__MAIN_TEXT__

Page 1

Een voor wandelen!


Dat er iets aan het gebeuren is rond de populaire wandelsport blijft niet onopgemerkt. Grotere spelers, eendagsvliegen en goede doelen stampen de ene na de andere wandeling uit de grond. Daarom heeft Wandelsport Vlaanderen vzw het platform Trailwalk.be in het leven geroepen om deze externe organisaties én eigen organisaties te promoten bij een breed wandelpubliek. Wandelsport Vlaanderen vzw gaat actief op zoek naar wandelevenementen om mee in de wandelkalender op te nemen en zal al deze wandelingen niet alleen promoten binnen Wandelsport Vlaanderen vzw zelf, maar ook naar externe doelgroepen.

© Shutterstock

Wat is Trailwalk.be? Trailwalk.be is een online platform, waar je wandelingen volgens een bepaalde categorie kan opzoeken. Het opzet is om een zo ruim mogelijk wandelaanbod samen te stellen in vier categorieën. Challenge is een echte uitdaging waarin je je grenzen verlegt. De tocht is minimaal een afstand van 60 km (of 55 km met minstens 750 hoogtemeters). Nature Walks brengen je door de prachtige natuur en geven je de kans om tot rust te komen en te ontspannen. Tijdens je

CHALLENGE

NATURE

wandeling geniet je van bossen, weilanden, heuvels, polders, strand,… Het streefdoel is om voor 80% op onverharde paden te wandelen. Onder Family stellen de familiewandelingen het gezin centraal. De afstanden zijn kort en toegankelijk voor kinderwagens. De nadruk ligt op beleving voor kinderen, zoals een leuke wandeling die volledig is opgebouwd volgens de leefwereld van kinderen of een kidsdorp met leuke activiteiten. Experience draait om totaalbeleving, een concept.

FAMILY

Op www.trailwalk.be zoek je je wandelingen in de bovenstaande categorieën. Volg ons op facebook via @trailwalk.be. 2

EXPERIENCE


Wie is Wandelsport Vlaanderen vzw? Wandelsport Vlaanderen vzw is een unisportfederatie, erkend en gesubsidieerd door Sport Vlaanderen (vroeger BLOSO), die de georganiseerde wandelsport in Vlaanderen beheert en promoot. Wandelsport Vlaanderen vzw is dus hét aanspreekpunt voor de wandelsport in Vlaanderen. Op dit moment vertegenwoordigt ze meer dan 300 aangesloten wandelclubs en ruim 60.000 aangesloten leden. Zij staat jaarlijks met haar aangesloten clubs garant voor ruim 1500 organisaties, waaraan meer dan 1.500.000 enthousiaste wandelaars deelnemen. Deze wandelingen worden georganiseerd over heel Vlaanderen: van de Belgische Kust, over de noeste polders, door het schilderachtige Scheldeland, door de zanderige Kempen, over het heuvelachtige Pajottenland tot de Limburgse fruitgaarden. Alle wandelingen staan gebundeld in de wandelkalender Walking in Belgium.

Wandelen is tegenwoordig hipper dan ooit. Steeds meer mensen willen bewegen en dragen een actieve en gezonde levensstijl hoog in het vaandel. Doelstellingen als 10.000 stappen per dag halen en een goede conditie opbouwen, behoren niet langer tot de streefdoelen van enkelingen. En dan wordt steeds vaker aan wandelen gedacht. Wandelen is namelijk een heel natuurlijke en toegankelijke sport. We doen het al eeuwen en zullen het (hopelijk) nog eeuwen blijven doen. Ons lichaam is er dan ook voor gebouwd. Het is een sport voor jong en oud, sportief of puur recreatief. Daarnaast biedt de wandelsport ook fysiek tal van voordelen: het ontspant je spieren, vergroot je uithoudingsvermogen, maakt je bloedvaten en andere organen gezonder én je profiteert van de gezonde buitenlucht vol vitamine D. Tot slot verruimt wandelen de geest en is het de ideale gelegenheid om tot rust te komen. Het mag duidelijk zijn, wandelen is een sport voor iedereen en de voordelen zijn legio.

Kantoor Maldegem

Industrielaan 11 bus 3 9990 Maldegem Tel.: +32(0)50 40 51 40

Kantoor Hasselt

BE0643.481.073 • RPR Afdeling Gent

Bedrijfsstraat 10 bus 3 3500 Hasselt Tel.: +32(0)11 24 78 20

info@wandelsport.be • www.wandelsportvlaanderen.be

3


Waarom wandelen? Steeds meer mensen worden zich bewust van de noodzaak om regelmatig te bewegen, gezond te leven en willen daarnaast maximaal genieten met respect voor de natuur. • Hou jij ervan een frisse neus te halen en te genieten van de verwarmende zonnestralen op je gezicht? • Hou je ervan nieuwe plekjes te ontdekken en de typisch Vlaamse landschappen in je op te nemen? • Sla je graag een praatje met gelijkgezinden of kom je graag eens helemaal tot rust?

Dan is wandelen misschien wel iets voor jou!

Je kan vrij starten tussen de opgegeven starturen (bvb. tussen 08.00u en 15.00u.) Je begeeft je naar de inschrijfstand op de startplaats van de wandeltocht, schrijft je in en betaalt het inschrijfgeld. Eenmaal ingeschreven, kan je kiezen uit een gevarieerd aanbod aan afstanden, die je stapt op je eigen tempo. Alles is duidelijk uitgepijld, dus je hoeft enkel de bordjes te volgen. Even pauzeren of tijd voor een hapje of een drankje? Geen probleem, op regelmatige afstanden onderweg wordt een rustpost voorzien.

Walking in Belgium is uniek in België en is de meest complete wandelagenda op de markt. De wandelkalender verschijnt jaarlijks half november en je vindt er alle nuttige info over niet ­minder dan 1.700 georganiseerde tochten in heel België.

4

Hoe deelnemen?

Georganiseerde wandelsport is...

Om deel te nemen aan een wandeltocht van Wandelsport Vlaanderen vzw hoef je niet noodzakelijk lid te zijn van een wandelclub. Deelnemen is heel eenvoudig en verplicht je tot niets. Het aanbod met alle georganiseerde wande­lingen vind je terug in de kalender Walking in Belgium of op de online kalender op de website van Wandelsport Vlaanderen vzw. De georganiseerde wandelingen vinden plaats op week- en weekenddagen en zijn geschikt voor beginnende en geoefende wandelaars. In vele gevallen is de kleinste afstand toegankelijk voor andersvaliden en kinderwagens. In de kalender vind je meer info over de organisator, de startplaats, de starturen en de verschillende afstanden. De keuze is aan jou: waar, wanneer en hoeveel kilometer je wandelt.

• sport voor iedereen, zowel beginnende als meer geoefende wandelaars • zorgvuldig uitgestippelde parcours langs trekpleisters en mooie vergezichten in diverse regio’s • sociaal contact met gelijkgezinden • keuze uit zowel korte als lange wandelafstanden • vrije start en stappen op eigen tempo • verzorgde rustposten, om even te verpozen met een hapje en drankje • zowel weekend- als weekdagtochten • gezelligheid en sfeer inbegrepen


Ben je verzot op wandelen en kan je ook zo intens genieten van die gezonde buitenlucht? Word dan lid van een wandelclub of word rechtstreeks lid bij Wandelsport Vlaanderen vzw en ontdek de vele voordelen van zo’n lidmaatschap.

Lid worden van een wandelclub Ben je nog geen lid van een wandelclub en wil je graag kennismaken met de georganiseerde wandelsport? Zoek dan bij Clubinfo op www.wandelsportvlaanderen.be een wandelclub naar keuze. Neem contact op met de secretaris van de wandelclub of ga wandelen op een van hun organisaties. Ze helpen je graag verder met je aansluiting. Word je lid van een wandelclub, dan word je ook automatisch lid van Wandelsport Vlaanderen vzw. Je profiteert dan niet alleen van het complete aanbod van jouw vereniging, maar ook van alle voordelen die de individuele leden hebben.

Lid worden rechtstreeks bij de federatie Wil je liever rechtstreeks aansluiten bij Wandelsport Vlaanderen vzw, dan kan dat ook als federatielid. Lidmaatschap kost € 35,00 per jaar voor het 1e gezinslid en per bijkomende gezinsleden wordt er een korting verrekend. Gedetailleerde info vind je op www.wandelsportvlaanderen.be. Het lidmaatschap loopt telkens tot het eind van het jaar. Twijfel dus niet langer en geniet als federatielid mee van tal van voordelen. Lidkaart

5


Welke voordelen heb je als lid van Wandelsport Vlaanderen vzw? • Je krijgt een gepersonaliseerde lidkaart van Wandelsport Vlaanderen vzw, waarmee je op bijna elke wandeltocht waaraan je deelneemt, minimum een korting van € 0,50 krijgt op de officiële inschrijvingsprijs (indien je je lidkaart niet kan voorleggen, dan krijg je geen korting). • Bovendien ben je door deze lidkaart ook steeds ver­ zekerd tijdens de uitoefening van alle wandelactiviteiten (verzekering lichamelijke ongevallen en burgerlijke aansprakelijkheid bij uitoefening van de wandelsport, ook bij de individuele wandelsportbeoefening). • Per adres ontvang je 4x per jaar gratis het ­federatie­tijdschrift Walking Magazine.

Als lid van Wandelsport Vlaanderen ontvang je Walking Mag azine

GRATIS!

• Je krijgt een fikse korting bij aankoop van de wandel­kalender Walking in Belgium. • In de wandelwebshop van Wandelsport Vlaanderen vzw kan je tegen een voordelig tarief leuke wandelkledij en ­-accessoires aankopen. • Je geniet bovendien steeds van extra voordelen, of extra kortingen op de producten of diensten die de federatie of haar partners, aanbieden. • Mogelijkheid tot deelname aan wandelreizen exclusief voor leden van Wandelsport Vlaanderen vzw. Walking Magazine informeert de wandelaar over wandel­ evenementen, interessante toeristische wandelplekjes, wandelnetwerken, wandelkledij en -accessoires. Een abonnement (4 nummers per jaar) kost € 20,00 (België) of € 25,00 (buitenland). Wil je eerst even kennismaken met het tijdschrift, vraag dan een proefnummer aan via de website of stuur een mailtje naar walkingmagazine@wandelsport.be. 6

• Gedeeltelijke terugbetaling van je lidgeld bij een sportclub. Je krijgt een apart attest voor aanvraag van deze terugbetaling bij je ziekenfonds. • Bovendien bieden veel clubs hun leden ook nog ledenvoordelen aan. De club beslist zelf welke voordelen ze aanbieden, wat bij elke club anders is.


Wandelsport Vlaanderen vzw online Op de website van Wandelsport Vlaanderen vzw vind je een waaier aan informatie over de wandelsport. Je kan er het volledig geactualiseerde wandelaanbod online raadplegen. De rubriek Activiteiten bundelt alles van wandelevents, wandelvakanties, opleidingen, trainingstips tot de Ik wandel veilig-campagne.

Wandelblog Wandelen is even alles loslaten

Wil je graag op de hoogte blijven van alle wandelnieuwtjes, volg dan zeker onze wandelblog! Check www.wandelblog.com. Word ook lid van de wandelblog Facebook Community en deel al je wandelervaringen. Inspireren en laten inspireren…

Wandelsport Vlaanderen vzw op social media Volg Wandelsport Vlaanderen vzw ook via Facebook, Instagram of schrijf je in voor de m ­ aandelijkse nieuwsbrief. Zo blijf je op de hoogte van de laatste wandelnieuwtjes. Zoek op www.walkinginbelgium.be waar je kan gaan wandelen!

Elektronisch wandelboekje Registreer je nu helemaal gratis voor het elektronisch wandelboekje van Wandelsport Vlaanderen vzw. Dankzij deze tool kan je al je wandelingen online bijhouden, net zoals een soort dagboekje. Je kan je profiel/boekje personaliseren met een leuke profielfoto voor een eigen uitstraling. Met het wandelboekje kan je bijhouden waar, wanneer en hoeveel kilometers je gewandeld hebt bij mijn wandelingen. Je kan ook je wandelervaringen noteren zoals routebeschrijving of weersomstandigheden. Je persoonlijke statistieken worden automatisch aangemaakt en zo heb je gemakkelijk een overzicht van je totaal aantal kilometers, aantal wandeluren en aantal tochten. 7


Trainingsschema’s

8

Wandelen is de meest natuurlijke sport die er is. De techniek is niet moeilijk, je kan het overal en altijd doen,… maar toch. Onvoorbereid een wandeltocht aanpakken – hoe kort of lang ook – is niet het beste wat je kan doen. Wil je je graag voorbereiden op een kleine of grote afstand? Vraag dan een van de trainingsschema’s van Wandelsport Vlaanderen vzw aan.

de intensiteit wekelijks worden opgebouwd, maar er worden ook enkele relatief rustige weken voorzien. Je kiest ook zelf aan welk tempo je je eindafstand wenst te stappen. Stip in de wandelkalender alvast je trainingstochten aan, de wandelclubs bieden je mooie wandelparcours aan en je hebt steeds een ruime keuze aan afstanden!

De trainingsschema’s zijn perfect om te gebruiken als voorbereiding op je wandeltochten. Ben je een beginnende wandelaar, die zijn eerste stappen zet in de wandelsport? Of ben je al een fervent wandelaar, die stilletjesaan de uitdaging van de echte lange afstanden opzoekt? Geen nood, er is voor elk wat wils! Er zijn trainingsschema’s Start to Walk 5 of 10 km en voor de langeafstandswandelaars van 42 en 100 km. Ze zijn zo gemaakt, dat het aantal gewandelde kilometers en

Aanbod trainingsschema’s Start to Walk Start to Walk Marathon Ultra

5 km 10 km 42 km 100 km

Surf naar www.trailwalk.be.


Word wandelbegeleider of initiator! Ben jij ook een fervent wandelaar en geboeid door deze mooie sport? Wil jij graag een expert worden in de wandelsport? Of heb je interesse om in de toekomst een wandelgroep te begeleiden of wandelinitiaties te geven? Dan is de cursus Wandelbegeleider of opleiding Initiator Wandelen (van de Vlaamse Trainersschool) zeker iets voor jou! Na de cursus Wandelbegeleider ben je in staat om een groepje wandelaars op een veilige en leuke manier te begeleiden. Denk maar aan de vele wandeluurtjes die verschillende wandelclubs binnen hun werking organiseren. De intensieve opleiding tot Initiator Wandelen is heel wat pittiger. Na deze opleiding kan je zelf wandeltochten organiseren, wandelgroepen en wandelreizen begeleiden. De opleiding omvat o.a. de vakken veilig sporten, EHBO, kaart en kompas, wandel‑gps, verkeersreglementering,… Een flinke portie bagage, waarmee je direct in de praktijk aan de slag kan! Meer info: www.wandelsportvlaanderen.be > Activiteiten > Opleidingen

9


Wandelsport Vlaanderen Challenges Wandelsport Vlaanderen Challenges staan voor organi­ saties van minstens 42 km, waarvan enkele zelfs boven de 100 km zijn. Binnen de wandelsport staan deze tochten bekend als langeafstandstochten. Net zoals alle w ­ andelingen van de wandelclubs van Wandelsport Vlaanderen vzw worden de langeafstandstochten volledig uitgepijld en zijn er onderweg rustposten voorzien. Je moet dus enkel inschrijven en je kan vertrekken voor een stevige wandeluitdaging. In totaal organiseren de clubs samen meer dan 100 langeafstandswandelingen per jaar. Voor iedereen die houdt van een uitdaging en zijn/haar eigen grenzen wil verleggen, werden alle Challenges gebundeld in een handige online kalender. Op die manier vind je makkelijk de weg naar je volgende uitdaging! De online kalender met de Wandelsport Vlaanderen Challenges kan je downloaden op www.wandelsportvlaanderen.be.

Internationaal Volkssport Verbond (IVV) Wandelsport Vlaanderen vzw maakt deel uit van het BVV (Belgisch Volkssport Verbond). Het BVV is op haar beurt lid van IVV, het Internationaal Volksport Verbond en IVV-Europa. Het IVV heeft vertegenwoordigers uit 26 landen, is politiek neutraal en groepeert een aantal populaire volkssporten, waaronder het wandelen.

IVV spaaractie Alle wandelingen opgenomen in Walking in Belgium zijn automatisch IVV‑tochten (uitgezonderd de Trailwalktochten). Als wandelaar kan je op alle IVV‑tochten stempels verzamelen op speciale ter beschikking gestelde spaarkaarten. Deze kunnen aangekocht worden op alle wandeltochten die opgenomen zijn in Walking in Belgium. Je kan stempels verzamelen in verschillende landen en naar keuze zo kilometers en/of tochten bij elkaar sparen. Na het inleveren van je IVV-kaart ontvang je een diploma, badge en speld. Meer info: IVV@wandelsport.be 10


n e r e d n a la V t r o De Wandelsp ALTIJD open! webshop is

www.wandelwebshop.be C

Korting leden Wandelsport Vlaanderen vzw C Gratis retourneren binnen 14 dagen C 24/24u toegankelijk Š Regatta Great Outdoors

Wandelwebshop Wandel zeker eens de webshop binnen: je vindt er naast de unieke wandelkledij van Wandelsport Vlaanderen vzw nog veel meer. De wandelwebshop is altijd open en je kan gemakkelijk betalen via Bancontact. www.wandelwebshop.be 11


t l e d n a W n e r e d n a Vla L A A L K WANDEL POP-UP +100 LOCATIES IN VLAANDEREN

ZONDAG 25 APRIL 2021 www.vlaanderenwandelt.be #iedereenwandelt

Profile for Walking Magazine

Infobrochure Wandelsport Vlaanderen 2021  

Wandelen is tegenwoordig hipper dan ooit. Steeds meer en meer mensen willen bewegen en dragen een actieve en gezonde levensstijl hoog in het...

Infobrochure Wandelsport Vlaanderen 2021  

Wandelen is tegenwoordig hipper dan ooit. Steeds meer en meer mensen willen bewegen en dragen een actieve en gezonde levensstijl hoog in het...

Advertisement