DvdZmagazine_Mei2022

Page 1

Dag van de Zorgmagazine over uitdagingen in zorg en welzijn

15 mei

ZONDAG

Verschijnt twee keer per jaar | Jg. 7 nr. 13 | Dag van de Zorg vzw, Lievestraat 6, 9000 Gent

2022

opendeur www.dagvandezorg.be

WEEK VAN DE ZORG / 09 - 15 MEI 2022

Jg 07 | april 2022


2

INHOUD 04 07

09

Campagne 2022 - Kom jij er ook bij?

32

Rode Kruis is géén plek om te decompresseren In gesprek met Peter Catry, hr-directeur bij Rode Kruis-Vlaanderen

61

Zorgbabbels

62

Zinbeleving beschermt sterk tegen dementie

65

19

No stress In gesprek met stressexpert Elke Van Hoof

67

27

Investeren in preventie loont heel snel

69

De Merci box De zorg kiest voor een veerkrachtig hr- en welzijnsbeleid Toekomstvisie zorgorganisaties via onderzoek Liantis

Ruimtelijke ordening als medicijn Jens Aerts pleit voor herziening van de openbare ruimte

70

Genieten van de zon? Denk aan je huid!

De doeners van inclusie

71

Vijf CM-Gezondheidspunten en het CM-Zorgverblijf Ter Duinen openen de deuren

73

Preventie voorop met hulplijnen

In gesprek met Kristel Gevaert van De Genereuzen

30

Een goede gezondheid is het hoogste goed

3000 boxen voor medewerkers uit de sector

In gesprek met prof. dr. Marc Noppen

23

Referentiewerking: het kwaliteitslabel van Familiehulp In gesprek met civil servant pur sang Karine Moykens

In gesprek met prof. dr. Mathieu Vandenbulcke

14

Welkom op Portavida DvdZ Zorgstad Genk

Online talkshows over preventie

10

Welkom bij deze organisaties! Programma van pagina 32 tot 59

Buurtbewoners en asielzoekers vinden elkaar

Partners Dag van de Zorg is mogelijk dankzij de steun van deze partners:

COLOFON inMotion is het magazine van Dag v/d Zorg vzw en verschijnt twee keer per jaar. Redactie: Evelien Chiau, Sam De Kegel Eindredactie: Stefaan Couvreur

Onze mediapartners:

Vormgeving: Karlien Beaumont, dotplus Coördinatie: Els De Smedt Werkten mee aan dit nummer: Els De Smedt, Geert Van Hijfte Fotografie: Met dank voor de ingezonden foto’s Verantwoordelijke uitgever: Geert Van Hijfte, Lievestraat 6, Gent Wil je inMotion toegestuurd krijgen of een adreswijziging doorgeven, contacteer dan Karlien Beaumont via karlien@dagvandezorg.be.

Dag van de Zorg geniet de steun van de belangrijkste koepelorganisaties uit de zorg- en welzijnssector. Ook de Vlaamse overheid en de Vlaamse Zorgambassadeur scharen zich achter het initiatief.


INMOTION

Kom erbij en beleef

Het belang van preventie

We hebben er een tijdje op moeten wachten maar eindelijk is het zover: de Week van de Zorg start op maandag 9 mei en sluit af op zondag 15 mei met als apotheose de grootschalige opendeurdag Dag van de Zorg. We gaan voor editie 12. Voluit. Eindelijk opnieuw met een échte opendeurdag!

Dat preventie belangrijk is, werd wederom bewezen door de coronacrisis. Overal ter wereld kwamen dezelfde risicofactoren terug als je besmet werd met COVID-19 om vervolgens geconfronteerd te worden met ernstige complicaties, zoals leeftijd en overgewicht. Een gezonde levensstijl is dus cruciaal.

Meer dan 290 organisaties uit zorg en welzijn gooien hun deuren open. In een mooie mix van kleine en grote organisaties, verspreid over Vlaanderen en Brussel. En met een indrukwekkend programma, voor elk wat wils. Via dit magazine en onze website kom je te weten welke organisatie de deuren opent in jouw stad of gemeente.

Vorig jaar sprak ik in mijn voorwoord over het belang van een gezonde levensstijl, maar vandaag zou ik een lans wil breken voor meer aandacht voor mentaal welzijn.

Kom erbij en ontdek In aanloop naar die opendeurzondag organiseert onze vzw samen met talloze stakeholders en partners de Week van de Zorg rond het thema preventie. Dat doen we een week lang met onder meer de Zorgbabbels waarbij elke dag van 9 tot 11 uur meer dan vijftig experten en ervaringsdeskundigen hun expertise etaleren tijdens deze online ochtendshows. Kom erbij en dans En we gaan samen dansen op het fantastische ‘En dans’ van Clouseau. Iedereen kan meedoen. Een instructiefilmpje op onze website helpt jullie verder om die moves onder de knie te krijgen. In het kader van preventie kan dat tellen. Geniet van het dansen. Samen. Geert Van Hijfte, Voorzitter Dag van de Zorg

In Vlaanderen hebben we deze legislatuur geïnvesteerd in Overkophuizen, waar jongeren met kleine en grote vragen terecht kunnen. We zetten sterker in op laagdrempelige hulp via telefonische en online hulplijnen en hebben voor versterking gezorgd bij de Centra voor Algemeen Welzijnswerk. Er gaan ook extra middelen naar de Centra voor Geestelijke Gezondheidszorg voor therapeutische behandeling, indien laagdrempelige hulp onvoldoende blijkt. In ons derde Actieplan suïcidepreventie hebben we verschillende initiatieven op touw gezet om het aantal zelfdodingen in 2030 met 10% te doen dalen in vergelijking met 2020. Naast dergelijke broodnodige investeringen wil ik ook een lans breken voor zorgzame buurten. In Vlaanderen en Brussel kunnen we maar liefst 133 initiatieven ondersteunen met de projectoproep rond zorgzame buurten. Een zorgzame buurt is een buurt waar jong en oud samen leven, waar mensen zich goed en geborgen voelen, waar levenskwaliteit centraal staat, waar bewoners elkaar kennen en helpen, waar personen en gezinnen met grote en kleine ondersteuningsnoden ondersteuning krijgen en waar diensten en voorzieningen toegankelijk en beschikbaar zijn. Lokale besturen, eerstelijnszones en welzijns- en zorgorganisaties vormen belangrijke partners in de uitwerking van een zorgzame buurt. We kijken uit naar innovatieve samenwerkingen waarbij een aanbod wordt gerealiseerd om mensen met bepaalde noden te helpen. Er zijn duizenden voorzieningen in Vlaanderen die zich vaak richten op hun bewoners of patiënten. In een zorgzame buurt kunnen zij net de motor van de buurt worden, de link leggen met die buurt en daardoor meer buurtbewoners op één of andere manier ondersteunen en betrekken. Zo kunnen zij voor bijvoorbeeld ouderen het verschil maken. Die sociale contacten en voor elkaar het verschil maken, zijn ook terug bouwstenen voor een goed mentaal welbevinden. Hartelijke groet, Wouter Beke, Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid, Gezin en Armoedebestrijding

3


4

Campagne 2022

Kom jij er ook bij? Dag van de Zorg vzw zet elk jaar de zorg- en welzijnssector een week lang positief in de kijker. Nu al voor de twaalfde keer op een rij. Met sensibiliserende acties en campagnes en met een grootschalige opendeurdag. Het thema van dit jaar is preventie. In aanloop naar Dag van de Zorg zetten we de zorg- en welzijnssector een week lang positief in de kijker. Tijdens die Week van de Zorg doen we dat door te informeren en te verbinden. We gaan dansen, babbelen, elkaar ontmoeten en zoveel meer. Kom erbij en dans, ontdek en beleef !

VLAAMSE KLASSIEKER ALS THEMALIED

5 OCHTENDSHOWS OP EEN RIJ

EINDELIJK OPENDEUR OP DAG VAN DE ZORG

Na de geslaagde ‘Ik hou van u’ campagne van voorbije editie stellen we met trots de nieuwe campagne voor. Met als belangrijkste kapstok ‘En dans’, het vrolijke dansnummer van Clouseau uit 2001.

Onder het motto ‘beter voorkomen dan genezen’ zoomen we van 9 tot en met 15 mei in op het thema preventie. Met elke dag een ander subthema: gezonde geest in een gezond lichaam, gezond werken, gezonde toekomst, gezonde omgeving en gezond samen leven.

Het is ondertussen twee jaar geleden dat organisaties uit zorg en welzijn in Vlaanderen en Brussel hun deuren konden openen voor het brede publiek. Op zondag 15 mei is het zover. Eindelijk!

Dank aan Clouseau, hun management en platenlabel voor het gebruik van dat nummer. Want dit aanstekelijke lied geeft ons goesting om te bewegen, te dansen. Vandaar deze danschallenge. Iedereen die wil, kan samen met familie, buren, collega’s ... de benen strekken. De zorgsector doet dat massaal. Je kan het nummer samen met de bijhorende dansmoves downloaden op onze website. Joke Emmers, enkele dansstudenten en medewerkers van AZ Sint-Blasius nemen jullie mee in het instructiefilmpje. Ga snel kijken op dagvandezorg.be. Ook hogeschoolstudenten gaan aan de slag met ‘En dans’ en nodigen jullie uit om mee te dansen op woensdag 11 mei. En tijdens de Week van de Zorg zullen alle beiaardiers het nummer spelen vanop hun hoge toren.

Op maandag 9, dinsdag 10, woensdag 11, donderdag 12 en vrijdag 13 mei brengen we jullie van 9 tot 11 uur een live ochtendshow vanuit de studio’s van TV Plus. Meer dan vijftig experten en ervaringsdeskundigen passeren de revue onder het wakend oog van gastvrouw Lisbeth Imbo. Maar ook twee doordenkers - Liesbeth Van Impe (Het Nieuwsblad/De Gentenaar) en Jean Paul Van Bendegem (emeritus hoogleraar VUB) - zullen tijdens elke Zorgbabbel hun hersenen pijnigen met de filosofische stelling van de dag. Maak kennis met nieuwe inzichten en goede praktijken rond preventie en kijk elke dag gratis mee naar de Zorgbabbels.

Om 10 uur geven we het startschot en kunnen alle geïnteresseerden op pad. Maak kennis met deze boeiende en innoverende sector en bovenal met een sterke werkgever. Het volledige programma en welke organisatie waar meedoet vind je terug in de handige gids midden dit magazine. Maar ook via dagvandezorg.be vind je alle nodige informatie. By the way: ze voorspellen prima weer. Ideaal dus om met gezin, familie of vrienden met de fiets Dag van de Zorg te bezoeken.


INMOTION

Kom erbij IN DE MEDIA Danschallenge voor zorgorganisaties Trek je dansschoenen aan en dans samen met je afdeling of organisatie en de daarbijhorende collega’s, patiënten, cliënten en/of bewoners op ‘En dans’. DE OPDRACHT IS SIMPEL: Deel jullie dansmoves tijdens de Week van de Zorg op de sociale mediakanalen van je organisatie met de hashtags #komerbij #danschallenge #dagvandezorg

Danschallenge voor iedereen

Week van de Zorg elke dag in Iedereen beroemd De deurvraag, de groepsfoto, liefde is, de brief ... Al deze rubrieken brengen tijdens de Week van de Zorg van 9 tot en met 13 mei 2022 warme, zorgzame verhalen en reportages uit het zorgwerkveld.

De Zondag Dankzij een samenwerking met De Zondag komen op zondag 8 mei en op zondag 15 mei de zorgsector én mensen van de zorg uitgebreid aan bod. Bovendien verspreidt De Zondag op 15 mei heel regionaal het programma van de opendeur. Op die manier geraak je zeker wegwijs op Dag van de Zorg.

Zondag 15 mei is het Dag v/d Zorg. Dans op deze feestdag samen met je gezin, huisdier en/of buren op ‘En dans’. Deel je moves op sociale media met de hashtags #komerbij #danschallenge #dagvandezorg

Ook op Radio 1 & Radio 2 De Week van de Zorg zal ook elke dag inhoudelijk gecoverd worden op Radio 1 en Radio 2 in diverse radioprogramma’s. Het volledige schema kan je vinden op onze website.

5


6

Demo en educatie rond

handhygiëne Honderden studenten trekken al dansend door Vlaanderen Op woensdag 11 mei gaat onze volledige aandacht naar handhygiëne. Naar aanleiding van de Week van de Zorg geven honderden studenten infosessies over handhygiëne aan het brede publiek. KOM ERBIJ ... EN LEER Ze doen dat in de voormiddag op secundaire scholen en gaan in de namiddag op pad in de straat. In tientallen Vlaamse steden en in Brussel brengen de studenten op diverse populaire openbare en publieke plaatsen handhygiënetechnieken met volle passie, deskundigheid en groot enthousiasme over aan het brede publiek. Ook jij kunt op die dag veel bijleren. Ga eens een kijkje nemen op een stand bij jou in de buurt en volg de handige tips van de studenten.

aan en doe de dansmoves samen met de talloze studenten.

WAAR? Erasmushogeschool Brussel & HBO5 Busleyden Atheneum UZ Brussel, van 14u30 tot 16u30 l

KdG Hogeschool Karel de Grote Hogeschool, vanaf 9u l

Thomas More & SAL HBO5, Lier Thomas More campus Lier, van 11u tot 14u Thomas More campus Turnhout, van 12u tot 14u Thomas More campus Mechelen, van 11u tot 14u

l

l

l

UCLL Leuven & Stfran Grote Markt Leuven, van 13u tot 16u Martelarenplein Leuven, van 13u tot 16u UZ Leuven campus Gasthuisberg, van 13u tot 16u l

l

l

Odisee Aalst & HBO5 Verpleegkunde Sint-Augustinusinstituut Grote Markt Aalst, van 11u30 tot 15u30 ASZ en OLV Aalst, van 10u tot 16u Sint-Blasius Dendermonde, van 10u tot 16u l

l

l

KOM ERBIJ ... EN DANS

Odisee Brussel, Huis voor Gezondheid & HBO5 Verpleegkunde Sint-Guido-Instituut UZ Brussel, van 14u30 tot 16u30 Muntplein, van 12u00 tot 14u00

De hogeschoolstudenten en studenten van HBO5 hebben ook nog andere plannen met alle passanten. Ze gaan iedereen meenemen op de tonen van het campagnelied van Dag van de Zorg. ‘En dans’ van Clouseau zal op die dag overal in Vlaanderen te horen zijn. Trek makkelijke schoenen aan, ga de uitdaging

Odisee Sint-Niklaas & HBO5 Verpleegkunde Sint-Carolus Sint-Carolus campus Cumulus, van 8u tot 10u Sint-Carolus campus Cordis, van 8u tot 10u

l

UCLL Limburg & HBO Verpleegkunde Genk / Hasselt Hasselt en Genk, van 13u tot 15u l

VIVES Ring Kortrijk, van 13u tot 16u Grote Markt Brugge, van 13u tot 16u De Munt Roeselare, van 13u tot 16u l

l

l

l

l

l

Meer info over de acties en locaties vind je op www.dagvandezorg.be


INMOTION

“Rode Kruis is

géén plek om te decompresseren” Een gesprek met Peter Catry, hr-directeur bij Rode Kruis-Vlaanderen

Rode Kruis-Vlaanderen collecteert, verwerkt en distribueert bloed en is ook actief op het vlak van (inter) nationale humanitaire diensten, waaronder de opvang van asielzoekers in asielcentra. Dat doet de organisatie met 1.500 werknemers én 13.500 vrijwilligers. “Ons vak is kwetsbare mensen helpen, net daarom moeten we de lat hoog leggen”, zegt hr-directeur Peter Catry. “Rode Kruis-Vlaanderen is een vrijwilligersorganisatie én grote werkgever die straffe, talentvolle mensen nodig heeft. Dat is vaak minder goed geweten bij het brede publiek. In de humanitaire diensten zorgen die beroepskrachten voor de juiste randvoorwaarden waardoor vrijwilligers hun taak goed kunnen uitvoeren. Voor het runnen van de opvangcentra en het afnemen en verwerken van bloedproducten doen we hoofdzakelijk beroep op professionals zoals maatschappelijke assistenten, verpleegkundigen en laboranten.” Ook deze organisatie wordt geconfronteerd met een krappe arbeidsmarkt. “Laboratoriumtechnologen, klinisch biologen, communicatiemedewerkers, ict’ers, begeleiders in asielopvang: bijna al onze vacatures worden knelpuntenberoepen”, stelt Peter Catry. “Bovendien zijn gezondheidsberoepen per definitie sterk gereglementeerd, wat de zoektocht naar personeel niet eenvoudiger maakt. Voor bepaalde activiteiten, zoals het prikken, zijn we verplicht om verpleegkundigen in te schakelen. We denken echter dat we door een goede opleiding voor niet-verpleegkundigen te voorzien, een soort prikacademie, er ook moeten kunnen in slagen om dezelfde kwaliteit van dienstverlening te garanderen. Vanuit een breder maatschappelijk perspectief zou dit ook een win kunnen zijn doordat we minder verpleegkundigen wegtrekken van patiënten die echte zorg nodig hebben. Wij hebben het geluk met gezonde donoren te kunnen werken. Wat minder corporatisme en conservatisme zou de gezondheidssector goed doen; nu creëren we onze eigen schaarste deels zelf.”

De voorbije vijftien jaar is het Rode KruisVlaanderen geëvolueerd van een organisatie met een klassiek ngo-profiel naar een sterk resultaatgedreven organisatie die een punt maakt van efficiëntie en performantie. “Ons vak is kwetsbare mensen vooruit helpen. We krijgen middelen en donaties van de samenleving, net daarom moeten we de lat hoog leggen. Van ons mag verwacht worden – en dat doen we ook – dat de middelen goed worden besteed. Het voordeel om voor Rode Kruis te werken is dat we elk overschot per definitie terug in de eigen organisatie investeren. Dat is een verschil met commerciële bedrijven die vooral aandeelhouderswaarde willen creëren.” “Vroeger stelden we vast dat bij sommige kandidaten de perceptie leefde dat Rode Kruis-Vlaanderen een plek kon zijn om te ‘decompresseren’ en rust te vinden. Om te vermijden dat kandidaten met dat stereotype beeld blijven zitten, zeggen we in selectiegesprekken vaak waarom men vooral niet bij Rode Kruis-Vlaanderen moet komen werken. Gelukkig zien kandidaten ons steeds meer als een aantrekkelijke werkgever met maatschappelijke meerwaarde.” Gezien de emotionele geladenheid van sommige van hun activiteiten is het volgens Catry belangrijk dat (potentiële) werknemers voldoende emotionele afstand kunnen houden. Bovendien kenmerkt Rode Kruis zich

als een evidence based organisatie: via primair en secundair onderzoek ondersteunen ze hun activiteiten inhoudelijk. “Daarin zijn we uniek. In de ngo-sector leven veel sterke opinies die vaker vanuit de buik komen. Wij stimuleren kritisch denken als het bij uitstek nietopiniërend denken is. Als je handelt volgens de meest recente, betrouwbare wetenschappelijke bevindingen, is de eigen idee niet zo belangrijk meer. Of dan durf je je eigen opinie wijzigen in functie van nieuwe informatie”, besluit hij fijntjes.

Getuigenis vanop de werkvloer Christina Brewaeys Centrummanager Opvang Asielzoekers, Opvangcentrum Wingene Negen jaar geleden zette ik mijn eerste stappen bij Rode Kruis-Vlaanderen als stagiaire in een opvangcentrum. Gedurende de jaren kreeg ik kansen om door te groeien: van begeleider naar adjunct-centrummanager naar centrummanager. Wat ik leuk vind aan elk van deze jobs zijn de boeiende uitdagingen en de afwisseling. Het geeft ook elke dag veel voldoening om een job uit te oefenen met een groot maatschappelijk belang. De visie en waarden van Rode Kruis-Vlaanderen zorgen er bovendien voor dat de job vorm krijgt binnen een duidelijk kader, waarin menselijkheid centraal staat voor zowel de bewoners als de medewerkers van een opvangcentrum. Dat is iets waar ik zelf veel waarde aan hecht.

7


8

Míjn spaargeld betaalt alvast níet mee aan genderdiscriminatie. #nietmetmijncentjes Nope. ’t Is alvast #nietmetmijncentjes dat er geïnvesteerd wordt in ongelijke lonen of dat glazen plafond. Of in ontbossing, kinderarbeid of vervuilende fossiele brandstoffen, zoals bij sommige banken. Wist je niet, hè? Ik wéét wat er met mijn centjes gebeurt: vdk bank zorgt ervoor. Dat ze naar goeie investeringen gaan, en propere bedrijven. Naar sociale initiatieven, meer groen en correcte organisaties. Samen herinvesteren we ze in de samenleving. En die is inclusief, ecologisch en helemaal de max – dáár gaan mijn centjes naartoe. En jij? Do you know where your centjes go? Spring ‘ns binnen, dan vertellen we ‘t je. Of ga naar www.vdk.be/nietmetmijncentjes.


INMOTION

Zorgbabbels Online talkshows over preventie Tijdens de Week van de Zorg kan je elke dag tussen 9 en 11 uur genieten van een live online talkshow van en over de sector. Luistertip voor kaderleden en zorgprofessionals, vrijwilligers en mantelzorgers en alle mensen met interesse in zorg en welzijn. De vijf Zorgbabbels zijn te volgen via livestream. Er wordt elke dag een ander subthema behandeld dat kadert in het thema preventie. Experten, filosofen en ervarings­ deskundigen komen aan het woord, afgewisseld met goede praktijken en een streepje muziek. Er komt veel schoon maar vooral boeiend volk en Lisbeth Imbo van De Zevende Dag is de gastvrouw. De dagthema’s van de Zorgbabbels: l

l

l

l

l

Maandag 9 mei Een gezonde geest in een gezond lichaam Dinsdag 10 mei Gezond werken Woensdag 11 mei Gezonde toekomst Donderdag 12 mei Gezonde omgeving Vrijdag 13 mei Gezond samen leven

GRATIS DEELNAME VIA LIVESTREAM www.dagvandezorg.be/ zorgbabbels

Grenzeloze

bewondering

Wijs, grijs en puber

Liesbeth Van Impe leerde de zorgsector van heel nabij kennen

Jean Paul Van Bendegem gaat in verzet tegen grijsisme

Tot 8 juli 2019 kende Liesbeth Van Impe de zorgsector amper. Maar op die dag kreeg ze de diagnose borstkanker. Dat veranderde alles. “Als je zwaar ziek bent, wordt de zorgsector je wereld.”

Toen hij vier jaar geleden met pensioen ging, merkte Jean Paul Van Bendegem hoe mensen hem plots anders gingen behandelen. Maar hij blijft niet bij de pakken zitten en komt in opstand tegen het beeld van ‘de verworpen senior’.

“Net als zoveel mensen, kende ik de zorg enkel vanop afstand. Tot ik gediagnosticeerd werd met borstkanker en er plots middenin zat. Als je zwaar ziek bent, wordt de zorgsector je wereld. Dat is ontzettend dubbel; enerzijds wou ik daar niet zijn en anderzijds was het de veiligste omgeving voor mij op dat moment”, vertelt Liesbeth Van Impe. Wat haar het meest verbaasde, was de vanzelfsprekendheid waarmee ze zo intensief kon en mocht leunen op de zorgsector. “Wat zorgmedewerkers dag in dat uit doen … daar kan ik alleen maar ontzag voor hebben. En vooral de verpleegkundigen: die maakten voor mij echt het verschil. Ik heb een grenzeloze bewondering voor hen. Ze hebben geen tijd, maar ze maken tijd. Het is onbegrijpelijk dat hun werk nog steeds niet genoeg gevaloriseerd wordt.” Liesbeth schreef een boek over haar reis door kankerland. In ‘Chemodag is de beste dag van de week’ toont ze lotgenoten en iedereen die nog steeds geen kankerpatiënt in de ogen durft te kijken hoe kankerland eruit ziet en hoe je er kunt door­reizen.

“Men houdt ons voortdurend voor dat we kunnen genieten van een degelijke zorg en dat we vandaag de dag makkelijk honderd jaar kunnen worden. Tegelijkertijd lijkt daar ook een maatschappelijk probleem mee te zijn, want al jaren lees je her en der over de problematische gevolgen van de vergrijzing, vooral wat betreft de druk op onze zorgsector” zegt em. prof. dr. Jean Paul Van Bendegem. “Je wordt als oudere dus voortdurend heen en weer geslingerd tussen die twee boodschappen. Ik krijg soms het gevoel dat ik me schuldig moet voelen omdat ik op weg ben naar de zeventig en nog leef. En dan ben ik me ervan bewust dat ik de luxe heb om over zulke zaken na te denken, want ik heb het geluk om als voormalig vastbenoemde professor aan een universiteit een mooi pensioen te hebben.” Jean Paul Van Bendegem schreef een boek waarin hij mede­ senioren oproept tot burgerlijke ongehoorzaamheid. In ‘Wijs, Grijs en Puber’ maakt hij komaf met de vele vooroordelen waar zestigplussers mee geconfronteerd worden.

9


10

Zorgbabbels Maandag 9/05 Gezonde geest in een gezond lichaam 09u00 Kick off Week van de Zorg 09u10 Doordenkers: 2 babbelaars aan het woord Liesbeth Van Impe (Het Nieuwsblad / De Gentenaar) Jean Paul Van Bendegem (em. prof. VUB) l

l

09u20 Keynote: Hersengezondheid Prof. dr. Mathieu Vandenbulcke (KU Leuven)

Zinbeleving beschermt sterk tegen dementie en worden verschillende netwerken, betrokken bij de motoriek en het denken, gestimuleerd.”

In een samenleving die om cognitieve vaardigheden draait en waarin we steeds langer leven, is een fit brein onmisbaar. Hoe houden we onze hersenen in goede conditie? Ouderenpsychiater en brein­ expert Mathieu Vandenbulcke geeft tips.

Vroeger was dementie het verhaal van oude mensen, nu is het een verhaal van alle leef­ tijden, benadrukt Mathieu. “Preventie van dementie begint reeds op de kinderleeftijd via onderwijs. Door cognitieve reserves aan te leggen bouw je een ‘dam’ tegen dementie. Naarmate je ouder wordt, is het ook cruciaal om je zintuigen scherp te houden. Goed horen en zien is extreem belangrijk om je brein te stimuleren. Gehoorverlies op middelbare leeftijd is een belangrijke risicofactor voor dementie op latere leeftijd. Als je afgesloten raakt van de buitenwereld, wordt je brein immers onvoldoende geprikkeld. Omgekeerd kan je je brein zoals een spier trainen door mentaal actief te blijven. Daarom moeten we onze ouderen stimuleren om te blijven participeren aan onze maatschappij. Schuif hen niet opzij, laat ze zelf hun wensen invullen. Die zinbeleving beschermt sterk tegen dementie. Daarom hou ik ook niet van het woord ‘rustoorden’.”

Volgens Mathieu Vandenbulcke wordt de maatschappij zich steeds bewuster van een goede hersengezondheid. “De focus verschuift deels van behandelen naar proberen voorkomen. Ook op secundaire preventie – vroeg detecteren en behandelen waardoor je voorkomt dat het erger wordt – wordt ingezet. Hersengezondheid gaat veel verder dan dementie, er zijn vele neurologische en psychiatrische aandoeningen. Door campagnes zoals Te Gek staan veel mensen met geestelijke gezondheidsproblemen sterker in hun schoenen. Op termijn zullen we daar mooie effecten van zien.”

l

09u40 Kom erbij … en ontdek 09u45 Rondetafel: gezond lichaam Stien Vandierendonck (Vlaams Instituut Gezond Leven) Michaël Sels (UZA, Njam!TV) Lieven Maesschalck (Movetocure) l

Toekomstige dementie kunnen we deels vermijden door gezonder te gaan leven. Veel van de leefstijlfactoren die hersengezondheid verhogen, zijn dezelfde als voor cardio­ vasculaire aandoeningen. Of: wat goed is voor het hart, is goed voor het brein. “Wat goed is voor het hart, is goed voor heel veel organen”, zegt Mathieu fijntjes.

Volgens de ouderenpsychiater moeten we zeker inzetten op campagnes rond hersengezondheid, “maar we mogen niet de illusie creëren dat we de meeste of alle gevallen van dementie kunnen voorkomen, want dat is helemaal niet zo. We kunnen dementie op hoge leeftijd vermoedelijk wel ‘uitstellen’, maar op jongere leeftijd gaat het toch voornamelijk om een ongelukkig samenspel van genen waar preventie niet tegen opgewassen is.”

l

l

10u05 Kom erbij … en dans

Dan gaat het over niet roken, gezonde voeding, suiker vermijden, voldoende slapen, weinig alcohol én voldoende fysieke activiteit. “Bij bewegen komen beschermende stoffen vrij, verbetert de bloedvoorziening in het brein

10u10 Rondetafel: gezonde geest Stien Vandierendonck (Gezond Leven) Filip Raes (KU Leuven) Peter Emmery (KPC Genk) l

l

l

10u30 Kom erbij … en ontdek 10u35 Rondetafel: preventie en communicatie Marc Michils (Kom op tegen Kanker) Jan Steyaert (Expertisecentr. Dementie Vl.) To be confirmed

MATHIEU VANDENBULCKE l

l

l

l

l

GRATIS DEELNAME VIA LIVESTREAM www.dagvandezorg.be/ zorgbabbels

l

l

Ouderenpsychiater en diensthoofd ouderen­psychiatrie van UZ Leuven Supervisor van een afdeling voor mensen met dementie op campus Gasthuisberg, werkt ook in de Geheugenkliniek, samen met neurologen en geriaters. Gewoon hoogleraar, verbonden aan dep. Neurowetenschappen. Sinds 2020 directeur van het KU Leuven Breininstituut, waar 140 professoren onderzoek doen naar het brein.


INMOTION

“Wat goed is voor je hart, is ook goed voor je hersenen” Zo titelt de nieuwste campagne rond hersengezondheid die begin mei gelanceerd wordt. Jan Steyaert van expertisecentrum Dementie Vlaanderen is een van de bezielers. Volgens twee publicaties van The Lancet blijkt dat 30 à 40 procent van dementie verklaarbaar is door beïnvloedbare leefstijlfactoren. “Internationaal is daar wetenschappelijk consensus over. Erfelijkheid zou maar 4 tot 10 procent bepalend zijn”, verduidelijkt Jan Steyaert. Volgens onderzoek van Expertisecentrum Dementie Vlaanderen denkt 56 procent van de Vlamingen nog steeds dat je dementie niet kan tegenhouden, terwijl we nu weten dat een gezonde(re) levensstijl het risico op dementie kan verlagen. Meer nog: wat goed is voor je hart, is ook goed voor je hersenen. Op 9 mei lanceren we een nieuwe campagne met deze baseline. We mikken op 40- tot 75-jarigen, met een bijzondere focus op veertigers en vijftigers. We willen ook de boodschap meegeven dat mensen altijd mentaal, sociaal en cognitief actief moeten blijven. Dementie is een aandoening in slow motion. Voor dementie zichtbaar wordt in de vorm van geheugenverlies of gedragsverandering, richt ze makkelijk al tot twintig jaar lang schade aan in onze hersenen. “De nieuwe campagne wordt verspreid via de media, huisartsen en apothekers. De lancering start aan het UZ Brussel met een opblaasbaar megabrein. Op markten zullen we bedrukte appelen uitdelen met de slogan van de campagne. Proportioneel gaan we sterker campagne voeren naar die groepen die een hoger risico lopen. Zo zullen we ook in kansarmere buurten aanwezig zijn. De gezondheidsongelijkheid is immers geen kwestie van individuele verantwoordelijkheid. Ook slechte huisvesting en sociale komaf spelen een grote rol.”

Gezond eten is

gemakkelijk Diëtist en chef Michaël Sels wil mensen inspireren en informeren “We zijn allemaal ervaringsdeskundigen in eten. We doen het immers elke dag. Dat zorgt ervoor dat voeding soms gezien wordt als een religie. En net als in elke religie heb je extremisten die foutieve info verspreiden”, zegt Michaël Sels. “Mijn voornaamste doel is om mensen correct te informeren en te inspireren op vlak van gezonde voeding. Want we weten wel allemaal dat gezond eten belangrijk is, toch doen we het nog veel te weinig. Slechts vijf procent van de Belgen eet genoeg groenten en amper negen procent eet voldoende fruit. We kunnen dus bijna allemaal beter. Gezond eten is gemakkelijk. Al eens geprobeerd om groenten in je ontbijt te verwerken, bijvoorbeeld? Ik maak deze granola elke maand wel een keer en gebruik een restje pompoen of blokjes uit de vriezer. Lekker, simpel én gezond.”

Pompoengranola met pindakaas en walnoten 20 minuten bereidingstijd en 20 minuten baktijd – 25 porties

INGREDIËNTEN 300 g havermoutvlokken – 200 g pompoen – 30 g pindakaas – 20 g honing – 100 g pompoenpitten – 100 g gehakte walnoten – 50 g gedroogde cranberry’s – 2 tl kaneel – 2 el arachideolie – 1 eiwit

BEREIDING Verwarm de oven voor op 175 °C. Snij de pompoen in kleine blokjes. Zet ze met water in een steelpannetje op het vuur en kook gaar in 15 minuten. Giet af, voeg kaneel, honing en pindakaas toe en pureer met een staafmixer. Meng in een grote kom de havermout, walnoten, pompoenpitten en arachideolie. Meng dit vervolgens goed met het pompoenmengsel. Voeg als laatste het wit van het ei toe. Verdeel het mengsel over een bakplaat met bakpapier en bak ongeveer 20 minuten op 175 °C. Roer halverwege het bakken een keer door. Haal de bakplaat uit de oven, voeg de cranberry’s toe en laat de granola goed afkoelen, dan wordt hij lekker knapperig.

11


12

Bewegen

Op Verwijzing

werkt!

Een coach = een motivator voor extra beweging, bij jou in de buurt.

l

l

Ondertussen is in bijna elke Vlaamse gemeente wel een Bewegen Op Verwijzing-coach actief. In 2021 gingen zelfs meer dan 10.000 coachingsessies door en startten bijna 2.000 nieuwe deelnemers!

WIST JE DAT … l

l

l

l

een intakegesprek je maximaal 20 euro per uur kost? Als je recht hebt op verhoogde tegemoetkoming, dan is dat maximaal 4 euro per uur. deelnemers gemiddeld 3 à 4 keer coaching volgen? 90% van de deelnemers tevreden is over zijn/haar coach? elke coach een diploma kinesitherapie of lichamelijke opvoeding behaalde?

de coach in jouw gemeente actief is en eventueel thuis of in een organisatie kan coachen? de coach in nauw contact staat met de arts én de lokale sportdienst? Je coach zal jou doorverwijzen naar laagdrempelig beweegaanbod in de buurt. De eerste keer kan de coach ook meegaan, zodat je de omgeving en de verantwoordelijke leert kennen. De stap om nadien teug te gaan is veel eenvoudiger!

Ook woonzorgcentra, wijkgezondheidscentra en allerhande zorg- en vrijetijdsorganisaties kunnen beroep doen op het Logo of een coach. Samen bekijken we de mogelijkheden voor een infosessie, een workshop over de bewegingsdriehoek gekoppeld aan Bewegen Op Verwijzing, individuele of groepscoaching enz. Contacteer daarvoor het Logo uit je buurt.

ONDERZOEK TOONT DAT BEWEGEN OP VERWIJZING INACTIEVE PATIËNTEN ACTIEVER MAAKT.

Inter Fitness Center is er

voor iedereen

Bewegen met een trainingsschema op maat Ingrid Praet opende in 1983 Inter Fitness Center en ziet dus al jaren van dichtbij hoeveel invloed geregeld bewegen kan hebben op mensen. “Twee tot drie keer per week twintig minuten je uithouding trainen, is de basis voor een goed hartritme. Doe daar nog een aantal krachtoefeningen bij, en niets in het leven is je nog te zwaar.” “Of je nu een geoefend sporter bent of iemand die vreest dat zijn uithoudings­ vermogen onder nul zit: dankzij onze manier van werken, kan bijna iedereen bij ons terecht voor een trainingsprogramma op maat”, vertelt zaakvoerder Ingrid Praet. “Na enkele trainingen doen we een test om te bekijken hoe het met je uithouding staat. Deze wordt op regelmatige basis herhaald zodat je weet wat je vorderingen zijn. Op basis van die test passen we het trainingsschema aan. We bieden ook specifieke programma’s voor mensen met rugklachten of osteoporose, zwangere vrouwen of personen die moeten revalideren na een ongeval of hartfalen. Daarnaast werken we samen met het OLV Ziekenhuis Aalst om OncoFIT-trainingen te bieden aan mensen met kanker.” Te bezoeken op Dag van de Zorg Inter Fitness Center in Buggenhout

Stappenplan deelnemer

De overheid rolt sinds 2016 het project uit in Vlaanderen, na positieve evaluatie van het Leuvense pilootproject.


INMOTION

Het belang van

de eerste levensjaren Een gesprek met kinder- en jeugdpsychiater Peter Emmery

De eerste levensjaren hebben een ontzettend grote impact op de rest van ons leven. Kinder- en jeugdpsychiater Peter Emmery pleit er dan ook voor om daar intensiever op in te zetten. “Meer dan de helft van de ernstige problemen in de volwassenenpsychiatrie ontstaat voor de leeftijd van achttien jaar.”

“Als kinder- en jeugdpsychiater zie ik kinderen pas op het ogenblik dat ze vastgelopen zijn. Die groep is groot: zo’n twintig procent van de kinderen en jongeren krijgt op een gegeven moment te maken met psychische problemen waar ze zorg voor nodig hebben”, zegt dr. Peter Emmery van Kinderpsychiatrisch Centrum Genk. “Intussen beseffen we dat we niet in staat zijn om al die kinderen onmiddellijk te helpen wanneer ze bij ons aankloppen. Er gaat maar een klein deel van het budget voor gezondheidszorg naar geestelijke gezondheidszorg, en een nog kleiner deel daarvan naar kinderen en jongeren. Als je weet dat meer dan de helft van de ernstige problemen in de volwassenen­psychiatrie ontstaat voor de leeftijd van achttien jaar, is dat dus veel te weinig.” Een grootschalig onderzoek uit 1998 ontdekte hoe tien Adverse Childhood Experiences (ACE) of negatieve ervaringen in de kindertijd een grote rol spelen in ons ontwikkelingsproces. “De hersenen van kinderen die in hun eerste levensjaren te maken kregen met bijvoorbeeld mishandeling, misbruik, verwaarlozing of een ouder met psychische problemen, ontwikkelen zich anders dan bij doorsnee kinderen. Dat is ook niet zo vreemd. Onze hersenen ontwikkelen gedurende de zwangerschap en de eerste drie levensjaren aan een razendsnel tempo. Als een elektricien één verbinding zou maken per seconde, zou hij dertig miljoen jaar nodig hebben om hetzelfde aantal verbindingen te krijgen.” Traumatische ervaringen uit die eerste levensjaren onthouden we niet als actieve herinneringen, want dat gedeelte van onze hersenen ontwikkelt zich pas later. Maar op dat punt zijn andere belangrijke delen van onze hersenen wel al gevormd. “Een kind dat in de eerste levensjaren met veel geschreeuw te maken krijgt, ontwikkelt vaak een slechter gehoor. Het centrum in de hersenen dat instaat voor horen ontwikkelt zich minder goed als verdedigingsmechanisme. Enkele jaren later krijg je dan een leerkracht die klaagt dat een kind niet goed luistert. Wij zien heel veel klachten die we uiteindelijk kunnen terugbrengen naar die vroegkinderlijke ervaringen.

Je kan dat negatief bekijken, maar tegelijkertijd zorgen die inzichten er ook net voor dat we daar écht preventief op kunnen inzetten. Het is wetenschappelijk bewezen dat elke investering in de eerste zes levensjaren op lange termijn zeven euro opbrengt. Dus, investeringen in kansarmoede, zorg aan huis, de detectie van kwetsbare gezinnen, kinderopvang … verdienen zichzelf meer dan terug. Dat is uiteraard niet de enige reden om daarop in te zetten – ook als ze economisch niets zouden opbrengen, zouden ze zinvol zijn – maar het is wel een extra reden om het te doen.” Te bezoeken op Dag van de Zorg KPC Genk vzw in Genk

“Het is wetenschappelijk bewezen dat elke euro investering in de eerste zes levensjaren op lange termijn zeven euro opbrengt.”

13


14

Zorgbabbels Dinsdag 10/05 Gezond werken 09u00 Opwarmer 09u05 Doordenkers: 2 babbelaars aan het woord Liesbeth Van Impe (Het Nieuwsblad / De Gentenaar) Jean Paul Van Bendegem (em. prof. VUB) l

l

09u15 Keynote: Veerkracht Prof. dr. Elke Van Hoof (VUB / Huis voor Veerkracht) l

09u30 Kom erbij … en ontdek 09u35 Rondetafel over preventief gezondheidsbeleid op het werk Liesl Van Daele (Liantis) Karlien Devloo (Vlaams Inst. Gezond Leven) Nico Waege (i-mens)

No

stress

In gesprek met stressexpert Elke Van Hoof Prof. dr. Elke Van Hoof is een autoriteit op vlak van stress en burn-out. Met Huis voor Veerkracht zet ze in op welzijn op de werkvloer. De zorgsector zelf staat er helaas om bekend veel stress en burn-outs met zich mee te brengen. Hoe kunnen we dat vermijden? Welke rol kan een preventieve aanpak daarin spelen? Dat veel medewerkers uit de zorg- en welzijnssector te maken krijgen met een burn-out, is niet nieuw. Dat weet ook prof. dr. Elke Van Hoof, die er samen met enkele collega’s een boek over schreef. Met Huis voor Veerkracht helpt ze werknemers én bedrijven om beter om te gaan met stressgerelateerde klachten. “De zorgsector is een plek waar gas terug­nemen niet altijd even evident is. Om dat preven­tief aan te pakken, moeten voorzieningen out of the box durven kijken. Vandaag scoort de zorg immers over de hele lijn slecht wanneer het gaat over zelf­ ontplooiing. Wie start als verpleegkundige, stopt ook als verpleeg­kundige. Hetzelfde geldt voor een psycholoog of hersenchirurg. Je komt sowieso terecht in een heel vlakke structuur”, vertelt Elke.

l

l

l

10u05 Kom erbij … en dans 10u10 Rondetafel over gezond HR beleid Tom Janssen (Familiehulp) Mieke Vandorpe (Coach ouderenzorg) Karen De Winter (Revarte)

“Dat moet structureel aangepakt worden. Want we hebben vaak de neiging om de verantwoordelijkheid bij het individu te leggen wanneer het gaat over stressmanagement. Maar werknemers kunnen elke ochtend de

ELKE VAN HOOF l

l

l

l

Klinisch psycholoog gespecialiseerd in stress en burn-out Doceert aan VUB en Vlerick Business School Coördinator interuniversitaire opleiding eerstelijns psychologische zorg Bezieler van Huis voor Veerkracht

dag beginnen met yoga en wekelijks therapie volgen: als het structureel fout zit op de werkvloer, zullen ze tegen de lamp blijven lopen.” Desalniettemin blijft het belangrijk om ook op persoonlijk vlak om te leren gaan met stress. “Focussen op wat we zelf in handen hebben, is daarbij het belangrijkste. We hebben vaak een lange lijst van wat slecht gaat, terwijl er elke dag ook mooie zaken gebeuren. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat die elke dag oplijsten al een groot verschil maakt.”

l

l

l

10u35 Kom erbij … en ontdek 10u40 Dubbelinterview: 2 Vlaamse zorgambassadeurs Lon Holtzer Candice De Windt l

l

GRATIS DEELNAME VIA LIVESTREAM www.dagvandezorg.be/ zorgbabbels

Na een heftige gebeurtenis is een

psychologische debriefing cruciaal Klinisch psycholoog Elisabeth Roels werkt halftijds als welzijnscoach voor de Sint-Jozefskliniek in Izegem. Werknemers komen bij haar op gesprek als hun emmer vol zit, maar ze zet ook in op laagdrempelige preventie.


INMOTION

Natalie: “We hebben onze equipe van teamcoaches uitgebreid zodat ze meer beschikbaar zijn voor die eerste opvang. Intern doen we natuurlijk beroep op de solidariteit als er ad hoc personeelstekorten zijn. Maar het moet natuurlijk haalbaar blijven op termijn.”

“We gaven iedereen een

doos veerkracht” Hoe bewaken ze bij DVC Heilig Hart in Deinze de fysieke en mentale gezondheid van hun medewerkers? Hr-manager Natalie Cocquyt en Filip Desmet, voortrekker van preventie: “De werkdruk is hoog, gelukkig is ook de solidariteit groot tussen onze medewerkers.” DVC Heilig Hart is een dienstverleningscentrum waar zo’n 540 medewerkers 24/7 zorg bieden aan zo’n 400 kinderen, jongeren en volwassenen met een verstandelijke beperking. Ook hier zindert de coronacrisis nog na. “Zowel zorgvragers als medewerkers worden nog steeds ziek en vallen uit. Wij dienen continu zorg toe; soms hebben we onvoldoende ‘handen’ op de werkvloer en moeten collega’s

inspringen voor elkaar, waardoor sommigen op de toppen van hun tenen lopen. Denk aan leefgroepbegeleiders, verpleegkundigen en therapeuten, maar evengoed aan logistieke diensten zoals het poetspersoneel.” Preventie start volgens Filip bij de managers en teamcoaches, die collega’s op de werkvloer moeten informeren en sensibiliseren. “Al onze medewerkers kunnen terugvallen op hun teamcoach, die luistert, detecteert en eventueel doorverwijst. Als er een psychosociale nood is of de werkrelatie tussen medewerkers is door stress verstoord, kunnen ze terecht bij een vertrouwenspersoon. Indien nodig verwijzen we door naar onze externe partner IDEWE om ondersteuning te bieden via een psycholoog”, zegt Filip.

“Preventie start eigenlijk al bij de aanwerving en het onthaal van nieuwe mensen”, zegt ze overtuigd. “We laten sollicitanten al meevolgen op de werkvloer, opdat ze een correct beeld krijgen. We moeten zorg dragen voor elkaar, de jobs bij ons zijn vaak heel fysiek. Vergeet ook het psychische aspect niet. Onze zorgvragers zijn warme mooie mensen, maar ze vergen veel energie. Door corona was ook hun bewegingsvrijheid heel beperkt.” DVC Heilig Hart heeft ook in zijn personeelspublicaties aandacht voor zelf- en teamzorg. Natalie: “We gaven ook iedereen vanuit de dienst preventie een ‘doos veerkracht’, met een geurkaarsje, een voedende crème, gezonde chocolade, met als boodschap: draag zorg voor jezelf. Tijdens corona probeerden we ook animatie te brengen van buiten naar binnen. Zo speelden muzikanten muziek op een hoogtewerker. Dit is voor mij de meest warme organisatie waar ik al gewerkt heb.” Te bezoeken op Dag van de Zorg DVC Heilig Hart in Deinze

De Sint-Jozefskliniek in Izegem onderneemt heel wat om haar medewerkers fysiek en mentaal gezond te houden. “Onze projecten zijn gericht op functiegroepen, afdelingen en individuen. Zo hebben we een zorgproject voor de afdeling geriatrie opgestart met maandelijkse sessies gedurende zeven maanden. Ze leren over zelfzorg, zorgen voor een ander en zorgen met elkaar. Later volgen ook andere afdelingen. Zelfzorg gaat over je energie beter inzetten maar ook weten wat jou veel energie geeft of kost, zodat je zelf betere keuzes kan maken. Onze grootste focus ligt op laagdrempelige preventie.”

werd gevraagd, goed af te sluiten. “Na een heftige gebeurtenis is een psychologische debriefing cruciaal. Zo verkleint de kans op posttraumatische klachten serieus. In die zin is het ook preventief.”

hun team beter kunnen opvolgen. “Ons ziekenhuis wil echt iedereen aan boord houden en indien nodig zelfs nieuwe functies vinden. Zo werkt een exhoofdverpleeg­kundige nu op de IT-afdeling.”

Tweejaarlijks brengt elke medewerker een bezoekje aan de arbeidsgeneeskundige dienst, afwisselend bij een arts en verpleegkundige. “Ze vullen een vragenlijst in en wie alarm­ signalen vertoont, wordt uitgenodigd om bij mij op gesprek te komen. Op die manier wordt de drempel sterk verlaagd om klachten in een heel vroege fase aan te pakken.”

En omdat bewegen belangrijk is, biedt het ziekenhuis drie keer per week een beweeg­sessie aan alle medewerkers aan. “Het preventie- en welzijnsbeleid moet je voortdurend aanpassen aan nieuwe omstandigheden, dat heeft corona ons wel geleerd”, besluit ze.

Voor verschillende covid-afdelingen organiseerde het ziekenhuis debriefings om die heftige periode, waarin er veel flexibiliteit

Het ziekenhuis organiseerde in het najaar van 2021 ook een opleiding voor alle leiding­ gevenden rond stress en burn-out, zodat ze

Te bezoeken op Dag van de Zorg vzw Sint-Jozefskliniek in Izegem

15


16

Work life balance Zo ervaren deze medewerkers uit zorg en welzijn het

Jessika (49)

is zorgkundige bij Zewopa vzw “Zewopa is voor mij niet alleen mijn werk. Ik doe het al jaren met plezier, maar sinds ik op vaste basis in de nachtshift werk, heb ik de shift gevonden die het beste past bij mij en mijn gezin. Wat ik terug krijg van de mensen en mijn collega’s, kan ik niet beschrijven in woorden. Bij moeilijke persoonlijke situaties ervaar ik telkens enorm veel begrip en steun. Elke dag iets anders maakt het nog leuker. Als team oplossingen zoeken, er samen voor gaan en zo elke ochtend met voldoening naar huis terugkeren ... Dat is onvervangbaar. Ik heb het geluk dat ik een mooie balans heb gevonden, waardoor ik er bijna elke dag opnieuw kan staan. Zowel voor mijn bewoners als voor mijn gezin en voor mezelf.”

Anouschka (42) en Sabine (47) zijn verpleegkundige en coördinator in Medisch Centrum Leie

“Medisch Centrum Leie laat ons helemaal zelf beslissen wanneer we aanwezig zijn. We kunnen onze consultaties dus volledig afstemmen op onze privé-agenda. Is er privé eens iets loos, willen we wat extra tijd doorbrengen met ons gezin of hebben we nood aan rust, dan is daar veel begrip voor. Er heerst een sterke groepsgeest onder de collega’s, waardoor we steeds bereid zijn om voor elkaar in te springen. Doordat we allemaal verschillende specialisaties hebben, zijn we erg complementair. Er is ook een sportzaal waar we als medewerkers zelf gebruik van kunnen maken, al dan niet onder professionele begeleiding. En dat het centrum zo huiselijk is ingericht, zorgt ervoor dat elke werkdag voelt als thuiskomen.”

Tinne (25)

is zorgkundige bij Ferm Thuiszorg “Ik voelde me meteen thuis bij Ferm Thuiszorg. Het loon is mooi en de uren zijn interessant, zeker als je kindjes of een gezin hebt. Je krijgt een heleboel opleidingen waar je veel kan bijleren. En de bijzondere band die je opbouwt met je cliënten ... die valt niet te omschrijven. Vroeger was thuis koken voor mij een hobby. Maar nu kan ik dit talent gebruiken in mijn werk en mij helemaal uitleven. Én ik maak er andere mensen nog gelukkig mee ook. Ik ben dus erg trots op mijn job, en dat zorgt ervoor dat ik me ook thuis goed voel!”


INMOTION

Te bezoeken op Dag van de Zorg Zewopa, Medisch Centrum Leie, Ferm Thuiszorg, WGC De Ridderbuurt, WZC De Samaritaan en Villa Vip Bredene

Femke (46)

is kinesitherapeut en gezondheidspromotor in Wijkgezondheidscentrum De Ridderbuurt “Voor inhoudelijke vragen of mentale bezorgdheden kunnen we in De Ridderbuurt steeds bij elkaar terecht. Ook gezamenlijke patiëntenbesprekingen en intervisies helpen ons om zorgen niet mee naar huis te nemen. Voor huisbezoeken en externe overlegmomenten zijn er fietsen ter beschikking. Ideaal om het dagelijks bewegen te stimuleren! Per discipline zijn we ‘zelfsturend’. Zo houden we voor de werktijden zoveel mogelijk rekening met ieders persoonlijke voorkeur.”

Sarah (32)

fiets

Met de naar het werk

is verpleegkundige bij Ouderenzorg Glorieux in WZC De Samaritaan

Frank Deboosere doet het bijna elke dag

“Ik werk al 11 jaar als verpleegkundige voor Ouderenzorg Glorieux. In 2019 vroeg ik aan de directeur om enkel nog in het weekend te werken. Ik wilde tijdens de week graag thuis zijn om zelf te zorgen voor mijn kindjes van 2 en 3,5 jaar die vaak ziek zijn. Er werd meteen rekening gehouden met mijn vraag, en sindsdien moet ik enkel in het weekend werken. Het nadeel is dat ik mijn vriend weinig zie, maar als ik dan toch eens vrij ben, genieten we dubbel zo veel. Het is een tijdelijke oplossing die voor ons nu het beste is. Ik ben mijn werkgever dankbaar om daar in mee te gaan.”

Wie dacht dat Frank Deboosere vooral gepassioneerd over het weer kan praten, hoorde hem nog nooit vertellen over zijn fiets. Vlaanderens favoriete weerman fietst al zeventien jaar lang naar en van het werk, en doet dat met bijzonder veel enthousiasme.

Jef (64) en Leslie (46)

zijn zorgkoppel bij VillaVip Bredene “Toen VillaVip op ons pad kwam, hebben we geen seconde getwijfeld om ons kandidaat te stellen. We gooiden ons hele leven om in functie van deze job, maar hebben daar de voorbije vier jaar nog geen moment spijt van gehad. Hoewel we dag en nacht op het werk zijn, voelt het voor ons alsof we elke dag op vakantie zijn. Dit is voor ons een paradijs. We zochten (en vonden!) een team van medewerkers dat onze visie deelt en zowel ons als de bewoners ondersteunt bij de dagelijkse werking. We zijn zo dol op onze job, dat we ons eigen huis verkochten en de bouwgrond naast ‘onze’ VillaVip kochten. Want ook wanneer we beslissen om niet langer voltijds zorgkoppel te zijn, willen we betrokken blijven bij de werking.”

Frank Deboosere fietst elke werkdag van Mechelen naar Brussel en terug, goed voor zo’n vijftig kilometer. “Fietsen is goed voor de gezondheid, de portemonnee en het milieu. En daarnaast is het ook gewoon leuk en brengt het geregeld onverwachte ontmoetingen met zich mee”, zegt Frank. “Ik ben ondertussen de zestig voorbij, dus het gaat dan wel wat trager dan vroeger en ik neem tegenwoordig wat vaker de trein; ik fiets nog steeds met evenveel plezier.” De fiets van Frank blijft ook niet staan na het werk. “Ik heb ondertussen al zo’n 150.000 kilometer op de teller staan. Sinds ik meer fiets, word ik minder vaak ziek. Ik kan ook alle muizenissen in mijn hoofd makkelijker een plek geven. En oh, dat gevoel van ‘I did it’ wanneer je op je bestemming arriveert … dat is echt onbetaalbaar!” Wie zich graag wil laten inspireren door Franks fietstochten, kan zijn avonturen volgen op www.frankdeboosere.be. “Ik amuseer me drie keer: mijn tocht voorbereiden, de route fietsen, en achteraf een verslagje schrijven op mijn website.”

17


18

Onze zorg voor jou stopt nooit Als medewerker van Familiehulp sta je altijd klaar met zorg, ondersteuning, huishoudelijke hulp en nog veel meer. Wij bieden een betekenisvolle job dicht bij huis en in een warme omgeving. Familiehulp zoekt in Vlaanderen en Brussel: • • • • • • • • • • •

Huishoudhulpen dienstencheques Huishoudhulpen zorgverlening Verzorgenden Kraamverzorgenden Jobstudenten Oppassers zieke kinderen Kindbegeleiders Karweimedewerker Verantwoordelijken thuiszorg/coach Administratief bedienden ICT’ers, boekhouder, controller, ...

Interesse? Bekijk onze vacatures op www.familiehulp.be.

Solliciteer nu en word deel van de familie!


INMOTION

Investeren in preventie

Zorgbabbels

loont heel snel

“Te veel patiënten belanden in het ziekenhuis door een verkeerde levenswijze”, stelt Marc Noppen, CEO van UZ Brussel. De oplossing: veel meer investeren in primaire preventie, van jongs af aan. “Een kleine helft van ons ziekenhuis wordt bezet door mensen die daar liggen omwille van een jaren- of decennialange cumulatieve opstapeling van één of meerdere risico’s die ze misschien hadden kunnen vermijden door een gezondere levensstijl. Nu, ik wil mensen niet persoonlijk de schuld geven. Sommigen poneren dat rokers niet meer in aanmerking mogen komen voor een longoperatie, maar of iemand een verstokte roker wordt, hangt niet enkel af van je eigen keuze, maar ook van het milieu waarin je opgegroeid bent. Het enige waar we de responsabilisering streng doortrekken is bij patiënten die een nieuwe lever nodig hebben. Wie blijft drinken, krijgt geen lever meer omwille van de enorme schaarste.” Waarom worden mensen cumulatief ongezond? “Door verkeerde levensgewoontes zoals roken, alcoholgebruik, ongezonde voeding en te weinig beweging. Hoge bloeddruk, over­ gewicht en cholesterol zijn deels erfelijk bepaald, maar ook sterk gerelateerd met voeding en beweging. Ook je werk- en woon­ omgeving spelen een grote rol. In Sint-MartensLatem ligt de levensverwachting zeven jaar hoger dan in de Brusselse Kanaalzone.”

2% NAAR PREVENTIE In België wordt jaarlijks zo’n 50 miljard euro aan gezondheidszorg gespendeerd. Slechts twee procentgaat naar preventie en gezondheids­promotie. Noppen: “We worden

Woensdag 11/05

beloond om zoveel mogelijk zieken te behandelen. We moeten meer inzetten op gezondheidspromotie en preventie, anders zullen we onze gezondheids­zorg niet meer kunnen blijven betalen.” Inzetten op preventie resulteert volgens Noppen snel in terugwinst: “Bij mensen die stoppen met roken zie je het gunstig effect al binnen de 6 maanden (minder bronchitis, minder ziekteverzuim …) Enkel het ziekenhuis ‘verliest’ een klant, maar daar heb ik het helemaal niet moeilijk mee, want dan kunnen wij ons focussen op het oplossen van complexe problemen.” De bevolking zo gezond mogelijk houden, dát is de grote uitdaging. “Betaal de zorg­ verstrekkers ook om mensen zo gezond mogelijk te houden en niet enkel om zieken te genezen. Ik ben twintig jaar longarts geweest en heb bijzonder veel mensen behandeld met chronisch longlijden en kanker als gevolg van roken, maar ik kreeg geen geld om mensen te doen stoppen met roken.”

GEDRAG STUREN Noppen is geen believer van grootschalige gezondheidscampagnes. “Die werken slechts heel beperkt in de tijd en bereiken slechts een deel van de bevolking.” Hij gelooft veel meer in ‘nudging’, mensen (onbewust) naar het gewenste gedrag sturen met ‘subtiele’ ingrepen. Waarom dragen we nu allemaal een autogordel? Door dat irritante geluidje dat ons er telkens op wijst.” Ook om mensen op grote schaal gezonder te doen eten, moet je hen een duwtje in de rug geven. “In Schotland kampten heel wat kinderen met overgewicht. Door ze elke morgen op school toertjes te laten lopen en door alle snackautomaten te vullen met water en fruit, zag je na een jaar nauwelijks nog obese kinderen. Preventie begint al in de jeugd.”

Gezonde toekomst 09u00 Opwarmer 09u05 Doordenkers: 2 babbelaars aan het woord Liesbeth Van Impe (Het Nieuwsblad / De Gentenaar) Jean Paul Van Bendegem (em. prof. VUB) l

l

09u15 Keynote: Gezonde toekomst Prof. dr. Marc Noppen (UZ Brussel) l

09u35 Kom erbij … en ontdek 09u40 Rondetafel over immuuntherapie Dirk De Smaele (Janssen Pharmaceutica) Bavo De Mol (ervaringsdeskundige) To be confirmed l

l

l

10u05 Kom erbij … en dans 10u10 Rondetafel over gezonde toekomst Leen Van Nieuwenhove (Vlaams Welzijnsverbond) Sibille Declerq (Awel – kindertelefoon) To be confirmed l

l

l

10u35 Kom erbij … en ontdek 10u40 In gesprek met: Wouter Beke (Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid, Gezin en Armoedebestrijding ) l

MARC NOPPEN Marc Noppen is longarts. Hij is sinds 2006 ceo van het UZ Brussel. Hij doceert gezondheidsmanagement aan de VUB en is gastdocent aan de Vlerick Leuven-Gent Business School. Hij schreef meer dan 160 wetenschappelijke artikels en book chapters en één ‘gewoon’ boek: Gewoon anders.

19

GRATIS DEELNAME VIA LIVESTREAM www.dagvandezorg.be/ zorgbabbels


20

Immuuntherapie

tegen kanker

Hoe ons afweersysteem kan helpen om kankercellen uit te roeien

Dat immuuntherapie hét verschil kan maken in een kankerbehandeling, ondervond de 31-jarige Bavo De Mol aan den lijve. Toen hij vorig jaar de diagnose van darmkanker kreeg, was dat voor hem geen complete verrassing. Hij verloor zijn vader immers aan dezelfde vreselijke ziekte. “Ik had altijd wel ergens in mijn achterhoofd dat het mij ook kon overkomen. Mijn houding daarin was lang ‘als het zo is, dan is het zo’. Maar als je dan effectief de diagnose krijgt, dan voel je de wereld onder je voeten wegzakken.”

Gelukkig kwam er daarna relatief goed nieuws: er waren geen uitzaaiingen, en de kans was groot dat de nodige chemotherapie en een operatie komaf zouden maken met de tumor. “Maar die behandeling zou heel wat van mijn lijf vragen. Vermits de tumor in mijn endeldarm zat, zou een stuk verwijderen een grote impact hebben op mijn levenskwaliteit. Eens ik voorbij die eerste schok was, ging ik langs bij een darmkankerspecialist voor een second opinion. Hij kwam met het idee van immuuntherapie en vertelde me dat mensen met mijn soort kanker in recente studies erg goed reageerden op die behandeling.”

Bavo sukkelde al een tijdje met een slechte spijsvertering. Maar gezien zijn drukke sociale en professionele leven, wijtte hij dat aan een combinatie van zaken zoals stress, een haastige levensstijl en een ongezond eetpatroon. In het voorjaar van 2021 kon hij zijn klachten echter niet langer negeren. “Ik was net op een nieuwe job gestart, dus dacht opnieuw aan stress. Een maagontsteking, misschien”, vertelt Bavo. “De dokter vond niet meteen een aantoonbare oorzaak, maar besloot me gezien mijn familiegeschiedenis toch door te verwijzen naar het ziekenhuis voor een colonoscopie. Het verdict daarvan was duidelijk: ze hadden een tumor gevonden in mijn endeldarm. Een complete schok. Ik dacht meteen aan mijn vader en aan hoe ziek hij was, niet alleen door de kanker maar ook door de behandeling.”

Bavo besloot de sprong te wagen. Na een aantal bestralingssessies, startte hij in augustus aan zijn traject met immuuntherapie. “Hoe zwaar de periode van de bestraling was, zo vlot liep de immuuntherapie. Ik voelde gaandeweg de klachten die ik voor mijn diagnose had verdwijnen. En, buiten wat gewrichtspijnen en opgejaagdheid, ondervond ik geen enkele bijwerking. Dat was een heel vreemde ervaring. Ik ben er uiteraard heel dankbaar voor, maar voelde me ook schuldig. Enerzijds tegenover de andere patiënten die in dezelfde ruimte chemo kregen en daar duidelijk enorm van afzagen, anderzijds tegenover alle vrienden en familie die met mij inzaten. Tussen mijn behandelingen door ging ik gewoon naar het werk en leidde ik mijn leven alsof er niets aan de hand was. Dat verwacht je niet bij kanker.”

Na vier sessies zag de toekomst er rooskleurig uit. “De kanker was nagenoeg volledig verdwenen. Omdat er nog een kleine restant overbleef – die te klein was om te testen op kankercellen maar ze wel nog kon bevatten – werd er besloten om nog eens vier sessies in te plannen. De laatste daarvan vond twee maanden geleden plaats. Als ik de klassieke behandelmethoden had moeten ondergaan, zou ik wellicht nu pas kunnen beginnen met revalideren. Toen ik de diagnose kreeg, was mijn vrouw zwanger van ons eerste kindje. Tijdens de behandeling werd onze dochter geboren. Ik ben dus ontzettend dankbaar dat ik de kans heb gekregen om deze behandeling te ondergaan, want daardoor heb volop kunnen genieten en niets moeten missen van de eerste maanden van haar leven. Aangezien ik een syndroom geërfd heb van mijn vader dat de kans op kanker groter maakt, besef ik dat de kans groot is dat de kanker ooit terugkomt. Maar dankzij de immuuntherapie, heb ik deze match wel gewonnen zonder veel blessures. Dat geeft me meer kans om ook een eventuele tweede en derde match te winnen”, besluit Bavo.

Nieuwe immuuntherapie wordt binnenkort geproduceerd in België Chimerische antigeen receptor T-celtherapie (CAR-T-therapie) biedt een nieuwe benadering om kankercellen te bestrijden door gebruik te maken van de kracht van het eigen immuunsysteem van de patiënt. Bij deze


INMOTION

21

Ik zie veel kansen

voor de zorgsector post-corona

Bavo De Mol

complexe technologie worden de eigen T-cellen van een patiënt uit het bloed geïsoleerd en opnieuw geprogrammeerd om kankercellen aan te pakken en uit te roeien. CAR-T-therapie is dus een behandeling op maat van de patiënt. Oncologie is ook een van de expertisegebieden van het Belgische farmaceutische bedrijf Janssen. Janssen werkt samen met Legend Biotech om de eerste Europese state-of-the-art faciliteit voor de productie van deze therapie in Gent te bouwen. De beslissing om de nieuwe Europese productiefaciliteit in België te bouwen, is geen toeval. Ons land behoort niet zomaar tot de wereldtop wanneer het gaat over gezondheidszorg, life sciences en biotechnologie. De ontwikkeling en productie van transformatieve therapieën vereisen een grote innovatiekracht en sterke samenwerking. Door voor België te kiezen, bouwen Janssen en Legend Biotech verder op de belangrijke aanwezigheid en expertise op vlak van wetenschap en productie, evenals op de sterke lokale know-how, infrastructuur en talent.

Na 11 jaar als Vlaams Zorgambassadeur gaf Lon Holtzer onlangs de fakkel door aan Candice De Windt. “Het zijn grote schoenen die ik moet vullen”, lacht ze. De Windt wil werken in de zorg met passie promoten. “Ik wil ook verder verruimen naar welzijn.”

uren, minder goede lonen. Die werkdruk is er, maar de ratio van burn-out en langdurige afwezigheden ligt in onze sector iets lager dan in andere sectoren. Er zijn ook flexibele systemen naar verloven en naar afbouw van voltijdse arbeid voor oudere werknemers. Daarnaast zijn er mooie kansen in het kader van levenslang leren.”

Zo veel mogelijk mensen de passie voor zorg en welzijn meegeven, dat is haar missie in een notendop. “Ik wil mensen warm maken voor een job in de zorg maar evengoed als vrijwilliger, en daarvoor de drempels verder verlagen. Ik denk uiteraard aan de ouderenzorg, maar ook aan de kinderopvang, de voorzieningen voor mensen met een handicap en de jeugdhulp.”

De nieuwe Zorgambassadeur wil ook meer zij-instromers naar de zorg lokken. “Er zijn vele programma’s met verschillende financierings­kanalen. Maar hoe vind je als 45-jarige, die 20 jaar in de banksector gewerkt heeft, het geschikte traject? Er wordt nog te veel onderscheid gemaakt tussen categorieën mensen en te veel gefocust op voltijds werkzoekenden (VDAB financiert geen tweede diploma als je al een hoger diploma hebt, red.). We zullen mensen echt on the floor moeten opleiden, maar daar heb je goede coaches voor nodig. Via goede branding en communicatie willen we de trajecten voor zij-instromers transparanter maken”, besluit ze.

Sinds 2010 steeg het aantal geregistreerde verpleegkundigen in Vlaanderen van 101.000 tot 132.000 in 2020. De inschrijvingen in de opleidingen zijn gestaag omhooggegaan en sinds enkele jaren zien we ook een groei bij de zij-instromers. Toch zijn er nog vele duizenden openstaande vacatures voor zorgberoepen, met als grootste groep die voor verpleeg­ kundige en verzorgende/zorgkundige. “Door de vergrijzing en de verzilvering, door het aantal mensen dat met pensioen gaat en door de uitbreidingsvraag zal enkel instroom ons niet redden”, weet Candice. Hoe zet je medewerkers in tijden van schaarste optimaal in? Candice: “We moeten blijven focussen op de kwaliteit van de zorg. Dit kan onder andere door taken te verschuiven en in te zetten op interprofessionele teamwerking. Verpleegkundigen moeten verpleegkundig leiderschap kunnen tonen en de zorg rond de zorgvrager coördineren. Ik zie nog te veel verpleegkun­digen taken opnemen die niet tot hun takenpakket behoren, zoals eten opdienen. Werk samen als een team rond de zorgvrager en veel minder in hokjes. Dit vereist ook durf en visie van de werkgevers.”

CANDICE DE WINDT l

Niet enkel verpleeg- en zorgkundigen zijn gegeerd, ook opvoeders, maatschappelijk werkers en ergotherapeuten worden knelpuntfuncties. “Ik zie veel kansen post-corona. De zorg- en welzijnssector kreeg tijdens de coronapandemie applaus. Terecht, want zorg is cruciaal in onze maatschappij. Ik geloof dat daardoor meer mensen gaan kiezen voor een zorgopleiding. Mijn boodschap: focus niet op het negatieve – de werkdruk, onregelmatige

l

l

l

l

Startte haar loopbaan bij OLV Aalst op de afdeling Nefrologie Werkte 6 jaar in PC Zoete Nood Gods Lede als stafmedewerker Maakte carrière bij hogeschool Odisee, o.a. als directeur Onderwijs en Onderzoek. Van augustus 2020 tot februari 2022 was ze raadgever hoger onderwijs op het kabinet van Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts. Sinds 1 maart 2022 is ze de nieuwe Vlaamse Zorgambassadeur.


22

De toekomst van

de gezondheidszorg

Health House toont impact van innovatie in de zorgsector Health House is een expertiseplatform waar bezoekers een inkijk krijgen in de toekomst van gezondheid en gezondheidszorg. “We willen mensen samenbrengen, informeren en inspireren om mee na te denken over die toekomst en over de impact die technologie daarop kan hebben”, aldus project manager Stefanie Vervoort. “Wie bij ons langskomt, kan verschillende interactieve rondleidingen volgen die worden weergegeven via verhaallijnen. Zo wordt een rondleiding steeds afgestemd op de bezoekers”, vertelt Stefanie. “Preventie is een rode draad doorheen alle verhaallijnen. Dankzij de inzet van apps, wearables, chatbots, teleconsultaties en zoveel meer, kunnen eventuele aandoeningen sneller opgespoord worden en beter vanop afstand opgevolgd worden. De technologie kan verzorgenden, verpleegkundigen of artsen niet vervangen, maar er wel voor zorgen dat zij meer tijd kunnen spenderen met hun patiënten.” Te bezoeken op Dag van de Zorg Health House vzw in Heverlee

Ge moogt gerust zijn Slimme zorgoplossingen op maat De grootste zorgcentrale in Vlaanderen Gerust biedt slimme oplossingen voor alle mensen met een zorg- en ondersteuningsnood. Er wordt dan ook sterk ingezet op het gebruik van nieuwe technologieën. “Met Gerust willen we een antwoord bieden op de toenemende zorgnoden van de burger,” zegt directeur Liesbeth Van Reeth. “Onze naam zegt het al: de belofte van geruststelling staat centraal.” En om die geruststelling te garanderen, investeert Gerust in heel wat innovatieve oplossingen: dwaaldetectie om de locatie van onder meer mensen met dementie te bepalen, monitoring via een persoonlijk alarm, slimme detectiesystemen … “Zo maken we veilig thuis wonen steeds beter mogelijk. Op termijn zal ons aanbod zich ook verbreden naar andere doelgroepen. Ik denk bijvoorbeeld aan allerlei vormen van telemonitoring, waarbij iemands gezondheid in kaart kan worden gebracht door wearables die de zorgcentrale automatisch verwittigen wanneer nodig. Door open te staan voor nieuwe ontwikkelingen, willen we future-proof oplossingen blijven aanreiken.”


INMOTION

Zorgbabbels

Ruimtelijke ordening

als medicijn

Donderdag 12/05

Jens Aerts pleit voor een integratie van ruimtelijk en gezondheidsbeleid

Als ingenieur-architect specialiseert Jens Aerts zich al enkele jaren in het effect dat de inrichting van de openbare ruimte heeft op onze gezondheid. Wij vroegen hem hoe onze steden duurzamer en gezonder kunnen worden.

23

Gezonde omgeving 09u00 Opwarmer 09u05 Doordenkers: 2 babbelaars aan het woord Liesbeth Van Impe (Het Nieuwsblad / De Gentenaar) Jean Paul Van Bendegem (em. prof. VUB) l

“Hoe we onze leef- en werkomgevingen vormgeven kan op ontzettend veel verschillende manieren een rol spelen in onze gezondheid en die van onze planeet”, vertelt Jens Aerts. “Klimaatactie is daarbij de grootste hefboom binnen het domein van duurzame ruimtelijke ordening. Tegelijkertijd zijn de hoofdlijnen van klimaatactie ook de fundamenten van een preventief gezondheidsbeleid. Niet onlogisch, want veel ingrepen die een positieve invloed hebben op het klimaat, hebben dat ook op onze gezondheid. Denk maar aan compacte steden en kernen waar je alles met de fiets en te voet kan doen, de betonstop die garanties geeft op meer groene en open ruimte, de energietransitie naar groene energie die zorgt voor een betere luchtkwaliteit …” Dat groenblauwe ruimte of een gebrek daaraan een grote impact kunnen hebben op onze mentale en fysieke gezondheid, valt al lang niet meer te ontkennen. “Er zijn talloze studies die dat bevestigen. Maar het beleid rond ruimte, mobiliteit en milieu lijkt vooral gezondheid te zien vanuit het minimaliseren van risico’s, niet vanuit een logica om gezondheidswinsten te maximaliseren en op die manier mee in te zetten op gezondheidspreventie. Nee, we kunnen onze dorpen en steden niet gezond maken door enkel en alleen te investeren in gezonde leef- en werkomgevingen. Maar de planning van die ruimte is wel een fundamenteel onderdeel dat heel wat quick wins kan opleveren en weinig kost, zeker in verhouding met de gezondheidskosten die voor 90 procent worden bepaald door chronische ziekten.” Vooral in steden is het tekort aan groenblauwe ruimte een groot probleem. “En dan vooral in maatschappelijk kwetsbare buurten. Om dat aan te pakken, moeten we volgens mij in de eerste plaats ons referentiekader updaten. Er

l

09u15 Keynote: Gezonde leefomgevingen Jens Aerts (BUUR Part of Sweco) l

09u30 Kom erbij … en ontdek

­

09u35 Rondetafel over preventie in binnenomgeving Prof. dr. Koen Milisen (KU Leuven / Expertisecentrum Val- en fractuurpreventie Vlaanderen) Annick Vanlerberghe (Liantis) Dr. Marianne Stranger (VITO) l

JENS AERTS l

l

l l

Ingenieur-architect en stedenbouwkundige Twintig jaar ervaring in praktijk, beleid en onderwijs, werkend met internationale instellingen, steden en gemeentes, ontwikkelaars en NGO’s Partner bij BUUR Part of Sweco Richtte mee www.preventieplatform.org op

l

l

10u05 Kom erbij … en dans 10u10 Rondetafel over preventie in buitenomgeving Tania Goderis (AZ Alma) Katleen Evenepoel (Zonnelied) Luc Deneffe (De Wissel) l

l

l

10u35 Kom erbij … en ontdek is bijvoorbeeld geen groennorm, ondanks de kennis dat veel mensen onvoldoende toegang hebben tot groene ruimte en dat de gezondheidswinst door groen is aangetoond in recente wetenschappelijke inzichten. Daarnaast moeten we ook vaker de buurtbewoners betrekken wanneer we publieke ruimte (her) inrichten. De uitdagingen zijn groot: niet minder dan de toekomst van onze dorpen en steden als symbolen van welvaart, cultuur en samenleving staat op het spel.”

10u40 Interview over natuur als medicijn Benno Geertsma (Netwerk Natuur en Gezondheid) l

GRATIS DEELNAME VIA LIVESTREAM www.dagvandezorg.be/ zorgbabbels


24

Dé remedie tegen vallen is

meer bewegen

Koen Milisen, hoogleraar ouderenzorg aan de KU Leuven en verpleegkundig wetenschapper op de dienst geriatrie van UZ Leuven, is een expert in valpreventie als voorzitter van het Expertisecentrum Val- en fractuurpreventie Vlaanderen. “Een op de vier ouderen die een heupbreuk oploopt, overlijdt binnen de twaalf maanden.” Vallen kan je gezondheid ernstig schaden. Niet elk valincident leidt tot fysieke letsels, maar vaak zijn de gevolgen groot bij een pols-, armbeen- of heupbreuk. “Ongeveer een op de vier ouderen die een heupbreuk oploopt, overlijdt zelfs binnen de zes à twaalf maanden”, vertelt Koen Milisen. “Slechts 20 procent functioneert na een heupbreuk weer zoals voorheen, 80 procent wordt afhankelijk van anderen, belandt in een woonzorgcentrum of overlijdt. Velen hebben al achterliggende chronische problemen, die val is een uiting daarvan. Daardoor verloopt ook de revalidatie veel trager.” Al elf jaar vindt eind april de Week van de Valpreventie plaats. Daar nemen 1.200 organisaties aan deel waaronder bijna alle woonzorg­ centra, ziekenhuizen, thuiszorgorganisaties en gemeenten. Sensibi­ lisering is broodnodig, want vallen is nog vaak een taboe, weet Milisen. “Ouderen spreken er niet graag over omdat ze, terecht, vrezen voor een opname in een woonzorgcentrum. Een van onze opdrachten is zorgen dat ouderen erover durven spreken. Je kan valpartijen voorkomen, maar je moet een complex geheel aan maatregelen in acht nemen. Naast een onveilige omgeving kan vallen te maken hebben met zichtproblemen, met bloeddruk of medicijnen die je evenwicht beïnvloeden, met onveilig gedrag, met slecht schoeisel etc. Het hoort bij ouder worden, maar je kan er wel iets aan doen. Kinesitherapeuten kunnen ook spierkracht, mobiliteit en evenwicht trainen. Ze zijn daarin experts, maar vaak hebben ouderen geen zin meer om te oefenen. Door hen te overtuigen, kunnen we hun valangst verminderen, want angst om te vallen doet vallen. Wie steviger op zijn benen staat, zal immers onafhankelijker zijn.” Dé les die Milisen meegeeft, is: blijf zo veel mogelijk in beweging. “Rust roest. Door in je zetel te blijven hangen, worden spieren stijver en botten brozer. Gezondheids- en welzijnsmedewerkers zoals huisartsen en verpleegkundigen moeten mensen dus maximaal stimuleren om meer te bewegen. Daarnaast hebben overheden een belangrijke rol naar omgevingsveiligheid toe. Door bijvoorbeeld op vaste plaatsen rustbanken te zetten of voet- en fietspaden goed te onderhouden.”

Meer weten over valpreventie? Koen Milisen neemt deel aan de Zorgbabbels op donderdag 12 mei. www.valpreventie.be

Ergonomisch werken

maakt het verschil Ergonomisch werken brengt tal van voordelen met zich mee. De werkomgeving aanpassen naar de noden van ons lichaam zorgt er niet alleen voor dat werken veiliger en gezonder wordt, het helpt ons ook om efficiënter te functioneren. Zeker in de zorgsector is een ergonomische werkplek van groot belang. Dat aandacht voor ergonomie in de gezondheids- en welzijnssector cruciaal is, weten we allemaal. Uit de meest recente Vlaamse werkbaarheidsmonitor blijkt dat maar liefst 28 procent van de werknemers uit die sector de lichamelijke belasting in hun job problematisch vindt. Dat hoeft niet te verbazen, vindt Annick Vanlerberghe. Zij is preventieadviseur ergonomie bij Liantis en helpt bedrijven en organisaties al zeventien jaar bij de implementatie van een doeltreffend ergonomiebeleid: “Medewerkers uit de zorgsector willen vooral zorgen voor anderen en durven daarbij zichzelf al eens uit het oog verliezen. Nochtans is het ook, en misschien zelfs vooral, voor hen belangrijk om zo ergonomisch mogelijk te werken. Hoe meer een zorginstelling inzet op een gezonde werkomgeving, hoe beter medewerkers zich in hun vel voelen en hoe beter ze hun job kunnen doen. Dat heeft dan ook een rechtstreeks effect op de zorgvrager.”

Meer weten over ergonomie? Annick Vanlerberghe neemt deel aan de Zorgbabbels op donderdag 12 mei.


INMOTION

Jongeren én ouderen komen tot rust

in het groen

Een groene omgeving kan helend zijn voor zorgvragers en -verleners. Dat weten ze heel goed bij AZ Delta op de campus in Rumbeke. Zo werpt hun moestuinproject steeds meer vruchten af. Ergotherapeut Greet Maertens en verpleegkundige Jonas Castelein lichten een en ander toe. Greet Maertens startte ooit al een project op rond volkstuintjes in de stad met volwassen patiënten. Sinds tien jaar richt ze zich op

jongeren die voor een korte opname verblijven op de psychiatrische afdeling (PAAZ) van AZ Delta. Jonas Castelein werkt sinds drie jaar bij AZ Delta op ‘Twoape’, de afdeling dagbehandeling psychiatrie voor jongeren uit bijzondere jeugdzorg. Beiden geloven rotsvast in de helende kracht van een groene buiten­ omgeving. “Ons ziekenhuis is echt ingebed in het groen. We gebruiken die omgeving vanuit therapeutisch oogpunt om te wandelen, te sporten en ontspanningsactiviteiten aan te bieden. En om te moestuinieren”, lacht Greet.

Natuur in je buurt Orelia Puthof laat grenzen vervagen met nieuwe tuin

Het moestuinproject, inclusief serre, is nu zo’n twee jaar jong. Jonas: “Na twee jaar merken we dat ook onze psychologen de stap zetten naar de moestuin om het gesprek aan te gaan met de jongeren. We planten, letterlijk en figuurlijk, een kiem bij de jongeren in de hoop dat ze er later iets mee doen. Sommigen gaan nadien zelf thuis moestuinieren en krijgen zo een connectie met ‘buiten’. Op school of thuis verkeren ze vaak in heel problematische situaties, hier ervaren ze weer een stukje positiviteit, mede dankzij de moestuin. Ook al kunnen ze agressief verdrag vertonen, in de moestuin hebben ze nog nooit iets kapot gemaakt. Het is bijna een ‘heilig’ plekje.” “Deze morgen was er een kookactiviteit, dat is met prei die andere jongeren destijds geplant hebben”, vult Greet aan. “Maar ook de psychogeriatrie wordt erbij betrokken. Die mix van jongeren en ouderen maakt het boeiend.” Op de afdeling van Greet hebben heel wat jongeren ASS, ADHD of gedragsproblemen. “Het therapeutische zit vooral in het tot rust komen. De groene buitenomgeving, met ook een bos en speelplein in de buurt, is een rustpunt waar ze altijd naartoe kunnen. Het is evenzeer een uitlaatklep om even te bewegen buiten de muren van het ziekenhuis. Ze leren ook samenwerken, zoals zich samen in het zweet spitten. Zo bouwen ze een band op. Meer groen zorgt ervoor dat mensen sneller herstellen en minder (pijn)medicatie nodig hebben, dat is wetenschappelijk bewezen. En ook voor ons is het fijner werken”, besluit Greet. Te bezoeken op Dag van de Zorg AZ Delta VZW in Roeselare

Sinds 2019 lanceert het Agentschap voor Natuur en Bos elk jaar de projectoproep Natuur in je Buurt. Daarmee ondersteunen ze projecten die inzetten op natuurontwikkeling. Een van de projecten die vorig jaar konden rekenen op subsidies, is een nieuwe tuin voor woonzorgcentrum Orelia Puthof uit Borgloon. In 2019 deed Orelia al een eerste keer mee met Natuur in je Buurt. De tuin van het Balense woonzorgcentrum Keiheuvel kreeg een make-over en werd aangesloten op het gelijknamige natuurdomein. “We zien vandaag echt de meerwaarde van die tuin op de bewoners en hun naasten. De tuin werd niet alleen uitnodigender maar ook toegankelijker, met een verhard wandelpad. Verschillende bewoners maken nu elke dag een wandeling op het domein”, vertelt Caroline Vercauteren, Marketing Communication Manager bij Orelia. Daarom besloot Orelia om in 2021 een tweede keer deel te nemen met woonzorgcentrum Puthof. “Ook hier willen we inzetten op een natuurlijke tuin met belevingselementen. We zitten midden in de boomgaarden. Het is de bedoeling dat de tuin daar mooi bij aansluit en zo opgaat in het landschap. Ook mensen die in de buurt komen wandelen zijn welkom voor een drankje in ons O-café, waar zich op het dak een uitkijkpunt bevindt. Zo brengen we de buitenwereld naar binnen.” Te bezoeken op Dag van de Zorg Orelia Puthof in Borgloon

25


26


INMOTION

De

doeners

Zorgbabbels

van inclusie

Vrijdag 13/05

De Genereuzen tonen hoe gewoon samenleven kan zijn

Kristel Gevaert heeft er al een indruk­ wekkend professioneel traject opzitten. Vandaag is ze co-directeur bij De Genereuzen; een beweging die ze zelf omschrijft als de doeners van inclusie. “We willen drempels weghalen, zowel in gebouwen als in ons hoofd, zodat iedereen er gewoon bij kan horen.” Het zou vanzelfsprekend moeten zijn, maar dat is het helaas niet. Hoeveel er ook over inclusie wordt gesproken: in de praktijk blijkt het voor mensen met een beperking ook vandaag nog bijzonder moeilijk om mensen zonder een beperking te ontmoeten.

KRISTEL GEVAERT l

l

l

l

l

Studeerde Psychologische en Pedagogische Wetenschappen aan UGent Was leidend ambtenaar bij de Vlaamse Overheid in verschillende Agentschappen (VAPH, Facilitair Management, Zorginspectie) en werd bij de fusie van het Agentschap Zorginspectie met het Departement Welzijn gedetacheerd naar Hart voor Handicap Is als ervaringsdeskundige (na een mislukte rugoperatie sinds 2000 zelf in een rolstoel) bezig met inclusie van personen met een beperking Is voorzitter van het Gemeenschappelijk Auditcomité van de Sociale Zekerheidsinstellingen van de Federale Overheid Houdt van Frankrijk, badminton en haar oogappel Fenne (4)

“Ondanks de vele bestaande projecten, leven mensen met en zonder handicap nog vaak naast in plaats van met elkaar”, zegt Kristel Gevaert. “Met De Genereuzen willen we écht inzetten op samenleven. Niet zoals zo vaak met een klassiek buddy-systeem, maar als gelijkwaardige mensen met dezelfde interesses. Zo kunnen mensen op onze website een oproep plaatsen om samen naar een festival of op uitstap te gaan.”

27

Gezond samen leven 09u00 Opwarmer 09u05 Doordenkers: 2 babbelaars aan het woord Liesbeth Van Impe (Het Nieuwsblad / De Gentenaar) Jean Paul Van Bendegem (em. prof. VUB) l

l

09u15 Keynote: Werken aan een inclusieve wereld Kristel Gevaert (Hart voor Handicap / De Genereuzen) l

09u30 Kom erbij … en ontdek 09u35 Rondetafel over werken aan een gezonde buurt Leen Van Brussel (Gezond Leven) Dirk Vos (Vlaams ApothekersNetwerk) Renate Vanvlijmen (Logo’s) l

Geen woorden, maar daden dus. “Wij proberen inclusie te stimuleren door de meerwaarde te tonen. Maar er is meer nodig dan enkel dat. De bestaande systemen voor mensen met een handicap zijn exclusief opgebouwd. Ouders die hun kind met een handicap naar een ‘gewone’ school of een ‘gewone’ jeugdbeweging willen sturen, worden vaak weggezet als tegendraads. Terwijl iedereen er recht op heeft om een eigen traject uit te stippelen. Het is geen kwestie van moéten, maar van mogen. Als iemand bewust kiest voor het buitengewoon onderwijs, is dat uiteraard ook prima. We hebben ook een project waarbij kinderen uit het buitengewoon en regulier onderwijs vier halve dagen samen les krijgen. De focus daarbij ligt niet op beperkingen, maar op talenten en samen plezier maken. En dat werkt, want zo beseffen leerlingen met en zonder beperkingen dat ze helemaal niet zoveel van mekaar verschillen.” Zin om deze zomer opnieuw de sfeer op te snuiven op de festivalweide en nieuwe maten te maken? Surf naar www.degenereuzen.be en ga in op een oproep of plaats er zelf eentje!

l

l

10u05 Kom erbij … en dans 10u10 Rondetafel: gezond samen leven in de praktijk Jolien Heylen / Gunther Leysen (Het GielsBos) Koen Kuylen (Zorgzame straten Antwerpen) Tim Buyck (Opvangcentra Rode Kruis-Vl.) l

l

l

10u35 Kom erbij … en ontdek 10u40 Interview met To be confirmed l

GRATIS DEELNAME VIA LIVESTREAM www.dagvandezorg.be/ zorgbabbels


28

Metgezellen

in Wingene

WZC Amphora maakt deel uit van een zorgzame buurt

In een zorgzame buurt kunnen mensen comfortabel in hun vertrouwde omgeving blijven wonen. Het is een buurt waar mensen zich goed voelen, bewoners elkaar helpen en professionele zorg toegankelijk is. Wingene is een van de 133 zorgzame buurten in Vlaanderen en Brussel.

In een zorgzame buurt zijn de voorwaarden vervuld opdat mensen, ongeacht leeftijd en grote of kleine ondersteuningsbehoeften op meerdere levensdomeinen, comfortabel in hun woning of vertrouwde buurt kunnen (blijven) wonen. Het is een buurt waar jong en oud samenleven, waar mensen zich goed en geborgen voelen, waar levenskwaliteit centraal staat, waar bewoners elkaar kennen en helpen, waar personen en gezinnen met grote en kleine ondersteuningsnoden hulp krijgen en waar diensten en voorzieningen toegankelijk en beschikbaar zijn.

“Aangezien wij al jaren nauw samenwerken met de gemeente, waren we meteen betrokken toen Wingene zich kandidaat stelde als zorgzame buurt”, vertelt directeur van WZC Amphora Hans de Clerck. “We zijn er al lang van overtuigd dat we met Amphora veel kunnen betekenen voor de buurt. Zo hebben we verschillende verblijfsmogelijkheden, assistentiewoningen, een dagverblijf, een

eerstelijnszones en welzijns- en zorg­­­­orga­ nisaties dienden meer dan 150 voorstellen in. Op 1 maart 2022 zijn 133 Zorgzame Buurten van start gegaan in Vlaanderen en Brussel. Deze deelnemers aan Dag van de Zorg maken deel uit van een Zorgzame Buurt l l l l l l

Vlaams minister van Welzijn, Gezin, Volksgezondheid en Armoedebestrijding Wouter Beke lanceerde midden vorig jaar een projectoproep om projecten te ondersteunen bij de verdere uitbouw en duurzaamheid van het concept Zorgzame Buurten. Lokale besturen,

l l l l

l

Amphora vzw in Wingene WZC Sint-Jozef in Wiekevorst Zorggroep Orion in Turnhout WZC Heilig Hart in Nijlen WZC Annuntiaten in Heverlee WZC Leiehome in Drongen Zewopa in Herentals Klein Veldekens in Geel Portavida in Genk Lokaal Dienstencentrum Biezenbilk in Oudenburg De Vleugels in Klerken

info­punt dementie en is het lokaal diensten­ centrum van de gemeente bij ons geïntegreerd.” Als woonzorgcentrum bleek het echter niet evident om te weten te komen waar de noden van de buurt precies liggen, zo ondervond Hans. “We waren dan ook bijzonder gelukkig toen we hoorden dat Wingene geselecteerd werd als zorgzame buurt. Bovendien focust het project zich in de eerste plaats op de wijk waarin ons woonzorgcentrum een centrale ligging heeft. Een uitgelezen kans dus!” Het project Metgezellen wil alle noden van de buurtbewoners in kaart brengen en een netwerk van helpende Wingenaars oprichten, zodat elke nood ingevuld kan worden. “De noden worden gedetecteerd door een buurtzorgregisseur die als brugfiguur tussen de verschillende partners, buurtbewoners en vrijwilligers zal optreden. Het mooie van dit verhaal is dus dat onze zorgzame buurt ontstaat uit een samenwerking tussen professionele zorg- en welzijnsorganisaties, scholen, vrijwilligers en de buurt!” Te bezoeken op Dag van de Zorg Villa Amphora in Wingene


INMOTION

Als het

evenwicht zoek is

Vlaanderen telt 18 Centra voor Kinderzorg en Gezinsondersteuning (CKG). Maar wat doen die centra nu precies? En wie kan bij hen terecht? InMotion vroeg het aan Patrick Blondé, directeur van CKG Kapoentje. Op Dag van de Zorg kan je er zelf op ontdekking. “In CKG Kapoentje gaan we aan de slag met gezinnen waar het evenwicht zoek is. Elke ouder of opvoedingsfiguur met kinderen tot 12 jaar kan bij ons terecht met vragen rond opvoeden”, zegt Patrick Blondé. “Het is onze bedoeling om ouders en kinderen te ondersteunen en te begeleiden in hun zoektocht, niet om de zorg over te nemen van de ouders. Zij blijven te allen tijde de belangrijkste rol spelen in het

© Frank Toussaint

CKG Kapoentje ondersteunt jonge gezinnen

leven van hun kind. Precies daarom bieden we heel wat verschillende hulpvormen aan op maat: begeleiding aan huis, trainingprogramma’s en dag- en nachtopvang. Daarnaast hebben we ook een crèche waar ouders een opleiding tot kinderbegeleider kunnen volgen terwijl ze hun kind(eren)

meebrengen naar de opvang. En doordat we ons in het Huis van het Kind bevinden, zijn de opvoedingswinkel, een ontmoetingshuis voor ouders en kinderen, en de babytheek vlakbij. Zo versterken we elkaar én de gezinnen.” Te bezoeken op Dag van de Zorg CKG Kapoentje vzw in Oostende

Iedereen welkom in café De Stroom Het GielsBos opent inclusief café uitgebaat door bewoners Het GielsBos biedt ondersteuning aan personen met een (verstandelijke) beperking en hun gezin. Elk jaar kiest de organisatie een nieuw project om te financieren met giften. In 2020 was dat het inclusief café De Stroom. Corona zorgde voor wat vertraging, maar op Dag van de Zorg 2022 opent het café officieel zijn deuren! “De Stroom wil als inclusief café ontmoetingen tussen mensen met en zonder een beperking mogelijk maken. Bewoners, begeleiders, familie, vrienden, wandelaars en fietsers die het domein komen verkennen … Iedereen is welkom”, vertelt Jolien Heylen van Het GielsBos. “Het café is niet alleen inclusief voor bezoekers, ook achter de toog is alles op maat ingericht. Zo hebben we zelfs ons eigen kassasysteem laten maken. We waren op zoek naar een zo visueel mogelijke kassa, maar geen enkel bestaand systeem bleek te voldoen aan onze noden. Na een online oproep heeft IT-vrijwilliger Tom er één speciaal voor ons gemaakt. Meteen een mooi voorbeeld van wat we met het café willen bereiken.” Te bezoeken op Dag van de Zorg Het GielsBos in Gierle

29


30

Hoe buurtbewoners en asielzoekers

elkaar vinden

via Rode Kruis

Wist u dat het Rode Kruis-Vlaanderen zo’n 4.000 bewoners opvangt in 17 asielcentra? En dat ze heel wat doen om de barrière tussen buurtbewoners en asielzoekers te verkleinen? Tim Buyck, stafmedewerker bij Rode Kruis-Vlaanderen: “Van volkskeukens over taalcafés tot zwerfvuilacties, de initiatieven zijn vaak hartverwarmend.”

Tim Buyck is stafmedewerker bij de dienst opvang asielzoekers van Rode Kruis-Vlaanderen. Sinds een wetswijziging in 2018 spreken we in feite over ‘verzoekers om internationale bescherming’. Het Rode Kruis-Vlaanderen telt momenteel 17 opvangcentra met zo’n 4.000 plaatsen, van Menen tot Overpelt. Sommige zijn echt ‘kleine dorpen’. “Wij baten die centra uit in opdracht van Fedasil, het federaal agentschap voor opvang van asielzoekers. Wij zijn dus een van hun partnerorganisaties.” “Eens we de sleutels van het gebouw hebben, beheren wij het opvangcentrum en lanceren we initiatieven rond integratie en buurtwerking”, vertelt Tim. “Het is zeker een uitdaging om de bewoners van het opvangcentrum en buurtbewoners dichter bij elkaar te brengen. Een opvangcentrum dat al 30 jaar bestaat, is al ingebed in de lokale gemeenschap, waardoor er weinig wrevel is. Bij een nieuw centrum moet je ervoor zorgen dat je aanvaard wordt in de buurt. Het begin is best moeilijk. We zoeken eerst naar partners die

het zien zitten om met ons samen te werken, vanuit een positieve insteek. Denk aan jeugdverenigingen die kinderactiviteiten organiseren of een lokale vrouwenvereniging zoals Femma die iets op poten zet voor alleenstaande vrouwen in het opvangcentrum. Maar ook lokale politie en hulpdiensten, scholen en zorgverstrekkers - denk aan huisartsen en psychologen – heb je allemaal nodig. En die zijn niet altijd even vertrouwd met onze doelgroep. Wij zijn experts in opvang en zorgen voor bed, bad, brood en de psychosociale begeleiding, maar daarnaast werken we dus samen met heel wat externe partners. In elk centrum hebben we naast een school- en medische verantwoordelijke ook een integratiemedewerker, die verantwoordelijk is voor alle externe partners. We nodigen die partners ook allemaal uit in ons centrum, zodat ze de werking en het wetgevend kader ervan goed leren kennen.” Door corona werden de opvangcentra bijna letterlijk van de buitenwereld afgesneden. “We konden niets meer organiseren, al maakten

we er het beste van. In het opvangcentrum van Wingene schreven bewoners gedichten op de ruiten die wandelaars konden lezen. Nu kunnen we gelukkig weer opendeurdagen organiseren – zoals op Dag van de Zorg, waarop 12 opvangcentra hun deuren openzetten voor alle geïnteresseerden en zeker zij die interesse hebben in werken in een opvangcentrum – maar ook muzikale optredens of theatervoorstellingen. We vragen aan opvangcentra om samen te werken met lokale partners zoals culturele centra. Zo organiseert het opvangcentrum van Houthalen-Helchteren Taalcafés, met creatieve taaluitwisseling tussen buurtbewoners en bewoners van het opvangcentrum. Of we zetten een zwerfvuilactie of volkskeuken op poten. Zo trekken we verschillende soorten publiek aan”, besluit Tim.

Te bezoeken op Dag van de Zorg Rode Kruisopvangcentrum Alsemberg, Linkeroever, Lint, Houthalen-Helchteren, Heusden-Zolder, Lanaken, Brugge, Sijsele, Wingene, Menen, Eeklo, Sint-Niklaas

Iedereen welkom!


INMOTION

“We streven ernaar om

elke burger

te bereiken”

Hoe kan je als stadsbestuur een gezonde levensstijl promoten bij alle burgers? In Genk pakken ze het gestructureerd aan via o.a. de uitbouw van welzijnscampus Portavida en via zorg op maat naar zoveel mogelijk doelgroepen. Michel Bortels, sitemanager van Portavida, geeft tekst en uitleg.

Michel Bortels werkte 15 jaar voor OCMW Genk als projectverantwoordelijke. Sinds 1 september 2021 is hij stakeholdermanager van Portavida (‘poort tot het leven’), de lyrische naam van de Welzijnscampus in Genk. Op Portavida huizen 24 organisaties en 1.200 werknemers, waaronder het Wit-Gele Kruis, Familiehulp, het woonzorgcentrum Toermalien en organisaties in geestelijke gezondheidszorg. Op de site wonen ook mensen, is er een kinderopvang, een museum en zelfs een brasserie. Michel: “Het is een mix van zorgverlening, dienstenaanbod, wonen, werken, ontspannen en cultuur. Onze welzijnssite is gestoeld op de samenwerking tussen al die organisaties die hulp en zorg bieden aan de Genkenaar. We streven ernaar om iedereen te bereiken. Daarin speelt de vlotte samenwerking tussen alle spelers in de eerstelijnsgezondheidszorg een cruciale rol. Als een van de zorgactoren zoals thuishulp een nood ontdekt bij de burger, moet die snel de info kunnen doorspelen. Op veel stedelijke diensten hebben we ook een aantal doelstellingen rond zorg, welzijn en een gezonde leefomgeving. Hieraan worden concrete acties gekoppeld.” De stad telt zo’n 117 nationaliteiten en heeft aandacht voor specifieke doelgroepen die in het reguliere, preventieve beleid moeilijker bereikt worden. “Zoals: borstkankerscreening

of diabeteseducatie voor Turkse en Marokkaanse vrouwen die heel zoet eten. We hebben ook een project waarbij ergotherapeuten bij de mensen thuis kijken of er aanpassingen nodig zijn in functie van valpreventie, zoals een handvat aan het bad of een verhoogde wc-bril.” “Er is ook veel aandacht van de Stad Genk om burgers meer te doen bewegen, deels op verwijzing, waarbij de huisarts de patiënt doorverwijst naar een beweegcoach. We hebben vijf dienstencentra waar er een bewegingsaanbod is zoals yoga of Zumba. In de nabije toekomst willen we een apart gezondheidsbeleidsplan uitbouwen voor alle Genkenaren. We geloven in een buurtgerichte aanpak, niet elke buurt of wijk heeft dezelfde noden. Daarnaast willen we ook meer aandacht besteden aan geestelijke gezondheidszorg. We voelen dat de psychosociale druk is toegenomen de jongste jaren door de opeenvolging van crisissen. Met Kruispunt, een multidisciplinair team van zorgverleners, leiden we burgers via een kosteloos onthaal en screening naar de juiste plek in de geestelijke gezondheidszorg.” Tijdens Dag van de Zorg zetten elf organisaties van Portavida hun deuren open. Luister naar verhalen van medewerkers en verneem meer over de werking, projecten, vacatures en vrijwilligerswerk.

Uitdagingen bij

De Wissel

op Dag v/d Zorg Drie erg diverse werkingen van De Wissel zetten op Dag van de Zorg hun deur open: de Switch in Holsbeek, het OverKophuis in Tienen en Centrum Molenmoes in Wezemaal. Begeleiders, vrijwilligers en jongeren maken zich klaar om jullie te ontmoeten. De bezoekers kunnen rustig rondkijken, info verzamelen, wandelen of deelnemen aan een van de vele activiteiten die georganiseerd worden. De Ararat-challenge De Ararat is de hoogste berg van Turkije. Met zijn 5.137 meter is dit meer dan een gewone uitdaging om die berg te bekampen. Ali gaat de uitdaging aan en laat zich per klimmende meter sponseren. Hij wil van deze tocht een echte actie maken en de opbrengst gaat naar De Wissel. Mensen willen helpen, mensen zijn gul en willen delen. De Wissel wil de centen besteden aan opvang en begeleiding van minderjarige vluchtelingen, of ze nu uit Afghanistan komen of uit Oekraïne, of van waar dan ook. En ook op Dag van de Zorg kan er geld ingezameld worden door te klimmen. Niet de Ararat wordt dan beklommen maar wel de Beniksberg, 50 meter hoog. Wie Centrum Molenmoes bezoekt, kan die klim aanpakken om op die manier samen ook die 5.137 meter te overbruggen. Met 103 moeten ze dan zijn. Is een mooie actie voor het goede doel en daarenboven een ideale en gezonde activiteit in het kader van preventie. Iedereen welkom dus.

Te bezoeken op Dag van de Zorg De Switch in Holsbeek Het OverKophuis in Tienen Centrum Molenmoes in Wezemaal

31


32

Familiehulp

vzw Ronald McDonald Huis

We zijn er voor jou: altijd en overal

Logeerhuis voor ouders

NOAH staat voor Nabijheid, Ontmoeting, Huiselijkheid en Aandacht. Deze 4 kernwaarden staan centraal in de werking van onze dagverzorgingshuizen. Je kan er terecht als een zorgbehoefte hebt en de eenzaamheid wil doorbreken. Koken, knutselen, handwerken, spelletjes... Alle activiteiten worden op maat afgestemd met de aanwezige klanten en ze worden met de nodige zorg begeleid door onze gediplomeerde verzorgenden.

Het Ronald McDonald Huis biedt een thuis aan ouders van gehospitaliseerde kinderen in het UZ Brussel op een loopafstand van het ziekenhuis. Breng ons een bezoekje en volg de leuke en informatieve activiteiten over de invloed van voeding en beweging op de mentale en fysieke gezondheid. • Rondleiding • Infostand ANBN • Fotoshoot • Kookworkshop: inschrijven via rmhbrussel@kinderfonds.be • Koffie en gebak

Kom gezellig langs voor meer informatie en een tasje koffie!

Hier ben je welkom! Provincie Brussel & Vlaams-Brabant

van 10u30 tot 17u00

Te bezoeken op 20 verschillende locaties Meer info en adressen vind je in het artikel op pagina 62 www.familiehulp.be

Laarbeeklaan 101 1090 JETTE katia.degreve@kinderfonds.be www.kinderfonds.be

Villa Samson vzw

De Appeltuin

Een beestig medicijn

UZ Brussel

Ontdek zelf hoe gehospitaliseerde jonge en oudere patiënten kunnen genieten van een moment met hun trouwe huisdier of onze eigen therapiedieren.

Ervaar zelf het helend effect van deze speelen leerplek op gehospitaliseerde patiëntjes.

Breng ons een bezoekje en volg de leuke en informatieve activiteiten over de invloed van voeding en beweging op de mentale en fysieke gezondheid. Maak een begeleide boswandeling met mini-paardjes (volgens inschrijving). Meer informatie over het programma en inschrijvingen op de website.

van 10u30 tot 17u00

Ontdek ook De Appeltuin en Villa Samson op de Brussels Health Campus.

Beleef zelf hoe voeding en beweging een positieve invloed hebben op de mentale en fysieke gezondheid. Volg onze workshops: • koken voor kankerpatiëntjes • voetballes van Royale Union SG, i.s.m Union Foundation Meer informatie op de website.

Woonzorgcentrum De Overbron vzw Goed wonen, leven en werken De Overbron (gelegen in Neder-Over-Heembeek) is een modern, sociaal, kleinschalig, pluralistisch en volledig Nederlandstalig woonzorgcentrum, waar culturele activiteiten kleur brengen. 59 bewoners vinden bij ons een warme thuis. Wonen in De Overbron betekent voluit leven, dit met behoud van de individuele levensstijl. Wij zijn bewust onafhankelijk, los van commerciële ketens, en daardoor betaalbaar en familiaal. We stellen ons huis graag open tijdens de Dag van de Zorg.

van 10u30 tot 17u00

Alvast tot dan!

van 14u00 tot 17u00

Laarbeeklaan 101 1090 Jette dagvandezorg@uzbrussel.be uzbrusselfoundation.be/ dagvandezorg

Laarbeeklaan 101 1090 Jette dagvandezorg@uzbrussel.be uzbrusselfoundation.be/ dagvandezorg

Oorlogskruisenlaan 202 1120 Neder-Over-Heembeek info@deoverbron.be www.deoverbron.be

Kinderdagverblijf Lentebloempjes Haren

U bent welkom in WZC Bellevue

Residentie Asteria in Halle

Wij zorgen voor u, in uw thuis

Kom langs ... wij heten je welkom

Met een warm hart voor kinderen

Op de Dag van de Zorg zetten we onze deuren graag wagenwijd voor u open. Kom kennismaken met onze woonzorgcampus en assistentie­ woningen en ontdek dat het bij ons fijn vertoeven is. We waarborgen voor u de beste professionele zorg en levenskwaliteit, afgestemd op uw maat, uw behoeften. We willen u graag oprecht leren kennen want onze zorg start vanuit uw levensverhaal, uw interesses, uw gewoontes. Daar houden wij graag rekening mee.

Wat je mag verwachten: • mogelijkheid tot bezoek aantal flats • ontmoet inwonende WA's Ludwig & Monica • infosessie rond preventie en demo AED • deelname aan bewegingssessie • infostand zorgteam voor uw vragen • live animatie • Brasserie Asteria doorlopend open

WELKOM!

We verwachten je!

Neem een kijkje nemen in de leefruimtes van de kindjes en in onze mooi gerenoveerde buitenruimte. Professionele begeleidsters beantwoorden je vragen over voeding, verzorging, opvoeding, slapen... Kom alles te weten over preventie: veilige ruimtes, veilig slapen, veilige en gezonde voeding... Geniet van een hapje en een drankje en van leuke animatie.

van 10u00 tot 14u00

Verdunstraat 521 1130 Haren info@kdvlentebloempjes.be

van 10u00 tot 17u00

Koningslaan 157 1190 Vorst info@resbellevue.be www.resbellevue.be

Voor info & reservatie / inschrijving via website

van 10u00 tot 17u00

Werlstraat 2 1500 Halle liesbeth@elisa-park.be www.elisa-park.be/asteria


WZC Sint-Augustinus Halle

Orelia Ter Beuken

Centrum voor Dagverzorging

Een warme thuis.

Het centrum voor dagverzorging draagt ertoe bij dat u langer thuis kan blijven wonen.

Volg de route doorheen ons huis en ontdek de bijzonderheden van onze woonzorgcampus. Je maakt meteen kennis met het leven en werken bij Ter Beuken. • leer het woonzorgcentrum beter kennen • ontdek onze model assistentiewoning • maak kennis met onze filosofie • proef hapjes, gemaakt door ons keukenteam • geniet van onze prachtige tuin • ontdek onze vacatures en wissel ervaringen uit met onze medewerkers • geniet van een hapje en drankje in ons O'Café

Een centrum voor dagverzorging is er voor ouderen die nog thuis wonen maar nood hebben aan gezelschap, activiteiten, hulp of opvang. Het is iedere weekdag open. Men kan 1 of meerdere dagen komen. Er zijn activiteiten en maaltijden, indien gewenst badmomenten en kinesitherapie. Er is een kapper en een pedicure. We hopen met u kennis te kunnen maken bij een hapje en een drankje.

van 13u00 tot 17u00

33 Rode Kruisopvangcentrum Alsemberg Maak kennis met de werking, de bewoners en het personeel van ons opvangcentrum. Graag beantwoorden wij al jouw vragen die je hebt over het leven in een opvangcentrum voor asielzoekers. We voorzien o.a. rondleidingen, info over de asielprocedure, animatie en een hapje en drankje. Namens de bewoners en het personeel: van harte welkom!

PS: parkeer op domein Rondenbos

van 10u00 tot 17u00

van 11u00 tot 17u00

Monseigneur Senciestraat 4 1500 Halle info@wzcsintaugustinus.be wzcsintaugustinus.be

Beukenbosstraat 9 1652 Alsemberg terbeuken@orelia.be www.orelia.be

Sanatoriumstraat 165 1652 Alsemberg (Beersel) info.ocalsemberg@rodekruis.be www.rodekruis.be

Klim VZW

WZC Walfergem te Asse

OPcura welzijnsvereniging

Huis Michielsheem

Welkom op onze opendeurdag in ons top woonzorgcentrum!

Op en top wonen en leven!

Huis Michielsheem biedt woon -en dagondersteuning aan mensen met een beperking in een groene omgeving. Tijdens de Dag van de Zorg kunt u ons huis op een aangename manier beter leren kennen. Doe onze veerkracht- of natuurwandeling in het nabijgelegen natuurreservaat "Thaborgberg". Beleef allerlei animatie op het domein van Huis Michielsheem. Sluit de dag af met een hapje en drankje in onze pop up cafetaria. Onze vacaturestand is ook het bezoeken waard.

van 13u00 tot 17u00

Gastvrij wonen in het hartje Walfergem-Asse Wij bieden u graag een hapje en een drankje Food trucks, live music, vacaturestand, ... Maak kennis met onze fantastische bewoners en team. Bezoek ons tussen 14 uur en 17 uur! Graag tot dan! Bewoners, team en directie van WZC Den Bogaet

van 14u00 tot 17u00

Welzijnsvereniging OPcura baat een zorgcampus uit met tal van diensten in het hart van Opwijk, op wandelafstand van het park. Maak kennis met (de talenten van) bewoners en ontdek tijdens een rondleiding het dagelijks leven in het woonzorgcentrum, centrum voor dagverzorging, assistentiewoningen en lokaal dienstencentrum. Beleef interactief onze preventieve ondersteuning (valpreventie, handhygiëne,...). Maak kennis met medewerkers en vacatures. Optreden Vanessa Chinitor - Dirk Bauters om 15u30.

van 14u00 tot 18u00

Kasterlindenstraat 253 1700 Dilbeek secretariaat.mh@klim-vzw.be www.klim-vzw.be

Stevensveld 3 1730 Asse info@walfergem.be www.walfergem.be

Kloosterstraat 75 1745 Opwijk info@opcura.be https://opcura.opwijk.be

Zonnelied

Medishop Vilvoorde

Zorgbedrijf Vilvoorde

Eizeringen

Partner van je gezondheid!

Zorg op jouw maat van 0 tot 100+

Zorgcampus De Schakel, Activiteitencentrum 't Kompas en de Villa richt zich tot volwassenen met een verstandelijke beperking en extra zorgnoden. Een werking in dialoog met zorg op maat, aandacht voor zelfstandigheid en zelfontplooiing.

De Medishop leent, verhuurt en verkoopt een uitgebreid gamma (para)medische producten voor lichaamsconditie, baby's, woning­ aanpassing, autonomie en bandagisterie.

Zorgbedrijf Vilvoorde biedt jou een unieke en betaalbare zorg doorheen de verschillende fases van jouw leven.

In de tuin ontwikkelen we samen met Regionaal Landschap Pajottenland&Zennevallei en dankzij het Agentschap Natuur&Bos en onze eigen Zonneschlager, een permacultuurproject met positieve impact op de biodiversiteit en oog voor het authentieke dorpskarakter.

van 12u00 tot 16u00

Frans Baetenssstraat 55 1750 Lennik - Eizeringen lothar.vandenberghe@zonnelied.be www.zonneliedvzw.be/eizeringen

Kom langs en geniet van: • een gratis ganganalyse • het uitproberen van scooters en rollators • extra korting op je aankopen • een goodiebag Graag tot dan! Het Medishopteam

van 10u00 tot 17u00

Grote Markt 38 1800 Vilvoorde infomedishop@fsmb.be www.medishoponline.be

Kom langs en ontdek wat wij voor jou of jouw naasten kunnen betekenen! Je vindt ons terug in de volgende lokale dienstencentra: • LDC Far West • LDC Kassei

van 10u00 tot 17u00

M. Duchéhof 104A 1800 Vilvoorde LDCFarwest@zorgbedrijfvilvoorde.be www.zorgbedrijfvilvoorde.be


34

Zorgbedrijf Vilvoorde

CAW Halle - Vilvoorde

Zorg op jouw maat van 0 tot 100+

CAW maakt sterker

Zorgbedrijf Vilvoorde biedt jou een unieke en betaalbare zorg doorheen de verschillende fases van jouw leven.

Iedereen heeft het wel eens moeilijk. Dat hoort bij het leven. Je kan met je welzijnsvragen gratis en in alle vertrouwen terecht bij een professionele hulpverlener van het CAW. Maak op 15 mei een wandeling door Vilvoorde en leer onze verschillende werkingen kennen. Van de winteropvang in Ter Linde II, over ons gebouw aan de kerk, over het inloopcentrum en sociale kruidenier tot het nieuwe OverKop-huis op de Asiat-site.

Kom langs en ontdek wat wij voor jou of jouw naasten kunnen betekenen! Je vindt ons terug in de volgende lokale dienstencentra: • LDC Far West • LDC Kassei

Ferm Thuiszorg Dagopvang Vilvoorde Warme zorg, altijd dichtbij Ferm Thuiszorg is er voor jou met gezinszorg, nachtzorg, dagopvang, poetshulp, woningaanpassing, karweihulp, kraamzorg en de opleiding tot verzorgende en zorgkundige. Kom langs in onze dagopvang in Vilvoorde, maak kennis met ons uitgebreide zorgaanbod en ontdek alle boeiende vacatures bij Ferm. Niet alleen in de thuiszorg, maar ook in de kinderopvang of als huishoudhulp met dienstencheques. Bij Ferm maak je écht het verschil. Tot dan!

van 10u00 tot 17u00

van 10u00 tot 17u00

van 10u00 tot 17u00

Vlierkensstraat 83A 1800 Vilvoorde LDCKassei@zorgbedrijfvilvoorde.be www.zorgbedrijfvilvoorde.be

Vaartstraat 42 1800 Vilvoorde onthaal@cawhallevilvoorde.be www.caw.be/locaties/onthaal-vilvoorde

Harensesteenweg 72 (ingang Trawoolstraat) 1800 Vilvoorde thuiszorg@samenferm.be SamenFerm.be/thuiszorg

AW Pro vzw

Klim VZW

WZC Den Bogaet

RESIDENTIE STEEN

Huis De Klink

AW Pro opent tijdens Dag van de Zorg de deuren van Residentie Steen te Steenokkerzeel.

Wij bieden woon- en dagondersteuning aan mensen met een mentale beperking. Onze jaarlijkse lente actie vindt plaats tijdens de Dag van de Zorg. Maak kennis met onze atelier werking en geniet van onze mooie omgeving. Geniet van de vele activiteiten en ga zeker eens langs in onze flowershop en pop up shop. Er is eveneens eet- en drinkgelegenheid voorzien.

Woonzorgcentrum Den Bogaet Het WZC Den Bogaet is een gezellig, familiaal WZC dat plaats biedt aan 135 bewoners. Het WZC omvat grote éénpersoonskamers en één kamer voor kortverblijf. Binnen het WZC hechten we belang aan: inspraak van de bewoners, kwaliteit van zorg, huisbereide maaltijden, piekfijne poetsdienst, waaier aan activiteiten, muziek therapie, snoezeltherapie, eigen cafetaria, sfeer en gezelligheid.

U kan een kijkje komen nemen in onze assistentiewoningen op zondag 15 mei 2022. Zo krijgt u een idee hoe het reilen en zeilen er aan toe gaat in ons project. Alvast tot dan!

Tot dan!

van 10u00 tot 17u00

van 13u00 tot 17u00

Kortom een thuis voor bewoners, medewerkers en bezoekers!

van 14u00 tot 17u00

Mulslaan 34 1820 Steenokkerzeel info@awpro.be https://awpro.be

Groenstraat 25 1831 Diegem secretariaat.mh@klim-vzw.be www.klim-vzw.be

Dorpsstraat 1 1851 HUMBEEK info@denbogaet.be www.denbogaet.be

AW Pro vzw

Medishop Leuven

RESIDENTIE GOODLIFE

Partner van je gezondheid!

Wijkgezondheidscentrum CALEIDO

AW Pro opent tijden Dag van de Zorg de deuren van Residentie Goodlife te Zaventem.

Op zondag 15 mei zet onze Medishop in Leuven de deuren wagenwijd open voor jou!

U kan een kijkje komen nemen in onze assisteniewoningen op zondag 15 mei 2022. Zo krijgt u een idee hoe het reilen en zeilen er aan toe gaat in ons project.

De Medishop leent, verhuurt en verkoopt een uitgebreid gamma (para)medische producten voor lichaamsconditie, baby's, woning­ aanpassing, autonomie en bandagisterie.

Alvast tot dan!

Kom langs en geniet van: • het uitproberen van scooters en rollators • extra korting op je aankopen • een goodiebag Graag tot dan! Het Medishopteam

van 10u00 tot 17u00

Imbroekstraat 55 1930 Zaventem info@awpro.be https://awpro.be

van 10u00 tot 17u00

Schipvaartstraat 18 3000 Leuven infomedishop@fsmb.be www.medishoponline.be

zorgt voor jouw gezondheid We zijn een praktijk van huisartsen, kinesisten, verpleegkundigen én maatschappelijk werkers. Naast de gewone consultaties organiseren we ook workshops: van gezonde voeding, stoppen met roken tot rugoefeningen. Ervaar op 15 mei hoe het is om alles onder 1 dak te hebben: je wordt verwelkomd aan het onthaal door 1 van onze vrijwilligers, daarna loop je van het kinelokaal via de verpleging langs het artsenkabinet. Woon je in (Groot) Leuven kom dan langs tijdens de Dag van de Zorg!

van 10u00 tot 17u00 Slachthuislaan 1 bus 00.03 3000 Leuven info@wgccaleido.be www.wgccaleido.be


Wijkgezondheidscentrum DE RIDDERBUURT

Dag van de Zorg in CM-Gezondheidspunt Leuven

Wandeldag vzw Hejmen

zorgt voor jouw gezondheid

Jouw nieuwe ontmoetingsplaats

We zijn een praktijk van huisartsen, kinesisten, verpleegkundigen én maatschappelijk werkers. Naast de gewone consultaties organiseren we ook workshops: van gezonde voeding, stoppen met roken tot rugoefeningen. Ervaar op 15 mei hoe het is om alles onder 1 dak te hebben: je wordt verwelkomd aan het onthaal door 1 van onze vrijwilligers, daarna loop je van het kinelokaal via de verpleging langs het artsenkabinet.

Samen met CM-partners bieden wij een reeks gratis interactieve activiteiten en workshops aan. Ontmoet de CM-gezondheidsconsulenten en maak kennis met CM-Gezondheidsacademie en Gezonde Buurt.

Wij nodigen jou uit om te komen wandelen langs een uitgestippeld parcours van 4 km (stadswandeling) of 15 km (stad- en natuur) waarop je kan kennis maken met vzw Hejmen, de stad Leuven en de zorg. Het startpunt bevindt zich in de Halfmaartstraat te Leuven. Er is een tussenstop met lekkers bij ons arbeidszorg­ project Den Travak. Een wandelticket kost € 10 (-18 of sociaaltarief: € 5 , -6 jaar: gratis). Vertrekken kan tussen 10u en 15u, nagenieten tot 17u.

Woon je in (Groot) Leuven? Kom dan langs tijdens de Dag van de Zorg!

van 10u00 tot 17u00

Laat je onderdompelen in thema’s als dementie, gezinscommunicatie, mantelzorg, ergotherapie ... Ontdek jouw vrijwilligerstalent en kom tot rust tijdens de uitgestippelde wandeling rondom het CM-Gezondheidspunt.

thema: ‘een andere kijk op zorg’

Meer info: www.cm.be/dagvandezorg.

van 10u00 tot 17u00

van 10u00 tot 17u00

Ierse Predikherenstraat 80 3000 Leuven info@wgcridderbuurt.be www.wgcridderbuurt.be

Koning Leopold I-straat 34 3000 Leuven ines.spiessens@cm.be www.cm.be/dagvandezorg

Halfmaartstraat 8 3000 Leuven vrijetijd@hejmen.be www.hejmen.be

wzc Annuntiaten Heverlee

U bent welkom in WZC Groene Boog

Health House

Jij en ik, samen wij. Ontdek tussen 10u-12u en tussen 14u-16u de verschillende projecten waar we aan hebben gewerkt de afgelopen twee jaar. • Visie scherpgesteld • IAO of Iedereen Actief Onderweg • Tubbe Model: werk maken van relatiegerichte zorg • Een goede mondzorg, belangrijk voor algemeen welzijn • Project 'storytelling': gevoelig en betrokken blijven op kwetsbaarheid • Lokaal dienstencentrum 'In de Rozenberg' • Zorgzame Buurt Heverlee Kern

van 10u00 tot 17u00

Wij zorgen voor u, in uw thuis Op de Dag van de Zorg zetten we onze deuren graag wagenwijd voor u open. Kom kennismaken met onze woonzorgcampus en assistentie­ woningen en ontdek dat het bij ons fijn vertoeven is. We waarborgen voor u de beste professionele zorg en levenskwaliteit, afgestemd op uw maat, uw behoeften. We willen u graag oprecht leren kennen want onze zorg start vanuit uw levensverhaal, uw interesses, uw gewoontes. Daar houden wij graag rekening mee. WELKOM!

Ontdek Planet Virus, de beleving die toont wat we leerden van de pandemie. Tijdens een gegidste rondleiding kijken we hoe we in de COVID-19 pandemie terecht zijn gekomen ondanks de vele waarschuwingen. Hoe pakken we de volgende pandemie aan? En zelfs, hoe kunnen we de volgende pandemie voorkomen? Wij organiseren 2 rondleidingen (10u en 14u), inschrijven via de website is verplicht, er zijn slechts 30 deelnemers per rondleiding toegelaten, wees er op tijd bij! Van harte welkom in Health House!

van 10u00 tot 17u00

Naamsesteenweg 353 3001 Heverlee info@wzc.annuntiaten.be www.sociopolisah.be

Jules Vandenbemptlaan 12C 3001 Heverlee info@groeneboog.be www.groeneboog.be

Gaston Geenslaan 11 B4 3001 Heverlee info@health-house.be www.health-house.be

Woonzorgcentrum Betlehem

Seniorcity Herent

Kwaliteit in zorg

Comfortabel wonen in de stad

Lokaal dienstencentrum ‘t Pijlijser en het sociaal huis

Via een begeleide rondleiding ontdekt u onze dagelijkse aandacht voor een professionele dienstverlening en de organisatie van een kwalitatieve, veilige en warme zorg.

Bezoek onze assistentiewoningen in Seniorcity Herent en ervaar hoe je zelfstandig kan wonen en toch kan genieten van een professioneel zorgaanbod. Onze medewerkers leiden je graag rond in Seniorcity en geven je alle informatie over deze nieuwe assistentiewoningen en over het aanbod aan zorg- en dienstverlening. Je kan afsluiten met een drankje in onze gezellige ontmoetingsruimte.

We vertellen u graag onze visie op toekomst­ gerichte zorg en stellen u onze nieuwe projecten voor. Tijdens interessante workshops ervaart u tevens enkele aspecten vanuit de leefwereld van onze zorgbehoevende bewoners. We heten u van harte welkom!

We geven je die dag graag alle tijd en ruimte, daarom vragen we om in te schrijven via onzewebsite.

Kom op zondag 15 mei kennismaken met de diensten van het lokaal dienstencentrum en het sociaal huis. Van 14 tot 18 uur bent u welkom voor: • bezoek aan ons lokaal dienstencentrum met een hapje en een drankje; • een kennismaking met onze thuiszorgdiensten en het sociaal huis; • bezoek aan onze expositie die deel uitmaakt van de Kunstenroute 2022; • verschillende crea-workshops.

Tot dan?

van 12u00 tot 16u00

Wilselsesteenweg 70 3020 Herent info@wzcbetlehem.be www.wzcbetlehem.be

van 10u00 tot 17u00 Notelarenweg 43-45 3020 Herent gawseniorcityherent@i-mens.be www.woonzorg.i-mens.be

van 14u00 tot 18u00

R. Borremansstraat 2 3040 Huldenberg dienstencentrum@huldenberg.be www.huldenberg.be

35


36

Centrum Ganspoel vzw Campus Huldenberg Centrum Ganspoel is een veilige leer- en leefomgeving voor kinderen, jongeren en volwassenen met een visuele en/of meervoudige beperking. Wij bieden ondersteuning binnen de thuissituatie, de school, op de centrale campus in Huldenberg of de decentrale sites in Huldenberg en Tervuren. Wij openen op 15 mei 2022 onze deuren op de centrale campus in Huldenberg. Van harte welkom!

van 10u00 tot 17u00

Ganspoel 2 3040 Huldenberg info@ganspoel.be www.ganspoel.be

WZC Damiaan We verwelkomen jullie graag op zondag 15 mei 2022 in en rond het grootste woonzorgcentrum van ons land. Kom kennis maken met het leven zoals het is bij ons thuis! Aan de hand van rondleidingen, sfeerfoto's en activiteiten kom je te weten wat er allemaal beweegt in WZC Damiaan. Ook de kinderen worden niet vergeten! Tal van randactiviteiten worden voor hen voorzien. Meer info op: www.dagvandezorg.be

Universitair Psychiatrisch Centrum KU Leuven

Centrum Molenmoes

Psychiaters praten je bij

We nodigen je uit in een unieke omgeving. Ons centrum bruist van bijzondere activiteiten: een sprong van de pamperpaal, creatief en muzikaal atelier, andere mensen ontmoeten, je laten verwonderen,...

Het Universitair Psychiatrisch Centrum KU Leuven baseert zijn klinische praktijk op wetenschappelijk onderzoek. Woon, online of op locatie, unieke lezingen bij van experts over de laatste ontwikkelingen in hun vakgebied: • prof. dr. Elske Vrieze over behandeling van eetstoornissen • prof. dr. Marina Danckaerts over mentale gezondheid van kinderen tijdens en na Corona • prof. dr. Mathieu Vandenbulcke over uitdagingen bij jongdementie

van 14u00 tot 17u00

Leuvensesteenweg 517 3070 Kortenberg www.upckuleuven.be/agenda

Laat je BEWEGEN

We dragen zorg voor onze jongeren vanuit een bijzondere en verbindende beweging. Kom zeker eens langs.

van 12u30 tot 17u00

Blauwmolenstraat 1a 3111 Wezemaal centrummolenmoes@wissel.be www.wissel.be

U bent welkom in Woonzorgcampus Edelweis

Wit-Gele Kruis

Wij zorgen voor u, in uw thuis

We dompelen je onder in de wereld van de thuisverpleging: • Bekijk welke verpleeg(technische) zorgen wij aanbieden (oncologie, palliatieve, ...); • Ga op speeddate met onze rekruteerder; • Geniet van een gratis cursus babymassage (11u-12u en 16u-17u); • Bekijk wat onze zorgcentrale voor jou kan betekenen; • Voor de kinderen voorzien we een kleurwedstrijd en een springkasteel. • Geniet van een hapje en een drankje.

Op de Dag van de Zorg zetten we onze deuren graag wagenwijd voor u open. Kom kennismaken met onze woonzorgcampus en assistentie­ woningen en ontdek dat het bij ons fijn vertoeven is. We waarborgen voor u de beste professionele zorg en levenskwaliteit, afgestemd op uw maat, uw behoeften. We willen u graag oprecht leren kennen want onze zorg start vanuit uw levensverhaal, uw interesses, uw gewoontes. Daar houden wij graag rekening mee. WELKOM!

Afdeling Haacht

Van harte welkom!

van 13u00 tot 17u00

van 10u00 tot 17u00

Pater Damiaanstraat 39 3120 Tremelo info@wzcdamiaan.be www.wzcdamiaan.be

Liersesteenweg 165-171 3130 Begijnendijk info@edelweis.be www.edelweis.be

Kloosterstraat 20 3150 Haacht haacht@wgkvlb.be www.witgelekruis.be

Zorghuis De Dijlevallei vzw

Assistentiewoningen Residentie De Laak - Opendeurdag

Therapiedier vzw

Een Huis als een Thuis Voor mensen met kanker. Zoek rust, vind zorg in een landelijke omgeving tussen Mechelen en Leuven. Via een rondleiding en informatiestanden laten wij je alvast graag kennismaken met onze werking. Ons team van vrijwilligers en peter van het project 'Jacques Vermeire' verwelkomen jou graag. Wees welkom!

van 10u00 tot 17u00

Dennenweg 6 3190 Boortmeerbeek contact@zorghuisdedijlevallei.be www.zorghuisdedijlevallei.be

Zelfstandig wonen in zekerheid Kom kennismaken met de Residentie in een gezonde, groene omgeving, met ruime appartementen, waar wonen rustgevend en beschermd aanvoelt. Programma: • onthaal in WZC Demerhof, Wissenstraat 22 • Wat biedt De Laak? • Bezoek het model-flat en de beschikbare • appartementen • Jouw vragen worden individueel beantwoord • Prijzen, wat is inbegrepen, zorgcomponent ... Je bezoek zal je een volledig beeld geven van hoe het leven in De Laak zal zijn.

van 13u00 tot 17u00 Mathildelaan 2 - 4 3200 Aarschot info@de-laak.be www.Assistentiewoningen-aarschot.be

van 10u00 tot 17u00

Dag van de zorg met therapiedieren VZW Therapiedier nodigt u van harte uit op ons evenement n.a.v. ‘Dag van de Zorg’. U en uw hond zijn op 15 mei 2022 tussen 10:00 en 16:00 welkom om gratis diverse workshops en lezingen in het kader van VZW Therapiedier te volgen. De dag ziet er als volgt uit: • doorlopend vragen stellen aan specialisten Therapiedier vzw (logopedist, ergotherapeut, pedagoge, ….) en therapiedierbegeleiders • 11u en 14u bingo • doorlopend knuffelcafé en spel met therapiehonden Kom bij ons langs en laat u vrijblijvend informeren of een workshop! Graag tot dan!

van 10u00 tot 16u00 Milisstichel 3 3201 Langdorp-Aarschot info@therapiedier.be www.therapiedier.be


De Wissel vzw

vzw Martine Van Camp

De Switch

Woon- en dagcentrum Poels

Een gezellig huis in het landelijke Sint-Pieters-Rode, een CANO organisatie in de bijzondere jeugdhulp.

We nodigen u graag uit op zondag 15 mei om een bezoek te brengen aan het woon- en dagcentrum “Poels”

Het is een groeiplek waar verantwoordelijkheid, verbindingen en voor-leven centraal staan. Samen iets doen is zoveel sprekender dan het zoveelste gesprek.

U krijgt hier een overzicht van de activiteiten in het dagcentrum en onze dienstverlening in de studio's. Je kan ook iets drinken in de cafetaria en voor de kinderen is er animatie voorzien.

We begeleiden 16 meisjes tussen 14 en 25 jaar. In onze leefgroep is er plaats voor 8 meisjes. De andere meisjes wonen thuis of zelfstandig en worden omringd door een team.

van 14u00 tot 17u00

Kom genieten van kunst in beschermd herenhuis Expressie als medicijn Vijf leuke voordelen van een bezoekje aan onze multidisciplinaire groepspraktijk In Harmonie: 1. Bezichtiging oud herenhuis en interieur 2. Verrassende kunsttentoonstelling van cliënteel 3. Ontdekken hoe divers therapie kan zijn 4. Zinvolle tips voor je welzijn ontvangen 5. Een verruimende blik op preventie Ben je een liefhebber van interieur en kunst? Vind je een gezonde geest in een gezond lichaam belangrijk? Van harte welkom!

van 10u00 tot 17u00

van 10u00 tot 17u00

Gravenstraat 54 3220 Sint Pieters Rode switch@wissel.be www.wissel.be/afdelingen/de-switch

Tulpenstraat 6 3290 Diest dagcentrumpoels@martinevancamp.be www.martinevancamp.be

Overstraat 2 3290 Diest info@huisinharmonie.be www.huisinharmonie.be

vzw Martine Van Camp

OverKop Tienen

Wit-Gele Kruis

hoofdzetel

Tot jezelf komen

Afdeling Tienen

Op zondag, 15 mei bent u van harte welkom om een bezoek te brengen aan onze hoofdcampus. Hier krijgt u een volledig overzicht van onze voorziening. De verschillende werkingen en onze dienstverlening worden er voorgesteld.

OverKop is een warme plek voor jongeren van 12-25 jaar waar initiatieven rond vrije tijd en hulpverlening elkaar ontmoeten in een veilige en gezellige setting. Jongeren zijn vrij om zich daarin te bewegen en worden actief uitgenodigd om de plek mee vorm te geven en uit te bouwen. Op Dag van de Zorg brengen we samen met hen het verhaal, de mogelijkheden en ervarings­ gerichte proevertjes van de werking.

We dompelen je onder in de wereld van de verpleging en thuiszorg: • Bekijk welke verpleegtechnische zorgen wij aanbieden (oncologie, palliatieve, ...); • Geniet van een gratis cursus babymassage (11u-12u); • Ga op speeddate met onze rekruteerder; • Bekijk wat onze zorgcentrale voor jou kan betekenen; • Voor de kinderen voorzien we een leuke kleurwedstrijd; • Geniet van een hapje en een drankje.

Kom een kijkje nemen naar een leefgroep en de activiteiten van onze dagwerking. Voor de kinderen is er een zoektocht. Je kan iets eten of drinken in de cafetaria.

Van harte welkom!

van 10u00 tot 17u00

van 12u00 tot 16u00

Turnhoutsebaan 57 3294 Molenstede info@martinevancamp.be www.martinevancamp.be

Ooievaarstraat 30 3300 Tienen info@overkoptienen.be tienen.overkop.be

Huize Levenslust vzw

Woonzorgcentrum Ravelijn

We verwelkomen jullie graag met een hapje en een drankje, en geven jullie met plezier een rondleiding in ons nieuwe gebouw. Kom dus zeker eens langs!

We zien u graag gelukkig Opendeurdag op zondag 15 mei (Dag van de Zorg) Vraag het eens aan onze bewoners en personeelsleden! “Is het eten wel vers en lekker bij jullie?” Wees maar gerust: onze bewoners eten volgens eigen zeggen met smaak. Op onze opendeurdag krijgt u meer info en ervaart u meer over het leven in woonzorgcentrum Ravelijn en kan u ook al uw eigen vragen stellen. Niet enkel over het eten, maar over alles waar u graag meer over wil weten. Wees welkom!

van 14u00 tot 17u00

Sint-Truidensesteenweg 190 3350 Linter info@huizelevenslustvzw.be www.huizelevenslustvzw.be

van 14u00 tot 18u00

Diesterpoort 1 3440 Zoutleeuw ravelijn@animagroup.be https://animagroup.be/ravelijn

van 10u00 tot 17u00

Wolvenpad 26 bus 12 3300 Tienen tienen@wgkvlb.be www.witgelekruis.be

37


38

Hier ben je welkom! Provincie Antwerpen

AW Pro vzw

KOCA vzw

RESIDENTIE 14 VAN SCHOONBEKE

Heb jij je altijd afgevraagd hoe, van baby tot senior, een zorgwerking georganiseerd wordt? Kom dan op zondag 15 mei naar KOCA. Neem een kijkje achter de schermen bij onze voorziening voor Doven en Slechthorenden, zorgvragers met autismespectrumstoornis, Spraak- Taalontwikkelingsstoornis en leeren gedragsmoeilijkheden.

AW Pro opent tijdens Dag van de Zorg de deuren van Residentie 14 Van Schoonbeke te Antwerpen. U kan een kijkje nemen in onze assistentiewoningen op zondag 15 mei 2022. Zo krijgt u een idee hoe het reilen en zeilen er aan toe gaat in ons project. Alvast tot dan!

Wat kan je verwachten? • bezoek aan een leefgroep • interessante professionele weetjes • kennismaking met ons groeiend dierenproject • proevertjes en zo veel meer

van 10u00 tot 17u00

van 12u00 tot 17u00

Van Schoonbekestraat 14 2018 Antwerpen info@awpro.be https://awpro.be

Van Schoonbekestraat 131 2018 Antwerpen info@koca.be www.koca.be

Nottebohm Wzc

Zewopa - Warme Wijk

FPC Antwerpen

Nottebohm gooit de deuren open!

Wijkcentrum Silvertop Kiel

Zorg op maat voor geïnterneerden

Een kleinschalig initiatief met een brede waaier aan mogelijkheden ter ondersteuning van thuiswonende ouderen met een zorgvraag.

Zewopa - Warme wijk streeft er naar om mensen met een beperking te laten deelnemen aan de samenleving, in en rond onze wijkcentra.

Benieuwd? Bekijk dan snel ons programma op de website.

Ontdek wie we zijn, wat we doen en welke activiteiten we aanbieden. • Een lekkere pannenkoek, warme tas soep of een drankje. • Zoek samen met ons uit wat jij voor ons en wij voor u kunnen betekenen? • Randanimatie.

FPC Antwerpen is een forensisch psychiatrisch centrum, waar risicofactoren van o.a. patiënten met een persoonlijkheidsstoornis, een psychotische stoornis en of een verstandelijke beperking behandeld worden om de kans op het plegen van nieuwe strafbare feiten te verminderen, zodat een (hernieuwd) verblijf in de samenleving veilig en mogelijk wordt.

Tot dan!

van 10u00 tot 17u00

Tijdens je bezoek krijg je een toelichting over de werking en een rondleiding. Inschrijven via www.fpcantwerpen.be is noodzakelijk.

van 10u00 tot 17u00

Biartstraat 2 2018 Antwerpen info@nottebohm.be www.nottebohm.be

Jan Denucéstraat 17 2020 Antwerpen info@warmewijk.be www.warmewijk.be

Beatrijslaan 96 2050 Antwerpen info@fpcantwerpen.be www.fpcantwerpen.be

MKL vzw

Rode Kruisopvangcentrum Linkeroever

Dagopvang Het Klaverblad

Op de Dag van de Zorg kan je kennis maken met alle facetten van onze zorgcampus en onze dienstverlening. We bieden woongelegenheid aan ouderen (woonzorgcentrum en kortverblijf), en aan jongere mensen met een niet-aangeboren hersenletsel. Maak kennis met ons centrum voor dagverzorging en onze gloednieuwe assistentiewoningen.

Maak kennis met de werking, bewoners en personeel van het opvangcentrum. We beantwoorden graag alle vragen die je al altijd eens hebt willen stellen over leven in een opvangcentrum voor asielzoekers. We voorzien rondleidingen, info over de asielprocedure en een hapje en een drankje.

Het Klaverblad biedt dagelijkse activiteiten en sociale contacten in een gezellige, huiselijke sfeer. Ouderen, zorgbehoevenden en hun mantelzorgers kunnen hier in een rustige omgeving overdag hun tijd doorbrengen. Een mooie oplossing voor wanneer de zorg thuis onvoldoende georganiseerd kan worden.

We maken er een (inter)actieve dag van! Test de fit-o-meter uit en bezoek onze infostanden. Geniet na met een hapje en een drankje terwijl de kinderen zich uitleven.

De bewoners en personeel van ons centrum heten je van harte welkom!

Nieuwsgierig? We ontvangen je graag op de Dag van de Zorg!

Zorgcampus Hof ter Schelde

van 13u30 tot 17u00

August Vermeylenlaan 6 2050 Antwerpen (Linkeroever) hofterschelde@hofterschelde.be www.hofterschelde.be

van 11u00 tot 16u00

Beatrijslaan 100 2050 Antwerpen (Linkeroever) info.oclinkeroever@rodekruis.be www.rodekruis.be

Kom een kijkje nemen!

van 13u00 tot 17u00

Schoolstraat 41 2110 Wijnegem debbie.adriaensen@wijnegem.be www.wijnegem.be


Astor vzw

ICZO

MKL vzw

Residentie Schoolstraat 41

Het Instituut voor Complementaire Zorg Opleidingen / ICZO (Antwerpen) biedt vorming en bijscholing aan professionals in de zorgsector in het domein van de traditionele Chinese zorg.

WZC Hof ten Dorpe

Ontdek onze rolstoeltoegankelijke doorzonwoningen met gemeenschappelijke tuin en maak kennis met volgende diensten: assistentiewoningen, ontmoetingscentrum en collectief autonome dagopvang (CADO) Maak kennis met de buurt en de woonassistente Ontspan met een drankje of wat lekkers Kom Residentie Schoolstraat verkennen via een fotozoektocht voor jong en oud of laat je leiden tijdens een rondgang om 10u - 11u - 13u - 14u - 15u - 16u

van 10u00 tot 17u00

Programma: • 10h00-12h00 (Brugge): voorstelling opleidingen ICZO (na registratie via site) • 14h30-17h00 (Antwerpen): voorstelling opleidingen ICZO (na registratie) • 10h00-12h00/ 14h30-17h00 (Brugge): demo’s traditionele Chinese gezondheidszorg, voorstelling aanbod Chinese taal en schrift (incl. kalligrafie).

van 10u00 tot 17u00

Op zondag 15 mei 2022 gooien wij onze deuren open en verwelkomen we u met enorm veel goesting voor een gezellig samenzijn. Werp een blik achter de schermen van ons woonzorgcentrum en geniet van de sfeer en gezelligheid aan boord. We voorzien twee rondleidingen: eentje om 14u en eentje om 16u. Verder kan u genieten van allerlei randanimatie (muziek, optredens, tombola) en een lekker hapje en drankje. Het belooft een onvergetelijke dag te worden met veel "beweging" en amusement!

van 13u30 tot 17u00

Schoolstraat 41 2110 Wijnegem info@astorvzw.be www.astorvzw.be

Joe Englishstraat 56 2140 Antwerpen iczo@skynet.be www.iczo.be

Welkomstraat 61 2160 Wommelgem hoftendorpe@hoftendorpe.be www.hoftendorpe.be

PRIMAVERA-vzw

CADO Herentals

Zewopa VZW

Samen uniek

Een warme, huiselijke plek.

Wijkcentrum De Gagel Herentals

Maak kennis met onze dag- en woononder­ steuning die wij bieden aan volwassenen met een beperking. Laat je een dag onderdompelen in de leefwereld van onze cliënten:

Onze dagopvang is toegankelijk voor alle senioren met of zonder zorgbehoefte. Onze Cado is een plek waar ontmoeting centraal staat. We bieden professionele zorg aan en een zinvolle tijdsbesteding op maat .Ook mensen van buiten Herentals zijn welkom.

Kom op 15 mei kennismaken met ons wijkcentrum. We stellen met veel trots het project "Zorgzame Buurten, Herentals Linkeroever" voor. Heb je interesse om mee te bouwen aan een zorgzame buurt? Kom dan zeker langs om te ontdekken wat we voor elkaar kunnen betekenen. Ook onze buurtwinkel opent die dag voor het eerst zijn deuren. Wij voorzien randanimatie, vergezeld van een hapje en tapje om van deze dag een feest te maken.

• Ontdek onze vernieuwde Atelierwerking • Mogelijkheid tot deelname aan een sportactiviteit (netbal & boccia) • Rondleiding doorheen gans de voorziening samen met onze cliënten

We heten jullie op 15 mei graag van harte welkom met een warme kop koffie of thee met versnaperingen. Hopelijk tot dan!

Wees uniek, wees welkom!

van 13u00 tot 17u00

Tot dan!

van 10u00 tot 17u00

van 10u00 tot 17u00

Terlindenhofstraat 160 2170 Merksem (Antwerpen) karoliensnoeck@primavera-vzw.be www.primavera-vzw.be

Vorselaarsebaan 1 2200 Herentals coord.cado@iok.be www.welzijnszorgkempen.be

Gagelstraat 36 2200 Herentals info@warmewijk.be www.warmewijk.be

Woonzorgcentrum Sint-Jozef & Buurtzorg Wiekevorst

Dagopvang CADO Westerlo

Welkom in Cado Lille!

Dagopvang voor ouderen

Vieren FEEST!

Graag willen we jullie uitnodigen om ons een bezoekje te brengen op Dag van de Zorg.

In het centrum van Gierle, in de oude pastorij vind je Cado Lille. Dit tot groot enthousiasme van onze bezoekers en mantelzorgers.

In onze cafetaria kan iedereen komen genieten van een frisse pint, allerlei huisbereide lekkernijen en randanimatie. Je kan deelnemen aan een begeleide wandeling (rolstoeltoegankelijk). We nemen jullie mee in het verhaal doorheen het TRAJECT van de zorg. Samen ontdekken we het buurtzorghuis dat openstaat voor iedereen! Aan de hand van foto's creëren we een indruk van het residentiële wonen. Graag inschrijven voor de begeleide wandeling. Starturen tussen 13u en 18u. Tot dan!

van 13u00 tot 18u00 Sint-Jozefstraat 15 2222 Wiekevorst buurtzorg.wiekevorst@ zusters-berlaar.be www.zorggroepzvb.be

Onze dagopvang is gelegen in Hartje Westerlo, in lokaal dienstencentrum Ter Harte. Ouderen kunnen bij ons terecht om gezellig samen te zijn, samen leuke dingen te doen, knutselen, spelletje spelen, samen gezellig eten of gewoon bijbabbelen, niets moet. Zo kunnen ook de mantelzorgers eventjes op adem komen. Kom gerust eens vrijblijvend langs bij onze dagopvang om er de sfeer op te snuiven. Tot binnenkort.

van 13u00 tot 17u00

Verlorenkost 22 2260 Westerlo gezinszorg.zuid@iok.be www.welzijnszorgkempen.be

Onze verzorgenden bieden professionele zorg en een leuke tijdsbesteding op maat in een huiselijke sfeer. We zijn elke werkdag open van 9u tot 16u30. Kom kennismaken op de Dag van de Zorg. We ontvangen jullie graag met een tasje koffie en wat lekkers.

van 13u00 tot 17u00

Kloosterstraat 1 2275 LILLE coord.cadolille@iok.be www.welzijnszorgkempen.be

39


40

Het GielsBos

OC Clara Fey

Zorggroep Orion - Turnhout

Gedreven door buitengewone mensen

Campus De Troon

SAMEN ZORGEN WE VOOR ELKAAR

Het GielsBos BUITENGEWOON BELEVEN ... dat kan tijdens de Dag van de Zorg!

OC Clara Fey is een ondersteuningscentrum dat gespecialiseerde zorg biedt aan kinderen, jongeren en volwassenen met een verstandelijke beperking en/of bijkomende ondersteuningsnoden.

Kom op zondag 15 mei kennis maken met ons. • probeer onze gloednieuwe, dementievriendelijke beleefwandeling uit • we hebben boeiende vacatures • krijg een rondleiding in WZC De Wending • ontdek de vele aspecten van onze dementiezorg • ontdek het aanbod aan diensten en activiteiten in onze dienstencentra • wij stellen je graag onze nieuwste projecten, onze zorgcoach en onze mantelzorg­ coördinator voor • neem een kijkje in een assistentiewoning

Het GielsBos is een bijzondere plek voor kinderen en volwassenen met een beperking. Ook als je niet bij ons woont, valt er heel wat te beleven. We gunnen je een unieke blik voor én achter de schermen van onze infrastructuur en woningen. Kom het zelf ontdekken tijdens de Dag van de Zorg op zondag 15 mei 2022!

van 10u00 tot 17u00

Op Dag van de Zorg nodigen we je uit op Campus De Troon (volwassenwerking) in Vorselaar voor een rondleiding doorheen onze gebouwen voor ontmoeting, beleving en ontspanning. Om 10.00, 11.00, 14.00 en 15.00 uur voorziet onze dagbesteding verschillende workshops waar je vrij op kan aansluiten.

van 09u30 tot 16u00

van 10u00 tot 17u00

Vosselaarseweg 1 2275 Gierle info@hetgielsbos.be www.hetgielsbos.be

Sassenhout 41-43 2290 Vorselaar info@clarafey.broedersvanliefde.be https://clarafey.be

Albert Van Dyckstraat 18 2300 Turnhout secretariaat@zorggroep-orion.be www.zorggroep-orion.be

AW Pro vzw

AW Pro vzw

CADO Vosselaar

RESIDENTIE DE VEILING

RESIDENTIE FARMACIE

We gooien onze deuren terug open!

AW Pro opent tijdens Dag van de Zorg de deuren van Residentie De Veiling te Hoogstraten.

AW Pro opent tijden Dag van de Zorg de deuren van Residentie Farmacie te Vosselaar.

U kan een kijkje komen nemen in onze assistentiewoningen op zondag 15 mei 2022. Zo krijgt u een idee hoe het reilen en zeilen er aan toe gaat in ons project.

U kan een kijkje komen nemen in onze assistentiewoningen op zondag 15 mei 2022. Zo krijgt u een idee hoe het reilen en zeilen er aan toe gaat in ons project.

Alvast tot dan!

Alvast tot dan!

Op 15 mei 2022 opent CADO Vosselaar opnieuw zijn deuren voor het grote publiek. We nodigen jullie die dag heel graag uit om een kijkje te nemen in onze organisatie. We hopen om jullie een brede glimlach te kunnen schenken. Een glimlach die nu al zo lang achter onder mondmaskers verstopt zit. Onze CADO is in het leven geroepen om mantelzorgers te ontlasten. Maar daarnaast is het ook een plek waar ontmoeting centraal staat. We heten jullie graag van harte welkom met een kop koffie en stukje cake.

van 10u00 tot 17u00

van 10u00 tot 17u00

van 13u00 tot 17u00

Katelijnestraat 41 2320 Hoogstraten info@awpro.be https://awpro.be

Antwerpsesteenweg 218 2350 Vosselaar info@awpro.be https://awpro.be

Berkenmei 36/1 2350 Vosselaar gezinszorg.vosselaar@iok.be www.welzijnszorgkempen.be

CADO Ravels

De Dennen

De Dennen

Dagopvang voor senioren

woonzorg & revalidatie

woonzorg & revalidatie

Na een lange tijd mogen we eindelijk onze deuren weer opengooien en dat doen we graag samen met u! Onze CADO is een dagopvang waar senioren met een zorgbehoefte uit Ravels en de buur­ gemeenten terecht kunnen. Op die manier willen we de mantelzorgers die zich dagelijks inzetten een pauze bieden in de zorg. Dit alles doen we in een warme huiselijke sfeer met veel aandacht voor fijne momenten voor de bezoekers van onze CADO en hun familie. Voor deze editie van de Dag van de Zorg werken we samen met Tandem, het expertisecentrum voor dementie, die bij ons hun preventie­ campagne rond dementie voorstellen.

De Dennen staat voor wonen, zorg en leven in een warme sfeer van geborgenheid.

De Dennen staat voor wonen, zorg en leven in een warme sfeer van geborgenheid.

Tijdens Dag van de Zorg stellen wij ons huis open zodat u op ontdekking kan gaan. Wij voorzien een wandeling langs onze verschillende diensten, allerlei belevings­ activiteiten en demonstraties, een spetterend optreden van de KAATers en een leuke zoektocht voor de kinderen.

Tijdens Dag van de Zorg stellen wij ons huis open zodat u op ontdekking kan gaan. Wij voorzien een wandeling langs onze verschillende diensten, allerlei belevings­ activiteiten en demonstraties, een spetterend optreden van de KAATers en een leuke zoektocht voor de kinderen.

Wij ontvangen u met open armen! Tot dan!

Wij ontvangen u met open armen! Tot dan!

van 10u00 tot 17u00 Weeldestraat 5-7 2381 RAVELS gezinszorg.ravels@iok.be www.welzijnszorgkempen.be

van 11u00 tot 17u00

Nooitrust 18 2390 Malle info@dedennen.be www.dedennen.be

van 11u00 tot 17u00

Nooitrust 18 2390 Malle info@dedennen.be www.dedennen.be


Residentie De Schans

De Witte Mol

Assistentiewoningen Mol Centrum

Waar bijzonder gewoon is!

Wanneer thuis wonen niet meer mogelijk is (te onveilig/te veel onderhoud/te afgelegen) of u bent op zoek naar gezelschap en u bent nog te goed voor een woonzorgcentrum, dan bent u bij ons van harte welkom!

De Witte Mol biedt zorg aan mensen met een ernstig meervoudige en matige tot diep verstandelijke beperking of een niet aangeboren hersenletsel. Wij bieden voor zowel kinderen als volwassenen een gevarieerd zorgaanbod op maat aan. Wij openen onze deuren om jullie een unieke beleving en inkijk te geven in onze voorziening. We stellen een leefgroep, studio en onze belevingsruimtes open. Daarnaast voorzien wij verschillende workshops want wij geloven sterk in de meerwaarde van een eigen ervaring.

Tot zondag, de koffie staat klaar!

Dag van de Zorg in CM-Gezondheidspunt Mol Jouw nieuwe ontmoetingsplaats Samen met CM-partners bieden wij een reeks gratis interactieve activiteiten en workshops aan. Ontmoet de CM-gezondheidsconsulenten en maak kennis met CM-Gezondheidsacademie en Gezonde Buurt. Laat je onderdompelen in thema’s als dementie, slaap, mantelzorg, ergotherapie, gezondheid ... Ontdek jouw vrijwilligerstalent en kom tot rust tijdens de uitgestippelde wandeling rondom het CM-Gezondheidspunt. Meer info www.cm.be/dagvandezorg

van 10u00 tot 15u00

van 10u00 tot 17u00

van 10u00 tot 17u00

Gasthuisstraat 4 2400 Mol info@residentiedeschans.be www.residentiedeschans.be

Galbergen 21 2400 Mol info@mol.stijn.be www.dewittemol.be

Corbiestraat 5 2400 Mol fenna.desmet@cm.be www.cm.be/dagvandezorg

Astor vzw

U bent welkom in De Witte Bergen

ALFONS SMET RESIDENTIES

Wij zorgen voor u, in uw thuis

Kom binnen kijken in onze comfortabele flats en zorgflats. Mooi, gezellig wonen terwijl je zelf de regie in handen hebt. Je kan zorgeloos genieten en (g)ouder worden omdat je weet dat alle mogelijke hulp aanwezig is wanneer jij het wilt.

Klein Veldekens - zorgzaam wonen Ontdek ons aanbod van verschillende woonvormen: kleinschalig wonen, kortverblijf, zorgflats en assistentiewoningen Maak kennis met de werking van het dagcentrum en lokaal dienstencentrum Ontmoet de bewoners en de buurt Ontspan in de bistro met een drankje of wat lekkers Kom Klein Veldekens verkennen via een fotozoektocht of laat je leiden tijdens een rondgang om 10u - 11u - 13u - 14u - 15u -16u

van 10u00 tot 17u00

Op de Dag van de Zorg zetten we onze deuren graag wagenwijd voor u open. Kom kennismaken met onze woonzorgcampus en assistentie­ woningen en ontdek dat het bij ons fijn vertoeven is. We waarborgen voor u de beste professionele zorg en levenskwaliteit, afgestemd op uw maat, uw behoeften. We willen u graag oprecht leren kennen want onze zorg start vanuit uw levensverhaal, uw interesses, uw gewoontes. Daar houden wij graag rekening mee. WELKOM!

van 10u00 tot 17u00

ASSISTENTIEWONINGEN

begeleide rondleidingen om 10u, 11u, 12u, 13u, 14u, 15u en 16u Bovendien kan u genieten van muzikale opluistering met koffie, gebak, cava en andere dranken. (g)ouder worden, weet u wel.

van 10u00 tot 17u00

Groenhuis 55 2440 Geel info@astorvzw.be www.astorvzw.be

Diestweg 1 2460 Lichtaart info@dewittebergen.be www.dewittebergen.be

Lukasstraat 2A 2480 Dessel info@asresidenties.be www.asresidenties.be

HeiligHartziekenhuis Lier

WZC Huize Nazareth

De Maanwandelaars

Een hart voor zorg

Leven zoals u het verlangt!

Dagondersteuning De Satelliet

Onze specialisten staan je graag te woord en nemen je mee op ontdekking achter de schermen van het ziekenhuis. Neem een kijkje in het operatiekwartier, bezoek de pijnkliniek of kom ontdekken hoe wij bouwen aan een vernieuwd ziekenhuis van de toekomst. Alles wordt 100% veilig georganiseerd, daarom is inschrijven voor deze begeleide rondleidingen een must. Ook voor kleine helden in spé hebben we heel wat leuks in petto!

Samen met de bewoners ontmoeten wij u graag op onze Dag van de Zorg. In een groene oase beschikken wij naast residentiële zorg en kortverblijf over zorgflats waar u met uw hulpbehoevende partner kan samenleven.

Wij tonen jou hoe wij inclusie waarmaken in onze dagondersteuning voor volwassenen met mentale beperking. Dankzij de wisselwerking met vrijwilligers en handelaars van Boechout is ons dagatelier De Satelliet een platform voor warmmenselijk delen en verbinden.

Op zoek naar een job in een warme werksfeer? Kom ook dan zeker langs!

van 11u00 tot 16u00

Mechelsestraat 24 2500 Lier info@heilighartlier.be www.heilighartlier.be

Onze medewerkers en bewoners leiden u graag rond in ons huis waar iedereen zijn eigenste zelf kan blijven. U kan zelf ervaren dat Huize Nazareth een plek is waar het fijn wonen, leven en werken is. Kom en beleef, proef en doe met ons mee!

van 13u00 tot 17u00

Kriekenstraat 14 2500 Lier contact@huize-nazareth.be www.huize-nazareth.be

Met een eigen variatie op view-master en gebruik van podcast laten we onze info op je los. Aan onze centrale tafel hopen we met jou een boeiend gesprek te hebben, vernemen we ook graag wat bij jou leeft en sharen koffie met gebak.

van 13u00 tot 18u00

Heuvelstraat 72 2530 Boechout desatelliet@demaanwandelaars.be www.demaanwandelaars.be

41


42

Rode Kruisopvangcentrum Lint

Woonzorgcentrum Coralia

Maak kennis met de werking, bewoners en personeel van het opvangcentrum. We beantwoorden graag alle vragen die je al altijd eens hebt willen stellen over leven in een opvangcentrum voor asielzoekers.

Er valt altijd wat te be-leven!

We voorzien rondleidingen, info over de asielprocedure en een hapje en een drankje. De bewoners en personeel van ons centrum heten je van harte welkom!

• Ervaar tijdens een interactieve rondleiding de mogelijkheden en geborgenheid van kleinschalig wonen in de dorpskern van Waarloos • Kom kennismaken met onze respectvolle warme woongroepwerking en aangepaste spiksplinternieuwe infrastructuur • Bezoek onze jobbeurs en "join our dreamteam" • Feest mee op ons tuinfeest met activiteiten voor jong en oud Graag tot dan! Meer praktische info op: www.dagvandezorg.be/organisatie/wzc-coralia/

van 11u00 tot 17u00

van 10u00 tot 17u00

Buurtzorg “De Geburen” en WZC Heilig hart Vanuit "Buurtzorg" willen we inwoners van Nijlen, Bevel en Kessel ondersteunen, zodat thuis wonen in de vertrouwde omgeving langer mogelijk is. Benieuwd hoe we dat doen? Kom dan zeker eens kijken! In de zorg is preventie uiterst belangrijk! Ook dat lichten we graag toe tijdens onze opendeurdag! Maar kom vooral mee genieten van het optreden van "De Drie Koningen" bij een hapje en een drankje! Geïnteresseerden kunnen ook een kijkje nemen in een serviceflat! Wij verwelkomen u graag!

van 13u00 tot 18u00

Kapelstraat 1 2547 Lint info.oclint@rodekruis.be www.rodekruis.be

Beekboshoek 37 2550 Waarloos coralia@compostela.be www.woonzorgcollectief.be

Kerkeblokken 11 2560 Nijlen info.hh@zusters-berlaar.be www.zorggroepzvb.be

MKL vzw

iMEP Nipro

Revalidatieziekenhuis RevArte

We encourage you to blossom

Begeleidingscentrum voor Personen met Autisme vzw

Graag dompelen we je op de Dag van de Zorg onder in de bijzondere wereld van de revalidatie. Revalidatieziekenhuis RevArte is gespecialiseerd in 5 revalidatie-zorgpaden die we graag voorstellen tijdens doorlopende rondleidingen. Je krijgt ook de kans om zelf bepaalde revalidatietoestellen uit te testen zodat je kan ervaren hoe intensief een revalidatietraject is.

iMEP België, dat in 2018 werd geopend, is een 3000 m2 instituut, gelegen op de campus van het Europees hoofdkantoor in Mechelen. Dit volledig uitgeruste opleidingscentrum verwelkomt zowel professionelen uit de gezondheidszorg als Nipro-partners, waar het afleveren van verhoogde patiëntenzorg en veiligheid de ultieme doelstellingen zijn. De groep die wij willen bereiken zijn artsen, verpleegkundigen, paramedisch personeel en studenten.

Geniet na het bezoek van een hapje en/of een drankje in onze gezellige cafetaria, en bij mooi weer op ons terras.

van 13u30 tot 17u00

Alvast tot dan!

van 10u00 tot 17u00

Dagbestedingscentrum De Villa Het Begeleidingscentrum voor Personen met Autisme biedt professionele ondersteuning en begeleiding aan jongeren en volwassenen met autisme. Voor Dag van de Zorg zetten we graag de deuren open van onze Villa in Bonheiden waar wij mensen met autisme een waaier aan gevarieerde dag- en vrijetijdsbesteding bieden. Hier kan je kennismaken met ons algemeen aanbod en ons topteam van begeleiders. Onze vacature- en vrijwilligersstand is zeker ook een bezoek waard. Wij kijken alvast uit naar jouw komst!

van 10u00 tot 17u00

Drie Eikenstraat 659 2650 Edegem revarte@revarte.be www.revarte.be

Blokhuisstraat 42 2800 Mechelen ben.dewitte@nipro-group.com www.nipro-imep.com

Imeldalaan 7 2820 Bonheiden info@begeleidingscentrum-autisme.be https://begeleidingscentrum-autisme.be

Gemeente Brasschaat

Gemeente Brasschaat

Gemeente Brasschaat

Lokaal dienstencentrum Vesalius

Lokaal dienstencentrum Maria-ter-Heidehove

Lokaal Dienstencentrum Antverpia

Onze drie Brasschaatse dienstencentra gooien de deuren open. Je bent van harte welkom in LDC Vesalius van 14 tot 17.00 uur. Verschillende werkgroepen van elke dienstencentrum zullen hun werking voorstellen. Daarnaast voorzien we ook een hapje en drankje. Specifiek in LDC Vesalius zal er nog een infostand zijn van het woonzorgcentrum Vesalius door Zorgbedrijf Brasschaat (er worden geen rondleidingen gegeven).

van 14u00 tot 17u00

Prins Kavellei 77 2930 Brasschaat ldc.vesalius@brasschaat.be www.brasschaat.be

Onze drie Brasschaatse dienstencentra gooien de deuren open. Je bent van harte welkom in LDC Maria-ter-Heidehove van 14 tot 17.00 uur. Verschillende werkgroepen van elke dienstencentrum zullen hun werking voorstellen.

Onze drie Brasschaatse dienstencentra gooien de deuren open. Je bent van harte welkom in LDC Antverpia van 14 tot 17.00 uur. Verschillende werkgroepen van elke dienstencentrum zullen hun werking voorstellen. Daarnaast voorzien we ook een hapje en drankje.

Daarnaast voorzien we ook een hapje en drankje.

van 14u00 tot 17u00

Eikendreef 18 2930 Brasschaat ldc.mthh@brasschaat.be www.brasschaat.be

van 14u00 tot 17u00

Sint Antoniuslei 95-97 2930 Brasschaat ldc.antverpia@brasschaat.be www.brasschaat.be


Lokaal bestuur Schilde

Salvator Welzijnscentrum vzw

Wonen in het schitterende Schilde

Laat je begeleiden doorheen onze 5 verschillende woonvormen: woon- en zorgcentrum, kortverblijf, oriënterend kortverblijf, assistentiewoningen en zorgappartementen. Maak tevens kennis met ons multidisciplinair team en onze bewoners. Een hapje en een drankje wordt jullie aangeboden in een ontspannen sfeer met op de achtergrond een muzikaal intermezzo voorzien door de Black Hills. Voor onze allerkleinsten voorzien we kinderanimatie. Kom op bezoek en ontdek een (t)huis voor iedereen!

Het sociaal huis verhuurt 35 assistentiewoningen en 22 serviceflats in de Molenstraat. In deze woningen staat comfort en veiligheid centraal. Wij stellen beiden gebouwen open op de Dag van de Zorg waarbij u aan de hand van een begeleide rondleiding kan kennismaken met onze enthousiaste medewerkers en bewoners. Na de rondleiding kan u in de cafetaria van het GAW Molenerf genieten van een hapje, een drankje en een muzikale noot.

Hier ben je welkom! Provincie Limburg

Graag tot dan!

van 10u00 tot 17u00

Molenstraat 70 2970 Schilde thuiszorg@schilde.be www.schilde.be

huisvandeMens Er staat koffie en cake voor je klaar. Kom kennismaken met ons gezellig huis en laat je verrassen door het brede aanbod waarvoor je bij ons kunt aankloppen. In een huisvandeMens kan je terecht voor een goed gesprek als je het moeilijk hebt, voor informatie over maatschappelijke thema’s zoals voorafgaande zorgplanning bij het levenseinde of voor een persoonlijke ceremonie op een belangrijk moment in jouw leven (huwelijk, geboorte, afscheid). Elke bezoeker ontvangt een leuke goodiebag. Tot dan!

van 13u00 tot 17u00

van 14u00 tot 17u00

Ekkelgaarden 17-23 3500 Hasselt info@salvatormundi.be https://salvatorwelzijnscentrum.be

Rode Kruisopvangcentrum Houthalen-Helchteren

Rode Kruisopvangcentrum Heusden-Zolder

Maak kennis met de werking, bewoners en personeel van het opvangcentrum. We beantwoorden graag alle vragen die je al altijd eens hebt willen stellen over leven in een opvangcentrum voor asielzoekers.

Rode Kruisopvangcentrum Heusden-Zolder biedt een tijdelijke thuis aan 126 verzoekers om internationale bescherming. Op Dag van de Zorg stellen we ons centrum open met leerrijke interactieve rondleiding. Neem plaats in de loft voor een korte voorstelling van ons centrum. Ontmoet onze bewoners en ontdek hun dagelijks leven in het opvangcentrum. Kom genieten van de gezellige sfeer, een leuke babbel met een hapje en een drankje op onze receptie, terwijl de kinderen zich uitleven in het speelhoekje.

We voorzien rondleidingen, info over d asielprocedure en een hapje en een drankje. De bewoners en personeel van ons centrum heten je van harte welkom!

van 11u00 tot 17u00

van 13u30 tot 17u00

Albrecht Rodenbachstraat 18 3500 Hasselt hasselt@demens.nu https://vrijzinniglimburg.be

Kazernelaan 125 3530 Houthalen-Helchteren info.ochouthalen-helchteren@rodekruis.be www.rodekruis.be

Kapelstraat 73 bus 2 3550 Heusden-Zolder info.ocheusden-zolder@rodekruis.be www.rodekruis.be

Zorghuis Limburg VZW

U bent welkom in Woonzorgcampus Angelahof

Portavida

Wij zorgen voor u, in uw thuis

We heten je van harte welkom op Portavida of ‘de poort tot het leven’.

2de thuis voor mensen met kanker In een rustige, bosrijke omgeving kunnen onze gasten tijdens een residentieel verblijf even herbronnen en op adem komen. Op de Dag van de Zorg zetten we voor ons vijfjarig jubileum graag de deuren open. Vier mee en geniet van ons divers programma: • • • •

Bezoek van minister Wouter Beke Rondleidingen en info "Blijf Bewegen" met Zorghuis Limburg Muzikaal intermezzo

Op de Dag van de Zorg zetten we onze deuren graag wagenwijd voor u open. Kom kennismaken met onze woonzorgcampus en assistentie­ woningen en ontdek dat het bij ons fijn vertoeven is. We waarborgen voor u de beste professionele zorg en levenskwaliteit, afgestemd op uw maat, uw behoeften. We willen u graag oprecht leren kennen want onze zorg start vanuit uw levensverhaal, uw interesses, uw gewoontes. Daar houden wij graag rekening mee. WELKOM!

van 10u00 tot 17u00

Hazerikstraat 13 3582 Koersel info@zorghuislimburg.be www.zorghuislimburg.be

van 10u00 tot 17u00

Kloosterstraat 1D 3590 Diepenbeek info@angelahof.be www.angelahof.slg.be

De welzijnscampus van Genk

Maak kennis met maar liefst 11 organisaties op de campus: Sociaal Huis Portavida, Wit-Gele Kruis Limburg, De Start, Covida, ZOG Genk – wzc Toermalien, Pleegzorg Limburg, Familiehulp, Strijkwinkel Alternatief vzw, CAW Limburg, Dienstencentrum ’t Klavertje en het Vertrouwenscentrum Kindermishandeling Limburg. Meer info vind je in het artikel op pagina 61.

van 10u00 tot 17u00 Bezoek 11 verschillende organisaties Welzijnscampus 11 3600 Genk info@portavida.be www.portavida.be

43


44

OOOC Kompas Midden in de groene omgeving van Genk, bevindt zich sinds november 2019 OOOC Kompas. Met veel enthousiasme, fierheid en een brede glimlach mogen wij eindelijk onze deuren open zetten om iedereen te laten kennismaken met zowel onze nieuwbouw, onze werking én onze medewerkers. Terwijl de kinderen zich bezig houden in de ‘kidszone’, kan u zelf op ontdekking gaan in onze organisatie. Medewerkers staan klaar om de nodige uitleg te geven. Daarnaast kunt u binnen springen in ons vacaturelokaal of een kijkje gaan nemen naar het kunstwerk in de tuin. Babbel op het einde van de rondleiding gerust nog na met een drankje en een hapje! Wij kijken er van harte naar uit om u te mogen ontvangen!

van 10u00 tot 15u00

Kinderpsychiatrisch Centrum Genk vzw

Dag van de Zorg in CM-Gezondheidspunt Genk

viert haar 20 jarig bestaan

Jouw nieuwe ontmoetingsplaats

Al 20 jaar lang en elke dag weer, zetten we ons in voor (jonge) kinderen en jongeren met een verhoogde psychische kwetsbaarheid. We willen dan ook een positief verschil maken in de levensloop en ontwikkeling van deze kinderen en jongeren. Vanuit een oprechte interesse in wat elk kind, elke jongere zo uniek maakt, gaan we op zoek naar wat er precies aan de hand zou kunnen zijn en hoe we de ontwikkeling SAMEN weer op gang kunnen brengen,... Kom je graag eens kijken hoe we werken? Welkom!

Samen met CM-partners bieden wij een reeks gratis interactieve activiteiten en workshops aan. Ontmoet de CM-gezondheidsconsulent en maak kennis met CM-Gezondheidsacademie en Gezonde Buurt.

van 13u00 tot 17u00

Laat je onderdompelen in thema’s zoals Mijn CM-app, zorgplanning, mantelzorg, fit en gezondheid ... Ontdek jouw vrijwilligerstalent en kom tot rust tijdens de uitgestippelde wandeling rondom het CM-Gezondheidspunt. Meer info: www.cm.be/dagvandezorg.

van 10u00 tot 17u00

Windekestraat 2 3600 Genk kompas@ooockompas.be www.ooockompas.be

Schiepse Bos 8 3600 Genk kpc@kpc-genk.be www.kpc-genk.be

Dieplaan 13 3600 Genk anneleen.bollen@cm.be www.cm.be/dagvandezorg

AW Pro vzw

Rode Kruisopvangcentrum Lanaken

Residentie Groenpark

RESIDENTIE MOLENHOEK AW Pro opent tijdens Dag van de Zorg de deuren van Residentie Molenhoek te Lanaken. U kan een kijkje nemen in onze assistentiewoningen op zondag 15 mei 2022. Zo krijgt u een idee hoe het reilen en zeilen er aan toe gaat in ons project. Alvast tot dan!

van 10u00 tot 17u00

Kom op zondag 15 mei kennis maken met het personeel en de bewoners van het Rode Kruisopvangcentrum in Lanaken. Een leerrijke dag met infosessies en randanimatie. Jong en oud is welkom voor: • Rondleidingen • Workshops • Animatie • Hapje en een drankje • Muziek en dans

van 10u00 tot 17u00

Kom een kijkje nemen in onze ASSISTENTIEWONINGEN! Residentie Groenpark beschikt over 23 huurappartementen voor 65-plussers die nog zelfredzaam zijn, maar nood hebben aan een aangepaste, veilige woning. De bewoner heeft dus volop kansen om langer zelfstandig te wonen doordat de nodige zorg samen met de woonassistent en/of mantelzorger georganiseerd kan worden. Wilt u graag weten hoe het is om bij ons te wonen? Kom dan zeker langs voor een vrijblijvende rondleiding. Wij verwelkomen u graag.

van 10u00 tot 16u00

Molenweideplein 66 3620 Lanaken info@awpro.be https://awpro.be

Molenbergstraat 101 3620 Lanaken info.oclanaken@rodekruis.be www.rodekruis.be

Omstraat 10 3720 Kortessem info.groenpark@ocura.be www.ocura.be/assistentiewoningen

Medisch Centrum St.-Jozef Munsterbilzen

Residentie Tienhof

Orelia Serrenhof

Kom een kijkje nemen in onze appartementen!

Een warme thuis.

Residentie Tienhof, in de nabijheid van Woonzorgcentrum Ocura, beschikt over 15 appartementen voor 65-plussers. De bewoner heeft volop kansen om langer zelfstandig te wonen doordat de nodige zorg samen met wzc Ocura Voeren georganiseerd wordt.

Orelia Serrenhof startte in de lente van 2020. Eindelijk kunnen we na 2 jaar onze woonzorgcampus tonen aan het grote publiek. We laten je graag kennismaken met het leven en werken bij Serrenhof.

Rijk verleden – sterke aanwezigheid – kansrijke toekomst Interessante lezingen en voorstellingen loodsen je door 125 jaar: • Geschiedenis met blik op de toekomst van de GGZ • Doorlopend: belevingstentoonstelling: ‘Altijd op weg’ • Professor Dirk De Wachter: De essentie van goede zorg! (inschrijven via lut.vanoeteren@mc-st-jozef.be) • Professor Edgard Eeckman: Patient Empowerment staat voor 'SAMEN' • Voorstelling Masterplan: Humane geestelijke zorgverlening, midden in de dorpsgemeenschap • -Dr. Kris Noppe: Zorginnovatie in de GGZ Programma bij aankomst!

Wilt u graag weten hoe het is om bij ons te wonen? Kom dan zeker langs voor een vrijblijvende rondleiding. Wij verwelkomen u graag.

van 11u00 tot 15u00

Je ontdekt er: • onze demo woonzorgkamer, onze fitness, het kapsolon, de crea-ruimte ... • tal van creatieve workshops, een kinderhoek • hoe fijn het werken is bij Serrenhof ... en je geniet van een hapje en een drankje in ons gezellig O'Café!

van 13u30 tot 17u00

van 10u00 tot 17u00 Abdijstraat 2, 3740 Bilzen contact@mc-st-jozef.be www.mc-st-jozef.be Tel. 089/50 91 11

Tienhof 23 3798 ‘s Gravenvoeren info.voeren@ocura.be www.ocura.be/assistentiewoningen

Viaductstraat 11 3800 Sint-Truiden serrenhof@orelia.be www.orelia.be


Zorgbedrijf Sint-Truiden

Residentie Villina

Orelia Puthof

Een blik achter de schermen

Kom een kijkje nemen in onze ASSISTENTIEWONINGEN! Residentie Villina beschikt over 23 huurappartementen voor 65-plussers die nog zelfredzaam zijn, maar nood hebben aan een aangepaste, veilige woning. De bewoner heeft dus volop kansen om langer zelfstandig te wonen doordat de nodige zorg samen met de woonassistent en/of mantelzorger georganiseerd kan worden. Wilt u graag weten hoe het is om bij ons te wonen? Kom dan zeker langs voor een vrijblijvende rondleiding. Wij verwelkomen u graag.

Volg de route en ontdek de bijzonderheden van onze groep van assistentiewoningen en ons dagverzorgingscentrum.

Hoe krijgen we het klaar om meer dan 1.000 maaltijden per dag te bereiden? Hoe ziet een dag in het woonzorgcentrum eruit? Wat is een lokaal dienstencentrum? Hoe kun je met behulp van onze thuiszorg zo lang mogelijk thuis blijven wonen? Wat spoken de allerkleinsten uit bij onze kinderopvang De Rakkertjes? Welke waaier aan vrijwilligerswerk heeft het zorgbedrijf te bieden? Hoe leuk is het om als zonnezorger te werken bij het zorgbedrijf? Kom het zelf ontdekken tijdens de Dag van de Zorg!

van 14u00 tot 17u00

van 10u00 tot 16u00

Diestersteenweg 61 3800 Sint-Truiden info@zorgbedrijfsinttruiden.be www.zorgbedrijfsinttruiden.be

De Rijten 12-13 3830 Wellen info.villina@ocura.be www.ocura.be/assistentiewoningen

vzw het Groeiveld

Dienstencentrum De Schommel

zorg- en belevingsboerderij

Stad Peer

Op zondag 15 mei willen we je graag laten kennismaken met het zorg- en belevingsgedeelte van de boerderij. We geven je graag uitleg over de mogelijkheden van dagbesteding (met en zonder VAPH), time-outs voor jongeren, begeleiding en coaching.

Op zondag 15 mei verwelkomen we je graag in ons gezellig cafetaria waar je kan genieten van iets lekkers met een streepje muziek.

Ook geven we je deze dag informatie over onze biologische zelfoogsttuin waar mens, natuur en voedselproductie hand in hand gaan. Neem ook een kijkje in de hoevewinkel. Kinderen kunnen genieten van de hoevedieren!

van 10u00 tot 17u00

Op de markt maak je kennis met ons ruime aanbod. Kijken en luisteren mag, maar meedoen kan zeker ook. Misschien krijg je de smaak wel helemaal te pakken en wil je zelf ook als vrijwilliger aan de slag? Of ben je eerder nieuwsgierig naar hoe het nieuwe dienstencentrum eruit zal zien? We geven je graag een woordje uitleg bij de bouwplannen.

van 10u00 tot 17u00

Hoog Kattenbos 17 3920 Lommel vzwhetgroeiveld@gmail.com www.vzwhetgroeiveld.be

Markt 15 bus 2 3990 Peer zorgengezondheid@peer.be www.peer.be

Hogeschool West-Vlaanderen

Mintus Brugge

Confuciusinstituut

Woonzorgcentrum De Vliedberg

“Traditionele Chinese gezondheidszorg” is een verzamelterm voor een breed gamma van disciplines gericht op preventie en zorg voor de dagelijkse gezondheid. In China vandaag is de traditionele gezondheidszorg complementair met de moderne, westerse geneeskunde. Op onze locatie in de Brugse binnenstad maakt u kennis met onze medewerkers en onze faciliteiten. Demo's traditionele Chinese gezondheidszorg, voorstelling aanbod Chinese taal en schrift (incl. kalligrafie).

Mintus, de welzijnsvereniging van OCMW Brugge, organiseert in Woonzorgcentrum De Vliedberg een interactieve belevingswandeling op de Dag van de Zorg. Deze wandeling vertelt je alles over de persoonsgerichte zorgvisie, die we in zeven Mintus-woonzorgcentra toepassen.

van 10u00 tot 17u00

Sint-Jorisstraat 69 8000 Brugge confucius@howest.be www.confuciusinstituut.be

Op een interactieve manier ontdek je hoe we in onze voorzieningen wonen en werken. Wil je ook "thuiskomen" bij Mintus, als nieuwe collega? Een medewerker van de personeelsdienst staat voor je klaar en beantwoordt al je vragen.

van 09u30 tot 17u00

Ruddershove 1 8000 Brugge devliedberg@mintus.be www.mintus.be

Wat mag je verwachten? • leer onze woonzorgcampus beter kennen • ontdek onze aanpak op vlak van ergo, animatie, zorg.. • neem een kijkje in de model assistentiewoning • geniet van de omgeving vanop ons uitkijkpunt • ontdek onze vacatures • voor kinderen is er kindergrime en een springkasteel • geniet van een hapje en een drankje in ons gezellig O'Café

van 13u00 tot 17u00

Puthofveld 4 3840 Borgloon puthof@orelia.be www.orelia.be

Hier ben je welkom! Provincie West-Vlaanderen

Rode Kruisopvangcentrum Brugge Maak kennis met de werking, bewoners en personeel van het opvangcentrum. We beantwoorden graag alle vragen die je al altijd eens hebt willen stellen over leven in een opvangcentrum voor asielzoekers. We voorzien rondleidingen, info over de asielprocedure en een hapje en een drankje. De bewoners en personeel van ons centrum heten je van harte welkom!

van 10u00 tot 17u00

Vlamingstraat 55 8000 Brugge info.ocbrugge@rodekruis.be www.rodekruis.be

45


46

vzw Sint-Jozef, wonen, leven en zorg

Rode Kruis Vlaanderen

Seniorcity Oostende

Rode Kruis opvangcentrum Sijsele

Geniet van gezonde zeelucht

centrum voor dagverzorging Emaus

Op 15 mei gaat voor het brede publiek onze poort open. Ooit eens willen kennismaken met de werking van een opvangcentrum? Dit is je kans. Laat je onderdompelen in een door onze bewoners gegeven talenbad en geniet mee van de wereldse muziek. Daarnaast krijg je uitleg over de werking van ons opvangcentrum en de asielprocedure via een interactieve rondleiding. Voor de kleinsten voorzien we kinderanimatie. Tot dan!

Bezoek onze assistentiewoningen in Seniorcity Oostende en ervaar hoe je zelfstandig kan wonen en toch kan genieten van een professioneel zorgaanbod. Onze medewerkers leiden je graag rond in Seniorcity en geven je alle informatie over deze nieuwe assistentiewoningen en over het aanbod aan zorg- en dienstverlening. Je kan afsluiten met een drankje in onze gezellige ontmoetingsruimte.

Op de dag van de zorg zullen de medewerkers van het centrum voor dagverzorging jullie verwelkomen van 13h tot 17h in het dagcentrum. Het dagcentrum zal dan worden voorgesteld. Er zal beeld- en fotomateriaal getoond worden, zodat de bezoeker een beeld krijgt van wat er zich allemaal afspeelt in het dagcentrum. Er wordt ook creamateriaal tentoongesteld. Folders en huiskrantjes zullen ter inzage liggen. Als afsluiter zal er een kopje koffie aangeboden worden in de cafetaria van het wzc.

Inschrijven kan via info.ocsijsele@rodekruis.be

We geven je die dag graag alle tijd, graag inschrijven via onze website. Tot dan?

van 13u00 tot 17u00

van 14u00 tot 18u00

van 10u00 tot 17u00

Spoorwegstraat 250 8200 Sint-Michiels info@wooncentrum-st-jozef.be www.sintjozef-wzc-sintmichiels.be

Dorpsstraat 188 8340 Sijsele (Damme) info.ocsijsele@rodekruis.be www.rodekruis.be

Leopold Van Tyghemlaan 90 8400 Oostende gawseniorcityoostende@i-mens.be www.woonzorg.i-mens.be

Residentie Coost

WZC Zorghotel Wellington Oostende

CKG Kapoentje VZW

Van Co-center tot Coost Onze assistentiewoningen in Coost, bieden een warme thuis voor 65-plussers, die graag genieten van hun vrijheid en tegelijk kiezen voor extra veiligheid en professionele ondersteuning. Maak op zondag 15 mei kennis met onze assistentiewoningen, de bewoners en wat er te beleven valt in het prachtig gerenoveerde gebouw. We stellen u ook graag het aanbod van woonzorgcentrum Elisabeth aan Zee, het centrum voor dagverzorging, het Infopunt dementie en nog zoveel meer voor ...

Geniet van gezonde zeelucht Bezoek ons WZC Zorghotel Wellington Oostende en ervaar hoe je kan genieten van een hotelgevoel omringd door professionele zorg. Onze medewerkers leiden je graag rond in WZC Zorghotel Wellington en geven je alle informatie over onze verblijven en over het aanbod aan zorg- en dienstverlening. Je kan afsluiten met een drankje in onze gezellige tearoom.

CKG Kapoentje VZW ondersteunt gezinnen met jonge kinderen waar het evenwicht even zoek is. Op Dag van de Zorg bieden wij een unieke blik achter de schermen in onze werking. Kom zeker langs voor: • Een rondleiding in onze historische gebouwen met uitleg over ons aanbod • Kinderanimatie en een hapje en drankje in onze prachtige stadstuin Hopelijk tot dan!

Tot dan?

Alvast tot dan!

van 10u00 tot 17u00

van 10u00 tot 17u00

van 10u00 tot 17u00

Amsterdamstraat 63 8400 Oostende woonassistentoostende@gvo.be www.coost.be www.elisabethaanzee.gvo.be

Nieuwpoortsesteenweg 112/C 8400 Oostende wzcwellingtonoostende@i-mens.be www.woonzorg.i-mens.be

Louisastraat 5 8400 Oostende info@ckgkapoentje.be www.ckgkapoentje.be

Seniorcity Wenduine

Gemeente Middelkerke

Zorgcampus Jacky Maes

Geniet van gezonde zeelucht

Welzijnssite

Bezoek onze assistentiewoningen in Seniorcity Wenduine en ervaar hoe je zelfstandig kan wonen en toch kan genieten van een professioneel zorgaanbod. Onze medewerkers leiden je graag rond in Seniorcity en geven je alle informatie over deze nieuwe assistentiewoningen en over het aanbod aan zorg- en dienstverlening. Je kan afsluiten met een drankje in onze gezellige ontmoetingsruimte.

Kom kennis maken met onze diensten op de welzijnssite. We bieden een ruim aanbod aan zinvolle vrijetijdsbesteding voor jong en oud. Bezoek de kinderopvang, de jeugddienst, de assistentiewoningen en het lokaal diensten­ centrum en kom letterlijk en figuurlijk proeven van de sfeer op onze welzijnssite.

Kom kennis maken met onze nieuwe campus met een buurtrestaurant, dienstencentrum, dagcentrum, kortverblijf en een woonzorgcentrum.

We geven je die dag graag alle tijd en ruimte, daarom vragen we om in te schrijven via onze website. Tot dan?

van 10u00 tot 17u00 Brugsesteenweg 80-82-84 8420 Wenduine gawseniorcitywenduine@i-mens.be www.woonzorg.i-mens.be

Sluit je gezellige familieuitstap af in onze cafetaria en voor wie een bezoekje brengt aan al onze verschillende diensten, is een bijzondere attentie voorzien.

We bieden een divers programma aan voor jong en oud. Wij laten jullie graag kennismaken met onze vernieuwde infrastructuur en werking. In ons dienstencentrum kan u genieten van een koffie met gebak. Heb je een hart voor senioren? Breng dan een bezoekje aan onze vacaturestand of het infopunt vrijwilligers.

Zien we elkaar daar?

van 14u00 tot 17u00

Sluisvaartstraat 17 8430 Middelkerke welzijnshuis@middelkerke.be

van 10u00 tot 17u00

Duinenstraat 106 8450 Bredene info@ocmwbredene.be www.ocmwbredene.be


VillaVip Bredene

VZW HUIZE WESTERHAUWE

In Villa Vip Bredene kan je je verwachten aan een warme verwelkoming door het zorgkoppel Jef en Leslie, hun vast team en de bewoners.

Woonzorgcentrum/zorgflats We stellen graag ons woonzorgcentrum met 39 kamers aan u voor. Tevens ook onze 26 zorgflats.

LDC Biezenbilk en WZC Riethove Tijdens deze opendeurdag wordt het Lokaal Dienstencentrum aan je voorgesteld. Ontdek welke materialen je kunt uitlenen in de Zorgbib, registreer je als orgaandonor en maak kennis met onze andere partners.

Ieder van hen zal je graag te woord staan en geeft je met alle plezier een rondleiding door de gezellige villa. Tijdens de kennismaking met onze werking kan je genieten van een drankje en smullen van allerlei lekkers bereid door de bewoners.

Alle woongelegenheden zijn gelijkvloers, met privé tuintje en privé terras. De maaltijden worden ter plaatse bereid met ingrediënten uit onze streek. Hier krijgt u de beste zorg, deskundig, persoonlijk en op maat van uw noden.

We wensen je met zijn allen van harte welkom! Men zege het voort!

Er is mogelijkheid om zowel in het woonzorg­ centrum als in de assistentiewoningen als koppel te wonen.

Het Woonzorgcentrum laat u graag zien hoe er niet enkel oog is voor zorg, maar ook aandacht voor beleving. Benieuwd naar het leven in en de werking van WZC Riethove? Of misschien zoek je een job in de zorg?

Tot zondag 15/05

Kom het ontdekken op 15/3.

van 10u00 tot 17u00

van 10u00 tot 17u00

van 10u00 tot 17u00

Fritz Vinckelaan 38 8450 Bredene bredene@villavip.be www.villavip.be/bredene

Klemskerkestraat 19 8450 Bredene dirk.pareyn@huize-westerhauwe.be www.huize-westerhauwe.be

Ettelgemsestraat 24 - 26 8460 Oudenburg info: 059 40 15 95 info@ocmw-oudenburg.be www.ocmw-oudenburg.be

Dag van de Zorg in CM-Gezondheidspunt Kortrijk

‘de branding’

Zonnebloem vzw

wonen-werken-beleven-groeien

in Heule-Kortrijk

Jouw nieuwe ontmoetingsplaats

Op zondag 15 mei zetten wij opnieuw onze deuren open! Tussen 10u en 17u ben je welkom in de Ringlaan 30 te Heule.

Kom kennismaken! Kom en beleef!

Samen met CM-partners bieden wij een reeks gratis interactieve activiteiten en workshops aan. Ontmoet de CM-gezondheidsconsulenten en maak kennis met CM-Gezondheidsacademie en Gezonde Buurt. Laat je onderdompelen in thema’s als mantelzorg, rust in je hoofd, positieve gezondheid ... Ontdek jouw vrijwilligerstalent en kom tot rust tijdens de uitgestippelde wandeling rondom het CM-Gezondheidspunt.

Je ontdekt onze dagbestedingsateliers, komt meer te weten over wonen in ‘de branding’ en kan één van onze woonhuizen bezoeken. We maken het leuk en actief: leef je uit op het bewegingsparcours, speel op de omivista, maak een ritje met de huifkar, proef onze heerlijke producten, snoezel in de snoezelkamer ... Kortom: we laten jou onze warme zorg zien, beleven en ontdekken!

Zonnebloem vzw: waar we kinderen en jongeren met extra zorg ondersteunen. De professionele medewerkers laten jouw kind groeien en bloeien, zowel ontwikkelingsgericht als ervaringsgericht. Hoe we dat samen realiseren? Kom kennismaken!

Meer info: www.cm.be/dagvandezorg.

van 10u00 tot 17u00

van 10u00 tot 17u00

van 10u00 tot 16u00

Veemarkt 23 8500 Kortrijk katrien.voet@cm.be www.cm.be/dagvandezorg

Ringlaan 30 8501 Heule info@debranding.be www.debranding.be

Steenstraat 14 8501 Heule-Kortrijk algemeen@zonnebloemvzw.be https://zonnebloemvzw.be

De Kindervriend

Seniorcity Kuurne

Zwevegem Zorgt

Onderwijs en zorg

Comfortabel wonen in de stad

Wil jij ook ontdekken wie we zijn?

De Kindervriend is een samenwerking tussen drie diensten: een Multifunctioneel Centrum, een school voor buitengewoon basisonderwijs en een revalidatiecentrum. We bieden kwaliteitsvolle zorg, type 2 onderwijs en therapie aan kinderen met een verstandelijke beperking en hun gezin. Ontdek onze leefgroepen en klassen op maat. Raak geboeid door de verhalen of doe mee een activiteit in de klas of therapieruimte, Zorghoeve, snoezelruimte... Kijk eens achter de schermen bij de logistieke diensten.

Bezoek onze assistentiewoningen in Seniorcity Kuurne en ervaar hoe je zelfstandig kan wonen en toch kan genieten van een professioneel zorgaanbod. Onze medewerkers leiden je graag rond in Seniorcity en geven je alle informatie over deze assistentiewoningen en over het aanbod aan zorg- en dienstverlening. Je kan afsluiten met een drankje in onze gezellige ontmoetingsruimte.

Ontdek wat Zwevegem Zorgt te bieden heeft tijdens deze opendeurdag. • De eerstelijnszorg • Centrum voor dagverzorging • De assistentiewoningen • Het woonzorgcentrum

We geven je die dag graag alle tijd en ruimte, daarom vragen we om in te schrijven via onze website. Tot dan?

van 10u00 tot 17u00

Rollegemkerkstraat 51 8510 Rollegem mpi@kindervriend.be www.kindervriend.be

van 10u00 tot 17u00 Vlaskouter 12-22 8520 Kuurne gawseniorcitykuurne@i-mens.be www.woonzorg.i-mens.be

Via een uitgestippeld parcours ontdek je wie we zijn en hoe we ervoor zorgen dat onze bewoners zich hier jeunen. Interesse in een job of vrijwilligerswerk? Dan kan je terecht op onze jobstand. Afsluiten doen we graag met een hapje of drankje in onze cafetaria.

van 10u00 tot 17u00

Otegemstraat 75 8550 Zwevegem woonzorgcentrum@ocmw.zwevegem.be www.zwevegemzorgt.be

47


48

Residentie Vijverhof Assisted Living in Zwevegem Op de hoek van de Avelgemstraat en de Bellegemstraat bevindt zich Residentie Vijverhof. Open vlaktes, fiets- en wandelpaden typeren hier het landschap. De dorpskern van Zwevegem vormt bovendien de ideale uitvalsbasis voor een actief leven. Kunt u wat hulp gebruiken of wilt u uw leven nóg zorgelozer maken? Dankzij een uitgebreide waaier van kwalitatieve diensten zijn alle appartementen geschikt voor assisted living. Wees er snel bij, want 75% van de appartementen is intussen verkocht.

van 10u00 tot 17u00

Lavendelhof 3 8550 Zwevegem mail@residentie-vijverhof.be

Residentie Kasselrij Assisted Living in Vichte Residentie Kasselrij ligt in het dorpscentrum van Vichte, bij Anzegem. Een ideale ligging, want u vindt er niet enkel rust, maar ook veel faciliteiten in de nabije omgeving. Op slechts enkele minuten wandelen van uw nieuwe thuis zijn er supermarkten, eet- en drinkgelegenheden en recreatiemogelijkheden. Voorzieningen zijn nooit veraf, net zoals de uitgebreide dienstenwaaier voor zorg en comfort op maat.

van 10u00 tot 17u00

Institute for Professional Care VZW

U bent welkom in woonzorgcampus Wielant

Ben jij een gediplomeerde • zorgprofessional (kinesist, therapeut, apotheker, (thuis)-verpleegkundige,.. ) • schoonheidsspecialist(e) of make-up artiest(e) • kapper

Wij zorgen voor u, in uw thuis

en wens je beter te kunnen omgaan met personen met kanker? Wens je je bagage op het vlak van kennis rond de problematiek van kanker uit te breiden? Kom ons ontmoeten en ontvang alle info.

WELKOM!

van 10u00 tot 17u00

van 10u00 tot 17u00

Grote Leiestraat 108 8570 Anzegem katleen@institutefpc.eu www.institutefpc.eu

Schellebellestraat 8 8570 Anzegem directie@wzcwielant.be www.wzcwielant.be

Woonzorgcentrum Ten Anker Nieuwpoort

Dag van de Zorg in CM-Zorgverblijf Ter Duinen

Wonen aan zee

Jouw verblijf, onze zorg!

Het vernieuwde Ten Anker zet zijn deuren open. Gewoon nieuwsgierig naar wat zich achter de nieuwe gevel bevindt? Of geïnteresseerd in de werking, de verschillende ruimtes en afdelingen? Iedereen kan op 15 mei op ontdekkingstocht komen!

Tijdens een interactieve route doorheen het CM-Zorgverblijf maak je kennis met de werking en de kwalitatieve zorg die alle ondersteunende diensten binnen het centrum aanbieden.

Uiteraard staat er voor elke bezoeker ook een hapje en een drankje klaar in de cafetaria of op het terras.

van 14u00 tot 17u00

Bekaertplein 1 8570 Anzegem mail@residentie-kasselrij.be www.residentie-kasselrij.be

Albert I Laan 71 8620 Nieuwpoort wooncentrum@tenanker.be www.tenanker.be

Residentie Clarenhof

Sint Anna Bulskamp

Assisted Living in Nieuwpoort

Moerland

In het bekende voormalige Clarissenklooster vindt u vandaag Residentie Clarenhof, een unieke plek vol karakter. Aan de ene zijde van de residentie beleeft u de geschiedenis dankzij enkele historische monumenten. Aan de andere zijde bent u niet ver verwijderd van het strand. Hier zit u goed.

Kom zeker eens binnen in ons kleinschalige centrum voor dagverzorging Moerland

De appartementen staan helemaal in het teken van zorgeloos genieten. Dankzij een uitgebreide waaier van kwalitatieve diensten zijn alle appartementen geschikt voor assisted living.

Ben je op zoek naar een nieuwe job, spreek dan zeker één van onze medewerkers aan. Of misschien heb je vragen over ouder worden, aangepaste woningen, kortverblijf of dementie.

van 10u00 tot 17u00

Recollettenstraat 9 8620 Nieuwpoort mail@residentie-clarenhof.be www.residentie-clarenhof.be

Op de Dag van de Zorg zetten we onze deuren graag wagenwijd voor u open. Kom kennismaken met onze woonzorgcampus en assistentie­ woningen en ontdek dat het bij ons fijn vertoeven is. We waarborgen voor u de beste professionele zorg en levenskwaliteit, afgestemd op uw maat, uw behoeften. We willen u graag oprecht leren kennen want onze zorg start vanuit uw levensverhaal, uw interesses, uw gewoontes. Daar houden wij graag rekening mee.

Maak kennis met een aantal bezoekers en onze gastvrije medewerkers. Je krijgt er alle info over onze activiteiten, vervoer, maaltijden en dienstverlening.

van 14u00 tot 17u00

Bulskampstraat 39 8630 Veurne (Bulskamp) st.anna.bulskamp@gvo.be www.sintanna.gvo.be

LEERD

Laat je in een professionele zorgomgeving onderdompelen in thema’s als valpreventie, medicatieveiligheid, kinesitherapie, diëtiek, ergotherapie, beweging, keramiek, vrijwilligerswerking ...

GEANNU

Spring zeker eens binnen bij onze Goed Thuiszorgwinkel. Meer info: www.cm.be/dagvandezorg

van 10u00 tot 17u00 Louisweg 46 8620 Nieuwpoort dieet@terduinen.be www.cm-zorgverblijven.be/ ter-duinen/home-ter-duinen

Zuidburg Assistentiewoningen Veurne Beleving én goede zorg De assistentie-appartementen van Zuidburg te Veurne openen hun deuren van 13 tot 17u: • rondleiding in het volledige gebouw en in afzonderlijke kamers • modelappartementen staan vrij ter bezichtiging (met mogelijkheid tot testverblijf) • koffietafel met bewoners en bezoekers • activiteit in de prachtige groene binnentuin • ... Welkom in Zuidburg ... maak kennis met onze vlotte aanpak! Info: 0484 18 30 93 - babs.zuidburg@gmail.com

van 13u00 tot 17u00 Zuidburgweg 56 8630 Veurne babs.zuidburg@gmail.com www.zuidburg.be


De Vleugels

Lokaal Bestuur De Panne

Lokaal Bestuur De Panne

Thuis in warme zorg.

Sociale Dienstverlening

Buitenschoolse Kinderopvang

Welkom in de Vleugels, een expertise- en ondersteuningscentrum voor mensen met een verstandelijke en/of meervoudige beperking. Ontdek op 15 mei ons zorgaanbod.

Lokaal bestuur De Panne zet in op in jouw welzijn.

Lokaal bestuur De Panne zet in op in jouw welzijn.

Naast tal van reguliere sociale diensten die we jou aanbieden, wenst lokaal bestuur De Panne te investeren in het geluk van haar bewoners. Zowel het algemeen fysiek als het mentaal welzijn zijn van kapitaal belang.

Naast tal van reguliere sociale diensten die we jou aanbieden, wenst lokaal bestuur De Panne te investeren in het geluk van haar bewoners. Zowel het algemeen fysiek als het mentaal welzijn zijn van kapitaal belang.

Kom zondag 15 mei naar De Boare en ontdek wat wij jou te bieden hebben. We bieden je er alvast een portie GELUK aan.

Kom zondag 15 mei naar De Boare en ontdek wat wij jou te bieden hebben. We bieden je er alvast een portie GELUK aan.

Meer info over info vind je op depanne.be

Meer info over info vind je op depanne.be

Via rondleidingen, info-standen en gesprekken maak je kennis met onze infrastructuur, onze werking, onze cliënten, onze medewerkers en vrijwilligers. Bezoek zeker ook onze vacaturestand. Tot dan!

van 10u00 tot 17u00

van 10u00 tot 17u00

van 10u00 tot 17u00

Stokstraat 1 8650 Klerken info@devleugels.be www.devleugels.be

Koningsplein 1 8660 De Panne welzijn@depanne.be depanne.be

Koningsplein 1 8660 De Panne kinderopvang@depanne.be depanne.be

De Vleugels

Ter Muiden vzw

Villa Oostduin

Wij bieden zorg en ondersteuning aan volwassenen met een verstandelijke beperking. Op 15 mei verwelkomen we je graag met: • een hapje en een drankje • een streepje muziek • een leuke babbel • een vrijblijvende rondleiding tussen 10u-12u en 14u-16u, waarbij je wordt ondergedompeld in het reilen en zeilen van onze werking Inschrijven hiervoor kan de dag zelf aan onze infostand • kinderanimatie voor de kleinsten

Villa Amphora Assistentiewoningen

Villa Oostduin is een buitenproject van de Vleugels, een expertise en ondersteunings­ centrum voor mensen met een verstandelijke en/of meervoudige beperking. We verwelkomen jullie bij ons thuis en vertellen tijdens een rondleiding wat meer over onze manier van werken. Een bezoekje zal je zeker inspireren, verwonderen en verrassen. Ontdek onze werking op 15 mei.

van 14u00 tot 17u00

van 10u00 tot 17u00

Een warme thuis in hartje Wingene Villa Amphora is een stijlvolle residentie in het centrum van Wingene. Je woont er in je eigen comfortabele appartement en richt er je leven in zoals je dat wil. Men kan de gemoedelijke sfeer opsnuiven door: • deel te nemen aan een zoektocht doorheen het gebouw; • kennis te maken met onze enthousiaste vrijwilligers, woonassistent en de aangeboden diensten; • elkaar te ontmoeten in onze salon met een koffie en versnapering. Alvast tot dan!

van 13u30 tot 17u00 Duinparklaan 1 8670 Oostduinkerke villa.oostduin@devleugels.be www.devleugels.be

Meulestraat 6 8730 Oedelem info@termuiden.be www.termuiden.be

Pastoor Termotestraat 8 8750 Wingene villa.amphora@gvo.be www.villa-amphora.gvo.be

Rode Kruisopvangcentrum Wingene

De Zonnewende

Woonzorgcentrum De Meers

Want jouw zorgvraag is onze zorg!

Dorp in de stad

De 2 Meulebeekse woonzorgcentra zijn samengesmolten in een nieuwe (t)huis, De Zonnewende. Net als de zon kan het leven soms een andere wending krijgen. Het grote publiek krijgt de kans om kennis te maken met het nieuwe WZC dat gebouwd werd volgens het concept "Healing Environment".

WZC De Meers in Waregem is met zijn 300 bewoners één van de grotere woonzorgcentra in Vlaanderen. Naast een persoonsgerichte zorg vinden wij een huiselijke omgeving erg belangrijk. Neem een kijkje in een kamer en een zorgflat, bezoek onze centra voor dagverzorging en doe mee aan de activiteiten. Kriebelt het bij jou om zelf aan de slag te gaan en zorg te dragen voor onze bewoners? Kom dan naar onze jobstand. Geniet als afsluiter van een drankje in onze cafetaria De Paddock.

Maak kennis met de werking, bewoners en personeel van het opvangcentrum. We beantwoorden graag alle vragen die je al altijd eens hebt willen stellen over leven in een opvangcentrum voor asielzoekers. We voorzien rondleidingen, info over de asielprocedure en een hapje en een drankje. De bewoners en personeel van ons centrum heten je van harte welkom!

Infopunt Dementie: 10-jarig bestaan!

RD

LEE GEANNU

Heel graag tot dan!

van 10u00 tot 17u00

Boskapeldreef 6 8750 Wingene info.ocwingene@rodekruis.be www.rodekruis.be

van 10u30 tot 17u00

Karel van Manderstraat 68 8760 Meulebeke dezonnewende@gvo.be www.dezonnewende.gvo.be

van 10u00 tot 17u00

Schakelstraat 43 8790 Waregem ann.herpels@welzijn.waregem.be www.waregem.be

49


50

Residentie BINNENHOF SPRING ZEKER BIJ ONS BINNEN! Waarom je dat moet doen? • om met je eigen ogen te zien hoe gezellig het is in het Binnenhof • om te weten wat een échte assistentiewoning is • om te zien hoe goed het is om er te wonen • om te ontdekken op welke ruime waaier aan diensten residenten kunnen rekenen • om kennis te maken met ons enthousiast en vriendelijk team • omdat je misschien wel nieuwsgierig bent naar wat het Binnenhof en 't Goed allemaal te bieden hebben.

AZ Delta Ziekenhuiscampus Rumbeke

Kom langs bij Dienstencentra Roeselare & keuken Kotee

Ontdek ons gloednieuw ziekenhuis

Dienstencentrum Ten Elsberge

Benieuwd wat er achter de gevels van het gloednieuwe ziekenhuis gebeurt? Ontdek nu dat dit niet alleen een functionele nieuwbouw is maar een architectuur die volledig in functie van de patiënt staat. Onze medische teams tonen hun allernieuwste technieken. Van de kraamafdeling tot de geriatrie en van de operatiekamer tot de revalidatie. Op deze gezinsuitstap maakt bAZuul de kinderen wegwijs in deze wondere ziekenhuiswereld. Vooraf inschrijven op www.azdelta.be is noodzakelijk.

Maak kennis met de dienstencentra via workshops en interactieve rondleidingen en ontdek hun ruime aanbod aan activiteiten en dienstverlening. De vele clubactiviteiten, die kan je zelf mee komen beleven. Proef in de keuken van Kotee letterlijk van het aanbod aan babbelgebakjes, broodmaaltijden en leer de keuken en hun aanbod maaltijden aan huis kennen. Ook een bezoek aan de serviceflats Zilverschoon is mogelijk.

van 10u00 tot 17u00

van 10u00 tot 17u00

Zoveel te bekijken en te beleven op 1 dag! Daarvoor kom je toch eens langs?

van 10u00 tot 17u00 Sint-Michielsstraat 32 8800 Roeselare info@binnenhofroeselare.be www.binnenhofroeselare.be

Deltalaan 1 8800 Roeselare info@azdelta.be www.azdelta.be

Mandellaan 101 8800 Roeselare dctenelsberge@motena.be www.dienstencentra-roeselare.be

De Vleugels

Tordale Site Torhout-Oost

Potterie 16

Genieten van de groene omgeving

Tordale vzw De Peerdenposterij

We zijn een site in Lichtervelde die deel uitmaakt van vzw de Vleugels.

Op de site Torhout-Oost wonen en werken mensen met ondersteuning van Tordale. Iedereen is er welkom om te genieten van de rust, van een babbel of een partijtje ‘Kubb’. Kom zeker langs om de site Torhout Oost te leren kennen! De deuren van onze huizen, ateliers, de nieuwe grootkeuken en zaal zetten we met veel plezier open!

De Vleugels garandeert een kwaliteitsvolle en warme ondersteuning voor mensen met een verstandelijke en/of meervoudige beperking. We bieden op deze site zowel een woonvorm, dagopvang als dagbesteding aan. Maakt je dit nieuwsgierig? Wil je onze werking, de medewerkers en de cliënten beter leren kennen? Kom dan zeker een kijkje nemen op de Dag van de Zorg! Iedereen is van harte welkom op 15 mei van 14u00 tot 17u00.

van 14u00 tot 17u00

• • • • •

Belevingsparcours voor jong en oud Animatie doorheen het parcours Infomarkt en een gezellige bar Exclusief bezoek aan de nieuwe grootkeuken Ruime fietsparking

van 10u00 tot 12u00 & 13u00 tot 17u00

Inclusie en creativiteit Op de historische en inclusieve site van de Peerdenposterij vind je het artistiek atelier ‘de Beelderij’ en een groepswoning van Tordale. Je treft er ook ‘Residentie de Peerdenposterij’ met 21 assistentiewoningen. Een plek waar wonen, creativiteit, ontspanning en ontmoeting samengaan! Laat je rondleiden doorheen de hedendaagse site en z’n rijke geschiedenis. Ervaar de creativiteit van de Beelderij. Geniet van een drankje, kinderanimatie en gezellig samenzijn in het cafetaria ‘By Jules’.

van 10u00 tot 12u00 & 13u00 tot 17u00

Potteriestraat 16 8810 Lichtervelde potterie16@devleugels.be www.devleugels.be

Seinestraat 12 8820 Torhout info@tordale.be www.tordale.be

Rijselstraat 33 8820 Torhout info@tordale.be www.tordale.be

Kerckstede vzw

SJKI zwaait zijn deuren open op zondag 15 mei

Kotee - diensten aan huis

Warme zorg in het hart van West-Vlaanderen Je gaat op stap doorheen de gebouwen, de tuin en omgeving. Via een wandeling geven we een inkijk op: • een aantal aspecten van de huidige werking • de vernieuwde werking in de gebouwen van Het Klooster • de toekomstplannen voor personen met GES+ en ASS We kijken uit naar jouw bezoek!

van 10u00 tot 17u00

Slijperstraat 3 8840 Oostnieuwkerke info@kerckstede.be www.kerckstede.be

Benieuwd naar ons zorgaanbod? Een primeur op die dag is de voorstelling van de nieuwe NMR en SPECT-CT-scan. Beleef als bezoeker hoe wij elke dag persoonlijke zorg aanbieden en maak kennis met ons uitgebreid zorgaanbod en de vernieuwde infrastructuur. En wie weet hebben wij ook een geschikte job voor jou. Kom langs en volg het kind- en gezinsvriendelijk parcours. Je hoeft je op voorhand niet in te schrijven. Verplaats je bij voorkeur met de fiets of te voet. Elke bezoeker ontvangt een leuke attentie. Van harte welkom.

van 10u00 tot 17u00 Ommegangstraat 7 8870 Izegem info@sjki.be www.sint-jozefskliniek-izegem.be

Assistentieflats Princess Leer de thuiszorgdiensten van Kotee kennen en kom onze assistentieflats Princess bezoeken! • 10u: opening van de Dag van de Zorg • 11u–12u: actief bewegen op muziek en fitness • 12u–13u30: middagmaaltijd in de Bistro (op voorhand te bestellen) • 13u30–18u: tearoom met verwenkoffie, pannenkoeken, gebakjes en randanimatie voor jong en oud • 13u30–15u: rondgang in het gebouw met uitleg over de diensten van Kotee en de assistentieflats • 15u–18u: optreden van topduo Alex en Rudy

van 10u00 tot 18u00

Jonkvrouwstraat 22 8870 Izegem nathalie.valcke@motena.be www.koteediensten.be


Hedera

Wieltjesgracht VZW

Psychisch revalidatiecentrum

Buurthuis d’Oude Kapelle

Het is niet altijd vanzelfsprekend om na een psychische crisis terug je draai te vinden in het leven, in je werk, je familie, je vrije tijd,... Hedera kan hierin helpen door middel van atelierwerking, individuele begeleiding, groepssessies of door arbeidscoaching.

Kom naar de officiële opening van het Buurthuis d'Oude Kapelle op 15 mei 2022! De Wieltjesgrachtfamilie breidt uit met een gloednieuw buurthuis en -werking met onder andere sociaal restaurant, informatieve en recreatieve activiteiten en ondersteuning in de thuiszorg.

Kom gerust eens zien hoe wij dit concreet aanpakken. Via een interactief kennismakingsprogramma kom je meer te weten over hoe wij, samen met onze cliënten, hier werk van maken. Ook kinderen zijn welkom!

van 10u00 tot 17u00

Boomgaardstraat 19b 8900 Ieper info@centrumhedera.be www.centrumhedera.be

Kom ons ontdekken en geniet van tal van activiteiten en infostanden zoals een beweegscan i.s.m. 'Fit tot in de pit', infostand permanentiesysteem "Jane" i.s.m. Interreg en zoveel meer... met een hapje en een drankje. Tot dan?

van 10u00 tot 17u00

Lange Torhoutstraat 33 8900 Ieper info@wieltjesgracht.be

WZC Groenhof / DVC Intermezzo Wonen & leven in het groen! Wij zijn een woonzorgcentrum dat plaats biedt aan 92 bewoners. Daarnaast is er ook een dagverzorgingscentrum met plaats tot 30 bezoekers per dag. Een woonzorgcentrum is gelegen in een groene omgeving waar natuur centraal staat. Er is ook een beschermde afdeling waar een veilige en gezellige sfeer hangt. Voor personen met (jong)dementie is het Groenhof de ideale plek. Verder kan je hier genieten van talrijke activiteiten en de lekkerste maaltijden. Alvast tot dan!

van 13u00 tot 18u00 Bruggestraat 564 8930 Menen directie@leiezicht.be www.groenhof-intermezzo.be

Woon-en Zorgbedrijf Wervik

Kom je ook een kijkje nemen?

Rode Kruisopvangcentrum Menen

Kom op zondag 15 mei 2022 een kijkje nemen achter de schermen van ons eerstelijnsgezondheidszorgcentrum! Ons multidisciplinair team staat te popelen om jou wegwijs te maken in ons centrum.

Maak kennis met de werking, bewoners en personeel van het opvangcentrum. We beantwoorden graag alle vragen die je al altijd eens hebt willen stellen over leven in een opvangcentrum voor asielzoekers.

Kotwonen voor senioren in hartje Wervik.

Terwijl je mee binnenkijkt hoe het er in een eerstelijnsgezondheidszorgcentrum aan toe gaat, bieden we doorlopend workshops, lezingen en kinderanimatie aan.

We voorzien rondleidingen, info over de asielprocedure en een hapje en een drankje.

ELG de Piramide vzw

Van harte welkom!

De bewoners en personeel van ons centrum heten je van harte welkom!

Groepswonen De Compagnie Groepswonen ‘De Compagnie’ is een vernieuwende vorm van huisvesting. Op de gelijkvloerse en tweede verdieping van het Sint-Janshospitaal Wervik (Steenakker 30) zijn er op heden 19 wooneenheden beschikbaar. In De Compagnie staat het groepsgebeuren centraal. De maaltijden worden samen benut, en volgens de capaciteiten van elke bewoner ook samen bereid. De bewoners bieden u doorlopend dan ook koffie en gebak aan. Wij bieden u graag een rondleiding aan.

van 10u00 tot 17u00

van 10u00 tot 17u00

van 10u00 tot 17u00

Grote Markt 10 8930 Menen info@depiramidemenen.be www.depiramidemenen.be

Stationsstraat 15 8930 Menen info.ocmenen@rodekruis.be www.rodekruis.be

Steenakker 30 8940 Wervik melissa.alaimo@wzbwervik.be www.wzbwervik.be

woonzorgcentrum Het Pardoen

WZC Ter Beke - LDC De Spie

Vzw De Loods

In ons nieuw woonzorgcentrum staan we in voor de zorg en begeleiding van 106 bewoners. We zetten op de Dag van de Zorg onze deuren open voor alle geïnteresseerden.

Uw welzijn, onze zorg!

Je altijd al afgevraagd wat er zich achter de schermen van de jeugdzorg afspeelt? Welke kinderen en jongeren ze begeleiden? Wat ze doen? En wat hun rol is in onze samenleving?

Met een geleid bezoek maak je kennis met alle aspecten van onze werking. Bewoners en medewerkers staan je te woord. Welkom en alvast tot dan!

In het harte van Geluwe vindt je het woonzorgcentrum Ter Beke en het lokaal dienstencentrum De Spie. Op Dag van de Zorg stellen wij graag onze deuren open om onze werking voor te stellen. Wil je zien hoe wij dit doen of wil je het zelf eens proberen, kom dan zeker af! De bewoners, personeelsleden en de vrijwilligers zullen je met veel plezier helpen! Alvast tot dan!

van 10u00 tot 17u00

Akademiestraat 1 8940 Wervik rik.leroy@wzbwervik.be www.wzbwervik.be

van 10u00 tot 17u00

Beselarestraat 1-3 8940 Geluwe elien.dejaegere@wzbwervik.be www.wzbwervik.be

Kom dan zeker eens langs op zondag 15 mei 2022 in één van onze vestigingen te Loker (Heuvelland) of te Poperinge en laat je meenemen doorheen de wereld van de jeugdzorg door de ogen van de kinderen en de jongeren zelf. Een ontmoeting met een ouder, een babbel bij een hapje en een drankje met een hulpverlener, een inkijk achter de schermen.

van 10u00 tot 17u00

Godtschalckstraat 3 8958 Loker info@vzwdeloods.be www.vzwdeloods.be

51


52

vzw De Loods

FPC Gent

Je altijd al afgevraagd wat er zich achter de schermen van de jeugdzorg afspeelt? Welke kinderen en jongeren ze begeleiden? Wat ze doen? En wat hun rol is in onze samenleving?

Zorg op maat voor geïnterneerden

Hier ben je welkom!

Kom dan zeker eens langs op zondag 15 mei 2022 in één van onze vestigingen te Loker (Heuvelland) of te Poperinge en laat je meenemen doorheen de wereld van de jeugdzorg door de ogen van de kinderen en de jongeren zelf.

Provincie Oost-Vlaanderen

Een ontmoeting met een ouder, een babbel bij een drankje met een hulpverlener, een inkijk achter de schermen.

FPC Gent is een forensisch psychiatrisch centrum, waar risicofactoren van o.a. patiënten met een persoonlijkheidsstoornis, een psychotische stoornis en of een verstandelijke beperking behandeld worden om de kans op het plegen van nieuwe strafbare feiten te verminderen, zodat een (hernieuwd) verblijf in de samenleving veilig en mogelijk wordt. Tijdens je bezoek krijg je een toelichting over de werking en een rondleiding. Inschrijven via www.fpcgent.be is noodzakelijk.

van 10u00 tot 17u00 Valkenberg 11A 8970 Poperinge dekeper@vzwdeloods.be www.vzwdeloods.be

Hurstweg 9 9000 Gent info@fpcgent.be www.fpcgent.be

Seniorcity Dunant Gardens Gent

Seniorcity Gent

Exalta | Sint-Jozef

Comfortabel wonen in de stad

Comfortabel wonen in de stad

Bezoek ons WZC Zorghotel en onze assistentiewoningen in Seniorcity Gent en ervaar hoe je kan genieten van een hotelgevoel omringd door professionele zorg. Onze medewerkers leiden je graag rond in Seniorcity en geven je alle informatie over onze verblijven en over het aanbod aan zorg- en dienstverlening. Je kan afsluiten met een drankje in onze gezellige tearoom.

Exalta biedt op een innovatieve manier betrouwbare zorg en woongelegenheid aan mensen die (tijdelijk) ondersteuning nodig hebben, bijvoorbeeld vanwege een beperking, verminderde zelfredzaamheid door hun leeftijd, ziekte of dementie. Daarbij heeft de cliënt altijd de regie in handen: onze dienstverlening is gestoeld op de wensen, mogelijkheden en behoeften van de cliënt.

Bezoek onze nieuwe assistentiewoningen in Seniorcity Dunant Gardens Gent en ervaar hoe je zelfstandig kan wonen en toch kan genieten van een professioneel zorgaanbod. Onze medewerkers leiden je graag rond en geven je alle informatie over deze gloednieuwe assistentiewoningen en over het aanbod aan zorg- en dienstverlening. Je kan afsluiten met een drankje in onze gezellige ontmoetingsruimte.

Tot dan?

We geven je die dag graag alle tijd en ruimte, daarom vragen we om in te schrijven via onze website.

van 10u00 tot 17u00

van 10u00 tot 17u00

"Jij telt in alles wat we doen." Van harte welkom!

van 10u00 tot 17u00

Einde Were 15 9000 Gent niorcitydunantgardensgent@i-mens.be www.woonzorg.i-mens.be

Tijgerstraat 12-22 9000 Gent wzcseniorcitygent@i-mens.be www.woonzorg.i-mens.be

Molenaarsstraat 34 9000 Gent sintjozef@exalta.be www.sintjozef-gent.be

Rode Kruis-Vlaanderen, Opvangcentrum Eeklo

Leiehome rolt zijn toekomstplannen uit

Dagverzorgingscentrum de Triangel

Kom op bezoek!

In Leiehome staan 4 projecten op stapel, die we graag aan jullie voorstellen:

Kom gerust eens kijken!

Al 20 jaar opvang van mensen op de vlucht voor oorlog en geweld in Eeklo: • Volg zelf de leerzame interactieve rondgang, of haak in bij een begeleide tour door het centrum. • Ga in gesprek met de bewoners en kom meer te weten over hun achtergrond en cultuur! • Kom proeven in ons exotisch café. • Onbegrensd spelen en kleurrijke crea-activiteit voor kids. • Met de tentoonstelling 'Before/After' blikken we terug op ons 20-jarig bestaan. • Feestelijk welkomstdrankje voor iedereen!

van 13u30 tot 17u30 Pokmoere 1A 9000 Eeklo info.oceeklo@rodekruis.be www.rodekruis.be

• • • •

groep van 60 assistentiewoningen lokaal dienstencentrum project zorgzame buurt: De zorgmantel Baarle samenwerking met de Kurt Defrancq stichting

We geven jullie een inkijk in onze plannen voor de nabije toekomst.

Ons dagverzorgingscentrum is een thuiszorg­ ondersteunend initiatief voor mensen die nog zelfstandig thuis wonen of met steun van familie of andere mantelzorgers. Tijdens "Dag van de Zorg" zetten wij graag onze deuren open voor een rondleiding! Wij bieden ook een hapje en een drankje aan, wees welkom! Ben je zelf op zoek naar een job in de zorgsector? Kom dan zeker langs op onze vacaturestand. Wij maken graag tijd voor een gesprek.

van 10u00 tot 17u00

Kloosterstraat 9 9031 Drongen info@leiehome.be www.leiehome.be

van 13u00 tot 17u00 Steenvoordestraat 36/001 9070 Destelbergen (Heusden) shikha.decock@zorgband.be www.zorgband.be


OCMW Melle

Woonzorghuis Heilig Hart

Residentie Karmel

Maak kennis met het OCMW!

Samen wonen en leven

Wonen in een veilige woonomgeving

Het OCMW gooit op de Dag van de Zorg de deuren open en biedt een programma aan voor het hele gezin.

Welkom bij Samen Ouder. Wij zijn een vzw en bieden een divers zorg- en woonaanbod aan ouderen in het Waasland. Samen Ouder telt 6 woonzorghuizen, assistentiewoningen, een dagverzorgingscentrum, een brugzorghuis en kortverblijven. Samen vinden we de best passende ondersteuning die volledig aan uw verwachtingen beantwoordt. Tijdens de Dag van de Zorg kan je kennismaken met het volledige zorg- en woonaanbod. We kijken er naar uit jou te ontmoeten.

Welkom bij Samen Ouder. Wij zijn een vzw en bieden een divers zorg- en woonaanbod aan ouderen in het Waasland. Samen Ouder telt 6 woonzorghuizen, assistentiewoningen, een dagverzorgingscentrum, een brugzorghuis en kortverblijven. Samen vinden we de best passende ondersteuning die volledig aan uw verwachtingen beantwoordt. Tijdens de Dag van de Zorg verwelkomen wij jou graag voor een rondleiding in één van de eigentijdse en comfortabele assistentiewoningen van Residentie Karmel.

Zo kun je een bezoek brengen aan een assistentiewoning, een kijkje nemen in kinderopvang De Kleine Havertuin en deelnemen aan allerlei activiteiten. Je maakt kennis met onze medewerkers en vrijwilligers. Daarbij kun je genieten van een hapje en een drankje. Graag tot dan!

van 13u30 tot 17u30

Van harte welkom!

van 10u00 tot 16u00

Tot binnenkort!

van 10u00 tot 16u00

Vossenstraat 107 9090 Melle contact@ocmwmelle.be www.ocmwmelle.be

Tereken 14 9100 Sint-Niklaas info@samenouder.be www.samenouder.be

Veldstraat 2A 9100 Sint-Niklaas info@samenouder.be www.samenouder.be

Vitaz

Raakzaam in het stadshart

Locatie Sint-Niklaas

Onze-Lieve-Vrouwplein

Raakzaam in een zorgzame buurt!

Met 6 campussen, verspreid over het Waasland, biedt Vitaz gespecialiseerde en innovatieve zorg aan dicht bij huis. We bieden op twee locaties, in Lokeren en in Sint-Niklaas, een kijkje achter de schermen aan, tonen de nieuwste snufjes en geven de bezoekers de kans zelf zaken uit te proberen. Ben je benieuwd naar de medische innovatie in Vitaz? Kom dan naar de locatie in Sint-Niklaas.

Steek je graag de handen uit de mouwen of ben je gebeten door de werkmicrobe? Doe mee met het semi-industrieel werk. Of ga langs bij de infostand van het WerkBuro. Onze jobcoaches begeleiden volwassenen via een individueel traject naar een arbeidsmatige activiteit op de reguliere arbeidsmarkt.

Een job in de zorg? Ook daarvoor kan je op deze opendeurdag terecht in onze gebouwen.

Maak kennis met aspecten van het voormalig klooster. Pimp de oude kloostermuren met een graffiti kunstwerk. Uiteraard zijn overalls beschikbaar. Verlekker jezelf aan onze urban-foods!

Groene plek in de stad Wandel onze oprit aan de Moerlandstraat op en je komt in een oase van rust. Onze neerhofdieren geven je een warm welkom. Er is een moestuin met lekkere groenten, een petanquebaan en een plek om te relaxen. Ga via de tuinpaden naar het winkeltje waar je onze handgemaakte producten kan ontdekken. Kom langs op onze infostand voor meer uitleg over dagbesteding en onze activiteiten. Ervaar om met een tillift op het grote luchtkussen te worden gelegd. Bezoek de Babbelhoeve en geniet met een drankje!

van 13u00 tot 17u00

van 10u00 tot 17u00

Moerlandstraat 1 9100 Sint-Niklaas evenementen@vitaz.be www.vitaz.be

Onze-Lieve-Vrouwplein 31 9100 Sint-Niklaas info@raakzaam.be www.raakzaam.be

Knaptandstraat 46 9100 Sint-Niklaas info@raakzaam.be www.raakzaam.be

Site Populierenhof

Dag van de Zorg in CMGezondheidspunt Sint-Niklaas

Rode Kruisopvangcentrum Sint-Niklaas

Een gloednieuwe site met paviljoenen in hartje Nieuwkerken. Dienstencentrum Den Dissel, assistentieflats Parkzicht, dagverzorging De Sprankel en woonzorgcentrum Populierenhof met zijn zeven zorgflats en kort- en vakantie­ verblijf.

Jouw nieuwe ontmoetingsplaats

Maak kennis met de werking, bewoners en personeel van het opvangcentrum. We beantwoorden graag alle vragen die je al altijd eens hebt willen stellen over leven in een opvangcentrum voor asielzoekers.

Ga op rondleiding op de site. Beleef het wonen en leven. Ontdek wat onze buurt- en thuiszorg voor jou kunnen betekenen. Met vacaturestand en animatie voor de kleintjes.

Laat je onderdompelen in thema’s als mentale gezondheid, mantelzorg, kinderen en opvoeden, zorgplanning, authentieke levensverhalen ...

Vlieg eens binnen.

van 14u00 tot 17u00

Samen met CM-partners bieden wij een reeks gratis interactieve activiteiten en workshops aan. Ontmoet de CM-gezondheidsconsulenten en maak kennis met CM-Gezondheidsacademie en Gezonde Buurt.

Ontdek jouw vrijwilligerstalent en kom tot rust tijdens de uitgestippelde wandeling rondom het CM-Gezondheidspunt. Meer info: www.cm.be/dagvandezorg.

van 10u00 tot 17u00

We voorzien rondleidingen, info over de asielprocedure en een hapje en een drankje. De bewoners en personeel van ons centrum heten je van harte welkom!

van 10u00 tot 17u00

van 10u00 tot 17u00 Turkyen 4 9100 Nieuwkerken-Waas (Sint-Niklaas) receptie.populierenhof@zpw.be www.zorgpuntwaasland.be

De Castrodreef 2 9100 Sint-Niklaas Tavifa.Danilova@cm.be www.cm.be/dagvandezorg

Kasteelstraat 8 9100 Sint-Niklaas info.ocsint-niklaas@rodekruis.be www.rodekruis.be

53


54 De Klokke vzw: wonen, werken, plezier maken!

Raakzaam belevingsgericht ontdekken!

Raakzaam actief in de wijk!

Van het Waasland tot Antwerpen LO

Beleving, rust en toekomst.

Als vergund zorgaanbieder wil De Klokke vzw een voelbaar verschil uitmaken voor volwassenen met een beperking.

We nemen jullie mee op een interactieve wandeling naar de toekomst.

Onze werking in Hadewych heeft veel wat te bieden. Ontmoeten en verbinden met de wijk staat centraal. Maak kennis met onze glasophaalronde, activiteiten, petanquebaan en het toekomstige bewegingsparcours. Hadewych is ook de uitvalsbasis voor het project Raakzaam deelt! Samen zorgen we voor de aanleg van een bloemenweide. Breng gerust je bloembollen of veldbloemenzaad mee, volgend jaar kan je dan een Raakzaam-boeket hier komen plukken. Het arbeidszorgproject Finca verzorgt de catering.

Op de Dag van de Zorg nodigen wij u van harte uit om kennis te maken met • onze residentiële en ambulante werking, • onze dagbesteding en begeleid werk, • onze zorgflats en lichten we een tipje van de sluier rond onze nieuwbouw. Volg ons op Facebook!

van 10u00 tot 17u00

Onderweg houden we halt bij ons nieuwbouwproject. De plannen worden uit de doeken gedaan. Maak kennis met onze paardenwerking en het toekomstige hippocentrum. Wandel door onze belevingsgerichte tuin en ontmoet onze ergotherapeuten die je wegwijs maken met onze ergonomische manier van werken en leven!

van 10u00 tot 17u00

Raakzaam als goede buur.

van 10u00 tot 17u00

Abingdonstraat 101 9100 Sint-Niklaas info@deklokke.be www.deklokke.be

Patershoek 4 9111 Belsele info@raakzaam.be www.raakzaam.be

Hadewychstraat 31-33 9111 Belsele info@raakzaam.be www.raakzaam.be

Seniorenresidentie Meulenberg Beveren VZW

AW Pro vzw

Vitaz

RESIDENTIE HOF TER CLIPSEN

Locatie Lokeren

In onze assistentiewoningen huisvesten we • senioren • mensen met een mentale beperking • mensen met een fysieke handicap

AW Pro opent tijdens Dag van de Zorg de deuren van Residentie Hof Ter Clipsen te Lokeren.

Vitaz zet de deuren open voor het publiek. Met 6 campussen, verspreid over het Waasland, biedt Vitaz gespecialiseerde en innovatieve zorg aan dicht bij huis.

Onze appartementen bieden de mogelijkheid tot zelfstandig wonen en onze dienstverlening biedt ondersteuning waar nodig. Het beste van 2 werelden in één gemeenschap. Tijdens een persoonlijke rondleiding lichten we u graag onze werking toe.

U kan een kijkje komen nemen in onze assistentiewoningen op zondag 15 mei 2022. Zo krijgt u een idee hoe het reilen en zeilen er aan toe gaat in ons project. Alvast tot dan!

Tot dan!

van 10u00 tot 17u00

van 10u00 tot 17u00

We bieden op twee locaties, in Lokeren en in Sint-Niklaas, een kijkje achter de schermen aan, tonen de nieuwste snufjes en geven de bezoekers de kans zelf zaken uit te proberen. Wil je met eigen ogen aanschouwen hoe de nieuwe campus eruit zal zien? Neem je graag een kijkje bij de nieuwste NMR of alle innovaties in de poliklinieken?

van 13u00 tot 17u00

Oude Zandstraat 34 9120 Beveren-Waas info@meulenbergbeveren.be www.meulenbergbeveren.be

Uitbreidingslaan 10-12 9160 Lokeren info@awpro.be https://awpro.be

Lepelstraat 2 9160 Lokeren evenementen@vitaz.be www.vitaz.be

Zorgbedrijf Sakura

Zorgbedrijf Sakura

Zorgbedrijf Sakura

WZC Ter Durme

WZC Hof van Eksaarde

Ter Moere - WZC en GAW

Kom op zondag 15 mei 2022 kennismaken met ons woonzorgcentrum en onze assistentiewoningen.

Kom op zondag 15 mei 2022 kennismaken met ons woonzorgcentrum.

Kom op zondag 15 mei 2022 kennismaken met ons woonzorgcentrum en onze assistentiewoningen.

Van 14 tot 17 uur bent u welkom voor: • Rondleidingen op de campus met meer informatie over het woonzorgcentrum en de assistentiewoningen. • Een hapje en een drankje in de cafetaria.

Van 14 tot 17 uur bent u welkom voor: • Rondleidingen op de campus met meer informatie over het woonzorgcentrum. • Een hapje en een drankje in de cafetaria.

• Rondleidingen op de campus met meer informatie over het woonzorgcentrum en de assistentiewoningen.

Bezoek ook zeker onze vacaturestand!

• Een hapje en een drankje in de cafetaria.

Bezoek ook zeker onze vacaturestand!

van 14u00 tot 17u00

Polderstraat 2 9160 Lokeren info@zorgbedrijfsakura.be www.zorgbedrijfsakura.be

Van 14 tot 17 uur bent u welkom voor:

Bezoek ook zeker onze vacaturestand!

van 14u00 tot 17u00

Eksaarde-dorp 88 9160 Eksaarde info@zorgbedrijfsakura.be www.zorgbedrijfsakura.be

van 14u00 tot 17u00

Sportlaan 13 9180 Moerbeke-Waas info@zorgbedrijfsakura.be www.zorgbedrijfsakura.be


Woonzorgcentrum De Mey

Raakzaam

Op zondag 15 mei zet woonzorgcentrum De Mey haar deuren open tussen 13u en 17u. Kom langs en leer onze organisatie beter kennen. Maak via een uitgestippelde route kennis met:

Stekene

• • • •

Met een hapje en een drankje in onze zomerbar kom je meer te weten over onze huidige en toekomstige werking in Stekene! Maak kennis met het project Stekene Boezjeert en de bouwplannen in het Snoezelhof! Kinderen kunnen zich uitleven op een springkasteel en genieten van kinderanimatie.

de wereld van dementie de werking van een tillift het reilen en zeilen in de kinéruimte onze huisgemaakte lekkernijen

Voor de allerkleinste is er randanimatie voorzien. Tot dan! Team WZC De Mey

Misschien klinkt Raakzaam je onbekend in de oren en wil je ons beter leren kennen? Kom dan een kijkje nemen in de VerKen!

Klaar voor een leerrijke en leuke dag?

VZW IKOO - Residentie Christiana en Augustijnen Warm wonen in Dendermonde VZW IKOO organiseert verschillende initiatieven in de zorg. Op de Dag van de Zorg kan u kennis maken met onze erkende assistentiewoningen in het hart van de stad Dendermonde: Residentie Christiana en Augustijnen, waar het comfortabel, veilig en sfeervol wonen is. Welkom!

Wees welkom in de Verkenstraat te Stekene!

van 13u00 tot 17u00

van 10u00 tot 17u00

van 10u00 tot 17u00

Godshuisstraat 13 9185 Wachtebeke ellen.vanbambost@wachtebeke.be www.wachtebeke.be/woonzorgcentrum-De-Mey

Verkenstraat 4c 9190 Stekene verken@raakzaam.be www.raakzaam.be

Papiermolenstraat 5 9200 Dendermonde info@ikoo.be www.ikoo.be

az Sint-Blasius

Wzc Mariatroon

Kroonveldlaan 50 Dendermonde

Mariatroon biedt warme zorg en ondersteuning aan senioren.

Assistentiewoningen Ter Monde

az Sint-Blasius: partner voor jouw gezondheid. Maak op 15 mei kennis met onze diensten: Borstkliniek Bouwprojecten Cardiologie Diabetescentrum Dialyse Gastro-enterologie Internistisch Intensieve Zorgen Dagcentrum Laboratorium Moeder & kindcentrum Obesitaskliniek Palliatief Support Team Stroke unit Technische dienst Urologie Valkliniek Voetkliniek Wondzorg l

l

l

l

l

l

l

l

l

l

l

l

l

l

l

l

l

l

Interesse om mee te werken aan ons succes? Bezoek zeker ook onze HR-infostand!

We stellen twee locaties open op Dag van de Zorg: • Het woonzorgcentrum dat voorziet in 102 vaste woongelegenheden en 6 kortverblijven. • Onze assistentiewoningen 'Ter Monde' dat voorziet in 10 flats voor senioren die nog zelfstandig kunnen wonen. Alvast tot dan!

Mariatroon Mariatroon biedt warme zorgen aan senioren. We stellen twee locaties open op Dag van de Zorg: • Wzc Mariatroon dat voorziet in 102 woongelegenheden en 6 kortverblijven • Ter Monde dat voorziet in 10 assistentie­ woningen voor mensen die nog zelfstandig kunnen wonen Iedereen van harte welkom! Alvast tot dan

van 10u30 tot 17u00

van 10u30 tot 17u00

van 10u00 tot 17u00 Kroonveldlaan 50 9200 Dendermonde info@azsintblasius.be www.azsintblasius.be

Zuidlaan 24 9200 Dendermonde info@mariatroon.broedersvanliefde.be www.mariatroon.be

Zuidlaan 26 9200 Dendermonde info@mariatroon.broedersvanliefde.be www.mariatroon.be

Residentie Ten Ede in Wetteren

Het Passantenhuis Wetteren

Komen, zien, en verbaasd zijn...

In Residentie Ten Ede zorgt de pittoreske omgeving voor een perfect decor. Wetteren Ten Ede bevindt zich op het kruispunt van Heusden, Laarne en Gent. Levendige bloemenvelden en ongerepte natuur creëren een oase van rust. Kunt u wat hulp gebruiken of wilt u uw leven nóg zorgelozer maken? Dankzij een uitgebreide waaier van kwalitatieve diensten zijn alle appartementen geschikt voor assisted living.

Een plaats waar je je thuis voelt

Op naar een gezondere leefstijl.

Het Passantenhuis Wetteren is een centrum voor dagverzorging voor ouderen en personen met een verhoogde zorgbehoefte. Het biedt een 10-tal personen per dag sociale contacten en geeft zo de mantelzorger wat meer tijd voor zichzelf.

Welkom tussen 10 - 17 uur voor een uitgebreide kennismaking met onze mogelijkheden om jou een fitter leven te bezorgen.

Wees er snel bij, want dit project is bijna uitverkocht! Word één van de laatste nieuwe bewoners van Ten Ede.

We stellen onze locatie open op Dag van de Zorg. Binnen onze huiselijke setting zijn er ruimtes voorzien voor ontmoeting, beleving en persoonlijke verzorging. Maak kennis met onze dagelijkse werking, het fietslabyrint en het LERGO-spel.

Info over de verschillende stoornissen die door beweegachterstand veroorzaakt worden. Mechanische problemen, metabole problemen en mentale problemen.

Alvast tot dan!

van 10u00 tot 17u00

Edeschoolstraat 3 9230 Wetteren Ten Ede mail@residentie-ten-ede.be www.residentie-ten-ede.be

van 10u00 tot 17u00

Jan Broeckaertlaan 44 bus 01 9230 Wetteren info@ikoo.be www.ikoo.be

van 10u00 tot 17u00

Platteput 1 9255 Buggenhout web@interfitness.be www.interfitness.be

55


56

Woonzorgcentrum Hof ten Kouter

Woonzorgcentrum Kruyenberg in Berlare

Laarne

We zien u graag gelukkig

Kom gerust eens langs bij ons op 15 mei voor een kennismaking met onze organisatie en onze werking.

Vraag het eens aan onze bewoners “Is het eten wel vers en lekker bij jullie?”

Bent u op zoek naar een job in de zorgsector? Bezoek dan zeker onze vacaturestand!

Wees maar gerust: onze bewoners eten volgens eigen zeggen met smaak. Op onze opendeurdag krijgt u meer info en ervaart u meer over het leven in woonzorgcentrum Kruyenberg en kan u ook al uw eigen vragen stellen. Niet enkel over het eten, maar over alles waar u graag meer over wil weten.

Graag tot dan!

Zeker de moeite om eens langs te komen!

We voorzien een leuke rondleiding doorheen onze campus en bieden u ook graag een hapje en drankje aan.

van 14u00 tot 17u00

van 14u00 tot 18u00

Welkom bij i-mens Aalst Bezoek onze gloednieuwe assistentiewoningen in Seniorcity Aalst en ervaar hoe je zelfstandig kan wonen en toch genieten van een professioneel zorgaanbod. Inschrijven via www.woonzorg.i-mens.be Op zoek naar een kinderdagverblijf? Kom langs en bezoek het i-mens kinderdagverblijf. Wil je onze thuiszorgdiensten leren kennen? Ook onze thuiszorgkantoren zetten de deuren open. Tot dan?

van 10u00 tot 17u00

Kouterstraat 1 9270 Laarne opname.hoftenkouter@zorgband.be www.zorgband.be

Turfputstraat 100 9290 Berlare kruyenberg@animagroup.be https://animagroup.be/kruyenberg

Werf 7-7a-7b 9300 Aalst info@i-mens.be www.i-mens.be

Woonzorgcentrum De Toekomst in Aalst

BEZOEK ONS DIGITAAL VIA ONZE WEBSITE

WZC De Faluintjes

We zien u graag gelukkig

LEVENSVREUGDE VERBLIJVEN VZW

U hebt ongetwijfeld veel vragen over wonen en leven in een woonzorgcentrum. Misschien hebt u zelfs bepaalde vooroordelen. Zoals dat alle bewoners een pamper aan moeten of nooit buiten komen. We willen u alvast geruststellen: dat is zeker niét het geval.

Levensvreugde Verblijven V.Z.W. is een vergunde zorgaanbieder van het VAPH. Wij streven naar zorg op maat door in samenspraak met zorggebruiker en diens sociaal netwerk passende woonondersteuning en/of zinvolle dagbesteding aan te bieden.

Op zondag 15 mei leggen we uit en laten we u ervaren hoe het er er in echt aan toe gaat. Ook kunt u die dag al uw vragen komen stellen. We voorzien standjes rond eten, uitstapjes, etc. Zeker de moeite om eens langs te komen!

Bezoek ons via onze website en beleef zo onze digitale versie van de dag van de zorg!

Woonzorgcentrum De Faluintjes ligt pal onder de kerktoren van Baardegem, het is het eerste woonzorgcentrum in de Faluintjesstreek dat er de deuren opende. Gezellig, comfortabel en kleinschalig, dat is wat de 85 bewoners er dagelijks ervaren. Met een blik op de Baardegemse velden aan de ene kant en de mooie, natuurlijke tuin aan de andere zijde, is het zowel binnen als buiten aangenaam vertoeven. Nieuwsgierig? Kom dan zeker eens langs op zondag 15 mei.

Kleinschalig en gezellig

van 10u00 tot 17u00

van 14u00 tot 18u00

Sint Kamielstraat 85 9300 Aalst detoekomst@animagroup.be https://animagroup.be/detoekomst

Botermelkstraat 201 9300 Aalst levensvreugde@levensvreugde.be www.levensvreugde-verblijven.be

Baardegem-Dorp 28 9310 Aalst wzcdefaluintjes@aalst.be www.ocmwaalst.be

U bent welkom in Het Prieelshof

OZC Sint-Vincentius

WZC Hogerlucht

Voor en door bijzondere mensen

in hartje Vlaamse Ardennen

Wij zorgen voor u, in uw thuis

Een beperking is niet meer dan de begrenzing van een mogelijkheid. Vanuit die overtuiging voorziet OZC Sint-Vincentius in aangepaste begeleiding voor mensen met een verstandelijke beperking. Op Dag van de Zorg maak je kennis met de kleurrijke leefwereld van 180 bewoners en de uitdagende werkplek van 230 medewerkers. • Vrije rondleiding met meer dan 20 boeiende infostanden • Maak kennis met zorgpersoneel en ondersteunende functies • Kinderanimatie en een attentie voor elke bezoeker

WZC Hogerlucht biedt woongelegenheid aan 47 ouderen in vast verblijf en heeft 1 woongelegenheid voor kortverblijf.

Op de Dag van de Zorg zetten we onze deuren graag wagenwijd voor u open. Kom kennismaken met onze woonzorgcampus en assistentie­ woningen en ontdek dat het bij ons fijn vertoeven is. We waarborgen voor u de beste professionele zorg en levenskwaliteit, afgestemd op uw maat, uw behoeften. We willen u graag oprecht leren kennen want onze zorg start vanuit uw levensverhaal, uw interesses, uw gewoontes. Daar houden wij graag rekening mee. WELKOM!

van 10u00 tot 17u00

Dokter Prieelslaan 24 9340 Oordegem-Lede info@wzcprieelshof.be www.wzcprieelshof.be

van 10u00 tot 17u00

Edingseweg 543 9500 Geraardsbergen info@ozc-sintvincentius.be www.ozc-sintvincentius.be

Wij stellen u graag onze dienstverleningsvormen voor tijdens een boeiende rondgang door onze voorziening, waarbij informatie, beleving en genieten elkaar afwisselen. Kom de sfeer in ons huis opsnuiven, neem deel aan een leuke wedstrijd voor jong en oud, geniet van een hapje en een drankje. Hopelijk tot binnenkort!

van 13u30 tot 17u30

Kammeland 59 9600 Ronse hogerlucht@werken-glorieux.be www.ouderenzorg-glorieux.be


GAW Forum Sint-Hermes

Welzijnscampus Egmont

WZC en CDV De Samaritaan

in het hart van Ronse

Woon, leef en geniet!

in hartje Vlaamse Ardennen

GAW Forum Sint-Hermes bestaat uit 50 assistentiewoningen die zich bevinden op de campus van het AZ Glorieux in het hartje van Ronse.

Op Dag van de Zorg gooien we onze deuren open. LDC (lokaal dienstencentrum), DVC (dagverzorgingscentrum) en WZC (woonzorgcentrum) Egmont heten je graag welkom voor een blik achter de schermen. Er staan heel wat leuke en interessante activiteiten op het programma!

De Samaritaan biedt woongelegenheid aan 178 ouderen in vast verblijf, 6 woongelegen­ heden voor kortverblijf en de opvang van 10 daggasten in het centrum voor dagverzorging.

Tijdens een boeiende rondgang langs het domein van de assistentiewoningen, met bezoek aan de gerenoveerde modelwoning, en het woonzorgcentrum Hogerlucht, wisselen informatie, beleving en genieten elkaar af. Kom de sfeer in onze voorzieningen opsnuiven, neem deel aan een leuke wedstrijd voor jong en oud, geniet van een drankje en een hapje.

van 13u30 tot 17u30

Wil je ons beter leren kennen? We staan voor betrokkenheid, transparantie, respect en professionaliteit. Ontdek hoe we dit toepassen in de praktijk tijdens onze opendeur op 15 mei!

Wij stellen u graag onze dienstverleningsvormen voor tijdens een boeiende rondgang doorheen onze voorzieningen, waarbij informatie, beleving en genieten elkaar afwisselen. Kom de sfeer in ons huis opsnuiven, neem deel aan een leuke wedstrijd voor jong en oud, geniet van een hapje en een drankje. Hopelijk tot binnenkort!

van 10u30 tot 17u00

van 13u30 tot 17u30

Glorieuxlaan 55 9600 Ronse sabrina.dhaeyer@werken-glorieux.be www.ouderenzorg-glorieux.be

Deinsbekestraat 23 9620 Zottegem wzcegmont@ocmw.zottegem.be Zottegem.be/welzijnscampus

Glorieuxstraat 7 9681 Maarkedal samaritaan@werken-glorieux.be www.ouderenzorg-glorieux.be

GAW Jericho

Heuvelheem VZW

Heuvelheem VZW

in hartje Vlaamse Ardennen

Site Bevere

Site Fonkel

GAW Jericho bestaat uit 20 assistentiewoningen als onderdeel van het woonzorgdorp in Nukerke (Maarkedal).

Heuvelheem VZW biedt ondersteuning aan personen met (een vermoeden van) een beperking. Omdat we bijzonder trots zijn op onze nieuwe werking, willen we het grote publiek hiermee kennis laten maken. Benieuwd naar de diversiteit in woonondersteuning die wij geven aan onze cliënten? Kom dan zeker eens een kijkje nemen op onze woonsite 'Bevere'. Van personen die veel ondersteuning nodig hebben tot personen die heel zelfstandig zijn. Iedereen maakt van Bevere zijn eigen maar vooral echt warme thuis.

Heuvelheem VZW biedt ondersteuning aan personen met (een vermoeden van) een beperking. We hebben hard gewerkt om onze organisatie af te stemmen op de noden van onze cliënten. Omdat we bijzonder trots zijn, willen we ook het grote publiek kennis laten maken met onze vernieuwde werking.

Wij stellen u graag een assistentiewoning voor met een woordje uitleg over de zorg- en dienstverlening. Tijdens een boeiende rondgang langs het groene domein van de assistentiewoningen en WZC De Samaritaan, wisselen informatie, beleving en genieten elkaar af. Kom de sfeer in onze voorzieningen opsnuiven, neem deel aan een leuke wedstrijd voor jong en oud, geniet van een drankje en hapje.

van 13u30 tot 17u30

van 10u00 tot 17u00

In ons Ecocreatie-atelier kan je zelf zien dat ecologie en creativiteit geen beperking kennen. Cliënten vermalen kurken tot isolatiemateriaal, duurzame materialen worden omgetoverd tot echte kunstwerkjes, ...

van 10u00 tot 17u00

Glorieuxstraat 9 9681 Maarkedal samaritaan@werken-glorieux.be www.ouderenzorg-glorieux.be

Doornikse Heerweg 38 - 40 9700 Oudenaarde info@heuvelheem.be www.heuvelheem.be

Industriepark De Bruwaan 2 F 9700 Oudenaarde info@heuvelheem.be www.heuvelheem.be

Heuvelheem VZW

AAROVA

Den Burg/Kleine Markt

maatwerkbedrijf

Residentie Keizerhof in Oudenaarde

Heuvelheem vzw biedt ondersteuning aan personen met (een vermoeden van) een beperking. In ons gezellig eetcafé kan je de talenten van onze cliënten echt ontdekken, ruiken en proeven. Schuif aan! Vraag tot ondersteuning, vorming? Samen met jou zoeken we een passend antwoord. Is werken of vrijwilligen iets voor jou, bezoek ons aan de kleine markt. Gratis shuttledienst vanaf Colruyt Oudenaarde langs al onze sites (om de 20 minuten).

opent de deuren op de 'Dag van de Zorg'!

van 10u00 tot 17u00

Burgschelde 5 9700 Oudenaarde info@heuvelheem.be www.heuvelheem.be

Breng een bezoekje aan 'AAROVA 1', een pastafabriek & een congres- & seminariecentrum waar elke dag een enthousiast team klaar staat om voor u een professioneel event te verzorgen. Zondag 15 mei 2022 organiseren we zelf in deze vestiging het event 'Sharing is Caring'. Wat mag u verwachten? • een eetfestijn (met inschrijving) • voorstelling van ons boek • een jobbeurs met vacatures voor zowel maatwerkers als omkadering

van 10u00 tot 17u00

De Bruwaan 1 9700 Oudenaarde mieke.tanghe@aarova.be www.aarova.be

In het centrum van Oudenaarde, de stad van De Ronde en de traditie, vindt u Residentie Keizerhof. Hier bevindt u zich in het hart van de Vlaamse Ardennen, met de grote markt op 500 meter en met de Schelde en een kleine jachthaven vlakbij. Hier zit u goed. Wees er snel bij, want slechts één appartement is nog te koop.

van 10u00 tot 17u00

Désiré Waelkensstraat 60 9700 Oudenaarde mail@residentie-keizerhof.be www.residentie-keizerhof.be

57


58

DVC Heilig Hart

Residentie Leiedam in Deinze

Ga je mee op stap met Fien?

Aan de oevers van de Leie was de stad nog nooit zo ver weg, en toch zo dichtbij. In het levendige stadscentrum van Deinze vindt u residentie Leiedam. Met een uniek zicht op het water komt u helemaal tot rust.

Ondersteuning en zorg op maat geven aan Fien en aan alle andere zorgvragers. Dat is wat we doen. Dag in, dag uit. Daar zijn heel wat mensen voor nodig. Welke mensen werken hier? Hoe werken we samen? En welke collega's zoeken we nog? Kom maar eens kijken. We bestaan dit jaar 100 jaar. Daarom krijgen de eerste 100 bezoekers een verrassing (1 per gezin). Check voor je bezoek onze website voor de huidige coronamaatregelen.

Kunt u wat hulp gebruiken of wilt u uw leven nóg zorgelozer maken? Dankzij een uitgebreide waaier van kwalitatieve diensten zijn alle appartementen geschikt voor assisted living. Wees er snel bij, want slechts één appartement is nog te koop en enkele nog te huur.

Je bent van harte welkom!

van 13u00 tot 17u00

van 10u00 tot 17u00

Gloednieuwe Polikliniek MC Leie gooit de deuren open! Uitzonderlijke Zorg Een warme sfeer waar u zich thuis voelt, waar u - naast uw doktersconsult - alle mogelijke hulp ter plekke kan volgen. Speciaal uitgestippeld op uw noden. Jong en oud. Ruime, kwalitatieve en toegankelijke zorg. Een lieve blik, een helpende hand, ... U parkeert uw wagen op de parking, komt binnen en laat u vriendelijk begeleiden. Geen stress, geen verre verplaatsingen, geen zorgen. U komt voor elke zorg gewoon bij ons THUIS.

van 10u00 tot 18u00

Leernsesteenweg 53 9800 DEINZE info@dvcheilighart.be www.dvcheilighart.be

Leiedam 36 9800 Deinze mail@residentie-leiedam.be www.leiedam.be

Emiel Clauslaan 87A 9800 Astene info@medischcentrumleie.be www.medischcentrumleie.be

Woonzorgcentrum Wielkine

Revalidatieziekenhuis Lemberge

Zorgband Leie & Schelde

Kom gerust langs voor een kennismaking en rondleiding op zondag 15 mei 2022! Wij bieden u graag een hapje en drankje aan.

Revalidatieziekenhuis Lemberge bestaat uit 2 afdelingen met in totaal 63 bedden. Ons multidisciplinair team zet zich dagelijks in om ouderen voor te bereiden op een geslaagde terugkeer naar de thuisomgeving. Bezoek op Dag van de Zorg één van onze afdelingen en maak kennis met onze werking en aanpak. Op zoek naar een job in de zorgsector? Bezoek zeker onze vacaturestand!

Lokaal dienstencentrum de Merelaar helpt je met alles om zo lang mogelijk in je vertrouwde (t)huis te kunnen blijven. Via de thuiszorgdiensten, ergotherapeut, buurtrestaurant, de Minder Mobielen Centrale, ontmoetingsnamiddagen, bewegingslessen ... Ben je benieuwd naar ons aanbod?

Op zoek naar een job in de zorgsector? Bezoek zeker onze vacaturestand ter plaatse!

Wij bieden u ook graag een hapje en een drankje aan in onze cafetaria. Van harte welkom!

Nazareth Wij zijn een kleinschalig woonzorgcentrum met 64 woningen gelegen in de dorpskern van Nazareth. Ons uitgangspunt is het aanbieden van zorg op maat in een persoonlijke en respectvolle benadering.

van 14u00 tot 17u00

LDC de Merelaar

Breng ons vandaag een bezoekje, doe mee aan de activiteiten, geniet van een drankje ... en veel meer! Kom gerust langs met vrienden, familie ... en overtuig jezelf.

van 13u00 tot 17u00

van 14u00 tot 17u00

Stropstraat 3 9810 Nazareth opname.wielkine@zorgband.be www.zorgband.be

Salisburylaan 100 9820 Lemberge (Merelbeke) revalidatie.lemberge@zorgband.be www.zorgband.be

Kloosterstraat 24B 9820 Merelbeke ldc.demerelaar@zorgband.be www.zorgband.be

Buurtpunt Onder ‘t Perron

Zorgbedrijf Meetjesland

Ebergiste, campus Borgwal

Samen Sporen naar Inclusie!

WZC Ter Leenen

Samen gewoon, samen bijzonder

Tijdens de Dag van de Zorg zet Buurtpunt Onder 't Perron de stationsdeuren wagenwijd open. We verwelkomen je in ons gezellige station voor een kennismaking met onze werking en de verschillende partners. Je kunt snuisteren in ons gloednieuwe stationswinkeltje en even verpozen met een drankje en een knabbeltje. Wie er zin in heeft, kan deelnemen aan een van onze creatieve workshops (waarbij we en passant een goed doel een duwtje in de rug geven) en genieten van een toffe dj-sessie!

Ontdek al bewegend het wonen en leven in Ter Leenen. Onze bewoners demonstreren je graag hun swingende danspasjes of hoe ze een spelletje petanque winnen.

Kom binnen en beleef hoe we elke dag het verschil maken voor volwassenen met een verstandelijke beperking.

Tot dan!

van 10u00 tot 17u00

Stationsstraat 95 9850 Landegem verantwoordelijke@ondertperron.be https://ondertperron.be

ERD

LE GEANNU

Onze medewerkers zorgen voor allerlei gezonde snacks & drinks, er is voor ieder wat wils. Als bedanking voor je komst krijg je een leuke verrassing! Ben je benieuwd hoe het is om te werken bij dé zorgwerkgever van het jaar? Sla zeker een babbeltje met onze medewerkers en vrijwilligers. Kom af en vier samen met ons leef-tijd!

van 10u00 tot 17u00

Graaf van Hoornestraat 26 9850 Deinze onthaal.terleenen@zorgbedrijfmeetjesland.be www.zorgbedrijfmeetjesland.be

Bewoners en begeleiders gidsen je met open armen door hun (t)huis. Laat je verrassen door onze dagbesteding op maat. Kom binnen en ontdek hoe zorg werkt in Borgwal. Ben je student, vrijwilliger of op zoek naar en job in onze sector? Passeer dan zeker eens bij de jobstand. Ben je op zoek naar een open plek, dan staat onze sociale dienst voor jou klaar.

van 13u30 tot 17u00 Leenstraat 31 9890 Vurste info@ebergiste.broedersvanliefde.be www.ebergiste.be


Zonnehoeve|Living+ Welkom bij Zonnehoeve|Living+! Ik ben Anouk en nu het terug kan, wil ik jullie graag onze recente locaties in Gavere laten zien. Sinds januari 2020 hebben we er een atelier bij in ons dagactiviteitencentrum: de winkel ’t GaZon op de Markt in Gavere. Iets verderop kun je de moderne studio’s in de Sint-Rochuswegel bezoeken: een inclusieve werking, midden in de samenleving. Benieuwd? Kom dan langs op Dag van de Zorg en geniet, proef, ervaar, wees verrast, ... Misschien vind je zelfs de job van je leven!

van 10u00 tot 17u00

AZ Alma zoals u het nog nooit zag

Huis Coppens

Vooraf inschrijven verplicht!

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, kan het leven in een woonzorgcentrum of een assistentiewoning een bron van vreugde en voldoening zijn. Bij Huis Coppens is dit onze dagelijkse uitdaging. Wij beseffen al te goed wat de waarde is van een plaats waar je je goed voelt, waar je je thuis voelt.

In AZ Alma krijgt u een blik voor en achter de schermen. U passeert de Revalidatieafdeling, Medische Beeldvorming, Geriatrie, Cardiologie, Urologie, Gastro-Enterologie en het Operatiekwartier met de MAKO-robot voor knieprotheses. U komt ook bij de Schoonmaak, op de PAAZ-afdeling én in het nieuwe paviljoen Timanti voor kinder- en jeugdpsychiatrie. HR houdt zelfs een jobbeurs. Voor de kids is er een gekke clown en een poppendokter. Verplicht inschrijven: www.azalma.be/dagvandezorg.

van 10u00 tot 17u00

Herstel, verblijf, woon

« Het lijkt wel een hotel! » is de zin die het vaakst door onze bezoekers wordt uitgesproken en daar zijn we trots op, want alles is ontworpen met dit in gedachten. Kom en geniet van de sfeer van het huis en oordeel zelf.

van 10u00 tot 17u00

Markt 26 9890 Gavere living@zonnehoeve.be www.zonnehoeve.be/living

Ringlaan 15 9900 Eeklo info@azalma.be www.azalma.be/dagvandezorg

Schietspoelstraat 16 9900 Eeklo info@huiscoppens.be www.huiscoppens.be

KOGA

Woonzorgcentrum Brembloem

Zorgbedrijf Meetjesland

KinderOpvanG Anders

Patrijzenstraat 112, 9940 Evergem

Welkom in Ter Hollebeke!

We verwelkomen je graag bij KOGA te Lievegem.

• Bent u op zoek naar een verblijf voor u zelf, uw partner, uw ouder(s)? • Bent u op zoek naar een nieuwe job in één van onze enthousiaste teams? • Bent u op zoek naar een nieuwe engagement als vrijwilliger? • Bent u op zoek naar leuke contacten als buurtbewoner?

Laat je rondleiden en ontdek het wonen en leven hier in Ter Hollebeke. Ondertussen kan je deelnemen aan allerlei activiteiten en samen met ons leef-tijd vieren!

In een huishoudelijk kader, dito sfeer en inrichting, biedt KOGA de kinderen een ‘thuis’ aan zoals ze ook bij hun ouders gewoon zijn. De KOGA structuur en werking is volledig op deze basis gestoeld. Elk kind (baby, peuter, kleuter of lagere school) tussen 0-12 jaar met als zonder specifieke zorgbehoeften is welkom. We scheppen een veilig en kindvriendelijk binnen én buitenklimaat dat de ontplooiing van al hun talenten bevordert. Kom meegenieten.

van 10u00 tot 17u00 Kruisstaat 59/6 9930 Lievegem info@kogaopvang.be www.kogaopvang.be

Verpleegpost Ertvelde Kom langs tijdens Dag van de Zorg • Maak kennis met Wit-Gele Kruis Oost-Vlaanderen. • Ontmoet onze thuisverpleegkundigen uit de ruime regio rond Ertvelde. • Volg een rondleiding door de nieuwe verpleegpost en teamlocatie. • Bezoek onze diëtisten voor advies over een gezonde levensstijl. • Geniet van hapjes en drankjes die bewijzen dat gezond en lekker hand in hand gaan. • Ontdek de voordelen van werken bij Wit-Gele Kruis Oost-Vlaanderen. • Start meteen je sollicitatieprocedure op en we verwennen je met een goodiebag!

van 10u00 tot 17u00

Pastorijstraat 70B 9940 Ertvelde verpleegpostertvelde@wgkovl.be www.witgelekruis.be

Kom dan zeker eens langs! Wij verwelkomen u met een hapje en een drankje. Ieder halfuur kunt u aansluiten voor een rondleiding. Nadien kunt u nog wat napraten in onze cafetaria en cavabar.

van 10u00 tot 16u00

Patrijzenstraat 112 9940 Evergem brembloemstuivenberg@vivaltohome.com www.vivaltohome.com/nl/brembloem

Onze medewerkers en vrijwilligers zorgen voor allerlei lekkers zoals cocktails/mocktails, tapashapjes , verse pasta, pannenkoeken en ijsjes. Benieuwd hoe het is om te werken bij dé zorgwerkgever van het jaar? Vergeet zeker niet onze infostand te bezoeken waar je een babbeltje kan slaan met onze collega's en vrijwilligers.

van 10u00 tot 18u00 Hooiwege 4 9940 Evergem onthaal.terhollebeke@ zorgbedrijfmeetjesland.be www.zorgbedrijfmeetjesland.be

59


60

Voor

ieder

wat wils

Een greep uit het aanbod

Tijdens deze editie van Dag van de Zorg kan je weer op heel wat plaatsen in Vlaanderen en Brussel terecht om de zorg- en welzijnssector beter te leren kennen. InMotion selecteerde alvast een bijzondere plek in elke provincie. Ontdek ook de rest van de deelnemers vanaf pagina 32.

ZORGGROEP ORION

ZORG- EN BELEVINGSBOERDERIJ HET GROEIVELD

CAW-HUIS VILVOORDE

Albert Van Dyckstraat 18, 2300 Turnhout

Hoog Kattenbos 17, 3920 Lommel

Vaartstraat 42, 1800 Vilvoorde

Bij Zorggroep Orion staat er heel wat op het programma: bezoekers kunnen er een dementievriendelijke beleefwandeling uittesten, genieten van een rondleiding in een woonzorgcentrum, kennismaken met de activiteiten van de dienstencentra, binnen­ kijken in een assistentiewoning, nieuwe projecten ontdekken en proeven van lekker­ nijen in hun cafetaria’s of restaurant.

Bij het Groeiveld maak je kennis met een zorg- en belevingsboerderij en al wat die te bieden heeft. Bovendien leer je er alles over hun biologische zelfpluktuin waar sociale duurzaamheid centraal staat. Kinderen kunnen er genieten van de activiteiten die ze ook doorheen het jaar aanbieden: boerderijkampjes, kinderopvang en verjaardagsfeestjes.

In het CAW van Vilvoorde kan je terecht voor uitleg over wat ze doen, een workshop uit de Sociale Vaardigheidstraining en een hapje en een drankje. Of je kan een zorgwelzijnswandeling door Vilvoorde maken en de verschillende werkingen – zoals het CAW-huis in verbouwing, het OverKop-huis, inloopcentrum Komma Binnen en sociale kruidenier Idem Dito – ontdekken.

VILLA SAMSON

MAATWERKBEDRIJF AAROVA 1

CONFUCIUSINSTITUUT HOWEST

Laarbeeklaan 101, 1090 Jette

De Bruwaan 1, 9700 Oudenaarde

Sint-Jorisstraat 69, 8000 Brugge

In Villa Samson kunnen gehospitaliseerde patiënten van UZ Brussel een moment beleven met hun eigen huisdier of een van de therapiedieren. Vanaf 10u30 kan je er ontdekken waar huiskatten Misty, Luna en Chris hun dagen spenderen of een beestig leuke workshop ‘hondenmassage en beweging’ volgen. Strek je liever de benen? Schrijf je dan in voor een wandeling met mini-paardjes.

Ga op bezoek in een pastafabriek en een congres- & seminariecentrum waar een enthousiast team van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt klaarstaat om je te verwelkomen. Ontdek er hun eigen kookboek vol heerlijke deelgerechten, geniet er van een lekkere maaltijd of ga langs op de jobbeurs met vacatures voor zowel maatwerkers als omkadering.

Het Confuciusinstituut in de Brugse binnenstad biedt allerhande Chinese opleidingen aan. Samen met het Instituut voor Complementaire Zorg Opleidingen organiseren ze verschillende postgraduaten traditionele Chinese gezondheidszorg. Op Dag van de Zorg kan je er tussen 10u en 12u en tussen 14u30 en 17u demo’s volgen over traditionele Chinese gezondheidszorg en over Chinees schrift en kalligrafie.

Investeren in toegankelijkheid

Omdat toegankelijkheid een zeer ruim begrip is en het terugvinden van de informatie niet evident is, hebben wij - als verbindings­­­­agent onder andere een ‘portaalsite’ ontwikkeld.

Als verbindingsagent willen we: l met onze website individuele burgers, bestaande organisaties en structuren samenbrengen; l waar mogelijk een bijdrage leveren om te komen tot een integraal toegankelijke samenleving.

= investeren in de toekomst

TolBo staat voor Toegankelijkheid Lokale Besturen en Overheidsorganisaties.

Het belangt niet enkel personen met een beperking aan, maar evengoed senioren, patiënten met een breuk en/of chronische aandoening, jonge ouders met een kinder­wagen, reizigers met een zware koffer ... Kortom, toegankelijkheid gaat ons allemaal aan!

TolBo vzw Verbindend samenwerken aan een integraal toegankelijke samenleving. www.vzwtolbo.be


INMOTION

61

Welkom op Portavida De welzijnscampus van Genk Portavida, de Genkse welzijnscampus, biedt een unieke combinatie van kwaliteitsvolle zorgverlening, dienstenaanbod, wonen, werken en cultuur. Er zijn een twintigtal organisaties gevestigd die actief zijn op het vlak van welzijn: geestelijke gezondheidszorg, ouderenzorg, thuiszorg, pleegzorg, zorg voor personen met een handicap, kinderopvang … In totaal werken meer dan 1100 mensen op Portavida. Zij zetten zich dagdagelijks in voor het welzijn van jong en oud en werken samen aan de zorg van de toekomst. Mensen en organisaties verbinden, daar staat Portavida voor.

l

l

l

l

Kom langs en werp een exclusieve blik achter de schermen! Van 10 tot 17 uur ben je welkom voor:

DvdZ Zorgstad

een kennismaking met 11 organisaties op de campus: Sociaal Huis Portavida, Wit-Gele Kruis Limburg, De Start, Covida, ZOG Genk – WZC Toermalien, Pleegzorg Limburg, Familiehulp, Strijkwinkel Alternatief vzw, CAW Limburg, Dienstencentrum ’t Klavertje en het Vertrouwenscentrum Kindermishandeling Limburg. meer informatie over de dienstv­erlening en projecten op Portavida; alsook over de Genkse dienstencentra die met een stand aanwezig zijn gesprekken met medewerkers over hun ervaringen in de welzijnssector, vacatures en vrijwilligerswerk een hapje en een drankje in Grand Kaffee Portavida

Graag tot dan!

Genk

Dag van de Zorg vzw roept de stad Genk uit tot DvdZ Zorgstad van 2022. Op de welzijnscampus openen 11 organisaties hun deuren. Maar ook in de rest van Genk kan je op bezoek gaan bij zorg- en welzijnsorganisaties. Proficiat Genk!

DAG VAN DE ZORG IN GENK l

l

l

l

Portavida (11 organisaties) Welzijnscampus, 3600 Genk OOOC Kompas Windekestraat 2, 3600 Genk KPC Genk Schiepse Bos 8, 3600 Genk CM-Gezondheidspunt Genk Dieplaan 13, 3600 Genk


62

Referentiewerking: het kwaliteitslabel van Familiehulp Thuiszorgorganisatie verleent gerichte zorg aan specifieke doelgroepen

Al meerdere jaren zet Familiehulp voluit in op referentiewerking. Concreet betekent dit dat verzorgenden en huishoudhulpen extra opleiding krijgen, waarmee zij gerichte zorg kunnen verlenen aan bepaalde doelgroepen, zoals mensen met dementie, mensen met psychische kwetsbaarheid of mensen met een handicap. Een aanpak die uniek is in het Vlaamse thuiszorglandschap.

ZES SPECIFIEKE ZORGDOMEINEN De referentiewerking van Familiehulp richt zich op zes specifieke zorgdomeinen: dementie, psychische kwetsbaarheid, mensen met een handicap, palliatieve zorg, kans­ armoede en kraamzorg. “Onze verzorgenden en huishoudhulpen krijgen de kans om extra opleidingen te volgen rond deze zorg­ domeinen”, aldus Els Maselis, manager zorgbeleid. “Met die extra kennis en expertise kunnen zij gerichte zorg verlenen en aandacht schenken aan de specifieke noden van hun klanten. Want mensen uit deze doelgroepen hebben vaak complexe zorgvragen.”

VERTROUWEN EN OPEN DIALOOG Enkele voorbeelden kunnen dit verduidelijken. “Zo kiest Familiehulp om de zorg bij mensen met dementie maximaal belevingsgericht te verlenen”, zegt Els Maselis. “Daarbij houden we onder andere rekening met de mogelijk­ heden, de gevoelens en de wensen van de klant. Vertrouwen en een open dialoog zijn daarbij erg belangrijk, ook naar de

mantelzorgers toe. Bij mensen met een psychische kwetsbaarheid vertrekken we van de vraag wat iemand wél nog kan. We focussen op zijn of haar capaciteiten en proberen die te versterken via dagelijkse bezigheden of kleine, realistische doelstellingen. Bijvoorbeeld boodschappen doen of een karwei uitvoeren. Zo kan de klant terug een gevoel van eigenwaarde ontwikkelen en vat krijgen op het leven. De finale bedoeling is dat hij of zij opnieuw volwaardig deel uitmaakt van de maatschappij.”

HET KWALITEITSLABEL VAN FAMILIEHULP “De meerwaarde van onze referentiewerking ligt in het feit dat we elke klant zo actief mogelijk betrekken bij het zorgverlenings­ proces”, gaat Els Maselis verder. “Dat geldt voor alle doelgroepen en zorgdomeinen. We focussen altijd op hun capaciteiten, hun noden en hun wensen. Onze referentiewerking is op die manier het kwaliteitslabel van Familiehulp, waarmee we trachten garant te staan voor een professionele en warme zorg op maat.”


INMOTION

“Elke dag doen tienduizenden mensen een beroep op Familiehulp. Kom langs tijdens Dag van de Zorg en ontdek wat wij ook voor jou kunnen doen.”

63

Op 15 mei

ben je welkom op deze locaties! Noah Geel (van 10u00 tot 17u00) Stelenseweg 66, 2440 Geel Noah Lint (van 14u00 tot 17u00) Kerkhofweg 32, 2547 Lint Noah Putte (van 14u00 tot 17u00) Het Lijsternest 27, 2580 Putte Noah Aartselaar (van 14u00 tot 17u00) Palmboomstraat 4, 2630 Aartselaar Noah Puurs (van 14u00 tot 17u00) Lichterstraat 9, 2870 Puurs Noah Lubbeek (van 10u00 tot 15u00) Diestsesteenweg 26, 3210 Linden Noah Halen (van 11u00 tot 16u30) Koepoortstraat 8/2, 3545 Halen Noah Lanaken (van 14u00 tot 17u00) Bessemerstraat 476, 3620 Lanaken Noah Riemst (van 14u00 tot 17u00) Eyckendael 14, 3770 Riemst Noah Ham (van 10u30 tot 15u00) Roerdompstraat 6, 3945 Ham Noah Eernegem (van 10u00 tot 17u00) Westkerkestraat 4, 8480 Eernegem Noah Kortrijk (van 14u00 tot 17u00) Hoog Mosscher 1/A, 8500 Kortrijk Noah Anzegem (van 14u00 tot 17u00) Berkenlaan 1/ 1, 8570 Anzegem Noah Vleteren (van 13u00 tot 17u00) Hendrik Deberghstraat 41 a, 8640 Oost-Vleteren Noah Koksijde (van 10u00 tot 17u00) Domein La Vigie 3, Verdedigingslaan 9/4, 8670 Koksijde Noah Sint-Niklaas (van 10u00 tot 16u00) Kalkstraat 48, 9100 Sint-Niklaas Noah St.Martens-Lierde (van 13u00 tot 17u00) Kloosterstraat 48, 9572 St.-Martens-Lierde Noah Kluisbergen (van 13u00 tot 17u00) Kwaremontplein 26, 9690 Kluisbergen Noah Oosterzele (van 13u00 tot 17u00) Dreef 2, 9860 Oosterzele Noah Lovendegem (van 14u00 tot 17u00) Kerkelare 21, 9920 Lovendegem


Verse maaltijde n aan huis kan vanaf

€ 6,50

LEKKER THUIS Home cuisine zorgt voor een lekker, verse en gezonde maaltijd aan huis, elke dag!

Wat doet Home Cuisine?

Hoe bestellen?

Home Cuisine brengt smaakvolle, gezonde en vers bereide gerechten gekoeld bij u aan huis. U hoeft ze enkel nog een paar minuutjes op te warmen in de microgolfoven en klaar. Maak zelf uw keuze uit onze ruime selectie van gevarieerde en evenwichtige dagschotels en keuzemenu’s. Een menu bestaat telkens uit een soep, een hoofdgerecht en een dessert en wordt gekoeld aan huis geleverd.

U kunt ons bereiken via mail of gratis nummer 0800 19 020. Er komt vrijblijvend een collega even langs voor een huisbezoekje met alle nodige informatie.

INFO@HOMECUISINE.BE WWW.HOMECUISINE.BE

Waarvoor staat Home Cuisine? Lekker en evenwichtig: Onze menu’s worden steeds met de grootste zorg samengesteld en zijn afgestemd op de seizoenen. Ook de lekkerste klassiekers van de Belgische keuken vindt u erin terug.

Bel gratis

Vers en gezond: Met Home Cuisine geniet u telkens weer van een (h)eerlijke maaltijd. Geen smaakversterkers of bewaarmiddelen, maar altijd bereid met de meest verse ingrediënten.

0800 19 020

Gemakkelijk: U beslist zelf hoe vaak u bestelt, wanneer het wordt geleverd en wanneer u de maaltijden zal eten. Enkel nog een paar minuutjes opwarmen in de microgolfoven en klaar. Zo eenvoudig is dat!

WWW.HOMECUISINE.BE


INMOTION

Een goede gezondheid is het hoogste goed In gesprek met civil servant pur sang Karine Moykens

Als secretaris-generaal van het Vlaamse departement Welzijn, Volksgezondheid en Gezin weet Karine Moykens beter dan wie dan ook waar de pijnpunten in het beleid liggen. En ze is niet bang om de vinger op de wonde te leggen – en die wonde vervolgens te verzorgen.

Het verbaast ons niet dat Karine Moykens eerder dit jaar in De Morgen door Wouter Beke omschreven werd als ‘civil servant pur sang die hij dag en nacht kan bellen’. Ze is niet alleen secretaris-generaal van het Vlaamse departement Welzijn, Volksgezondheid en Gezin sinds 2014 maar leidt ook de Vlaamse Taskforce COVID-19 Zorg en is voorzitter van het Interfederaal Comité Testing & Tracing. Het is duidelijk: Karine Moykens doet haar job gedreven en met heel haar hart. Dat blijkt ook uit ons gesprek. “Een goede gezondheid is het hoogste goed. Dat verdient een beleidsoverschrijdende plek op de agenda. Samen met welzijn, want zorg, gezondheid en welzijn kan je eigenlijk niet van mekaar loskoppelen. Niet in een mensenleven, en niet beleidsmatig.” De Vlaamse overheid volgt haar daarin, want die besiste onlangs dat Karine tegen uiterlijk 1 januari 2024 aan het hoofd komt van een fusie tussen het departement Welzijn, Volksgezondheid en Gezin en het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid. En daar heeft ze al heel wat plannen voor. “Ons huidig financieringssysteem creëert de verkeerde prioriteiten. Stel dat een bewoner intrekt in een woonzorgcentrum op een moment waarop het niet goed gaat en vervolgens opknapt dankzij de goede zorgen, dan wordt dat woonzorgcentrum daarvoor financieel afgestraft in plaats van beloond. Een bewoner met een minder zware zorgbehoefte zorgt immers voor minder subsidies. Dat moet op de schop. We moeten nog meer evolueren naar een geïntegreerde en gepersonaliseerde zorg.” Maar ook op vlak van preventie kunnen er zaken beter, meent de secretaris-generaal. “Er wordt nog niet voldoende ingezet op preventieve acties. In ons land gaat slechts 2,2 procent van het gezondheidsbudget naar preventie. Dat is te weinig, zeker omdat we

weten dat het werkt en dat preventieve gezondheidszorg voor een hogere levenskwaliteit zorgt.” “We vragen voorzieningen vaak om te ontschotten maar doen dat als beleid nog te weinig. Mede daarom kijk ik erg uit naar de fusie. Wij moeten immers het goede voorbeeld geven, een betere doorstroming creëren en van de vele hokjes een open ruimte te maken”, besluit Karine Moykens.

“Zorg, gezondheid en welzijn kan je niet loskoppelen van elkaar. Niet in een mensenleven, en niet beleidsmatig.”

65


66

voor het aanpakken van mentale problemen In de 25 jaar dat prof. Liesbeth Borgermans als deskundige in geïntegreerde zorg werkzaam is, zag zij geestelijke gezondheid altijd al als een “onmiskenbaar onderdeel van het plaatje”. Dit werd tot haar frustratie niet altijd door iedereen erkend. Tijdens haar carrière, die begon bij diabetes en longziekten, kwam de geleidelijke erkenning dat geestelijke gezondheid is verweven met andere aspecten van de zorg. Als Borgermans het heeft over de rol van zorgintegratie bij de aanpak van geestelijke gezondheidsproblemen zoals depressie en angststoornissen, wijst ze meteen op preventie als de sleutel. Ze legt uit dat preventie al start bij de eerste 1.000 dagen van het leven van een kind. Borgermans spreekt met vuur over de noodzaak van het herkennen van risicovolle situaties en het belang van vroegtijdig ondersteunen als ouders het moeilijk hebben bij de opvoeding. Tijdens ons gesprek schrikt ze er niet voor terug om problemen aan te kaarten of oplossingen aan te dragen - en voor deze vorm van preventie is ze duidelijk over de oplossing: de noodzakelijke brug slaan tussen het sociale en het medische domein, tussen welzijn en zorg. Haar eigen werk spitst zich vooral toe op de daaropvolgende fasen van preventie, de secundaire en tertiaire preventie. Hierbij is het vooral belangrijk om vroegtijdig signalen op te pikken, en naarmate de tijd vordert, de juiste zorg op het juiste moment te verlenen. De uitdagingen daarvan zijn nóg duidelijker geworden in de laatste periode. We bespreken het verwoestende effect dat de pandemie heeft gehad op de geestelijke gezondheid. Borgermans: “Mensen hebben het niet alleen moeilijker gekregen, waardoor het aantal depressies en angststoornissen bijvoorbeeld is toegenomen, maar het is ook een extra belasting voor mensen met bestaande geestelijke gezondheidsproblemen”. Patiënten hebben houvast nodig, zeker als zij kampen

Janssen-Cilag B.V.

met complexe mentale problemen. “Eén van de mogelijke oplossingen is het buddysysteem of zorgbehartiger. Iemand die naast de patiënt staat, hem of haar ondersteunt in het moeilijke proces van het vinden van zorg, maar ook helpt bij het aanreiken van de juiste instrumenten om zich beter te beschermen bij tegenslagen. Verder moeten we ook naar de organisatie van de zorg zelf kijken”. Dit soort interventies zal in de eerste plaats om samenwerking tussen alle betrokken partijen vragen. Op de vraag of andere organisaties zoals farmaceutische bedrijven hierbij een rol kunnen spelen, antwoordt ze bevestigend. Borgermans: “De industrie heeft reeds veel bereikt op het gebied van farmaceutische oplossingen, maar sommige bedrijven gaan nog een stap verder in het verbeteren van de zorg, zeg maar beyond the pill”. Een goed voorbeeld van zo’n samenwerking is het Integrated Depression Care programma. Deze samenwerking tussen de UGent, de Universiteit van Antwerpen en Janssen heeft als doel om de zorg voor mensen in België met een depressie structureel te verbeteren. “De inspiratie voor dit project komt voort uit de gezamenlijke zoektocht naar wat iemand met mentale problemen écht nodig heeft. Kan een zorgbehartiger hen helpen? Wat gebeurt er als zorgverleners nog beter gaan samenwerken? We willen uitzoeken hoe we de verschillende vormen van preventie beter kunnen verankeren in de bestaande zorg”.

©Janssen-Cilag – EM-94528 - Approval date: 04-2022 – vu/er Luc Van Oevelen, Antwerpseweg 15-17, 2340 Beerse

Preventie als sleutel


INMOTION

De Merci box 3.000 verrassingsboxen voor zorgmedewerkers*!

DE SECTOR IN BEWEGING De ‘Kom erbij’-campagne werd op gang getrokken door de sector zelf. Talloze organisaties uit zorg en welzijn namen via een wedstrijd deel aan de danschallenge van Dag van de Zorg. De opdracht was simpel en plezant, want met deze danschallenge riepen we de sector op om massaal op het nummer ‘En dans’ van Clouseau te dansen en ons daarvan het bewijsmateriaal over te maken. De respons was enorm. Muziek en dansinstructiefilmpje met Joke Emmers en de medewerkers van AZ Sint-Blasius werden massaal gedownload en medewerkers uit zorg en welzijn maakten – al dan niet samen met cliënten, patiënten of bewoners – tal van unieke clipjes van de fantastische dansplaat. Dat de zorgprofessionals kunnen bewegen en dansen is duidelijk want zij toonden zich nogmaals bijzonder creatief.

IN DE PRIJZEN Uiteraard verdienen deze ijverige creatievelingen een beloning. Daarom delen we maar liefst drieduizend Merci boxen uit. Echte verrassingsdozen met originele hebbedingen en veel lekkers. Met dank aan alle partners om van deze box iets unieks te maken.

* Merci-boxwedstrijd is enkel voor ingeschreven deelnemers aan Dag van de Zorg. Uiteraard kunnen andere organisaties ook dansen op ‘En dans’! Graag zelfs. De danschallenge loopt nog tot en met Dag van de Zorg op zondag 15 maart.

Met liefde bezorgd door:

Samen met:

Met dank aan:

67


68

ZORG

PARTNER WORDEN? HALLO@INFUUS.BE

De gazet voor de zorgprofessional

MAGAZINE

HET VAKBLAD VOOR LEIDINGGEVENDEN IN DE ZORG

GENT

ESKIMOFABRIEK 05.05.22

Ilsen & Verhulst

Maddis

Lester Williams

Omdat Het Kan Soundsystem ft. Average Rob

TICKETS VIA WWW.NACHTVANDEZORG.COM

Advertentie Axxon


INMOTION

een veerkrachtig hr- en welzijnsbeleid Onderzoek Liantis detecteert toekomstvisie zorgorganisaties De war for talent woedt hevig, zeker in de zorgsector. Maar hoe gaan organisaties daarmee om? En welke actiepunten schuiven ze naar voren? Hr-dienstengroep Liantis onderzoekt en detecteert de belangrijkste tendensen.

“Door elkaar te inspireren, kunnen we elkaar verrijken.”

Liantis ondervroeg 73 uiteenlopende zorgorganisaties, met in totaal ongeveer 10.000 medewerkers, over hun hr-beleid én hoe ze daar in de toekomst verder mee aan de slag willen. Zorgmanager Christoph Lamberts: “Geen enkele organisatie heeft de ‘gouden sleutel’. Door elkaar te inspireren, kunnen we elkaar verrijken!” Hr-adviseur Bieke Huyst onthoudt drie belangrijke tendensen uit het onderzoek. “In de eerste plaats zien we dat 44 procent van de zorgorganisaties het komende jaar extra aandacht zal hebben voor psychosociaal welzijn. Dat blijft dus op de agenda staan.” Christoph ziet dat ook in de praktijk. “We zien héél wat mooie initiatieven, zowel van bijvoorbeeld de Vlaamse Zorg­ambassadeur als van individuele organisaties. Die focus op psychosociaal welzijn zorgt ervoor dat jobs duurzaam blijven én opnieuw aantrekkelijk worden.” Nog opvallend: 46 procent wil verder werken aan hun interne employer branding. “De sector is vanzelfsprekend mensgericht”, vertelt Christoph. “Maar toch zien we dat veel organisaties hier zelf actief invulling aan proberen

te geven. Nadenken over de waarden en het DNA die hen onderscheiden, dit uitschrijven, benoemen en omzetten in concrete acties. Zo creëren organisaties trots én betrokkenheid bij hun medewerkers.” Tenslotte zullen digitale platformen de komende jaren steeds belang­ rijker worden. “44 procent zal meer inzetten op digitale leerplatformen en -trajecten. Microlearnings waarbij medewerkers kort en efficiënt informatie opdoen, winnen aan populariteit”, aldus Bieke. De laatste hamvraag: komt het goed met de war for talent in de zorgsector? “Ja, volmondig ja!”, aldus Christoph. “Maar de starre wetgeving maakt het niet altijd makkelijk en zorgt voor drempels. Het beperkt de vinding­ rijkheid van de sector omdat ze zich aan bepaalde regels moet houden. Nochtans zitten we in een sector die vol wil gaan voor evolutie, innovatie en vernieuwing. Waarom ik zo overtuigd ben dat het goed komt? Omdat de sector veerkrachtig is. En omdat ik geloof dat we er door samenwerking, met vereende krachten, zullen raken. Samen werkt!” www.liantis.be

Christoph Lamberts en Bieke Huyst van Liantis

De zorg kiest voor

69


70

Genieten van de zon?

Denk aan je huid! Spreek erover met je huisapotheker Het aantal gevallen van huidkanker stijgt elk jaar. In de meeste gevallen ontstaat huidkanker door overmatige blootstelling aan uv-stralen. In mei zetten de Vlaamse apothekers in op het voorkomen van huidkanker. Om huidkanker te voorkomen is het belangrijk om je huid te beschermen tegen de zon. Niet enkel tijdens het zonnebaden, maar ook tijdens klusjes in de tuin, je wekelijkse loopsessie of dagelijkse wandeling, en dat het hele jaar door. Je huisapotheker geeft je graag advies over hoe je de blootstelling aan uv-stralen kan verminderen. Zo kan je best de zon vermijden tussen 12u en 15u, beschermende kledij dragen (hoedje, zonnebril, t-shirt …), en de juiste én voldoende zonnebescherming aanbrengen. Kies de zonnebescherming die het beste bij je huidtype past, met een voldoende hoge SPF. Om de aangegeven bescherming te garanderen, moet je voldoende product aanbrengen. Je huisapotheker begeleidt je met plezier bij het kiezen van het juiste zonneproduct en het gebruik.

Gaat lezen moeilijk?

Naar gelijkwaardigheid in de zorg

Wie met een medisch probleem geconfronteerd wordt, voelt vaak dat zorgverstrekkers en zorgorganisaties de controle nogal snel van de patiënt overnemen. Doorgaans goed bedoeld, maar voor velen geen aangenaam gevoel. Want wie wil nu niet gewoon blijven doen waar hij of zij zin in heeft?

Geef je oren de kost Wat als je graag boeken, tijdschriften of kranten leest, maar je ogen achteruitgaan? Of als het omslaan van bladzijden moeilijk wordt? Ook dan kan je lezen! l

HET IS JOUW LICHAAM! Plots word je als zorgvrager afhankelijk en verlies je controle. Om dit te voorkomen, moet je als patiënt nauw betrokken worden bij het zorgproces. En goed geïnformeerd en gesterkt worden om samen mee te kunnen beslissen. Dat is je recht, het is immers jouw lichaam.

SAMEN MET U! Uiteindelijk gaat het om een gelijkwaardige relatie zorgvragerzorgverstrekker. En dat is waar de vzw Patient Empowerment naar streeft. Samen met jou. Informeer je op www.patientempowerment.be.

Zorgvrager en zorgverstrekker zetten elke stap samen.

l

l

Bij Luisterpuntbibliotheek kan je terecht voor 50.000 luisterboeken. Romantische en spannende boeken, literaire romans, non-fictie ... Bij Transkript vind je luisterversies van 10 Vlaamse tijdschriften, zoals Plus Magazine en Dag Allemaal. Bij Kamelego kan je de audioversie van 7 Vlaamse kranten beluisteren.

Met de Anderslezen-app beluister je de boeken, magazines en kranten op je tablet of smartphone. Ook zorgvoorzieningen kunnen met deze app aan de slag gaan. Alle info: www.geefjeorendekost.be.


INMOTION

5 CM-Gezondheidspunten en het CM-Zorgverblijf Ter Duinen

openen de deuren voor Dag van de Zorg Op zondag 15 mei openen de CM-Gezondheidspunten van Genk, Kortrijk, Leuven, Mol en Sint-Niklaas hun deuren voor Dag van de Zorg. Ook CM-Zorgverblijf Ter Duinen in Nieuwpoort doet mee.

Het CM-Gezondheidspunt is een ontmoetingsplaats waar mensen ideeën uitwisselen en activiteiten inrichten om de gezondheid en het welzijn in de eigen buurt en gemeente te bevorderen. Wil je graag meer te weten komen over thema’s zoals dementie, slaap, thuiszorg, mantelzorg, verbindende communicatie, mentaal welzijn, ergotherapie, gezondheid, beweging en jouw vrijwilligerstalent, dan ben je in het CM-Gezondheidspunt aan het goede adres.

“In elk CM-Gezondheidspunt kan je deelnemen aan een begeleide gezondheids­ wandeling – schrijf je zeker in op de CM-website.”

Elk van de vijf CM-Gezondheidspunten biedt op zondag 15 mei van 10 tot 17 uur activiteiten aan die vrij toegankelijk zijn. Je maakt er kennis met de CM-gezondheidsconsulenten en de CM-Gezondheidsacademie. Heb je zin om te wandelen? Dat kan met de Gezonde Buurt-wandeling.

CM trakteert iedereen op een hapje en een drankje met de nodige animatie voor groot en klein. Bovendien ontvangen de eerste 100 bezoekers een CM-goodiebag.

Daarnaast kun je je inschrijven voor een aantal infosessies en workshops die per locatie verschillen. Ontdek het dagprogramma in jouw regio en schrijf je in op www.cm.be/dagvandezorg.

In CM-Zorgverblijf Ter Duinen kun je dan weer terecht om op een interactieve wijze kennis maken met het centrum. Samana is aanwezig om je info te verschaffen over individuele en groepsvakanties in Ter Duinen.

71


72


INMOTION

Preventie voorop met

hulplijnen

De coronaperiode leerde ons dat blijven praten heel belangrijk is. Voel je je slecht in je vel of mis je een vertrouwd gesprek? Praat dan anoniem met een hulpverlener van een van de onderstaande hulplijnen.

CHAT www.tele-onthaal.be Elke avond 18.00 - 23.00 Wo & Zo 15.00 - 23.00

CHAT www.1712.be Ma tot Do 17.00 - 19.00

CHAT www.zelfmoord1813.be Elke avond 18.30 - 22.00

CHAT www.druglijn.be Ma tot Vr 12.00 - 18.00

BEL 106 24/7 bereikbaar

BEL 1712 Ma tot Vr

BEL 1813 24/7 bereikbaar

BEL 078 15 10 20 Ma tot Vr 10.00 - 20.00

CHAT www.stopitnow.be Di 15.00 - 19.00 Wo 09.30 - 12.30 Vr 12.00 - 15.00

CHAT www.lumi.be Ma/Wo/Do 18.30 - 21.30

BEL 0800 200 50 Di 15.00 - 19.00

BEL 0800 99 533 Ma/Wo/Do

CHAT www.awel.be Ma tot Za 17.00 - 22.00 BEL 102 Ma tot Za

16.00 - 22.00

09.00 - 17.00

CHAT www.nupraatikerover.be Ma/Di/Do/Vr 19.00 - 22.00 Wo 14.00 - 22.00

CHAT www.clbchat.be Ma/Di/Do 17.00 - 21.00 Wo 14.00 - 21.00

CHAT www.caw.be Ma tot Vr 13.00 - 17.00 BEL 0800 13 500 9.00 - 17.00

CHAT www.caw.be/jac Ma tot Vr 13.00 - 19.00

CHAT www.tabakstop.be

BEL nummer per regio 9.00 - 17.00

BEL 0800 111 00 Werkdagen 15.00 - 19.00

73


74

VACATURES


VACATURES

iedereen is i-mens i-mens is er in elke fase van het leven. Van voor tot na de geboorte, bij opvang van jong en oud, bij verpleging en verzorging, bij hulp in huis. Kortom, voor alle thuiszorg, woonzorg en kinderzorg. Op 15 mei, Dag van de Zorg, zetten we onze deuren open. Bekijk welke locaties je kan bezoeken en welke workshops je kan volgen op www.i-mens.be/dagvandezorg.

i-mens_DagvandeZorg2022_125x190.indd 1

17/03/2022 13:12:51

75


76

VACATURES MAYERHOF

WOONZORGCENTRUM & LUXE ASSISTENTIEWONINGEN

ZONDER ZORGEN DE TOEKOMST IN

een moment van vreugde verdrijft honderd zorgen DANK AAN ALLE COLLEGA’S

WORD JIJ ONZE NIEUWE COLLEGA? scan de QR-code of surf naar www.mayerhof.be


VACATURES JOUW TALENT, ONZE ZORG

SAMEN MET JOU EEN ZORGLENGTE VOOROP!

WE ZOEKEN

VERPLEEGKUNDIGEN O.A. VOOR: medische beeldvorming orthopedie geriatrie cardiologie / vaatheelkunde / endocrinologie mobiele ploeg

Meer info: sollicitatie@azsintblasius.be 052 25 24 24 www.azsintblasius.be/werken-bij-ons

HOOFDVERPLEEGKUNDIGE VOOR: centrale sterilisatie Ontdek al onze vacatures op onze jobsite!

Bij Ferm maak je als werknemer écht het verschil. Je bent er voor mensen in elke fase van hun leven. Versterk Ferm met jouw talent als ■

Welkom bij Ferm. Ontdek de job die echt bij jou past.

Verzorgende Kraamverzorgende Onthaalouder Kinderbegeleider Huishoudhulp Administratieve of gespecialiseerde kracht Coach of coördinator ...

“De lach van de mama, daar doe ik het voor” Marielle, kraamverzorgende bij Ferm Thuiszorg.

Word jij onze enthousiaste collega? Neem een kijkje bij onze vacatures. Ook andere profielen, jobstudenten, vrijwilligers en stagiairs zijn welkom! SamenFerm.be/jobs

Adv_Werving_personeel_190x125.indd 1

8/03/2022 14:26

77


78

VACATURES

Thuisverpleegkundige

Zorgkundige IT-medewerker

Adjunct zorgkwaliteit

Referentieverpleegkundige palliatieve zorg

ONZE AANPAK JOUW STIJL Bij het Wit-Gele Kruis bied je kwalitatieve zorg aan bij mensen thuis. Daarbij reken je op je skills, creativiteit en op collega’s die je elke dag ondersteunen. We brachten 5 van onze medewerkers samen in 1 huis. Onbekenden voor elkaar, maar toch een team. Bekijk hun verhaal en maak kennis met onze aanpak en alle voordelen.

Solliciteer op jouwstijl.be


VACATURES

Zorg jij graag voor mensen? Dan zorgen wij voor je opleiding.

Ontdek onze jobs en opleidingen naar werk op vdab.be/zorg Bezoek onze virtuele opleidingsbeurs op 19 mei via vdab.be/opleidingsbeurs

79


VACATURES

Stijn en Tinne zoeken jou! Werken in een ziekenhuis waar hartelijkheid hand in hand gaat met professionaliteit, waar we aandacht hebben voor ieders persoonlijke groei en waar we gaan voor een goede work-life balans: dàt is werken in Imelda. Als extra troef krijg je er onze prachtige groene omgeving bij! Om ons team verpleegkundigen te versterken, zijn we op zoek naar enthousiaste collega’s. Ben jij een gediplomeerde verpleegkundige, op zoek naar een eerste job of zoekend naar een nieuwe uitdaging? Laat dan zeker van je horen!

Continu bijleren en meewerken aan de vooruitgang van elke patiënt.

Heelkunde 2

80

“Imelda is één grote familie waarin je de ruimte krijgt om te groeien en jezelf bij te scholen. Zo goed als iedereen kent iedereen binnen ons ziekenhuis!” - Stijn-

“Het is vaak hard werken op onze dienst, maar de gemoedelijke sfeer onder de collega’s én de artsen zorgt dat je met plezier komt werken.”

Cathlab

Je combineert een technische achtergrond met een warm hart voor je patiënten.

- TinneBekijk al onze vacatures op www.werkenbijimelda.be Volg ons op

en

Imelda omringt je met zorg


VACATURES

81


82

Gerust in je vertrouwde omgeving. Met een traplift van Comfortlift kies je voor een veilige oplossing die bovendien gemakkelijk is in gebruik en op maat van jouw specifieke situatie en woning. Je kiest voor een kwalitatieve traplift, en vooral: je wint je onafhankelijkheid terug. Op die manier biedt Comfortlift ook gemoedsrust… niet alleen voor jou, maar ook voor je kinderen en kleinkinderen.

Bel voor gratis prijsofferte

0800 20 950 comfortlift.be


INMOTION

Untitled-1 1

01/04/2022 14:40

83


De Gendt Advocaten is dé specialist voor artsen, ziekenhuizen & woonzorgcentra in publieke sector en non-profit sector

NI

W U E

KLOKKENLUIDERS

Is uw organisatie reeds in orde met de nieuwe regels?

www.whistleblowernotification.be


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.