Issuu on Google+

VINCENT YEE | ARCHITECTURE PORTFOLIO FROM B.S. IN ARCH GEORGIA TECH FOR APPLICATION TO M. ARCH GEORGIA TECH


Through architecture, ideas, imagination, and conviction may be constructed and explored in reality. Architecture is a means of advancing ideas, perpetuating understandings, and inciting revelations. I understand architecture to be an intervention that resonates through the spaces and people that it occupies as well as the world and the society in which it is conceived. Through the composition of tectonics, an architect may be able to materialize not only objects to be seen, experienced, and remembered, but entire worlds for people to find sanctuary, depend on, and flourish. This portfolio illustrates an exploration of strategy and technique toward the resolution of architectural design problems throughout my undergraduate studies.


01 Urban Environmental Research Center 02 Batak Teahouse 03 Le Refuge des Insurges 04 NOMA Competition: The Cordoba Home 05 Velux Competition: GT Learning Center 06 Personal Creative Work: Portraiture


01

Urban Environmental Research Center synthesis of volumes 2nd Year The nature of the city block along Edgewood Avenue in Atlanta as a composition of clustered commercial functions serves as a strategy with which to design the urban environmental research center. The project is a synthesis of clustered volumes that house similar functions. Each cluster is wrapped in a cladding system that is functionally congruous and expressive.


program

volume

cladding public | curtain

semi-private | lattice

private | panel


private | guestroom

semi-private | studio office

public | gallery + overlook


7 6 5 2

1

4

8

4

3

3 1st level

1 2 3 4 5

lobby lecture hall public restroom vertical circulation studio office

6 7 8 9 10

meeting room gallery/overlook library/media center guestrooms guest commons

2nd level

10 9

3rd level

rendering | section perspective


rendering | front entrance perspective


02

Batak Teahouse lessons from indonesia 3rd Year The homes of the indigenous people of Indonesia respond to the environmental conditions of the region. The vernacular strategies of extreme-pitched saddle-back roofs and stilted foundations subvert heavy downpours and floods. While the roofs serve a functional purpose, they are also expressive and gestural. This proposal explores a perpetuation of the gesture to constitute the primary structure and inhabitable volume.


elevations

plans | vernacular indonesian house

sections


an open floor plan and stilted floor allow for cross ventilation, and the high ceiling provides space for air circulation

a steep roof allows for downpour to sheet off quickly, and stilts allow refuge from storm runoff extrapolating the trajectory of the curves creates spaces more conducive to a public pavilion while carrying the DNA of the original vernacular

the roof consists of dramatic multiple curvatures that give the indonesian house an expressive and gestural quality

the complex, multi-curvature form of the roof is achieved with timber stick-frame construction


3rd floor

UP

UP

2nd floor

1st floor

plans - proposed deviation on vernacular

sections


exterior rendering | bird’s eye view

construction model


03

Le Refuge des Insurges inciting history 4th Year In the Eighteenth District of Paris, it is apparent the lack of public space that is genuinely accessible to everyone. In a city that is already densely saturated, perhaps the rooftops are a new frontier. Evoking the history of the Commune of Paris, a nearly forgotten social revolution, this proposal is the first access point to the rooftops of Paris. At a site where the communards themselves once took refuge, perhaps it is here that all peoples regardless of gender, class, and race may find their space and reflect on the spirit of a people united. Collaborators: Flora Reymond, Virginie Gimeno


as-is site photograph

vision sketch | rooftop colonization


plan

section

section

exterior rendering | elevation


construction assembly

final model


exterior rendering | street view

exterior render | bird’s eye view


site map

04

NOMA Competition: The Cordoba Home 1st prize the move and the moments 3rd Year The objective of this proposal is not to design simply a house, but a home for the Cordoba family immigrating from Bogotรก to the suburbs of St. Louis. Reflecting on the interests and needs of the tight-knit family, what became most important to the design was the inclusion of a hearth space and universal accessibility, as well as careful consideration of the neighborhood context. Collaborators: Audrey Plummer, Ralph Raymond, Chi Chi Ugenyi, Ken Mai


vision sketch - neighborhood context

vision sketch - hearth space courtyard

model interior | ramp

south elevation

north elevation

neighborhood context analysis

section BB

section FF


model exterior | entrance

section DD

section GG

section EE


interior rendering | courtyard

private space

courtyard space

ramp circulation

structure

core cistern

exterior access

operable windows

low-flow plumbing

basement

first + grandparents floors

second floor

roof level


ramp from children’s quarters

ramp from grandparent quarters

living room + kitchen + courtyard

interiors of model

exterior rendering - south facade


05

Velux Competition: GT Learning Center reflecting on reflection 3rd Year Ruminating on the act of contemplation, this proposal explores understandings of reflection both literally and figuratively. Evoking the typology of cloisters, the design situates private spaces over a grand public space, creating a spectacular lightwell and dialogue of illumination for this center of learning. Collaborator: Ali Karimi


clerestory

copper skin

CMU “screen�

cloisters

floor plates

steel structure

basement

parti

components

assembly


Detail

4

4

B

fourth floor

third floor

A

2

8

1

AecDbWall (AecArchBase60)

1

2 AecDbDoor (AecArchBase60)

AecDbDoor (AecArchBase60)

AecDbWall (AecArchBase60)

AecDbDoor (AecArchBase60)

AecDbDoor (AecArchBase60)

AecDbWall (AecArchBase60)

AecDbWall (AecArchBase60)

AecDbWall (AecArchBase60)

AecDbWall (AecArchBase60)

AecDbWall (AecArchBase60)

AecDbDoor (AecArchBase60)

AecDbDoor (AecArchBase60)

AecDbWall (AecArchBase60)

AecDbWall (AecArchBase60)

AecDbDoor (AecArchBase60)

AecDbDoor (AecArchBase60)

7

5

6

second floor

first floor 1. Large Studio 2. Medium Room 3. Computer Lab 4. Cloister 5. Conference Room 6. Shop 7. Office 8. Gallery 9. Mechanical

9 3

AecDbDoor (AecArchBase60)

AecDbDoor (AecArchBase60)

AecDbWall (AecArchBase60)

AecDbWall (AecArchBase60)

AecDbWall (AecArchBase60)

AecDbWall (AecArchBase60)

AecDbDoor (AecArchBase60)

AecDbDoor (AecArchBase60)

6

basement

details


SUNLIGHT ON WALL

light analysis

sections

SUNLIGHT ON WINDOW

SUNLIGHT ON MIRROR


sectional perspective


06

Personal Creative Work: Portraiture study of face 2007-2013 By their very purpose and evolution, faces communicate identity, personality, and disposition with as much nuance and viscera as a spoken language. Faces are also formally compelling, containing symmetries, proportions, and hierarchies, across infinite variation, within a common DNA. I explored the qualities of the face through portraiture, using a variety of freehand media including pencils, charcoal, chalk, and colored pencils.


Liberty. Pencil. 8” x 10”

Pacino. Pencil. 18” x 24”

Oberst. Pencil + Colored Pencil. 8” x 10”


Dylan. Chalk + Charcoal. 36” x 36”

Glenn Residence Hall - Georgia Tech

Lennon. Chalk + Charcoal. 36” x 36”

Library - Georgia Tech



M.Arch Application Portfolio - Vincent Yee