Page 1

ARCHITECTURAL PORTFOLIO 2018 2016.01 – 2018.05 Works Volume Wangyang (Louis) Liu RIBA Part 1 Architect University of Westminster, London UK


01

REINVENT MARYLEBONE DISCOVER A GREEN COVERED MARKET IN CENTRAL LONDON Third Year, First Semester Academic Project Tutor: Bruce Irwin, Catherine Phillips Extolling the virtues of local farm products and a sense of community, the green covered market takes its place in the dynamic of urban life in Marylebone. This project is to design a covered market in Moxon Street, Marylebone, Central London. It investigates the potential communities, users and context of the existing market, in order to discover a new typology of a covered market in Moxon Street. As the name suggested from “Reinvent Marylebone�, the project intends to make more connections between local market and communities, to create a market roof with greenery public space and an educational garden for two schools at the site.


SITE LOCATION

HOUSE DENSITY

The site is located at Marylebone, the heart of the City of Westminster.

The data shows the City of Westminster is the ‘under performing’ borough in terms of house density and carbon dioxide emission.

AVERAGE INCOME

TRANSPORT + CO2

People living in City of Westminster have significant higher average income than other London boroughs, most clients are able to afford high price land values in City of Westminster.

The diagram suggests that a green space is encouraged to be built in the site. A market with sustainable a green roof is a great opportunity to promote the concept.

EXISTED FARMERS’ MARKET

PROPOSED FARMERS’ MARKET

With an average of 40 stalls, Marylebone is one of the biggest farmers’ temporary market in London. Majority of products sold are edible farmers’ products: such as vegetables, etc.

The statistic result shows that vegetables and fruits product have high demand and much more opportunities by local people. Hence, the proposed market is selling vegetable and fruits.


MARKET STALLS

SUPPLYING AREA

The deployable market table is integrated as the roof structure when the market is closed. The open space under the roof would be used as a playground for children or an open concert for office people surrounded the site.

A retaining wall blocks the market supplying area at the back, blocking noise and unpleasant views from market. The area is also used for Waitrose supplying area as well.

HYDROPONIC CLASSROOM

GARDEN EXTENSION

A retaining wall blocks the market supplying area at the back, blocking noise and unpleasant views from market. The area is also used for Waitrose supplying area as well.

The proposal extends the garden landscape towards to the site, not only it introduces green landscape in central London, but also office people can eat their lunch more pleasantly in that area.


Hydroponic grass growing on roof top.

Timber Layer absorb the noise from market.

Steel column supports the roof structure.

Vegetable & fruit market under the roof building.

Vegetable & fruit market under the roof building.

Drawing Scale: 1 : 200 @ A1 1 : 400 @ A3


MARKET ROOF PLAN The roof plan demonstrates hydroponic classrooms, as well as the roof windows where the market gets light from.

Drawing Scale: 1 : 200 @ A1 1 : 400 @ A3


MARKET GROUND PLAN The ground plan not only demonstrated the garden extension concept, but also demonstrate relationship between merchant and consumers in the market.

Drawing Scale: 1 : 200 @ A1 1 : 400 @ A3


Drawing Scale: 1 : 25 @ A2 1 : 50 @ A4 ROOF HYDROPONIC PANEL PLAN

Grass growing in sponge, roots are irritated with water, packed in rigid / honeycomb holes. The construction technique would be used on the highlighted area above.


A B

C

D

E

F G

H I J

Drawing Scale: 1 : 5 @ A2 1 : 10 @ A4 HYDROPONIC PANEL AXONOMETRIC DRAWING A: Grass Sheet

E: Perforated hose pipe/’hozelock’ system running through module and connected to others.

B: Coconut fibre sheet C: Open-woven steel gauze used as structure to ensure a flat surface over the honeycomb holes.

F: Water trough to collect excess water and to release water via evaporation during hot days. G: Steel superstructure.

This ensures the roots anchor themselves during the later stages of growth during the tournament and hold rigidity once held flush with the gauze.

H: Steel plate bolted to substructure/concrete foundations. I: Water Proof Membrane.

D: Honeycombed sheet aluminium to ensure horizontal flat surface and to allow water to reach the roots through gaps in the sheet.

J: Timber Layer absorbing noises from the market.


EXPERIENCE IN SECTION The long sections showing activities & programme at different zones, including garden extension, and the farmers’ market. The drawings show the section of the hydroponic classrooms and the roof.


Drawing Scale: 1 : 100 @ A0 1 : 200 @ A2

Drawing Scale: 1 : 100 @ A0 1 : 200 @ A2


02

‘PLAY IS THE WORK OF THE CHILD’ THEATRE AS THE THIRD TEACHER Third Year, Second Semester Academic Project Tutor: Bruce Irwin, Catherine Phillips The project takes a philosophical and theoretical path in searching for an alternative classroom typology for children in Marylebone, Central London. It takes the essence of drama activities in researching for a theatre teaching space combined with Montessori’s teaching philosophy in The St Marylebone C.E School. The research into the educational theatre reveals the weakness of contemporary classroom typology, which draws sharp and unhelpful physical and psychological boundaries between spaces, play and learning. As Maria Montessori said, “play is the work of the child”. Hence, the proposal is to modify the traditional teaching typology, linking the knowledge with UK’s educational curriculum.


ARCHITECTURAL MOTIF

VERTICAL CIRCULATION

Auditorium is the highlight of the building, symbolizes the ‘vessel of art and knowledge’ inside the building. The performance space is the visible volume from outside.

The vertical circulation not only streamlined the proposal, but also made the audience feeling a sense of ‘going up’ to see the performance.

SPATIAL DISTRIBUTION

LANDSCAPE CONNECTION

The building core is located at the ‘blind spot’ of the building, while the private spaces are supporting the public space, in order to have a great performance to the public.

The ground floor and viewing platform has the clear views towards to the park. It brings urban context and garden landscape into the building.

CORE PUBLIC SPACE PRIVATE SPACE


AUDITORIUM (GOING UP)

CAFE AREA

HOSPITALITY LOUNGE

FOYER SPACE

RECEPTION & INFORMATION

EXIT

ENTRANCE

START & FINISH OF A JOURNEY

POINT OF ARRIVAL

GROUND FLOOR PLAN The ground floor plan showing the vertical circulation and various zones of the building. As well as the audience journey of the ground floor.

FIRST FLOOR PLAN First floor plan is the auditorium area of the children’s theatre, where study and play happen at the same time.

Drawing Scale: 1 : 100 @ A0 1 : 200 @ A1


AUDIENCES’ KEY JOURNEYS

SUPPORTING SPACES

Steel frame structure is the “skin” of the building, where the auditorium could be seen from street view.

Fly tower is assists auditorium to have its performance inside.

A library storages drama scripts & music performance, encouraging constant recording of drama and children’s play.

The facade of the backstage has the same quality as the auditorium, where it also celebrate ‘play’ for children.

Auditorium occupies the largest area of the entire building.

The building core has the viewing platform, allows children to have spaces to play & study.

70 % IN AUDITORIUM

30 % FOR SOCIAL ACTIVITIES

The building structure allows the foyer space has an open view towards to urban context and garden landscape.

TOTAL TIME OF AUDIENCES SPENT IN A THEATRE

Drawing Scale: 1 : 500 @ A4 1 : 250 @ A2

VESSEL OF ARTS & KNOWLEDGE

PROGRAMMATIC CROSS HYBRIDIZATION

The axonometric drawing shows the auditorium space is the highlight of the building, where the major programme located in.

The recreational programs were separated from the auditorium and support programs. The resulting intersections and foyer spaces becomes a hybrid space between auditorium and lobby area.


STAGE DOOR

REHEARSAL ROOM / STUDIO

DRESSING ROOM

BACKSTAGE

START & FINISH OF A JOURNEY

STAGE

Children’s Library

Drawing Scale: 1 : 100 @ A2 1 : 200 @ A4

Rehearsal Room / Backstage / Dressing Room Viewing Plaform

St James’s Roman Catholic Church (1732)

Point of Arrival Basement Staircases

Auditorium Space Reception Area

Viewing Plaform Café Area

Basement Workshop / Storage

PROGRAMME ILLUSTRATION The section drawing showing the context of carpark and garden landscape. The backstage area has a specific vertical circulation compared to a typical theatre due to the site total area. The resulting intersections and ‘behind the scene’ area becomes a hybrid space for educational purposes and children’s play areas.


Drawing Scale: 1 : 100 @ A2 1 : 200 @ A4

EXPERIENCE IN SECTION Section showing the elevation of fly tower and part of the rehearsal room and backstage. It also shows the double wall construction design to insolates the sound from auditorium.


Drawing Scale: 1 : 100 @ A2 1 : 200 @ A4

BUILDING ELEVATION The elevation shows the auditorium volume is very visible from the street view. Also, it demonstrate the material quality of glazed wall and timber cladding of the theatre.


Upper floors’ facade is covered with ETFE to reduce the cost of the building, and also assists for interior ventilation.

Ethylene tetrafluoroethylene (ETFE) layers, 1 : 1 detail below Air inflation tube

The universal steel truss casted in fireproofing painting concrete layer

Damp Proof membrane to prevent condensation build up in insulation

The carpet absorb sound and

Air intake for warm scented air fed in from service ducts in super-columns

Thermal Insulation

Plywood board

Glulam timber structure running perpendicular to section in elevation

Grill for ait to enter interior space Pipe / Electrical cables running underneath the floor slab

Steel connected to the main steel framed work

Timber decking slats

First Floor Level + 3.600 M

Main steel framed work connected with pre-casted bolt

E Vapour control layer fixed with softwood battens Suspended plasterboard ceiling Blind to control solar gain in predominately glazed enclosure Double glazing sliding windows to maximize insulation

D

Ground floor level is covered with glass for security of the building.

A

Thermal insulation, steel section

B

High pressure air tunnel for operating flap

C

Extruded aluminium frame to open flap

D

Double ETFE layers joint connection

E

Double layer inflated ETFE cushion

Wall Section Drawing Scale: 1 : 10 @ A2 1 : 20 @ A4

C

A

B

ETFE Connection Drawing Scale : 1 : 1 @ A2 1 : 2 @ A4

ETFE Layers

Glazed Wall

WALL SECTION DRAWING The wall section shows how the floor slab connected to the truss, and how the insulated glass panel and ETFE installed into the floor slab.


03 EMBRACING NATURE PROMOTING FOREST SCHOOL IN HIGHGATE, LONDON Second Year, Second Semester Academic Project Tutor: Julian Williams, Maria Kramer This project is to design a short-stay residential facilities for children in Highgate, London. develops from forest school activities into a residential center. As the name suggested from “embracing nature”, the project intended to make more connections between forest and buildings, and create a happy environment for children’s growing environment in Highgate. The residential center aimed group are children who are just starting their British National Curriculum when they get the age of 6 in primary school. The teachers in school always keep children inside, since there are so much knowledge to get through for children on that age. Hence, the residential center is a ‘paradise’ for children to stay away from ‘principle of slavery’ of schools


SITE MASTERPLAN Queen’s Wood Retreat Centre: The Masterplan demonstrates the roof plan of the buildings, as well as the landscape as a holistic body which promoting forest school activity.

Public Spaces

Service Area

Private Children Spaces

Children Courtyard Spaces

Glazed Pathways


SPATIAL DISTRIBUTION

URBAN MOTIF

The buildings block the service area at the back, so that the forest school will not be interrupted from public activities.

The architectural form not only reflects the urban context, but the landscape indicates the ‘bleeding’ from nature as well.

LANDSCAPE STRATEGY

CIRCULATION NETWORK

The architectural form and ‘forest bleeding’ shape different courtyard spaces, creating variety kinds of forest school activities.

The glazed walkways and outdoor paths outline a circulation network in the forest school, two alternative paths encourage children to explore in the school.


1 : 10 Details Below

B

A

C D G

E

F

H

ROOF WINDOW WALL SECTION A

Sealed Insulated Safety Glass

D

Assembly Screw

G

Exterior Timber Cladding

B

Glazing Seal

E

Thermal Break

H

Interior Timber Cladding

C

Draft Seal

F

Rainwater Dripping Hook

Scale: 1 : 10 @ A2


Scale: 1 : 100 @ A2

EXPERIENCE IN SECTION Section cut through children’s accommodation and classroom showing details of roof windows and introducing verticality structure from children’s activity hall.


04

PROFESSIONAL EXPERIENCE WORKS IN AECOM & CHRIS DYSON ARCHITECTS I have various professional architectural experience when I am studying in university, varying from a sole practitioner to large commercial firm. As an avid learner who seeks to learn as much as possible, I have participated with numerous architectural projects, from interior apartment rendering to urban masterplan modelling. I worked for Chris Dyson Architects LLP in my first-year work experience, where my role was physical model maker. After then, I worked in AECOM for my second-year work experience. I was working with BIM models and drafting with large teams, who developed my teamwork skills. The above drafting is the elevation drawing of a residential building in Yan Zhou Comprehensive Community Scheme Design Project. My responsibility is to hatch the pattern based on what instructors asked me to.


BAITANG (BT) GULF MASTERPLAN The digital modelling of the BaiTang Gulf urban project renovates the existed area, and transfer the area into a resort, associated with hotels, cinemas and an amusement parks.


MODEL MAKINGS IN CHRIS DYSON ARCHITECTS The project I had involved with in Chris Dyson Architects are mostly historical renovation project, including Shell Mex House Renovation, Grimsby Street and 35 Artillery Lane Project as well.


THANK YOU FOR YOUR TIME & CONSIDERATION


Portfolio  

Portfolio for Part 1 Architectural Assistant Job Application

Portfolio  

Portfolio for Part 1 Architectural Assistant Job Application

Advertisement