Page 1

br. 22

prosinac 2012. • GODINA IV • besplatni list • www.varazdinska-zupanija.hr

Tradicionalni božićni vlakić Varaždinske županije

str. 9.

Nezaboravna vožnja s Djedom Mrazom str. 8.

Izvrsni rezultati učenika osnovnih i srednjih škola

Čak 35 posto učenika uključeno u natjecanja

str. 24.

Tomislav Osonjački

ŽUC intenzivno ulaže u prometnice


2

br. 22 • prosinac 2012. • GODINA IV • besplatni list • www.varazdinska-zupanija.hr

AKTUALNOSTI

Varaždinska županija

Dužnosnici Varaždinke županije o 2012. i nadolazećoj 2013. godini

Proračun veći od ovogodišnjeg Tijekom tradicionalnog blagdanskog druženja dužnosnika Varaždinske županije s predstavnicima medija, župan Predrag Štromar im je zahvalio na suradnji, a svim građanima Varaždinske županije poželio mirne blagdane, puno dobrih želja i veći standard u 2013. godini. Osvrnuo se i na ovu godinu nazvavši ju teškom.- 2012. godina nije bila laka, naprotiv bila je teža nego prošle godine, pogotovo za građane. Nažalost nismo imali previše mehanizama da im direktno pomognemo, ali uspjeli smo donekle sanirati županijski proračun te značajno rasteretiti proračune naših općina i gradova. Naime, Vlada je preuzela velik dio troškova sufinanciranja srednjoškolskog prijevoza te će preuzeti učešće Županije u najamninama već izgrađenih školskih objekata po modelu JPP. Sada moramo napraviti sve kako bismo podigli standard građana, trebamo pronaći točku zaokreta – naglasio je župan te rekao kako vjeruje da će se iduće godine stanje u gospodarstvu poboljšati, plaće isplaćivati na vrijeme, a broj nezaposlenih smanjivati.

Očekuju pomak nabolje I zamjenik župana Milan Pavleković te zamjenica župana mr.sc. Blanka Glavica Ječmenica složili su se kako je ova godina bila izuzetno teška, no vjeruju da su mnoge stvari dobro postavljene za nadolazeće razdoblje za koje očekuju da će biti bolje. - Pomagali smo udrugama i obiteljima kojima je bilo najteže. Naravno, svima je nemoguće pomoći, ali na socijalnom planu smo odradili koliko smo mogli kako bi pomogli potrebitima. Želim pohvaliti mnoge stanovnike naše županije koji su svojim nesebičnim angažmanom pokazali spremnost i osjetljivost na pomoć - rekla je zamjenica župana i naglasila kako humana nota ipak još uvijek postoji u društvu. Komentirajući opće stanje u gospodarstvu zamjenica je također istaknula kako očekuje pomak nabolje iduće godine jer se ništa ne događa preko noći, a prema njezinom mišljenju, očekivanja od ove Vlada su bila jako velika.

Blagdansko druženje dužnosnika Varaždinske županije s medijima

O Proračunu za 2013. Proračun županije za 2013. godinu iznosi gotovo 207 milijuna kuna što je 6,2% veće od ovogodišnjeg. Od namjenskih prihoda, pomoći iz proračuna, u 2013. godini planirana su u gotovo dvostruko većem iznosu od prethodne godine pa je osigurano 29 milijuna kuna za sufinanciranje prijevoza učenika srednjih škola, 15,4 milijuna kuna za sufinanciranje ugovornih obveza za najamnine školskih objekata izgrađenih po modelu JPP te 3,9 milijuna kuna za razvojne programe gradova i općina, što je gotovo 50% više u odnosu na 2012. Zahvaljujući osiguranim sredstvima iz državnog proračuna za ključne županijske projekte, omogućeno je rasterećenje izvornog dijela županijskog proračuna, a time i sanacija prenesenih manjkova prethodnih razdoblja. Prioritetni projekti za realizaciju su dogradnja i adaptacija zgrade kirurgije Opće bolnice Varaždin po modelu JPP-a te projekti iz školstva i to: besplatan prijevoz učenika srednjih škola te izgradnja školskih objekata po modelu JPP. Također, zahvaljujući osiguranim pomoćima Državnog proračuna, učešće Županije u najamninama već izgrađenih školskih objekata po modelu JPP u 2013. godini

smanjuje sa 80% u 2012. na cca. 40% u 2013. godini, a također će se prepoloviti i obveze JLS-a po ovom projektu. Što se tiče novih projekata izgradnje školskih objekata, isti će se realizirati dinamikom koju će omogućiti zakonski limit za izgradnju po modelu JPP (do max. 25% izvornih prihoda).

Nakladnici: - Varaždinske vijesti d.d., F. Supila 7b, Varaždin - Varaždinska agencija za marketing i promidžbu d.o.o., Stanka Vraza 4, (VII. kat), Varaždin Grafička priprema: Nikola Hrženjak Urednik lista: Nikola Leskovar nikola.leskovar@varazdinske-vijesti.hr Uredništvo lista: telefon (042) 213-200, fax 214-754 Marketing: stefica.spanic@vzz.hr (042) 410 131 Web stranice Županijskih vijesti: www.varazdinska-zupanija.hr Tisak i uvez: Tiskara Novi List d.o.o., Rijeka List izlazi povremeno te se čitateljima dostavlja besplatno.


Varaždinska županija

AKTUALNOSTI

3

Preustrojem hitne službe omogućena još kvalitetnija zdravstvena skrb pacijenata

Visoki standard novoustrojenog Zavoda za hitnu medicinu Varaždinsku županiju posjetio je ministar zdravlja prof. dr. sc. Rajko Ostojić i razgledao Zavod za hitnu medicinu U lipnju je počeo je s radom županijski Zavod za hitnu medicinu čiji je osnivač Varaždinska županija. Osnivanje zavoda bila je zakonska obveza Varaždinske županije u sklopu reforme zdravstva, a ovime je Zavod preuzeo sve poslove, koje je do tada obavljala Hitna medicinska pomoć u sklopu Doma zdravlja. No, Ministarstvo zdravlja odobrilo je da ambulante hitne službe u Varaždinu ne prestanu s radom tako dugo dok u Općoj bolnici Varaždin ne bude ustrojen objedinjeni hitni prijem. Ovom su reformom zdravstva županijski zavodi stavljeni pod nadležnost Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu čiji je cilj uspostavljanje jedinstvenog sustava hitne medicine na području cijele Hrvatske. Reforma je donijela benefite, ne samo pacijentima u vidu boljih mogućnosti pružanja zdravstvene skrbi, nego i zaposlenicima Zavoda, kojima su na ovaj način omogućene stalne edukacije i specijalizacija iz hitne medicine, što otvara mogućnosti za daljnjim napredovanjima. Zavod je iz Doma zdravlja preuzeo i sanitetski prijevoz, te je time ujedno i prvi Zavod u Hrvatskoj koji objedinjava i ovaj segment.

bilo je dvojbi Važnost ove reforme, za nedavnog je posjeta ministra Ostojića, istaknuo i župan Varaždinske županije Predrag Štromar, koji je podsjetio na to da je bilo dvojbi kod programa odvajanja Hitne medicine iz Doma zdravlja. - No, sad je sasvim jasno kako Hitna medicina jako dobro samostalno funkcionira te je ovo rješenje kvalitetnije od prijašnjeg - rekao je župan te dodao

Ministar Ostojić sudjelovao je na radnom sastanku u Zavodu za hitnu medicinu

kako se očekuje još nekoliko novih vozila s pogonom na sva četiri kotača, a tijekom siječnja iduće godine i uspostavljanje novog sustava veza s ciljem povećanja kvalitete rada u Hitnoj službi, ali i na terenu.

ministar Zadovoljan Proteklog je tjedna u Varaždinskoj županiji boravio ministar zdravlja prof.dr.sc. Rajko Ostojić koji je tom prilikom posjetio i Zavod za hitnu medicinu. Tom je prilikom održan i radni sastanak s Upravom Zavoda kojemu su prisustvovali dužnosnici Varaždinske županije i saborski zastupnik Mario Habek, a bila je to prilika da ravnateljica Zavoda Jasminka Begić ministra i ravnateljicu Državnog zavoda za hitnu medicinu Maju Grba-Bujević upozna s provedenim aktivnostima od početka rada. Nakon sastanka, ministar Ostojić je u pratnji domaćina obišao prostorije te se i sam uvjerio u opremljenost i visok standard županijskog Zavoda izrazivši zadovoljstvo viđenim, kao i organizacijom Zavoda. -Zavod za hitnu medicinu Varaždinske županije osnovan je u lipnju ove godine i izvrsno funkcionira, a u njegovu radu postoji značajan napredak unazad nekoliko godina. Jedan od indikatora

kvalitete rada Zavoda za hitnu medicinu Varaždinske županije je postotak uspješnih reanimacija i on iznosi oko 25%- istaknuo je ministar te dodao kako u prilog tome ide činjenica da od trenutka poziva do dolaska Hitne medicinske pomoći na mjesto poziva, prosječno vrijeme iznosi 11 minuta.

Prvi regionalni sastanak zavoda za hitnu medicinu Nedavno je Zavod za hitnu medicinu Varaždinske županije bio domaćin Prvog regionalnog sastanka zavoda za hitnu medicinu, koji se održao u Županijskoj palači. Sastanak je okupio ravnatelje i zaposlenike zavoda iz susjednih županija, a kroz stručna izlaganja sudionici su se upoznali s problematikom koja je u djelokrugu zavoda, od standardizirane medicinske dokumentacije, odgovornosti njezinog vođenja i prava uvida pacijenata u istu, zatim o djelatnosti izvanbolničke hitne medicinske službe i o pravnim aspektima obveze njezinog ispunjavanja.


Suvenirnica

aktualno 479 kn

Trg kralja Tomislava 7 (Korzo) / tel. 200-134

242 kn

DoŞivite èudesni BoŞiÌ u velikoj ponudi prigodnog, suvenirskog i poklon programa! 2400 kn

595 kn

250 kn

Sretan BoŞić i Nova ����. godina!

,NĹ—)#&$Ĺ—ÄŠĹ—,è#(-%ŗè/*(#$Ĺ—Ĺ‹Ĺ‰ĹŠĹŒÄ„Ĺ—U novoj

godini Ĺžupanija se svijetu predstavlja svim svojim bogatst

vom.


Varaždinska županija

CIVILNO DRUŠTVO

5

Varaždinska županija obilježila 10. prosinca Dan ljudskih prava

Manjine predstavile svoje nacionalno bogatstvo Predstavljanje nacionalnih manjina na prigodnim štandovima na Franjevačkom trgu u Varaždinu organizirala je Koordinacija za ljudska prava Varaždinske županije, uz suorganizatore članove Vijeća i predstavnike nacionalnih manjina. Obilježavanje Međunarodnog dana ljudskih prava, koje već tradicionalno u Varaždinskoj županiji organiziraju članovi Koordinacije za ljudska prava dijeleći građanima zajedno s županijskim dužnosnicima Deklaraciju o ljudskim pravima, ove je godine dobilo jednu posve novu dimenziju.

Bogatstvo raznolikosti Prvi put je, naime, uz uobičajen program, organizirano i predstavljanje nacionalnih manjina Varaždinske županije. One imaju izabrane predstavnike i vije-

Nacionalnemanjine predstavile su se na Franjevačkom trgu u Varaždinu

ća na razini županije, gradova i općina s područja Varaždinske županije, a to su: slovenska, srpska, albanska, bošnjačka i romska nacionalna manjina. Na taj su način manjine predstavile bogatstvo raznolikosti kroz svoja tradicionalna jela, pića, zapise, knjige, nošnje,

fotografije i rukotvorine te su pobliže upoznali građane sa svojom bogatom kulturom. Osim na prigodnim štandovima, nacionalne manjine su različitosti svoje kulturne baštine predstavile i kroz pjesmu i ples svojih kulturno-umjetničkih društava.

za ljudska prava

Različitosti kultura odražavaju su i kroz raznolikost plesova i narodnih nošnji

Predsjednica Koordinacije za ljudska prava Varaždinske županije Vesna Dušak istaknula je kako je danas teško ostvariti sva ljudska prava, jer živimo u vremenu globalnih kriza, općeg siromaštva i nepravde. Zato danas moramo priznati kako još mnogo toga moramo učiniti kako bismo upoznali građane s ljudskim pravima te im prezentirali i dodatna prava - zaključila je Dušak.

Zamjenik župana s predstavnicima 7. gardijske brigade Prije nepunih mjesec dana 7. gardijska brigada „Puma“ proslavila je dvadesetu godišnjicu osnutka nizom prigodnih događaja, od svečane akademije, polaganja vijenaca na Varaždinskom groblju, svete mise zahvalnice, pa do izložbe oružja i vojnog mimohoda. Tim su povodom predstavnici „Puma“ posjetili Županijsku palaču gdje ih je primio zamjenik župana Milan Pavleković koji je izrazio zadovoljstvo što je županija sudjelovala u organizaciju proslave te naglasio kako je ova brigada simbol obrane Hrvatske od agresora. –  Veliki

broj branitelja iz naše županije je ostavio svoje živote diljem Hrvatske kako bi danas naša država bila slobodna, neovisna i samostalna. Njima dugujemo vječnu zahvalnost rekao je zamjenik te dodao kako će se županija i nadalje uključivati u razne oblike pomoći braniteljskim udrugama. U vrlo srdačnom razgovoru, predsjednik Udruge Mirko Martinjak se zahvalio na pomoći prilikom organizacije obilježavanja godišnjice, koja je prema njegovom mišljenu, protekla svečano i dostojanstveno. 

Pume su posjetile županijsku palaču


6

br. 22 • prosinac 2012. • GODINA IV • besplatni list • www.varazdinska-zupanija.hr

INVESTICIJE

Varaždinska županija

Korak bliže ulagačima - završena studija isplativosti

Dokaz opravdanosti ulaganja u zdravstveni turizam Toplica U tijeku su ozbiljni pregovori s nekoliko potencijalnih ulagača, a cjelokupno zanimanje za projekt dokazuje da je riječ o jednom od tržišno najzanimljivijih investicija u Hrvatskoj Kako bi se svi relevantni dionici upoznali s aktivnostima koje provodi Specijalna bolnica Varaždinske Toplice sa ciljem pokretanja novog razvojnog investicijskog ciklusa ulaganja u restrukturiranje poslovanja ustanove, a time i njenog pozicioniranja uz bok europskih rehabilitacijskih kuća, organizirano je prigodno predstavljanje razvojne studije projekta ulaganja u transformaciju Varaždinskih Toplica u destinaciju zdravstvenog i medicinskog turizma. Gotova studija isplativosti u svim svojim aspektima dokazala je kako je ovaj projekt isplativ, a njeno postojanje jedan je od najvažnijih preduvjeta da bi potencijalni investitor zaista bio voljan ulagati, pojašnjava dr. sc. Miljenko Bura iz Medicinske grupe d.o.o. iz Zagreba koja je izradila studiju.

3 D projekcija budećeg hotela Jupiter

razvoj za druge poslovne subjekte koji mogu profitirati od ovakve investicije – rekao je župan te pojasnio kako se investicija može ostvariti na više načina, vlastitim i kreditnim sredstvima, sa strateškim ulagačima, putem strukturnih fondova Europske Unije ili prema modelu javno-privatnog partnerstva.

Projektiranje već traje

nužna je rekonstrukcija - Sukladno izvršenoj analizi ekonomske opravdanosti postoji nužnost rekonstrukcije bolničkog kompleksa te je dokazana isplativost projekta i opravdanost ulaganja u transformaciju Varaždinskih Toplica u destinaciju zdravstvenog turizma. Investicija za gradnju dva nova objekata, Jupitera i Junone iznosi ukupno 58 milijuna eura, od čega se 48 milijuna odnosi na hotel, a 10 milijuna na bolnicu, a procjena je da bi se za normalno funkcioniranje odmah moglo zaposliti dvjestotinjak ljudi – kazao je dr.sc. Bura.

Na skup se odazvalo puno stručnjaka

I župan Predrag Štromar smatra kako je „priča“ sad zaokružena dokazom o isplativosti projekta što je jako važno za brojne investitore zainteresirane za kupnju cijeloga kompleksa i njegovu obnovu i rekonstrukciju. -Drago mi je da smo došli do točke kada možemo reći da je ovaj projekt isplativ te sada imamo i dokaz da možemo zarađivati i zapošljavati. Zadatak politike je sada da omogući zapošljavanje, veće plaće, ali i

Inače, samo projektiranje novog kompleksa traje već 24 mjeseci, a izgradnja novih kapaciteta trebala bi omogućiti razinu ponude medicinskih usluga i zdravstvenih sadržaja u skladu s očekivanom grupacijom zahtjevnih medicinskih turista. Damir Ivšić, arhitekt

Postoji garancija da će Varaždinske Toplice u razdoblju kraćem od deset godina prerasti u vodeću destinaciju medicinskog i zdravstvenog turizma u ovom dijelu Europe


Varaždinska županija

INVESTICIJE

7

Što se sve planira? • Izgradnja novog hotela kategorije 4* s kompleksnim uslugama medicinskog wellness&spa programa • Izgradnja novog medicinskog centra (objekta) s medicinskostomatološkim kompleksom i novim spinalnim centrom • Rekonstrukcija objekta Minerva i uvođenje novih usluga u ponudu (restrukturiranje poslovanja)

Predstavljanje razvojne studije projekta ulaganja u zdavstveni turizam V. Toplica

Shematski prikaz strukturne podjele bolnice

tvrtke Arcitec d.o.o. iz Zagreba, pojašnjava kako projekt na kojem intenzivno radi posljednje dvije godine uključuje gradnju novog „Jupiter“ spa hotela od 44.000 m2, kao i suvremenog, jedinog hrvatskog, centra za spinalne bolesti te novog specijalističkog bolničkog krila „Junona“ na 1.500 m2 pri čemu će oba biti vezana na funkcioniranje sadašnjih kapaciteta bolnice i hotela.

odrađen velik dio posla - Smještaj u Jupiteru, lječilišnom hotelu s visoke četiri zvjezdice, omogućit će pacijentima koji će biti obrađeni vrhunsku postoperativnu njegu i smještaj. Hotel je projektiran upravo za dulji boravak jer trebamo iskoristiti ono što već imamo danas, a to je boravak od 14 dana jer objekti koji to nemaju imaju ozbiljnih problema s punjenjem – rekao je Ivšić te kao najveću prednost SB-e izdvojio ekspertizu u vidu liječenja, tj. vrhunske stručnjake, „obiteljsko zlato“ zbog kojih, smatra, postoji garancija da će u razdoblju ne dužem od deset godina Toplice prerasti u vodeću destinaciju medicinskog i zdravstvenog turizma u ovom dijelu Europe. Ravnatelj bolnice Damir Mihalić slaže se

kako je potrebno „zavrtjeti novi kotač razvoja“ te nastaviti provoditi aktivnosti koje će ovu ustanovu pozicionirati kao vrhunsku rehabilitacijsku i vodeću kuću u medicinskom turizmu u Hrvatskoj i širem europskom okruženju. Prema njegovim riječima, s procesom strateškog planiranja već je odrađen velik dio posla, a sada treba realizirati projekte ulaganja i investiranja u budućnost ustanove, zaposlenika, ali i razvoja Varaždinskih Toplica te šireg okruženja. - Trenutno se vode pregovori s potencijalnim investitorima, na opće zadovoljstvo ima onih koji su voljni ulagati u ovakav vid turizma. Prema procjenama svi projekti bi stajali oko 100 milijuna eura. Projekt bi trebao dati oko 300 novih radnih mjesta, a slijedeće godine planiramo definirati okvire i vrstu ulaganja. Pretpostavljamo da će se jednim dijelom projekt financirati strukturnim fondovima EU-a, a dio JPP-om i investicijskim fondovima – rekao je ravnatelj

Postoje zainteresirani investitori iz Njemačke i Austrije te Turske, a jedan od njih čak se zanima za kupnju cijeloga kompleksa i njegovu obnovu i rekonstrukciju. te pojasnio kako Uprava bolnice nastoji prikupiti kompletnu dokumentaciju sve do lokacijske i građevinske dozvole kako bi ulagači, čim sklope ugovore s bolnicom, odmah mogli početi graditi. Kako se o projektu Varaždinskih Toplica već duže vrijeme govori, postoje zainteresirani investitori iz Njemačke i Austrije te Turske, a jedan od njih čak se zanima za kupnju cijeloga kompleksa i njegovu obnovu i rekonstrukciju.

Ulagati u rekonstrukciju i obnovu Prema sadašnjim planovima Varaždinske Toplice bi trebale postati destinacija zdravstvenog turizma usmjerenog na lječilišni, medicinski i wellness i spa turizam. Obnovili bi se sadašnji objekti, sagradio novi lječilišni hotel Jupiter sa četiri zvjezdice unutar kojeg su predviđene spa i wellness zone, vrijedan 48 milijuna eura, te bolnica Junona u čiju opremu i gradnju treba uložiti 10,4 milijuna eura. Još 20 milijuna eura uložilo bi se u rekonstrukciju hotela Minerva koji bi imao istu namjenu kao dosad - polikliničke djelatnosti u fizikalnoj medicini i rehabilitaciji.


8

br. 22 • prosinac 2012. • GODINA IV • besplatni list • www.varazdinska-zupanija.hr

DJECA I MLADI

Varaždinska županija

Pri samom vrhu - izvrsni rezultati učenika osnovnih i srednjih škola u 2011./2012.

Čak 35 posto osnovnoškolaca i sredn sudjelovalo na raznim natjecanjima i Osim na državnim, učenici iz Varaždinske županije postižu izvrsne rezultate i na međunarodnim natjecanjima U Varaždinskoj su županiji u školskoj godini 2011./2012. održana natjecanja i smotre na školskoj, županijskoj, međužupanijskoj/regionalnoj i državnoj razini u 38 predmetnih područja, u sportu, glazbi te natjecanja učenika srednjih škola strukovnog obrazovanja.

MAKSIMALNA POTPORA Broj učenika osnovnih i srednjih škola Varaždinske županije uključenih u razne razine natjecanja raste iz godine u godinu te je tako ove godine čak 35 posto naših

osnovnoškolaca i srednjoškolaca sudjelovalo na natjecanjima i smotrama, što nas svrstava u sam hrvatski vrh.

MEĐUNARODNI rezultati Učenici iz Varaždinske županije postižu izvrsne rezultate i na međunarodnim natjecanjima. Učenici Ivan Kolarić i Robin Škibola iz Elektrostrojarske škole Varaždin sudjelovali su na RoboCup_Junior SS, Feri Maribor, gdje su ekipno osvojili prvo mjesto. Ivan Kolarić na natjecanju RoboCup Rescue održanom u Austriji osvojio je drugo mjesto. Antonio Brezjan, učenik iz Elektrostrojarske škole Varaždin na natjecanju Inova 2012 Zagreb osvojio je zlatnu medalju. Ekipe mladih informatičara Prve gimnazije – Luka Šopar, Frano Mihaljević, Kaja Pavlinić, Luka Peti, Vedran Jakopović, Robert Milijaš, Martin Gluhak i Ivan Paljak - na svjetskom informatičkom natjecanju ACSL održanom u Pennsylvaniji, SAD,

osvojile su drugo i treće mjesto. Tamburaški orkestar Osnovne škole „Antun i Ivan Kukuljević“ Varaždinske Toplice na 35. Međunarodnom festivalu hrvatske tamburaške glazbe u Osijeku osvojio je brončanu plaketu. Elizabeta Juričan iz Srednje škole Maruševec osvojila je prvo mjesto u kreativnom pisanju na engleskom jeziku koje je organizirao Cambridge University Press u UK.

sportski uspjesi učenika Spomenimo i uspjehe naših mladih sportaša. Učenik Tihomir Bendelja na svjetskom natjecanju u twirlingu osvojio je prvo mjesto kao senior, Dora Oštrek na svjetskom dvoranskom prvenstvu u streličarstvu osvojila je treće mjesto, a Petra Petek na Europskom prvenstvu u stolnom tenisu osvojila je treće mjesto. Svo troje učenika polaznici su Gospodarske škole Varaždin.

Čak 35 posto naših osnovnoškolaca i srednjoškolaca sudjelovalo na natjecanjima i smotrama, što nas svrstava u sam hrvatski vrh


DJECA I MLADI

Varaždinska županija

njoškolaca i smotrama! Osnivanje škola u Ludbregu i Novom Marofu Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta Republike Hrvatske izdalo je rješenje o sukladnosti Odluke o osnivanju srednjih škola u Ludbregu i Novom Marofu. Srednje škole u Ludbregu i Novom Marofu mogu započeti s radom nakon što pribave rješenje o odobrenju za početak rada i upisu u sudski registar. Inače, prema programu koji je donijela Vlada RH, Varaždinskoj županiji dana je mogućnost osnivanja novih škola, pa je tako Varaždinska županija predložila osnivanje srednjih škola u Ludbregu i Novom Marofu, a početak rada tih škola očekuje se u godini 2013./2014.

9

Uskoro

Potpisivanje Ugovora s nova 62 stipendista U Skupštinskoj dvorani Županijske palače 28. prosinca 2012. godine na prigodnoj svečanosti održat će se potpisivanje Ugovora za korištenje ukupno 62 stipendije Varaždinske županije za koje se ove godine kandidiralo ukupno 320 kandidata. Treba istaknuti kako je bilo ukupno 370 prijava, no pedesetak prijava nije zadovoljavalo potrebne kriterije. U školskoj, odnosno, akademskoj godini 2012./13. će se tako stipendirati utvrđena zanimanja od posebnog interesa za Varaždinsku županiju, pa su dvije stipendije osigurane za buduće magistre elektrotehnike, dvije stipendije za magistre strojarstva, dvije stipendije za magistre građevinarstva, četiri stipendije za magistre matematike, dvije stipendije za magistre engleskog jezika te četiri stipendija za doktore medicine. Bile su osigurane i dvije stipendije za magistre fizike, isključivo studente 4. i 5. godine diplomskog studija no ove godine nije bilo prijavljenih kandi-

Mjesečni iznos stipendija za učenike iznosi 300,00 kuna, a za studente 700,00 kuna data. Obzirom da nije bilo prijavljenih za dodjelu stipendija iz fizike, ove dvije stipendije dodijeljene su studentima medicine. No, na kraju ipak nije dodijeljeno šest stipendija za studij medicine, jer su naknadno dvije studentice odustale od dobivenih županijskih stipendija zbog preuzimanja gradskih stipendija. Osigurane su i stipendije za nadarene studente i to pet stipendija za one koji studiraju na sveučilišnim studijima, te tri za one koji studiraju na stručnim studijima, zatim dvije stipendije za izuzetno nadarene studente iz pojedinih područja umjetnosti te studente s invaliditetom te vrhunske sportaše. Za studente loših socioekonomskih prilika rezervirano je trideset i šest stipendija, i to šesnaest stipendija za one koji studiraju na sveučilišnim studijima i deset stipendija za one koji studiraju na stručnim studijima, a za učenike loših socioekonomskih prilika osigurano je deset stipendija.

Dječji smijeh, pjesma i veselje na putovanju

Božićni vlak oduševio male i velike Povodom božićnih i novogodišnjih blagdana i ove je godine za najmlađe organizirana vožnja prigodno okićenim božićnim vlakom. Dječji smijeh, pjesma i veselje ispunili su božićni vlak koji je vozio od Varaždina do Ludbrega i Ivanca i natrag. Za vrijeme ovog veselog putovanja bio je organiziran prigodni program, a putem razglasa puštale su se dječje pjesme, pa se i za-

plesalo. Bilo je tu i nezaobilazno druženje s Djedom Mrazom, koji je posebno razveselio djecu, te ih iznenadio i podijelio im prigodne poklone. Mališani su uzvratili djedici pjevajući prigodne pjesme i dobro se zabavljajući. Tako je i ovogodišnji božićni vlak ispunio svoj cilj i usrećio mnoštvo djece koji su se, u pratnji svojih roditelja cijelim putem veselo družili i zabavljali s djedicom.


10

br. 22 • prosinac 2012. • GODINA IV • besplatni list • www.varazdinska-zupanija.hr

HUMANOST

Varaždinska županija

Više od stotinu mališana razveselili su pripremljeni slatki paketi

Prijam za mnogočlane obitelji, kumčad i obitelji u potrebi U povodu božićnih i novogodišnjih blagdana, Varaždinska županija tradicionalno je organizirala prijam i darivanje mnogočlanih obitelji, djece nad kojima je Županija preuzela kumstvo te obitelji i pojedinaca kojima je županija pomagala tijekom godine.

Dobrodošlica u palači Herzer Zamjenica župana Varaždinske županije mr. sc. Blanka Glavica Ječmenica i pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Ruža Jelovac tako su se u palači Herzer susrele s pedesetak mnogočlanih obitelji s područja županije koje žive u lošim stambenim ili materijalnim prilikama ili se pak susreću s teškim bolestima, a koje su se tijekom godine obraćale za pomoć Varaždinskoj županiji. Zaželjevši im dobrodošlicu, zamjenica župana rekla je kako je Božić blagdan pun ljubavi, radosti i mira te im poručila da uživaju u programu koji im je Varaždinska županija za tu prigodu pripremila.

Nastupio Ivica Pepelko Također je svima zaželjela sretan i blagoslovljen Božić te puno zdravlja u 2013. godini naglasivši kako će Varaždinska županija uvijek nastojati pomoći svima, osobito obiteljima koje teško vežu kraj s krajem i kojima je pomoć najpotrebnija.

U palači Herzer predstavnice županije susrele su se s pedesetak mnogočlanih obitelji

Više od stotinu mališana, među kojima je bilo i devetero djece nad kojima je Varaždinska županija preuzela kumstvo, najviše su razveselili pripremljeni slatki paketi, dok je njihovim roditeljima uru-

čeno po 500 kuna novčane potpore. U prigodnom programu nastupili su tamburaši Udruge LUN-MLA iz Lunjkovca, mali recitatori udruge Ludbreško Sunce te popularni pjevač Ivica Pepelko.

Želimo vam sretan Božić i uspješnu novu 2013. godinu! Operator distribucijskog sustava d.o.o. ELEKTRA VARAŽDIN 42000 Varaždin Kratka 3


Varaždinska županija

SPORTSKA ŠKOLA

11

U dvorani OŠ Sračinec obilježen početak rada 6. Univerzalne sportske škole

750 djece iz naše županije uči osnove brojnih sportova Važnost ovog projekta primarno je u stvaranju navike svakodnevnog vježbanja, a ova škola omogućuje da se djeca igrajući, na zanimljiv i za njihovu dob pedagoški i kineziološki primjeren način, uče osnovne oblike kretanja, kao i osnovne elemente brojnih sportova. Cilj je potaknuti učenike na vježbanje i uključivanje u sportske aktivnosti pod stručnim nadzorom kineziologa, a ove će je godine pohađati 750 djece iz 25 osnovnih škola s područja Varaždinske županije. Program će se provoditi u ukupno 32 odjeljenja, dva put tjedno po 45 minuta, a s djecom će raditi 22 voditelja kineziologa.

Stvaranje zdravih navika Stoga je svečanost početka rada škole okupila veliki broj učenika i njihovih nastavnika, te ravnatelja škola uključenih u ovaj projekt, koji Varaždinska županija potpomaže financirajući rad osam odjeljenja, s ukupno pedeset tisuća kuna. - Drago mi je da smo i ove školske godine osigurali sredstva za rad Univerzalne sportske škole koji nije usmjeren na stva-

Sretan Božić i uspješnu novu 2013. godinu želi vam

ranje vrhunskih sportaša, ali svakako predstavlja temelj za stvaranje budućih vrhunskih sportaša. Ova škola bi trebala zadovoljiti dječje potrebe za kretanjem, odnosno vježbanjem - rekao je zamjenik župana Milan Pavleković.

opravdanost projekta Početku rada škole nazočili su i načelnik općine Sračinec Božidar Novoselec, pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport Varaždinske županije mr. sc. Miroslav Huđek, predsjednica Školskoga sportskog Saveza Varaždinske županije Josipa Polančec Štimec i voditelj Univerzalne sportske škole Stjepan Crnokić, a učenici su demonstrirali svoje sportske vještine i mogućnosti te još jednom dokazali opravdanost ovog projekta, koji prije svega na zanimljiv način osigurava djeci bavljenje tjelesnim aktivnostima, ali potiče i njihov motorički, fizički, psihološkoemocionalni i socijalni razvoj.

Stručni nadzor uz praćenje napretka Djeca isključivo pod stručnim nadzorom kineziologa, igrajući se na zanimljiv i za njihovu dob pedagoški i kineziološki primjeren način, uče osnovne oblike kretanja, kao i osnovne elemente brojnih športova. U programu USŠ-e mogu raditi samo osobe koje zadovoljavaju kriterije za rad s djecom u okviru izvannastavnih školskih športskih aktivnosti. Program se provodi dva puta tjedno po 45 minuta tijekom cijele školske godine. Na osnovi dobivenih rezultata prati se individualni i grupni napredak, utvrđuju se nedostaci, detektiraju se izrazito nadarena djeca i valorizira se cjelokupan program.

Sretan Božić i uspješnu novu 2013. godinu želi vam

Specijalna bolnica za kronične bolesti Novi Marof


12

br. 22 • prosinac 2012. • GODINA IV • besplatni list • www.varazdinska-zupanija.hr

MLJEKOMAT

Varaždinska županija

Na varaždinskom placu postavljen prvi mljekomat u Varaždinskoj županiji

Svi na plac po svježe domaće mlijeko iz mljekomata! Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Ljubice Sakač iz Ljubešćice jedino je, na inicijativu Varaždinske županije, pokazalo interes za nabavljanje ovoga suvremenog uređaja Početkom prosinca na varaždinskoj tržnici postavljen je prvi mljekomat u Varaždinskoj županiji, na kojem se može kupiti domaće, svježe i kvalitetno mlijeko za cijenu od svega šest kuna za litru. Mljekomat je uređaj koji spaja automatizirani sustav za točenje, sustav za hlađenje i programski upravljački sustav za prodaju svježeg mlijeka koje je pomuzeno prije najviše 12 sati, ohlađeno, te držano pod kontroliranim uvjetima. Riječ je o sustavu koji zadovoljava sve zdravstvene norme, a prodaja mlijeka mljekomatom u sustavu je kontrole ispravnosti hrane omogućujući kupcu da nabavi svježe mlijeko od lokalnog proizvođača. Mlijeko se puni nakon pranja i dezinficiranja svakih 24 sata, a automat obustavlja prodaju (i alarmira vlasnika putem mobitela) ako se ova pravila ne provode.

Gradonačelnik i župan među prvim kušačima Među prvim kušačima mlijeka kupljenog na mljekomatu bili su župan Varaždinske županije Predrag Štromar, zamjenica župana mr.sc. Blanka Glavica Ječmenica, gradonačelnik Grada Varaždina Goran Habuš i njegov zamjenik Vjeran Radelić koji su pozvali građane da nabave kvalitetno mlijeko putem ovog mljekomata.

Županija će i dalje sufinancirati nabavku mlijeka, poručio je župan Predrag Štromar

Bez kemijskih sredstava Zadovoljstvo postavljanjem prvog mljekomata na Varaždinskoj tržnici, posebno danas u vremenima lošeg stanja u mljekarstvu, istaknuo je i pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i zaštitu okoliša Varaždinske županije dr. sc. Dragutin Vincek. - Sada i mi u Varaždinu imamo mogućnost kupnje pravoga domaćeg mlijeka. To je mlijeko koje je pomuzeno, rashlađeno i u roku od 12 sati dopremljeno do mljekomata. To mlijeko nije „obogaćeno“ nikakvim kemijskim sredstvima, nije pasterizirano, nije sterilizirano, niti je homogenizirano. To je jednostavno mlijeko kakvo se prije više desetaka godina moglo jedino i koristiti, za razliku od današnjih vremena, kada ga je teško nabaviti- pojasnio je Vincek.

sufinanciraNJE Inače, Varaždinska županija uputila je dopis obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima koja se bave proizvodnjom mlijeka te ih pozvala da iskažu

Kako funkcionira Mljekomat prima kovanice od 1, 2 i 5 kuna i papirnate novčanice od 10 i 20 kuna, a kupci su dužni ponijeti sa sobom plastičnu ili staklenu ambalažu. Cijena mlijeka je 6 kuna po litri, a aparat ne vraća novac. interes za izravnu distribuciju putem mljekomata, uz subvenciju za njihovu nabavu, no samo je ovaj OPG pokazao zanimanje te je Županija osigurala 20.000,00 kuna za njegovu nabavu. Župan Predrag Štromar najavio je da će se i dalje sufinancirati nabavka mljekomata i za ostale OPG-ove koji za to pokažu interes. Mljekomat postavljen na varaždinskom placu u vlasništvu je OPG-a Ljubice Sakač. Ona je prilikom postavljanja uređaja istaknula da se njezina obitelj mljekarstvom bavi cijeli život i da posjeduje nekoliko jutara zemlje i sedam krava koje dnevno proizvode između 70 i 150 litara mlijeka, kojim će se svakodnevno puniti i ovaj mljekomat.


MLJEKOMAT

Varaždinska županija

U Hrvatskoj zasad dvadesetak mljekomata Ideja za mljekomat pojavila se u Švicarskoj, gdje su i postavljeni prvi takvi uređaji, a u Hrvatskoj ih zasad ima u desetak gradova.

budućnost Resorni županijski pročelnik dr.sc Dragutin Vincek smatra da ovakav izravni način prodaje mlijeka, bilo putem prodaje na kućnom pragu ili putem mljekomata, ima svoju budućnost. Ipak, napominje kako pri ovakvom načinu prodaje treba voditi računa da su zadovoljeni svi zdravstveni standardi te zakonski okviri koji propisuju sve uvjete za proizvođače. Isto tako, potrebno je raditi na svijesti i edukaciji potrošača, s obzirom na to da oni, posebno u urbanim sredinama, ne znaju cijeniti pravo, domaće mlijeko, zaključuje.

13

IZDVOJENO – komentar dr.sc. Dragutina Vinceka

Loše stanje u mlječnom sektoru Hrvatska poljoprivreda tone u sve dublju krizu, što se naročito očituje u stočarstvu, a posebno u govedarstvu, odnosno u proizvodnji mesa i mlijeka kao najvišem obliku stvaranja dodane vrijednosti u proizvodnji na selu. U gospodarskoj grani koja je ključni dio prehrambenog sustava i za koju u Hrvatskoj postoje upravo idealni uvjeti i duga tradicija, stvara se sve veća ovisnost o uvozu. Nedavni sukobi oko cijene mlijeka i poticaja proizvodnji samo su jedan aspekt akutne krize hrvatskog sela i stočarstva te govedarstva kao njihove kralježnice. Proizvodnja mesa i mlijeka, broj goveda, broj obiteljskih gospodarstava i broj zaposlenih u poljoprivredi posljednjih desetak godina alarmantno padaju, a ovisnost o uvozu raste. Iako Varaždinska županija kontinuirano provodi programe, projekte i mjere ruralnog razvoja na svome području (nabavka laktofriza, mljekomata i slično) po-

sljednjih godina smanjuje se proizvodnja mlijeka, pa se broj krava smanjio na svega pet tisuća. Kriza govedarstva ne može se riješiti samo promjenama poticaja, koliko god oni bili potrebni za kratkoročno preživljavanje. Uzroci krize znatno su dublji i akumuliraju se već duže vrijeme pa se mogu odstraniti samo širokom koordiniranom akcijom i nizom mjera u okviru jasno zacrtane dugoročne koncepcije. Ključni problem dosadašnjih poljoprivrednih politika težnja je da se hrvatsko sela modernizira u „velikom skoku“, primjenom industrijske logike velikih postrojenja i dugih serija, za koju, kad bi i bila primjenjiva, ne postoje neki od najosnovnijih uvjeta. Nasuprot tome, potrebno je zalagati se za alternativni model organskog rasta, koji otvara vrata sposobnima, bez obzira na veličinu. To je model najnaprednijih poljoprivrednih zemalja u Europi, kojoj težimo i u koju ulazimo.

DIONIČKO DRUŠTVO ZA GRADITELJSTVO I HIDROGRADNJU

Djelatnicima, poslovnim partnerima te stanovnicima Varaždinske županije želimo 65 godina

sretan Božić i sretnu novu 2013. godinu!

BLAGOSLOVLJEN BOŽIĆ I SRETNA NOVA GODINA!


14

br. 22 • prosinac 2012. • GODINA IV • besplatni list • www.varazdinska-zupanija.hr

BLAGDANSKE VIJESTI

Varaždinska županija

Anđelarnik u zgradi Varaždinske županije

Odaberite anđela i pomozite štićenicima centra Tomislav Špoljar U zgradi Varaždinske županije postavljen je „Anđelarnik“, prigodna drvena instalacija s koje se veselo ljuljuška 140 anđela u najrazličitijim oblicima čekajući da ih u ovo blagdansko vrijeme dobri ljudi odvedu u svoje domove. Naime, anđele su izradili štićenici Centra za od-

Anđeli se ne kupuju na klasičan način, već putem dobrovoljnih priloga koji će biti iskorišteni na najbolji mogući način u okviru Centra Tomislav Špoljar iz Varaždina, koji pohađaju djeca s posebnim potrebama

Blagdane čestitali na njemačkom!

goj i obrazovanje „Tomislav Špoljar“ iz Varaždina, a svi zainteresirani ljudi dobre volje mogu odabrati svog anđela te u prigodnoj kutiji ostaviti dobrovoljan prilog, koji ide kao pomoć štićenicima centra. „Anđelarnik“ će biti postavljen u periodu od 17. prosinca 2012. godine do 4. siječnja 2013. godine na prvom katu Županijske palače na Franjevačkom trgu u Varaždinu, a građani svog anđela mogu odabrati u terminu od 9 do 14 sati.

Varaždinska arena, 29. prosinca - doček prije dočeka!

Učenici Osnovne škole Ivana i Antuna Kukuljevića iz Varaždinskih Toplica u pratnji ravnateljice Goranke Štefanić i učiteljica posjetili su županijsku palaču te dužnosnicima i službenicima uputili pjevnu božićnu čestitku na njemačkom jeziku. Tako su županu Varaždinske županije Predragu Štromaru, zamjenicima župana mr. sc. Blanki Glavici Ječmenici i Milanu Pavlekoviću te zaposlenicima Varaždinske županije čestitali sretne i ugodne božićno-novogodišnje blagdane, a pjevanjem božićnih pjesama stvorili su pravi božićni ugođaj.

Ja sam za ples! - novogodišnji party za djecu i mlade Arena Varaždin u subotu 29. prosinca bit će veselo okupljalište djece i mladih gdje će oni uz dobru glazbu, ples i veselje dočekati samo svoju Novu godinu! Naime, u Varaždinskoj županiji po prvi puta se organizira novogodišnji party za djecu i mlade, pod motom ‘Ja sam za ples!’. Uz pokroviteljstvo Varaždinske županije i jasnu edukativnu poruku – da se dobro zabavljati može i bez alkohola, na ovoj će zabavi djeca i mladi na primjeren način dočekati „Novu godinu“ točno u podne uz prigodan i veseo program. Tako će mlade zabavljati trenutno najveća tinejdžerska senzacija – mladi Endi; višestruki svjetski i europski prvak u twirlingu i prvi hrvatski Supertalent – Tihomir Bendelja; jedna od najboljih hrvatskih plesnih skupina i njihovi juniori – Atomic Dance Factory;

Ulaznice za novogodišnji spektakl naći će se u prodaji od 19. prosinca, a mogu se nabaviti po prigodnoj cijeni od 40 kuna za djecu, pri čemu je dopuštena i jedna punoljetna pratnja uz nadoplatu od 10 kuna na samome ulazu varaždinski plesni studio FEEL; kvalitetan DJ te gosti iznenađenja. Cijena pojedinačne ulaznice je 40 kuna, a jedna odrasla pratnja po djetetu može za sebe nadoplatiti 10 kuna na samome ulazu!


Varaždinska županija

POSLOVNE ZONE

15

Pohvaljene aktivnosti privlačenja ulagača

Uspješna godina za Poslovne zone Varaždinske županije! Poslovne zone d.o.o. za svoj su uspješan rad i privlačenje investitora dobile pohvalu i preporuku od Hrvatskoaustrijske trgovinske komore u okviru godišnjeg izvještaja stanja u RH Za svoj uspješan rad u aktivnostima privlačenja domaćih i stranih investitora u zone Varaždinske županije, Poslovne zone d.o.o. nedavno su dobile pohvalu Hrvat- Štefica Španić, sko-austrijske v.d. direktorica trgovinske ko- Poslovnih zona more u okviru godišnjeg izvještaja stanja u Republici Hrvatskoj. Izvještaj se inače šalje mnogobrojnim članovima, financijskim institucijama, osiguranjima, vladinim i nevladinim institucijama, potencijalnim investitorima, medijima, diplomatskim ispostavama, kao i cijeloj gospodarskoj zajednici Republike Austrije. Ovakvo priznanje od velikog je značaja ako se uzme u obzir da upravo austrijski ulagači čine najveću skupinu ulagača u RH pa su zato dodatno pojačane aktivnosti u predstavljanju poslovnih zona austrijskim investitorima. Potvrda da postoji značajan interes ovih ulagača i nedavni

Poslovne zone d.o.o. dobile pohvalu

je posjet austrijskih investitora te obilazak i upoznavanje sa zonama u Jalžabetu i Lepoglavi.

TALIJANSKI INVESTITOR Direktorica Poslovnih zona d.o.o., tvrtke koja sudjeluje na različitim sajmovima i forumima tražeći domaće i strane investitore, Štefica Španić na prošlotjednoj je sjednici Gospodarsko socijalnog vijeća i sama informirala članove tog vijeća o ulaganjima u zone na području Varaždinske županije. Govoreći o stanju poslovnih zona na području županije, Španić je rekla da je trenutno u tijeku velika investicija u Poduzetničkoj zoni Jalžabet. - U Jalžabetu talijanski investitor gradi veliki distributivni centar, a ovdje i hrvatsko-njemačka tvrtka počinje graditi nove proizvodne hale. Riječ o investicijama ukupne vrijednosti više od 100 milijuna eura. Što se tiče zone Ivanec,

Želimo vam blagoslovljen Božić i sretnu Novu godinu!

dosad je 30 poduzetnika kupilo 34 komunalno opremljene parcele, a uskoro se zona širi na dodatne 33 tisuće četvornih metara te se nadamo što skorijem otvaranju novih radnih mjesta - rekla je direktorica Španić te izrazila zadovoljstvo što je i u općini Cestica tvrtka Frasson izgradila pogon, ukupne vrijednosti 4.500.000,00 kuna, gdje je zaposleno četrdeset radnika.

PRIPREMNE RADNJE Za iduću godinu najavila je jačanje aktivnosti u predstavljanju mogućnosti ulaganja u projekte, kao i u poslovne zone sjeverne regije, kako u Hrvatskoj tako i u inozemstvu te izvijestila da se u brojnim zonama obavljaju pripremne radnje oko sređivanja dokumentacije za izgradnju infrastrukture, otkupa zemljišta, provedbi javnih natječaja za prodaju zemljišta te izmjenama i dopunama urbanističkih i prostornih planova. Buduće radnje usmjerit će se i na potporu jedinicama lokalne samouprave u privlačenju investicija na područje Varaždinske županije kroz intenziviranje marketinških i informacijskih instrumenata.


16

br. 22 • prosinac 2012. • GODINA IV • besplatni list • www.varazdinska-zupanija.hr

AZRA

Varaždinska županija

AZRA i projekti Europske unije

Pripremljeno i provedeno više od trideset projekata U tijeku priprema za različite infrastrukturne projekte koji će moći biti financirani iz strukturnih i kohezijskih fondova Djelatnici AZRA-e mogu biti zadovoljni svojim radom i aktivnošću u ovoj i protekloj godini. Naime, tijekom 2011. i 2012. godine AZRA je sudjelovala u pripremi i provedbi brojnih projekata sufinanciranih od strane Europske unije za različite institucije i organizacije s područja cijele Republike Hrvatske. U AZRA-i ističu zadovoljstvo ovakvim radom te poručuju kako Europska unija nudi velike mogućnosti, ali treba ih znati iskoristiti na pravi način. Zbog toga se, pojašnjavaju, intenzivno pripremaju za različite infrastrukturne projekte koji će moći biti financirani iz strukturnih i kohezijskih fondova nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju 2013. pritom pružajući svim potencijalnim prijaviteljima informacije potrebne za nabavku

Djelatnici AZRA-e s pravom mogu biti zadovoljni svojim radom u protekloj godini

dokumentacije, kao i potporu prilikom ispunjavanja aplikacije. -Ispunjavanje aplikacija nije nimalo jednostavan i lak posao. Ljude najčešće zapanji opsežnost aplikacijskog obrasca te inzistiranje na detaljima, ali na to se moramo

Prva IPARD potpora po mjeri 302

Tradicijski obrt „Licitarska hiža“ prvi korisnik u Hrvatskoj

-S ponosom i zadovoljstvom moram istaknuti da su na natječaje IPARD-a mjera 302 prijavljena samo dva tradicijska obrta, i to oba iz Varaždinske županije – pojasnio je direktor AZRA-e Nikola Kučiš. Riječ je o svječarsko-medičarskom obrtu „Slavica“ iz Klenovnika i obrtu „Staklorez Šestak “ iz Možđenca. Sredstva potpore za tzv. mjeru 302 osiguravaju se u visini od 50 posto iz proračuna Europske unije, a druga polovica iz vlastitih sredstava. - Pozitivno rješenje kojim se iz sredstava IPARD-a bespovratno namiruje polovina investicije zasluga je i djelatnika naše Agencije za razvoj Varaždinske županije. Oni su pomogli u pripremi i realizaciji cijelog projekta – rekao je direktor AZRA-e te zaključio kako je projekt uređenja i opremanja “Licitarske hiže” imao dobru polaznu osnovu pa je i sama gradnja bila provedena u cijelosti u skladu sa zakonom. Tako je vlasnica svječarsko-medičarskog obrta „Slavica“ iz Klenovnika Valentina Gladović Nedić krenula u izgradnju „Licitarske hiže“. Ispunjenjem svih uvjeta medičarski obrt „Slavica“ dobio je sve potrebne papire za isplatu financijskih sredstava te izgradnju „Licitarske hiže“ koja služi na ponos samim vlasnicima, ali i mještana Općine Klenovnik te cijele Varaždinske županije.

naprosto priviknuti - upozoravaju.

3 projekta iz IPA-e Trenutno AZRA, kao projektni partner, provodi tri projekta sufinancirana u sklopu IPA Prekograničnog programa Na IPARD natječaje mogu se javiti i fizičke i pravne osobe u rangu mikro poduzeća, u privatnom vlasništvu ili 25-postotnom vlasništvu države odnosno lokalne ili regionalne samouprave. No, uvjet javljanja na natječaj je zadovoljavanje specifičnih kriterija IPARD-ove prihvatljivosti za sektor tradicijskih obrta. No, zato svima njima na raspolaganju stoji AZRA koja pruža svu stručnu pomoć u pripremi dokumentacije na natječaje. Po projektu se može ostvariti najviša vrijednost odnosno potpora od 150.000,00 eura, s mogućim povratom u visini od 50 posto prihvatljivih izdataka. Pod tim se pojmom podrazumijevaju izdaci za izgradnju ili poboljšanje nepokretne imovine te kupnju nove mehanizacije i opreme.


Varaždinska županija Slovenija – Hrvatska 2007. – 2013. čije iznose EU sufinancira u iznosu od 85 posto vrijednosti projekata. Radi se o projektu EDU-PRENEUR gdje AZRA po prvi puta preuzima ulogu vodećeg partnera, a projektom se nastoji ojačati kapacitet hrvatskih i slovenskih studenata-inovatora te njihova konkurentnost na otvorenom tržištu te uspostaviti suradnja studenata - inovatora s privatnim i javnim sektorom u Hrvatskoj i Sloveniji. Projekt je vrijedan 270.172,32 eura. Provodi se i projekt SPRINT čiji je cilj identifikacija inovativnog potencijala u poduzećima i istraživačkim ustanovama te poticanje povezivanja poduzeća s istraživačkim i obrazovnim institucijama, kao i prijenos znanja iz istraživačkog u poduzetničko okruženje. Ukupni proračun projekta svih partnera s hrvatske i slovenske strane iznosi 641.109,31 eura. Također, AZRA je partner na projektu IR-OVE, kojim se nastoji povećati konkurentnost poduzeća na osnovi povezivanja i prekogranične poslovne suradnje, razviti zajedničke projekte te povećati mogućnosti za prekograničnu suradnju na području obnovljivih izvora energije na osnovi razvijanja tržišta. Vrijednost projekta iznosi 521.053,44 eura.

Prijavljeno još 11 projekata Na 3. raspis natječaja IPA Slovenija Hrvatska 2007. - 2013., u travnju ove godine AZRA je prijavila jedanaest projektnih prijedloga u suradnji s različitim projektnim partnerima iz Slovenije i Hrvatske u sveukupnom iznosu od 3,8 milijuna eura, čiji se rezultati evaluacije očekuju krajem godine. Među tim projektima najviše ih je prijavljeno na mjeru razvoja poduzetništva, dok se ostali prijavljeni projekti dotiču sektora turizma i ruralnog razvoja, društvene integracije, zaštite okoliša te očuvanja zaštićenih područja, ekološki značajnih područja i kulturne baštine. Osim toga, u studenom 2011. AZRA je u suradnji s desetak različitih partnera s područja jugo-istočne Europe prijavila četiri projekta ukupne vrijednosti 7,2 milijuna eura na natječaj programa Southeast Europe, čiji se rezultati evaluacije očekuju uskoro. Također u evaluaciji su i projekti prijavljeni na program IPA Prekogranična suradnja Mađarska-Hrvatska i Inteligent Energy Europe ukupne vrijednosti 1,5 milijuna eura.

AZRA

17

Tehnička pomoć općinama i gradovima AZRA također pruža tehničku pomoć jedinicama lokalne samouprave te neprofitnim organizacijama u pripremi i provedbi projekata u sklopu programa zajednice „Europa za građane“. Radi se o projektima koje su provodile općina Cestica (EUR-ID – Izgradnja europskog identiteta kroz zajedničke kulturne i sportske tradicije) s partnerima iz Slovenije, Mađarske i Njemačke, općina Breznički Hum (IC-EU – Interkulturalno EU partnerstvo - podizanje svijesti o europskoj kulturnoj raznolikosti, međukulturnom dijalogu te europskim vrijednostima između građana slovenske općine Krško i općine Breznički Hum te projekt TG-LG – Učimo zeleno, živimo zeleno koji će se provoditi tijekom 2012. godine također u suradnji sa slovenskim gradom Krško), grad Biograd na moru (IC-UC – Međukulturno jedinstvo građana), općina Rasinja (EU ABCs – Jačanje europskih udruga kroz promociju EU integracije i interkulturalnog dijaloga između hrvatskih i mađarskih građana), općina Vidovec (ACT4EU – Aktivnosti razmjene znanja između europskih zajednica u sektorima poljoprivrede, običaja, folklora i tradicionalne hrane između hrvatskih, makedonskih i rumunjskih građana).

Sporazum s agencijom iz Kosova

AZRA kao primjer drugim agencijama Osim što sustavno aktivno podržava održivi gospodarski i socijalni rast varaždinske regije kroz pružanje stručne pomoći nositeljima razvoja, Agencija za razvoj Varaždinske županije vrlo blisko surađuje sa srodnim agencijama u susjednim zemljama i zemljama u regiji. Potvrda tome je i nedavno potpisan Sporazum o suradnji na području promocije interegionalnog razvoja i implementacije razvojnih strategija u skladu s održivim razvojem s Agencijom za Regionalni razvoj - Centar iz Kosova. Predstavnici Agencije za regionalni razvoj - Centar iz Kosova tom su prilikom posjetili sjedište AZRA-e, gdje im je direktor Nikola Kučiš održao prezentaciju o aktivnostima i djelovanju same agencije, a razgledali su i Tehnološki park u Varaždinu. Gosti iz Kosova bili su izuzetno za-

dovoljni viđenim te su naglasili da će neke modele rada AZRA-e uklopiti i u rad svoje agencije.


18

br. 22 • prosinac 2012. • GODINA IV • besplatni list • www.varazdinska-zupanija.hr

POS

Grad Varaždin

Varaždin prvi u Hrvatskoj dao u najam POS stanove

Prazan stan najskuplji je stan Početkom godine po staroj smo odluci dali u najam desetak stanova i taj naš model bio je i povod da se u novi zakon o POS-u uvede model najma kao jedna od mogućnosti, istaknuo je gradonačelnik Habuš Gradonačelnik predaje ključeve stanarima

Varaždinski gradonačelnik Goran Habuš predao je u petak, 14. prosinca, ključeve najmoprimcima u stambenom nizu u varaždinskome prigradskom naselju Hrašćica, u Ulici Vjekoslava Cerovečkog. Riječ je o stanovima koji su izgrađeni po modelu POS-a, ali su, kao prvi u Hrvatskoj, dani u najam uz mogućnost kupnje. Varaždinski model poslužio je i utjecao na donošenje izmjena i dopuna zakona o POS-u, čime je ozakonjen način davanja stanova građenih po programima društveno poticane stanogradnje u najam.

Mogućnost otkupa - POS je u Hrvatskoj prvi zaživio u gradu Varaždinu, a naravno da se na ova recesijska vremena nije računalo 2008. godine, kada se počelo s izgradnjom objekta ovakvog tipa, koji označava prijelaz između stambenog i stanovanja u kući. Svi znamo da je prazan stan zapravo najskuplji stan i morali smo pronaći rješenje kako ih dovesti u funkciju i omogućiti građanima da u njima stanuju, a da se onda, jednog dana, mogu odlučiti za kupnju – rekao je gradonačelnik Habuš. Svim najmoprimcima poželio je ugodan život u novim stanovima, izrazivši nadu da će se većina njih odlučiti na otkup stana.

stana. Svaki najmoprimac nakon tri godine može se odlučiti na kupnju stana. Stanovi su kvalitetno napravljeni i dobro osmišljeni. Ako se najmoprimac odluči na otkup stana pravovremeno, unaprijed plaćena najamnina priznaje se u kupoprodajnu cijenu. U prvoj godini 80 posto, u drugoj godini 60 posto i u trećoj godini 40 posto. Ovaj model primijenit će se na sve POS stanove i svi oni koji se neće moći prodati po istom će se modelu dati u najam – naglasio je gradonačelnik Habuš.

Trosobni stanovi Ravnatelj varaždinske javne ustanove Gradski stanovi Vladimir Kukec rekao je

Lista građana koji čekaju na svoj POS stan je velika, točnije, na njoj je oko 1.500 zahtjeva, a više od 800 ljudi je, s obzirom na kreditnu sposobnost, izrazilo interes za najam, izvijestio je Kukec da je riječ o trosobnim stanovima, površine oko 87 četvornih metara. Svakom stanu pripada i garaža, parkirno mjesto, soba za hobi koja se nalazi na dvorišnoj strani objekta te četvrtina dvorišta, dodao je Kukec. - Cijena najma stana je između 233 i 247 eura, odnosno od 1.740 do 1.850 kuna mjesečno, a kupoprodajna cijena stana je oko 105 tisuća eura ako se stanar odluči na kupnju u tom periodu od tri godine. Od 24 stana koja su do sada dovršena u Hraščici samo dva su, na žalost, kupljena, dok su ostali dani u najam, a očekivanja su da će kroz tri godine jedan veći dio najmoprimaca moći kupiti stan – istaknuo je Kukec.

Cijena nije tržišna - Vjerujem da će interesa za najam stanova i dalje biti jer cijena nije tržišna, već se temelji na stvarnoj vrijednosti

U varaždinsko prigradsko naselje Hrašćica uselile su se prve obitelji


Grad Varaždin

STUDENTI I STIPENDIJE

19

Za razvoj varaždinskog Veleučilišta

Darovane nekadašnje vojarne Varaždin je prije dvadesetak godina, prije osamostaljenja Republike Hrvatske, bio grad vojske. U samom gradu bile su smještene vojarne koje su hrvatski branitelji u rujnu odlučnim akcijama u poznatim varaždinskim danima rata oslobodili i stvorili preduvjete za drugačiji razvoj Varaždina. Područja vojarni koje su nekada bile ruglo grada dobila su sasvim druge namjene usmjerene prema rješavanju problema obrazovanja i stanovanja. Neke od tih vojarni bit će namijenjene za razvoj Veleučilišta.

Otežano izvođenje nastave Odlukom varaždinskoga Gradskog vijeća i potpisom ugovora o darovanju nekretnina, Veleučilište u Varaždinu dobilo je u posjed i drugu zgradu površine 997 kvadratnih metara koja do sada nije bila obnovljena ni korištena. Grad Varaždin darovao je i pripadajuće zemljište uku-

pne površine od 14.151 kvadratnih metara na kojima se nalaze zgrade.

Postaje središte obrazovanih ljudi Darovanjem navedenih nekretnina Grad Varaždin je stvorio potrebne preduvjete za daljnji razvoj veleučilišta, čiji je bio osnivač prije sedam godina. Na varaždinskom veleučilištu studira gotovo 3.000 studenata, i to na programima elektrotehnike, proizvodnog strojarstva, multimedije, graditeljstva, gospodarske logistike i sestrinstva. Raznovrsni programi velikog broja studenata uvjetovali su izvođenje nastave na 7 lokacija u gradu, što otežava organizaciju i izvođenje nastave. Ulaganjem oko 6 milijuna kuna u uređenje darovane zgrade u Križanićevoj ulici, Veleučilište bi u mnogome poboljšalo uvjete za izvođenje nastave. - Sve navedeno govori u prilog ocjeni

Moderan studentski restoran Studenti koji studiraju u Varaždinu početkom iduće akademske godine dobit će moderan restoran. Gradit će se na prostoru uz postojeći studentski dom u Ulici Julija Merlića prema projektu grupe arhitekata predvođenih Vedranom Pedišićem iz Zagreba. Vrijednost studentskog restorana je oko 12 milijuna kuna, a istovremeno će u njemu moći biti posluženo oko 300 obroka. Ugovor o izgradnji potpisali su prof. dr. sci. Aleks Bjeliš, rektor Sveučilišta u Zagrebu, Nenad Milijaš, ravnatelj Studentskog centra Varaždin i Goran Habuš, varaždinski gradonačelnik.

Grad Varaždin stipendira 182 studenta Varaždinski gradonačelnik Goran Habuš i njegov zamjenik Vjeran Radelić na prigodnoj svečanosti u Koncertnoj dvorani varaždinskog kazališta uručili su Ugovore o stipendiranju studentima s područja grada. Na natječaju za dodjelu studentskih stipendija za ovu akademsku godinu, koji je raspisao Grad Varaždin, kriterije su zadovoljila nova 182 varaždinska studenta. Stipendije, kao oblik financijske potpore mladim građanima da što prije završe započeto školovanje, Grad Varaždin dodjeljuje već 18 godina. da je Grad Varaždin jedinstven primjer grada u Hrvatskoj koji je sve dobivene nekadašnje vojne objekte iskoristio i stavio u funkciju. Varaždin je na najboljem putu da značajno popravi svoju sada nimalo zavidnu poziciju na ljestvici obrazovanosti stanovništva - ocijenio je takav razvoj grada i razvojne potencijale varaždinski gradonačelnik Goran Habuš. Nakon povijesnoga vojnog grada pa razvoja obrtništva i radno-intenzivne industrije Varaždin postaje suvremeno regionalno središte obrazovanih ljudi.

Studenti koji studiraju u Varaždinu početkom iduće akademske godine dobit će moderan restoran na prostoru uz studentski dom


20

br. 22 • prosinac 2012. • GODINA IV • besplatni list • www.varazdinska-zupanija.hr

ADVENTSKA ČAROLIJA

Grad Varaždin

Organizaciji obilježavanja adventa pridružilo se mnogo pozitivnih i dobrih ljudi

Adventska čarolija u Varaždinu obuhvatila čak 52 programa Uz ista sredstva kao i prošle godine, a riječ je o 55 tisuća kuna, organizirali smo dvostruko više programa u odnosu na prošlu godinu, a većina njih je besplatna za građanstvo, naglašava Martinčević

„Adventska čarolija“ sigurno bi bila manje magična bez svesrdne pomoći Turističke zajednice grada Varaždina, Filmskokreativnog studija VANIMA, HNK Varaždin, Gradskog muzeja Varaždin i društva „Naša djeca“

- Ove godine osmislili smo zaista jednu jako lijepu zimsku bajku. Usprkos krizi i nastojanjima da se prezentira kako je u Varaždinu sve loše, adventski program šalje poruku da je naš grad ipak grad pun pozitivnih i dobrih ljudi. Uz ista sredstva kao i prošle godine, a riječ je o 55 tisuća kuna, organizirali smo čak 52 programa, dvostruko više u usporedbi s 2011., a većina njih je besplatna za građanstvo.

VELIKI ADVENTSKI VIJENAC U njihovo se ostvarenje ove godine uključio doista velik broj institucija i pojedinaca – rekla je krajem studenog zamjenica varaždinskog gradonačelnika i saborska zastupnica Natalija Martinčević, predstavljajući ovogodišnji program „Adventske čarolije“, raskošni svežanj pjesme, priče, umjetnosti i dobre atmosfere, kao dar Grada Varaždina Varaždincima u najveselijem mjesecu u godini.

SVIJET DJETINJSTVA I doista, Varaždin je u prosincu ponudio mnogo toplih, uglavnom besplatnih sadržaja, koji su doprinijeli blagdanskom ugođaju. Na varaždinskom korzu tako je s prvom adventskom nedjeljom „niknuo“ veliki adventski vijenac na kojem su predstavnici Grada i varaždinskih crkvi svake nedjelje palili svijeće, uz

glazbenu duhovnu kulisu varaždinskih crkvenih zborova. Mali Varaždinci mogli su zaviriti u svijet djetinjstva njihovih predaka kroz izložbu starih igračaka postavljenu u izlozima na Korzu.


Grad Varaždin

ADVENTSKA ČAROLIJA

21

A uz igračke ide i vožnja adventskim vlakićem…

Kuća bajki U Kući bajki mališani su svakodnevno mogli otputovati u davninu, zahvaljujući pričama Ivane Brlić Mažuranić koje su im, uz kamin i blještavo božićno drvce, čitali varaždinski glumci.

ZA OBRTNIKE I TRGOVCE Prigodnom ponudom oživjeli su Franjevački i Trg slobode, a Grad je tijekom prosinca svima koji posluju u centru omogućio besplatno postavljanje stajačica i predstavljanje roba i usluga ispred svojih poslovnih prostora.

Kino galerija Zanimljivo je i veselo bilo u donedavno uspavanom Kinu Galeriji – uz besplatne lutkarske predstave…

radionice, Izlozi… U adventu su oživjeli i zapušteni varaždinski izlozi, kao svojevrsna proba projekta oživljavanja izloga u centru grada.


22

br. 22 • prosinac 2012. • GODINA IV • besplatni list • www.varazdinska-zupanija.hr

USPJESI

Grad Varaždin

Proglašeni najvolonteri Varaždina 2012

Dodijeljene četiri pojedinačne i jedna grupna nagrada Sandra Malenica, Tatjana Štuhec, Božidar Kociper, Martin Keretić i volonteri na projektu „Banka hrane“ najvolonteri su Varaždina u 2012. godini. Priznanja im je prošle srijede, 5. prosinca, u Gradskoj vijećnici u povodu Međunarodnog dana volontera uručila zamjenica varaždinskoga gradonačelnika i saborska zastupnica Natalija Martinčević. Najvolonteri su odabrani na nedavno završenu natječaju, koji je četvrtu godinu zaredom raspisala udruga „Franjo Košćec“, partner Grada na EU projektu „City volunteers“. Volonterizam, iako je vrlo cijenjen u svijetu i njime se bavi puno ljudi, u Varaždinu je prepoznat, a u Hrvatskoj još ne toliko, rekla je zamjenica varaždinskoga gradonačelnika Natalija Martinčević. - Iznimno se trudimo da se što je moguće više ljudi pridruži projektu volontiranja. U tom smislu pokrenuli smo projekt City volunteers, koji traje već četvrtu godinu. – naglasila je zamjenica varaždinskoga gradonačelnika i saborska zastupnica Natalija Martinčević. Ukupna je vrijednost projekta City Volounters

Volonterizam je u Varaždinu prepoznat kao vrijedan oblik društvenog angažmana

614 tisuća eura, a Grad Varaždin je za te potrebe izdvojio 79 tisuća eura, dok je 85 posto osigurala Europska unija. Projekt traje od 2007. do 2013. godine i u njemu je glavni partner Grad Maribor Sandra Malenica, članica VANIME, dobila je priznanje za doprinos na području

kulture medijske djelatnosti i animiranog filma, Tatjana Štuhec za volonterski doprinos ovogodišnjoj dječjoj olimpijadi, a Božidar Kociper za volonterski rad na očuvanju biološke raznolikosti prostora uz Dravu i pronalazak staništa Crnkaste Sase.

Nezaposlenima omogućeno informatičko osposobljavanje Grad Varaždin financirao je informatičko osposobljavanje za operatera na računalu. Osposobljavanje provodi Pučko otvoreno učilište. Prvim završenim polaznicima uvjerenja je podijelio zamjenik varaždinskog gradonačelnika Vjeran Radelić. Riječ je o 15 polaznika iz kategorije nezaposlenih osoba evidentiranih u Područnoj službi Zavoda za zapošljavanje u Varaždinu. Polaznici su u 120 sati (od 9. listopada) stekli osnovna znanja o dijelovima računala, naučili raditi s operacijskim sustavom Windows 7, obrađivati tekst u programu Word, raditi s proračunskim tablicama pomoću programa Excel, te pretraživati Internet i služiti se elektroničkom poštom. Kako je riječ o programu koji je odobrilo Ministarstvo znanosti, završeno osposobljavanje bit će im upisano u radnu knjižicu.

Prvim polaznicima uvjerenja je podijelio Vjeran Radelić, zamjenik gradonačelnika


Grad Varaždin

TEHNOPARK

23

Ministarstvo regionalnog razvoja financira Tehnopark II Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije financirat će čak 85 posto vrijednosti glavnog projekta za varaždinski Tehnopark II koji će se graditi u gospodarskoj zoni Brezje, dok će 15 posto za projekt izdvojiti Grad Varaždin kao stopostotni vlasnik varaždinskoga Tehnoparka. Dogovoreno je to na sastanku varaždinskog gradonačelnika Gorana Habuša, pročelnice Upravnog odjela za gospodarstvom, turizam i međunarodnu suradnju grada Varaždina mr. sc. Jelenom Zrinski Berger i direktorom Tehnološkog parka Varaždin mr. sc. Andrijom Petrovićem sa zamjenikom ministra regionalnog razvoja i fondova EU-a  dr. sc. Jakšom Puljizom i pomoćnikom ministra Venkom Ćurlinom. Tehnopark II, za koji je Grad osigurao zemljište, temeljit će se na znanosti i istraživanju iz područja ICT-a, obnovljivih izvora energije, strojarstva i kreativne industrije,a vrijednost mu se procjenjuje na 24,5 mil. eura. Financiranje projekta Tehnoparka II predviđeno je iz EU fondova, a početak gradnje planira se 2014. godine. Kad bude završen, u 200 novih tvrtki otvorit će se oko dvije tisuće radnih mjesta.

Marketing: 042 659 233 marketing@varazdinske-vijesti.hr

Cijena Tehnološkog parka II procjenjuje se na 24,5 milijuna eura, rečeno je na sastanku


24

br. 22 • prosinac 2012. • GODINA IV • besplatni list • www.varazdinska-zupanija.hr

ŽUC

Tomislav Osonjački, ravnatelj Županijske uprave za ceste Varaždinske županije

Godina intenzivnih ulaganja u županijske prometnice Za rad Zimske službe osigurano je osam milijuna kuna Za osvrt na poslovanje ŽUC-a u protekloj godini te radovima koji su obilježili proteklih 11 mjeseci u održavanju i obnovi županijskih prometnica zamolili smo Tomislava Osonjačkog, ravnatelja Županijske uprave za ceste Varaždin. Kakvo je bilo poslovanje ŽUC-a u proteklih 11 mjeseci? Županijska uprava za ceste Varaždin u prvih jedanaest mjeseci poslovala je uspješno. Tijekom ove godine u održavanje i obnovu županijskih i lokalnih cesta na području Varaždinske županije izdvojeno je oko 50 milijuna kuna, uključujući zimsko i ljetno održavanje prometnica. Nakon završetka zimskog razdoblja, tj. radova na zimskom održavanju prometnica, počela je građevinska sezona, koja je ove godine bila izrazito dinamična. Osim radova koje financira Županijska uprava za ceste, samostalno ili u suradnji s jedinicama lokalne samouprave, a naročito u zadnjih dva mjeseca, intenzivirani su radovi na asfaltiranju dotrajalih asfaltnih dionica, tzv. asfaltni tepisi, koje je direktno financirala Vlada RH posredstvom Hrvatskih cesta. Od značajnijih projekata u drugim dijei 11. izdvojio BROJ XII. 2012. lovima3545 županije bih rješavanje kritične točke križanja u Ladanju Do-

njem, koje je prošireno, a postavljeni su i novi semafori. Koji su radovi izvedeni prema programu ŽUC-a? U Gradu Varaždinu rekonstruirane su županijske prometnice vezane uz uređenje Kapucinskog trga i nove podzemne garaže, a u suradnji s Gradom Varaždinom asfaltirana je i prometnica na ulasku u Varaždinu kroz Jalkovec u duljini od 1,3 kilometra. Također, u suradnji s Gradom Ivancem završena je prometnica kroz naselje Lančić, a zajedno s Gradom Ivancem i Hrvatskim cestama financirali smo uređenje kružnog toka kod poduzetničke zone na ulasku u grad. U suradnji s Općinom Sračinec počela je modernizacija županijske ceste Sračinec – Svibovec. Počelo se od strane Sračinca, a nastavak radova prema Svibovcu uslijedit će već u proljeće iduće godine. Isto tako, uz sufinanciranje Grada Ludbrega, potpuno je uređena zahtjevna dionica Sigečak, ukupne duljine 2,5 kilometara. Što financiraju Hrvatske ceste na području koje pokriva ŽUC? Od ostalih većih radova treba spomenuti i obnovu kolničkih konstrukcija i proširenja cesta na područjima gradova Lepoglave i Novog Marofa, općina Sveti Ilija i Trnovec Bartolovečki te Ulice braće Radić u Varaždinskim Toplicama. Hrvatska Vlada posredstvom ŽUC Hrvatskih cesta izdvaja u ovoj godini za obnovu

županijskih i lokalnih prometnica na području cijele Hrvatske 400 milijuna kuna, od čega je za obnovu asfaltnih kolnika na području Varaždinske županije osigurano 35 milijuna kuna. Iz tih sredstava financira se obnova asfaltnih kolnika – radova koji se izvode u posljednja dva mjeseca. Trenutno je izvedeno oko 80 posto predviđenih radova, a nadam se da će vrijeme poslužiti da se i ostali radovi dovrše još ove godine. U slučaju da radovi ne završe ove godine, nastavit će se u proljeće. Koliko je sredstava ove godine izdvojeno za Zimsku službu na županijskim prometnicama? Za rad Zimske službe na području koje pokriva ŽUC, a to je 897 kilometara županijskih i lokalnih cesta, ove je godine osigurano osam milijuna kuna. Veći problem zadavalo nam je, kod prvog naleta snijega, rušenje drveća i granja na ceste jer je snijeg pao kad je drveće bilo još gotovo u punoj vegetaciji. Zimska služba je spremna i dežura od 15. studenoga, a osigurano je oko 3 000 tona soli, što bi prema prosjeku iz posljednjih nekoliko godina trebalo biti dovoljno. A što se tiče samih radova na čišćenju snijega, tj. zimskog održavanja prometnica, radi se o uigranim ekipama koje već dugi niz godina uspješno obavljaju te poslove, tako da problema ne bi trebalo biti.

RAZGOVOR Tomislav OsonjaĀki, ravnatelj Županijske uprave za ceste Varaždin

51


26

br. 22 • prosinac 2012. • GODINA IV • besplatni list • www.varazdinska-zupanija.hr

NOVI MAROF

Gradovi

Kroz javna poduzeća realizirane investicije u visini godišnjeg gradskog proračuna

I uz brojne investicije smanjen dug u proračunu iz 2009. Bez obzira na tešku situaciju u proračunu, novomarofska gradska vlast imala je izvrsnu suradnju s javnim poduzećima te je uspjela samo u ovoj godini pokrenuti i realizirati, ili će se realizirati, investicije vrijedne više od deset milijuna kuna. To su sredstva gotovo veličine godišnjeg proračuna Grada, a ne financiraju se iz gradskog proračuna već iz proračuna javnih poduzeća.

Najveća investicija - Najveća ovogodišnja investicija pokrenuta je sa Županijskom upravom za ceste. Riječ je o izgradnji Črnog mosta u vrijednosti četiri milijuna i 300 tisuća kuna, a čiji se završetak očekuje do kraja ožujka 2013. godine. U tijeku je i modernizacija županijskih cesta na području Grada Novog Marofa u vrijednosti od 3 milijuna i 800 tisuća kuna. Ceste koje se moderniziraju su na području mjesnih odbora Završje, Podrute, Paka, Makojišće Gornje, a slijede Mađarevo, Oštrice i Ključ – rekao je novomarofski gradonačelnik Darko Hrenić. Hrvatska elektroprivreda je u ovoj godini obavila rekonstrukcije niskonaponskih mreža i proširenja javne rasvjete, u vrijednosti većoj od 2 milijuna kuna, a ovih dana počinje izgradnja nove trafostanice u zoni malog poduzetništva iza Autobusnog kolodvora, u vrijednosti od 800 tisuća kuna.

Otvara se nova hala - U zoni male privrede konačno se pokreću investicije. Uskoro će se otvoriti nova hala Plastike Hajduk, a također je i otvoren natječaj za prodaju ostalog zemljišta u toj zoni jer postoji interes novih investitora. Jedan od njih je gradsko poduzeće Novokom, koji ćemo preseliti iz centra Novog Marofa u poslovnu zonu, što će svima sigurno biti kvalitetnije rješenje, jer sada djeluju u strogom centru Grada. Poduzeće Novokom, kao gradska tvrtka, ostvaruje dobit i moći

će sama financirati preseljenje na novu lokaciju – ističe Hrenić. Napominje da su Hrvatske Ceste u ovoj godini već uspješno završile program Betterment kroz Grad Novi Marof vrijedan više od 15 milijuna kuna, te prihvatile sve sugestije Grada koje su zahtijevale određene modifikacije. Također, u realizaciji su određena poboljšanja u naselju Sudovec – kaže Hrenić. S poduzećem Varkom u Gornjim Podrutama napravljeni su projekti proširenja regionalnog vodovoda, vrijedni tri milijuna kuna. Do sada je polovina posla i realizirana, a u proljeće će biti završeno proširenje mreže prema zadnjim naseljima u Gornjim Podrutama.

Proračunski gubitak - Grad je u ovoj investiciji sudjelovao sa 270 tisuća kuna i pitanje vodoopskrbe, koje mještane mučilo 40 godina, konačno je riješeno i svi će se moći priključiti na regionalni vodovod. S Varkomom nastavljamo rješavanje pitanja vodoopskrbe od Orehovca prema Ključu i Oštricama. Što se tiče kanalizacije, ishođena je građevinska dozvola za Granu, Možđenec i Makoišće Gornje i sljedeće godine počinjemo s izgradnjom. Također planiramo rješiti imovinsko pravne odnose oko zemljišta za izgradnju kolektora i pročistača u suradnji s Hrvatskim vodama – kazao je Hrenić. Grad kroz sve 4 godine njegova mandata normalno funkcionira, iako je gradonačelnik morao voditi brigu o pokriću proračunskog gubitka iz 2009. godine, u visini od pet i pol milijuna kuna. - Uspjeli smo do sada sanirati više od 3 milijuna kuna manjka. Kada sam preuzeo funkciju gradonačelnika proračunski minus u 2009. godini završio je sa pet i pol milijuna kuna, a na kraju ove godine smanjit ćemo taj manjak ispod dva milijuna kuna. Dakle, svake smo godine radili s pozitivom od milijun kuna i plan je da na kraju 2013. godine pro-

Svake godine radili smo s pozitivom od milijun kuna Do 2021. isplaćivat ćemo kredit za kulturni centar Ivan Rabuzin račun završimo bez ikakvog manjka. Neće biti lako jer do 2021. godine imamo obvezu otplate kredita za Kulturni centar Ivan Rabuzin. Kredit iznosi 18 milijuna kuna, a svake godine čeka nas obveza od tri milijuna kuna. Srećom, jedan drugi kredit u vrijednosti 2 milijuna kuna, za asfaltiranje nerazvrstanih cesta, koji je prijašnja vlast ugovorila tako da se otplaćuje kroz cijeli moj mandat, zaključit ćemo u lipnju sljedeće godine te tako rasteretiti proračun.

Odgovorno vođenje Grad vodim odgovorno, i konačno ćemo već od samog početka sljedeće godine, sve obveze prema proračunskim korisnicima i dobavljačima, kao i kreditne obveze, plaćati bez ikakvog kašnjenja što nije bilo nimalo lako postići, jer naš je osnovni proračun 15 milijuna kuna. Grad ide u dobrom smjeru, bez obzira na vrlo tešku situaciju u državi– rekao je Hrenić. Naglašava da


NOVI MAROF

Gradovi

je zadovoljan suradnjom s hrvatskom Vladom, s kojom su započete tri velike investicije; izgradnja istočne obilaznice, Centar za nanotehnologiju i investicije u školstvu. - Hrvatske ceste stavile su konačno u svoj program izgradnju istočne obilaznice. Plan nam je druge godine završiti projekt do građevinske dozvole, da bi se 2014. godine moglo početi s otkupom zemljišta, a 2015. godine i s konkretnim radovima na obilaznici – kaže Hrenić. Drugi projekt je centar za nanotehnologiju. Grad Novi Marof je postavljen kao investitor, uz potporu Ministarstva regionalnog razvoja i Ministarstva znanosti, a riječ je o vrlo važnom projektu, koja nije od značaja samo za grad Novi Marof i za Varaždinsku županiju, već i za Hrvatsku, pa i šire.

Centar nanotehnologije - Prema našim saznanjima samo su dva takva centra za nanotehnologiju u svijetu i sigurno da je to otvaranje prema tehnologiji koja stvara dodanu vrijednost. Hrvatskoj trebaju inovacije, koje stvaraju radna mjesta i prosperitet. U sljedećem mjesecu krećemo s natječajem za izradu projektne dokumentacije za ishođenje građevinske dozvole u vrijednosti 3 milijuna kuna, što će s 85 posto financirati Ministarstvo regionalnog razvoja, a 15 posto Grad Novi Marof u suradnji s Varaždinskom županijom. Većina novca za Centar očekuje

se iz EU fondova, a sama izgradnja koštat će oko 20 milijuna eura. Uz Centar za nanotehnologiju, koji će zauzimati osam tisuća četvornih metara, u drugoj fazi, u pripadajućem Tehnološkom parku, izgradit će se još dva objekta od po pet tisuća četvornih metara. Projekt vode vrhunski stručnjaci koji su svoje iskustvo stekli u Silicijskoj dolini, a surađujemo i sa stručnjacima iz FER-a i Instituta Ruđer Bošković – ističe novomarofski gradonačelnik. U gradu očekuju i zahvate u školstvu, a Hrenić naglašava da je sve pripremljeno za izgradnju dvorane u Osnovnoj školi u Remetincu te škole u Oštricama. - Za tu dvoranu već imamo građevinsku dozvolu, a za školu u Oštricama imamo lokacijsku dozvolu. Konačno imamo svoju srednju školu, koja trenutno djeluje u prostori-

jama Osnovne škole, a već na slijedećoj sjednici Gradskog vijeća predložit ću definiranje lokacije za srednju školu u centru, iza Osnovne škole i pogona Varteksa gdje bi premjestili i športski park te tako otvorili prostor za konačno uređenje centra Grada. Grad je u proračun za sljedeću godinu predvidio i sredstva za projektiranje i građevinsku dozvolu, nakon čega bi, u suradnji s Županijom i resornim Ministarstvom, mogla početi izgradnja Srednje škole u Novom Marofu – kaže Hrenić. Najavio je da će se već u u siječnju iduće godine prići rješavanju groblja u Oštricama izgradnjom potpornog zida u vrijednosti 350 tisuća kuna, zatim da će se renovirati dječji vrtić, te da će se izgraditi sekundarna kanalizacije u Novom Marofu. Sredstva za te zahvate osigurana su u proračunu.

Sretan Božić i uspješnu novu 2013. godinu

želi vam

27

Grad Novi Marof


28

br. 22 • prosinac 2012. • GODINA IV • besplatni list • www.varazdinska-zupanija.hr

OGLASNIK

Sretan Božić i uspješnu novu 2013. godinu želi vam Agencija za razvoj Varaždinske županije!

Svim građanima Varaždinske županije želimo

sretan Božić i sretnu novu 2013. godinu!


OGLASNIK

29


30

br. 22 • prosinac 2012. • GODINA IV • besplatni list • www.varazdinska-zupanija.hr

LEPOGLAVA

Gradovi

Lepoglava se ima čime podičiti

Milijuni uloženi u razvoj, bez opterećenja građana U svečarskom ozračju prožetom optimizmom i ponosom, u potpuno obnovljenom, reprezentativnom zdanju lepoglavskog Doma kulture, proslavljen je nedavno Dan grada Lepoglave i lepoglavske župe, uz blagdan Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije. Među nazočnima u dvorani prepunoj gostiju i uzvanika bili su Anka Mrak Taritaš, ministrica graditeljstva i prostornog uređenja, Milorad Batinić, potpredsjednik Hrvatskog sabora i ivanečki gradonačelnik, Predrag Štromar, varaždinski župan, Natalija Martinčević, saborska zastupnica i zamjenica varaždinskoga gradonačelnika, saborski zastupnici iz Međimurske županije i načelnik slovenske općine Idrija Bojan Sever.

Asfaltni tepih Kako je u prigodnom govoru izvijestio gradonačelnik Marijan Škvarić, Grad Lepoglava je ovog trenutka bogatija za 15 milijuna kuna investicija u komunalnu infrastrukturu. One su ostvarene iz gradskog proračuna, ali i u suradnji sa Županijskom upravom za ceste, te je ove godine postavljeno sedam kilome-

tara novog asfaltnog „tepiha“ i izgrađeno 3 kilometra cestovne odvodnje, nogostupa i kanalizacije. Hrvatske ceste uredile su lepoglavske prometnice iz svih pravaca i naša je cestovna infrastruktura na europskoj razini. Zajedno s „Ivkomom“ i „Varkomom“ puno je učinjeno na rješavanju gorućeg problema vodoopskrbe u rubnim područjima, u što je uloženo preko 2,5 milijuna kuna. U suradnji s varaždinskom „Elektrom“ i zagrebačkim HEP-om radimo i na rekonstrukciji niskonaponske mreže na tim područjima u vrijednosti od pet milijuna kuna.

Počinje izgradnja kanalizacije vrijedne 25 milijuna kuna Krenuli smo i u proces javne nabave za ostvarenje našega najvećega infrastrukturnog projekta izgradnje kanalizacije koji je vrijedan preko 25 milijuna kuna. U prvoj fazi planirana je izgradnja u središtu Lepoglave kao i izgradnja glavnog magistralnog voda. Mnogi od tih projekata su četiri godine bili u nečijim ladicama, te zahvaljujem resornim

Stvorene su mogućnosti poduzetničkog ulaganja u naše područje

Marijan Škvarić, načelnik

Mnogi od projekata koji započinjemo četiri su godine bili u nečijim ladicama ministarstvima i Vladi što su prepoznali svrhovitost ulaganja u naše područje – rekao je gradonačelnik Škvarić, nabrojivši još niz učinjenih poslova na poboljšanju cjelokupne komunalne infrastrukture u koje je uloženo više od 60 posto gradskog proračuna. Pritom je naglasio da ta ulaganja nisu nimalo opteretila građane čija su ukupna izdvajanja za komunalnu naknadu manja od 400 tisuća kuna, što nije dovoljno ni za plaćanje javne rasvjete. Govoreći o gospodarskom razvoju gradonačelnik Škvarić je istaknuo ulaganja u poduzetničku zonu koja se gradi etapno. Ove godine imamo slobodnih pet hektara u devet čestica potpuno komunalno uređenog zemljišta. Grad je otkupio svaki kvadratni metar od ukupno 53 hektara poduzetničke zone za koju je uloženo 15 milijuna kuna vlastitih sredstava. Tako su stvorene mogućnosti poduzetničkog ulaganja u naše područje, a raduje što već sada ima zainteresiranih ulagača – rekao je gradonačelnik.

Ulaganja dostojna grada UNESCO-a Dodijeljene su nagrade Grada Lepoglave

Posebni značaj pridaje se turizmu jer je Lepoglava UNESCO-ov grad s izuzetno bogatom povijesnom i kulturnom tradi-


Gradovi

LEPOGLAVA

31

U Gradskoj čitaonici u Lepoglavi otvorena je izložba fotografija Darka Gorenaka. Na fotografijama se nalaze lepoglavski motivi ulovljeni Gorenakovim objektivom u proteklih nekoliko godina. Jedna od fotografija je i ova predivna panoramska slika

cijom te je ove godine osnovana nova Turistička zajednica, koja uz agroturističko udruženje povezuje i promovira turističke i etno sadržaje. Gradonačelnik nije zaboravio spomenuti niti brigu o najmlađim stanovnicima Lepoglave koja s milijun kuna sufinancira 80 posto troškova dječjeg vrtića, što je veliko financijsko olakšanje za roditelje, skrb o obiteljima slabijega imovinskog stanja te starima i nemoćnima. Pritom je posebno istaknuo da je dobivena građevinska dozvola za cjelovitu adaptaciju i rekonstrukciju lepoglavskoga dječjeg vrtića koja se planira izvršiti sredstvima europskih fondova. Od posebnog značaja za lepoglavsku

Sretan Božić i uspješnu novu 2013. godinu

kulturu je potpuno obnovljeno reprezentativno zdanje kulturno informacijskog centra Dom kulture u koji je uloženo milijun eura sredstava iz fondova Europske unije. Postao je središte svih kulturnih, društvenih, sportskih i brojnih drugih događanja ne samo za stanovnike Lepoglave nego i Varaždinske županije, pa i čitave regije – s ponosom je istaknuo Marijan Škvarić. Ni vatrogasci, po svemu sudeći, po gradonačelnikovim riječima ne bi trebali biti nezadovoljni. Za njihove potrebe Grad Lepoglava godišnje izdvaja 900 tisuća kuna. Nabavljeno je pet vatrogasnih vozila. DVD Kamenica je dobilo novo vatrogasno navalno vozilo a pla-

nira se i izgradnja novog vatrogasnog doma u tom mjestu. Postoji i idejno rješenje i građevinska dozvola za izgradnju vatrogasnog centra u Lepoglavi.

Dodijeljene nagrade Na svečanosti obilježavanja Dana grada Lepoglave gradonačelnik Marijan Škvarić i načelnik slovenske općine Idrija Bojan Sever potpisali su Povelju o bratimljenju, a dodijeljene su i nagrade Grada. Dobitnik Nagrade za životno djelo je Milivoj Vazdar, Plakete za doprinos promociji ugledu Grada Lepoglave u zemlji i inozemstvu Slavko Marković, a nagrade za iznimna dostignuća tvrtka Holcim.

Sretan Božić i uspješnu novu 2013. godinu

želi vam

želi vam

Grad Lepoglava

Općina Donja voća


32

br. 22 • prosinac 2012. • GODINA IV • besplatni list • www.varazdinska-zupanija.hr

LUDBREG

Gradovi

Gradsko vijeće odlučilo je da nema razloga da ne udovolje inicijativi Poljančana

Ludbregu se pripaja Poljanec U strukturi stanovništva općine Martijanec, Poljančani sudjeluju s 20 posto kao i u prihodima općine za koje ne znamo kako su se trošili – kaže Željko Vahtarić Od sredine prosinca naselje Poljanec sa svojih 730 stanovnika više ne pripada Općini Martijanec već Gradu Ludbregu. Naime, nakon provedene zakonske procedure i pozitivnog očitovanja Skupštine Varaždinske županije, vijećnici ludbreškog Gradskog vijeća prihvatili su prijedlog većine Poljančana da se izdvoje iz općine Martijanec i postanu građani Ludbrega.

Nakon godinu dana Tako je konačno, nakon godinu dana kada se 56 posto žitelja peticijom izjasnilo za pripajanje Ludbregu, njihova inicijativa ostvarena. Kako navode, za to su se odlučili jer većina zaposlenih radi u ludbreškim tvrtkama, najviše učenika pohađa tamo osnovnu školu, a djeca dječji vrtić, tamo imaju sve najvažnije institucije i u Ludbreg su pripadali i prije nego je osnovana Općina Martijanec. - Nije bilo razloga da ne udovoljimo njihovoj inicijativi za koju se izjasnila većina Poljančana. To je prvo selo do

U Ludbregu Poljančani imaju sve najvažnije institucije

Ludbrega kojemu su nekada pripadali i gdje ostvaruju svoje građanske i društvene potrebe – rekao je gradonačelnik Ludbrega Marijan Krobot.

Odluka vijeća Odluka ludbreškog Gradskog vijeća, doduše, još uvijek nije pravosnažna dok

Poljančani ionako sve obavljaju u Ludbregu Marijan Krobot, gradonačelnik

Sve ove godine Općina Martijanec nije dala ništa za razvoj Poljanca je ne potvrde Vlada i Sabor, no gradonačelnik smatra da zapreke za potvrdu takve odluke ne postoje. Predsjednik Mjesnog odbora Poljanec Marijan Horvatić je poput većine svojih sumještana uvjeren u boljitak tog mjesta u sastavu Grada Ludbrega. Kako kaže, Poljančani su bili najviše revoltirani odlukom o


Sretan Božić i uspješnu 2013. godinu želi vam Grad Ludbreg

33

LUDBREG

Gradovi

Duh Božića u Osnovnoj školi Ludbreg

“Božićni sajam” humanitarnog karaktera okupio učenike i učitelje Duh Božića i blagdansko raspoloženje zavladali su Osnovnom školom Ludbreg. U organizaciji učiteljica, učitelja i učenika razredne nastave održan je „Božićni sajam“ humanitarnog karaktera i prigodna blagdanska priredba. U sklopu sajma našlo se mnoštvo božićnih ukrasa nastalih na satovima likovnog, ali i na brojnim radionicama na koje su se odazvali i roditelji. Nakon sajma i priredbe, učenici su blagdanski duh nastavili dijeliti. U utorak 18. prosinca učenici trećih razreda posjetili su Dom za starije i nemoćne u Čukovcu. Štićenicima doma blagdansko vrijeme uljepšali su prigodnom priredbom. Učenici Osnovne škole Ludbreg polugodište su zaključili velikom blagdanskom priredbom koja se održala u Gradskoj dvorani u četvrtak 20. prosinca.

promjeni upisnog područja OŠ Martijanec, pa su se ljudi pobojali da će njihova djeca koja pohađaju OŠ Ludbreg morati promijeniti školu i pohađati onu u Martijancu. No glavni je razlog što smo egzistencijski vezani uz Ludbreg – kazao je Marijan Horvatić.

glas ludbrežana Što možemo očekivati? S jedne strane vjerojatno veća izdvajanja kroz poreze i prireze, no s druge svakako i veća ulaganja u razvoj našeg mjesta. Očekujemo pozitivnije iskorake i bolje uvjete za našu djecu, sportaše, te rad udruga – uvjerena je Renata Šumiga. Sve ove godine općina Martijanec baš ništa nije dala za razvoj Poljanca. Pola sela ima vinograde, a nisu mogli dobiti ni kamion šljunka za popravak vinogradarskog puta. Što će nam takva općina koja nam ništa nije dala a zapravo je i ne trebamo jer sve obavljamo u Ludbregu – mišljenja je Joža Detelj.

Moderna ludbreška kulturna scena U ludbreškoj Gradskoj knjižnici “Mladen Kerstner” i u Gradskoj vijećnici Pučkog otvorenog učilišta Dragutin Novak neprestano se odvijaju neki kulturni događaji. Predstavljene su nedavno knjige „Samo za tebe“ i „Pisma prijateljici” te izložba slika Mladena Levaka koja je održana 23. studenoga. Nedavno je u knjižnici popularni Krešimir Mišak predstavio svoje tri knjige; „Sve piše u novinama (a ponešto i ne)“, „Sretan vam kraj svijeta kakav ste poznavali“ i „Putovati kroz vrijeme, zašto ne!”, a kolekcionar Simon Dean održao je predavanje o kovanicama iz razdoblja prvog stoljeća prije Krista. 

Sretan Božić i uspješnu 2013. godinu želi vam Općina Mali Bukovec


34

br. 22 • prosinac 2012. • GODINA IV • besplatni list • www.varazdinska-zupanija.hr

BREZNIČKI HUM

Općine

Godina provođenja europskih projekata, završetka izrade novog prostornog plana i rješavanja problema vodooopskrbe

Vodovod za Šćepanje i G. Hum Ova je godina na području općine Breznički Hum bila obilježena provođenjem dvaju europskih projekata. U jednom od njih općina je bila nositelj, dok je u drugom projektu bila partner. - Nakon što smo prošle godine potpisali povelju o prijateljstvu s Opčinom Krško, ove su godine škole prijatelji postale Osnovna škola Leskovec pri Krškom i Osnovna škola Breznički Hum. Suradnja je ostvarena u sklopu europskog programa Europa za građane i projekta Učimo zeleno – živimo zajedno, koji je od 17. do 19. listopada održan u Leskovcu kod Krškog, a na čijoj je provedbi radilo pedesetero učenika i profesora Osnovne škole Leskovec pri Krškem i šezdesetero učenika i profesora Osnovne škole Breznički Hum – podsjeća načelnik općine Breznički Hum Zoran Hegedić.

lja Breznički Hum i Butkovec, pokriveni su vodovodom, a druga polovica, Radešić i Šćepanje, još nisu u tom sustavu. Projektiranje je završeno, u dijelu Šćepanja izvode se radovi vrijedni milijun i 800 tisuća kuna, a preostaje još zahvati u nastavku Radešića, visinskom dijelu Šćepanja i Gornjem Humu. U tom dijelu nam Varkom jako puno pomaže, jer Općina iz svog proračuna to ne može sama isfinancirati – ističe Hegedić. S općinama iz Krapinsko - zagorske županije Općina radi projekt sustava odvodnje u čemu pomažu Ministarstvo regionalnog razvija i Hrvatske vode. - Rade se idejni projekti, a sljedeće se godine očekuje nastavak radova – zaključio je načelnik Zoran Hegedić.

Ove godine proveli smo dva europska projekta

Općina ne može sama financirati radove na vodovodu

Održivi razvoj Nositelj projekta, vrijednog 9 tisuća eura, bila je općina Breznički Hum, kojoj je to bio drugi projekt za kojeg su dobivena sredstva iz fondova Europske unije, rekao je Hegedić. - Drugi ovogodišnje europski projekt, u kojem je općina Breznički Hum bila partner, bio je u sklopu projekta Lagex s Opčinom Šmartno pri Litiji iz Slovenije, s kojom je i potpisan memorandum o suradnji. Cilj projekta bio je kroz suradnju i razmjenu iskustava lokalnih akcijskih grupa pridonijeti održivom razvoju ruralnih područja u Sloveniji i Hrvatskoj. U projektu su sudjelovale i lokalne akcijske grupe Prizag i Srce Slovenije. Projekt je uspješno odrađen tijekom tri dana, u našoj Općini, a uz Dan općine Breznički Hum – kazao je Hegedić. Naglašava da su za iduću godinu u pripremi dva nova projekti, jedan koji će biti realiziran s vatrogascima, dok će drugi biti vezan uz limenu glazbu. Prema riječima načelnika Hegedića prioritet je rješavanje vodoopskrbe.

Projektiranje vodovoda - Varkom projektira vodovod za cijelu općinu, jer pola općine, odnosno nase-

Zoran Hegedić, načelnik

Sretan Božić i uspješnu novu 2013. godinu

želi vam

Općina Breznički Hum


EKOLOGIJA

35

Županijskoj ustanovi za zaštitu prirode

170.000 € za uređenje infopunkta i poučne staze Trakošćan Ribarska kućica na Trakošćanskom jezeru – budući info-punkt za posjetitelje

Ministarstvo zaštite okoliša i prirode započelo je provedbu petogodišnjeg Projekta integracije u EU Natura 2000 (EU Natura 2000 Integration Project - NIP), koji se odvija u sklopu odobrenog zajma Svjetske banke (IBRD 8021-HR). Cilj zajma za Projekt integracije u EU Natura 2000 je pružiti podršku javnim ustanovama koje upravljaju nacionalnim parkovima, parkovima prirode i zaštićenim prirodnim vrijednostima u županijama pri implementaciji Natura 2000 ciljeva u investicijama, jačanje kapaciteta za izvještavanje temeljem zahtjeva EU i praćenje biološke raznolikosti, te uključivanje svih dionika u proces upravljanja ekološkom mrežom Natura 2000. Jedan od investicijskih projekata koji je odobren za financiranje u sklopu Projekta integracije u EU Natura 2000 je i projekt Javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Varaždinske županije pod

nazivom „Info-punkt i poučna staza Trakošćan“, procijenjene vrijednosti od oko 170 000 €. Projekt obuhvaća uređenje i opremanje tzv. ribarske kućice locirane u park šumi Trakošćan (uz Trakošćansko jezero) u prikladan info-punkt, kao i izradu i postavljanje poučne staze na šetnici oko jezera (cca 20 infoploča), s ciljem prezentacije prirodnih vrijednosti park-šume Trakošćan i pripadajućeg okolnog područja ekološke mreže (buduća NATURA 2000 područja – Trakošćansko jezero, Čemernica, Bednja, izvorišni dio Bednje). Planirani početak radova na uređenju info-punkta i poučne staze Trakošćan je u veljači 2013. godine, dok se završetak očekuje u kolovozu 2013. godine. Realizacijom ovog projekta Trakošćan će dobiti još jedan vrijedan sadržaj, kroz koji će se brojnim posjetiteljima prezentirati prirodne vrijednosti ovog poznatog lokaliteta.

Sretan Božić i Nova godina! Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Varaždinske županije


36

br. 22 • prosinac 2012. • GODINA IV • besplatni list • www.varazdinska-zupanija.hr

OGLASNIK


VINA KERMAN

37

Među dvanaest vinskih sorti teško se opredijeliti za samo jednu

Posebnosti su traminac i pušipel Sto tisuća litara vina Zvonko Kerman proizvodi najmodernijom tehnologijom pod strogo kontroliranim uvjetima Na prvim obroncima početka alpskoga područja u Gornjem Međimurju, na južnim sunčanim padinama vinogorja Svetoga Urbana, na površini od sedam hektara novi su mladi vinogradarski nasadi Zvonka Kermana, čija su vina nadaleko poznata ne samo na međimurskom području nego i diljem sjeverozapadne Hrvatske, kao i na zagrebačkome te turističkome dalmatinskom tržištu. Brigu o vinogradarskim nasadima u kojima uzgaja čak dvanaest vinskih sorti; od zelenoga silvanca, rajnskoga rizlinga, graševine do autohtonoga međimusrkog pušipela, sauvignona, chardonnaya, pinota sivoga i crnoga, traminca, žutoga muškata, zweigelta i cabernet sauvignona, povjerio je petorici vinogradara stalno zaposlenih tijekom čitave godine, dok poslove podrumarenja sam predvodi u suradnji s hrvatskim enološkim stručnjacima i stručnjakom talijanske enološke kuće s kojom surađuje.

Osjetljivo i zahtjevno Kako kaže, proizvodnja vina je previše osjetljiv i zahtjevan posao i ništa se ne smije prepustiti slučaju, tim više jer se radi o velikoj proizvodnji. Naime, u svojim podrumima u Svetom Urbanu, Kerman proizvodi 100 tisuća litara vina pod strogo kontroliranim uvjetima i pomoću najmodernije tehnologije, tako da njegova vina zadržavaju sve specifičnosti i arome pojedinih vinskih sorti. Tijekom tehnološkoga postupka odvajaju se bobice grožđa od peteljki, prešaju se u pneumatskim prešama, a posebnost ove vinarije pročišćavanje je mošta kroz posebne flotacijske pumpe. Tako se dobiva potpuno pročišćen, bistar mošt, koji se potom podvrgava ciljano vođenoj i kontroliranoj fermentaciji na temperaturi od 16 stupnjeva Celzijevih.

Šampionska i zlatna vina Rezultat je visoka kvaliteta, o čemu svjedoče i brojna priznanja, nagrade i diplome koje vina Kerman redovito dobivaju na brojnim vinskim izložbama i sajmovima. Primjerice, u Vinici je Kermanov sivi pinot proglašen za šampiona izložbe kao najbolje ocijenjeno vino sjeverozapadne Hrvatske u konkurenciji od 350 uzoraka, na „Vinoviti“ u Zagrebu su se pozlatila Kermanova vina žuti muškat, zeleni silvanac i graševina, a gotovo da među svim njegovim sortama nema vina koje nije nagrađeno nekom od medalja i priznanja. Stoga je Zvonko Kerman s pravom ponosan na sva svoja vina, a posebno ističe traminac, koji je uvršten među najbolja hrvatska vina. No i sva druga njegova vina ravnopravno konkuriraju ne samo hrvatskim nego i slovenskim i drugim vinima koja se pojavljuju na hrvatskome tržištu.

Degustacije i gozbe Kao posebnost ističe i pušipel, zaštićenu međimursku autohtonu sortu koju proizvodi u dvije vrste, kao pušipel klasik i pušipel prestiž. Vrhunska kvaliteta pušipela neusporediva je s nekadašnjim „kiselišem“, a postiže se reduciranjem broja pupova na trsu pa malo grozdova prikupi istu količinu šećera, mineralnih tvari i aroma kao veliki urod, što rezulti-

ra mnogostruko većom kvalitetom vina – pojasnio je Zvonko „tajnu“ pušipela. Osim na međimurskoj, njegova vina naročito su poznata na varaždinskome području jer su prisutna na mnogim velikim varaždinskim manifestacijama, primjerice, Špancirfestu te Sajmu lova, ribolova i turizma, uz brojne degustacije za vrijeme različitih društvenih događanja, kao i u ugostiteljskim objektima i prodavaonicama vina. Moram reći da su vlasnici koji imaju u ponudi naša vina izuzetno zadovoljni i mnogi od njih svjedoče da im se udvostručila prodaja otkako imaju naša vina – kaže Zvonko Kerman.

Navratite u Nedelišće Oni koji se žele uvjeriti u vrsnoću vina Kerman mogu navratiti u Nedelišće do Varaždinske 12 A, u podrum, gdje će ih domaćin počastiti degustacijom željenih vinskih sorata i domaćim delicijama te ih upoznati sa specifičnostima i „tajnama“ svojih vina. Kušaonicu vina ima i u vinariji u Svetom Urbanu. Tamo u dvorani za pedesetak osoba priređuje degustacije i domjenke, ali i različite proslave vinskih blagdana, rođendana i svakovrsna druženja uz tradicionalne međimurske i zagorske delicije. U ovim predblagdanskim danima darivanja Kermanove butelje vina svakako su prigodne za darovati i – nazdraviti.


38

br. 22 • prosinac 2012. • GODINA IV • besplatni list • www.varazdinska-zupanija.hr

VIDOVEC

Općine

“Volim Vidovec” projekt je škola, vrtića, udruga i Općine

Osmišljavaju aktivnosti za što kvalitetniji život u Vidovcu Na inicijativu zamjenice načelnika općine Vidovec Dubravke Rog pokrenut je projekt „Volim Vidovec“. Cilj je projekta upoznati i razviti osjećaj djece, ali i svih stanovnika općine prema oblicima kvalitetnoga i osmišljenoga života u prostoru i okolišu. - Za početak smo u suradnji s djecom Osnovne škole Vidovec i ravnateljem Predragom Mašićem počeli organizirati radionice. Djeca se izražavaju literarno, dramski, fotografijom i pjesmom, opisuju svoj doživljaj življenja u općini. Prema nekim radovima koje su već napravili, sa zadovoljstvom mogu reći da se iz njih vidi da djeca vole živjeti u Vidovcu – rekla je zamjenica načelnika Dubravka Rog.

CVJETNE INSTALACIJE Projektu će se pridružiti i djeca iz dječjega vrtića Škrinjica, Osnovne škole Tužno, srednjoškolci i Udruga mladih općine Vidovec. Započelo je oslikavanje zgrade općine vizualnim znakom „Volim Vidovec“ i planirano je da djeca prema svojoj želji oslikaju jedan zid zgrade. Reakcije na oslikani zid više su nego dobre. Svi su iznenađeni i oduševljeni napravljenim. - U općinu stižu samo pohvale i ja moram zahvaliti Karli Hranić, Anji Rog, Ivi Melnjak i Miji Rog. One su svoje ideje

Dubravka Rog, zamjenica načelnika

prenijele na zid. Već je u izradi letak, koji će djeca uputiti svim stanovnicima općine Vidovec i njime iskazati svoje želje i stavove, a prioritet je zaštita i očuvanje okoliša. U općini Vidovec većina se stanovništva bavi poljoprivredom i žive od zemlje, ali još uvijek čuvaju neke tradicijske vrijednosti, što je vidljivo u uređenju dvorišta. Naime, plugovi, brane, stare posude i korita iskorišteni su za vrlo lijepo osmišljene cvjetne instalacije.

ČIŠĆENJE OKOLIŠA Školska djeca organizirat će čišćenje okoliša škole i na taj način pridonijeti podizanju svijesti i potrebe da prostor u kojem žive treba biti prema mjeri čovjeku i njegovim potrebama za lijepim. Planirana je i jedna utrka uz obalu rijeke Plitvice, koja je uređena i očišćena, uz koju su mnogi Vidovčani proveli djetinjstvo i odrastanje i emocionalno su vezani. Plitvica je bila i dio mnogih poljodjelj-

Uz želje za očuvanjem vlastite baštine Općina Vidovec svojim stanovnicima i stanovnicima Varaždinske županije želi blagoslovljen Božić i sretnu Novu godinu! skih aktivnosti (ribolov, namakanje konoplje, košnja sjenokoša, napasanje blaga) i stvarno je zadovoljstvo prošetati i prolaziti uz Plitvicu, kojoj treba dati malo veći značaj i upoznati je.

Projekt se odvija u suradnji s učenicima i ravnateljicom iz Osnovne škole Vidovec


BEDNJA

Općine Planovi Općine Bednja za 2013. godinu

Za dječji vrtić 4,5 milijuna kuna Planirani izvorni prihodi Općine iznose 6 milijuna kuna, dok se iz državnog proračuna i europskih fondova očekuje još 14,6 milijuna kuna Općinsko vijeće Općine Bednja na svojoj 27. sjednici, održanoj 14. prosinca, usvojilo je rebalans proračuna za 2012. te proračun za 2013. godinu, s projekcijama proračuna za 2014. i 2015. godinu. U proračunu Općine Bednja za 2013. vidljivo je da izvorni prihodi iznose 6.018.500 kuna, a kapitalne potpore i ulaganja iz državnog proračuna i fondova EU-a 14.642.500,00 kuna. Prema riječima Mirka Bistrovića, načelnika općine Bednja, postoji više kapitalnih projekata koji bi trebali dobiti punu potporu, budući da za njih postoji projektna dokumentacija i valjane građevinske dozvole.

Ohrabreni smo investicijama koje je država pokrenula Mirko Bistrović, na području načelnik općine Sredstva od komunalne naknade nisu dovoljna za troškova struje a odnosi se na sljedeće projekte: vodovod Prebukovje i Brezova Gora, podizanje energetske učinkovitosti općinske zgrade, sanacija klizišta, izgradnje kanalizacije te intenzivna rekonstrukcija niskonaponske mreže.

39

Uloženo više od naplaćenog Premda sredstva koje Općina Bednja prikupi naplatom komunalne naknade ni izbliza nisu dovoljna za pokrivanje troškova struje za javnu rasvjetu te za tekuće i investicijsko održavanje cesta, analiza pokazuje da općinske službe ipak uspijevaju građanima osigurati solidan komunalni standard. Sredstva od komunalne naknade već godinama nisu dovoljna za dostignutu razinu komunalnog standarda, pa za pokrivanje troškova novac neprestano osiguravamo „prelijevajući“ ga iz drugih sredstava. Iako je cijena naknade godinama ista, nećemo je povećavati ni sljedeće godine. No, činjenica je da je Općina za javnu rasvjetu i ceste potrošila četiri puta više sredstava nego što je naplatila. Razlog takve situacije je činjenica da smo površinom najveća općina u Varaždinskoj Županiji te da se na našem području nalaze najvećim dijelom staračka domaćinstva s vrlo malim ili gotovo bez prihoda – pojasnio je načelnik Mirko Bistrović.

Izgradnja vrtića Na prvome mjestu prema veličini investicije je izgradnja dječjeg vrtića, za što je planirano 4,5 milijuna kuna. Za modernizaciju cesta namjerava se utrošiti 4 milijuna kuna. Općina raspolaže i s projektom popravka orgulja u tamošnjoj crkvi, vrijendost popravka je 1,7 milijuna kuna, dok je pola milijuna kuna manje predviđeno je za projekt etnokuće Jamno. Za plinovod je planiran iznos od milijun kuna, za javnu led-rasvjetu 1,5 milijuna, a nogostup 250.000 kuna.

Država ulaže U Općini Bednja su, kažu, ohrabreni investicijama koje je središnja država putem resora regionalnog razvoja, kulture, vodoprivrede i elektroprivrede u posljednja četiri mjeseca pokrenula na području općine Bednja. Ukupan iznos tih investicija je oko 6,3 milijuna kuna,

Sretan Božić i uspješnu novu 2013. godinu želi vam Općina Bednja


40

br. 22 • prosinac 2012. • GODINA IV • besplatni list • www.varazdinska-zupanija.hr

VISOKO

Općine

Imaju najmanji proračun u državi, ali iz njega izvlače maksimum

Unatoč skromnim sredstvima Općina Visoko ostvaruje planove Svoju perspektivu vidimo u razvoju turizma, obrtništva i proizvodnji ekološke hrane, rekao je načelnik Dragutin Mateković Iako sa 700 tisuća kuna izvornih prihoda u 2012. godini općina Visoko spada u red jedinica lokalne samouprave koje vjerojatno imaju najmanjim proračun u državi, općinsko čelništvo iznašlo je načine da se realiziraju brojne investicije.

trafostanica u Čanjevu - U suradnji sa Županijskom upravom za ceste u ovoj se godini prišlo nastavku radova rekonstrukcije županijske ceste 2175 s izgradnjom nogostupa u naselju Visoko. Vrijednost radova iznosi 500 tisuća kuna, a Općina je sama financirala radove na izgradnji potpornog zida uz županijsku cestu u mjestu Visoko, čija vrijednost iznosi oko 85 tisuća kuna. Ove je godine dovršena izgradnja šumske prometnice Visoko – Bisag, dužine

dužine četiri i pol kilometra. Radove, vrijedne oko 700 tisuća kuna, financirale su Hrvatske šume, a projekt je pripremljen u suradnji s Udrugom privatnih šumoposjednika Graber. U suradnji sa zagrebačkom Elektrom, pogonom u Svetom Ivanu Zelini, izgrađen je nova trafostanica u naselju Vinično, a u tijeku su pripreme za izdavanje lokacijske dozvole za izgradnju nove trafostanice u naselju Čanjevo – naglašava nečelnik općine Visoko Dragutin Mateković.

Smanjen dotok vode Radi se i na rješavanju vodoopskrbe, odnosno priključenja svih 400 domaćinstava na regionalni vodovod, kako bi se izbjegle redukcije, poput ovogodišnjih. - Vodoopskrba na području naše općine riješena je kroz 12 lokalnih vodovoda, koji su izgrađeni šezdesetih godina prošlog stoljeća, a posljednje tri godine suočeni smo s problemom smanjenog dotoka vode. Ovo se ljeto, zbog suše, spustila razina vode u lokalnim vodovodima, a primjetna je bila i pojačana potrošnja, pa smo u 80 posto lokalnih vodovoda imali nedostatak vode. Sto-

Sretan Božić i uspješnu novu 2013. godinu želi vam Općina Visoko

Službeno otvaranje šumske prometnice

Dovršena je izgradnja šumske prometnice Visoko – Bisag

Dragutin Mateković, načelnik

Bili smo prisiljeni, iako je to nepopularno, uvesti redukcije ga smo bili prisiljeni, iako je to nepopularno, uvesti redukcije – rekao je načelnik Mateković. U suradnji s Agencijom za promidžbu i marketing Varaždinske županije u naselju Kračevec postavljena je nova autobusna nadstrešnica. Unatoč skromnim sredstvima kojima raspolaže Općina pomaže poljoprivrednicima sufinanciranjem osjemenjivanja krava i junica, zatim redovito sufinancira rad svih dvadesetak udruga građana i sufinancira brojne školske programe pri Osnovnoj školi Visoko, koju pohađa 150 učenika.


Općine

SA SVIH STRANA

41

VARAŽDINSKE TOPLICE

Komunalna ulaganja

IVANEC

Govoreći o dosadašnjem radu, gradonačelnik je izrazio nezadovoljstvo općenitom situacijom i pojedinim potezima sadašnje Vlade, ali je zadovoljno istaknuo da grad u ovom trenutku nikome nije dužan ni jednu kunu. - Osim što smo podmirivali sve obveze proračunskih korisnika, nismo se odrekli ni socijalnih problema i izlazili smo u susret svima kojima je bilo potrebito. Do početka ove školske godine financirali smo i prijevoz učenika, što su sada na sebe preuzeli država i Županija, a proračunska sredstva uložili smo u infrastrukturu - rekao je gradonačelnik. Od najvećih projekata izdvojena je izgradnja i obnova Ulice braće Radić vrijedna milijun i 280 tisuća kuna. Kranjčec se osvrnuo i na pojedine projekte kandidirane prema europskim fondovima, ali i žalio što nisu dobili zeleno svjetlo. Također, dodao je da je idejni projekt pročistača otpadnih voda sada pred dobivanjem lokacijske dozvole.

Gradnja nogometnih igrališta i društvenih domova u CESTICA okolnim naseljima U zaseocima Vitešinec i Vuglovec počela je izgradnja dvaju Općina Cestica sve više nogometnih asfaltiranih igrališta u vrijednosti od 432 tisuće privlači velike investitore kuna. Prema riječima gradonačelnika Ivanca Milorada Batinića, u Vitešincu se za sljedeću godinu planira gradnja manjeg društvenog doma. U dugoročnom planu je i gradnja sličnog doma u Vuglovcu, a kojeg će moći koristiti i mještani susjednog Mjesnog odbora Gečkovec.

Širi se ivanečka poslovna zona

Što se tiče poslovne zone Ivanec, do sada je 30 poduzetnika kupilo 34 komunalno opremljene parcele, a uskoro se zona širi na dodatnih 33.000,00 četvornih metara, moglo se čuti od Štefice Španić, direktorice Poslovnih zona d.o.o. na sjednici Gospodarsko-socijalnog vijeća u Varaždinu.

JALŽABET

Najvrednija gospodarska zona u državi

U poduzetničkoj zoni Jalžabet u tijeku je dovršavanje radova na izgradnji kompletne infrastrukture kako bi do kraja godine s radom počeo Ducal, distributivni centar za cijelu regiju, tvrtke Calzedonia. S tri velike hale površine četvornih metara, u prvoj će fazi zapošljavati tristotinjak radnika. U zoni je u tijeku i gradnja tvorničkih hala tvrtke Ladić Werner. Kako je samo investicija tvrtke Calzedonia vrijedna 100 miljuna eura, može se zaključiti da je ova poduzetnička zona svakako najvrednija u Hrvatskoj.

Trud čelnika Općine Cestica za ulaganjem u gospodarstvo očito se isplatio, što je vidljivo iz činjenice kako danas na području cestičke gospodarske zone djeluje i talijansko poduzeće Frasson te ruski Lukoil. Da će se gospodarstvo u Cestici još više razvijati, pokazao je i ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras, koji je na Dan općine sa načelnikom Mirkom Korotajem potpisao ugovor kojim Cestica za izgradnju pročistača i kanalizacije u gospodarskoj zoni Otok Virje dobiva 915.000 kuna. - Sve više investitora je zainteresirano za područje Cestice i sada kada imamo potporu države, vjerujemo da ćemo stvoriti sve uvjete da poduzetnici koji žele investirati u pogone u općini, to učine već iduću godinu i tako otvore još više radnih mjesta – najavio je načelnik. Pohvalio je i brzinu kojom Varaždinska županija osigurava sve potrebne dozvole za poduzetnike, što je izuzetno važno investitorima. Cestica je uvrštena i u Vladin program „Poduzetnički impuls“ za izgradnju infrastrukture u jednoj od gospodarskih zona.


42

br. 22 • prosinac 2012. • GODINA IV • besplatni list • www.varazdinska-zupanija.hr

SA SVIH STRANA

Općine VINICA

Sanacija temelja kurije Patačić i rekonstrukcija akumulacije Vinica

MARTIJANEC

Obrazovanje kao preduvjet razvoja

Na kuriji Patačić u Vinici izvode se radovi sanacije temelja. Sredstva potrebna za sanaciju u iznosu od 100.000,00 kn na prijedlog načelnika Općine Marijana Kostanjevca te Konzervatorskog odjela u Varaždinu osiguralo je Ministarstvo kulture. Krajem studenoga započela je rekonstrukcija akumulacije Vinica (Ribnjak). Višegodišnjim taloženjem nanosa u jezeru i nastajanjem rubnih klizišta pokosa, funkcija brane za zaštitu od poplava je oslabljena, stoga će radovi investitora „Hrvatske vode“ vrijedni 2.200.00,00 kuna obuhvatiti rekonstrukciju i izgradnju hidrotehničkih objekata za evakuaciju voda, temeljni ispust i preljev.

Načelnik Horvat podsjetio je na najbitnije činjenice vezane uz život u Martijancu i projekte općine ostvarene tijekom 2012. godine. Uređeni su prostori školske zadruge i predani Osnovnoj školi Martijanec, za koju je u proljeće 2013. godine predviđena i dogradnja. Prvi nastavni sati u novoobnovljenoj školi trebali bi se održati na početku školske godine 2013./2014. Martijanec će dobiti i prvi dječji vrtić za čiju se gradnju očekuje podrška Ministarstva radi dobivanja sredstava iz europskih fondova.

SRAČINEC

Sračinec dobio svoju prvu monografiju

Napokon je objavljena prva monografija o općini Sračinec. Autori ove impozantne monografije su Anica Jeremić, umirovljena novinarka i Vladimir Gran. Kroz zanimljive tekstove, monografija prikazuje povijest Sračinca i njegovih mještana od prvih spominjanja u 16. stoljeću do današnjih dana. Primjerice, u knjizi se može pročitati i više o nemilom događaju da li je Srakar zapalio Varaždin. Prvih pet primjeraka knjige, načelnik Božidar Novoselec odmah nakon promocije uručio je obiteljima poginulih hrvatskih branitelja s područja općine.

MALI BUKOVEC

Nadogradnja dječjeg vrtića

Ministarstvo regionalnog razvoja odobrilo je Općini Mali Bukovec sredstva u visini 800.000 kuna kojima će Općina nadograditi postojeći dječji vrtić. Osim većeg prostora za djecu, vrtić će sada imati sve potrebne prostorije propisane pedagoškim standardom kako bi dobio status samostalne ustanove. Izdvajanjem iz proračunskih sredstava, Općina Mali Bukovec i ove godine jednokratnom novčanom potporom pokušava pomoći roditeljima novorođene djece i redovnim odnosno izvanrednim studentima koji nisu u radnom odnosu.


SA SVIH STRANA

Općine

43

KNEGINEC

PETRIJANEC

Do kraja ove godine završiti će se izgradnja lokalne ceste koja prolazi sjeveroistočnim područjem poduzetničke zone Kneginec. Investitor radova je ŽUC, a ukupna vrijednost iznosi 1.178.981,00 kuna. Podsjetimo kako je u poduzetničkoj zoni Kneginec realiziran investicijski projekt norveške tvrtke Verdispar gdje se izgradio novi trgovački centar Lumini. Vrijednost ulaganja dostigla je 45 milijuna eura, a u centru je otvoreno 107 radnih mjesta.

U organizaciji Udruge branitelja Domovinskog rata Varaždinske županije sa sjedištem u Petrijancu osnovana je Zadruga branitelja Petrijanec, a podršku osnivanju dao je i petrijanečki načelnik Vladimir Kurečić. Između svih odabranih djelatnosti, Zadruga će se baviti i turističkim uslugama koje uključuju i sportske, rekreativne i pustolovne aktivnosti. Za predsjednika skupštine izabran je Vjeran Rožić, a za upravitelja Stjepan Stanko.

Završava se gradnja lokalne prometnice

Sretan Božić i uspješna nova 2013. godina

Osnovana Braniteljska zadruga Petrijanec

Sretan Božić te uspješnu novu 2013. godinu želi vam općina Martijanec


44

br. 22 • prosinac 2012. • GODINA IV • besplatni list • www.varazdinska-zupanija.hr

SPORT

Damir Maretić, trener ludbreške Podravine o jesenskom dijelu i planovima za nastavak sezone

Podravina – najbolja nogometna momčad u Varaždinskoj županiji Ovaj kraj zaslužuje drugoligaša, bez obzira na to hoće li u tom rangu igrati Međimurje, Podravina ili netko treći, rekao je trener Maretić Nogometaši ludbreške Podravine najuspješnija su momčad na području Županije. Nakon 15. kola jesenskog dijela sezone u Trećoj hrvatskoj nogometnoj ligi Sjever nalaze se na drugom mjestu tablice, s dva boda zaostatka za vodećom Mladosti iz Ždralova. Rezultat je to koji može zadovoljiti i Upravu i trenera ludbreškog kluba Damira Maretića, s kojim smo porazgovarali o budućim planovima.

ŠTO VIŠE MLADIH Što Vam je bio glavni cilj kad ste došli u Podravinu? Kada sam dolazio u Podravinu, dogovor je bio da pokušamo što je moguće više mladih igrača staviti u ekipu i da se uvrstimo među prvih pet momčadi na tablici. U ovoj polusezoni u prvoj su ekipi dva mlada igrača, golman Sačer i stoper Tarandek, i mislim da smo u potpunosti

ispunili cilj. Vrlo je važno što smo ušli u polufinale županijskoga kupa. Podravina tri sezone nije bila u finalu županijskoga kupa, a s obzirom na to da smo najkvalitetniji klub u županiji, Uprava s pravom očekuje da igramo finale županijskog i pretkolo hrvatskoga kupa, gdje možemo na našem stadionu igrati protiv prvoligaša. Protiv koje momčadi je Vašem sastavu bilo najteže igrati u ovoj polusezoni? Protiv Mladosti iz Ždralova. Najkvalitetnija su ekipa, nemaju 11, već 20 podjednako kvalitetnih igrača i kod njih se uopće ne osjeti izostanak bilo kojeg igrača. Mislim da su kvalitetniji i od Međimurja, ali sam isto tako siguran da će se Međimurje pojačati za nastavak sezone jer su dali malo golova u odnosu na ostale sastave koji su u vrhu. Izgubili ste 8 bodova u Ludbregu, a kada ste gostovali, samo 7 bodova prepustili ste svojim domaćinima. Koje biste utakmice označili najvećim podbačajima? Utakmica s Poletom iz Svetog Martina bio nam je najveći kiks, a to je bio i moj propust. Iako nisam trener koji čini rotacije u sastavu, na tom susretu rotirao sam pet igrača na njima neprirodne pozicije jer nisam mogao računati na dva igrača. Mogli smo sigurno bolje proći u

Grabrovnici protiv Croatije, gdje smo imali pet stopostotnih prilika, a osvojili smo samo bod. Kakve su Vam igračke želje za nastavak sezone, može li netko iz sadašnjeg kadra na-

Damir Maretić, trener

pustiti Podravinu? Glavni mi je cilj da klupska Uprava pokuša zadržati Hojskoga i Slunjskoga, što će biti teško, jer imam izuzetno poštenu Upravu. Hojski je došao u Podravinu na

Priželjkuju ulazak u Drugu hrvatsku nogometnu ligu


45

SPORT

Momčad Nogometnoga kluba Podravina iznenadila je mnoge svojim usponom na tablici

moj poziv, a obećano mu je da će na kraju jesenskog dijela imati čiste papire, što je i dobio. Sada uprava kluba mora ponovno sjesti s njim i pokušati dogovoriti nastavak suradnje. Prioritet mi je zadržati igrače koji su iznijeli teret polusezone.

DA JE VARTEKS IMAO TAKVU UPRAVU... Glavninu tereta jesenskog dijela sezone iznijelo je 13 igrača. Klupa Vam je, čini se, dosta „tanka“. Nije problem što nemamo klupu jer to i ne želimo. Želim da na klupi budu juniori. Imamo pet mladih igrača, koji su igrali protiv Osijeka susret šesnaestine finala hrvatskoga kupa. Ti igrači imaju kvalitetu, dobit će priliku, međutim, podsjećam da ambicije na početku sezone nisu bile postati prvak, već ući među prvih pet sastava, no razvoj situacije bio je drugačiji... Vaše trenerske ambicije su borba za naslov, može li se titula dohvatiti?

S obzirom na to da je odmah u prvom kolu nastavka prvenstva utakmica između Međimurja i Mladosti iz Ždralova, može se dogoditi da ćemo nakon 16. kola opet biti prvi, naravno, pod uvjetom da pobijedimo Ivančicu u gostima. Ako doista ponovno zasjednemo na prvo mjesto, trudit ću se svim silama da to mjesto i zadržimo jer imamo izvanredan raspored do kraja prvenstva. Sve ekipe s vrha, osim Mladosti iz Ždralova, dolaze nam u Ludbreg, a idemo u goste sastavima iz donjeg dijela tablice. Igramo dobro u gostima, a cilj nam je u ovoj stanci popraviti igru protiv bunkera jer teško igramo protiv momčadi koje se zatvore. Tako ne može doći do izražaja kvaliteta pojedinaca. Kakav Vam je odnos i suradnja s Upravom kluba? Reći ću samo jedno. Da je Varteks imao takvu Upravu kakvu ja imam u Ludbregu, nikad ne bi došao u situaciju u kojoj se sad nalazi.

SPECIJALNA BOLNICA ZA MEDICINSKU REHABILITACIJU VARAŽDINSKE TOPLICE

HOTEL MINERVA

DOČEK NOVE GODINE

CJELOVEČERNJI TOPLO- HLADNI GLAZBENI SASTAV “FENOMEN

BUFFET

BAND” JI

ZANIMLJIVI ANIMACIJSKI SADRŽA

CIJENA DOČEKA SAMO

399,00 kn

POČASTITE SE VIŠEDNEVNIM BORAVKOM KOD NAS ARANŽMANI VEĆ OD 659,00 kn I UPOZNAJTE SE S USLUGAMA NAŠEG NOVOG CENTRA ZDRAVLJA “MINERVA MEDICA”

INFORMACIJE / REZERVACIJE: Telefon: 042 630 830 i 042 630 831 E- mail: marketing.minerva@sbvzt.hr


46

br. 22 • prosinac 2012. • GODINA IV • besplatni list • www.varazdinska-zupanija.hr

OGLASNIK

Vlasnica Doma Sveta Ana dobila prestižno slovensko priznanje

Nagrada HORUS Barbari Antolić! Vlasnica Doma Sveta Ana iz Cestice Barbara Antolić dobitnica je ovogodišnje slovenske nagrade za društvenu odgovornost HORUS 2012. Na svečanosti održanoj 4. prosinca u Mariboru pod pokroviteljstvom slovenskog predsjednika Danila Türka uručeno joj je posebno priznanje i nagrada za poduzetnicu sa slovenskim korijenima koja djeluje u inozemstvu i u svijetu.

ODABIRALI STRUČNJACI Riječ je o vrlo značajnom priznanju za hrvatsku poduzetnicu, koja će ostati ubilježena kao vlasnica prvoga hrvatskog poduzeća koje se može podičiti s nagradom HORUS. Ocjenjivanje kandidiranih tvrtki provedeno je u dva kruga, a naglasak je stavljen na cjelovitost pristupa društvenoj odgovornosti te na projekte, poslovne aktivnosti i praćenje učinaka. Tvrtke su ocjenjivala 33 neovisna stručnjaka, a među finaliste ušli su oni koji su osvojili najmanje 51 posto bodova u prvom krugu.

MOTIVACIJA za daljnji rad - Ova nagrada me motivira za daljnja poboljšanja u vlastitom radu – rekla je Barbara Antolić, ne skrivajući ponos zbog dobivenog HORUS-a. Organizatori dodjele nagrade HORUS su Institut za razvoj društvene odgovornosti (IRDO) i Slovensko društvo za odnose s javnošću (PRSS) u partnerstvu s brojnim strukovno-interesnim organizacijama.

Sretan Božić i nova 2013. godina ! USTANOVA ZA STARIJE I NEMOĆNE Dom Sv. Ane, Varaždinska 1, Babinec 42208 Cestica, tel./fax: 042 / 725 122 e-mail: dom.sv.ana@vz.t-com.hr www.domsvane.hr


RAZBIBRIGA

47


48

br. 22 • prosinac 2012. • GODINA IV • besplatni list • www.varazdinska-zupanija.hr

OGLASNIK

ć i ž o B n e j l v o l s o g Bla ! a n i d o g a v o N a n i sret

Vijesti varazdinske zupanije - prosinac 2012  
Vijesti varazdinske zupanije - prosinac 2012  

zupanijske vijesti prosinac 2012

Advertisement