Wandelkrant 02

Page 1

IN DEZE EDITIE:

▶ St-Agatha Wandeltocht ▶ Averbode ▶ Westerwaldsteig ▶ Het wandelroutenetwerk “de Merode” ▶ Wandelen in het Wiedtal ▶ In het land van “De Witte van Zichem” ▶ Salzburger Almenweg ▶ Wandelroutenetwerk in de Voerstreek ▶ Wandelkrant-Special Zillertal ▶ Wandelroutenetwerken in België ▶ Abtenauer wandelweek ▶ Wandelroutenetwerken in Nederland ▶ Wandelen in het Zuid-Tirolse Pustertal De Wandelkrant | 2de jaargang | 1ste editie | Lente & Zomer 2012 | Oplage: 10.000 exemplaren | GRATIS bijlage van www.wandelkrant.be Extra bijlage Outdoor catalogus Lente & Zomer

LEES & WIN De Wandelkrant schenkt 2 exclusieve paspoorten die je tot het einde van het jaar onbeperkt toegang verlenen tot “365 Ontdekkingsdagen” voor 2 personen. Deze paspoorten zijn niet te koop. De overeenstemmende geldwaarde hiervan bedraagt €4000.

Daarnaast kan je Swarovski juwelen winnen: een lederen armband, een zilveren halsketting en een zilveren halsketting met blauwe parels en kristallen, dit alles ter waarde van €375. Meer info hierover binnenin. Succes ermee!


COLOFON VERANTWOORDELIJKE UITGEVER: Marc THIJS POSTADRES: THEMA POSTBUS 28 B-3600 GENK Deze krant is auteursrechterlijk beschermd.

ADVERTENTIEWERVING: THEMA | POSTBUS 28 | 3600 GENK www.THEMA.PRO | info@marcthijs.be Contacteer ons vrijblijvend voor een advertentie op uw maat!

DRUKWERK: Janssen/Pers Rotatiedruk Gennep (NL)

REDACTIE, VORMGEVING, FOTO’S & ILLUSTRATIES: Marc THIJS

Overname uit de inhoud, kopieën of scans van deze krant zijn slechts toegestaan na schriftelijk akkoord van de uitgever.

Dankwoord Bij deze een kort dankwoordje aan al onze adverteerders die deze tweede uitgave van De Wandelkrant mogelijk gemaakt hebben. Ook dank aan mijn familie en vrienden voor hun steun en toeverlaat. Tot slot een speciaal woordje van dank aan mijn CVO Hageland collega Walda Verbaenen die mij heeft ingeleid in de geheime wereld van digitaal design.

Lees & Win

Wederom loot De Wandelkrant aan haar lezers enkele mooie prijzen uit. Er zijn 3 Swarovski juwelen te winnen ter waarde van €375. Daarnaast verloten we 2 exclusieve paspoorten die je tot het einde van het jaar onbeperkt toegang verlenen tot 365 Ontdekkingsdagen. Elk paspoort staat op naam van 2 personen. Deze paspoorten zijn niet te koop. De overeenstemmende geldwaarde hiervan bedraagt €4000! Op de website van De Wandelkrant kan je meedingen naar deze mooie prijzen, surf

De Wandelkrant is een productie van: THEMA

De volgende Wandelkrant edities zijn: ▶ 31 augustus 2012 (inlassingen binnen voor 16 augustus 2012) ▶ 4 januari 2013 (inlassingen binnen voor 20 december 2012)

naar www.wandelkrant.be/lees-win Heb je zelf geen internet? Geen nood, vul onderstaand formulier volledig in en stuur deze in een voldoende gefrankeerde briefomslag op naar: THEMA, Postbus 28, B-3600 Genk voor 1 juli of 2 september (zie afsluitingsdatums hieronder). Wij contacteren de winnaars. Kopieën zijn niet toegestaan. Een deelname per persoon! Succes ermee! Verkies je de 365 Ontdekkingsdagen als prijs te winnen, geef dan ook alle gegevens (voornaam, naam, volledig

adres, geboortedatum, telefoon of gsm nr) van je partner op die samen met jou op het paspoort komt te staan en de reden waarom je deze te gekke prijs wenst te winnen. De winnaars van 365 Ontdekkingsdagen maken we bekend op zondag 1 juli (afsluiting wedstrijd op 30 juni), de winnaars van de Swarovski prijzen op zondag 2 september (afsluiting wedstrijd op 1 september). Vertel deze wedstrijd verder aan je familie, vrienden, kennissen, collega’s, ... .

Voornaam en familienaam: Straat en nummer: Postcode en gemeente: Land: Geboortedatum (dd/mm/jjjj): Telefoon of GSM nr: Kruis de prijs aan die u wenst te winnen: Indien lid, vermeld uw wandelclub: Gegevens partner indien je als prijs 365 Ontdekkingsdagen wenst te winnen: Waarom zou je de prijs van 365 Ontdekkingsdagen willen winnen?

☐ Lederen armband met Swarovski Charms ☐ Zilveren halsketting Swarovski ☐ Zilveren halsketting met blauwe parels en kristallen Swarovski ☐ Paspoort 365 Ontdekkingsdagen van www.365.be


Beste lezer, De Wandelkrant is een Online Wandel en Outdoor Magazine voor de Aktieve Wandelaar en Sportelaar en dit sinds 14 maart 2011. Hiermee nodigen wij je ook eens uit om naar de “online” versie van De Wandelkrant te surfen via: www.wandelkrant.be Wat kan je allemaal verwachten op de website van De Wandelkrant?

of melding in de nieuwsbrief volgt na goedkeuring door de redactie. De Wandelkrant heeft bijna 3000 wandelaars die zich hebben ingeschreven op de nieuwsbrief. Hoor jij daar nog niet bij? Abonneer je dan snel op de gratis e-mail nieuwsbrief! Dan ontvang je elke week een e-mail met de laatste nieuwtjes van De Wandelkrant. Zit je met een vraag - er zijn immers geen domme vragen - contacteer dan ons even via het contactformulier.

De Wandelkrant begint met Nieuws Sprokkels, hier lees je het laatste nieuws, bitjes Hoe het allemaal begonnen is... met een eenvoudig flyertje, en datjes en geven we je ook In 2011 had de website van een fotocamera, een wandel GPS en wat webruimte! tips. Zo vermelden we jaarDe Wandelkrant +50.000 lijkse terugkerende unieke Londen, Praag en Wenen. Je Op www.wandelkrant.be/ bezoekers over de vloer. De evenementen en kondigen vindt er fotoverslagen met gps-cursus kan je terecht website heeft momenteel we tevens mooie wandelin- interessante weblinks. voor een GPS cursus. een Google PageRanking gen aan. van 4/10 en telde in maart Daarnaast kan je enkele Wilt u nog sneller op de 2012 gemiddeld 326 unieke De Wandelkrant biedt je geslaagde wandelvakanties hoogte gebracht worden bezoekers per dag met piedaarnaast ook objectieve bekijken naar o.a. het over wat er reilt en zeilt, lees ken tot 624 bezoekers. We wandelinfo aan, van waddeneiland Texel dan zeker de Twitter pagina verwachten dan ook meer zowel binnenlandse als (Nederland), het Odenwald, van De Wandelkrant eens. dan 100.000 bezoekers in buitenlandse wandelingen, de Moezel, Sauerland Ook op Facebook kan je ons 2012 op de website. Met u samen met de allerbeste en de Eifel (Duitsland), terug vinden! Je kan er recht- erbij zelfs 100.001 ;-) wandelweblinks, in het Kleinwalsertal, Karinthië streeks naar toe surfen via Marching gedeelte van De en het Zillertal (Oostenrijk). onze website en de desbetref- Bij deze ook dank omwille Wandelkrant. Je kan de gedetailleerde fende link te volgen. van de lovende woorden die verslagen lezen onder de wij regelmatig mogen ontElke wandeling wordt menu items Duitsland, Wilt u zelf een activiteit van vangen, en aan u om regelgewaardeerd met één tot 6 Nederland en Oostenrijk. uw vereniging in de kijker matig terug te keren naar De voetjes. Hoe meer voetjes, plaatsen? Neem dan even Wandelkrant website! des te meer apprecieerden Of wat dacht je van een contact op met ons via het wij de wandeling. winterwandelvakantie in menu item “Contact”. Uw Vele wandelgroeten, het zonnige Spanje aan de publicatie op onze website Marc Thijs Alle door ons gedane Costa Blanca? Een verslag wandelingen vanaf begin zie je op www.wandelkrant. 2011 zijn voorzien van be/spanje. een Google Map en een gratis download link Bekijk ook het aanbod over van de GPS track op het Frankrijk en Portugal eens! Marching gedeelte van De Wandelkrant via: www. Surf ook eens naar de inwandelkrant.be/marching teressante websites die onontbeerlijk zijn voor iedere Ook Europese Citytrips wandelaar vermeld op de Uit sympathie - Luister naar “The Feel Good Station” - www.grk.fm komen aan bod: Barcelona, Weblinks pagina.


Averbode en het wandelroutenetwerk “de Merode”

Averbode Bos & Heide Een paradijs voor zeldzame dieren en planten én een prachtig stuk natuur om van te genieten, dat is Averbode Bos en Heide. Tot 2004 was het een afgesloten privé domein. Natuurpunt verwierf ruim 530 hectare, vooral rondom de Abdij van Averbode, op het kruispunt van de provincies Antwerpen, Limburg en Vlaams-Brabant. Ook ruiters en fietsers zijn hier welkom op de aangeduide routes. Wandelaars kunnen een van de uitgestippelde wandelwegen benutten. Meer info over deze en andere wandeltochten vind je op onderstaande website: www.natuurpunt.be

Wandelroutenetwerk “de Merode” Het 500 km lange “de Merode” wandelroutenetwerk komt hier in de buurt ook voorbij, verspreid over de 6 Merodegemeenten. Meer info over het wandelroutenetwerk “de Merode” tref je aan op: www.demerodeonline.be


In het land van “De Witte van Zichem”

De Voortbergwandeling

Parkeer je auto aan de Sint-Pieterkerk van Testelt, volg de bewegwijzering met de blauwe ruitjes.

Een infobord geeft meer uitleg over het De Demervallei vormt de grens tussen natuurgebied De Demerbroeken, een de zandige Kempen en het Hageland. overstromingsgebied van de Demer. De bodem van de bijna twee kilometer brede vallei is zeer drassig. Van oudsher Je wandelt voorbij enkele vijvers waar is de Demerbroeken dan ook een nadien een nieuw infobord over de moerasachtig gebied. Het woord ‘broek’ Voortberg volgt: deze Hagelandse betekent ook moeras. zandsteenheuvel is vijftig meter hoog, Het typische Demerlandschap is voorDe kerk zelf is opgetrokken in de driehonderd meter breed en één al bekend geworden door de treffende typische bruine ijzerzandsteen die kilometer lang. Je gaat eerst rond en beschrijvingen van de Vlaamse schrijplaatselijk ontgonnen en bewerkt daarna pas de heuvel op. ver Ernest Claes, die aan de rand van de werd. Bekijk ook even het 15 eeuwse koor. Onderweg passeer je een mooie 16de eeuwse gerestaureerde watermolen langs de demer. Vlak ernaast ligt de villa Ter Wolf (Art-Nouveau stijl). Via de Wijngaardstraat kom je uit aan een pad langs de spoorweg welk je nadien oversteekt.

Op de flank is er een wijngaard en op de top staat er een grote telecommast waar je een panoramisch uitzicht wacht op de kerk en omgeving.

Wie weet kom je hier ook de zeldzame en mooie Phegeavlinder tegen?

de Broeken geboren is. Niet alleen in zijn bekendste boek, “De Witte van Zichem”, maar ook in de rest van zijn oeuvre, schrijft hij uitvoerig over zijn ‘schoone land’. Nadien volgt een steile afdaling Zoals in Floere het fluwijn, waarin Claes richting Sint-Jozef kapel. Van daar is de omzwervingen van een steenmarter het enkele straten verder tot aan de in het gebied schetst. Daarom is dit Sint-Pieterkerk van Testelt, waar je roofdier, de steenmarter, als symbool auto geparkeerd staat. gekozen voor De Demerbroeken.


Wandelroutenetwerk in de Voerstreek

De traditionele wandelroutes met paaltjes of met een wandelboekje hebben als nadeel dat ze een vaste afstand hebben en een vaste route volgen. Ook moet je het wandelboekje regelmatig bekijken om te zien als je nog de juiste route zit te volgen. Een wandelroutenetwerk, zoals hier voorhanden in de Voerstreek, geeft aan de hand van knooppunten je de vrijheid om zelf de afstand en de gevolgde route van je wandeltocht te bepalen. De wandelpaden en wegen zijn samen aangebracht op de wandelroutekaart die je kan aankopen in het plaatselijke VVV kantoor. Wandel je liever door het bos, of neven de koeien op in de weilanden, of door een van de vele dorpjes? Aan u de keuze! De wandelpaden van het routenetwerk die bij elkaar komen of elkander kruisen noemt men een knooppunt. Ieder knooppunt heeft zo zijn eigen uniek nummer. Je kan zelf je route uitstippelen door achtereenvolgende knooppunten te selecteren. Elk knooppunt kan terug gevonden worden op de wandelroutekaart. Op de kaart staat ook de afstand tussen de opeenvolgende knooppunten vermeld. Zo weet je meteen hoe lang de tocht gaat duren. Op de paaltjes zelf is te lezen naar welke volgende knooppunten je kan wandelen. Sta je bijvoorbeeld bij knooppunt 29 , dan kan je linksaf naar knooppunt nummer 31 wandelen, rechtsaf naar knooppunt nummer 46 en rechtdoor naar knooppunt 30.

Sinds 2008 kan je in de Voerstreek gebruik maken van een uitgebreid wandelnetwerk. Bestaande wandelpaden werden er geïntegreerd met nieuwe paden. Samen maken ze een groot wandelnetwerk en bestrijken ze meer dan 120 kilometer onverharde en verkeersluwe wegen. De wandelpaden zijn allen uniform aangeduid volgens het knooppuntensysteem met nummers in beide richtingen. Zo kan je zelf op voorhand een route uitstippelen en deze afwandelen door de juiste knooppuntnummers te volgen.

zijn plat uitgesproken als ‘e Voerdrupke mit sjlieëkreke’ Zoals de naam al doet vermoeden is deze 22 graden sterke jenever op basis van sleedoornpruimen gemaakt. De sleedoorn bloeit al zeer vroeg op het jaar. De vruchten met grote pitten variëren nadien van groen via blauw tot een diepblauwe kleur in de late herfst. De vrucht profiteert zo van de zon gedurende de lente en zomer en is pas na de eerste nachtvorst in de late herfst echt rijp. Het is de kou en niet de zon, die de laatste zet tot rijping geeft en de

Vergeet niet een pauze in te lassen bij een van de vele herbergen die de Voerstreek rijk is. Geniet er van een lokaal biertje, “Rick’s bier”, gebrouwen uit gerst, hop en Voerse appel- en perensiroop. Wegens de siroop bezit het bier dan ook een warme blondbruine kleur met een fruitig aroma en een zachte bittere afdronk, de ideale dorstlesser als je het mij vraagt! Laat je wel niet verrassen met zijn alcoholgehalte van 6,5% vol. want dat kan later in de benen kruipen als je Vlaanderens hoogste punt in Remersdaal (287 m boven de zeespiegel) gaat beklimmen. Het bier kan je drinken en kopen in Rick’s café te Moelingen. Andere verkooppunten zijn bij de VVV in ‘s Gravenvoeren, de artisanale stroopmakerij in St. Pieters Voeren en enkele drankenhandels (Daniëls, Pieter Jansen, Stassen Vin). Voor degenen die wat straffer gewend zijn, is er het “Voerens drupke”, op

vrucht van zijn wrange smaak verlost. Wil je zelf dit proces versnellen, steek dan de vers geplukte sleedoorpruimen een nacht in de diepvriezer en laat ze terug ontdooien. Je zal versteld zijn van de nieuwe smaak, rijk aan vitamine C. Sleedoorn kom je in de Voerstreek nog veel tegen langs wandelpaden aan bosranden en wegbermen. De jenever zelf is een zoete, oranjeachtige drank. De wandelroutekaart heb je wel nodig om te weten waar de route heen gaat. Je kan deze jenever ook zelf maken: Begin dus niet zomaar aan een wandepluk 500 gram rijpe sleedoornbessen ling, maar bereid deze eerst even voor. en breng deze aan de kook, wrijf ze Hou ook het weer in de gaten en trek door een zeef kapot, en voeg ondertus- stevig schoeisel aan, want op de heusen 350 gram fijne suiker toe terwijl velachtige stroken kan het hier wel je het gezeefde mengsel langzaam te- eens glibberig aan toe gaan! rug opwarmd. Vermeng de moes met brandewijn volgens de verhouding 1 In elke dorpskern van Voeren staat er deel moes op 2 delen brandewijn. Het een infobord over dit wandelnetwerk. geheel goed schudden in de flessen, af- Meestal is er in de direkte omgeving sluiten en laten afkoelen. parkeergelegenheid voorzien zodat je Nu komt het moeilijkste deel: laat alles gemakkelijk van start kan gaan op je een jaar rusten... Laat het u smaken! eigen knooppunten wandeltocht.


Hoe wandelroutenetwerken zijn ontstaan

De wandelroutenetwerken, ook wel knooppuntenroute of knooppuntennetwerk genoemd, zijn ontstaan na het succesvolle concept van het fietsroutenetwerk, ontwikkeld door mijningenieur Hugo Bollen en opgestart in Belgisch-Limburg in 1995 met een snelle navolging in andere delen van België en over de grens.

▶ Bronzen monument “De Waggelere” vanwege de 44-ste (4 X 11) verjaardag van de carnavalvereniging “De Waggelere”. Het staat voor het huis van wijlen Jef Huynen, oud-dirigent van de harmonie Sint Cecilia en tevens stichter van de Koninklijke carnavals vereniging “de Waggelerre Groave va Voere”. Hij kon nog net de inhuldiging meemaken op 88 jarige leeftijd.


De wandelpaden lopen zowel neven de weiden op, als in de weiden zelf. Typisch zijn hiervoor de luidkeels om olie roepende draaimolentjes die er voor zorgen dat de koeitjes niet kunnen ontsnappen uit hun weide.


De Noor is een zijriviertje van de Voer. Hij ontspringt in het Nederlandse dorpje Noorbeek en stroomt door de vallei van Altenbroek naar ‘s Gravenvoeren. In het kasteelpark stroomt hij nog door enkele vijvers.

Hier zie je het hoofdingrediënt van het “Voerens drupke”: sjlieëkreke oftewel sleedoornpruimen. Na de eerste vorst zijn deze best te pruimen.


Wandelroutenetwerken in België en Nederland

In Nederland waren Limburg en Noord-Brabant als eerste provincies van een knooppuntennetwerk voorzien. In 2004 werd het eerste Nederlandse wandelnetwerk in Oirschot geopend. Dit was een proefproject van totaal 180 km aan wandelpaden. Naast het wandelroutenetwerk Voerstreek bestaan er in België ook nog volgende wandelroutenetwerken: Provincie Antwerpen: “de Merode”, “in het land van stille waters”, Kempense Heuvelrug, Zoersel Provincie Limburg: Bokkerijders, Kempen-Maasland Provincie Vlaams-Brabant: Getevallei, Pajottenland, Wingevallei Provincie West-Vlaanderen: Heuvelland, Ieperboog, Westkust Een informatief overzicht van alle wandelroutenetwerken voor Vlaanderen én Nederland, tref je aan op: www.wandelroutes.org

Landschapselementen in de Voerstreek

▶Het 250 m lange spoorwegviaduct bevat 11 bogen van elk 15 m spanwijdte en één 3-scharnierboog van +30 m en werd gebouwd ten tijde van WO-I voor de lijn Antwerpen - Tongeren - Visé - Aachen. Verderop in Veurs loopt deze spoorweg door een 2 km lange tunnel. Momenteel wordt ze alleen nog voor goederentransport gebruikt.

De talrijke kapelletjes en veldkruisen, stille getuigen van eenvoudige godsvrucht van welleer, zijn typisch voor deze streek.


Landschapselementen in de Voerstreek

Holle wegen en vele glooiingen roepen om bewandeld te worden. Ontelbaar (meer als 100 naar verluidt) zijn de vele kruisjes die je overal tegenkomt in dit wondermooie landschap.


De Voerstreek, een paradijs voor wandelaars en fietsers

Een vakantiewoning midden in het Heuvelland (NL) en naast de Voerstreek (B) ... het beste van twee landen!

www.terlingerhoeve.nl

Reserveer nu online!

Verscholen tussen de heuvels in de vallei van de beek de Noor, biedt Noorbeek de wandelaar en de fietser zeer verrassende panorama’s. U wandelt er zó de prachtige Belgische Voerstreek binnen. Door de ligging in het dal lopen de invalswegen van het dorp via steile hellingen (gemiddeld 10%) wat dit een uitdaging maakt voor de wielersport. In 2006 en 2007 was Noorbeek het toneel voor het Nederlands kampioenschap Mountainbike. In 2008 werd er de voorlaatste wedstrijd van de Beneluxcup Mountainbike gehouden.


Hyundai staat er.

Hyundai staat er. Dat is geen toeval: we stellen alles steeds in vraag en ontwikkelen voortdurend ambitieuze ideeën voor onze klanten, zodat onze wagens nog beter zijn afgestemd op hun wensen. Want waarom moeten luxe en innovatie er enkel zijn voor de happy few? En waarom zou de Aziatische degelijkheid niet passen in vernieuwend Europees design? De antwoorden tonen we u hierboven. De ix35, een succes van bij de lancering. De i40, enthousiast onthaald door autoliefhebbers én -journalisten. En nu ook de nieuwe i30, die een technologische topuitrusting introduceert in de middenklasse. Ontdek het nieuwe Hyundai bij uw verdeler.

GEMIDDELD (L/100kM): 3,7 - 8,4

CO2 (G/kM): 97 - 200 Milieu-informatie (K.B. 19/03/2004) : hyundai.be

COURTENS BVBA - Waversesteenweg 117B - 3090 OVERIJSE-CENTRUM Tel: 02/6874349 info@courtens.hyundai.be GEERTS - Liersesteenweg 140 - 3200 AARSCHOT Tel: 016/566649 info@geerts.hyundai.be KESSEL-LO MOTORS - Diestsesteenweg 600 - 3010 KESSEL-LO (LEUVEN) Tel: 016/261677 info@kessellomotors.hyundai.be VELTEM MOTORS BVBA - Kroonstraat 186 - 3020 VELTEM-BEISEM Tel:016/488437 info@veltemmotors.hyundai.be


Ze schitteren, ze betoveren en maken iedere bezoeker rijk: De Swarovski Kristalwerelden, midden in hun gratis toegankelijke parklandschap, nodigen tot verbazen, lachen en spelen uit. Gun uzelf een onbezorgde tijd. Ervaar het geluk samen met uw partner, kinderen en vrienden. Voor iedereen is er in het door André Heller bedachte fantasieoord iets bijzonders bij: De kleintjes wacht een avontuur, de nieuwsgierigen komen geheimen op het spoor, cultuursnuivers kunnen beroemde kunstwerken en designvoorwerpen van dichtbij beleven en, niet minder belangrijk, het Café-terra & Zero0 verwent genieters van alle leeftijden en voorkeuren.

De reuzebelevenis van de Kristalwerelden in het concreet: 14 onderaardse Wonderkamers tot stand gebracht, ingericht of geïnspireerd door kunstenaars zoals Brian Eno, Keith Haring, Andy Warhol en Niki de Saint Phalle wachten op u. Ze laten het ongewone en merkwaardige zien, ze weerspiegelen de verscheidenheid van

de wereld. Tijdens uw wandeling wordt u bevangen door die ontzettende vreugde, die zijn oorsprong in de kracht van het kristal vindt. Verheug u ook over het ruim opgezette winkellandschap «Crystal Stage» waar u de nieuwste trends en een fantastische veelvoud aan schitterende kostbaarheden kan ontdekken. Hier vindt u een keuze aan geschenken waarvan u altijd al droomde; ’s werelds mooiste kristalontwerpen van Swarovski, fantastisch voor u gepresenteerd. Bent u door kristal geïnspireerd en zou u uw eigen ideeën voor juwelen willen verwezenlijken? Dan bent u bij de «Werkstätte» aan het juiste adres! In de workshops, die regelmatig plaatsvinden, kunnen kinderen, jongeren en volwassenen hun fantasie de vrije loop laten en met de veelvoud aan kristalelementen iets unieks maken. Meer dan TIEN miljoen mensen lieten zich al

door de caleidoscoop van kunst, muziek, dans en literatuur betoveren. Steeds weer nieuwe ensceneringen en evenementen hebben een enorme aantrekkingskracht. De laatste informatie vindt u steeds op: www.swarovski.com/kristallwelten

Tip: Denk ook bij uw privé-feesten en evenementen aan de Swarovski Kristalwerelden, want het fantastische decor maakt van elke gelegenheid een onvergetelijk feest! Het creatieve cateringteam staat er garant voor dat uw gastronomische wensen tot op het hoogste niveau worden vervuld. Vraag eenvoudigweg een individuele offerte aan. Swarovski Kristallwelten is centraal in Tirol gelegen en vlot bereikbaar met uw auto, autocar of met het openbaar vervoer met gratis parkeergelenheid. Het is de ideale daguitstap tussen 2 wandeldagen door. Verblijf je in Tirol, dan kan je er een mooie daguitstap van maken! Bekijk de uitgebreide fotoreportage op de website van “De Wandelkrant” of breng zelf eens een bezoek aan de Swarovski Kristallwelten. Het zal je niet spijten!


SWAROVSKI KRISTALLWELTEN

Openingstijden Dagelijks van 9 tot 18.30 uur, laatste entree om 17.30 24 december tot 14 uur, laatste entree om 13 uur 31 december tot 16 uur, laatste entree om 15 uur Gesloten van 5 tot 16 november 2012 Entreeprijs € 11 per persoon Groepen vanaf 10 personen € 9,50 per persoon

Gratis entree Kinderen tot hun15de verjaardag mits begeleiding Leden van de Swarovski Crystal Society Gratis toegang tot het park, de speeltuin en gastronomie Gratis bezoek aan de «Crystal Shop» winkels

Bonus Bij aankoop van meer dan € 11 wordt eenmalig per persoon per aankoop € 2 van de entreeprijs terugbetaald Reservering Gewenst voor groepen van meer dan 20 personen Parkeerplaatsen Gratis parkeermogelijkheden voor auto’s en bussen Kristallwelten Shuttle De shuttlebus rijdt dagelijks om de twee uur tussen 9 tot 17 uur vanaf het centraal station van Innsbruck naar de Kristalwerelden en terug. E-Newsletter Geef u op bij www.kristallwelten.com/newsletter en blijf op de hoogte van alle wetenswaardigheden over actuele evenementen in de Kristalwerelden.

Lezers van De Wandelkrant kunnen een lederen armband (€ 95), zilveren halsketting (€ 105) of een zilveren halsketting met blauwe parels en kristallen (€ 175) winnen !!! Zie elders in deze krant voor het deelnemingsformulier!


Een attractie voor elke dag van het jaar België bulkt van de ideeën voor uitstappen voor het hele gezin: er is een ongelooflijk ruime keuze en een uitzonderlijk grote diversiteit. In onze 10 provincies tellen we bijna 365 toeristische attracties en musea, die het hele jaar door voor ontspanning zorgen. Er is een aanbod voor iedereen en voor elke smaak. Gezinnen met kinderen kunnen hun hartje ophalen in de attractieparken of de dierenparken, of genieten van een leuk boottochtje. Sportieve mensen geven graag de voorkeur aan de talrijke recreatiedomeinen of aan heerlijk waterplezier. Cultuurminnaars tot slot kunnen terecht in de talloze musea, in onze kunststeden en een bezoek brengen aan de vele historische gebouwen en monumenten.


365 Ontdekkingsdagen

Bestel de gids 365 Ontdekkingsdagen en maak al bladerend uw keuze uit ons uitgebreid aanbod.

☑ Ja, ik wil gratis de gids 365 Ontdekkingsdagen ontvangen.

Gelieve hieronder alle gegevens* in te vullen:

Voornaam Naam Adres Postcode Gemeente E-mailadres Geboortedatum Knip deze bon uit en stuur hem volledig ingevuld in een voldoende gefrankeerde briefomslag naar: Toeristische Attracties VZW Koningin Astridplein 26 B-2018 ANTWERPEN De gids wordt verstuurd zolang de voorraad strekt. U kan de gids 365 Ontdekkingsdagen ook raadplegen, downloaden of bestellen op www.365.be Daarnaast kan u op de website www.365.be ook één van de 600 verdeelpunten opzoeken aan de hand van uw postcode. Er is er zeker een bij u in de buurt! (*)We eerbiedigen uw persoonlijke levenssfeer. Uw gegevens worden enkel opgeslagen door 365.be. U kan ze inzien, laten wijzigen of schrappen. De gegevens worden alleen door de vzw ATTA en voor toeristische doeleinden gebruikt.

FitLine en BeautyLine Webshop Fitter en mooier door het leven met FitLine en BeautyLine producten van de FitLineShop.be

Ben je krachtloos en zonder energie? De oorzaak hiervoor kan het gebrek aan minerale stoffen en vitamines zijn! Groenten en fruit worden na de oogst vaak over lange afstanden getransporteerd en lang opgeslagen. Wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat dergelijke voedingsmiddelen lang niet meer dezelfde mineralen en vitamines bieden als 15 jaar geleden. Daarom zoeken steeds meer mensen naar een zinvol supplement voor hun voedingsmiddelen. De ontwikkeling van de FitLine producten is altijd gebasseerd op de nieuwste voedingswetenschappelijke kennis, medische ontdekkingen en wettelijke bepalingen.

De productie van de FitLine producten vindt plaats onder constant toezicht van wetenschappers en voedingsdeskundigen. Bovendien wordt gebruik gemaakt van de zuiverste voedings- en vitale stoffen, waardoor kwaliteitszekerheid gegarandeerd kan worden. De steunpilaar van de unieke werking van de FitLine producten is het door hun ontwikkelde en gepatenteerd VoedingsTransport-Concept (NTC). Dat is wat de FitLine producten uitstekend en uniek maakt. Het is niet alleen belangrijk WAT we eten, maar vooral HOEVEEL essentiële voedingsstoffen wij daarvan in ons lichaam opnemen. De FitLine producten zijn ontworpen volgens de allernieuwste wetenschappelijke inzichten.

De combinatie van inhoudelijke stoffen met een groep van werkzame stoffen leidt tot een samenspel van werkzame stoffen als team. Dergelijke combinaties zijn veel effectiever dan afzonderlijke doses van voedings- en vitale stoffen. Dat betekent: BETERE RESULTATEN door de synergetische samenwerking van de verschillende voedings- en vitale stoffen. Ontdek het volledige aanbod en alle info over de FitLine producten op www.FitLineShop.be FitLineShop.be is een onafhankelijke verdeler van FitLine produkten.

NIEUW: nu ook met STEVIA


St-Agathatocht

Op zondag 1 juli 2012 kan je vanaf de Gymzaal, Kanariestraat 1 te 6287 BB Eys vertrekken voor de St-Agathatocht en dit reeds vanaf 07u30. Tot 14u kan je starten voor de 7 of 14 km, tot 12u voor de 21 of 28 km.

iets daarvoor is er de eerste rustpauze voorbijgereden. Wel raar dat Tommeaan een fraaie boerderij. ke, onze GPS, ons hierlangs heeft gestuurd, in plaats van via de hoofdweg. Na ons middagmaal gaan we verder Maar het was wel een mooie rustige tot aan de Keverberg, een oude kas- weg, dus genieten we er nu een tweede teelhoeve. Het eerste stuk is weer stijl keer van. Iets verder worden we terug omhoog, en langs fruitboomgaarden het veld ingestuurd, op een mooi pad, dalen we terug af tot aan de Keverberg. en zien we in de verte beneden in de De Wandelkrant was op zondag 3 juli In de verte zien we ook nog een statige kom Eys, of toch het topje van de kerk 2011 te Eys (NL Limburg) voor de St- windmolen. liggen. We worden er niet rechtsreeks Agathawandeling. naar toe gestuurd, maar met een klein Na de tweede controle gaan we via ommetje, zodat we op het laatst toch Huls en de Molsberg terug via Simpel- een mooie 20,8 km op de teller hebben veld naar de eerste controlepost. On- staan. derweg komen we nog voorbij het Heiligenbos met zijn kruiswegstaties. In Besluitend mogen we zeggen, dat het Simpelveld gaan we voorbij de Oude net als in 2008, toen we er voor de School, aan de rotonde, verder via een eerste keer hier waren, een zeer mooi rustige wijk en een brokje natuur. We parcours is, met zeer goede bewegwijstaan plots terug aan onze eerste con- zering, een mooi startlokaal, en mooie trolepost. controleposten. Vandaar dat we 5 voetjes geven (op een maximum te behalen Na een korte pauze wandelen we te- van 6). We geven één strafpunt voor de rug richting startlokaal. We passeren duurdere consumpties (1,25 euro) en de Miljoenenlijn, waar net de oude de nogal kleine porties, ook voor het stoomlocomotief in volle glorie van “kommetje” soep. weleer passeert. Nadien volgen we even de berm van het spoor, langsheen (Bijna) wekelijks vindt je ons terug velden met zeer mooie rode bloemen op een of andere wandeling waar je ;-) . Vervolgens gaat het terug wat nadien een reportage van kan lezen bergop, tussen een korenveld en een op onze website: www.wandelkrant. aardappelveld. Ondertussen wordt het be/marching drukkend warm buiten. Zelfs enkele Op de parking aan de startzaal was er viervoeters die ons passeren, hebben Schrijf je gratis in op de nieuwsbrief geen gaatje meer vrij. We rijden dan hun tong bijna op de grond hangen. via de website www.wandelkrant.be maar de parking terug af, maar langs We komen uit op Banenheide, waar en blijf zo op de hoogte van onze verde straten staat ook al alles vol. Terug we deze morgen met onze auto zijn slagen en andere leuke informatie! op de hoofdweg draaien we af naar links, en ja, aan de kerk, waar net de H. Mis gedaan is, rijdt er net een goeie ziel weg. We begeven ons naar het startlokaal en kiezen voor de 21 km. Na de start gaat het al dadelijk zeer stevig omhoog, een 80 meter welgeteld, een echte kuitenbijter. Dit wordt wel beloond met mooie zichten over het heuvelende Limburgse landschap. We begeven ons nu richting Trintelen, waar we enkele oldtimers zien voorbijrijden. Via Bosschenhuizen dalen we af via velden en weiden tot voorbij het waterzuiveringsstation richting Simpelveld. Net


St-Agathatocht

Zou Bill Gates hier zijn inspiratie opgedaan hebben voor zijn “Windows” achtergrond? Een welgekome afwisseling op deze zonovergoten zomerse wandeldag.


St-Agathatocht

Met wat geluk stoomt de Miljoenentrein je ook voorbij. Gezien bij de Witte Keizerin, wij weten wel iets lekkerders om te drinken, nietwaar mijnheer Rick?


St-Agathatocht

Sappige weiden, 2 kontjes hoog grasland, blozend fruit, korenvelden in een glooiend landschap, zou dit Gods akker zijn?


Westerwaldsteig Tussen Keulen en Frankfurt, begrensd door de rivieren Rijn, Sieg, Dill en Lahn, tussen de steden Bonn, Koblenz, Wetzlar en Siegen, is het Westerwald het grootste samenhangende natuurgebied in Rheinland-Pfalz. Midden door dit kleinood der natuur loopt de Westerwaldsteig. Van oost naar west gaat het door verschillende natuurgebieden. 16 afwisselende etappes wachten op je om de 235 km lange wandelweg te ontdekken.

Waldbreitbach ligt als etappe aan de Westerwaldsteig. Etappe 15 komt van Neustadt over de Asbacher hoogvlakte en gaat zo naar het Wiedtal. In Waldbreitbach start de slotetappe van de Westerwaldsteig, die de wandelaars naar Bad Hönningen an den Rhein en naar het begin van het Obergermanisch-Raetischen Limes voert.

Met dank aan www.westerwaldsteig.de voor de aangeleverde foto’s.


Wandelen in het Wiedtal

Ben je op zoek naar een bestemming voor een wandelweekend of een hele wandelweek? Wat dacht je van Waldbreitbach? Op nog geen 190 km van Genk (Belgisch Limburg) ligt dit idyllisch plaatsje welk je vlot bereikt via de A4 en A3 autosnelweg, op nog geen twee uren rijden. Geografisch ligt Waldbreitbach zowat op 70 km onder Keulen en 35 km boven Koblenz.

Daarnaast zijn er vanuit Waldbreitbach nog tarijke andere afwisselende bewegwijzerde wandelingen te maken, De Wied is een zijrivier van de Rijn en zoals naar de oude molen, de burcht ontspringt verderop in het Westerwald. ruïne of het basalt-leerpad. Vooralleer zij in de Rijn vloeit kronkelt zij lustig door het Wiedtal. Daarin, Verwacht je hier telkenmale aan een midden de natuur, ligt Waldbreitbach, idyllische natuur met adembenemeneen rustig dorpje, ideaal gelegen voor de vergezichten die je steeds terugvoewerkelijk onbeperkte wandelmogelijk- ren naar je startpunt, Hotel zur Post heden, in alle windrichtingen! in Waldbreitbach, uw wandelhotel bij uitstek.

Geheimtip

Rijn. Heb je vragen over een of andere wandelweg? Het Hotel zur Post in Waldbreitbach springt je graag bij met informatie. Hotel zur Post is de ideale uitvalsbasis voor al je wandelingen in dit wandelparadijs. Groepen tot 80 deelnemers worden er vriendelijk ontvangen. Maar ook individuele gasten, families of vriendenkringen zijn evenzeer van harte welkom. Alle kamers zijn uitgerust met douche of bad, WC, haardroger, telefoon, TV, koelkast en een kluis. Na een uitgebreid ontbijtbuffet stap je zo de natuur in. Desgewenst maak je uw eigen picknick gereed na het ontbijt. ‘s Avonds staat er je een 3 gangenmenu te wachten met keuze uit maar liefst 3 hoofdgerechten. Groepen worden ook verwend met een koud-/warm buffet. Na een zware dagwandeling kan je in de sauna lekker weg relaxen en je vermoeide spieren ontspannen. Nadien kan je nog even je belevenissen en foto’s doorsturen naar de thuisblijvers met je meegebrachte laptop via de gratis internet toegang.

Meer informatie

Online kan je heel veel informatie vinden, we geven je alvast een handvol weblinks waar je naar toe kan surfen: www.westerwaldsteig.de www.der-klosterweg.de www.wiedtal.de www.rheinsteig.de www.naturpark-rhein-westerwald.de www.kräuterwind.de De Klosterweg: Geheimtip van het Wieddal. De “Westerwald-Steig”, “Rhein-Steig”, “Wiedweg”, “Limes-/Römerweg” klinken als muziek in de oren bij vele wandelaars.

Met de wandel-GPS of wandelkaart in de hand hoef je jezelf niet langer te beperken tot hogergenoemde rondwandelingen. Met de hulp vanuit het hotel - en echt goed betaalbaar Een geheimtip is de “Klosterweg”, die bieden “Shutlle busjes” veelvuldige de Rhein-Steig in Rengsdorf met de mogelijkheden om wat verder af Westerwald-Steig in Waldbreitbach via te gaan wandelen, bijvoorbeeld tot een prachtig 17 km lang pad verbindt. dieper in het Westerwald of tot aan de


Restaurant - Café - Hotel WESTER WALD STEIG

ern. Erleben. Erholen.

®

Ihr qualifiziertes Wanderhotel ... direkt am Westerwald-Steig, Wiedwanderweg, Klosterweg und unweit vom Rheinsteig und Limeswanderweg gelegen. Wir bietet Ihnen neben einer sehr individuellen Betreuung 44 komfortable Zimmer (bis zu 80 Betten), 3 stilvolle Restaurants (ohne Ruhetag) und einen mediterranen Saal, Freiterrasse - außerdem 6 multifunktionale Tagungsräume, Saunabereich und Kegelbahn.

Neuwieder Straße 44 . D-56588 Waldbreitbach . Telefon 0049 (0) 2638 9260 . www.hotelzurpost.de Na een dagwandeling in de prachtige natuur van het Wiedtal wacht je een overheerlijke maaltijd in Hotel zur Post.


Salzburger Almenweg

Tappenkarsee en de Tappenkarsee alm

De Salzburger Almenweg De Salzburger Almenweg verbindt op zijn 350 km lange tocht door de Pongauer Bergwereld een 120 tal almen. Op de almen kan je genieten van almspecialiteiten zoals verse melk, boter, quark, yoghurt, brood, spek of een zelfgebrande schnaps. De almen hebben klinkende namen zoals de Bürgerbergalm, de Buttermilchalm of de Schlossalm, maar ook minder bekende namen zoals de Weissenhofalm, de Fallhausalm of de Kögerlalm, die onder Alpenfreaks als een echte geheimtip gelden. De ‘Salzburger Almenweg’ kan nu ook interactief op internet worden bewandeld. Van de 350 km lange route, met zijn ruim 120 almen en 550 hutten in het Pongauer bergland, kan je bovendien alle informatie voor GPS-navigatie downloaden. Via de website www.salzburger-almenweg.at kan men panoramabeelden bekijken en de etappes als video afspelen. Bovendien is er van iedere etappe een 3D-beeld inclusief luchtfoto en kunnen alle gegevens over de tocht via het internet op uw wandel-GPS overgedragen worden. Vergeet evenwel geen reserve batterijen en een topografische wandelkaart mocht de techniek het alsnog laten afweten.

Wij bevelen u graag Appartement Lehenriedl te Wagrain aan, waar we reeds meerdere malen verbleven (zie onze wandelverslagen op www.wandelkrant.be). Een extra troef is het verwarmde privé openlucht zwembad en de BBQ hut in de tuin. Meer info op: www.lehenriedl.com


Wandelkrant-Special Zillertal


FRANKRIJK “4 IML wandelingen in Chantonnay” 6 daagse reis: van 16 tot 21 mei 2012

SCHELDEBOORDEN TRAVEL Scheldestraat 2A | 9140 TEMSE Tel. 03 771 21 59 | Fax 03 711 02 55 e-mail: info@scheldeboorden.be

GRAN CANARIA “al wandelend eiland en bewoners leren kennen” 8 daagse reis: van 9 tot 16 juni 2012

WANDELVAKANTIES 2012

SCHELDEBOORDEN

BEZOEK ONZE WEBSITE www.scheldeboorden.be

SAUERLAND “Willingen, het Duitse wandelmekka” 6 daagse reis: van 8 tot 13 juli 2012

CHAMPAGNEWEEKEND “een knallende topper” 3 daagse reis: van 11 tot 13 augustus 2012

OOSTENRIJK “3 IML wandelingen in Seefeld” 6 daagse reis: van 12 tot 17 september 2012

FRANKRIJK

De VIA PODIENSIS of oudste Franse Sint Jacobsweg: Deel II Van Fiegeac tot Condom 11 daagse reis: van 7 tot 17 oktober 2012

OPENINGSUREN:

maandag tot vrijdag: van 9u30 tot 12u en van 13u30 tot 18u30 zaterdag: van 9u30 tot 13u

OPSTAPPLAATSEN:

Temse: Eurolaan 1 (garage) parkeermogelijkheid Antwerpen: Hotel Crown Plaza, Legrellelaan Andere opstapplaatsen volgens reisroute!!! Vergunning: A1891


Abtenauer wandelweek

Wandelingen om alle zinnen te prikkelen

Van 6 tot 13 oktober 2012, in de mooiste tijd van het jaar, nodigen wij U uit om Abtenau in het L ammertal intensief te komen ontdekken en te beleven.

Interessante intensieve workshops

Zo kunt U de wereld van de bergbeklimmers, bergsteigers en speleologen beleven. U leert met de nieuwste navigatiehulpmiddelen omgaan e n U krijgt inzicht in het werk van de bergwacht.

Wandelweek pakket: Inclusief: o o o o o

7 overnachtingen Maaltijden afhankelijk van de categorie 6 dagen actiefprogramma 3 Themawandelingen elk in 2 variaties Programma rond de wandelingen

o o o o o o

Alle lift- en rodelbaanritten nodig bij de begeleide wandelingen Tol- en buskosten bij de wandelingen volgens het programma Dranken en vers fruit voor alle deelnemers Abtenau – karabijn als cadeau (sleutelhanger) Functionele drinkfles als cadeau Verloting: vakantie, wandeluitrusting en nog veel meer te winnen

Plus volgende gratis extra’s:

Accomodatie

Prijs per persoon in een 2-persoonskamer

Pension, kamer met ontbijt Appartement Hotel/Gasthof 3* met halfpension Hotel 4* met halfpension

€ € € €

279 295 439 499

HeuART-Fest in Abtenau Programma Woensdag, 22.08.2012 20.00 uur

HeimARTavond op het marktplein in Abtenau

10.00 uur 14.00 uur

Een speciale kookles in het „Heimatmuseum Arlerhof“ van een lokale specialiteit Hooiknutselen in het „Heimatmuseum Arlerhof“ met hooiartieste Barbara

10.00 uur 20.00 uur 20.00 uur 20.00 uur

Genieterswandeling rondom de Egelsee, proef de zelfgemaakte schnaps en kaas heuART live-muziek-avond op het marktplein in Abtenau Lange heuARTnacht in de winkels van Abtenau: Shoppen en specialiteiten proeven tot 22.00 uur. Winkelbonnen ter waarde van € 1.000,- te winnen Lederhosen Clubbing

20.00 uur

heuART-nacht der volksmuziek met de „Ursprung Buam“

11.00 uur 13.00 uur 15.30 uur 16.30 uur 11–17.00 uur

Wereld’s grootste hooifigurenkorso Frühshoppen met de „Trachtenmusikkapelle“ Prijsuitreiking voor de mooiste hooifiguren Musikale finale Kunsthandwerkmarkt met oude ambachten, handwerk, kinderprogramma en heuART-fijnproeversmarkt

Donderdag, 23.08.2012 Vrijdag, 24.08.2012

Zaterdag, 25.08.2012 Zondag, 26.08.2012

Informatie en reservering VVV Abtenau, Markt 165, A-5441 Abtenau Tel. 0043 6243 4040 Fax: 0043 6243 4040 40 ferien@abtenau-info.at www.abtenauer-wanderwoche.com


Abtenau Een prachtig wandelgebied tussen het Dachstein-massief, het Tennengebirge en de Postalm Abtenau, een wandelbestemming met talrijke mogelijkheden Abtenau, de parel van het Lammertal, ligt ongeveer 45 km ten zuidoosten van de Mozartstad Salzburg, tussen het Dachsteinmassief, het Tennengebirge en de Osterhorngroep. Het is een liefelijk, traditioneel dorp in het Salzburger Land, dat zijn authenticiteit niet heeft verloren. Het is op ieder moment van het jaar een bezoek waard. Reeds vanaf mei wordt een wekelijks programma met wandelingen en live muziek op het dorpsplein aangeboden. Wandel mee naar oude almhutten op de paden van het wandel-wereldkampioenschap van 2010. Een heerlijke almjause met zelf gemaakte delicatessen verwennen iedere wandelaar waarbij u het traditionele almleven ontdekt en dit in volle teugen genieten kunt, dat is de „Salzburger Almsommer“. In dit wandelgebied, met ruim 300 km gemarkeerde wandelwegen, geniet u van een wandelvakantie met al uw zintuigen. In Abtenau vindt u bijzondere plaatsen, waar u de natuur nog in alle echtheid kunt waarnemen. Ook u zult een speciale lievelingsplaats in Abtenau vinden! Over de Postalm-panoramastraat bereikt u de Postalm, Oostenrijks grootste almgebied, waar de almkaas in de kaasmakerij van de Schnitzhofhut geproduceerd wordt en enkel alleen hier te koop aangeboden wordt. De Schnitzhofhut is één van de vijf kaasmakerijen in de “Genotsregio Tennengauer Almkaas en 13 . Berglam”. Op de Postalm zijn nog originele almhutten, waar een 19 05.20 . goede almjause de wandeldag waardevol afsluit. 07 05.20 12 P . a Abtenau ligt gunstig om talrijke bezienswaardigheden en 21 06.20 12 Co arde .07 n attracties te ontdekken. In korte tijd bereikt u de Mozartstad 1 r 26 .20 2 Fr vett koet . e o 0 Salzburg, het Salzkammergut met de Wolfgangsee, Bad 05 8.20 12 M nlei tref sen G . c ala Ischl, Hallstatt aan de Hallstätter See, de Gosausee en 30 09.20 12 La arktfe hnam fen .09 1 eveneens de Liechtensteinklamm, de Großglockner, de m e pro .20 2 Gr me st ces 12 ote rta zoutmijn, de Eisriesenwelt en vele andere plaatsen. Met sie ler O h o e zijn ruim afwisselend programma wordt uw vakantie in gst im hoo fee atAbtenau een onvergetelijke belevenis. avo ikors st nd o Ook de gouden herfst is een prachtig decor voor vele wandelingen. In de „Salzburger Bauernherbst“ beleeft u nog traditionele feesten en bijzondere authentieke gebeurtenissen typisch voor deze streek. Bezoek ons alvast op internet en ontdek nog meer wandelinformatie over Abtenau en omgeving!

Eve nts :

Hotel aanbod: Hotel Der Abtenauer Op je gemak kuierend door het Lammertal over welriekende Alpenweiden of klauterend over rotsige paden, is Tennengau het ideale wandel- en trekkingtour gebied. Met meer als 300 km gemarkeerde wandelwegen hoort de omgeving rondom Abtenau tot een van de afwisselendste wandelgebieden van Oostenrijk. ▶ ▶ ▶ ▶ ▶ ▶ ▶ ▶

3 of 4 nachten in komfortabele kamers 3 of 4 x uitgebreid vitamienenrijk ontbijt 3 of 4 x ‘s avonds een 4-gangen keuze menu met saladebuffet Vrije toegang tot de “Erlebnisoase” met sauna, stoombad en aromagrot 1x wandelkaart Type 06.05 - 29.06 30.06 - 09.09 1x ontbijt op de Rocheralm 10.09 - 03.11 W-Lan beschikbaar 2 Persoonskamer € 275 € 295 Gratis parking Appartement

€ 295

€ 315

Markt 32 | 5441 Abtenau - Salzburg Land | Austria | T +43 (0) 6243 22 59 0 | F +43 (0) 6243 22 59 59 info@derabtenauer.com | www.derabtenauer.com


Wandelen in het Zuid-Tirolse Pustertal

Onze wandeltips voor Terenten & omgeving: Besinnungsweg nach St. Zeno Mühlenrundweg Panoramarundweg Pertinger Alm Stockner Tal Weg Terenten - Pichlern Winnebachtal - Astnerberg Winnebachtal - Astnerbergalm - Tiefrastenhütte Meer info over deze wandelingen tref je aan op: www.terenten.com Terenten

Mühlenrundweg Op onderstaande foto’s zie je de Erdpyramiden van Terenten. Deze zijn waarschijnlijk ontstaan ten gevolge van een zwaar onweer in 1834. Vanuit het dorp loopt er een wandelweg naar toe die je in goed 40 minuten brengt naar dit natuurwonder. Dit is een ideale uitstap om met de gehele familie te maken.


Wandelen in het Zuid-Tirolse Pustertal

Maak een onvergetelijke wandelvakantie in Südtirol - Terenten. Het Pustertal heet u van harte welkom! Terenten gelegen aan de Pustertaler Sonnenstraße is het ideale oord voor wandelingen en Nordic Walking tochten. U kan er terecht voor talrijke almwandelingen en bergtochten. Ook het Pfunderertal, de Gitschberg en het Valsertal, samen met de vele bergtoppen van de Dolomieten zijn mooie nabije bestemmingen. Als u eens geen wandellust heeft, kan u zich uitleven in de klimtuin van Pfalzen of op de klimrotsen van de Dolomieten om uw klimhonger te stillen. Van mei tot begin oktober worden er in het toeristisch weekprogramma meerdere begeleide wandeltochten aangeboden waarbij je tijdens je verpozing op de alm kan genieten van een hartig vieruurtje. Een gouden raad: wandelen in het Zuid Tirolse Pustertal word zoveel mooier onder begeleiding van een ervaren berggids van de Alpinschule Pustertal! Het Pustertal heeft twee Nationale Parken: Parco Naturale Dolomiti di Sesto en het Parco Naturale Vedrette di Ries. Uitgebreide wandelinformatie over deze prachtige Zuid-Tirolse omgeving kan je terugvinden op: www.suedtirolerland.it/de/berge-wandern/wandern-im-pustertal/ We stellen je alvast onderstaande twee klassiekers voor: Natuur en Kultuur rondwandelweg Wandeltijd: 4 uur - hoogteverschil: 250 meter ▶ Biotoop “Pirchner Moos” ▶ ”Osn Säge” ▶ Kirchlein St. Margareth ▶ Molen ▶ Erdpyramiden Molen en Erdpyramide rondwandelweg Wandeltijd: 1,5 uur - hoogteverschil: 230 meter ▶ 7 Molens ▶ Erdpyramide

Gelegen in de zeer rustige en zonnige dorpskern van Terenten, is het drie sterren hotel Waldrast het ideale uitgangspunt voor al je wandelingen in het Pustertal. Het hotel, met Vlaamse uitbaatster, schenkt veel aandacht aan traditie en gastvrijheid. Geniet er na je dagwandeling van de Zuid-Tirolse keuken, die het hart van elke levensgenieter zal doen versnellen. Zoek nadien de rust op en ontspan je in de Finse Sauna, het Turks stoombad, het heerlijk ruikend aromabad, de Whirlpool, de Belevenisdouche, de Exotische Felsendusche of in het Solarium. Plons je liever meteen in het verwarmde buitenzwembad met ligweide na een mooie wandeldag in de Zuid-Tirolse Dolomiten? Het kan allemaal in Hotel Waldrast! Bezoek zeker hun Nederlandstalige website www.waldrast.it eens! Autoroute: Brennerautostrade A22 tot afrit Brixen / Pustertal. U rijdt verder richting Pustertal tot Vintl. In Vintl slaat u links af naar Terenten. Na ongeveer 7 km bent u in het centrum van Terenten waar ook het hotel Waldrast is gelegen.

www.waldrast.it