YYA-Walpo 2019

Page 1


SISÄLTÖ

Ykkösten yleisapu 2019

Esittelyssä P-klubi

04 Tuutorit 2019 06-26 P-klubin hallituksen jäsenten esittelyt 28-35 P-klubin toimijat ja vastuualueet 36 Yliopistovalmennus - voiko yritystoimintaa opetella 37

muuallakin kuin kauppiksessa? Hyvä SYY liittyä liittoon

04

Opiskelu Turun yliopistossa

39 Laitoksen tervehdys 40 Turun yliopiston kampusalueen kartta 42 Fuksivuoteni 44 Poliittinen historia vs. valtio-oppi 46 Sivuaineiden ihmeellinen maailma 50 Karpin kymmenen käskyä - vinkkejä pihviin käsiksi käymiseen 54 Älä stressaa - vinkkejä opiskeluun uusille opiskelijoille 58 Soikkasen sanasto - yleishyödyllinen sanakirja opintojen avuksi

42

Turku opiskelukaupunkina

53 Maalaishiiri opiskelijakaupungissa 56 Turussa on... - mestoja Turussa, joihin kannattaa tutustua!

56


Tervetuloa P-klubiin! Sanotaan se nyt heti alkuun ensimmäisenä: onneksi olkoon sisäänpääsystä ja tervetuloa Turun yliopistoon! Luku-urakka on nyt takanapäin ja kesälomalle ollaan viimein päästy, opiskelupaikka taskussa. Se on hieno tunne! Sisäänpääsyn myötä olet myös ansainnut paikan sinisissä lehvissä, joka tarkoittaa jäsenyyttä tulevan ainejärjestösi P-klubin jäsenistössä.

Päätoimittajat ja taitto:

Tämä lehti on täynnä juttuja, jotka alkavat suurin piirtein samoilla onnittelulinjoilla, mutta olet ehdottomasti ansainnut onnitteluista ja tervetulotoivotuksista jokaisen. Vuonna 2019 poliittista historiaa ja valtio-oppia haki lukemaan yli 600 toiveikasta ja sinä olet yksi heistä, jotka pääsivät sisään.

Henrik Lenkkeri Eeva Rantanen

Opintojen aikana törmäät moniin täysin uusiin asioihin, käsitteisiin ja ihmisiin, mikä saattaa aluksi tuntua vieraalta. Siksi lehti, jota tällä hetkellä luet, on olemassa. P-klubin Walpo-lehden YYA-julkaisu pyrkii tarjoamaan vastauksia juuri tulevia uusia opiskelijoita askarruttaviin kysymyksiin. YYA-etuliitteillä tarkoitetaan tässä yhteydessä luonnollisesti Ykkösten YleisApua ja lehden sisältö antaa sen mukaisesti kattavan tietopaketin uusille opiskelijoille Turun yliopistossa.

Jaakko Brummer Ville Elo Iida Hallikainen Petteri Mäkitalo Salla Jantunen Juho Pitkänen Jenni Kilpi Julia Autio Hilma Sormunen Anniina Laitakari

Tämä julkaisu sisältää tärkeää tietoa P-klubista, yliopistossa opiskelusta ja Turusta uutena kotikaupunkinasi. P-klubin hallitus ja toimijat esittelevät omat pestinsä ja mitä kaikkea eri toimijoilla on opiskelijoille tarjottavana. Pääset tutustumaan heti myös fuksivuonna ykkösiä auttaviin tuutoreihin, jotka tulet tapaamaan ensimmäisinä päivinäsi yliopistolla. Lisäksi lehti kertoo, miten selvitä opiskelustressistä ja uuden kaupungin tuomasta jännityksestä. Sivuilta löytyy myös mahdollisuuksia tutustua käynnin arvoisiin paikkoihin Turussa ja samalla voit tarkastella kampuskarttaa, josta näet olennaisia paikkoja opiskeluympäristöstäsi. Vielä loppuun toivotamme kaikille tämän Walpon lukijoille hyvää kesää! Lomasta kannattaa ottaa kaikki irti, jotta syksyllä jaksaa taas jatkaa opintoja. Tuleville opiskelijoille vinkki: fuksivuosi on vain kerran! Kannattaa osallistua ja olla aktiivinen, et taatusti kadu sitä.

Henrik Lenkkeri

Eeva Rantanen

hhlenk@utu.fi elkrant@utu.fi

Toimituskunta: Roosa Veijola Iida Laurila Amanda Viitanen Ville Karppi Helmi Henell Inka Vaarula Salla Tiitinen Essi Hongisto Klaus Karilahti Elina Remes

Muut kirjoittajat: Hallituksen jäsenet Toimijat Tiina Lintunen Silja Porkkala Ilmari Helva

Editointi: Amanda Viitanen Salla Tiitinen Anniina Laitakari Inka Vaarula Essi Hongisto Klaus Karilahti

Kansi:

Henrik Lenkkeri

Mainoshankinta: Linda Kujander Saara Vuorela

Levikki:

lskuja@utu.fi skvuor@utu.fi 100 & nettijulkaisu

Julkaisija:

Toivottavasti fuksit pelkää enemmän mua ku mä niitä.”

Opiskeluaika on elämän upeaa aikaa, nauti siitä.”

Turun yliopiston Politiikan tutkimuksen klubi ry Rehtorinpellonkatu 4B, 2. kerros 20500 Turku

Painopaikka:

Painosalama Oy


Tutor Pitäisi olla tukenasi ja kertoa kaikki niksit, joilla kierrät lukuhommia.

Koostanut: Roosa Nissilä Kuvat: Vilma Hildén

Riikka Tuominen

P-klubin suurin Instagram-influenceri, jonka verified -merkki on vielä matkalla. Hauskempi kuin molemmat Mikot yhteensä.

Olivia Mäkelä

Haaste: nimeä tosi-tv -ohjelma, jota Olivia ei olisi nähnyt. Aina töissä tai reenaamassa.

Mikko Rauhala

Erehtyi suunnasta ja kolaroi pororekensä Tuomiokirkon torniin. Jäi sille tielle.

Ilona Merikallio

Täysturkulainen meemien ystävä. Nauraa aina Mikkojen vitseille. PS. Send memes.

Senni Pulkkinen

Temppiskaupungin ylpeä kasvatti. Aina valmis humpalle, kirjaimellisesti.

4

Roosa Ulkuniemi

Aina joko nauramassa, itkemässä tai tanssimassa, there is no between. Ei mistään kotoisin.


Mikko Koho

Tuutoriporukan isähahmo. Älä pelästy vitsejä. Tarkoittaa hyvää.

Eveliina Joensuu

P-klubin oma pesäpallovalmentaja ja mvp. Tietää opinnoista kaiken tietämisen arvoisen.

Aleksi Holopainen

Heidi Mäenpää

Klubin kiintiösosialisti ja stadilainen vihermädättäjä. Etsii elämäänsä jännitystä Netflixistä kaivetuista surkeista draamaleffoista.

Puhuu kolmea kieltä, mutta ei yhtään niistä sujuvasti. Ex-maju, joka nykyisin höntsää viidesti viikossa.

Tiia Salonen

P-klubin Yhdysvaltain kirjeenvaihtaja ja virallinen tukihenkilö. Soita hätätilanteissa.

5


H

PUHEENJOHTAJAN TERVEHDYS

yvät uudet opiskelijat ja tulevat P-klubilaiset! Heti aluksi haluan lämpimästi onnitella teitä saadusta opiskelupaikasta ja toivottaa teidät tervetulleeksi P-klubiin. Luku-urakka on nyt takanapäin, ja voitte olla ylpeitä itsestänne sekä erinomaisesta päätöksestänne tulla opiskelemaan poliittista historiaa ja valtio-oppia Turkuun. Ensikosketuksen klubiin saatte jo ensimmäisellä viikolla, kun tuutoreiden lisäksi koko 350-päinen jäsenistömme toivottaa teidät tervetulleeksi. P-klubi, viralliselta nimeltään Turun yliopiston Politiikan tutkimuksen klubi, on poliittisen historian ja valtio-opin ainejärjestö Turussa. Ainejärjestömme toimii varsinkin ensimmäisten viikkojen aikana tärkeimpänä viitekehyksenä etsiessänne ruokapaikkaa, vertaistukea ja vapaa-ajan toimintaa.

kirjatenteillä ja lukupiireillä on todella hienoa, ja se antaa jokaiselle mahdollisuuden edetä opinnossaan mielekkäällä tavalla. Nyt voittekin hyvillä mielin kääntää katseen kohti syksyä ja opintojen alkamista. Pian saatte kokea tämän kaiken itse, ja teitä jo hartaasti odottavat vanhemmat klubilaiset saavat ottaa teidät – uudet fuksit – avosylin vastaan ja osaksi sinistä ykseyttä. Toivon, että otatte kaiken irti fuksivuodestanne sekä opiskeluajastanne Turussa, sillä onhan sanottu, että opiskelu on ihmisen parasta aikaa. Nähdään syksyllä!

P-klubi kuljettaa teitä läpi koko opintojenne ajan, tarjoten monipuolista toimintaa aina liikuntatoiminnasta kulttuuriin ja ekskursioihin, sekä työelämätoiminnasta juhlintaan. Vapaa-ajan toimintamme lisäksi yksi tärkeimmistä tehtävistämme on koulutuspoliittinen edunvalvonta, jonka avulla haluamme varmistaa laadukkaan koulutuksen, sekä mielenkiintoisen ja ajankohtaisen opetuksen. Jokaiselle on siis jotain, ja toivonkin, että jokainen teistä löytää oman paikkansa klubin laajassa toiminnassa. Seuraavilla sivuilla saatte esimakua siitä mitä tuleman pitää, kun muut hallituslaiset sekä toimijat kertovat klubin toiminnasta tarkemmin. Oma tieni Turkuun ja P-klubiin ei ollut mitenkään suoraviivainen, ja ajatus siitä, että kaiken sen haahuilun ja itsensä etsimisen jälkeen minulla kävi näin hyvä tuuri, ja löysin kiinnostavan alan ja näin upean yhteisön, saa aina suupieleni ylöspäin. Mikä teitä siis odottaa, kun pääsette Turkuun? Ensimmäisenä mainitsisin yhteisöllisyyden, sillä klubissa pääaineella tai vuosikurssilla ei ole väliä, koska kaikki ovat yhtä. Toisena maininnan arvoisena asiana pidän akateemista vapautta. Se, että saa itse suunnitella opintonsa ja valita itseään kiinnostavat sivuaineet, ja että kursseja on mahdollista suorittaa luentokurssien lisäksi

6

Salli Heiskanen Kirjoittaja on 24-vuotias kolmannen vuoden valtio-opin opiskelija ja P-klubin puheenjohtaja. Ex-helsinkiläinen, joka ihastui Turkuun niin paljon, ettei malta olla edes kesää poissa.Teksti: Roosa Nissilä Kuvat: P-klubi

Toimisto, P-klubin koti Koti, huoneisto, luukku, residenssi, turva, hima...

Yksi ensimmäisistä asioista, joka kannattaa opetella ulkoa klubiin päästyään on seuraava osoite: Rehtorinpellonkatu 4b 2krs, 20500 Turku. Se on kaikkien klubilaisten turvapaikka yliopistolla, joka myös nimellä toimisto tunnetaan. Nykyinen toimistomme on klubin historian kolmas, ja se tarjoaa jäsenistölle turvallisen kotoisan paikan opiskella, tutustua ja jutella, juhlia sekä ajoittain pikkutunneilla myös majoittua. Keskeisimpänä ja tutuimpana toimiston arkeen kuuluvat tiistaisin ja torstaisin klo 12-14 järjestettävät ”päivystykset”, joihin koko P-klubin jäsenistö on erittäin tervetulleita. Päivystyksissä voi jakaa opiskeluahdistusta, puhua päivän polttavista aiheista tai vaikka päivittää tietonsa P-klubin asioista. Paikalle voi toki myös saapua ilmaisen kahvin, teen ja keksien motivoimana. Lisäksi viikoittain pidettävät hallituksen kokoukset pidetään myös toimistolla ja ne ovat koko jäsenistölle avoimia. Toimistoetkot, -vätköt kuin -jatkotkin tulevat sinulle myös varmasti tutuiksi! Voisi siis sanoa, että toimistolla on tarjota melkein rajaton määrä mahdollisuuksia, jotka selviävät heittäytymällä täysillä mukaan. Emeritus varapuheenjohtaja ja myös tämän vuoden tuutori Mikko Koho on laatinut toimistobingon, jonka avulla pääset tutustumaan toimistoon hieman tarkemmin kuin tekstin välillä on mahdollista. Bingoruudukkoja täyttämällä saat syvemmän käsityksen toimiston luonteesta, mutta silti se on ehdottomasti koettava itse. Nähdään siis toimistolla!

8


Roosa Nissilä on P-klubin varapuheenjohtaja, hyvinvointivastaava, ympäristövastaava, tuutorvastaava ja häirintäyhdyshenkilö. Hän on 3. vuoden valtio-opin opiskelija, joka on kotoisin sinikeltaisesta Satakunnasta. Hän rakastaa Greyn anatomia - ja Kumman kaa -repliikkien käyttöä arjessa sekä yllättää aika ajoin muut pukeutumalla väreihin.

Björn on toimistolla asusteleva P-klubin oma pehmoinen nallemaskotti, joka vahtii kaikkea ja kaikkia toimistolla. Huomioithan kuitenkin, että Björn saa vakavia oireita akateemisista varkaista sekä luumusta.

Toimistobingo

9


Perinteitä

ja toimistohommia

Teksti: Noora Reiman Kuva: Saara Vuorela

N

äppäimistön naputus, tulostin laulaa ja kolmas kahvikuppi menossa. Olen se salamyhkäinen tietokoneen ääressä hääräävä hallituslainen, jonka hommista ei kukaan muu ymmärrä hölkäsen pöläystä, mutta samalla itse olen perillä kaikkien muiden touhuista (tai ainakin yritän olla). Toimin P-klubin hallituksessa sihteerinä sekä tiedotus- ja www-vastaavana. Vastuutehtäviini kuuluvat muun muassa hallituksen kokousten pöytäkirjojen kirjoittaminen, P-klubin nettisivujen ylläpitäminen ja joka tiistai viikkomailien lähettäminen. Viikkomailit ovat tapa tiedottaa jäsenistöä tulevan viikon tapahtumista. Olin ennen joka elokuussa se ylpeä Demi-kalenterin omistaja, jolta kuitenkin aina lokakuussa loppui muste jotenkin mystisesti kesken. Nykyään kalenterini ja minä olemme erottamaton duo, mistä muistuttaa hauska kommellus viime syksyltä, kun puheenjohtaja ja minä vaihdoimme kerran vahingossa kalentereita. Paniikki alkoi jo samana iltana.

Hallituksen kokouksen pöytäkirjoja kirjoittaessani otan usein mallia edellisten sihteerien töistä. Nämä toimistolla säilytettävät kansiot kätkevät sisäänsä monia aarteita ja aivan uskomattomia tarinoita, jotka ulottautuvat monien vuosien taakse. Ajan saatossa on moni asia muuttunut, mutta jopa pöytäkirjoista voi rivien välistä aistia P-klubin perinteisen yhteisöllisyyden. Kaikista pidetään huolta. Kun opiskelin avoimessa yliopistossa poliittisen historian perusopintoja, halusin ottaa kaiken selville ainejärjestöstä, jonka osaksi halusin jo silloin. Kuullessani P-klubin olevan perinteitä vaaliva ainejärjestö aloin jo hieman huolestumaan, että mihin konservatiivikerhoon olen oikein liittymässä. En ole koskaan luokitellut itseäni perinteikkääksi ihmiseksi. Jos jokin asia ei mielestäni toimi tai miellytä, haluan muuttaa sen. Perinteistä öyhöttäminen kuulosti mielestäni typerältä ja turhalta. Jo ensimmäisenä päivänä kuitenkin huomasin, kuinka aiheeton huoleni oikein oli. P-klubi on ainejärjestö, joka mukautuu jäsenistönsä näköiseksi.

Ajan saatossa on moni asia muuttunut, mutta jopa pöytäkirjoista voi rivien välistä aistia P-klubin perinteisen yhteisöllisyyden. Kaikista pidetään huolta.”

10


Mitä ne perinteet sitten ovat? Ei tähän mitään oikeaa ja yksiselitteistä vastausta löydy. Jollekin perinteet tiivistyvät P-klubin sitsikulttuuriin, osalle ne merkitsevät baari-iltojen jälkeisiä toimistojatkoja ja toisille taas sitä tunnetta, kun vappuna saa laittaa kauniin ylioppilaslakin päähän Leninin patsaalla ja nauttia päivästä rakkaiden klubilaisten kanssa. Minulle sana ”perinne” symboloi P-klubin hyvää yhteishenkeä, joka hehkuu esimerkiksi edellä mainituissa skenaarioissa, mutta myös koko P-klubin toiminnassa. Kyse ei ole siitä, etteikö asioita saisi muuttaa, vaan siitä, että pidetään kiinni niistä, jotka saavat P-klubin tuntumaan jo lähes toiselta perheeltä. Fuksisyksynä minut otettiin hyvin vastaan ja sain paljon uusia ystäviä ikään, sukupuoleen tai vuosikurssiin katsomatta. Siniset Lehvät ovat antaneet minulle paljon hyvää ja yliopistolla kulkiessani kannan Sinisiä Lehviä ylläni ylpeydellä. Aivan kuten avoimen yliopiston opiskelijana haaveilinkin. Fuksivuosi oli elämäni tapahtumarikkain ja mieleenpainuvin vuosi – toivon sinulle samaa. Mahatma Gandhia lainatakseni: ”Elä niin kuin kuolisit huomenna. Opi niin kuin eläisit ikuisesti.” Tervetuloa P-klubiin!

Noora Reiman Kirjoittaja on 2. vuoden poliittisen historian opiskelija ja hallituksen sihteeri, tiedotusja www-vastaava. Nooran bongaat Turussa todennäköisimmin kahviloissa, Macciavellin salaattibaarin jonossa tai Marimekon myymälässä. Rakastaa viherkasveja, sadepäiviä ja väärinkerrottuja vitsejä.


Osaksi P-klubia! Paljon onnea sisäänpääsystä ja tervetuloa P-klubiin! Pääsykoerupeama on nyt ohi ja on aika kääntää katse kohti tapahtumantäyteistä syksyä ja alkavia opintoja. Syksyllä pääset osaksi P-klubia, joka yhtenä aktiivisimmista ainejärjestöistä järjestää opintojen vastapainoksi jäsenistölleen paljon erilaisia tapahtumia ja toimii korvaamattoman tärkeänä yhteisönä koko opintojen ajan. P-klubin jäsenyys on voimassa valmistumiseen asti.

P

-klubin jäsenille on luontaista, ja jopa suotavaa, tunnustaa väriä. P-klubin jäsenenä pääset ylpeästi kantamaan lehvillä koristettuja sinisiä haalareita, jotka toimivat pukukoodina useimmissa tapahtumissa. Haalarit pelastavat monelta asukriisiltä, mutta erityisesti ne heijastavat yhteisöllisyyttä ja erottavat p-klubilaiset muista opiskelijoista. Haalarit myös täyttyvät opiskeluvuosien aikana haalarimerkeistä, joista ensimmäiset saat heti klubipaketin mukana. Haalareiden lisäksi jokaiselta klubilaiselta on hyvä löytyä Pieni Sininen eli P-klubin laulukirja, joka sisältää akateemisia juomalauluja. Pieni Sininen kiertää klubilaisen mukana sitseillä eli akateemisilla pöytäjuhlilla, joissa syödään, juodaan ja erityisesti lauletaan sekä tietysti nautitaan muiden klubilaisten seurasta. Sitsilaulujen lisäksi Pieni Sininen täyttyy myös muistoista, sillä se täyttyy ajan myötä klubitovereiden tervehdyksistä, joita on hauska lueskella jälkikäteen. Haalarit, P-klubin haalarimerkit ja Pieni Sininen ovat siis tärkeitä varusteita kaikille klubilaisille, ja ne heijastavat yhteenkuuluvuutta, jota ei P-klubista puutu. P-klubista tulee varmasti myös kaikille teille hyvin tärkeä ja merkityksellinen yhteisö, ja haluan vielä kerran toivottaa kaikki lämpimästi tervetulleiksi. Nähdään syksyllä!

12

Ella Ikävalko 3. vuoden valtio-opin opiskelija sekä P-klubin taloudenhoitaja ja YOV-vastaava. Ex-tamperelainen, joka tykkää juosta pallon perässä, katsoa huonoa tosi-tv:tä ja siteerata liiallisuuksiin saakka Kumman Kaata.


Hinnasto P-klubin jäsenyys: 20 € Klubipaketti: 62 € (sis. haalarit, laulukirja, Index-kirjaimet ja muita haalarimerkkejä) Molemmat (jäsenyys + klubipaketti) yhteensä 82 € Erikseen ostettuina: Haalarit: 42 € Laulukirja: 12 € Index-kirjaimet (5kpl): 5 € Muut haalarimerkit jäsenille/muille: 2,5 €/3 € Maksuohjeet: Saaja: Turun yliopiston Politiikan tutkimuksen klubi ry. Tilinumero: FI15 5711 1320 0037 80 Viesti: Oma nimi + maksettava artikkeli (esim. ”Ella Ikävalko, molemmat”) Voimme tarvittaessa myös sopia osamaksusta. Jos haluat maksaa osissa, otathan yhteyttä mahdollisimman ajoissa taloudenhoitajaan Ella Ikävalkoon eiikav@utu.fi. Huom! Maksettuasi jäsenmaksun muista ilmoittautua P-klubin jäsenrekisteriin lähettämällä nimesi, osoitteesi (myös kotikunta!), sähköpostiosoitteesi ja puhelinnumerosi P-klubin sihteerille Noora Reimanille osoitteeseen nkreim@utu.fi. Tiedot tarvitaan P-klubin jäsenrekisteriä varten, eikä niitä levitetä sen ulkopuolelle.

13


Kopoilusta Teksti: Aini Laakso, Veera Kärkkäinen Kuvat: P-klubi, Liina Nurmi Hei uusi opiskelija! Heti opintojen alussa sana koulutuspolitiikka saattaa tuntua hieman vieraalta ja monimutkaiselta käsitteeltä ainejärjestön toiminnassa, mutta sen ydin on oikeasti hyvin yksinkertainen. Juuri sinulla on tärkeä rooli kopojen eli koulutuspoliittisten vastaavien toiminnassa. Yksi P-klubin tärkeimmistä tehtävistä on sen rooli jäsenistön edunvalvojana. Edunvalvonta on keskeinen osa koulutuspolitiikkaa, joten edunvalvonnan voi nähdä kopojen erityisalana. Edunvalvonnan lisäksi kopot pyrkivät vaikuttamaan opintoihin ja toimimaan koko jäsenistön äänenä ja viestinviejänä niin filosofian, poliittisen historian ja valtio-opin laitokselle kuin koko yliopistolle. Koulutuspolitiikka on siis keskeinen osa opiskeluelämää ja lähellä meitä kaikkia opiskelijoita! Kopojen ehkä näkyvin toiminta koskee juuri yhteydenpitoa valtio-opin ja poliittisen historian henkilökunnan kanssa. Kopot muun muassa keräävät palautetta opinnoista ja vievät sen laitokselle koosteina sekä ovat läsnä henkilökunnan oppiainekokouksissa. Tiivis yhteistyö takaa sen, että opiskelijat ovat mukana laitoksen päätöksenteossa ja opintoja pystytään viemään myös opiskelijoille mieluisaan suuntaan. Poliittisen historian ja valtio-opin henkilökunnan lisäksi kopot tekevät yhteistyötä erityisesti Indexin, eli yhteiskuntatieteellisen tiedekunnan kattoainejärjestön, sekä Turun yliopiston ylioppilaskunnan (TYY) koulutuspoliittisten sektoreiden kanssa.

Vuosittaisen opintopalautekyselyn lisäksi kopot keräävät jatkuvasti myös tenttipalautetta, jota opiskelijat voivat antaa P-klubin nettisivujen kautta. Aktiivinen palautteen jättäminen onkin erityisen suositeltavaa, jotta sitä voidaan käyttää tehokkaasti kurssien sisällön parantamiseen. Kopot tarvitsevat tenttipalautetta myös tenttikysymysarkiston päivittämistä varten, jotta arkisto pysyisi ajan tasalla. Tenttipalaute on konkreettinen keino vaikuttaa! Palautteen keruun lomassa P-klubin kopot järjestävät useita tapahtumia vuoden aikana. Syksyllä fuksit pääsevät tekemään tuttavuutta henkilökuntaan yhteisissä pikkujouluissa, ja keväällä tutustuminen jatkuu rennosti perinteikkään ja rennon saunaillan merkeissä. Lisäksi kopot järjestävät vuoden aikana Viini ja valitus -iltoja, joissa palautetta opinnoista voi antaa viinin ja hyvän seuran siivittämänä. Ajankohtaisten koulutuspoliittisten asioiden äärelle kokoonnutaan myös muutaman kerran vuodessa kopotoimikunnissa. Kopot auttavat uusia opiskelijoita alkuun myös sivuaineiden valinnassa sivuaineinfon kautta heti syksyllä. Ennen pääainevalintaa kopot järjestävät pääainevalintainfon, jossa eritellään poliittista historiaa ja valtio-oppia erillisinä pääaineina. Älä siis huoli, pääset kyllä opintojesi alkuun sekä vaikuttamaan niiden kulkuun melko vaivattomasti!

Aini Laakso on 3. vuoden valtio-opin opiskelija, valtio-opin koulutuspoliittinen vastaava sekä IAPSS-vastaava. Haaveilee säännöllisen pitkistä yöunista sekä vaihtoon lähdöstä, mutta kandin takia tyytyy vielä vuoden vaihto-opiskelijoiden tuutoroimiseen ja IAPSS-vastaavan tehtäviin.

14


Veera Kärkkäinen on 2. vuoden poliittisen historian opiskelija ja hallituksessa poliittisen historian koulutuspoliittinen vastaava. Hän ymmärsi vuosi sitten muuttaa Suomen oikeaan pääkaupunkiin, mutta pitää ylpeänä kiinni savolaisista juuristaan ja hauskuuttaa ystäviään savolaisilla sanavalinnoillaan. Veeralta saa vinkkejä opintojen lisäksi myös täydellisen viinin valintaan.

15


B

I

L

E

E

T

P-klubin malliin

Moikka ja lämpimästi tervetuloa P-klubiin! Me ollaan teidän juhlavastaavat eli festikset, Liina ja Juli. Tarkoituksena on vähän avata teille, uusille fukseille, P-klubin perinteisestä juhlinnasta sekä tapahtumista. Kuten sanottu olemme pieni, mutta aktiivinen ainejärjestö ja tapahtumakalenteriimme mahtuukin varmasti jokaiselle jotakin mieleistä. Tapahtumiin kannattaa ehdottomasti osallistua aktiivisesti, koska ne ovat loistava mahdollisuus tutustua muihin klubilaisiin ja saada opiskeluajasta kaikki irti!


Festisten päätehtävänä on järjestää ympäri vuoden sitsejä jäsenistölle sekä vuosijuhlat aina syksyisin. Sitsit ovat klubin suosituin ja perinteisin tapahtuma – syystäkin. Ensimmäisen kokemuksenne sitsaamisesta saattekin jo fuksiviikolla, jolloin opitte P-klubin perinteikkäästä sitsikulttuurista ja -etiketistä, jotka ovat klubilaisille hyvin tärkeät! Fuksisitseistä seuraavat sitsit ovat jässyt eli jäsenistösitsit, joista voit saada lisämakua sitsaamiseen. Syksyn viimeinen ja railakkain tapahtuma on pikkujoulusitsit Kirkkotiellä jatkoineen. Fuksisitsien lisäksi fuksiviikolla teidät kastetaan virallisesti p-klubilaisiksi kastajaisissa. Myöhemmin syksyllä te fuksit pääsette järjestämään meille kostajaiset!

Myöhemmin syksyllä te fuksit pääsette järjestämään meille kostajaiset! Keväälle on tiedossa myös toiset jässyt sekä alumnisitsit, joilla pääsee sitsaamaan P-klubin vanhojen opiskelijoiden kanssa. Alumnisitsejä seuraa myös jatkot klubilaisten kesken. Keväälle on tapahtumakalenterissa varattu myös odotetut kaverisitsit, joihin klubilainen saa ottaa kaverin klubin ulkopuolelta. Klubilaisten sitsien lisäksi järjestämme myös poikkitieteellisiä sitsejä, joissa voi saada katsausta myös muiden ainejärjestöjen sitsietikettiin. Järjestämme aktiivisesti myös baaribileitä muiden ainejärjestöjen kanssa, kuten tänä vuonna ystävänpäiväsitsien jatkot, perinteeksi muodostuneet rapusitsit ja jatkot SF-klubbenin kanssa. Myös Lexin kanssa järjestetään Plexit ja vappuviikolla sitsataan yhdessä. Myös Lygas tulee sinulle varmasti nopeasti tutuksi ja kotoisaksi!

Syksyn yksi hienoimmista tapahtumista on vuosijuhlat, jotka järjestetään marraskuun alussa. P-klubi täyttää tänä vuonna 44 vuotta. Vuosijuhlan jälkeen seuraavana päivänä vietämme perinteistä sillistä eli silliaamiaista salaisessa paikassa. Silliksellä syödään sekä jatketaan rennosti juhlintaa!

Vappu ottaa, mutta erityisesti antaa! Keväällä lukuvuosi huipentuu vappuviikkoon, joka on varmasti monen klubilaisen suosikki tapahtuma. Vappuun mennessä kannattaa tentit suorittaa alta pois, jotta vappuviikon, erityisesti fuksivapun, saa kokea ilman stressiä ja voi antautua vappuhuumalle. Vapun starttaa TP eli Trivial Perseet, joka on erittäin hauska rastikierros. Seuraavana päivänä vietetään TP-sillistä grillailun ja chillailun merkeissä. Viikon aikana lähdetään myös risteilylle juhlimaan vapun laivaseminaaria. Perinteisesti pelaamme lisäksi Kritiikkiä vastaan pesisottelun sekä sitsaamme Lexin kanssa Kirkkotiellä. Vappuaattona klubi kokoontuu vappuboolille, jonka me festikset olemme salaisella reseptillä valmistaneet. Tämän jälkeen siirrytään Taidemuseonmäelle lakitukseen. Vappu ottaa, mutta erityisesti antaa! Vapun jälkeen kokoonnumme Aurinkolahteen kevään viimeiseen tapahtumaan, kevätkeittoon, jossa jälleen pääsee halutessaan sitsaamaan. Lisäksi Aurinkolahti tarjoaa mahdollisuuden saunomiseen, uimiseen ja grillaamiseen! Vielä kerran, sydämellisesti tervetuloa P-klubiin! Nähdään fuksiviikolla, odotamme innolla!

i

n

i ja Julian

iina Nurm Teksti: L

b vat: P-klu u K n e n a Reuna

17


Klubilaista

kulttuuria

Teksti: Aaro Tarvainen Kuvat: P-klubi, Liina Nurmi P-klubin tapahtumakalenteri on tunnetusti täynnä juhlintaa ja liikuntaa, tämän lisäksi kattavaan ohjelmistoon on myös sisällytetty kulttuuria. Kulttuuriaktiviteetit tarjoavat monipuolisesti jäsenistölle tekemistä muun muassa teatteri- ja museovierailujen sekä vaalipaneelien kautta. Yliopisto alkaa ja kaikki ovet ovat avoinna! Tulevaisuus säkenöi kirkkaasti tulevan valtiotieteen maisterin silmissä. On siis parempi laittaa päähän aurinkolasit ja suunnata kulttuurikierrokselle! Syksyllä aloittavat opiskelijat pääsevät tutustumaan Turun kulttuuritarjontaan Turku tutuksi -kierroksella, joka perehdyttää kulkijan paikallisiin museoihin ja taidegallerioihin. Kierros on erityisen hyödyllinen varsinkin ulkopaikkakunnilta muuttaneille, sillä kierroksen kohteet ovat yleisesti tunnettuja maamerkkejä Turussa.

mahdollisuus mitata yleistietoa Trivial Pursuitissa tai päästää valloilleen sisäisen kapitalistinsa ja päihittää muut klubilaiset Monopolyssa. Rento ja rauhallinen tapahtuma on hyvää vastapainoa aktiiviselle opiskelulle. Viini-illat sen sijaan tarjoavat jäsenistölle sivistyneen perehdytyksen viinien lumoavaan makumaailmaan. Mikä olisikaan parempaa kuin nauttia hyvästä viinistä, juustoista ja viinirypäleistä mukavassa seurassa. Viiniasiantuntijoiden vinkit antavat kokonaisvaltaisen näkökulman kyseistä eliksiiristä ja ehkäpä löydät itsellesi uuden suosikkiviinin.

P-klubissa järjestetään myös peli- ja viini-iltoja. Kaksi kertaa vuodessa järjestettävä peli-ilta on oiva

Syksyn tullen jäsenistön argumentaatiokykyjä mitataan myös perinteisessä P-klubin väittelyillassa.

Kulttuurivuoden merkittävin tapahtuma on kumminkin P-klubin vapun aloittava Trivial Perseet!

18


Väittelyn aiheet voivat olla mitä vain Disney-hahmojen paremmuuden ja rock-musiikin nuorisoa turmelevan vaikutuksen välillä. Väittelyillan voittaja pääsee osaksi historiaa sekä saa mainetta, kunniaa ja nimensä erityisen kiiltävään pokaaliin, joka on näytillä ylväästi klubin toimistolla. Kulttuurikalenteriin kuuluu myös ajankohtaisia ja virallisia keskustelutilaisuuksia sekä vaalipaneeleita. Tästä esimerkkinä P-klubi järjesti keväällä yhteistyössä TYY:n kanssa onnistuneen eduskuntavaalipaneelin, joka keräsi hyvän suosion ja kävijämäärän.

sekä laaja-alaista yleistietämystä. Trivial Perseet on P-klubin tapahtumista suurin sekä poikkitieteellisin, siksi se onkin usein myyty loppuun muutamissa minuuteissa. P-klubin kulttuuritarjontaan voi itse vaikuttaa ehdottamalla uusia kulttuuritapahtumia kulttuurivastaavalle sekä tarjoamalla parannusehdotuksia perinteisiin tapahtumiin. Erittäin suuret onnittelut fukseille opiskelupaikasta, syksyä odotellessa.

Syksyisin järjestetään myös kulttuuriekskursio vaihteleviin kohteisiin. Aikaisemmilla ekskursioilla on käyty esimerkiksi drinkkikoulutuksessa, ajankohtaisohjelman tv-kuvauksissa sekä teatterissa. Keväällä P-klubi järjesti myös kaksi ekskursiota Turussa, joista toinen sijoittui Wäinö Aaltosen museossa pyörivään, henkeäsalpaavaan valokuvataidenäyttelyyn sekä yhteiskuntatieteellisen ja opettajankoulutuslaitoksen yhteiseen speksiin eli I/O-speksiin. Syksyn kulttuuriekskursiota odotellessa! Kulttuurivuoden merkittävin tapahtuma on kumminkin P-klubin vapun aloittava Trivial Perseet! Pelin tarkoituksena on kiertää kampusaluetta pelilaudan mukaisesti ja vastata tuttuihin Trivial Pursuit kysymyksiin joukkueena. Voittoon vaaditaan antaumuksellista pukeutumista, omistautumista teemaan, mieletöntä ryhmähenkeä, kattavia lahjuksia

Aaro Tarvainen on toisen vuoden valtio-opin opiskelija ja hallituksen kulttuuri- ja ekskursiovastaava. Toimituskunnan sanojen mukaan Aaro on ”Kotkan poika ilman siipii”.


Mikä ihmeen ekskursio? P-klubin jokavuotisiin tapahtumiin kuuluu kaksi ekskursiota, toinen jonnekin päin Suomea ja toinen jonnekin päin ulkomaita. Ekskursioiden ideana on tutustua työelämäkohteisiin, vieraan maan kulttuuriin sekä viettää aikaa yhdessä myös toimiston ja Turun rajojen ulkopuolella. Ekskursioiden järjestämisestä sekä käytännön asioista vastaavat P-klubin hallituksen kaksi ekskursiovastaavaa. Tänä vuonna suuntasimme kotimaanekskursiolla perinteisesti Helsinkiin. Työelämäkohteiksi valikoitui Fingo ry, ympäristöministeriö, CMI, ulkoministeriö ja Tekir. Ajankohtaisuuden vuoksi halusimme kiinnittää vierailullamme huomiota ilmasto- sekä kehitysapukysymyksiin. Saimme myös arvokasta tietoa, minkälaista kyseessä olevissa työpaikoissa on työskennellä sekä minkälaisia harjoittelupaikkoja kohteet tarjoavat opiskelijoille. Kohtasimme myös matkallamme P-klubin alumneja. Kaksipäiväisellä ekskursiolla ehdimme myös harjoittamaan ulkosuhteita pitämällä yhteiset juhlat Helsingin ystäväainejärjestöjen VOOn ja Polhon kanssa. Perjantaina työelämävierailujen jälkeen osa ekskuporukasta meni vielä ilmastomarssiin sekä ihailemaan Kiasman nykytaideteoksia. Syyskuussa lähdemme ulkomaanekskursiolle Tšekin pääkaupunkiin Prahaan muutamaksi päiväksi. Aiemmin P-klubin ekskursiot ovat suuntautuneet muun muassa Bukarestiin, Varsovaan, Berliiniin sekä Lissaboniin. Odotamme ekskursiolta kiinnostavia työelämäkohteita, paljon kulttuuria, rentoa yhdessäoloa, lämpimiä syysiltoja sekä hyvää ruokaa ja juomaa! Syksyn ekskursioille ilmoittaudutaan jo keväällä, joten ensi syksyllä et valitettavasti vielä pääse osallistumaan, mutta heti keväällä voit osallistua kotimaanekskursiolle! Ekskursioiden ohella P-klubin vuosi on täynnä hauskoja tapahtumia, joihin suosittelemme osallistumaan. Tervetuloa ja nähdään syksyllä!

20

Teksti: Linda Kujander, Aaro Tarvainen Kuvat: Linda KujanderVu or el a ra

T Ku eks va ti: t: Lin Li d nd a a Ku Ku ja ja nd nd e er r, S aa

Rahankerjääjien pyhä kolmio

– tietoisku varainhankinnasta

Varainhankinta on yksi P-klubin toimintaedellytyksistä ja näin yksi tärkeimmistä pesteistä hallituksessa. Siksi meitä varainhankkijoita onkin kolme. Varainhankinnalla katamme muun muassa klubin yleisen toiminnan, Walpon painatuksen sekä vuosijuhlien kuluja. Varainhankintaa harjoitetaan monin eri tavoin, mutta pääosin saamme rahaa mainosten, sponsoreiden sekä lahjoitusten muodossa. Käytännössä tämä tarkoittaa sähköposteja, puheluita ja yritysvierailuja. Tämän lisäksi teemme yhteistyötä eri baarien ja ainejärjestöjen kanssa baaribileiden järjestämisessä. P-klubilla on paljon eri tuotteita, joita jäsenistö voi ostaa, kuten haalarimerkkejä ja vaatteita. Joka kevät, ennen vappua, julkaisemme myös uuden klubituotteen. Tänä vuonna se oli lehviä kantava sininen termosmuki, jonka sinäkin fuksi voit ostaa P-klubin toimistolta! Kysy myös rohkeasti muiden tuotteiden perään. Tervetuloa P-klubiin!

22


P-klubi ja ystävät Teksti: Saara Vuorela Kuvat: Unsplash, P-klubi P-klubi tunnetaan aktiivisena ainejärjestönä, jolla on monia perinteikkäitä tapahtumia aina alkaen elokuun fuksiviikosta ja päättyen lukukauden viimeiseen tapahtumaan: kevätkeittoon. Vaikka klubilainen sydän sykkiikin sinisenä, kannattaa omien tapahtumiemme ohella tutustua myös muiden ainejärjestöjen kanssa yhteistyössä järjestettyihin rientoihin. Parhaimmillaan näissä tapahtumissa saa uusia poikkitieteellisiä kavereita ja solmittua jopa loppuelämän kestäviä ystävyyssuhteita. Ulkosuhdevastaavana tehtäviini kuuluu näiden yhteisten tapahtumien järjestäminen muiden ainejärjestöjen kanssa. Tärkein tehtäväni on solmia ja ylläpitää klubin ulkosuhteita sekä pyörimällä muiden järjestöjen tapahtumissa, sähköposteja lähettämällä ja yhteisiä kemuja suunnittelemalla että edustamalla muiden P-klubin hallituslaisten kanssa ystävyysainejärjestöjen vuosijuhlilla. P-klubi järjestää Turussa tapahtumia ja toimii yhteistyössä lukuisten ainejärjestöjen kanssa. Klubille läheisimpiä ystävyysainejärjestöjä ovat rakas tiedekuntajärjestömme Index ja siihen kuuluvat ainejärjestöt, oikeustieteen opiskelijoiden ainejärjestö Lex, Åbo Akademin yhteiskuntatieteiden opiskelijoiden ainejärjestö Sf-klubben sekä toimistonaapurimme yleisen historian opiskelijoiden ainejärjestö Kritiikki. Turkulaisten ainejärjestöjen lisäksi olemme yhteydessä Suomen muihinkin valtiotieteellisiin ainejärjestöihin, joista aktiivisimmin toimimme yhteistyössä Helsingin yliopiston ainejärjestöjen POLHO:n (poliittisen historian opiskelijoiden) ja VOO:n (valtiotieteiden opiskelijoiden) kanssa. Heidän kanssaan juhlimme muun muassa joka vuosi järjestettävän Helsinki-ekskursion yhteydessä Kuppalassa. Vaikka klubi järjestääkin toinen toistaan huikeampia tapahtumia, kannustan sinua, ihana uusi fuksimme, käymään poikkitieteellisissä riennoissa, sillä niistä voi saada aivan mahtavia uusia, ainejärjestöjen rajoja ylittäviä ystäviä! Samalla pääset tutustumaan myös muiden ainejärjestöjen toimintaan ja meininkeihin. Lämpimästi tervetuloa ja mahtavan paljon onnea pääsystä maailmaan parhaimpaan ainejärjestöön. Syksyllä nähdään!

23


!

A U M E I R N A N N U K I I L Teksti: Oliver Pitkänen Kuvat: P-klubi, Aini Laakso

J

ottei takapuoli puutuisi liikaa luentosaleissa ja kirjastossa istumisesta, tarjoaa P-klubi jäsenistölleen myös mahdollisuuden urheilla ja liikkua mahtavassa seurassa sopivan rennolla otteella. Liikkuminen onkin mitä parhain tapa pitää pieni tauko opinnoista, sillä sen lisäksi että P-klubin liikuntatapahtumissa on takuulla hauskaa, on liikunnalla itsessään erittäin positiiviset vaikutukset niin henkiseen kuin fyysiseen terveyteen, että oppimistuloksiinkin. Lisäksi urheilu on loistava keino rikkoa jää uusien tuttavuuksien kanssa ja tutustua muiden vuosikurssien opiskelijoihin, joita et omilla kursseillasi muuten edes näkisi. Liikuntatapahtumissa tärkeintä onkin hauskan pitäminen ja yhteisöllisyys. P-klubin liikuntatoimintaan sisältyy viikoittaiset liikuntavuorot, ystävyysottelut muita ainejärjestöjä vastaan, liikuntaekskursiot ja lajikokeilut, sekä Turun yliopiston ja Åbo akademin opiskelijoiden yhteinen CampusSport Cup -turnaus. P-klubin liikuntatoiminnan ytimessä on kerran viikossa järjestettävä liikuntavuoro, jolle osallistuminen on ilmaista kaikille p-klubilaisille. Liikuntavuoro pidetään viikoittain samaan aikaan Iskerin liikuntasalissa, joka sijaitsee Proffan kellarin yläkerrassa, Rehtoripellonkadulla. Liikuntavuoron tarkemmasta ajankohdasta tiedotetaan vielä syyslukukauden alussa. Vuoroilla pelaamme pääasiassa palloilulajeja

kuten esimerkiksi lentopalloa, salibandyä, futsalia ja koripalloa, mutta ajoittain ohjelmassa on myös aivan muuta. Vuorojen ohjelmasta tiedotetaan kaikille jäsenille P-klubin sähköpostilistalla. Liikuntavuoroilla pelataan hyvinkin rennolla otteella, höntsämeiningillä, joten vuoroille ovat tervetulleita aivan kaikki, olit päivän lajissa sitten puoliammattilainen tai ensikertalainen. Iskerin salista löytyy pelivälineet ja mailat lajiin kuin lajiin, eli mukaan tarvitset vain itsesi. Liikuntavuorojen lisäksi teemme vuoden aikana useamman liikuntaekskursion, eli vierailun kokeilemaan porukalla jotain eksoottisempaa lajia. Vuosien varrella ekskursiokohteita ovat olleet mm. ilmajooga, kiipeily ja boulderointi, lasersota ja avantouinti. Tämän lisäksi urheilukalenteriin sisältyy useampi ystävyysottelu eri lajien merkeissä. Ystävyysottelut pelataan hyvässä hengessä, mutta kuitenkin voittaminen kirkkaana mielessä! Heti alkusyksystä lähdemme Helsinkiin pelaamaan jalkapallo-ottelun Eduskunnan urheilukerhoa vastaan, ja pelin päätteeksi pääsemme vielä tutustumaan eduskunnan virkamiehiin ja heidän työhönsä. Keväällä pelataan sisarainejärjestöämme, Åbo Akademin yhteiskuntatieteilijöiden SF-Klubbenia vastaan futsalottelu, ja vielä vappuna yleisen historian opiskelijoiden Kritiikki ry:tä vastaan pesäpallo-ottelu.

P-klubi pelaamassa Eduskunnan Urheilukerhoa vastaan syksyllä 2017 (7-1 voitto!).


P-klubin mustapaidat, La Furia Negra, osallistuu myös Turun yliopiston ja Åbo akademin opiskelijoiden yhteiseen, koko lukuvuoden ajan käynnissä olevaan CampusSport Cup -kisaan, jossa lukuisissa eri joukkuelajeissa kilpaillaan kampuksen urheilumestaruuden voitosta. Lajeja ovat mm. jalkapallo, lentopallo, futsal, salibandy ja pesäpallo, joista kutakin pelataan muutaman viikon ajan kestävän lajikohtaisen turnauksen ajan. Lukuvuoden lopuksi kaikissa lajeissa parhaiten pärjännyt joukkue kruunataan kampuksen mestareiksi. P-klubin toiminnan lisäksi opiskelijaurheilua on saatavilla Turun korkeakoulujen liikuntapalveluiden, eli CampusSportin kautta. CampusSport tarjoaa runsaasti erilaisia liikuntatunteja, -kursseja, sekä laadukkaat liikunta- ja kuntosalit opiskelijoiden käyttöön, ja vielä erittäin opiskelijaystävälliseen hintaan. 66 euron lukukausimaksulla käytössä on kuntosalit ja suuri määrä erilaisia liikuntatunteja zumbasta kuntonyrkkeilyyn ja koripallosta hot yogaan. Lisäksi tarjolla on erilaisia maksullisia kursseja ja tunteja. Kannattaa tutustua tarkemmin CampusSportin nettisivuilla ja ottaa CampusSportin some-kanavat haltuun! Tässä siis nopea katsaus liikuntamahdollisuuksiin P-klubissa. Lajitoiveita liikuntavuoroille ja ekskursioille, tai vaikka ehdotuksia aivan uudenlaisista ideoista saa aina tulla esittämään liikuntavastaavaa hihasta vetämällä. Onnittelut vielä niin opiskelupaikasta kuin erinomaisesta valinnasta liittyä joukkoomme.

Oliver Pitkänen opiskelee toista vuotta poliittista historiaa ja on P-klubin hallituksen liikuntavastaava ja lippu-upseeri. On intohimoinen joka lajin höntsäurheilija, mutta ammattiurheilusta pihalla kuin lumiukko. Huhupuheista huolimatta syntyperäinen turkulainen ja harvinaisen ylpeä asiasta. On oman elämänsä ihmemies MacGyver, partiopoika ja omistaa P-klubin leveimmän hymyn.

Tervetuloa mukaan, nähdään syksyllä!

P-klubin ja SF-klubbenin joukkueiden yhteiskuva kevään 2019 SF futsalin jälkeen.

25


SYY:tä - Skarppia! - P-klubin virallinen työmies ja alumnivastaava Teksti: Ville Karppi Kuva: Liina Nurmi

H

ei! Onneksi olkoon opiskelupaikasta ja tervetuloa P-klubiin. Yliopistoelämään askeleen ottaminen voi tuntua Matti Nykäsen sanoin pitkältä hypyltä tuntemattomaan. Kyseessä kuitenkaan ei ole mikään syöksyminen huutaen mustaan aukkoon – ainakaan negatiivisessa mielessä. Elämässä uuden lehden kääntäminen sinisiin lehviin saattaa tuntua stressaavalta. On paljon käytännön asioita järjesteltävänä, tulee paljon uutta omaksuttavaa tietoa, sekä samaan aikaan pitäisi tutustua uusiin ihmisiin ja vieläpä tehdä sitä itseään, opiskella. Yksi tunnetuimmista turkulaisista, Mauno Koivisto, totesi aikoinaan, että jos varmuutta siitä miten asiat tulevat menemään ei ole, tulee olettaa kaiken menevän hyvin. Tämä pitää paikkaansa jo ensimmäisestä päivästä, kun istut Publicum -rakennuksen Mauno Koivisto -salissa ja myöhemmin päivällä liityt P-klubin sinisten lehvien joukkoon. Rohkeasti vain, et ole ainoa sininen lehvä, joka on värissyt alussa! Olemme toisiamme varten. Yliopistomaailman hallintohimmeli saattaa tuntua yhtä sekavalta kuin se toinen, jonka huipulla seisoi aikoinaan Himmleri. Järjestöjä ja toimijoita on kuin liaaneja viidakossa. Älä huoli, me kaikki olemme samassa veneessä. Tässä veneessä P-klubin työelä-

mä- ja alumnivastaava nimensä mukaisesti pitää yllä jäsenistön työelämävalmiuksia sekä kontakteja järjestämällä tilaisuuksia nykyisten ja entisten opiskelijoiden välillä. Tämän lisäksi työelämä- ja alumnivastaava toimii P-klubin edustajana SYY-Turussa, eli Suomen yhteiskunta-alan ylioppilaat ry:ssä. Tämä konklaavi valvoo jäsentensä etuja, tarjoaa tietoa koko opiskeluja työuran matkan, sekä järjestää tapahtumia. Hallintohimmelissä SYY-Turun yläpuolella on LSYKA, eli Lounais-Suomen yhteiskunta-alan korkeakoulutetut ry. ja tämän yläpuolella YKA, eli Yhteiskunta-alan korkeakoulutetut ry. Tätä kaikkea pyörittää liittohallitus, lyhennettynä hieman humoristisesti LIHA. Kannattaa ensimmäisenä vuotena luoda laadukas kokonaiskuva kaikesta toiminnasta käydä katsomassa sitä, niin P-klubissa, SYY-Turussa, kuin muissakin järjestöissä. …ja jos intoa riittää kuin viisivuotiaalla ja tarinaa syntyy kuin Jaajo Linnonmaalla, kannattaa kirjoittaa juttuja P-klubin ikiomaan Walpo-lehteen, jota sinäkin nyt pitelet kädessäsi. Voit myös pitää käsissäsi P-klubin tulevaisuutta ja kannatella P-klubin toimintaa lähtemällä jossain kohtaa mukaan ainejärjestön hallitukseen. Tule, näe ja koe - minä tulin, näin ja voitin!

Ville Karppi on 2. vuoden poliittisen historian pääaineopiskelija. Hän toimii P-klubin hallituksessa työelämä- ja alumnivastaavana. Lisäksi hän avustaa varainhankinnassa ja toimii P-klubin edustajana SYY-Turussa (ilman hyvää SYY:tä?!). Hänet saattaa tavata myös Walpon kokouksissa laukomassa ihmisille puujalkavitsejä. 26WALPO

- P-klubin oma äänenkannattaja - matalan kynnyksen journalismia - ponnahduslauta tulevaisuuteen

”Kiinnostaako sinua laadukkaan opiskelijajournalismin luominen? Onko mielesi päällä asioita, joita haluat ehdottomasti päästä jakamaan maailmalle? Haluatko saada arvokasta työkokemusta media-alalta ja päästä näkemään, kuinka lehti luodaan? Sinua on onnistanut, sillä Walpo hakee juuri nyt uusia kirjoittajia toimituskuntaansa!”

M

uun muassa tällaisin viestein moni – kuten allekirjoittanutkin – tutustui ensimmäistä kertaa Walpoon, P-klubin ainejärjestöjulkaisuun. Tietysti jos olet tuleva uusi opiskelija ja luet tällä hetkellä tätä ykkösille suunnattua julkaisua, olet jo saanut ensimmäisen kosketuksen kyseiseen lehteen. Sitä voi kuitenkin pitää vasta pintaraapaisuna kokonaisuuteen nähden, jota pyrimme avaamaan tässä tekstissä. Luet juuri nyt vuoden 2019 YYA-Walpoa, joka on Walpon erikoisnumero P-klubin tuleville fukseille. Kyseessä oleva julkaisu tarjoaa näkemyksiä ja tietoa P-klubista, opiskelijan arjesta, Turusta opiskelukaupunkina sekä kaikesta muusta hyödyllisestä, josta uuden opiskelijan tulisi tietää. Juttuja on siis laidasta laitaan ja hyvä niin. Walpo nimenomaan on aina edustanut kattavaa, laajaa juttujen kirjoa julkaisuissaan, ja juttujen aiheet voivat esimerkiksi vaihdella ihan opiskelijan arkisista aiheista kovaan tieteelliseen tekstiin. Tämä on hyvin näkyvä osa juuri Walpoa ja usein kuulee mainintoja sen ”kuuluisasta matalasta kynnyksestä”. Mainittu kynnys on loistava myös siinä mielessä, että se rohkaisee uusia kirjoittajia lähtemään toimintaan mukaan, joten se vahvistaa entisestään hedelmällisten juttujen päätymistä Walpon julkaisuihin. Walpo ilmestyy viisi kertaa vuodessa, joista yksi on YYA-erikoisnumero, jota parhaillaan luet. Lopuista julkaisuista kaksi ilmestyy aina keväällä ja kaksi syksyllä, ja jokainen julkaisu tavoittaa ihmisiä ja järjestöjä ympäri Suomea. Joka lehden tuotanto seuraa

28

samaa kaavaa, jossa toimituskunta on aktiivisesti mukana lehden tuotannossa kokouksista juttujen kirjoittamiseen. Toimituskuntalaiset ovat P-klubin jäseniä, joista jokainen on erilainen ja kirjoittaa omalla tavallaan, mikä on rikastuttavaa Walpon sisältöön nähden. Kiinnostuksen kohteet vaihtelevat ja juttuja kirjoitetaan toinen toistaan erilaisimmista aiheista. Lehteen on myös mahdollista kirjoittaa toimituksen ulkopuolisena kirjoittajana ottamalla yhteyttä suoraan päätoimittajiin. Walpon toimitukseen on mahdollista hakea kaksi kertaa vuodessa järjestettävän haun kautta, josta ilmoitetaa etukäteen sähköpostissa. Tärkeintä haussa on ilmaista mielenkiinnon kohde sekä hommat, johon tahtoo hakeutua. On myytti, että hakija joutuisi vain kirjoituspuolen hommiin, sillä tehtäviä löytyy esimerkiksi kuvaamisen, somettamisen tai vaikkapa tekstien editoimisen puolelta. Walposta löytyy taatusti kaikille journalismista kiinnostaville tehtävää, joten kannattaa lähteä ehdottomasti mukaan, jos on kiinnostunut.

--jokainen on erilainen ja kirjoittaa omalla tavallaan, mikä on rikastuttavaa Walpon sisältöön nähden.”

Walpon toiminnassa on havaittavissa vahvaa yhteisöllisyyttä ja ystävällistä henkeä, kun sen tiivis toimituskunta kokoontuu suunnittelemaan juttuja seuraavia julkaisuja varten. Se on Walpon yksi suurimmista vahvuuksista. Koska toimituskuntalaisilla


kädet ovat suhteellisen vapaat, syntyy jatkuvasti uusia keskustelunaiheita, eikä ketään pakoteta toimimaan tiettyjen kehysten sisällä. Lämmin yhteishenki myös kannustaa uusia tulokkaita rohkeasti ilmaisemaan ajatuksiaan, mikä on aina lehden lopputulokselle hyvä asia. Toimituskunnassa olo ei kuitenkaan tarkoita ainoastaan kokoushuoneessa istumista ja kirjoittamista, vaan yhteishenkeä pidetään yllä erilaisin aktiviteetein vuoden aikana. Oli kyse sitten riemukkaiden ja eskaloituneiden pikkujoulujen viettämisestä jouluisin tai keväisin pidetyistä kämppäkierroksista, hauskanpito on taattua ja tapahtumista jää aina pysyviä muistoja toimituskunnalle. Kokonaisuudessaan Walpo on kirjoitusalusta, jonka tärkein tehtävä on matalalla kynnyksellään kannustaa kirjoittamisesta tai muusta journalismin osa-alueesta kiinnostunutta lähtemään mukaan toimintaan ja kokeilemaan kykyjään. Lehden tekoon osallistuu klubilaisia ja lehti tuotetaan klubilaisille, kuten myös klubin eri ystäväainejärjestöille. Inspiroiva ja ystävällishenkinen toimituskunta kannustaa kirjoittajia tuottamaan mitä mielenkiintoisempia kirjoituksia, unohtamatta ajoittaista hauskanpitoa. Kaikki, mitä Walpo sinulle voi antaa, on myös hyödyllistä myöhemmässä työelämässä. Lukekaa Walpoa ja siteeraten erästä P-klubin alumnia: ”Kirjoittakaa nyt helvetti Walpoon!”

Päätoimittajanne, Henrik Lenkkeri ja Eeva Rantanen

nostoa?

Hetki kevään kämppäapproilta.

Trattoria Romanassa syömässä porukalla.

Toimituskuntalaisia yhteiskuvassa kevään 2019 virkistystapahtumassa.

29


Index: poikkitieteellistä menoa

T

ervehdys ja onneksi olkoon vielä kerran! Suuri työ on nyt tehty, ja palkinnoksi siitä olette päässeet osaksi P-klubia ja Sinisiä lehviä. Seuraavat viikot tulevat olemaan varmasti elämäsi ikimuistoisimmat. Toivotan juuri Sinut myös tervetulleeksi Indexiin, omaan kattojärjestöösi. Olette varmaan huomanneet vanhempien opiskelijoiden haalareissa komeilevat Index-kirjaimet. Mitä ihmettä Index oikein tarkoittaa? Index on yhteiskunta- ja kasvatustieteilijöiden yhteinen tiedekuntajärjestö, jonka tehtävänä on ajaa indexläisten etua yliopistolla ja ylioppilaskunnassa, toimia tiedekunnan opiskelijoiden kokoavana voimana ja parantaa jäsenjärjestöjen välistä yhteistyötä ja tiedonkulkua. Jokaisella jäsenjärjestöllä on edustaja Indexin hallituksessa vuosittain. Tänä vuonna P-klubia edustaa Indexissä allekirjoittanut. Minun tehtävänäni on vastata tiedonkulusta P-klubin ja Indexin välillä, sekä edistää yhteistyötä. Hallitukseen valitaan myös puheenjohtaja, varapuheenjohtaja, taloudenhoitaja, opintosihteeri sekä tiedotusvastaava erikseen syyskokouksessa. Indexiin kuuluu kahdeksan ainejärjestöä. Näitä ovat P-klubin lisäksi Dialectica (filosofian opiskelijat, jotka tunnistaa mustista haalareista), Fobia (psykologian opiskelijat, heillä puolestaan on musta-violetit

30

haalarit), Putex eli logopedian opiskelijat (joilla on turkoosit haalarit), Sosiaalitieteiden klubi eli sosiaalitieteiden, sosiologian, sosiaalipolitiikan, sosiaalityön ja taloussosiologian opiskelijat (joilla limenvihreät haalarit), T-klubi eli taloustieteen opiskelijat (pinkit haalarit) ja kasvatustieteiden tiedekunnasta Katko eli yleisen kasvatustieteen, aikuiskasvatustieteen ja erityispedagogiikan opiskelijat (punaiset haalarit). Toinen Indexin tärkeä tehtävä on valvoa opiskelijoiden etua tiedekuntatasolla. Tästä tehtävästä huolehtii hallituksen opintosihteeri yhdessä koulutuspoliittisten vastaavien (kopojen) kanssa. Hallituksen opintosihteerin tehtäviin kuuluu muun muassa ajankohtaisista koulutuspoliittisista asioista keskusteleminen niin tiedekunnan henkilökunnan, kuin opiskelijoiden kanssa. Opintosihteeri tekee yhteistyötä niin TYY:n, hallopedien ja ainejärjestöjen kopojen kanssa. Indexin ensimmäinen koulutuspoliittinen tapahtuma on tiistaina 27.8. järjestettävät sivuainemessut. Index tarjoaa tapahtumia ja tekemistä laidasta laitaan. Syksyn ensimmäinen tapahtuma, ja Indexin fuksiviikot alkavat Aarteenmetsästyksellä keskiviikkona 28.8. Kaikki Indexin fuksit kokoontuvat Puolalanpuistoon, jossa sen jälkeen jaetaan poikkitie-


Keväällä järjestetty lähiöbaarikierros keräsi yli 80 indexläistä tutustumaan Turun lähiöelämään. teellisiin ryhmiin. Aarteenmetsästys muistuu hyvin mieleen omilta fuksiviikoilta, ja tässä tapahtumassa sain myös ensimmäisen kosketuksen poikkitieteellisyyteen ja siihen, kuinka hauskaa se on. Muita fuksiviikkojen tapahtumia ovat 4.9. järjestettävät kastajaiset, sekä Indexin fuksisitsit 12.9. (Save the dates).Vaikka P-klubilla on paljon omia fuksiviikkojen tapahtumia, suosittelen lämpimästi myös Indexin tapahtumiin osallistumista. Niissä karkeloissa saat takuuvarmasti uusia tuttavuuksia, ja Edulla ja Pubilla käveleminen ei olekaan enää niin uutta ja jännittävää, kun vastaan kävelee kaveri, jota moikata. Bileiden lisäksi Index järjestää esimerkiksi teatteriekskursioita ja erilaisia hyvinvointitapahtumia. Helpoiten toimintaan pääsee mukaan tulemalla rohkeasti etenkin fuksiviikkojen tapahtumiin. Index järjestää vuoden aikana myös paljon muuta, josta on helppo pysyä perillä tykkäämällä Indexistä Facebookissa, seuraamalla Instagramissa ja liittymällä sähköpostilistalle. Listalle liittymisestä ohjeet löytyvät Indexin nettisivuilta. Päivystämme myös viikoittain Publicumin neljännessä kerroksessa keskiviikkoisin klo 11-13. Tule moikkaamaan ja hakemaan kahvi luentojen välissä!

Elina Jääskeläinen Toimii P-klubin Index-vastaavana ja Indexin hallituksessa juhlavastaavana sekä ympäristövastaavana.

Onnittelut vielä kerran ja nähdään syksyllä! Terkuin Index-vastaavanne, Elina

31


THY - rakkaus historiaan yhdistää Teksti: Mari Puurunen Kuvat: P-klubi, Liina Nurmi Turun Historiallinen Yhdistys (THY) tuo yhteen historian tutkijat, opettajat, opiskelijat ja harrastajat, edistää historiantutkimusta ja historiatieteellistä harrastusta sekä ylläpitää yhteyttä alan tutkijoiden ja suuren yleisön välillä. Turun Historiallisen Yhdistyksen ydintoimintaa on erilaisten retkien ja matkojen järjestäminen, kirjojen julkaiseminen ja keskustelutilaisuuksien ja luentojen tarjoaminen jäsenilleen. Esimerkiksi THY:n järjestämä Historia Nyt! -luentosarja jatkuu syksyllä, ja jokaisesta luentokerrasta on mahdollisuus saada merkintä luentopassiin, jonka avulla voi kerryttää omaa noppamäärää. P-klubi on THY:n yhteisöjäsen. Tämä tarkoittaa siis sitä, että jokainen klubilainen kuuluu automaattisesti myös THY:n jäseneksi. THY:n hallituksessa P-klubin edustajana toimii THY-vastaava, jonka tärkein tehtävä on osallistua noin kerran kuukaudessa järjestettäviin kokouksiin. Myös THY:n tapahtumista tiedottaminen P-klubin jäsenistölle kuuluu vastaavan pestiin. Turun Historiallisen Yhdistyksen toiminta on mukavaa ja rentoa, tervetuloa mukaan uusi fuksi! Lisätietoa löydät THY:n nettisivuilta tai Facebookista, tai nykäisemällä asianomaista hihasta kampuksella.

Mari Puurunen on kolmannen vuoden poliittisen historian opiskelija ja P-klubin THY-vastaava. Mari on kotoisin Keski-Suomesta, mutta viettää tämän kesän Keski-Aasiassa.

32


Mikä ihmeen ISHA? Teksti: Luukas Salonen Kuvat: P-klubi, Liina Nurmi Tervetuloa opiskelemaan Suomen Turkuun! Vaikka olemmekin maailman parhaassa kaupungissa Aurajoen varrella ja sen lisäksi vielä maailman parhaimmassa ainejärjestössä, niin Turun yliopistossa on paljon muutakin tarjontaa. P-klubi kuuluu myös politiikan tutkimuksen tutkinto-ohjelman teemoihin liittyviin kansainvälisiin järjestöihin, joiden välisistä suhteista P-klubiin vastaavat omat toimijansa. ISHA Turku on ISHAn (International Students of History Association) paikallisjärjestö. ISHA on kansainvälinen historian opiskelijoiden järjestö ja sillä on paikallisia järjestöjä ympäri Eurooppaa. ISHA järjestää vuosittain seminaareja, joihin P-klubi kannustaa toimijoitaan matkaamaan. ISHA:n paikallisjärjestöt pyrkivät tuomaan yhteen kansainvälisistä asioista kiinnostuneita ihmisiä pienempien tapahtumien kautta. ISHA Turku järjestää vuosittain useita tapahtumia, jonne kaikki p-klubilaiset ovat tervetulleita. Kevään aikana järjestimme esimerkiksi sitsit yhdessä ESN Turun ja TYYn kansainvälisen siiven kanssa. Sitsit olivatkin oivallinen tapa tutustua Turun yliopiston ja Åbo Akademin vaihto-opiskelijoihin. Muita vuoden tapahtumia ovat olleet esimerkiksi peli-illat ja pubivisat. P-klubin jäsenet ovat samalla myös ISHA Turun jäseniä, mutta tapahtumiin ovat tervetulleita myös järjestön ulkopuoliset. ISHA Turun toiminnassa on mukana useita ainejärjestöjä Turun yliopistosta ja Åbo Akademista. ISHA Turun tapahtumat ovat erinomainen paikka laajentaa ystäväverkostojaan sekä Turun sisällä että ulkomailla. P-klubin ISHA-vastaava toivottaa teidät lämpimästi tervetulleeksi Sinisiin Lehviin. Syksyn tapahtumissa nähdään!

Luukas Salonen, 3. vuosikurssin opiskelija, toimii P-klubin ISHA-vastaavana ja ISHA Turun varapuheenjohtajana. Luukas on kotoisin Suomen Turust’ ja viettää kesänsä seilaten väliä Turku-Tukholma. 33


HOLIN TERVEISET

Historian opiskelijain liitto, eli tuttavallisemmin Hol, on kansallinen järjestö, johon kuuluu 11 historia-alojen ainejärjestöä ympäri Suomen. P-klubi on näistä järjestöistä yksi ja täten myös sinä kuulut automaattisesti Historian opiskelijain liittoon (myös vaikka pääaineesi olisikin valtio-oppi). Holin keskeisin tehtävä on historian opiskelijoiden edunvalvonta, mutta käytännön tasolla liitto tunnetaan ennen kaikkea legendaarisista Hol-seminaareistaan. Hol-seminaari järjestetään kaksi kertaa vuodessa, syksyllä ja keväällä. Seminaarikaupunki vaihtelee järjestäjän mukaan ja viime keväänä pääsimmekin P-klubin voimin järjestämään eduskuntavaaliaiheista seminaaria Turussa! Tapahtuma on tietysti aina järjestäjänsä näköinen, mutta Hol-seminaarin yleiset tunnusmerkit ovat seuraavat: perjantai-iltana testataan ainejärjestöjen yleissivistystä pubivisan tai muun ohjelman parissa, lauantaiaamuna raahaudutaan rapean olon saattelemana kuuntelemaan mielenkiintoisia luentoja ja illalla puolestaan ihmetellään toisten järjestöjen kummallisia sitsikäytäntöjä

34

kin

sch u j ild i B ubi m kl m : E l, Pi t o ks Te vat: H Ku

”Seminaari päättyy sunnuntaina siihen, että Holin hallitus kokoustaa kollektiivisen pahoinvoinnin ympäröimänä.” sekä aiheutetaan tietysti jonkinlaista pahennusta. Seminaari päättyy sunnuntaina siihen, että Holin hallitus kokoustaa kollektiivisen pahoinvoinnin ympäröimänä. Historian opiskelijain liitto tarjoaa sinulle siis ainutlaatuisen mahdollisuuden päästä matkustamaan ympäri Suomea tutustumassa historia-alojen opiskelijoihin, mielenkiintoisiin luentoihin, työelämämahdollisuuksiin – eri järjestöjen bilekulttuureita unohtamatta. Näitäkin konkreettisemmin Hol tarjoaa sinulle myös pienen opiskelijakorttiin liimattavan Hol-tarran, jolla pääsee ilmaiseksi moniin museoihin. Listan museoista ja lisätietoa liitosta löydät kätevästi osoitteesta hol.fi. Lämpimästi tervetuloa mukaan Holin toimintaan!


I , A , P, S , S ! Teksti: Aini Laakso Kuvat: IAPSS

Sydämelliset onnittelut opiskelupaikasta ja lämpimästi tervetuloa P-klubiin! Kovan työsi ansiosta pääsetkin nyt tutustumaan politiikan tutkimuksen saloihin ja erittäin aktiivisen ainejärjestön jäseneksi. Vaikka P-klubi toimiikin pääasiassa Turun yliopiston alaisuudessa, on sinulla opintojesi aikana useita mahdollisuuksia myös kansainvälistyä. P-klubi onkin yksi maailmanlaajuisen IAPSS-järjestön opiskelijajärjestöjäsenistä, joten sinullakin on P-klubin jäsenenä mahdollisuus osallistua IAPSS:n toimintaan. Hollannin Leidenissa vuonna 1998 perustettu IAPSS (International Association for Political Science Students) on valtio-opin opiskelijoiden kansainvälinen järjestö, joka pyrkii tukemaan alan opiskelijoita maailman joka kolkassa. IAPSS järjestää vuosittain kaksi konferenssia, kansainvälisiä opintomatkoja sekä tiedottaa alaa koskevista, ajankohtaisista työ- ja harjoittelumahdollisuuksista. Lisäksi IAPSS tarjoaa vertaisarvioidun Politikon-lehden kautta julkaisualustan opiskelijoiden kirjoittamille tieteellisille artikkeleille sekä järjestää mielenkiintoisia koulutusjaksoja kesäisin ja talvisin. Mahdollisuuksia kansainvälistymiseen ja oman osaamisen syventämiseen siis riittää!

35


Yliopistovalmennus – voiko yritystoimintaa opetella muuallakin kuin kauppiksessa?

T

urun Yliopistovalmennus Ponnahduslauta Oy, eli tuttavallisemmin YOV, on P-klubin ja sen jäsenten omistama valmennuskurssiyritys. Osa onkin saattanut kuulla meistä jo oman valmennuskurssikokemuksensa kautta. Onnittelut, olet siirtynyt opiskelupaikan myötä myös omistavaan luokkaan! Yliopistovalmennus on perustettu vuonna 2009, mutta valmennuskurssitoimintaa on klubissa harjoitettu jo pidemmän aikaa. Yliopistovalmennuksen tärkein tehtävä on tarjota p-klubilaisille helposti saatavilla olevaa työkokemusta sekä taata tekemänsä voiton avulla, että klubilta eivät lopu rahat kesken. Yrityksen toimintaa ohjaa ajatus eettisesti järjestetyistä valmennuskursseista, jotka ovat kaikkien saavutettavissa ja sisällöltään laadukkaita. Yliopistovalmennuksen operationaalista toimintaa johtaa toimitusjohtaja, jonka alaisuudessa toimivat YOV:n toimihenkilöt. Toimitusjohtaja vastaa yrityksen toiminnasta puolestaan hallitukselle, jonka tehtävänä on pitää huolta YOV:n toiminnan suuremmista linjoista ja jatkuvuudesta.

YOV:n toiminnassa on mukana klubilaisia vuosikurssirajojen yli ja mukaan toimintaan voi lähteä hyvin matalalla kynnyksellä. ”

Yliopistovalmennuksella on tarjolla mitä monipuolisinta työkokemusta alkaen kurssien aikataulujen koordinoinnista markkinoinnin sisällön tuottamiseen asti. Voisi melkein sanoa, että meiltä löytyy kaikille jotain, joka kiinnostaa ja innostaa! YOV:n tarkoituksena ei ole etsiä valmiita osaajia vaan tarjota p-klubilaisille mahdollisuus opetella työelämässä tarvittavia taitoja ja saada CV-merkintä, josta varmasti syntyy keskustelua työhaastattelussa. Monille YOV:n vanhoille toimijoille on ollut paljon etua yrityksen tarjoamasta työkokemuksesta sekä harjoittelupaikkoja etsiessä että ensimmäisten työpaikkojen kohdalla. YOV maksaa palkkaa henkilöstön ulkopuolelta rekryttäville kurssien valmentajille ja rahallisen korvauksen sijaan toimihenkilöitä palkitaan useampaan kertaan toimikauden aikana järjestettävillä kekkereillä, koulutuksilla ja muilla virkistäytymisen muodoilla. YOV:n toiminnassa on mukana klubilaisia vuosikurssirajojen yli ja mukaan toimintaan voi lähteä hyvin matalalla kynnyksellä. Jos hyödyllinen CV-merkintä ja yritystoiminnan opettelu kiinnostaa, pidä korvat höröllä niin fuksiviikolla kuin sen jälkeenkin!

36

Kuva: Vilma Hildén / Yliopistovalmennus Oy


HYVÄ

LIITTYÄ LIITTOON

S

uomen sanotaan olevan erilaisten liittojen ja järjestöjen maa, mikä heijastuu myös yliopistomaailmaan kaikenlaisten ainejärjestöjen, etujärjestöjen ja harrastejärjestöjen myötä. Itse opiskelun ensisijainen tavoite on pätevyyden hankkiminen tulevaisuuden töitä varten sekä työkokemuksen ja -osaamisen kartuttaminen jo opiskeluiden aikana. Tämän takia myös eri alojen ammattiliitot ovat mukana yliopiston järjestömaailmassa valvomassa opiskelijoiden etuja. Ammattiliitot voivat tuntua kuitenkin kovin etäisiltä ja turhilta, etenkin vasta-aloittaneen opiskelijan näkökulmasta. Siksi meillä onkin Suomen Yhteiskunta-alan Ylioppilaat eli SYY valvomassa nimenomaan yhteiskunta-alan opiskelijoiden etuja. SYY on osa alamme liittoa Yhteiskunta-alan korkeakoulutettuja eli YKAa, joten SYYn jäsenet saavat kaikki samat edut kuin jo valmistuneet mutta huomattavasti edullisemmin eli noin parin euron kuukausihintaan. Liiton kautta saa esimerkiksi apua työnhakuun ja työsopimusten tekemiseen sekä mahdollisuuden liittyä työttömyyskassaan ja kerryttää sitä jo opintojen aikana. Lisäksi järjestetään kaikenlaisia koulutuksia ja workshoppeja muun muassa valtakunnallisilla SYYspäivillä, jotka tänä vuonna pidetään lokakuussa Jyväskylässä. Kivoja liittymisbonuksia ovat myös vapaa-ajan matkavakuutukset, joiden takia on rahallisesti ajatellenkin jo kannattavaa liittyä jäseneksi. Valtakunnallisen toiminnan ohella SYY järjestää paikallisjärjestön avulla kaikenlaista työelämään liittyvää ja kiinnostavaa ohjelmaa. Me SYY-Turussa vietimme juuri keväällä paikallisjärjestön 15-vuotisjuhlia ja syksyksi on luvassa kaikenlaista kiinnostavaa heti fuksiviikoista lähtien. Yleensä tapana on järjestää vuosittain työpaikkavierailuja sekä paikallisiin

että kaukaisiinkin alan mahdollisiin työpaikkoihin. Pidämme usein myös ständejä, joista saa tarjoiluja ja haalarimerkkejä sekä tarkempaa tietoa liittymiseduista ja liiton toiminnasta. Poliittisen historia ja valtio-oppi ovat yhteiskunta-alan ytimessä ja SYY-Turun jäsenistöön kuuluukin paljon näiden aineiden opiskelijoita kuten myös järjestön vuosittain vaihtuvaan hallitukseen, jossa nytkin taitaa olla enemmistö P-klubista. Kyseisistä oppiaineista onkin hyvät ja monipuoliset työllisyysmahdollisuudet mutta ilman konkreettista ammattinimikettä, kuten vaikka psykologeilla, työllistyminen vaatii myös omaa aktiivisuutta. Yksi painopiste tämän vuoden toiminnassamme onkin korostaa yhteiskuntatieteilijöiden työllistymisvaihtoehtoja sellaisten töiden osalta, joita ei heti välttämättä ajattelisi perinteisten valtion ja kunnan virkamiestöiden sijaan. Esimerkiksi yhä useampi yhteiskuntatieteilijä työllistyy myös yksityiselle sektorille, jonka työpaikat voivat olla enemmän niin sanottuja piilotyöpaikkoja. Tämän takia on hyödyllistä käyttää hyväkseen SYYn tukea työnhakutaitojen harjoittamisessa, jotta pääset opiskelujen jälkeen juuri sellaiseen työhön kuin haluat. Myös opiskelujen aikana on järkevää kerätä itseä kiinnostavan alan työkokemusta ja valita opintoja sen mukaan. Toivottavasti nautittekin tiedekunnassamme opiskelusta ja muutenkin opiskelijaelämästä täällä Turun yliopistossa. Nähdään fuksiviikoilla ja tsemppiä alkaviin opintoihin!

Ilmari Helva SYY-Turun puheenjohtaja Sosiologian 5. vuoden opiskelija

37


Opiskelu Turun yliopistossa

• Laitoksen tervehdys • Kampusalueen kartta • Fuksivuoteni • Tietoa pääaineista • Tietoa sivuaineista • Vinkkejä opiskeluun yliopistossa


Laitoksen tervehdys Tiina Lintunen

Tervetuloa akateemiseen maailmaan Tämän kevään yhteishaussa 671 henkilöä haki opiskelemaan Turkuun poliittista historiaa ja valtio-oppia. Tuosta joukosta te 44 tulitte valituksi. Onneksi olkoon! Vaativassa valintakokeessa olette osoittaneet paitsi kyvykkyytenne myös motivaationne päästä meille opiskelemaan. Poliittinen historia ja valtio-oppi tutkivat samoja asioita, mutta vain eri näkökulmasta. Molemmat ovat kiinnostuneita politiikan erilaisista ilmenemismuodoista niin Suomessa kuin kansainvälisillä kentillä. Valtio-opin lähestymistapa on teoreettisempi, poliittinen historia puolestaan hakee selityksiä tämän päivän ilmiöihin historiallisesta kehityksestä. Valitsittepa näistä kahdesta lähestymistavasta kumman tahansa pääaineeksenne, ovat tulevaisuuden työnäkymät valoisat. Samoin kummallakin aineella päädytään samoihin hallinnollisiin, viestinnällisiin ja tutkimuksellisiin tehtäviin.

Opiskeluvuodet ovat upeaa aikaa.

Turun poliittisesta historiasta ja valtio-opista valmistuneet opiskelijat ovat työllistyneet hyvin. Olette siis tässäkin mielessä tehneet hyvän valinnan. Poliittisesta historiasta ovat valmistuneet mm. poliitikko Ville Niinistö, Suomen Kuvalehden päätoimittaja Ville Pernaa ja peliyhtiö Rovio Entertainmentin viestintäjohtajana Kaisu Karvala. Enemmistö meiltä valmistuneista työskentelee virkamiehinä ja asiantuntijoina valtiolla, järjestöissä tai tutkimuslaitoksissa.

Teillä jokaisella on mahdollisuus tehdä omasta urapolustanne itsenne näköinen ja erottautua sillä suuresta massasta työmarkkinoilla. Tämä onnistuu erilaisilla sivuainevalinnoilla. Jokainen valitsee kandidaatintutkintoonsa vähintään kaksi sivuainetta, joita opiskelee pääaineen lisäksi. Näitä ei tarvitse tietää etukäteen. Syksyllä teille esitellään erilaisia vaihtoehtoja eikä niistäkään tarvitse osata heti päättää, mitä ottaa. Ei siis tarvitse stressata. Kannattaa käydä ennakkoluulottomasti kuuntelemassa eri aineiden luentoja ja tunnustella, mikä olisi se itseä kiinnostava sivuaine. Kaikesta tärkeintä on aito kiinnostus, koska silloin opiskelumotivaatio on kohdillaan. Motivaatiota pitääkin olla, sillä täällä vallitsee akateeminen vapaus, mutta myös vastuu. Jokaisen tulee itse huolehtia omien opintojensa etenemisestä. Ette ole enää koulussa, jossa teitä vahditaan. Opiskeluvuodet ovat upeaa aikaa. Muistakaa myös nauttia niistä ja osallistukaa yhteisiin aktiviteetteihin, jotta löydätte kavereita. Tulette vielä huomaamaan, että ne ystävyyssuhteet, jotka solmitte opintojen lomassa, muodostavat myöhemmin elämässä tukevan verkoston, josta on teille iloa ja hyötyä monella tavalla. Lopuksi: kun teillä myöhemmin tulee kysymyksiä opintoihin liittyen (ja niitä takuulla tulee), tulkaa rohkeasti kysymään meiltä henkilökunnan jäseniltä neuvoa vastaanottotunneillamme. Autamme mielellämme. Tervetuloa Turkuun!

Tiina Lintunen poliittisen historian yliopistonlehtori PS. Poliittista historiaa voit seurata Facebookissa sivulla Poliittinen historia – Turun yliopisto ja Instagramissa @poliittinenhistoria_utu

39


KAMPUSALUEESI Turun Yliopiston kampus on opiskelijaystävällinen kokonaisuus, sillä kaikki tärkeä löytyy läheltä. Oheisessa kartassa lueteltuna opiskelutaipaleesi tärkeimmät tapahtumapaikat. Teksti: Juho Pitkänen Kuvitus: Henrik Lenkkeri

1.

Publicum: Edu- ja pubiakseli. “Pubin” luentosaleissa tulet istumaan suuren osan ainakin perusopintojen luennoista. Samassa rakennuksessa ovat myös yhteiskuntatieteellisen eri oppiaineiden toimistot (valtio-oppi ja poliittinen historia toisessa kerroksessa) sekä tiedekunnan opintotoimisto (heti ensimmäisessä kerroksessa). Moderniksikin kutsuttu lasikuutio. Pubilla myös e-tenttitila ylimmässä kerroksessa. SEN SÄILYTYSLOKEROIHIN EI TARVITSE KOLIKKOJA!

Tunnelmallisen lukusalin saavuttaakseen on kuitenkin noustava portaat yliopistonmäelle.

2.

11.

Educarium / ”Edu”: Publicumin vieressä

sijaitsee Educarium, jossa on:

yhteiskuntatieteellisen kirjasto – kotikirjastosi ja viihtyisä, mutta tosi kylmä opiskelupaikka. Kurssikirjat ja kattava kokoelma yhteiskuntatieteellistä kirjallisuutta. Varattavia opiskeluhuoneita.

9.

Agora: Useimmat kielet opiskellaan täällä, tämäkin löytyy mäeltä. Opiskeluruokala rakennuksessa ja E-tenttitila.

10. Posankka: Teekkarien lahja Turulle ja Suomen oudoin nähtävyys. Turun kiillotetuin pylly. Legenda kertoo, että sisälle pääsee ryömimään.

YO-KYLÄ: Legendaarinen opiskelijoiden asuinalue ja Suomen suurin opiskelija-asuntokohde. Mauno Koiviston käyttöön vihkimä mesta laajenee ja uudistuu jatkuvasti. Mainettaan parempi (ja edullinen) paikka viettää opiskeluaikoja Aurajoen ja lenkkipolkujen varrella. Kampus 10 min. kävelymatkan päässä.

Ravintolat Macciavelli ja Piccu-Maccis sekä kuntosali: heti kirjaston vieressä. ”Macciksella” kauhea ruuhka ensimmäisinä päivinä, mutta houkuttelevan lähellä. 2,60 kiitos. Piccu-Maccis taas kampuksen uusi erikoisuus: A la Carte ja edullinen lounas. Myös opiskeluoluita ja viinejä tarjolla.

3. P-klubin toimisto: Monikäyttöinen olohuo-

neesi. Ovi auki klubilaisille niin jatkoille, kokouksiin kuin päivystyksiinkin. Päivystykset ti ja to 12-14, kahvia ja keksejä!

4. Proffan Kellari: Ks. Turun kartta. 5. Akateeminen Hese: Mikäli opiskeluruoka

Posankka täyttää tänä vuonna 20 vuotta.

ei maistukaan.

6. Assarin Ullakko: Yksi parhaista kasvisruoista Bryggeltä. Assarin Ullakko sijaitsee heti kauppista vastapäätä, Proffan ja P-klubin toimiston läheisyydessä. Tuore leipä todella hyvä! Kampusalueen pisimmät aukioloajat ja lauantaisinkin auki!

Posankka täyttää tänä vuonna 20 vuotta.

7.

YTHS: Lääkärisi! Käy aina jos jokin vaivaa. Samassa rakennuksessa myös Tottisalmen opiskeluravintola. Kompleksi 5 min. päässä Publicumilta, eli lääkäriin ei pitkä matka.

8.

Feeniks: Turun yliopiston pääkirjasto. Moni varastotilaus tulee tehdä tänne, sillä laajin kokoelma.

40

YTHS, osoite kirkkotie 13.


11. Ylioppilaskylän alue

Ikituuri Ikituuri, opiskelija-asuntoja tarjoava asuintornitalo lähellä YO-kylän aluetta. Näyttävä maamerkki.

10.

1. 2.

7.

9.

Assari

3. 4. 6.

8.

5.

41


Fuksivuoteni

K

Teksti: Helmi Henell

ouluasteelta toiselle eteneminen on aina ollut jollakin tapaa jännittävä riitti. Kuitenkin siirtymät alakoulun, yläkoulun ja lukion välillä ovat nähdäkseni olleet aina melko pehmeitä, sillä koulujärjestelmä on säilynyt samankaltaisena. Käteen on annettu lukujärjestys, ja perinteinen luokkahuoneopetus on jatkunut vuodesta toiseen. Yliopistoon mennessä koin, että ensimmäistä kertaa pitkään aikaan tapahtuu konkreettinen ja suuri elämänmuutos. Tietysti osansa on myös sillä, että samoihin aikoihin osuu paljon muutakin jännittävää: monet muuttavat ensimmäistä kertaa omaan kotiinsa, kenties satojenkin kilometrien päähän lapsuudenkodistaan. Kaveripiiri vaihtuu – tai ehkäpä paremminkin sanottuna täydentyy – kertarysäyksellä, kun uudet opiskelukaverit astuvat mukaan elämään. Ja onhan yliopisto-opiskelu varsin erilaista verrattuna peruskouluun tai lukioon. Kaikki ovat lukeneet satoja kertoja saman tekstin: Ensimmäisenä päivänä jännittää, ketään ei vielä tunne ja vatsanpohjaa nipistelee. Jännitys kuitenkin hälvenee, kun pääsee tutustumaan tuleviin fuksitovereihin ja osallistumaan fuksiviikon rientoihin, ja pian takana onkin elämän paras viikko. En käytä siis enempää palstatilaa samojen kuvioiden toistamiseen. Vuotta myöhemmin kerron vain näin jälkiviisaana, että jännittäminen ei kannattanut; sain ystäviä ja vietin varsin mielekkään fuksivuoden. Samat iankaikkiset neuvot pätevät edelleen: ole avoimin mielin ja näe hieman vaivaa muutaman ensimmäisen viikon aikana. Hyvin se menee. Ei kannata ottaa myöskään paineita siitä, että kaiken täytyy jatkuvasti onnistua ja koko ajan on oltava hauskaa, koska käynnissä on fuksivuosi, ”elämäsi paras vuosi”. Yliopistoon tottuminen saa viedä oman aikansa. Itse kamppailin paljonkin uudenlaisen opiskelutyylin löytämisen kanssa, sillä suoraan lukiosta tulleena massaluennot ja kirjatentit olivat varsin vieras konsepti. En itse asiassa edelleenkään koe kumpaakaan erityisen toimivaksi oppimismuodoksi. Kokeilemalla ja kuuntelemalla oma tapa oppia

42

kuitenkin löytyy. Tärkeää on yrittää ylläpitää omaa mielenkiintoa ja motivaatiota – ne kun yleensä tuppaavat kantamaan pisimmälle. Tuleville fukseille tahtoisin sanoa ennen kaikkea tämän: älkää olko huolissanne. Elokuun alussa teitä odottaa yliopistolla joukko hyviä tyyppejä, niin tulevia vuosikurssilaisianne kuin vanhempiakin opiskelijoita, ja ainejärjestömme pitää teistä hyvää huolta. Ajattelen itse hieman kliseisesti niin, että asiat menevät aina omalla painollaan niin kuin on tarkoitettu; otan vastaan sen, mitä tuleman pitää ja annan sen kuljettaa minua sinne, mihin loppujen lopuksi kuulun. Mihinkään suurempaan johdatukseen en kuitenkaan usko. Kyse on pikemminkin vain siitä, että pyrkii suhtautumaan asioihin positiivisesti. Myöskään oma-aloitteisuus ei ole kiellettyä. En tiedä vieläkään, yhtä fuksivuotta viisaampana, mitä elämältäni tahdon, enkä edes sitä, jämähdänkö tähän ainevalintaan loppuelämäkseni. Yliopiston hienouksiin kuuluu kuitenkin akateeminen vapaus ja se, että kaikkea voi kokeilla sekä tunnustella, mikä mahdollisesti tuntuisi omalta. Siispä: pohtikaa ja kuulostelkaa itseänne fuksivuoden aikana ja sen jälkeen, ja kysykää itseltänne, mitä tahdotte tehdä. Maailma on auki ja sitä rataa. Lopuksi toistan vielä itseäni, koska tämä on nähdäkseni tärkeintä: lähtekää ennakkoluulottomin mielin kohti yliopiston alkua. Ystävien kanssa kun on mukavampi tampata kampuksella luentosalien väliä.POLIITTINEN HISTOR

V Teksti: Julia Autio Kuvat: P-klubi

Olet tullut valituksi politiikan tutkimuksen hakukohteeseen, mikä tarkoittaa sitä, että olet tehnyt varsin erinomaisen valinnan. Päätökset eivät kuitenkaan ole vielä ohi, vaan tulevan lukuvuoden aikana tulisi valita politiikan tutkimuksen sisäisestä kahdesta pääaineesta jompikumpi. Mitä eroa pääaineilla käytännössä on? Kumpi on parempi valinta? Miten poliittisen historian ja valtio-opin opiskelijat eroavat toisistaan? Walpo otti asiakseen vastata näihin kysymyksiin apunaan akateemisesti vanhemmat opiskelijat. Mistä teknisesti ottaen on kyse? Valtio-oppi ja poliittinen historia ovat vuodesta 2014 lähtien muodostaneet yhteisen hakukohteen. Molemmilla oppiaineilla on osittain yhteiset perusopinnot, joiden jälkeen toinen valitaan pääaineeksi. Tuleva syksy koostuukin pääasiassa näistä 15 nopan laajuisista yhteisistä opinnoista, joiden aikana kumpaankin aineeseen pääsee lähemmin tutustumaan. Tämän lisäksi opiskelija valitsee 10 noppaa joko poliittista historiaa tai valtio-oppia. Varsinainen pääaineen valinta tapahtuu kevään puolella pääainehaussa. Sana ”haku” saattaa herättää (lieviä) paniikin tunteita, mutta ainakin viime vuosina opiskelijat ovat jakautuneet mukavan tasaisesti oppiaineiden välillä. Turhia paineita ei siis kannata ottaa. Miten pääaineet käytännössä eroavat toisistaan? Opinto-oppaan mukaan poliittinen historia ”perehdyttää uusimman ajan poliittiseen, yhteiskunnalliseen ja kansainväliseen kehitykseen sekä nykyajan poliittisten ilmiöiden taustaan. Turun poliittisen historian vahvuusalueita ovat erityisesti kansainvälisten suhteiden tutkimus, Suomen sisäpolitiikka, eduskunta- ja parlamentarismin tutkimus sekä turvallisuus- ja tiedustelutoimintaan keskittyvä tutkimus.” Valtio-opin piiriin kuuluvat sen sijaan ”politiikan ja poliittisten järjestelmien kokonaisanalyysi niitä koskevine teorioineen ja filosofioineen, poliittisten järjestelmien keskeiset valtiolliset ja ei-valtiolliset rakenteet, toiminnot ja prosessit, politiikan tuotosten vaikutukset yhteiskuntaan sekä ja yksilöiden, ryhmien ja organisaatioiden poliittinen käyttäytyminen.” Opinto-oppaan jargon ei kuitenkaan anna kovin selkeää kuvaa siitä, mitä opinnot todellisuudessa pitävät sisällään. Miten valtio-oppi ja poliittinen historia siis käytännössä eroavat toisistaan oppiaineina?

44

Käytännön tasolla merkittävin ero pääaineiden välillä on se, miten paljon niissä korostuu teorian rooli. Valtio-oppi on teoriapohjaisempaa ja siinä keskitytään enemmän esimerkiksi erilaisten poliittisten järjestelmien toimintaan. Poliittisessa historiassa ollaan kiinnostuneempia käytännön tapahtumista ja ilmiöistä. Samaa mieltä on myös Jenni: ”Polhissa on perinteisesti lähempänä käytäntöä, valtio-oppi on teoreettisempaa, ajallisesti painottuvat luonnollisesti vähän eri tavoin. Luennoilla huomaa nopeasti aineiden eroavaisuudet ja myös sen, kumpi kiinnostaa enemmän.” On siis täysin yksilöllistä se, kumpi oppiaine tuntuu paremmalta. Valtio-opin opiskelijan silmin poliittisesta historiasta saattaa uupua teoreettinen pohja. Poliittisen historian opiskelijan mielestä oma pääaine taas antaa kokonaisvaltaisemman kuvan nykymaailmasta, jota ei voi ymmärtää ilman sen historian tuntemista.

Eroavatko valtio-opin ja poliittisen historian opiskelijat sitten jotenkin toisistaan, jos oppiaineiden paremmuus kerran on yksilöllistä? Vanhan stereotypian mukaan valtio-opin opiskelijoilla paidan napit ovat ylintä lukuun ottamatta kiinni, kun taas poliittisen historian opiskelija kulkee paita auki. Jälkimmäiseltä saattaa löytyä myös asua täydentävä lakki päästä.

Todellisuudessa eri pääaineiden opiskelijoita ei kuitenkaan yliopiston käytävillä tai P-klubin toimistolla erota toisistaan. Kysyttäessä poliittisen historian ja valtio-opin opiskelijoiden eroista, oli Mikko samaa mieltä: ”Ei [erota] mitenkään! #OneNation.” Lisäksi hän tosin huomautti, että ”valtio-opin laitoksen työntekijät lähtevät aikaisemmin kotiin opiskelijoiden ja oppiaineiden saunailloista”. ”Kaikki rämmitään samassa suossa. Polhissalla bonuksena ilmeisesti hupaisa kekkos-arkistosekoilu”, totesi puolestaan Jenni.


RIA VS. VALTIO-OPPI

S

Oppiaineiden opiskelijoiden samankaltaisuudesta kertonee sekin, että ennen niiden yhdistymistä samaksi hakukohteeksi, olivat niiden ainejärjestöt yhdistyneet P-klubiksi jo vuonna 1975. Yhtäläisyyksiä löytynee siis enemmän kuin eroja.

Kumpi siis kannattaa valita? Mikko ja Jenni muistelivat omia pääainevalintojaan. ”Tiesin alusta saakka, että haluan opiskella valtio-oppia, sillä valta ja rakenteet kiinnostivat, nykyisin erityisesti kansainväliset suhteet ja maailmantalous”, summasi Jenni. Mikko puolestaan perusteli omaa pääainevalintaansa seuraavasti: ”Valitsin poliittisen historian, sillä olen aina ollut kiinnostunut historiasta, mutta yleisen historia ei ollut se, mitä haen. Verrattuna valtio-oppiin kiinnosti enemmän poliittisen historian lähestymistapa politiikkaan enemmin tapahtumina ja jatkumoina kuin teorioina.” Valinta kannattaa siis tehdä lähinnä omien kiinnostusten pohjalta. Loppujen lopuksi pääaineiden erot eivät ole kovinkaan suuria. Molemmat tutkivat pitkälti samoja asioita, mutta eri näkökulmista. Samansuuntaisia ohjeita tarjosivat myös Jenni ja Mikko. ”Valitkaa se, kumpi itselle tuntuu läheisemmältä. No stress, molempia voi opiskella pääaineesta huolimatta ja vaihtaa voi aina. Tsemppiä ja rakkautta!” ohjasti Jenni. ”Suosittelen valitsemaan pääaineen sen mukaan, että kumpi tuntuu mukavammalta tavalta itselle suorittaa tutkinto. 300 opintopistettä on pitkä aika ja molemmat avaavat hyvin samanlaisia ovia sitten työelämään siirtyessä. Muistakaa nauttia opiskeluajasta, mutta muistakaa myös opiskella! #MennäänEteenpäin”, Mikko puolestaan neuvoi.

Jos eivät tämän jutun vinkit vielä auttaneet ratkaisemaan omaa pääainevalintaa, ei hätää! Pääainehaku koittaa vasta keväällä ja syksyn opintojen aikana päätös ratkeaa suhteellisen helposti, kun kumpaakin ainetta pääsee opiskelemaan. Vanhemmilta opiskelijoilta kannattaa myös rohkeasti kysellä vinkkejä. Syksyllä nähdään!

Jenni Kilpi on 4. vuoden valtio-opin opiskelija. Suorittaa lisäksi tutkintoa Sibelius-Akatemiassa. Asiantuntemus kattaa opintojen ajanhallinnan, parhaan musiikin ja ulkomaanmatkailun.

Mikko, Koho on 5. vuoden poliittisen historian opiskelija. Hän on iskävitsejä suoltava hassutteluautomaatti, jolle opiskeluaika on elämäntapa, ei suoritus.

45


IHAN ITE VALITSIT, ja hyvä niin – Sivuaineiden ihmeellinen maailma Teksti: Juho Pitkänen ”Siinä sivussa” tulee tehtyä paljon kaikenlaista. Yliopisto-opiskelun, etenkin ”yleispätevien” alojen parhaita puolia on mahdollisuus opiskella pääaineen ohella miltei mitä tahansa ja sivistää itseään. Samalla, kun pääaineemme ei valmista sinällään suoraan ammattiin, on sivuaineilulla merkitystä myös tulevaisuuden kannalta. Yhteiskuntatieteellisen sivuainetarjonta on hyvä ja mahdollisuuksia valita kursseja muistakin tiedekunnista on lukuisia. Valtio-opin ja poliittisen historian asiantuntijoille perinteisiä vaihtoehtoja ovat olleet esimerkiksi kielet, oikeustieteen eri alat, kauppatieteet ja yhteiskunnallisen alaotsikon alle listatut sosiaalitieteet, taloustiede tai vaikkapa filosofia.

Ei vain pakollinen paha Valinnanvapaus on VTM-tutkintoa kohti pakertavan P-klubilaisen suuri mahdollisuus sekä päänsärky. Sivuaineet mahdollistavat tiettyyn rajaan asti omannäköisen tutkinnon ja – ainakin teoriassa – omannäköisen urapolun rakentamisen. Tulevaisuus ei toki koskaan ole lukkoon lyöty, mutta itseä kiinnostavia asioita kohti kannattaa pyrkiä. Sivuaineiden tuoma vaihtelu omiin opintoihin on välillä myös oikeasti virkistävää. Kandidaatin tutkintoon kuuluu poliittisessa historiassa ja valtio-opissa vähintään kaksi sivuainekokonaisuutta, yleensä 25 op laajuudeltaan (tai muu määrä, kokonaisuudesta riippuen). Toisen näistä saa halutessaan puoli-ilmaiseksi jommankumman (valtio-oppi tai polh) aineen perusopinnoista ja niitä voi jatkaa aineopintoihinkin asti. Usein kannattaa kuitenkin lähteä myös merta edemmäs kalaan. P-klubilaiset ovat esimerkiksi tehneet kokonaisuuksia psykologiasta, monikulttuurisuudesta, kestävästä kehityksestä, oikeustieteestä ja niin edelleen. Kirjoittaja itse on kokenut sivuaineiden syventäneen paljon omia näkemyksiä ja tapaa ajatella asioista sekä maailman ilmiöistä. Sivistys ei koskaan mene hukkaan, eikä oppi ojaan kaada – kuten sanotaan.

Jokaiselle jotakin Pääaineopiskelujen ohessa luettavia kursseja ja opintokokonaisuuksia on tarjolla miltei jokaisessa tiedekunnassa. Jopa toisissa yliopistoissa, kuten vaihto-opiskelukohteissa tai kotimaisissa yliopistoissa JOO-opintojen kautta haettavina opintoina. Opitte

46

JOO-opinnoista lisää fuksiviikkojenne aikana – näihin hakeminen vaatii oman rumbansa, mutta opinnot ovat varmasti myös palkitsevia. Opiskeluoikeutta voi siis venyttää myös muihin yliopistoihin tiettyjen rajojen sisällä. Elämässä moni asia on usein jotenkuten sumplittavissa. Jos jokin aihe kiinnostaa, mutta siitä ei saakaan kokonaisuutta aikaiseksi, tai totuus aineesta ei ollutkaan juuri sitä mitä odotit, voi suoritetut kurssit liittää osaksi tutkinnon ”muita opintoja.” Tärkeintä on mielestäni tehdä ja kokeilla rohkeasti. Joskus sivuaine saattaa viedä kokonaan mukanaan pääaineloikkaukseen asti. Tätä emme tietenkään toivo, mutta hyväksymme. Monelle ”oman jutun” löytyminen voi olla koko elämänmittainen prosessi, joten siihen kannattaa myös käyttää kaikki mahdolliset keinot. Lähtökohtaisesti sivuaineita saa lukea vapaasti yhteiskuntatieteellisen sisällä ja vain harvoihin muihin sivuaineisiin on erikseen järjestettävä haku tai sivuainekokeet. Opiskeluvuodet menevät ohi yllättävän nopeasti, niin kliseiseltä kuin se kuulostaakin. Älkää vielä ottako liikaa paineita tulevaisuuden kannalta, mutta miettikää ja tutustukaa rohkeasti yliopiston tarjoamiin opintokokonaisuuksin. Pitäkää nopeasti lähestyvät kandidaatin ja maisterin tutkinnot mielessänne, pienenä ajatuksena takaraivoissanne. Painakaa mieleenne, kun luette tai kuulette jotakin mielenkiintoista ja puhuttelevaa. Sivuaine voi parhaimmillaan tarjota teeman tai näkökulman opinnäytteeseen, ja jopa johdattaa kohti työelämän erikoistumista. Olkaa uteliaita ja ahkeria, tutkikaa ja etsikää itseänne kiinnostavia polkuja. Seuraavassa esitellään muutamia P-klubilaisten valitsemia sivuaineita:


PSYKOLOGIA: Mielenkiintoinen ja monitahoinen sivuaine ihmisen käyttäytymisen syövereihin ja syihin. Syventää yleisestikin tutkimustietojen tulkintaa ja analyysia sekä tieteellistä ajattelua. Lisäksi psykologia on tärkeä ja nouseva ala yhteiskunnassa. Oivallinen valinta jos ihmisen käyttäytyminen ja aivojen toiminta kiinnostavat. Psykologian opinnot voi suorittaa perusopintoina 25 opintopistettä, ja halutessaan jatkaa aineopintoihin 35 opintopistettä. Oppiaine käsittelee mm. persoonallisuutta, kognitioita, neuropsykologiaa, mielenhäiriöitä ja sosiaalipsykologiaa. Ihmisten toimintaa tutkiville aloille mielekäs lisä toiminnan ymmärtämiseksi. Mahdollisuuksia yhdistää esimerkiksi poliittisen historian tulkintoihin. Harmillisesti suurin osa sivuaineopiskelusta kirjatenttejä, mutta esimerkiksi perusopinnoista suuri osa valtakunnallisesti näytettävinä videoluentoina. Pitemmälle lukiessa oppii kumoamaan monta yleistä harhaluuloa ihmisestä.

KESTÄVÄN KEHITYKSEN OPINTOKOKONAISUUS:

silti vain harva sisäistä nämä kaikki yhtä aikaa. Tämä sivuaine ei todellakaan ole sitä kuuluisaa käsienheiluttelua ja se on arvostettu merkintä ansioluettelossa myös työnantajan näkökulmasta.

OIKEUSTIEDE: Turun oikeustieteellisessä voi sivuaineena opiskella esimerkiksi kansainvälistä oikeutta, hallinto-oikeutta ja kriminologian ja oikeussosiologian opintokokonaisuutta. Päästääkseen kursseille on ensin suoritettava Johdanto oikeustieteisiin -kurssi, jonka jälkeen opintokokonaisuuden saamiseksi riittää yhden kurssin suorittaminen. Seuraaville kursseille valitaan vain enää muutama opiskelija. Mielenkiintoinen ja hyödyllinen ala VTK-tutkintoa täydentämään. Perinteikkäiden kirjatenttien rinnalla ainakin kv-oikeuden puolella ollut myös mahdollisuus suorittaa portfolio-tyyppinen ryhmätyö. Oikeustieteeteen sivuaineeseen tulee hakea erikseen lomakkeella aina ennen lukukauden alkua.

EVOLUUTIOPSYKOLOGIA:

Kestävä kehitys, eli kavereiden kesken KEKO, on monitieteinen maailmanparantajan opintokokonaisuus. 10 nopan osuus kokonaisuudesta suoritetaan poikkitieteellisenä vuoden mittaisena ryhmätyönä, jossa yhteen ajankohtaiseen teemaan pääsee syventymään kestävän kehityksen eri näkökulmista. Loput (vähintään) 15 noppaa saa koota vapaavalintaisesti itseä kiinnostavista aiheista; lista koostuu eri tiedekuntien ja aineiden kursseista, jotka jollain tapaa liittyvät kestävään kehitykseen. Muun muassa tässäkin jutussa mainittujen ympäristötieteen ja monikulttuurisuuden kursseja voi suorittaa osana KEKOa. Paikoitellen työläs, mutta varsin antoisa aine. KEKOon on erillinen haku touko-elokuussa, kevääseen asti siis mahdollista pohtia tätä vaihtoehtoa.

Miksi evoluutio on kehittänyt solut vanhenemaan ikuisen nuoruuden sijaan? Mikä on rakkauden tai ”pettäjägeenin” kemiallinen kaava? Miksi miesten ja naisten pariutumiskäyttäytyminen eroaa niin valtavasti toisistaan? Evoluutiopsykologia on rajoja rikkova, jopa monia suututtanut, nuorehko tiede, joka tutkii evoluution vaikutusta ihmisten ja eläinten käyttäytymiseen. Aikaisempaa taustaa biologiasta tai psykologiasta ei tarvitse, sillä evoluutiopsykologiseen ajatteluun pääsee hyvin sisälle jo johdantokurssilla. Mainittakoon myös, että Turun yliopisto on Euroopan ainut yliopisto missä kyseistä tieteenalaa voi opiskella, joten kannattaa rohkeasti tarttua tilaisuuteen! Vinkkinä että syksyllä järjestettävän evolutiivisen seksuaalipsykologian luennoilla on täydellinen paikka kartuttaa itselleen paritteluun liittyvää nippelitietoa.

TALOUSTIEDE:

KIELET:

Jokaisen poliitikon tulisi ymmärtää talouden toiminnasta vähintään perusasiat, eikä tästä ole haittaa myöskään politiikan tutkijoille. Taloustieteellinen ajattelu on toiminut lähtökohtana myös monille poliittisille ajattelijoille ja teorioille. Vaikka taloustiede on tunnettu haastavuudestaan, se on sitäkin palkitsevampi sivuaine. Itse asiassa taloustieteen perusperiaatteet voidaan kirjata yhdelle A4-sivulle, mutta

Aina kannattaa lukea kieliä! Jos sinulta löytyy jo valmiiksi kielitaustaa, hyvät mahdollisuudet edetä nopeasti jatkokursseille. Kielitaito on VTM-tutkinnossa aina hyvä lisä ja yhä kansainvälistyvissä tehtävissä usein vaadittukin osa-alue. Turun yliopistossa voi opiskella mm. Ranskaa, Saksaa, Japania, Espanjaa, Kiina ja niin edelleen. Alkeiskurssit alkavat aikaisin syksyllä, joten niitä kannattaa tarkistaa Pepistä ja olla valmiina ilmoittautumaan ajoissa.

47


MONIKULTTUURISUUS:

FILSOFIA:

Monikulttuurisuuden, rasismin ja siirtolaisuuden teemoihin keskittyvä yhteiskuntatieteellisen tiedekunnan tarjoama sivuaine. Pakollisten peruskurssien lisäksi saa valinnaisia kursseja suorittaa vähintään 9 nopan edestä haluamiinsa teemoihin keskittyen. Kursseja löytyy esimerkiksi saamelaisten asemasta, rasismin historiasta ja maahanmuuttopolitiikasta. Rento, mutta mielenkiintoinen kokonaisuus. Melko vapaasti suoritettava. Peruskurssit suositellaan käymään järjestyksessä, mutta se ei ole välttämätöntä. Ehtii hyvin suorittaa vuodessa, sopii mihin vaiheeseen opintoja tahansa eikä vaadi sivuaineoikeuden hakemista.

Rodinin ”Ajattelija” on ehkä klisee, mutta filosofia on tieteiden äiti ja ajattelun taidon oppi-isä. Peruskurssien sivuainekokonaisuus kattaa länsimaisen filosofian päähaarat niin meidän alallemme hyödyllisestä yhteiskuntafilosofiasta ja etiikasta kuin yleisesti tieteellisen ajattelun perusteista, kuten tietoteorioista, metafysiikasta ja logiikasta. Jos kokonaisuuden suorittamisen jälkeenkin tekee mielesi vielä fundeerata nojatuolissa, voit suorittaa vapaasti muita opintoja, jotka syventyvät tarkemmin peruskurssien teemoihin tai pohdiskelevat yhteiskunnan megatrendien (mm. tekoälyn ja ympäristön) filosofiaa.

YMPÄRISTÖTIEDE: Ympäristötiede tutkii nimensä mukaisesti ympäristöä. Fokus on erityisesti ympäristön tilassa, siihen vaikuttavissa tekijöissä ja ympäristöongelmien ratkaisemisessa. Luonnontieteellisten näkökulmien lisäksi oppiaineessa käsitellään myös esimerkiksi historiallisia ja juridisia aspekteja. Ympäristötiede sopii siis vallan mainiosti valtiotieteilijän tutkintoa täydentäväksi sivuaineeksi. Luentopainotteiset kurssit tuovat myös mukavaa vaihtelua erityisesti poliittisen historian kirjatenttien keskelle. Ympäristötieteen sivuaineopiskelijoiden valinta tehdään kokonaisuuden ensimmäisen kurssin, Maailmanlaajuiset ympäristöongelmat, suoritusten perusteella. Kurssi järjestetään syksyisin, joten sen voi halutessaan aloittaa heti fuksivuonna. Koko kokonaisuuden suorittaa kuitenkin helposti yhden lukuvuoden aikana, joten ehtii hyvin myöhemminkin.

HUMANISTINEN PUOLI: Humanistinen tiedekunta tarjoaa paljon mielekkäitä sivuaineita, siinä missä muutkin. Humanistisella puolella erittäin nappivalintoja niin valtio-opin kuin poliittisen historiankin pääaineopiskelijalle ovat esimerkiksi uskontotiede tai historia. Uskontotiede antaa mielenkiintoista lisävaloa esimerkiksi nykyajan uskontojen törmäyskursseille ja näiden tulkinnalle. Historian opinnot ovat taas mukavan leppoisa sivuaine oman pääaineen rinnalle – toki myös yleissivistävä.

48

MITÄ TAHANSA: Sivuainetarjonta on siis hyvin laaja, ja mitä tahansa itseä kiinnostavaa kannattaa opiskella. Mainittakoon lisäksi vielä kauppakorkeakoulussa opetettavat TALOUSMAANTIEDE, JOHTAMINEN JA ORGANISOINTI SEKÄ TULEVAISUUDENTUTKIMUS. Kannattaa rohkeasti kysellä vanhemmilta opiskelijoilta ja tutustua yliopiston tarjoamiin vaihtoehtoihin Pepistä.

?

PEPPI: https://opas.peppi.utu.fi/fi/perustutkintokoulutus/14002/o Täältä pystyy tarkastelemaan esimerkiksi perustutkintokoulutuksien rakennetta, mahdollisia sivuaineita ja muita opintokokonaisuuksia. Turun yliopiston INTRANET: https:// intranet.utu.fi/fi/Sivut/opiskelija.aspx (Vaatii UTU-tunnuksen, jonka saat heti opintojesi alussa.) Sisältää esimerkiksi Turun yliopiston uutisia, tärkeitä ilmoituksia, kirjautuneen omia kurssisuorituksia, sanakirjoja tai vaikkapa opiskelijaravintoloiden ruokalistoja. Kannattaa tutustua.10

VUORISAARNA: KARPIN KYMMENEN KÄSKYÄ

ä

ki

nk

Vi

P K IHV Ä YM IIN IS KÄ EE S N IK SI

Teksti: Ville Karppi

Hei!

Onneksi olkoon opiskelupaikan saamisesta. Olet lämpimästi tervetullut Turun yliopiston aktiivisimpaan ja lämpimimpään opiskelija-ainejärjestöön. Alussa tulee varmasti paljon tietoa, eikä tämän kirjoituksen tarkoitus ole ahdistaa uudessa elämäntilanteessa. Tarkoituksenani on kiteyttää muutama selkeä tärppi relevanteista opiskelun ydinasioista, jotka helpottavat aloittamistasi. Nämä eivät ole taivaasta tipahtaneita paasikiviä, joihin on hakattu täydelliset ohjeet. Ennemminkin muutama hyödyllinen työkalu paratiisisaarelle päätyneelle, joka voi jättää ne käyttämättä, ottaa käyttöön osin tai kokonaan.


1. SUUNNITELMA Kannattaa suunnitella mitä aikoo opiskella ja valikoida kursseja sen mukaaan. Suunnitelman ei tarvitse olla lopullinen, eikä se olekaan. Se on ennemminkin muovautuva taideteos, josta tekijä tekee itsensä näköisen, samalla harjaantuen ja mennen suurista linjoista yksityiskohtiin. Näin ollen ensimmäisenä vuotena suuri osa opinnoista kuluu: a) yleisopintojen b) kieli- ja viestintäopintojen c) poliittisen historian ja valtio-opin perusopintojen d) mahdollisesti ja suositukseni mukaan oikeustieteellisten ja vapaaehtoisten kieliopintojen kanssa, joihin palaan myöhemmin tekstissä. Kannattaa kysellä vanhemmilta opiskelijoilta mitä he opiskelivat ensimmäisenä vuotena ja mahdollisia ongelmia tai oivalluksia, joita he kohtasivat. Samalla saat kilpailutettua ja tarkastelua kriittisesti tekemääni kirjoitusta, jota juuri luet!

2. KURSSI-ILMOITTAUTUMINEN Kannattaa olla heti alussa hereillä kurssi-ilmoittautumisten kanssa, sillä osa ilmoittautumisista menee kiinni jo elokuussa. Yliopiston opinto-oppaasta (peppi; https://opas.peppi. utu.fi) löytyvät kaikki kurssit. Kursseille voi ilmoittautua yliopiston opintotietojärjestelmän (nettiopsu; https://nettiopsu.utu.fi) kautta.

3. YLEISOPINNOT Yleisopinnoista ensimmäisenä vuotena suoritetaan luonnollisesti kurssi ”Opiskelijaksi yliopistoon”. Kannattaa myös miettiä kurssin ”Yhteiskuntakäsitykset ja kriittinen ajattelu” suorittamista heti pois alta. Kysy vielä tästä kurssista minulta face-to-face.

4. KIELI- JA VIESTINTÄOPINNOT Kieli- ja viestintäopinnoista vastaan tulee kurssi ”English Academic and Professional Skills I”. Kannattaa myös harkita ”Suomen kielen kirjal-

linen viestintä” ja etenkin ”Puheviestinnän perusteet” -kurssien suorittamista. Kun suorittaa näitä pakollisia kursseja pois alta, saa enemmän tilaa muille kursseille muina vuosina.

5. POLIITTISEN HISTORIAN JA VALTIO-OPIN PERUSOPINNOT Poliittisella historialla ja valtio-opilla on kummallakin perusopintojen laajuus 25 opintopistettä. Näistä kuitenkin 15 opintopistettä ovat täysin samoja kursseja kummassakin oppiaineessa. Vain siis jäljelle jäävät 10 opintopistettä ovat eri kursseja. Vain toisesta oppiaineesta on pakollista suorittaa nämä 10 opintopisteen verran kursseja. Toisesta oppiaineesta näitä ei ole toki pakko suorittaa, mutta tämä kannattaa. Suorittaessa myös toisesta oppiaineesta tämän 10 opintopisteen verran kursseja saa tästä oppiaineesta lyhyen sivuaineen. Tätä on myös mahdollista jatkaa halutessaan aineopinnoissa toisena ja kolmantena opiskeluvuotena pitkäksi sivuaineeksi. Ei kannata sulkea siis mitään ovia.

6. OIKEUSTIEDE Jos oikeustiede kiinnostaa, kannattaa ottaa kurssi ”Johdatus oikeustieteeseen”, sillä kurssi on pakollinen, jos haluaa suorittaa muita oikeustieteen opintoja. Se kannattaa suorittaa halutessaan heti alussa, jotta myöhemmin voi hakea sivuaineoikeutta myöhempiä opiskeluvuosia varten. Kurssissa on paljon samaa kuin lukion yhteiskuntaopin oikeustieteen kurssissa. Kurssi voi tuntua raskaalta mutta kannattaa harkita vaikkapa muiden p-klubilaisten fuksien kanssa omatoimisen lukupiirin perustamista kurssista. Luettavaa on paljon ja sitä kannattaa jakaa. Muita motivaattoreita: a) hyvin hyödyllinen opintojen, työllistymisen ja työskentelyn kannalta b) avaa useita ovia lyhyisiin, jopa vain 11 opintopisteen laajuisiin, sivuainekokonaisuuksiin c) monet työnantajat katsovat aidosti oikeustieteen opiskelua todella hyvällä d) esimerkiksi sivuaine kansainvälisessä oikeudessa tukee valtio-opin kansainvälisten suhteiden linjaa tai poliittisen historian kansainvälisten suhteiden historian linjaa

51


7. KIELET Jos kielet kiinnostavat, kannattaa aloittaa kielen opiskelu heti ensimmäisenä vuotena. Lyhyestä kielestä on mahdollista saada sivuainekokonaisuus, johon vaaditaan 25 opintopistettä. Tämän täyttymiseen tarvitaan suurehko määrä tyypillisesti neljän opintopisteen kursseja, joita on tarjolla yksi syksyllä, yksi keväällä. Kandidaatiksi valmistutaan kolmessa vuodessa, joten kolmen vuoden aikana opintopisteitä kertyy 24. Tähän kun ottaa lisäksi muutaman opintopisteen soveltavamman kurssin saa sivuainekokonaisuuden aikaiseksi. Jos olet jo aikaisemmin opiskellut jotain kieltä sitä ei kannata lopettaa, päinvastoin.

8. PÄÄAINE Ensimmäisen opiskeluvuoden keväällä valitaan pääaine. Joko siis poliittinen historia tai valtio-oppi. Kumpaankin oppiaineeseen on olemassa kiintiöt. Niiden ylittyessä tarkastellaan opiskelijoiden suorittamien opintojen määrää ja laatua. Käytännössä kaikki ovat aina päässeet siihen pääaineeseen mihin ovat halunneet. Kannattaa kuitenkin pitää pääainevalinta mielessä ja miettiä kumman haluaa pääaineekseen. Moni muuttaa ensimmäisen vuoden aikana mieltään ja kuva selkenee opintojen edetessä. Myöhemmin on myös mahdollista vaihtaa pääainetta, joten mikään ei ole täysin lopullista. Kummatkin oppiaineet ovat kuitenkin hyvin lähellä toisiaan ja ikään kuin kolikon kaksi puolta.

9. VERKOSTOITUMINEN Ei ole mystistä eivätkä ruskeat kirjekuoret vaihda omistajaa pöydän alla – ainakaan vielä. Etenkin tällä alalla henkilösuhteet ja kontaktit ratkaisevat. Opiskeluelämä ei siinä mielessä ole täysin mustavalkoista jakamista työhön ja hupiin. Harmaan sävyjä on paljon. Esimerkiksi yliopiston ja ainejärjestön toiminta kättelevät niin voimakkaasti, että voisi sanoa ensimmäisen ja kolmannen sektorin kietoutuneen toisiinsa.

10. ELÄMÄ ON KOKONAISUUS Opiskeluaika on ihmisen parasta aikaa. Mahdollisuuksia kuluttaa aika on paljon, eikä aina tiedä mihin kaikki aika menee. Opiskelua, aine-

52

järjestötoimintaa, biletystä, kavereita, seurustelua, sukulaisia, harrastuksia, liikuntaa, kotitöitä, palkkatöitä… Alussa saattaa ja varmaankin tulee ähky, mutta vähitellen alkaa saamaan kokonaisuudesta paremmin kiinni. Täytyy tehdä kompromisseja ja priorisoida. Hyvässä elämässä on aristoteelisen ihanteen mukaan tasapainossa kaikkea. Oppia ikä kaikki! Nyt käsissäsi on muutama työkalu – toivottavasti ne eivät tunnu sirpiltä ja vasaralta itäblokkilaisen duunarin käsissä vuonna 1989.


Maalaishiiri opiskelijakaupungissa Teksti: Eeva Rantanen Kuvat: Anniina Laitakari

Jos olet kotoisin kaupungista, voit lopettaa lukemisen tähän. Tämä juttu ei ole sinua varten. Tämä juttu on niitä maalaishiiriä varten, jotka ensimmäistä kertaa elämässään näkevät liikennevalot ja uimahallin ja jotka eivät ole tottuneet pakokaasun ja meren suolan tuoksuun kaduilla. Vuosittain Turun yliopistoon tulee satoja opiskelijoita, jotka eivät ole kotoisin Turusta, pääkaupunkiseudulta tai muista kasvukeskuksista. Heitä tulee Vimpelistä, Siikaisista ja Keuruulta. Sotkamosta, Mynämäeltä ja Punkalaitumelta. Paikoista, jotka sijaitsevat peltojen ja latojen keskellä kaukana kerrostaloista ja ostoskeskuksista. Pienellä paikkakunnalla asumisessa on omat hyötynsä. Maaseudulla todennäköisesti tottuu pitkiin välimatkoihin, kymmenen kilometrin pyörämatka ei tunnu missään. Ruumiillinen työ ja käsien likaaminen ei jää vieraaksi. Kuitenkin muuttaminen isolle paikkakunnalle, jossa kenties ei ole koskaan käynyt, voi tuntua ahdistavalta. On tööttäileviä autoja, mutkittelevia pyöräkaistoja, keskeneräisiä rakennustyömaita. Missä on Halinen, Varissuo, Runosmäki? Miten Föli toimii? Onko se eri asia kuin Föri (vastaus: kyllä)? Erityisen hankalaa maisemanvaihdos on, jos uudella paikkakunnalla ei ole valmiiksi tukiverkostoa. On helpompi tutustua uuteen kaupunkiin, jos siellä asuu valmiiksi jo sisarus, kaveri tai muu tuttava, johon voi tarvittaessa turvautua. Ei hätää, vaikka Turku olisi täysin tuntematon kaupunki. Hyvät uutiset ovat, että Turku ei todellisuudessa ole kovin suuri kaupunki ja sen oppii “hallitsemaan” helposti. Aluksi kannattaa tutustua omaan asuinalueensa ja kampusalueeseen – tuurilla nämä sijaitsevat vierekkäin. Apua voi tarvittaessa kysyä Turku-eksperteiltä eli tuutoreilta ja muilta vanhemmilta opiskelijoilta. He osaavat auttaa bussiaikataulujen, parhaiden yökerhojen ja muun suunnistamisen kanssa. Kanssafuksien joukossa saattaa löytyä natiiveja turkulaisia. Syksyllä P-klubi järjestää myös Turku tutuksi -kierroksia, joissa vieraillaan tärkeissä turkulaissa paikoissa. Tervetuloa Turkuun ja muista katsoa liikennevaloja!

Kirjoittaja on kotoisin Nakkilasta, jossa asuu melkein 6000 ihmistä. Nakkilassa on yksi liikenneympyrä, yksi pankkiautomaatti ja kaksi pizzeriaa. Sen tärkeimmät vientituotteet ovat nahkiaiset ja keinutuolit.

53


T S Ä ÄL

A A S RES : Salla Teksti

Tiitinen

”Opiskelu ja opetus ihan pyllystä paria satunnaista kurssia lukuunottamatta! Älkää havitelko yliopistoon pääsyä ja varautukaa suureen pettymykseen.” Näin alkaa keskustelulanka Vauva.fi -sivustolla yliopisto-opiskelusta. Pakko myöntää, samanlaisia tunteita tuli koettua oman fuksivuoteni aikana pariinkin otteeseen. Noppia ei tule, arvosanat ovat niin kehnoja, ettei niitä kehtaa esitellä edes kissalle ja opintopäiväkirjakin on vielä aloittamatta, vaikka deadline on huomenna. Olisinpa vain jäänyt kotiin, enkä tullut tällaiseen paskalaitokseen. Toisin kuin alemmilla asteilla yliopistossa opettajat eivät enää patista sinua opintojesi kanssa. Luennoitsija ei kierrä luentosalissa tarkastamassa jokaisen läksyjä, eikä vahdi sitä, kirjoitatko muistiinpanoja vai et. Sinun ei myöskään tarvitse ”käydä hammaslääkärissä” viisi kertaa kuukauden sisään, jotta poissaolosi luennoilta olisi hyväksyttäviä. Ketään ei kiinnosta – paitsi läsnäolopakollisilla kursseilla. Hammaslääkäritekosyy voi siis edelleen olla käyttökelpoinen. Kukaan ei myöskään pakota sinua välitunneilla ulos. Olet nyt akateemisesti vapaa!

heista. Muiden kanssa keskustelu voi avata aiheita aivan uudella tavalla kuin miettimällä niitä yksin. Muista kuitenkin olla vertaamatta itseäsi muihin. Se tekee hallaa vain ja ainoastaan sinulle itsellesi.

Kuten yleensäkin vapauden kanssa käsikädessä kulkee myös vastuu. Olet nyt vastuussa itsestäsi ja omista opinnoistasi. Se voi turhauttaa, ahdistaa ja välillä olo voi olla täysin neuvoton, kun ei oikein tiedä, mitä pitäisi tehdä ja missä järjestyksessä. Vanhoilla opiskelustrategioilla ei välttämättä enää yliopistossa pärjääkään ja ensimmäisistä tenteistä voi tulla totuttua heikompia arvosanoja. Asia, joka kannattaa jo tässä vaiheessa teroittaa mieleen, on se, että kyllä ne asiat järjestyvät, ja jos ei järjesty, niin apua on aina saatavilla.

Opintoasioissa tukenasi ovat myös tuutorit. He ovat itse olleet samassa tilanteessa vuosi tai pari aiemmin ja ovat saaneet opintoasiansa selvitettyä tavalla tai toisella. Toisin kuin fuksitoverisi, tuutorit ovat perillä tutkintorakenteesta ja kursseista, jotka fuksivuonna kannattaisi käydä. Ota kaikki heidän elämänviisautensa vastaan ja kysy tyhmempääkin tyhmempiä kysymyksiä. Tuutoritkin ovat valitettavasti vain ihmisiä, joten kaikki heidän neuvonsa eivät välttämättä toimi juuri sinulle. Sen takia kannattaa kysellä mahdollisimman monelta tuutorilta ja muilta vanhemmilta opiskelijoilta vinkkejä, jotta löydät sinulle toimivat ratkaisut.

Matalimman kynnyksen apu opintoihin liittyvään stressiin löytyy opiskelijatovereista. Heille voi purkaa omaa turhautumista ja myös keskustella kurssien ai-

54

”Ota kaikki heidän elämänviisautensa vastaan ja kysy tyhmempääkin tyhmempiä kysymyksiä.”

Jos tentti menee huonosti, etkä oikein ymmärrä


miksi, käänny ihmeessä tentaattorin puoleen. Professorit, lehtorit ja opettajat auttavat opiskelijoita ja antavat palautetta mielellään. Apua voit käydä kysymässä joko tentaattorin lähes joka viikkoisella vastaanotolla tai lähettää sähköpostia asiasta. Henkilökuntaa voi käydä myös moikkaamassa ja juttelemassa niitä näitä, vaikka mitään varsinaista asiaa ei olisikaan. Mikäli opinnot tuntuvat takkuavan edellä mainitusta toimenpiteistä huolimatta, ota yhteys opintoneuvojaan. Hän neuvoo sinua opinnoissasi ja mahdollisesti ohjaa sinut eteenpäin opintopsykologille. Opintopsykologin kanssa voit käydä tarkemmin läpi erilaisia oppimisstrategioita ja keskustella luottamuksellisesti myös muista sinua huolestuttavista asioista. Negatiiviset tunteet, kuten stressi, pettymys ja pienissä määrin jopa ahdistus, opinnoista ovat täysin normaaleja ja hyväksyttyjä opintoja aloitettaessa. Yliopisto-opinnot poikkeavat huomattavasti siitä, mihin olet tottunut lukiossa tai ammattiopistossa. Opinnoissa tapahtuvien muutosten lisäksi monella opintojen alkuun ajoittuu myös muita suuria elämänmuutoksia. Uuteen kaupunkiin muuttaminen jännittää ja sopeutuminen vie aikaa. Osa muuttaa

ensimmäistä kertaa omilleen, mikä sekin tuo omat haasteensa jaksamiseen. Anna itsellesi aikaa.

”Timantit syntyvät paineessa.” Stressi kuuluu elämään ja parhaimmillaan se valmistaa sinua huippusuoritukseen. Kuukausia tekemättä olleen esseen saa kirjoitettua viimeisenä iltana (alusta) loppuun stressin avulla. Timantit syntyvät paineessa. Liiallinen ja pitkään jatkunut stressi ei kuitenkaan ole hyväksi. ”Älä stressaa” on ehkä ärsyttävin neuvo, jonka kukaan voi antaa, mutta se on totta. Olet tehnyt suuren työn päästäksesi opiskelemaan politiikan tutkimusta. Nyt fuksivuonna sinulla on mahdollisuus – ja mielestäni jopa velvollisuus – palkita itseäsi ja ottaa siitä kaikki irti! Vaikka opiskelemaan tänne ollaan tultu, on elämässä paljon muutakin tekemisen arvoista kuin pelkkä stressaaminen. Ottamalla rennommin myös opinnot lähtevät rullaamaan paremmin. Siis, älä stressaa.


Turussa on...

Teksti: Juho Pitkänen Kuvitus: Henrik Lenkkeri

Onnittelut, ja tervetuloa Turkuun! Turkulaisuus on opiskelijan parasta aikaa. Kesäisin tämä kaupunki pääsee oikeuksiinsa Suomen parhaimpana kesäkaupunkina, sillä idyllinen Aurajoki rantaravintoloineen on kuin ulkomaille lähtisi. Jokiranta laivoineen, ravintoloineen ja omine erikoisuuksineen tekevät Turusta maamme eurooppalaisimman kaupungin. Kaikkialle pääsee pyörällä ja keskellä virtaa joki. Iso kirkko vallitsee maisemaa ja kampusalueen takana on aliarvostettu betonilähiö. Keskellä on tori (remontissa). Funikulaari vie Kakolanmäelle ja vesibussit kuuluvat joukkoliikenteeseen. Kaupunki on myös Suomen baari- ja ravintolapääkaupunki. Eikä Turku talvisinkaan ole huono paikka! Viihtyisät ravintolat pitävät lämpimänä läpi pimeimmän ajan ja opiskelijakulttuuri näkyy kaupungissa läpi vuoden. Walpo esittelee seuraavaksi ne paikat, joihin Turussa tulee päätyä.

1.

Baari-baari: RIP. Tilalle aukesi kesällä tanskalainen ravintolaketju Heidi’s Bier Bar.

2.

Kauppatori: Ammottava monttu keskustan keskellä. Laidalla kenties edelleen viihtyisää markkinaelämää, grillit siirtyneet pois. Mahdollisesti valmistuu ennen tämän vuoden fukseja. Edistymistä voi seurata livenä osoitteesta torilive.fi.

3. Dynamo: Monen klubilaisen menomesta ja Tu-

run yökerhojen helmi omassa sarjassaan. Vaihtoehto köyhtyvälle ja geneeriselle yökerho-skenelle. Poikkeuksellinen miljöö ja soittolista luovat tunnelman, joka ei petä. Asiakaskunta vaihtelee pintaliitäjistä hipstereihin. Juomat ovat lompakkoystävällisiä kesät ja talvet. Lisäksi paljon keikkoja sekä Youtube-jukeboksi.

4.

Proffan Kellari: Tenttikaljat? Täältä. Olohuone ja perinteikäs osa kampusaluetta. Aivan P-klubin toimiston ja Assarin Ullakon vieressä. Vaihteleva soittolista ja leppoisa kellaritunnelma sopivat niin tieteen tekemiseen kuin Turun parhaan hana-Karhun nauttimiseen. Hyvä lautapelivalikoima ja väli-

15.

1.

6. 2.

3.

8. 15.

14.

7.

10. 11. 12.

9.

13.

15.

5.


tön tunnelma. Happy hour 12-17. Omat eväät sallittuja ja akateeminen Hesburger heti kulman takana.

5.

Portti: Legendaarinen kaljapaikka Hämeenkadun varrella. Opiskelija-alennukset opiskelijakortilla. Viihtyisä terassi kesäisin. Leppoisa istuskelupaikka kirjoittamiselle tai kaljoittelulle.

6.

Trattoria Romana: Todella idyllinen pieni trattoria Hämeenkadulla. Pasta-annokset ja viini ovat edullisia ja herkullisia. Suositus etenkin simpukkapastalle. Yksi parhaimmista italialaisista – ja aivan lähellä yliopistoa.

9.

Rantakerttu, Kortteliravintola Kerttu: Varsin mukavia ravintoloita, jossa hyviä burgereita. Kortteliravintola aivan keskustassa. Jotain muuta Hesen tilalle – eihän näitä voi edes verrata. Mainittakoon myös Löytö ja Teini, joihin pääseekin heti fuksiviikoilla tutustumaan. Hamppareita löytyy toki myös Woolshedistä, Friends and Burgerista ja Naughty Burgerista.

10.

Kuka: Ketä? Todella viihtyisä baari pitkillä aukioloilla. Mielenkiintoinen sisustus ja paljon taidetta. Kiva paikka myös käydä open-mic tapahtumissa, välillä kuuluisuuksiakin paikalla.

7. Tintå: Viihtyisä ja hyväruokainen ravintola, jos- 11. sa etenkin kesäisin kaunis miljöö ulkona syödessä - jokirannan varrella. Aivan keskustassa, toisin kuin hyvin samankaltainen Nero.

8.

Hesburger: Turun oma ja joka paikassa. Erikoisuuksia: Caribian Hesburgerista saa annoksen kanssa olutta. Akateeminen Hese heti kampusalueen kulmalla. Jos hampurilainen maistuu, keskustasta löytyy myös yksi (1) McDonalds ja yksi (1) Burger King.

4.

Jokiranta: Piknik? Pussikaljat? Turkulaisten olohuone, jossa voi viettää iltaa istuskellen tai vaikkapa promenadilla.

12.

Jokilaivat: Turun oma erikoisuus. Esimerkiksi Donna tarjoaa idyllisen miljöön kesäiltaisin.

13.

Samppalinna: Hieno ja tunnelmallinen ulkoa. Aivan jokilaivojen vieressä. Kesällä myös keikkapaikka.

14.

Night Club Marilyn: Tanssi- ja anniskeluravintola. Jatkopaikka ja yökerho. Turun opiskelijoiden epävirallinen mekka, jonne et voi välttää päätymästä fuksivuonnasi. Keittotiistai ja hyvä karaoke vetävät opiskelijoita puoleensa. Viikonloppuisin täynnä teinejä.

15. Kahviloita: Idyllisiä kahviloita Turussa riittää. Heti Åbo Akademin ja Turun yliopiston kampuksen laitamilla puutalossa sijaitsee Fabbes. Ruotsalainen pikkukahvila, jossa hyviä salaatteja ja kanelipullaa. Palvelu myös på finska. Cafe Art. Yksi kaupungin suosituimmista sumppipaikoista. Kiva miljöö ja ehdoton must ja goto-paikka edes kerran. Kirjakahvila. Rento ja kodikas kahvila, jossa voi vaikka opiskella kupillisen ääressä. Erilainen ja siksi arvokas.

57


Soikkasen sanasto Teksti: Timo Soikkanen Kuvat: P-klubi

A Ainejärjestö. Sinulle P-klubi. Suurin ja kaunein! Järjestää parhaimmat bileet ja ohessa pyrkii hoitamaan poltsan ja valtsan opiskelijoiden asioita.

B

Aineopinnot. Näiden aikana pitäisi viimeistään tajuta, mitä on tultu opiskelemaan. Jos asia ei tässäkään vaiheessa kirkastu, alkaa tulla kiire.

C

Ajatustenvaihto/vastaanottoaika. Käynti professorin vastaanotolla, jonka aikana hylkäät omat ajatuksesi ja omaksut professorin. Jos pahasti käy, tiedät miltä lätätyltä hyttyseltä tuntuu. Alumnitoiminta. Yhteydenpitoa meiltä valmistuneisiin ja eri puolilla maailmaa toimiviin. Nykyisin muotia. Meillä lähinnä henkistä toimintaa, mutta angloamerikkalaisessa maailmassa ensisijaisesti rahanhankintaa yliopistolle. Akatemia. Yliopistolaitos itsessään. Usein myös valtiollinen elin, tarkemmin Suomen akatemia, joka täydentää itse itseään ja jakaa rahaa jäsenilleen. Akateeminen vapaus. Opintoputken vastakohta. Teille tuntemattomaksi jäävä olotila. Amanuenssi. Kirjasto-, arkisto- yms. virkanimike. Kaapanneet sittemmin valtaa. Ollut kadoksissa poliittisesta historiasta vuosikymmeniä. Assistentti. Pahnan pohjimmainen. Tekee laitoksen työt ja tietää monesta asiasta paljon. Neuvoo ja auttaa mielellään myös teitä. Auskultointi. Akateemiseen vapauteen jymähtäneen paluu koulumaailmaan.

58

Bumerangi. Opintosuorituksen hylsy.

Certia. Ei ole kellomerkki, vaan yliopistojen palvelukeskus. Curriculum vitae. Tarkka käännös latinasta ”elämän juoksu”. Lyhyt itsekehua tihkuva esitys omista saavutuksista. D Dekaani. Tiedekunnan muodollinen pomo. Dosentti. Rauhanajan vastine desantille. Väitellyt asiantuntija, joka on listattu laitoksen aputyövoimaksi tarpeen vaatiessa. E Essee. Kirjallinen sepustus tapahtumien kulusta ja vuorovaikutuksista. Koti-sellainen vie viimeisetkin vapaaillat. G Googlata. Huuhdella kurkku raikkaaksi ennen treffejä. Parempi että kirjoitat itse etkä kopioi. H Hallopedi. Opiskelijoiden ääni yliopiston hallinnossa. Hallinnon opiskelijaedustaja.


HaTu. Hatullinen – en sano mitä! Hallinto- ja tukipalvelut. HOPS. Henkilökohtaiset höpinät. Jonkinasteinen suunnitelma loppuelämäksesi! Hämeenportti. Pyhä paikka 1960- ja 70-luvuilla (samalla sijainnilla sijaitsee nykyisin anniskeluliike Portti, toim.huom.) Moni pohtii edelleen, ohjaako yliopiston keskusaukiolla oleva patsas Genius nuoruutta Hämeenporttiin? Ks. Turku. I Inspehtori. Tarkastaja osakunnassa tai muussa järjestössä. Kukaan ei tiedä mitä tarkastaa (en itsekään tiedä, vaikka olen varsinaissuomalaisen osakunnan sellainen). J Juristi. Yhteiskuntatieteilijä ilman kontekstia. K Kandidaatti. Monimerkityksellinen sana. Alkuaan a) valkoiseen toogaan tonyproomalainen, joka tavoitteli virkaa, b) aikanaan ylemmän korkeakoulututkinnon suorittanut, joka ei ollut aattellisista, taloudellisista tai muista syistä lunastanut maisterin titteliä, c) lääketieteen opiskelija, joka on päästetty potilaiden sekaan, d) opiskelija, joka on ottanut paperinsa ulos 180 op:n kohdalla. Kandityö. 10 op. Vanha proseminaari. Karonkka. Vastaväittäjän julkinen lahjonta. Kostea, puheita sisältävä riitti. Kolmikanta. Opiskelijakapinan tulos 1970-luvulta. Muutkin kuin proffat saavat äänensä kuuluviin. Vetää viimeisiään. Palataan vahvan miehen hallintoon. Konsortio. Väliaikainen välivaihe, joka jäi väliin liitettäessä Kauppasurkeaa Turun yliopistoon. Kummi. Harrastaa oudon epäitsekästä sosiaalista toimintaa opiskelijoiden keskuudessa. Kurssi. Samaan aikaan yhdessä puuhaavien opiskelijoiden ryhmä. Eräissä tiedekunnissa, kuten lääketieteellisessä, johtaa myös sisäsiittosiin avioitumisiin. Kustos. Ei ole kreikkalainen ruoka. Johtaa puhetta väitöstilaisuudessa.

Kypsyysnäyte. Pro gradun jälkeen tenttiolosuhteissa kirjoitettava essee, jonka tarkoituksena on osoittaa, että tuleva maisteri osaa suomea ja on itse tehnyt gradunsa. L Laitos. Älyllinen kotisi lähivuosina. Lähesty pelolla! Lehtori. Kaljamerkki Koulussa (jälkimmäinen on kapakka Turussa, mikäli et tiedä). Lisensiaatti. Henkilö, joka ei uskalla jatkaa maisterista suoraan tohtoriksi. M Macchiavelli. Meidän ruokala ja juottola, johon ulkopuolisetkin tunkee! Maisteri. Ks. Lehtori. Tuotos, pisteitä laitokselle! Moodle. Ks. WorkMates. Yleensä opettajakunnassa yksi hallitsee. Muut ulkona kuin lumiukot. O Olut. Mikä on olut, on menyt! Opintotuki. Liian pieni. Opintoputki. Akateemisen Vapauden vastakohta. Opintopiste (op). Noin 26 tunnin työpanos. Opintoviikko (ov). Opintojen entinen mittayksikkö. Lainattu Itä-Saksasta. Noin 40 tunnin työpanos. Muutettu opintopisteeksi. OPM. Tunnettu ministeriö. Myös ”oma pullo mukaan”. Opponentti. Seminaarien ja väitöstilaisuuksien ilkeä vastaväittäjä. Läheistä sukua yleiselle syyttäjälle. Opsu. Opintosuoritusrekisteri. NettiOpsu on Turun yliopiston opiskelijatietojärjestelmän Opsun sähköinen palvelu opiskelijoille. Osakunta. Samalta kotiseudulta olevien opiskelijoiden yhdistys. Tapa järjestää tulevien opiskelijasukupolvien geenipooli. Osastosihteeri. Komppanian vääpeli/äiti.

59


P Painopistealue. Kohta TV:n kaukosäätimessä. Alat, jossa eri yliopistojen pitäisi olla erityisen hyvä. Perusopinnot. Tutustut pian. Otan osaa! Portfolio. Salkullinen sievisteltyjä papereita curriculum vitaen varrelta. Prekariaatti. Latinalainen alkusana tarkoittaa epävarmaa. Viittaa pätkä-, halpa-, vuokra-, joustotyösuhteisiin. Vrt. 1940-luvun lopun lakkojen ja Hakaniemen torin tapahtumien jälkeen puhuttiin ”pinonpolttajista”. Professori. Ajatusten Tonava. Idoli. Pyhä mies. Pro gradu. Tuntuu Elämää suuremmalta. Tätä varten olet syntynyt!

Sosialismi. Vaikeutettu historiallinen tie feodalismista kapitalismiin. Syventävät opinnot. Uhkaava läjä kirjoja, jotka vievät aikaa pro gradulta. T Tentti. Pakollinen muistikoe silloin tällöin – mieluiten useammin. Tohtori. Henkilö, joka ei luovuta ennen keski-ikää. Nykyään liikaa sellaisia. Tohtorikoulutettava. Ulkoistettu assistentti.

Promootio. Muutaman vuoden välein järjestettävä juhlallisuuksien kimara. Kätketty tarkoitus ulkoiluttaa ja juottaa vanhoja professoreita.

Toimistosihteeri. Hoidat hänen kanssaan kaikki opintoihin liittyvät käytännön asiat. Neuvonta-assistentti hoitaa sisältö- ja korvaavuuspuolen.

Projektitutkija. Projekti kannattaa tutkijaa kuin köysi hirtettyä. Sukua assistentille ja tohtorikoulutettavalle.

Turku. Kaiken sivistyksen ja tieteen syntypaikka. Siksi muut vihaavat ja kadehtivat.

Proseminaari. Harjoittelua gradua varten. Nykyisen vaihdettu kandiseminaariin. Ks. kandityö.

Turun Akatemia. Perustettu 1640. Kaikkien opintojen äiti. Sampo, jonka helsinkiläiset varastivat. Ja veivät mukanaan jopa juhlasalin ovet.

Pruju. Toisten tekemä kopionippu, jolla voi luistaa paljosta tai sitten ei.

Tutor. Pitäisi olla tukenasi ja kertoa kaikki niksit, joilla kierrät lukuhommia.

Publiikki. Uusien maisterien potkiaiset. Järjestettiin ennen kerran kuussa, nykyisin kerran lukukaudessa.

Tyy. Ajaa kaikkien Turun yliopiston opiskelijoiden asioita.

R Referaatti. Sukua prujulle, mutta hienostuneempi. Rehtori. Capo di capo. Respondentti. Altavastaaja. Henkilö, joka yrittää väittää kirjoittamiaan hajahavaintoja tieteellisiksi tuloksiksi.

60

Sitsi. Ei ole sukkahousut vaan Ruotsista kopioitu juhlaperinne. Sisältää runsaasti alkoholia, juomalauluja, ruokaa ja sääntöjä. Vessassa saa käydä vain luvalla, muuten joutuu pöydälle laulamaan.

Työperäinen. Pukamista kärsivä.

U UPJ. Uusi pilkkausjärjestelmä. Kutsuvat uudeksi palkkausjärjestelmäksi. V&W

R.y. Yhdistyksen tai seuran lopussa. Tarkoittaa ryyppyä.

Vaati ja henki. Ennen sanottiin ”rahat tai henki”. UPJ:n kaksi perusosaa, joiden avulla lasketaan henkilökunnan palkat.

S

Wentti. Tenttitulokset verkossa.


WorkMates. Sähköinen oppimisalusta (käytetään verkko-opetuksessa). Sille pääsee vain salasanalla. Väikkäri. Tohtorin tuotos. Taso laskenut viime vuosina. Y Yleisopinnot. Välttämätön paha. Lässynlässyn! Yliopisto. Viroksi Yliskool. Ruotsiki pelkkä Skool!

Kaikki oikeudet pidätetään – myös hovioikeus!

Onko sinulla ajatuksia Walpon kehittämiseksi ja haluaisit jakaa niitä eteenpäin? Onko ajasta puutetta, mutta ideoista ei? Kerro se päätoimittajille!

palauteboksi www.p-klubi.fi Seuraa walpoa Facebookissa ja Instagramissa! Löydät meidät nimellä @walpolehti molemmista medioista.


TERVETULOA P-KLUBIIN!Kierrätyskeskus

Polkupyörät, kodinkoneet, elektroniikka, huonekalut, kirjat sekä edullinen kuljetuspalvelu!

-20 %

Opiskelijakortilla

Rautak

atu 12 | bussit 3 2

ja 42

88 e 74 |bussi

enti Rieskalähte

Avoinna ma–pe 8–18 | la 10–15 turunekotori.fi Facebook| Instagram