Issuu on Google+

P O R T F O L I O W A L T E R H J A L T E S T E D


Walter Hjaltested Master in Architecture Academia di Architettura di Mendrisio B.A. in architecture Iceland Academy of the Arts Born: 21.03.1991 Address: Ă svallagata 16, ReykjavĂ­k, Iceland Contact: walli2103@gmail.com Webpage: issuu.com/walter.hjaltested


Work May 2014 - August 2016 PKdM Arkitektar | www.pkdm.is Mosque in Reykjavík / Competition Concept work Aðstöðubygging / Competition Concept work Liljuengi / Masterplan Concept work Brautarholt 4 / Refurbishment

Pre- Final design

Karachi / Office and Residence Final design Laugavegur 4-6 / Retail Concept work May - August 2013

Menis Architects | www.menis.es

Abama Project / Competition Concept work Burchen mystic / Competition Concept work 2011 - 2012

Connstruction work

Education 2016 - 2018 Academia di Architettura di Mendrisio Master in Architecture 2012 - 2015 Iceland Academy of the Arts B.A. in Architecture Jan - jun 2012

KTH Stockholm

Orientation course in urban management and architecture 2 2007 - 2011

Menntaskólinn í Reykjavík

Student

Programs

Languge

Autocad / Vectorworks / Sketchup / Rhino / Photoshop / Illustraitor / In-design / Kerkythia / Artlantis.

Icelandic / English / Swedish.


City hall Fall 2016 Colleague: Matteo Silverii Course name: Studio E2A Architekten Teachers: Piet Eckert and Wim Eckert assist. Andrea Faraguna and Michelle Badrutt On the south end of Spreeinsel in the district of Mitte in Berlin is an area called Fischerinsel. The area was totally demolished after the Second World War and rebuild by GDR. The new apartment towers rose above the Berlin wall and symbolized the East Berlin economical on and social progress. The towers stand in a park like area in a little connection to each other. Our project was to plan new apartments and a city hall containing only one open multifunctional space for 10.000 people. In our proposal are the existing towers kept untouched but integrated in a new relationship with the city. New apartment typology surrounded each tower in an open block system, which also typologically integrates the existing towers. In the middle of the original master plan was an open area intended for a public building. The 4 fragmented blocks define clear public spaces and the open space in the middle was naturally developed as the situation for the new City Hall. The city and the hall meet in the tension between two curves. The curved cut of the south east corner creates an entrance square on the Breitestrasse which leads up to the museums on the north end of Spreeinsel. Surrounding the open space are public functions on the ground floor and offices on the 3 floors above where the inner circulation is around the circular hall. The structure is out of steel and is a combination of to geometrical systems, grid and circular system. Where these two systems meet is the circulation and the meeting of the hall and the other inner functions. On the outside is the building cladded in brick, similar to the the Schincel’s Bauakademie on the north end of Spreeinsel, and is a result of the structural system.


City and Hall Atelier E2A Accademia di architettura, Mendrisio Matteo Silverii – Walter Hjaltested Section | Elevation – 1:200


Energy station Spring 2015 Course name: BA Project Teachers: Hildigunnur Sverrisdóttir, Margrét Harðarsdóttir and Steve Christer External examinator: Deborah Berke The Energy station is a concept about rethinking today´s fuel station and fuel usage. It is situated on the south part of Iceland by the intersection of Skeiðavegur and Icelandic Ring road which encircles the island. The idea is to create system where organic waste is used to make fuel where the main resources are travellers and local farms. At the station is collected organic waste and used to make methane, electricity and hydrogen. The building’s architecture is aimed at making the energy production visible and the production system understandable for the guest.The purpose of the visibility of the process is to inform and educate the guest and showing the importance of the guest in the maintenance of the circulation of the energy process.


Lindarhús Spring 2014 Colleague: Heiðar Samúelsson Course name: Urban Density Teachers: Ásmundur Hrafn Sturluson and Steinþór Kári Kárason At the intersection of Lindargata and Frakkastígur is a music school in an old building from 1902. The project was to make an extension to the school with practice rooms and music halls. The new extension is situated on the east side of the old music school to create a small, sheltered and sunny square in front of the old music school The new extension has an inner courtyard, accessed from the new square and adjacent street. In the courtyard is possible to see all the different functions of the building. The building contains music shop and book coffee beside the music halls and practice rooms. From outside the building appears solid concrete box. When entering the inner courtyard the appearance totally changes from solid concrete to total glazing and the building´s inner functions appear.


1.floor


M1-3 Fall 2013 Course name: Builing a city Teachers: Ásmundur Hrafn Sturluson and Steinþór Kári Kárason M 1-3 is an apartment block situated in west part of Reykjavík. The footprint of the building is shaped from its surroundings The exterior shell of the building is composed of irregularly shaped aluminum bars. The aluminum bars are movable on the Southside to create shelter from winds and sun for the balconies. That makes the appearance of the south elevation totally irregular and responsive to the needs of the inhabitants while the other elevations are completely regular and homogenous. Each apartment is 2 floored, where the floors divide the interior space in private and public space. In each apartment are stairs from living room that lead up, or down to bedroom. The apartments are deep and narrow so inhabitants can have access to sunlight. Between the exterior corridor and the entrance of the apartments is a small garden to create more privacy between common and private spaces.


Studio PKdM Renovation PKdM Architects 2014 - 2016 Design Team: Palmar Kristmundsson and Walter Hjaltested Studio PKdM is a renovation on an old industrial warhouse for the new offices of PKdM Architects. The project was totally designed by me and the main partner of PKdM, Pรกlmar Kristmundsson. Responsibility of the drawings where in my hands and along with the follow up during construction face. The space is on two floors were the main floor is on ground floor and additional space is on 1.floor. In the beginning was made a cut in floor between the floors to strengthen the connection. The entrance was moved from the center of the north side to the east, right under the gap between the floors. The ground floor is divided in two spaces were an lobby with showroom and meeting room are on the street side and the working spaces facing the garden on the south part. On the 1.floor are more meeting rooms and offices. The materiality is simple where raw black steel is dominating along with existing concrete and white painted walls. Main focus was put on the window front by the street and the stair by the entrance leading up to 1.floor. The windows where specially made and made out of steel where the vertical posts are made of standard black T-profle steel. On the outside are the windows closed with specially made T-profile of corten steel.The stair is from black steel where the steps are welded to black steel cladding on adjacent wall and the handrail. The handrail is thin, only 35mm wide and the steps are made of 5mm black steel plates. Under the stair is water with Icelandic stones which reflects light on the steel stair and cladding.


1. 2. 3. 4. 5.

Black steel T-Profile, 7x7x6mm 40x20mm solid quatrant profile Glass: Inner 2x4mm and outer 10mm 10mm Umbraco bolt 6mm Corten steel profile

Horizontal Detail 1/1 Window North

1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9.

X2

12.5mm plaster painted black 12.5mm plywood Wool insulation Silicon Rubber list Pressed wool Steel 60x150mm L -Profile Existing cencrete cantilever Plaster

1. Plastic list 5x5mm 2. 3mm black steel, screwed to window 3. Wood list for plywood cladding 4. Standard wood window 5. Glass: Inner 2x4mm and outer 10mm 6. Extra wooden list for fixing the window list 7. 3mm Corten steel, screwed to wood list 8. Wood list for fixing the corten steel

1. 3mm black steel, screwed to window 2. Wool insulation 3. Wood list for window list 4. 3mm Corten stell cladding 5. Plaster 6. Existing concrete

1. 2. 3. 4.

Concrete float Wood list Wood list Existing pavement

Vertical Detail 1/1 Window North

Y2

Vertical Detail Elev Wind


6004 4698

1306 1000

1000

968

1

1255

965

1000

1

1 290

1000

3064

36

4377

932

1

1

0 11

1000

16

10

56

1000

218

1313

3337

996

0

prófíll 80 . 40 rhs

5010 1002

1002

1002

1002

1002

1002 1000

1250

8 11

959

2x 30x30 prófíll 8°

5x 30x30 prófíll

9

12

2. 7

250

8

57

.22

56

°

89

56

61

1 x Gatastálplata 3mm 49

57

1289

297

2

2 1 2.7

.22

2.7

8° 238

57

12

2

2.8

22

1 4 7.1

12

951

58

6

2

3235

9 11

Steypuhnallur

428

247

9 11

9 11

92 11

1284

°

73

1290

7 3.6 64

.5

4 x Gatastálplata 3mm

959 .22

1 x Gatastálplata 3mm

250

57

251

502 94 261

974

°

951

57 .22

°

7 90

37 37

304

Þrep 5 m m stál

297

57

.22

°

304

264

253

1000

10

264 40

36

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19 32 595

1061

2039

2

gat í steypu yfir

40 264 304

964

932

942

10

1 prófíll 80 . 40 rhs

Klæðning endar

1284

1002


Mosque Open competition 2015 Design team: PK Arkitektar: Fernando de Mendonca, PĂĄlmar Kristmundsson and Walter Hjaltested The mosque is located in a suburban neighborhood on the outskirts of ReykjavĂ­k, surrounded by a busy highway and a quiet neighborhood. The sculptural building form derives from the main orientation towards the holy city of Mecca, as a series of parallel vaults rise to varying heights.These arched roofs and warped walls create a vibrant silhouette from the exterior to the interior. Together they generate a dynamic ceiling-scape. The building form is a Nordic interpretation of Islamic architecture using contemporary forms and modern materials. The building is an abstraction of islamic pilgrim tents at Mina and softness of snowy mountains.


BĂźrchen mystic Closed competition 2013 Design team: Menis Architects This is a winning proposal in a closed competition about hotel in BĂźrchen, Switzerland. The main focus of the proposal was to minimize buildings impact on it`s surroundings. In this area is spectacular view to the mountain Bietschhorn and therefor was it important not to disrupt the view of the residents. One of the tasks was to create a new market square in the north end of the plot since the new hotel was replacing a gathering place for the village.


While I was working in construction work I hade opportuni- ty to work with concrete. On this backpage and on the coverpage is an example of these experiments. The texture is the negative of cleaved wood which brings more roughness than normal plank texture.


Portfolio