Page 1


REBUILD HEART BRIDGE

2

1

FRAGMENT

2

WATCHING

3

NATURAL FUTURE

4

SKETCH

5

PHOTO

6


01 Rebuild Heart Bridge urban footbridge rebuild

Architecture Design in Competition---Futurizing Breaks Date: Feb-Mar, 2016 Loction: HeFei, AnHui, china---city

3


Issues and Concepts sola

r chim

ney

Modularzation conception unit

Urban issues and Solution

gree

n ho

outd

oor s

heavy traffic

lack of public space

complex traffic

occupy road stalls

pace

unit

trans

porta

haza pollution

tion

commerce

green

view

exhibition

commerce

leisure

toilet

religion

street performance

ticket

imbalance of urban scale

Functional conception

4

use


General Construction Conception of functional distribution

Modularzation Design Note: the design is about rebuilding footbridges in the city to provide another layer of public spaces above the city combined with more functions and urban facilities.by using different 'modulars' to meet different needs of the urban

Conception of urban external connecting corridor

charging battery

vending machine

public toilet

wifi

conversation

book sale

poker

chess

scenic overlook

photograph

consulting

leisure

food

reading

General Design Note: Nowadays,the urban city has many prombles,like air pollution,lack of public space,complex traffic and so on.Therefore the design is based on the city's footbridge for a small "field"---point,and rebulit it to solve urban problem;Then construct urban external corridors as a link---lines,to link every footbridges;Thus to construct a big network in the whole city---surface,in order to cover the entire city to form a large "field". Starting with the point and lead improvement of public spaces, environmental purification and social connection for the entire cities.

5


Single Construction Module spatial classification

Case of modular

n=3×6m² simple service function space shop

phone-charging station

newsagent

n×2 public space public toilet

recreation room

viewing platform

n×3 free flexible space exhibition gallery

exchange center

n×2+n×2

combined space of stay and flexible

restaurant and take away

bookshop and reading room

green house

Structural decomposition

Units Design Note: Modular units can be s e p a r a t e d i n t o d i ff e r e n t spatial classifications.And deffierent units can satisfy different functions.The units are designed into wooden construction and traditional style.Because wood can make people feel relaxed and comfortable.And traditional style can make the design more characteristic.

6


02 Fragment

memories of city museum Architecture Design in Curriculum design Date: Oct-Dec, 2015 Loction: Wuhan, Hubei, China---city


Concepts and Site Conception of architecture generation

a-1

the mermory of people cooling themselves under the trees

c-1

a-2

A

C

choose one of typical old buildings of Republic of China time, hold up the whole building to be a exhibit and a part of museum

c-2

select old brown brick as building material

many groves of bamboo straggled around the city, so simulate bamboo grove by the shadow of irregular wooden palisade

a-3 c-3

bamboo is one of common building materials

landscape sketch rebuilt by bamboo bed, put on the second floor outdoor deck

select red brick as building material

b-1 d-1 bamboo bed array is a characteristic leisure place in Wuhan, and it is a important memory of people's lives

b-2

b-3

some old red-brick buildings straggled around the city, and some of them have high historical and cultural value

d-2

D

B 1.commercial area

rencent old residence is one of widespread building types

2.planning scope

3.planned square and underground entrance

4.residential area select old gray brick as building material

there are many old westernstyle buildings in the city, select some characteristics as design elements

historic and cultural buildings old buildings recent buildings

8

3 1 2

3


Rendering and Profile Design Note: with the accelerating pace of urban modernization, many old urban blocks have been demolished and gone, many old buildings also have been replaced by modern buildings. Memories of city museum aim to extract fragments of the old town as design elements to preserve the memory of the old town. And preserve the old way people gathered and the place people to communicate, through construct outdoor space. Thus the museum is not only to show the history of the town, but also provide good community environment to surrounding community and activate surrounding street space.

Profile perspective

9


Detailed Analysis Axonometric drawing THIRD LEVEL Public,Leisure

13

13. Leisure Roofdeck

Outdoor exhibition platform set curved boards to provide outside display

Leisure roofdeck is a transitional space of second level outdoor space

12

10

SECOND LEVEL Public,Exhibition,Leisure

9 11

8

Outdoor activity platform have equipments transform from bamboo bed and provide activity space for nearby residents

3

Leisure room provide resting place to visitors

MAIN LEVEL Public,Conference,Performance,Office

1 4 6

5

Exhibition room is an exhibit of old house

10

Outdoor leisure platform provide resting place to visitors and nearby residents

7

2 Grids of exhibition room construct shadow

8. Outdoor Tea Lounge 9. Outdoor Exhibition Platform 10. Leisure Room 11. Exhibition Room 12. Outdoor Activity Platform

1. 2. 3. 4. 5. 6. 7.

Public park provide public activity and leisure place

Corridors show the remembrance of old building

Hall Research and Storage Room Office Multimedia Room Toilet Corridor Public Park

Hall provide a big place for people of different goal


Rendering

11


03 Watching

Community & Culture Centre

12

Architecture Design in Curriculum design Date: Oct-Dec, 2014 Loction: She Mihu, Enshi, Hubei, China---village


Site and Analysis

Baishou hall is an important place for villagers to hold sacrifical activities and party

village and Baishou hall are two principal places of activity

She Mihu village

distribution of local people activities in the ordinary time

location of the village

distribution of local people activities in the special time or festival

General Design Note: after centre completed, two places will connect more closer

after centre completed, people's activities are distributed equally on the two locations

the two main stream of people coming to centre

three main part of centre's corridors could see each other,and also see Baishou hall

after centre completed, the surrounding public facilities are developing together

the layout of centre conform to chinese Fengshui, fronting water and with hills on the back,which will bring the auspicious for the area

This design provides a cultural and recreational place to the village. This let villagers get more chance to receive more cultural and spiritual experience. And improve the motivation of cultural literacy. Moreover this design extract the elements of local conditions, customs and buildings that can retain and inherit local culture. And the centre can reactivate Baishou Hall, an imprtant place of village. Meanwhile the centre will be a spiritual sustenance of village.

13


General Conception

this area is in the mountainous region

many houses are spread on the side of mountain this area is in rainy regions and heavy rainfall throughout the year

14

increase connections between houses

village houses' roofs are like mountain style

because of terrain, many houses are on the stone foundation

because of rainy, all the sloping roof of houses have extended eave

almost all the houses have overhanging corridors

centre's roof through random fluctuations to simulate mountain style

centre's floor need to keep flat, so centre is designed on the stone foundation and pillar foundation

centre's sloping roof is designed for effective drainage and rainwater recycling

three main parts of centre are connected by the outside corridor


Detail

Profile tiles battens roofing sheathing drip edge roofing felt bottom wooden roofing rafter

roof insulating layer facade planks interior top planks wall felt wooden wall crossbeam wall insulating layer interior planks window

Elevation

Construction

gray tiles

camphor wood

pine wood wood cap steel post vertical wood picket vertical wood picket

boarded floor plywood joist nogging

wood nailer

crossbeam

cherry wood

steel base waterproof floor cedar wood

glass steel guide track slide device wooden frame glass door french window

boarded floor plywood up wood frame down wood frame rubber cushion cushion block reinforced concrete stone foundation

concrete

stone

Elevation

15


Construction

20

18

17

16

SECOND LEVEL Public,Conference,Leisure,Catering

19

13.Reading Room 14.Card Room 15.Restaurant 16.Washroom 17.Meeting Room 18.Equipment Room 19.Garden 20.Multi-Function Hall

14 15

13

11

6

5

7 8

9

GROUND LEVEL Public,Exhibition,Leisure,Office,Catering

10

4

1

16

12

2

3

1.Sports Activity Room 2.Kitchen 3.Tea Lounge 4.Communication Corridor 5.Manual Workshop 6.Kids Club 7.Exhibition Hall 8.Power Distribution Room 9.Duty Room 10.Storage Room 11.Office 12.Shop


04 Natural Future

village of rammed earth buildings rebuild Architecture Design in Competition---Back To The Future Date: Aug-Oct, 2015 Loction: Guming, Nanning, China---village

17


General Design Note: The significance of traditional settlements and local landscape to the modern civilization has many thought. Nowdays the definition of modern is constantly changing, so-called trends are also exceeded continuously, only the past is eternal. Certainly the past has also been changed, but the most original affection wiil be retained . The most instinctive need for human is return to nature, other than urbanization. However, city is continuing to expand, and even rage. Sooner or later, this instinct will surely awaken humanity, so every single protection for nature and past is invaluable for now and future. So, We choose the methods of protection and redevelop the area basing on its original natural and cultural character. Landscape Design Note: This general design is loyal to the whole scenic spot planning, for providing visitors with a cultural theme park where visitors can tour, visit, experience, game and rest. The district close to the bank side used to be the rice-growing area in the past.The design retain the original fields, widen the ridge of fields, and hold plank roads on the feilds, some of them reaching into the water.Because it rebuild the natural fields landscape, it strikes a balance between the real ridge space and the modern tour mode. In this space, people naturally form punctiform and linear pattern, just like a real farm scene. The image of farming and the cliff roads of ridge, arouse visitors the imagination and memories of the original landscape.

18


External Environment Conception of external design

Plank Roads: the winding plank roads are held on the fields, so people can walk in the rice fields, and get close to the nature

Floating Docks: a long plank road stretches from house to the floating docks in the lake that extend range of people's movement to the lake.people can make many activities,like walking,fishing and boating.

Field Squares: several different squares spread in the fields, people can make performance or party on them.

19


General Rebuild General rebuild mode

open the interior and external wall to make building through, and use corridor to connect buildings

use glass wall to connect two buildings

use carved wooden wall to connect two buildings, and use glass walls to replace some rammed earth walls, that let buildings more open

Different exhibition area

AFTER

handicraft

BEFORE

20

tea

bronze drum

local meditation rammed brocade earth

ceramics

General Rebuild Design Note: In the context of planning, the design refashions the original residential buildings, two or three blockings into one, into 7 new units, lager and colorful spaces, and turns them into cultural venues or workshops, such as brocade production process, product demonstration, sales and experience. It reserves the village primitive roads, and piece these seven new spaces together to form a grand cultural experience museum.


Single Rebuild Original appearence of single

Conception of single rebuild

original plan

original elevation

Single Rebuild Design Note: The design is based on the change of architectural space, different open degrees and forms that can satisfy different function of new buildings. Therefore many old biludings will have new functions through rebulding. three focus of rebuild

Single internal create

21


Internal Construction

Design Note: This is just one of feasible reconstruction methods within the whole village. The whole building was intended to construct a space for leisure, inspiration and thinking with a rammed-earth house. The house consists of two layer-walls, inner and outer, of rammed earth walls. And in-between the two layers is a long ramp.Walking in the long ramp.The sunlight fall on the walls through windows, which forms irregular light spots, can inspire people unconsciously. After entering the second floor, there is an internal semi-open space. These internal concave steps can be used as seats, some partitions as bookshelves for people to enjoy reading. Some steps are glass-made, which can be seen through. There are some bamboo through these two floors, And which is also the entire space center. You can see below the bamboo surrounding by water.Beams of sunshine streaming through skylight, removing around the internal center in light of daytime change, creates a feeling of time elapse. On the first floor’s internal walls, like a small art exhibition space, some works of art are decorated there illuminated with dim light casting through the second floor glasses. Within this small space, people, plants, water, light, recessed steps and rammed earth walls melt together to envelope our vision of the ancient village, and conceive harmony between people and nature, building and nature, past and future. Ultimately, one innovative approach of renewing an old village is cultivated without damaging this origin.

22


Xidi village

Hongcun village

16/5/2014

18/5/2014

Sketch

23


Guggenheim Museum in NYC

9/11 Memorial Museum

12/8/2015

20/8/2015

Photo

24


RESUME EDUCATION

ACADEMIC EXPERIENCE

URBAN CONSTRUCTION COLLEGE OF ANHUI JIANZHU UNIVERSITY, P.R.CHINA School of Architecture and Urban Planning Architecture

Sketchup Vary for Sketchup CAD Adobe Photoshop Adobe Illustrator Adobe Indesign Rhino 3D

WORK EXPERIENCE Anhui Branch, East China Architectural Design and Research Institute Co., Ltd. 09/2016-11/2016 Anhui An-Wash International Architectural and Engineering Consulting Co.,Ltd. 07/2016-09/2016

ACADEMIC EXPERIENCE The 2015 International Architecture Design Competition Student Contest GUMING RAMMED EARTH 12/2015 The 2015 China Architecture Design Competition Student Contest FUTURE·COMMUNICATION·ENVIRONMENT 3/2016

YANLONG WAN No.856, South Jinzhai Road Hefei, Anhui Province P.R. China Postcode: 230022 Tel: +8613855103566 Email: 1160422342@qq.com

25


26

Portfolio - WAN Yanlong  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you