Page 1

Matteo Guastella

Portfolio


INDEX

Museum spaces and urban interior Neighbourhood museum for via Padova

p. 4

Museum for an educating city: “Cormio Foundation” xylotheque and “I. Montanelli” gardens

p.18

Upgrading of the territory “HumaNatural”

p. 28

Temporary city centre for L’Aquila

p. 34

Upgrading works: “San Leonardo” student residencies

p. 42

Interior playground: “MonstAir”

p. 50

3


Neighbourhood g museum for Via Padova 2011-12 Concept development workshop Professors: arch. G. Bosoni and I. Migliore Master’s degree thesis project Supervisor: arch. G. Bosoni


Place:

Place: Parking lot of “Penny Market” supermarket, via Padova 166, Milano.

Goals:

-to work on socio-spatial relations between the inhabitants and the neighbourhood of Via Padova; -to upgrade an empty urban space in order to enhance the existing context.

Concept: to create a museum space able to host various temporary cultural events (exhibitions, meetings, projections, workshops, etc.) in order to promote both the intercultural dialogue and the social complexity of the neighbourhood.

Area to be upgraded

via Padova

Loggia – exhibition area The metal gratings currently closing the lodge will be removed so that it will be accessible as an exhibition area.

NEIGHBORHOOD MUSEUM FOR VIA PADOVA

6


element in the landscape of Via Padova, a problematic area located in Milan: the creation of a Neighbourhood Museum was conceived not only to promote the spread of knowledge but also to raise the awareness of the situation its inhabitants have to face daily. An adequate project will enable a change of the interpretative perspective both of the inhabitants of Via Padova, on their everyday living places, and of the inhabitants of Milan, on the neighbourhood.

The suburbs are areas that are not positively fostered by the collective imaginary. This is partly due to their decentralization and to the presence of groups of immigrants. However, the suburbs often become multicultural spaces where new forms of coexistence can start. This is the reason why it is possible to meet different problems coming out of the contemporary metropolis, especially through these suburban districts. The project of the thesis aims to add a new

Signs

Highlighting a limit The museum area will be highlighted by installing a system of metal gratings, similar to those used to close the loggia, around its perimeter.

7

MUSEUM SPACES AND URBAN INTERIORS


Museum entrance The “MUSEO DI QUARTIERE“ sign will consist of a 4x4 metal gratings module: the writing will be more or less visible according to the point of view.

NEIGHBORHOOD MUSEUM FOR VIA PADOVA

8


View of the exhibition loggia.

9

MUSEUM SPACES AND URBAN INTERIORS


Path from the entrances to the exhibition loggia.

Alignment with the exhibition loggia.

General plan of the museum area.

NEIGHBORHOOD MUSEUM FOR VIA PADOVA

10

Position markings for campers.


Campers Four campers will be used as interior rooms, auxiliary to the museum’s activities. According to the event the museum will host campers will be positioned in a different way. Their external body will be stripe painted, to remind the sign.

Meeting area

Virtual database

Office area

Staff resting area

11

MUSEUM SPACES AND URBAN INTERIORS


Vista Vi V ista stta da ddall’ingresso all’i lll’i’in nggre reess ssso pr p principale riin ncciipa pallee

NEIGHBORHOOD MUSEUM FOR VIA PADOVA

12


13

MUSEUM SPACES AND URBAN INTERIORS


Event proposal Temporary exhibition – opening with a dinner open to the public.

Video documentation of the event.

Tickets sale.

During the dinner food will also be distributed from campers. NEIGHBORHOOD MUSEUM FOR VIA PADOVA

14


Event proposal Documentary production and evening projection.

15

MUSEUM SPACES AND URBAN INTERIORS


Event proposal Participatory exhibition + “Giocare con l’Arte” workshop

Partecipatory exhibition

“Giocare con l’Arte” workshop

NEIGHBORHOOD MUSEUM FOR VIA PADOVA

16


17

MUSEUM SPACES AND URBAN INTERIORS


Museum for an educatingg city: y “Cormio Foundation� xylotheque y q and I. Mon Montanelli ntanelli g gardens 2008-09 Final synthesis workshop and bachelor de degree thesis. Professor: arch. A. Campolunghi. Working group: Matteo Guastella, G astella, Denise Liguori Gu


Place:

Milan’s “Indro Montanelli” public gardens and former museum of cinema, Palazzo Dugnani, Milan.

Stages of the visit:

Goals:

-to design a museum space dedicated to wood, in order to host the collection of “Cormio Foundation” xylotheque; -to develop a museum plan addressed to an educating city.

Zoom: only a small portion of the collection is displayed in detail.

Fabric: the rest of the collection is partly hidden: items can be detected but they cannot be identified.

The “Cormio Foundation” xylotheque is a large collection of wooden items of different kinds (paleontological, botanical, archaeological), closed to visitors and mostly stored in the basement of the Natural History Museum of Milan. The collection will be opened to visitors through some temporary exhibitions, showing all its pieces (almost 8,000) in turn. The main feature of this collection is the number of similar items

(samples of diseased wood, circular sections, herbaria, historical wooden books, etc.): all these items will be arranged on the walls of each hall, depending on the topic to be treated, and the exhibition path will be delimited by a semitransparent fabric, in order to make perceivable but unidentifiable the nature of the exhibited items. However, some of these items will be displayed outside the path, along with their explanations (zoom on the collection).

MUSEUM FOR AN EDUCATING CITY

20


approach, thus highlighting the different Milanese realities linked to the processing of this material. The variety and diversity of available materials will be exploited to create educational and spectacular exhibitions.

Concept: to create a system of heterogeneous exhibition spaces both in Palazzo Dugnani halls and in the public gardens. The theme of wood will be dealt with in many different ways, fostering a multidisciplinary

The flooring of the exhibition path will be lifted while the central part of the hall will be lowered, in order to highlight an area for creative workshops.

Exhibition path: visit to the rest of the collection.

Projectors: some multidisciplinary guidelines will appear on the fabric

The description of a limited number of items will allow visitors to understand the essence of all exhibited items. Some guidelines of different kinds will be projected on the fabric delimiting the exhibition path, in order to make the link between the theme of the hall and topics from other disciplines. Moreover, there will be an indication of the location of some other places and areas in Milan where the theme of wood can be investigated even more.

The public gardens will host some additional exhibition spaces, whose location will be indicated during the visit to the museum. They will perform different functions: storage areas visible to the public; exhibitors for “extraordinary” pieces of the collection (such as special abnormal plants, sections of giant trunks, etc.); exhibition spaces dedicated to institutions involved in woodworking that will affiliate to the museum and will contribute to its realization. 21

MUSEUM SPACES AND URBAN INTERIORS


4

2m

m

Glass strands coated fabric, suitable for projection or printing; the level of transparency can vary according to the width of holes.

MUSEUM FOR AN EDUCATING CITY

22


23

MUSEUM SPACES AND URBAN INTERIORS


Some information concerning the exhibition pavilions located in the public gardens will be provided during the visit to the xylotheque.

The exhibition pavilions will host the visible storage areas of the xylotheque, the “extraordinary” pieces of the collection, and some temporary exhibitions regarding Milanese institutions dealing with woodworking, affiliated to the museum.

MUSEUM FOR AN EDUCATING CITY

24


25

MUSEUM SPACES AND URBAN INTERIORS


MUSEUM FOR AN EDUCATING CITY

26


0

1

3

5

27

10 m

MUSEUM SPACES AND URBAN INTERIORS


Millano Urban Camping: Milano p g “HumaNatural” 2009 Design Seminar (Workshop) Professors: arch. A. Cibic, T. Corà

Working Group: A. Accordino, E. Delfino, M. Guastella, E. Ozali, S. Remotti.


Place:

site to be identified in Milan’s countryside; presence of crops and of a row of poplars.

Goals

-to innovatively deal with hospitality culture and ecology; -to think of new forms of tourism connected to the camping theme;

Concept: a changing landscape camping area will be created by choosing a site where a row of poplars is close to cultivated fields. A camping area addressed to a diversified target will be developed through the installation of different equipment and the exploitation of the evocative potential of the poplar grove. The implementation of different scenarios in the project site will allow various types of use. Both tent and bungalow camping experience will be supported; “social” and isolated areas will be provided.

COMMUNITY LIVING: close-up bungalow

EQUIPMENT

POPLAR GROVE

ISOLATED LIVING: spaced out bungalow

BUNGALOW

crops

greenhouses warehouses reception

The project reference target is the traveller, as a user needing to stay either for a long or for a short period: young Erasmus students, tourists, businessmen, etc. The HumaNatural project takes into account poplar areas (type of landscape which is extremely common in the Po Valley) and cultivated fields. The evocative potential of this landscape will interact with different possible types of camping experience. Some small dimensioned bungalows will be progressively scattered over the site: this will create four separate areas, according to the presence or absence “HUMANATURAL”

canteen and food shop

staff area

sport fields

of poplars and the higher or lower number of bungalows. Tent camping will be allowed within the area. This master plan will enable all users to choose among different scenarios the one they will prefer. Spaces beyond the row of poplars will be dedicated to playing activities, conviviality, and community experience or to agriculture: the camping staff will in fact manage some cultivable areas together with users and local farmers. Therefore, products directly cultivated in the camping area will be available. 30


Isolated living area within the poplar grove

Isolated living area close to cultivated ďŹ elds

31

UPGRADING OF THE TERRITORY


Majority of windows: lounge area Majority of wooden panelling: private area

Small dimensioned bungalows will be made of wood: the alternation of dull panelling and windows will be in line with the need of a higher or lower privacy. Wooden panelling will cover the majority of bungalows except for lounge spaces that will be visually linked to the outside area through large windows.

“HUMANATURAL�

32


Community living area within the poplar grove

Community living area close to sport ďŹ elds

33

UPGRADING OF THE TERRITORY


Temporary p y cityy for L’Aquila q

2011-2012 Final synthesis workshop Professors: arch. P. Brambilla, L. Guerrini, F. Pignolone, F. Taidelli. Working group: Matteo Guastella, Annalisa Lever, Denise Liguori


Place:

Piazza d’Armi, L’Aquila.

Goals:

to install some facilities able to host, for a long period of time, the activities of the historic city centre of L’Aquila, while waiting for its reconstruction following the earthquake of 2009.

Concept: the historic city centre of l’Aquila is a symbol whose physical presence has been destroyed even though it still lives in the memory of its people as a sign of identity. The temporary city centre will retrieve the common memory of the historic city centre as well as the daily activities connected to it, emphasizing the transition between what is real and what is memory through the dismantling of facilities over the time.

Settlements

Partially dismantled settlements

Trees

2013:

the settlement process begins in low slope areas of the site, close to areas of interest to the community.

Timeline chu

rch

Na

tio

10 30 50

nal

100

Ro ad

Spor t fields

17

250 m

TEMPORARY CITY CENTRE FOR L’AQUILA

36

2018: the settlement is completed; the city market will be hosted within the settlement.


Piazza d’Armi is a large and unused plot of land belonging to the Italian Army: it is located in a short distance from the historic city centre of l’Aquila. The temporary city centre will be created within its perimeter. The goal of the project is to move into a new context of lifestyle habits related to a daily life which does no longer exist, since the reconstruction of the city centre is a process that will take several years. However, over the time, the progress of reconstruction will affect the status of temporary structures: for each activity

that will be transferred back to the old city centre the corresponding temporary structure will be partially dismantled. Over the years, the temporary city centre will get an identity value thanks to everyday life that will be recreated. Once all activities will abandon the temporary city centre, Piazza d’Armi will only host some of the ruins of the old settlement: this will give a new identity and symbolic meaning to a place that had never had one before.

2023: the process is marked by

both the gathering and the scattering of facilities

2028 final stage: old settlements’ traces and the grown trees mark Piazza d’Armi transforming the landscape thanks to a positive dialectics. Signs of the final scenario were visible from the very beginning of the process.

37

UPGRADING OF THE TERRITORY


2023

2028

2025 0

TEMPORARY CITY CENTRE FOR L’AQUILA

38

1

3

5m


39

UPGRADING OF THE TERRITORY


Shops windows: smooth materials

0

1

3

5

10 m

Metal: copper

Wood: chestnut

Panling for the front of shops

TEMPORARY CITY CENTRE FOR L’AQUILA

40


The back of the shops: rough materials

Metal: copper diamond plate

Wood: OBS

Paneling for the back of shops

41

UPGRADING OF THE TERRITORY


Upgrading pg g works: “San Leonardo� student residencies 2007 Interior design workshops Professors: arch. M. Manfredi, A. Scandurra.


Place: Goals:

Parking lot of “San Leonardo” student residencies, Gallarate district, Milan. -to analyze the status of public areas in Gallarate district. -to recognize a critical site and design upgrading works.

Concept: to promote the use of the space facing “San Leonardo” student residencies by designing a wide range of heterogeneous outdoor areas aimed at stimulating the curiosity of users and passers-by.

Status quo of the involved area

UPGRADING WORKS: “SAN LEONARDO” STUDENT RESIDENCIES

44


General plan of the site and the project. N

13 5

10

20 m be visible even from outside thanks to a series of semitransparent covers that will be strategically placed. The same type of cover will also be used for internal divisions in order to support many different perspectives. The presence of semi-transparencies will also help to stimulate the curiosity of passers-by. The layout of the interior is designed with a strategy of full and empty spaces, by alternating green spaces with rooms having different sizes: the relationship between different types of spaces will create many possible paths within the structure.

The site chosen for the upgrading works is a large abandoned area, mainly used as a car park, close to the rear of “San Leonardo” student residencies and the underground station (M1) “San Leonardo” This is one of the several areas people living in the district have to “bear”, a place that, despite its inner potential, is just an area to go through. The project involves the installation of a wooden structure next to the building within which people will have to access to reach the entries of student residencies. Some small-, medium- and largesized spaces will be created so that students will use them according to their needs. The activities carried out within the facility will 45

UPGRADING OF THE TERRITORY


2

1

3 UPGRADING WORKS: “SAN LEONARDO” STUDENT RESIDENCIES

46


1

2

3 47

UPGRADING OF THE TERRITORY


4 1

2

2

5

Main path connecting the two entrances.

Deviation towards a particular area

Social area

Social area UPGRADING WORKS: “SAN LEONARDO” STUDENT RESIDENCIES

48

1. Entrance 2. Large-sized hall: social area 3. Small-sized hall: private area 4. Medium-sized hall: mixed area 5. Access to the building

3 3

3


2 4

4 4

3

3

3 1 5

0 1

3

5

10

20 m

Mixed area

Private area 49

UPGRADING OF THE TERRITORY


“MonstAir”

2011 “Design with Air” workshop Politecnico di Milano - EPS Universidad CEU San Pablo, Madrid Professors: arch. M. L. Collina, L. Crespi, A. Garcìa-Abril, B. Rodriguez, Working Group: Andrea Caldera, Matteo Guastella, Denise Liguori


Place:

Madrid’s Old Slaughterhouse (“Reader’s house” project by Anton Garcìa-Abril).

Goals:

-to design an inflatable structure for children to be included in the wider project of upgrading of Madrid’s Old Slaughterhouse.

1

5

“MONSTAIR”

10

Concept: to combine the theme of childhood with the one of “design with air”, designing an inflatable structure dedicated to the play and interaction, and focusing on the relationship both with the child-user and with the space where the project will be placed.

20 m

52


The path created by the inflatable spheres

some stitching: only access to the path and two portions of the structure, similar to two tentacles, will remain uncovered. The white cloth will change its shape together with the sphere, and this will underline the motion effect. The aim is to make the structure look like a big monster covered with a blanket, whose breath will be visible. The project will connect many different aspects dealing with the theme of reading, such as spatial perception, orientation, recognition of materials and imaginative association.

The most restrictive feature of continuous-air-fed inflatable structures is that they lose their original shape once subjected to pressure. This project will turn this limit into an opportunity: some inflatable spheres will create a delimited hurdle path, so that when the kids will enter the path they will be obliged to hit the walls. As a consequence, the overall shape of the spheres will be constantly changing. The inflatable structures will be partially hidden by a big white sheet, made of the same material used for the spheres, fixed to them by 53

INTERIOR PLAYGROUND


Seams on the spheres

White sheet: MonstAir’s blanket

Spheres facing outwards (green)

“MONSTAIR”

Spheres facing inwards (red)

54


According to the impact on spheres due to the children going through the path the shape of inatable structures (and consequently the one of the sheet) will change: the breath of MonstAir is simulated. 55

INTERIOR PLAYGROUND

PORTFOLIO  

6 WORKS: _Museum spaces and urban interior 1. Neighbourhood museum for via Padova 2. Museum for an educating city: “Cormio Foundation” xylo...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you