Infobrochure Wandelsport Vlaanderen 2022

Page 1

Een voor wandelen!


#IEDEREENWANDELT

© Swerts Joeri

rood: RAL 3020

Ontdek de RegiRoute oranje: RAL 2009

Wist je dat Regi, als rasechte Limburger, een favoriet stukje natuur in het dorp Opoeteren (deelgemeente van stad Maaseik) heeft? Wandelsport Vlaanderen vzw heeft i.s.m het Nationaal Park Hoge Kempen en stad Maaseik een permanente wandelroute van 5 km uitgewerkt, de RegiRoute! Wandel in het spoor van Regi en ontdek zijn geliefde Limburg! De route start op het Kerkplein in Opoeteren en is bewegwijzerd met een blauwe ruit op de wandelkaart Bergerven.

blauw: RAL 5017

groen: RAL 6024

bruin: RAL 8011

geel RAL 1023

2


© Shutterstock

Wie is Wandelsport Vlaanderen vzw? Wandelsport Vlaanderen vzw is een unisportfederatie, erkend en gesubsidieerd door Sport Vlaanderen (vroeger BLOSO), die de georganiseerde wandelsport in Vlaanderen beheert en promoot. Wandelsport Vlaanderen vzw is dus hét aanspreekpunt voor de wandelsport in Vlaanderen. Op dit moment vertegenwoordigt ze meer dan 300 aangesloten wandelclubs en ruim 59.000 aangesloten leden. Zij staat jaarlijks met haar aangesloten clubs garant voor ruim 1300 organisaties, waaraan zo’n 1.500.000 enthousiaste wandelaars deelnemen. Deze wandelingen worden georganiseerd over heel Vlaanderen: van de Belgische Kust, over de noeste polders, door het schilderachtige Scheldeland, door de zanderige Kempen, over het heuvelachtige Pajottenland tot de Limburgse fruitgaarden. Alle wandelingen staan gebundeld in de wandelkalender Walking in Belgium.

Steeds meer mensen willen bewegen en dragen een actieve en gezonde levensstijl hoog in het vaandel. En dan wordt steeds vaker aan wandelen gedacht, want wandelen is hipper dan ooit. Doelstellingen als 10.000 stappen per dag halen en een goede conditie opbouwen, behoren niet langer tot de streefdoelen van enkelingen. Wandelen is een heel natuurlijke en toegankelijke sport. We doen het al eeuwen en zullen het (hopelijk) nog eeuwen blijven doen. Ons lichaam is er dan ook voor gebouwd. Het is een sport voor jong en oud, sportief of puur recreatief. Daarnaast biedt de wandelsport ook fysiek tal van voordelen: het ontspant je spieren, vergroot je uithoudingsvermogen, maakt je bloedvaten en organen gezonder én je slaat vitamine D op in de gezonde buitenlucht. Wandelen verruimt bovendien de geest en is ideaal om tot rust te komen. Het mag duidelijk zijn, wandelen is een sport voor iedereen en de voordelen zijn legio.

Kantoor Maldegem

Industrielaan 11 bus 3 9990 Maldegem Tel.: +32(0)50 40 51 40

Kantoor Hasselt

BE0643.481.073 • RPR Afdeling Gent

info@wandelsport.be

Bedrijfsstraat 10 bus 3 3500 Hasselt Tel.: +32(0)11 24 78 20

www.wandelsportvlaanderen.be

3


Waarom wandelen? Steeds meer mensen worden zich bewust van de noodzaak om regelmatig te bewegen, gezond te leven en willen daarnaast maximaal genieten met respect voor de natuur. • Hou jij ervan een frisse neus te halen en te genieten van de verwarmende zonnestralen op je gezicht? • Hou je ervan nieuwe plekjes te ontdekken en de typisch Vlaamse landschappen in je op te nemen? • Sla je graag een praatje met gelijkgezinden of kom je graag eens helemaal tot rust?

Dan is wandelen misschien wel iets voor jou!

Je kan vrij starten tussen de opgegeven starturen (bvb. tussen 08.00u en 15.00u.) Je begeeft je naar de inschrijfstand op de startplaats van de wandeltocht, schrijft je in en betaalt het inschrijfgeld. Eenmaal ingeschreven, kan je kiezen uit een gevarieerd aanbod aan afstanden, die je stapt op je eigen tempo. Alles is duidelijk uitgepijld, dus je hoeft enkel de bordjes te volgen. Even pauzeren of tijd voor een hapje of een drankje? Geen probleem, op regelmatige afstanden onderweg wordt een rustpost voorzien.

Walking in Belgium is uniek in België en is de meest complete wandelagenda op de markt. De wandelkalender verschijnt jaarlijks half november en je vindt er alle nuttige info over niet ­minder dan 1500 georganiseerde tochten in heel België.

4

Hoe deelnemen?

Georganiseerde wandelsport is...

Om deel te nemen aan een wandeltocht van Wandelsport Vlaanderen vzw hoef je niet noodzakelijk lid te zijn van een wandelclub. Deelnemen is heel eenvoudig en verplicht je tot niets. Het aanbod met alle georganiseerde wande­lingen vind je terug in de kalender Walking in Belgium of op de onlinekalender op de website van Wandelsport Vlaanderen vzw. De georganiseerde wandelingen vinden plaats op week- en weekenddagen en zijn geschikt voor beginnende en geoefende wandelaars. In vele gevallen is de kleinste afstand toegankelijk voor andersvaliden en kinderwagens. In de kalender vind je meer info over de organisator, de startplaats, de starturen en de verschillende afstanden. De keuze is aan jou: waar, wanneer en hoeveel kilometer je wandelt.

• sport voor iedereen, zowel voor beginnende als meer geoefende wandelaars • zorgvuldig uitgestippelde parcours langs trekpleisters en mooie vergezichten in diverse regio’s • sociaal contact met gelijkgezinden • keuze uit zowel korte als lange wandelafstanden • vrije start en stappen op eigen tempo • verzorgde rustposten om even te verpozen met een hapje en een drankje • zowel weekend- als weekdagtochten • gezelligheid en sfeer inbegrepen


Ben je verzot op wandelen en kan je ook zo intens genieten van die gezonde buitenlucht? Word dan lid van een wandelclub of word rechtstreeks lid bij Wandelsport Vlaanderen vzw en ontdek de vele voordelen van zo’n lidmaatschap.

Lid worden van een wandelclub Ben je nog geen lid van een wandelclub en wil je graag kennismaken met de georganiseerde wandelsport? Zoek dan bij Clubinfo op www.wandelsportvlaanderen.be een wandelclub naar keuze. Neem contact op met de secretaris van de wandelclub of ga wandelen op een van hun organisaties. Ze helpen je graag verder met je aansluiting. Word je lid van een wandelclub, dan word je ook automatisch lid van Wandelsport Vlaanderen vzw. Je profiteert dan niet alleen van het complete aanbod van jouw vereniging, maar ook van alle voordelen die de individuele leden hebben.

© Shutterstock

Lid worden rechtstreeks bij de federatie Wil je liever rechtstreeks aansluiten bij Wandelsport Vlaanderen vzw, dan kan dat ook als federatielid. Lidmaatschap voor een jaar kost € 35,00 voor één persoon en voor twee of meer personen woonachtig op hetzelfde adres geniet je van het gezinslidmaatschap van € 50,00. Het lidmaatschap loopt per kalenderjaar. Gedetailleerde info vind je op www.wandelsportvlaanderen.be. Twijfel dus niet langer en geniet als federatielid mee van tal van voordelen.

Lidkaart

5


Welke voordelen heb je als lid van Wandelsport Vlaanderen vzw? • Je krijgt een gepersonaliseerde lidkaart van Wandelsport Vlaanderen vzw, waarmee je op bijna elke wandeltocht waaraan je deelneemt, minimum een korting van € 1,50 krijgt op de officiële inschrijvingsprijs (indien je je lidkaart niet kan voorleggen, dan krijg je geen korting). • Bovendien ben je door deze lidkaart ook steeds ver­ zekerd tijdens de uitoefening van alle wandelactiviteiten (verzekering lichamelijke ongevallen en burgerlijke aansprakelijkheid bij uitoefening van de wandelsport, ook bij de individuele wandelsportbeoefening). • Per adres ontvang je 4x per jaar gratis het ­federatie­tijdschrift Walking Magazine.

Als lid van Wandelsport Vlaanderen ontvang je Walking Mag azine

GRATIS!

• Je krijgt een fikse korting bij aankoop van de wandel­kalender Walking in Belgium. • In de wandelwebshop van Wandelsport Vlaanderen vzw kan je tegen een voordelig tarief leuke wandelkledij en ­-accessoires aankopen. • Je geniet bovendien steeds van extra voordelen of extra kortingen op de producten of diensten die de federatie of haar partners aanbieden. • Mogelijkheid tot deelname aan wandelreizen exclusief voor leden van Wandelsport Vlaanderen vzw. Walking Magazine informeert de wandelaar over wandel­ evenementen, interessante toeristische wandelplekjes, wandelnetwerken, wandelkledij en -accessoires. Een abonnement (4 nummers per jaar) kost € 20,00 (België) of € 25,00 (buitenland). Wil je eerst even kennismaken met het tijdschrift, vraag dan een proefnummer aan via de website of stuur een mailtje naar walkingmagazine@wandelsport.be. 6

• Gedeeltelijke terugbetaling van je lidgeld bij een sportclub. Je krijgt een apart attest voor aanvraag van deze terugbetaling bij je ziekenfonds. • Bovendien bieden veel clubs hun leden ook nog ledenvoordelen aan. De club beslist zelf welke voordelen ze aanbieden, wat bij elke club anders is.


Wandelboekje Voor vele wandelaars is het wandelboekje een soort dagboekje. Sommige wandelaars vertalen hun impressies tijdens de wandelingen in prachtig proza en zelfs in schitterende tekeningen. Deze kunstwerkjes worden dan ook bijgehouden en gekoesterd. Maar je kan je wandelingen ook online bijhouden in een elektronisch wandelboekje. Registreer je gratis op www.wandelsportvlaanderen.be. Je kan aanvullen waar, wanneer en hoeveel kilometers je gewandeld hebt bij mijn wandelingen. Je kan ook je wandelervaringen noteren zoals routebeschrijving of weersomstandigheden. Je persoonlijke statistieken worden automatisch aangemaakt en zo heb je gemakkelijk een overzicht van je totaal aantal kilometers, aantal wandeluren en aantal tochten.

Wandelblog Wandelen is even alles loslaten

Wil je graag op de hoogte blijven van alle wandelnieuwtjes, volg dan zeker onze wandelblog! Check www.wandelblog.com. Word ook lid van de wandelblog Facebook Community en deel al je wandelervaringen. Inspireren en laten inspireren…

Wandelsport Vlaanderen vzw op social media Volg Wandelsport Vlaanderen vzw ook via Facebook, Instagram of schrijf je in voor de m ­ aandelijkse nieuwsbrief. Zo blijf je op de hoogte van de laatste wandelnieuwtjes. Zoek op www.walkinginbelgium.be waar je kan gaan wandelen!

Topwandelingen De regionale wandeldagen staan garant voor een hele dag wandelen en beleving. Vanuit karaktervolle gaststeden wordt een brede waaier aan wandelmogelijkheden aangeboden. Een uniek wandel- en familie-evenement, waarbij je telkens de mooiste en groenste plekjes van de Vlaamse provincies doorkruist. Kleine en grote avonturiers kunnen zich telkens uit­leven op de kortere wandellussen. Voor gezinnen met kinderen -12 jaar wordt de regionale wandeldag een ware ontdekking dankzij een KIDSwandeling. Een niet te missen wandel­ beleving, voor elk wat wils. Als niet-geoefende ­wandelaar maar ook als fervente sporter ben je er van harte welkom. Op de volgende bladzijden zie je waar in 2022 de regionale wandeldagen gepland staan. Nog een absolute aanrader is Vlaanderen Wandelt Lokaal. Op zondag 24 april 2022 kan je kiezen uit niet minder dan een 40-tal wandelingen in Vlaanderen. Je vindt beslist een wandeling in je buurt, ideaal om de georganiseerde wandelsport te leren kennen (zie advertentie op blz. 16). 7


Niet te missen

31/07/2022

Oost-Vlaanderen Wandelt 18/09/2022

West-Vlaanderen Wandelt Kroenkelen Brugge www.brugsche-globetrotters.be

8

33e Dender- en Scheldetocht Lebbeke www.denderklokjes.be

www.vlaanderenwandelt.be/


topwandelingen

02/10/2022

Antwerpen Wandelt

Maneblusserswandeling Mechelen www.opsinjoorke.be 22/05/2022

Limburg Wandelt

03/07/2022

Saharatocht Lommel www.wsv-milieu-2000.be

Vlaams-Brabant Wandelt Twee Getentocht Zoutleeuw www.wandelklubhalewijn.be

08/05/2022

Vlaams-Brabant Wandelt

Airportwandeling Zaventem www.deparkvriendenzaventem.be

/regionale-wandeldagen

9


Trainingsgidsen van Start to Walk tot Ultra Walker Wandelen is de meest natuurlijke sport die er is. De techniek is niet zo moeilijk, je kan het overal en altijd doen, maar toch. Onvoorbereid een wandeltocht a ­ anpakken, hoe kort of lang ook, is niet het beste wat je kan doen. Wil je je graag voorbereiden op een kleine of grote afstand? Vraag dan een van de trainings­gidsen van Wandelsport Vlaanderen vzw aan. Heb je de wandelsport net ontdekt en wil je je conditie rustig opbouwen? Dan helpt Wandelsport Vlaanderen vzw je graag op weg met de trainingsgids Start to Walk. Er zijn twee schema’s uitgewerkt om rustig aan op te ­bouwen naar een wandeling van 5 of 10 km in 10 weken. De wandelsport heeft als groot voordeel dat je op een gecontroleerde, aangename manier aan je conditie kan werken en de kans op blessures minimaal is. De wandelminuten worden zeer rustig opgebouwd, zo kan je lichaam geleidelijk aan wennen en zal je in staat zijn om na die 10

weken zonder probleem 5 km of 10 km te wandelen. Het is vooral belangrijk om regelmatig te wandelen, bij voorkeur 3x per week. Dit geldt in principe voor elke sport. Pas dan ga je merken dat je conditie erop vooruit zal gaan. Heb je al een redelijke conditie en wil je graag een stapje verder gaan, droom je van je eerste wandelmarathon of wat dacht je van een 100 km? Geen p ­ robleem, Wandelsport Vlaanderen vzw helpt je ook met deze uitdagingen ­verder! De trainingsgids Marathon Walker biedt schema’s aan om je voor te bereiden op een halve en volledige ­marathon: 21 en 42 km in respectievelijk 12 en 20 weken. De ­trainingsgids Ultra Walker drijft de kilometers nog verder op en bereid je voor op een 80 en 100 km in 24 weken. Elk schema is in een wandelgids gegoten met heel wat info en tips om je zo goed mogelijk voor te bereiden op je wandeluitdaging. Veel wandelplezier!

De trainingsgidsen kun je gratis downloaden via www.trailwalk.be/training

© Shutterstock

10


Word wandelexpert! Ben jij ook een fervent wandelaar en geboeid door deze mooie sport? Wil jij graag een expert worden in de wandelsport? Of heb je interesse om in de toekomst een wandelgroep te begeleiden of wandelinitiaties te geven? Dan is de cursus Initiator Wandelen van de Vlaamse Trainersschool zeker iets voor jou! Bij de intensieve opleiding tot Initiator Wandelen krijgen de deelnemers een algemene én sportspecifieke opleiding. Zo leer je groepen begeleiden, w ­ andelactiviteiten orga­ niseren, veilig en gezond sporten, je leert werken met kaart en kompas en de wandel-gps,… Een flinke portie bagage, waarmee je direct in de p ­ raktijk aan de slag kan! Meer info: www.wandelsportvlaanderen.be > Activiteiten > Opleidingen. Inschrijven kan via www.sportvlaanderen.be/vts

© Shutterstock

11


Wandelsport Vlaanderen Challenges Wandelsport Vlaanderen Challenges staan voor organi­ saties van minstens 42 km, waarvan enkele zelfs boven de 100 km zijn. Binnen de wandelsport staan deze tochten bekend als langeafstandstochten. Net zoals alle ­wandelingen van de wandelclubs van Wandelsport Vlaanderen vzw worden de langeafstandstochten ­volledig uitgepijld en zijn er onderweg rustposten voorzien. Je moet dus enkel inschrijven en je kan vertrekken voor een stevige wandeluitdaging. In totaal ­organiseren de clubs samen meer dan 100 langeafstands­ wandelingen per jaar. Voor iedereen die houdt van een uitdaging en zijn/haar eigen grenzen wil verleggen, werden alle Challenges gebundeld in een handige online­kalender. Op die manier vind je makkelijk de weg naar je volgende uitdaging! De onlinekalender met de Wandelsport Vlaanderen Challenges kan je downloaden op www.wandelsportvlaanderen.be. © Shutterstock

Flanders Trails

waar je wandelavontuur begint Ben je als fervent of occasioneel langeafstandswandelaar op zoek naar dat ietsje meer? Hou je van natuur en beleving? Deins je niet terug voor wat hoogteverschil en offroad? Wil je jezelf uitdagen met een nieuwe wandel­ ervaring? Of wil je bovenal gewoon genieten van wandelen met gelijkgestemden? Als je eenmaal een Flanders Trail hebt gewandeld, is de kans groot dat je finaal verkocht bent, want Flanders Trails zijn leuk, uitdagend, ontspannend en vaak steek je er ook nog wat van op. Flanders Trails bundelt acht unieke lange­afstandsklassiekers met een totaalbeleving. Gespreid over 2022 doorkruis je zeven regio’s in Vlaanderen en eentje in de Belgische Ardennen.

© Shutterstock

12

De Flanders Trails maken deel uit van het ruimere platform Trailwalk. be. Hier wordt ingespeeld op avontuurlijke tochten die zowel voor jong als oud zeer uitdagend zijn. Je vindt er langeafstandswandelingen, maar ook kortere afstanden in een bepaald thema, kortom trails met elk een fungehalte in specifieke catergorieën. Ga je voor een Challenge, een Experience, een Nature of een Family Trail? www.trailwalk.be


2022 22/01 BRABANTSE ARDENNEN TRAIL 35-50 km - HULDENBERG 15/05 MEERDAAL NATURE TRAIL 35-50 km - BLANDEN 29/05 WALK THE MUUR - GERAARDSBERGEN 18/06 LUPULUS WALK 8-15-25-42 km - HOUFFALIZE 25/06 PEERDEVISSCHERS WALK 35-50-60 km - OOSTDUINKERKE 03/09 ELFBERGENTOCHT FLANDERS SUMMITS 35-42-55 km - HEUVELLAND 17/09 WESTERN FRONT TRAIL 10-38-60-85 km - WESTHOEK 23 en 24/09 BOSLANDTRAIL 50-75-100 km - HECHTEL-EKSEL

www.flanderstrails.be © Shutterstock

13 INSURANCE & FINANCIAL ADVICE


n e r e d n a la V t r o De Wandelsp ALTIJD open! webshop is

www.wandelwebshop.be C

Korting leden Wandelsport Vlaanderen vzw C Gratis retourneren binnen 14 dagen C 24/24u toegankelijk

© Regatta Great Outdoors

Wandelwebshop Wandel zeker eens de webshop binnen: je vindt er naast de unieke wandelkledij van Wandelsport Vlaanderen vzw nog veel meer. De wandelwebshop is altijd open en je kan gemakkelijk betalen via Bancontact. 14

www.wandelwebshop.be


Wandelreizen Vakantie… dat is voor jou een unieke, actieve en gezellige wandelvakantie? Het moment waar je reikhalzend naar uitkijkt om zorgeloos te genieten, te ontspannen, plaatse­lijke cultuur op te snuiven en tradities te ontdekken? Dan zit je goed bij Wandelsport Vlaanderen vzw! De wandelsportfederatie biedt je volledig verzorgde en Nederlandstalig b ­ egeleide wandelvakanties in groep aan naar talrijke bestemmingen in heel Europa. Voor de wandel­ vakanties werkt Wandelsport Vlaanderen vzw samen met Vayamundo (vakantie­domeinen), Intersoc (bus- en vlieg­vakanties), Nordic (vliegvakanties) en Sima Tours (busvakanties).

© Tomasz Furmanek

Programma wandelvakanties 2022 •19/03/2022 – 26/03/2022 •14/05/2022 – 21/05/2022 •15/05/2022 – 21/05/2022 •19/06/2022 – 27/06/2022 •20/06/2022 – 25/06/2022 •17/07/2022 – 24/07/2022 •25/08/2022 – 02/09/2022 •03/09/2022 – 11/09/2022 •07/09/2022 – 16/09/2022 •02/10/2022 – 09/10/2022 •09/10/2022 – 13/10/2022

Flims, veelzijdig wandelparadijs in Graubünden (Intersoc) m Mallorca, pracht van de Balearen (Intersoc) 4 (beperkt aantal deelnemers) Katharenland, de parel der Franse Pyreneeën (Sima Tours / Vayamundo) 4 Zinal, in de vallei van Anniviers (Intersoc) m MESA, de wandelvierdaagse van de Ardennen (Vayamundo Houffalize) – eigen vervoer H Pitztal, het Tiroolse zomerwandelparadijs (Sima Tours) m Valmeinier, het authentieke Haute-Savoie (Intersoc) m Bad Hofgastein, beleef de wandelwereld van het Gasteindal (Intersoc) m Zweden, het land van elanden, meren en fika (Nordic) 4 Feldthurns, het Zuid-Tiroolse paradijs op aarde (Sima Tours) m WalkOn Midweek, week van de veerkracht (Vayamundo Houffalize) eigen vervoer H

Meer info: www.wandelsportvlaanderen.be > Activiteiten > Wandelvakanties

© Baard Loeken

15


t l e d n a W n e r e d n Vlaa L A A L K

WANDEL POP-UP IN VLAANDEREN

© Shutterstock

ZONDAG 24 APRIL 2022 www.vlaanderenwandelt.be #iedereenwandelt