Wandelkrant 12

Page 1

Neem mij GRATIS mee!!!

De Wandelkrant | Nummer 12 | Herfst 2015 | Oplage: 20.000 | Gratis Pers | www.wandelkrant.be

Zoniënwandeltocht Hoeilaart - PLUS-Wandeldag Geraardsbergen - Walk2Gether De bloemendijken rond Nisse - Rivierpark Maasvallei - Terugblik SAFF Walk Het Zwarte Woud - Sankt Wendeler Land - Droompaden van de Moezel - Moselsteig The South West Coast Path - Zuid-Bohemen - Cuneo - Nationaal Park Jotunheimen Exclusief aanbod voor onze lezers: wandelvakantie 2016 naar Zuid-Bohemen en Karinthië (hier geen SINGLE toeslag). Gratis centrale ophaaldienst: Brugge - Gent - Brussel - Leuven + opstapplaatsen B & NL Limburg. Zie middenblad!

Lees & Win

Win één van de 3 arrangementen van www.hotelzurpost.de

Doe mee aan onze “Lees & Win” wedstrijd met de bon op deze keerzijde of vul het formulier in op onze wandelkrant website:

www.wandelkrant.be/lees-en-win

De te winnen arrangementen omvatten een wandelweekend in een Deluxe kamer voor 2 personen in Hotel zur Post te Waldbreitbach (D). Volgens beschikbaarheid op te nemen voor einde december 2016. Uitgebreide wandelinfo over deze regio tref je aan op onze website www.wandelkrant.be/westerwald alsook in deze editie. Zie ook hun super voordelige groepsprijzen vanaf 20 wandelaars! Gratis wandelkalender van wandeltochten in België én Nederland binnenin deze wandelkrant.


COLOFON Verantwoordelijke Uitgever Marc Thijs Postadres THEMA POSTBUS 28 B-3600 GENK Deze krant is auteursrechtelijk beschermd. Overname uit de inhoud, kopieën of scans van deze krant zijn slechts toegestaan na schriftelijk akkoord van de uitgever. Eindredactie & Vormgeving Marc Thijs Drukwerk Janssen/Pers Rotatiedruk Gennep (NL)

De Wandelkrant verloot aan haar lezers drie wandelweekends voor 2 personen in een Deluxe kamer in Hotel zur Post gelegen in het Duitse Westerwald te Waldbreitbach, volgens beschikbaarheid op te nemen voor einde december 2016 met eigen vervoer. Meer info over dit hotel op: www.hotelzurpost.de

Werkten mee aan dit nummer: ▶ Bennet Berx, Maaseik ▶ Joop Duijs, Kwadijk (NL) ▶ René Luijsterburg, Bergen op Zoom (NL) ▶ Gilbert Roels, Merchtem ▶ Marc Thijs, Genk ▶ Anja Thys, Mortimer, Reading (GB) Adverteren in De Wandelkrant? Met een advertentie in deze Wandelkrant bereik je meer dan 60.000 wandelaars! Bovendien wordt deze editie ook integraal op onze website geplaatst achteraf! Volgende editie: ▶ Winter editie 2015: advertenties dienen binnen te zijn voor 31 oktober.

Lees & Win

Je kan via onze wandelkrant website meespelen om deze prijs te winnen:

www.wandelkrant.be/lees-en-win Of vul onderstaand formulier volledig in en stuur dit in een voldoende gefrankeerde briefomslag op naar: THEMA, Postbus 28, B-3600 Genk

Archief: Deze editie van de wandelkrant kan je vanaf januari 2016 in ons digitaal archief nalezen: wandelkrant.be/archief. Volg ons ook online via: ▶ www.wandelkrant.be ▶ Facebook.com/Wandelkrant ▶ Twitter.com/DeWandelkrant De Wandelkrant is een uitgave van: ▶ THEMA | POSTBUS 28 | 3600 GENK ▶ Website: www.themapress.eu ▶ E-mail: info@themapress.eu Lid van:

De kleine lettertjes: Wij contacteren zelf de winnaars. Kopieën zijn niet toegestaan. Een deelname per persoon. Er mag maar één formulier per brief omslag opgestuurd worden! De prijzen zijn niet in geldwaarde om te wisselen of uitwisselbaar aan derden. Deze wedstrijd wordt afgesloten op 31 december 2015. Succes ermee!

Voornaam en familienaam: Straat en nummer: Postcode en gemeente: Land: Geboortedatum (dd/mm/jjjj): Telefoon of GSM nr: Ja, ik wens graag deze prijs te winnen: Vermeld hier de gegevens van uw wandelclub indien je lid bent van een wandelclub. Op welke wandeltocht (+datum) of afhaalpunt heeft u deze krant meegenomen: Geef ook de naam, het adres, geboortedatum en telefoon of gsm nr op van je partner die je zal vergezellen op deze reis!

☐ Een wandelweekend in een Deluxe kamer voor 2 personen in Hotel zur Post te Waldbreitbach (Duitsland), volgens beschikbaarheid op te nemen voor einde december 2016 met eigen vervoer.


Herfsttijd is wandeltijd. En plannen maken voor een volgende wandelvakantie. Voor beiden kan je terecht in deze reeds 12ste editie van De Wandelkrant. Lees even mee... We verwelkomen Joop Duijs - chef redactie vormgeving én wandelverslaggever bij De Telegraaf (NL) - als schrijver voor De Wandelkrant. Hij neemt je met zijn eerste artikel mee op sleeptouw naar het Noorse Nationaal Park Jotunheimen. René Luijsterburg vat na zijn serie over de Brabantse Wal nu een drieluik aan over de mooiste wandelplekjes in de provincie Zeeland (NL). Bennet Berx neemt je mee in zijn achtertuin: RivierPark Maasvallei. Gilbert Roels trok zijn wandelschoenen aan en stapte er stevig op los in en rond de Moezelstreek. Anja Thys deed het wat rustiger aan met 10.422 stappen op het South West Coast Path. Een opwarmertje voor de Cheddar Gorge toer in ons volgend nummer. Zelf verhaal ik even over Zuid-Bohemen waar natuur en cultuur troef zijn. Voor deze herfst kunnen we je de Zoniënwandeltocht te Hoeilaart aanbevelen waar je over kan lezen in dit nummer. Ken je al de PLUS-wandeldag, in samenwerking met PLUS-magazine? Wij geven je alvast alle nodige informatie van dit gebeuren dat dit najaar doorgaat

VOORWOORD

te Geraardsbergen. Voorts blikken we even terug op het succesverhaal van de SAFF-Walk. Lees ook hoe je bij 7 clubs uit de Noorderkempen een mooi pakket streekprodukten bij elkaar kan wandelen met hun Walk2Gether. Ook graag je aandacht voor een lustrum viering volgend jaar bij onze Brechtse wandelvrienden, de St. Michielstappers. Lees ook ons relaas van een Wonderful Outdoor Week in Cuneo (Piemonte, Italië) exclusief op www.wandelkrant.be/cuneo. Wij ontdekten voor u ook de Kaiserstuhl, een vrij onbekend gebied aanleunend tegen het Zwarte Woud. We verbleven er een week te Ihringen, wat de eer heeft zich het warmste wijnoord van Duitsland te mogen noemen. Deze vulkanische opstulping van een 15 vierkante kilometer ligt knal voor de Bourgondische poort met de Vogezen en Jura functionerend als trechter voor warme winden en regenafleider. Een prachtige natuur, lekkere wijn en het Zwarte Woud en pretpark EuropaPark liggen op een boogscheut. Meer hierover op www.wandelkrant.be/kaiserstuhl. Heb je onze vorige 11 wandelkrant edities gemist? Surf dan naar ons 436 blz. tellend archief op www.wandelkrant.be/archief.

Ook in 2016 hebben we opnieuw twee lezersaanbiedingen in petto. In juni naar Zuid-Bohemen (met een gratis centrale ophaaldienst in Brugge, Gent, Brussel, Leuven) en begin augustus naar Karinthië (met dezelfde gratis centrale ophaaldienst én zonder toeslag voor singles!). Zie snel op onze middenpagina of lees het in detail op: www.wandelkrant.be/aanbiedingen. Wandelen in de herfst heeft ook zijn charmes met zijn prachtige tinten. Raadpleeg onze wandelkalender verderop of kijk op: www.wandelkrant.be/wandelkalender Dagelijks volgen méér dan 1250 leden ons op Twitter.com/DeWandelkrant. Ruim 3800 wandelliefhebbers lezen onze nieuwsbrief met wandelkalender. Schrijf je er op in via: www.wandelkrant.be/nieuwsbrief Doe mee met onze lees-en-win wedstrijd en win zo één van de drie arrangementen voor 2 personen in Hotel zur Post te Waldbreitbach. Ontdek de regio van dit hotel met zijn vele wandelmogelijkheden op: www.wandelkrant.be/westerwald

Veel leesplezier én succes met onze wedstrijd. Marc Thijs_


Uw ideaal Wandelhotel

...direct aan de „Westerwald-Steig“, de Wiedwandelweg en de Kloosterweg, nabij de „Rheinsteig“ en de „Limeswanderweg“.

grote wandelgroepen • Een picknick kan je zelf samenstel-

len of wij helpen bij een middagmaal onderweg • Voor grote groepen organiseren wij een uitgebreid koud/warm buffet. Op zoek naar een leuke nieuwe bestemming voor een volgende uitstap of wandelweekend? Wij bieden verblijfsmogelijkheden Wij stellen u een prachtig natuurgebied zowel voor kleine als voor grote grovoor, bij Vlamingen nog meestal epen (tot ongeveer 80 personen). Ver- onbekend, en toch nog niet eens zo blijf in comfortabele nette verzorgde heel ver van huis. (Slechts 210 km kamers, uiteraard allemaal met douche vanaf verkeerswisselaar Lummen). of bad, WC, haardroger, telefoon, TV, “De Wied”, een zijrivier van de Rijn, koelkastje, kluis. (Totaal 8 ontspringt in het Westerwald, en eenpersoonskamers en 36 dubbel- of kronkelt zich door een idyllisch mooi meerbedkamers). Wieddal. Daarin, midden de natuur, Gratis gebruik van sauna en ligt Waldbreitbach, een rustig dorpje, internettoegang. echt ideaal gelegen voor werkelijk onbeperkte wandelmogelijkheden en • Wij organiseren voor u een uitstappen, letterlijk in alle richtingen. „Shuttle“-dienst En na het wandelen? Laat u dan maar naar of van de wandelwegen eens goed verwennen door onze • Speciale aanbiedingen voor wan- uitmuntend goede keuken en delvrienden, vriendelijk personeel. zowel individueel als voor kleine of Van harte welkom !

Geen rustdag. Aarzel niet om ons te contacteren! - www.hotelzurpost.de HOTEL ZUR POST ***Superior , Neuwieder Strasse 44, D 56588 Waldbreitbach Tel. 0049 2638/9260 – info@hotelzurpost.de


“Wäller Tour Bärenkopp”-

Wandelen in het Natuurpark Rhein-Westerwald Het Wiedtal ligt middenin het Natuurpark Rhein -Westerwald. De nieuwe kwaliteitswandelweg van Duitsland brengt je van de Wied-oever in Waldbreitbach tot op de hoogten van het Westerwald. Fantastische uitzichten, de woeste ‘Hochcheider Seifen’, alle mogelijke woudcombinaties, het ‘Klooster van de Franziskanerinnen’ en onontdekte wandelpaden zorgen voor een rijkelijke afwisseling op deze 11,6 km lange wandelroute. Startpunt is aan het ‘Kribbe en Bijbelmuseum’ in Waltbreitbach. Al meteen na het vertrek verlaat je Waldbreitbach en volgt je parallel de rivier Wied. Achter de kampeerplaatsen wandelt men voorbij het oude ‘Joodse Kerkhof ’ via slingerpaden bergop. Na een korte afsteker bereikt men het prachtige uitzichtpunt het ‘Witte Kruis’. Het woeste ‘Hochscheider Seifen’ is

een prachtig natuurgebied met getormenteerde basaltbeekjes rechts en rotswanden links van de weg. Boven op de ‘Bärenkopp’ heeft men aan het kruis op 304 meter hoogte – weliswaar na een korte beklimming- een fantastisch uitzicht op het idyllische dal. Na de passage van het Breitscheider dorpsgedeelte Verscheid gaat men de ‘Luh-Kapellchen’ voorbij. Hier kan men op de veldwegeltjes in alle richtingen hemelsver kijken en genieten van het landschap. Midden in de weiden en het landschap dagen dan ook de torens van het ‘Waltbreitbacher Franziskanerinnen’ klooster op. Het moederhuis van deze orde werd in 1886 gebouwd en is ook dankzij de kruiden- en bijbeltuin zeker een bezoekje waard. Steil slingert er een pad vanuit het klooster naar beneden richting Waldbreitbach, waar we aan de ‘Kreuzkapelle opnieuw de Wied oversteken. Van hier uit is het niet ver meer naar het klooster van de Franziskanerbroeders in Hausen of naar het zwemparadijs Wiedtalbad met

zijn ‘Valo-Bad’ en ‘Ruusu-Sauna’. Of wat dacht je van een opgiet sessie in de blokhut sauna? Op het laatste stukje teruggaand naar het startpunt volgt je dan ook nog de Westerwaldsteig. Dankzij de zeer afwisselende Wäller Tour ontdek je zo ook stukjes van de Westerwald Steig, de Klosterweg en de Wiedweg. Natuurlijk zijn er onderweg voldoende rustbanken en uitzichtpunten om te genieten naast de talrijke horeca mogelijkheden. Als je in het dal begint kan dat onder andere bij Nassen’s Mühle, Vita Balance – Hotel, Hotel zur Post, Gasthof Paganetti en de Klosterbergterrassen.


Ons huis doorheen de jaargetijden - HERFST Herfst – de kleurrijkste periode van het jaar in het Wieddal

3 TOP-Wandelwegen in een prijs Geniet van prachtige etappes uit de beide “ Premiumwandelwegen RHEINSTEIG & WESTERWALD-STEIG” en de “KLOSTERWEG” OOK VOOR GROEPEN • •

• •

Maar ook de ganse omgeving rondom Waldbreitbach kleurt op zijn mooist in de Herfst. Daar zorgen de talrijke gemengde bossen voor. Wat een gast inspireerde tot deze spontane uitspraak: “Het is hier net zo mooi als een droom van de ‘Indian Summer”.

welkomstdrankje 3 x Overnachting in 3-sterren "Superior"-hotelkamers met ontbijbuffet 3 x Avondmaal: Een 3-gangenmenu met keuze uit 3 hoofdschotels (bij groepen koud/warm buffet) 2 x Uitgebreid lunchpakket voor onderweg Alle transfers naar vertrekof aan komstplaats van de wandelingen Toegangskaarten voor het museum Römerwelt” (maandag en winter gesloten) Prijs per persoon tot 19 personen: Dubbelbedkamer 230,50 € 1persoonskamer: 245,50 € Prijs vanaf 20 personen: Dubbelbedkamer 198,50 € 1persoonskamer: 213,50 €

Om het even of je nu langs de Wied slentert, over de bergen klimt of door de bossen wandelt – de natuur kleurt in deze tijd onze streek in de mooiste kleurenpracht die men zich voorstellen kan.RivierPark Maasvallei

De grensmaas is al jaren een zeer fascinerend gebied, waar de rivier de grens vormt tussen Nederland en België. Met zijn gezellige Maasdorpjes, waterrecreatie en natuurlijk ook de prachtige grillige natuur aan beide zijden van de rivier Maas. Sinds enige tijd is er voor deze streek het RivierPark Maasvallei in het leven geroepen. Het strekt zich uit van het natuurgebied ’t Vijverbroek nabij Kessenich in het noorden, tot het natuurgebied Hochterbampd ten zuiden van OudRekem. Daartussen heel veel toeristische mogelijkheden. Wij concentreren ons vooral op de wandelmogelijkheden van dit gebied. De kernen van RivierPark Maasvallei zijn Kessenich, Aldeneik en Maaseik, Stokkem en Oud-Dilsen, Leut en Meeswijk, en tenslotte ook nog Oud-Rekem. Op deze plaatsen kan je voldoende startmogelijkheden vinden om een of meerdere wandeltochten aan te vatten. Ook is er hier steeds voldoende ruimte op je auto te parkeren. En niet onbelangrijk zijn er hier ook voldoende horecagelegenheden voorhanden om na de tocht lekker na te keuvelen. Iedere bovengenoemde kern heeft zijn eigen wandelkaart. We overlopen even de kaarten van noord naar zuid.

Maaseik De tweede wandelkaart begint waar bovengenoemde kaart eindigt. Het beslaat de gebieden rond Aldeneik en Maaseik. Hier bevinden zich 4 startplekken met een totaal van 5 tochten die variëren van 3,2 t/m 14,2 kilometer. Je kan er via een tocht langs de Maas wandelen. Ook enkele jachthavens kun je aandoen op een van de tochten. Voor cultuurliefhebbers zijn de kernen van Aldeneik en Maaseik dan weer leuk. Enkele tochten leiden naar deze plaatsen. Zuidelijk op deze kaart kan je Heppeneert bezoeken. Een gekend bedevaartsoord waar het vooral in het weekend erg druk kan zijn. Op alle tochten heb je onderweg ook enkele horecavoorzieningen. En ook hier zijn de tochten in twee richtingen aangegeven via de gekende markeringen. Je kan ze hier ook volop combineren.

Ophoven (Kessenich) De wandelkaart van Kessenich is grensoverschrijdend en doet via enkele wandelingen de Nederlandse plaatsen Neeritter en Thorn aan. Via 4 startplaatsen kan je er 6 tochten ondernemen, variërend van 5 t/m 10 kilometer. Buiten het al eerder genoemde natuurgebied ’t Vijverbroek zijn er in deze streek ook enkele prachtige stukken struinnatuur. Je wandelt soms ook tussen de grote grazers door, die hier voor de begrazing zorgen. Als je voldoende afstand tot die dieren weet te respecteren, kan je hier met een gerust hart alle gebieden doorkruisen. Let wel, sommige gebieden kunnen er erg drassig bijliggen na een periode van neerslag. Verder zijn er ook tochten die de dorpskernen aandoen. Ook is er een tocht waarbij je de mogelijkheid hebt om een deel met de boot te overbruggen. De wandelingen zijn in beide richtingen te bewandelen en zijn aangegeven met gekleurde figuurtjes. Je kan ook naar hartenlust diverse kleuren met elkaar combineren om zo zelf een gewenste tocht te ondernemen. Variatiemogelijkheden genoeg dus.

Heppeneert (Elen) De recent verschenen wandelkaart Elen is de nieuwe telg van het RivierPark Maasvallei. Aan de noordzijde sluit hij aan met de vorige kaart van Aldeneik en Maaseik. Ten zuiden kan je aansluiten op ons volgend gebied, Stokkem en Oud-Dilsen. Je kan zelfs in het noordwesten aansluiten op een gebied wat we al eens behandelden in een vorige Wandelkrant, namelijk Kempen~broek. Maar we hebben het nu over die nieuwe wandeltelg. Vertrekken kan je hier het best aan de parking ter hoogte van de kerk van Elen, in de dorpskern. Je kan er 4 tochten ondernemen met een afstand van 3,3 t/m 7,5 kilometer. Ook weergegeven via die gekleurde figuurtjes en wederom zelf te combineren tot een eigen tocht die bij je past. Vooral het gebied ten oosten van het dorp is


zeker een aanrader. Je wandelt dan door de uiterwaarden van de Maas en ook langsheen de oever van die rivier.

Leut

Stokkem We zakken verder naar het zuiden voor ons volgend wandelgebied. Dat is de kaart van Stokkem en Oud-Dilsen. Wederom kan je hier door de uiterwaarden wandelen, alsook langsheen de Maas. Hier vind je ook weer enkele struingebieden die zeker een ommetje waard zijn. Zowel ten noorden als ten zuiden kan je buurland Nederland gaan verkennen door gebruik te maken van de veerdiensten, die je naar de overkant van de Maas brengen. Naar de Nederlandse plaatsen Grevenbricht en Berg aan de Maas. Maar op Belgisch gebied is er voldoende te verkennen. Je kan via 5 tochten het gehele gebied verkennen. De afstanden variëren hier van 2,5 t/m 13,1 kilometer. Cultuurliefhebbers moeten zeker het stadje Stokkem een bezoek brengen. Er zijn 3 aanbevolen startplaatsen, elk voorzien van voldoende parking.

Volgend gebied in het rijtje is de streek van Leut en Meeswijk. De plaatselijke wandelkaart voorziet in hetzelfde systeem als alle voorgaande kaarten 5 wandeltochten met afstanden tussen 3 en 14 kilometer. Je komt via diverse tochten langsheen het kasteel en kasteelpark Vilain XIIII. Let in het park vooral op de bijzondere en oude bomen. Ook de Maas is weer volop aanwezig, met enkele stukken struinnatuur langs haar boorden. Bij de nieuwe uitgave van deze kaart hebben ze ook het gebied Maaswinkel en Greven aangebracht. Een heuse verrijking op deze kaart. In de Greven kan je zelfs een tocht maken doorheen de boomkruinen. Ook voor deze kaart zijn er enkele aanbevolen startplaatsen voorzien, maar er zijn ook andere startplaatsen mogelijk in de diverse dorpen.

WANDELEN IS GEZOND servicegerichte en deskundige medewerkers allemaal met een passie voor wandelen 10% korting op álle wandelschoenen 10% korting op álle wandelkleding zeer uitgebreid assortiment uitgebreide webshop www.tonnotermans.nl goed bereikbaar gratis parkeergelegenheid

Dr. Philipslaan 25-B - 6042 CT Roermond - T. 0475-420610 - www.tonnotermans.nl -

facebook -

twitter


gebied Pietersheim, deel uitmakend van het Nationaal Park Hoge Kempen. Ik hoop dat ik jullie een overzicht heb kunnen geven van wat RivierPark Maasvallei te bieden heeft voor de wandelaar. Maar er is natuurlijk te veel om op te noemen in dit verslag. Uitgebreide informatie kan je terugvinden op hun website www.rivierparkmaasvallei.eu en op hun gratis toeristische ontdekkingskaart RivierPark Maasvallei die te verkrijgen is bij de plaatselijke toeristische diensten. Ook kan je daar de wandelbox aankopen met de beschreven wandelkaarten. De kaarten zijn er trouwens ook los te koop. Ook de cultuurwandelingen van enkele typische Maasdorpen worden Herbricht (Oud-Rekem) beschreven in enkele brochures. Deze cultuurwandelingen Via een vebindingsroute kan je doorsteken naar ons laatste zijn niet bewegwijzerd maar de kaartjes in die brochures gebied in het RivierPark Maasvallei. Het gebied rond Oud- zijn zeer duidelijk en tonen je de weg. Vraag ernaar bij de Rekem. De kaart van dit gebied is een tijdje geleden ook plaatselijke toeristische diensten. aangepast met een uitbreiding naar het zuiden toe. Op deze Veel wandelgenot, Bennet manier hebben we nu de mogelijkheid om in het natuurgebied Hochterbampd een stapje te wagen. Cultuurliefhebbers komen weer aan hun trekken in het dorpje Oud-Rekem. In 2008 werd Oud-Rekem trouwens door Toerisme Vlaanderen verkozen tot “het mooiste dorp van Vlaanderen”. Het gebied situeert zich voornamelijk tussen het kanaal Zuid Willemsvaart en de rivier Maas. Via 3 aanbevolen startplaatsen kan je het gehele gebied bewandelen, voorzien van 5 tochten van 2,7 t/m 15,4 kilometer. Ook hier weer de gekende markeringen en combimogelijkheden. Nog niet genoeg kilometers in de benen? Je kan hier ook aansluiten op het wandel-

TE HUUR

Vakantiehuizen dichtbij de mooiste wandelroutes in Europa! Ruim vak 40.000 a in g ntiehui z ehe el E en uro pa

Bestel de brochure van o.a. België, Duitsland, Oostenrijk, Noorwegen of Spanje op www.novasol.be/brochure


Waar ga jij op avontuur met je

wandelschoenen? ook ONLINE te bestellen in onze webshop

X-SO_30_GTX D/H

Air_Revolution_Ultra_GTX D/H

De grootste collectie wandelschoenen in de regio

Maaspoort 6 Weert (NL) tel. +31 (0)495-547434

www.BOBSADVENTURESTORE.nl WaNDElEN iN DE grENsstrEEk BElgië - NEDErlaND Natuurvriendenhuis De Berk (Essen)

Fiets- en wandelarrangement

n ppunte lknoo e D n a g op w seum nsluitin a a e streek iske mu t e w c D e n e ir in e D n k l e s e en su ltocht wanDe se heiD t e s u r o e h iv l D , kalmt oretum b r a ij b k l vla Feer iliale s l Fam k ienDelij Dgetvr l bu

-

2 tot 5 dagen Ontbijt, lunchpakket en driegangenmenu ’s avonds Ecocycloboekje Map met fiets- en wandelkaarten

Speciaal fiets- en wandelarrangement De Groote Oorlog Langs den doodendraad van WO I -

2 of 3 nachten Ontbijt, lunchpakket en driegangenmenu ’s avonds Wandeling in niemandsland Smokkelqueeste voor gezinnen Oorlogsmenu

Beide arrangementen vanaf 110,5 p.p. voor 2 nachten (op basis van 2-persoonskamer)

vanaf ro 110,5 eu voor n 2 nachte

-

11 kamers met badkamer

-

restaurant

-

Cafetaria

-

Vegetarische en dieetmaaltijden te krijgen

-

grote speeltuin en terras trekkershut voor trekkende wandelaars

ad wandelkrant.indd 1

Natuurvriendenhuis De Berk Oude Baan 110, 2910 Essen tel. 00 32 3 667 20 31 deberk@natuurvriendenhuisdeberk.be www.vakantiehuisdeberk.be

DE NATUURVRIENDEN

www.groenesleutel.be

14/07/2015 14:16:33


Wandelen in de Provincie Zeeland Deel 1: De bloemendijken rond Nisse We gaan in de komende edities van de wandelkrant op stap in Zeeland, de kustprovincie van Nederland. In een 3-tal wandelingen toon ik jullie de mooiste plekjes van Zeeland. In de 2 volgende edities gaan we wandelen aan de kust, in en rond Burgh-Haamstede en gaan we een wandeling in Domburg en Oost-Kapelle.

Foto 1

De eerste wandeling in Zeeland maken we echter in geweldig zicht op de kreek die steeds smaller wordt (foto 2). de Zak van Zuid-Beveland net onder Goes, langs de Vlak voor de spoorlijn gaan we van de dijk af naar beneden bloemendijken en de Zwaakse Weel. We maken gebruik van het wandelnetwerk in Zeeland, kaart “Sporen In De Zak”. De kaarten zijn te koop bij de V.V.V.’s in Zeeland voor € 5. Alle knooppuntenroutes zijn zeer goed verzorgd en duidelijk aangegeven. We starten deze wandeling bij het Infocentrum van Natuurmonumenten, Zwaaksedijk 5, Kwadendamme. Bij het infocentrum is een ruime parkeerplaats. Op internet vind je de nodige informatie en filmpjes. (https://www. natuurmonumenten.nl/natuurgebied/zwaakse-weel) De wandeling is het mooist in het voorjaar, wanneer de bomen weer blad krijgen en de bloesem bloeit. Onderweg komen we diverse welen tegen. Een weel is een diepe waterkolk die door een dijkdoorbraak is ontstaan, andere namen zijn waal of wiel. In dit gebied van oude polders vinden we veel van deze welen. De Zwaakse Weel is eigenlijk een oude getijdekreek, die tussen Zuid-Beveland en Borssele stroomde, toen genaamd Zwake. Ook was er hier een Heerlijkheid die Zwake heette, dit was bezit van de graaf van Rupelmonde tot in de 18e eeuw. Nu behoort het hele gebied tot de gemeente Borsele. Het gebied bij het infocentrum ligt aan de weel, verderop richting ‘s-Gravenpolder wordt het een smalle kreek met prachtig natuurschoon. Bij het Infocentrum gaan we linksaf de dijk op richting knooppunt 32. In Zeeland vind je in de poldergebieden nog steeds veel slaperdijken, die bij dijkdoorbraken van de hoofddijk nog gebruikt konden worden om het water op te vangen. Wij lopen vandaag heel veel over deze slaperdijken, bijna alle wegen lopen op deze dijken. Aan de dijken kun je ook zien hoe de strijd tegen het water constant doorging. Als er weer een stuk grond hoog genoeg was om in te dijken werd dit gelijk bedijkt en in gebruik genomen als akkerland. We wandelen nu in een wat nieuwere polder, de landerijen zijn uitgestrekter en we hebben veel zicht om ons heen. Bij een kruising van wegen (knooppunt 32) gaan we rechtsaf naar knooppunt 35 (foto 1), we gaan rechts de dijk op en lopen onder de populieren. Vanaf de dijk hebben we een

Foto 2 om de spoorlijn over te kunnen steken. Je ziet een groot gat in de dijk: dit noemen we een coupure. Een coupure wordt ook wel een dijksgat genoemd en is een opening of doorgang in de waterkering. De toeristische stoomtrein van Goes naar Borsele gebruikt deze doorgang. Tijdens het stormseizoen en in de winter gaan de deuren dicht om het land tegen water te beschermen. We vervolgen de Zwaaksedijk richting knooppunt 38 en genieten van het mooie zicht op de Zwake (foto 3). Pas op bij het oversteken van de drukke rijksweg en ga bij de Lenshoekdijk linksaf onderaan de dijk lopen.

Foto 3 Verderop hebben we zicht op de molen van ‘s-Gravenpolder (foto 4) en gaan we naar knooppunt 34, met nog steeds volop zicht op de Zwaakse Weel. Hier zien we dat ook in Zeeland de vooruitgang de ruimte krijgt boven de natuur. We lopen tegen een van de grootste uienverwerkingsbedrijven van Nederland aan. Bij 34 gaan we linksaf langs de spoorlijn even verder gaan we rechts de eerste bloemendijk op, richting


een uniek karakter heeft gegeven.

Foto 4 de uitkijksteiger (foto 5) en de hoogstamboomgaard (knooppunt 25). In de ouderwetse hoogstamboomgaard kun je in het najaar het fruit zo van de bomen plukken. Verser fruit zul je niet snel vinden! De boomgaard met onder andere appel-, peren-, noten- en kersenbomen is via het hek

Foto 5

De Poel bestaat uit het Ganzengebied (veelal grasland) en het Heggengebied (dijken). Voor grutto’s, kieviten, tureluurs en scholeksters zijn de graslanden ideale plekken om te broeden. Meidoorns zorgen in het voorjaar voor een prachtige witte bloemenzee. Onder andere de tuinfluiter, kneu, spotvogel en heggenmus nemen dan bezit van deze natuur. Daarnaast zijn de meidoorns een belangrijke bron van voedsel voor talloze vogels. Tot diep in de winter snoepen zij van de rode meidoornbessen. Bij knooppunt 16 kunnen we genieten van het uitzicht op de daar geplaatste bank (foto 7). Bij mooi weer hoor je in het voorjaar de roep van de koekoek, die veelvuldig in Zeeland voorkomt.

Foto 7

We gaan door het hek het heggelandschap in richting toegankelijk. De rasters zijn bedoeld voor de schapen die er knooppunt 21. Hier zien we al de kerktoren van Nisse rondlopen. Natuurmonumenten onderhoudt de boomgaard (14e eeuws) (foto 8) en wandelen via knooppunt 28 en 83 samen met Stichting Landschapsbeheer Zeeland. het dorpje in. Op het in 1975 gerestaureerde dorpsplein bevinden zich naast de kerk een muziektent, een 18e eeuwse Aan de hoofdweg is knooppunt 25, let op bij het oversteken waterpomp en een vaete, een waterpoel die in vroeger tijden naar knooppunt 24. We passeren hier een prachtige als drinkplaats voor het vee gebruikt werd. historische boerderij (foto 6). We wandelen door naar knooppunt 17 over de Koedijk, na 1 kilometer begint het

Foto 8 Op het dorpsplein vinden we ook onze rustplaats voor vandaag Jikkemiene, Jikkemiene is een bakkerij, theetuin met landschap aan de rechterkant te veranderen en komen we terras en winkel. Het bedrijf wordt gerund als dagbesteding bij het heggelandschap van Nisse (Natuurgebied De Poel). voor gehandicapten (http://jikkemiene.gors.nl/). De naam (https://www.natuurmonumenten.nl/natuurgebied/de- Jikkemiene is afgeleid van het oud Zuid-Bevelandse woord poel) Natuurgebied De Poel is een uniek stuk ‘oudland’ met voor de Zeeuwse Bolus. Er zijn dan ook altijd “Jikkemienen” veel hoogteverschillen, poelen en heggen. De onderste laag voorradig. Zie voor openningstijden de internetsite. veen was vroeger doordrenkt met zout water en werd daarom tussen de 14de en 16de eeuw gebruikt voor zoutwinning. Na onze welverdiende rust gaan we op pad naar knooppunt Hierdoor verzakten delen van de graslanden, wat het gebied 71 en 72. We lopen weer het heggelandschap in via de Foto 6


WISS EK

WE G

THEUNISWEGELING

PAT IJN

W

FRUITLAAN

YS ST BA

Paardenkerkhofwegeling op weg naar 73 en 74 en het gebieden of tussen twee gemeenten. Buiten Zuid-Beveland AAT TR RS KE K mooiste stukje naar 75, hier lopen we de Notenboomdijk op, zijn tegenwoordig nog maar weinig van deze lindes te FO ERKSEWEG VERBARTELWE EK 0 S G ANT S , HON I 5 Y terwijl we nog een keer achterom kijken, naar knooppunt 10. vinden. W Poelbos 17 Onderweg zien we rechts de boomgaarden en links houden 22 we nog steeds zicht op het poelgebied. In de weilanden staan 0,7 LA vaak echte Zeeuwse knollen (foto 9). Via knooppunt 15 MO EN

BU

0,9

‘s-Heer Arendskerke OOS

EG TW

A58

GR

EL

M

EG

55

NOO

OT

GR

1,1

RDH

ED

RD

O

IJK

O

N

OEKW

EG

0,4

W

W EL

PO

EG

1,0

0,8

W D AR RN H BE

SW TER

IJK K DIJ

1,6 Nieuwe-Vreeland

G

WE

JES NS

SE SIGUIT

FRA

DE

OU

polder

STELSEDIJK

G

1,7

WE

Baarland-

UI

G SI

EG GW

GJ

GE

W EE

ZON

0,7

Kwadendamme

E TS

DA

E

ED KS ZW AA

N

RW EG PO LDE EN NG NI KR

RSE

Stelle

66

LW E

EG

DSE

-

BE

AB

SL

AA

Stelle Nisse

KO

AT

W

DIERIKW

POL

rlorenkostpolder

NIEU

S

IS

N

HOOFDSTRAAT

K a n e e l - EEL p o l d e r VR

RN

O

0,4

D

AN

Hugopolder

LL

E

T ES

EG EW

K

VROUWENW

SE

RA

JK

DI

EN

E

SS

NI

27

DIJ

33

2,1

ST

R HE

Willoutspolder

LSE

E

LL

E ST

© Anyway Productions, Bergen op Zoom

Ovezande

PIE

ST EG

W RG

O

O EG

RB

TS CH

1,5

and

STE

2,4

W

0,8

0,3

BA

AM

Polder

Nieuwlande

K

IJ

D SE

EG

Langeweegje

32

UI

18

0,5

SE

36

0,7

Vlieguitpolder

OLDER

EG W

0,7

DIJK

S UI

35

AKSE

LA

0,1

0,8

K

Nieuwe Hoon

KR

ZWA

l

VENP 'S-GRA

DIJ

34

ENE

GRO

e W eel

ee

O

sch

W

1,9

0,8 Kruiningenpolder

r

IJK

aak

k

e

EG

IJK NOLD

aa

GJE

26

1,0

Zw

h sc

WE

0,4

G

WE

GE

Zw

0,5

Lange- Nieuwlandpolder LA

25

1,6

DW ZAN

S

0,6

DIJK

KOE

1,7

O CH

0,3

17

lde

Co Zwak

EKD SHO

0,3

LEN

66

EG

0,5

WEG

JK

DI

IJVE

L VA

LOO

OR

MiddelZwakepolder

N ZA

NS

KE

Zwaakhoek

1,5

ILLETJES BR

N6

EG

DW

24 16

DSE LAN

IJK

ED

KW

0,6

AR

EG

BA

IEW

1,1

AA ZW

21

DIJK

2,2

KW

AA ZW

WEEL

‘ s- Gra v e n p o

38

Daniëlshoek

DR

EG

Sluishoek

BE

0,5

OT N

wer ou

2,0

BO

ER NE SS EW

OM DI JK

ng

EN

65

0,9

0,2

ID

N6

0,7

0,6

15

G

DIJK ALM NH RE KO

W

T

TSTRAA T

HAAGD

98

EG

ZU

28 Schuurhoek

CLEMEN

IJK

0,9

G

V.D. POES

10

WE ER

WE

83

0,7

74

0,4

SE

0,3

Nisse

73

M O

AA T

0,3

94

LD

STR

75 0,4

BO M AL

e Wa t e r ga

GE

PO

ER

0,6

P

ls c h

UG

95

0,8

KR

EG

72 78 71

EG

‘s-Gravenpolder

ZU

W

0,7

0,2

W

ID

OT

K

IJ

D

0,7

LO

TE PAU L

0,7

EG

O

wee

G

EG

0,7

EG

GR

0,5

78

92 0,3

ER

W

KO

DSEWEG

AID

ZA

G

G

0,4

WE ER

LD

PO

GROTEDIJK

0,8

EG W ND ZA SE RK KE TS OU SIN

JK

K

ZUIDZAKSEDIJK

RSEDIJ

76

older

19

GOESESTRAATWEG

0,5

I ED OT

0,5

K 67

N6

1,4

KAME

OUDE

Sch

N669

BOSSEWEG

GR

EG

DIJ SE AK

IEW

IDZ

DR

ZU

K DIJ SE

0,2

W

Welhoek

13

w-Landeke

W

EG

E GS Routebeschrijving: IN ET O KL 1,2 Start: Infocentrum van Natuurmonumenten, Zwaaksedijk BOSSEW 56 EG 5, Kwadendamme,6 - 32 - 35 - 38 - 34 - 25 - 24 - 17 - 16 - 21 0 66 28 - 83 - 71 - 72 - 73 - 74 - 75 - 10 - 15 - 16 - 17 - 18 - 27 - 26 62 - 32 - Infocenter (= startplaats)

OE GR

1,6

e

Schouwersweel

0,2

De G

Bij knooppunt 26 gaan we richting knooppunt 32 totKLOETINGSEW aan hetEG infocentrum Zwaakse Weel.

W

Bewesten Yerseke

EG

Foto 10

0,3

EW

komen we weer bij het bankje op knooppunt 16, geniet hier Sinoutskerke nog even 42 van het gebied, voordat we door wandelen naar 17. Hier gaan we rechtsaf naar knooppunt 18 en komen hier De Poel EG DW 1,3 OR O een aantal welen tegen, waarvan één met een monumentale N EG T DEEW G boerderij (foto41 10). 40We gaan via Sde Ambachtsherendijk E 0,4 W ‘s-Heer Abtskerke ER T TH naar knooppunt 27. WeIJSHlopen nogFEI over 2 mooie dijken, die Totaal afgelegde afstand: 19,9 km 0,4 90 O in het voorjaar en zomerEKSvol met bloemen staan. Op weg EW EG Kaart: “Sporen In De Zak”, te koop bij VVV Zeeland (www. T naar knooppunt 26 komen we onderweg nog een grenslinde ,5 vvvzeeland.nl) aan € 05. ZAAIDIJK E LA W vroeger 1, 96 tegen. Deze zeer oude lindes werden gebruikt G E E N Horendijke De Poel W GE NISSE ZAN DE E Re né Luijsterburg 1 S DW D ES AM N E D door ambachtsheren om de grens aan G R 77 RI 84 te gevenSE tussen hun E BE 91

79

12

WEG

AN

NANSENBAAN

M

53

‘S-GRA VENPO

KSEW EG

54

EG

0,8

BA

S-HEER ABST SKER ZANDWEG KE

1,0

W EG

ER IJ

1,5

KW EK

N

SW

BI

ESS UI GJE KR WE

1,0

AN

O

1,0

Polder De Breede Watering

LDERSE

ZANDWEG

NOORDHOEKWEG

Baarsdorp DE OU EWEG EV HO

De Brilletjes

N

SE

P

BAARSDOR

44

E

W

3,9

ONGEREEDWEG

1,2

Vrouweputje

TSKER

ZANDWEG

OOSTWEG

SINOU

H ST

BAARSDORPSE-

MARTINWEEGJE

E-

FS

0,6

WESTHOFSEZANDWEG

45

O

EG ELW REP

WEG LAND

WEG

szand 43Foto 9

2

35

SINOUTS-

KS

J RI

41

0,3

2,1

KE RK SE WE G

4 N25

G

WE

LOEGWEG

28 Polder De Breede Watering Bewesten Yerseke

G

1,6


Leef en beweeg! ARTILANE®: het drankje voor soepel leven en bewegen Hyaluronzuur + Collageen + Anti-oxydanten Heeft u vragen over ARTILANE®? Wend u tot uw arts of bezoek onze website ARTILANE® is te verkrijgen in de apotheek (CNK-Code 2550-739). 15 ampullen 19,45 Euro. Distributeur: TRB CHEMEDICA AG Postbus 1129 · 85529 Haar/München, Duitsland info@trbchemedica.be · www.trbchemedica.be

Fabrikant: OPKO Health Spain S.L.U. Pl. Europa 13-15, Local 2 · 08908 L’Hospitalet de Llobregat, Spanje 26–04759 CAT / 26–03340 GE

1986 - 2016: 30 jaar WSV. St.-Michielstappers, Brecht. Een korte clubhistoriek.

Reeds in 1985 werd er door enkele Brechtse wandelaars aan de toog van het voormalig café Brouwershuis nagedacht om ook in Brecht een wandeling te organiseren. Zo werd in 1986 de daad bij het woord gevoegd, er werd voor het eerst de Mudaeustocht georganiseerd. Al waren er toen maar enkele tientallen wandelaars, toch besloot men een wandelclub op te richten en er werd aangesloten bij de Vlaamse Wandelfederatie. Voor de clubnaam koos men voor de patroonheilige van de Brechtse kerk, vanuit café Brouwershuis had men immers een mooi zicht op de kerk. Jaar na jaar kwamen er meer wandelaars naar Brecht afgezakt en men besloot om een tocht meer in te richten. Het werd een winterwandeling, deze Smoutebollentocht is tot op heden nog steeds een topper in de wandelwereld. Men koos ook om in de week in te richten, maar deze weekdriedaagse is nu een zaterdagwandeling. Het eerste hoogtepunt was er in 2002 met de organisatie van de Provinciale Wandeldag, er kwamen toen meer dan 3000 wandelaars naar Brecht. In 2014 was er dan de kers op de taart en hadden we de eer om de Nationale Wandeldag in te richten. Er kwamen toen bijna 7000 wandelaars naar St.Lenaarts afgezakt. In 2016, met ons 30 jarig bestaan, zal onze zomertocht extra aandacht krijgen als Jubileumtocht, maar ook onze andere tochten zullen een feestelijke metamorfose ondergaan.

Onze zomertocht van 3 juli 2016, het hoogtepunt van een feestjaar!!!

Deze tocht krijgt met ons 30 jarig bestaan ook een nieuwe naam, MASTENTOPPENTOCHT. Deze naam verwijst naar de spotnaam van de Brechtenaren. Vroeger bestond Brecht grotendeels uit masten- (dennen)bossen en waren de mastentoppen (dennenappels) massaal aanwezig. Op 3 juli 2016 gaan we dan ook iets speciaal maken van deze Mastentoppentocht, met animatie op de centrale rustpost en een gedichtenwandeling op de kortere afstanden. De centrale rustpost wordt ondergebracht in de serre van de unieke boomkwekerij Solitair. Het is hier zeer aangenaam vertoeven tussen deze speciale bomen in alle maten en vormen. De wandeling zelf loopt ook een gedeelte door de plantages van deze boomkwekerij. Je zal ogen tekort komen om al deze mooie creaties in je op te nemen. Verder is er nog het Militair domein en het prachtige natuurdomein het Marum dat je al naargelang de gekozen afstand zal bewandelen. Bovenop een gratis sticker bij de inschrijving bieden we je ook een gratis consumptie aan. Ieder uur is er ook een verloting van een fles mastentoppenjenever. Deze wandeling is tevens een Walk2Gether spaarkaarttocht! Overige feestelijke wandeltochten in 2016: Paasmaandag 28 maart: Kleipikkerstocht in St.- Lenaarts (tevens Walk2Gether spaarkaarttocht) Zaterdag 24 september: Bosuilentocht in St.-Job in ’t Goor Zondag 11 december: Smoutebollentocht in Brecht


Wandelen in het Zoniënwoud De Zoniënwandeltocht is een unieke wandeling doorheen het grootste woud van Vlaanderen. Het machtige Zoniënwoud in herfsttinten en het aangrenzend groen is een verplaatsing naar Hoeilaart meer dan waard. De tocht wordt door veel deelnemers dan ook geprezen en in hun jaarlijkse top-10 opgenomen. Wist je trouwens dat het Zoniënwoud op de lijst staat voor erkenning als Werelderfgoed?

Eventjes in detail de wandelmogelijkheden overlopen. De 6 km blijft noodgedwongen in Hoeilaart, maar kan deze keer stappen door enkele nieuwe natuurgebieden: het Bemdekensveld werd in oktober 2009 voor het publiek opengesteld. In dit 2,2 ha groot gebied werden nieuwe wandelpaden aangelegd en ook enkele takkenwallen om het natuurlijke van dit gebied maximaal te benadrukken. Ook het Koedalbos komt voor in de wandelomlopen. In dit bos werden in 2008 liefst 12.000 bomen aangeplant in het kader van ‘Kom op tegen Kanker’. Het is nog steeds een jong bos, maar ieder jaar zien de wandelaars het bos meer en meer bos worden.

Het Zoniënwoud met ’t Welriekende en de Koninklijke Schenking blijven de natuurtrekkers. Jezus-Eik is het centraal punt van de wandeling en alle afstanden behalve de 6 km komen hier dan ook. Enkele gegevens over het Zoniënwoud: • Het is met 4421 ha het grootste beukenbos van België. • Vanaf het ijzertijdperk tot de heerschappij van Karel de Grote, over de Gallo-Romeinse periode, zorgde het Zoniënwoud voor brandhout en hout voor de bouw van huizen en schepen, was het Zoniënwoud het decor van indrukwekkende jachttaferelen of diende het als schuilplaats voor soldaten die strijd leverden in onze contreien. • De huidige samenstelling van het woud met loofbomen vindt haar oorsprong in de Oostenrijkse tijd (1714-1795). • In het Zoniënwoud zijn beuken van meer dan 200 jaar oud geen uitzondering.

De 12 km krijgt een uitbreiding door het Zoniënwoud om in Jezuk-Eik van een verdiende rust op de rand van het Zoniënwoud te genieten. Jezus-Eik dankt zijn ontstaan aan een mirakuleus O.-L.-Vrouwbeeldje, ooit opgehangen aan een oude eik in het Zoniënwoud. Vrome verhalen maakten melding van mirakels, zodat op de plaats van de eik een kleine kapel werd opgericht. Het aantal bedevaarders nam snel toe en in 1650 werd de huidige barokke kerk gebouwd. Jezus-Eik groeide uit tot een kleine bedevaartplaats. Nu is Jezus-Eik nog altijd een gezellig uitstapje waard waarbij de talrijke restaurants zeker ook een rol hebben.


De 18 km maakt een bijkomende lus doorheen het ook aan de wafelslag op het einde van elk verhaal. Proef dan Zoniënwoud om opnieuw Jezus-Eik te bereiken. De ook de Nero-wafels na de wandeling ! stappers kunnen genieten van de beuken, maar ook van het Arboretum en het bosgebied van de Koninklijke Schenking. Geniet op 22 november van het Zoniënwoud in herfsttooi. Deze lus is quasi volledig doorheen het Zoniënwoud. Datum: Zondag 22 november 2015 De 24 km trekt via de bosrijke omgeving van de vijvers Inrichters: van Groenendaal eerst naar de Kapel van ’t Welriekende. De IJsetrippers vzw - B025 Onze-Lieve-Vrouw van Welriekende werd aanroepen om bijstand af te smeken tegen koortsaanvallen, doch Startplaats: geleidelijk evolueerde het heiligdom tot een bedevaartsoord Het Groene Dal, Willem Matstraat, 1560 Hoeilaart waar de jonge meisjes uit de omgeving kwamen bidden om Openbaar vervoer: via NMBS-halte Hoeilaart gelegen op snel een goede echtgenoot te vinden... Vandaar dat het hek minder dan 1 km van de startplaats. vaak getooid was, en nu nog soms, met kousenbanden die De Lijn: via de 830 (Machelen-Groenendaal) of de 395 ze als offergaven achterlieten. Waar de naam Welriekende (Leuven-Groenendaal). Halte: Hoeilaart Nero. vandaan komt is een raadsel. Sommigen vermoeden dat de naam verwijst naar de heerlijke geuren die het bos Afstanden: 6 - 12 - 18 - 24 - 30 km verspreidt dankzij de goedheid van Onze-Lieve-Vrouw van Starturen: vanaf 8 tot 15u Welriekende. Deelnamekosten: Leden van een wandelclub betalen slechts € 1,00 Niet-leden betalen € 1,50 Kinderen tot 14 jaar gratis Bijkomende info: Jacqueline van der Horst Tel: 02 687 42 94 E-mail: ijsetrippers@hotmail.com Website: www.ijsetrippers.be

De 24 en 30 km krijgen rond ’t Welriekende een supplementaire lus en kunnen op die wijze maximaal maximaal genieten van talrijke bospaden. De volledige lus is immers in het Zoniënwoud. Net als de 18 betreden de 30 km wandelaars ook de Koninklijke Schenking. Dit is een bosgebied aanleunend bij het Zoniënwoud. Toen Leopold II in 1900 een groot stuk van zijn bezittingen aan de Belgische staat schonk, was dit een onderdeel van deze gift. De voorwaarde was echter dat dit nooit verkocht zou worden en vanaf dan wordt dit gebied beheerd door de Koninklijke Schenking (zo is de naam ook duidelijk). De aanleg van het Geografisch Arboretum werd begonnen in 1902. De oppervlakte is ongeveer 100 hectaren en het telt 460 verschillende soorten bomen (waarvan 305 gebladerde en 155 naaldbomen). Wist je trouwens dat Hoeilaart de Nero-gemeente is. Marc Sleen heeft het oud stationnetje van Hoeilaart gebruikt als thuisbasis voor de woning van Nero. Marc Sleen is bovendien een inwoner van Hoeilaart. En wie aan Nero denkt, denkt


PLUS WANDELDAG Het is reeds voor de 7de maal dat de Provinciale Bestuurskern Oost-Vlaanderen zich achter de Pluswandeldag zet. Of anders gezegd, een samenwerking opzet met PLUSmagazine, het blad voor senioren. Deze keer wordt voor het Zuidoosten van Oost-Vlaanderen gekozen. Een stad gekend en bemind bij fietsliefhebbers en wandelaars. Als je verneemt dat Manneken-Pis, de Muur en de Mattentaart er kind aan huis zijn, dan weet je dat het over Geraardsbergen gaat. De vurige stad, gelegen op de Oudenbergflank laat elke wandelaar genieten. Naast cultuur is er ook nog heel wat natuur. De kortste afstand (7 km) maakt kennis met het groen in de stad en de vele monumenten. Het Sint-Adriaanspark of Abdijpark zet al meteen een stempel. Het Abtenhuis, de restanten en het Koetsenhuis staan er mooi in het groen. Het park herbergt zoveel bomen dat het de moeite loonde om er een arboretum van te maken. Via een lichte klim gaat het naar hogere oorden, doch volgt geen klim op de Muur, deze laat deze afstand links liggen. Via de Vesten komt men op het monumentale marktplein.

Eén van de vaste bewoners is het Manneken-Pis, 160 jaar ouder dan zijn Brusselse collega en de trots van de stad. De Sint-Bartolomeuskerk, het Manneken-Pis museum, het stadhuis en de Permanensje zijn allemaal wel een bezoek waard. Nadien volgt een ommetje langs de Denderboorden en wordt het stedelijke museum gepasseerd. Uitzonderlijk gratis toegankelijk voor de wandelaars. Het museum herbergt een mooie collectie Chantillykant, sigaren en pijpen, het brouwerijleven in de stad en nog heel wat meer. Trek er gerust een uurtje voor uit om het geheel te bekijken. Het einde is in zicht en eens de startzaal bereikt, kan men genieten van een natje en droogje en vergeet zeker en vast de Mattentaart niet. De langere afstanden gaan richting Onkerzele. Via een mooie voetweg wordt deze deelgemeente bereikt. De wandelaars van 12, 15, 21 en 24 km gaan nu richting Provinciaal Domein De Gavers. Een groene long aan de rand van de stad en in elke periode van het jaar een bezoek meer dan waard. Het domein kwam er na de aanleg van een brug aan de stadsrand. Het weggehaalde zand zorgde voor een vijver en recreatie en toerisme werden er aan gekoppeld. Eens Onkerzele bereikt kan een eerste keer gerust worden.


Praktische info PLUS WANDELDAG

Start/aankomst: De Spiraal, Zakkaai 29, 9500 Geraardsbergen Starten kan van 8u tot 15u, aankomst tot 18u.

Openbaar vervoer: Station Geraardsbergen ligt op 800 m van de startplaats. Afstanden: 7 - 10 - 12 - 15 - 18 - 21 - 24 km Deelname: € 1,50 – ledenkorting € 0,40 Speciale attentie voor: Gouden en Zilveren abonnees PLUS-magazine Meer info op: www.wandelenovl.be

De 18, 21 en 24 km stappen nu richting Karkoolbos, Bosberg en Raspaillebos. De kasseien liggen naast de omhooglopende bosweg, eens boven duiken we het Raspaillebos in. Een domein in beheer van Natuurpunt. Het herbergt enkele zeldzame planten en fauna en flora mogen er hun gang gaan. Eens terug in Onkerzele gaat het samen met de anderen richting Geraardsbergen. De Oudenbergflank dient nu als doorsteek naar Geraardsbergen. Lichtjes klimmen en dan hop, de private eigendom binnen. Op de flanken van de Oudenberg genieten we van een parkbos en prachtig kasteel. Het dalen naar de vijver toe is al de moeite en de klim met enig mooi zicht op het kasteel laat elke wandelaar ten volle genieten. Eens buiten is het een boogscheut naar de top van de Oudenberg. Eens de kapel bereikt ontplooit zich een prachtig panorama op de Vlaamse Ardennen, het Pajottenland en het Waalse Pays des Colinnes. Enig mooie kleuren en verre gezichten belonen de inspanningen. Nadien wordt het dalen, de gevreesde Muur naar beneden. Via het Grupellopark komt men op het Marktplein. Hier wordt aangesloten bij de kortste afstand. Wie zin heeft kan nog een bezoekje brengen aan de diverse musea die uitzonderlijk gratis te bezoeken zijn.


Weken op voorhand werd er campagne gevoerd, elke wandeling werd je met flyers en affiches om de oren geslagen, voortdurend werd je aangesproken met de woorden: “Jij komt toch ook?” Je kon er niet aan ontsnappen. Elke wandelaar had via facebook, de wandelkrant, de mond-aanmond-reclame, deze wandeling met stip in zijn agenda aange( BELGIAN)T

SCHOOL ING

CAL TRA HNI IN EC

CE

R

OY A L A I R F OR OBU BO PR S LA R O IM MN IA V I N C I T

AVIAT Sint-Truiden

duid. Eindelijk was het dan zover. 20 mei 2015, de vijftiende Saff-wandeling op de Campus Saffraanberg. De ochtend begon echter vrij druilerig. Het weerbericht had niet zo fantastisch weer voorspeld. Doch dat kon vele wandelaars niet tegenhouden. Al vanaf 7 uur was het een gezellige drukte bij de inschrijfstand. De ruime loods was feestelijk aangekleed met vlaggen en alle mogelijke informatie. Je kon kiezen uit zomaar even 10 wandelafstanden. De 5 km was perfect toegankelijk voor kinderwagens en rolstoelgebruikers. Vanuit de campus vertrokken we voor een tocht

van 18 km. We verlieten het militair domein via een weg die deel uitmaakte van de Finse piste. Het was aangenaam wandelen op dit zachte parcours met de heerlijke geur van houtschilfers. Zo belandden we meteen in de volle natuur. Dit was op en top Haspengouw. Smalle wegen slingerden zich door een landschap van fruitbomen, weides, pas bezaaide akkers, … In Helshoven werden we getrakteerd op een stukje cultuur: een dertiende-eeuwse kapel dook te midden van dit groene landschap op. We hielden er even halt om de bouwkunst van onze voorvaderen te bewonderen. Ondertussen waren de dreigende wolken overgetrokken


en hadden ze plaats gemaakt voor een aangenaam lentezonnetje. In Gelmen bevond zich de controlepost. Hier werd de innerlijke mens rijkelijk verwend. Wij genoten van een kop verse soep en achteraf een stevige Bink, een typisch streekbiertje. Onze tocht werd al snel weer verder gezet, al was de tred iets minder vlot. Dit in tegenstelling tot een peloton leerlingen dat, onder bevel, in een stevig tempo marcheerde. Hun uitrusting zorgde dat ze helemaal in harmonie waren met de omgeving en uiteindelijk opgingen in het landschap. Tijdens onze wandeling ontmoetten we enkele wandelaars uit Oostende. Zij waren voor dag en dauw al vertrokken met de trein vanuit

de kust naar Sint-Truiden. Dankzij de gratis pendelbus, ingelegd door de organisatie, konden zij zonder enige parkeerproblemen deelnemen aan dit prachtige evenement. Onze aandacht wordt getrokken door een opmerkelijk persoon. Samen met zijn bolderkar ruimt Philip het zwerfvuil op dat hij tegenkomt op zijn wandeling. Hij krijgt als beloning heel wat felicitaties en blije gezichten. Onze trip zit er haast op. Nog enkele kilometers en we betreden alweer de campus. Hier worden we uitgenodigd om deel te nemen aan een middagmaal aan slechts 6 euro. En of het ons gesmaakt heeft! Na het middagmaal be-

geef ik mij nog even naar de startzaal: het is daar een drukte van jewelste. Ik bekijk het deelnemersblad en zie tot mijn grote verbazing dat er zich maar liefst 1434 wandelaars hebben ingeschreven voor de wandeling. Het is ook duidelijk dat deze mensen zeer hard hebben gewerkt om van deze dag iets fantastisch te maken. Proficiat en dankjewel aan alle organisatoren. Het was een prachtige dag. Ik heb deze wandeling alvast genoteerd voor volgend jaar: 25 mei 2016. Jij komt toch ook? En zoals ik heb kunnen vernemen, zijn er alvast plannen om het voor de wandelaar volgend jaar nog aantrekkelijker te maken.


WALK 2 GETHER spaarkaart 2015-2016, een sportieve aanrader!!! * Nieuwe spaarkaart vanaf 1 november! Het eerste jaar van de W2G spaarkaart eindigt op 17 oktober in Arendonk. Voor zij die hun kaart vol hebben gewandeld, zal hier het mooie pakket streekprodukten klaarstaan. Er komt natuurlijk een tweede jaar. Vanaf 1 november kan je de nieuwe W2G spaarkaart afhalen. Ook nu weer bieden de zeven clubs uit de Noorderkempen je de mogelijkheid om een mooi pakket streekprodukten bij elkaar te wandelen. Je kan de spaarkaart afhalen op de tochten van de deelnemende clubs. Na deelname aan één van de twee aangeduide tochten per club, kan je na de wandeling op de W2G finaletocht op 15 oktober 2016 je pakket streekprodukten afhalen. Het reglement van de W2G kan je lezen op de achterzijde van de spaarkaart. De W2G spaarkaart kan gebruikt worden ongeacht welke afstand je wandelt.

* Nog één tocht om je eerste spaarkaart te vullen. 11 oktober: Rose Gronontocht, St.-Jansstappers - Essen. De wandeling is genoemd naar Rose Gronon, schrijfster (1901-1979), zij woonde in Essen-Wildert en is aldaar op het kerkhof begraven. De startzaal is in Wildert, gelegen in de omgeving van de Bakkersmolen, vast een bezoekje waard. Je gaat met deze tocht op verkenning doorheen het prachtige domein De Wildertse Duintjes en zijn Bosleerpad. Verder is er nog de Rommerhoef, vanuit deze Abdijhoeve ga je verder langs de mooie natuur die Essen nog rijk is. Wat je zeker zal opvallen is het uitgestrekte landbouwgebied met zijn wandelpaden en houtkanten.

* Op 17 oktober is er de W2G finaletocht!!! Heb je een volle spaarkaart, dan kan je op deze tocht in Arendonk, na je wandeling het welverdiende pakket streekprodukten gaan afhalen. De deelnemende clubs danken je van harte voor je deelname en hopen je het volgend W2G spaarkaartjaar weer te mogen begroeten. De Walk2Gether tocht in Arendonk staat garant voor een mooie natuurwandeling. Al naargelang de gekozen afstand wandel je door domeinen Het Goorke, De Reuselse Moeren en je gaat ook even een kijkje nemen over de Nederlandse grens.

* De W2G kalender voor 2015-2016. Korhoenstappers, Oud-Turnhout: 1/11/2015 en 22/05/2016 Ranstuilen, Ranst: 29/11/2015 en 10/04/2016 Natuurvrienden, Zoersel: 21/02/2016 en 12/06/2016 Stroboeren, Merksem: 20/03/2016 en 10/07/2016 St.-Michielstappers, Brecht: 28/03/2016 en 3/07/2016 St.-Janstappers, Essen: 3/04/2016 en 9/10/2016 Zandstappers, Wechelderzande: 5/05/2016 en 14/08/2016 Walk2Gether finaletocht, Merksem: 15/10/2016

* Dit jaar nog twee tochten van de spaarkaart 2015-2016!!! 1 november: Klein Peerkentocht, Korhoenstappers - Oud-Turnhout Met deze wandeling maak je kennis met verschillende landschapsvormen in het noordoosten van de provincie Antwerpen. Tussen Oud-Turhout en Arendonk kan je genieten van meerdere waardevolle natuurgebieden. Zo wandel je door de unieke natuur van de Liereman, verder zijn er naargelang de gekozen afstand nog de natuurgebieden Doolhofbos, De Echelkuil en het kanaal Dessel-Schoten. 29 november: Uilentocht (Oelegem), Ranstuilen-Ranst Oelegem is een dorpje in de Voorkempen waar het nog heerlijk vertoeven is en waar nog veel bos en groen aanwezig is. Zo is er het prachtige provinciale domein Vrieselhof met zijn mooi kasteel en vijver. Verder lopen er twee waterlopen: de Schijn en Heidebeek doorheen. Alle afstanden wandelen door dit 75 ha. grote domein. Naargelang de gekozen afstand wandel je verder door vele plekjes wilde natuur en door de bosrijke omgeving van Halle en Zandhoven.

Van harte welkom, het Walk2Gether team


WANDELKALENDER Scan de QR code in met je Smartphone voor gedetailleerde informatie over al deze wandeltochten. Of surf naar:

www.wandelkrant.be/ wandelkalender

Dinsdag 1 september Begijntjestocht - Wandel Sportclub Langdorp vzw Parochiecentrum Begijnendijk Donderdag 3 september Terug naar Schooltocht - WPG Beringen VL051 - Schuttersgilde St.Sebastiaans, Beringen Zondag 6 september 39ste Rondom Beerse - WSV Beekakkers Beerse VZW - Parochiezaal Vlimmeren, Beerse Septemberwandeling stichting Wandelen in Baarlo GMB bv, Baarlo 18e Merelbeekse wisselbekertocht - Herdenkingstocht stichter Maurice De Bruyne Postiljon Wandelclub Merelbeke vzw Gemeentehallen Merelbeke

Sportstadium Evenementenhal Ingelmunster 10de Midweektocht - C.S.C.Lierde vzw Club voor Sport en Cultuur, Sint Janszaal, Lierde Viventocht - Levenslijnteam Damme - Feesttent Bradericplein, Damme Donderdag 10 september Nazomertochten - Parochiezaal Ganzendries, Tienen Zaterdag 12 september 25ste Boterronde - De Tervaete Stappers Keiem 439 De Boterhalle, Diksmuide Reimond Stijnstocht - Hanske de Krijger Oudenaarde vzw PZ Mullem, Oudenaarde Loetbostocht - wsv Kinderdijk - IJsclubgebouw Thialf, Krimpen aan Den IJssel Zondag 13 september Tempeliers en herinneringsroute Jan De Lee - vzw Spoetnikstappers - Gemeenteschool Leffinge, Middelkerke Omloop van het Dijleland WSP Heverlee-Leuven vzw Zaal Roosenberg Oud-Heverlee Omloop Parel van Brabant RWK De Morgenstond Humbeek - Sporthal Humbeek, Grimbergen

Lillowandeling - ‘t Vossenpad vzw - Sint-Antoniuskerk Lillo, Houthalen-Helchteren

38ste 8 Dorpentocht - Wandel Team Beveren-Waas - Sporthal Sint-Lodewijkschool, Beveren

Bos duin en heidetocht De Wandelaar Camping Zavelbos, Maaseik

Sint Gerlachus Wandeltocht WC Gerlachus - Harmoniezaal Amicitia Banholt

Maandag 7 september 14de Langeledetocht De Kwartels vzw - Feesttent Langelede, Wachtebeke Dinsdag 8 september Klavertje 2 tocht WSV De Dragonders vzw Heiwind, Hasselt

10de nazomertocht - Hanestappers vzw - Gemeenschapszaal Wielingen, De Haan

Rauwse Meren - W.S.V. MOL Hof van ‘t Rauw, Mol Woensdag 9 september 13de Nazomertocht - WSV De Brigandtrotters vzw

Wandeltocht door de Kempen Bell Wandelclub vzw - Lokaal Sint-Norbertusgilde, Westerlo Wandeling in Onze-LieveVrouw-Lombeek en Eizeringen - vtbKultuur Aalst - OnzeLieve-Vrouwekerk, Roosdaal Woensdag 16 september Midweekwandeltocht De Veldlopers - Café Paddock, Gulpen

Donderdag 17 september Gerhagenwandeling Sporton vzw ‘t Schoolhuis, Tessenderlo Zaterdag 19 september 49ste Krabbentocht - De Wandelende Krabben - Restaurant Rozenoord, Bergen op Zoom

Dinsdag 22 september Groteheitocht - WSV De Dommeltrippers vzw Lokaal De Dravers, Neerpelt Donderdag 24 september Roste Muistocht - wandelclub Roal Benti vzw,Café-restaurant De Roste Muis, Sint-Laureins

Spek-en eierentocht WSV De Rakkers vzw Zaal De Borggraaf, Hasselt Zondag 20 september 34ste Canteclaermarsen - vzw Wandelclub Natuurvrienden Deinze - V.T.I. Deinze

14de Spilzakkentocht - WC de Noorderkempen vzw (A038) Lokaal De Nieuwe Olijftak, Hoogstraten

19e Walhoevetocht voor het goede doel - De Walhoevestappers - domein De Walhoeve, Vleteren 19de Scherpgemetentocht Wandelclub De Bavostappers Zittaart vzw - Parochiezaal Meerhout Zittaart Herfsttocht - WSV Leuven Cultureel centrum ‘t Stichelke, Bierbeek Gulpdaltocht - Wandelcomité Gulpdaltocht - Fanfarezaal Berg & Dal, Slenaken 46e Int. Duin- en Poldertocht Wandelclub De Duintrappers Westende vzw - Sporthal De Bamburg, Middelkerke Vos Reynaert achterna De Wase Steinbockvrienden Land- en Tuinbouwschool Sint-Niklaas Eindezomertocht - Wandelclub Cracks Wolvertem, Basisschool De Zonnebloem, Meise 16e Levenslustige Wandeltocht - WC Levenslust vzw B 436 Sportzaal Levenslust, Lennik Sinnichwandeling - ‘t Vossenpad vzw - Sint-Petruskerk Teuven Dorp, Voeren Maandag 21 september 9de Blekerheidetocht - W.S.V. Milieu 2000 Lommel vzw Scoutsheem (Nieuwe Kopen, nabij het zwembad), Lommel Braambessentocht De Trotters Runkst Hasselt OC Runkst, Hasselt

3 daagse Wuitensmarsen wandelclub ‘t hoeksken vzw + VVV Hamme Tentendorp, Hamme Vrijdag 25 september 3 daagse Wuitensmarsen wandelclub ‘t hoeksken vzw + VVV Hamme Tentendorp, Hamme Zaterdag 26 september Bosuilentocht WSV St.-Michielstappers vzw Basisschool De Brug, Brecht IJsewandeltocht - IJsetrippers Het Pakhuis, Huldenberg Zondag 27 september 24ste Hollewegentocht WSV Horizon Donk vzw Buurthuis Zelkstraat, Halen 22 ste Parkentocht Noordergouw Brasschaat Zaal D’Ouwe Kerk, Brasschaat Solterheide - Duinengordel Orshof, Meeuwen-Gruitrode Maandag 28 september Kajaantocht Wandelclub Aviat Sint-Truiden P.Z. Nieuw Sint-Truiden Dinsdag 29 september 1e Late Zomertocht Het Wandelend Paard OC De Bilkhage, Waregem Zaterdag 3 oktober Zevenbundertocht - Wandelclub Op stap door Nukerke PC Nukerke, Maarkedal Veldtocht De margrietestappers vzw OC de schouw, Lichtervelde Geuldalwandelmarathon Wandelvereniging Vilt Patronaat Epen Krawatentocht - Wandelclub Zandstappers vzw - Parochiecentrum Sint-Pieter, Lille


LEZERSAANBIEDING 8 daagse reis naar Zuid-Bohemen in halfpension met luxe autocar Zondag 12 juni 2016 t/m zondag 19 juni 2016 € 585 per persoon - Single toeslag: € 99 Wandelingen: • Rožmberk nad Vltavou - 12 km • Český Krumlov - 12 km • Kruisweg Vyssi Brod - 12 km • Langs de oever van het Lipnomeer - 12 km • Dagwandeling (16 km) met gratis picknick • Avondwandeling met gids in Český Krumlov • Boomkruinwandeling aan het Lipnomeer Uitstappen: • Boottocht Lipnomeer Lipno-Frymburk • Bezoek + proeverij aan de Budvar brouwerij • Tuinen + kasteelbezoek Hluboká nad Vltavou • De markt en het klooster van Vyssi Brod • Lentefeest Český Krumlov op 17 juni Gratis centrale ophaaldienst: Brugge, Gent, Brussel, Leuven. Opstapplaatsen: Hechtel, Genk, Carpool Maasmechelen + Geleen. 2x dagreis met luxe autocar.

Verblijf in 4**** Sporthotel Zátoň met uitgebreid warm en koud ontbijtbuffet en 5 gangen avondmenu met vrije keuze van het hoofdgerecht (vlees, vis of vegetarisch) en een Zuid-Boheems buffet avond. Gratis gebruik van: binnenzwembad (30°C), verwarmd buitenzwembad (28°C), bio-sauna, Finse sauna, infraroodcabine, jacuzzi, relaxruimte, fitnessstudio, voetbalterrein, tennis, squash. Gratis WiFi. Eigen Nederlandstalige begeleiding. Inkomgelden (± € 50) facultatief. Bestel deze reis bij:

Tailor Made Travel

Nieuwe Kuilenweg 5, 3600 Genk (B) Tel.: +32 (0)89 30 80 10 E-mail: tailor.made@skynet.be Website: www.tailormadetravel.be

Lic. A5895 Uitgebreide informatie over deze wandelvakantie tref je aan op www.wandelkrant.be/aanbiedingen

inzerat_Dokument3

08.07.14

8:08

Stránka 1


LEZERSAANBIEDING 9-daagse “Wandel” en “TOP attracties” vakantie in Karinthië (Oostenrijk) Van zondag 31 juli 2016 tot en met maandag 8 augustus 2016 4**** Familien- & Sporthotel Kärntnerhof Alle inkomgelden inbegrepen* - geen verrassingen !!!

Volg vrijblijvend, dag per dag, ons volledig uitgewerkt programma. Ons motto: niets moet, alles kan!!! Programma onder voorbehoud van aanbieding Kärnten Card 2016 inbegrepen in deze prijs.

Wandelingen: • • • • • •

Bad Kleinkirchheimer Bergbahnen Bergbahnen Gerlitzen Goldeck-Bergbahnen Panoramabahn Kreuzeck Reißeck Bergbahn Mölltal Raggaschlucht

Géén SINGLE toeslag

TOP attracties: • • • • • • • • • •

Malta Hochalmstraße Kölnbrein Stuwmeer Millstätter See boottocht Abenteuer Affenberg Pyramidenkogel Bonsai Museum Reptielen Zoo Nockalm Museum voor Volkskultuur Spittal Europas grootste Foltermuseum op Burg Sommeregg Porsche Automuseum Helmut Pfeifhofer

Noteer alvast dit in je agenda: gratis infoavond op zaterdag 21 november Aanvang 18u : Zaal Eendracht Termien, Oud Termienstraat 8, 3600 Genk

• Half-pension: € 749 per persoon, géén single toeslag!!! • (*): Alle uitstappen, inkomgelden en bergliften zijn in deze prijs inbegrepen indien deze inbegrepen zijn in de Kärnten Card 2016. Deze waren bij het ter perse gaan nog niet bekend! • Uitgebreid ontbijtbuffet, overdag gratis thee- en sappenbar, ’s middags gratis soep- en saladebuffet, ’s namiddags gratis koek, ’s avonds saladebuffet en 5-gangen keuzemenu. • Gratis Wellness: verwarmd zwembad, whirlpool, sauna. • Eigen Vlaamse ervaren begeleiders, geen verplicht programma! • Iedereen welkom (ook leden/ niet-leden van een wandelclub). • 2x dagreis met luxe autocar Mercedes/Setra uitgevoerd door B&V Reizen NV met chauffeur Theo. • Gratis centrale ophaaldienst: Brugge, Gent, Brussel, Leuven. • Opstappunten: Hechtel (B&V Reizen, eigen parking), Genk, Carpool: Houthalen, Maasmechelen, Geleen • Deze reis gaat door vanaf 30 betalende personen, programma onder voorbehoud. Uitgebreide informatie over deze wandelvakantie tref je aan op www.wandelkrant.be/aanbiedingen Bestel deze reis bij: B&V Reizen NV, Oude Heerstraat 2, 3940 Hechtel (B) Tel +32 (0)11 73 44 22 E-mail: bvreizen@skynet.be www.bvreizen.net

Vergunning C 3297


21ste Boswandeling De Kwartels vzw PZ Oosteeklo, Assenede Zondag 4 oktober Huguardistocht - de Wegwijzer 4103 - Taverne Het Kouterhof, Hoegaarden 14de wandeling tussen Demer en Nete te Ramsel - De Lustige Stappers Vzw Langdorp Parochiezaal Ramsel, Herselt Jan Tielenstocht Golden Cup OK50 Zonhoven St.Jan Berchmansinstituut, Zonhoven Mergelwandeling - Wandelcomité St Rosa Sibbe - Café Aan de Kirk Sibbe, Valkenburg Lafeltwandeling - ‘t Vossenpad vzw - PC Vlijtingen, Riemst Stiltepad Dender-Mark Noord vtbKultuur Aalst Sint-Jan-Baptistkerk Geraardsbergen Zaterdag 10 oktober 8ste Elfenwandeling De Ravelse Wandelaars Feestzaal Mieke Pap, Ravels Klaverbladtocht - Levenslijnteam Damme - Feesttent Radio Moerkerke, Damme 6de Herfsttocht - WSV Milieu 2000 Lommel vzw Zaal Den Horst, Lommel Zondag 11 oktober Rose Gronontocht - St.-Jansstappers Essen - PC Essen Maas Trek - Regionaal Landschap Kempen en Maasland Veerpont Meeswijk - Berg aan de Maas, Maasmechelen

Maandag 12 oktober Maandagtocht 3-6-9 - WSV De Rakkers vzw - Witte Zaal Bolderberg, Heusden-Zolder Appelentocht - Wandelclub Strooplekkers Borgloon vzw PZ Hoepertingen, Borgloon Dinsdag 13 oktober 2de dag vd weektocht - vzw Wandelclub Natuurvrienden Deinze - Voetbalstadion SK Deinze 2e SCOTA-tocht Wijtschotduvels Kantine ASKC, Schoten Woensdag 14 oktober Klavertje 3 tocht WSV De Dragonders vzw OC Stokrode, Hasselt Donderdag 15 oktober Herfst in Heesbos WSV Horizon Donk vzw De Wiekslag, Halen Bleken in oktober - Harmoniestappers Mol-Millegem VA101 Lokaal van de Gidsen, Mol Zaterdag 17 oktober Finalewandeling Walk 2 Gether - De Korhoenstappers Bedrijfshal Natuursoep bvba Arendonk Tienbundertocht WSC Langdorp Kortakkerzaal, Aarschot Zondag 18 oktober 1ste Herfstwandelingen Vreugdestappers Huldenberg De Cerkel, Bertem Officiele herfstwandeling WSV De Gelliker Galliaren OC ‘t Kloester, Lanaken

Achelse Kluiswandeling De Grevenbroekers Zaal de Statie Hamont-Achel

HerfstwandeltochtTrampelkeu WSV Trampelkeu Schimmert Café “Oos Heim”, Schimmert

Streekbierentocht - Wandelclub St-Pieters-Leeuw - Zonnig Leven Sint-Pieters-Leeuw

8e Vives Campustocht Brugsche Globetrotters VZW Vives Campus, Brugge

25ste Wandeltocht Herdenking Marcel Verstraete - WSK Marke vzw 012 - Zaal De Zuiderkouter, Harelbeke

Herfsttocht - wsv De Lustige Wandelaars Merchtem - Zaal Harmonie, Merchtem

Plus Wandeldag - Provinciale Bestuurskern Oost-Vlaanderen - Jeugdcentrum De Spiraal, Geraardsbergen

Appelpadwandeling ‘t Vossenpad vzw Kerk Zepperen, Sint-Truiden

Maandag 19 oktober Kapellekenstocht - De Trotters Runkst Hasselt - OC Runkst, Hasselt Woensdag 21 oktober Midweekwandeltocht De Veldlopers Café Paddock, Gulpen Donderdag 22 oktober Bietentocht - De Vriendenkring Kortijs - Cultuurhuis Den Dries, Gingelom Zaterdag 24 oktober August Molenberghstocht WPG Beringen VL051 Buurthuis De Kardijk Beringen 1ste Bethoosterse Broekentocht - De Tervaete Stappers Keiem 439 - O.C Ingelram, Diksmuide Kanalentocht Levenslijnteam Damme Zaal Beuterblomme, Damme Zondag 25 oktober 53e Kastelentocht De Veldlopers - Herberg De Zwarte Ruiter, Gulpen Officiële Trotterstocht - De Trotters Runkst Hasselt - Witte Zaal, Bolderberg Oudsberg - Duinengordel Zavelbos, Meeuwen-Gruitrode Maandag 26 oktober Herfsttocht Wandelclub Aviat Sint-Truiden Zaal Lindenhof, Sint-Truiden Zaterdag 31 oktober Kiste Trui Wandeltocht CV de Krölstarte - MFC de Koppel, Middelaar Halloween Night - vzw spoetnikstappers - Sporthal De branding, Middelkerke Zondag 1 november Herfsttocht - Wandelclub Sport + Kinrooi vzw Ontmoetingshuis De Riet, Maaseik 28ste Allerheiligentocht - WSV Buitenbeentjes Landegem, Parochiezaal Merendree, Nevele 10e Klein Peerkentocht De Korhoenstappers De Heischuur, Oud-Turnhout

Donderdag 5 november Spektocht OK50 Zonhoven PZ Halveweg, Zonhoven Zaterdag 7 november 11e Waregem Wandelt Het Wandelend Paard - Vrije basisschol “De Duizendpoot”, Waregem Spokentocht Florastappers Gent vzw DeVierdeZaal, Gent Zondag 8 november 25ste Brigandtrotterstocht WSV De Brigandtrotters vzw Sportstadium Evenementenhal Ingelmunster Wandel Mee Dag Wandelclub Tornado vzw Gildezaal Boortmeerbeek Lakenbosschentocht - Brugse Ommeland Wandeltrofee Godelievstappers Ruddervoorde - De Gilde, Oostkamp Campinatocht - W.S.V. MOL PZ Witgoor-Dessel, Dessel Maasduinentocht - Wandel Sport Vereniging Door Wilskracht Sterk Afferden Gemeenschapshuis Iedershuus Afferden Herebossen - De Gruun Zipkes - GC IJzermael, Hulshout Herfstwandeling Epen Wandelstichting Epen Cafe Monti Epen Woensdag 11 november Dorne route - Sporton vzw OC SOK, Diest Wandel Mee Dag - Vlaanderen Wandelt - Hanske de Krijger Oudenaarde vzw - Evenementenhal Qubus, Oudenaarde Damme Wandelt Levenslijnteam Damme Sporthal ’t Veld, Damme 36ste Kapoenentocht Wandelclub De Kapoenen Jeugdontmoetingscentrum Kapelle-op-den-Bos Wandel Mee Dag De Wase Steinbockvrienden De Droomballon, Sint-Niklaas Wandel Mee Dag WSV De Lachende wandelaars


vzw - Sportcentrum Aalter 7de Pottentocht De Rode Stappers A061 Domein Teunenberg, Olen Zaterdag 14 november 34ste Wandelmeedag - VZW Wandelclub Natuurvrienden Deinze Aktivia Nr 140 - Zaal Vlasschuur, Deinze Dommeltocht WSV De Dommeltrippers vzw Feestzaal Sint Hubertuscollege, Neerpelt Zondag 15 november 23e Leiewandeling - Postiljon Wandelclub Merelbeke vzw Vissersdijkstraat 1 te Gent 24ste Officiële Horizontocht WSV Horizon Donk vzw Campus Amandina Herk-de-Stad

Zoniënwoudwandeltocht IJsetrippers - R.B.S. Het Groene Dal, Hoeilaart Maandag 23 november Najaarstocht - Wandelclub Aviat Sint-Truiden - Gemeentelijke Feestzaal Aalst-Dorp, Sint-Truiden Zaterdag 28 november Herfsttocht - wandelclub Roal Benti vzw - PZ Sint-Laureins Zondag 29 november 9de Kempische Ardennenwandeling - Wiekevorstse Stappers Sportbar sportcentrum “Joris Verhaegen”, Hulshout

Gent bij nacht - Florastappers Gent vzw - Kaho, Campus Rabot, Gent Zondag 13 december Wintertocht en fotozoektocht voor kinderen - Godelievestappers Ruddervoorde Sporthal De Stooien Hane, Zedelgem

Uilentocht Wsv de Ranstuilen vzw Parochiezaal Oelegem, Ranst

Poldertocht - vzw spoetnikstappers - Gemeenteschool Ter Zelte Slijpe, Middelkerke Donderdag 17 december Boerenkrijgtocht - De Trotters Runkst Hasselt - OC Runkst

Najaarstocht wsv olympic deurne vzw Atheneum Schilde

Uilenspiegeltocht - Viggaaltocht - WSV De Lachende Wandelaars vzw - Gemeentelijke feestzaal Katershoek, Knesselare

Pijnvenwandeling - ‘t Vossenpad vzw - Bosmuseum, Hechtel-Eksel

Ellikomwandeling - ‘t Vossenpad vzw - Hoogmolen, Meeuwen-Gruitrode

Wandeling in Oetingen vtbKultuur Aalst Dorpsplein Oetingen, Gooik Dinsdag 17 november Klavertje 4 tocht - WSV De Dragonders vzw - Schuttersgilde Sint Lambertus, Lummen Woensdag 18 november Midweekwandeltocht De Veldlopers - Café Paddock, Gulpen Donderdag 19 november 9de Hoeverbergentocht, WSV Milieu 2000 Lommel vzw Voetbalkantine Kattenbos Sport, Lommel Vrijdag 20 november Novembertocht De margrietestappers vzw OC de schouw, Lichtervelde Zaterdag 21 november Sint Nicolaastocht - De Wandelende Krabben - Voestalpine Van Niftrik Polynorm, Putte Zondag 22 november 18de Aawe Kleiretocht WSV Schorrestappers APB De Schorre, Boom

Ophovenderheide Duinengordel Kerkhof in Opglabbeek Zondag 6 december Brillanttochten - Parel van het Pajottenland, Wandelclub Vollezele, Feestzaal Belvedère, Galmaarden

Herfsttocht wsv Crescendo Schinnen Café Bie Laurengske, Puth

Sinterklaastocht-Wintertocht B.P.W.C. - WSC Langdorp Zaal Demervallei, Aarschot Langemantocht - WSV De Rakkers vzw, PC St.-Jansheide Kuringen, Hasselt Dinsdag 8 december Najaarswandeling W.S.V. MOL Gidsenlokaal Nele, Mol Zaterdag 12 december Wintertocht Grashoppers Keiberg PZ Sint Norbertus, Herselt

Smoutebollentocht WSV St.-Michielstappers vzw Zaal De Eikel, Brecht Kerstsfeer in Sint-Truiden Wandelclub Aviat Domein Terbiest, Sint-Truiden

Zaterdag 19 december Winters wandelen - WSV Horizon Donk vzw - Basisschool Herckerhof, Herk-de-Stad Brugge Binnenste Buiten in Kerstsfeer Brugsche Globetrotters vzw KTA Sint-Michiels, Brugge Zondag 20 december Kerstmistocht - WPG Beringen VL051 Stedelijke Feestzaal De Cor, Beringen

Zaterdag 26 december Eindejaarstocht WSV De Dragonders vzw OC Stokrode, Hasselt Snerttocht - wsv Voetje voor Voetje Valkenswaard - De Dommelstroom, Valkenswaard Kerstsfeer in Damme Levenslijnteam Damme Zaal Delporte, Damme Oudenaarde in kerstsfeer Hanske de Krijger Oudenaarde Bernarduscollege, Oudenaarde Zondag 27 december 10de Mieke Pap-Route en 4de Marathon van ‘t Kempens Landgoed - De Ravelse Wandelaars - Sporthal ‘t Molenslop, Ravels Wintertocht - WSV Holsbeek Voetbalkantine Holsbeek 30 ste Eindejaarstocht - WVK Puurs - De Kollebloem Puurs Eindejaarstocht - Wandelvereniging Vilt - Café feestzaal Cascade, Berg en Terblijt 30 ste Eindejaarstocht winterserie A.P.W.C. - WVK PUURS De Kollebloem, Puurs Hooggoedwandeling - WSV De Lachende Wandelaars vzw Sportcentrum Aalter

Eindejaarstocht Wandelclub De Marktrotters Herne vzw PC Bavo, Herne

Oliebollentocht - wsv Door Wilskracht Sterk Afferden Gemeenschapshuis Iedershuus, Afferden

9de Herdenkingstocht Stichter Maurice De Bruyne Postiljon Wandelclub Merelbeke vzw - Zaal Oud Gemeentehuis Zwijnaarde, Gent

Solterheide - Duinengordel Orshof, Meeuwen-Gruitrode Maandag 28 december Eindejaarstocht - Wandelclub Aviat Sint-Truiden - Voetbalkantine Nieuwerkerken VV Dinsdag 29 december 19de Kortrijk Feeëriek WSK Marke vzw 012 JC Tranzit, Kortrijk

Wintertocht WSV Leuven vzw Boudewijnstadion, Leuven Kluizenaarswandeling ‘t Vossenpad vzw - Domein Kriekaert Gellik, Lanaken

12de wintertocht - De Tervaete Stappers Keiem 439 Zaal De Kring, Diksmuide

Antwerpen in de winter Provinciale bestuurskern Aktivia Antwerpen, Sint-Lievenscollege, Antwerpen

Ondanks alles kan er hier of daar toch nog een fout in dit overzicht staan.

Leuven, eeuwenoud springlevend - WSP Heverlee-Leuven vzw - K.A. Redingenhof, Leuven

Kerststallentocht Wandelclub De Smokkelaars Stekene - Sporthal Stekene

Voor de laatste stand, zie: www.wandelkrant.be/ wandelkalender


Wandelen in Groot-Brittannië The South West Coast Path, met de trein, stoomtrein en de ferry van Exmouth naar Dartmouth Wij wonen aan de monding van de rivier de Exe. Vandaar de naam Exmouth. Er is ook een rivier die de Dart noemt: de stad aan de monding van deze rivier is dus Dartmouth. En daar gingen we naartoe op een warme en bewolkte 21e juli. Een dagje vrijaf is voor ons een kans om te gaan verkennen. Na ons ‘full English breakfast’ in een lokaal hotel, nemen we de trein naar Paignton. Dit is de ‘gewone’ trein, en als we vergelijken met België is dit de lokale versie van de NMBS, de ‘First Great Western’. Het duurt ongeveer anderhalf uur voor we in Paignton aankomen. We reizen dan ook eerst in noordelijke richting langs het Exe estuarium langs de kant van Exmouth naar Exeter en dan moeten we ook helemaal weer langs de andere kant van het Exe estuarium terug zuidelijk reizen. Want de trein kan het water niet oversteken en moet dus langs Exeter om. Wel leuk eigenlijk om eens niet zelf te moeten rijden met de auto,en je te ontspannen tijdens de trip! Dus we zien Exmouth van de andere kant van het water terwijl we door Starcross en Dawlish rijden. In Dawlish zijn ze nog steeds volop bezig om die wand die zo zwaar beschadigd werd in februari 2014 te verstevigen!

Onze locomotief noemt ‘Hercules’

De oven

Zicht op zee We genieten van prachtige vergezichten over het estuarium en de zee terwijl de trein langsheen het landschap raast, aan de ene kant groen en heuvels, met huizen en bomen, aan de De steenkool-tennisballen! andere kant de zee! Wat een leuke trein zeg, en met compartimenten, net zoals vroeger! Ik waan me al Agatha Christie die van Londen naar Aangekomen in Paignton, zien we meteen dat het station haar zomerverblijf komt. De trein stopt ook in Greenways, voor de stoomtrein net naast het station van de gewone trein het stationnetje waar je kan afstappen om dan van daar naar ligt. We gaan er dan ook meteen op af om te weten wan- haar huis te wandelen, maar wij rijden door tot aan het einneer de volgende stoomtrein vertrekt. We hebben nog even de van de lijn, Kingswear. En het huis van Agatha Christie de tijd om snel een lunch te gaan eten, ‘fish and chips’! Dat bezochten we vorig jaar al… daarover schreef ik ook een arwas lang geleden, lekker! Terug in het station kopen we onze tikel! Hadden we geweten dat het zo simpel was om hier ‘in tickets, ferry inbegrepen! We zijn goed op tijd op het perron stijl’ te geraken, dan hadden we natuurlijk ook dan voor de om de stoomtrein even te inspecteren. De brokken steen- combinatie trein/stoomtrein gekozen. We hebben toen heel kool zijn zo groot als tennisballen! TUT TOOOT! veel verkeer gehad en heel wat vertraging opgelopen.


3 dagen wandelen en culinair genieten in het Luxemburgse Müllerthal

van Paridon Natuurtochten

• Zwerftocht over de mooiste wandelpaden van hotel naar hotel • Verblijf in mooie hotels met uitstekende keuken • Compleet verzorgd; inclusief 3 overnachtingen met diner, ontbijt en lunchpakket • Routeboek met gedetailleerde kaarten • Bagagevervoer van hotel naar hotel Arrangementsprijs

€ 387,- per persoon

Dagafstanden: resp. 14,2 -16,5 en 17,8 km Voor meer informatie over dit arrangement of onze 95 andere arrangementen: VAN PARIDON NATUURTOCHTEN Wessex 17, NL-7551 KB Hengelo, Tel. +31 74 2431804 info@vanparidonnatuurtochten.nl www.vanparidonnatuurtochten.nl

Onderweg zien we prachtige landschappen en de rit is eigenlijk redelijk zacht. Aangekomen in Kingswear stappen we dan op de ferry naar Dartmouth. De overzet per ferry duurt geen vijf minuten. Als je dit via de weg zou doen, dan zou je er wel een paar uur over doen denk ik. Er is heel wat activiteit op het water. Niet alleen passagiersferry’s, maar ook auto-overzetboten, leuke zeilbootjes en grote jachten liggen hier aangemeerd. Het is een komen en gaan van kleine motorbootjes die de eigenaars van de gemeerde vaartuigen gebruiken om naar de kade te varen.

Elizabethaans huis/pub in Dartmouth de Coast Path maar willen niet te ver gaan want we moeten natuurlijk onze ferry terug nemen en mogen ook de stoomtrein niet missen!

Dartmouth Ferry, de mooie kleurrijke huisjes We wandelen wat rond in Dartmouth en ontdekken dat hier heel wat leuke dingen te bekijken zijn. Er zijn leuke winkeltjes, en leuke huisjes, een prachtige B&B op de hoek, leuke steegjes en trappen die ergens naartoe leiden maar waar we niet zo zeker van zijn….We volgen ook even de pijlen van


Je kan ook een trip maken op een paddle-stoomboot helemaal tot in Totnes, maar daar hebben we vandaag geen tijd voor! Lijkt me ook enorm leuk! We bezoeken ook Bayard’s Cove Fort, met een mooi uitzicht op de monding van de Dart. Het was dan ook een verdedigingsfort, gebouwd in 1534 om de haven te beschermen, en het leidt ook naar de ‘wall walk’. Daar zijn natuurlijk al die trappen voor die we al zagen, dat moeten we verder uitpluizen! We volgen de trappen naar boven en vinden nog een mooie wandeling hogerop in het dorpje, maar al snel moeten we terug naar beneden want de tijd dringt. Dit zal voor de volgende keer zijn!

Extra Informatie First Great Western Railway Company

https://www.firstgreatwestern.co.uk We hebben een voordeelkaart voor inwoners van Devon en Cornwall en betaalden voor onze heen- en terugreis £11,40 in totaal, dus voor twee personen (zonder voordeelkaart £ 17,20). Daar kan je zelf niet voor met de auto rijden!

Steam Railway and River Boat Company

http://www.dartmouthrailriver.co.uk/ Dit kost £ 15 per persoon heen en terug, dus voor twee personen was dit £ 30. Hier zit de ferry naar Dartmouth bij inbegrepen. De reis met de stoomtrein duurt 30 minuten. Wij namen dus de stoomtrein van Paignton naar Kingswear en de ferry naar Dartmouth. Er zijn nog vele andere combinaties mogelijk, bvb. van in Dartmouth naar Totnes met de paddle-stoomboot en dan met de bus naar Paignton. Je kan ook met een andere ferry naar Greenways. Of je stapt in Torquay van de trein (1 stop voor Paignton) en neemt daar een ferry naar Dartmouth, langsheen de kust. Maar dat is niet echt voor mij weggelegd, ik heb geen zeebenen!

Bayard’s Cove Fort En weer op het laatste nippertje denk ik eraan om een geocache te zoeken, en ja hoor, aan de andere kant van kade is er eentje, dus wij ernaartoe, bij het kanon, maar helaas, we konden het niet vinden … En we moesten onze ferry nemen, dus we hebben het moeten opgeven. Bij aankomst in Paignton zoek ik er ook nog eentje en we staan er al bijna op! Dus die was wel vlug gevonden, op de poort van de Dartmouth Steam Railway and River Boat Company!! Yes!! Een smiley face meer op onze lijst! We moesten nog even wachten op de volgende trein naar Exmouth, dus besluiten we om in de pub iets te gaan eten. Daar bekijk ik even op mijn smartphone hoeveel stappen we die dag gedaan hebben: 10.422 stappen, 7,72 km en 10 verdiepingen! Dat kan al tellen en we sluiten dus de dag moe en voldaan af op de trein, waar we terug 90 minuten op zitten. Om 22 uur zijn we thuis en ploffen we in bed! Dat was een leuke 21e juli die zeker voor herhaling vatbaar is! Maar dan wil ik wel een nachtje blijven slapen in die leuke Bed and Breakfast die ik daar zag in Dartmouth…..

Tot de volgende keer, Anja x

Ben je benieuwd wat we echt allemaal uitspookten op die dag? Ga dan even naar mijn YouTube-kanaal kijken, ik zet er allemaal leuke filmpjes op van onze avonturen hier! Mijn kanaal noemt: Ophelia Talks.

Ontdek ook mijn andere hobby: het maken van kaartjes. Er staan al meer dan 200 filmpjes op mijn Youtube kanaal dat Ophelia Crafts noemt, ga maar eens kijken!! Met meer dan 2000 leden sinds kort die mij volgen ;-)


Langs rotsen en water

Informatie en boeking: Eifel Tourismus GmbH Kalvarienbergstr. 1 · 54595 Prüm Tel. 0049 6551 96560 · Fax 965696 info@eifelsteig.de · www.eifelsteig.de

info: www.eifelsteig.de

Het langeafstandspad Eifelsteig De Eifelsteig vergt uithoudingsvermogen – 313 km in 15 etappes van Aken tot aan Trier. Als beloning leidt hij de wandelaar langs de verschillende landschappen van het afwisselende middelgebergte Eifel: het veen- en heidelandschap van de Hoge Venen, het rotsachtig Rurtal met stuwmeren en het Nationaal Park Eifel, de Kalkeifel, de kegels en maren van de Vulkaaneifel, de vliet van Lieser en Kyll alsook de bontzandsteenrotsen noordelijk van Trier. De weg loopt altijd wisselend door bossen, dalen en over hoogten. Vanuit Kornelimünster bij Aken slingert de goed gemarkeerde Eifelsteig door velden, duikt lichte bossen in en doorkruist weilanden. Het landschap presenteert reeds op de eerste etappes de kernspreuk van het wandelpad: Waar rots en water je begeleiden. Wie nu in de voorzomer op de steig onderweg is ontmoet regelmatig het „Eifelgold“: een geel bloemenzee die duizenden van bloeiende bremstruiken in het landschap tovert. Maar ook vele soorten van orchideeën verblijden de wandelaar in de tijd van maart tot juli. De

wisselende vegetatie geeft aan het wandelpad het hele jaar door een nieuw gezicht. In de zomer als de zon in de steile rotshellingen voor een mediterraan klimaat zorgt, bieden de donkergroene beekdalen een welkome verfrissing. Vanaf september veranderen de grote Eifelbossen in kleurrijke verfpotten vol van schitterende herfstkleuren. De koele en heldere lucht in de winter toont de Eifel dan onomwonden en eerlijk. Als partner van de Eifelsteig hebben zich in de laatste jaren meerdere meest rondwandelroutes op de Eifelsteig aangesloten. Op deze wegen kan men de landschappelijke schoonheden rechts en links van de langeafstandswandelroute intensief ontdekken bijv. het heidegebied rond om Roetgen of de narcissenweiden bij Monschau. De korte Burgenstieg rond om Manderscheid biedt steeds nieuwe uitzichten op de geweldige kastelen. Op de iets langere Maare-pad ontdekt men meteen zeven maaren van de Vulkaaneifel. Wandelen op de Eifelsteig en zijn partnerwegen beloofd spanning, avontuur en recreatie!


Droompaden aan de Moezel Deel 2 van de droom-trilogie in de regio Rijn-Moezel-Eifel

Vorig jaar brachten we in de herfst-editie van deze Wandelkrant het relaas van vier dagen wandelen over de droompaden van de Eifel. Dit jaar stonden de droompaden aan de Moezel op ons programma. De Droompaden Rijn-Moezel-Eifel zijn een vanaf 2008 opgestart initiatief van he projectbureau Rhein-Mosel-Eifel-Touristik. Het gaat om 27 kwalitatief hoogstaande rondwandelingen in de streek rond de steden Koblenz en Mayen. Meer bepaald dan aan de Rijn rond Koblenz, de beneden Moezel en de vulkanische Oost-Eifel. Met een keuze die varieert van familiewandeling tot uitdagende tocht voor ervaren wandelaars. Een stafkaart is niet nodig want de bewegwijzering is perfect en het parcours van elke wandeling kan je daarenboven gratis downloaden op je Smart- of IPhone.

klim naar het eerste van de vele uitzichtpunten is zeer steil en overbrugt 150 meter hoogteverschil in één ruk. Daarna volgt een wat langzamere klim van ruim 100 meter. Eerst naar de hut “Auf dem Schild” en dan naar de hut “am Dickenberg”, meteen het hoogste punt van deze wandeling, waar ons een super panorama wacht. Na een slingerend bospad volgen nu een reeks rust brengende weiden en velden met uitzichtpunten. Vaak langs de rand van het bos. We duiken een gemengd bos in en tot onze verbazing komen we in een enge kloof terecht, gevormd door een klein beekje dat wat verder uitmondt in de Alkener Bach. Het diep uitgesneden dal van dit beekje blijven we volgen vanaf de historische “eik van Helmut”. Na een lange afdaling en over een stenen brug volgt een korte, steile, wat avontuurlijke klim naar de burcht Thurant, met zijn twee torens. Een bezoek waard maar ons ontbreekt de tijd. Een scherpe zigzag afdaling brengt ons nu naar de kleine St.-Michael kerk uit de twaalfde eeuw. Na onder een oude stadspoort te hebben doorgelopen, wacht ons nog een 150 meter hoge en steile klim langs – hoe kan het ook anders hier – een kruisweg. Voor het laatste stukje van deze klim naar de top van de Bleidenberg heeft men de keuze tussen een alpijns pad (Klettersteig) of een iets minder zwaar pad. Boven op het plateau nodigt de bedevaartkerk uit tot een bezoek. Wat nu nog volgt is een ontspannen wandeling bergaf langs nog maar eens een kruisweg en met heel wat mooie uitzichten, waaraan deze wandeling zijn naam te danken heeft. Tot we weer ons vertrekpunt aan de kerk van Oberfell bereiken.

De zeven wandelingen waar we in deze reportage op focussen, liggen aan de beneden Moezel, met afstanden van 11,5 tot 18,6 km. Alle wandelingen krijgen een moeilijkheidsgraad mee, gaande van anderhalve tot vier sterren. Bij elke wandeling staan het aantal te klimmen en te dalen meters vermeld, evenals de calorieën die men erbij verbruikt (die niet hetzelfde blijken te zijn voor mannen en vrouwen). Bij de respectieve start/parkingsplaatsen worden steeds de GPS coördinaten gegeven. Pyrmonter Felsensteig & Hatzenporter Laysteig Op een uitzondering na, lopen alle droompaden voor een kort of lang stuk over de Moselsteig. En vormen zo dus ideale extra lussen voor deze spectaculaire lange afstandsweg (www.moselsteig.de). Eind mei dit jaar verkende De Wandelkrant, verspreid over vier dagen, vijf van de zeven droompaden aan de Moezel. En alhoewel we nu al bijna dertig jaar aan de Moezel wandelen, kregen we toch nog heel wat nieuwe wegen en bezienswaardigheden voorgeschoteld. Als uitvalsbasis voor onze ontdekkingstocht kozen we voor het dorpje Löf, waar we logeerden in het hotel Lellmann.

Bleidenberger Ausblicke

We beginnen onze vierdaagse met een namiddagwandeling van 12,7 km en een 3 sterren moeilijkheidsgraad. Startplaats is het dorp Oberfell aan de Hunsrück zijde van de Moezel en rode draad zal de burcht Thurant zijn. We weten al onmiddellijk waarom deze tocht drie sterren meekrijgt want de

Vandaag staan er twee wandelingen met een moeilijkheidsgraad van 2,5 sterren op het programma. We beginnen met de 11,5 km lange Pyrmonter Felsensteig, die voor een deel door het dal van de Elzbach loopt, tevens het parcours van


Na de picknick rijden we Hatzenport aan de Moezel voor onze volgende opdracht: de 11,90 km lange Hatzenporter Laysteig. Die zijn naam dadelijk eer aandoet met een korte maar zeer steile klim over leisteenpaden door de wijngaarden. Niets voor mensen met hoogtevrees! Na het weerstation volgt nog maar eens een stevige klim, om dan af te dalen naar een hut van de wijnboeren. Om dan langzaam verder te klimmen naar de hut van de Rabenlay (waar een andere klettersteig vertrekt) en de hut van de Kreuzlay (met een groot wit kruis). Op dit rotspunt wacht ons een adembenemend panorama. Voor wie het nog niet mocht door hebben: Lay is Duits voor rots. En die zijn er hier in overvloed. We doen het nu wat rustiger aan en dalen, eerst door de velden en dan door het bos, af naar het dal van de Schrumpfbach. Die we even volgen om dan weer door meer dan honderd meter te klimmen naar het open plateau. En zo het westelijke keerpunt, hoog boven het Moezeldal, te bereiken en tegelijk ook de Moselsteig. Door de bossen dalen we af naar de wijngaarden. Juist voor Hatzenport kunnen de liefhebbers van het genre zichzelf nog een adrenaline opstoot bezorgen door te opteren voor een klettersteig. Alhoewel, twee laddertjes beklimmen geeft nu ook weer niet zo’n kick. Het droompad zelf volgt rustig verder de Moselsteig tot aan het station van Hatzenport.

de Jakobsweg (Bonn-Moselkern) van het Eifelverein. De Pyrmonter Felsensteig is dit jaar één van de tien genomineerden voor de titel van mooiste Duitse dagwandeling van het jaar. Dit pad ligt helemaal niet aan de Moezel, zoals dat ook het geval is met het Eltzer Burgpanorama. De Elzbach is wel een bijrivier van de Moezel. Startplaats is de parking van Burg Pyrmont, waar het op zomerse vakantiedagen behoorlijk druk kan zijn (organisatie van middeleeuwse ridderspelen…). Het pad doet al dadelijk zijn naam eer aan met een licht oplopend pad over en langs leisteenrotsen. Vervolgens dalen we af naar de Wahlbach, die we volgen tot aan zijn Koberner Burgpfad monding in de Elzbach aan de Pyrmonter Mühle. Ondertussen hebben we kunnen genieten van het (donderend) spektakel dat de waterval van de Elzbach biedt. Vervolgens stijgen we langs smalle paden naar de “drie kruisen”, daterend uit de 18de eeuw. Nu volgt een bucolische weg: langzaam stijgend tussen weiden en velden bereiken we na ruim zes kilometer het grote houten kruis (een soort monument) op de Sammetkopf. Met zijn 350 meter het hoogste punt van deze wandeling en een ideale rust- of picknickplaats. Zachtjes dalen we door de velden af naar een hut en vervolgens door het bos naar de Elzbach, nabij de Brückenmühle. Nu gaat het, soms avontuurlijk, op en af langs en boven de Elzbach tot aan de rotsen van de “Teufelskammer”, die echter nergens te bespeuren is. We dalen naar de Elz, die we een paar keer oversteken, en dalen op en af om na een korte klim weer de parkeerplaats van Burg Pyrmont te bereiken.

Vandaag staat er slechts één pad op het programma. Het bijna 17 km lange Koberner Burgpfad. Dat in onze wandelgids 3,5 sterren moeilijkheidsgraad meekrijgt. Wat ons nadien overdreven lijkt want echt moeilijk is dit pad niet in vergelijking met wat we de vorige dagen meegemaakt hebben. Wellicht heeft de extra ster enkel met de langere afstand te maken. We parkeren aan het kerkhof van Kobern en wandelen onder de “poort” van het droompad langs achtereenvolgens een smal en daarna zigzaggend pad naar een groot madonnabeeld. Rotspartijen en bos wisselen af tot we op een asfaltweg belanden. Hier klimmen we een stuk om dan weer het bos in te duiken en af te dalen naar de Keverbach. Die bereiken we aan de Gerlachsmühle. We volgen nu ongeveer twee kilometer dit prehistorisch aanvoelend scherp


dal, waarbij we regelmatig van oever wisselen en omhoog en omlaag klauteren. Het enige wat nog ontbreekt is een dinosaurus die achter de hoek komt kijken. We verlaten dan het dal en het bos om langzaam door de velden te stijgen tot voorbij de enkele huizen van “Solligerhof ”. We blijven nu langzaam stijgen over het plateau. Wat verder maakt ons pad een links rechts ommetje langs de “Goloring”, de overblijfselen van een Keltisch heiligdom. Voorbij de parking “Eiserne Hand” wacht ons een verrassing: een heus berkenbos! We komen aan een uitzichtpunt over het dorpje Wolken en bemerken hier een verbindingsweg naar een andere bekende lange afstandsweg, de Rheinburgenweg, die hier op amper 200 meter passeert (www.rheinburgenweg.com). Langs een brede bosweg dalen we naar de bron “Sauerbrunnen” en nog wat verder de bron “Quidoborn”. De laatste (korte) klim van de dag komt eraan: die naar de Matthiaskapelle. Samen met de ruïnes van de Oberburg en de Niederburg de blikvanger van deze tocht. De laat-romaanse kapel dateert uit de 14de eeuw en doet wat Byzantijns aan. Het is een van de belang-

een 2,5 sterren pad. Burg Eltz is een van de mooiste en best bewaarde burchten van Duitsland en een bezoek overwaard (http:// burg-eltz.de/nl). De startplaats is een grote parking (met WC) aan het dorpsgemeenschapshuis en de brandweerpost van Wierschen. Eerst ligt stijgend (mooi panorama), dalen we dan langzaam over het plateau van 250 naar 150 meter tot aan een rustplaats in het bosrijke Elzbach dal. We steken de rivier over en verlaten weer het dal om wat later langs een klein beekje weer de Elzbach en de imposante, op een rotspunt gelegen Burg Eltz te bereiken (u zult ondertussen al opgemerkt hebben dat de Elzbach en Burg Eltz verschillend geschreven worden). Men kan de burcht bezoeken en er zijn ook eet- en drinkmogelijkheden. Ietwat

boven de Elzbach en langs steile rotsen vervolgen we onze weg langs de rivier en bereiken de Ringelsteiner Mühle, een landhotel waar men ook iets kan eten en drinken (www. ringelsteiner-muehle.de). Teveel eten hier is fout want wat volgt is een zeer steile klim die circa 170 meter hoogteverschil overwint langs een soms rijkste historische en religieuze gebouwen van de streek. Het erg rotsachtig, slingerend pad. Onderweg genieten we vanenige wat ons nu nog rest is via weer eens een kruisweg en op een rotspunt nog van een fantastisch uitzicht. Na dit uitzichtpunt loopt het pad wat soepeler en belanden we in het een serpentineweg af te dalen naar ons vertrekpunt. open veld op het plateau. We lopen langs het Tholeisterhof, door een bosje en langs de bosrand. Na nog een laatste hut Eltzer Burgpanorama Voor onze laatste halve dag wandeling voor de terugreis heb- belanden we weer in Wierschen. ben we het 12,6 km lange Eltzer Burgpanorama uitgekozen,


NOORD LIMBURGSE VAKANTIEBEURS Zondag 17 januari 2016 Vanaf 10u tot 17u30 Met 120 standhouders: B&B’s, Hotels, Reisbureau’s, VVV’s, ... Inkom: € 2,5 - Leden Pasar: € 2 Tombola op inkomticket, o.a. enkele weekends te winnen! Zaal de Posthoorn Groenstraat 6 te 3930 Hamont-Achel (België)

www.noordlimburgsevakantiebeurs.be

INFO & DOCUMENTATIE Het onmisbare handboek voor al deze droompaden aan de Moezel (en evengoed voor die aan de Rijn en in de Eifel), is de 300 pagina’s en evenveel foto’s tellende Duitstalige gids “Traumpfade”, uitgegeven bij ideemedia (ISBN nr. 9783942779159); kostprijs 18,95 Euro. Naast een uitgebreide beschrijving van alle wandelingen en bezienswaardigheden onderweg, vind je in deze gids ook overzichtskaarten, GPS coördinaten, QR scan codes, een overzicht van overnachting, eet- en drinkmogelijkheden bij elke wandeling en de info over het openbaar vervoer. Bij elke wandeling staat ook de code via dewelke je op de website www.wander-touren.com deze kan downloaden.

Wie in dit deel van de Moezel een stafkaart bij de hand wil hebben, heeft de keuze tussen twee kaarten: Wandergebiet Mosel: Maifeld und Untermosel (tevens kaart 35 van het Eifelverein) en Moselsteig Karte 3 Zell - Koblenz. Beide kaarten zijn op schaal 1:25.000 en je vindt er alle droompaden zowel als de Moselsteig op terug.

Een andere onmisbare tool bij het plannen van de droompaden is de website www.traumpfade.info. Daar vind je ook alle wegbeschrijvingen (beknopter), interactieve routeplanners, een online shop (wandelgids, gadgets…), contactadressen en nog veel meer. Er bestaan tevens nog een aantal andere brochures die je via diverse toeristische diensten kan bestellen. Zoals de overzichtskaart “Traumpfade”, het Bewegwijzering, rustbanken, picknick- “Traumpfade Erlebnismagazin” (alletafels, informatiepanelen en zo meer, bei gratis) en de pocketgids “Traumpzijn van een uitstekende kwaliteit. Elke fade Tourenguide” (€ 3,50). Nieuw is rondwandeling is in beide richtingen de Traumpfade Pocket Set 1 & 2, samen bewegwijzerd, met op zowat elk be- geleverd in een gordeltas (€ 22,95). langrijk kruispunt de aanduiding van Het Projectbureau van de Traumpde afgelegde en nog af te leggen afstand, fade Rhein-Mosel-Eifel is gevestigd in evenals de afstand naar het dichtstbij Koblenz. De contactgegevens vind je terug op de eerder vermelde website. gelegen herkenningspunt.

Alle informatie is ook verkrijgbaar bij de toeristische dienst van het Moselland (www.mosellandtouristik.de/nl) of bij de Duitse nationale dienst voor toerisme in Brussel (www.germany. travel/nl). Wij overnachtten en aten tijdens de verkenning van deze droompaden drie nachten in het 3* superior hotel Lellmann in Löf. Het hotel, aan de oever van de Moezel, is partner van de droompaden en van “Wanderbares Deutschland” en dus een perfect wandelvriendelijk hotel. Je kan er ook wandelkaarten krijgen, wandelstokken lenen en ze zorgen tevens (mits betaling) voor de transfers naar de wandelingen. Alle info op www.hotel-lellmann.de. Het hotel wordt in België eveneens aangeboden door touroperator Jetair (www.jetair.be). Löf ligt op zowat 300 km rijden van de Brusselse ring en is ook met de trein via Keulen en Koblenz goed bereikbaar (zie www.bahn.de). Gilbert Roels (met dank aan Louis Thielemans)


Wandelplezier in het Sankt Wendeler Land Groene bossen, weidse uitzichten en goed bewegwijzerde wandelpaden met verschillende moelijkheidsgraden beloven een heerlijk belevenis voor wandelaars in het noorden van het Saarland.

Meer informatie: www.sankt-wendeler-land.de/nl


Wandelend het Sankt Wendeler Land verkennen Afwisselende routen, weidse uitzichten en veel natuur – het Sankt Wendeler Land in het noorden van het Saarland in Duitsland heeft heel wat te bieden voor wandelaars en ontdekkers.

wildbaan. Wilde dieren kom je misschien ook tijdens een wandeling op de „Biberpfad“ (19 km) tegen. In de valleien hebben bevers hun burchten gebouwd, je ziet ze hier met een beetje geluk. De naamgever van de „Bärenpafd“ (12 km) in Nohfelden was Wij zitten heerlijk te smullen geen echte beer, maar je komt in een klein café in hartje Sankt dan onderweg wel een exemplaar Wendel en denken terug aan onze van hout tegen. wandeling daarnet. 15 km zijn we in de bossen rond het kleine Op historische sporen wandelt stadje gewandeld, we hebben na- men op de „Schmugglerpfad“ melijk gekozen voor de premium- (13 km) in Hofeld en de „Rötelwandelweg „Tiefenbach-Pfad“. steinpfad“ (15 km) in GüdesweiMen kiest daarmee ook voor vele ler. Oude grenzen en grensstenen uitkijkpunten en kleine valleien, met een „S“ voor Saargebied en veel groen en meestal bos rond je een „D“ voor Duitsland zijn het heen. Het is een leuke wandeling kenmerk van het „Schmugglerrond de Bosenberg, maar ook best pfad“. Hier beleven wandelaars vermoeiend, het gaat de dalen in de geschiedenis van de regio van en weer uit. Uitrusten kan op een dichtbij. „Rötel“ betekent rood van de velen rustpunten langs de krijt, deze steen vind je hier bij het weg. dorpje Oberthal. Het wandelpad loopt door het natuurreservaat „Oberthaler Bruch“, een mooi vennengebied. Lekker wandelen en smullen, deze leuke combinatie vind je op de „Saarland Tafeltouren“. Dit zijn premiumwandelwegen met een restaurant aan het einde, waar Gelukkig vind je in het Sankt je je heerlijk kan laten verwennen. Wendeler Land ook premium- In het Sankt Wendeler Land zijn wegen met een gemakkelijker er drie „Tafeltouren“: één rond om routeprofiel. In de omgeving van Sankt Wendel is er bijvoorbeeld de „5-Weiher-Tour“ van maar 11 km. Aan de bron van de rivier Nahe begint het voor gezinnen geschikte wandelpad „Nahequelle-Pfad“. Op zijn 6 km vinden kleine wandelaars veel afwisseling op speelelementen en bij de

de Schaumberg bij Tholey, één rond de vestiging Hofgut Imsbach en één in Sitzerath. Naast de premiumwegen zijn er ook vier pelgrimsroutes met betrekking tot het leven van de naamgever van de regio, de heilige Wendelinus. Verder beschikt de regio natuurlijk ook over een groot aantal korte wandelwegen, bijvoorbeeld rond het Bostalmeer.

Heb je al een keer van de straat van beelden, de „Skulpturenstraße“ gehoord? Dat is een wandel- en fietsroute van 17 km lengte, waar je onderweg langs verschillende stenen beelden van kunstenaars komt. Leuk om te zien! Dus, wanneer ga jij het Sankt Wendeler Land verkennen? De regio in het natuurpark Saar-Hunsrück ligt slechts op 140 km van de Belgische grens en is dus een ideaal gebied voor een korte vakantie of een weekendje weg. Informatie over het wandelen en overnachten in de regio: Tourist-Information Sankt Wendeler Land Telefoon +49 6852 90110 www.sankt-wendeler-land.de tourist-info@bostalsee.de


Vier dagen over de Moselsteig In april van vorig jaar opende officieel de Moselsteig. Samen met de Eifelsteig, de Saar-Hunsrücksteig, de Ahrsteig en (voor een groot deel) de Rheinsteig, maakt hij het wandellandschap van de Duitse deelstaat Rheinland-Pfalz nog wat aantrekkelijker. Rheinland-Pfalz is met Moezel, Rijn, Ahr, Nahe, Eifel en de Pfalz voor de Belgen zonder meer de populairste Duitse vakantiebestemming. De nieuwe Moselsteig verbindt de gemeente Perl aan de grens met Luxemburg met de stad Koblenz aan de monding van de Moezel in de Rijn. Over een afstand van 365 km loopt de Moselsteig afwisselend langs de linker- (Eifel) en rechteroever (Hunsrück) van de Moezel. De nieuwe wandelweg neemt zo eigenlijk de rol over van de nog steeds bestaande, meer dan honderd jaar oude Moselhöhenweg, die aan de Eifel zijde van de Moezel van Wasserbillig naar Koblenz loopt en aan de Hunsrück zijde van Koblenz tot de Porta Nigra in Trier. De nieuwe Moselsteig blinkt uit door zowel zijn avontuurlijk karakter als door zijn hoge belevenis- en landschapswaarde. De weg loopt afwisselend links en rechts van de Moezel, afhankelijk van waar de mooiste landschappen te beleven zijn, de interessantste monumenten, de spectaculairste wandelpaden enz. Ook de geschiedenis is nooit ver weg en daarin spelen de Romeinen een hoofdrol. Alomtegenwoordig is – hoe kan het ook anders – de wijncultuur. De Steig wisselt dertien keer van oever tussen Perl en Koblenz. Het parcours is soms licht, dan weer zwaar, soms zelfs enkel geschikt voor geoefende wandelaars. Afwisselend door de bossen, dan tussen de wijngaarden, dan weer over het plateau hoog boven het dal en soms ook wel eens langs de Moezel zelf. In juni van dit jaar trokken we met een groep op ontdekkingstocht langs een paar etappes van deze superwandelweg. Vaste stek was het Bömers Moselland hotel in Alf.

Ediger-Eller – Beilstein en het eerste stukje van etappe 18 Beilstein – Cochem. We gaan die wel in tegenovergestelde richting wandelen, met andere woorden: stroomopwaarts. Op amper vijf minuutjes wandelafstand van ons hotel is een bushalte en VRM lijn 711 brengt ons in exact dertig minuten naar het dorpje Ernst. Daar volgen we gewoon de bruine tekens van de toegangsweg over de brug en in het dorpje Bruttig aan de overkant ontdekken we dadelijk de okerkleurige tekens van de Moselsteig. Nu volgt in eerste instantie een eerder gemakkelijke wandeling door de wijngaarden boven de Moezel. Na de Schafberg verandert echter het parcours. De eerst langzame en dan steile afdaling naar Beilstein loopt over smalle leisteenpaden en schoenen met een goede grip zijn een noodzaak. Hoogtevrees is hier uit den boze. In Van Ernst naar Ediger-Eller (25km) het toeristische plaatsje Beilstein is het tijd voor een eerste drink. Als versterking voor de klim (deels via trappen) naar de burchtruïne van Metternich. Eens boven dalen we af naar een bosrijk gebied waar een bord er ons opmerkzaam op maakt dat we aan het begin van de Briederner Schweiz staan. Met de nodige waarschuwingen voor tredzekerheid en hoogtevrees. Twee mensen van de groep zien dat, na de ochtendervaring, niet meer zitten en nemen een alternatief fietspad. Het blijkt loos alarm. Het pad dat volgt is een super mooi op en neer gaand bospad dat niets met de Zwitserse bergen te maken heeft en, buiten een enkele Met vijftien zijn we dit jaar, voor de 27ste uitgave van de rots na, heel gemakkelijk jaarlijkse vierdaagse wandeling van onze wandelclub. Voor loopt. Na dit romantisch de eerste dag van onze vierdaagse kiezen we voor etappe 17


intermezzo duiken we weer de wijnbergen in boven het dorp Briedern om dan af te dalen naar het dorp Mesenich. Middagmalen doen we in hotel-restaurant Moselgasthof Andries (www.hotel-metzgerei-andries.de). De keuken is licht en modern, een verademing in vergelijking met de klassieke “gutbürgerliche” Duitse keuken. Via een verbindingsweg door het dorp bereiken we weer de Moselsteig en dalen snel weer af naar het wijndorp Senheim. Daar steekt de Steig de brug over naar de wijk Senhals. Waar we opnieuw even pauzeren voor een drinkstop. Het laatste stuk van ons parcours begint met een zeer steile klim naar de Eulenberg, waarbij we 150 meter hoogteverschil overwinnen. Aan de rand van het bos en door de wijngaarden gaat het vervolgens op en af over de Pfaffenberg. Om tenslotte via een kruisweg af te dalen naar Ediger. Van waar de bus ons in tien minuutjes terug naar Alf brengt.

Van Reil naar Alf (24km)

Elzas-Lotharingen, die na de Frans-Pruisische oorlog door de Duitsers werd geannexeerd. De spoorlijn diende om troepen te transporteren en te bevoorraden en vooral om de enorme kanonnen naar het front te vervoeren. We wandelen een tijdje parallel met deze spoorbaan (met mooie uitzichten over de Moezel) om dan langzaam te klimmen. Eerst door de wijngaarden, dan door het bos over de Reiler Hals. Om uiteindelijk de schuilhut op de Leo-Felsen te bereiken, 250m hoog. Het blijft nu relatief vlak, eerst door en dan aan de rand van het bos tot aan de uitkijktoren op de Prinzenkopf. Toen hij nog prins was passeerde de latere keizer Wilhelm hier, vandaar de naam. Hier vinden we ook drie grote infoborden met uitleg over de Kanonenbahn en een Duitse

Vandaag staan etappe 14 Reil - Zell en de helft van etappe 15 Zell - Neef op het programma. Om geen twee kilometer langs de drukke verkeersweg te moeten lopen, nemen we opnieuw bus 711, dit keer naar het station van Bullay aan de overkant van de rivier. Amper zes minuten rijden. Een kwartier later nemen we daar de trein naar Reil, een rit van vijf minuutjes. De 14de etappe van de Moselsteig start aan het station, makkelijker kan dus niet. Speciaal aan deze etappe is dat we langs de historische “Kanonenbahn” wandelen. Deze strategische spoorlijn tussen Berlijn en het Franse Metz dateert van het einde van de 19de eeuw. Metz ligt in de regio militaire begraafplaats. Enkele moedigen beklimmen de toren, met een Moezelpanorama als cadeau. Nog even dalen en we komen aan de Marienburg, nu een jeugdvormingstehuis. Hier kunnen we iets drinken, om dan verder af te dalen. Ondertussen zien we de Moezel zowel links als rechts van ons. We klimmen opnieuw een honderdtal meter tussen bos en wijngaarden. Verscholen in het bos ligt hier een oude vesting. Door de wijngaarden snijden we de 180 graden bocht van de Moezel deels af om af te dalen naar Zell. Het pittoreske wijnstadje verbonden aan de legende van de Zwarte Kat en de gelijknamige Rieslingwijn. We eten iets klein in een Italiaans restaurantje om dan aan de zwaarste opdracht van de dag te beginnen: etappe 15 en de klim naar


de Collis-Turm. Keihard 200 meter naar omhoog over een slingerend leistenen pad. Enkel voor geoefende wandelaars, vrij van hoogtevrees. Er staat trouwens een waarschuwingsbord. Voor de liefhebbers die nog iets meer willen is er een korte klettersteig-variante. Boven op het uitkijkplatform verdiende rust. Iemand moet er zelfs even bij gaan liggen. Daarna volgt een lange afdaling tussen bos en wijngaard tot Lönshut. Wie wil kan hier even verder afdalen tot Merl om iets te drinken (wat wij ook doen). Het gaat nu verder richting Königshut, langzaam klimmend door de wijngaarden. Tot ons alleen nog de dalende verbindingsweg naar Bullay rest, waar we de overzetboot naar Alf nemen.

Van de Calmont naar Bullay/Alf (20km)

Zaterdag, traditioneel onze topdag maar de weergoden zullen er anders over beslissen. Alles begint volgens plan. Met drie auto’s rijden we naar Bremm, amper 6 km ver. We parkeren ons “Auf Kales” waar wijnboer Günter Leitzgen ons opwacht. Hij is deze voormiddag onze gids om de Calmont Klettersteig te overwinnen. De Moselsteig loopt hier hoog over de Calmont, de steilste wijnberg van Europa (tot 70°). Wij willen echter eerst via de klettersteig naar Eller wandelen en dan terug over de Moselsteig naar Bremm. Een rondwandeling om u te zeggen wegens het avontuurlijk karakter (klettersteig) en het grote hoogteverschil (Moselsteig). De klettersteig, letterlijk “een stijgend klauter pad” is het bekendste van de Moezel. Het heeft zelfs een eigen website: www.calmont-klettersteig.com. De weg loopt op en af door de steile wijnberg en regelmatig krijgt men te maken met ladders, stalen kabels en stijgbeugels. Voor de beveiliging zorgt onder meer de afdeling Koblenz van het Alpenverein.

Men schrijft dat het pad zowel schoolkinderen als senioren plezier bezorgt maar de realiteit is dat men zowel ste-

vige schoenen en wandelervaring nodig heeft en zeker geen hoogtevrees mag hebben. Wij beginnen aan het drie kilometer zware pad met wat uitleg over de wijngaarden en dan begint het licht te regenen. Hopende dat het daar gaat bij blijven, trekken we toch maar de berg op. Na een half uur begint het harder te regenen. Terugkeren is er niet bij, bij elke stap opletten wel. Na twee derde van de tocht besluiten enkelen, op voorstel van onze gids Günter, met de monorack naar beneden te gaan. De monorack is een transportsysteem om de druiven naar beneden in de vallei te brengen maar kan ook plaats bieden aan twee personen. Soms bijna loodrecht naar beneden wat een van onze wandelaars meer schrik bezorgt dan de Calmontsteig zelf. Uiteindelijk bereikt iedereen de vallei, een aantal totaal doorweekt. Ondertussen is Susanne, de vrouw van Günter, opgedaagd om de chauffeurs terug naar Bremm te voeren. Terugkeren via de (hier zeer moeilijke) Calmontsteig op natte rotspaden lijkt op dit ogenblik geen optie. De warme koffie doet wonderen, het aantrekken van droge kleren eveneens. Vermits het nog maar goed 11 uur is en we in Bremm moeten eten, besluiten we van de nood een deugd te maken en een wijnproeverij te houden. Ondertussen begint buiten de zon te schijnen en wat later kunnen we zelf allemaal middagmalen op het terras van Weinhaus Berg, een uitstekend familiaal hotel-restaurant aan de Moezel (www.weinhausberg.de). Na de middag besluiten we – om de verloren kilometers te compenseren, het hele verdere traject van de Moselsteig van Bremm naar Bullay te wandelen. Eens de brug over naar Neef slingert de Steig zich weer omhoog tussen de wijngaarden. Dan volgt weer een afdaling en tenslotte een klim en een brede bosweg naar de “Blitzeiche” een grote en oude, ooit door de bliksem getroffen, eik. Wat verder verlaten we de Moselsteig voor een toegangsweg naar Bullay. Die brengt ons al vlug bij Onkel’s Tom Hütte, die niets met de originele hut van Oom Tom uit het gelijknamige verhaal te maken heeft. Maar bij wijnboer Lenz, de eigenaar, kan men de inwendige mens wel versterken met een glas wijn of een frisdrank. En heeft men er nog een mooi uitzicht bovenop (www.weingut-friedhelm-lenz.de/de/strausswirtschaft. html). Vervolgens gaat het over de toegangsweg verder naar Bullay en met de veerboot naar Alf.


Een boottocht en een aperitiefwandeling (5km)

Een kleine rondwandeling maken vanuit het hotel bleek niet direct een optie maar onze hotelbazin Sonja Gleissner heeft de ideale formule voor een zondagvoormiddagtrip: een boottocht op de Moezel, gecombineerd met een wandelingetje. Om 10 uur nemen we de boot voor een tocht van een klein uurtje over de grote meander van de Moezel tot Pünderich. En daar weer een veerboot naar de ander kant van de Moezel. Een Moezel-belevenisweg brengt ons via een hele reeks trappen naar boven, waar we de Marienburg terugvinden. Om over de Moselsteig en opnieuw langs de Prinzenkopf via een toegangsweg de afdaling naar Alf aan te vatten. Onderweg nemen we nog de tijd voor een aperitiefstop bij wijnboer Dr. Ulrich Stein onder meer om een uitstekende Riesling sekt te drinken. Ulrich Stein is een bioloog die daarenboven heel wat interessante dingen over de wijnbouw te vertellen heeft. Rest ons niets meer dan af te dalen naar Alf voor een laatste (middag)maal en terug te keren naar het thuisland. ••• Tijdens deze vierdaagse overnachtten wij, zoals reeds vermeld, in het driesterren superior Bömer’s Mosselland hotel in Alf. Het familiehotel, dat deel uitmaakt van de Ring hotelgroep, wordt in België aangeboden door Jetair, Thomas Cook en Neckermann. Alle info vind je op de website www. boemershotel.de (ook in het Nederlands) en het hotel contacteren kan via info@boemershotel.de. Het wandelvriendelijke hotel biedt tevens allerlei wandelarrangementen aan.

dorpjes aan de midden- en beneden Moezel met elkaar verbindt. In de regio Trier is de busmaatschappij VRT bevoegd. Alle informatie over de Moselsteig is te vinden op de website www.moselsteig.de. Daar krijgt men een overzicht van alle etappes, de toegangswegen en extra rondwegen (zoals de droompaden), de overnachtingsmogelijkheden enzovoorts. Een 76 bladzijden tellende brochure “Moselsteig - uw weg om meer te beleven” is gratis en in het Nederlands beschikbaar. De brochure bevat een volledig overzicht van alle etappes, de hoogteverschillen, moeilijkheidsgraad, bezienswaardigheden en nog veel meer. Men kan de brochure downloaden van de website www.mosellandtouristik.de. Een bijna onmisbare gids om over de Moselsteig te wandelen is 300 pagina’s tellende officiële gids “Moselsteig”. Uitgegeven door ideemedia met ISBN nr. 978-3-942779-21-0. In deze gids vindt u, zoals in de gelijkaardige gids van de droompaden in Eifel-Rijn-Moezel, een uitgebreide beschrijving van alle wandelingen en bezienswaardigheden onderweg, overzichtskaarten, GPS coördinaten, een overzicht van overnachting-, eet- en drinkmogelijkheden bij elke wandeling en de info over het openbaar vervoer. Bij elke wandeling staat ook de QR code via dewelke je het startpunt op je smartphone kan downloaden. De (Duitstalige) gids kost € 14,95 en kan bij Moselland Touristik besteld worden. De hele Moselsteig (en de andere wandelroutes) is te volgen op drie wandelkaarten op schaal 1:25.000. Deze kosten €5,90 per stuk of €14,50 voor de drie kaarten samen. Een speciaal en interessant aanbod is de premium-set: de Moselsteig gids + de drie kaarten voor een prijs van € 26,95. Bij de dienst Mosellandtouristik GmbH, Kordelweg 1 in D-54470 Bernkastel-Kues, tel. +49-6531-9733-0, kan u ook terecht voor alle brochures, wandelgidsen en -kaarten en alle mogelijke info over de hele Moezelvallei, inbegrepen vanzelfsprekend de Moselsteig. Per E-mail bereikbaar via info@mosellandtouristik.de.

Bijkomende informatie over de regio rond Bremm en de Calmontsteig is te vinden op: http://bremm.info/moselserver/calmont-mosel/index. INFO EN DOCUMENTATIE Met zijn 365 km behoort de Moselsteig tot de langste lange- html. afstandswandelwegen van Duitsland. De route is opgedeeld in 24 etappes, waarvan de kortste 11 km en de langste 24 Nog meer info is te vinden op de site van wijnboer Leitzkm is. Er zijn ontelbare toegangs- en verbindingswegen en gen: http://www.bremm.info/leitzgen-weine. Bij Gunter & is er keuze uit vijf aansluitende rondwandelingen. Zeven Susanne kan men ook steeds terecht voor een proeverij. “Traumpfade” (droompaden) sluiten eveneens aan op de Gilbert Roels Moselsteig, met als toppers onder andere het Eltzer Burgpanorama en het Bergschluchtenpfad Ehrenberg (zie eerdere reportage in De Wandelkrant). Met de Moselbahn, de Lees meer over Duitsland in het 11-delige archief van De spoorlijn die door de vallei loopt, kan men zestien start- of Wandelkrant via www.wandelkrant.be/archief eindpunten van een etappe bereiken, terwijl de trein in to- Lees meer over de Eifel, Moezel, Odenwald, Rheinhestaal in 25 plaatsen langs de Steig stopt. Ook met de bus zijn sen, Sauerland, Westerwald en Kaiserstuhl via: er heel wat mogelijkheden. Zo maakten wij gebruik van de www.wandelkrant.be/ ... VRM lijn 711, bijgenaamd “Calmont-Express”, die heel wat (vervang ... met een van de vernoemde regio’s)


27 Genießerpfade

Wandelend genieten Het Zwarte Woud heeft een reusachtig netwerk van onderling verbonden wandelpaden die voorzien zijn van uniforme bewegwijzering. Welke wegen nu eigenlijk het meeste wandelgenot verschaffen was tot op heden niet altijd even makkelijk uit te zoeken. Daarom hebben de toeristische plaatsen in het Zwarte Woud iets bijzonders bedacht – de Genießerpfade: wandelpaden voor levensgenieters. www.geniesserpfadeschwarzwald.info Mehr Infos

Schwarzwald Tourismus GmbH l Tel. +49 (0)761.89646-0 l www.zwarte-woud.info


Wandelen in het Zwarte Woud De ‚paden voor genieters‘ zijn 6 tot 18 kilometer lange routes met een bijzondere belevingswaarde. Onderweg kunt u op ‚Schnapsbrünnle‘ of schnapsfonteinen, fruitwinkels, ligbanken en culturele of culinaire hoogtepunten getrakteerd worden. Naast het landschap kunt u van cultuur, lokale gastronomie, wijnen, schnaps, bieren en water genieten. Ieder ‚pad voor genieters‘ voldoet aan de kwaliteitseisen van het Deutsches Wanderinstitut voor ‚Premiumwandelpaden‘.

Hochtal Steig, Bernau

Premium Plus: de ‚Paden voor genieters in het Zwarte Woud‘ Het Zwarte Woud wordt vaak de mooiste plek voor genieters van Duitsland genoemd. Actieve natuurliefhebbers waarderen de vakantieregio in het zuidwesten niet alleen omwille van de wijn of de gastronomie maar ook omwille van de buitengewoon veelzijdige landschappen. Wandelaars die nog dieper de natuur willen intrekken en langer onderweg willen zijn, kunnen gebruik maken van één van de 22 langeafstandswandelpaden. Of u nu kiest voor de 285 kilometer lange Westweg langs de mooiste toppen van het middelgebergte of de 120 kilometer lange Schluchtensteig (‚Klovenpad‘) door de diepste kloven in het zuiden – ook de langste kwaliteitswandelpaden kunnen dankzij het vervoersbedrijf ÖPNV over etappes voor één of twee dagen gespreid worden. Het aanbod voor wandelaars is sinds de bewegwijzering van de Westweg door de vereniging ‚Schwarzwaldverein‘ in 1900 een voorbeeld. Acht gecertificeerde kwaliteits- en 32 premiumwandelpaden bewijzen de sterke kwaliteitsgerichtheid van de paden. Met talrijke themawandelpaden, klimpaden en regionale rondwandelingen is het Zwarte Woud ondertussen meer dan 23.000 kilometer wandelpaden rijk. Dat wordt een moeilijke keuze!

Voor een betere oriëntatie in dit gigantische aanbod hebben de ‚Schwarzwald Wanderorte‘ daarom het label ‚Schwarzwälder Genießerpfade‘ (‚Paden voor genieters in het Zwarte Woud) ontwikkeld. Dit label geeft aan op welke plaatsen men van het indrukwekkende landschap en tevens van andere attracties kan genieten.

Schluchtensteig

De paden zijn overwegend natuurlijk en duidelijk bewegwijzerd, het landschap is gevarieerd en biedt een hoge belevingswaarde. De leden van de ‚Schwarzwald Wanderorte‘ geven competent advies aan individuele bezoekers, bieden wandelpakketten aan en verhuren rugzakken en wandelstokken. Ter plaatse zijn er gecertificeerde gastheren voor wandelaars en gecontroleerde wandelgidsen. Tot nu toe kregen 27 geselecteerde premiumpaden het label ‚Schwarzwälder Genießerpfade‘ (Paden voor genieters in het Zwarte Woud). Meer informatie en de actuele brochure van 90 pagina’s met alle paden voor genieters en wandeltips van de ‘Schwarzwälder Wanderorte’ kunt u verkrijgen bij Schwarzwald Tourismus op het nummer +49 (0)761 89646-93 en op www.geniesserpfade-schwarzwald.info


WEEKJEWEG NATUURPARK IN NOORWEGEN

’Als je niet van het Noorse weer houdt, moet je even vijf minuten wachten’, luidt het gezegde. Alle dagen dat we in het Scandinavische land verblijven, wordt die uitdrukking bewaarheid. Want zó loop je in de regen, zó weer in de zon. Het maakt wandelen in Noorwegen nog (in)spannender.

Wandelen op de maan

Dit wordt geen reportage over de schoonheid van Noorwegen. Daarvoor is het landschap waardoor we een aantal dagen rondtrekken veel te rauw. Dit is een verhaal voor wandelaars die kunnen en willen afzien. Want hier kom je jezelf tegen, heb je al na een paar kilometer bij elke voetstap het gevoel boven jezelf te moeten uitstijgen. We trekken door Jotunheimen, een natuurpark met een beschermde status en het populairste wandelgebied in Noorwegen. Men komt vanuit de hele wereld om er van hut naar hut te trekken. Jotunhei-

men ligt op ongeveer viereneenhalf uur busreizen vanaf Oslo. Onderweg naar het natuurpark rijden we een steeds desolater landschap in. Met bushaltes in de ‘middle of nowhere’, bordjes met ’pas op voor overstekende elanden’, zomaar een snackbar en lege stoeltjesliften op zomerse, dus groene skipistes. Ons doel is Bygdin, een restaurant dat ligt aan het gelijknamige meer. Vandaar steken we met een snel veerbootje over naar Fondsbu, een van de vijfhonderd hutten van DNT, het Noorse verkeersbureau. Aangekomen blijkt hoe populair wandelen en klettersteigen in Jotunheimen is. De stapelbedden in de verschillende hutten zijn bijna allemaal bezet en de gezamenlijke eetzaal zit precies om zeven uur vol met hongerige gasten. In de bemande hutten worden het drie-gangen diner en ontbijt voor u bereid, het lunchpakket stelt u zelf samen. Voordat het dessert wordt geserveerd zingt de vrouw van de be-

heerder a cappella een droevig, oud volksliedje. Het bezorgt ons kippenvel en laat het oude Noorwegen langzaam onder onze huid trekken.

Olie

Lang was het land onderdeel van het Deense koninkrijk. Er viel amper iets te verdienen. De enige twee bronnen van inkomsten die de arme bevolking had, waren wat visserij en veeteelt. En toen was er olie! Nu is Noorwegen sinds 1905 een zelfstandig koninkrijk en een van de rijkste landen ter de wereld. De oliegelden worden heel verstandig geïnvesteerd in windmolenparken en men liet zelfs al een oogje vallen op de talrijke watervallen die het land rijk is. Om die energiebronnen en natuurschoonheid te bewaren voor het nageslacht heeft men daarom een aantal natuurparken een beschermde status gegeven. Maar goed ook, want het landschap dat we de volgende morgen inwandelen is zo


uniek dat we ogen en oren tekort komen. Doel is de Beseggen-richel. Om daar te komen moeten we echter eerst nog ruim twee dagen door een landschap vol stenen, meren, sneeuwvlaktes en gletsjers trekken. ’Walking on the moon’ zong The Police en dát doen wij hier. De enkels en knieën kraken, de rug doet pijn onder het gewicht van de rugzak. Het is klimmen en dalen, regenjack aan en weer uit. Af en toe steken we een gammel bruggetje over, dan weer beklimmen we een berg of glijden over een verdwaald sneeuwveld. We hoeven slechts de rode letter T te volgen. Overal in het grijze landschap zien we de rode letter – voor de Noren net zo’n gids als de bijbel en grondwet – die ons leidt naar de verschillende hutten. Elk lid van de DNT heeft een sleutel die toegang geeft tot de onbemande hutten, zoals die van Olavsbu. Waar gegarandeerd altijd een slaapplaats is; desnoods op een matras op de grond. In de hutten zonder personeel moet u zelf koken en opruimen. Met producten die aan het einde van het voorjaar met een helikopter zijn aangevoerd en tijdens het seizoen steeds worden aangevuld door vrijwilligers. Je noteert wat je gebruikt, waarna je de rekening gewoon krijgt thuisgestuurd. Een groep Noorse vrouwen gaat na ons aan de slag in de keuken. Dat hebben ze vaker gedaan want uit de rugtassen wordt allerlei meegebracht voedsel, bier en wijn opgediept. De gezellige sfeer wordt er dankzij de open haard en de zachtjes gloeiende olielampen nog meer door verhoogd. Op weg naar de Beseggen doen we vervolgens eerst nog Gjende-

bu aan. Bij de meren waar onderweg een boot ligt is vis uitgezet, voor de rest leeft hier helemaal niets. De stokken van de langlauflöpen zijn onze routepalen. Ze leiden ons terug naar de boomgrens waar we weer vogels horen zingen en koeienbellen horen klingelen. Het is er ook warmer, waardoor bomen en struiken kunnen groeien. Ondanks, of misschien dankzij, de vaak harde omstandigheden groeien vele liefdes op in de bergen. DNT speelde daar op in door gedurende een weekend diverse gekleurde petjes te introduceren. Een groene betekent ’beschikbaar’, een oranje ’misschien’ en, u raadt het al, een rood petje ’bezet’. Het werd een groot succes. De hut van Gjendebu, waar Nederlandse Luka gedurende een paar weken de receptie beheert, is de plek waar de meeste relaties ontstaan. Beheerder Lars Age Hilde is ervan overtuigd daar persoonlijk verantwoordelijk voor te zijn. Met een brede grijns vertelt hij zijn geheim: „We hebben hier geen wifi. Daardoor moeten de gasten met elkaar gaan praten, in plaats van steeds met hun telefoontje bezig te zijn!”

Klimmen

Die romantiek kan ons echter gestolen worden, we willen de Beseggen als scalp! Een snelle veerboot vaart ons de volgende morgen naar Memurubu aan de voet van de richel. Die zo’n 700 meter hoger ligt dan waar we aan land gaan. Klimmen dus, over aanvankelijk nog redelijk begaanbare ’paden’. Maar

als we onderaan de Beseggen staan, gaan de riemen van de rugzak en de veters van de schoenen nog strakker. De laatste tweehonderd meter is het immers niet alleen je voeten, maar ook je handen gebruiken. Hijgen, zweten, afzien en niet naar beneden kijken is het parool. ’Wat doet een jongen uit de polder hier?’, flits het halverwege door m’n hoofd. Maar wat is het uitzicht boven adembenemend! Rechts het blauwe meer Bessvatnet en links het 400 meter lager gelegen Gjende-meer, dat smaragdgroen is door de klei die met het smeltwater van de gletsjers wordt meegevoerd. Stijgen is afzien, dalen doet pijn. En zevenhonderd meter afdalen over een afstand van een paar kilometer is lijden. Maar ’s avonds in Gjendesheim, waar een aflevering van de serie Lillyhammer – ’geweldige kerel, die Steve VanZandt!’ – werd opgenomen, zakken we nadat we zo’n 7½ uur in de benen zijn geweest, daardoor nog meer voldaan onderuit met een lokaal biertje. De uitbater van het restaurant prikt die zelfvoldaanheid echter genadeloos door. „Elk jaar wordt de Beseggen door duizenden mensen bedwongen. De jongste was zes jaar en vorig jaar kwam een 91-jarige deelnemer als oudste over de richel. De route die jullie vandaag hebben afgelegd, is ook af te leggen als een hardloopwed-


strijd. Het record is in handen van een Gjendine Eritreeër, die de afstand in 1 uur en 15 Bij de hut van Gjendebu staat nog alminuten aflegde.” Doet u mij nog maar tijd het huisje waarin de in Noorwegen een pils, ober… wereldberoemde Gjendine werd geboren. Bij haar geboorte in 1871 woog ze slechts 1200 gram en voor haar leven Zin in meer Noorwegen? Ga dan naar www.reiskrant.nl! werd gevreesd. Maar Gjendine groeide op tot een sterke, gezonde boerin. Zij kende vele oude Noorse volksliedjes en Reiswijzer toen ze als dienstmeid bij een familie werkte waar ook de beroemde compoWe vlogen in anderhalf uur van Am- nist Edvard Grieg logeerde, raakte hij sterdam naar Oslo met KLM. Vanaf het geïnspireerd door de melodieën van vliegveld Gardermoen is het ongeveer haar liedjes. De Duits-Nederlandse 20 (sneltrein) tot 30 minuten reizen per componist Julius Röntgen, mede-optrein naar Oslo CS. (€20 euro, enkele richter van het Amsterdamse conserreis). Op ongeveer vijf minuten lopen vatorium, vriend van Grieg en evenvan het treinstation ligt ’Oslo Busster- eens groot liefhebber van volksmuziek, minal’, vanwaar u verder kunt reizen vroeg haar zelfs ten huwelijk. Gjendine naar uw bestemming in Noorwegen. weigerde echter het leven in de bergen De busreis van Oslo naar Bygdin kost u achter zich te laten. Begin vorige eeuw €45. Onderweg naar de diverse DNT- werkte ze ook nog voor de Nederlandse hutten maakten we gebruik van veer- koningin Wilhelmina, die hier graag boten. Wij raden u aan voordat u ver- in de zomer met haar dochter Juliana der reist of terugkomt zeker een bezoek op vakantie ging. Gjendine werd meer aan Oslo te brengen. dan honderd jaar oud.

Norske Turistforering

Als u van plan bent meerdere dagen door Noorwegen te trekken, is het verstandig lid te worden van de Norske Turistforering (DNT). Dat lidmaatschap kost ± €75 voor een volwassene. 65-plussers betalen ± €55, studenten ± €40. Als u lid bent, betaalt u voor een overnachting, incl. ontbijt, avondeten en lunchpakket, ongeveer €55. Als lid krijgt u ook een sleutel die toegang geeft tot alle onbemande hutten. DNT heeft ongeveer 200.000 leden, waarvan 10.000 buitenlanders. De toeristenvereniging beheert 22.000 km aan routes en 500 hutten, waarin 8000 bedden. De prijzen in Noorwegen liggen iets hoger dan in Nederland of België.

Informatie

http://english.turistforeningen.no Joop Duijs, De Telegraaf

Rondwandeling in het Zuid-Boheemse Zátoň

Vorig jaar maakten we voor de eerste maal kennis met ZuidBohemen in Tsjechië. Dit deel van Tsjechië ligt in het zuiden tegen het Oostenrijkse Niederösterreich aan en in het westen tegen het Duitse Beieren en vormt samen met het Beierse woud het grootste bosgebied van midden Europa.

dorpje Svéraz picknicken we aan de kerk. Opzij de afgesloten kerk loopt er een straatje naar beneden en linksom. Je bent er zo doorheen. De huizen zijn er deels gerestaureerd, ze hebben dan ook jarenlang leeg gestaan tijdens de sperperiode na W.O. II tot in1992, weet Ivo ons te vertellen. Na deze pauze wandelen we via enkele straten naar beneden. Met wat geluk kom je er een auto tegen. Ook restaurants of café’s kwamen we niet tegen, dus vergeet niet je eigen proviand mee te nemen voor onderweg, anders wordt het kin kloppen! Tenzij dat je doorwandelt naar het toeristische gebied aan het Lipno meer of de eerder vermelde steden.

Als uitvalsbasis kozen we voor Sporthotel Zátoň dat ideaal ligt tussen de drie beroemdste en belangrijkste steden van Zuid-Bohemen: Český Krumlov, Vyšší Brod (Hohenfurth) en Rožmberk nad Vltavou (Rosenberg an der Moldau). Het zijn echte pareltjes (Unesco werelderfgoed) om te bezoeken. Vanaf het hotel wandel je ook zo de natuur in. De rivier Moldau stroomt langs het 6 hectare grote hotelpark op. Je Interesse gewekt? Kom dan met ons mee voor een week in kan het gebied vergelijken met de Eifel of de Hunsrück. juni 2016! Zie onze aanbieding middenin of kijk even op Zátoň ligt op 510 meter zeehoogte. In de omgeving tref je www.wandelkrant.be/aanbiedingen __Marc Thijs een mix aan van gemengde bossen, grasvlakten en weiden voor vleeskoeien of paarden. Graangewassen zie je hier niet. Wel hier en daar een grote weide vol met zonnepalen.

Het vergeten dorp Svéraz

Samen met Ivo (links op de foto), die samen met zijn vrouw Marketa het hotel runt, en zijn trouwe viervoeter Zaki, maken we een lusvormige wandeling vanaf het hotel. De baas kent deze streek uit zijn broekzak, hij heeft hier zijn jeugd doorgebracht toen de grens nog niet opengesteld was. Via velden en boswegen maken we een mooie wandeling met af en toe wat klimwerk over heuvelrugjes. Onderweg komen we piepkleine dorpjes tegen die zomaar uit het niets opdwarrelen, zoals Slubice. Aan het schijnbaar verlaten


AFHAALPUNTEN

De “Wandelkrant” kan je verkrijgen op tal van wandeltochten maar ook bij onderstaande afhaalpunten. De meest actuele lijst staat op: www.wandelkrant.be/afhaalpunten

Provincie West-Vlaanderen

Beek (Montferland): Hotel Zonneheuvel, Schaapsdrift 12

Provincie Gelderland (Nederland)

Provincie Limburg (Nederland)

Provincie Zeeland (Nederland):

Provincie Antwerpen

Branst-Bornem: Krantenwinkel ‘t Gazetteke, Brantsedreef 1 Heist-op-den-Berg: VVV kantoor, Postweg 6 Ravels: VVV Toerisme Ravels,Kloosterstraat 4 Veerle-Laakdal: Afspanning Den Eik, Hoeve Den Eik 1 Vorselaar: Onthaal Gemeentebestuur Vorselaar, Markt 14

Provincie Limburg

Bocholt: De Luysmolen, Luysenweg 2 Bree: Tourisme Bree, Vrijthof 10 Bree: Instappunten wandelgebied Kempenbroek: Pollismolen, Mariahof, Brasserie Nieuw Vosseven Dilsen-Stokkem: Maascentrum De Wissen, Maaspark Genk: Haarkapper Johan, Weg naar As 356 Genk: Radio GRK, Noordlaan 6A Genk: LHC Cars, Guillaume Lambertlaan 9 Genk: Reisbureau TMT, Nieuwe Kuilenweg 5 Genk: Uit In (C-Mine te Winterslag) Hasselt: Geckos, Steenberg 12 Hechtel: B&V Reizen, Oude Heerstraat 2 Houthalen: Camping De Binnenvaart, Binnenvaartstraat 49 Houthalen: Garage De Cabooter, Weg naar Zwartberg 83 Houthalen-Helchteren: Lokaal Dienstencentr. Perron-Oost Kinrooi: VVV-Infodienst, Maasstraat 82 bus 3 Lommel: Den Outback, Galerij Vivaldi, Kerkstraat 59 W6 Maaseik: Radio LRM, Koning Albertlaan 21 Maaseik: Bibliotheek, Bleumerstraat 68 Maasmechelen: Toerisme Maasmechelen, Zetellaan 35 Maasmechelen: Fiets- en wandelcafé ‘t Salamanderke Meeuwen-Gruitrode: Orshof, Heymansweg 2 Neeroeteren: Bibliotheek, Scholtisplein 1a Opglabbeek: Camping Wilhelm Tell, Hoeverweg 87 Opglabbeek: Carpe Diem, Weg naar Zwartberg 439 Opoeteren: Camping Zavelbos, Kattebeekstraat 1 Opoeteren: ‘t dorpshuys, Schoolstraat 13 Zonhoven: Lederwaren Savannah, Dorpsstraat 24 Zonhoven: UiTpunt, Heuvenstraat 4 Zonhoven: Tennisclub Basveld, Muizenstraat 32A Zonhoven: Camping Holsteenbron, Hengelhoefseweg 9 Zutendaal: Verzekeringen Bijnens, O. L. Vrouwestraat 7 Zutendaal: Hotel The Oak, Windmolenstraat 1

Provincie Namen

Sugny: Entre Les Chemins, Rue du Petit Culot 33 Vresse-Sur-Semois: Maison du Tourisme de l’Ardenne Namuroise, rue Albert Raty, 83 Vresse-Sur-Semois: Le Fief De Liboichant, Rue De Liboichant 44

Provincie Oost-Vlaanderen

Provincie Vlaams-Brabant

Brugge: Velotel, Handboogstraat 1 Brugge: B&B Huyze Walburga, Verversdijk 21 Moorslede: Bruggekaas, Stationsstraat 149

Eijsden: Le Cramignon, Diepstraat 6 Epen: Ons Krijtland, Julianastraat 22 Epen: De Smidse, Molenweg 9 Landgraaf: Hendriks Landgraaf, Heerlenseweg 34 Roermond: Ton Notermans, Docter Philipslaan 25B Roosteren: Herberg de Tramhalte, Kasteel Terborchtstr. 1-3 Roosteren: In de keet, Illikhoven 14B Roosteren: Roosterhoeve, Hoekstraat 29 Slenaken: Bakkerij Vermeeren, Dorpsstraat 22 Stramproy: Brasserie Nieuw Vosseven, Lochtstraat 28 Weert: Bob’s Adventure Store, Maaspoort 6 VVV Domburg + omliggende VVV kantoren in de buurt

Scan onderstaande QR code in met je Smartphone voor een actueel overzicht van onze afhaalpunten of surf naar: www.wandelkrant.be/ afhaalpunten

Bericht voor wandelclubs! Wij promoten gratis je wandeltocht via onze wandelkalender, nieuwsbrief en sociale media aan wandelend Vlaanderen én Nederland. Meer info hierover? Contacteer ons via: info@wandelkrant.be

Deinze: Reizen De Globetrotter, Tolpoortstraat 34 Gent: VWO secretariaat, Charles de Kerchovelaan 11 Sint-Denijs-Westrem: Alpy vzw, Steppestede 4 Aarschot: Frituur Withuis aan de Ovonde op Schaluin Aarschot: Kasteel van Namen, Schaluin 48 Schaffen: Bakkerij Schepers Cels, Diestsebaan 2 Sint-Joris-Winge: De Gempemolen, Gempstraat 56

w w w. f i e t s k r a n t . b eIssuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.