Page 1

GOED OM TE WETEN


Pont Alexandre III 04-5 Parijs.indd 4

3/07/12 11:53


PARIS

Stad van cultuur, couture en cuiSine Stad van Chanel, Piaf en Molière. Stad van kunstenaars, van de cancan, van glitter en champagne, van onvergetelijke nachten. Stad van kleine ‘restaurants de quartier, sympas et pas chers’. Stad van de Eiffeltoren, Montmartre en de Sacré-Coeur, Notre-Dame, het Grand Louvre, de Champs-Elysées, het Musée d’Orsay, La Défense en La Villette - het Parijs van de toekomst -, en de romantische Marais ... Parijs is één groot feest voor de zinnen, in alle seizoenen ! Suivez le guide ...

zeker doen · De Eiffeltoren en de Champs-Elysées, ‘la plus belle avenue du monde’. · De boeiende wereld van La Villette, de futuristische stad van Wetenschap, Industrie en Muziek. · De Place des Vosges waar Victor Hugo woonde en het Picasso Museum in de Marais, het oude, romantische Parijs met zijn ‘hôtels particuliers’. · De modernistische kubuspoort La Grande Arche, sluitstuk van de torenwijk La Défense. · De kathedraal Notre-Dame waar Napoleon zichzelf tot keizer kroonde. · Musea: het Louvre: de glazen piramide van Pei is misschien een nóg grotere blikvanger dan de Mona Lisa, het Centre Pompidou (Beaubourg), toonaangevend voor moderne kunst, het Musée d’Orsay (Monet, Degas, Renoir ...). Het gebouw is mogelijk nog fraaier dan de collectie. · Opera en ballet in de Opéra Garnier (1875) met schitterende koepel van Chagall en in de Opéra Bastille (1990). · Parijs anders bekeken: het idyllische Musée de la Vie Romantique, de Catacomben en Père Lachaise, laatste rustplaats van vele beroemdheden. · ‘Lèche-vitrines’ bij Dior & co in de Faubourg Saint-Honoré en de avenue Montaigne … of les puces (de vlooienmarkten) afschuimen (Porte de Vanves, Porte de Clignancourt, …). · Cliché, maar nog altijd populair: het Quartier Latin en Montmartre, wijk van kunstenaars en bohemiens, met de Sacré-Coeur Basiliek. Kosmopolitisch: Bastille. Poëtisch: het 19de-eeuwse Canal Saint-Martin. Nostalgisch: Belleville, geboorteplaats van Edith Piaf. · De Pont Alexandre III is de mooiste brug met fraaie straatlantaarns, de Pont Neuf is de oudste. · Bij een café-crème op een terrascafé ziet u de hele wereld passeren. · Bistro’s zijn meestal degelijke eetadresjes. Wie in of ‘branché’ wil zijn, eet in een winkel of een museum. En als u geld genoeg hebt, eet u in een sterrenrestaurant, van Alain Ducasse b.v.

5

04-5 Parijs.indd 5

3/07/12 11:53


AcadĂŠmie Nationale de Musique 06-7-Parijs.indd 6

3/07/12 11:52


UW VOORDEEL SLIMME BUITENKANSJES

KINDEREN WELKOM

Mag het ietsje méér zijn ? We hebben voor u een aantal voordelen weten te bedingen bij de hoteliers, zoals bijvoorbeeld een gratis extra nacht; in heel wat hotels is de derde of de vierde nacht gratis in bepaalde periodes. Dit maakt een aanzienlijk verschil in uw portemonnee. U bespaart flink op uw budget en haalt méér uit uw citytrip. Kijk en vergelijk, én doe er uw voordeel mee ! De voordelen hebben we bij elke hotelbeschrijving voor u handig samengevat in een apart okerkleurig blokje onder de noemer UW VOORDEEL. U zal in deze brochure in hoofdzaak volgende voordelen terugvinden:

De kortingen gelden wanneer het kind de kamer deelt · met beide ouders (of 2 volbetalende personen) · met een alleenreizende ouder (of 1 volbetalende persoon). Vaak vervalt dan de toeslag voor een éénpersoonskamer en betaalt de volwassene de prijs in een tweepersoonskamer. De leeftijd van het kind is die bij aanvang van de reis, niet op het moment van reservering. De hotelier kan het identiteitsbewijs van het kind vragen en op grond hiervan de korting weigeren. Het kind krijgt meestal een plooibed of sofabed. Familievoordeel Korting voor 2 kinderen in een aparte kamer. Beide ouders boeken bij ons een kamer in hetzelfde hotel voor dezelfde periode. Ontbijt De gratis overnachting voor kinderen slaat enkel en alleen op het logement en niet op het ontbijt. Wanneer het kind een ontbijt neemt, dient u dit ter plaatse te betalen, tenzij bij de hotelbeschrijving vermeld wordt ‘inclusief ontbijt’. Kinderbedje Ter plaatse te betalen, tenzij anders vermeld (meestal 0 t/m 2 jaar, afhankelijk van het hotel). Max. 1 bedje per kamer.

GRATIS NACHTEN We bieden u gratis nachten aan omdat we dit zo konden bedingen bij de hotelier. In het voorbeeld van 2+1 betaalt u 2 nachten en u krijgt er 1 bovenop, zodat uw verblijf in het totaal 3 nachten duurt.

GRATIS

DE SPELREGELS · De gratis nachten worden vooraf via uw reisagentschap geboekt. De gratis nacht moet steeds aansluiten op de betalende nachten. In het voorbeeld van 2+1 wordt een verblijf van 3 nachten gereserveerd en is de derde nacht gratis. · De volledige verblijfsduur (aankomst- en vertrekdatum) valt binnen de opgegeven periode. · De gratis nacht of de nacht met korting is steeds de goedkoopste nacht binnen de opgegeven periode. · U verblijft de volledige duur in hetzelfde type kamer en met hetzelfde aantal personen. · U geniet in vele hotels meermaals van het voordeel van 1 gratis nacht: b.v. 2+1, 4+2, 6+3. · Het voordeel geldt op de basisprijs en niet op eventuele toeslagen. · De voordelen zijn niet onderling cumuleerbaar (tenzij anders vermeld). · De voordelen zijn een enkele keer niet cumuleerbaar met de bonus (zie de hotelbeschrijving).

GEEN TOESLAG ÉÉNPERSOONSKAMER

Als u alleen logeert in een kamer, dan betaalt u hiervoor een duurdere prijs. Bepaalde hotels rekenen evenwel geen toeslag aan: de prijs in een éénpersoonskamer is gelijk aan die in een tweepersoonskamer.

GRATIS 1 kind overnacht gratis 2 kinderen overnachten gratis

VOORDEELPAKKETTEN U bezoekt een stad voor het eerst ? Het aanbod kan soms overweldigend zijn. Of u verkiest dat vooraf een en ander voor u vastgelegd wordt ? Kies dan voor een van onze pakketjes, die aangeboden worden tegen een scherpe prijs. We reiken u een aantal suggesties aan. Dus kijk uit naar onze speciale arrangementen tegen superaantrekkelijke voordeelprijzen. Enkele thema’s: ontdekking, cultuur, romantisch, ... U vindt ze op de hotelbladzijden (22-61). · De samenstelling van deze voordeelpakketten kan niet worden gewijzigd · Deze voordeelpakketten zijn niet cumuleerbaar met de overige voordelen vermeld bij de hotelbeschrijving · Annulering: de annuleringsvoorwaarden die u achteraan in de brochure vindt, gelden individueel voor elk element van het arrangement

55+/60+ Bepaalde hotels bieden voordelen aan voor elke persoon die 55 jaar, 60 jaar of ouder is bij aanvang van de reis (gratis nacht, korting, ...). Om van dit voordeel te genieten dient u bij reservering uw leeftijd op te geven. Het seniorenvoordeel is meestal niet cumuleerbaar met de overige voordelen (tenzij anders vermeld).

JONGGEHUWDEN Diverse hotels bieden een extraatje voor jonggehuwden: champagne, bloemen, upgrade naar een duurder kamertype ... Zie de rubriek ‘Bonus’ bij de hotelbeschrijving. Bij reservering te vermelden, geldig tot max. 3 maanden na het huwelijk.

REIS VOORDELIG EN ECOLOGISCH EN BETAAL MET ECOCHEQUES

ANDERE VOORDELEN

Transeurope aanvaardt EcoCheque (Accor Services/ Edenred) en Eco Pass (Sodexo) als betaalmiddel voor pakketreizen hotel + trein

Bijvoorbeeld een welkomstdrankje (met of zonder alcohol), een fles wijn op de kamer, ... Zie de rubriek ‘Bonus’ bij de hotelbeschrijving.

Max. € 500 per reiziger (enkel geldig voor de Belgische markt)

7

06-7-Parijs.indd 7

3/07/12 11:52


GOED OM TE WETEN

HOTELS Authentiek logeren in het hart van de stad: charmante adresjes met nét dat ietsje méér karakter, sfeer, gastvrijheid ... en aantrekkelijk geprijsd. Ons hotelaanbod omhelst meerdere juweeltjes. Als het iets méér mag zijn, kiest u een hotel met het PRESTIGE label. Maar ook de prijsbewuste reiziger - voor wie de prijs primeert op charme - zal in deze brochure zijn gading vinden: kijk uit naar het label BUDGET . Onze hotels liggen héél centraal en stralen de charme en de eigenheid uit van de stad die u straks bezoekt. Elk hotel werd persoonlijk gecontroleerd volgens strenge normen inzake ligging, netheid, service en onthaal. We garanderen de beste verhouding prijs/kwaliteit - van eenvoudig tot luxe. En zelfs vlak voor afreis hebben we nagenoeg steeds een kamer voor u. · Accurate beschrijvingen en realistische verwachtingen: als we niet expliciet vermelden dat er b.v. een bar of airconditioning aanwezig is, of dat huisdieren toegelaten zijn, dan is dit niet het geval. Hetzelfde geldt voor de diensten en de toegang tot de vermelde ruimtes (b.v. fitnessruimte): die zijn slechts gratis als we dit expliciet vermelden. · Aankomst vanaf 15 uur. Op de dag van vertrek dient u de kamer tussen 10 en 12 uur te verlaten, naargelang het hotel. · In de meeste hotels bepaalt u zelf de duur van uw verblijf en is de aankomstdag vrij. Sommige hoteliers eisen evenwel een minimumverblijf (b.v. min. 2 nachten op zaterdag). · Uw kamer: de eerlijkheid gebiedt ons op te merken dat hotelkamers in een stadshotel veelal klein zijn in vergelijking met een strandhotel b.v., en soms eens kunnen uitkijken op een blinde muur of op de daken van de stad. Dit is noodgedwongen zo in grootsteden als Parijs waar woonruimte schaars is en zelfs voor een klein appartement al een astronomisch bedrag moet worden neergeteld. Zelfs als u een toeslag hebt betaald voor zicht op het park bijvoorbeeld, dan moet u soms genoegen nemen met een eerder beperkt uitzicht. · Tweepersoonskamers: meestal met 2 éénpersoonsbedden. Verkiest u een tweepersoonsbed, gelieve dit op te geven. · Eénpersoonskamers: kleiner en soms wat minder comfortabel. Bovendien vrij duur, gezien slechts beperkt voorhanden. Sommige hotels bieden evenwel een tweepersoonskamer aan voor bezetting door 1 persoon. Dit wordt in de hotelbeschrijving aangegeven met ‘tweepersoonskamer voor alleengebruik’. In sommige hotels betaalt u geen toeslag voor een éénpersoonskamer (zie Uw voordeel). · Extra bed 3/4: tweepersoonskamers met 1 of 2 extra plooi- of sofabedden, dus beperkt qua ruimte voor 3/4 personen, alsook qua comfort en privacy, vandaar iets goedkoper. · Ter plaatse te betalen: het betreft hier facultatieve diensten zoals kinderbedje, parking, huisdieren, ... Als u hiervan gebruik wil maken, dan dient u dit bij reservering op te geven. Parking kan evenwel nooit bevestigd worden (volgens beschikbaarheid). De in de brochure vermelde prijzen zijn enkel richtprijzen. · Huisdieren: enkel toegelaten in de hotels waar dit expliciet vermeld wordt (rubriek Bijzonderheden) en steeds op aanvraag (bij reservering op te geven). Niet toegelaten in de bar, restaurant, ... De opgegeven richtprijzen kunnen wijzigen in de loop van het seizoen, zonder dat de hotelier ons hiervan verwittigt. Of de hotelier kan alsnog beslissen de huisdieren niet langer (gratis) toe te laten. Zorg voor een inentingsbewijs tegen hondsdolheid en een Europees paspoort. · Pay-tv: betalend filmkanaal via het televisietoestel op de kamer. Ook internet, WiFi (draadloos internet), playstation en andere spelconsoles zijn betalend, tenzij anders vermeld. · Satelliettelevisie betekent niet noodzakelijk nederlandstalige zenders, wel buitenlandse zenders. · Zwembad: openluchtzwembaden zijn meestal slechts enkele maanden van het jaar open, naargelang de weersomstandigheden. Een onderhoudsbeurt of een technisch probleem kunnen bovendien het openstellen van zowel binnenzwembad als buitenzwembad verhinderen.

68

· Airconditioning en verwarming: soms individueel, soms centraal gestuurd. En soms beperkt tot bepaalde maanden van het jaar of tot enkele uren per dag. In bepaalde oudere hotels kan de airconditioning helaas nogal luidruchtig zijn. · Wellnesscentra: meestal niet toegankelijk voor kinderen. · Waardevolle voorwerpen: huur een hotelkluisje. · De prijzen zijn per persoon, per nacht, inclusief ontbijt, een stadsplan, een gidsje met leuke tips, de btw op basis van de gekende aanslagvoeten en meestal de verblijfstaks. · We hebben gepoogd zo objectief mogelijk een algemene beoordeling te geven van elk hotel. We zijn hiervoor uitgegaan van de indrukken door ons opgedaan tijdens ons inspectiebezoek, voorafgaand aan de publicatie van de brochure. Dit is onze persoonlijke mening. Het kan dus gebeuren dat u dit anders ervaart, omdat het hier om een momentopname gaat. · Speciale wensen: u verkiest b.v. kamers naast mekaar of kamers op een lage verdieping, dan kunt u dit bij reservering vermelden. We geven uw wensen door aan de hotelier, die hiermee in de mate van het mogelijke rekening zal houden, maar we kunnen u dit geenszins garanderen. Wanneer uw wens een noodzaak is voor het welslagen van uw reis, dan wordt het een essentie. Dit moet bij reservering uitdrukkelijk opgegeven worden - voor elke essentieaanvraag zal een meerprijs van € 15.- worden aangerekend. · De Fransen hechten niet zoveel waarde aan het ontbijt. Het ontbijt dat aan tafel geserveerd wordt beperkt zich meestal tot koffie/thee, broodjes, jam en soms nog een glaasje fruitsap. De meeste hotels bieden evenwel tegenwoordig een ontbijt aan in buffetvorm. Continentaal buffet betekent dat de keuze zeer summier is, gelijkaardig aan het ontbijt met bediening aan tafel. De meeste ontbijtbuffetten bieden evenwel méér keuze en variëren, naargelang de categorie van hotel, van vrij beperkt (enkel koude gerechten) tot copieus (warme en koude gerechten; men spreekt dan van een Amerikaans buffet).

ONZE HOTELKEUZE

Het comfortniveau van de hotels duiden we aan met Hsymbolen. Het betreft hier onze persoonlijke beoordeling die kan afwijken van de officiële sterrenclassificatie. De normen verschillen van land tot land en kunnen afwijken van de criteria die in eigen land gelden. Bovendien lopen in Frankrijk de overheidstaksen, opgelegd overeenkomstig het aantal sterren, heel hoog op. Sommige hotels opteren daarom bewust voor een ster minder. Hotels die binnen hun categorie extra service en comfort bieden, krijgen van ons een extra (H). H HH HHH

HHHH

HHHHH

Budgethotels met nette kamers, enkel met wastafel - strikt basiscomfort Pretentieloze, zeer eenvoudige hotels, meestal met eigen badkamer Middenklasse hotels met goed ingerichte kamers en goede service. Meestal een bar, restaurant ... Eersteklasse hotels met vele faciliteiten, comfortabele kamers en een zeer goede service Topklasse hotels die zich onderscheiden door hun kwaliteit, sfeer en inrichting Max. € 50 Authentiek en intiem Elegant en bijzonder Trendy en innoverend Logeren in stijl Echt een aanrader. Hotels die onze persoonlijke voorkeur genieten

www.transeurope.com

68-69-parijs.indd 68

3/07/12 11:41


OOK VOOR LATE BESLISSERS

TOPDATA

Onverwacht een paar snipperdagen vrij ? Plots zin om er eens uit te vliegen of iemand te verrassen ? In principe kunt u tot enkele uren voor vertrek boeken.

Bijvoorbeeld Nieuwjaar, Pasen, ... en beurzen. Er dreigt dan een chaotisch tekort aan kamers, wat zich vertaalt in de prijzen. Het kan derhalve gebeuren dat in deze periodes onze prijs tot 30% hoger ligt dan de officiële hotelprijs. De data werden ons opgegeven door de hotelier per 01/06/12. De hotelier behoudt zich het recht voor deze data te wijzigen. We zullen u informeren via de reisagent indien we dergelijke wijzigingen ontvangen.

GROEPSREIZEN Plannen voor een reis met bedrijf, vereniging, ... ? We werken graag geheel vrijblijvend voor u een interessante offerte uit, op maat, volgens uw budget (in veel hotels reeds vanaf 15 personen). Contacteer uw reisagent.

FORMALITEITEN · De Belgische identiteitskaart volstaat. Kinderen onder de 12 jaar moeten een Kids-ID hebben. · Voor reizigers met de Nederlandse nationaliteit is een geldig paspoort vereist. · Reizigers van een andere nationaliteit doen er goed aan bij de bevoegde instanties na te vragen welke formaliteiten zij moeten vervullen. · Autoreizigers: alle info bij uw reisdocumenten (bv. alcoholtester verplicht). · Raadpleeg bij twijfel uw reisagent of de ambassade van het land dat u bezoekt. · Voor meer informatie, verwijzen we naar de website http://diplomatie.belgium.be

FOTO’S De foto’s in deze brochure geven u een waarheidsgetrouwe indruk van uw reisbestemming en uw logement. U dient er evenwel rekening mee te houden dat in veel hotels, gezien hun authentiek karakter, de grootte en/of de inrichting van de kamers kan verschillen. De afgebeelde foto’s zijn slechts ‘voorbeelden’.

GELDIGHEIDSDUUR Wanneer een ticket geldig is voor meerdere dagen, b.v. een metrokaart voor 2 dagen, dan betekent dit gedurende 2 opeenvolgende dagen.

TRANSFER BIJ AANKOMST De transfer vanaf het station naar uw hotel is niet inbegrepen - dit zou de prijs teveel belasten. De meest voor de hand liggende keuze is het openbaar vervoer (metro). U vindt hiertoe alle informatie bij uw reisdocumenten. Bovendien kunt u bij ons een voordeelkaart kopen (Paris Visite) waarmee u onbeperkt gebruik kunt maken van het openbaar vervoer (zie p. 20-21). Een kaart waarmee u bespaart !

VERBLIJFSTAKS Meestal is deze taks, geheven door de lokale autoriteiten, in de reissom inbegrepen. In sommige gevallen dient u die ter plaatse aan de hotelier te betalen. Dit wordt waar mogelijk bij de hotelbeschrijving vermeld, maar de lokale autoriteiten kunnen alsnog in een laat stadium besluiten deze taks in te voeren of te verhogen.

ROKEN IN FRANKRIJK Er geldt een absoluut rookverbod in de horeca en op alle publieke plaatsen. Ook veel hotels zijn volledig rookvrij. Als het voor u belangrijk is in een rokerskamer te verblijven, dan vermeldt u dit bij reservering.

EXCURSIES De excursiemaatschappij behoudt zich het recht voor af te wijken van het voorgestelde programma.

PROBLEMEN TER PLAATSE ? Schakel onmiddellijk de hotelreceptie in en probeer de zaak ter plaatse op te lossen. In de meeste gevallen zal voor een bevredigende oplossing gezorgd worden, terwijl een klachtenbrief achteraf gedane zaken meestal geen keer doet nemen.

VERVOER De prijzen van p. 64-65 zijn uitsluitend geldig voor de Belgische markt.

UW MENING TELT ! Kwaliteit en service zijn onze eerste zorg. Uw reis verdient onze beste aandacht. U kunt meehelpen de kwaliteit van ons product te bewaken door ons uw mening te laten kennen via het online evaluatieformulier.

HOE BEREKENT U DE PRIJS ? De prijzen zijn per persoon, per nacht, in euro, inclusief ontbijt. Een voorbeeld ter illustratie: · U wil van vrijdag 02/11 tot maandag 05/11 in het Hotel Résidence Villiers logeren (beschrijving zie p. 26) met 2 volwassenen en 1 kind van 11 jaar. Dit betekent een verblijf van 4 dagen/3 nachten. · 02/11-05/11 valt in de prijsperiode A 01/11-28/12. · U kiest het kamertype. Om van de kinderkorting te genieten moet uw kind uw kamer delen. Er wordt voor hem een extra bed bijgeplaatst op uw tweepersoonskamer. · U neemt dus de prijs in de eerste kolom: 2 persk.: € 49,20 per persoon per nacht. Deze prijs moet u slechts met 2 vermenigvuldigen, gezien het voordeel ‘2 nachten betalen + 1 nacht gratis’. · Prijs volwassene: € 49,20 x 2 = € 98,40 Prijs kind: 1 kind t/m 11 jaar overnacht gratis op de kamer van de ouders (inclusief ontbijt) (zie beschrijving p. 26) € 0 Totale prijs: € 98,40 x 2 volwassenen + € 0 x 1 kind = € 196,80 · U wil per Thalys of TGV reizen (zie p. 64/65)

32

80* ,

Prijs per persoon per nacht inclusief ontbijt 2 persk. 1 persk. PARV0145 N standaard standaard A 01/11-28/12, 02/01-31/03 49,20 77,70 B 29/12-01/01 58,00 83,00 vanaf

extra bed 3 26,00 26,00

UW VOORDEEL •

2 nachten betalen + 1 nacht gratis (01/11/12-28/12/12, 02/01/13-31/03/13)

GRATIS

69

68-69-parijs.indd 69

3/07/12 11:41


België Algemene reisvoorwAArden Artikel 1 Toepassingsgebied Deze algemene voorwaarden zijn van toepassing op de contracten tot reisorganisatie en reisbemiddeling zoals verstaan onder de Belgische wet van 16 februari 1994 tot regeling van het contract tot reisorganisatie en reisbemiddeling. Artikel 2 Promotie 1. De gegevens in de reisbrochure binden de reisorganisator of de reisbemiddelaar die de brochure hebben uitgegeven, tenzij: a) wijzigingen in deze gegevens duidelijk, schriftelijk en vóór het afsluiten van het contract ter kennis van de reiziger zijn gebracht; de brochure moet daarvan uitdrukkelijk melding maken; b) er zich naderhand wijzigingen voordoen ingevolge een schriftelijk akkoord tussen partijen bij het contract. 2. De reisorganisator en/of reisbemiddelaar kan voor bepaalde of onbepaalde duur het geheel of een gedeelte van zijn reispromotie schrappen. Artikel 3 Informatie vanwege de reisorganisator en/of reisbemiddelaar De reisorganisator en/of reisbemiddelaar zijn verplicht: 1. vóór het sluiten van het contract tot reisorganisatie of tot reisbemiddeling aan de reizigers schriftelijk mede te delen: a) de algemene informatie betreffende paspoorten en visa en de formaliteiten op gebied van gezondheidszorg die voor reis en verblijf noodzakelijk zijn, opdat de reizigers de nodige documenten in orde zouden kunnen brengen. Reizigers van niet-Belgische nationaliteit moeten bij de betrokken ambassade(s) of consulaat(aten) informeren welke administratieve formaliteiten zij moeten vervullen; b) informatie over het aangaan en de inhoud van een annulering- en/ of bijstandsverzekering; c) de algemene en bijzondere voorwaarden van toepassing op de contracten. 2. ten laatste 7 kalenderdagen voor de vertrekdatum, volgende inlichtingen aan de reizigers schriftelijk te verstrekken: a) dienstregelingen en tussenstops en aansluitingen alsook, indien mogelijk, de door de reiziger in te nemen plaats; b) naam, adres, telefoon-, faxnummer en/of e-mailadres van hetzij de plaatselijke vertegenwoordiging van de reisorganisator en/ of -bemiddelaar, hetzij de plaatselijke instanties die de reiziger bij moeilijkheden kunnen helpen, hetzij rechtstreeks de reisbemiddelaar of de reisorganisator; c) voor reizen en verblijven van minderjarigen in het buitenland, de informatie waardoor rechtstreeks contact mogelijk is met het kind of met de persoon die ter plaatse voor diens verblijf verantwoordelijk is. De hierboven vermelde termijn van 7 kalenderdagen is niet van toepassing in geval van laattijdig gesloten contract. Artikel 4 Informatie vanwege de reiziger De reiziger moet de reisorganisator en/of reisbemiddelaar alle nuttige inlichtingen verstrekken die hem uitdrukkelijk gevraagd worden of die redelijkerwijze een invloed kunnen hebben op het goede verloop van de reis. Wanneer de reiziger verkeerde inlichtingen verstrekt en dit tot extra kosten leidt voor de reisorganisator en/of reisbemiddelaar, mogen die kosten in rekening worden gebracht. Artikel 5 Totstandkomen van het contract 1. Bij het boeken van de reis zijn de reisbemiddelaar of -organisator ertoe gehouden een bestelbon aan de reiziger te overhandigen conform de wet. 2. Het contract tot reisorganisatie ontstaat op het ogenblik dat de reiziger, al dan niet via de namens de reisorganisator optredende reisbemiddelaar, van de reisorganisator de schriftelijke bevestiging van de geboekte reis ontvangt. Wijkt de inhoud van de bestelbon af van die van de reisbevestiging of gebeurt de bevestiging niet binnen uiterlijk 21 dagen na de ondertekening van de bestelbon, dan mag de reiziger ervan uitgaan dat de reis niet werd geboekt en heeft de reiziger recht op de onmiddellijke terugbetaling van alle reeds betaalde bedragen. Artikel 6 De prijs 1. De in het contract overeengekomen prijs kan niet worden herzien, tenzij dit uitdrukkelijk in het contract is voorzien samen met de precieze berekeningswijze ervan, en voor zover de herziening het gevolg is van een wijziging in: a) de op de reis toegepaste wisselkoersen en/of b) de vervoerskosten, met inbegrip van de brandstofkosten en/of c) de voor bepaalde diensten verschuldigde heffingen en belastingen. Er moet dan wel aan de voorwaarde worden voldaan dat bedoelde wijzigingen ook aanleiding zullen geven tot een verlaging van de prijs. 2. De in het contract vastgestelde prijs mag in geen geval worden verhoogd binnen de 20 kalenderdagen die de dag van het vertrek voorafgaan. 3. Zo de verhoging 10% van de totaalprijs te boven gaat, kan de reiziger het contract zonder vergoeding verbreken. In dit geval heeft de reiziger recht op onmiddellijke terugbetaling van al de bedragen die hij aan de reisorganisator heeft betaald. Artikel 7 Betaling van de reissom 1. Behalve uitdrukkelijk anders overeengekomen, betaalt de reiziger, bij de ondertekening van de bestelbon, als voorschot, een gedeelte van de globale of totale reissom zoals in de bijzondere reisvoorwaarden bepaald. 2. Indien de reiziger, nadat hij vooraf in gebreke werd gesteld, nalaat het voorschot of de reissom te betalen die van hem wordt geëist, zal de reisorganisator en/of reisbemiddelaar het recht hebben de overeenkomst met de reiziger van rechtswege te beëindigen, met de kosten ten laste van de reiziger.

70-CoverD-2012-13.indd 70

3. Behalve indien op de bestelbon anders wordt overeengekomen, betaalt de reiziger het saldo van de prijs uiterlijk 1 maand vóór de vertrekdatum, en op voorwaarde dat hem vooraf of tezelfdertijd de schriftelijke reisbevestiging en/of reisdocumenten bezorgd worden. Artikel 8 Overdraagbaarheid van de boeking 1. De reiziger kan, vóór de aanvang van de reis, zijn reis overdragen aan een derde, die wel moet voldoen aan alle voorwaarden van het contract tot reisorganisatie. De overdrager dient tijdig vóór het vertrek de reisorganisator en, in voorkomend geval, de reisbemiddelaar, van deze overdracht op de hoogte te brengen. 2. De overdragende reiziger en de overnemer zijn hoofdelijk gehouden tot de betaling van de totale prijs van de reis en de kosten van de overdracht. Artikel 9 Andere wijzigingen door de reiziger Vraagt de reiziger om een andere wijziging, dan mag de reisorganisator en/of de -bemiddelaar alle kosten aanrekenen die daardoor worden veroorzaakt. Artikel 10 Wijziging door de reisorganisator vóór de afreis 1. Indien, vóór de aanvang van de reis, één van de wezenlijke punten van het contract niet kan worden uitgevoerd, dient de reisorganisator de reiziger zo spoedig mogelijk, en in elk geval vóór de afreis, daarvan op de hoogte te brengen en hem in te lichten over de mogelijkheid het contract te verbreken zonder kosten, tenzij hij de door de reisorganisator voorgestelde wijziging aanvaardt. 2. De reiziger dient zo spoedig mogelijk, en in elk geval vóór de afreis, de reisbemiddelaar of reisorganisator van zijn beslissing in kennis te stellen. 3. Zo de reiziger de wijziging aanvaardt, dient er een nieuw contract of een bijvoegsel bij het contract te worden opgesteld waarin de aangebrachte wijzigingen en de invloed daarvan op de prijs worden meegedeeld. 4. Zo de reiziger de wijziging niet aanvaardt, mag hij de toepassing vragen van artikel 11. Artikel 11 Verbreking door de reisorganisator vóór afreis 1. Indien de reisorganisator, vóór de aanvang van de reis, het contract verbreekt wegens een niet aan de reiziger toe te rekenen omstandigheid, heeft de reiziger de keuze tussen: a) ofwel de aanvaarding van een nieuw aanbod van een reis van gelijke of betere kwaliteit, zonder dat hij een supplement dient te betalen: zo de reis die ter vervanging wordt aangeboden van mindere kwaliteit is, moet de reisorganisator het verschil in prijs zo spoedig mogelijk terugbetalen; b) ofwel de terugbetaling, zo spoedig mogelijk, van alle door hem op grond van het contract betaalde bedragen. 2. De reiziger kan eveneens, in voorkomend geval, aanspraak maken op een schadeloosstelling voor het niet-uitvoeren van het contract, tenzij: a) de reisorganisator de reis annuleert omdat het minimum aantal reizigers, voorzien in het contract en nodig voor de uitvoering van de reis, niet werd bereikt en de reiziger, binnen de in het contract voorziene termijn en ten minste 15 kalenderdagen vóór de vertrekdatum hiervan schriftelijk op de hoogte werd gebracht; b) de annulering het gevolg is van overmacht, waaronder overboeken niet is inbegrepen. Onder overmacht wordt verstaan abnormale en onvoorzienbare omstandigheden die onafhankelijk zijn van de wil van diegene die zich erop beroept en waarvan de gevolgen ondanks alle voorzorgsmaatregelen niet konden worden vermeden. Artikel 12 Gehele of gedeeltelijke niet-uitvoering van de reis 1. Indien tijdens de reis blijkt dat een belangrijk deel van de diensten waarop het contract betrekking heeft, niet zal kunnen worden uitgevoerd, neemt de reisorganisator alle nodige maatregelen om de reiziger passende en kosteloze alternatieven aan te bieden met het oog op de voortzetting van de reis. 2. Zo er een verschil is tussen de voorgenomen en de daadwerkelijk verleende diensten, stelt hij de reiziger schadeloos ten belope van dit verschil. 3. Indien dergelijke regeling onmogelijk blijkt of indien de reiziger deze alternatieven om deugdelijke redenen niet aanvaardt, moet de reisorganisator hem een gelijkwaardig vervoermiddel ter beschikking stellen dat hem terugbrengt naar de plaats van het vertrek, en, in voorkomend geval, de reiziger schadeloos stellen. Artikel 13 Verbreking door de reiziger De reiziger kan te allen tijde het contract geheel of gedeeltelijk verbreken. Indien de reiziger het contract verbreekt wegens een aan hem toe te rekenen omstandigheid, vergoedt hij de schade die de reisorganisator en/of -bemiddelaar lijden ten gevolge van de verbreking. De schadevergoeding kan forfaitair bepaald worden in de bijzondere voorwaarden of in het reisprogramma, maar mag ten hoogste éénmaal de prijs van de reis bedragen. Artikel 14 Aansprakelijkheid van de reisorganisator 1. De reisorganisator is aansprakelijk voor de goede uitvoering van het contract, overeenkomstig de verwachtingen die de reiziger op grond van de bepalingen van het contract tot reisorganisatie redelijkerwijs mag hebben, en voor de uit het contract voortvloeiende verplichtingen, ongeacht of deze verplichtingen zijn uit te voeren door hem zelf dan wel door andere verstrekkers van diensten en zulks onverminderd het recht van de reisorganisator om deze andere verstrekkers van diensten aan te spreken. 2. De reisorganisator is voor de daden van nalatigheid van zijn aangestelden en vertegenwoordigers, handelend in de uitoefening van hun functie, evenzeer aansprakelijk als voor zijn eigen daden en nalatigheden. 3. Indien een internationaal verdrag van toepassing is op een in het contract tot reisorganisatie inbegrepen dienst, wordt de aansprakelijkheid van de reisorganisator overeenkomstig dat verdrag uitgesloten of beperkt.

3/07/12 11:40


verzekeringen België 4. Voor zover de reisorganisator niet zelf de in het reiscontract voorziene diensten verleent, wordt zijn aansprakelijkheid voor stoffelijke schade en de vergoeding van de derving van het reisgenot samen beperkt tot tweemaal de reissom. 5. Voor het overige zijn de artikelen 18 en 19 van de wet van 16 februari 1994 van toepassing. Artikel 15 Aansprakelijkheid van de reiziger De reiziger is aansprakelijk voor de schade die de reisorganisator en/of -bemiddelaar, hun aangestelden en/of hun vertegenwoordigers door zijn fout oplopen, of wanneer hij zijn contractuele verplichtingen niet is nagekomen. De fout wordt volgens het normale gedrag van een reiziger beoordeeld. Artikel 16 Klachtenregeling 1. Vóór de afreis: Indien de reiziger een klacht heeft voor de afreis moet hij deze zo snel mogelijk per aangetekend schrijven of tegen ontvangstbewijs indienen bij de reisbemiddelaar en/of reisorganisator. 2. Tijdens de reis: Klachten tijdens de uitvoering van het contract moet de reiziger zo spoedig mogelijk ter plaatse, op een gepaste en bewijskrachtige manier, melden, zodat naar een oplossing kan worden gezocht. Daarvoor moet hij zich - in deze volgorde - wenden tot een vertegenwoordiger van de reisorganisator, of een vertegenwoordiger van de reisbemiddelaar of rechtstreeks tot de reisbemiddelaar, of ten slotte rechtstreeks tot de reisorganisator. 3. Na de reis: Werd een klacht ter plaatse niet bevredigend opgelost of kon de reiziger onmogelijk ter plaatse een klacht formuleren, dan moet hij uiterlijk één maand na het einde van de reisovereenkomst bij de reisbemiddelaar of anders bij de reisorganisator per aangetekend schrijven of tegen ontvangstbewijs een klacht indienen. Artikel 17 Verzoeningsprocedure 1. Ingeval van betwisting moeten de partijen eerst onderling een minnelijke regeling nastreven. 2. Mislukt deze poging tot minnelijke regeling binnen een termijn van 1 tot 3 maanden, dan kan elk van de betrokken partijen aan het secretariaat van de Cel Verzoening van de vzw Geschillencommissie Reizen vragen om een verzoeningsprocedure op te starten. Alle partijen dienen ermee in te stemmen. 3. Hiertoe zal het secretariaat aan de partijen een informatiebrochure, een verzoeningsreglement en een ‘overeenkomst tot verzoening’ bezorgen. Zodra de betrokken partijen deze overeenkomst (gezamenlijk of afzonderlijk) hebben ingevuld en ondertekend, en zodra elke partij een bedrag van € 50.- heeft betaald, zal de verzoeningsprocedure opgestart worden. 4. Overeenkomstig de in het reglement beschreven eenvoudige procedure, zal een onpartijdige verzoener daarna contact opnemen met de partijen teneinde een billijke verzoening tussen de partijen na te streven. 5. Het eventueel bereikte akkoord zal in een bindende schriftelijke overeenkomst vastgelegd worden. Secretariaat van de ‘Cel verzoening’: Koning Albert II laan 16, 1000 Brussel e-mail: verzoening.gr@skynet.be telefoon: 02/206.52.38 - fax: 02/206.57.74 Artikel 18 Arbitrage of rechtbank 1. Wordt geen verzoeningsprocedure ingesteld of mislukt deze, dan heeft de eisende partij in principe de keuze tussen een procedure voor de gewone rechtbank of een arbitrageprocedure voor de Geschillencommissie Reizen. 2. Voor de geëiste bedragen vanaf € 1250 kan elke verwerende partij via aangetekende brief aan de eiser een arbitrageprocedure weigeren. Zij beschikt hiervoor over een termijn van 10 kalenderdagen na ontvangst van de aangetekende brief waarin wordt aangegeven dat een dossier met een vordering vanaf € 1250 werd geopend bij de Geschillencommissie Reizen. Onder de € 1250 bestaat de mogelijkheid om de arbitrageprocedure te weigeren enkel open voor de reiziger. 3. Deze arbitrageprocedure wordt geregeld door een geschillenreglement, en kan slechts worden opgestart nadat binnen een periode van 4 maanden volgend op het (voorziene) einde van de reis (of eventueel vanaf de prestatie die aanleiding gaf tot het geschil) geen minnelijke regeling kon worden bereikt. Geschillen m.b.t. lichamelijke letsels kunnen enkel door de rechtbanken beslecht worden. 4. Het paritair samengesteld arbitraal college doet, overeenkomstig het geschillenreglement, op een bindende en definitieve wijze uitspraak over het reisgeschil. Hiertegen is geen beroep mogelijk. Secretariaat van het arbitraal college, en algemeen secretariaat van de Geschillencommissie Reizen: Koning Albert II laan 16, 1000 Brussel e-mail: clv.gr@skynet.be telefoon: 02/206 52 37 (9u tot 12u) - fax: 02/206 57 74

ASSURANCES VOYAGES PROTECTIONS

PROTECTIONS REISVERZEKERINGEN En voyage, de petits accidents deviennent vite

de grandes catastrophes. Evitez-donc de partir Kleine ongelukjes zijn op reis snel grote drama’s. sans protection! Vertrek dus niet zonder bescherming! Vous u nede pouvez pas partir? Nous vous rembourIndien reis niet haalt betalen wij u de sons les frais. kosten terug. Souscrivez votre assurance lors de la réservation Sluit de verzekering af bij de reservatie van uw de votre voyage. reis. GARANTIES A. ANNULATION WAARBORGEN Frais d’annulation ou de modification jusqu’à € 10.000

franchise en cas d’annulation s’élève à € 25 par A.LaANNULERING

personneof avec un maximum detot € 50 par dossier. Annulatiewijzigingskosten € 10.000 - Maladie,bij accident ou décès du partenaire, Vrijstelling annulering vande € l’assuré, 25 per persoon beperkt de la famille jusqu’au 2ème degré, de tot €d’un 50 membre per dossier l’hôte,ongeval du remplaçant professionnel d’un compagnon - Ziekte, of overlijden van deou verzekerde, de de voyage partner, een familielid tot in de 2e graad, de gastheer, Couverture en cas de maladie chronique ou de beroepsvervanger of een reisgezel préexistante si médicalement il n’existait aucune Dekking van chronische of reeds bestaande ziekte contre-indication pour l’accomplissement du voyage au indien er medisch gezien geen enkeleettegenindicatie moment de la réservation du voyage de la souscription bestond voord’assurance! het uitvoeren van de reis op het ogenblik du contrat van de boeking van de reis van het afsluiten van de - Complications pendant la én grossesse - Licenciement pour des motifs économiques verzekering! - Examen de repêchage - Verwikkelingen tijdens de zwangerschap - Divorce ou séparation de fait redenen - Ontslag wegens economische … - Herexamen B. ASSISTANCE VOYAGE - Echtscheiding of feitelijke scheiding - …ASSISTANCE PERSONNES - Frais médicaux (franchise de € 25) - illimité

B.- REISBIJSTAND Soins consécutifs suite à un accident à l’étranger jusqu’à € 5.000

BIJSTAND PERSONEN - Rapatriement en cas de maladie, accident ou décès - Medische kosten pour (vrijstelling vanurgentes € 25) - onbeperkt - Retour anticipé des raisons - Nabehandelingskosten ten gevolge vande een reisongeval - Frais de séjour supplémentaires en cas totcatastrophe € 5.000 naturelle, d’épidémie ou de raison médicale bij ziekte, ongeval of overlijden - Repatriëring - Assistance terugkeer familiale à wegens l’étrangerdringende reden - Vervroegde - Fraisverblijfskosten de recherche etbij de natuurramp, sauvetage jusqu’à € 12.500of - Extra epidemie medische CAPITAL redenen ACCIDENT DE VOYAGE - Familiale in het buitenland - Décès €bijstand 7.500 - En cas d’invalidité permanente jusqu’à € 15.000 - Opsporingsen reddingskosten tot € 12.500 BAGAGES 1er RISQUE

KAPITAAL REISONGEVAL - Dégâts, vol ou non-livraison (franchise de € 50) jusqu’à - Overlijden € 1.250 € 7.500 - Bij blijvende invaliditeit € 15.000 - Premiers achats en cas tot d’une livraison tardive (minimum 12 heures) jusqu’à € 250

BAGAGE 1e RISICO VOYAGE DE COMPENSATION - Beschadiging, diefstal en niet-aflevering (vrijstelling En cas de retour anticipé suite à un rapatriement, vous van € 50) tot € 1.250 recevez un bon de valeur à utiliser lors d’un prochain - Eerste aankopen bij laattijdige aflevering (minimum 12 voyage. uur) tot € 250 OPTION ASSISTANCE VEHICULE

Valable en Europe pour des véhicules de maximum 8 ans. COMPENSATIEREIS - Dépannage et remorquage Indien u vroeger moet terugkeren door een repatriëring, - Envoi de waardebon. pièces de rechange krijgt u een - Rapatriement du véhicule et des passagers en cas Daar kan u later opnieuw mee op reis gaan. d’une immobilisation

- Chauffeur de remplacement OPTIE BIJSTAND VOERTUIG Geldig in Europa voor voertuigen van maximum 8 jaar oud. PRIMES - Pechverhelping en sleepdienst A: Annulation: 3,5% - Opsturen van wisselstukken B: Assistance voyage: 2% - Repatriëring van het voertuig en de inzittenden bij A+B: ALL-IN: 4% immobilisatie Option uniquement en complément à la formule - Vervangingschauffeur

assistance voyage ou all-in Assistance véhicule: € 15

PREMIES Protections est un produit assuré par ATV SA (code 1015).

page n’est qu’un résumé A:CetteAnnulering: 3,5%des conditions générales et n’a pas de valeur contractuelle. B: Reisbijstand: 2% En collaboration avec A+B: ALL-IN: 4% Optie uitsluitend te boeken bij reisbijstand of all-in Bijstand voertuig: € 15

Protections is een product verzekerd door ATV NV (code 1015). Deze pagina is slechts een beknopt overzicht van de algemene voorwaarden en heeft geen enkele contractuele waarde. In samenwerking met

70-CoverD-2012-13.indd 71

3/07/12 11:40


België Bijzondere reisvoorwAArden * Aansluitend bij artikel 6 ‘De prijs’ van de Algemene Reisvoorwaarden van de Geschillencommissie Reizen, geldt dat de prijzen zijn berekend op basis van de tarieven en wisselkoersen voor het verblijf en de andere diensten in het buitenland gekend over het gemiddelde van de maand juni 2012, daarnaast op de tarieven voor het vervoer die op 1 juni 2012 gekend waren, tenzij anders vermeld bij de desbetreffende bestemming. Gelet op artikel 6 van de Algemene Reisvoorwaarden van de Geschillencommissie Reizen kan de prijs overeenkomstig deze parameters worden herzien. * Het aanbod in deze brochure geldt tot 31/03/13. De reisorganisator houdt zich het recht voor om wijzigingen aan te brengen aan de gegevens vervat in huidige reisbrochure. Conform art. 6 van de wet van 16/02/94 zullen deze wijzigingen in de gegevens van de reisbrochure duidelijk schriftelijk en vóór het afsluiten van het contract ter kennis van de reiziger worden gebracht. In dit verband verwijzen we de reiziger in het bijzonder naar de bepalingen opgenomen onder de rubriek ‘First minute garanties’ (zie hiernaast). * Het in deze brochure aangeboden vervoer kan enkel gereserveerd worden in combinatie met een hotelverblijf, tenzij het gaat om vervoer aan publieke tarieven. In dat geval zien wij ons verplicht om op de publieke tarieven een mark-up toe te passen, die ons in staat moet stellen onze administratiekosten te dekken. * Reserveert u uitsluitend excursies, vervoer of andere extra’s (b.v. een metrokaart of theaterstuk) zonder hotel, dan bedragen de administratiekosten € 10.- per persoon. * Neerleggen van klachten: elke tekortkoming moet zo spoedig mogelijk ter plaatse worden meegedeeld aan de dienstverlener of de vertegenwoordiger van de reisorganisator. Indien deze laatste ter plaatse geen vertegenwoordiging heeft of u het geëigende klachtenformulier niet kan ontvangen, dient u uw klacht rechtstreeks te formuleren aan uw reisbemiddelaar en/ of reisorganisator in België. Zo geeft u de reisorganisator de mogelijkheid om onmiddellijk te zoeken naar een oplossing voor uw probleem. Het niet naleven van deze voorschriften kan een invloed hebben op de bepaling van uw eventuele schadevergoeding. * Voor alle communicatie die betrekking heeft op het reiscontract (bevestiging, wijzigingen, ...) kiest de reiziger adres bij zijn erkende reisagent. * Onverminderd de toepassing van artikel 6 van de wet van 16 februari 1994, zal enkel de door de reisorganisator bevestigde prijs van toepassing zijn. * Het kan voorkomen dat er in de omgeving van uw verblijf bouwactiviteiten plaatsvinden. Meestal gaat het dan om de aanleg van nieuwe wegen en gebouwen. De reisorganisator kan echter niet aansprakelijk gesteld worden voor de daden van derden waarmee hij geen contract heeft. Het spreekt voor zich dat hij u zal informeren over werken waarvan hij op de hoogte is. * Het kan in het laagseizoen, alsook tijdens feestdagen en brugweekends voorkomen dat een aantal faciliteiten, winkels en uitgaansgelegenheden gesloten is en dat minder activiteiten kunnen worden uitgeoefend. * Alhoewel ons prijsniveau van de hotelkamers normaliter onder de officiële kamerprijs ligt, kan het gebeuren dat wanneer de vraag het aanbod ruim overtreft we ons verplicht zien bovenop de officiële kamerprijs een handling fee aan te rekenen tot dekking van de reserveringskosten. Dit blijft echter steeds beperkt tot bepaalde korte periodes (b.v. beursperiodes, topdata, ...), of tot een beperkt aantal sterk overvraagde of kleinschalige hotels. Bovendien kan het gebeuren dat een hotelier uitpakt met een promotietarief met een tijdelijk karakter of een weekendtarief die van toepassing zijn in functie van de beschikbaarheid, waardoor de prijzen ter plaatse kortstondig goedkoper kunnen zijn. * Indien het door u aangevraagd product niet behoort tot ons standaardaanbod, zien we ons verplicht bovenop de officiële prijs een handling fee (€ 10.-/hotel) aan te rekenen tot dekking van de reserveringskosten. * De beschrijvingen, de informatie, de richtprijzen (bijvoorbeeld voor publieke parkings, hotelparkings en het openbaar vervoer) en het beeldmateriaal in de brochure worden u ter goeder trouw verstrekt op basis van de gegevens waarover wij beschikten in het voorjaar 2012. Voorschot Het voorschot bedoeld in artikel 7 van de Algemene Reisvoorwaarden van de Geschillencommissie Reizen bedraagt 30% van de totale reissom, met een minimum van € 90.- (dat minimum mag het bedrag van de totale reissom niet overschrijden). Gebeurlijke administratiekosten en/of reisverzekeringen moeten integraal worden voldaan bij betaling van het voorschot. Dossiers met vervoer: het vervoer is onmiddellijk 100% te betalen bij reservering. Op de rest van het dossier betaalt u een voorschot van 30% met een minimum van € 90.-. Voor hotels met vroegboekkorting kan het bedrag van het voorschot afwijken. Dit wordt duidelijk bij de hotelbeschrijving vermeld.

Annuleringsvoorwaarden De premie van de annuleringsverzekering wordt niet terugbetaald. Conform artikel 10 van de Algemene Reisvoorwaarden van de Geschillencommissie Reizen kan een pakketreis worden geannuleerd door de reiziger indien één van de wezenlijke punten van het contract niet kan worden uitgevoerd en de reiziger de voorgestelde wijziging niet kan aanvaarden. Dit is vooreerst het geval indien één van de wezenlijke punten met betrekking tot het vervoer en/of de logiesverlening niet kan worden uitgevoerd. Dit is evenwel niet het geval wanneer louter een welbepaalde culturele prestatie ter plaatse wegvalt (concert, sportevenement, ...), waarvoor Transeurope op verzoek van de reiziger afzonderlijke vouchers verstrekt heeft en zonder dat de reisorganisator zelf betrokken is bij de organisatie van de desbetreffende prestatie(s). De annulering van de reis moet steeds schriftelijk worden meegedeeld. Annuleren kan van maandag t/m vrijdag van 9 tot 19 uur en op zaterdag van 9 tot 17 uur. Annuleringen op zon- en feestdagen gaan pas in op de eerstvolgende werkdag. Hotel · Tot 2 weken voor vertrek: 10% van de totale reissom met een min. van € 50.· Minder dan 2 weken tot en met 4 werkdagen voor vertrek: 25% met een minimum van € 75.· Minder dan 4 werkdagen voor vertrek en in geval van nietaanmelding (‘no show’): 100% van de totale reissom · Voor bepaalde hotels kunnen de annuleringsvoorwaarden afwijken en strenger zijn. In voorkomend geval wordt dit bij de beschrijving vermeld. Arrangementen/pakketten/excursies en alle overige extra’s/ promo’s buiten brochure 100% ongeacht het tijdstip van annulering Vervoer Terugbetaling kan uitsluitend gebeuren op voorlegging van de originele geannuleerde, niet-gebruikte tickets. Indien een van beide trajecten van uw vervoer niet gebruikt wordt, dan is dit traject niet terugbetaalbaar. · Treinen/boten/bussen en andere * Tot 15 dagen voor vertrek: 10% met een minimum van € 10.-/ ticket * Vanaf 15 dagen tot 8 dagen voor vertrek: 50% * Vanaf 8 dagen voor vertrek: 100% * Reserveringen voor zit-, lig- en bedplaatsen: 100% ongeacht het tijdstip van annulering * Thalys tarief 1 BG: 100% kosten vanaf 30 dagen voor vertrek · Vliegtuig * Wanneer het vliegtuigticket is uitgeschreven: 100% * Wanneer het ticket niet is uitgeschreven: € 10.-/ticket Voor speciale promotietarieven en alle publieke tarieven van de vervoermaatschappijen: 100% annulerings- en wijzigingskosten Reisdocumenten Alle elektronisch verstuurde reisdocumenten m.b.t. het vervoer zijn geldig en dienen niet meer omgeruild te worden. Soms moeten de vouchers voor bepaalde extra’s wel nog worden omgeruild. Alle informatie omtrent het omruilen wordt dan samen met de voucher meegestuurd. Bepaalde dossiers vereisen originele documenten, die niet per mail kunnen worden verstuurd. Deze worden dan per post verstuurd. Reist u af binnen de 14 dagen, dan sturen wij u deze originele documenten per Taxipost of koerierdienst toe (zie verder rubriek Late reserveringen). Begin en einde van de diensten De vertrek- en terugkeerdag dienen als reisdagen te worden beschouwd. Zodoende is het mogelijk dat u op die dagen (van vertrek en terugkeer) niet alle prestaties geniet. Ingeval u ook het vervoer bij ons hebt geboekt, dan nemen onze diensten een aanvang op de luchthaven van vertrek en eindigen zij op de luchthaven na de terugvlucht, respectievelijk de op- en afstapplaats bij trein-, bus- of bootreizen. Dossiers op aanvraag Voor annulering van een dossier op aanvraag wordt een forfaitaire dossierskost van € 38.- aangerekend. Late reserveringen Indien de reisdocumenten per Taxipost of koerierdienst dienen overgemaakt te worden, gebeurt dit op risico van de reiziger en zijn de kosten ten zijnen laste. Reserveringen waarvoor wij de hotels telefonisch contacteren en de bevestiging krijgen, gelden als een bevestigde boeking. De annulering van een dergelijk dossier valt dan ook onder de gewone annuleringsvoorwaarden.

72 www.transeurope.com 70-CoverD-2012-13.indd 72

3/07/12 11:40


first minute gArAnties Wijzigingskosten - Voor afreis: vraagt de reiziger om een wijziging, dan belopen de kosten forfaitair € 12,50.-/persoon, vermeerderd met de reële kosten, aangerekend door de verschillende dienstverleners. Voor belangrijke wijzigingen - m.b.t. de reisbestemming, het vervoer, de hotelkeuze en de datum van vertrek en/of terugkeer bijvoorbeeld - zullen de gewone annuleringsvoorwaarden worden toegepast. - Ter plaatse: gereserveerde en niet opgenomen diensten worden niet terugbetaald - alle extra kosten (vervoer, hotel, administratie, ...) zijn ten laste van de reiziger. - Is het vervoersbewijs uitgegeven, dan gelden de gebruikelijke annuleringsvoorwaarden (100%). - Voor wijzigingen van reserveringen voor musicals, shows, enz. belopen de annuleringskosten doorgaans 100%. Waarborg ter plaatse De hotelier kan u bij aankomst ofwel een kopie van uw creditcard ofwel een waarborgsom (creditcard of cash) vragen. Aansprakelijkheid Wanneer u minstens 2 toeristische diensten samen hebt geboekt (hotel, vervoer en/of extra’s) dan treden wij op als reisorganisator. Onze aansprakelijkheid wordt dan geregeld door art. 14 van de Algemene Reisvoorwaarden, dat een samenvatting is van art. 17 en art. 18 van de Reiscontractenwet. In dat geval zijn we niet aansprakelijk wanneer de geboekte reis niet kan plaatsvinden, onderbroken of onverwacht verlengd dient te worden, ingevolge onvoorziene gebeurtenissen zoals technische storingen, ongevallen, stakingen, epidemieën, weersomstandigheden, oorlogsomstandigheden, enz., en vallen alle werkelijke kosten m.b.t. hotel, vervoer en extra’s door leveranciers of derden aan Transeurope aangerekend, ten laste van de reiziger. Wanneer u slechts 1 toeristische dienst hebt geboekt (enkel hotel, enkel vervoer of enkel een extra) dan treden wij op in het kader van een contract tot reisbemiddeling. In dit geval wordt onze aansprakelijkheid beperkt tot een algemene raadgevingsverplichting en de door de wet omschreven inlichtingen die te vermelden zijn in de reisovereenkomst. In dit geval zijn wij enkel aansprakelijk voor de fouten begaan bij de uitvoering van voormelde verplichtingen. Weersomstandigheden, technische redenen of veiligheidsredenen kunnen de reisorganisator of de vervoermaatschappij ertoe verplichten de voorziene reisroute te wijzigen. Deze wijzigingen kunnen in dit geval niet beschouwd worden als wijzigingen die slaan op een essentieel bestanddeel van het reiscontract en geven bijgevolg geen recht op een vergoeding. Een tussenstop om technische of andere redenen doet geen afbreuk aan het begrip ‘rechtstreekse vlucht’. Bij internationaal vervoer per vliegtuig, ter zee of per trein en bij het voorzien van hotelaccommodatie zal onze aansprakelijkheid beperkt worden overeenkomstig de verdragen die deze diensten regelen.

milieutip Deze brochure is een waardevol document. U bekomt ze gratis bij uw reisagent, maar weet dat de kostprijs van de miljoenen reisbrochures € 1,50.- à € 4.- per stuk bedraagt. Bij het drukken van deze brochure is zoveel mogelijk rekening gehouden met het milieu. Breng deze brochure na gebruik in goede staat terug naar uw reisagent, of geef ze door aan familie, collega’s of vrienden. Zo dient er minder papier bedrukt te worden en spaart u het milieu. Deze brochure heeft het certificaat PEFC (Programme for the Endorsement of Forest Certification Schemes).

ABtok wAliteitslABel

De prijzen en de voordelen in onze brochure vermeld, zijn gebaseerd op de contracten die wij met onze hoteliers hebben afgesloten. Hierbij werden vaste prijzen en erg aantrekkelijke extra-voordelen bedongen. Deze contractvoorwaarden slaan steeds op een beperkt aantal kamers die de hotelier ons heeft toegekend (ons contingent). Zolang ons contingent in een bepaald hotel niet is opgebruikt kunnen wij u de in onze brochure vermelde prijzen en voordelen voor de volle 100% garanderen en dit ongeacht het tijdstip waarop u wenst te boeken. Eens ons contingent echter is opgebruikt, staat het de hotelier vrij om te beslissen of hij ons extra kamers wil ter beschikking stellen en aan welke voorwaarden. Hierbij kan het gebeuren dat wél bijkomende kamers worden toegekend, maar dan aan een prijs die hoger ligt dan de contractprijs of dat bepaalde voordelen die wij hadden bedongen niet van toepassing zijn op de extra kamers. Deze situatie zal zich vooral voordoen in het hoogseizoen of tijdens beursperiodes, die gekenmerkt worden door een hoge hotelbezetting. Naarmate de bezetting stijgt, is de hotelier immers geneigd een hogere prijs toe te passen en/of de toegekende voordelen te beperken (best vergelijkbaar met het fluid pricing principe dat gehanteerd wordt in de luchtvaartsector). Het omgekeerde kan zich natuurlijk ook voordoen. De hotelier kan ook beslissen om ons in het laagseizoen extra kamers ter beschikking te stellen aan een prijs lager dan de contractueel vastgelegde prijs. Eventueel is hij dan ook bereid aanvullende voordelen te verstrekken. Het spreekt voor zich dat wij u dan mee zullen laten genieten van deze prijsverlagingen en/of bijkomende voordelen die van toepassing zijn op die extra kamers. Wanneer u dus een hotel wenst te boeken en ons contingent is uitgeput, kan het gebeuren dat wij ons verplicht zien een andere prijs toe te passen dan de brochureprijs. Ook kan het gebeuren dat de voordelen in de brochure vermeld moeten worden herzien. Als zo’n situatie ontstaat, verbinden wij ons ertoe u vooraf en op een ondubbelzinnige manier te informeren via uw reisagent*. Ook kunt u vooraf onze website consulteren waarop u de actuele prijzen en voorwaarden aantreft: www.transeurope.com U merkt het: vroege boekers (first minute boekers) zijn verzekerd van onze supervoordelige prijzen en genieten zeker van onze aantrekkelijke extra-voordelen. * conform art.6 van de Belgische reiscontractenwet van 06.02.1994 en art.2 van de algemene reisvoorwaarden van de Geschillencommissie Reizen

We zijn lid van de beroepsvereniging ABTO (Association of Belgian Tour Operators) die zich tot doel heeft gesteld de kwaliteit van de dienstverlening binnen de toeristische sector te verbeteren. Dit houdt voor u een aantal garanties in. Zo passen wij de reisvoorwaarden toe van de Geschillencommissie Reizen vzw. en aanvaarden daarbij alle reglementen en beslissingen, bepaald door de Geschillencommissie Reizen vzw., inzonderheid tot het Geschillenreglement.

gArAntiefondsreiz en Verzekerd tegen financieel onvermogen bij het Garantiefonds Reizen o.v.v., Metrologielaan 8, 1130 Brussel, www.gfg.be

Lic. 1615

70-CoverD-2012-13.indd 73

Lees ook de bLadzijden UW VooRdeeL (p. 7) Goed oM te Weten (p. 68/69)

Lic. 1615 - Verantw. uitgever: K. Stuyts - Transeurope NV - Sint-Jakobsstraat 52 - 8000 Brugge, H.R. Brugge 75088, btw BE 439.188.581. Reg. verzekeringsbemiddelaar 028581A

zeker vAn de prijs, zeker vAn de voordelen !

3/07/12 11:40


ABU DHABI AMSTERDAM BARCELONA BERLIN BRUGGE BRUSSEL BUDAPEST CANNES DUBAI FIRENZE ISTANBUL LAUSANNE LISBOA LONDON LUXEMBOURG MARRAKECH MADRID MILANO MÜNCHEN NEW YORK NICE PARIS PRAHA ROMA SEVILLA VENEZIA WIEN ABU DHABI AMSTERDAM BARCELONA DUBAI BERLIN BRUGGE BRUXELLES BUDAPEST CANNES DUBAI FIRENZE ISTANBUL LAUSANNE LISBOA LONDON NICE LUXEMBOURG MARRAKECH MADRID MILANO ROMA MÜNCHEN NEW YORK NICE PARIS PRAHA ROMA SEVILLA VENEZIA WIEN ABU DHABI PARIS AMSTERDAM BARCELONA BERLIN BRUGGE BRUSSEL BUDAPEST CANNES DUBAI FIRENZE ISTANBUL LAUSANNE LISBOA LONDON LUXEMBOURG MARRAKECH MADRID MILANO NICE MÜNCHEN NEW YORK NICE PARIS PRAHA ROMA SEVILLA VENEZIA WIEN ABU DHABI NICE AMSTERDAM BARCELONA BERLIN BRUGGE BRUXELLES BUDAPEST CANNES DUBAI FIRENZE ISTANBUL LAUSANNE LISBOA LONDON BRUGGE LUXEMBOURG MARRAKECH MADRID MILANO MÜNCHEN NEW YORK NICE PARIS PRAHA ROMA SEVILLA VENEZIA WIEN ABU DHABI AMSTERDAM BARCELONA BERLIN BRUGGE BRUSSEL BUDAPEST CANNES DUBAI FIRENZE ISTANBUL LAUSANNE LISBOA LONDON LUXEMBOURG MARRAKECH MADRID MILANO MÜNCHEN NEW YORK NICE PARIS PRAHA ROMA SEVILLA VENEZIA WIEN ABU DHABI AMSTERDAM BARCELONA DUBAI BERLIN BRUGGE BRUXELLES BUDAPEST CANNES DUBAI FIRENZE ISTANBUL LAUSANNE LISBOA LONDON NICE LUXEMBOURG MARRAKECH MADRID MILANO ROMA MÜNCHEN NEW YORK NICE PARIS PRAHA ROMA SEVILLA VENEZIA WIEN ABU DHABI PARIS AMSTERDAM BARCELONA BERLIN BRUGGE BRUSSEL BUDAPEST CANNES DUBAI FIRENZE ISTANBUL LAUSANNE LISBOA LONDON LUXEMBOURG MARRAKECH MADRID MILANO NICE MÜNCHEN NEW YORK NICE PARIS PRAHA ROMA SEVILLA VENEZIA WIEN ABU DHABI NICE AMSTERDAM BARCELONA BERLIN BRUGGE BRUXELLES BUDAPEST CANNES DUBAI FIRENZE ISTANBUL LAUSANNE LISBOA LONDON BRUGGE LUXEMBOURG MARRAKECH MADRID MILANO MÜNCHEN NEW YORK NICE PARIS PRAHA ROMA SEVILLA VENEZIA WIEN

ABU DHABI AMSTERDAM BARCELONA BERLIN BRUGGE BRUSSEL BUDAPEST CANNES DUBAI FIRENZE ISTANBUL LAUSANNE LISBOA LONDON LUXEMBOURG MARRAKECH MADRID MILANO MÜNCHEN NEW YORK NICE PARIS PRAHA ROMA SEVILLA VENEZIA WIEN ABU DHABI AMSTERDAM BARCELONA DUBAI BERLIN BRUGGE BRUXELLES BUDAPEST CANNES DUBAI FIRENZE ISTANBUL LAUSANNE LISBOA LONDON NICE LUXEMBOURG MARRAKECH MADRID MILANO ROMA MÜNCHEN NEW YORK NICE PARIS PRAHA ROMA SEVILLA VENEZIA WIEN ABU DHABI PARIS AMSTERDAM BARCELONA BERLIN BRUGGE BRUSSEL BUDAPEST CANNES DUBAI FIRENZE ISTANBUL LAUSANNE LISBOA LONDON LUXEMBOURG MARRAKECH MADRID MILANO NICE MÜNCHEN NEW YORK NICE PARIS PRAHA ROMA SEVILLA VENEZIA WIEN ABU DHABI NICE AMSTERDAM BARCELONA BERLIN BRUGGE BRUXELLES BUDAPEST CANNES DUBAI FIRENZE ISTANBUL LAUSANNE LISBOA LONDON BRUGGE LUXEMBOURG MARRAKECH MADRID MILANO MÜNCHEN NEW YORK NICE PARIS PRAHA ROMA SEVILLA VENEZIA WIEN

Poster-GOCHIC-DEF.indd 1

Go Chic is a brand of Transeurope nv/sas V.U./E.R. K. Stuyts Lic BE 1615 / FR 059 99 0004

ABU DHABI AMSTERDAM BARCELONA BERLIN BRUGGE BRUSSEL BUDAPEST CANNES DUBAI FIRENZE ISTANBUL LAUSANNE LISBOA LONDON LUXEMBOURG MARRAKECH MADRID MILANO MÜNCHEN NEW YORK NICE PARIS PRAHA ROMA SEVILLA VENEZIA WIEN ABU DHABI AMSTERDAM BARCELONA DUBAI BERLIN BRUGGE BRUXELLES BUDAPEST CANNES DUBAI FIRENZE ISTANBUL LAUSANNE LISBOA LONDON NICE LUXEMBOURG MARRAKECH MADRID MILANO ROMA MÜNCHEN NEW YORK NICE PARIS PRAHA ROMA SEVILLA VENEZIA WIEN ABU DHABI PARIS AMSTERDAM BARCELONA BERLIN BRUGGE BRUSSEL BUDAPEST CANNES DUBAI FIRENZE ISTANBUL LAUSANNE LISBOA LONDON LUXEMBOURG MARRAKECH MADRID MILANO NICE MÜNCHEN NEW YORK NICE PARIS PRAHA ROMA SEVILLA VENEZIA WIEN ABU DHABI NICE AMSTERDAM BARCELONA BERLIN BRUGGE BRUXELLES BUDAPEST CANNES DUBAI FIRENZE ISTANBUL LAUSANNE LISBOA LONDON BRUGGE LUXEMBOURG MARRAKECH MADRID MILANO MÜNCHEN NEW YORK NICE PARIS PRAHA ROMA SEVILLA VENEZIA WIEN

17/10/11 16:46

een nieuw merk in het luxesegment voor wie Alleen met het Beste genoegen neemt ! Te reserveren bij uw reisagent - alle informatie op www.gochic.be of www.gochic.nl

70-CoverD-2012-13.indd 74

3/07/12 11:40


WELKE STAD ? WELK HOTEL ? ONBEPERKT KIEZEN Transeurope is dé stedenspecialist bij uitstek. Al meer dan 50 jaar zijn we actief in het segment van de citytrips; we waren destijds de pioniers van de stedenreizen. Transeurope is altijd al een trendsetter geweest. De dynamische, trendgevoelige citytripper is continu op zoek naar nieuwe steden en nieuwe hotels om zijn horizon te verruimen. Trends veranderen snel. Gezien reisbrochures geldig zijn voor een langere periode, bestaat de kans dat we bepaalde nieuwe, trendy en hippe hotels nog niet hebben kunnen contracteren. Om optimaal tegemoet te komen aan uw wensen en om accuraat in te spelen op een snel evoluerende markt, hebben we daarom vanaf 1 november 2012 ons stedenaanbod opgesplitst in 2 delen:

ONS VAST AANBOD dat u terugvindt in onze brochures: onze topselectie steden met de beste hotels in elke prijsklasse, uitvoerig gecontroleerd, van goedkoop tot duur, met vaste prijzen en voordelen. Voor wie kiest voor zekerheid en voor wie zich laat inspireren door onze brochures

ONS FLEXIBEL AANBOD dat u kan raadplegen via uw reisagent of op www.transeurope.com. De keuzemogelijkheden zijn quasi onbeperkt. U kan beroep doen op een heel ruim assortiment hotels in zowat alle steden wereldwijd, die u kan reserveren aan een uiterst concurrentiële dagprijs die varieert volgens vraag en aanbod: de realtime prijsbepaling. Nóg meer keuze ... Nóg betere prijzen ... Nóg meer beschikbaarheid ... U vindt een bepaalde stad of een bepaald hotel niet terug in onze brochures ? Ons flexibel aanbod brengt oplossing !

Wat u ook kiest, we staan klaar met een service en vakmanschap die niemand ons nadoet.

U ZIET: VOOR EEN CITYTRIP ZIT U GEGARANDEERD GOED BIJ TRANSEUROPE ! Te reserveren bij uw reisagent - alle informatie op www.transeurope.com


CITYTRIPS

1 NOVEMBER 2012 - 3 1 OK TOBER 2013

CHARMING

FRANCE

1 APRIL 2013 - 31 MAART 2014

LONDEN

PARIJS

1 NOVEMBER 2012 - 3 1 M A ART 2013

1 NOVEMBER 2012 - 3 1 M A ART 2013

CHARMING

ITALIA

1 AVRIL 2013 - 31 MARS 2014

CHARMING

ESPAÑA

1 APRIL 2013 - 31 MAART 2014

NEW YORK

BOSTON - CHICAGO - MIAMI - WASHINGTON

1 APRIL 2013 - 3 1 M A ART 2014

CHARMING

PORTUGAL

1 APRIL 2013 - 31 MAART 2014

CHARMING

BENELUX DUITSLAND

1 APRIL 2013 - 31 MAART 2014

CHARMING

BALI

JAVA - LOMBOK - SULAWESI

1 NOVEMBER 2012 - 3 1 OK TOBER 2013

Parijs 12-13: Goed om te weten  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you