Wandelkrant 14

Page 1

De Wandelkrant | Nummer 14 | Lente & Zomer 2016 | Oplage: 20.000 | Gratis Pers | https://wandelkrant.be

In deze editie: Great Breweries Marathon - La Primavera - Heuvelland - SAFF Walk Brugse Ommeland Wandeltrofee - W2G in de Noorderkempen - Mastentoppentocht Twentse Hoogmis - Het smalste stukje Nederland - De Manteling van Walcheren Adembenemend Finland - The Eden Project - Rhodos puur genieten- Het Wiedtal Rheinland-Pfalz, de Duitse wandelbestemming bij uitstek - Sprookjesachtig Hessen Keizerlijk wandelen in de Kaiserstuhl - Wandel-trilogie Allgäu - Garmin Academy

Neem mij GRATIS mee!!! Foto: met de Wandelkrant op pad in Zuid-Bohemen. Bekijk al onze reisverslagen samen met de nieuwe foto albums op onze website. Kriebelt het? Surf naar https://wandelkrant.be/aanbiedingen en kom met ons mee!

Lees & Win

Lees & Win dankzij appartementen Castelferien één van de vijf midweek verblijven voor 2 personen in hun gloednieuwe vakantieappartementen in de Duitse Eifel geldig van maandag t/m vrijdag op basis van enkel overnachting. De midweeks zijn op te nemen vanaf september 2016 tot december 2017.

Hoe deelnemen? Stuur de bon op deze keerzijde op ofwel via de QR-code of via https://wandelkrant.be/lees-en-win Begin september contacteren wij de winnaars. Succes ermee! Vlaamse uitbaters - Speciale prijzen voor groepen vanaf 20 personen! Ontdek meer op hun website: castelferien.com Appartementen Castelferien - Hauptstraße 27 - 54636 Echtershausen - Duitsland - GSM: +32 473 54 50 17


COLOFON Verantwoordelijke Uitgever Marc Thijs Postadres THEMA POSTBUS 28 B-3600 GENK Deze krant is auteursrechtelijk beschermd. Overname uit de inhoud, kopieën of scans van deze krant zijn slechts toegestaan na schriftelijk akkoord van de uitgever. Eindredactie & Vormgeving Marc Thijs Drukwerk Janssen/Pers Rotatiedruk Gennep (NL)

De Wandelkrant verloot aan haar lezers VIJF midweeks voor 2 personen in een gloednieuw appartement van Castelferien. Op te nemen tussen september 2016 en december 2017 (zie volgende bladzijden voor gedetailleerde informatie hierover). Voor meer info over Castelferien, bezoek volgende website: castelferien.com

Werkten mee aan dit nummer: ▶ Bennet Berx, Maaseik ▶ Joop Duijs, Kwadijk (NL) ▶ René Luijsterburg, Bergen op Zoom (NL) ▶ Gilbert Roels, Merchtem ▶ Marc Thijs, Genk ▶ Anja Thys, Mortimer, Reading (GB) Adverteren in De Wandelkrant? Met een advertentie in deze Wandelkrant bereik je meer dan 60.000 wandelaars! Bovendien wordt deze editie achteraf ook integraal op onze website geplaatst! Volgende editie: ▶ Herfst editie 2016: advertenties dienen binnen te zijn voor 31 juni.

Lees & Win

Je kan ook via onze wandelkrant website meespelen om deze prijs te winnen:

https://wandelkrant.be/lees-en-win Of vul onderstaand formulier volledig in en stuur dit in een voldoende gefrankeerde briefomslag op naar: THEMA, Postbus 28, B-3600 Genk

Archief: Deze editie van de wandelkrant kan je vanaf september 2016 in ons digitaal archief nalezen: wandelkrant.be/archief. Volg ons ook online via: ▶ https://wandelkrant.be ▶ Facebook.com/Wandelkrant ▶ Twitter.com/DeWandelkrant De Wandelkrant is een uitgave van: ▶ THEMA | POSTBUS 28 | 3600 GENK ▶ Website: www.themapress.eu ▶ E-mail: info@themapress.eu Lid van:

De kleine lettertjes: Wij contacteren zelf de winnaars begin september 2016. Kopieën zijn niet toegestaan. Een deelname per persoon. Er mag maar één formulier per brief omslag opgestuurd worden! De prijzen zijn niet in geldwaarde om te wisselen of uitwisselbaar aan derden. Deze wedstrijd wordt afgesloten op 31 augustus 2016. Succes ermee!

Voornaam en familienaam: Straat en nummer: Postcode en gemeente: Land: Geboortedatum (dd/mm/jjjj): Telefoon of GSM nr: Ja, ik wens graag deze prijs te winnen: Vermeld hier de gegevens van uw wandelclub indien je lid bent van een wandelclub. Op welke wandeltocht (+datum) of afhaalpunt heeft u deze krant meegenomen: Geef ook de naam, het adres, geboortedatum en telefoon of gsm nr op van je partner die je zal vergezellen op deze reis!

☐ Een midweek voor 2 personen in een gloednieuw appartement aangeboden door castelferien.com. Zie volgende bladzijden voor een gedetailleerde beschrijving van dit aanbod.


VOORWOORD Deze veertiende editie omvat 72 bladzijden wandel-lees-plezier: • Joop Duijs, chef redactie vormgeving én wandelverslaggever bij het grootste Nederlandse dagblad, De Telegraaf, neemt je ditmaal mee naar Finland, Rhodos en Twente. • René Luijsterburg vervolgt zijn drieluik over zijn mooiste wandelplekjes in Zeeland en doet ditmaal de Manteling van Walcheren aan. • Bennet Berx neemt je opnieuw mee naar de Nederlandse Maasvallei, daar waar Nederland het smalst is. • Anja Thys neemt je mee naar het Eden Project. Je kan het haar ook zelf horen vertellen via de bijhorende Youtube film. • Gilbert Roels geeft je talloze wandeltips in Rheinland-Pfalz en Hessen. Daarenboven stelt hij je een nieuw wandelnetwerk voor: Trilogie Allgäu. • Zelf was ik in het Wiedtal, de Kaiserstuhlregio en bij de allereerste editie van “La Primavera” in Mallorca. Voorts geven we je informatie over wandeltochten in ons vlakke landje met de “Brugse Ommeland Wandeltrofee” en de “Walk2Gether”. We blikken ook even vooruit op een wandeling voor het “goede doel”, de “SAFF Walk” en de allereerste “Great Breweries Marathon”. Daarnaast staat deze wandelkrant vol met leuke adresjes en uitstappen. Bezoek ze eens!

Naast onze uitgebreide wandelkalender hebben we nu ook een fotowebsite opgezet waarmee je onze foto’s op ware grootte razendsnel kan bekijken. Ook de vormgeving van onze wandelkrant website gaan we aanpassen vanaf de maand juni. Bezoek zeker onze website eens! Heb je een van de vorige 13 edities van de Wandelkrant ooit gemist? Lees ze dan na in ons archief op https://wandelkrant.be/archief Dagelijks volgen méér dan 1547 leden ons op Twitter.com/ DeWandelkrant. Meer dan 2080 wandelliefhebbers lezen ook onze wekelijks nieuwsbrief met wandelkalender. Jij nog niet? Schrijf je dan nu gratis in op onze nieuwsbrief via deze weblink: https://wandelkrant.be/nieuwsbrief Met deze editie zijn er maar liefst vijf midweeks te winnen. Doe mee met onze lees-en-win wedstrijd en win zo een van deze vijf midweeks voor 2 personen in een gloednieuw appartement van castelferien.com in de Duitse Eifel ter waarde van € 280 per midweek. Niet gewonnen, boek dan zelf je verblijf bij de gulle Vlaamse gevers van deze hoofdprijs.

Deze zomer trekken we met onze lezers op pad naar o.a. ZuidBohemen en Karinthië. Beiden zijn volgeboekt, maar je kan nu al boeken voor onze zomerwandelvakantie van 2017 in het Salzburgerland die doorgaat van zaterdag 22 juli 2017 tot en met zaterdag 29 juli 2017. Zie onze middenpagina met sfeerbeelden of lees alles in detail na op: https://wandelkrant.be/aanbiedingen.

VERHUISBERICHT!

Volgend jaar in Flanders Expo, Gent za 18 & zo 19 feb 2017 www.fietsenwandelbeurs.be

Veel leesplezier én succes met onze “lees-en-win” wedstrijd! Marc Thijs Hoofdredacteur De Wandelkrant


Lees & Win een midweek in een vakantieappartement in Echtershausen Echtershausen is een plaats in de Duitse deelstaat RijnlandPalts, en maakt deel uit van de Eifelkreis Bitburg-Prüm. Echtershausen is gelegen in het centrum van het natuurpark Süd-Eifel en telt 107 inwoners. Het ligt verscholen tussen de heuvels en bossen aan de oever van de Prüm, een zijrivier van de Moezel. Een oase van rust op 240 km van Brussel, op 60 km van Luxemburg-stad en op 40 km van Trier. Echtershausen is uitermate geschikt voor sportfanaten en natuurliefhebbers. In de nabije omgeving van het dorpje is een breed aanbod aan in– en outdoor sportfaciliteiten waardoor je jouw verblijf in Echtershausen actief kunt doorbrengen. Maar ook voor de rust ben je in Echtershausen op de juiste plaats. Het dorp ligt midden de uitgestrekte natuur die uitnodigt voor lange moutainbike en wandeltochten. Voor families valt er ook heel wat te beleven met wildparken,

musea en familieparken in de nabije omgeving. Of je kunt met het hele gezin genieten van een huifkartocht. Ook lekker eten hoort bij vakantie en zo is er een grote keuze aan typische streekrestaurants. Wie van een drankje houdt, kan wijn proeven aan de Moezel, Schnaps proberen in de plaatselijke stokerijen en Bitburger bier van het vat drinken in de Kneipe. De Eifel is een regio vol natuurschoon, die bij iedere wandelaar en fietser in de smaak valt, en dat is geen wonder. De Vulkanische oorsprong van het gebied zorgt voor bijzondere natuurverschijnselen. Het zou je bijna niet verbazen mocht je tussen de lentebloempjes een elfje zien wegduiken…. Doe mee met onze Lees&Win wedstrijd (zie voorpagina) of boek zelf een onvergetelijke vakantie bij Castelferien.com. Vergeet bij het inpakken zeker je wandelschoenen niet!


Thierry, Virginie, Dominique en Heidi heten je welkom Vakantieappartementen Castelferien

De comfortabel ingerichte appartementen van Castelferien beschikken over een ruime woonkamer met CV, open keuken en een zithoek met satelliet-TV. Wifi is beschikbaar, maar onze appartementen liggen midden in de natuur, waardoor het bereik in de accommodaties niet altijd even optimaal is. De keuken is uitgerust met een kookplaat, oven, microgolf, koffiezet, waterkoker, koelkast, diepvries, vaatwasser, kookgerief, servies, hand- en vaatdoeken. Kortom alles wat je nodig hebt. Verder zijn er twee 2 persoons slaapkamers aanwezig met beddengoed en kasten, alsook een moderne badkamer voorzien met douche, wc en lavabo. Men kan zich heerlijk ontspannen op één van de buitenterrassen of in de vrije natuur. De wagen kan je vlak naast je vakantieverblijf parkeren. Appartement met twee 2-persoons slaapkamers geschikt voor 4 personen (maximaal 6) • 2 nachten : € 170 • 3 nachten : € 225 Vanaf 4 overnachtingen en verder: € 70 per nacht te rekenen vanaf de eerste nacht. Per bijkomende persoon € 15/nacht. Maximaal twee kleine huisdieren toegestaan per appartement (verplicht bij reservering op te geven). Toeslag per huisdier: € 15 voor de duur van het logement. Bovenstaande prijzen zijn steeds per appartement en onder voorbehoud van prijswijzigingen. Het verbruik van water, elektriciteit, verwarming en eindschoonmaak zijn in de prijs inbegrepen, eveneens het gebruik van bed- en bad linnen, keuken- en vaatdoeken, wasmachine, droogkast en internet. Speciale prijzen voor groepen vanaf 20 personen. We werken ook samen met vakantieappartementen Berg-dal. Voor meer informatie over onze appartementen surf naar onze website www.castelferien.com. Ons adres: Castelferien, Hauptstraße 27, 54636 Echtershausen, Duitsland. GSM (Vlaams gesproken): +32 473 54 50 17

Opening einde april !!!


Brugse Ommeland Wandeltrofee www.brugseommelandwandeltrofee.be

De “Brugse Ommeland Wandeltrofee” is een organisatie van 5 West-Vlaamse wandelclubs uit het Brugse Ommeland die u kwaliteitsvolle en kindvriendelijke wandelorganisaties bieden. De deelnemende wandelclubs zijn: Wandelclub BeernemBrugsche Globetrotters - Godelievestappers Ruddervoorde - Molenstappers Ruiselede - Vier op een rij Zedelgem. Elke wandelclub organiseert per kalenderjaar 2 wandeltochten waarbij u stempels kan verzamelen op een spaarkaart. Deze spaarkaart is geldig van januari 2015 tem december 2016. Het deelnemersformulier is gratis te verkrijgen. Tijdens deze periode bekomt u een stempel op de deelnemende wandeltocht na afgifte van uw controlekaart. Wie 10 stempels verzameld heeft tijdens de kalenderjaren 2015 en/of 2016, waarbij min. 2 bij elk van de deelnemende clubs, krijgt een geschenk.

De Beernemse Gordel Zaterdag 14 mei 2016 is er de tweede Beernemse Gordel & De andere afstanden gaan richting Miserie en door de dreBrugse Ommeland Wandeltrofee van Wandelclub Beernem. ven van de Beelkens naar de rust die uitgezet is in een zaaltje Afstanden: 4 - 6 - 11 - 15 - 21 en 30 km. Vertrekzaal: P.Z. De van het P.C. St Amandus. Barge, Bargelaan 12, 8730 Beernem. Start van 7u30 tot 15u. Voor de grootste afstanden liggen hier een stuk van het LinHalf mei , de ijsheiligen zijn zo goed als het land uit. Vol develd, de Vagevuurbossen en het Bulskampveld te wachten, verwachting zien we de komende zomer tegemoet. De 6-15- om vervolgens met de kortere afstanden via het Blommeke 21-30 km kiezen direct richting kanaal terwijl 4-11 km eerst terug te keren naar de aankomstzaal waar men voor 17u30 een ommetje maken op de wijk de Kijkuit om vervolgens verwacht wordt. eveneens het kanaal te bereiken. De 4km maakt hier een Zoals eerder gezegd komt de tocht in aanmerking voor de ommetje om via Beernem centrum terug de startzaal te beBrugse Ommeland trofee, wie voldoende stempeltjes heeft reiken. De andere afstanden kiezen de kanaal oever. 0p de kan zijn geschenkje hier komen afhalen. Tevens bekomt wijk Turkye verlaten 6-11 km de anderen om zo de rustpost iedere deelnemer bij aankomst een zomers bloeiertje.Wande Regenboog te bereiken en na rust terug te keren stuk via delen in Beernem betekent heel wat groen en als het weer een stuk kanaalberm. meezit wordt het volop genieten. Tot zaterdag 14 mei.


Door het Brugse Ommeland Zaterdag 4 juni 2016 is er de Door het Brugse Ommeland & Brugse Ommeland Wandeltrofee van de Brugsche Globetrotters. Afstanden: 6 - 12 - 18 - 26 - 30 - 36 - 42 km. Vertrekzaal: Sint-Andreaslyceum, Veltemweg 15, Sint-Kruis (Brugge). Start van 7u tot 15u.

Meer gedetailleerde info vindt u op: www.brugseommelandwandeltrofee.be de website van de organiserende clubs of onze facebook-pagina: Facebook.com/brugseommelandwandeltrofee

Met de korte afstanden wandel je door het bos van Assebroek. De grotere afstanden lopen richting Sijsele en Oedelem over verkeersarme wegen. Voor de kids is er een speciale Letterwandeling op het parcours van de 6 km voorzien.

Reglement 1. Iedereen kan deelnemen aan deze wandeltrofee. 2. Er zijn geen bijkomende kosten aan het geheel verbonden voor de deelnemers. 3. Daartoe is het bezit van een afstempelkaart van deze wandeltrofee nodig waarop de naam, het adres en (eventueel) de wandelclub waarvan men lid is, worden aangeduid. 4. Op de afstempelkaart staan alle tochten die in de wandeltrofee zijn opgenomen vermeld in een afstempelvak. (2 tochten per jaar per club) 5. Bij elke van de opgesomde tochten waaraan men deelneemt, dient deze kaart afgestempeld in het juiste vak bij de speciaal daartoe opgestelde afstempelstand met de daartoe gemaakte stempel. 6. Wie in de loop van die twee jaar aan minstens 2 tochten van elke meewerkende wandelclub deelneemt, ontvangt een badhanddoek met embleem. 7. De aandenkens kunnen worden afgehaald tussen 2111-2015 en 19-11-2016 op elk van de in aanmerking komende organisaties tegen inlevering van de afstempelkaart. 8. De organisatoren handelen bij de volledige werking van de wandeltrofee ter goeder trouw en hun beslissingen zijn bindend t.a.v. de wandelaars.


Dwars door Aarsele Zondag 12 juni 2016 is er de 21ste Dwars door Aarsele & Brugse Ommeland Wandeltrofee van Wandelclub De Molenstappers Ruiselede vzw (Wandelsport Vlaanderen nr 5330). Afstanden: 4 - 6 - 9 - 12 - 15 - 20 - 25 km. Vertrekzaal: Parochiezaal Aarsele, Jules Van Ooststraat te Aarsele.

waar overal het gras doorgeen groeit – deze verharde paden met doorgroeitegels zijn als het ware het handelsmerk van deze recreatieve streek. Dit ruilverkavelingsgebied waarvan de laatste werken dateren van 1997 heeft een oppervlakte van ±1500 ha en is doorkruist met trage wegen afgezoomd met hagen en houtkanten. Het valleigebied is als biologisch De deelnemers van de kleinere afstanden gaan door en rond waardevol ingekleurd met enkele zeer waardevolle stukken de landelijke gemeente Aarsele (deelgemeente van Tielt) natuur zoals knotwilgen, bospercelen en veedrinkpoelen. In langs de talrijke verharde en onverharde kerk- en voetwegels het reservaat Zeverenbeekvallei (50 ha) is een knuppelpad die de gemeente rijk is. Ook rustige landelijke wegen zijn in aangelegd. Naast de parochiekerk Sint-Agnes (in Neo-Rode parcours opgenomen. De deelnemers passeren ook aan maanse stijl) van Wontergem staat een beeld van wielerfde heel merkwaardige Sint – Martinuskerk opgetrokken in landrien Lucien Buyse, geboren in Wontergem en winnaar veldsteen. van de Ronde van Frankrijk in 1926. De grotere afstanden trekken verder naar de ruilverkaEr zijn voldoende rustposten voorzien langs het parcours en velings gebieden van de gemeenten Dentergem en Wonvoor iedere deelnemer is er traditioneel een gratis koffie met tergem langs veelal onverharde paden en betegelde paden versnapering voorzien.

Streekbierentocht: steeds op de tweede zondag van oktober - Wandelclub St.Pieters-Leeuw vzw (4028) Startzaal: Zonnig Leven - Jan Vanderstraetenstraat 198 - 1600 Sint-Pieters-Leeuw - Vlaams-Brabant Auto: vanuit Halle via E19 richting Brussel afrit 16, vanuit Leuven: via de ring R0 van Brussel in GrootBijgaarden richting Bergen/Charleroi volgen. De snelweg verlaten via afrit 16 ‘Sint-Pieters-Leeuw’. De bussen 170 en 171 van de Lijn kan je nemen in Halle en Brussel Zuid vlakbij het treinstation. Afstappen aan halte A. Quintusstraat gelegen op 200m van het startlokaal. Meer info op onze Wandelkrant “wandelkalender”: https://wandelkrant.be/wandelkalender UIT SYMPATHIE


Kermistocht Zondag 21 augustus 2016 is er de 21ste Kermistocht & Brugse Ommeland Wandeltrofee van Wandelclub De Molenstappers Ruiselede vzw (Wandelsport Vlaanderen nr 5330). Afstanden: 4 - 6 - 9 - 12 - 15 - 20 - 25 - 30 en 35km. Vertrekzaal: voor Sport en Spel, Tieltstraat 46 A, Ruiselede.

De deelnemers aan de grotere afstanden trekken verder door naar Poeke met zijn Waterkasteel in Rococostijl en aangelegd park van 56ha in verschillende stijlen met heel wat openbare dreven en doorkruist door de Poekebeek. Voor alle afstanden zijn er voldoende rustposten voorzien – ook op de kleinste afstanden, de vermaarde molenstappers pannenkoeken zijn te koop en ter gelegenheid van deze 21ste Kermistocht zijn er traditioneel verschillende gratis toegiften voorzien: bier- en kaasproeverij, ijscrème, koffie en frisdrank.

Ruiselede is bij de fusies van gemeenten in 1977 een zelfstandige gemeente gebleven (5200 inwoners) en word ook wel het Molendorp genoemd. Halfweg de 19de eeuw stonden er nog meer dan 10 windmolens. Nu nog slechts twee gerestaureerde maalvaardige molens: De Knokmolen en Hostensmolen (rustpost op dit wandelevement). Ruime parking. Geschenk voor bezoekende wandelclubs Alle afstanden gaan door het centrum van Ruiselede met vanaf 20 deelnemers – uitreiking om 16 uur en wandelclubs het prachtig neogotisch gemeentehuis gebouwd tussen 1873 welke met de bus komen krijgen gegarandeerd een tegenbeen 1876 en de O.L.V. ten Hemelopneming, in classicistische zoek. De 90 medewerkers van de Molenstappers zullen alle laat–barokstijl gebouwd. Verder door de kloostertuin van de deelnemers hartelijk ontvangen en goed verzorgen!! Zusters van O.L.V. 7 Weeën, het gemeentepark en langs de vele voet– en kerkwegels welke de gemeente rijk is. RuiseOp alle wandeltochten van lede is een landelijke gemeente gelegen in de vallei van de de wandelclubs die samen Poekebeek waar nog heel veel kleine verharde en onverharde “Brugse Ommeland de openbare en privaatwegen behouden zijn gebleven – deze laatste worden opengesteld tijdens de tocht. Wandeltrofee” organiseren Deze landelijke wegen leiden de wandelaars richting het domein Eendenkooi van de familie de Formanoir de la Cazerie – een bosgebied met prachtige onderhouden dreven.

kan je een gratis Wandelkrant bekomen in het startlokaal.


Heuvelland ligt genesteld tegen de Franse grens. De bossen en natuurgebieden op en rond de heuvels zijn heerlijke ‘kom-tot-rust’ plekken. Een deugddoende stilte op voldoende afstand van snelwegen en andere drukke wegen is bij ons vanzelfsprekend. Heuvelland telt acht dorpen en is goed voor 426 ha. groen.

HEUVELLAND: wandelparadijs in de westhoek Wandelnetwerk Heuvelland 270 km verkeersluwe en onverharde wandelpaden zijn verbonden tot een samenhangend wandelnetwerk. Via knooppunten stippel je zelf een wandeltocht uit. Het wandelnetwerk strekt zich uit over de heuvels aan beide kanten van de grens. Van de Kemmelberg over de Rode- en Zwarteberg tot aan de Katsberg (Mont des Cats - FR).

Tweebergen wandelroute 7,2 km

De wandelroute vertrekt in Westouter waarna je via de Sulferberg naar de Rodeberg (135 m hoog) klimt. Eenmaal boven wacht een avontuurlijke afdaling langs het Hellegat, een diep uitgesneden dal dat grotendeels is bebost.

Geuzen wandelroute 8,9 km

In 2016 is het 450 jaar geleden dat de Beeldenstorm plaatsvond. De wandelroute met verwijzing naar deze godsdiensttroebelen begint in Nieuwkerke: in de middeleeuwen een welvarende stad die leefde van de lakennijverheid. De route loopt over een landelijk maar glooiend parcours met fraaie panorama’s.

Kraters en Mijnen wandelroute

Kemmelberg wandelroute 7,7 km

De wandelroute verkent de omgeving van de Kemmelberg (156 m hoog). Via het Warande park wandel je de dorpskern van Kemmel uit in de richting van de heuvelrug. Behalve unieke vergezichten, word je ook getrakteerd op een mooie wandeling langs de wijngaarden van de Monteberg.

7,0 km Deze route in Wijtschate verbindt een aantal

relicten uit de Mijnenslag van 1917. Achtereenvolgens ontdek je een gemetselde Duitse mijnschacht, de Peckham krater en de Spanbroekmolenkrater. Deze laatste is beter gekend als de Pool of Peace.

De Heuvellandse wijnroutes Heuvelland is, naast wandel- en fietsregio, ook één van de zes erkende wijnbouwgebieden in Vlaanderen. Met deze kaart kan je de lokale wijngaarden ontdekken. Alle wijngoeden en wijngaarden van Heuvelland zijn op de kaart opgenomen. Naast een autoroute, zijn op de kaart 7 wandellussen uitgestippeld (van 5 tot 9 km) en ook een kindvriendelijke buggyroute.

logeren in heuvelland?

Heuvelland heeft het grootste aanbod aan logeermogelijkheden in de zuidelijke Westhoek. Meer dan 1700 bedden en ruim 300 kampeerplaatsen.

Alle kaarten te bekomen bij Toerisme Heuvelland of online via www.toerismeheuvelland.be - Brochures

info

Toerisme Heuvelland: Polenlaan 1, B-8950 Heuvelland (Kemmel)

www.toerismeheuvelland.be toerisme@heuvelland.be


logement in heuvelland

Maak alvast kennis met een aantal vakantiewoningen en B&B’s uit Heuvelland.

b&B VERBLIJFSHOEVE ’T wolvennest Even onthaasten? Herbron uzelf midden in de rust van ons stukje Westhoek. Onze paardenhoeve, met 4 charmante en stijlvolle gastenkamers, ligt in het prachtige Heuvelland. Dicht bij Ieper en Lille (Fr) geniet u van een paar dagen weg in volle natuur. 31 33 Geuzen wandelroute start in het dorpscentrum.

10

Zuidlindestraat 18-20, B-8950 Heuvelland (Nieuwkerke) | M +32 (0)475 462 292 | info@twolvennest.be | www.twolvennest.be

vakantiewoning zicht magnifiek De vakantiewoning rust op de rand van Loker, een warm dorpje in Heuvelland. Wilt u even weg van alle drukte, naar een plaats waar u het hectische, dagelijkse leven opzij kan zetten, waar de rust, stilte en natuur troef zijn? Dan hebben wij alles in huis om u te bekoren! Ontelbare wandel- en fietsroutes in de nabije omgeving. 10 45 Aansluiten op Tweebergen wandelroute op heel korte wandelafstand mogelijk.

10

Dikkebusstraat 99, B-8950 Heuvelland (Loker) | T +32 (0)57 448 563 | info@zichtmagnifiek.be | www.zichtmagnifiek.be

b&b in den sulferberg Deze B&B staat voor een hartelijk, gastvrij en comfortabel verblijf in één van de charmedorpen van het Vlaamse Heuvelland. Het zicht op de Rodeberg en de rust van het omliggende landschap zijn onbetaalbaar. Dit is een ideale uitvalsbasis voor elke wandelaar en fietser! Bij Chris en Ann kan je ook terecht voor een geleide wandeling in het nabije natuurgebied of voor een bezoek aan een hoppeboer. 29 Aansluiten op Tweebergen wandelroute op heel korte wandelafstand mogelijk.

2

Sulferbergstraat 71, B-8950 Heuvelland (Westouter) | T +32 (0)57 205 804 | info@indensulferberg.be | www.indensulferberg.be

bad- en gasthuis kraaiberg In bad- en gasthuis Kraaiberg is er het private badhuis op het gelijkvloers; sous-terrain de Fengh Shui massage-kamer en op het verdiep de B&B met 3 Edelsteenkamers. Het huisbereide ontbijt wordt geserveerd in de knusse eetkamer. Vanuit het salon geniet u van het zicht over de gastentuin. Lunch mogelijk op aanvraag. Kraters en Mijnen wandelroute start in het dorpscentrum.

32 Kraaiberg heeft ook een eigen ontworpen wandelkaart.

6

Mesenstraat 8, B-8950 Heuvelland (Wijtschate) | T +32 (0)57 207 300 | info@kraaiberg.be | www.kraaiberg.be

vakantiewoning kapelhuis ’t Kapelhuis ligt in een bosrijke omgeving, op de top van de Rodeberg. Het is een gezellige en comfortabele woning met leuke restaurantjes op wandelafstand. Via een bospaadje sluiten we dadelijk aan op het wandelnetwerk Heuvelland. Na de wandeling zin in ontspanning? Dat kan in de hottub, ons houten buitenbad in de afgesloten tuin. Nieuw is de boomhut waar de kinderen hun hartje kunnen ophalen! 31 Aansluiten op Tweebergen wandelroute op heel korte wandelafstand mogelijk.

10

Rodebergstraat 23, B-8950 Heuvelland (Westouter) | T +32 (0)476 250 136 | info@kapelhuis.be | www.kapelhuis.be

vakantiewoning caracole Dit vakantiehuis is gelegen op amper 200 m van de dorpskern van Westouter. De slaapvoorzieningen zijn verdeeld over 6 kamers, 3 badkamers met telkens lavabo en douche en 3 aparte toiletten. De keuken is volledig uitgerust en bij de open haard kan gegrild worden. Het terras is gedeeltelijk overdekt en voorzien van meubilair en barbecue en geeft uit op de tuin met de schommel. Kindvriendelijk! 18

1 16 Aansluiten op Tweebergen wandelroute op heel korte wandelafstand mogelijk.

Blauwepoortstraat 21, B-8950 Heuvelland (Westouter) | T +32 (0)479 958 550 | cecile.caracole@proximus.be | www.vakantiehuis-caracole.be 10

6

info

Free WiFi

Capaciteit

Huisdieren toegelaten

Fietsverhuur Fietsstalling

Sauna

Jacuzzi

Massage Wandelknooppunten

Info bij Toerisme Heuvelland of online via www.toerismeheuvelland.be - Slapen


Wandelen in de Provincie Zeeland Deel 3: Domburg – Oostkapelle De Manteling Van Walcheren Een van de meest toeristische gebieden in Zeeland is de Kop Van Walcheren. Hier ligt ook een Natura 2000 gebied in n.l.; De Manteling Van Walcheren. Informatie hierover vindt u op de volgende internetsite; http://www.synbiosys.alterra. nl/natura2000/gebiedendatabase.aspx?subj=n2k&groep=2 was een versterkte woonplaats van een adellijk persoon. &id=n2k117&topic=introductie https://pcvdklis.home.xs4all.nl/zonnehove/buitenplaatsen/ Een mottekasteel bestond uit een opperhof en een nederhof. Het opperhof was een grote kunstmatige aarden heuvel buitenplaatsen.htm (een motte) beschermd door palissades (houten omheininDe Manteling van Walcheren betreft een kalkarm duinge- gen). Er stond een houten gebouw op dat zowel diende om bied van 740 ha aan de noordwestrand van het voormalige er in te wonen als om zich te verdedigen. Op het nederhof eiland Walcheren. De kust is hier al vele honderden jaren speelde zich het dagelijks leven af: er waren ondermeer een een afslagkust en de kustlijn is in de loop der tijd met en- boerderij, een kapel, stallen, schuren en verblijfplaatsen van kele kilometers landinwaarts verplaatst. Hierdoor is de zone ondergeschikten. Het geheel was omringd door een gracht. met primaire duinen uiterst smal of ontbreekt volledig en De enige nog zichtbare resten van deze mottekastelen in het komen de oude duinen tot zeer kort aan de kustlijn. Aan landschap zijn de vliedbergen die je op verschillende plaatde zeezijde is tamelijk veel reliëf aanwezig dat meer land- sen in Zeeland, vooral op Walcheren, vindt. inwaarts overgaat naar minder geaccidenteerd terrein. In Het 10 meter hoge mottekasteel is geheel van hout, staat het westelijke deel van het duingebied liggen, niet ver achter op een vliedberg van 4 meter en is voorzien van een sober de zeereep, oude duineikenbossen die hier een natuurlijke middeleeuws interieur. Vanaf de bovenste verdieping heb je bosgrens vormen. Het oostelijk gelegen Oranjezon herbergt een prachtig uitzicht over de omgeving van Terra Maris. Het een aantal vochtige duinvalleien en soortenrijke duindoorn- mottekasteel is tijdens de openingstijden van het museum te struwelen. Van oudsher wordt de Manteling van Walcheren bezoeken. http://nl.terramaris.nl/ gekenmerkt door buitenplaatsen met statige landhuizen en soortenrijke bossen met stinzeplanten in de binnenduinrand. Hier maken we een wandeling en doen tijdens de wandeling de dorpen Domburg en Oostkapelle aan.

Oostkapelle en Domburg zijn goed te bereiken via de A58. Op de A58 neemt u de afslag 38: Middelburg-Oost, Domburg, Burgh-Haamstede (N57). Op de N57 neemt u de N287 richting Oostkapelle / Domburg. In Oostkapelle houdt u Domburg aan. Op de Domburgseweg ter hoogte van nummer 57, gaat u op de rotonde rechtsaf de parkeerplaats op. Het Kasteel Westhove was al in de 9e eeuw bekend, maar Denk aan betaald parkeren van 01 april t/m 01 oktober. het is onbekend wie de eigenaar was en hoe het eruit zag. In Voor de wandeling is gebruikt gemaakt van het wandel- 1277 vinden we de eerste vermelding van een hof Westhove, knooppuntennetwerk in Zeeland, kaart: Walcherse Dijken, eigendom van de abdij van Middelburg tot 1574. Het kasDuinen en Watergangen. Waar er vanaf geweken wordt, teel werd verkocht door de Staat Der Nederlanden in 1579 en werd tot de 19e eeuw regelmatig verbouwd en uitgebreid wordt dit aangegeven. o.a. met de orangerie, koetshuis en fraaie landschapstuin. In We verlaten het parkeerterrein en gaan naar KP 92. Aan 1889 werd het een herstellingsoord voor kinderen. Later is onze linkerkant zien we al meteen de eerste bezienswaardig- het kasteel een jeugdherberg geworden, nu dus een Stayoheden. Het kasteel Westhove en een prachtige landschaps- kay. De gehele geschiedenis kunt u lezen op het volgende intuin met daarin een Mottekasteel. Sinds mei 2011 staat er in ternetadres; http://communities.zeelandnet.nl/jcg/p/80096de landschapstuin van Museum Terra Maris een mottekas- geschiedenis-van-westhove We gaan bij KP 92 richting KP 93, maar blijven, nadat de teel op de vliedberg. Een mottekasteel is één van de oudste kasteelvormen. Het wandelroute naar rechts afbuigt, de Groeneweg rechtdoor volgen, langs het Kasteel Westhove en museum Terra Ma-


Leef en beweeg! ARTILANE®: het drankje voor soepel leven en bewegen Hyaluronzuur + Collageen + Anti-oxydanten Heeft u vragen over ARTILANE®? Wend u tot uw arts of bezoek onze website ARTILANE® is te verkrijgen in de apotheek (CNK-Code 2550-739). 15 ampullen 19,45 Euro. Distributeur: TRB CHEMEDICA AG Postbus 1129 · 85529 Haar/München, Duitsland info@trbchemedica.be · www.trbchemedica.be

Fabrikant: OPKO Health Spain S.L.U. Pl. Europa 13-15, Local 2 · 08908 L’Hospitalet de Llobregat, Spanje 26–04759 CAT / 26–03340 GE

ris. We lopen naar het witte hek en gaan op de verharde weg rechtsaf (Duinvlietweg) en gaan na ± 290 meter, linksaf de Buitenplaats Hoogduin in (zwart hek met wit). We zien hier al meteen wat dit gebied zo uniek maakt, zeer oude duineikenbossen met bomen die gevormd zijn door de wind.

We volgen het pad door de buitenplaats en genieten van het herstelde Grand Canal, waar we met een bruggetje overheen gaan. Deze waterpartij hoorde bij de oude buitenplaats Hoogduin. Het hele park is vanaf 2004 hersteld, ook het oude pad waarop u nu loopt is toen in ere hersteld. Zie verder; https://pcvdklis.home.xs4all.nl/zonnehove/hoogduin/ hoogduin.htm Na het Grand Canal blijven we op het nieuwe/oude pad en volgen het pad naar links en gelijk rechts, het pad wordt nu breder. Aan de linkerkant zien we na 150 meter, tussen de begroeiing door, de eerste bebouwing van Domburg. We gaan nu bij de volgende kruising linksaf naar Burgemeester

Van Teylingenpark en houden bij de Y-sprong rechtsaan. We gaan op de Domburgseweg rechtsaf richting het centrum. Na het Badhotel gaan we rechtsaf de Badstraat in. Na het Hotel Duinlust gaan we linksaf de Badhuisweg in. Aan de rechterkant zien we het Badpaviljoen uit 1899. Het Badpaviljoen was altijd een luxe hotel met veel bekende en rijke gasten. In de jaren ‘90 is het Badpaviljoen volledig gerestaureerd. Het is nu een restaurant en een aantal luxe appartementen. Ook oud minister-president Balkenende kocht er een appartement. Na het Badpaviljoen gaan we rechtsaf het duin op via het voetpad richting strand en volgen naar rechts de Boulevard Van Schagen. Voor het Badpaviljoen zijn we weer op het

wandelknooppuntennetwerk en lopen we richting KP 84 en gaan hier richting KP 93 en verlaten Domburg. Veel informatie over Domburg en omgeving vindt u op de volgende internetsites; http://domburg.com/nl/


https://nl.wikipedia.org/wiki/Domburg

In de verte zie je al de watertoren van Domburg met zijn opvallende koperen dak. We komen nu in het duinengebied met de naam Nehalennia. Nehalennia was een Romeinse godin. In Domburg heeft in de Romeinse tijd een tempel gestaan gewijd aan Nehalennia. Deze tempel is verzwolgen door de zee. In 1647 werden er resten ontdekt, waarbij een aantal altaarstenen werden geborgen, een van de altaarstenen is nog te zien in het Zeeuws Museum. Voor meer informatie; https://nl.wikipedia.org/wiki/Tempel_van_Nehalennia_in_Domburg

pad rechts. Hier zien we mooie duinvalleien met grazende runderen en veel watertjes. Na een flinke waterpartij zien we aan de rechterkant een grote parkeerplaats. Aan het einde van de weg is KP 94 en gaan we links het strand op naar KP 53. We lopen 3,3 km op het strand. Als het hoogwater is moeten we ploeteren door het mulle zand. Loop zo dicht mogelijk langs het water, maar houdt bij opkomend water de verschillende kreken/geulen op het strand in de gaten, zorg dat je niet ingesloten raakt (natte voeten).

Bij strandpaviljoen Aloha Beach verlaten we het strand (KP 53 ) en lopen de duinen van Oranjezon in naar KP 52. Links hebben we zicht op zee, rechts kijken we uit over de duinen en de duineikenbossen. Soms moeten we flink omhoog klimmen de duinen op, maar de paden zijn goed begaanbaar (verhard schelpenpad). In de zomer kan het hier zeer druk zijn met fietsers en wandelaars. Bij KP 93 gaan we rechtdoor door de duinen naar KP 94. Na ± 450 meter gaan we rechtsaf de bossen in en nemen het 2e pad links, dit pad volgen we tot de Groeneweg, gaan links en gelijk rechts ri KP 94. We passeren 2 toegangen naar het strand en gaan richting Strandpaviljoen Lage Duintjes en nemen het eerste We zien links en rechts een prachtig duinlandschap en moeten al meteen, via een trap, behoorlijk klimmen om de top van het duin te bereiken. U volgt het pad door de duinen met de zeldzame gaspeldoorn, waarbij we wat verder een brug over een waterleidingkanaal gaan. We kunnen nergens afslaan tot aan het pompstation. Vanaf het pompstation kan ik het gebied Oranjezon bezoeken. Hier kunt u de wandeling verlengen met verschillende wandelroutes tot maximaal 7 km. De duinen van Oranjezon zijn niet vrij te bezoeken, alleen


Wandelen in de natuur 12 - 15 juli 2016 De groenste 4daagse van Nederland Keuze uit: 12, 20, 30, 40 of 50 km ook 1, 2 of 3 dagen mogelijk

www.4daagseapeldoorn.nl 63e Cantharel Internationale 4daagse Apeldoorn

toegankelijk en heeft een aantal wandelpaden langs grote vijvers.

op vertoon van een lidmaatschapskaart van het Zeeuwse Landschap of een andere proviciale landschaps vereniging heb je gratis toegang. Anders kun je een dagkaart kopen bij de automaat (1 euro). De ingang ligt aan de Koningin Emmaweg 22 in Vrouwenpolder. Aan het begin van de Koningin Emmaweg ligt een grote parkeerplaats. Hier dient u de auto te parkeren en loop dan naar het pompstation van het waterleidingbedrijf Delta. Zie verder; http://www.hetzeeuwselandschap.nl/natuurgebieden/oranjezon Wij vervolgen onze route en wandelen langs de camping, net na de camping is KP 52. Wij gaan nu naar KP 94 en wandelen langs uitspanning Oranjezon en gaan rechtsaf de Koningin Emmaweg op. We wandelen op het fietspad. Bij de eerst volgende kruising houden we rechts aan en gaan een klinkerweg op. Langs deze weg vinden we een 2-tal Buitenplaatsen Overduin en Zeeduin. Vanaf de weg hebben we prachtig zicht op de buitenplaatsen. Overduin is gedeeltelijk

We bevinden ons nu op de Vroonweg. Waar de bebouwing begint splitst de weg zich in een verharde en onverharde weg. Wij nemen de onverharde weg en volgen deze tot aan de Duinweg (KP 94). Hier gaan we linksaf richting KP 95 en zien aan de linkerkant gelijk de midgetgolfbaan. Hier is ook een heel goed restaurant (De Boschhoek) met een mooie lunchkaart, tijd voor een pauze. Na de pauze volgen we de Duinweg langs allerlei recreatiewoningen en slaan de Torenstraat in (KP 95). We wandelen het centrum van Oostkapelle in naar KP 96. Voor de kerk vinden we KP 96. Informatie over Oostkapelle vindt u op: https://nl.wikipedia.org/wiki/Oostkapelle http://www.vvvzeeland.nl/nl/eilanden/walcheren/oostkapelle


We gaan nu naar KP 91, en gaan op de Domburgseweg vrijwel meteen een klein wandelpadje in, lopen langs een watertje en komen uit op de Halve Maanstraat en gaan linksaf richting de Oud Domburgseweg. Hier gaan we rechtsaf en na 225 meter gaan we het onverharde pad rechts in. We volgen nu een route door een nieuw aangelegd natuurgebied met veel water en struikgewas. Bij een verharde weg (KP 91) gaan we rechts de Duinbeekseweg op richting KP 92 en volgen deze weg tot aan Buitenplaats Huis Duinbeek. Voor informatie over deze buitenplaats zie; http://www.zeeuwseankers.nl/nl-NL/verhaal/727/de-buitenplaats-duinbeek We gaan bij de oprijlaan aan de linkerkant het bospad op en volgen al slingerend door de Buitenplaats Berkenbosch Afstand: 19,7 km, de te volgen knooppunten zijn: de route naar KP 92. Onderweg komen we veel bijzondere 92 - 93 (!) - 84 - 93 - 94 - 53 - 52 - 94 - 95 - 96 - 91 - 92 bomen en planten tegen. In het voorjaar staan er in het park velden met narcissen, krokussen en sneeuwklokjes, de zogeRe né Luijsterburg naamde stinzeplanten. Wat verder in het jaar zijn er de lanen met de rhodondendrons, die in de bloei staan. Ook komen Alle vermelde weblinks en onderstaande GPX route kan we veel speciale bomen tegen zoals de moerascipres, witte je downloaden via https://wandelkrant.be/editie14 esdoorn, Californische cipres, zwarte den en sneeuwbes. Vlak voordat we weer op de hoofdlaan uitkomen komen we langs een ronde vijver, de zogenaamde Goudvissenkom. Aan dit water staan 3 zeldzame moerascipressen en wat verderop staat een zwarte den met takken als de drie-pik van Neptunes. Via de hoofdlaan lopen we naar KP 92 en slaan hier linksaf naar de parkeerplaats. Met een voldaan gevoel gaan we huiswaarts. We hebben vandaag 19,7 km gewandeld. Prettige wandeling toegewenst. e


VERLEG JE WANDELGRENZEN IN TORHOUT vrijdag 19 augustus 2016

VRIJDAG

17 juni 2016

2de DOOR VLAAMSE VELDEN

20.15 UUR

37

ste

100

km

NACHT VAN WEST-VLAANDEREN

• 42

km

• 21

km

• 10

Through Flanders Fields Herdenkingstocht

Memorial March

km

INTERNATIONALE WANDELTOCHTEN

Een prachtig parcours door de bossen van Vlaanderen en het Brugse Ommeland. GRATIS T-shirt • GRATIS bevoorrading GRATIS vervoer en bagagedienst (100 km)

Organisatie: vzw De Nacht WSVL 5311 info: Dirk Verduyn • 0476 59 08 73 • dirk.verduyn@skynet.be

100 km

groepsstart 20.15 u

Het parcours volgt de frontlijn van Diksmuide via Houthulst en Langemark naar Ieper

Avondwandeltochten 7 - 12 - 25 km

(van 17u00 tot 20u15)

doorvlaamsevelden

inschrijvingen: www.nvv.be

ad wandelkrant.indd 1

30/03/16 16:45

GREAT BREWERIES MARATHON Op zondag 5 juni vindt voor de eerste keer de Great Breweries Marathon plaats. Het gaat om twee marathons voor lopers van respectievelijk 42 en 25 km, een wandel-marathon van 42 km en een wandeling van 25 km. Drie brouwerijen zijn bij de organisatie betrokken: Duvel in Breendonk, Palm in Steenhuffel en Bosteels in Buggenhout. Het gaat om een internationaal gebeuren, met medewerking van Brussels Airlines (de maatschappij biedt korting aan op haar vluchten). Start- en aankomstplaats is de brouwerij Moortgat (Duvel) in Breendonk-Puurs. Van daar gaat het naar Steenhuffel, dan naar Buggenhout en tenslotte weer naar Breendonk.

Programma:

• Afhalen borstnummer: 7 - 11 u. • Start Great Breweries Marathon (42 km) voor lopers: 9 u. • Great Breweries Marathon Walk (42 km): 9.10 u. • Start Great Breweries 25 km voor lopers: 11u. • Great Breweries 25 km Walk: 11.10 u.

Alle praktische info is te vinden op:

www.sport.be/greatbreweriesmarathon/2016/nl/info k_2015_0755_A3_D.indd 1

5/01/16 09:54


Het smalste stukje Nederland

Zoals jullie lezers intussen al een beetje van mij gewoon zijn, trek ik ook deze keer doorheen de Grensmaas. Je weet wel, dat gebied waar de rivier Maas de grens vormt tussen Nederlands Limburg en Belgisch Limburg. Ook deze keer slijt ik mijn zolen aan de Nederlandse kant van die natuurlijke grens. Een speciaal gebied heb ik deze keer voor de boeg. Het smalste stukje van Nederland. De kleinste afstand in vogelvlucht tussen België en Duitsland telt hier maar ongeveer een goede 4 kilometer en 750 meter. Dit stukje noemt men ook weleens de ‘taille van Nederland’. Het situeert zich tussen Maaseik en Susteren. Susteren vormt samen met Echt de huidige gemeente Echt-Susteren. Het is ook samen met de kerkdorpen Roosteren en Dieteren de uitvalsbasis voor drie wandeltochten die ik hier ga ondernemen. Als leidraad gebruik ik de kaart van hun wandelknooppuntennetwerk met de zeer toepasselijke naam ‘Het Smalste stukje Nederland’. Daaronder de veelbelovende slogan ‘Breed genoeg voor urenlang wandelplezier!’. Deze kaart is een uitgave van 2012 en voor de luttele prijs van 2 € heb ik 270 kilometer wandelwegen en 254 wandelknooppunten in mijn bezit. Eindeloos te combineren, want grenzeloos is hier niet van toepassing met al die landsgrenzen zo vlakbij. We beginnen onze ontdekking aan de westelijke zijde van de taille, in het kerkdorp Roosteren!

wandelen we verder tot aan de brug van de verbindingsweg tussen Susteren en Maaseik. Vlak voor de brug duiken we via KP 2 even terug naar het kerkdorp Roosteren. We laveren ons een weg doorheen dit dorp en komen terug aan bij de verbindingsweg. Hier steken we via de oversteekplaats ter hoogte van KP 1 deze weg over. We zijn nu onderweg voor ons tweede deel van het Julianakanaal. Onderweg passeren we nog een mooi kasteeltje. Ter hoogte van KP 5 kan je ervoor

Wandeling omgeving Roosteren Knooppunten: 60 - 59 - 58 - 55 - 2 - 63 - 62 - 1 - 5 - 26 - 25 - 77 - 78 - 57 - 59 - 60

kiezen om langs de kanaaloever te wandelen of het ernaast gelegen lagere pad. Het brengt je beiden na bijna 2,5 kilometer bij KP 26. Daar kan je in Café-zaal In de Keet even op adem komen en de innerlijke mens versterken met de nodige hapjes en dranken. Moest je hier pauzeren, dan mag je zeker melden dat jullie via dit artikel van Wandelkrant hier terecht

We starten deze tocht aan knooppunt KP 60, ter hoogte van Hotel-Restaurant de Roosterhoeve. We verlaten de parking en gaan links via verharde wegen. Aan de linkerzijde van de weg zie je het oevergebied van de rivier Maas, tevens ook het natuurgebied ‘De Rug’. Dat gebied doorkruisen we straks op het laatste stukje van deze tocht. Een kleine twee kilometer verder bereiken we ter hoogte van KP 55 de boorden van het Julianakanaal. Dat kanaal zal ons tweemaal vergezellen. Eerst


komen. Doe ze alvast de groeten. Na deze formaliteiten gaan we weer op pad. We zijn inmiddels terug dicht bij de rivier Maas aangekomen. Verderop bij de gehuchten en typische Maasdorpjes Vissersweert en Kokkelert heb je trouwens een mooi zicht op deze soms woelige rivier. Hier kan je in de weilanden en uiterwaarden zeer veel grazende schapen tegenkomen. Na het dorpje Kokkelert ter hoogte van KP 77 gaan we via een poortje over de dijk in de richting van de Maasbrug te Maaseik. Dit is trouwens weer het natuurgebied ‘De Rug’ dat we ook al in het begin van deze tocht zagen liggen. Maar nu zijn we aan de andere zijde daarvan. Hier kan je ook weer opteren om tot aan de brug te wandelen via de onverharde dijk, of in geval van een lage waterstand kan je zelfs op de beddingen van de rivier Maas wandelen. Bij zich hier dan ook regelmatig voeden. Ter hoogte van de brug lage waterstanden ontstaan er hier schiereilandjes in deze kan je onder de brug je weg verderzetten. Indien dit tijdelijk beddingen. Konikpaarden en andere grote grazers komen via prikkeldraad is afgesloten, dan kan je boven aan de brug

IEDERE PEN! ZONDAG O 0 uur .0 13.00 - 17

Dr. Philipslaan 25-B - 6042 CT ROERMOND - T. 0475-420610

Regelmatig unieke koopjes, kijk op: www.tonnotermans.nl


de weg oversteken tot aan de grindparking. Via het klaphekje kom je dan terug het gebied in en kunnen we onze tocht verderzetten. Nog een kleine 2 kilometer scheiden ons van de aankomstplaats. Via de paden doorheen de weilanden gaan we tot aan de rand van ‘De Rug’. We zwaaien de laatste paarden uit en verlaten via een poortje aan KP 57 dit gebied nu definitief. We zien trouwens hier ook al de achterzijde van de Roosterhoeve.

Even nog het hoekje om tot de parking aan de voorzijde en we kunnen afklokken op 13,4 kilometer.

volgen die iets later parallel ligt aan de verbindingsweg van Roermond naar Sittard. Verderop aan de nieuwe verkeersrotonde vertrekt ook westwaarts de verbindingsweg in de richting van Maaseik. We volgen hier de markering van het wandelroutenetwerk, die ons veilig naar de overkant loodst. Aan KP 27 trekken we het gebied Taterbosch in. Maar loop eerst een klein stukje door richting KP 7. Daar zie je motteheuvel Koppelberg. Hierop stond in de middeleeuwen een mottekasteel. Keer nu terug en ga Taterbosch binnen.

Wandeling omgeving Dieteren Knooppunten: 6 - 9 - 8 - 28 - 27 - 25 - 21 - 20 - 97 - 24 - 99 - 93 - 94 - 87 - 86 - 84 - 82 81 - 53 - 54 - 56 - 21 - 25 - 3 - 4 - 6 Midden in deze taille van Nederland vatten we onze tweede wandeling aan. Van start gaan we aan de kerk van Dieteren, ter hoogte van KP 6. Vandaaruit trekken we richting de verkeerslichten aan de verbindingsweg van Susteren naar Maaseik. We steken hier de weg over en komen terecht in buurtschap Baakhoven. Een stukje verharde weg en enkele huizen brengen ons enkele honderden meters verder aan een poortje ter hoogte van een beekje. Dat poortje aan onze rechterzijde gaan we binnen en via een smal strookje bos Verderop wandelen we een tijdje langs de oever van een vijver. Afwisselend via kleine bosjes en weilanden die ook hier bij regenweer erg drassig zijn, bereiken we KP 21. Wij volgen enkele honderden meters het beekje Middelsgraaf, en via KP 20 trekken we nu een bosrijk deel van de route binnen. Dit is het gebied Doort. Als we het bos uit zijn brengen weilanden ons tot buurtschap Gebroek. Via grotendeels verharde wegen aan de rand van de bebouwing bereiken we Echt ter hoogte van KP 84. Als je hier rechtdoor wandelt, dan kom je in de commerciële kern van Echt terecht. Hier kan je de plaatselijke horeca een bezoekje brengen om even te rusten. Ook kan je hier winkelen, maar daar zijn we niet voor gekomen. Wij wandelen verder via KP 82 in de richting van de drukke autosnelweg A2. We houden hier een respectabele afstand tot die weg aan, en bereiken het gehucht bereiken we verderop de Geleenbeek. Deze volgen we tot Ophoven. Niet te verwarren met het Belgische Ophoven, we uiteindelijk via een poortje opnieuw de verharde weg deelgemeente van Kinrooi. Nog niet zo gek ver van hier in bereiken. Let wel even op, want bij regenweer kan dit gebied de buurt. Maar we zitten dus degelijk wel in Nederland. Na tussen de twee poortjes erg drassig zijn. Op de verharde 2 kilometer komen we via onverharde wegen terug bij KP weg aangekomen gaan we naar links. We blijven deze weg 21. Nu wandelen we in de andere richting tot KP 25. Hier


slaan we nu de zuidwestelijke richting in naar Dieteren, onze aankomstplaats. Na een goede kilometer bereiken we de rand van dit kerkdorp, en nogmaals enkele honderden meters verder bereiken we KP 6. Ons startpunt van straks, en nu de eindstreep van onze tweede tocht doorheen de taille van Nederland. Onze kilometerteller is hier gestopt op 15,9 kilometer.

verbindingsweg tussen Roermond en Sittard. We hoeven hem niet over te steken en dus volgen we hem langsheen het graspad tot aan KP 50. Daar verlaten we de verbindingsweg en gaan daar links in de richting van het groene gebied.

Wandeling omgeving Susteren Knooppunten: 13 - 15 - 50 78 - 77 - 87 - 81 - 84 - 82 - 83 - 88 - 80 - 79 - 76 - 43 - 44 - 31 - 33 - 46 - 37 - 32 - 43 - 13

De laatste tocht op dit wandelknooppuntennetwerk starten we helemaal aan het oosten van de taille, op de parking bij de kerk van Susteren. Dat is ter hoogte van KP 13. Via enkele KP’s doorheen de woonkern van Susteren bereiken we de

Waar ga jij op avontuur met je

wandelschoenen? ook ONLINE

Rapide Lady GTX

Piemont Men GTX

Kapstadt GTX Dames/Heren

De grootste collectie wandelschoenen in de regio

Maaspoort 6 Weert (NL) tel. +31 (0)495-547434

www.BOBSADVENTURESTORE.nl


De Vloedbeek of Vloedgraaf die we net ter hoogte van de verbindingsweg overstaken blijft ons een tijdje gezelschap houden. Het is trouwens een deel van de Geleenbeek. We komen uiteindelijk aan bij een spoorweg. Niet zomaar een spoorweg, maar wel degene die het noorden rechtstreeks met het zuiden van Nederland aan elkaar koppelt. Ruw beschreven van Alkmaar en Amsterdam tot in Maastricht dus. En omgekeerd uiteraard! Wij beperken ons echter tot de omgeving rond Susteren. Een klaphekje brengt ons onder de spoorwegbrug, langsheen de Vloedbeek.

en/of een hapje. Na enkele keren links en rechts komen we aan de rand van de bebouwing van Nieuwstadt. We zien hier ook onze vertrouwde beek terug aan KP 88. We steken de beek over en verderop wandelen langs de spoorweg, weliswaar op veilige afstand van het spoor. Er passeert ons een trein die naar het noorden van Nederland spoort. Wij gaan te voet verder en via een duidelijk aangegeven oversteekplaats dwarsen we de sporen en trekken noordwaarts aan de andere kant van de spoorweg. Een kleine kilometer langs dit spoor brengt ons aan de overweg bij het treinstation van Susteren. Bij KP 43 steken we terug de spoorweg over en gaan aan de overzijde naar het natuurgebied IJzerenbos. Aan het begin van dit gebied kan je even verpozen bij Koffiehuis Het IJzerenbos. Wij wandelen een stukje door dit gebied en trekken zo naar het gehucht Heide. Daar komen we in de buurt van de spoorweg aan bij een tunnel ter hoogte van KP 46. Die tunnel brengt ons wederom aan de overzijde van de spoorweg. Van hieruit wandelen we zuidwaarts voor een laatste keer langsheen de spoorweg en het treinstation.

Achter de brug bereiken we via enkele trapjes KP 87.

En zo komen we terug bij KP 43. Nog iets meer dan 1 kilometer moeten we volbrengen, doorheen de bebouwing van Susteren, om uiteindelijk aan te komen op de parking bij de kerk. Daar waar we straks deze tocht waren gestart. Deze derde wandeling was goed voor 12,2 kilometer. Vandaaruit trekken we naar Nieuwstadt. Onze route brengt ons ook op het marktplein van Nieuwstadt. Diverse horecazaken hier en in de onmiddellijke omgeving bieden mogelijkheden te over om even te verpozen bij een drankje

Voor de volledigheid wil ik nog even meegeven dat we van de 270 kilometer wandelwegen er 41,5 kilometer hebben gewandeld tijdens onze drie tochten. Net geen marathon. En van de 254 wandelknooppunten hebben we er welgeteld 59 verschillende KP’s gebruikt. Dus die veelbelovende slogan ‘Breed genoeg voor urenlang wandelplezier!’ is hier daadwerkelijk op zijn plaats. Hoewel het nog maar enkele kilometers tot mijn thuisadres zijn, neem ik nu toch de auto om dit mooi en zeer variërend wandelgebied te verlaten. Mijn zolen hebben hun klus nu wel geklaard! Wandelgroeten, Bennet

Download de wandelkaart gratis met nevenstaande QR code!


Haal het beste uit uw GPS

GPS CURSUSSEN

Soms volstaat het dat iemand u even voordoet hoe iets in zijn werk gaat ... en u bent op weg! Dat is het doel van de Academy - met cursussen op maat helpen wij u graag het beste uit uw toestel te halen zodat u uw toestel goed kan benutten.

A CADEMY

BELUX

Meer info op GarminAcademy.be

©2016 Garmin Academy Belux

GarminAcademy_Ad_Wandelkrant.indd 1

08/04/2016 14:26:25


Walk2Gether: De wandelspaarkaart in de Noorderkempen.

*Een mooi pakket streekproducten!!!

Zeven clubs uit de Noorderkempen bieden je de mogelijkheid om al wandelend een pakket streekproducten te verdienen. Na deelname aan minimum één van de twee aangeduide tochten per club, kan je op 15 oktober na de wandeling op de W2G finaletocht je pakket streekprodukten afhalen. Het reglement van de Walk2Gether vind je op de spaarkaart en deze kan je bekomen op elke W2G-tocht.

*De komende Walk2Gether-tochten in ’t kort.

22mei: Paterkestocht - WC. De Korhoenstappers, Oud-Turnhout Wandelen doorheen privé domeinen van Baron De L’ escaille en Priorij Corsendonk. Verder zijn er nog de domeinen Melle en Tikkebroeken. Kom sportief wandelen in een rustige, landelijke en bosrijke omgeving. In samenwerking met Toerisme en Sportdienst, Oud-Turnhout. 5 juni: Pierentocht - WSV. De Natuurvrienden, Zoersel Met als nieuwe startplaats in Zandhoven, bieden we een volledig nieuw parkoers aan. Het wordt een afwisselende wandeling met veel Zoerselbos. Rustposten op een boerderij, in een park en bij het bos. Dit alles in een historisch kader met onderweg een muzikale verrassing. 3 juli: Mastentoppentocht-Jubileumtocht - WSV. St.-Michielstappers, Brecht Naar aanleiding van het 30 jarig clubbestaan kreeg deze tocht, die tevens de oudste wandeling van de club is, een nieuwe naam. Men is in 1986 van start gegaan met de Mudaeustocht. Nu na al die jaren werd het tijd voor een naamsverandering. Als we in het Brechtse verleden kijken, komen we te weten waarom de Brechtenaren de spotnaam “Mastentoppen” meekregen. De inwoners zochten vroeger de mastentoppen (dennenappels) in de Brechtse bossen bij elkaar om hun huisjes te verwarmen. Deze tijdrovende bezigheid bezorgde hun de bijnaam. Meer info over deze tocht staat op de pagina hiernaast. 10 juli: Ronde van de Voorkempen - WC. De Stroboeren, Merksem Het parkoers wordt dit jaar volledig veranderd. De kleinste afstanden (5-7-10 km) gaan op verkenning in en rond het Fort van Merksem en de tuinwijk, met voor de 10 km een uitstap naar de Merksemse parken. Vanaf de 15 km is er een grote waaier aan groene plekjes te bewonderen. Zo wandel je al naargelang de gekozen afstand door de Oude Landen, Bospolder, Muisbroek, Kattekesberg en het Peerdsbos. Verder verkennen we nog de parken van Brasschaat, Schoten en Vordenstein. Een wandeldag om niet te missen!!! 14 augustus: Hartje der Kempen-wandeling - WC. Zandstappers, Wechelderzande Komen wandelen in het hartje van de Kempen is rustig genieten van de vele bossen, heide en weilanden. Tijdens deze wandeling maak je kennis met 3 prachtige natuurgebieden die onze gemeente rijk is. Er is het natuurgebied rondom de Visbeek, iets verder wandel je in Kindernauw, een gebied met zijn vele vijvers en poelen. Tenslotte is er nog het Blommerschot waar je kan genieten tussen de eeuwenoude beuken en rododendrons. Voor wie houd van een stevige boswandeling afgewisseld met enkele prachtige natuurgebieden, is deze tocht zeker een aanrader.

*De overige W2G-tochten van dit seizoen. 9 oktober: St.-Jansstappers, Essen 15 oktober: W2G-finaletocht, Merksem

Alle van harte welkom, het Walk2Gether team!!!


Zondag 3 juli 2016: Mastentoppentocht-Brecht *1986-2016: Jubileumuitgave!!!

Ter gelegenheid van het 30 jarig clubbestaan wordt onze zomerwandeling in een feestelijk kleedje gestoken. Met deze maal nog meer aandacht voor de natuur. De wandelaars zullen ook niet vergeten worden. Zo krijgt iedere deelnemer bij de inschrijving de sticker en een consumptie GRATIS aangeboden. Per uur wordt onder de ingeschreven deelnemers een fles mastentoppenjenever verloot. Op de centrale rustpost is er muzikale animatie en zorgen gedichten voor een cultureel tintje.

*Wandelen op en rond het militair domein.

De twee kleinste afstanden maken kennis met het landelijke karakter van Brecht. Kies je voor de iets langere trajecten (vanaf 11 km.) dan krijg je al vlug uitzicht op de ongerepte natuur van het militair domein. Het domein Marum is door het decennialange militaire gebruik een waardevol natuurgebied gebleven. Het historisch beekdallandschap is grotendeels bewaard gebleven en bezit een unieke fauna en flora. Ook de sporen van het jarenlange militair gebruik zijn nog zichtbaar.

*Uitrusten in het unieke kader van boomkwekerij Solitair!

Met de wandelaars brengen we een bezoek aan boomkwekerij Solitair, die al meer dan 25 jaar gespecialiseerd zijn in het kweken van solitaire planten. Wat oorspronkelijk een kleine kwekerij was van haagplanten en snoeivormen, is vandaag een trendsetter in zijn sector. De inmiddels meer dan 90 hectare grote kwekerij beschikt over solitaire planten in de meest uiteenlopende vormen en maten. Het is in deze unieke en rustgevende omgeving dat we onze centrale rustpost onderbrengen.

*Korte info.

Dit alles gaat door vanuit zaal De Eikel, Oude Veldstraat in Brecht. Inschrijven kan vanaf 6.30 u. tot 15.00 u. en er is een ruime keuze tussen 4 -8-11-14-18-2226-32-42 en 50 km. Alle van harte welkom, het St.-Michielstappers team staat klaar om jullie te verwennen!!!


Twentse Hoogmis

De wereld ontkerkt in hoog tempo en daarom is het goed af en toe even wat bezinning te tanken. Alsof de Grote Baas dit initiatief van bovenaf persoonlijke goedkeuring geeft, landt er een uitnodiging uit Twente in de mailbox. We worden uitgenodigd voor de lancering van het project ‘Langs Heilige Huisjes’. Met een fraaie website vanwaar wandelen fietsroutes kunnen worden gedownload die langs liefst tweehonderd religieuze uitingen in het landschap, dorpen en steden leiden. Nee, niet alleen Mariakappeletjes en kerken, maar ook bijvoorbeeld de synagoge in Enschede en de mogelijkheid te mediteren in een doolhof. ‘Komt u alvast de boel een beetje verkennen’, luidt de vriendelijke uitnodiging. Dat doen we met Abel. Niet alleen de naam van de zoon van Adam, maar ook van een computerprogramma dat de wandelaar en fietser door middel van een kaart, tekst, foto’s en zelfs filmpjes op de iPhone over ‘s Heren Wegen leidt. We starten in het toeristendorpje De Lutte waar de ’godenzonen’ van Ajax elk jaar hun trainingskamp opslaan. Als we het dorp verlaten, wandelen we gelijk over eeuwenoude kerkenpaden die alleen voor wandelaars toegankelijk zijn. Wat een hemels landschap hier! Vooral in de lente, de mooiste tijd van het jaar. Overal nieuw leven, lammetjes in de wei en

veulens die zich bij ons naderen verlegen verschuilen achter de grote rug van moeder. Vriendelijke mensen, die Tukkers. Ze groeten ons als we langs of zelfs af en toe over hun erf komen op weg naar de ‘Twentse bergen’. Op de eerste, de Hakenberg, stond ooit een Hunnennederzetting. Toen ze een meisje ontvoerden en daarbij een boer vermoordden, pikten de Twenten hun onbehouwen gedrag niet langer en werden de Hunnen verjaagd. Op de top zien we een fraaie houten villa, ooit gebouwd voor textielbaron Blijdestein, terwijl aan een picknicktafel even verder een ouder echtpaar uitrust dat verkeerd is gelopen. Met een zelfvoldane grijns laten we hen Abel zien. Verdwalen uitgesloten!


Via een mooi stukje komen we bij de 80 meter hoge Paasberg. En daar blijkt dat de grens tussen geloof en bijgeloof flinterdun is, zelfs hier in het gelovige Twente. Zo ging eeuwenlang het verhaal over de hellehond die zich hier op de Paasberg en het kerkhof van De Lutte regelmatig zou vertonen. Als je hem tegenkwam of hoorde blaffen, was de dood nabij. Wilt u zich een voorstelling maken? In De Lutte staat een bronzen beeld van de hellehond. Ook verderop een ‘lijntje’ met het hiernamaals.

GPS met foto’s

We wandelden in Twente met Abel, een routenavigatiesysteem voor fietsers en wandelaars. AbelLife zijn Apps (downloads) en SD-kaarten die kunnen worden geladen op een iPhone. Op uw telefoon ziet u vervolgens een kaart van de regio. Daarop is de route met een rode lijn aangeduid. U bent zelf het middelpunt op de kaart en ziet uzelf op de kaart verplaatsen. Abel geeft duidelijke aanwijzingen, zoals ‘over 50 meter naar rechts’ en waarschuwt zelfs als je verkeerd De Paasberg af komen we over de Alleeweg, een eeuwen- loopt. Op de routekaart staan allerlei symbolen die beziensoude lijkenweg. Zo genoemd omdat ooit Karel de Grote waardigheden aanduiden. Door een druk op het symbool had verboden nog langer doden te verbranden. Ter controle verschijnt er informatie over deze bezienswaardigheid dmv mochten de stoffelijke overschotten alleen nog over bepaal- tekst, foto’s, geluidsopnamen en zelfs filmpjes. de wegen naar de begraafplaatsen worden vervoerd. Zo’n Informatie: www.abellife.nl honderd jaar geleden liepen twee broers op de Alleeweg, waarvan de ene bijna werd overreden door een lijkwagen, Wandelwijzer getrokken door twee zwarte paarden. De andere bezwoor Afstand: 15,5 km. Honden toegestaan. 75% onverhard. de wagen niet eens te hebben gezien… Sindsdien wordt het Horeca in De Lutte en onderweg bij PAN en hotel De Wilafgeraden op het midden van de weg tussen de wagensporen mersberg. te lopen. Start bij VVV De Lutte, Plechelmusstraat 10, De Lutte. Ga met VVV in de rug naar rechts. Loop door naar autoweg. Steek voorzichtig Bentheimerstraat (N735) over en ga LA en vrijwel gelijk RA (Peulkespad). Neem bij 3-sprong pad RA (Loabultpad). Ga over boerenerf. Bij t-kruising RA (Hanhofweg). Na ±350 m RA (Hoge Kaviksweg). Bij 2e afslag RA (doodlopende weg). Aan einde pad bij kruising (links huis) RA (onverhard pad). Bij t-splitsing LA (volg oranje en paarse pijl). Na hek pad naar rechts volgen. Over houten bruggetje. Bij K92 LA, bij K93 RA, door hek. Bij paarse pijl RD. Bij boerderij huisnr. 12 RA. Zijwegen negeren. Bij Opheusweg LA (oranje pijl volgen). Verlaat bovenop De Paasberg oranje route en volg pad RA naar beneden. Door hek, RA en gelijk LA. Volg slingerend bospad en ga over verschillende houten vlondertjes. Bij asfaltweg LA door hek. R47, volg blauwe pijl. Bij paddenstoel 20635 RA (Alleeweg). Blijf fietspad dat naar links afbuigt volgen. Negeer zijweg. Op 3-sprong LA (TanVerderop zien we bovenop de Tankenberg een koepeltje. kenbergweg). U passeert Egeriahuisje. Bij R33 RA. Steek bij Ooit stond daar een tempel gewijd aan Tanfana, de Ger- autoweg en restaurant PAN over, ga RD (natuurgebied Elfterheurne) en volg paarse pijl. Ga na witte villa (aan rechmaanse godin van de vruchtbaarheid. terhand) door hek en sla LA (asfaltweg). Ga bij t-splitsing Na Twentes hoogste berg steken we over naar natuurgebied LA. Negeer R27 en volg paarse pijl (Haerstraat). Zijwegen Elfterheurne, de natuurlijke verbinding met de buitenwijken negeren. Bij y-splitsing links aanhouden en LA door wit hek van Oldenzaal, die we verlaten via een majestueuze rodo- gaan (Rododendonlaan). Ga na volgend wit hek steeds RD en verlaat laan via het wit hek bij hotel Landgoed Wildersdendronlaan. De laan eindigt bij hotel De Wilmersberg. berg. Langs parkeerplaats gaan. Bij t-splitsing LA (KruisseltOp weg terug naar De Lutte passeren we opnieuw een Ma- laan). Negeer zijwegen. Bij R66 RA (Farwickweg). Bij kruisriakapelletje, maar de uitsmijter is toch wel een replica van punt LA (Lutterkerkpad). Volg rode pijl. Bij huisnummer 4 de Lourdesgrot op de grens van het dorp tegenover de LA, R65, volg rode pijl. Bij 4-sprong LA, R64, nog steeds begraafplaats en de Plechelmuskerk (zie grote foto vorig rode pijl. Bij paddenstoel 20667 LA, bij 24492 RA (Fleerderhoekpad). U komt bij begraafplaats van De Lutte en ga bij blad). paddenstoel 20668 LA en RD terug naar VVV. Een hoogmis deze wandeling, maar dit is voor uw verslag© Joop Duijs - De Telegraaf gever nét een Heilig Huisje te ver. Zijn geloof zit in het hart, jduijs@telegraaf.nl de natuur zijn tempel.Arrangement “Fascinerende Natuur” in Hotel Petry te Vianden • 2 overnachtingen in een 4**** twee-persoonskamer inclusief uitgebreid ontbijt buffet voor € 129 per persoon • Een regional drie-gangen diner op de tweede avond • Gratis gebruik van ons nieuw binnenzwembad 14 x 6 meter in Hotel Belle-Vue (150 m van Hotel Petry) met hydromassage, waterval en whirlpool + het fitnesscenter in Hotel Petry • Gratis wandelkaart van de streek

Hotel Petry extra’s: Extra nacht bij te boeken aan € 43 per persoon, inclusief ontbijt. Lunchpakket voor overdag: € 8,50 per dag, per persoon.

Hotel Belle Vue arrangement: Hetzelfde arrangement als hierboven, maar nu in Hotel Belle-Vue, luxe 4**** kamer met balkon aan de prijs van € 139 per persoon, extra nacht bij te boeken aan € 45 per persoon.


Wandelen in Groot-Brittannië Het Eden Project

Wat is het eigenlijk? Wat zijn die buitenaardse witte bollen in het landschap? Is het een wereld waarin je kan overleven zonder de buitenwereld, in geval van een nucleaire oorlog? Is het een overblijfsel van een NASA-experiment (dit voorstel kwam van Marc, uw eigenste uitgever van dit blad, ja ja de man heeft verbeelding!). Of is het de wereld van Adam en Eva? Ik wist van het bestaan van The Eden Project af, nog van toen ik vroeger in the UK woonde, zo rond de eeuwwisseling. En ik wilde altijd al op bezoek gaan, maar om de een of andere reden kwam het er niet van. Dus ik was zeer benieuwd om eindelijk eens te ontdekken waar het allemaal om te doen was en op een droge (!) maar koude en zeer zonnige novemberdag zijn we eindelijk deze ‘bollen’ gaan be- Travel the world in a day We hadden een paar dagen vrij en wilden er even op uit zoeken. trekken. We vertrokken in Exmouth met de auto en bezochten wat kleine dorpjes onderweg naar St Austell. We Eerst het wetenschappelijke gedeelte maakten wat wandelingen in Polperro, Mevagissey, Looe, 1995. Het Eden Project wordt opgestart in een grote kaolienFowey, Charlestown. Ik keek wel enorm uit naar de dag dat groeve (chinaklei/porseleinklei) die aan het einde van zijn we de ‘bollen’ zouden gaan bezoeken. En het was echt wel economisch leven gekomen is. Tim Smit komt op het idee het wachten waard! Wat een leuke dag hebben we gehad terom er broeikassen te plaatsen met daarin ’s werelds belangwijl we kuierden langsheen de bollen, langs allerlei planten rijkste planten. 1996. De eerste ontwerpen van de biomes (de broeikassen) worden in een pub op een servet getekend. 1998. Het werk aan de broeikassen begint en de eerste drie maanden regent het constant, waardoor er ook nog eens een ingenieus afwateringsysteem moet worden bedacht voor de kleiput. Met 370 km aan stellingen komt Eden in het Guinness Book of Records. Het bouwen van de broeikassen neemt ongelofelijke proporties aan en in mei 2000 opent de bouwwerf al voor het publiek. De eerste planten komen er in september 2000 aan en worden geplaatst in de broeikassen die twee keer zo hoog zijn als de Tower of London. Wel 1000 verschillende plantensoorten vanuit allerlei klimaten vinden hun weg naar de biomes. Vele planten groeien uit zaad, andere komen van botanische tuinen of plantenspecialisten.


Wandelingen

Het is niet alleen superleuk om te gaan wandelen in het Eden Project zelf - we deden er een hele dag over om alles gezien te hebben - maar de locatie en de ligging nabij de zee zijn fantastische achtergronden voor hele leuke wandelingen. In de buurt zijn er parkings voorzien waar je je auto kan achterlaten en op de voetpaden leuke wandelingen kan maken, maar ook fietsroutes kan je hier ontdekken. Er liggen hier zelfs geocaches maar ik heb er niet aan gedacht om er ook maar eentje te gaan zoeken! Ik moet dus zeker teruggaan!

en tuinen met een zeer interessante lay-out, of medicinale planten, etc. Toen we eindelijk de bollen binnenwandelden, stond ik verstomd van de afmetingen ervan. Wauw, onvoorstelbaar, en onbeschrijfelijk! De eerste biome is tropisch en dus heel warm en vochtig. Onze jassen en sjaals gingen al vlug uit! Daarna wandelden we van het subtropische recht het mediterrane klimaat binnen! Wat een verschil in temperatuur en plantengroei! We reisden van Hawaï tot Spanje over Californië, Mali, Zimbabwe en Cuba … En de planten, echt mooi! Hier en daar een waterval, een leuke plant zoals rijst, of cacao, of rubber … Het is allemaal mooi opgesteld en je kan er enorm veel leren over de planten. Wist je bijvoorbeeld dat cayennepeper zomaar even de aller-allerheetste peper is? Wedden dat je die in je kast hebt staan? Als je een plantenliefhebber bent is een bezoekje aan het Eden Project zeker een aanrader. En je reist heel de wereld rond tijdens een leuke wandeling!

Mevagissey Het was een echte minivakantie voor ons en we verbleven een paar nachten in de buurt van The Eden Project in een Premier Inn hotel, St Austell, met de pub The Carglaze waar we bijna elke gerecht van de menukaart uitgeprobeerd hebben. Tot de volgende keer, Anja x

Tegen de middag aan kregen we toch wel wat honger en lunchten terplekke. Geen kant en klare opwarmmaaltijden Extra Informatie hier, maar een, huisbereide, heerlijke cottage pie met de lekkerste biogroenten ooit! Wil je zien wat ik filmde? Ga dan naar Ophelia Talks op YouTube en scroll naar het filmpje over The Eden Project. Het Eden Poject is zeker de moeite om te gaan bezoeken. Directe weblink: https://youtu.be/t_w0Fqn6irw Hou er wel rekening mee dat tijdens de zomer hier wel tot Of scan deze QR code in: 13.000 mensen per dag op bezoek komen, buiten het seizoen zijn dit er nog altijd 3000 … Wij hadden veel geluk dat het al mid-november was en slecht weer was geweest. De dag van ons bezoek was het heerlijk zonnig en koud! Zo zonnig zelfs dat de skywalk gesloten was omdat het er te warm was. Dit was natuurlijk wel heel spijtig, ik had het graag van bovenaf gezien en gefilmd. We gaan nog wel eens terug aangezien we Eden project met hetzelfde ticket een jaar lang binnenmogen omdat we in Bodelva Cornwall PL24 2SG UK Devon (dat naast Cornwall ligt) wonen. Vanuit Exmouth is http://www.edenproject.com het ongeveer 1u20min rijden naar St Austell. Tegen het einde van de dag aan reden we rond met het treintje dat heel de dag het domein doorkruist. We hadden genoeg gestapt, maar we waren nog niet ‘uitgekeken’ dus het treintje bood de ideale oplossing, ook om nog wat meer foto’s te nemen en wat te filmen.

Hotel

Premier Inn St Austell Treverbyn Road, Saint Austell PL25 4EW Best op voorhand boeken, zeker in het hoogseizoen http://www.premierinn.com/gb/en/hotels/england/cornwall/st-austell/st-austell.html


Adembenemend Finland

’s Zomers is het nauwelijks donker, zoZingende bossen als het in de winters amper licht wordt. Het is typerend voor het land waar buiBossen, moerassen, meren, bossen, ten hoofdstad Helsinki eigenlijk sowiemeren... De mens voelt zich haast teso niets gebeurt. Zelfs de vogels — Finveel in het vrijwel lege Finland. Gaat land kent 400 soorten, ongeveer net zo bijna vanzelf zachter praten bij het veel als in Nederland — zien en horen betreden van de ’laatste wildernis we nauwelijks. Je kunt je vermaken met van Europa’. De wind speelt er door vissen, jagen, mountainbiken, kanoën, de toppen van de dennen- en berkenmoerasvoetbal (de Finnen zijn er gek bomen en waait je gedachten en zorop; er is zelfs een officieel wereldkamgen weg. Waardoor ruimte komt voor pioenschap!) en wandelen. muziek; de jukebox tussen de oren speelt daarbij de mooiste songs… Over de muur - Harry Jekkers Dáár zijn we voor gekomen. We volgen The Sound of Silence – Simon de blauwe markeringen van het Oosand Garfunkel telijke Grenspad dat tweehonderd kiSuomussalmi heet het hier in hartje lometer langs de Fins-Russische grens Finland. Het landschap is er verstild trekt. Die krijgen we af en toe daaden vrijwel onaangetast. Mensen kom je werkelijk te zien in de vorm van slagamper tegen. Per vierkante kilometer bomen en of uitkijktorens. Sinds 1917 lopen er in Finland niet meer dan ge- is Finland nog maar autonoom. Daarmiddeld 17 rond (bevolkingsdichtheid voor was het land bezet door de ZweBelgië=349, Nederland= 484!), maar in den en Russen. Die grens is dus nog Suomussalmi ligt dat gemiddelde nog altijd belangrijk; het bewijs van onafveel lager. En de Finnen die je tegen- hankelijkheid! komt, zijn introvert, stil, bijna verlegen. Als je stil bent en geluk hebt, stuit je op Onze gids Urpo Heikkinen vertelt dat een rendier of eland. Finland heeft er het heel normaal is dat als twee vrien- zo’n half miljoen rondlopen. Maar net den samen een biertje gaan kopen, ze zo schuw als de Finnen! Het enige dat alleen bij het ontmoeten en weggaan wij van ze te zien krijgen, zijn de eikelwat tegen elkaar zeggen… Als ze wel vormige keutels die overal in het bos praten, doen ze dat in een taal die op te vinden zijn. Ook beren, lynxen en geen enkele andere lijkt. wolven leven hier. Ze zijn er omdat dit

gebied aan beide kanten van de grens voor zo’n tien kilometer ook nu nog niet begaanbaar is. Vorig jaar wandelde een Italiaanse toerist toch de ’no-go area’ in. De domoor werd een paar uur vastgehouden en kreeg een boete van 500 euro aan zijn broek van de Russische grenswacht. Maar dieren hebben lak aan uniformen, zij kennen geen grenzen, gaan waar eten is. Vliegen en lopen waar ze willen omdat ze soms in het oosten, soms ook in het westen willen zijn … .

These boots are made for walkin’ – Nancy Sinatra

Wandelen doe je in Suomussalmi over hoogveen. Het veen is als een matras, we veren als het ware langs de meren. Drijfnat soms. Zo nat dat op sommige gedeelten alleen via af en toe spekgladde vlonders de overkant is te bereiken. Dan nog zak je vaak weg in het natte veen. Goede, hoge wandelschoenen zijn dan ook een must. Net als regenkleding. Zo schijnt de zon, zo plenst het. En in juli en augustus heerst de mug. Geen donkere kleding dragen, zorgen dat je niet te warm wordt en schoon blijven. Maar dan nog kun je niet aan ze ontkomen… De Finnen hebben het geaccepteerd, weten dat er zonder muggen geen vogels en vissen zouden zijn, maar ook geen bessenstruiken en daardoor geen dieren als elanden, rendieren of beren. In de natuur is immers alles met elkaar in harmonie.


Steamy windows – Tina Turner

Heel af en toe maar tref je onderweg menselijke invloeden. In de vorm van een blokhut bijvoorbeeld. De wandelaar of langlaufer kan er een kampvuur maken en koffie of thee zetten. De hutten liggen vol met hakhout, een vuurplaats staat klaar. Alleen zelf lucifers meenemen. In sommige blokhutten kan je gratis slapen, het water haal je uit één van 188.000 (!) meren. De mens móet hier wel één worden met de natuur.

zelfgebakken brood, snoek of eland met aardappelpuree, bosbessensap en –jam, alles uit eigen ‘tuin’.

Voordat de wandelaar gaat rusten, eten en slapen, gaat hij de sauna in. Hoort bij Finland als de mug. Zelfs de meest afgelegen blokhutten kennen een sauna. Houtgestookt, met een ijskoud meer, niet warmer dan 12 graden, ernaast gelegen. Stomen en dan een koude duik in je blote kont. Geen mens die je ziet! Helena neemt ons mee het bos in, waar haar man Eero al zalm heeft neergegooid om de beren te lokken. Wij nemen plaats in een schuilhut, wachten een half uurtje en daar komt Big Blond als eerste een kijkje en hapje nemen. Ze komt ook daarna nog een paar keer terug, vergezeld van twee mannetjes. Wat een prachtige krachtpatsers! Het gaat goed met de beren in Finland. Zo goed dat er vorig jaar vergunning werd gegeven om er tweehonderd af te schieten. Omdat er minder bessen waren, kwamen jongere beren regelmatig naar de bewoonde wereld. Ze zijn immers nog niet sterk genoeg om bijvoorbeeld op elanden te jagen, zodat ze voor eten naar de mensen komen. Jagen mag overigens pas weer na 20 augustus, als het jachtseizoen wordt geopend.

In de meren kan je ook vissen. Op forel, zalm, snoek of baars. En kanoën natuurlijk. Tussen de bomen ontwaren we Zelf vermaken een rendier, zelfs de peddel streelt geruisloos het water. Al- Verwacht in Finland geen culinaire of culturele verwennerij. les is adembenemend stil, alleen de bossen lijken te zingen. Rond de poolcirkel is amper een restaurant te vinden, niet het minste snufje cultuur valt te snuiven. Sommige blokhutBeren spotten ten kennen zelfs geen gas, licht of stromend water. De toerist In Arola, op een steenworp van de Russische grens, gaan moet zichzelf vermaken. we beren kijken. Gastvrouw Helena spreekt perfect Engels, geleerd tijdens een verpleegstersopleiding in het Verenigd Hoe ver u echter ook van de bewoonde wereld denkt te zijn Koninkrijk. Maar ze kookt ook heerlijk: paddestoelensoep, verwijderd, toch kan er elke avond een warme maaltijd voor u worden klaargezet. Een onzichtbaar netwerk brengt, terwijl u wandelt, uw bagage en eten naar de blokhutten. In de hutten liggen handdoeken, lakens en slaapzakken klaar. Ook het ontbijt en lunch worden verzorgd.

Algemene informatie: www.nationalparks.fi

© Joop Duijs - De Telegraaf jduijs@telegraaf.nl


Gps in de wandelsport, een niet te stoppen evolutie… . Tot enige tijd terug had je nog de discussie tussen “believers” en “non-believers”: kan een wandel- of fiets gps onze goede ouderwetse stafkaart vervangen? Zo waren er ook vroeger mensen die auto-gps’en of Gsm’s hardnekkig bleven vermijden, onder het mom dat het zó ook wel ging; maar ook zij zijn uiteindelijk overstag moeten gaan. De nieuwe technologieën veranderen ons leven drastisch, maar gelukkig vooral met positieve gevolgen. Er werd nooit méér gewandeld en gefietst als nu en de digitale evolutie helpt ons hier enorm mee vooruit: denk maar aan de e-bikes, de digitale stappentellers, de geavanceerde fiets- en wandel-gps’en, de talloze fitness-apps, gedigitaliseerde fiets- en wandelknooppunten, GR-paden, enz… Sommige mensen kunnen zich behelpen met de apps van hun smartphone, maar meestal komen ze er snel achter dat een smartphone niet dezelfde robuustheid en waterdichtheid heeft, maar vooral dat de gps-module hun smartphone-batterij snel doet leeglopen en dat de apps en kaarten toch niet zo krachtig zijn als een volwaardige buitensport-gps. Vele apps hebben immers een (dure en krachtige) dataverbinding nodig en die heb je niet altijd beschikbaar in de bossen of de bergen. Met een buitensport-gps kan je navigeerbare fiets- of wandelroutes laten uitrekenen of je kan navigeren naar een welbepaald punt (een waypoint, een geocache, een bijzondere plaats (POI), een coördinaat, of een punt dat je willekeurig aanstipt op je kaart). Je kan je gps het gewandelde of gefietste spoor of track laten registreren. Dit kan je achteraf analyseren (bv. bekijken in Google Earth), delen met anderen op het internet of opnieuw nalopen. De toestellen van vandaag hebben een zeer leesbaar scherm, meer dan voldoende werkgeheugen en de batterijen kunnen tot 2 dagen meegaan. Maar ook in het (digitale) kaartenlandschap staat de wereld niet stil. In de eerste wandel-gps ’en kon je zelfs geen kaart installeren. Later kon dit wel maar was eerst het geheugen eerder beperkt of waren deze kaarten nog erg duur. Maar tegenwoordig heb je de gratis opensource kaarten die ons op pad helpen. Opensource kaarten zijn kaarten die continu door vrijwillige cartografen online worden bijgewerkt, noem het een beetje de “Wikipedia van de kaarten”. Zij gebruiken hiervoor eveneens een wandel gps en alle fietspaden, wandelpaden of andere kenmerken worden stelselmatig bijgewerkt. Zelfs in die mate dat ze, vooral voor dichtbevolkte gebieden als in Europa, dikwijls meer actueel zijn dan de kaarten van ons Nationaal Geografisch Instituut. Het NGI kan een topo-kaart immers maar gemiddeld elke 10-15 jaar actualiseren (maakt niet uit of deze daarna gedrukt wordt of in digitale vorm uitkomt). Bij opensource kaarten gebeurt dit bijna onmiddellijk, er moet maar een nieuw wegje of rotonde bijkomen en het wordt terstond opgemerkt en bijgewerkt. Vanuit het Opensource-platform worden gespecialiseerde kaarten aangeboden naar specifieke doelgroepen:

fietskaarten, wandelkaarten, mountainbikekaarten, etc… elk van deze kaarten zal zijn routering specifiek aanpassen aan het profiel van de gebruiker (en het activiteitenprofiel in de gps). Deze kaarten kan je gebruiken zowel in het gpstoestel als op je pc om je activiteit voor te bereiden. Zo kan je thuis (of ’s avonds in je vakantiehuisje) je tocht of vakantie voorbereiden op Basecamp, het gratis softwarepakket van Garmin. Op de nieuwste fiets- en wandel-gps ’en van Garmin wordt tegenwoordig een geoptimaliseerde routeerbare opensourcekaart meegeleverd op het toestel die je bovendien gratis kan updaten via Garmin Express. En waar haal je dan alle fietstochten en wandelingen? Wel, daarvoor is ook het internet een enorme gratis bron voor informatie waar sportieve collega’s hun activiteiten delen (bv. in Garmin Connect, in RouteYou, …) of op websites waar organisaties hun kant-en-klaar uitgestippelde wandel- of fietspaden publiceren (GR-paden, fietsnet.be, wandelknooppunt.be, …). Je kan “Garmin-Avonturen” downloaden vanuit Basecamp, ook dit zijn tracks van collega wandelaars of fietsers. En ook in de Wandelkrant vind je regelmatig links naar digitale wandelingen. Weet dat 99% van de activiteiten die je downloadt van het internet “tracks” zijn (en geen “routes”!). Zij worden meestal aangeboden in het standaard GPX-formaat. Klinkt allemaal erg complex, maar is het dat ook? We gaan niet onder stoelen of banken steken dat een buitensport-gps niet even gemakkelijk of intuïtief is als een auto-gps. Een buitensport-gps moet immers voor zeer veel toepassingen kunnen gebruikt worden en er zijn dus heel veel instellingen mogelijk. En elke kleine instelling kan een enorme impact hebben op je navigatieresultaat. Maar eens je de principes van je gps en Basecamp onder de knie hebt kan je ze niet meer missen! Eerst zal je de kaart nog meenemen als backup maar na enige tijd is je vertrouwen zo groot dat ook dit niet meer nodig is (je kan dan beter een paar reserve-batterijen meenemen!). Hoe kan je aan de slag? De Garmin Academy heeft gespecialiseerde lesgevers die cursussen geven om met je toestel en de pc software te leren werken. Er is een gps-Discovery cursus voor de absolute beginners die nog een toestel moeten kiezen en die willen checken wat de mogelijkheden zijn. De Start-to-gps cursus is een cursus van 2 avonden waar je alle instellingen en gebruiksmogelijkheden van je toestel leert ontdekken, inclusief oefeningen. In de Connectivity cursus leer je werken met Basecamp en Mapinstall (voor het installeren van kaarten) of met Garmin Connect en Strava (voor de sportieve fietsers). 2x per jaar gaan we een dagje wandelen met onze cursisten, en alle lesgevers van de Garmin Academy zijn dan van de partij. Tijdens deze Xperience day krijg je allerlei


TE HUUR

Vakantiehuizen dichtbij de mooiste wandelroutes in Europa!

Ruim 40.000 vakantiehuizen in geheel Europa Bestel de brochure van o.a. België, Duitsland, Oostenrijk, Noorwegen of Spanje op www.novasol.be/brochure opdrachtjes met routes, tracks, geocaches en avonturen, om Opensource kaarten: te oefenen met je gps. Zo kan je alle mogelijkheden in de • www.opensourcemap.org praktijk uitproberen en heb je een vraag, dan heb je altijd (wereldwijd, maar je moet ze zelf configureren) wel een lesgever bij de hand. • www.openfietsmap.nl (voor wandelaars en fietsers, België en Nederland) De cursussen vinden plaats in verschillende locaties ver- • www.openmtbmap.nl (voor mountainbikers) spreid over België. Maar je kan de Garmin Academy ook in- • www.freizeitkarte-osm.de (alle landen van Europa) huren om cursus te komen geven aan je fiets- of wandelclub, Garmin Academy Belux: op de locatie van jouw keuze! www.garminacademy.be Wil je het allemaal liever zelf uitzoeken, dan kan de Garmin Garmin GPS Gids: GPS Gids, Recreatief je hier goed bij helpen. Dit 496 pa- www.garmingpsgids.be gina’s dikke naslagwerk legt je stap-voor-stap en screenshotvoor-screenshot uit hoe je met je gps en Basecamp aan de KORTINGSBON € 5 slag moet. Dit boek is zowel bruikbaar voor begin- Te gebruiken op een cursus Start-to-GPS ners als voor gevorderden. of GPS Discovery bij Garmin Academy Belux. Ook te vinden in de (online) boeken- of buiten- Naam: sportwinkel of te koop op de cursussen van Garmin Voornaam: Academy. E-mail:

Garmin GPS Gids, Recreatief ISBN 9789491573019 Prijs: € 29,9

Inschrijven via: www.garminacademy.be Bon af te geven tijdens de cursus bij het afrekenen. Niet te combineren met andere kortingsacties. Geldig tot eind 2017.


Wandelkrant wandelvakantie aanbieding zomer 2017 8 daagse wandelvakantie in het Oostenrijkse Salzburgerland van zaterdag 22 juli 2017 t/m zaterdag 29 juli 2017 met luxe-autocar en verblijf in halfpension in 4**** Hotel Flachauerhof.


Vanaf € 630 per persoon. Meer info: zie wandelkrant.be/aanbiedingen of contacteer B&V Reizen NV: Tel.: +32 (0)11 73 44 22 Vergunning C 3297


De “Bürener Actief ” wandelweek

Foto: wandelen in het Bürener Almetal

De 13de Bürener Wandelweek vindt dit jaar plaats van Een cultureel programma mag natuurlijk in deze week niet maandag 10 oktober tot en met vrijdag 14 oktober. ontbreken. Rondleidingen en diverse bezoeken zijn mogelijk. Bezoek het Schützenmuseum (10 oktober om 17u), of Dagelijks worden er drie begeleide wandelingen (5-8km, de Mittelmühle (11 oktober om 17u) of in Wewelsburg het 10-14km, 20-28 km) aangeboden. Start en finish is een Historisch Museum van het Prinsbisdom Paderborn (13 okdagelijks wisselende eetgelegenheid (taverne, brasserie of tober om 18u) of het Schoolmuseum (14 oktober om 11u, restaurant). Op woensdag 12 oktober staat bijvoorbeeld de tijdens de begeleide wandeling van 8km). “Paderborner trail” in Bad Lippspringe op het programma en op donderdag 13 oktober wandelen we rond “Kallen- Op twee avonden, zijnde woensdag 12 oktober (om 18u) en hardt” in Rüthen. vrijdag 14 oktober (om 16u), zal het team van “Fysiotherapie Jung & Dahlbüdding” in de Bürener Königstraße 15 Ook staan er fietsen met kant en klare GPS te huur in het zorgen voor wellness en ontspanning massages. stadhuis van Buren (gelegen in de Fürstenbergerstraße 18). Opgelet: deelname hiervan zal enkel mogelijk zijn na voorHet team van de stedelijke jeugdzorg neemt ook deel aan gaande telefonische reservatie via het nummer +49 (0)2951 de Bürener Actief Week. In “Treffpunkt 34” in de Bahnhof- 2000. strasse 34 zorgen ze voor aangepaste oppas en bezigheid van Overnachten in Büren kan je op de mobilhome stelplaats, in de kinderen tijdens deze herstvakantie. Zo zorgen ze dagehotels of gasthuizen of in de jeugdherberg midden in Welijks tussen 7u30 en 16u voor de leerlingen van de lagere welsburg. klassen niet alleen voor oppas en bezigheid maar bieden ze Informatie en inschrijven via: ook ontbijt en of een middagmaal aan (€ 1 ontbijt, € 3 midStadt Büren dagmaal), zodat de ouders zonder problemen aan de wanTourist-Information delingen kunnen deelnemen. Uiteraard mogen de kleintjes Königstraße 16 altijd ook meewandelen met hun ouders. D-33142 Büren Tel.: +49 (0) 2951 970 124 Ter info: Büren (Landkreis: Paderborn) ligt op ongeveer 3 E-mail: wandern@bueren.de uur rijden of 250 km van de Belgische grens, rechts neven Website: www.wandern-in-bueren.de “Soest”, in de Duitse deelstaat Nordrhein-Westfalen.


Langs rotsen en water

Informatie en boeking: Eifel Tourismus GmbH Kalvarienbergstr. 1 · 54595 Prüm Tel. 0049 6551 96560 · Fax 965696 info@eifelsteig.de · www.eifelsteig.de

info: www.eifelsteig.de

Het langeafstandspad Eifelsteig De Eifelsteig vergt uithoudingsvermogen – 313 km in 15 etappes van Aken tot aan Trier. Als beloning leidt hij de wandelaar langs de verschillende landschappen van het afwisselende middelgebergte Eifel: het veen- en heidelandschap van de Hoge Venen, het rotsachtig Rurtal met stuwmeren en het Nationaal Park Eifel, de Kalkeifel, de kegels en maren van de Vulkaaneifel, de vliet van Lieser en Kyll alsook de bontzandsteenrotsen noordelijk van Trier. De weg loopt altijd wisselend door bossen, dalen en over hoogten. Vanuit Kornelimünster bij Aken slingert de goed gemarkeerde Eifelsteig door velden, duikt lichte bossen in en doorkruist weilanden. Het landschap presenteert reeds op de eerste etappes de kernspreuk van het wandelpad: Waar rots en water je begeleiden. Wie nu in de voorzomer op de steig onderweg is ontmoet regelmatig het „Eifelgold“: een geel bloemenzee die duizenden van bloeiende bremstruiken in het landschap tovert. Maar ook vele soorten van orchideeën verblijden de wandelaar in de tijd van maart tot juli. De

wisselende vegetatie geeft aan het wandelpad het hele jaar door een nieuw gezicht. In de zomer als de zon in de steile rotshellingen voor een mediterraan klimaat zorgt, bieden de donkergroene beekdalen een welkome verfrissing. Vanaf september veranderen de grote Eifelbossen in kleurrijke verfpotten vol van schitterende herfstkleuren. De koele en heldere lucht in de winter toont de Eifel dan onomwonden en eerlijk. Als partner van de Eifelsteig hebben zich in de laatste jaren meerdere meest rondwandelroutes op de Eifelsteig aangesloten. Op deze wegen kan men de landschappelijke schoonheden rechts en links van de langeafstandswandelroute intensief ontdekken bijv. het heidegebied rond om Roetgen of de narcissenweiden bij Monschau. De korte Burgenstieg rond om Manderscheid biedt steeds nieuwe uitzichten op de geweldige kastelen. Op de iets langere Maare-pad ontdekt men meteen zeven maaren van de Vulkaaneifel. Wandelen op de Eifelsteig en zijn partnerwegen beloofd spanning, avontuur en recreatie!


_natuurpracht natuurpracht

© Panthermedia

Laat je verbijsteren! Duitsland heet je hartelijk welkom in zijn uniek natuur- en wandelparadijs. Ontdek adembenemende rotsformaties, prachtige fauna en flora en oneindig mooie landschappen. Ga zelf op verkenning: www.germany.travel/enjoy


Rheinland-Pfalz, de Duitse wandelbestemming bij uitstek De Duitse deelstaat Rheinland-Pfalz blijft voor de Belgen, Nederlanders en Luxemburgers de belangrijkste bestemming in Duitsland. De toeristische topregio’s in zowat alle brochures zijn Moezel, Rijn en Eifel. Maar ook de Ahrvallei, het Naheland, de Hunsrück, het Westerwald, Rheinhessen, de Lahn-vallei en de Pfalz doen het uitstekend. Voor Belgen en Luxemburgers is het een buurland, de Nederlanders moeten eventjes via België of Nordrhein-Westfalen om er te geraken. Vorig jaar registreerde men een recordaantal van 9,4 miljoen bezoekers, goed voor meer dan 25 miljoen overnachtingen. Wandelen is één van de belangrijkste toeristische troeven. Hieronder een overzicht van de belangrijkste wandelroutes in de tien regio’s van Rheinland-Pfalz. EIFEL: Eifelsteig - 313 km - Wandelavontuur van Aken naar Trier: www.eifelsteig.de. De hoofdwandelwegen van het Eifelverein: www.eifelverein.de .Eifeltouren: 23 rondwandelingen in de Zuid-Eifel, waarvan 9 grensoverschrijdend met het G-H Luxemburg - www.naturwanderpark.eu PFALZ: Wandelen in een UNESCO biosfeer: www.wanderportal-pfalz.de LAHN: Lahnhöhenweg. Met de Lahn van het Rothaargebergte tot de Rijn: www.lahnhöhenweg.de

HUNSRÜCK & NAHELAND: Saar-Hunsrücksteig: van Perl naar Idar-Oberstein en Trier - 410 km: www.saar-hunsrueck-steig.de/nl. Soonwaldsteig - 95 km premium wandelweg van Kirn naar Bingen: www.soonwaldsteig.de. WESTERWALD: Westerwaldsteig - 235 km van Bad Hönningen tot Herborn: www.westerwaldsteig.de. RHEINHESSEN: RheinTerrassenWeg: Van Dom tot Dom: 60 km van Mainz naar Worms: www.rheinhessen.de/rheinterrassenweg. ROMANTISCHE RIJN: Rheinsteig - 320 km van Bonn tot Wiesbaden: www.rheinsteig.de. Rheinburgenweg - 200 km van Bingen tot Remagen (Rolandseck): www.rheinburgenweg.com. In de Eifel en aan de Moezel en de Rijn kan je bovendien wandelen over 27 verschillende droompaden: www.traumpfade.info/nl. Een overzicht van zowat alles wat Rheinland-Pfalz te bieden heeft aan wandelingen, vindt u op de site van de toeristische dienst: www.gastlandschaften.de/urlaubsthemen/wandern.

Een aantal verantwoordelijken van de tien regio’s van Rheinland-Pfalz op één foto: Stefan Zindler (directeur RheinlandMOEZEL: Moselsteig - Van Perl aan de Duits-LuxemburgPfalz Tourismus), Ulrike Petersen (Lahntal), Barbara Imo se grens tot Koblenz - 365 km - www.moselsteig.de (Pfalz), Oliver Piel (Ahrtal), Ute Meinhard (Naheland), AHR: Arhrsteig - Van de bron in Blankenheim tot in Sinzig Jörn Winkhaus (Hunsrück), Jeannette Dornbusch (Romanaan de Rijn: www.ahrsteig.de tischer Rhein), Heinz-Peter Thiel (Eifel), Christian Halbig Rotweinwanderweg - 35 km van Altenahr tot Bad Boden(Rheinhessen), Ursula Gerharz (Westerwald) en Sabine dorf: www.ahr-rotweinwanderweg.de. Winkhaus-Robert (Mosel-Saar).


Rosa Flesch - TagungszenTRum

Ga op vakantie op de Klosterberg Maak kennis met ons aanbod: 30 moderne eigentijdse kamers (37 bedden) schitterend uitzicht over het mooie Wiedtal Toegankelijk voor rolstoelgebruikers Panoramalift uitstekende keuken in ons Restaurant “Klosterbergterrassen” middagbuffet, zondagsbrunch (1x per maand), feestmaaltijden Koffie en gebakspecialiteiten 5 nieuwe vergaderruimtes voorzien van de modernste techniek gratis W-lan Rosa Flesch - TagungszenTRum **s Margaretha-Flesch-Straße 12 D- 56588 Waldbreitbach Telefoon: 0049 2638 815031 E-Mail:info.rft@marienhaus.de

www.rosa-flesch-tagungszentrum.de

Aanbieding voor wandelaars 2016 & 2017 2 x overnachting 2 x ontbijtbuffet 2 x 4-gangen avondmaal 2 x begeleide wandeling 2 x lunchpakket voor onderweg 1 x gebruik van ons spa bereik Prijs per persoon in 2P kamer: 129 €

Landhotel

Fernblick

HOTEL - RESTAURANT - TAGUNG BISMARCKSTRASSE 5 53547 HÜMMERICH TELEFON: +49 2687 - 2291 WWW.FERNBLICK.DE

E-MAIL: LANDHOTEL@FERNBLICK.DE

Marc Müller Anzeige Belgien Hotel Fernblick.indd 1

Comfortkamer met douche en wc Gratis Wifi Breng en afhaal service met eigen bussen tot 45 personen Huifkartochten

13.04.16 16:58


10% Kortingsbon Bij voorlegging van deze advertentie bieden we u 10% korting op al onze aanbiedingen. Geldig tot 18 december 2016.

Kerststaldorp Waldbreitbach

27 November 2016 - 2 Februari 2017

© Fotostudio Bergob

Vele kerst-highlights Grootste natuurwortel-kerststal ter wereld (Guinness World Record) „Ster van Bethlehem“ wandelweg met 3.500 gloeilampen Drijvende adventskrans op de Wied 8 meter hoge kerstpiramide Kerstmarkt tijdens 2de en 3de adventsweekend Historische localiteit met romantische vakwerkhuizen Graag maken wij u een offerte voor een dagtocht, aarzel dus niet met ons contact op te nemen. Touristik-Verband Wiedtal e. V. · Neuwieder Straße 61 · D-56588 Waldbreitbach Tel. +49 (0)2638 4017 · Fax +49 (0)2638 6688 · info@wiedtal.de · www.wiedtal.deHet Wiedtal Het “Wiedtal” ligt midden in het Natuurpark Rhein- reizen de torens van het klooster van de Waldbreitbacher Westerwald tussen de Westerwald-Steig en de Rheinsteig. Franziskanerinnen voor je neus op. Tijdens deze wandeling zijn er meerder rustbanken voorzien, maar je kan ook op Rondom de levendige Wied vinden wandelaars het decor maar liefst 5 verschillende plaatsen overnachten en eten. voor een waarlijk droomachtige wandelvakantie. De “Wäller Tour Bärenkopp” zal je zeker verrassen! Of het nu de Wiedpromenade in het luchtkuuroord van de vallei is of de romantische zijdalen met zijn eenzame paden, Ken je al de vier belevenistochten in het Wiedtal? De ronder is voor iedere wandelaar keuze te over. wandelingen Basaltbogen, Katzenschleif, Wiedblick-Tour und Wiedtaler Höhenpfad laten je toe de Westerwaldsteig op één dag te ontdekken. Twee tochten van de Westerwald-Steig gaan ook direkt door het Wiedtal. Etappe 15 van Strauscheid naar Waldbreitbach en etappe 16 verder door naar Bad Hönningen aan de Rijn. Vanaf de eerste adventszondag tot 2 februari presenteert Waldbreitbach zich als Kerst- en Kerststallendorp. De meest bekende attractie is ‘s werelds grootste natuurwortel kribbe in de parochiekerk. De “Ster van Bethlehem” in het bos van Waldbreitbach is een wandeltocht die verlicht is met 3500 sfeervolle gloeilampen en 50 kribben telt verspreid Extra in de kijker staat ongetwijfeld de nieuwe kwaliteitsvol- over het gehele parcours. Voor een kortere winterse wandele tocht de “Wäller Tour Bärenkopp”, een zeer afwisselings- ling doorheen het romantische vakwerkdorp is de “ Kleine rijke wandeling van 11,6 km die we nu kort beschrijven. Krippenweg” een zeer geschikte keuze. Voorbij de Joodse begraafplaats gaat het vlot omhoog via langgerekte haarspeldbochten. Interesse gewekt? Bekijk dan zeker ook De wilde “Hochscheider Seifen” zijn van een natuurlijke eens ons uitgebreid fotoalbum op de wanschoonheid met rechts het geërodeerde basaltbekken en delkrant website of scan de QR-code in: links van je de rotswanden. Vanop de “Bärenkopp” met zijn https://wandelkrant.be/westerwald/ kruis op 304 meter hoogte heeft u een fantastisch uitzicht op het idyllische dal. In het daaropvolgend weidelandschap Meer informatie via: Touristik-Verband Wiedtal e.V. Neuwieder Straße 61 56588 Waldbreitbach Duitsland Tel.: 0049 2638 4017 E-mail: info@wiedtal.de Website: www.wiedtal.de Website Kerstgebeuren: www.weihnachtskrippendorf.de


Sprookjesachtig Hessen Wandelen in de heimat van de gebroeders Grimm Een bij ons nog (spijtig genoeg) te weinig gekende wandelbestemming is Noord Hessen. En dat niettegenstaande de toeristische dienst zowat overal aanwezig is, zoals recent nog tijdens de “Vlaanderen Wandelt” dag. In het noorden, rond de stad Kassel, hebben de gebroeders Grimm geleefd en gewerkt en hun wereldberoemde sprookjes verzameld. En hier liggen ook wandelparadijzen als de Edersee met het er aan grenzende nationaalpark Kellerwald. En westelijk van Kassel ligt het natuurpark Meiβner-Kaufunger Wald met de Grimmsteig. In deze reportage maakt u kennis met wat Noord Hessen aan de wandelaar te bieden heeft. Met vooral veel informatie en foto’s. En eind volgend jaar brengen we u dan een uitgebreid “live” verslag van een vierdaagse wandeling rond de Edersee en in het Kellerwald. Hessen is bij ons vooral bekend voor zijn hoofdstad Wiesbaden en voor Frankfurt, het zakelijke en financiële hart van Europa. De economisch sterke Duitse deelstaat heeft op het vlak van wandelbestemmingen heel wat te bieden. Zo zijn er in het westen de Rheingau (met het laatste deel van de Rheinsteig), het Taunus gebergte en het dal van de Lahn. In het zuiden het Odenwald en de Bergstrasse. En in het noorden het Habischtswald, het Reinhardswald, en het Kellerwald. Zoals de naam het al laat vermoeden, bosrijke gebieden. In dit artikel hebben we het over het noorden van Hessen. Het stroomgebied van de Werra en de Fulda. Twee rivieren die in Hannoversch Münden samenvloeien tot de Weser. En aan die samenvloeiing staat de historische “Weserstein”, die dichters geïnspireerd heeft: „Wo Werra sich und Fulda küssen Sie ihre Namen büßen müssen Und hier entsteht durch diesen Kuss Deutsch bis zum Meer der Weserfluss“ De Werra en Fulda verzoenen (“büßen”) zich dus vanaf hier en stromen samen naar Bremen en de Noordzee in Bremerhaven. Werra of Weser betekent in het oud Germaans water. Hannoversch Münden is een droomstadje met zeshonderd vakwerkhuizen… maar we dwalen af, want de stad ligt in de deelstaat Niedersachsen en ons verhaal speelt zich stroomopwaarts van Werra en Fulda af, in Noord Hessen!

Kellerwald Achttien soorten (boom) vleermuizen, zowat duizend soort kevers, wilde katten

en lynxen, dambord vlinders, reeën en everzwijnen en zeshonderd jaar oude “Knorreichen” (eiken met rare kronkels). Samen met een overweldigende, ongeschonden natuur en een grote keuze aan wandelwegen maakt het nationaal park Kellerwald de hoofdredenen waarom we hier vier dagen op ontdekkingstocht zijn. Het park (één van de 16 nationale parken van Duitsland) bestaat sinds 2004 en is in 2011 opgenomen in de lijst van UNESCO werelderfgoed. Vooral omwille van de waarde als oud beukenbos. Door de zure bodem en rotsige bodem krijgen de bomen weinig voedsel, wat vaak tot grillige vormen leidt. Extreem op dat vlak zijn de zogenaamde Knorreichen. Een soort van eiken die, omdat ze weinig vocht en voedsel uit de bodem kunnen halen, zeer langzaam groeien en dat in de meest grillige vormen. Echte heksenbomen als het ware, die soms tot zeshonderd jaar of meer oud worden. Vooral wie langs de Urwaldsteig langs de Edersee loopt, kan ze bewonderen. Al dan niet opgeschrikt, zoals wij, door enkele everzwijnen op de loop. Meer dan negentig procent van het 5738 hectare grote Kellerwald is vrij van exploitatie. Dat betekent dat afgestorven bomen gewoon blijven liggen en vergaan. Een ideale voedingsbodem voor allerlei zwammen, paddenstoelen, kevers en andere insecten. Een deel van het park ligt boven de vierhonderd meter en is een heide gebied. Met zeldzame planten en vlinders, zoals het dambordje.


hoog te houden voor de scheepvaart. In de zomer kan het dan ook zijn dat het stuwmeer vier tot meer meter onder het normale niveau staat. Zodat delen van eertijds ondergelopen dorpen weer zichtbaar worden, zoals een voormalige brug. Op de Edersee is ook een ferrydienst, wat interessant is om tussen twee punten een deel van een wandelroute te lopen.

Grimmsteig

Een speciale wandeling om er van de genieten is het 4,1 km lange Heide-Erlebnispfad. Wij deden een deel van deze wandeling onder leiding van een natuurgids, de (Nederlands sprekende) Rita Wilhelmi. Wie wil gaan wandelen in het park, raden we aan vooraf het Nationaal-Park-Centrum te bezoeken. Er zijn o.a. de tentoonstellingen Oer-Schatten uit de wildernis en Boswerk en de 4D-zintuigenbioscoop, waarin je een tocht maakt door de wildernis. Meer info verder bij “Info & documentatie”.

Edersee

De Edersee is het derde grootste stuwmeer van de Bondsrepubliek (max. tweehonderd miljoen m³) . De stuwdam werd gebouwd tussen 1908 en 1914. Keizer Wilhelm zou de dam officieel komen openen maar de eerste wereldoorlog gooide roet in het eten. Tussen 16 en 17 mei 1947 werd de dam gebombardeerd door de geallieerden als onderdeel van de operatie Chastise. De vloedgolf spoelde door de vallei tot wel 30 km stroomafwaarts, met een enorme verwoesting en veel burgerslachtoffers als gevolg. De aanval gebeurde door een RAF squadron dat de naam Dam Busters meekreeg. In 1955 kwam de film The Dam Busters uit met Michael Redgrave in een hoofdrol. Waar men zou verwachten dat het stuwmeer dient voor de drinkwatervoroziening, is dit niet zo. Wel fungeert het als waterreservoir om het waterpeil van de Weser voldoende

Noord Hessen is de heimat van de gebroeders Jacob en Wilhelm Grimm. Ze werden geboren in Hanau en groeiden op in Steinau. Wij kennen ze vooral omwille van hun sprookjesverzameling. Gebaseerd op sagen en legenden die ze overal ten lande verzamelden. Maar belangrijker nog zijn de gebroeders Grimm als taalkundigen. In 1852 begonnen ze immers met de samenstelling van een Duits woordenboek. Vroeg of laat moesten deze gebroeders Grimm hun eigen wandeling krijgen. En dat gebeurde in 2011 met de opening van de Grimmsteig. Een 84 km lange rondwandeling. Ingedeeld in drie of vijf etappes. En met Nieste als startplaats. Nieste is ook de standplaats van het Grimmsteig Touristik kantoor. En waar zich tevens een Wandelschool bevindt. In deze wandelschool kan je terecht voor alle informatie over de Grimmsteig en je kan er de tocht helemaal laten organiseren (inclusief overnachtingen, bagagetransport enz.) Nog bijzonder aan Nieste is de Könings-Alm. Een grote Beierse Alpen-Stube, met alles er op en aan. Inclusief Lederhosen en Schweinehaxe ( www.koenigsalm.de/index1.htm). De 84 km lange rondwandeling is niet bepaald een toetje. Het laagste punt is 200 meter, het hoogste 715 meter en in totaal moet er 2400 meter geklommen en evenveel gedaald worden. In september 2015 werden er voor het eerst een wandeling van 80 km (binnen de 24 uren) en een wandelmarathon van 42 km georganiseerd. Op 24 mei van dit jaar viert de Grimmsteig zijn eerste lustrum. En van 24 tot 26 juni worden de Grimmsteig-dagen georganiseerd (www. grimmsteig.de/grimmsteig-tage). Met wandeltochten van 14, 25, 40, 58 km en een nachtwandeling van 44 km. En, zo-


als vorig jaar, de volledige GrimmSteig over 84 km. En voor de superwandelaars tenslotte is er, naar aanleiding van de vijfde verjaardag, een Grimmsteig XL over een afstand van 111 km en met 3000 meter hoogteverschil. Wie het schoentje past…

Wandelingen

In het nationaalpark zelf zijn er nog een twintigtal kleine routes, schommelend tussen 4 en 10 km. Zoals het hierboven vernoemde Heide-Erlebnispfad. Een paar andere aanraders zijn: de Elsebach-Route (een leerpad), de Hagenstein-Route (met onderweg de Loreley van het Edertal), het Selingenpfad (afwisseling van heide en beukenwoud) en de TraddelkopfRoute (over de hoogste berg van het park, 626m) De Ederhöhenweg Van de bron van de Eder in het Rothaargebergte, langs onder meer de Edersee, tot aan de monding van de Eder in Fulda. En dat over een afstand van 234 km. www.wanderkompass.de/Hessen/ederhoehenweg.html

Regio van de Grimmsteig (westelijk van Kassel): De Habichtswaldsteig Een 85 km lange route tussen Zierenberg en de Edersee. www.habichtswaldsteig.de Het Hugenotten- und Waldenserpfad De cultuurroute van de Europese Raad, waarvan het Duitse deel zowat 1000 km bedraagt. We trachten hier een zo volledig mogelijk overzicht te geven www.hugenotten-waldenserpfad.eu van de belangrijkste wandelroutes. Voor nog meer wandelmogelijkheden in Noord Hessen kan u terecht op de diverse De Weserberglandweg Een wandelpad van 225 km door het Weserbergland. websites. www.weserberglandweg.de

Regio Kellerwald-Edersee:

De Kellerwaldsteig De rood-wit bewegwijzerde hoofdroute is 156 km lang en loopt ten noorden van de Edersee, een stukje door het nationaalpark en voor het grootste deel door het natuurpark ten zuiden van de Edersee. Drie alternatieve groen-wit bewegwijzerde routes maken het mogelijk de hoofdroute op te delen in een noordelijke, zuidelijke en westelijke route. www.naturpark-kellerwald-edersee.de/de/kellerwaldsteig/ Start/. De Urwaldsteig Deze 68 km lange route voert helemaal rond het stuwmeer langs de (soms steile) overs. Met schitterende uitzichten en ontmoetingen met bizarre bomen. www.urwaldsteig-edersee.de. Meer uitleg over de twee routes: zie www.naturpark-kellerwald-edersee.de.

De Märchenlandweg Een netwerk van 400 km aan wandelwegen met de sprookjes van de gebroeders Grimm als leidraad. www.kassel-land.nordhessen.de/de/maerchenlandweg De Kassel-Steig Een panoramaweg van 160 km die van start gaat aan het 8 meter hoge Hercules standbeeld in het Willemshöhe park in Kassel. http://kassel-steig.de.

INFO & DOCUMENTATIE Voor algemene en gedetailleerde informatie over alles wat Hessen te bieden heeft, verwijzen we naar de website www.hessen-tourismus.de/nl. Specifiek voor de stad en de streek rond Kassel, kan u terecht bij www.kassel-marketing.de. En vanzelfsprekend op de Nederlandstalige site van de Duitse nationale dienst voor toerisme www.germany.travel/nl. Daar vindt u ook de contactadressen van hun bureaus in Brussel en in Amsterdam. Een algemeen overzicht van wat de deelstaat Hessen te bieden heeft, krijg je in de (Nederlandstalige) Merian live gids “Sprookjesachtig Hessen” die we al ooit via de Wandelkrant verloot hebben. Alles en nog wat over het nationaalpark Kellerwald-Edersee vindt u op de site: www.nationalpark-kellerwald-edersee.de (ook - beperkt - beschikbaar in het Nederlands).


Alle toeristische info over de Edersee, de recreatie en ver- Tijdens de verkenning van de Grimmsteig logeerden we in blijfsmogelijkheden vindt men op de site www.edersee.com de ruime kamers (met keukentje) van het kleine Pension (ook in het Nederlands). Sonnenhang. Info: Pension Sonnenhang, Wat de Grimmsteig betreft, is het aanspreekadres GrimmWartenhof 11, 34329 Nieste. steig Touristik. Meer info via hun site: www.grimmsteig.de. Tel. +49-5605-9398967. E-mail: touristik@grimmsteig.de. Mail: sabineplessmann@yahoo.de. Als kaartmateriaal voor de Kellerwald-Edersee volstaat de Wander- und Radwanderkarte Edersee (1:25 000), een gezamenlijke uitgave van het nationaalpark en van de toeristiGilbert Roels sche dienst van de Edersee en ook daar te bekomen (€ 4,50, (met dank aan Louis Thielemans) ook via Amazon te bestellen). Voor de Grimmsteig en omgeving is er de Grimmsteig Gesamtkarte met fiets- en wandelroutes, uitgegeven bij GeoVerlag Kaufungen (€ 4,90) Wij overnachtten tijdens de verkenning van het Kellerwald en de Edersee in het 3-sterren superior hotel Werbetal in het dorpje Waldeck, vlakbij de Edersee. Het maakt deel uit van de groep Flair Hotels. De eigenaars, de familie Gerlach, weten heel wat af van de regio en de wandelmogelijkheden en organiseren zelfs infoen filmavonden. Wij genoten er vooral van het uitstekend en rijkelijk ontbijtbuffet, met veel natuurproducten. Info: Hotel Werbetal, Uferstrasse 28, 34513 Waldeck / Nieder-Werbe. info@hotel-werbetal.de, www.hotel-werbetal.de.


Wandel-trilogie Allgäu Een nieuwe langeafstandsweg in Beieren

Een nieuwe, driedelige langeafstandsweg van zomaar eventjes 876 km in het zuiden van Duitsland. Dat is zeker geen alledaagse gebeurtenis. Deze Allgäu-trilogie speelt zich af aan de grens met Oostenrijk. En af en toe zelfs er even over. In oktober gingen we, als enige Belg en in het gezelschap van een Nederlandse en vijf Duitse journalisten, deze Beierse parel ontdekken. Volgens de Duitse nationale dienst voor toerisme betekent Allgäu een bergachtig landschap met veel weiden en veel meren en waterplassen. Het gebied grenst aan de Oostenrijkse grens in het zuiden, aan de Bodensee in het westen en aan de rivier de Lech in het oosten. De Lech, die bij vele Belgische en Nederlandse vakantiegangers gekend van het gelijknamige dal in Oostenrijk, stroomt via de stad Füssen noordelijk naar de Donau. Füssen is een kroonjuweel in de Allgäu en een belangrijke toeristische trekpleister. Hoofdreden daarvoor is de nabijheid van het sprookjeskasteel Neuschwanstein van koning Ludwig II van Beieren. Een koning die naar verluidt ook veel wandelde en tijdens onze reis ontdekten we een paar van zijn geliefkoosde plekjes in de streek.

Trilogie

De nieuwe “Wandertrilogie Allgäu” is geen langeafstandsweg, wel een wandelnetwerk van 876 km, (eventueel) in te delen in 51 etappes, verdeeld over drie hoofdroutes. De slogan is “Im Dreiklang mit der Natur”. Dreiklang is Duits voor driestemmig. In de muziek betekent het zoveel als het samenklinken van drie tonen. Hier toegepast op drie verschillende routes die de natuur als gezamenlijk thema hebben. Drieëndertig toeristische dorpen en steden hebben hun krachten gebundeld om dit project te realiseren.

De drie routes zijn: De Wiesengänger Route, 387 km lang en in het groen bewegwijzerd. Zoals de naam en de kleur het al laten vermoeden, krijgt de wandelaar hier heel wat weidelandschappen onder de voeten. Heuvels, velden, weiden, morenen, moeras en veen wisselen elkaar af. Wij zijn hier onderweg in de verre uitlopers van de Alpen en dit is dan ook het gemakkelijkste deel van de trilogie. De tweede route is de Wasserläufer Route, 377 km lang en logisch blauw bewegwijzerd. Want de belevenis van het waterlandschap staat hier centraal. Rivieren en beken, watervallen, meren en vijvers zijn hier het wandeldecor. En meteen trekken we hier al wat dieper het voorgeborchte van de Beierse Alpen in. De Himmelsstürmer Route is de laatste. In het rood bewegwijzerd en 338 km lang. Het rood verwijst naar de moeilijkheidsgraad, de naam naar de hoogte van de enkele Alpentoppen op het parcours. Hier zijn we in de Königs Alpen, de geliefkoosde streek van koning Ludwig II. Met af en toe een echt Alpijns pad op het programma, zoals we zelf kon-


den ervaren. En op sommige plaatsen loopt de route ook even op Oostenrijks grondgebied, zoals we zelf konden ervaren in de omgeving van de Saloberalm, een populaire middagstop. De drie routes sluiten op elkaar aan en lopen soms parallel. Waar dat gebeurt met de eerste twee routes, ontstaat een bijkomende, groenblauw gemarkeerde route van 122 km die de naam Wiesengänger-Wasserläufer Route meekrijgt. En wanneer route twee en drie elkaar ontmoeten, ontstaat de Wasserläufer-Himmelstürmer Route. Blauwrood bewegwijzerd en 175 km lang. Tijdens onze reis liepen we een stuk over deze blauwrode route, met name de Maximiliaansweg, die de Beierse koning Maximilian II in 1858 zelf ook bewandelde. De weg vertrekt in Pfronten en voert met een stevige klim over de Zirmgrat en door het Faulenbacher Tal naar Füssen. Onderweg komt men langs de Falkenstein, de hoogst gelegen (1286 m.) burchtruïne van Duitsland. Ludwig II wou hier een sprookjesslot bouwen in de stijl van Neuschwanstein. Wat hem nooit lukte en gezien de locatie (boven op een steile rots) begrijpelijk is.


Met de auto geraak je er het best over de A7 autoweg vanaf Ulm. En de dichtstbijzijnde luchthaven is München. De toeristische dienst van de Allgäu en vooral de organisatie achter de Wandertrilogie kunnen zorgen voor parcoursplanning, reservaties in hotels, pensions en berghutten en het transport van de bagage.

Praktisch Bewegwijzering, rustbanken, picknicktafels, informatiepanelen en zo meer, zijn van een uitstekende kwaliteit. Elke wandeling is in beide richtingen bewegwijzerd, met op de belangrijke kruispunten de aanduiding van de afgelegde en nog af te leggen afstand, evenals de afstand naar interessante punten en plaatsen. En vanzelfsprekend interactief met andere wandelroutes die het pad kruisen.

INFO & DOCUMENTATIE Alles en nog wat over dit wandelnetwerk is te vinden op de site www.wandertrilogie-allgaeu.de. Deze site is eigenlijk een onderdeel van de site www.allgaeu.de, waar u terecht kan voor algemene (toeristische) informatie over de Allgäu. Op de site is (vanzelfsprekend) een interactieve kaart met routeplanner beschikbaar en met heel wat wandelsuggesties. Bij de gedrukte informatie is er als basiswerk het 270 pagina’s tellende boekje “Das Serviceheft der Wandertrilogie Allgäu”. Gratis verkrijgbaar bij de toeristische dienst (en op toerismebeurzen). Dat geldt ook voor een 14 bladzijden tellende brochure en de overzichtskaart (allebei te downloaden van de website). Tenslotte kan u eveneens terecht bij de Duitse nationale dienst voor toerisme in België en Nederland: www.germany.travel/nl.

Wij overnachtten en aten tijdens de verkenning van deze Voor wie graag met de trilogie drie nachten in de Allgäu. De eerste nacht was dat trein reist: 22 treinsta- in het hotel Bavaria in Pfronten. Een hotel dat specifiek op tions liggen onmiddel- families met kinderen is afgesteld en daar heel wat extra lijk langs het parcours service voor geeft. Maar wandelaars zijn hier ook welkom en nog eens 33 liggen (www.hotel-bavaria-pfronten.de). in de nabije omgeving De tweede nacht verbleven we in het mondaine en grote hoervan. Wie zijn reis tel Schlosskrone in Füssen, ook bij buitenlandse toeristen wil voorbereiden kan heel populair (www.schlosskrone.de) terecht op twee sites: www.bahn.de (de alge- De derde nacht tenslotte gedroegen we ons als echte wanmene site van de Duitse delaars en sliepen, aten en dronken (de laatste twee in spoorwegen) en www. ruim voldoende mate) in de Kenzenhütte, hoog boven bahnland-bayern.de Halblech. En met strakke hand gerund door drie gezusters (de regionale site van (www.bergasthof-kenzenhuette.de). de spoorwegen in Beieren). Gilbert Roels


Ken je al deze wandelroute?

De 106 km lange Zweitälersteig voert je doorheen de mooiste hoekjes en plekjes van het Elztal en het Simonswäldertal. Deze twee naastliggende dalen liggen in het natuurpark Zuidelijk Zwarte Woud. Ongerepte natuur en prachtige vergezichten zijn hier onafscheidelijk met elkaar verbonden en bekronen hiermee deze mooie wandelweg.

De Zweitälersteig verbreekt de sleur. Kom naar hier! www.zweitaelersteig.de Info en boekingen: ZweiTälerLand Tourismus | Elztal & Simonswäldertal Im Bahnhof Bleibach | D-79261 Gutach im Breisgau Tel: +49 (0)7685-19433 | info@zweitaelersteig.de


Kaiserstuhl nabij het Zwarte Woud

In onze vorige “Winter” editie lieten we jullie al kennis maken met Duitslands warmste wijnregio, de Kaiserstuhl. Een vulkanisch stulpje van een 16 km bij 12 km met een hoogste punt gelegen op 355 m boven de naastgelegen Rijn. Vandaag maken we een wandeling dwars over deze Kaiserstuhl: het Neunlindenpfad.

Neunlindenpfad Het Neunlindenpfad is in principe geen rondwandeling maar door gebruik te maken van de trein (die je gratis kan gebruiken in deze regio met je Konus gastenkaart) kan je eenvoudig terug sporen naar de startplaats, zijnde het treinstation van Ihringen.

De wandeling vertrekt hier noordwaarts over de De Totenkopf met zijn 559 m vormt het hoogste punt Totenkopf, de Neunlindenturm, Eichelspitzturm en de dat overwonnen dient te worden en kentekend is voor de Katharinenkapelle naar Endingen toe. Het is een halfzware Kaiserstuhl. wandeling niet zo zeer vanwege de afstand (net geen 17 kilometer), maar wel omwille van de 700 hoogtemeters. Je gaat over de drie hoogste punten die de Kaiserstuhl rijk is. Maar dat levert gelijk ook fantastische zichten op. We hadden pech dat Gasthaus Lenzenberg bij het eerste en gelijknamige uitzichtspunt net een weekje gesloten was.

De laatste klim is die naar de Neunlindenturm (een “turm” is een toren). Hier heb je een 360 graden panoramisch zicht over de gehele Kaiserstuhl tot tegen het Zwarte Woud. Bij helder weer kan je zelfs het klooster van Freiburg in de verte ontwaren. De wandeling (pfad) die we vandaag volgen is


Ihr Weg nach Breisach am Rhein

Von deutscher Seite: Mit dem Pkw: Über die Autobahn A5 BaselFrankfurt, Ausfahrten Riegel, Freiburg-Süd oder Bad Krozingen. Mit der Bahn: Über Freiburg-Hauptbahnhof, von dort sehr gute Bahnverbindung nach Breisach mit der Breisgau-S-Bahn. Von französischer Seite: Mit dem Pkw: R.N. 83 bis Colmar, ab dort R.D. 415. Mit der Bahn: Über Bahnhof Colmar, von dort Busverbindung nach Neuf-Brisach, Rheinbrücke und Breisach. Mit dem Flugzeug: Euro-Airport Basel–Freiburg–Mulhouse, von dort mit dem Airport Bus nach Freiburg (www.freiburger-reisedienst.de). Preisgünstige Anreise mit dem RIT Schwarzwaldticket, erhältlich bei: Schwarzwald Tourismus GmbH, Tel. 07721 846464.

Charmante stad aan de Rijn – tussen het Zwarte Woud en de Elzas

Onze Tips

Historisch stadscentrum rondom de St. Stephanskerk

Je route naar Breisach:

Veelzijdig aanbod van camping tot en met 4 sterren hotel Geniet van de Badische wijnen + sekt en de Badische keuken Fietsroutes via overwegend vlak terrein Wandelen in het unieke landschap van de Kaiserstuhl Uitstapjes naar Freiburg, naar het Zwarte Woud en de Elzas 91

Uw contact: Breisach-Touristik Marktplatz 16, D-79206 Breisach Tel. +49 7667 940155, marketing@breisach.de www.breisach-urlaub.de

dan ook naar deze plaats vernoemd.

Onderweg komen we ook een kinderleerpad tegen, ideaal om vanuit Ihringen met de Kids op een voor- of namidag Onderweg wandel je zowel in de vlakke zon bergop als ook te doen. Aan de hand van tal van infoborden - aangepast door zeer schaduwrijke holle wegen die in het voorjaar aan de leefwereld van het kind - maak je een mooie kouder zullen aanvoelen. ontdekkingstocht samen met “Wendelin” doorheen het mooiste stukje van deze Kaiserstuhl. Wedden dat er ook GPS caches liggen ;-). Ihringen alleen al is goed voor ruim 600 hectare wijngaarden. Bij vele wijngaarden zie je nog rozen op de kop van de rijen staan. Dit doet men niet voor de sier maar het voorziet in een vroegtijdige alarmering van meeldauw op de druivenstokken. Rozen worden als eerste aangetast. De wijnbouwer kan dan tijdig met de bestrijding beginnen.

Als je door de Dulltalgasse wandelt, een holle weg nabij Ihringen, zie je nog afgesloten Löss kelders. Deze koele vorstvrije ruimten werden niet enkel voor opslag van gereedschap en aardappelen gebruikt, maar functioneerden tijdens de winter van 1944-1945, op het einde van W.O. II, als schuilkelder voor moeders met hun kinderen, die hier verschillende weken schuilden.


De oude beukenbossen op de kam van de Totenkopf bieden in de zomer schaduw en in de herfst een prachtig kleurspektakel waarbij alle cachetten van de rood gekleurde bladeren met het zonlicht spelen. Vanuit Neunlinden gaat het steil naar beneden naar de Vogelsangpass. Vervolgens richting Eichelspitze, waar je een afsteker naar de gelijknamige toren zeker de moeite loont. De Eichelspitzturm biedt je een blik over de gehele Kaiserstuhl. De wandeling gaat vervolgens richting Passhöhe gelegen tussen Schelingen en Bahlingen, de Bahlinger Eck en dan naar de Katharinenberg waar je in het voorjaar vele soorten orchideëen bloeien. Aan de Katharinenkapelle halen we onze knapzak nog eens boven. Via het Erletal wandelen we naar beneden Endingen binnen. In dit stadje kan je ook onder begeleiding van een stadsgids de Gässliwanderung maken. Gässliwanderung is genoemd naar de vele steegjes. Voorzie een vijftal uren voor deze wandeling indien je van tijd tot tijd ook even stopt en rondkijkt. We vonden het een mooie wandeling in Duitslands warmste wijnoord. Ideaal te combineren als een daguitstap bij een verblijf in het Zwarte Woud. De kans is groot dat je bij een regenachtige dag in het Zwarte Woud je hier mooi in het zonnetje kan wandelen. Naast deze wandeling zijn er nog een aantal andere die je de Kaiserstuhl op hun mooist tonen. En mocht je al vroeg op been zijn, dan kan je aansluitend nog een bezoek brengen aan Breisach en de Geldermann Privatsektkellerei met een “Sektprobe” (vooraf te reserveren). De wandelkaart voor deze wandeling kan je bekomen voor € 4,95 bij een van de vele toerismekantoren. Verdere tips via onderstaande websites: Kaiserstuhl informatie: • wandelkrant.be/kaiserstuhl • www.naturgarten-kaiserstuhl.de Wanneer trek jij er eens naar toe? Marc Thijs


29e

Heuvelland4daagse

Vilt - Valkenburg

Vierdaagse wandeltocht door het heuvelachtige Limburgse Landschap rond Vilt – Valkenburg aan de Geul in Nederlands Limburg, veelal over veldwegen en bospaden. Elke dag genieten van de mooie Limburgse natuur, het afwisselende landschap en de gezellige sfeer.

11 - 14 augustus 2016

Voor meer info: www.heuvelland4daagse.nl 4 dagen wandelen en genieten in het 5 sterrenlandschap van Zuid-Limburg!

Alle rustplaatsen zijn nu ook bekend en alle wandelweggetjes daar naar toe ook; het worden weer mooie wandeldagen!!! Ook dit jaar kunnen de wandelaars weer kiezen uit vijf wandelafstanden: 7 – 14 – 21 – 28 – 42 kilometer. Na het wandelen is het gezellig genieten van de muziek in het paviljoen en van de heerlijke ontspannen sfeer op en rond het terrein. Vooral op de finish dag, zondag 14 augustus, is het een-en-al gezelligheid. De officiële opening van deze 29e editie is op woensdag 10 augustus om 20u30 bij het feestpaviljoen. Aansluitend aan deze opening is er weer een spectaculair openingsprogramma.

h4d-adv-2016-staand.indd 1

Start dagelijks vanaf café-zaal ‘t Vöske in Berg en Terblijt

Wandel je dit jaar ook weer mee tijdens de 29e Heuvelland4daagse vanaf 11 augustus?

Bij opgave vóór 15 juni a.s. korting op het inschrijfgeld. Info: 043 - 6040885 www.heuvelland4daagse.nl

Ook de gratis Wandelkrant zal hier te verkrijgen zijn!

09-11-15 09:33

Wandelen over prachtige wandelpaden Het cultuurlandschap van het Midden-Rijndal, waardoor de RheinBurgenWeg loopt, is sprookjesachtig mooi. De afwisselende paden slingeren zich adembenemend over heuvels en door fraaie zijdalen. Ideaal voor avonturiers en mensen die graag iets willen leren, voor mensen die stress op het werk hebben en voor iedereen die naar even iets heel anders op zoek is. De RheinBurgenWeg biedt een veelzijdige combinatie van avontuur en bezinning.

Romantischer Rhein Tourismus GmbH · Tel.: +49 (0)261-9738470 · E-Mail: info@rheinburgenweg.com

www.RheinBurgenWeg.com


Prettige bijkomstigheid is dat de bewoners van Rhodos heel vriendelijke mensen zijn die bijna allemaal wel Engels of Duits spreken en graag met de buitenlandse toerist een babbeltje maken. Maar ze zouden wel moeten ophouden er zo’n rommel van te maken. Daar kom je als zonaanbidder op het strand natuurlijk niet achter, maar als je zoals wij wandelend de omgeving verkennen, raak je verbijsterd door de troep die je zo af en toe aantreft. IJskasten, ovens, grofvuil, oude auto’s en boten, werkelijk alles wordt gewoon in de struiken gedonderd. En daar moeten ze nog een behoorlijk stuk voor rijden ook, zodat ze net zo makkelijk even naar de vuilstort hadden kunnen gaan! Gelukkig beginnen nu ook de eilandautoriteiten te beseffen welke schade dit veroorzaakt en zijn de eerste maatregelen genomen. Kijkt u trouwens ook niet vreemd op als u ineens een aan een boom of struik een vastgebonden hond in een volledig verlaten gebieden aantreft. Het schijnt te maken te hebben met de grote aantallen loslopende geiten. De honden zien er overigens best wel verzorgd uit, zijn benaderbaar en vriendelijk, maar het is duidelijk dat dieren hier wat lager in de pikorde staan dan wij gewend zijn.

Rhodos puur genieten “Wat zullen we morgen eens eten?” Terwijl we nog na zitten te genieten van een fantastische maaltijd met een zelfgebrouwen raki, schuift Stergos Papamichael alweer aan om de maaltijd van morgen te bespreken. Stergos houdt namelijk van koken. Met producten uit eigen tuin. Want de familie van Irini en Giannis Papamichael heeft niet alleen een gezellig familiehotel, verderop in de heuvels onderhoudt men ook een wijngaard, olijfboomgaard, eigen kruidentuin en het vlees en de vis worden bij de buren gekocht. Verser kan dus niet en als je dan ook nog een begenadigd kok als Stergos bent, die nota bene zelfs zijn eigen brood bakt en ook als slager prima uit de voeten kan, begrijpt u wel dat het smullen is.

Het zijn kleine smetjes op een verder zeer aangenaam verblijf op het eiland dat zijn naam aan de rododendron - in het Grieks ‘Boom van Rhodos’ - leende. Vanuit het dorpje Kalavarda, waar we verblijven, zijn wandelingen uitgezet die variëren van drie tot zestien kilometer. Je kunt ze naar believen ook koppelen en ze zijn het hele jaar door te lopen. Want Rhodos heeft een heerlijk klimaat waar het zelden kouder is dan tien graden. We lopen door verlaten valleien, langs vrijwel lege stranden en door bloeiende wijngaarden met fraaie vergezichten op de blauwe Egeïsche Zee en de Turkse kust. We bezoeken onderweg de ruïnes van de antieke stad Kamiros, in de oudheid een van de drie stadsstaatjes op Rhodos en nu bezocht door vele toeristen die worden aangevoerd in bussen. Bij de restaurantjes in de omgeving is het dan ook druk, maar als je even verder loopt, is het weer stil en krijg je alle aandacht van de tavernahouders. Die het trouwens zichtbaar moeilijk hebben. Door de komst van de all-inclusive hotels komen de toeristen bijna niet meer van hun plaats af en vooral de winkeltjes en restaurantjes die wat verder weg liggen, hebben daar onder te lijden. Wij vinden het echter prima...

Het is dus maar goed dat we naar Rhodos zijn gekomen om te wandelen zodat we het teveel aan calorieën er gelijk weer af kunnen werken. Wandelen op Rhodos? Ja, want alhoewel het eiland vlak voor de Turkse kust natuurlijk vooral bekend is door het heerlijke klimaat en daarom bij de zonneaanbidders zeer geliefd, heeft het ook een fantastische natuurrijkdom. Doordat de plaatselijke bevolking allerlei weggetjes heeft gecreëerd om bij hun privé-wijn- of olijfboomgaard te We bezoeken ook het fraai gerenoveerde hotel Elafos op komen, leent Rhodos zich ook uitstekend om per voet eens de berg Profitis Ilias, die we als onderdeel van een wandewat verder te kijken dan alleen de hotels en stranden. ling beklimmen. Pittig stukje klauteren overigens, maar met


koele noordkust het hele jaar een genoegen. Toch is een wandelverblijf buiten het seizoen aan te raden. Voor verdere inlichtingen: www.snp.nl

Rhodos stad

Als u op Rhodos komt, moet u zeker de hoofdstad RhodosStad bezoeken. De reis met de bus vanuit Kalavarda kostte ons ongeveer een uur en alhoewel de chauffeur er een lekker tempo inhield, vonden we de reacties van de steeds kruisjesslaande passagiers wat overdreven. Dit blijkt echter niets met angst te maken hebben, maar met de vele kapelletjes die hier langs de weg staan. Elke keer als de bus er een passeert, slaan de zwaar gelovige bewoners een kruisje. schitterende panorama’s als beloning. Het hotel, dat in 1929 door de Italianen is gebouwd en door gezamenlijke inspanningen van diverse omringende dorpen in oude staat teruggebracht, staat onder leiding van Catherina, de dochter van Irina en Giannis die hun beide kinderen een gedegen horecaopleiding op het Griekse vasteland en zelfs Engeland hebben laten volgen. Heerlijk rustig zijn de strandjes hier aan de noordkust waar het na een wandeling erg fijn is even in het koele water te duiken om daarna op de lekker rustige terrassen een koud biertje te drinken. En ‘s avonds? Lekker kletsen met de eigenaars en de andere gasten. Want de televisie blijft bij voorkeur op zwart, de eigengemaakte wijn en raki vullen de tafel, soms valt spontaan het licht uit en komen de kaarsen op tafel en als het heel gezellig is, maakt Stergos ook nog even lekker Rhodos-Stad bestaat uit de nieuwe en oude stad. De oude een lokaal snackje klaar. Als u tenminste nog ruimte hebt... stad met zijn middeleeuwse stadsmuren wordt al meer dan 2400 jaar bewoond en wordt betreden via de marinepoort met zijn twee torens (Grand Master’s Palace). Oude opgraVervoer en verblijf vingen vind je in het zuidwesten van de stad. In het hart van Rhodos heeft een eigen vlieghaven, maar is ook prima met de stad staan de ruïnes van de tempel van Aphrodite, in het ferryboten te bereiken. Verblijf op basis van halfpension zuiden van de stad kan je het Rodini park met o.a. een kleine kost per persoon gemiddeld 35 euro per dag. dierentuin bezoeken. Wij verbleven in hotel Vouras in Kalavarda, van waaruit diverse wandelingen in de omgeving, maar ook fietstoch- In de nieuwe stad zijn o.a. de twee beelden met herten in ten, over het eiland zijn uitgezet. Alhoewel het in de zomer- de Mandraki-haven, het nationale theater, de moskee van maanden flink warm kan zijn, is een verblijf aan de relatief Moerad Reis, Nea Agora (Nieuwe Markt) met Moorse koepels, het gouverneurspaleis (Nomarchia) en de kerk Evangelismou uit 1925 een bezoek waard. De stad wemelt verder van de souvenirwinkeltjes en restaurantjes, waar je ook op de balkons en daken gezellig kunt eten. Een van de zeven wereldwonderen uit de klassieke oudheid was de Kolos van Rhodos, een reusachtig beeld dat volgens verhalen over de ingang van de haven heen zou hebben gestaan en waar de schepen onderdoor zouden hebben gevaren. Jammer dat het er nu niet meer staat natuurlijk, maar daardoor kan de stad nu wel dagelijks worden aangedaan door reusachtige passagiersschepen die met hun lading natuurlijk voor vele welkome euro’s zorgen. © Joop Duijs - De Telegraaf jduijs@telegraaf.nl


Toekomen, ontspannen en genieten ... in het AktivHotel Wöscherhof****superior middenin de Tiroolse bergwereld. Na een mooie wandeling of Mountainbike rit kan u heerlijk ontspannen in de Alm Saunadörfl. Kom naar ons, ontspan u en geniet van onvergetelijke vakantiedagen bij ons in Wöscherhof.

Familie Daigl | Kirchweg 26 | 6271 Uderns Tel.: +43 5288 63054 | office@woescherhof.com | www.woescherhof.com

G

eniet van de wondermooie ligging van ons 4 sterren Hotel in Zell am Ziller, in het hart van het Zillertal. Steeds op het welbehagen en tevredenheid van onze gasten bedacht, bieden wij u een familiale bediening. Laat u zich verwennen en geniet van onze unieke Wellness- en Vitalwereld met buitenzwembad. Onze gastvriendelijkheid komt recht uit ons hart en schenkt u een onvergetelijke vakantie, die u zich als als een fijne herinnering zal bewaren.

Ferienhotel Sonnenhof GmbH | Rohrerstraße 47 | 6280 Zell am Ziller Tel.: +43 5282 7125 | info@sonnenhof.tirol | www.sonnenhof.tirol


11 zomerkabelbanen 1.400 km wandelpaden op 3 niveaus 150 restaurants waar men kann genieten Alle informatie over het Zillertal is hier te vinden: www.zillertal.at

Geniet van de zomer in het Zillertal Het Zillertal ligt tussen 500 en 3.500 meter en biedt Wandelroutes in alle moeilijkheidsgraden. Van lichte wandelingen over de brede dalbodem of door de woestromantische zijdalen tot veeleisende tochten over de hoogste toppen – het Zillertal biedt een grote keuze aan uitstapjes over het meer dan 1.400 kilometer lange wegennet. Een van de mooiste manieren om het Zillertal te leren kennen is

wandelen over een van de vele langeafstandsroutes. De klassieker in het Zillertal is de Berliner Höhenweg. Het traject is meer dan 70 kilometer lang, leidt langs gletsjers, kolkende beken en watervallen, ruige rotsen en eenzame toppen en verbindt acht schuilhutten. Alle bieden een eenvoudig onderkomen met maaltijden aan.


© SOMATUSCANI – Fotolia.com

Wandelen met Maritim hotels Een selectie van onze Maritim wandelhotels waar we ook wandelroutes kunnen voorzien vanaf het hotel. Geniet ook van een lekkere maaltijd in een van onze hotelrestaurants. M Hotels · verkoopkantoor van België en Nederland Gulledelle 92 · 1200 Brussel · Telefoon 0032 27612380 · info.vkbenl@maritim.com www.maritim.com M Hotels · Onderdeel van M Hotelgesellschaft mbH · Herforder Strasse 2 · 32105 Bad Salzuflen · Duitsland


La Primavera

Nieuwe wandelvierdaagse te Mallorca

Begin april vondt de eerste editie van de “La Primavera” plaats te Calvia, op het Spaanse eiland Mallorca, dat tot de Balearen behoort. Met Transavia vlogen de meesten van Eindhoven of Amsterdam naar Palma de Mallorca, waar de organisatie iedereen stond op te wachten. Met de autocar werdt je zo eerst naar je hotel gebracht. Opmerkelijk tijdens de vlucht waren de vele wandelschoenen die je zag bij de pasagiers. Ditmaal geen zakenlui of strandtoeristen, wel allemaal wandelaars. Na een korte brunch in ons Maritim Galatzo hotel, trokken we naar de persconferentie in het stadshuis van Calvia.

We trokken naar Calvia Council voor de officiële persvoorstelling van het Mallorca Walking Event: La Primavera. Er werd toegesproken door de burgemeester, enkele schepenen alsook door een vertegenwoordiger van Galban Travel, die samen met de KWBN dit event opgezet hadden. Rode draad door dit alles heen is dat Mallorca, en Calvia in het algemeen, méér te bieden hebben dan enkel zon, zee en strand. De stad Calvia was dan ook zeer gemotiveerd om dit event ten volle logistiek te ondersteunen. Deze eerste editie telde ruim 450 wandelaars, grotendeels Nederlanders. Naar volgend jaar toe wil men ook meer Belgen, Duisters en Engelsen welkom heten. Noteer alvast 6 tot en met 9 april 2017 in je wandelagenda. Boeken kan je via de Nederlandstalige website http://mallorcawalkingevent.com/nl/.


We bezochten tijdens ons verblijf enkele plaatsen zoals Palma zelf (Kathedraal & Castell de Bellver) en Llucmajor. Indrukwekkend was Finca Son Mut, de “Ark van Noah” voor vijgen. Niet minder dan 1240 soorten vijgen van over de gehele wereld staan hier verzameld op dit domein. 255 soorten van de Balearen, 187 soorten van het Spaanse vasteland en 772 van over de gehele wereld. We mochten ook verschillende recepten op basis van vijgen proeven. Je kan dit domein ook bezoeken. Er is ook een winkeltje waar al deze producten te verkrijgen zijn aan eerlijke prijzen, of je kan op bepaalde tijdstippen je vijgen zelf plukken tegen dagprijs. Meer info op: http://www.sonmutnou.com/

GR221 Op Mallorca zijn er tal van wandelroutes, maar ook de GR221. We wandelden een kort stukje van deze GR in de buurt van Finca Galatzo. In deze Finca is ook een museum ondergebracht over olijfolie en kan je een oude olijvenpers bezichtigen. Na deze veels te korte wandeling reden we terug naar ons hotel Maritim Galatzo waarbij we ook even het archeologisch park en het standbeeld met mooi uitzichtpunt in Santa Ponsa aandeden. Foto’s hiervan kan je inzien op onze website: https://wandelkrant.be/mallorca

La Primavera Daarvoor waren we hier. We konden met de wandelaars de laatste kilometers meestappen om zo samen aan te komen op het centrale feestpaviljoen. Hier is dagelijks de start en aankomst voor deze vierdaagse. Onderweg zijn er rustpunten voorzien waar de wandelaars verfrissingen krijgen aangeboden. Het parcours was zeer goed gepijld, met lintjes zoals deze 2 wandelaarsters tonen. Op elke splitsing waren grote borden gehangen om dit aan te geven. Daarnaast stond de politie op tal van oversteekplaatsen. Ook het zonnetje was van de partij. Bij aankomst kon je jezelf tegoed doen aan heel wat lekkers. Maar ook het gerstenat vloeide rijkelijk op de tonen van feestmuziek. Hier is wandelen nog een feest. Tot volgend jaar!!!


Wandelen was een feest met de “La Primavera” zoals je op onderstaande foto’s kan zien. Interesse? Noteer dan 6 tot en met 9 april 2017 met een stip in je agenda! Meer info & boeken kan via de website http://mallorcawalkingevent.com/nl/


www.natur wanderpark.eu

NordrheinWestfalen Malmedy

Belgien Prüm N ATUR

W ANDER P ARK d e l u x

Deut schl and Bitburg

FASCINATIE NATUUR

Speicher

Rheinl andPfalz Ettelbrück

Trier

L u x emburg

Saarl and

Fr ankreich

Het NaturWanderPark delux is inderdaad een super-de-luxe wandelgebied, maar ‘delux’ staat ook voor Duitsland (Eifel) en Luxemburg. In het grensgebied van beide landen zijn 23 wandeltochten door vier mooie natuurparken uitgezet. De meeste wandeltochten zijn tussen de 12 en 20 km lang en dus uitstekend geschikt als dagtocht. De natuur is bijzonder gevarieerd. Van uitgestrekte glooiende weilanden tot indrukwekkende rotsformaties met geheimzinnige ravijnen zoals de Teufelsschlucht in het Naturpark Südeifel.

© Naturpark Südeifel ZV

Luxemburg

Informatie:

Eifel Tourismus GmbH, Kalvarienbergstr. 1, 54595 Prüm · Tel. 0049 6551 96560 · info@eifel.info www.eifel.info · www.naturwanderpark.eu

BELANGRIJK BERICHT VOOR DE BESTUURSLEDEN VAN B & NL WANDELCLUBS: Staan jullie eigen wandeltochten nog niet vermeld in onze wandelkalender? Contacteer ons dan via onze website ( wandelkrant.be/ contact ). Je wandeltochten worden dan in deze wandelkrant bekend gemaakt bij een oplage van 20.000 stuks + wekelijks via Twitter (+1550 volgers) + Facebook (+1000 Vind ik Leuk) én onze wekelijkse nieuwsbrief aan +2080 abonnees. Dit is een gratis service van de Wandelkrant aan de wandelclubs ter promotie van de wandelsport!

AFHAALPUNTEN Provincie Antwerpen Branst-Bornem: ‘t Gazetteke, Brantsedreef 1 Geel - Ten Aard: Slagerij Vandecruys, Vaartstraat 44 Geel - Larum: Slagerij Vandecruys, Larum 45a Heist-op-den-Berg: VVV kantoor, Postweg 6 Kasterlee: Slagerij Vandecruys, Turnhoutsebaan 21 Mol: Slagerij Vandecruys, Oogststraat 1 Ravels: VVV Toerisme Ravels,Kloosterstraat 4 Veerle-Laakdal: Den Eik, Hoeve Den Eik 1 Vorselaar: Onthaal Gemeente Vorselaar, Markt 14 Provincie Limburg As: Hotel Mardaga, Stationsstraat 121 Bocholt: De Luysmolen, Luysenweg 2 Bree: Tourisme Bree, Vrijthof 10 Bree: Instappunten wandelgebied Kempenbroek: Pollismolen, Mariahof, Brasserie Nieuw Vosseven Dilsen-Stokkem: Maascentrum De Wissen, Maaspark Genk: Haarkapper Johan, Weg naar As 356 Genk: Radio GRK, Noordlaan 6A Genk: LHC Cars, Guillaume Lambertlaan 9 Genk: Reisbureau TMT, Nieuwe Kuilenweg 5 Genk: Uit In (C-Mine te Winterslag) Hechtel: B&V Reizen, Oude Heerstraat 2 Houthalen: De Binnenvaart, Binnenvaartstraat 49 Houthalen: De Cabooter, Weg naar Zwartberg 83 Houthalen-Helchteren: Dienst.Centr. Perron-Oost Kinrooi: VVV-Infodienst, Maasstraat 82 bus 3 Lommel: Den Outback, Galerij Vivaldi, Kerkstraat 59 W6

Maaseik: Radio LRM, Koning Albertlaan 21 Maaseik: Bibliotheek, Bleumerstraat 68 Maasmechelen: Toerismekantoor, Zetellaan 35 Maasmechelen: Fiets- & wandelcafé ‘t Salamanderke Meeuwen-Gruitrode: Orshof, Heymansweg 2 Neeroeteren: Bibliotheek, Scholtisplein 1a Opglabbeek: Camping Wilhelm Tell, Hoeverweg 87 Opglabbeek: Carpe Diem, Weg naar Zwartberg 439 Opoeteren: Camping Zavelbos, Kattebeekstraat 1 Opoeteren: ‘t dorpshuys, Schoolstraat 13 Zonhoven: Lederwaren Savannah, Dorpsstraat 24 Zonhoven: UiTpunt, Heuvenstraat 4 Zonhoven: Tennisclub Basveld, Muizenstraat 32A Zonhoven: Holsteenbron, Hengelhoefseweg 9 Zutendaal: Bijnens, O. L. Vrouwestraat 7 Zutendaal: Hotel The Oak, Windmolenstraat 1 Provincie Namen Sugny: Entre Les Chemins, Rue du Petit Culot 33 Vresse-Sur-Semois: Maison du Tourisme de l’Ardenne Namuroise, rue Albert Raty, 83 Vresse-Sur-Semois: Le Fief De Liboichant, Rue De Liboichant 44 Provincie Oost-Vlaanderen Deinze: Reizen De Globetrotter, Tolpoortstraat 34 Gent: VWO secr., Charles de Kerchovelaan 11 Sint-Denijs-Westrem: Alpy vzw, Steppestede 4 Provincie Vlaams-Brabant Aarschot: Frituur Withuis - Ovonde te Schaluin Aarschot: Kasteel van Namen, Schaluin 48 Schaffen: Bakkerij Schepers Cels, Diestsebaan 2

Sint-Joris-Winge: De Gempemolen, Gempstraat 56 Provincie West-Vlaanderen Brugge: Velotel, Handboogstraat 1 Brugge: B&B Huyze Walburga, Verversdijk 21 Heuvelland-Kemmel: Toerismekantoor, Polenlaan 1 Moorslede: Bruggekaas, Stationsstraat 149 Provincie Gelderland (Nederland) Beek (Montferland): Hotel Zonneheuvel, Schaapsdrift 12 Provincie Limburg (Nederland) Berg a/d Maas: Terras Maasoever, Berger Maasstraat 23 Eijsden: Le Cramignon, Diepstraat 6 Epen: Ons Krijtland, Julianastraat 22 Epen: De Smidse, Molenweg 9 Landgraaf: Hendriks Landgraaf, Heerlenseweg 34 Roermond: Ton Notermans, Dr. Philipslaan 25B Roosteren: de Tramhalte, Kasteel Terborchtstr. 1-3 Roosteren: In de keet, Illikhoven 14B Roosteren: Roosterhoeve, Hoekstraat 29 Slenaken: Bakkerij Vermeeren, Dorpsstraat 22 Stramproy: Nieuw Vosseven, Lochtstraat 28 Weert: Bob’s Adventure Store, Maaspoort 6 Provincie Zeeland (Nederland): VVV Domburg + verschillende VVV kantoren in de buurt van Domburg Eifel (Duitsland): Appartementen Castelferien, Hauptstraße 27 54636 Echtershausen


Deze zomer wandelen en genieten in Salzburgerland! - Oostenrijks charmehotel - Vlaamse uitbaters - Volledig vernieuwd – 50p - Lounge, bar, zonneterras - Culinair genieten - Relaxen in de wellness - Kind Kindvriendelijk - Zomerbergliften vlakbij - Hochkönigcard voor alle gasten met vele voordelen

Marmotta Alpin Hotel in Mühlbach am Hochkönig gelegen op 40min van Salzburg is dé ideale uitvalsbasis voor een wandelvakantie in een van de mooiste delen van Oostenrijk. Talrijke goed uitgestippelde wandelroutes onthullen de mooiste plekjes van de Hochkönig en leiden je door bossen en weilanden naar typisch Oostenrijkse almen met een fantastisch uitzicht.

WWW.MARMOTTA-ALPINHOTEL.COM - INFO@MARMOTTA-ALPINHOTEL.COM - MÜHLBACH AM HOCHKÖNIG


Wandelkalender voor B & NL van 1 mei t/m 31 augustus 2016. Op onze wandelkrant website tref je de volledige versie aan van deze wandelkalender met parcoursinfo, afstanden, openbaar vervoer, ... zie: https://wandelkrant.be/wandelkalender of scan deze QR-code in: Staat je eigen wandeltocht hier niet bij? Contacteer ons dan via https://wandelkrant.be/contact 1 mei 32ste Lewe-tocht Wandelclub Sint-Pieters-Leeuw v.z.w Menisberg 7 - 1654 Huizingen

19e Pinkster-2-daagse - De Wandelende Krabben - Volksabdij De Blauwe Pauw - Onze Lieve Vrouw ter Duinenlaan 199 4641 RM Ossendrecht

Wolderse Vennentocht - WSV De Grenslopers - Pannenkoekhuis ‘t Brabants Genot - Heikantstraat 23 - 5581 VB Waalre

Krekentocht - Wandelclub Roal Benti VZW - CC De Meet - Sint-Jansstraat 22 9982 Sint-Jan-in-Eremo

9de Omloop Vestingstad Hulst - WSV Zelden Rust - Reynaertcollege Gildenstraat 1 - Hulst

Lentewandeling - Burchtstappers Herzele - Gemeentelijke Basisschool Tuinwijkstraat 2, 9550 Herzele

Beernemse Gordel - Brugse Ommeland Wandeltrofee - Wandelclub Beernem vzw - Zaal De Barge - Bargelaan 12 8730 Beernem 15 mei 34ste Smokkeltochten-Memorial Leo Martens - 18de 50 km van Stekene Wandelclub De Smokkelaars Stekene vzw - Broederschool Stekene - Nieuwstraat 17 - 9190 Stekene

Paterkestocht - Walk2Gether - De Korhoenstappers - Zweepes Ven - Oude Arendonkse Baan 73 - Oud-Turnhout 23 mei Nieuwenhoventocht - Wandelclub AVIAT Sint-Truiden vzw 25 mei SAFF Walk - Wandelclub AVIAT Sint-Truiden - Campus Saffraanberg Luikersteenweg 371 - 3800 Sint-Truiden 26 mei Drents Friese Woud Wandelvierdaagse Groepsaccommodatie “Het Kasteel” Kasteel 19 - 7981 AN Diever 27 mei Drents Friese Woud Wandelvierdaagse Groepsaccommodatie “Het Kasteel” Kasteel 19 - 7981 AN Diever 28 mei 15e Panoramatocht-Trofee Harten Vijf - Wandel Sportclub Langdorp vzw 4006 - Parochiezaal Gelrode - Rillaarsebaan Gelrode

Jekerwandeling - ’t Vossenpad vzw 55e Leeuwenmars - w.s.v. De Vrolijke Tippelaars - clubhuis van SV DSZ Trambaan 1 - 6657 CE Boven Leeuwen 3 mei Holsteentocht - OK50 - Chiroheem Holsteen - Hengelhoefseweg - 3520 Zonhoven 5 mei 20ste Meiklokjestocht - Walk2Gether Tocht - Wandelclub Zandstappers vzw - Parochiezaal Mollenhof Lichtaartsesteenweg 1 - Poederlee Lentetocht - WPG Beringen 2051 - De Schans - Bivakstraat - 3581 Beverlo Internationale Trudotocht - Parochiezaal De Kajaan - Grevensmolenweg 34 - 3800 Sint-Truiden De oude bleken in mei Harmoniestappers 6 mei Lentetocht-Bossentocht Wandelsportvereniging De Molenstappers Ruiselede - Zaal Kruispunt Kruiskerkestraat 10 - 8755 Ruiselede 8 mei Officiële Eurek@tocht Golden CupWandelsportvereniging Eurek@ vzw Bilzen - Parochiaal Centrum Rijkhoven Souwveld - 3740 Rijkhoven-Bilzen Terworm-wandeltocht Wandelvereniging Voerendaal Trefcentrum Kunderhoes - Hogeweg 74 - 6367 BG Voerendaal-Kunrade 11 mei Enametocht - wandelclub Hanske de Krijger Oudenaarde vzw - Parochiezaal Ename - Paardenmarktstraat - 9700 Oudenaarde 14 mei

Crescendotocht - wsv Crescendo Schinnen - Café Bie Laurengske Onderste Puth 79 - Puth-Schinnen 19e Pinkster-2-daagse - De Wandelende Krabben - Volksabdij De Blauwe Pauw - Onze Lieve Vrouw ter Duinenlaan 199 4641 RM Ossendrecht 16 mei Wijngaardtocht - De Heuvellandstappers VZW - OC De Klakeye - Dikkebusstraat 236 - 8951 Draouter 18 mei Midweektocht - De Veldlopers - Café Paddock - Dorpsstraat 13 - 6271 BK Gulpen 19 mei 10de Hoeverbergentocht - WSV Milieu 2000 Lommel vzw - Voetbalkantine Kattenbos Sport - Oude Diestersebaan z/n - Lommel 21 mei Houtwaltocht - De Margrietestappers vzw Friese Waterlinie wandel2daagse Doelgericht Wandelen 22 mei Friese Waterlinie wandel2daagse Doelgericht Wandelen Rondom Lummen - WSV de Dragonders vzw 2027 - OC Kalendries Meldertsebaan 2 - Meldert Wandeldag JKLM Heukelom - Riemst - St.-Hubertus Heukelom - Zaal St.Hubertus Heukelom - Heukelom-Dorp 16 - 3770 Riemst - Heukelom

Lentetocht - Wandelclub Sport Kinrooi vzw - Ontmoetingshuis Voorshoven Tismansweg 4 - 3640 Voorshoven Barbecuetocht - WSV De Kadees vzw Aalst - Sint-Janshof - Keerstraat 218 Vlekkem Drents Friese Woud Wandelvierdaagse Groepsaccommodatie “Het Kasteel” Kasteel 19 - 7981 AN Diever 29 mei Pompoenstapperswandeling - De Pompoenstappers VZW - Ligahof Schoolstraat 36 - 2460 Lichtaart Drents Friese Woud Wandelvierdaagse Groepsaccommodatie “Het Kasteel” Kasteel 19 - 7981 AN Diever Wandeling met gids - Ophovenderheide - Duinengordel - Sentower Park Leemskuilstraat 21 - 3660 Opglabbeek 2 juni Rondom De Kijkuit - Wandelclub Beernem vzw - Zaal De Barge - Bargelaan 12 - 8730 Beernem


Hengelhoeftocht - wsv Samen Uit Samen Thuis vzw - Zaal Lentedreef - Lentedreef Houthalen-Oost 4 juni Scherpenheuvel Wandelt - Wandelclub De Grashoppers Keiberg Gemeenschapscentrum De Egger - A. Nihoulstraat 74 - 3270 Scherpenheuvel Jubileumtocht - Wandelvereniging Vilt - Aula van het College van Adelante Onderstestraat 29 - 6301 KA Valkenburg 2 daagse Internationale Kempische Wandeltocht - KNBLO - de Spartelvijver Weeldsedijk - 5095 Hooge Mierde Door het Brugse Ommeland - Brugse Ommeland Wandeltrofee - Brugsche Globetrotters vzw (5177) - SintAndreaslyceum - Veltemweg 15 - SintKruis (Brugge) 5 juni 18de Onnefretterstocht - WSV Schorrestappers - Kantine voetbalclub Nielse sv - Boomsestraat - 2845 Niel Boerentocht - Wandelclub Tornado vzw - Zaal Onder de Toren - Markt - 3150 Haacht 2 daagse Internationale Kempische Wandeltocht - KNBLO - de Spartelvijver Weeldsedijk 5095 - Hooge Mierde

Pierentocht - Walk2Gether - Wsv De Natuurvrienden - Zoersel vzw (1410) VTI - Langestraat 199 - Zandhoven Great Brewery Marathon: Duvel - Palm Karmeliet - Brouwerij Moortgat (Duvel) - Breendonk-Puurs 38ste Int. Bokkerijderstocht - WSV De Wellense Bokkerijders - Voetbalkantine KVK-Houtstraat-3830 Wellen 8 juni Midweektocht rondom Zwevezele - De margrietestappers - De wissel - Tramstraat 6-8 - Zwevezele 11 juni Zomertocht Memorial Dirk Wagemans - De Rode Stappers 1061 - Domein Teunenberg - Boerenkrijglaan 51 - 2250 Olen Tweis deur Orscamp - Godelievestappers Ruddervoorde - De Raat - Schooldreef 5 8020 Oostkamp 12 juni Shoes2Go on Tour 2016 - Roovertsche Leij - Gorps Baantje 1 - 5051 PX Goirle 7de Zegeltjeswandeltocht - wsv IVAS vzw Parochiezaal Itegem - Schoolstraat 28 Itegem St. Jobs wandeling - WSV De Grevenbroekers vzw - Voetbalkantine

Exelcior - Watermolenstraat 4 - 3930 Hamont 21ste Dwars door Aarsele - Brugse Ommeland Wandeltrofee - Wsv De Molenstappers Ruiselede vzw (5330) Parochiezaal - Jules Van Ooststraat 14a - Aarsele (Tielt) 15 juni 18e Haspengouwwandeling - Wandelclub AVIAT Sint-Truiden vzw - P.Z. Asster Campus Stad - Halmaalweg 2 - 3800 SintTruiden Midweektocht - De Veldlopers - Café Paddock - Dorpsstraat 13 - 6271 BK Gulpen 17 juni 37ste Nacht van Vlaanderen - Zaal De Mast - Industrielaan 2 - Torhout 18 juni 50 en 43 km Door de Vreyheit Lommel + 22ste Tocht der 7 Heerlijkheden - wsv Milieu 2000 Lommel vzw - De Moffel - Martinus Van Gurplaan z/n - LommelWerkplaatsen Nacht van Gulpen - Gulpen 19 juni Neubourgtocht - Gulpen 36 ste Zomertocht - WVK Puurs Gemeenschapshuis Vrededaal - L. Van


Kerckhovenstraat 1 - Puurs 25e Water- en bostocht - WSV Horizon Donk vzw 20 juni Zomertocht - KSA Lokaal - Hoogstraat 14 - 9270 Laarne 25 juni Zomertocht - Izemberevrienden - Oud Gemeentehuis Emelgem Emelgemseplein 1 - 8870 emelgem Groenendaltocht - Postiljon Wandelclub Merelbeke vzw - Gemeenschapscentrum ‘t Groenendal - Brandegems Ham Merelbeke 26 juni 43ste Voettocht der Vlasstreek** - W.S.K. Marke vzw (5012) - BS De Polyglot Oudenaardseweg 75 - 8587 Spiere Hoboken in ‘t’groen - De OlympicStappers - Gildenhuis - Kapelstraat 296 - Hoboken 2660 Vakantietocht - WSV Holsbeek Historische Livinuswandeling Livinusstappers - Parking warenhuis Okay - Polbroek 55 - 9520 Sint-LievensHoutem Liskestocht - WSV De Grenslopers Loonbedrijf Houbraken - Bredasedijk 51a - 5571 VB Bergeijk Fietsen en wandelen tegen kanker - Ienet - Vlaamse Ingenieurskamer Limburg UCLL - Agoralaan - Diepenbeek Wandeling met gids - Solterheide Duinengordel 27 juni Haspengouws mooiste - Wandelclub AVIAT Sint-Truiden vzw - Zaal Lindenhof - Gelinden Dorp (Gelinden) 3800 Sint-Truiden 2 juli Bosuiltocht - IJsetrippers VZW - De Bosuil - Witherendreef - Overijse (JezusEik) 3 juli Mastentoppentocht - Walk2Gether WSV St.-Michielstappers vzw (lees meer over deze tocht elders in deze editie !) Kampeltocht - Wandelclub Roal Benti vzw - Decoranda - Krommewege 38 9990 Maldegem 5 juli 25e Schipperkenstocht - De Sluisstappers vzw - GC De Oude Pastorie - Kerkstraat 24 - 1880 Nieuwenrode 21 ste Grensparkwandeling Mol - WSV Mol - Kantine Wezel Sport - Moresnetlaan

- 2400 Mol-Wezel 9 juli Adriaen Brouwertochten - wandelclub Hanske de Krijger Oudenaarde vzw Sint-Bernarduscollege - Hoogstraat 30 - 9700 Oudenaarde 10 juli Herk-en Mombeektocht - WSV De Rakkers vzw - Voetbalkantine KWS Alken - Langveld - 3570 Alken 17e Gaverstocht - WSV De Brigandtrotters vzw - Zuiderkouter Speltstraat - 8530 Stasegem - Harelbeke Zomertocht - WPG Beringen 2051 Voetbalkantine De Weerstand - Sportlaan - 3582 Koersel Rondom Aaigem - WSV De Kadees vzw Aalst - Ontmoetingshuis - Ratmolenstraat 13 - Aaigem 29e Zomertocht - 50 km van het Hageland - Wandel Sportclub Langdorp vzw 4006 - S.I.B.A school - Pastoor Dergentlaan Aarschot Korenwolftocht - De Veldlopers - Café Paddock - Dorpsstraat 13 - 6271 BK Gulpen Ronde van de Voorkempen Walk2Gether - Merksemse Wandelclub De Stroboeren vzw (1056) - Feestzaal Fort Merksem - Fortsteenweg - Merksem 12 juli 21ste Grensparkwandeling Reusel Taverne D’n Ouwe Brandtoren - Burg. Willekenslaan 2 - 5541 NA Reusel 12 + 13 + 14 + 15 juli 63e Cantharel Internationale 4Daagse Apeldoorn - Stichting Internationale Vierdaagse Apeldoorn - vv Victoria Boys Berghuizerweg 153 - 7312 SN Apeldoorn 17 juli Urbanustochten - De Marktrotters Herne vzw - Zaal Willem Tell - Hernestraat 5 1540 Tollembeek 19 juli 21ste Grensparkwandeling - wsv Milieu 2000 Lommel vzw - Ontmoetingscentrum Het Zand - F. Van Eedenstraat 9 Heeserbergen 20 juli Midweektocht - De Veldlopers - Café Paddock - Dorpsstraat 13, 6271 BK Gulpen 23 juli 8ste Zomerwandelingen - De Vreugdestappers Huldenberg - DeKronkel Gemeenteplein 2 - 3040 Huldenberg 24 juli Canisvliettocht - De Kwartels vzw

25 juli Waterbronnentocht - Wandelclub AVIAT Sint-Truiden vzw - Parochiezaal SintMartinusstraat - 3800 Velm Sint-Truiden 26 juli Grensparkwandeling Valkenswaard Voetje voor Voetje - Atletiekvereniging AVV - Pastoor Heerkensdreef 8 30 juli Maupertuustocht - WSV De Wellense Bokkerijders vzw 2034 - Voetbalkantine/ Feestzaal KVK- Houtstraat- 3830 Wellen 31 juli 36ste Everbeekse Wandeltochten Everbeekse wandeltochten - Buurthuis De Cordenuit - Cordenuitstraat 1 - 9660 Brakel (Everbeek-Beneden) Wandeling met gids OudsbergDuinengordel 2 augustus Turfhauwetocht - De margrietestappers vzw 5276 - Feestzaal de turfhauwe - Kasteelstraat 69 - Lichtervelde Grensparkwandeling Luyksgestel - WSV De Grenslopers - Gemeenschapscentrum Den Eijkholt - Kapellerweg 3 - 5575 BG Luyksgestel (NL) 4 augustus Bladelintocht - Wandelclub Roal Benti vzw - Zaal Kanunnik Andries Kloosterstraat 9992 - Middelburg 6 augustus 2e Krinkeltocht - WSV De Brigandtrotters vzw - Parochiaal Centrum - Tieltsteenweg 8 - 8780 Oostrozebeke 7 augustus De omloop van de druivenstreek IJsetrippers VZW Kabouterbergwandeling - De Pompoenstappers VZW - MPI De Mast Pater Damiaanstraat - 2460 Kasterlee 35ste Internationale Teutentocht - wsv Milieu 2000 Lommel vzw - Provinciale school Provil - Duinenstraat 1 - Lommel 8 augustus Maandagtocht 3 - 6 - 9 - WSV De Rakkers vzw 9 augustus Grensparkwandeling Eersel - Wandelclub Eersel - Gemeenschapshuis De Leenhoef Steenselseweg 8 - 5511 AG Knegsel 11-14 augustus Heuvelland 4 Daagse - café-zaal ‘t Vöske - Berg en Terblijt 13 augustus Kalkense Meersentocht - Postiljon Wandelclub Merelbeke vzw - Zaal Skala Colmanstraat - Laarne 14 augustus


23ste Hartje der Kempen - Walk2gether Tocht - Wandelclub Zandstappers vzw Parochiecentrum De Zandfluiter Tulpenlaan 1 - 2275 Wechelderzande Ronde van Vlaanderen voor Wandelaars - wandelclub Hanske de Krijger Oudenaarde vzw - Evenementenhall de Qubus - Lindestraat 45 - 9700 Oudenaarde 16 augustus Grensparkwandeling Bergeijk-Weebosch - De Weebosch - Buurthuis ‘t Sant Witrijtseweg 9 - 5571 XJ Bergeijk 17 augustus Midweektocht - De Veldlopers - Café Paddock - Dorpsstraat 13 - 6271 BK Gulpen Vakantietocht - WSV Winterslag - Zaal Kempengalm - Nieuwe Kempen 52 - 3600 Genk (Zwartberg) 19 augustus 2de Door Vlaamse Velden - Campus Houtland - Rijselstraat 110 - Torhout 20 augustus Klavertje 1- WSV De Dragodners vzw 2027 - Schuttersgilde St Hubertus Kanaalweg 78 - Heusden-Zolder 21 augustus 46ste KWB Voettochten - KWB Laarne 3331 - Vrije Basisschool -

Wegvoeringstraat 1 - Laarne 21ste Kermistocht - Brugse Ommeland Wandeltrofee - Wsv De Molenstappers Ruiselede vzw (5330) - Zaal voor sport en spel - Tieltstraat 46a - Ruiselede 22 augustus Fruittocht - Wandelclub AVIAT SintTruiden vzw - Gemeentelijke Feestzaal Aalst - Aalst Dorp (Aalst bij) 3800 Sinttruiden 23 augustus De 21ste Grensparkwandeling Bladel - No-Limits Bladel - Hotel De TipmastTipmast 48a - 5531 NG Bladel Vierdaagse van de IJzer KoksijdeOostduinkerke - Sint-Niklaasplein Leopold II-laan 86 - 8670 Oostduinkerke 24 augustus Midweekse Zomertocht - Burchtstappers Herzele - Vrije Basisschool Herzele Kerkstraat 12 - 9550 Herzele Vierdaagse van de IJzer in Diksmuide Grote Markt - 8600 Diksmuide 25 augustus Vierdaagse van de IJzer in Poperinge Station Poperinge - Ieperstraat - 8970 Poperinge 26 augustus Vierdaagse van de IJzer in Ieper Marktplein - Markt 8900 Ieper

27 augustus 22e Brabantse Wal Wandeldag - De Wandelende Krabben - Café Zaal Non Plus Ultra - Grindweg 2 - 4634 PP Woensdrecht De Leientocht Werkhoven - Stichting De Leientocht - De Pastorie - Herenstraat 11 - 3985RP Werkhoven Kelchterhoef-Heidetocht - wsv Samen Uit Samen Thuis vzw - zaal de Plas - Binnenvaartstraat - HouthalenHelchteren 28 augustus 34ste Kattenbosserheidetocht - wsv Milieu 2000 Lommel vzw - Klosterhof Kattenbos - Oude Diestersebaan 1 - 3920 Lommel Petit-Paristocht - Wandelclub Roal Benti VZW - Jeugdhuis - Koninginnestraat 3 4515 CA Ijzendijke Kelchterhoef-Heidetocht - wsv Samen Uit Samen Thuis vzw - zaal de Plas - Binnenvaartstraat - HouthalenHelchteren Wandeling met gids - Ophovenderheide Duinengordel 30 augustus 9e Begijntjestocht - Wsc Langdorp - PC Kerkstraat 3 - BegijnendijkIssuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.