Page 1

KAOS K채rlek | Anarki | Ordning | Sammanbrott


Kaos Av Mika Myllyaho

Översättning: Ari Sundberg

Regi: Ann-Luise Bertell Scenografi: Nina Silfverberg Kostym: Nina Silfverberg Mask: Fia Derghokasian, Anna Vesterback Ljusdesign: Mats Antell Ljuddesign: Fred Södergran, Stefan Backas Ljus- och ljudtekniker: Stefan Backas Dekorverkstad: Jeremy Crotts, Nicholas Isaksson, Robert Klemets, Stig Lund Kostymateljé: Els-Beth Bäck, Ann Philp Rekvisita: Raija Sabel Affisch & foto: Frank A. Unger Programblad: Ann-Luise Bertell, Marit Berndtson, Frank A. Unger. Ansvarig utgivare: Ann-Luise Bertell.

I ROLLERNA Carola Sarén Alexandra Häggman Susanne Marins

Sofia, lågstadielärare Julia, terapeut Emmi, journalist

Skådespelarna gör också alla övriga roller. Svensk urpremiär lördag 19.3 2013 på Wasa Teaters studioscen. Längd ca 2 h 20 minuter inklusive paus. Pjäsens rättigheter övervakas av Nordic Drama Corner.


“Det finns två världar. En värld av harmoni och en värld av kaos. I harmonins värld finns kärlek, där finns ordning och där mår man bra. Och jämsides med den finns kaosvärlden. Där finns all svaghet, alla rädslor, barndomens oförrätter, allt som är obearbetat. Och just när man minst av allt vill det, så börjar de här världarna glida närmare varandra. Och allt blir ett enda stort kaos.” Ur pjäsen KAOS

KAOS 1 1. tillstånd av total förvirring och oreda 2. (matematik) benämning på fenomen där en liten störning förstärks med tidens lopp 3. en osynlig kraft som tros styra universum

MIKA MYLLYAHO Mika Myllyaho (född 1966) är en finsk teaterregissör, skådespelare och pjäsförfattare. Han blev klar med sin regissörsutbildning vid Teaterhögskolan år 1999. Han var lektor i regiarbete vid Teaterhögskolan under perioden 2002–2006. Från år 1998 var han konstnärlig ledare för Ryhmäteatteri tillsammans med författare-regissör Esa Leskinen. I augusti 2010 tog han över som direktör för Finlands Nationalteater.

KAOS 2 (mytologi) den i grekisk mytologi ursprungliga och oändliga världsrymden, ur vilken allt varande uppstått. Ur Norstedts uppslagsbok

Myllyaho har regisserat på Ryhmäteatteri och Nationalteatern. Bland annat Sofi Oksanens pjäs Utrensning fick sin urpremiär i hans regi på Nationalteatern år 2007. Mika Myllyaho skrev Kaos år 2008. Det är den mellersta pjäsen i en trilogi, de två övriga är Panik (2005) och Harmoni (2009). Alla tre pjäser har fått sitt uruppförande på Ryhmäteatteri i författarens egen regi.

”Fantastiskt, kvinnor! bra gjort, Mika Myllyaho! Ryhmäteatteri har igen fått en ny kassamagnet och övriga teatrar en pjäs med en bred kontaktyta till vår tid med tre intressanta roller för starka kvinnor.”

Myllyaho är också en av tre konstnärliga ledare för Tammerfors Teatersommar från och med år 2007.

Suna Vuori i Helsingin Sanomat efter urpremiären.


K V

Älkomna

till

mitt KAos!

Det finns dagar då man tänker att alla är emot en, då det känns som om man kunde ge upp. Det finns stunder då alla ens värsta farhågor och tvångstankar ramlar över en, fast man på alla tänkbara sätt försökt bearbeta dem under årens lopp. Det finns nätter då man vaknar och knyter nävarna mot taket för att man är beredd på det värsta. Det finns ögonblick då man åter en gång inser att världen inte är någon riktigt trevlig plats att bo på.

Det är stora krav på oss människor, vi ska hinna med så mycket. Det räcker inte med att gå barfota i gräset och sitta tillsammans och sjunga någon liten sång. Det räcker inte heller med att samla vackra höstlöv och tillverka bokmärken, för att ge i julklapp åt alla som ska ha. Istället rusar man runt i december som någon sorts skållad hamster. Det finns timmar då man sitter och betraktar sitt liv och inser att man försöker för mycket.

ANN–LUISE BERTELL Teaterchef

Då är det skönt med pjäser som Kaos. Att ha möjlighet att avdela en liten tid av sitt liv för att möta Sofia, Julia och Emmi, samt alla de övriga. I pjäsen Kaos möter dessa tre det mesta av det värsta som går att möta i vardagslivet, de säger fel, gör fel, snubblar, går över genanströskeln på alla tänkbara sätt. Och de är fullständigt underbara. Och man blir alldeles varm i hjärtat. Och man inser att mitt i denna vår mänskliga kamp finns det på riktigt en plats där det finns humor, glädje, värme och framförallt vänskap.

Att ha fått vara en del av dessa kvinnors värld har för mig varit befriande, jag går ut ur denna produktion upplyft. Min stilla önskan är att ni, kära publik, ska känna någonting åt det hållet. Jag tackar Carola, Susanne och Alexandra för allt ni gett mig.

Jag tackar mina vänner för att ni uthärdar i att vara mina vänner, utan er vore jag ingenting.


K

Trots att läget är som det är så närmar sig skolans 100-årsjubileum och eftersom vår skola har en så anrik historia så ber jag om att inte ta upp den här nedläggningsfrågan på festen. Vi ska ju inte förstöra en trevlig feststämning med dylika tråkigheter.


aO SOFIA, LÅGSTADIELÄRARE

JULIA, TERAPEUT

EMMI, JOURNALIST

LEO

REKTORN

KARI

SERVITRISEN 1

DOMAREN

CAFÉMANNEN


OS HJÄRNFORSKAREN

DAGISTANTERNA

SERVITRISEN

DEPRIMERADE PATIENTEN

MARKUS

CHEFREDAKTÖREN

DEN UTLÄNDSKA KVINNAN

TYTTI

LÄKAREN


Skratt

Varför är skratt en så viktig del av våra liv? En del betraktar humor som en liten förströelse i ett allvarstyngt liv snarare än som en viktig komponent, en indikation på ett lyckligt liv. …

ÄR

I jämförelse med de tunga känslor av förtvivlan och ångest som man möter hos människor som söker sig till terapi kan humor verka trivialt. Men förmågan att skratta är ett av två kännetecken som skiljer oss från djuren och det gör humorn till ett synnerligen kraftfullt redskap i våra liv. Det andra kännetecknet är, så långt vi vet, vår förmåga att begrunda vår egen död. Det finns ett samband mellan dessa två unika mänskliga egenskaper som träffar kärnan i livets stora paradox: Det är möjligt att vara lycklig trots medvetenheten om vår dödlighet. …

H

terapeutiskt

Att skratta åt sig själv är att erkänna det fåfänga i våra ansträngningar att hindra tidens framfart. Att till fullo uppleva den sorg och absurditet livet ofta ställer oss inför och ändå hitta skäl att gå vidare är en form av mod som uppmuntras av vår förmåga att både älska och skratta. Att uthärda den osäkerhet vi känner inför existensens stora frågor kräver framför allt att vi utvecklar en förmåga att njuta i stunden. I det här avseendet är all humor ”galghumor,” ett sätt att skratta döden i ansiktet. Det finns åtskilliga bevis för att humor har en läkande effekt. …


Humor är en form av ömsesidighet, en övning i social samvaro. Det gemensamma skrattet är ett sätt att understryka att vi alla sitter i samma båt. Havet omger oss; räddningen är osäker; kontrollen är illusorisk. Ändå seglar vi vidare – tillsammans. … Pessimister, i likhet med hypokondriker, får rätt i det långa loppet. Ingen av oss kommer härifrån levande. Men pessimism, som vilken som helst attityd, innehåller en mängd självuppfyllande profetior. Om vi möter andra med misstänksamhet eller fientlighet, är det sannolikt att de svarar på samma sätt, vilket i sin tur bekräftar våra lågt ställda förväntningar. Lyckligtvis är det motsatta också sant. … Vi ler för det mesta när vi träffar någon för första gången. Det är ett uttryck för mer än enbart vänlighet. Leendet signalerar ”god humor” och representerar en insikt i det komiska som finns inbyggt i det mänskliga varandet: Saker och ting kan vara allvarliga men man behöver ändå inte ta dem för allvarsamt. Gordon Livingston i boken To Soon Old, Too Late Smart (Hodder Mobius 2006). Livingston är en ansedd amerikansk psykiater och psykoterapeut, som gett ut ett flertal böcker. Han skriver också regelbundet i tidningar och tidskrifter.


Jaha, när jag får frågor om detta brukar jag använda en lekfull metafor; Situationen är densamma som om det på landningsbanan finns två flygplan, en som är på väg upp och en som är på väg ner. Slutresultatet är inte speciellt önskvärt.


Först blev min mamma allvarligt sjuk och så plötsligt var hon borta. Kvar blev bara en grav och en sten. Sen fick vi en ny rektor på skolan där jag jobbar. Vår bil gick sönder. Man hittade mögel i huset. Markus, min man, blev tvungen att riva alla mellanväggar och barnen var sjuka hela tiden. Det blev inte mycket sömn.


ALEXANDRA HÄGGMAN

CAROLA SARÉN

SUSANNE MARINS

För Vasabördige Alexandra Häggman väcktes teaterglöden redan i lågstadiet när hon spelade Mästerkatten i stövlar på 90-talet. Därefter följde mångåriga amatörteatersammanhang och dramadiplom i gymnasiet som sedan satte ännu mera fyr på glöden.

Som barn sprang Carola mycket på teatern, eftersom hennes mamma var teaterdam och hade hand om serveringen under pauserna. Då passade hon på att ”slinka” in i salongen. Bland annat Pelle Svanslös såg hon uppskattningsvis 30 gånger och varje gång tyckte hon det var det lika spännande.

Susanne stod första gången på Wasa Teaters scen 1998 som statist i Cyrano. Efter det begav hon sig till huvudstaden för att studera på Teaterhögskolan.

Efter en examen som Dramainstruktör vid Yrkeshögskolan Novia begav sig Alexandra till Helsingfors och Teaterhögskolan där hon tog sin magisterexamen i Teaterkonst år 2010. Genom studier och frilansjobb har Alexandra arbetat som skådespelare både i Stockholm och i Helsingfors, som dramainstruktör och publikarbetare, och som programledare/kulturredaktör på radio. Alexandra är också styrelsemedlem i föreningen LUST – Långsiktig Utveckling av Svenskspråkig Teater (i Finland). Men nu är Alexandra alltså här, på Wasa Teater, vilket känns extra roligt eftersom hon alltid betraktat just denna teater som sin ”hemteater”.

Carola har arbetat med teater sedan 1986 både på Wasa Teater och Vaasan kaupunginteatteri samt en tur på Åbo Svenska Teater. Under årens lopp har hon även medverkat i olika TV-program, bland annat i Falkenswärds möbler, regisserat amatörteater och gjort hörspel. Carola tycker att det intressanta med hennes yrke är att man får göra olika roller. För två och ett halvt år sedan spelade hon till exempel en ettårig baby, vilket var en överraskande rolig upplevelse. Hon hamnade i en värld som var lätt och kärleksfull. Inga bekymmer, inga måsten och alla runt omkring var så snälla! Carola föreslår att vi borde införa en officiell babydag, vid sidan av alla andra dagar vi firar, då alla skulle få njuta och bli ompysslade...

I Helsingfors vågade hon så småningom få fram några tragglande ord på finska och då insåg hon att hon nog har en del av den finska folksjälen i sig. Därför är hon extra glad nu när hon får göra finsk dramatik, och Mika Myllyaho är ett bekant ansikte från Teater högskolans korridorer så det känns nästan som en cirkel blir sluten. Efter studierna jobbade hon i Helsingfors med teatergruppen 90 º och deras första produktion Electronic City. Hösten 2008 var hon i Åbo och utöver det är det Wasa Teater som gett henne skådisjobben. Hon är extra stolt över produktioner som Ängland, Pojken och Stjärnan, och nu Kaos. De pjäserna har utmanat henne på ett sätt hon gillar. När hon inte jobbar är hon med sina nära och kära, dansar, lyssnar på bra musik och gör sin egen. Och för att hållas upprätt när det stormar så tränar hon qigong.


SPELÅRET 2013-2014

STORA SCENEN

STORASCENEN

NYSKRIVEN MUSIKAL

EFTER BRÖDERNA GRIM

FIGHTING STAR

ASKUNGEN

SPELPERIOD: 28.9.2013-31.1.2014

SPELPERIOD: 15.3.2014-21.5.2014

EGENSINNIG

PREMIÄR 19.10 2013 studioscenen

LITE GALEN

STUDIOSCENEN AV HENRIK IBSEN

FULLSTÄNDIG UNDERBAR

JOHN GABRIEL BORKMAN SPELPERIOD: 19.2.2014-30.4.2014

PREMIÄR 15.3 2014 MAGASINET OCH TURNÉ

KAOS PROGRAMBLAD  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you