Wandelkrant 03

Page 1

IN DEZE EDITIE:

40 BLADZIJDEN LEESPLEZIER ▶ Herfstwandeltocht St. Caecillia Beek ▶ Ontdek het Kerstdorp Waldbreitbach ▶ Op de sporen van oude wijnbergpaden ▶ Bezinnen op de Klosterweg ▶ Het fabelachtige Odenwald ▶ Wandelkrant-Special Karinthië De Wandelkrant | 2de jaargang | 2de editie | Herfst 2012 | Oplage: 10.000 exemplaren | GRATIS bijlage van de website www.wandelkrant.be

LEES & WIN Ook in deze nu al derde editie van De Wandelkrant kan je prijzen winnen geschonken door onze adverteerders. De hoofdprijs is een wandelvakantie voor 2 personen in het 4**** Hotel Andrea in de Regio Mayrhofen-Hippach im Zillertal inclusief halfpension en wandelarrangement geschonken door Österreichs Wanderdörfer. Ook Swarovski Kristallwelten is weer van de partij en geeft ditmaal inkomtickets voor hun Kristallwelten. Tenslotte biedt het Tourismeverband Tirol u 1 rugzak, 10 heuptassen en 4 gespecialiseerde wandelboeken aan. Meespelen kan zowel op www.wandelkrant.be als via de bon in deze krant. Lees & Win. Succes ermee!


COLOFON

VERANTWOORDELIJKE UITGEVER: Marc THIJS POSTADRES: THEMA POSTBUS 28 B-3600 GENK Deze krant is auteursrechtelijk beschermd.

ADVERTENTIEWERVING: THEMA | POSTBUS 28 | 3600 GENK www.THEMA.PRO | info@THEMA.PRO Contacteer ons vrijblijvend voor een advertentie op uw maat!

DRUKWERK: Janssen/Pers Rotatiedruk Gennep (NL)

REDACTIE, VORMGEVING, FOTO’S & ILLUSTRATIES: Marc THIJS

Overname uit de inhoud, kopieën of scans van deze krant zijn slechts toegestaan na schriftelijk akkoord van de uitgever.

Dankwoord Voor u ligt reeds de derde uitgave van De Wandelkrant. Dit was niet mogelijk geweest zonder onze adverteerders, waarvoor dank. Ook u als lezer bedankt, om deze uitgave door te nemen en zo interessante wandelinfo en producten van onze adverteerders te ontdekken. Ook dank aan alle +120.000 bezoeken aan onze website www.wandelkrant.be verwacht voor dit jaar.

Lees & Win

Wederom loot De Wandelkrant aan haar lezers enkele mooie prijzen uit, zoals een gratis verblijf in het 4**** Hotel Andrea in de Regio Mayrhofen-Hippach im Zillertal voor 2 personen op basis van halfpension, inclusief een wandelarrangement, van zaterdag 29 september tot en met zaterdag 6 oktober. Op maandag 24 september maken we de winnaars bekend van deze wedstrijd. Vertel deze wedstrijd verder aan je familie, vrienden, kennissen, collega’s, ... .

De Wandelkrant is een productie van: THEMA

De volgende Wandelkrant edities zijn steeds voorzien na de vakanties (paasvakantie, zomervakantie en kerstvakantie): ▶ 4 januari 2013 (inlassingen binnen voor 30 november 2012) ▶ 26 april 2013 (inlassingen binnen voor 31 maart 2013) ▶ 30 augustus 2013 (inlassingen binnen voor 31 juli 2013) ▶ 3 januari 2014 (inlassingen binnen voor 30 november 2013)

Daarnaast biedt het Tourismeverband Tirol ons enkele boeken, 10 heuptassen en een rugzak aan. Tenslotte biedt Swarovski ons gratis inkomtickets aan voor hun Kristallwelten. Je kan ook online gaan om één van deze prijzen te winnen via: www.wandelkrant.be/speel-mee-en-win

Heb je zelf geen internet? Geen nood, vul onderstaand formulier volledig in en stuur deze in een voldoende gefrankeerde briefomslag op naar: THEMA, Postbus 28, B-3600 Genk voor 20 september (verblijf hotel Andrea) of voor 27 december (overige prijzen). Wij contacteren de winnaars. Kopieën zijn niet toegestaan. Een deelname per persoon en één prijs per persoon aankruizen. Succes ermee!

Voornaam en familienaam: Straat en nummer: Postcode en gemeente: Land: Geboortedatum (dd/mm/jjjj): Telefoon of GSM nr:

Kruis één prijs aan die je wenst te winnen:

Indien lid, vermeld uw wandelclub: Gegevens partner indien je de wandelweek wenst te winnen:

☐ Boek “Stille Wege in Tirol” ☐ Boek “Die schönsten Familiewanderungen in Tirol” ☐ Boek “Die schönsten Almwanderungen in Tirol” ☐ Boek “Der Adlerweg” ☐ Rode Heuptas Tirol ☐ Grijze Heuptas Tirol ☐ Rugzak Tirol ☐ 2 inkomtickets Swarovski Kristallwelten ☐ 1 Wandelweek voor 2 personen in de Regio Mayrhofen-Hippach im Zillertal


Beste lezer, De Wandelkrant is een Online Wandel en Outdoor Magazine voor de Aktieve Wandelaar en Sportelaar en dit sinds 14 maart 2011.

Je vindt er fotoverslagen met interessante weblinks. Ook kortbij kan je mooie wandelvakanties beleven:

Hiermee nodigen wij je ook Nederland: eens uit om naar de “online” Waddeneiland Texel versie van De Wandelkrant PonyParkCity te surfen via: Duitsland: www.wandelkrant.be Eifel Moezel Wat kan je allemaal ver- Odenwald wachten op de website van Sauerland De Wandelkrant? Westerwald Ook in Oostenrijk hebben we al enkele wandelschoenen versleten: Achensee Karinthië Kaunertal Kleinwalsertal Lechtal Paznauntal Salzburgerland De Wandelkrant biedt je Zillertal daarnaast ook objectieve wandelinfo aan, van zowel Je kan de gedetailleerde verbinnenlandse als buiten- slagen lezen onder de menu landse wandelingen, samen items Duitsland, Nederland met de allerbeste wandel en Oostenrijk. weblinks, in het Marching gedeelte van De Wandel- Of wat dacht je van een krant. winterwandelvakantie in het zonnige Spanje aan de Elke wandeling wordt ge- Costa Blanca? Een verslag waardeerd met één tot 6 zie je op www.wandelkrant. voetjes. Hoe meer voetjes, be/spanje. des te meer apprecieerden wij de wandeling. Bekijk ook het aanbod over Bulgarije, Frankrijk en Alle door ons gedane wan- Portugal eens op onze webdelingen vanaf begin 2011 site! zijn voorzien van een Google Map en een gratis down- Surf ook eens naar de inload link van de GPS track teressante websites die onop het Marching gedeelte ontbeerlijk zijn voor iedere van De Wandelkrant via: wandelaar vermeld op de www.wandelkrant.be/marching Weblinks pagina. De Wandelkrant begint met Nieuws Sprokkels, hier lees je het laatste nieuws, bitjes en datjes en geven we je ook tips. Zo vermelden we jaarlijkse terugkerende unieke evenementen en kondigen we tevens mooie wandelingen aan.

Ook Europese Citytrips Op www.wandelkrant.be/ komen aan bod: Barcelona, gps-cursus kan je terecht Londen, Praag en Wenen. voor een GPS cursus.

Online Wandel & Outdoor Magazine

Voor de Actieve Wandelaar & Sportelaar Wekelijks Nieuws Sprokkels & Wandelinformatie Wandelverslag met GPS Track, Google Map en Foto Album Met onze waardering van tot voetjes Uitgebreide Website

Wandelverslagen - Meerdaagse Wandelingen in Nederland en Duitsland Zomer & Winter Wandelvakanties in Oostenrijk - Europese Wandelvakanties Grootsteden Te Voet: Barcelona, Londen, Praag, Wenen - Wandel Weblinks 3x per jaar een gratis “gedrukte” Wandelkrant >> Lees & Win << Oplage: 10.000 exemplaren - In handig meeneem formaat

www.wandelkrant.be Schrijf je gratis in op de wekelijkse nieuwsbrief en volg ons op Twitter & Facebook Niet op de openbare weg werpen aub!

Wil je nog sneller op de hoogte gebracht worden over wat er reilt en zeilt, lees dan zeker onze Twitter pagina eens. Ook op Facebook kan je ons terug vinden! Je kan er rechtstreeks naar toe surfen via de Twitter en FaceBook link op onze website.

een Google PageRanking van 5/10. We verwachten dan ook meer dan 120.000 bezoekers in 2012 op onze website. Met u erbij zelfs 120.001 ;-)

Bij deze ook dank omwille van de lovende woorden die wij regelmatig mogen ontWilt u zelf een activiteit van vangen, en aan u om regeluw vereniging in de kijker matig terug te keren naar De plaatsen? Neem dan even Wandelkrant website! contact op met ons via het menu item “Contact”. Uw Ook dank aan onze adverpublicatie op onze website teerders die deze publicaties of melding in de nieuwsbrief mogelijk blijven maken en u volgt na goedkeuring door regelmatig verwennen met de redactie. mooie prijzen, zoals ook nu! De Wandelkrant heeft bijna 3000 wandelaars die zich hebben ingeschreven op de nieuwsbrief. Hoor jij daar nog niet bij? Abonneer je dan snel op de gratis e-mail nieuwsbrief! Dan ontvang je wekelijks een e-mail met de laatste nieuwtjes van De Wandelkrant. Zit je met een vraag - er zijn immers geen domme vragen - contacteer dan ons even via het contactformulier. De website heeft momenteel

Vele wandelgroeten, Marc Thijs


St. Caecilia wandeltocht Beek (NL Limburg)

Wekelijks zijn we ergens te velde voor een wandeling. Achteraf kan je dan ons geïllustreerd wandelverslag nalezen met onze waardering, gaande van 1 tot maximaal 6 voetjes.

Startplaats is, als vanouds, het voorzien van toiletgelegenheid, waar Scoutinggebouw “Ooshaka” aan de u een pauze kunt inlassen en tegen Molenberg te Beek. sympathieke prijzen de inwendige mens kunt versterken. Tevens kunt De weg naar het startlokaal werd u op de gezellige start en finishplaats duidelijk aangegeven met borden “Ooshaka” een natje en een droogje tot Een van de wandelingen die vorige “wandeltocht”. Op ca. 100 meter u nemen, en bij rustige achtergrond herfst 6 voetjes als waardering kreeg, van het inschrijflokaal is er ruime muziek, uw wandelervaringen is deze van St. Caecillia te Beek. parkeergelegenheid op een grote uitwisselen met uw medewandelaars”. droge weide. Ook dit is niet gelogen, en we hebben Ook dit jaar kan je deze wandeling terdege genoten van een half litertje meemaken, zoals steeds op de laatste Wandelaars kunnen kiezen uit de Heineken bier aan 2 euro ‘t stuk zondag van oktober. volgende afstanden: 6 – 12 – 18 en tijdens onze rust. Spijtig genoeg was 25 km. De routes gaan over goed er geen Belgische trappist te krijgen, Lees hieronder het wandelverslag begaanbare veldwegen, holle wegen hoorden we aan onze tafel uit de mond rechtstreeks geplukt uit onze en bospaden, zijn duidelijk met pijlen van een echte Nederlimburger. Tja, je internet website: gemarkeerd. Voor rolstoelgebruikers kan nu niet eenmaal alles hebben in www.wandelkrant.be/marching en buggy’s is het parcours evenwel het leven, hé. niet geschikt, maar dit wordt ook Plaats: Beek, Limburg, Nederland duidelijk niet gepromoot! Datum: Zondag 30 oktober 2011 Organisatie: Harmonie St. Caecilia Beek | www.harmoniebeek.nl Afstand: 18 km Waardering: 6 voetjes Afstand: 18.7 km Hoogtemeters: 273 m Tijd inclusief rust: 4h56’ Op de laatste zondag van oktober is er de jaarlijkse herfstwandeling van St. “Het prachtige parcours, dat dit Caecilia te Beek. jaar wederom is vernieuwd, voert de wandelaars door de schitterende Dit jaar konden ze rekenen op meer omgeving van Beek, en komen in de dan 1200 inschrijvingen, op een schilderachtige dorpskernen van Beek, nieuw parcours. Catsop, Geulle, Bunde en Moorveld en laat de wandelaars genieten van de prachtige herfstkleuren. Tijdens de wandeling komt men ook langs beschermde natuurmonumenten en kan men genieten van de schitterende vergezichten in ons mooie Limburgse landschap. Dit alles completeert deze prachtige tocht.” Dit alles lazen we in de persmededeling die we mochten ontvangen, en we kunnen dit enkel bevestigen. Zelfs op alle oversteek plaatsen werd het verkeer erop gewezen dat er wandelaars de baan kruisten. Prima gedaan!

Al bij al een prachtig parcours op een prachtige zomerse, correctie, op een prachtige herfstdag. Je kan deze wandeltocht elke laatste zondag van oktober meemaken, vertelde de voorzitter aan ons, en de wandeling is 25 jaar geleden ontstaan naar aanleiding van het toenmalige 135 jarige lustrum van de fanfare. Een zeventig tal vrijwilligers hebben alles in goede banen geleid, blijft ons enkel een dikke pluim over te laten voor deze wandeltocht!

“Op 2 mooi gelegen plaatsen, te midden Inderdaad, de 6 voetjes voor van de prachtige natuur, zijn twee deze wandeltocht zijn zeker niet controle – c.q. rustplaatsen ingericht, overdreven! Tot zondag 28 oktober!!!


Jouw buitensport speciaalzaak Wandelen - Reizen -Kamperen Jura GTX D/H

Barcelona GTX D/H

De grootste collectie Meindl (berg)wandelschoenen in de regio. Uitgebreid en deskundig advies door ervaren personeel. Ruime collectie outdoorkleding van bekende TOPmerken. Service en kwaliteit waar u al jaren van op aan kunt.

Ook ONLINE bestellen !

www.BOBSADVENTURESTORE.nl

Maaspoort 6 Weert / tel. + 31 495-547434


Op de sporen van oude wijnbergpaden in de Moezel

Einde mei 2012 waren we te gast in het Mosel-Hotel Burg-Café te Alken, aan de Moezel. Alken ligt vrij achteraan bij de monding van de Moezel in de Rijn, bij Trier. Vandaar dat we via de E314 snelweg richting Aken (Duitsland) gereden hebben, om nadien verder door bij Kreuz Kerpen af te slaan richting Koblenz op de A61 (E31). Het is altijd even wennen dat ze in Duitsland liever over de A-nummers spreken dan de Enummers bij snelwegen. Mocht je deze weg ook nemen, is het zeker de moeite waard om eens te stoppen bij “raststatte Winningen”, de snelwegparking net voor de Moseltalbrucke. Voor ons is dit net 200 km rijden vanaf midden Limburg, en een vaste stopplaats.

Vanaf de parking heb je een mooi zicht op de terrasvormige Moezel helling met zijn wijngaarden die tot tegen de parking aanlopen. Ook de snelwegbrug over de Moezel is indrukwekkend. Deze Moseltalbrücke werd tussen 1969 en 1972 gebouwd. Hij is 935 meter lang en 30,5 meter breed en bevindt zich 136 meter boven de Moezel. De stalen constructie alleen al weegt 11463 ton. Deze rust op meer dan 10 meter brede pijlers met tussenlengten die variëren tussen 109,6 meter en 218,2 meter. De brug verbindt Winningen met Dieblich en vormt alzo de verbinding tussen de Eifel en Hünsruck over de A61. In de brug zijn ruimten voorzien om springstofladingen aan te brengen zodat in geval van oorlog de brug opgeblazen kan worden. Je moet weten dat men toen midden in de koude oorlog zat ... .

Na deze korte pauze kan je terug de snelweg op en bij de volgende afrit, nummer 39 (Koblenz-Dieblich), de B411 oprijden naar Dieblich bij de Moezel toe. Hier sla je links af beneden aan de Moezel en volg je de B49 gedurende 8 kilometer. Je passeert nog twee gehuchten, Niederfell en Oberfell, om vervolgens in Alken aan de Moezel te komen. Het wandelhotel Burg-Café ligt dan aan je linkerkant (rechts is de Moezel ;-)). Alken zelf is een klein gezellig oord, met niet teveel doorgaand verkeer. Er is een opstapplaats voorzien voor een Moezelvaart, er ligt een supermarkt en het heeft een wandelpromenade parallel aan de hoofdweg met gezellige terrasjes. Je kan het niet vergelijken met Cochem, dat super toeristisch is, maar er staat evengoed een authentieke burcht op de Bleidenberg, heersend over Alken, Burg Thurant. Deze burcht dateert van 1200 na Christus, en heeft heel wat meegemaakt. Opmerkelijk is dat de burcht in twee verdeeld is met een scheidingsmuur op de binnenplaats waarbij elk deel van de burcht zijn eigen toren, woonst en toegangsweg heeft met links de Kölner Turm en rechts de Trierer Turm.

Alhoewel de wandeling officieel aan de kerk in Oberfell begint, vertrekken we vanuit Alken, via de andere richting. Liever dwarsligger dan brandhout ;-). Vanuit ons hotel is het maar enkele meters stappen naar rechts of we zien al een plaatje hangen van “Traumpfade”. We slaan rechts af, de Bachstrasse in. Hogerop worden we om de historische St. Michaels kerk geleid, met links zicht op de Bleidenberg met zijn wijngaarden, en om ons heen historische graven van uit de 15de eeuw en later. We gaan door de stadspoort, daterend van 1250 en recentelijk in 2001 gerestaureerd. Voorbij de kerk gaat het nog even zigzaggend steil omhoog tot we op een rotspunt aankomen. Van hieruit kijk je over Alken en de Moezelvallei heen.

Normaal gezien zouden we nu verder omhoog moeten klimmen tot burcht Thurant, maar het wandelpad is afgesloten met een hekken en een wegomlegging is voorzien via de opgaande flank onder de burcht neven de wijngaarden op. Hierbij passeren we een groep toeristen die uitleg krijgt van een gids gekleed in maliënkolder. De burcht zelf kan je ook bezoeken: van mei tot oktober van 10 uur tot 18 uur, Bleidenberger Ausblicke van november tot februari van 10 uur tot 16 uur en van maart tot april van 10 Het wandelpad “Bleidenberger Aus- uur tot 17 uur. De inkom bedraagt 3.5 blicke” heeft zijn naam niet gestolen! euro per volwassene. Groepen vanaf Grandioze vergezichten, machtige 20 personen op afspraak met gids ook rotswanden met een diepe canyon, 3.5 euro, en groepen vanaf 20 persowandelend op oude wijnbergpaden nen zonder gids 2.5 euro. Kinderen naar de middeleeuwse burcht Thurant onder 7 jaar hebben gratis toegang. en bedevaartkerk Bleidenberg, het staat allemaal op het programma van Vanaf de burcht gaat het terug bergaf deze wandeling. via de andere flank doorheen een gemengd woud met zicht op een groeve. “Bleidenberger Ausblicke” is één van Vandaar volgen we de Alkener Baches de “Traumpfade” uit “Rhein-Mosel- en een dreef tot aan Wald-Rastplatz Eifel-Land”. De goed bewegwijzerde Pflein-Berent, een soort van openbare wandelroute is 12.8 km lang en omvat BBQ plaats midden in het bos voor537 hoogtemeters. Reken op een goede zien van een zeshoekige open hut waar 5 uur stappen, wijzelf deden er met de je gemoedelijk kan verpozen. extra pauze erbij een goede 6 uur over, van iets voor tienen in de voormiddag Bekijk ook even de foto’s eens van deze wandeling op volgende bladzijden. tot iets na vieren in de namiddag.


“Bleidenberger Ausblicke”

1

2

3

4

5

6

Foto 1: Kerkhof aan de St. Michaels kerk Foto 2: Pad naar het uitzichtpunt boven Alken Foto 3: Burg Thurant Foto 4: Panoramazicht over Alken Foto 5: Rustplaats met grillhut Foto 6: Wandelpad door het woud Foto 7: Hütte Dickenberg

7


... vervolg van “Bleidenberger Ausblicke” Zo gaat de tocht verder door het woud, komen we aan een open grasvlakte met naastliggende landbouwzone tot aan een parking gelegen langs de regionale weg K71. Deze steken we over. Langs veldwegen en bloeiende koolzaadvelden gaat het nu verder, met bij mooi open weer zicht gegarandeerd tot aan de Vordereifel.

Keltische nederzetting tegen, of beter gezegd, een reconstructie ervan met wat uitleg erbij. Vlakbij is er ook een uitkijkpunt over de Moezelvallei. Iets verderop zien we de kerk al staan, binnenin is het er net een frigo. Dat doet deugd. Vanaf hier heb je de keuze om rechtstreeks via de steile wijngaardhellingen op Schiffer padjes de Bleidenberg af te dalen naar Alken, of een Hütte Dickenberg komt in aantocht, iets minder stijle omweg te nemen tot toch volgens de bewegwijzering. En ja, Alken via een bredere schrotweg overdaar staat ze. Ook hier heb je een mooi zoomd met wat groen. Vanwege de vergezicht, relaxend in de gegolfde lig- hitte verkiezen we toch de laatste weg. bank. Tijd om onze boterhammen bo- Beide komen ze aan in Alken. ven te halen. Alles wordt weggespoeld Alken aan de Moezel met een glaasje water. Na een korte rustpauze, dalen we lichtjes verder af richting Oberfell. Hier en daar zie je private weekendtuintjes opduiken. Plots duiken de wijngaarden van de Bleiberg voor ons op, met Oberfell op de voorgrond. Via eeuwenoude wijngaardpaadjes dalen we steil af naar beneden. Gelukkig is het droog weer, anders zouden we nogal glijden op deze schilfer ondergrond. Ook nu moeten we even oppassen dat we niet te bruusk afdalen. We passeren vlak neven talloze druivelaars, die hier de volle zon goed weten te gebruiken. Voor ons be- Vlak voordat we bij ons hotel aankotekent dit zweten geblazen, zo voel je men zien we onderaan rechts aan de hier de warmte op deze hellingen. Be- Bachstrasse nog een piepklein gezelneden aangekomen slenteren we even lig terras behorend bij een gespeciadoor het dorp, en besluiten vanwege liseerde winkel in wijn en oliën, waar het mooie weer een terras op te zoe- je vanalles lekkers kan proeven. En er ken naast de Moezel. In Oberfell is niet is nog net een plaatsje vrij. Dat wordt veel toerisme, maar op het einde van weer even genieten. Nadien wandelen het kleine dorp merken we een mooi we verder naar ons hotel voor een ophoger gelegen terras op met zicht op frisbeurt. Daar het nog wat vroeg is de Moezel. Allen daarheen. Met een voor het avondeten slenteren we nog biertje of ijsje koelen we even af genie- even wat rond in Alken en plonzen tend van wat spektakel op en langs het nog even neer voor een echt heerlijk water: waterski, opstijgende reigers, biertje, Bitte ein Bit! passerende oldtimers, ... In het hotel genieten we daarna van de Na dit interludium zoeken we terug de goede keuken, die ons terug op krachweg naar de kerk van Oberfell, waar ten brengt. Nadien volgt nog een dansdeze wandelroute normaal gezien be- avond binnen in het hotel, maar gezien gint. Het wordt weer klimmen, de het prachtige weer buiten ploffen we Bleidenberg op. Een echte kruisweg, nog even neer op het buitenterras van letterlijk en figuurlijk, daar deze leidt het hotel, zoals de meesten. naar de Wallfahrtskirche Bleidenberg. Onderweg komen we nog een Voor morgen voorzien we na het ont-

bijt en het pakken van onze koffer een stop te Cochem, waar we na een bezoek aan het stadje dan met de kabellift omhoog zullen gaan. De burcht is ook de moeite, maar die hebben we al een paar keer aangedaan, en de kabelbaan nog nooit. Vandaar dus. Op het stadsplein vertrekt trouwens een minibus die je mits betaling omhoog brengt tot op de burcht van Cochem. Je kan dit ook te voet afleggen, het is even kortbij. Na Cochem rijden we via de Moezel terug richting Trier, en slaan we iets verderop af, om via Luxemburg, waar je goedkoop kan tanken, terug te rijden. Het wordt echt “scenic” touren. Gisteren bij onze aankomst hadden we het geluk dat er net een boot vertrok. Deze vaart richting Trier tot aan de eerste sluizen. Op het dek kan je dan onder genot van een Moezelwijntje of Eifelbiertje genieten van de mooie zichten die langs je heen passeren. En je krijgt er meteen een kleurtje bij. Zalig. Dit is vakantie. De Moezelstreek is een mooie streek met zijn authentieke vakwerkhuizen, wijngaarden, wijnhuizen en natuurlijk de Moezel zelf. Er zijn verschillende rederijen die je boottochten aanbieden. Ook eenmaal per jaar heb je een 81 km autovrije Moezel, de Happy Mosel. Voor 2013 is deze voorzien op zondag 26 mei, waarbij dan het gedeelte tussen Pünderich en Winningen volledig autovrij is. Wandelen, skaten, fietsen, e-biken, feesten, het kan er allemaal. Best reserveer je dan wel ruim op tijd een hotelkamer, zo niet dien je zeker een Bob of Bobette op voorhand te bespreken, want met al die feestelijkheden kan het wel eens mistig worden. Vanaf september heeft ook wel iedere gemeente zijn wijnfeest, ook heel leuk!


1

2

3

4

5

6

Foto 1: Op het plateau boven de Moezel Foto 2: Op het plateau Foto 3: Bewegwijzering Foto 4: Afdaling Oberfell Foto 5: Eeuwenoude wijnpaden Foto 6: Onderaan de wijnberg Foto 7: Kruisweg aan de Bleidenberg Foto 8: GPS coördinaten Traumpfade

7

8


Moezel informatief Hopelijk heb je via dit artikel ook het andere Moezel ontdekt. Zo zijn er 7 verschillende Traumpfaden in de Moezelstreek, maar daarnaast zijn er

nog tal van andere wandelpaden, zoals info over de Moezel proberen we je via de Keltenweg te Treis-Karden of de volgende lijst van weblinks te geven: Calmont Klettersteig te Bremm om het andere uiterste op te noemen. Meer

Burchten: www.reichsburgcochem.de www.burg-pyrmont.de www.burgruine-landshut.de www.arras.de www.ehrenburg.de www.thurant.de www.burgmetternich.de

De wandelroute “Bleidenberger Ausblicke” opgenomen door onze wandel-GPS, met bijhorend hoogteprofiel:

Musea: www.buddha-museum.de www.spielzeugmuseum-trier.de www.puppenmuseum-bernkastel.de www.senfmuehle.net Recreatie en aktie: www.besucherbergwerk-fischbach.de www.adler-wolfspark.de www.falknerei-reichsburg-cochem.de www.freizeitpark-klotten.de www.adventureforest.de Rederijen: www.ms-goldstueck.de www.kolb-mosel.com/nl/ www.mosel-personenschifffahrt.de

Onze Moezel-tip: Burg Eltz

Meer informatie over deze en andere Traumpfade wandelingen aan de Moezel kan je terugvinden op: www.traumpfade.info/traumpfade-rhein-mosel-eifel/mosel.html

Een pronkstuk onder de Duitse burchten! Burg Eltz ligt hoog op een rots, midden in een woud en omsloten door de Elzbach, op slechts een klein uurtje wandelen van de Moezel. Het is sinds 1157 de residentie van de graven van Eltz. Over de 500 jaren heen werd er in verschillende stijlen gebouwd, wat deze burcht dan ook een sprookjesachtige aanblik geeft met zijn vele spitse torens. Je kan vanaf het dorp Moselkern te voet door het Elzbachtal wandelen naar de burcht. Voorzie een drie kwartier voor deze wandeltocht, maar zeker zoveel tijd om een rondleiding mee te maken in de burcht en of de schatkamer. Beiden zijn de moeite waard en het kost slechts 8 euro! De burcht is dagelijks geopend vanaf 1 april tot 1 november vanaf 9u30 tot 17u30. Groepen vanaf 20 personen dienen zich op voorhand aan te melden. Een Nederlandstalige gids is op aanvraag mogelijk voor groepen! Zonder inkom te betalen kan je nog steeds gezellig verpozen op het middeleeuws terras met een hapje of natje. Alle inkomgelden en winsten worden gebruikt om de burcht, volledig in privé bezit, in stand te houden. Meer info over de burcht kan je vinden op www.burg-eltz.de Bezoek onze Moezel website op www.wandelkrant.be/duitsland/moezelInnovative trekking umbrellas

The first professional trekking umbrella the highlight of hiking pocket umbrellas.

28 cm short


WWW.WAYPOINTGPS.BE

Niet duurder. Wel beter!

Ontdek al onze promo’s en koopjes op onze website ...of kom gewoon even langs !

Garmin Fenix

fēnix™ - het grensverleggende outdoor GPShorloge voor wandelaars en buitensportvrienden

Garmin Dakota 20

De Dakota 20 is een robuuste, waterbestendige handheld GPS-navigator met een hooggevoelige GPS ontvanger, een wereldwijde basiskaart en een kleuren aanraakscherm.

Bent u ook de weg kwijt in de “GPS” markt?

Wij bij WayPoint helpen u graag!

Tessenderlosesteenweg 238 3583 Paal info.paal@waypointgps.be 013 326309 Diestsesteenweg 31 3010 Kessel-Lo info.leuven@waypointgps.be 016 262280

CADEAUBON €20,U koopt bij ons een wandel of fiets GPS!

Garmin Oregon 450

Deze gps is je ideale outdoor metgezel. Deze laatste generatie mobiele gps heeft een groot en robuust aanraakscherm. Bovendien bezit hij een extra gevoelige gps ontvanger en hoogtemeter en nog zo veel meer.

Bovenop onze full service en installatie krijgt u, in ruil voor deze bon, van ons GRATIS een grote drinkfles én een korting van € 20. Naam: Email: Let op! Deze bon is niet cummuleerbaar met andere kortingsacties of promoties.Het fabelachtige Odenwald

Wandelen in het Odenwald is wandelen op glooiende hoogten met groene loofbossen, boomgaarden, weiden en mysterieuze kastelen. Telkenmale opnieuw genieten wandelaars prachtige zichten tot aan de Rijn vallei of vanaf de heuvels van het noordelijke Odenwald op de skyline van Frankfurt. De wandelroutes lopen door levendige dorpjes en historische stadjes. Kastelen en kasteelruïnes in de omliggende wouden zorgen voor de nodige afwisseling. Restaurants met regionale specialiteiten nodigen u uit om even te verpozen. De Odenwaldklub heeft voor u talloze wandelroutes gemarkeerd, die tevens in kaart gebracht werden (schaal 1:20.000). Begin een spannende ontdekkingsreis in het Odenwald met een van de volgende wandelwegen: de Alemannenweg, de Nibelungensteig, de Neckarsteig, Limeswanderwege, ... Daarnaast zijn er in elke gemeente rondwandelwegen voorzien, zoals de FC1, FC2 en FC3 die je over idyllische wandelwegen naar Ruïne Rodenstein voeren waar je ook lekker kan eten... .

W

A N D E L E N

Of wat dacht je van een fijne fietstocht op het uitgebreide fietsroutenetwerk. Tips voor trips in de omgeving: • het Felsenmeer, een heuvel bezaaid met keigrote keien van enkele tonnen zwaar, die kris kras door en op elkaar gestapeld liggen • Michelstadt: Altstad met het oudste Duitse stadhuis in vakwerkbouw en Erbach met Europa’s grootste ivoormuseum, kasteel en Altstad met wandelweg in het gratis toegankelijke dierenpark. • Weinheim met kasteel en park en het aansluitende “Exotenwald” voor een flinkere wandeling • Schloss Lichtenberg met zijn tentoonstelling van tinnen soldaatjes. • Rijksmuseum Darmstadt • Universiteitsstad Heidelberg met Altstad, kasteelresten, reuzenwijnvat, en enkele bijzonder mooie ingerichte oude apotheken

Voor het avondeten kan je terecht in de tegenoverliggende Hexenstube waar opperheks Kathrin de bezem zwaait in de keuken. Een straat verder zijn er nog enkele goede restaurants. Nadien kan je gezellig aan de bar een Boebschke (ne deugniet) degusteren.

Een ideale uitvalsbasis hiervoor is het Niet voor niets is dit onze Geheimtip! Pension Lindenhöhe te FrankischWe begeleiden graag uw vereniging Crumbach uitgebaat sinds 1959 door met een wandelvakantie op maat! de Vlaamse Lut en haar man Philip. Frankisch-Crumbach ligt op 350 kilo- Meer info over het Odenwald staat op: meter van Midden-Limburg en is vlot wandelkrant.be/duitsland/odenwald

, O

N T S P A N N E N

Ons huis is het ideale uitgangspunt voor wandelingen en uitstappen in en om het Odenwald. Na een zalige nachtrust geniet u van ons uitgebreid ontbijt. Daarna kan u vanaf ons huis zo de natuur in wandelen of onthaasten in ons zonnig overdekt zwembad met naastliggende ligweide. Ons dorpscentrum biedt u verschillende winkelmogelijkheden aan voor uw verblijf in een van onze vakantiewoningen. Op loopafstand is er een keuze aan restaurants, goed voor een lekker etentje, naar ieders smaak. Wij verheugen ons nu reeds op uw bezoek! Familie Eitel

bereikbaar per auto op nog geen 4 uren tijd. Wandelclubs en verenigingen met auto’s of een autocar zijn er regelmatig te gast voor een weekend of zelfs langer. Lindenhöhe telt 18 tweepersoonskamers, 3 éénpersoonskamers en 12 vakantie-appartementen, voldoende om zowel kleine als grote groepen onder te brengen. Je kan kiezen uit een hotelkamer of een volledig ingericht appartement. Na een stevig ontbijt kan je er zo tegen aan. Het grote binnenzwembad is een bijkomende troef, net zoals de sauna. Of speel je liever tafeltennis op het grote overdekte terras?

, G

E N I E T E N

.

Kamers B&B • Vakantiewoningen

Allee 26 • D-64407 Fränkisch-Crumbach Tel: +49 6164 93040 • Fax: +49 6164 1002 info@lindenhoehe.com • www.lindenhoehe.com


Ontdek Tirol - Speel mee en win onderstaande prijzen

Denk je Tirol te kennen? Na het openslaan van onderstaande boeken zal je zeker gaan beginnen te twijfelen. Verschillende wandelexperts kozen voor specifieke doelgroepen de mooiste wandelwegen uit. Wil je even één worden met de natuur of er met de gehele familie op uit trekken? Of wil je weten wat Tirols langste wandelweg, “Der Adlerweg”, je te bieden heeft? Kies er dan één wandeling uit van de 126 verschillende etappen - gaande van lichte uitstappen tot hoogalpine ervaringen - aan u de keuze! Ben je op zoek naar een van de mooiste almen? Zoek niet langer, en ontdek de mooiste almwandelingen in het boek van “Die schönsten Almwanderungen in Tirol”. De boeken zijn Duitstalig, maar al ken je minder goed Duits, zal je er sowieso heel veel informatie uit kunnen halen door de aanwezige wandelinfo, wandelkaarten en foto’s.

De Wandelkrant helpt je Tirol nog beter te ontdekken. Van elk van deze boeken geven we één exemplaar weg. Heb je na het lezen van één van deze boeken je wandelschoenen al aan, dan helpen we je verder op weg met één van de 5 rode of 5 grijze Tirol heuptassen of een Tirol rugzak. Deelnemen kan je via de website van De Wandelkrant op www.wandelkrant.be/speel-mee-en-win Heb je zelf geen internet, vul dan de bon in op bladzijde 2 van deze editie en stuur deze met de post op. Ben je niet bij de winnaars, niet getreurd! Je kan deze spullen en nog veel meer online bestellen op: www.tirolshop.com

We bedanken alvast het toerisme bureau van Tirol voor deze prijzen. Neem zeker een kijkje op hun Nederlandstalige site: www.vakantie.tirol.at en ontdek er naast de vele interessante aanbiedingen ook webcams, video’s, beltonen, weerkaarten, online brochures, ... . Schrijf je gratis in op de nieuwsbrief van het toerisme bureau van Tirol en blijf zo op de hoogte van de laatste bergnieuwtjes en aanbiedingen. Surf hiervoor als de bliksem naar: www.vakantietirol.at/nl/nieuwsbrief
Kristallweltenstraße 1 , 6112 Wattens, Oostenrijk Bonus Bij aankoop van meer dan € 11 wordt eenmalig per persoon per aankoop € 2 van de entreeprijs terugbetaald

Openingstijden Dagelijks van 9 tot 18.30 uur, laatste entree om 17.30 24 december tot 14 uur, laatste entree om 13 uur 31 december tot 16 uur, laatste entree om 15 uur Gesloten van 5 tot 16 november 2012 Entreeprijs € 11 per persoon Groepen vanaf 10 personen € 9,50 per persoon

Reservering Gewenst voor groepen van meer dan 20 personen Parkeerplaatsen Gratis parkeermogelijkheden voor auto’s en bussen Kristallwelten Shuttle De shuttlebus rijdt dagelijks om de twee uur tussen 9 tot 17 uur vanaf het centraal station van Innsbruck naar de Kristalwerelden en terug. Gratis entree Kinderen tot hun15de verjaardag mits begeleiding Leden van de Swarovski Crystal Society Gratis toegang tot het park, de speeltuin en gastronomie Gratis bezoek aan de «Crystal Shop» winkels

E-Newsletter Geef u op bij www.kristallwelten.com/newsletter en blijf op de hoogte van alle wetenswaardigheden over actuele evenementen in de Kristalwerelden.


Ontdek samen met “de Wandelkrant” het zuiderse Karinthië

Seebachtal Seebachtal

Heiligenblut

Grossglockner

en nog veel meer !!!


Wandelkrant-Wandelvakantie Karinthië: 21-28 juli 2013

Ontdek samen met ons Karinthië volgende zomer van zondag 21 juli tot en met zondag 28 juli 2013. Met een comfortabele luxe autocar rijden we er in één dagreis zo naar toe. Elke dag maken we uitstappen en wandelingen die elke gezonde wandelaar aankan. De meeste hoogtemeters maken we met bergliften of andere spectaculairdere transportsystemen. Nadien wandelen we ontspannend verder naar een hut of alm waar je de nodige tijd krijgt om van de lokale specialiteiten te proeven. Ons programma zal gebaseerd zijn op het meest succesvolle all-inclusieve toeristische kaarten model van Eu-

ropa, de “Karnten Card”. Deze kaart krijg je vanaf je eerste dag en biedt je gratis toegang tot alle aangesloten toeristische topattracties, zoals bergliften, boottochten, musea, natuurwonderen. Ontdek samen met ons op een week tijd het zuiderse Karinthië. Wedden dat je er verliefd op wordt?

Op volgende bladzijden staan enkele foto’s genomen tijdens een van onze vier vorige reizen naar Karinthië. Wat kan er in ons programma opgenomen worden: de bergbanen Kreuzeck, Reisseck, Heiligenblut, Goldeck en Gerlitzen. Abenteuer Affenberg en de

Raggaslucht. De stadjes Gmünd (Porsche museum) en Spittal. Boottocht op een van de vele meren, Schloss am Wörthersee, de Pyramidenkogel met spectaculair zicht, ... Afhankelijk van het aanbod van de “Karnten Card 2013” werken we een weekvullend programma uit, net zoals we in 2010 deden: www.wandelkrant.be/oostenrijk/karinthie waar ook alle uitstappen inbegrepen waren, net zoals nu! Omdat bij het ter perse gaan van deze krant de toeristische partners van de Karnten Card voor 2013 nog niet bekend zijn, kunnen we ook geen volledig uitgewerkt programma geven.

k c e d l Go

Praktisch: 2x dagreis, verblijf in een 2 persoons-kamer op basis van halfpension in een 3*** hotel, alle inkomgelden inbegrepen (dankzij de Karnten Card die u van ons krijgt gedurende deze week), eigen Nederlandstalige begeleiding. Meer reisinfo op de stand van Tailor Made Travel op de Actief 50 beurs in de Limburghal te Genk van vrijdag 12 Meer info over Karinthië: www.wandelkrant.be/oostenrijk/karinthie oktober t/m zondag 14 oktober 2012 Kostprijs: € 585,-- per persoon, toeslag eenpersoonskamer € 80,-- (op aanvraag). Vanaf 20 ingeschreven personen op 31 december 2012 gaat deze reis altijd door! Deze reis wordt u aangeboden door Tailor Made Travel | Nieuwe Kuilenweg 5 | 3600 GENK | Tel 089 30 80 10 Email: tailor.made@skynet.be | www.tailormadetravel.be Lic. A5895 Reisverzekering is niet verplicht, maar kan je apart afsluiten bij het reisbureau. Vergeet niet je identiteitskaart mee te nemen en je gegevens van je mutualiteit.


Gmünd

Porsche museum

Wörthersee

Pyramidenkogel

Gezondheid!


Reisseck

Kreuzeck


Stuwdam Maltatal

Ab e

nt eu er

Aff en b

er g

Gerlitzen

Weissensee


Een attractie voor elke dag van het jaar

Een dagje erop uit? Plan je volgende daguitstap via www.365.be

of haal snel je brochure ‘365 Ontdekkingsdagen’ bij je dichtstbijzijnde dienst voor toerisme


Österreichs Wanderdörfer e.V. Unterwollanigerstraße 53 9500 Villach, Österreich Tel.: +43 42 42 257 531 E-mail: office@wanderdoerfer.at Een gratis catalogus kan je bestellen op: www.wanderdoerferkatalog.at www.wanderdoerfer.at Wandelen in Oostenrijk

(c) www.photo-austria.at, steiner

Informatie over 40 Oostenrijkse wandelgebieden Meer dan 1.500 wandel-suggesties van verschillende lengte en moeilijkheidsgraad met gedetailleerde routebladen ter download beschikbaar. Herfstaanbiedingen Wandelbevoegde gastheren/-vrouwen Talrijke tips voor evenementen www.familienwandern.wanderdoerfer.at Wandelen met kinderen

(c) TVB Großarltal, Wirnsperger

Eendaagse en meerdaagse wandelingen geschikt voor kinderen met of zonder buggy Spannende recreatieactiviteiten “Dicht bij de natuur” uitstapjes Familie-pakketten www.huetten.wanderdoerfer.at Het grootste hutten-portaal van Oostenrijk Met meer dan 600 hutten voor hapjes, overnachting en huur

(c) TVB Altenmarkt-Zauchensee

Toertip: De VIA NATURA - een lange afstand wandelroute van ongeveer 130 km dwars door het natuurpark Zirbitzkogel-Grebenzen in de Steiermark - nodigt u uit om de wonderen van de natuur te komen ontdekken. Gedurende de in totaal 11 etappes kan je zelf meemaken wat je van de natuur kan leren. Voor wandelliefhebbende kampeerders: In het natuurpark Zirbitzkogel-Grebenzen bevindt zich ook het eerste met een wandelkwaliteitsmerk gecertificeerde kampeerplaats van Oostenrijk www.camping-am-badesee.at

LEES & WIN (c) TVB Mayrhofen-Hippach

Ook in deze nu al derde editie van De Wandelkrant kan je prijzen winnen geschonken door onze adverteerders. De hoofdprijs is een wandelvakantie voor 2 personen in het 4**** Hotel Andrea in de Regio Mayrhofen-Hippach im Zillertal inclusief halfpension en wandelarrangement geschonken door Österreichs Wanderdörfer. Meespelen kan zowel op www.wandelkrant.be of met de bon in deze krant op bladzijde 2.


Herfstwandelen in Oostenrijk “De magie van het wandelen” proeven

Veelvuldige kleurnuancen, ochtendnevel in de valleien en de ogenschijnlijke oneindige vergezichten vanaf bergtoppen, zo ziet het Oostenrijkse berglandschap er uit als je wandelt in de mooie gouden herfsttijd. Culinair genieten, traditionele evenementen en gezellige gastheren en -vrouwen maken dit alles tot een festijn.

(c) TVB Altenmarkt-Zauchensee

(c) TVB Großarltal, Wirnsperger

Op vele plaatsen kunt u ook zien hoe het vee in een feestelijke tocht van de bergweiden afgehaald wordt naar de lager gelegen dorpen om te overwinteren, de zogenaamde “Almabtrieb”.

Wanneer 40 wandelgebieden van Lech-Zürs over het Zillertal tot aan de Weense Alpen indrukken geven over hun verscheidene fauna en flora, zijn stemmingsvolle herfst belevenissen verzekerd. Zo kunt u bijvoorbeeld in Raumsau am Dachstein zowel van het majestueuze Dachstein massief op zo’n 3000 meter hoogte genieten als ook van het kleurrijke gewaad van de talloze esdoorn bomen die deze regio de naam Ahorntal (Esdoorndal) geven.

(c) TVB Altenmarkt-Zauchensee

Het beste tijdstip om van de Oostenrijkse herfst in volle teugen te kunnen genieten is van medio augustus tot begin november. Het weer is dan in de Alpen meestal zeer bestendig en de temperaturen zijn dan ook wat milder om langere wandeltochten door het herfstberglandschap te maken. (c) Naturpark Zirbitzkogel-Grebenzen

Niet alleen de natuur in de herfst in de Oostenrijks wandeldorpen is kleurrijk, maar ook het programma dat men aan de wandelaars in deze Alpenrepubliek aanbiedt. Zo lokken culinaire evenementen in het teken van plukrijpe appels, pompoenen en aardappelen. Bij deze onvervalste boerenherfst (Bauernherbst) kunt u regionale gebruiken en gewoontes en de traditierijke volkscultuur van de wandeldorpen van dichtbij beleven.

Zo staat een genotrijke vakantie in de kleurrijke Oostenrijkse bergwereld met frisse berglucht en een prachtig uitzicht op de eerste met sneeuw bedekte toppen die u bij “De magie van het wandelen” beleefd, u niet meer in de weg.


FitLine en BeautyLine Webshop Fitter en mooier door het leven met FitLine en BeautyLine producten van de FitLineShop.be

Ben je krachtloos en zonder energie? De oorzaak hiervoor kan het gebrek aan minerale stoffen en vitamines zijn! Groenten en fruit worden na de oogst vaak over lange afstanden getransporteerd en lang opgeslagen. Wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat dergelijke voedingsmiddelen lang niet meer dezelfde mineralen en vitamines bieden als 15 jaar geleden. Daarom zoeken steeds meer mensen naar een zinvol supplement voor hun voedingsmiddelen. De ontwikkeling van de FitLine producten is altijd gebasseerd op de nieuwste voedingswetenschappelijke kennis, medische ontdekkingen en wettelijke bepalingen.

De productie van de FitLine producten vindt plaats onder constant toezicht van wetenschappers en voedingsdeskundigen. Bovendien wordt gebruik gemaakt van de zuiverste voedings- en vitale stoffen, waardoor kwaliteitszekerheid gegarandeerd kan worden. De steunpilaar van de unieke werking van de FitLine producten is het door hun ontwikkelde en gepatenteerd VoedingsTransport-Concept (NTC). Dat is wat de FitLine producten uitstekend en uniek maakt. Het is niet alleen belangrijk WAT we eten, maar vooral HOEVEEL essentiële voedingsstoffen wij daarvan in ons lichaam opnemen. De FitLine producten zijn ontworpen volgens de allernieuwste wetenschappelijke inzichten.

De combinatie van inhoudelijke stoffen met een groep van werkzame stoffen leidt tot een samenspel van werkzame stoffen als team. Dergelijke combinaties zijn veel effectiever dan afzonderlijke doses van voedings- en vitale stoffen. Dat betekent: BETERE RESULTATEN door de synergetische samenwerking van de verschillende voedings- en vitale stoffen. Ontdek het volledige aanbod en alle info over de FitLine producten op www.FitLineShop.be FitLineShop.be is een onafhankelijke verdeler van FitLine produkten.

NIEUW: nu ook met STEVIA gezoet


FRANKRIJK “4 IML wandelingen in Chantonnay” 6 daagse reis: van 16 tot 21 mei 2012

SCHELDEBOORDEN TRAVEL Scheldestraat 2A | 9140 TEMSE Tel. 03 771 21 59 | Fax 03 711 02 55 e-mail: info@scheldeboorden.be

GRAN CANARIA “al wandelend eiland en bewoners leren kennen” 8 daagse reis: van 9 tot 16 juni 2012

WANDELVAKANTIES 2012

SCHELDEBOORDEN

BEZOEK ONZE WEBSITE www.scheldeboorden.be

SAUERLAND “Willingen, het Duitse wandelmekka” 6 daagse reis: van 8 tot 13 juli 2012

CHAMPAGNEWEEKEND “een knallende topper” 3 daagse reis: van 11 tot 13 augustus 2012

OOSTENRIJK “3 IML wandelingen in Seefeld” 6 daagse reis: van 12 tot 17 september 2012

FRANKRIJK

De VIA PODIENSIS of oudste Franse Sint Jacobsweg: Deel II Van Fiegeac tot Condom 11 daagse reis: van 7 tot 17 oktober 2012

OPENINGSUREN:

maandag tot vrijdag: van 9u30 tot 12u en van 13u30 tot 18u30 zaterdag: van 9u30 tot 13u

OPSTAPPLAATSEN:

Temse: Eurolaan 1 (garage) parkeermogelijkheid Antwerpen: Hotel Crown Plaza, Legrellelaan Andere opstapplaatsen volgens reisroute!!! Vergunning: A1891


Waldbreitbach in het Wiedtal

1

2

3

4

5

6

7

Foto 1: Zicht op Waldbreitbach Foto 2: De Wied te Waldbreitbach Foto 3: Hotel zur Post Foto 4: Alte Dorfschmiede Foto 5: Mooi om te horen spelen tijdens de kerstperiode Foto 6: Kerststallen museum Foto 7: Waterrad aan de oliemolen Foto 8: Kreuzkapelle

8


Het Wiedtal in het Westerwald, een paradijs voor wandelaars

Het Wiedtal met zijn steeds wisselende landschap ligt in het hartje van het ”Natuurpark Rhein-Westerwald“. Het is een oase van rust en een plek om heerlijk te relaxen. Niet in de laatste plaats door het bijzonder milde klimaat en de gezonde lucht die er aanwezig is.

wisselend aanbod van culturele manifestaties en talloze excursie mogelijkheden naar de naaste omgeving van Rijn, Moezel en Lahn, zorgen voor de nodige variatie.

Waldbreitbach ligt aan de “WesterwaldSteig”. Etappe 15 leid van Strauscheid Rust en afzondering hoeven echter niet naar Waldbreitbach en etappe 16 van te betekenen dat u zich gaat vervelen. Waldbreitbach naar Bad Hönningen. Integendeel: de talrijke mogelijkheden op het gebied van sport en recreatie en De “Klosterweg” is een verbinding speciale actie-vakantie programma’s tussen de “Westerwald-Steig” en de staan borg voor een ideale afwisselende “Rheinsteig” van Waldbreitbach naar vakantie. Rengsdorf (17 km), waarvan een reportage staat in deze Wandelkrant Overdekte en openlucht zwembaden, en op de bijhorende website www. tennishallen, sauna, tafeltennis, wandelkrant.be . Daarnaast zijn er kegelbanen, kajak, wandelwegen, nog talrijke andere wandelroutes fietspaden, vissen, rondtrekken met in de regio, zoals bijvoorbeeld het een huifkar, kampeerterreinen, hutten “Pelgrimpad” waarbij je talrijke met mogelijkheid tot barbecueën en kloosters en gedenkplaatsen passeert. kloosters met de gelegenheid om hier te mediteren, het kan hier allemaal! Het Wiedtal in de hartje van het “Natuurpark Rhein-Westerwald” ligt Het Wiedtal is ideaal voor zowel rechts van de Rijn tussen Bonn en degenen die rust en ontspanning Koblenz, en op slechts 3 uur rijden van zoeken, voor natuurliefhebbers, als Utrecht of Antwerpen. voor actieve vakantiegangers. Een

Kerstdorp Waldbreitbach

Wintertijd is kerstmarktentijd. Iedereen kent wel de grote kerstmarkten van Aken en Keulen waar volle ladingen bussen naar toe trekken. De Wandelkrant heeft voor u een alternatieve tip, leest u even mee!

Van 2 december tot 2 februari verandert Waldbreitbach in een groot kerstdorp met verschillende attrakties, tentoonstellingen, kerststalwegen en kerstmarkten.

De door de staat erkende „Luftkurorte“ Roßbach, Waldbreitbach, Hausen en Niederbreitbach en de toeristische plaatsen Breitscheid en Datzeroth verheugen zich op uw bezoek.

Het Toerist-Informatie in Waldbreitbach biedt u graag wandelweekends en andere arrangementen aan. Informatie en Boekingen: Touristik-Verband Wiedtal e.V. Neuwieder Straße 61 D - 56588 Waldbreitbach Tel. 0049 - 2638 – 4017 Fax: 0049 - 2638 – 6688 info@wiedtal.de | www.wiedtal.de

‘s Avonds straalt de „Stern von Bethlehem“ over het woud en de Wied, een feeërieke wandelweg die met 3.500 gloeiende kerstpeertjes belicht wordt (1,9 km).

meer dan 1.700 kerststallen en passionskrippen op 730 m2 van over de gehele wereld bewonderen. Je kan er ook een cursus volgen om je eigen kerststal te leren bouwen.

Op de 2de en 3de adventsweekend heeft de „Christkindchenmarkt“ plaats. Talrijke standen bieden u dan kerstspecialiteiten en kerstartikelen aan omkaderd met talrijke activiteiten.

De 7 meter ronde drijvende adventskrans midden op de Wied zorgt voor een magisch belichte rivier en brengt je zeker in beroering bij valavond.

Een supergrote adventskalender is aan een oud vakwerkhuis aangebracht. Achter de 24 houten deuren bevinden zich wondermooie beeldtaferelen. Bent u ook benieuwd welk nieuw motief er schuilt achter de deur van vandaag? Kom dan even langs!

Verdere hoogtepunten vormen de levensgrote massief houten figuren afkomstig uit het Erzgebirge, welk de lange verbondenheid van de twee ertswingebieden onderschrijft, een 8 meter hoge kerstnachtpyramide of het klokkenspel met 60 verschillende melodieën.

Slenter door het kerstdorp Waldbreitbach met kerststallen op verschillende plaatsen in het dorp verspreid over ruim 2 km op de „Kleinen Krippenweg“. Of bewandel de „Großen Krippenweg“ langs de kapellen en kloosters van het Wiedtal, zoals bijvoorbeeld de Kreuzkapelle of het Klooster der Fran- In het internationale kerststallen mu- Lees het uitgebreide programma na op: ziskanerinnen (12 - 25 km). seum „Gustel’s Krippenwelt“ kan u www.weihnachtsdorf-waldbreitbach.de


Klosterweg

De Klosterweg vertrekt vanaf de St. Kastorkapelle te Rengsdorf en eindigt 17 km verderop in Waldbreitbach. Halverwege pauzeren we in Gasthaus Beck. Wandel je even met ons mee?


De Mutter Rosa kapel werd in 2004 gebouwd op de vrij gelegde fundamenten van de Keltische molen in het Fockenbachtal. Georg Flesch pachte deze molen in 1838 en trok er met zijn familie in. Margaretha, de oudste dochter, geboren in 1826, verloor haar moeder al op zes jarige leeftijd. Tien jaar later stierf ook haar vader, zodat ze op 16 jarige leeftijd er alleen voor stond samen met haar 5 jongere zusters. Ze liet neven de molen een kapel bouwen. Daar ze geen dakdekker kon betalen, bleef het dak open. In 1851 trok ze 3 km verderop naar Hausen, waar ze samen met 2 andere gelijkgestemde vrouwen christelijk geïnspireerd leefde. Tien jaar later bouwde ze een klooster, het St. Marienhuis, op de Kapellenberg, neven de Kreuzkapel. In 1863 stemde de bisschop van Trier toe dat ze een orde mocht oprichten. Margaretha koos de naam Maria Rosa van Heilige Josef, en ze kreeg de titel van Moeder als grondlegster van de orde. Met de pauselijke erkenning verkreeg deze gemeenschap de naam “Franziskanerinnen der Allerseligsten Jungfrau Maria von den Englen”. Op 4 mei 2008 werd Moeder Rosa Flesch in de Dom van Trier zalig verklaard.

Na de ingelaste bezinnings- en rustpauze aan de kapel vervolgen we onze wandeling door het Fockenbachtal. Na de oversteek van de beek gaat het steil omhoog. Boven aangekomen wandelen we voorbij Ackerhof en zien we neer op Niederbreitbach als we langs door koeien begraasde weiden wandelen richting Clausberg. In de verte zien we nog een ruïne staan. Het wordt steeds maar warmer als we Waldbreitbach naderen langs open velden met mooie vergezichten.


En, ja, plots zien we de torens opduiken van onze eindbestemming. Tijd om even onze benen te rusten van al dat klimwerk. Ook onze keel krijgt last van de droogte. Op de nattere momenten na in de morgen werd het weer steeds beter. Na de rustpauze dalen we af naar het centrum van Waldbreitbach via een fel dalende kruisweg. We komen aan op de hoofdstraat en wandelen voorbij het Toerisme bureau zo naar ons hotel. We hebben nog wat tijd over om ons op te frissen op onze kamers, en even te aperitieven voor het avondeten, wat er weer verrukkelijk lekker uitziet. De Klosterweg is een mooie afwisselende wandelweg die voor ons een waardering krijgt van 6 voetjes. De maximale score! Wetende dat het Wiedtal echt niet zo ver af ligt, is dit zeker een aanrader voor wandelclubs om deze mooie wandelstreek te komen ontdekken.

Naast de Klosterweg zijn er in het Wiedtal nog tal van andere wandelwegen uitgestippeld, met evenveel begeleidende wandelwebsites. Online kan je heel veel informatie vinden, we geven je alvast een handvol weblinks waar je naar toe kan surfen: www.der-klosterweg.de www.westerwaldsteig.de www.wiedtal.de www.naturpark-rhein-westerwald.de www.wandelaarswelkom.info


Restaurant - Café - Hotel WESTER WALD STEIG

Erleben. Erholen.

®

Ihr qualifiziertes Wanderhotel ... direkt am Westerwald-Steig, Wiedwanderweg, Klosterweg und unweit vom Rheinsteig und Limeswanderweg gelegen. Wir bietet Ihnen neben einer sehr individuellen Betreuung 44 komfortable Zimmer (bis zu 80 Betten), 3 stilvolle Restaurants (ohne Ruhetag) und einen mediterranen Saal, Freiterrasse - außerdem 6 multifunktionale Tagungsräume, Saunabereich und Kegelbahn.

Neuwieder Straße 44 . D-56588 Waldbreitbach . Telefon 0049 (0) 2638 9260 . www.hotelzurpost.de

Na een wandeling in de prachtige natuur van het Wiedtal is het heerlijk vertoeven, binnen of buiten, bij Hotel zur Post.


Over de “Marching-pagina” van “De Wandelkrant” Wekelijks zijn we wel ergens aan het wandelen op een of andere wandeltocht in België of Nederland buiten de vakantieperiodes, dan durven we wel eens onze koffers pakken en het iets verderop gaan zoeken voor een langere periode...

parcours op beton. Ook lokale wegen en autoluwe wegen genieten onze voorkeur boven het langs een drukke (gevaarlijke) weg wandelen.

Natuurlijk zit een organisatie wel dikwijls vast aan zijn startlokaal en zijn de eerste meters mogelijk niet zo interesVan onze wekelijkse wandelingen ma- sant, zolang dit maar wordt gecomken we dan ook een verslag, dat je soms penseerd door het overige stuk van het al de avond zelf kan terugvinden op parcours. Idem voor de rustlokalen. onze website op www.wandelkrant. be/marching. Hoe is de bepijling aangebracht. Voldoende pijlen, voor de afslag en niet Naast een foto-album en de gelopen erna, ... route als GPS-track, schrijven we tevens een kort wandelverslag en geven Is er voldoende variatie van het parwe ook onze algemene waardering aan cours naar vorige edities toe? Is de de hand van voetjes aan deze wande- startplaats goed aangeduid en is er ling. Dit kan gaan van 1 tot en met 6 ruime parking voorzien? voetjes. Hoe meer voetjes, des te meer apprecieerden we de wandeling. Daarnaast kijken we ook naar het horeca gebeuren en de prijzen. Hierbij letten we zowel op het parcours als op een aantal andere zaken. Wandelen is een zeer laagdrempelige Van een volledig onverhard parcours en sociale sport, en we houden van houden we meer dan van een volledig clubs die dit indachtig zijn.

Vanaf 4 voetjes vinden we een wandeling zonder meer geslaagd. Tot nu toe hebben we maar enkele wandelingen aangedaan waar ze ons spijtig genoeg niet meer terug zullen zien. In verband met de GPS tracks melden we nogmaals dat “De Wandelkrant” niet verantwoordelijk kan gesteld worden voor veranderingen of problemen die zich eventueel kunnen stellen op de weg van de opgenomen track: werken, slechte staat van het wegdek, omleidingen, gebrekkige signalisatie/ bebakening, doorkruising van privé grondgebied dat enkel gedurende de wandeltocht (het tijdstip van de registratie van de GPS track) open was gesteld naar de wandelaars toe en nu privé terrein is. Vergeet zeker het legertje vrijwilligers niet die uren en dagen spenderen om u een mooie wandeling te doen beleven! Hieronder zie je een wandeling die we zonder meer uitstekend vonden:

Epen Limburg, Nederland Zondag 6 november 2011 Organisatie: Wandelvrienden Epen Afstand: 15 km Waardering: Deze wandeling gaat dit jaar door op zondag 4 november met start in het Gemeenschapshuis, Patronaatsplein 1, 6285 AT te Epen (NL Limburg)


Hyundai staat er.

Hyundai staat er. Dat is geen toeval: we stellen alles steeds in vraag en ontwikkelen voortdurend ambitieuze ideeën voor onze klanten, zodat onze wagens nog beter zijn afgestemd op hun wensen. Want waarom moeten luxe en innovatie er enkel zijn voor de happy few? En waarom zou de Aziatische degelijkheid niet passen in vernieuwend Europees design? De antwoorden tonen we u hierboven. De ix35, een succes van bij de lancering. De i40, enthousiast onthaald door autoliefhebbers én -journalisten. En nu ook de nieuwe i30, die een technologische topuitrusting introduceert in de middenklasse. Ontdek het nieuwe Hyundai bij uw verdeler.

GEMIDDELD (L/100kM): 3,7 - 8,4

CO2 (G/kM): 97 - 200 Milieu-informatie (K.B. 19/03/2004) : hyundai.be

BROECKX N.V. GENK

Marcel Habetslaan 40

3600 Genk Tel. 089/38.24.17 www.garagebroeckx.be


Reacties die “De Wandelkrant” mocht ontvangen

Hieronder staat een greep van reactie’s die De Wandelkrant mocht ontvangen. Zit u ook met een vraag of opmerking, contacteer ons dan via deze weblink: www.wandelkrant.be/contact

Smets Rene schreef op 6/12/2011: Bedankt voor het mooie verslag en de waardering over de Sint-Gerardustocht van 20 november 2011 bij wandelclub De Schoverik Diepenbeek. Mogen we dit artikel met bronvermelding (link Marianne van Oosten-Ossewaarde website+uw naam) overnemen om in schreef op 26/03/2012: Gisteren ben ik het clubblad van WSC De Schoverik te jullie tegen gekomen op jullie wande- plaatsen. ling van uit Dilsen. Ik ben de amazone Met vriendelijke groet, Smets René op de tinker ( zwart wit paard ) die het (Antwoord: Natuurlijk mag dat!) warm had!!! Het is een hele leuke foto geworden en ik mocht u vragen voor Ria Maesen schreef op 4/12/2011: Proeen groter formaat. Bij voorbaat dank ficiat fotograaf. Telkens weer dat mooie en wie weet tot een volgende wande- kiekje schieten. Waar de leek “niets” ling. Gr Marianne ziet, neemt de kenner juist dat mooie (Antwoord: foto is verstuurd) plaatje. Ik geniet iedere keer weer van de wandeling ook al heb ik ze zelf niet Mieke van Boxtel schreef op gemaakt. Doe zo voort, ik denk wel dat 13/03/2012: Geachte heer, Omdat ik hier meer mensen plezier aan beleven. uw nieuwsbrief krijg zie ik dat er altijd Tot de volgende. heel leuke wandelingen op de agenda staan. Ik heb een wandeling in Raven- Mark Ramaekers schreef op 28/11/2011: stein Noord Brabant dat ligt tussen den Beste Marc, Super dat u voornemens Bosch en Nijmegen georganiseerd mag bent om Obbicht te bezoeken. Uiterdat ook in uw agenda geplaatst wor- aard ook van mijn kant bedankt voor den? de prettige samenwerking. Met vrien(Antwoord: Natuurlijk, komt eraan!) delijke groet, Mark Ramaekers Jan Fonteyn schreef op 20/02/2012: Beste Marc, Ik lees elke week de wandelverslagen op jullie website en het doet mij en het bestuur plezier dat onze wintertocht ook een plaats kreeg. Bedankt en nog veel wandelplezier, Jan Fonteyn, Voorzitter WSP HeverleeLeuven vzw

Danny Ramaekers schreef op 8/11/2011: Beste Marc, Bedankt voor deze waardering, hiermee zijn we zeker in onze nopjes! Prachtige fotoserie. Groet, Danny Ramakers, voorzitter en Raimond Bormans, secretaris - Wandelstichting Epen

Leon Vroemen schreef op 31/10/2011: Erwin Boussery schreef op 14/02/2012: betreft de 25e Wandeltocht Harmonie Beste, ik heb gehoord dat deze wandel- St. Caecilia op 30 oktober vanuit Beek krant een initiatief is van één persoon, LB, Hallo heren, Wat een geweldige reindien dit waar is ...... proficiat. clame. Wij vermelden dit ook graag op Groeten, Erwin Boussery onze website : Wandeltocht ook in Bel(Antwoord: Inderdaad Beste Erwin, gie bekend. Bedankt en groeten, Leon dit is inderdaad een initiatief van één persoon ...) Frans Meuwis schreef op 30/10/2011: Dag Marc, hartelijk dank voor je beWim Waltmans schreef op 23/01/2012: reidwilligheid om onze aankondigen Hartelijk dank voor het plaatsen van in de Wandelkrant te plaatsen.Wij een artikel over de Nieuwjaarswande- waarderen het ten zeerste als deze aanling in de Wandelkrant rijkelijk geïl- kondigingen een plaats kunnen krijgen lustreerd met schitterende foto’s. Met in de Wandelkrant. Met vriendelijke vriendelijke groeten, Wim Waltmans, groet, Frans Meuwis, Secretaris sectie coördinator WSV Grijzegrubben wandelen van de Atletiekvereniging

Weert

Guy Koevoets schreef op 27/09/2011: Geweldig Marc, bedankt voor het vermelden van onze 18e Mescher Herfstwandeltocht op Zondag 9 oktober 2011. Desy Custers schreef op 13/06/2011: Ik en mijn vriendin hebben u pinkstermaandag leren kennen toen de route bij de visvijvers niet meer goed stond aangegeven. Wij ontvingen van u een kaartje voor uw website. Erg indrukwekkend en ontzettend leuke foto’s ook van de flora. Wij hadden ons ook na het zebra-pad opnieuw verlopen. Groetjes Desy Kris Coulier schreef op 29/05/2011: Gewoon eens proficiat wensen met de mooie site en de vele foto’s !! We gaan dit jaar opnieuw naar Karinthie en vonden hier heel veel mooies fotos van daar !! bedankt Jos Meijs schreef op 14/12/2009: Beste Marc, in de eerste plaats hartelijk dank dat u bij ons bent komen wandelen. Ten tweede: Dit zijn geweldig mooi foto’s die U genomen heeft tijdens onze kerstwandeltocht. Soms denk je dat het voorjaar of zomer is. Nogmaals hartelijk dank. Met vriendelijke groeten, Jos Meijs - Stichting Caecilia Evenemnten Puth We vermelden ook graag uw wandeling of evenement in onze nieuwsbrief en/of op onze website. Contacteer ons vrijblijvend minimaal 2 weken op voorhand voor een melding in onze nieuwsbrief met een oplage van 2962 e-mails (stand 21 augustus 2012). Schrijf je gratis in op de nieuwsbrief en ontvang wekelijks wandel- en andere info. Surf naar www.wandelkrant.be en geef je naam en e-mail adres op in het vakje van “Aanmelding Nieuwsbrief ”. Simpel, niet? Doen!!!


HAUS KRISTALL VOOR EEN ONVERGETELIJKE BERGVAKANTIE

Haus Kristall bevindt zich in het mooie bergdorpje Mellau in Oostenrijk. Verblijf er in één van onze gezellige appartementen, voor 2 tot 6 personen, al dan niet met ontbijt en geniet van de perfecte uitvalbasis voor je wandel- en/of skivakantie in Mellau!

Tijdens de zomermaanden geniet je van talrijke wandelingen, gezellige berghutten, fiets- en mountainbiketochten, een duik in het openluchtzwembad, gastronomie, … Bij een verblijf vanaf 3 nachten krijg je gratis de Bregenzerwald-gastenkaart waarmee je gratis gebruik maakt van de geopende bergliften, de openluchtzwembaden en openbaar vervoer én geniet je van extra kortingen op tal van bezienswaardigheden.

Tijdens de wintermaanden beland je bij ons in een skiparadijs, meer dan 100km skipistes laten je de betoverende schoonheid van de witte bergen zien. Een skibus stopt op 50 meter van Haus Kristall en via de dalafdaling ski je terug tot bij je appartement! Verder kan je ook prachtige winterwandelingen maken, gaan touren met een husky-slee, langlaufen, … Haus Kristall | Eggbühel 333 | 6881 Mellau | Oostenrijk Tel.: 0043 5518 2284 of 0043 664 765 2507 Mail: info@hauskristall.eu | Web: www.hauskristall.eu Volg ons op Facebook en blijf steeds op de hoogte van de laatste nieuwtjes!

Wij kijken er naar uit om ook jou vakantie onvergetelijk te maken!!!