande partijen en hun teams: Camping De Krabbeplaat, Jachthaven en Watersport Geijsman, Molecaten Park Kruininger Gors, Camping De Meeuw, gemeente Brielle, gemeente Westvoorne en reclamebureau Move On communicatie. Zij wensen iedereen een geweldig spektakel!

9

Kevin Rouss en zijn team van Verhuurcentrum Brielle gaan de wisselbeker 2016 verdedigen. De jury bestaat uit fotograaf Peter de Jong (kijkt vanaf land), videograaf Roel van Deursen (kijkt vanaf het water; vaart mee met het geuzenschip) en Ellen Ehmen van hoofdsponsor ExxonMobil. De prijswinnaars worden in de week na het BMS onder andere bekend gemaakt via Facebook en LINQ Media.

Geen boot? Geen nood!

Mensen die niet de beschikking over een boot hebben, maar de vlootschouw vanaf het Brielse Meer wel mee willen maken, kunnen zich opgeven via vlootschouw@gelukkigeklant.nl. Let op: reageer snel, want het aantal boten is beperkt!

Verhuurcentrum Brielle is prijswinnaar wisselbeker 2016 en gaat deze prijs verdedigen.

Sponsoravond voor sponsors, donateurs... en bezoekers Een Brielse Meer Spektakel zonder sponsors en donateurs is onmogelijk. De organisatie is de deelnemers die deze editie (financieel) mogelijk maken, dan ook ontzettend dankbaar. Speciaal voor die deelnemers, de sponsors en de donateurs is er op vrijdagavond 22 juni vanaf 18.00 uur een sponsoravond met een walking dinner bij Paviljoen Breezze. De sponsoravond is altijd een hele happening met volop gelegenheid om te netwerken. Bovendien is het erg gezellig. Deze keer zijn er boten beschikbaar voor sponsors die het leuk vinden om met de vlootschouw mee te varen en het vuurwerk van dichtbij vanaf het water mee te maken. Er kunnen uiteraard nog meer sponsoren bij? Op de website (www.brielsemeerspektakel.nl) onder het kopje ‘sponsors’ staat meer te lezen. Elk bedrag is welkom. Wie nu al enthousiast is, graag kennis wil maken en alvast sfeer wil proeven, is als (nog) nietsponsor van harte welkom op de sponsoravond. Er is een beperkt aantal VIP-kaarten voor potentiële sponsors. De kosten bedragen 45 euro en dat is dan uiteraard inclusief walking dinner. De kaarten zijn te koop via VIP@gelukkigeklant.nl. Wees er snel bij, want op = op! Paviljoen Breezze is vanaf 21.00 uur natuurlijk ook gewoon open voor andere gasten, waarbij wel geldt: vol = vol!


Nieuw

Apart Cabins

Camping De Krabbeplaats is dĂŠ familiecamping op 4-sterren niveau in Zuid-Holland met tal van faciliteiten en gelegen in een prachtige omgeving.

Hotelkamers met de faciliteiten van een appartement

Wat maakt de stacaravan op camping De Krabbeplaat uniek? De Krabbeplaat ligt in een prachtige omgeving op een steenworp afstand van zee en grenzend aan een gebied met uitgestrekte polders, leuke dorpjes en historische stadjes, waaronder het gezellige Brielle. Of u nu jong bent of oud, een gezin heft of samen bent, u voelt zich thuis op De Krabbeplaat.

• met complete keuken (oven, magnetron, kookplaat, koelkast) • een apart doucheruimte, • twee bedden • zitgedeelte • bergruimte.

Faciliteiten op **** niveau • Kindvriendelijke camping • Recreatieprogramma in de vakanties (Kidsclub, Funclub, Kleuterklets en Popstars) • Spannende, veilige speeltuin • Multi-functioneel speelveld • Bij alle velden is een gemeenschappelijk veldje • Verhuur skelters, fietsen, boten, kano’s, waterfietsen, etc. • Verwarmde toiletgebouwen • Prachtige dierenweide

â‚Ź 45, per overnachting â‚Ź 215,- voor een week (op basis van 1 of 2 personen)

Reserveer nu!

De Krabbeplaat Camping

Oude Veerdam 4 I 3231 NC Brielle I Nederland T +31(0) 181 412 363 I F +31(0) 181 412 093 I www.krabbeplaat.com

Eigen haven en volop viswater Snackbar en Petit restaurant Supermarkt Alle plaatsen zijn voorzien van 16 amp stroom, rioolaansluiting, wateraansluiting, centraal antennesysteem en WIFI (draadloos internet) • Laadpaal voor electrische voertuigen Honden zijn beperkt toegestaan.

Oude Veerdam 4 | 3231 NC Brielle | Nederland T +31 (0) 181 412 363 | F +31 (0) 181 412 093 | www.krabbeplaat.com

Tropen aan de Brielse Uitgebreide buffet & bbq mogelijkheden!

• • • •

Maas bij De Meiden!

Het kan weer! Nieuwe kaart

- Surinaamse Roti - Smoor Djawa met Nasi Kuning

Lunchtips: - Broodje Babi Ketjap - Broodje Rendang - Broodje Masala Kip - Hamburger XXL Dinertips: - Krokant gebakken ÂŤoosterse buikspek - Schnitzel De Meiden ÂŤXXL 500 gram - Gebakken Zalm in romige ÂŤchampignon-dillesaus  6SDUHULEV &KLOLNQRI,RRN of ketjap honing

be... The place to voor al uw en bedrijfsfeest ! en partijen

5RFKXV 0HHXZLV]RRQZHJ  ‡  &0 %ULHOOH 7   ‡ ZZZVWUDQGFDIHGHPHLGHQQO


Ultimate Ski & Wake 2018 Watersport Event bij Paviljoen Breezze Chemiepromotie rondom het Brielse Meer Spektakel door C3... Lespakketten

Tijdens het Brielse Meer Spektakel zal op zowel zaterdag als zondag een groot GRATIS watersport evenement gehouden worden door Xtreme Waterfun. Met natuurlijk alles wat met de watersport te maken heeft.

Een weekend vol spekt ak 23 en 24 el juni

Ook vriend worden van het Brielse Meer Spektakel? Voor hen die het Brielse Meer Spektakel een warm hart toedragen, is er de mogelijkheid om Vriend van het BMS te worden. Je bent al vriend vanaf € 50,00. Je krijgt een vermelding op de website en social media en natuurlijk grote dankbaarheid van de organisatie en alle deelnemers. Geïnteresseerden kunnen een email sturen naar VriendBMS@gelukkigeklant.nl of bellen met 06-411 15 241.

Ook dit jaar heeft C3 (Centrum JongerenCommunicatie Chemie) ter aankondiging van het Brielse Meer Spektakel weer lespakketten gestuurd aan bijna 60 basisscholen in de regio (voor twee klassen per school). Er is een lespakket gemaakt rond de chemie van cupcakes. Tijdens het Brielse Meer Spektakel zullen deze pakketten ook beschikbaar zijn voor de kinderen. Hiervoor wordt op zaterdag een speciale kraam ingericht bij Camping De Krabbeplaat.

Ook scholen worden dus van harte uitgenodigd om met hun klassen een kijkje te gaan nemen op het Brielse Meer Spektakel op zaterdag 23 juni. C3 laat kinderen (4-12 jaar) en jongeren (12 tm 18 jaar) kennismaken met chemie en life sciences zodat ze hun talenten hierin kunnen ontdekken. Met die ervaring kunnen ze op het voortgezet onderwijs meer bewuste keuzes maken in profiel en studie. Voor de leerkrachten van het basisonderwijs is een leerkrachtgids Chemieles ontwikkeld. Daarin staat alles wat voor leerkrachten handig is om te weten over scheikunde, en hoe je chemie eenvoudig kunt integreren in een les. Uitgangspunt zijn chemische begrippen uit het dagelijks leven, compleet met uitleg, suggesties voor proeven en handige tips.

11

Grote gerenommeerde watersportbedrijven zijn aanwezig die met informatie en verkoopstands en op het water hun watersportmaterialen en -artikelen tentoonstellen. Bovendien kunnen er producten getest en gekocht worden. Bij Ultimate Ski & Wake moet je niet alleen denken aan waterskiën en wakeboarden, maar er zijn ook watersportbedrijven die sloepen of andere watersportartikelen willen showen of laten testen. Voor elke watersporter is er iets te beleven; voor jong en oud en voor mensen die met een snelle motorboot varen of degene die juist met een klein plezierjacht varen. Uiteraard zal er op het water veel spektakel te beleven zijn en worden er demonstraties gegeven door waterskiërs en wakeboarders. Er zijn ook flyboarders aanwezig en is er de mogelijkheid om tegen een gereduceerd tarief te waterskiën en wakeboarden achter diverse boten. Bovendien zullen er diverse funtubes liggen om heerlijk over het water te glijden. Dit alles gaat gebeuren op de event area bij Paviljoen Breezze, Veckhoekse Sluisweg 2, 3237 LW Vierpolders. De toegang is gratis. Betaald parkeren 5 euro (gehele dag). Zie ook www.ultimateskiwake.nl

Op zoek naar waterpret op het Brielse Meer tijdens het BM Spektakel?

Voor waterskiën, wakeboarden, banaan varen, mono-skiën, wakeskaten, kneeboarden, suppen en funbanden kunnen bezoekers ook terecht bij Waterski.nl en WSV Nautica. Ook voor lessen, bedrijfs/teamuitjes, kinderfeestjes, vrijgezellenfeesten en familiefeesten. Kijk op www.waterski.nl en www.wsv-nautica.nl

Via Jachthaven Geijsman Watersport, Watersportcentrum Brielle en Verhuurcentrum Brielle is het mogelijk om bootjes, sloepen, motorboten, kano’s, fluisterboten, waterfietsen en nog veel meer te huren. Ervaar zelf het Brielse Meer op het water en geniet van al het moois dat deze plek in Brielle en Westvoorne te bieden heeft.


12

1

i

Recreatieschap VPR (Staatsbosbeheer) www.heerlijkbuiten.nl/recreatiegebieden/ deelgebied/brielse-meer Waterspeelplaats: Brielse Zoom West, Brielse Meer

WSV Oostvoorne www.wvoostvoorne.nl Brielse Meerover 2, Oostvoorne 0181 483 846

2

Kijk op www.brielsemeerspektakel.nl en Facebook voor de laatste nieuwtjes en alle activiteiten met omschrijving tijdens het Brielse Meer Spektakel van 23/24 juni a.s. Aftrap met verlichte vlootschouw vanaf 21.00 uur,vuurwerk 22.30 uur op 22 juni a.s.

3

Geijsman Jachthaven/ Watersport www.geijsman-watersport.nl Zanddijk 5, Oostvoorne 0181 487 960

Krabb eweg

2

24

Krab bew

20

N2 1

3

4

6

17

8

Vrijheidsbos www.vrijheidsbos.nl www.vrijheidsbosbrielle.nl Spanjaardsweg, Vierpolders

18

He

Wandelen, picknicken, luieren en genieten van de natuur.

ij ind

19

k

WESTVOORNE Bo l

Sponsored by

23

BBQ eiland en diverse boten op het water vanaf locatie Verhuurcentrum Brielle www.verhuurcentrumbrielle.nl Slagveld 56, Brielle Bezichtigen van het Geuzenschip ‘De Prince Admirael’

21

Waterski.nl op locatie Camping De Krabbeplaat Brielse Veerweg, Brielle 06 514 91 402 Voor waterskiën, wakeboarden, banaan varen, mono skiën, wakeskaten, kneeboarden, suppen en funbanden enz. Incl. clinics, ook voor gevorderden.

20

Hellevoetse Reddingsbrigade Aanwezig op diverse plaatsen op het Brielse Meer.

19

Locale scoutinggroepen Activiteiten locale groepen op en rond het Brielse Meer.

18

De Stenen Baak www.historischmuseumdenbriel.nl Katteweg, Brielle Geopend di. t/m zo. van 11.00-16.00 uur en gratis toegankelijk. Historisch museum Markt 1, Brielle Geopend alle weekenden: za. 10.00-17.00 uur en zo. 13.00-17.00 uur.

N2

18

ExxonMobil, bekend door de merken Esso en Mobil, heeft in Rotterdam een raffinaderij, vier chemische fabrieken en een smeeroliemengfabriek. Deze fabrieken produceren en leveren laagzwavelige petroleumproducten en grondstoffen voor de chemische industrie. “We investeren doorlopend in maatregelen om ons effect op het milieu te verbeteren door emissies en energiegebruik te beperken. Dit alles met de grootste zorg voor veiligheid.

la

ar

sd

ijk

N21 8

Onze fabrieken bieden betaalbare, betrouwbare energie, goed betaaldebanen en belastinginkomsten aan overheden. Hiermee doen we een positieve bijdrage aan de economie in de regio.

ZA 23 EN ZO

Met onze donatie willen we ook graag bijdragen aan een succesvol evenement voor de inwoners van Brielle, Westvoorne en omstreken.”

(VRIJDAG 22 JUNI VLOOTSCHOUW R

17

16

10.00 TOT 18.00 UU

Molencaten Park Kruininger Gors www.molecaten.nl/kruininger-gors Gorsplein 2, Oostvoorne, 0181 482711

Op zoek naar waterpret op het Brielse Meer tijdens het BMS?

Open Huis met rondleidingen huren of kamperen. Chalets, huurcaravans en vaste staanplaatsen. Ligplaatsen voor kleine boten. Trailerhelling om direct het meer op te varen.

Voor waterskiën, wakeboarden, banaanvaren, mono skiën, wakeskaten, kneeboarden, suppen en funbanden: Waterski.nl, WSV Nautica en Xtreme Waterfun.

WSV Nautica www.wsv-nautica.nl, Visserijweg 9, Brielle Jachthaven WSV Nautica: 06-30015308 Clubhuis WSV Nautica: 06-36562646 Waterskiën, wakeboarden, banaanvaren, mono skiën, wakeskaten, kneeboarden, suppen en funbanden enz. Inclusief clinics, ook voor gevorderden.

Ook voor lessen, bedrijfs/ team-uitjes, kinderfeestjes, vrijgezellen-feesten en familiefeesten. Kijk op: www.waterski.nl www.wsv-nautica.nl www.xtremewaterfun.nl


13

4

Brasserie LIME www.brasserielime.nl Zanddijk 5, Oostvoorne 0181 483 896

Marina Port Brielle www.marinaportbrielle.nl, 06-1627 7267 www.residenceportbrielle, 06-2612 8980 Rochus Meeuwiszoonweg 57B, Brielle

5

Iets huren voor op het water? Via Jachthaven Geijsman Watersport, Watersportcent rum Brielle en Verhuurcentrum Brielle is het mogelijk om bootjes, slo epen, motorboten, kano’s, fluisterbo ten, waterfietsen en nog veel meer te huren.

weg

Locatie Deelnemer

6

Camping WSV Schreiershaven www.schreiershaven.nl Krabbeweg 3, Brielle 0181 47 94 90

8

Brielse Zeilschool www.debrielsezeilschool.nl Krabbeweg 1, Brielle, 015 2150037

9

WSV Brielle www.wsvbrielle.nl Brielse Maaspad 1, Brielle, 0181 415 039

1

Autoweg Fietspad Veerpont Toilet

Roeivereniging Voorne-Putten (RVVP) www.rvvoorneputten.nl

8

BHV/EHBO

Brielse Roeiclub www.brielseroeiclub.nl

Rechtstreekse uitzending

Ooste rland sedij k

9

5

Kra bb ew

10 12

11 21

Hellevoetse Reddingsbrigades

10

eg

Dé supermarkt voor dagelijks vers brood en verse bloemen, bestel- en ontbijtservice, boodschappen- en BBQ-pakketten. Dagelijks geopend.

13

20

13 23

Camping supermarkt De Krabbemarkt www.dekrabbemarkt.nl Oude Veerdam 4, Brielle, 0181 769080

1

VUURWERK BRIELLE 24

UR

11

14

O 24 JUNI 2018 N2 18

14

16 S eg gel ant

N5 7

VERLICHTE/VERSIERDE RICHTING VUURWERK)

Rechtstreekse uitzending bij Waterski.nl. Wil je zelf iets vertellen over het Brielse Meer en het spektakel? Kom dan langs!

15

Ultimate Ski & Wake 2018 Watersport Evenement/Paviljoen Breezze www.ultimateski.nl, 06 50749813 www.breezze.me, 0181 416 951 Veckhoekse Sluisweg 2, Vierpolders • Grote, gerenommeerde watersportbedrijven • Informatie- en verkoopstands • Tonen en testen van watersportmaterialen • Waterskieen, wakeboarden, snelle motorboten, enz. • Demonstraties waterski en wakeboard • Flyboarders en funtubes • Floating Party & DJ vanaf 12.00 uur op het water • Floating Party & Live muziek René Calame vanaf 16.00 uur op het terras van Breezze en • Floating Party & Feest DJ John tot 00.00 uur

15

LINQ Media www.linqmedia.nl Rechtstreekse uitzending vanaf Waterski.nl Brielse Veerweg, Brielle, 0181 201020

Kinderspeelparadijs De Ballenbak Brielle www.deballebak.nl/brielle Buitengronden 3, Zwartewaal, (Via industrieterrein Seggelant) Normale openstelling en volop parkeergelegenheid.

12

Camping De Krabbeplaat www.krabbeplaat.nl Oude Veerdam 4, Brielle, 0181 412 363 • Demonstratie oude, maritieme ambachten • Infostands ExxonMobil, C3 en organisatie • Informatie over omgeving en recreatie • Informatie over duiken en waterspelen • Muziek en live optredens enz. • Acties en aanbiedingen in supermarkt De Krabbemarkt.

13

Verhuurcentrum Brielle www.verhuurcentrumbrielle.nl Slagveld 56, Brielle, 06 3016 1399 Verhuur sloepen, consoleboten, kano’s, (electrische) fietsen, waterfietsen en alle watersportartikelen en onderhoudsartikelen, van motorolie tot en met verf.


VERLICHTE/VERSIERDE VLOOTSCHOUW MET VUURWERK OP VRIJDAGAVOND

Prijswinnaar

w 2016 Vlootschou

wisselbeker 2016

Vrijdag V rijdag 22 juni ni a.s. gaan we om 21.000 uur starten bij Jachthaven haven Geijsman in Oostvoorne tvoorne e varen voorbij de Brielse en else Brug naar WSV Nautica autica in Brielle. Daarna varen we terug naar het “Schoolmeesterseiland” hoolmeesterseiland” bij Camping De Krabbeplaat plaat en tegenover Camping De Meeuw Meeuw, w, waar w het vuurwerk rondd 22.30 uur zal plaatsvinden. nden. • Het Geuzenschip “De e Prince Admirael” vaart weer voor voorop orop • Mensen die geen boo boot ot hebben, maar de vlootschouw w vanaf het water mee willen maken, kunnen zich opgeven via a vlootschouw@gelukk vlootschouw@gelukkigeklant.nl kigeklant.nl (vol = vol) • Er zijn weer mooie pr prijzen ijzen incl. wisselbeker te winnen met de verlichte/versierde vlootschouw; www.brielsemeerspektakel.nl verlichte/versier de vlo ootschouw; www .brielsemeerspe ektakel.nl • Deze prijzen wor worden den ter t beschikking gesteld door de deelnemers van het Brielse B Meer Spektakel

• In de week na het h BMS wor wordt dt bekend gemaakt wie de 1e prijs incl. wisselbeker wisselbeker en de 2e en 3e prijs heeft gewonnen onnen • Kevin Rouss en zijn team van V Verhuurcentrum erhuurcentrum Brielle B gaan de wisselbeker van 2016 verdedigen verdedigen • De jury bestaat uit fotograaf Peter de Jong (kijkt vanaf land), videograaf Roel van Deursen (kijkt vanaf het water) ter) en • Ellen Ehmen (van an hoofdsponsor ExxonMobil) • Zie ook Brielse-Meer-Spektakel Briel se-Meer-Spektakel en BMSpektakel BMSp pektakel

Het vuurwerk wordt net zoals ls in 2016 verzorgd door Caffero ero Event Fireworks, dus het beloof belooftt weer er een spektakel te worden! Mis het niet! Het vuurwerk/de vlootsch vlootschouw houw wordt wordt mogelijk gemaakt do door: oor: Camping Campin g

Kruininger Gors


Geen spektakel zonder sponsors

15

Hoofdsponsor ExxonMobil

Waarom een Brielse Meer Spektakel?

ExxonMobil is ook voor het 3e Brielse Meer Spektakel de hoofdsponsor. Zij vinden het namelijk belangrijk dat inwoners van Brielle, Westvoorne, Voorne-Putten en omgeving kennismaken met hun bedrijf en activiteiten. Ze doen graag iets extra’s voor de regio en ondersteunen activiteiten die belangrijk zijn voor de lokale gemeenschap, waaronder dus het Brielse Meer Spektakel. Ook dit jaar zullen de vlaggen van ExxonMobil dan ook weer te zien zijn op de deelnemende locaties en is er een infostand te bezoeken bij Camping De Krabbeplaat. ExxonMobil, bekend door de merken Esso en Mobil, heeft in Rotterdam een raffinaderij, vier chemische fabrieken en een smeerolie-

mengfabriek. Deze fabrieken produceren en leveren laagzwavelige petroleumproducten en grondstoffen voor de chemische industrie. “We investeren doorlopend in maatregelen om ons effect op het milieu te verbeteren door emissies en energiegebruik te beperken. Dit alles met de grootste zorg voor veiligheid.

Onze fabrieken bieden betaalbare, betrouwbare energie, goed betaalde banen en belastinginkomsten aan overheden. Hiermee leveren we een positieve bijdrage aan de economie in de regio. Met onze donatie willen we ook graag bijdragen aan een succesvol evenement voor de inwoners van Brielle, Westvoorne en omstreken. We wensen iedereen veel plezier!”

Een weekend vol spekt ak 23 en 24 el juni

Omdat het prachtige recreatiegebied het zonder meer waard is. De doelstelling van het veelzijdige evenement is om het Brielse Meer (blijvend) op de kaart te zetten. Niet alleen voor de mensen die in de directe omgeving wonen, maar vooral ook om meer geïnteresseerden uit de regio en van elders te trekken. Het Brielse Meer mag niet langer onontdekt blijven.

Wat is nog meer de bedoeling van het event? Het Brielse Meer wil de inwoners van Brielle, Westvoorne, de rest van Voorne-Putten en eigenlijk de hele regio Rijnmond iets meer leren op het gebied van milieu, ecologie en industrie eromheen (Europoort en Maasvlakte). Het verder verbeteren van de samenwerking van alle partijen behoort ook tot de doelstellingen, want samen sta je nu eenmaal sterker.

Steun het Brielse Meer Spektakel

De organisatie probeert zoveel mogelijk lokale en regionale partijen bij het Brielse Meer Spektakel te betrekken. Om mee te doen met het evenement als onderdeel van het programma of om het financieel te ondersteunen in de vorm van sponsoring. Ondernemers, winkeliers, verenigingen en toeristische locaties (ondernemers) die aan willen haken met een actie of sponsoring, zijn uiteraard meer dan welkom. Ze kunnen reageren via aanhaken@gelukkigeklant.nl of bellen met 06 41115241.


Picknicken in onze tuin of aan de Brielse Maas!

Ontdek de omgeving rondom de Brielse Maas én het eiland Voorne! Reserveer een uitgebreide picknickmand, makkelijk én lekker!

Picknickmand voor 2 personen € 29,50 kaiserbroodjes, chiabatta, croissants, bruin stokbroodje, gerookte zalm, gerookte ham, brie, jong belegen kaas, tomaat, komkommer, kartoffelsalade, verschillende zoetwaren, botertjes, 2 stuks fruit, 2x candy bar, jus d’orange, pepermunt en servetten.

Rugzak voor 2 personen gevuld met een plaid, peper & zout, plastic wijnglazen, rosé, jus d’orange, water. U kunt de Picknickmand naar wens uitbreiden. Kijk op onze website voor meer informatie en de mogelijkheden.

www.wapenvanmarion.nl tel. +31(0)181 489399

Yahoo... varen met een Tahoe! Buitengronden 5 3238 LZ Zwartewaal T 0181-410467 F 0181-415673 info@inboardshop.nl www.inboardshop.nl

...ook voor:

Inboardshop voor o.a. Tahoe boten en retro scooters...

• Onderhoud en reparatie • Winterstalling en opslag • Advies en verkoop • Diesel en benzine tankstation • Inhouse wakeboard en waterskishop • Binnen- en buitenboordmotoren • Nieuwe en gebruikte boten • Opblaasboten


Eten en drinken aan het Brielse Meer...

17

Tussen de middag even lekker wat eten of ’s avonds dineren? Gezellig een terrasje pikken of zin in een avondje uit? Het kan allemaal in en rond vestingstad Brielle.

BRIELSE HAVEN Chez Andre

Aan de Turfkade van Brielle voor een lekker kopje koffie, een lunch of diner in een historisch pandje met uitzicht op de haven. Binnen of op het terras. Eigenaar en kok Andre de Vries leidt lunchroom Chez Andre met veel passie. Dit is te proeven in zijn gerechten, in zijn huisgemaakte cake en Italiaanse schepijs!

Café Dixi

Proef de nostalgische sfeer in het 130 jaar oude café. 's Zomers zit je heerlijk op het terras langs het water. Met een drankje in de hand kijk je uit over de eeuwenoude Maarland. Het terras is een rustpunt voor land- of waterrecreanten die dit fijne plekje niet snel vergeten.

’t Swarte Schaep

Tapasbar ‘t Swarte Schaep langs het water van het prachtige Maarland in de gezellige vestingstad Brielle. Je kunt er de diverse heerlijke Spaanse tapasgerechten bestellen en die binnen of buiten op het terras opeten.

‘Ccino

Koffiebar 'Ccino is dè plek voor een lekker kopje koffie. Uiteraard met iets lekker zoets erbij of een goed ontbijt of lunch. 'Ccino is hèt trefpunt van Brielle als het gaat om het drinken van koffie.

Van Neeltje

Helemaal nieuw is het leuke Van Neeltje. Tevens het adres voor lekkere afhaalmaaltijden.

Bakker Breggen

Klein maar fijn... Koffie met wat lekkers van de warne bakker Breggen aan de Turfkade.

En langs het Brielse Meer zijn nog meer terrasjes aan het water te vinden. Net wat verder gelegen maar zeker de moeite waard. Want ook deze bevinden zich op prachtlocaties.

Koffie & Katoen

Ga bijvoorbeeld ook een keertje langs bij Koffie & Katoen op de Turfkade. Een heerlijk kopje koffie - binnen of op het terras - met daarbij een gezellig winkeltje met hele leuke spulletjes.

Honky Tonk en ’t Poorthuys

Maar ook ‘t Poorthuys en Honky Tonk zijn leuke kroegen om de oude sfeer van Brielle te ontdekken. En buiten op het terras genieten van een heerlijk biertje. Of wat anders natuurlijk.

Fanella

De heerlijkste pizza’s en pasta om direct op te eten of om mee te nemen.

VESTING EN MEER

In de historische vestingstad zijn op diverse plekken leuke terrasjes, barren en restaurants te vinden. Ontdek ze zelf en geniet van al het lekkers dat Brielle te bieden heeft!

• Gluutloos&Zo • Primo Piano Momenti • De Hoofdwacht • ’t Hoekje • Agostino • De Smaeck van Brielle • Café Nobel • ‘t Kont van het Paard • Tapasbar 1572 • Hooghcamer • Atlas • Petros • De Abdij • Twice • Floor • Fletcher hotel De Zalm

Strandcafé de Meiden

Strandcafé De Meiden ligt op een unieke locatie direct aan het Brielse Meer en biedt met zijn sfeervolle inrichting, fraaie terras en buitenbar een zee aan mogelijkheden. Terwijl de bootjes langs varen geniet je van een lekkere lunch of een drankje en natuurlijk van het uitzicht.

• Oriental fusion • Breezze • Bogey’s • De Kogeloven • Lime • De Bonte Kip

Actie bij De Kogeloven! Hou de Facebookpagina van Waterjournaal goed in de gaten! We verloten twee menu’s. Me nu vo o r 2 personen bij KO


Ni eu w

Trek in een pannenkoek?

Klokshuys heeft het!

Het Klokshuys, hét nieuwe pannenkoekenhuis in Brielle en meteen het ultieme adres voor de lekkerste pannenkoeken, pasta’s en tosti’s, gegarneerd met dagelijks vers geoogd fruit en frisse groenten.Al onze ingrediënten en dus ook de zuivelproducten komen zo van het land en dát is te proeven!

ETEN SPELEN BELEVEN

En wat dacht je van een tochtje door het, gratis toegankelijke, Blotevoetenpad. Leuk voor de kids, maar ook voor volwassenen een hele belevenis. De hoogste tijd om te genieten van alles wat “Het Klokshuys” te bieden heeft. Jong en oud, iedereen is van harte welkom!

Klokshuys | Groene Kruisweg 8a | 3237 KC Brielle (Vierpolders) T 0181 301025 | www.klokshuys.nl

Landwinkel Klok, alles vers en biologisch!

Landwinkel Klok heeft een ruim, vaak door het seizoen bepaald, aanbod in groenten en fruit. Daarnaast zijn hier ook boeren zuivelproducten zoals melk en kaas en verse scharreleitjes te verkrijgen. Vanzelfsprekend zijn veel streekproducten biologisch en duurzaam geteeld. Ook leuk om te weten... voor originele geschenken of cadeaupakketten kun je hier meer

dan prima terecht. Wie er nog nooit is geweest doet zichzelf echt tekort. Zeker in combinatie met het net geopende pannenkoekenhuis Het Klokshuys is een bezoek een echte aanrader. Het team van Landwinkel Klok verwelkomt iedereen graag!

Landwinkel Klok | Groene Kruisweg 8a | 3237 KC Brielle (Vierpolders) T 0181 760220 | info@landwinkelklok.nl | www.landwinkelklok.nl


Snel varen...

Snel varen mag niet altijd

Lekker snel varen is natuurlijk leuk, maar het mag niet altijd zonder meer. Op die dagen kan het alleen met een ontheffing. Dit heeft alles te maken met de drukte op het water. Op het Brielse Meer geldt een maximumsnelheid van 12 km/uur. In twee zones, die door borden zijn aangegeven, mag zelfs maar 6 km/uur worden gevaren. Wie sneller wil varen heeft een speciale ontheffing nodig. Waterschap Hollandse Delta verleent een beperkt aantal ontheffingen (geen dag- of weekontheffingen). Het aanvragen van zo’n snelvaarontheffing gaat dit jaar voor het eerst via een speciale webapplicatie op de website van het waterschap. Deze manier is meer van deze tijd en sluit beter aan op de behoefte van de gebruikers. Ook verwacht het waterschap dat het een positieve invloed heeft op de ontwikkeling van het Brielse Meer. Met de introductie van de webapplicatie is ook de wachtlijst opgeheven.

Een ontheffing is alleen nodig voor zaterdag, zondag en (doordeweekse) feestdagen. Van maandag tot en met vrijdag kun je gewoon snel varen, maar natuurlijk wel verantwoord. Het voordeel van de app is dat je zelf je gegevens actueel kunt houden en eenvoudig wijzigingen kunt aanbrengen. Ook is het mogelijk om een ontheffing zelf te annuleren als je er geen gebruik meer van wil maken.

Alleen personen vanaf 18 jaar en ouder met een geldig vaarbewijs kunnen een ontheffing aanvragen. Voor boten langer dan 7,20 m (24 ft) is geen ontheffing mogelijk. Een snelvaarontheffing aanvragen, ga naar: https://snelvaarontheffingen.wshd.nl

Waterscooters verboden

Wie graag met een waterscooter over het water van het Brielse Meer zou willen scheren, heeft pech. Dat mag niet. Waterscooters en vergelijkbare vaartuigen zijn niet toegestaan op het Brielse Meer. Het waterschap verleent dan ook geen ontheffingen voor het varen met waterscooters.

Maximaal drie dagen afmeren

In recreatiegebied van het Brielse Maas kun je op veel plaatsen afmeren of voor anker gaan. Om zoveel mogelijk recreanten te laten genieten van het gebied, is er een drie-dagen-regeling. Dit houdt in dat je met je boot maximaal drie dagen op dezelfde plaats mag blijven liggen. Daarna moet je de boot tenminste 500 meter verplaatsen en mag je niet binnen vijf dagen op dezelfde plaats terugkeren. Je mag je vaartuig ook niet langer dan acht uur onbemand laten liggen. Wie zich niet aan de regels houdt, loopt kans een boete te moeten betalen. Voor vragen over de regeling kun je contact opnemen met Staatsbosbeheer.

19

Nieuw! Pannenkoeken van het Klokshuys

Robin en Nienke Klok hebben onlangs Pannenkoekenhuis Klokshuys geopend. Na lange voorbereiding is het nieuwe pand naast de Landwinkel langs de Groene Kruisweg, dan eindelijk af. Sinds kort zijn er de heerlijkste pannenkoeken verkrijgbaar. Op het terrein liggen ook een blotevoetenpad en een natuurspeelplaats. Verder is er op duurzame wijze gebouwd en worden er zoveel mogelijk duurzame materialen worden toegepast. Kom nu de overheerlijke pannenkoeken zelf proeven!

Groot avontuur

De temperaturen zijn flink aan het stijgen en dan is niks lekkerder om de dag op of bij het water door te brengen. Bootje huren, vissen of lekker genieten van een picknick? Ben je een echte waterrat of spendeer je liever je tijd lekker op het land met een koud drankje in je hand? Het Brielse Meer heeft van alles voor de watersporter en de recreant. Op diverse plekken rond het Brielse Meer kun je een bootje huren, een sloep of een kajak. Het water ontdekken op iets sportievere manier kan ook; wakeboarden, waterskiën of waterfietsen, maar SUPpen is zeker een aanrader. Met een SUP kun je staand op een board en met een peddel in de hand de wereld op een relaxte manier vanaf het water ontdekken. Natuurlijk kun je ook altijd een verfrissende duik nemen. Voor de kinderen is er de waterspeeltuin en liggen er speelattributen in het Brielse Meer. En voor de liefhebbers een middagje vissen, een ochtend of een hele dag of nacht.

Onvergetelijke dag

Er zijn nog meer mogelijkheden voor een onvergetelijke dag. Huur een picknickmand en zoek een mooi plekje op om met het gezin te genieten van een heerlijke lunch. Vervolgens kun je kiezen voor een sportief vervolg van de dag met paintballen of laser gamen. Het afsluiten van zo’n warme zomerdag doe je natuurlijk met een barbecue. Je zoekt zelf een leuk plekje uit langs het water, je huurt een barbecueboot of je geeft een feest op het speciale barbecue eiland leuke feestjes. Eet smakelijk.


[ADVERTORIAL]

Veilig op het Brielse Meer Samen genieten van het Brielse Meer! Het Brielse Meer ligt onder Europoort en loopt ongeveer 10 km lang door het gebied. Het is uniek vanwege het grote oppervlak aan zoet water. De vroegere rivierarm Brielse Maas was eens van belang voor de scheepvaart. Het toen zoute water staat bekend als slagveld van de ‘watergeuzen’. Nu is de Brielse Maas een fraai recreatiegebied van zo’n 800 ha. Naast de vele mogelijkheden om op het land de vrije tijd door te brengen, biedt het in het recreatiegebied gelegen Brielse Meer van 400 ha volop gelegenheid om watersporten te beoefenen. Om bij het gebruik van het gebied elkaar en de natuur zo weinig mogelijk overlast te bezorgen zijn er regels, die zijn vastgelegd in wetten en verordeningen. Zo is het op zaterdagen, zondagen en erkende feestdagen niet toegestaan snel te varen zonder ontheffing van het waterschap. Snelheid Op het meer geldt een maximumsnelheid van 12 km/uur, uitgezonderd twee zones. Daar geldt een maximumsnelheid van 6 km/uur. Borden geven deze zones aan. Motorboten Voor het varen met motorboten -mits niet sneller wordt gevaren dan de maximumsnelheid- is geen vergunning nodig, maar er gelden wel vaarregels. Die staan onder andere vermeld op de borden langs het meer. Snelvaren Sneller varen dan de maximum snelheid van 12 km/u is op doordeweekse dagen (uitgezonderd erkende feestdagen) tussen 08.00 uur en zonsondergang vrijgesteld.Voor het snelvaren in het weekend en op doordeweekse erkende feestdagen is een speciale snelvaarontheffing verplicht. Waterschap Hollandse Delta verleent als beheerder van het Brielse Meer de snelvaarontheffingen. Boten langer dan 7,2 m (24 ft) komen niet in aanmerking voor een snelvaarontheffing. Varen met waterscooters en jetski’s op het Brielse Meer is niet toegestaan. Snelvaarontheffingen online Vanaf 30 maart 2018 kunt u zelf online via onze webapplicatie een snelvaarontheffing aanvragen als u wilt snelvaren. Deze manier van aanvragen is meer van deze tijd en sluit meer aan op de behoefte van de gebruikers. Ook verwacht het waterschap dat deze nieuwe manier van aanvragen een positieve invloed zal hebben op de ontwikkeling van het Brielse Meer. Met de introductie van deze webapplicatie is ook de wachtlijst opgeheven. https://snelvaarontheffingen.wshd.nl/ Alleen voor het sneller varen dan 12 km/u op het Brielse Meer is een snelvaarontheffing nodig. U moet voor elk weekend dat u wilt gaan snelvaren een ontheffing aanvragen. U kunt voor maximaal 4 weekenden tegelijkertijd een ontheffing aanvragen. U komt in aanmerking als u 18 jaar of ouder bent, in het bezit bent van een snelle motorboot en minimaal vaarbewijs I bezit. Hieraan zijn geen kosten verbonden. Handhaving De Zeehavenpolitie, Staatsbosbeheer en het waterschap houden toezicht op de handhaving van de regels die gelden op het Brielse Meer. Natuur en milieu Rietkragen beschermen de oever tegen afkalving en zijn belangrijk voor vogels en vissen. Rietkragen en andere natuurlijke oevers zijn echter kwetsbaar. Om de oevers te beschermen vraagt het waterschap u om: • rustig te varen bij rietkragen; • niet af te meren in het riet of te ankeren in het riet of de oever; • niet te lopen of te surfen in het riet; • geen hinderlijke golfslag te veroorzaken. Dode watervogels kunnen direct gemeld worden bij het waterschapsloket van waterschap Hollandse Delta. Chemisch afval en huisvuil De waterkwaliteit van het Brielse Meer is goed en dat wil het waterschap zo houden. U toch ook? Loos daarom geen chemicaliën en gooi geen afval overboord. U kunt uw afval kwijt bij diverse watersportverenigingen en jachthavens, mits u hier een nachtje als passant verblijft. Hier kunt u uw afval kwijt: • vuilniszakken met afval: bij watersportverenigingen en jachthaven Geijsman • afvalolie, bilgewater en lege accu’s: inleveren bij jachthaven Geijsman • vuilwatertank legen + glas, papier en karton: bij jachthaven Geijsman

Surfers en zwemmers Surfers kunnen gebruik maken van het hele meer. Dan is het natuurlijk uitkijken voor zwemmers. Net als vaartuigen mogen surfers niet varen/zich bevinden binnen 5 meter afstand van afgepaalde zwemplaatsen en binnen 30 meter afstand van de vissteigers. Vissen Het Brielse Meer is een prima visstek met veel voorzieningen voor vissers. Een geldige VISpas is wel vereist. U krijgt automatisch een VISpas als u lid wordt van een hengelsportvereniging. Ook kunt u de VISpas kopen bij een hengelsportzaak bij u in de buurt of bij Dierenspeciaalzaak Knuffel & Co, Lijnbaan 12, Brielle, 0181 414281. Zwemmen Jaarlijks controleert de provincie Zuid Holland de kwaliteit van het zwemwater.Algemene en actuele informatie over de zwemwaterkwaliteit vindt u tijdens het zwemwaterseizoen op www.zwemwater.nl of download de zwemwater app. Check vooraf of het Brielse Meer schoon is en vrij van bijvoorbeeld blauwalg of botulisme. Bij gezondheidsklachten na het zwemmen kan contact worden opgenomen met de zwemwatertelefoon, 0800 9036 of melden via zwemwater@odmh.nl Winterregeling Het Recreatieschap verbiedt in de periode 2 november t/m 28 februari vaartuigen tussen zonsondergang en zonsopgang in het Brielse Meer te laten liggen. Openingstijden Voornse Sluis • Voorjaar (1 maart t/m 15 april) maandag t/m zaterdag 08.00-16.00 uur zondag en erkende feestdagen geen bediening als 2e Paasdag valt voor 16 april: 08.00-16.00 uur • Zomer (16 april t/m 30 september) maandag t/m donderdag 08.00-18.00 uur vrijdag, zaterdag, zondag en erkende feestdagen 08.00-20.00 uur • Najaar (1 oktober t/m 30 november) maandag t/m zaterdag 08.00-16.00 uur zondag geen bediening. • Winter (1 december tot 1 maart) maandag t/m vrijdag op afroep zaterdag 08.00-16.00 uur zondag en erkende feestdagen geen bediening. Op werkdagen kan een half uur van tevoren bediening worden aangevraagd via het waterschapsloket. ‘Varen doe je samen’ project Om de veiligheid op de Nederlandse vaarwegen te vergroten is er een project gelanceerd tot 2020 waar diverse organisaties en ook de waterschappen samenwerken. De informatie is voor alle vaarweggebruikers interessant. Tal van folders en brochures over veilig varen zijn gratis te downloaden. www.varendoejesamen.nl Contactgegevens Waterschap Hollandse Delta Handelsweg 100, 2988 DC Ridderkerk waterschapsloket 0900 2005005 (24 uur per dag bereikbaar) 2005005@wshd.nl, www.wshd.nl


21

Als je niet van schommelen houdt, moet je aan wal blijven. Herman en Gré van Dongen uit Hendrik-IdoAmbacht liggen sinds vorig jaar in de jachthaven Marina Port Brielle. Ze zijn blij met hun mooie plek aan de kopsteiger. Ze hebben al in verschillende jachthavens in Nederland gelegen voordat zij met hun prachtige boot in Brielle belandden. De broer van Gré woont tegenwoordig in Brielle en door een bezoek aan hem op zijn verjaardag vorig jaar, zochten ze voor hun boot een plek waar ze twee nachten als passant konden verblijven. Het werd jachthaven Marina Port Brielle. Hun verblijf daar beviel zo goed, dat ze het met twee maanden verlengden. En sinds dit jaar hebben zij een vaste ligplaats in de jachthaven. “Het is hier een constant vakantiegevoel”, vertelt Gre. Ze genieten van de groene omgeving en de gezelligheid van de nabije binnenstad. “Alles wat je nodig hebt is hier lekker dichtbij”, beaamt Herman.

Gezelligheid

Gré en Herman pakken als het kan alle evenementjes mee in Brielle. Zo hebben ze veel plezier beleefd aan Brielle Blues vorig jaar en aan de zomermarkten. Met regelmaat bezoeken ze de restaurants in Brielle, zowel die aan het meer als in de binnenstad. Ze gaan elk weekend wel een keer uit eten. Herman mkoet lachen: “Wat we hier vooral doen, is eten en drinken.” Herman en Gré hebben een fraaie Fairline van

Marina Port Brielle Suzanne en haar partner Eric vervullen de rol als havenmeester van Marina Port Brielle. Al zien zij zich vooral als gastheeren vrouw. “Het belangrijkste is dat onze gasten hier vinden wat zij ervan verwachten”, legt Suzanne uit. Een goede service en schone faciliteiten zijn erg belangrijk. De mensen zijn hier op hun vakantieadres en wij streven ernaar om ze van alle gemakken te voorzien. “Tegenwoordig hoort daar bijvoorbeeld ook een goede wifi-internetverbinding bij, want vakantie of niet, daar kunnen we écht niet meer zonder”, lacht Suzanne.

17 meter en hebben er daarom een klein rubberbootje bij, waarmee ze even wat makkelijker weg kunnen. Ze varen graag het meer op naar de eilandjes en strandjes of naar de binnenstad waar ze een boodschapje doen. De kinderen en kleinkinderen komen hier graag langs en een van de zoons doet dan soms zelf, als passant, Marina Port Brielle aan. De kleinkinderen vinden het fantastisch om hier te zwemmen.

Genieten

Varen en passie voor het water zit Herman in het bloed. Vroeger werkte hij op de binnenvaart als stuurman; tegenwoordig zit hij in de scheepsisolatie. Daarvoor is hij doordeweeks veel in het oosten van het land. Maar in zijn vrije tijd is Herman met zijn vrouw op de boot. Ook hun vakanties brengen ze op het water door. Zo maakten ze al een cruise waarbij ze de hele wereld over reisden. Vroeger, toen hun drie kinderen nog klein waren, trokken ze er met een camper op uit. Tegenwoordig recreëren ze graag op het water en vooral op het Brielse Meer kunnen ze met volle teugen genieten. Op de vraag of ze soms last hebben van de golven, geven ze aan dat het ze niet zo hindert. Herman is er nuchter onder: “Er zijn weleens hardvaarders in het ‘langzaam varen’ gebied, maar we zijn zelf ook jong geweest. Als je niet van schommelen houdt, moet je aan wal blijven.” “Al is het soms wel een beetje lastig met soep inschenken”, lacht Gré.

Kijk voor meer informatie en beschikbare ligplaatsen op www.marinaportbrielle.nl


GENIET, BELEEF,... EN (ER)VAAR

0181-474964 | info@marinaportbrielle.nl | www.marinaportbrielle.nl | Live view Brielse Meer: www.marinaportbrielle.nl/webcam

GRATIS • WiFi • Water • Gebruik sanitair • Parkeren De leukste watersporters liggen bij Marina Port Brielle!

Boot verkopen? Wij doen het graag en vakkundig voor u! Door onze hoge omloopsnelheid zijn we met spoed op zoek naar schepen voor de verkoopbemiddeling. Wij nemen al uw verkoopzorgen uit handen.

PLUSPUNTEN • 24/7 toezicht • Uitstekende service • Prachtig uitzicht • Centrale ligging • Stad op loopafstand

Te koop GLASTRON GS 269 LOA: 8.2 m Beam: 2.59 m Draft: 1.02 m Year: 2005 Price: EUR 42,900 Tax Status: Tax Paid Number of Engines: 1 Engine Make: Mercruiser Engine Power: 300 hp Engine Hours: unknown Fuel Type: Petrol

Rochus Meeuwiszoonweg 57b | Brielle | 0111-677111 | info@deltaboatcenter.com | www.deltaboatcenter.com


Natuur

Bevers in de regio in Brielse Meer!

Teek... het monster! Een heerlijk warm zonnetje en steeds langer wordende dagen, dan is de aandrang om veel buiten te zijn eigenlijk onweerstaanbaar. Lekker eropuit in de natuur is altijd goed maar... er liggen gevaren op de loer. De kans om tegen een beer of wolf aan te lopen is nihil maar dat neemt niet weg dat je wel degelijk op je hoede moet zijn.

DE MEREL IS OOK SLACHTOFFER

Voor de teek bijvoorbeeld. Op dit moment vormt dit spinachtige diertje een aanzienlijk risico voor onze gezondheid en niet alleen voor die van ons maar ook voor het welzijn

van onze huisdieren. Sinds kort wordt meer en meer aangenomen dat er onder de merels een dodelijke ziekte heerst die waarschijnlijk ook wordt veroorzaakt door een tekenbeet. Het is overigens niet de teek zelf die zo schadelijk is, het is de miniscule bacterie Borrelia Burgdorferi die, bij mensen, de ziekte van Lyme kan veroorzaken. Volgens de laatste conclusie van het Nederlands Instuut Ecologie wordt ook onze bekendste tuinvriend de merel bedreigd door een virus dat waarschijnlijk wordt verspreid door de teek. Tot nu toe is uitsluitend aangenomen dat het Usutuvirus verantwoordelijk is voor de massale sterfte onder merels, maar verder onderzoek wijst dus ook in de richting van de teek. Het Usutuvirus wordt overgebracht door muggen uit het stroomgebied van de rivier de Usutu in Swaziland (Afrika) en kan ook worden overgebracht op de mens. Bij vogels is de infectie meestal dodelijk.

Herken op tijd ziekte van Lyme

Een teek is erg klein, slechts 1 tot 3 millimeter en makkelijk over het hoofd te zien. Ben je net gebeten dan lijkt het of er een zwart stipje op je huid zit. Doordat een teek zich echter volzuigt met bloed, zwelt een teek na een paar dagen op tot een bruingrijs bolletje ter grootte van een erwt. Als je denkt dat een teek langer dan vierentwintig uur bloed heeft gezogen en er vormt zich ook nog eens een rode ring om de beet,

ga dan meteen naar de huisarts en vertel dat je door een teek gebeten bent. Op www.lymenet.nl is alle informatie te vinden.

Het was bijzonder toen twee jaar geleden bevers in het Brielse Meer werden gespot. De vraag is nu of ze er nog rondzwemmen. En ja hoor, de bevers zijn er nog! In elk geval één van de twee. Boswachters Joyce Zandbergen en René van Hoof hebben het begin mei met eigen ogen gezien. Weliswaar op enige afstand, maar het was wel duidelijk dat het een bever was. Het filmpje, waarop de bever zwemmend is te zien, heeft ze op Twitter geplaatst. Twee jaar geleden was de verbazing groot. Een inwoonster legde toen de bevers vast op camera en zette de beelden op Fb. De boswachters en andere natuurliefhebbers waren ontzettend blij met de melding, omdat deze dieren nog nooit in het meer waren gesignaleerd. Dat ze nu ook in het Brielse Meer zwemmen, is een teken dat het goed gaat met de bever.

Roofvogels

23

De bever is het grootste knaagdier van Europa en een van de grootste knaagdieren ter wereld. Van neus tot staartpunt meet het dier 75 tot 90 centimeter. De achterpoten zijn uitgerust met zwemvliezen wat ze uitstekende zwemmers maakt. Bij het grote publiek staan bevers vooral bekend vanwege hun fors uitgevallen voortanden waarmee ze flinke bomen kunnen vellen. Als het even kan bouwen ze een nest in een ondergronds hol, maar bekender zijn de burchten die bevers aanleggen. Zo’n burcht kan wel twee meter hoog uitvallen, terwijl de doorsnede tien meter kan bedragen. De ingang bevindt zich onder water, waardoor ze onbereikbaar zijn voor roofdieren. Om het water in en om de burcht op een constant niveau te houden, leggen ze dammen en kanalen aan. Sinds 1988 zijn op diverse plekken in Nederland bevers uitgezet.

De buizerd en de bruine kiekendief zijn de roofvogels waarvan de kans het grootst is ze tegen te komen in deze regio. Roofvogels zijn niet de enige vogels die gewervelde dieren eten, dat doen bijvoorbeeld ook meeuwen, uilen en kraaien. De meeste roofvogels in Nederland jagen overdag en slapen ‘s nachts. Ze worden daarom ook wel dagroofvogels genoemd. Hoewel de uilen ook tot de roofvogels worden gerekend, zijn dit uitzonderlijk nachtroofvogels.

De zoetwaterkreeft rukt op Er zijn verschillende soorten rivierkreeften. Ze hebben met elkaar gemeen dat ze allemaal in zoet water leven, in tegenstelling tot bijna alle andere kreeften.Verschillende soorten rivierkreeften worden ook gebruikt als voedsel. Omdat een aantal soorten vrij klein blijft, zijn ze ook geschikt als aas bij het vissen.


Waterjournaal#10  
Waterjournaal#10  
Advertisement