Page 1

Húsvét, örök legenda, drága zálog, Hadd ringatózzam a tavasz-zenén, Öröm: neked ma ablakom kitárom, Öreg Fausztod rád vár, jer, remény! Virágot áraszt a vérverte árok, Fanyar tavasz, hadd énekellek én. Hisz annyi elmulasztott tavaszom van Nem csókolt csókban, nem dalolt dalokban! Juhász Gyula: Húsvétra


A Kalendárium a Szegedi Waldorf Iskola hetente megjelenő kiadványa. Az e heti szám létrejöttében segédkezett: Turáni Zsuzsa Antal Szilvia Gubányi Eszter Tóth Viktória (korrektor) Horváth Veronika (kiadványterv) Kovács Attila (szerkesztő)

Az észrevételeket vagy megjelentetni kívánt írásokat a kalend.waldi@gmail.com címre várjuk lehetőleg kedd estig! További hírek az iskoláról és a Waldorf-pedagógiáról iskolánk Facebook-oldalán: https://www.facebook.com/waldorfszeged


ájus m s é t e z -b e f i

és s é l e d n éd) (júniusi eb Ebédre 2-ig Május 21-2 : május 23-án tbefizetés

ban

óráig 7:30-16:00 óráig 7:30-16:00

át! k betartás o t n o p 456 ő id ill. 20/215-8 Kérjük az 0 9 -1 4 4 /4 2 on: 6 lai telefon o k is A S Á ÍJ OND

EBÉD LEM

.D Fizetendő ENDŐ TÉR T E IZ F p a a r n s Étkezési 2014. Máju 9 800 Ft Ft/adag 0 2 4 900 Ft 0 9 4 0 2 k uso 10 400 Ft s u Tip r 5 á 4 s 2 e lj e t 0 2 Ált.Iskola 5 200 Ft zményes 0 e 2 v 5 d e k 0 2 la o Ált. Isk 260 teljes árus i la o k is p é s z e y ö n K é edvezm épiskolai k z ö K NYITVA, RMÁCIÓ! O SZ E INF L S L O Ő 21-T FONT CSAK ÁPRILIS OLHATÓ

E MÉG PÓT ENDELÉSR R -ÁN A 8 2 P ! ÉTLA TÉS ÁPRILIS eggelig le kell adni! E MIVEL AZ FIZ E B S E nr A KÉSZPÉNZ legkésöbb ápr. 28-á ! Köszönjük Rendelést

Pa p í r A tava

április

gyűjt

szi pap

írgyűjt

29-én,

és

és

kedde iskolán n lesz Kérjük kban. , hogy az össz ezen a ekö n a p o n otthon hozzát tegelt papír tc gyűjtse o tek mi k be, addig p sak né ed pénzt kap ér l több papírt ig te az is , mert kola.


Rudolf Steiner:

Léleknaptár, április 14–20. „A gondolat erejének sajátsága belevész az érzékek látszatvilágába. A szellemi világok viszontlátják a sarjadó emberpalántát, aki lelkének magvát a szellemi világban, gyümölcsét azonban önmagában kell hogy megtalálja.”


Ballagás Közeledik a ballagás! A tizenharmadikosok ballagása május

2-án 12 órakor kezdődik.

Virágátadás az ünnepség előtt fél órával (fél 12-kor) a 13.-os teremben. Az alsóbb éves diákok számára a megjelenés kötelező, hiszen a ballagást tanítási napként számoljuk el. A díszítést végző 11. osztály minden osztálytól 1 vödör virágot kér május 2-án reggel 8-ra. A behozott virágokat Barka Nikinek, a tizenegyedikesek osztálykísérőjének adjátok át! Előre is köszönjük!

TALLÉROS VÁSÁR Talléros palánta- és kerti vásárt tartunk a György-nap alkalmából,

április 30-án 15 órától az udvaron. Hozzatok túlburjánzó kerti- vagy szobanövényeitekből, nagy a kereslet szerszámokra, cserepekre, kaspókra, szakirodalomra is! A Waldorf-kert kínálatában kaktuszokból, egynyári és örökzöld palántákból, cserjékből válogathattok majd. Addigra beérik az első adag biodinamikus salátánk is. Várjuk persze a finomságokat, kézműves termékeket és könyveket is!


A 9. osztály mezőgazdasági gyakorlatának utolsó 3 napját a Waldorf-kertben töltötte az utak kialakításával. A diákok csodálatos munkát végeztek! Köszönöm Antal Szilvi kertművelés tanár és Vatai Gábor osztálykísérő lelkes segítségét, Krnács Gyurinak az utakat borító faaprítékot, Orosz Balázsnak a szállítás lebonyolítását, Szabó Gézának pedig a veteményesben felhasznált téglákat!


1.

János-ünnep Mindjárt itt az év vége, így a János-ünnep is.

Ennek megszervezése az SzK-ra hárul.

Szeretnénk, ha mindenki jól érezné magát (mert volt

olyan!), szeretnénk sok mosolygós arcot látni, gyereket, fiatalt és felnőttet is!

Ötleteket várunk minden

2.

Beszélgetés a tanárokkal a munkájukról 2014.04.29-én az SzK beszélgetésre hívott egy alsós, középsős és felső tagozatos tanítót, tanárt. Ha van kérdésetek a munkájukkal, a Tanári Konferencia munkájával kapcsolatban, amit sejtetek, de nem világos, most lesz lehetőség e kérdések feltevésére.

téren, minden korosztálytól minden korosztálynak a János-ünneppel kapcsolatban: hely, tevékenység, időtartam, stb....

Mielőbb ragadjatok billentyűzetet, telefont, és mondjátok el az osztályképviselőknek, hogy továbbíthassák a tanítók felé, vagy gyertek el személyesen!

A gyerekek véleményére is kíváncsiak vagyunk, ebben az osztálytanítók segítenek.

Az összegyűjtött kérdéseiteket 04.27-ig adjátok le.

Gondolkodjunk együtt!

Éljetek a lehetőséggel! /A Szülői Kollégium megbízásából: Szabó-Losoncz Katinka/


Az egyik legnevesebb ma élő indiai szitárművész ad koncertet Szegeden egy waldorfos apuka, a Nandafalván élő Krasznai Zoltán szervezésében. A koncertet követő napon a művész workshopot tart az érdeklődőknek.

Debasish Ganguly szitárművész

Az 1960-ban született Debasish zenei környezetben nőtt fel. Apja Dhana Gopal Ganguly ismert zeneszerző és fuvolaművész volt. Diplomáját a Rabindra Bharati Egyetemen szerezte Kalkuttában hangszerelés és zeneszerzés szakon, majd tanulmányait Acharya Ajoy Sinha, Padma Vibhushan, Ustad Ali Khan és több más jelentős művész irányítása mellett folytatta. Álma, hogy az indiai klasszikus zene a világ legeldugottabb helyeire is eljusson. Több mint 20 éve koncertezik világszerte. Főbb állomások: India, Ausztrália, Ausztria, Belgium, Dánia, Finnország, Japán, Magyarország, Németország, Hollandia, Szlovákia, Spanyolország, Svédország. Szenvedélye a tanítás. Útja során rendszeresen tart workshopokat, ahol felnőtteket és gyerekeket oktat az indiai klasszikus zene alapjaira és a szitár művészetére. Debasish szerezte a cannes-i filmfesztiválon is bemutatott Paul Cox által rendezett nagysikerű „Island” című film zenéjét és a Tóth Tamás által rendezett „Guru” című dokumentumfilm zenéjét is.


Sikerünk titka Sikerünk titka Bemutatkozik a PizzaFutár! Bemutatkozik a PizzaFutár!

Hogyan született meg Hogyan született meg egy garázsüzletbôl Szeged egy garázsüzletbôl Szeged piacvezetô pizzériája? piacvezetô pizzériája? és tuddmeg! meg! Gyere Gyere el éseltudd

2014. 04 23.,

2014. 14:30-tól04 23., 14:30-tól

ás ás? lkoz lkoz álla álla ôv ôv öz lcs ? öz ? hez?s sa nek résé lc ? ? tô er elé sa nek rés sik tô er elé

Kíváncsi vagy milye ne gy Hogyan sikerült a m g e d o n l k o g o g d l l ni eg va yüm ke n l ö ó y a gy tos a közösség sz jó v sítá ere Ho ire fon e pe ze ny

a KíváMnecn si vagy milye ne gy Hogyan sikerült a m g ll gondolkodni e egva yüm e k yan ntos a közösség gy jó lósít ö g sze Ho ire fo rep vez á y e e n

en

a

„az Informatórium Startup Club szinergiájában”

sik

M

A program helyszíne: Szent-Györgyi Albert Agóra AInformatorium program helyszíne:

Szeged, Szent-Györgyi Kálvária sgt. 23. 2.Albert emelet Agóra A rendezvény ingyenes, Informatorium de regisztrációhoz kötött:

http://tinyurl.com/p52ggry

Szeged, Kálvária sgt. 23. 2. emelet

www.ujnemzedek.hu

A rendezvény ingyenes, de regisztrációhoz kötött:


HELYESÍRÁS: WALDORF-SALÁTA

A MÚLT HETI ANANÁSZOS VERSENY MEGOLDÁSA A feladat a következő volt: Nézd át az előző két hét Kalendáriumában megjelent helyesírási blokkot, aztán írd át az alábbi szöveget! Javítsd ki a helytelen kisbetűs szavakat, pótold az esetleges kötőjeleket, végül pedig írj át számmá minden, betűvel kiírt számot! Megoldás Fiktív interjú egy Waldorf-iskolában: – Mikor ismerkedtél meg a Waldorf-pedagógia lényegével? – Ha jól emlékszem, 2004-ben, pontosabban 2004 tavaszán, amikor iskolalátogatáson voltunk egy csoporttal az egyik Waldorf-intézményben. – Mióta járnak a gyermekeid a Szegedi Waldorf Iskolába? – A nagyobb 2010 szeptemberében kezdte, a kisebb pedig a múlt tanévben, vagyis 2012 őszén. – Vagyis a nagyobb fiad 4.-es, a kisebb pedig 2.-os. – Igen, de a szomszédunkból is jár két gyerek ide, ők már nagyok, az egyik lány már 11.-be, a kisebb pedig 7.-be jár. Tőlük is sok információnk volt a waldorfosság mibenlétéről. – És mit mesélnek a 7.-esek és a 11.-esek a Waldorf-iskoláról? – Azt majd ők elmondják egy másik interjúbanJ. – Jó, térjünk vissza hozzátok. Ha jól tudom, nem a Szegedi Waldorf Óvodába jártatok, ugye? – Nem, csak később költöztünk Szegedre, éppen 2010. augusztus 20-án, pontosan emlékszem a napra is. – Tehát éppen augusztus 20-a óta vagytok szegedi lakosok. És azt tudják a gyerekeid, hogy a mai nap, április 11-e miről emlékezetes? – Igen, volt már róla szó otthon is, hogy ez a nap A magyar költészet napja, de bevallom, nem hiszem, hogy ez volt az első gondolatuk, amikor ma felébredtek, és esett a hó. Először azt hitték, április 1-je van, és ez csak valami jól sikerült áprilisi tréfa. Persze aztán kiderült, hogy csak a nyárfa virágzik. Az interjú kelte: Szeged, 2014. április 11.

elyesen!  Írjunk helyeÍrjunk helyesen!  nk helyesen!  Írjunk helyeÍrjunk helyese

Írjunk helyesen!  Írjunk helyeÍrjunk hely Az egyetlen megfejtő Tóth Viktória volt, ezért az ő családja ette meg az ananászt, finom volt. :)

k helyesen!  Írjunk helyesen!  Írjunk h Írjunk helyesen!  Írjunk helyesen! 


en! 

yesen! 

Fotópályázat 14 év felettieknek Értékes nyeremény a győzteseknek! A pályázat fő célja a fiatalok figyelmét az őszinte, tiszta, szeretetteli, valós emberi kapcsolatokra irányítani, mely segíti az önmagunkra találást, önmegismerést, a boldogság és megbékélés, elfogadás gyakorlását. Ha ez megvalósul, eltűnnek a különböző pótcselekvések és megszűnnek a függőségek, mert másként fordulunk önmagunkhoz, embertársainkhoz, környezetünkhöz, valamint a többi élőlényhez és felelősségteljesen hozzuk döntéseinket a mindennapokban. Pályázni: saját alkotású, megadott témájú pályaművel lehet, amely megfelel a kiírásban foglalt feltételeknek.

Téma: Kapcsolatunk önmagunkhoz, egymáshoz és környezetünkhöz Korhatár: 14 év felettieknek Pályamunkát e-mailen jpg formátumban várunk, minden pályázó egy munkát (fotó) adhat le. A kép 150-250 dpi képfelbontású és max.4 MB méretű lehet. Ettől eltérő képet nem tudunk elfogadni. A legjobb kép kiválasztását szakmai zsűri végzi, a legtöbb közönségszavazatot kapott munka fog még díjat nyerni, mely a „Megújulás a jövőért” facebook oldalon mindenki számára megtekinthető lesz, valamint ez alapján lehet rá szavazni. A közönségszavazást május 7. 00.00 órától május 14. 24.00 óráig tehetik meg az érdeklődők. A nyeremény értékes vásárlási utalvány lesz a 2 díjazottnak. A díjátadásra 2014. május 17-én (szombaton) kerül sor, a „Megújulás a jövőért” egész napos konferencia és ingyenes családi program keretében. Itt kivetítjük majd a győztes képeket. Ennek helyszíne: Szent-Györgyi Albert Agóra Szeged Kálvária sgt. 23. részletes program a www.egeszsegbar.hu vagy a Megújulás a jövőért facebook oldalon található. Figyelem: a pályamunkák beküldésének határideje 2014. április 30. (szerda éjfél)! A határidő lejárta után beérkezett képek nem kerülnek zsűrizésre. A levélben fel kell tüntetni a pályázó nevét, korát, telefonszámát, lakhelyét, ellenkező esetben nyertes pályázatként nem kerülhetnek díjazásra. A nyerteseket telefonon vagy e-mailen értesítjük.

helyesen! 

A pályázatok érkezhetnek postán, a Gold-Inform 2008 Kft 6726 Szeged Liga utca 5. címre, és e-mailen az info@egeszsegbar.hu címre. Elérhetőségeink: 06 30/4838-593 vagy info@egeszsegbar.hu.


Rajzpályázat gyerekeknek Értékes nyeremény a győzteseknek! A pályázat fő célja a gyermekek figyelmét az ősi múltunkra és hagyományaink felelevenítésére fordítani. Népünk összetartozását segíti a közös múltra emlékezés, és rég elfeledett szokásaink felelevenítése. Így ezek ismeretével és megélésével másként fordulunk önmagunkhoz, embertársainkhoz, környezetünkhöz valamint a többi élőlényhez és felelősségteljesen hozzuk döntéseinket a mindennapokban. Pályázni: saját alkotású, a megadott témájú pályaművel lehet, amely megfelel a kiírásban foglalt feltételeknek.

Téma: Ősi múltunk, hagyományaink Korhatár: 7-14 év. Pályamunkákat csak A4-es formátumban várunk, bármilyen technikával készítve, minden pályázó egy munkát (rajz) adhat le. A legjobb rajz kiválasztását szakmai zsűri végzi, a 2 legtöbb közönségszavazatot kapott munka fog még díjat nyerni, mely a „Megújulás a jövőért” facebook oldalon mindenki számára megtekinthető lesz, valamint ez alapján lehet szavazni is. A közönségszavazást május 7. 00.00 órától május 14. 24.00 óráig tehetik meg az érdeklődők. A három díjazott értékes nyereményeket kap.(Vásárlási utalvány és tárgynyeremény formájában) A díjátadásra 2014. május 17-én (szombaton) kerül sor, a „Megújulás a jövőért” egész napos konferencia és családi program keretében. Itt kiállítjuk majd a képeket. Ennek helyszíne: Szent-Györgyi Albert Agóra Szeged Kálvária sgt. 23. részletes program a www.egeszsegbar.hu vagy a Megújulás a jövőért facebook oldalon található. Figyelem: a pályamunkák beküldésének határideje 2014. április 30. (szerda éjfél)! A határidő lejárta után beérkezett rajzok nem kerülnek zsűrizésre. A lapok hátoldalára kérjük feltüntetni: a pályázó nevét, korát, saját vagy a szülei telefonszámát, lakhelyét, ellenkező esetben nyertes pályázatként nem kerülhetnek díjazásra. A nyerteseket telefonon vagy e-mailen értesítjük. A pályázatok érkezhetnek postán, a Gold-Inform 2008 Kft 6726 Szeged Liga utca 5. címre, és emailen az info@egeszsegbar.hu címre. Elérhetőségeink: 06 30/4838-593 vagy info@egeszsegbar.hu. Aki a pályamunkáját szeretné visszakapni, 2014. május 17-én szombaton 9-19 óráig a rendezvény helyszínén, a Szent-Györgyi Albert Agóra Szeged Kálvária sgt. 23. Gyürki Bettinától kérheti. Aki nem él ezzel a lehetőséggel, később nem tudunk felelősséget vállalni a munkáért.

Kalendárium 2014 04 18  

A Szegedi Waldorf Iskola hetente megjelenő kiadványa

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you