Page 1

K astanjehouten producten afkomstig uit de duurzame hakhoutcultuur van de Franse Limousin


KASTANJEHOUTEN PRODUCTEN UIT DE PÉRIGORD-LIMOUSIN Jaren geleden maakten we in de Limousin kennis met de hakhoutcultuur en sloten er hechte vriendschapsbanden met mensen die deze ambachtelijke cultuur in stand houden.

S

inds eeuwen gebruiken de bewoners van deze streek, ten noorden van Périgeux, het hout van de tamme kastanje voor velerlei doeleinden. Boeren maakten er geriefhout en weidepalen van, “feuillardiers” schilden het hout tot lange, smalle repen voor de fabricage van manden en stoelzittingen, “tonneliers” leverden tonnen aan de wijnbouwers van de Bordelais. Door de toenemende industrialisering ging deze ambachtelijke cultuur teloor en dreigden de hakhoutgebieden in verval te geraken. Een aantal bedrijven is zich echter gaan toeleggen op de fabricage van allerlei kastanjehouten producten, afkomstig uit de hakhoutbossen: tuinpalen, boomsteunen, hekwerken, enz. Door onze directe contacten met de leveranciers ter plaatse, kunnen wij u onder de merknaam CASTANEA een gamma kastanjehouten producten aanbieden dat we voortdurend uitbreiden.

W www.castanea.be

intergekapt kastanjehout is zo duurzaam dat het zonder scheikundige behandeling buiten kan gebruikt worden. De hakhoutbossen vernieuwen zichzelf voortdurend. Uit de stronken lopen steeds nieuwe loten uit die na enkele jaren nieuw materiaal leveren voor nieuwe CASTANEA producten.

Al het CASTANEA hout draagt het PEFC certificaat, dat garant staat voor verantwoord en duurzaam bosbeheer.


TREILLAGES BEPALEN HET LANDSCHAP

I

n Frankrijk en Engeland worden treillages of fencing al eeuwenlang toegepast als afrastering. In vieren gespleten kastanjehouten stammetjes worden door middel van getorste ijzerdraad met elkaar verbonden. Ze worden bevestigd aan steunpalen die op een afstand van 1,5 m van elkaar, 50 cm in de grond geplaatst werden. Treillages worden opgerold geleverd en bestaan in verschilende hoogtematen. Om een met treillages omheinde tuin stijlvol af te sluiten leveren wij de bijpassende “Jarry� poortjes. Raadpleeg de productfiche voor afmetingen en prijzen.


OMHEIN JE DOMEIN: POST & RAIL FENCING

Omdat ze tegen een stootje kunnen worden de robuuste, en van nature onderhoudsvrije Post & Rail afsluitingen vaak gebruikt om paardenweiden en domeinen af te sluiten. De liggers (Rails) zijn gemaakt van massief gekloofd kastanjehout. Lengte: 2,50 of 3,00 m. De steunpalen (Posts) bestaan in een gezaagde versie ( 10 x 15 cm) en in een gekloofde versie (palen met Ă˜15 Ă 18 cm in twee gekloofd). Afhankelijk van de hoogte, hebben ze 4 of 6 gefreesde gaten (mortaises) voor 2 of 3 liggers. Raadpleeg de productfiche voor afmetingen en prijzen.

www.castanea.be


SAINT-NICOLAS POORTEN

De “Saint-Nicolas� poorten worden vooral gebruikt als toegangspoort van tuinen, weiden en domeinen. Ze worden gemaakt van massief, gezaagd kastanjehout en bekleed met 6 gekloofde latten. Het hang- en sluitwerk is apart te verkrijgen. Raadpleeg de productfiche voor afmetingen en prijzen.


CREATIEF MET KASTANJEHOUT

CASTANEA levert een uitgebreid assortiment kastanjehouten basismateriaal: ronde palen in verschillende lengten en diktes, gekliefde palen, boomsteunpalen, tomatenstaken, dun vlechthout (gaulettes) en dik vlechthout (perches), standaard en op maat gezaagd hout, kastanjehouten leien (bardeaux). Met dit basismateriaal realiseren creatieve tuinarchitecten en -aannemers de meest uiteenlopende ontwerpen in tuinen en domeinen. Hiernaast een kleine selectie. 1. Fruitkooi die het fruit veilig binnen en de vogels buiten houdt. Materiaal: rondhout en gaulettes. Realisatie: De Groene Klusser, Guy Berckmans. 2. Knuppelpad: confortabel wandelen ook voor kinderwagens en rolwagens. Materiaal: rondhout en gezaagde planken. 3. Creatieve combinatie van boomsteunen en omheining. Materiaal: ronde palen, gaulettes. Realisatie: De Groene Klusser, Guy Berckmans.


RONDHOUT, ZAAGHOUT OP MAAT? U VRAAGT, WIJ LEVEREN. 4. Pergola. Materiaal: palen, tomatenstokken en gaulettes (dun vlechthout).

5. Schuilhut met berghok. Dit is een voorbeeld van hoe je je eigen ontwerp kunt realiseren. • ontwerptekening • houtlijst met aantallen en afmetingen van alle onderdelen • Binnen 6 à 8 weken leveren wij alle bestelde onderdelen, perfect op maat gezaagd. • Je betaalt een vaste prijs per m3. Materiaal: op maat gezaagd hout voor de constructie, kastanjehouten leien (bardeaux) voor de dakbedekking en boolplanken voor de wanden. 4. Weideomheining op het domein van Bokrijk. Materiaal: ronde palen en perches voor het vlechtwerk.

www.castanea.be


ZITCOMFORT UIT DE FRANSE LIMOUSIN Deze authentieke kastanjehouten stoelen uit de Limousin verdragen best een zomers regenbuitje maar om er lang plezier van te hebben, zet je ze toch best op een beschutte plaats (sous l' abris). Picknicktafel uit massief gezaagd kastanjehout met acht zitplaatsen.

GESLOTEN PANELEN

Kastanjehouten twijgen worden in twee gekloofd, met stoom zacht gemaakt, volledig recht geplooid en op dwarslatten bevestigd tot een volledig gesloten paneel. Aan elkaar bevestigd, vormen deze “panneaux jointifs” een strakke doorlopende wand zonder zichtbare naden.

ECOMAT cvba KMO Kwikaard 108 2980 St.Antonius-Zoersel T 03/384.19.07 • F 03/385.08.41 info@ecomat.be www.ecomat.be

www.castanea.be

CASTANEA  
CASTANEA  

Brochure over alle kastanjehouten producten uit ecologisch beheerde bossen, geleverd door CASTANEA: treillages, post & rail, tuinpoorten, pa...

Advertisement