Page 1

THE SEXIEST CHRONOS ΡΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ

WWW.CLEPSYDRE.GR H IΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ QUARTZ W A T T C W C H H E E S S

Η Χ

ΙÏΑ

Ρ

ΡΟ

Ω

Α ΠΟΥ

40 XPONIA

ΝΙ

ΛΟΓ Ο

Ο

Π

Ο

Λ

ΛΑ

ΞΕ ΤΗ

Ν

O F F O

Α

W O O R R L L D D W

1 0 25 •• 22 00 00 89 //

€ €8 8


X X X G X E HX E RXI X T A

SAY CHEESE Ο Jean Claude Biver, πρόεδρος της Hublot, μας εξηγεί τη σχέση μεταξύ ελβετικών τυριών, ρολογιών και κρασιού

Τ ο τ υ ρ ί ε ί ν α ι β α θ ιά σ υ ν δ ε δ ε μ έ ν ο με την ωρολογοποιία. Όλοι οι ωρολογοποιοί ήταν αρχικά άνθρωποι που ζούσαν στα χωριά της Ελβετίας και ασχολούνταν με την γαλακτοκομία και την τυροκομία. Η Τέχνη της Ωρολογοποιίας γεννήθηκε στα αγροτόσπιτα της Ελβετικής περιοχής Jura. Το γεγονός ότι οι άνθρωποι αυτοί ζούσαν από την τυροκομία έπαιξε πρωταρχικό ρόλο στην εξέλιξη και την επικράτηση διεθνώς της ελβετικής ωρολογοποιίας. Τα πρώτα ρολόγια κατασκευάστηκαν μέσα στα αγροκτήματα της περιοχής. Το κλίμα της περιοχής ήταν πολύ σκληρό. Το κρύο είναι πολύ βαρύ και μάλιστα για μεγάλο διάστημα του χρόνου. Τα χωριά της Vallée de Joux βρίσκονται σε υψόμετρο περίπου 1.150 μέτρων αλλά υπολογίζεται ότι οι θερμοκρασίες αντιστοιχούν σε χωριά που βρίσκονται στα 2.000 μέτρα στις Άλπεις. Τ ο γ ε γ ο ν ός α υ τό υπήρξε καθοριστικό στην διαμόρφωση του χαρακτήρα των ανθρώπων της περιοχής μέσα από τους αιώνες. Το πολύ κρύο καταδίκασε τους κατοίκους της περιοχής στην φτώχια. Και όταν είσαι φτωχός μαθαίνεις να κάνεις οικονομία. Μαθαίνεις από το πολύ κρύο να συγκεντρώνεις τις δυνάμεις σου. Ήδη για να πάνε στην Γενεύη, την μεγάλη πόλη της περιοχής χρειαζόταν να μπουν στην Γαλλία. Να περάσουν τα σύνορα της χώρας τους, γιατί το πέρασμα μέσω Ελβετικού εδάφους έκλεινε για πολλούς μήνες κάθε χρόνο.

ότι τα έλατα της περιοχής μεγαλώνουν λόγω της θερμοκρασίας πιο αργά απ’ ότι σε άλλες περιοχές και το ξύλο τους είναι πιο σκληρό, πιο «σφικτό» με αποτέλεσμα να έχει μεγαλύτερη αξία και να χρησιμοποιείται ακόμη και για την κατασκευή βιολιών. Με τον ίδιο τρόπο οι αιώνες σφυρηλάτησαν τον χαρακτήρα των κατοίκων της περιοχής, κάνοντάς τους οικονόμους, σχολαστικούς, ακριβείς, εσωστρεφείς. Όταν οι χειμώνες περνούν τόσο αργά, δεν έχεις άλλη επιλογή από το να γίνεις υπομονετικός. Όταν η ίδια η Φύση δεν σου χαρίζεται, αναγκάζεσαι να είσαι συνεπής, ακριβής, οικονόμος, σχολαστικός. Έτσι όταν οι πρώτοι ωρολογοποιοί έμαθαν στους αγρότες της περιοχής την Τέχνη της κατασκευής ρολογιών, αυτοί έχοντας πολύ χρόνο και υπομονή στην διάθεσή τους κατάφεραν να δημιουργήσουν αριστουργήματα. Για πολλά χρόνια ήταν αγρότες και ωρολογοποιοί ταυτόχρονα, ενώ μετά τον 18ο αιώνα άρχισαν να κερδίζουν περισσότερα χρήματα από την κατασκευή ρολογιών και η αγροτική ζωή πέρασε σε δεύτερο πλάνο.

Ε ν δ ε ι κ τι κ ό ε ί ν α ι

Τ α ί δ ι α χ έ ρ ι α πρακτικά που έβγαζαν το γάλα και το τυρί, έφτιαξαν και τα πρώτα ρολόγια. Σήμερα μπορούμε να πούμε ότι η χειροποίητη κατασκευή ελβετικών ρολογιών είναι μια επιστροφή στις ρίζες των κατοίκων της περιοχής, όπως ακριβώς είναι το ίδιο και η ενασχόληση με την γαλακτοκομία και την τυροκομία. Τα τυριά που

114


C

D

O Jean Claude Biver στη φάρμα του

A

115


H E R I T A G E

A

B

C

—A—

Château d’Yquem —B—

Οι πολύτιμες φυάλες του εξαιρετικού κρασιού —C—

Ο Jean Claude Biver με ένα από τα αγαπημένα του κρασιά

116


παρασκευάζουμε στην περιοχή είναι βασικά δύο ειδών: Τα πρώτα είναι σχετικά σκληρά τυριά που παρασκευάζονται σε κεφάλια των 35 εκατοστών διάμετρο που ζυγίζουν περίπου 35 κιλά και ανήκουν στην κατηγορία «τύπου Gruyère» και έχουν αντίστοιχη γεύση και εμφάνιση με την περιβόητη Gruyère που όμως προστατεύεται από A.O.C. (Appellation d’Origine Contrôlée) και παράγεται αποκλειστικά στην περιοχή της οποίας το όνομα φέρει, δηλαδή στην περιοχή γύρω από το Fribourg. Το άλλο χαρακτηριστικό τυρί της περιοχής που κατασκευάζεται στην Vallée de Joux είναι το Vacherin. Αυτό αντίθετα με το προηγούμενο είναι μαλακό και τρώγετε συνήθως ζεστό, ενώ για την κατασκευή του φτιάχνουν ένα κουτί από ξύλο έλατου, μέσα στο οποίο υπάρχει ένα είδος «ζώνης» που κατασκευάζουν από τον εσωτερικό φλοιό του δέντρου. Εκεί μέσα ρίχνουμε το τυρί και με την βοήθεια του εσωτερικού φλοιού μετατρέπεται σε τυρί. Κατασκευάζεται μόνο τους χειμερινούς μήνες. Όλοι οι ωρολογοποιοί τρώνε το Vacherin στα διαλείμματα από την εργασία τους. Είναι ένα τυρί εξαιρετικά νόστιμο. Το τυρί έχει επίσης σχέση με τον χρόνο. Υπάρχουν τυριά που τρώγονται μέσα στην χρονιά και άλλα που είναι καλύτερα να παλαιώσουν πρώτα. Π ρ ο σ ω πι κ ά έχω την τύχη να ζω σε ένα αγρόκτημα. Ζω λοιπόν με αγελάδες, κότες, πάπιες, χήνες, φραγκόκοτες και παράγω γάλα και τυρί. Έχω περίπου 100 αγελάδες και παράγω ετησίως περίπου 5 τόνους τυρί «τύπου Gruyère»!

Wine & Watches Τ ο κ ρ α σ ί ε ί ν α ι γ ι α μ έ ν α ιδιαίτερα σημαντικό. Αν μιλήσουμε μάλιστα για τα κρασιά που επιδέχονται παλαίωση, όπως το Château d’Yquem, τότε μπορούμε να πούμε ότι η σχέση με τα ρολόγια είναι ακόμη πιο βαθιά, αφού ένα Château d’Yquem είναι ένας «θεματοφύλακας του χρόνου». Μπορείς να το πιεις μετά από 30, 60. 100 ή ακόμη και 150 ή 200 χρόνια. Όταν λοιπόν μιλάμε για τόσο παλιά κρασιά η σημασία ενός κρασιού αλλάζει. Ας πάρουμε μια χρονιά που δεν είναι και πολύ παλιά, το 1945. Πολλοί από εσάς δεν είχατε καν γεννηθεί. Ο πόλεμος τελείωνε και άρχιζε η ειρήνη, οπότε όταν ανοίγουμε σήμερα ένα μπουκάλι κρασί της χρονολογίας αυτής ανοίγουμε ένα «παράθυρο» στο παρελθόν. «Πίνουμε» τις αναμνήσεις, «πίνουμε» τον χρόνο. Όταν έχουμε να κάνουμε με κρασιά που παλαιώνουν τόσο πολλά χρόνια, είναι από τα λίγα πράγματα που έχουν ζωή από τόσο παλιά. Αν πάμε σε πιο παλιές χρονολογίες, όπως την χρονιά που πέρασε η ανθρωπότητα από τον 19ο στον 20ο αιώνα, τι παραμένει ζωντανό από την εποχή εκείνη; Ίσως 2-3 υπεραιωνόβιοι και το Château d’Yquem του 1900. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το κρασί είναι ζωντανό. Έχω στην συλλογή μου κρασιά του 1811, του 1816, του 1818 κοκ. Το πρώτο είναι από την εποχή του Ναπολέοντα!!!

Έ ν α ά λ λ ο σ η μ α ν τι κ ό χ α ρ α κ τ η ρ ι σ τι κ ό του κρασιού είναι ότι είναι ένα αντικείμενο που μοιραζόμαστε με τους άλλους. Το κρασί συμβολίζει την προσέγγιση, την παρέα, την συνάντηση. Εκτός από τους αλκοολικούς κανείς δεν πίνει μόνος του κρασί. Μπορείς να φας ένα μήλο μόνος. Ένα σταφύλι. Ένα σάντουιτς. Μπορείς να πιεις ένα αναψυκτικό μόνος σου. Όχι όμως κρασί. Το κρασί συνδέει τους ανθρώπους. Για τον λόγο αυτό χρησιμοποιείται στις θρησκευτικές τελετές και επίσης για τον ίδιο λόγο όταν πίνουμε κρασί, ευχόμαστε υγεία. Το κρασί παραπέμπει συχνά στην έννοια της γιορτής. Και το ρολόι έχει με τον δικό του τρόπο, αυτό το κανάλι «προσέγγισης» του άλλου και γιορτής. Ας μην ξεχνάμε ότι οι πατεράδες αφήνουν το αγαπημένο τους ρολόι στον γιο τους, ενώ συχνά το ρολόι δίδεται ως δώρο σε μικρούς και μεγάλους σε γιορτινές στιγμές. Στον γάμο, στα γενέθλια, στις επετείους, στην γέννηση. Και με το ρολόι λοιπόν όπως και με το κρασί ευχόμαστε «καλή τύχη», «καλή επιτυχία», «υγεία». Η π α ρ α γ ω γ ή τ ο υ κ ρ α σ ι ο ύ βέβαια είναι περιορισμένη από την ίδια την Φύση. Αυτό δεν ισχύει βέβαια για το ρολόι που είναι ένα βιομηχανικό προιόν, παράγεται όσες φορές θέλουμε. Η Υψηλή Ωρολογοποιία έχει αντίστοιχους περιορισμούς στην παραγωγή και για το λόγο αυτό συναντάει την Οινοποιία στην σπανιότητα μερικές φορές. Τα αμπέλια που παράγουν το Château d’Yquem, το Château Petrus, ή το Château Mouton-Rothschild, είναι πολύ μικρά και έχουν την ίδια έκταση εδώ και διακόσια χρόνια. Ένα άλλο κοινό που έχουν το κρασί με το ρολόι είναι η κατάκτηση καινούργιων αγορών. Στην Κίνα πριν λίγα χρόνια όλοι έπιναν μαζί με το φαγητό τους κονιάκ, ενώ τώρα πίνουν ολοένα και περισσότερο κρασί. Πριν δέκα χρόνια τα Κινέζικα εστιατόρια δεν είχαν ούτε ένα μπουκάλι κρασί. Σήμερα βρίσκεις παντού. Έμαθαν πλέον οι Κινέζοι να εκτιμούν, να σέβονται και να αγαπούν το κρασί.

από κρασιά στηρίζεται ακριβώς στον σεβασμό μου στην ποιότητά του και την σημασία που δίνω στην εορταστική του διάσταση. Το κρασί μεταφέρει συναίσθημα, φιλία, αγάπη. Το κρασί γιορτάζει καθημερινά την φιλία, την οικογένεια, την αγάπη. Αν το αντιμετωπίσεις έτσι, δεν μπορείς παρά να το αγαπήσεις. Μετά το κρασί μας ταξιδεύει. Όταν πίνω μια ρετσίνα, αισθάνομαι ότι είμαι στην Πελοπόννησο, καθισμένος σε μια ταράτσα, ακούω τον θόρυβο από τους εργάτες που μαζεύουν τις ελιές και βλέπω το χρώμα του ουρανού της Ελλάδας. Το κρασί σε μεταφέρει αλλού.

Η π ρ ο σ ω πι κ ή μ ο υ σ υ λ λ ο γ ή

Βέ β α ι α μ ε τ ο ν ί δ ι ο τ ρ όπ ο που δεν αγοράζεις ένα μηχανικό πολύπλοκο ρολόι για να βλέπεις την ώρα και ένα καλό κρασί δεν το πίνεις για να ξεδιψάσεις. Και τα δύο σου προσφέρουν κάτι πολύ περισσότερο από το να καλύψουν μια απλή καθημερινή ανάγκη. Αποτελούν κομμάτι των καλών στιγμών της ζωής.

117

BIVER...SAY CHEESE  

WOW Article

BIVER...SAY CHEESE  

WOW Article