Page 1

V V W -Toervaartgids 2010 30ste Internationale Toervaart Yachtingclub Flandria Brugge 10-15 mei 2010

Met steun van de Vlaamse Gemeenschap


Voorwoord

7

VVW-Recrea vzw

8

VVW-Toervaren

10

Info VVW-verzekering

12

Agenda Toervaartactiviteiten 2010

13

VVW-Toervaartclubs

16

ANTWERPEN 

ANTWERPSE YACHT CLUB

20

BRECHTSE YACHT CLUB

22

DE VAART VZW

23

JACHTCLUB HERENTALS VVW

24

RECREATIEVAART OUD-TURNHOUT

25

VRIJE YACHTCLUB ANTWERPEN

26

VVW-EMBLEM

28

VVW-GEEL

30

VVW-KEMPEN

32

VVW-NETE

34

VVW-TAXANDRIA

36

YACHTING CLUB HOBOKEN

38

BRABANT 

VVW-JACHTHAVEN GRIMBERGEN

39

VVW-LEUVEN

40 03

V V W-Toervaren


LIMBURG

DE BLAUWE REIGER “BRYAC”

42

Marifoonkanalen en telefoonnummers kunstwerken

DE BLAUWE KEI (VVW-GEEL+JKL)

43

Bedieningstijden van sluizen en bruggen

102

JACHTKLUB LEOPOLDSBURG

44

Nuttige links

110

VVW-DE MEERPAAL

46

Vaarregels

112

VVW-HASSELT

47

Berichten aan schipperij

119

VVW-HYAC

48

Getijdentafels Antwerpen

152

VVW-YAKAN

50 

NUTTIGE INFORMATIE VOOR TOERVAARDERS

OOST-VLAANDEREN 

DE NOORD DOEL

52

EEKLOSE WSV

54

KON. TEMSE WATERSPORT VERENIGING

56

RUPELMONDSE WATERSPORTVERENIGING

57

VVW-DEN BLEEK GERAARDSBERGEN

58

VVW-AALST

60

VVW-DENDERMONDE

62

VVW-GENT LEIE

64

VVW-KRUIBEKE

66

VVW-LOKEREN

67

VVW-MENDONK

68

VVW-MOERZEKE

70

88

PROGRAMMA VVW-TOERVAART BRUGGE 

Overzicht

166

Agenda

168

Belgische Marine

171

Info Toervaart

176

Bedankt

181

Bemerkingen

184

Sponsoring

185

Bronvermelding

186

WEST-VLAANDEREN 

BEERNEMSE WSV

72

FLANDRIA YACHTCLUB BRUGGE

74

KUURNSE WATERSPORTVERENIGING

76

VVW-IEPERLEE

77

VVW-WESTHOEK

78

VVW-BLANKENBERGE

80

VVW-NIEUWPOORT

84 05

04

V V W-Toervaren

V V W-Toervaren


Voorwoord Beste watersportvrienden, VVW-Toervaarders Deze brochure wordt jullie aangeboden door de discipline Toervaren van VVW-Recrea, dé Federatie van de Recreatieve watersporter. Naar aanleiding van de vele positieve reacties van onze leden toervaarders die we mochten ontvangen met onze eerste uitgave van de VVW-Toervaartgids 2009, zijn we fier jullie terug in 2010 deze gids te kunnen aanbieden. Onze Toervaartcoördinator Bruno Demil heeft zijn best gedaan om deze uitgave nog completer en beter te maken. Wij trachten met deze VVW-Toervaartgids alle aangesloten leden van VVWToervaren een beknopt overzicht te geven voor wat VVW-Rrecrea en zijn discipline Toervaren staat. Wij willen ook met dit boekwerk een gids zijn en wegwijzer naar al onze aangesloten VVW-clubs op onze Vlaamse waterwegen. Daarnaast vinden jullie ook een korte info met betrekking tot de extra ongevallenverzekering, waar al onze leden in geval van ongeval bij het uitoefenen van onze sport, beroep kunnen op doen. Tenslotte vinden jullie ook de volledige beschrijving en het programma terug van onze jaarlijkse VVW-Toervaartreünie, die traditiegetrouw plaats heeft gedurende de week van “Ons Heer Hemelvaart”, en dit jaar plaats heeft van 10 mei tot 15 mei 2010 in Brugge bij VVW-Flandria. Ons toervaartbestuur en het bestuur en leden van Yachtingclub Flandria hebben hun uiterste best gedaan om een interessant feestprogramma op te zetten. Heb je een fout gevonden in deze uitgave, of heb je een idee of suggestie als aanvulling, aarzel niet om één van onze bestuursleden te contacteren. Je bewijst ons hiermee een dienst om onze VVW-Toervaartgids in de toekomst nog vollediger en interessanter te maken. Misschien tot binnenkort op de VVW-Toervaartreünie in Brugge, in één van onze VVWToervaartclubs of op één van onze Vlaamse waterwegen. Veel vaarplezier in 2010 Een toervaartgids samenstellen is één; het up-to-date houden is een ander paar mouwen. Heeft iemand fouten opgemerkt of vind je dat bepaalde items aan bod moeten komen, laat het ons dan weten. Wij zorgen ervoor dat het jaar nadien een actuele versie wordt aangeboden. Help ons mee jullie gids op onze Belgische waterwegen actueel te houden. Stuur jullie op- en bemerkingen naar het VVW-secretariaat.

Voorzitter VVW-Toervaren Paul Denayer 07

06

V V W-Toervaren

V V W-Toervaren


V V W-Recrea vzw

Algemeen voorzitter

Het Verbond van Vlaamse Watersportverenigingen Recrea, kortom VVW-Recrea vzw, dé partner in watersport, biedt een ruime waaier aan watersporten: toervaren, zeilen, zeezeilen, windsurfen, catamaran, waterskiën, kiten, duiken, kajakvaren en zeilwagenrijden.

Toervarensecretariaat

VVW-Recrea vzw is de overkoepelende federatie voor meer dan 100 watersportclubs in heel Vlaanderen.

Marc Persoons e-mail: m.persoons@periskal.com Gerda Van Den Steen tel. 03 219 69 67 e-mail: gerda@vvw.be

Voorzitter Toervaren

Onze clubs streven naar een kwalitatieve, veilige, milieuvriendelijke en persoonlijke aanpak die zich weerspiegelt in een efficiënt en aangenaam begeleiden van uw watersportvaardigheden. De federatie op haar beurt probeert de nodige ondersteuning te bieden aan de clubs zodat deze hun werking nog verder kunnen verbeteren.

Paul Denayer gsm: 0473 86 55 29 e-mail: paul.denayer@telenet.be

Maar de federatie doet meer dan dat. Wij trachten ook de watersport op landelijk niveau meer bekendheid te geven en de belangen van de watersport te verdedigen bij verschillende instanties. Daarenboven willen wij als federatie ook een informatiepunt zijn voor iedereen die vragen heeft over en rond watersport.

Bruno Demil gsm: 0476 30 10 21 e-mail: bruno.demil@telenet.be

Alle medewerkers van VVW-Recrea staan je met genoegen te woord en hopen van harte je binnenkort te mogen ontmoeten op, aan of in het water! Je kan op ons VVW- steunpunt terecht voor allerhande vragen i.v.m. watersport, stuurbrevet, opleidingen, enz.

Toervaartcomité Algemeen coördinator

Secretaris en penningmeester Luc Ceulemans gsm: 0475 60 75 33 e-mail: sherpa@ceulemans.org

Havenbeleid

Willy Van Loo gsm: 0474 89 96 46

V V W-Recrea vzw Beatrijslaan 25 2050 Antwerpen tel.: 03 219 69 67 fax: 03 219 77 00 e-mail: info@vvw.be website: www.vvw.be

09

08

V V W-Toervaren

V V W-Toervaren


V V W-Toervaren De discipline Toervaren binnen VVW-Recrea vzw, behartigt de belangen en verzorgt de promotie van al onze aangesloten VVW-Toervaartclubs en zijn leden ten opzichte van de Federale en Vlaamse overheid, en de Vlaamse Waterwegbeheerders. Behartigt ook onze belangen t.o.v. andere Vlaamse en Waalse watersportfederaties, en onderhoudt contacten met buitenlandse overheden en buitenlandse watersportvertegenwoordigers.

Wat doet V V W-Toervaren concreet! 

Zetelt in de raad van bestuur van Promotie Binnenvaart Vlaanderen (PBV) , voor de promotie van onze watersport. Sinds 1992 is Promotie Binnenvaart Vlaanderen de vereniging die de binnenvaart bekend maakt en de troeven van de binnenvaart aanprijst. Inhoudelijk werkt PBV rond projectgroepen. Sommigen zijn permanent, zoals de projectgroep “Recreatie”. Zetelt in de “Werkgroep Waterrecreatie” van PBV. Doelstelling van deze werkgroep is het promoten bij het grote publiek van recreatiemogelijkheden op de Vlaamse waterwegen, en het verbeteren van de faciliteiten van het toervaren in overleg met de Vlaamse waterwegbeheerders. Zetelt in het overlegplatform “Waterrecreatie en Toerisme” van de Vlaamse Overheid, werkgroep “Binnenwateren”. Promoten van milieuvriendelijk toervaren. Promoten van waterrecreatie en watertoerisme in samenspraak met Toerisme Vlaanderen. Samenwerking met de Vlaamse Motorvaartschool vzw. Zetelt in het orgaan: Overleg Binnenvaart (OBV) van de Federale Overheid en de vertegenwoordigers van de beroepsvaartsector. Nauwe samenwerking met Waalse federatie FFYB. Maximaal participeren in bestaande en toekomstige interreg en andere Europese programma’s m.b.t. toervaren. Promotie van de waterrecreatie op Europees niveau.

10

V V W-Toervaren


Info V V W-verzekering

Agenda Toervaartactiviteiten 2010

Alle leden die aangesloten zijn bij VVW-Recrea kunnen genieten van de ledenverzekering van de federatie. Deze bevat een dekking voor lichamelijke ongevallen tijdens het beoefenen van de sport of tijdens clubactiviteiten en een dekking burgerlijke aansprakelijkheid t.o.v. derden. De dekking burgerlijke aansprakelijkheid treedt enkel in werking wanneer er geen andere verzekering tussenkomt (bv. familiale polis). De verzekering is geldig in binnen- en buitenland en ook tijdens de verplaatsing van en naar de watersportactiviteit. Wat betreft onze toervaarders die 75 jaar of ouder zijn, zij moeten wel jaarlijks een medisch attest binnenbrengen om gedekt te zijn door de verzekering. Voor een standaard medisch attest of de verzekeringspolis zelf kan je steeds contact opnemen met het VVW-steunpunt. Ook kan je het medisch attest en het ongevalsaangifteformulier downloaden op de pagina “leden” op www.vvw.be.

Februari 6–14/2:

Mei

10-16/5: 22/5:

Juni

26-27/6:

Juli

10-11/7:

Belgian Boat Show Gent VVW-Toervaren (stand 2434) en de Vlaamse Motorvaartschool zijn te vinden in hal 2. Komt gerust een kijkje nemen, een babbeltje slaan en wat drinken onder toervaarders op onze stand. Toervaart bij Yachtingclub Flandria Brugge VIP-ontvangst bij VVW-Leuven Speciale ontvangstdag voor onze bezoekers. Met uw thuisvaart van de toervaartreünie zal een ommetje langs Leuven u zeker niet spijten. Allerhande activiteiten. Gratis tombola. Gratis ligplaats van maandag 17 tot zondag 30 mei Denderfeesten VVW-Aalst Op zondag tweedehands botenmarkt en prondelmarkt Gans het weekend zijn er activiteiten op en rond de Dender Gratis afmeren van 17 juni tot 22 juni samenkomst-rallye te Dunkerque (Frankrijk) De Waalse Federatie afdeling “ Plaisance, Ports, Tourisme Fluvial” organiseert samen met de afdeling “Plaisance Mer” een samenkomst-rallye te Dunkerque (Frankrijk) op 10 en 11 juli 2010. 3/7: bijeenkomst in de haven van Mons met bezoek aan de stad en onthaal door het stadsbestuur 4/7: Mons – Antoing Antoing - Oudenaarde 5/7: 6/7: Oudenaarde – Gent Gent – Brugge 7/7: 8/7: Brugge - Nieuwpoort Nieuwpoort - Dunkerque (Fr) 9/7: 10-11/7: Dunkerque (Fr) 12/7: terugtocht met ofwel begin van de vakantie ofwel samen terug naar Mons

Wie graag meevaart, kan ook steeds inpikken onderweg. Verdere en gedetailleerde uitleg volgt op de maandelijkse toervaartvergaderingen. 13

12

V V W-Toervaren

V V W-Toervaren


September 2/9: 3/9:

BBQ VVW-Den Bleek Lampionnennacht VVW-Den Bleek Optreden van “Rita et les Martins” van op het water, omgeven door verlichte jachten 11-12/9: Opendeur JachtKlub Leopoldsburg 18-19/9: Havenfeest Kempisch Dok Grote tweedehandsmarkt voor bootbenodigdheden 25-26/9: Pardon Marchienne-au-Pont Indien de oude scheepsliften op het Centrumkanaal terug in orde zijn, voorzien we tevens een aanvaartocht naar de Pardon met bezoek aan Doornik, Bergen en de oude en nieuwe liften. Verdere en gedetailleerde uitleg volgt op de maandelijkse toervaartvergaderingen

Oktober

16-17/10: Jeneverfeesten Hasselt

14

V V W-Toervaren

Voormuide 93, 9000 Gent T: 09/225 57 27 F: 09/225 57 28 Martin.vervynck@pandora.be www.elektro-zeeland.be ma-vr: 09u00 - 18u00 za: 10u00 – 12u00

Virga-Jesse feesten te Hasselt Opendeur VVW-Emblem Zomerkermis Geraardsbergen Ommegang van de Geraardsbergse verenigingen onder het waakzaam oog van Manneken-pis en H. Bartholomeus Reclamestoet en optredens

“Wij heten u van harte welkom in onze vernieuwde winkel Met allerhande scheepsbenodigdheden van A tot Z”

15/8: 21-22/8: 29/8:

De specialist in scheepselektriciteit en elektronica!

Augustus


Er is altijd een V V W - Toervaartclub in uw omgeving! Antwerpen

   

      

ANTWERPSE YACHT CLUB BRECHTSE YACHT CLUB DE VAART VZW JACHTCLUB HERENTALS VVW RECREATIEVAART OUD-TURNHOUT VRIJE YACHTCLUB ANTWERPEN VVW-EMBLEM VVW-GEEL VVW-KEMPEN VVW-NETE VVW-TAXANDRIA YACHTING CLUB HOBOKEN

Oost - Vlaanderen          

Brabant  

VVW-GRIMBERGEN VVW-LEUVEN

  

DE NOORD DOEL EEKLOSE WSV KON. TEMSE WSV RUPELMONDSE WSV VVW-DEN BLEEK VVW-AALST VVW-DENDERMONDE VVW-GENT LEIE VVW-KRUIBEKE VVW-LOKEREN VVW-MENDONK VVW-MOERZEKE

West – Vlaanderen

Limburg 

VVW-HYAC VVW-YAKAN

DE BLAUWE REIGER “BRYAC” DE BLAUWE KEI (VVW-GEEL+JKL) JACHTKLUB LEOPOLDSBURG VVW-DE MEERPAAL VVW-HASSELT

    

BEERNEMSE WSV FLANDRIA YC BRUGGE KUURNSE WSV VVW-IEPERLEE VVW-WESTHOEK VVW-BLANKENBERGE VVW-NIEUWPOORT

17

16

V V W-Toervaren

V V W-Toervaren


LEGENDE sanitair en douche eetgelegenheid of kantine ter plaatse of in de nabijheid passantenligplaatsen drinkwater botenhelling toiletten winkel ter plaatse of in de nabijheid elektriciteit installatie voor vuil water reinigingsinstallatie chemisch toilet botenkraan toegankelijk voor minder-validen installatie voor oliehoudende producten dieseltankinstallatie 18

V V W-Toervaren


Antwerpen ANTWERPSE YACHT CLUB

Watervlak

Kempisch dok Haven Antwerpen

Gelegen

Kempenstraat 3-8001 2030 Antwerpen www.antwerpseyachtclub.be

Correspondentieadres

Albert Gorrebeeck Kruiningenstraat 81 2900 Schoten 03 271 06 85 info@antwerpseyachtclub.be

Voorzitter

Jean Van Dessel 03 383 46 55 vandesseljean@skynet.be

Havenmeester

Johny Lambrechts 0475 75 90 11

Toervaartafgevaardigde

Luc Ceulemans 0475 60 75 33

BEZOEK EENS ONS CLUBSCHIP

Ligplaatsen

GEBOUWD IN 1902

VVW-korting Elektra Water Douche Clubhuis

Goeree 03 235 01 04

Zaterdag en zondag van 11u tot 22u Door de havendiensten opgelegd verbod voor passanten

20

V V W-Toervaren

“ GOEREE “ U bent er altijd hartelijk WELKOM. Bij het nuttigen van een warm of koud drankje aan democratische prijzen hebt u een fraai uitzicht over onze club en het Kempisch Dok.


BRECHTSE YACHT CLUB

DE VAART VZW

Watervlak

Kempisch kanaal

Watervlak

Kanaal van Dessel naar Schoten

Gelegen

Vaartdijk 14 2960 Brecht

Gelegen

Kempisch Kanaal 204 2960 Sint-Job-in-‘t-Goor

Correspondentieadres

Frank Verbraeken Vaartdijk 14 2960 Brecht byc@telenet.be

Correspondentieadres

Voorzitter

Frank Verbraeken

VZW De Vaart Kempisch Kanaal 204 2960 Sint-Job-in-‘t-Goor 0479 45 30 34 davidenriet@skynet.be

Havenmeester

Karel Van Den Bergh 03 313 73 72

Voorzitter

Henny Ewout

Havenmeester

Toervaartafgevaardigde

Jos Ichau 0488 22 65 95

Riet Van Leuven/Gina De Coninck 0479 71 64 93/0486 51 58 20

Toervaartafgevaardigde

Ligplaatsen

1€/m met min. 10€

David Van Looy 0479 71 64 93

VVW-korting

neen

Ligplaatsen

<=15m, 10€;>15m, 15€

Elektra

inbegrepen

VVW-korting

10%

Water

inbegrepen

Elektra

0.25€/kWh

Douche

1€

Water

5€/m³

Clubhuis

BYC 03 313 73 72

Douche Clubhuis

Alle dagen open

23

22

V V W-Toervaren

V V W-Toervaren


JACHTCLUB HERENTALS

Watervlak

Kanaal Herentals - Bocholt

Gelegen

RECREATIEVAART OUD TURNHOUT

Watervlak

Kanaal Dessel - Turnhout

Gelegen

Geleg 15 2360 Oud-Turnhout Grootaers Dirk 0472 79 61 54 dirkgrootaers@msn.com

Correspondentieadres

John Ubachs 0475 72 11 33 jubachs@skynet.be

Correspondentieadres

Voorzitter

Herman Heens 0475 45 43 43 herman.heens@skynet.be

Voorzitter

Havenmeester Herman Heens

Toervaartafgevaardigde Ligplaatsen

Havenmeester Toervaartafgevaardigde Ligplaatsen VVW-korting

VVW-korting

Elektra

Elektra

Water

Water

Douche

Douche

Clubhuis

Clubhuis Haven = private uitbating

25

24

V V W-Toervaren

V V W-Toervaren


Kempisch dok Haven Antwerpen

Gelegen

Binnenvaartstraat 37 2000 Antwerpen

Correspondentieadres

Anne-Mie Jennes Sparrenlaan 1 2930 Brasschaat 0478 34 29 95 vyca.watersport@telenet.be www.vyca.be

Voorzitter

Frans Koenraads 0497 14 08 71

Havenmeester

Lode Seeldrayers 0479 27 22 45

Toervaartafgevaardigde

Eddy Deroo 0475 47 04 09 lydie@telenet.be

Ligplaatsen VVW-korting Elektra Water Douche Clubhuis

Frans

Zater-, zon-, en feestdagen van 14 tot 22u Door de havendiensten opgelegd verbod voor passanten 18-19/9: Havenfeest Kempisch Dok Grote tweedehandsmarkt voor bootbenodigdheden

26

V V W-Toervaren

Havenfeest Kempisch Dok Grote tweedehandsmarkt voor bootbenodigdheden

Watervlak

18-19 SEPTEMBER 2010

VRIJE YACHT CLUB ANTWERPEN


V V W-EMBLEM

Watervlak

Netekanaal Aan dode arm

Gelegen

Liersesteenweg 2520 Emblem

Correspondentieadres

Julien Sels Frans De Vriendtstraat 34-21 2600 Berchem 0495 80 74 31 juliensels@skynet.be

Voorzitter

Julien Sels

Havenmeester

Herman Van Els 0473 65 19 79 herman.van.els@telenet.be

Toervaartafgevaardigde

Herman Van Els

Ligplaatsen

9€

VVW-korting

1€

Elektra Water

0,50€/100l

Douche

1€

Clubhuis

Den Daawer

Open zaterdag en zondag

28

V V W-Toervaren

VVW-Emblem vzw Toervaartclub sinds 1994 en gelegen in de dode arm van het netekanaal te Emblem, deelgemeente Ranst, tussen Viersel sas en sluis Duffel. Goede afmeermogelijkheden aan de centraal gelegen vlottende steiger. Op loopafstand vindt U een supermarkt, krantenwinkel, bakker, gereedschapszaak, kapperssalon, openbaar vervoer, enz. De jachthaven bevindt zich midden in de natuur, die alle rust met zich heeft, de steiger is beveiligd met camerabewaking. En er zijn ook meerdere aangeduide fietsroutes. VVW-Emblem is een bezoek meer dan waard. Jaarlijkse activiteit zijn de tweedaagse havenfeesten in augustus.


V V W-GEEL

Watervlak

Kanaal Herentals - Bocholt

Gelegen

Paviljoenstraat 20 2440 Geel www.ycg.be

Correspondentieadres

Marc De Backer Wouwerstraat 1 2300 Turnhout 0475 80 41 50 info@wouwerlawyers.be www.ycg.be

Voorzitter

Ludo Vangheel 014 58 24 14

Havenmeester

Walter Van Rompaey 0473 58 35 56

Toervaartafgevaardigde

Willy Van Uytsel 0495 80 48 80 vanuytsel_seyen@hotmail.com

Ligplaatsen

8€

VVW-korting

1€

Elektra

inbegrepen

Water

0,5€/200l

Douche

1€

Clubhuis

YC Geel 0495 27 11 00

Alle dagen vanaf 12u, zondag vanaf 10u; maandag gesloten; juli en augustus dagelijks open

30

V V W-Toervaren


V V W-KEMPEN

Watervlak

Albertkanaal

Gelegen

Robert Orlentstraat 1 2240 Massenhoven www.tboothuis.be

Correspondentieadres

Robert Van Eetvelt Oudstrijderslaan 15-9 2660 Hoboken 0497 53 68 17 vvwkempen@telenet.be robert.van.eetvelt@telenet.be

Voorzitter

Alexander Adriaensens 0473 18 31 52 yachting.kempen@telenet.be

Havenmeester Toervaartafgevaardigde Ligplaatsen VVW-korting Elektra Water Douche Clubhuis

32

V V W-Toervaren


V V W-NETE

Watervlak

Netekanaal Opwaarts Duffelsluizen

Gelegen

2500 Lier

Correspondentieadres

Hugo Geudens Ter Rivierenlaan 9/11 2100 Deurne 0477 32 79 69 hugo.geudens@stad.antwerpen.be

Voorzitter

Hugo Geudens

Havenmeester

Cois Roofthoofd 0475 31 91 64

Toervaartafgevaardigde

Hugo Geudens

Ligplaatsen

3 à 5€

VVW-korting

1ste overnachting gratis, daarna 15%

Elektra

Neen

Water

Neen

Douche

Neen

Clubhuis

Neen

34

V V W-Toervaren

Tuinzorg Marc Boel uit sympathie


V V W-TA XANDRIA TURNHOUT

Watervlak

Kanaal Dessel - Turnhout

Gelegen

Nieuwe Kaai 30-2 2300 Turnhout

Correspondentieadres

VVW Taxandria Nieuwe Kaai 30-2 2300 Turnhout 0495 21 96 31 info@jbdesign

Voorzitter

Jos Berden 0495 21 96 31 jos.berden@telenet.be

Havenmeester Toervaartafgevaardigde

Alfons Aerts 0475 64 12 51

Ligplaatsen

<=10m, 10,5€; <=13m, 12,5€; >13m, 15,5€

VVW-korting

1€

Elektra

inbegrepen

Water

0,5€/100l

Douche Clubhuis

36

V V W-Toervaren


Brabant YACHTING CLUB HOBOKEN

V V W JACHTHAVEN GRIMBERGEN

Watervlak

Beneden - Zeeschelde

Watervlak

Gelegen

Zandkamp 3-4 2660 Hoboken

Kanaal Brussel - Rupel, Verbrandebrug

Gelegen

Correspondentieadres

Zandkamp 3-4 2660 Hoboken

Cokeriestraat 34 1850 Grimbergen

Correspondentieadres

Voorzitter

Erik Bal bal.erik@skynet.be

Jef Bex Cockeriestraat 34 1850 Grimbergen www.jachthavengrimbergen.be jef.bex@telenet.be

Voorzitter

Lucien De Mulder

Havenmeester Toervaartafgevaardigde Ligplaatsen

Havenmeester

VVW-korting

Toervaartafgevaardigde

Elektra

Ligplaatsen

Water

VVW-korting

Douche

Elektra

Clubhuis

Water Douche Clubhuis

39

38

V V W-Toervaren

V V W-Toervaren


V V W-LEUVEN vzw

V V W-LEUVEN

Vaartkom 57 - 3000 Leuven - www.vvwleuven.be

Watervlak

Kanaal Leuven - Dijle einde vaart

Gelegen

Vaartkom 57 3000 Leuven www.vvwleuven.be

Correspondentieadres

Hugo Van Criekinge Vaartkom 57 3000 Leuven 016 44 40 60 hugo.vc@scarlet.be

Voorzitter

Hugo Van Criekinge 0479 24 93 70

Havenmeester

André Alen 0479-560027

Toervaartafgevaardigde

Hugo Van Criekinge

Ligplaatsen

10€

VVW-korting

10%

Elektra

inbegrepen

Water

inbegrepen

Douche

inbegrepen

Clubhuis

Havenhuis

Zondag van 15u30

  

 

Stad Leuven, eeuwenoud, springlevend! Het bezoeken waard! Centrum op 10 min. wandelafstand van de jachthaven. Station NMBS op 800 meter. Alle winkelmogelijkheden in de omgeving. Onze havenmeester biedt u alle toeristische info bij uw aankomst. Beveiligde ligplaatsen. Kanaal Leuven-Dijle: centrale bediening v/d kunstwerken (zie blz 96)

Overwinteren met de boot in Leuven: vraag de speciale voorwaarden!

Jachthaven

Stadhuis Leuven

40

V V W-Toervaren

Kanaal Leuven-Dijle

Jachthaven

Markt Leuven

Havenhuis

37


Limburg DE BLAUWE REIGER

DE BLAUWE KEI (V V W-GEEL+JKL)

Watervlak

Kanaal van Beverlo

Watervlak

Kanaal van Beverlo

Gelegen

Kanaalstraat 95 3920 Lommel

Gelegen

Ankerstraat 3920 Lommel

Correspondentieadres

Blauwe reiger Yacht Club vzw Kanaalstraat 95 3920 Lommel

Correspondentieadres

Jan Van Laer 0497 34 93 52

Voorzitter

Paul Leten a.i. 0475 77 40 69 paul.leten@telenet.be

Havenmeester

Voorzitter Toervaartafgevaardigde

Havenmeester

Hugo Mertens 0477 68 95 34

Ligplaatsen

Toervaartafgevaardigde

Lisette Peeters 0485 85 57 71 lisette-peeters@hotmail.com

Elektra

Ligplaatsen

8-15€

VVW-korting

1€

Elektra

3€

Water

inbegrepen

Douche

inbegrepen

Clubhuis

BRYAC

Jan Van Laer 5€

VVW-korting Water Douche Clubhuis In gezamenlijk beheer van Yachtingclub Geel en Jachtklub Leopoldsburg

43

42

V V W-Toervaren

V V W-Toervaren


JACHTKLUB LEOPOLDSBURG

Watervlak

Kanaal van Beverlo

Gelegen

Antwerpsesteenweg 129 3970 Leopoldsburg info@jkl.be www.jkl.be

Correspondentieadres

Antwerpsesteenweg 129 3970 Leopoldsburg info@jkl.be www.jkl.be

Voorzitter

Gilbert Van Dyck 0476 25 10 79 gilbert.van.dyck@telenet.be

Havenmeester

Marcel Van Overvelt 0470 55 93 22

Toervaartafgevaardigde

Gilbert Van Dyck

Ligplaatsen

<=13m, 6€; >13m, 8€

VVW-korting

Vanaf 2de week, halve prijs

Elektra

2€

Water

Inbegrepen

Douche

1€

Clubhuis

Drakar 011 40 12 69

Dagelijks open van 10 tot 23u; maandag gesloten.

Jachtklub Leopoldsburg en

de uitbaters van de Drakar Cois en Rozeken nodigen u vriendelijk uit in de jachthaven te Leopoldsburg

44

V V W-Toervaren


V V W-DE MEERPAAL

Watervlak

V V W-HASSELT

Kanaal Bocholt - Herentals

Gelegen Correspondentieadres

Balendijk 10 3920 Lommel

Voorzitter

Roeland Vekemans 0474 30 07 79 info@hopje.be

Havenmeester

Watervlak

Albertkanaal

Gelegen

Simpernelstraat 2 3511 Hasselt - Kuringen

Correspondentieadres

Jan leen Tulpinstraat 127 3500 Hasselt leenpapier@belgacom.net

Voorzitter

Leo Vandeput

Havenmeester

Toervaartafgevaardigde

Toervaartafgevaardigde

Ligplaatsen

Ligplaatsen

VVW-korting

VVW-korting

Elektra

Elektra

Water

Water

Douche

Douche

Clubhuis Haven = private uitbating

Clubhuis

47

46

V V W-Toervaren

V V W-Toervaren


V V W-HYAC

Watervlak

Albertkanaal Stroomafwaarst sluis Hasselt

Gelegen

Kempische Kaai 2 3500 Hasselt www.vvw-hyac.com

Correspondentieadres

VVW-HYAC Kempische Kaai 2 3500 Hasselt 0476 55 48 37 hyacgeorges@gmail.com

Voorzitter

Rik Jaeken 0475 26 64 93 jaeken.rik@scarlet.be

Havenmeester

Danny Vanwoensel 0475 38 90 57 hyachavenmeester@skynet.be

Toervaartafgevaardigde

Raymond Cuyckx 0498 39 21 21 raymond.cuyckx@vdab.be

Ligplaatsen

10€

VVW-korting

1€

Elektra

2€

Water

inbegrepen

Douche

0,50€

Clubhuis

Brasserie Kanaalkom 011 24 30 82 0494 30 24 09 ingridbillen@telenet.be

Alle dagen open van 10u30 tot 24u; dinsdag gesloten

48

V V W-Toervaren

JACHTHAVEN HYAC HASSELT WWW.V V W-hyac.com Beveiligde haven voor toervaartboten in het centrum van Hasselt op enkele stappen van het mooiste winkelcentrum van ’t land.

Secretaris:

tel.: 0476-55 48 37 E-mail: hyacgeorges@gmail.com

Havenmeester:

tel.: 0475-38 90 57 E-mail: hyachavenmeester@skynet.be

Clublokaal:

“Brasserie Kanaalkom” tel: 0497-42 42 65 Openingsuren Alle dagen vanaf 11 uur Sluitingsdag: dinsdag


V V W-YAK AN

Watervlak

Albertkanaal kmp 19,1

Gelegen

Trekweg opcanne 6 3770 Kanne Riemst www.yakan.be

Correspondentieadres

VVW-YAKAN vzw Trekweg opcanne 6 3770 Kanne Riemst

Voorzitter

Jos Eurlings 0496 51 81 16 eurlings.jos@telenet.be

Havenmeester

Frank claus 0495 50 54 11

Toervaartafgevaardigde

Jos Vandeurzen 0477 77 52 01 jozefvandeurzen@telenet.be

Ligplaatsen

10â&#x201A;Ź

VVW-korting

1â&#x201A;Ź

Elektra

inbegrepen

Water

inbegrepen

Douche

inbegrepen

Clubhuis

Jachthaven Kanne 012 45 79 16

Alle dagen van 11 tot 22u; maandag gesloten

50

V V W-Toervaren


Oost - Vlaanderen De Noord Doel

Watervlak

Beneden - Zeeschelde

Gelegen

Liefkenshoekstraat 9130 Doel

Correspondentieadres

Camermansstraat 12 9130 Doel 03 575 81 71

Voorzitter

Ludovicus Lockefeer

Havenmeester Toervaartafgevaardigde

Gentse Boot Service

Ligplaatsen VVW-korting Elektra

Water

Douche

Clubhuis        

eigen slipway, hydraulische liftwagens tot 20 ton, schilderen van metalen, polyester en houten vaartuigen in verwarmde loods, antifouling van het onderwaterschip, polieren van lak- en gelcoat, scheepstimmerwerken en aanpassingen, alle mechanische herstellingen, plaatsen van nieuwe Vetus- en Timraymotoren, verbouwingswerken en laswerken, plaatsen van boeg- en hekschroeven, NU OOK MOGELIJKHEID TOT TANKEN VAN DIESEL AAN ONZE STEIGER.

Contact: Borré Patrick Westbekesluis 20 9940 Evergem (aan Zwaaikom Sluis Evergem) Gsm: +32(0)475/68.53.78 E-mail: info@gentsbootservice.be Website: www.gentsbootservice.be 52

V V W-Toervaren


EEKLOSE WSV

Watervlak

Kanaal naar Eeklo

Gelegen

Jachthaven 1 9900 Eeklo

Correspondentieadres

EWV Lekestraat 33 9900 Eeklo 09 377 27 47 infoleke@telenet.be

Voorzitter

Bertram De Coninck 0497 40 20 30 avsbertramdeconinck@hotmail. com

Havenmeester

Roland Rodts/ Jeroen Schoors 0479 78 31 97/ 0477 27 67 30

Toervaartafgevaardigde

Yves Vercruysse 0479 48 35 66 rveenaem@mail.mobistar.be

Ligplaatsen

7€

VVW-korting

2de nacht gratis

Elektra

3€

Water

inbegrepen

Douche

1€

Clubhuis

EWV Jachthaven 1 9900 Eeklo 09 377 27 47 jeroen.schoors@telenet.be

55

54

V V W-Toervaren

V V W-Toervaren


KON. TEMSE WATERSPORT VERENIGING

RUPELMONDSE WATERSPORTVERENIGING

Watervlak

Boven - Zeeschelde

Watervlak

Boven - Zeeschelde

Gelegen

Orlaylaan 20 9140 Temse

Gelegen

Correspondentieadres

KTWV Orlaylaan 20 9140 Temse 0475 62 45 31 marcel.moordtgat@telenet.be www.ktwv.be

Lepelstraat 9140 Steendorp (op het water)

Correspondentieadres

Ankerstraat 20 9150 Rupelmonde info@rwvs.be leen.decleen@telenet.be

Voorzitter

Marcel Moordtgat 0475 62 45 31 marcel.moordtgat@telenet.be

Voorzitter

Frank Claus

Havenmeester Toervaartafgevaardigde

Havenmeester

Gerard Stuer 0477 26 41 07

Ligplaatsen

Toervaartafgevaardigde

Gaston Dierick 0498 14 89 94 dierick.gaston@skynet.be

Elektra

Ligplaatsen

1€/m

VVW-korting

neen

Elektra

muntautomaat

Water

0,50€/100l

Douche

inbegrepen

Clubhuis

’t Kompas 03 771 06 21

VVW-korting Water Douche Clubhuis

Open van 11 tot 23u; dinsdag en woensdag gesloten

57

56

V V W-Toervaren

V V W-Toervaren


V V W-DEN BLEEK GERAARDSBERGEN

Watervlak

Dender

Gelegen

Geraardsbergen, Sasweg, 70m stroomopwaarts de schutsluis

Correspondentieadres

VVW-Den Bleek vzw Karmelietenstraat 21/5 9500 Geraardsbergen info@denbleek.be www.denbleek.be

Voorzitter

Bruno Demil 0476 30 10 21 bruno.demil@telenet.be

Havenmeester

Andre 0476 36 96 16

Toervaartafgevaardigde

Rene Demil 0476 72 15 86 Rene.demil@telenet.be

Ligplaatsen

<13m 8€; >13m 10€

VVW-korting

1€

Elektra

0,30€/kWh

Water

0,50€/10min

Douche

0,20€/min

Clubhuis

Boothuis Den Bleek Sasweg 16 9500 Geraardsbergen

mei-juni-september: vrijdag vanaf 15u, zaterdag en zondag vanaf 12u juli-augustus: dagelijks vanaf 12u, dinsdag gesloten In de onmiddellijke omgeving na 100m wandelen ben je in het stadscentrum

V V W-DEN BLEEK GERAARDSBERGEN ZOMERKERMIS 2010 Geraardsbergen: parel der Vlaamse Ardennen, doormidden gesneden met de onstuimige Dender. Gekend voor zijn Manneken-pis, zijn Mattentaarten en zijn Muur Zondag 29 augustus: Processie van Plaisance Optocht van alle verenigingen van de stad onder het welziend oog van Manneken-pis Donderdag 2 september: BBQ & optreden aan 15€ Vrijdag 3 september: Lampionnennacht Verlichte jachten en optreden “Rita et les Martins’ vanop het water

Gratis afmeren van 27 augustus tot 5 september

58

V V W-Toervaren


V V W-AALST

Watervlak

Dender Zwartehoekbrug

Gelegen

Denderstraat 69 9300 Aalst Tussen Zwartehoekbrug en Sintannabrug

Correspondentieadres

VVW-Aalst Denderstraat 69 9300 Aalst 053 77 47 59 gustaafredant@skynet.be www.vvwaalst.be

Voorzitter

Gustaaf Redant 0486 86 12 11

Havenmeester

0477 06 36 27

Toervaartafgevaardigde

Robert Burgos 0475 66 49 82 robyburgos@hotmail.com

Ligplaatsen

<=12m, 10â&#x201A;Ź; <=15m, 13â&#x201A;Ź

VVW-korting

10%

Elektra

inbegrepen

Water

inbegrepen

Douche

inbegrepen

Clubhuis

Caravelle

V V W-AALST Havenfeesten 2009 DENDERFEESTEN 2010 Zaterdag 26 juni 2010 zondag 27 juni 2010 TWEEDEHANDS BOTENMARKT EN PRONDELMARKT Dit gaat door op de Pierre Corneliskaai Op zondag tweedehands botenmarkt en prondelmarkt Gans het weekend zijn er activiteiten op en rond de Dender Gratis afmeren van 24 juni tot 29 juni

dagelijks van 15-22u, zondag vanaf 11u maandag en dinsdag gesloten Station op 100m van de haven

60

V V W-Toervaren

Denderstraat 69 9300 Aalst Tel.: 053-77 47 59 www.vvwaalst.be


V V W-DENDERMONDE

Watervlak

Boven - Zeeschelde

Gelegen

Steenweg van Grembergen 9200 Grembergen

Correspondentieadres

Joke Van Der Schueren Torrestraat 98 9200 Dendermonde 052 20 22 18 jokevds@skynet.be

Voorzitter

René Cornelis 0475 24 22 90

Havenmeester

René 0475 24 22 90

Toervaartafgevaardigde

René Cornelis

Ligplaatsen

<=10m, 10€; >10m, 10€ + 1€/m

VVW-korting

5€

Elektra Water

Ons clubhuis is gelegen aan de oevers van de Schelde op het grondgebied van de deelgemeente Grembergen. Van april tot oktober elke zondag en feestdag open vanaf 10 uur. Bij goed weer ook open op zaterdagnamiddag.

Douche Clubhuis

V V W-DENDERMONDE

Aan de haven

Zon- en feestdagen geopend van 10u tot 22u Opening douches en gebruik winch voor niet-leden enkel op afspraak

62

V V W-Toervaren

Deze locatie is ideaal voor de pleziervaart, je kan er zonder problemen naar Gent, Antwerpen of Aalst varen.


V V W-GENT-LEIE

Watervlak

Leie

Gelegen

Snepdijk 22 9000 Gent

Correspondentieadres

VVW-Gent-Leie Snepdijk 22 9000 Gent 09 220 44 24 info@vvw-gent-leie.be

Voorzitter

Jos Smet 0477 31 12 99 smet.jos@skynet.be

Havenmeester

Ernest Rayee/Dirk Clauwaert 0476 86 41 05/0474 45 80 41

Toervaartafgevaardigde

Etienne Verlee/ Jonas Verlee 0496 04 85 24/ 0485 72 91 14 etienne.verlee@telenet.be

Ligplaatsen

Te bespreken i.f.v. tijd

VVW-korting

Ja

Elektra

inbegrepen

Water

inbegrepen

Douche

inbegrepen

Clubhuis

Taccoen Snepdijk 22 9000 Gent 09 220 44 24

Alle dagen open vanaf 10u30; dinsdag gesloten

64

V V W-Toervaren

V V W-GENT-LEIE


V V W-KRUIBEKE

V V W-LOKEREN

Watervlak

Beneden - Zeeschelde

Watervlak

Durme - Moervaart

Gelegen

Scheldelei 4 9150 Kruibeke www.vvwkruibeke.be

Gelegen

H. Geestmolenstraat 9160 Lokeren

Correspondentieadres

Willy Kersschot Grote Baan 172/4 9120 Melsele 03 775 60 08 willy.kersschot@telenet.be

Correspondentieadres

VVW-Lokeren Hillarestraat 221 9160 Lokeren www.vvw-lokeren.be

Voorzitter

Johan Van den Keybus 09 348 45 87 johan.van.den.keybus@pandora.be

Havenmeester

Dienst toerisme Lokeren 09 340 94 74

Voorzitter

Willy Kersschot 0495 26 60 08

Havenmeester

Willy Baekeland 0486 42 02 13 willy.baekeland@telenet.be

Toervaartafgevaardigde

Willy Baekeland

Ligplaatsen VVW-korting

gratis

Elektra

inbegrepen

Water

inbegrepen

Douche

0,50€

Clubhuis

Scheldelei 4 9150 Kruibeke 03 744 10 57

Weekends en feestdagen open vanaf 10u

Toervaartafgevaardigde Ligplaatsen

0,50€/m

VVW-korting Elektra

2€/10kWh

Water

inbegrepen

Douche

neen

Clubhuis Midden in het centrum Meldplicht bij dienst toerisme, Markt naast stadhuis Van Mei tot September blokvaren 9,13,16h zowel vanuit Wachtebeke als Lokeren Brugbediening 0476 20 95 84 – 09 345 97 84

67

66

V V W-Toervaren

V V W-Toervaren


V V W-MENDONK

Watervlak

Moervaart

Gelegen

Keurestraat 26 9042 Desteldonk www.vvwmendonk.be

Correspondentieadres

Hubert De Waele Chrysantenstraat 20 9820 Merelbeke 0496 90 21 31 hubert.de.waele@telenet.be

Voorzitter

Ignace Lievens 0477 41 33 93 lievens.ignace@skynet.be

Havenmeester

Rudy Dewintere 0475 80 96 34

Toervaartafgevaardigde

Franky Verlyen 0478 91 82 26 fverlyen@skynet.be

Ligplaatsen

10â&#x201A;Ź

VVW-korting

10%

Elektra

2â&#x201A;Ź

Water

inbegrepen

Douche

inbegrepen

Clubhuis

VVW Mendonk 0476 27 97 04 (Nicole) 0475 67 44 58 (Martin)

Zater-, zon-, en feestdagen Zomerperiode: 10-24u Winterperiode: 14-24u

68

V V W-Toervaren


V V W-MOERZEKE

Watervlak

Boven - Zeeschelde

Gelegen

Kille 9220 Moerzeke

Correspondentieadres

Denis Peeters Frank Baurstraat 23 9250 Waasmunster 052 46 02 85

Voorzitter

Denis Peeters

Havenmeester Toervaartafgevaardigde Ligplaatsen VVW-korting Elektra Water Douche Clubhuis

70

V V W-Toervaren


West - Vlaanderen BEERNEMSE WSV

Watervlak

Kanaal Gent - Brugge

Gelegen

Oude Vaartstraat 7A 8370 Beernem www.bwsv.be

Correspondentieadres

BWSV vzw Oude Vaartstraat 7A 8370 Beernem bestuur@bwsv.be

Voorzitter

Freddy Dejaeghere 0479 45 95 26

Havenmeester

Chris 0472 39 45 93

Toervaartafgevaardigde

Willy Vansteenkiste 0479 45 95 26

Ligplaatsen VVW-korting Elektra Water Douche Clubhuis

Boothuis 0479 36 82 71 frank@tboothuis.be

Van 1/7 tot 30/8 dagelijks geopend; september tot juni, maandag gesloten

72

V V W-Toervaren


FLANDRIA YACHTCLUB BRUGGE

Watervlak

Kanaal Gent – Oostende Oude arm kanaaleiland thv Katelijnebrug

Gelegen

Bargeweg 17 8000 Brugge

Correspondentieadres

Yachtclub Flandria Bargeweg 17 8000 Brugge www.yachtclubflandria.be

Voorzitter

Henri Laplasse 059 32 12 32 henri.laplasse@telenet.be

Havenmeester

Johan Annys 0477 38 44 56 info@yachtclubflandria.be

Toervaartafgevaardigde

Jean-Pierre Van Keer 0486 77 01 01 jpvankeer@yachtclubflandria.be

Ligplaatsen

13€

VVW-korting

10%

Elektra

inbegrepen

Water

inbegrepen

Douche

1€

- van april tot september: - Snacks en kleine gerechten - Alle sanitaire faciliteiten

Clubhuis

Paviljoen Flandria 050 38 08 66

- Alle faciliteiten voor mindervaliden

Alle dagen geopend, maandag gesloten

Flandria

Yachtclub Brugge v.z.w. - Rustige ligging

- Slipway

op wandelafstand van het centrum van Brugge Verzorgde ruime kantine alle dagen geopend Bakkerij service Toillet - douches - wasmachine - droogkast Ruime parking gelegen nabij het station Bunkering op aanvraag

Bargeweg 17 - 8000 Brugge tel.:050 38 08 66 - info@yachtclubflandria.be www.yachtclubflandria.be - www.jachthavenbrugge.be 74

V V W-Toervaren


KUURNSE WATERSPORTVERENIGING

V V W-IEPERLEE

Watervlak

Leie

Watervlak

Gelegen

Lt Gen Gerardstraat 47 8720 Kuurne

Ieperlee Einde vaart

Gelegen

Correspondentieadres

Kuurnse WSV vzw Watermolenstraat 40/101 8530 Harelbeke 0475 63 03 30 yves.demeyere@telenet.be

Westkaai 8900 Ieper

Correspondentieadres

Daniël Deprez Weststraat 114 8800 Roeselare

Voorzitter

Daniël Deprez 051 20 84 20 daniel_deprez@hotmail.com

Voorzitter

Jo Quartier 0475 22 89 36

Havenmeester

Henk Audoor 0475 26 64 55

Toervaartafgevaardigde

Henk Audoor henk@audoor.be

Ligplaatsen

Ligplaatsen

10€

Elektra

VVW-korting

neen

Water

Elektra

inbegrepen

Douche

Water

inbegrepen

Clubhuis

Douche

inbegrepen

Clubhuis

Batoo

Havenmeester Toervaartafgevaardigde VVW-korting

77

76

V V W-Toervaren

V V W-Toervaren


V V W-WESTHOEK

Watervlak

Ijzer

Gelegen

Ijzer 55 Spaarbekken 8620 Nieuwpoort

Correspondentieadres

Ijzer 55 8620 Nieuwpoort vvw-westhoek@telenet.be www.vvw-westhoek.be

Voorzitter

Paul Denayer 0473 86 55 29 paul.denayer@telenet.be

Havenmeester

Guy Soete 0486 15 95 89

Toervaartafgevaardigde

Paul Denayer

Ligplaatsen

<=10m, 11€; <=13m, 14€; <=15m, 17€

VVW-korting

2€

Elektra

2,50€

Water

inbegrepen

Douche

1€

Clubhuis

De Ark Ijzer 55 8620 Nieuwpoort 058 23 87 16

Buiten seizoen gesloten op dinsdag, open van 10 tot 24u

78

V V W-Toervaren


V V W-BLANKENBERGE

Watervlak

Noordzee

Gelegen

Wenduinsesteenweg 3-4 8370 Blankenberge www.vvwblankenberge.be

Correspondentieadres

VVW-Blankenberge Wenduinsesteenweg 3-4 8370 Blankenberge 050 41 75 36 info@vvwblankenberge.be

Voorzitter

Jan Persoons

Havenmeester

Jurgen Bogaert

Toervaartafgevaardigde Ligplaatsen

Afhankelijk van de lengte en aantal ligdagen

VVW-korting

ja

Elektra

inbegrepen

Water

inbegrepen

Douche

inbegrepen

Clubhuis

Steiger 16

Seizoen: dagelijks geopend Buiten seizoen: open tijdens de weekends Van 11u tot 24u

80

V V W-Toervaren


V V W-NIEUWPOORT

Watervlak

Noordzee

Gelegen

Watersportlaan 1 8620 Nieuwpoort

Correspondentieadres

Watersportlaan 1 8620 Nieuwpoort 058 23 52 32 info@vvwnieuwpoort.be www.vvwnieuwpoort.be

Voorzitter

Steven Desloovere 058 23 52 32

Havenmeester

Ivo Denys 058 23 52 32

Toervaartafgevaardigde Ligplaatsen

Afhankelijk van de lengte en aantal ligdagen

VVW-korting

ja

Elektra

2,5€

Water

inbegrepen

Douche

inbegrepen

Clubhuis

10Beaufort Watersportlaan 11 8620 Nieuwpoort

Secretariaat dagelijks open Ma – vr: 8u30-12u30 en 13u30-17u; za en zo: 10u-12u en 15u-17u

84

79

V V W-Toervaren


86

V V W-Toervaren


Nuttige informatie voor Toervaarders Telefoonnummers en marifoonkanalen kunstwerken K ANAAL VAN GENT NAAR TERNEUZEN (BELGISCH GEDEELTE) Kunstwerk

VHF

Telefoonnummer

Zelzatebrug

20

09-344 51 64

Meulestedebrug

20

09-253 81 20

Muidebrug

20

09-223 96 20

Tolhuissluis in Gent

20

09-225 33 37

MOERVAART EN DURMEK ANAAL Kunstwerk

VHF

Telefoonnummer

K ANAAL VAN GENT NAAR OOSTENDE Kunstwerk

VHF

Telefoonnummer

Sas Slijkens

20*10

059-32 10 82

Plassendalebrug

20

059-26 60 62

Kruispoortbrug (doortocht Brugge)

18

050-35 35 59

Dammepoortsluis in Brugge Moerbrugge

18

050-33 17 48

RINGVAART OM GENT Kunstwerk

VHF

Telefoonnummer

Sluis in Merelbeke

20

09-230 94 77

Sluis in Evergem

28

09-253 06 34

Beweegbare bruggen: Overledebrug

0476-20 95 84

Lousbergbrug (mobiele ploeg)

Daknambrug

0476-20 95 82

Wondelgemstraatbrug (via Meulestedebrug)

0477-58 18 04 20

09-253 81 20

VHF

Telefoonnummer

WAALSE DENDER

LEIE Kunstwerk

VHF

Telefoonnummer

Kunstwerk

Tolpoortbrug in Deinze

20

09-386 15 73

Bilhee

068-28 21 18

09-386 10 19

Rebaix

068-28 21 29

Sluis in Astene Sluis in St. Baafs-Vijve

20

056-60 85 99

Papignies

068-66 24 94

Sluis in Harelbeke

20

056-71 12 74

Lessines Pont Levis

068-33 41 17

Kortrijk doortocht

20

056-22 44 90

Lessines

068-33 24 95

Sluis in Menen

20

056-51 14 21

Deux-Acren

068-33 84 39

Sluis Komen

68

Mobiele ploeg Dender Waals Gewest

0475-81 22 18

AFLEIDINGSK ANAAL DER LEIE Kunstwerk

VHF

09-377 10 51

Sluis in Balgerhoeke Sluis in Schipdonk

Telefoonnummer

20

09-372 70 27 0477-67 51 52

DENDER Kunstwerk

VHF

Telefoonnummer

Sluis in Geraardsbergen en beweegbare bruggen in doortocht Geraardsbergen

18

0476-20 95 86

Sluis in Idegem

18

0477-58 18 06

Sluis in Pollare

18

0478-78 99 43 89

88

V V W-Toervaren

V V W-Toervaren


Sluis in Denderleeuw

18

0478-78 99 44

Sluis in Teralfene

18

0499-59 30 74

Sluizen boven Aalst van 1 oktober tot 30 april 24u op voorhand aanvragen

18

053-76 94 72

Sluis in Aalst

20

0499- 59 30 74

Beweegbare bruggen in doortocht Aalst en in Erembodegem

20

0476-20 95 88

Sluis in Denderbelle

20

Sluis in Dendermonde

20

Sluis nr. 9 in Kortrijk – sluis 9-10

056-22 15 82 0478-96 26 03

Kortrijk sluis 11

056-22 16 74 0478-96 26 03

K ANAAL VAN PLASSENDALE NAAR NIEUWPOORT Kunstwerk

VHF

Telefoonnummer

0478-96 25 99

Sluis in Plassendale

20

059-26 60 62

052-21 16 42 0476-38 16 42

St. Jorissluis in Nieuwpoort

20

058-23 52 76

Gravensluis in Nieuwpoort

20

058-23 30 50

Bruggen

20

BOVEN-SCHELDE (BLEHARIES – MERELBEKE)

K ANAAL VAN NIEUWPOORT NAAR DUINKERKEN + IJZER

Kunstwerk

VHF

Telefoonnummer

Pont Notre-Dame Tournai

80

069-22 16 79

Kain (Doornik)

20

069-22 10 81

Kunstwerk

VHF

Telefoonnummer

Spiere Herinnes

79

069-55 68 63

Veurnesluis in Nieuwpoort

20

058-23 30 50

Sluis in Berchem-Kerckhove

20

055-38 80 12

Sluis in Veurne

20

058-31 10 04

Oudenaarde Hefbrug 2

20

055-31 11 23

Tervatebrug - Knokkebrug

20

058-28 80 72

Sluis in Oudenaarde

20

055-31 19 02

Sluis in Asper

20

09-384 18 18

Kunstwerk

VHF

Telefoonnummer

Fintelesluis

20

058-28 80 72

Bruggen

20

09-230 94 77 09-230 26 66 09-230 35 27

Merelbeke Buiten diensturen

K ANAAL VAN ROESELARE NAAR DE LEIE

K ANAAL VAN LO

K ANAAL VAN IEPER NAAR DE IJZER

Kunstwerk

VHF

Telefoonnummer

Kunstwerk

VHF

Telefoonnummer

Sluis in Ooigem

18

056-66 75 25

Boezinge Sas

18

057-42 21 65

Boezinge Dorp

18

057-42 21 07

VHF

Telefoonnummer

K ANAAL VAN BOSSUIT NAAR KORTRIJK Kunstwerk

VHF

Telefoonnummer

Sluis in Bossuit

20

056-45 51 31

Kunstwerk

Sluis in Moen

20

056-64 58 46

Sluis in Zwevegem

20

056-75 49 17

Verkeerscentrale Zandvliet Zandvlietsluis

ZEESCHELDE

Berendrechtsluis

03-569 91 23 79*06

03-569 91 15 91

90

V V W-Toervaren

V V W-Toervaren


Van Cauwelaertsluis Boudewijnsluis

71*08

03-541 10 60 03-541 10 32

Kallosluis

28*08

03-575 15 11

Royersluis

22

03-232 57 84 03-232 04 76

Kunstwerk

VHF

Telefoonnummer

Benedensluis in Mechelen

20

015-20 22 56

Kunstwerk

VHF

Telefoonnummer

Sluis in Duffel

22

015-31 01 99

Sluis in Viersel

22

03-485 51 27

BENEDEN-DIJLE

0476-91 48 21

NETEK ANAAL

ALBERTK ANAAL Kunstwerk

VHF

Telefoonnummer

Brug dok Merksem

80

03-646 88 77

Sluis in Wijnegem

80

03-353 61 56

Sluis in Olen

20

014-22 04 52

Sluis in Kwaadmechelen

20

013-66 11 58

Sluis in Hasselt

20

011-30 13 40

Sluis in Diepenbeek

18

011-32 18 36

Sluis in Genk

80

089-32 25 30

K ANAAL VAN BOCHOLT NAAR HERENTALS Kunstwerk

VHF

Telefoonnummer

Sluis 1 Lommel

20

011-54 40 88

Sluis 2 Mol

014-81 60 04

Sluis 3 Mol

18

014-81 60 14

Sluis 4 Dessel

80

014-32 00 30

Sluis 5 Dessel

014-31 13 69

92

V V W-Toervaren


Sluis 6 Mol

014-31 10 91

Zeesluis Wintam

Sluis 7 Geel

014-58 85 74

Spoorbrug Ruisbroek

Sluis 8 Geel

014-58 80 46

Willebroek Boulevardbrug

20

03-888 06 08

Sluis 9 Geel

014-58 81 76

Willebroek Ijzeren(spoorweg)brug

20

03-886 62 28

Tisselt Expresweg

20

03-886 30 68

Tisselt Brielenbrug

20

03-866 80 06

20

015-71 23 15

Telefoonnummer

Kapelle op den Bos Jan Bogaertsbrug

Brug 1 Turnhout

014-41 17 56

Sluis Zemst

20

03-860 62 98

Brug 2 Turnhout

014-41 15 24

Hefbrug Humbeek sas

20

02-251 51 64

Brug 4 in Beerse

014-61 13 05

Grimbergen Verbrande brug

20

02-251 51 65

Brug 6 Beerse

014-61 03 42

Hefbrug Vilvoorde

20

02-251 58 73

03-311 55 47

Budabrug

20

02-268 06 94

03-312 04 35

Brussel Havendienst

20

02-215 69 25

Brug 9 St.-Lenaerts

03-313 84 57

Sluis Klein-Willebroek

20*68

Sluis 3 Brecht

03-636 13 93

Sluis 9 Schoten

03-658 45 73

Sluis 10 Herentals

80

014-22 52 25

K ANAAL VAN DESSEL OVER TURNHOUT NAAR SCHOTEN Kunstwerk

VHF

20

Sluis 1 Rijkevorsel Brug 8 Rijkevorsel

Sluis 10 Schoten

20

03-658 45 74

Brug 14 Schoten

03-658 84 49

K ANAAL VAN BRIEGDEN NAAR NEERHAREN

68

03-860 62 93 03-844 87 78

K ANAAL NAAR CHARLEROI Kunstwerk

VHF

Telefoonnummer

Marchienne-au-Pont – sluis 1

20

071-32 93 01

Gosselies – sluis 2

18

071-35 39 49

Viesville – sluis 3

22

071-35 48 89

Kunstwerk

VHF

Telefoonnummer

Ronquières (Hellend Vlak)

20

067-64 87 23

Sluis in Lanaken

80

089-71 41 45

Ittre – sluis 5

18

067-64 67 80

Sluis in Neerharen

18

089-71 44 84

Lembeek – sluis 6

20

02-361 02 27

Halle – sluis 7

20

02-356 56 46

ZUID-WILLEMSVAART

Lot – sluis 8

20

02-377 42 11

20

02-377 86 27

011-44 70 35

Ruisbroek (St.Pieters-Leeuw)– sluis 9

011-44 83 65

Anderlecht – sluis 10

20

02-522 31 35

Molenbeek – sluis 11

20

02-521 31 35 02-421 66 88

Kunstwerk

VHF

Telefoonnummer

Sluis 17 in Bocholt (Lozen)

20

Sluis 18 in Bocholt

18

ZEEK ANAAL BRUSSEL-SCHELDE Kunstwerk

VHF

Telefoonnummer

Havenkapiteindienst

68

03 860 62 97 95

94

V V W-Toervaren

V V W-Toervaren


K ANAAL VAN LEUVEN NAAR DE DIJLE

Siberiabrug

03-233 65 22

Kunstwerk

VHF

Telefoonnummer

Mexicobrug

62

03-232 23 01

Zennegatsluis

20*10

015-27 12 57

Dokmeester – Kaai 207

63

03-541 08 50

Centrale Bedieningspost Kampenhout

20*10

016-44 17 24 016-44 17 25

Afluisterkanaal dokken

74

Battelsluis – Battelbrug

20*10

015-27 12 60

Plaisancebrug

20*10

015-41 49 31

Kunstwerk

VHF

Telefoonnummer

Colomabrug

20*10

015-41 46 40

069-44 27 24

20*10

015-61 11 47

Péronnes les Antoing/aubry – sluis 1

22

Hofstadebrug Schiplakenbrug

20*10

015-52 05 17

Péronnes – sluis 2

20

069-44 26 84

Boortmeerbeekbrug

20*10

015-51 22 40

Boortmeerbeeksluis

20*10

015-51 11 67

Kampenhoutsluis

20*10

016-60 16 73

VHF

Telefoonnummer

Tildonkbrug

20*10

016-60 11 77

Tildonksluis

20*10

016-60 11 63

Wijgmaalbrug

20*10

016-44 51 34

Wilselebrug

20*10

016-29 65 52

BOUDEWIJNK ANAAL

K ANAAL NIMY-BLATON-PERONNES

K ANAAL BLATON-ATH Kunstwerk Echelle de Blaton – sluis 14

069-57 54 43

Stambruges – sluis 10

069-57 54 53

Echelle de Ath–sluis 18-21

068-28 21 48

Beloeil-sluis 11

068-28 21 48

Echelle de Ladeuze-sluis 12-15

068-28 21 48

Maffle-sluis 16-17

068-28 24 63

Kunstwerk

VHF

Telefoonnummer

068-28 21 48

Spoorwegbrug in Dudzele

68

050-51 97 25

Blaton sluis 5-6

068-28 21 48

Herdersbrug in Dudzele

68

050-54 32 36

Granglise sluis 7-8-9

068-28 21 48

Boudewijnsluis in Brugge

68

050-54 32 95

Vandammesluis

68

HISTORISCH CENTRUMK ANAAL Kunstwerk

ANTWERPEN HAVEN Kunstwerk

VHF

VHF

Telefoonnummer

ASC.1 Houdeng-Goegnies

064-22 35 85

Telefoonnummer

ASC.2 Houdeng-Aimeries

064-22 35 86

Lillobrug

03-568 68 03

ASC.3 Str2py-Bracquegnies

064-66 26 50

Londenbrug

03-232 23 01

ASC.4 Thieu

064-66 28 82

Petroleumbrug

03-541 11 37

Thieu – sluis 1

71

064-66 20 14

Kunstwerk

VHF

Telefoonnummer

Obourg-Warongs

20

065-35 14 67

Oosterweelbrug Wilmarsdonkbrug

03-541 06 73

Noordlandbrug (controle)

2

Straatsburgdok (controle)

20

03-542 17 54

CENTRUMK ANAAL

97

96

V V W-Toervaren

V V W-Toervaren


Havré

22

065-87 22 29

Stréphy-Thieu ASC.650T.

20

064-67 12 10

K ANAAL VAN LANAYE Kunstwerk

VHF

Telefoonnummer

Lanaye n°1 (klein sas links)

18

04-379 25 66

Lanaye n°1 (klein sas rechts)

18

04-379 28 27

SAMBER Kunstwerk

VHF

Telefoonnummer

Montignies-sur-Sambre

20

071-36 91 85

Roselies

22

071-38 42 11

Auvelais

18

071-77 27 25

Marcinelle

18

071-36 12 48

Mornimont

20

071-78 53 75

Floriffoux

18

081-45 02 75

Salzinnes-Namur

22

081-73 68 02

Solre s/S–sluis 1

20

071-55 51 10

La Buissière–sluis 2

071-55 53 31

Fontaine Valmont–sluis 3

071-59 04 63

Lobbes–sluis 4

071-59 04 64

Thuin–sluis 5

071-59 01 65

Grand Courant–sluis 6

071-59 04 65

Trou d’Aulnes–sluis 7

071-59 04 66

Abbaye d’Aulne–sluis 8

071-51 54 85

Landelies–sluis 9

071-51 54 95

Monceau s/S–sluis 10

18

071-32 76 91

Kunstwerk

VHF

Telefoonnummer

Hastière-sluis 1

18

082-64 44 19

Waulsort-sluis 2

20

082-64 41 93

Anseremmes-sluis 3

22

082-22 26 56

Dinant-sluis 4

18

082-22 23 53

Houx-sluis 5

22

082-61 13 04

Hun-sluis 6

18

082-61 13 05

Rivière-sluis 7

22

081-41 13 09

Tailfer-sluis 8

18

081-47 00 51

La Plante-sluis 9

20

081-26 14 06

Grand Malades-sluis 10

18

081-30 05 57

Andenne-Seilles

22

085-82 64 87

Ampsin-Neuville

18

085-21 37 46

Ivoz-Ramet

22

04-336 78 49

MAAS

99

98

V V W-Toervaren

V V W-Toervaren


101

100

V V W-Toervaren

V V W-Toervaren


Bedieningstijden van sluizen en bruggen In Vlaanderen worden de bedieningstijden bepaald door de standaardbedieningsregeling overeenkomstig het ministerieel besluit van 15 december 1995.

1째 De standaardbedieningsregeling

Deze standaardbedieningsregeling wordt als volgt bepaald: Regeling

Periode

van

tot

van

tot

van

tot

van

tot

A

gans het jaar

0.00

24.00

0.00

24.00

0.00

24.00

0.00

24.00

B

gans het jaar

6.00

24.00

0.00

24.00

0.00

22.00

-

-

C

gans het jaar

6.00

22.00

6.00

22.00

6.00

22.00

-

-

D

gans het jaar

6.00

19.30

6.00

19.30

6.00

19.30

-

-

E

16/3 - 30/9 1/10 - 15/3

7.00 8.00

19.00 18.00

7.00 8.00

19.00 18.00

7.00 8.00

17.00 17.00

-

-

F

Dinsdag tot vrijdag

Zaterdag

Zondag

eigen beperkt uurschema

Voor alle regelingen behalve voor de regeling A geldt: 1. Op 26 december begint de bediening ten vroegste om 9.00 uur; 2. Op de vooravond van Pasen, op 24 december en op 31 december eindigt de bediening uiterlijk om 18.00 uur; 3. Er is geen bediening op zon- en wettelijke feestdagen (1 januari, Paasmaandag, 1 mei, O.L.H.Hemelvaart, Pinkstermaandag, 21 juli, 15 augustus, 1 november, 11 november en 25 december). Op het einde van een bedieningsdag wordt de bediening als volgt geregeld: Een jacht dat zich voor het sluitingsuur aan het kunstwerk voor bediening aanbiedt zal nog bediend worden voor zover aan alle hierna vermelde voorwaarden wordt voldaan: het jacht bevindt zich op minder dan 500 meter van het kunstwerk; het jacht bevindt zich aan de kant van het kunstwerk waar de schutting kan aangevat worden; er is nog plaats beschikbaar voor het jacht in de schutkolk. 102

V V W-Toervaren


2° Indeling van de waterwegen volgens de standaardbedieningsregeling De waterwegen worden ingedeeld bij de regeling zoals hierna vermeld: Regeling

Waterweg

Aanvullende bedieningstijden of beperkingen

A

Kanaal van Gent naar Terneuzen: Brug in Zelzate

op werkdagen geen bediening van 7.40 uur tot 8.00 uur en van 16.40 uur tot 17.00 uur; dit geldt niet voor schepen van meer dan 245 meter lengte.

Kanaal van Gent naar Oostende: Doksluis in Sas Slijkens (Oostende) tij afhankelijke bediening.

Kanaal van Nieuwpoort naar Duinkerken: Veurnesluis met bijhorende brug in Nieuwpoort

tussen 19.30 uur en 6.00 uur en op zondag enkel bediend op aanvraag op tel.: 058-23 30 50.

Zeekanaal Brussel-Schelde

B

Albertkanaal Ringvaart om Gent: Sluis in Evergem

Kanaal van Gent naar Terneuzen: Meulestedebrug Boven-Schelde (opwaarts van de Ringvaart om Gent) Netekanaal Kanaal van Briegden naar Neerharen Zuidwillemsvaart Bruggen aan de dokken van Merksem Leie (Vlaams gedeelte): opwaarts het afleidingskanaal van de Leie

Kanaal van Plassendale naar Nieuwpoort: Gravensluis met bijhorende brug in Nieuwpoort

IJzer: St. Jorissluis in Nieuwpoort

C

tij afhankelijke bediening.

specifieke regels voor nachtdoorvaart. Sluizen permanent bemand, bruggen op werkdagen bemand vanaf 6,00 uur tot 22,00 uur, s’nachts en op zon- en feestdagen bediend door mobiele ploeg.

bediening op aanvraag op zondag, mogelijke wachttijden tijdens de spitsuren. mogelijke wachttijden van 15 min aan de brug in Oudenaarde op woensdagmiddag (indien schooldag). bediening tot 21.00 uur. Tijsluis in Duffel beperkt bediend op zon- en wettelijke feestdagen. periode 1/10 - 15/3 bediening van 6.00 uur tot 21.00 uur (1) bediening op zaterdag van 7.00 uur tot 15.00 uur of mits aanvraag tot 21.00 uur (2).

zie (1) en (2) Dender (Vlaams gedeelte): de Zeebergbruggen in Aalst zie (1) en (2) en verder naar afwaarts normale bediening op een feestKanaal van Roeselare naar dag die in de week valt. de Leie op zaterdag na 17.00 uur enkel Ringvaart om Gent: Sluis in bediend op aanvraag. Tijsluis in Merelbeke Dendermonde beperkt bediend op zon- en wettelijke feestdagen van 7.00 uur tot 13.00 uur. Mogelijke wachttijden van 30 min aan bruggen in doortocht Aalst. De bediening der beweegbare bruggen gebeurt op aanvraag. normale bediening op een feestdag die in de week valt.

sluizen in Wijnegem en Olen op maandag bediend vanaf 0.00 uur.

normale bediening op een feestdag die in de week valt

op maandag een bediening vanaf 0.00 uur.

bediend op zon- en wettelijke feest-dagen van 6.00 uur tot 18.00 uur. 105

104

V V W-Toervaren

V V W-Toervaren


D

Kanaal van Gent naar Oost- mogelijke wachttijden van 30 ende behalve de Doksluis min tijdens de spitsuren in van Sas Slijkens. doortocht Brugge Kanaal van Plassendale naar Nieuwpoort: Plassendalesluis

bediend door mobiele ploeg

Kanaal van Nieuwpoort naar Duinkerken, uitgezonderd Veurnesluis met bijhorende brug in Nieuwpoort

Leie: Tolpoortbrug in Deinze Verbindingskanaal in Gent: Wondelgemstraatbrug Dender (Vlaams gedeelte): opwaarts de Zeebergbruggen in Aalst

bediening beweegbare bruggen gebeurt door mobiele ploeg

IJzer Kanaal van Ieper naar de IJzer

periode 1/10 - 30/4 bediend op aanvraag. de bediening gebeurt enkel op aanvraag - aan de sluis in Schipdonk is er zelfbediening van toepassing.

AďŹ&#x201A;eidingskanaal van de Leie: Sluis in Merendree - Schipdonk de bediening gebeurt enkel op aanvraag. Boven-Schelde: Brusselsede bediening gebeurt enkel op poortsluis aanvraag. Visserijvaart in Gent: Lousbediening op aanvraag op zon- en bergbrug wettelijke feestdagen. Brug enkel bediend voor vaartuigen hoogte Handelsdok in Gent: Muidebrug meer dan 4,15 m.

Kanaal van Charleroi naar Brussel

Kanaal van Bossuit naar Kortrijk

Kanaal van Lo

Leie: Ophaalbrug aan de sluis in Astene

Kanaal van Plassendale naar Nieuwpoort: enkel de beweegbare bruggen

E

F

van 1 mei tot en met 30 september op zaterdag ook tot 19.00 uur. van 1 mei tot en met 30 september op zaterdag eveneens tot 19.00 uur. de bediening der beweegbare bruggen gebeurt op aanvraag.

Kanaal van Leuven naar de Dijle (uitgezonderd de Zennegatsluis)

107

106

V V W-Toervaren


Bijzondere bepalingen Het Zeekanaal Brussel-Schelde: Bediening • Het Zeekanaal Brussel-Schelde is 24 uur op 24 uur open voor de scheepvaart. • De sluizen zijn permanent bemand. • De bruggen worden alle werkdagen bemand vanaf 6.00 uur tot 22.00 uur.

Kanaal van Leuven naar de Dijle: Zennegatsluis

tijsluis beperkt bediend op zon- en wettelijke feestdagen.

Moervaart

bediening gebeurt op aanvraag. Vanaf 1 mei tot laatste zondag september is er blokvaren.

Durme Dijle Kanaal van Dessel naar Schoten over Turnhout Rupel: Spoorbrug in Boom Rupel: Baanbrug in Boom Boven-Zeeschelde: Brug in Temse alle niet vermelde kunstwerken.

Brug in Daknam: bedieningsvoorwaarden zie “Moervaart”. Baanbrug in Hamme staat open voor de scheepvaart. bediening gebeurt op aanvraag. Speciale bediening van de Benedensluis in Mechelen. op zaterdag, zondag en wettelijke feestdagen is de brug geopend voor de scheepvaart.

• ‘s Nachts en op zon- en feestdagen worden de bruggen bediend door een mobiele ploeg. Elke zondag of feestdag tijdens de zomermaanden (vanaf de laatste zondag van juni tot en met de eerste zondag van september) vanaf 8.00 uur tot 18.00 uur is de pleziervaart vrijgesteld van het betalen van recht voor speciale doorvaart. De gratis doorvaart is gebonden aan volgende voorwaarden, gelet op het grote energie- en waterverbruik bij de kunstwerken: • de doorvaart van sluizen gebeurt gezamenlijk met beroepsvaart; • de doorvaart van bruggen wordt zo mogelijk gecombineerd met de beroepsvaart; • combinatie met beroepsvaart is niet vereist indien de sluis ledig dient afgeschut of opgeschut te worden voor de beroepsvaart; • de toeslagen voor nacht- of zondagsvaart gelden niet indien de doorvaart van de pleziervaart door het wachten op de beroepsvaart buiten bovenvermelde uren valt;

bediening 1/2 uur op voorhand aanvragen op de brug in Temse via VHF marifoonkanaal 20, bediening op zaterdag 24 uur op voorhand aanvragen.

• indien de sluismeester voorziet dat de pleziervaart meer dan twee uur zal dienen te wachten, omdat er zich in de tussentijd geen beroepsvaart aanbiedt, kan doorvaart verleend worden. Hoe dan ook zal de pleziervaart nooit meer dan twee uur wachten;

bediening vermijden tussen 7.00 uur en 9.00 uur en tussen 16.00 uur en 18.30 uur.

• indien de groep van pleziervaartuigen zodanig is dat zij de sluis redelijk vult (cfr. beroepsvaartuig) dan wordt gewerkt als gold de groep pleziervaartuigen één binnenvaartschip. Een zelfde benadering gebeurt alsdan voor de bediening der bruggen. 109

108

V V W-Toervaren

V V W-Toervaren


Nuttige links • • • • • • • • • • • • • •

• • • • • • • • • • •

www.vvw.be - officiële website van de VVW-federatie www.binnenvaart.be - site van Promotie Binnenvaart Vlaanderen www.varen.be - website van het watersportmagazine ‘Varen’ www.bluebayou.nl - informatieve maritieme website voor Nederland & België www.vlaamsehydrografie.be - website Vlaamse Hydrografie www.waterrecreatie.be - reglementeringen, digitale waterwegenkaarten, documentatie,... www.landvanmaasenschelde.com - interactieve website bij de toeristische vaargids www.descheepvaart.be – info van de Scheepvaart NV, onze Kempische kanalen www.afdelingkust.be - Agentschap Maritieme Dienstverlening en Kust www.voies-hydrauliques.wallonie.be - informatie over Waalse waterwegen www.ffyb.be – informatie over de Waalse Yachting Federatie www.bipt.be - informatie over o.a. marifoongebruik www.ngi.be – nationaal geografisch instituut met uitgave over waterwegenkaarten www.vlaamsewaterwegen.be - informatie rond binnenvaart, short sea shipping, recreatie op en bij de waterwegen, beheer van de waterwegen en duurzaam natuurbeheer. www.wenz.be – de site van Waterwegen en Zeekanaal www.nautibel.be – federatie van watersportbedrijven www.mobilit.fgov.be – federale overheidsdienst mobiliteit en vervoer met alle info over de pleziervaart onder de noemer water www.navis.be – je virtuele haven op het net www.havenvanbrussel.be www.federale-politie.be www.vnf.fr – info rond de Franse waterwegen www.supermus.be/vvw - vaarkaart van Vlaanderen met vermelding van alle VVW-clubs www.ANWB.nl – alle info rond Nederlandse waterwegen www.watersportverbond.nl – de vertegenwoordiger voor de watersporter in Nederland www.knrm.nl – de Koninklijke Nederlandse Reddingsmaatschappij 111

110

V V W-Toervaren

V V W-Toervaren


Vaarregels Voor de specifieke vaarregels kan je via de website www.mobili.fgov/be/ water/vaarreglementen alle nodige documentatie downloaden. Deze hier in de toervaartgids opnemen zou te onoverzichtelijk worden. We beperken ons dus tot een aantal voorname gegevens en tekens en vooral de vermelding van de plaatselijke reglementen. Het “Algemeen reglement der scheepvaartwegen van het Koninkrijk” is van toepassing op het overgrote gedeelte van het Belgische waterwegennet. Voor de vaarregels is op deze waterwegen ook het nieuwe “Algemeen Politiereglement voor de Scheepvaart op de Binnenwateren” van toepassing. Op een aantal waterwegen is echter een apart reglement van toepassing:

Waterweg

Reglement

Scheepvaartwegen van het Koninkrijk

Koninklijk besluit van 15 oktober 1935 houdende algemeen reglement der Scheepvaartwegen van het Koninkrijk

Binnenwateren van het Koninkrijk

Koninklijk besluit van 24 september 2006 houdende vaststelling van het algemeen politiereglement voor de scheepvaart op de binnenwateren van het Koninkrijk.

5 Kanaal Gent-Terneuzen

Koninklijk besluit van 23 september 1992 houdende scheepvaartreglement voor het Kanaal van Gent naar Terneuzen - Bijlage 1 - Bijlage 3

6 Beneden-Zeeschelde

Koninklijk besluit van 23 september 1992 houdende politiereglement van de Beneden-Zeeschelde Bijlage 2 Koninklijk besluit van 23 september 1992 houdende scheepvaartreglement voor de Beneden-Zeeschelde

7 Kanaal Brussel-Schelde

Koninklijk besluit van 18 augustus 1975 houdende het reglement van politie en scheepvaart voor het Kanaal van Brussel naar de Rupel en voor de Haven van Brussel

8 Gemeenschappelijke Maas

Overeenkomst van 6 januari 1993 tussen het Koninkrijk België en het Koninkrijk der Nederlanden tot regeling van het scheepvaartverkeer en van de recreatie op de gemeenschappelijke Maas Bijlage. Scheepvaartreglement gemeenschappelijke Maas (6 januari 1993)

Bijlage: Algemeen politiereglement voor de Scheepvaart op de Binnenwateren 4 Belgische territoriale zee, kust- Koninklijk besluit van 4 augustus havens en stranden 1981 houdende politie- en scheepvaartreglement voor de Belgische territoriale zee, de havens en de stranden van de Belgische kust - Bijlage 6 - Bijlage 7

113

112

V V W-Toervaren

V V W-Toervaren


- Bijlage II - Bijlage III Wet van 15 maart 2002 houdende instemming met de Overeenkomst tussen het Koninkrijk BelgiĂŤ en het Koninkrijk der Nederlanden tot regeling van het scheepvaartverkeer en van de recreatie op de gemeenschappelijke Maas, ondertekend te Brussel op 6 januari 1993 Andere scheepvaartwegen

Koninklijk besluit van 7 september 1950 houdende bijzondere reglementen van sommige scheepvaartwegen. Bijlage: Bijzondere reglementen van sommige scheepvaartwegen

Kentekens Pleziervaartuig

Pleziervaartuig met grote snelheid (>20km/u)

Naam schip

20 cm aan beide zijden + achteraan

20 cm aan beide zijden + achteraan

Thuishaven

15 cm aan beide zijden of achteraan

15 cm aan beide zijden of achteraan

Land (code)

15 cm aan beide zijden of achteraan

15 cm aan beide zijden of achteraan

Immatriculatieplaat

Stuurboord achtersteven. Indien niet mogelijk op voldoende zichtbare plaats

Stuurboord achtersteven. Indien niet mogelijk op voldoende zichtbare plaats

Nummer immatriculatieplaat

10 cm aan beide zijden

20 cm aan beide zijden

Optische tekens De algemene lichtvoering bestaat uit 4 navigatielichten (toplicht, heklicht, stuurboordlicht en bakboordlicht) die slechts van uit bepaalde sectoren zichtbaar zijn. Door de verschillende combinaties kan men bepalen welke richting een schip vaart ten opzichte van het eigen schip.

115

114

V V W-Toervaren

V V W-Toervaren


Geluidsseinen

117

116

V V W-Toervaren

V V W-Toervaren


Verzameling van berichten aan de schipperij op Vlaamse Waterwegen. 1 maart 2008 Bron: Waterwegen en Zeekanaal NV Afdeling Coördinatie Voorafgaande mededeling Huidige verzameling van berichten aan de schipperij bevat de berichten uitgegeven voor 1 maart 2008 en die nog steeds van toepassing zijn op 1 maart 2008. De scheepvaart op de bevaarbare waterwegen van het Vlaams Gewest wordt met uitzondering van het Zeekanaal van Brussel naar de Schelde en het Belgisch gedeelte van het kanaal van Gent naar Terneuzen evenals met uitzondering van de Beneden-Zeeschelde en het Belgisch gedeelte der grensvormende vakken van de Maas geregeld door: 

het ASR (Algemeen Reglement der Scheepvaartwegen van het Koninkrijk - KB van 15.10.1935 gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad d.d. 15.10.1936, zoals gewijzigd door latere besluiten).

 vanaf 1 januari 2007 is het “Algemeen Politiereglement scheepvaart op de Binnenwateren” van kracht (KB 24/9/2006).

voor

de

 de Bijzondere Reglementen van sommige scheepvaartwegen (KB van 7 september 1950 gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad d.d. 14.10.1950, zoals gewijzigd door latere besluiten). Naast deze drie reglement eringen bestaan er ook de berichten aan de schipperij. Deze berichten aan de schipperij worden door elke waterwegbeheerder uitgevaardigd voor de waterwegen waarvoor hij bevoegd is. In principe hebben de berichten slechts een tijdelijk karakter en verliezen zij automatisch hun geldingskracht wanneer de erin vermelde toestand een einde neemt. Nochtans zijn er berichten die een blijvend karakter hebben. Deze laatste worden uitgevaardigd bij wijze van proef, eventueel in afwachting dat ze worden opgenomen in het Bijzonder Reglement van de desbetreffende waterweg en zijn dan ook voor onbeperkte duur van toepassing voor zover ze niet worden opgeheven. Berichten worden naar gelang de noodzaak uitgevaardigd en bekend gemaakt. In de regel gebeurt de bekendmaking wekelijks. Om de waterweggebruikers niet te verplichten permanent de berichten bij te houden opdat zij een totaalbeeld zou hebben, worden jaarlijks op 1 maart alle, nog steeds geldige berichten, gebundeld. Ten behoeve van de waterweggebruikers en andere belangstellenden wordt daarom onderhavige verzameling uitgegeven. Deze verzameling bevat dus alle berichten uitgegeven voor 1 maart 2008 en die nog steeds van kracht zijn op de bevaarbare waterwegen van het Vlaamse waterwegennetwerk dat beheerd wordt door Waterwegen en Zeekanaal NV en nv De Scheepvaart voor wat de binnenwateren betreft. 119

118

V V W-Toervaren

V V W-Toervaren


Onderstaand geven we hier de berichten weer die van belang zijn voor de pleziervaart. Per beheerder vindt u volgende hoofdstukken terug:  Hoofdstuk I: Algemene berichten  Hoofdstuk II: Specifieke berichten per waterweg(en). Deze berichten gelden uiteraard alleen op de desbetreffende waterweg(en)  Hoofdstuk III: Berichten voor de recreatievaart (pleziervaart)

DEEL 1: Waterwegen en Zeekanaal nv

Berichten geldig op de bevaarbare waterwegen beheerd door Waterwegen en Zeekanaal NV

Hoofdstuk I: Algemene berichten Bericht nr. 46/1 d.d. 23 december 1992 Veren De aandacht van de schipperij wordt erop gevestigd dat ter hoogte van de verschillende veerdiensten de snelheid van de schepen derwijze dient verminderd dat bij het voorbij varen geen hinderlijke golfslag of enig gevaar voor de veerdienst wordt veroorzaakt. Bij wijze van proef worden aan de verschillende veerdiensten signalisatieborden op de oevers geplaatst waarmee een snelheidsbeperking en een verbod tot veroorzaken van golfslag wordt opgelegd. Bericht nr. 40/1 d.d. 5 oktober 1994 Gebruik van autobanden en trossen touw als wrijfhout of fender De bijzondere aandacht van de schipperij wordt erop gevestigd dat het in principe verboden is om autobanden en trossen touw te gebruiken als wrijfhout of fender. Dit verbod geldt voor alle vaartuigen zowel tijdens het varen op de waterwegen en het doorvaren van kunstwerken als bij het stilliggen of aanmeren aan vaste installaties voor korte duur. Het gebruik van autobanden en trossen touw wordt wel toegestaan bij het stilliggen of aanmeren voor lange duur (overnachten, laden, lossen, aanmeren in afwachting van een volgende reis). De schipper dient altijd de nodige voorzorgen te nemen om te beletten dat de autobanden of trossen touw in de waterweg terechtkunnen komen. Bericht nr. 14/1 d.d. 8 april 1998 Bediening kunstwerken in het Vlaams Gewest op het einde van een bedieningsdag Vanaf 1 mei 1998 wordt, bij wijze van proef, de bediening van de kunstwerken gelegen in het Vlaams Gewest als volgt geregeld: Een schip dat zich voor het sluitingsuur aan het kunstwerk voor bediening aanbiedt, zal nog bediend worden voor zover aan alle hierna vermelde voorwaarden wordt voldaan: 1. Het schip bevindt zich op minder dan 500 meter van het kunstwerk. 2. Het schip bevindt zich aan de kant van het kunstwerk waar de schutting kan aangevat worden. 3. Er is nog plaats beschikbaar voor het schip in de schutkolk.

Bericht nr. 15/1 d.d. 11 april 2001 Oostende radio: Veiligheid- en noodfrequenties Vanaf 1 januari 2009 worden de dringende en/of belangrijke “Berichten aan de Schipperij” uitgezonden op marifoon via Oostende Radio op volgende uren: 1.00 uur, 3.00 uur, 5.00 uur, 7.00 uur, 9.00 uur, 11.00 uur, 13.00 uur, 15.00 uur, 17.00 uur, 19.00 uur, 21.00 uur en 23.00 uur. De Berichten worden uitgezonden op kanaal 24. Daarenboven worden nood- of veiligheidsberichten onmiddellijk uitgezonden op kanaal 10, voorafgegaan door de melding “Securité”. De schipperij zelf kan bij noodsituaties (brand aan boord, dringende dokterszorg, enz..) Oostende Radio contacteren op kanaal 24, waarop 24uur/24 uur uitgeluisterd wordt. De hulp wordt dan onmiddellijk georganiseerd. De schipperij kan ook Oostende Radio oproepen op kanaal 24 of opbellen op het nummer +32 50 55 82 41 teneinde een boodschap door te geven aan een bepaald schip om telefonisch contact op te nemen met een bepaald telefoonnummer. Deze berichten worden op een verkeerslijst verzameld en uitgezonden na beëindiging van de Berichten aan de Schipperij. Het uitzenden van deze verkeerslijst houdt niet in dat Oostende Radio deze telefoongesprekken zal verzorgen. Algemeen bericht nr. 44/1 Alle waterwegen beheerd door afdeling Bovenschelde van W&Z nv. Ten behoeve van de goede werking van de sluizen beheerd door de afdeling Bovenschelde van Waterwegen en Zeekanaal nv is het vanaf heden verboden het dek af te spuiten dit zowel tijdens het schutproces als binnen een zone van 50m van de sluiskolk. Hierbij wordt dan ook het artikel 91c. van het Algemeen Reglement der Scheepvaartwegen in de aandacht gebracht waarin staat dat het is verboden: In het bed van de waterweg, in de grachten of greppels die ervan afhangen, iets te werpen, te laten vlotten of aanlopen dat de bodem zou kunnen verhogen, de scheepvaart belemmeren, de vrije waterafvoer hinderen of het water bederven.

121

120

V V W-Toervaren

V V W-Toervaren


15/2 AFDELING BOVENSCHELDE – Regeling bedieningstijden Feestdagen –

HERHALING VAN BERICHT N° 51/1 – dd. 17 -december 2008 Voor alle kunstwerken binnen de Afdeling Bovenschelde van Waterwegen en Zeekanaal NV, uitgezonderd met een dienstregeling type A, geldt: 1. Op de vooravond van Pasen, op donderdag 24 december 2009 en op donderdag 31 december 2009 eindigt de bediening uiterlijk om 18.00 uur; 2. Er is geen bediening op de zon- en wettelijke feestdagen van vrijdag 1 januari 2010, Pasen en Kerstmis (vrijdag 25 december 2009); 3. Op zaterdag 26 december 2009 en op zaterdag 2 januari 2010 begint de bediening ten vroegste om 9.00 uur; 4. Op onderstaande wettelijke feestdagen die niet op een zondag vallen, worden de kunstwerken op de hoofdassen bediend volgens de normale uren (Paasmaandag, vrijdag 1 mei 2009; O.L.H. Hemelvaart, Pinkstermaandag, dinsdag 21 juli 2009, zaterdag 15 augustus 2009, ondag 1 november 2009 en woensdag 11 november 2009); (zie boekje bedieningstijden van sluizen en bruggen op de bevaarbare waterwegen in Vlaanderen voor de exacte lijst van kunstwerken die bediend worden) 5. Op de werkdag volgend op een zon- en feestdag zijn de normale bedieningsuren van kracht tenzij anders vermeld (zie punt 3).

9/1 AFDELING BOVENSCHELDE – overzicht maximum toegelaten diepgangen Voorwaarden voor het wijzigen van maximum toegelaten diepgangen: - Elke wijziging gebeurt bij wijze van proef. - Indien deze maatregel aanleiding geeft tot een verhoging van het aantal averijgevallen, zal de maximum toegelaten diepgang terug verminderd worden. - Voor het kanaal van Gent naar Oostende (vak Gent-Brugge) wordt d de schipper eraan herinnerd dat varen in het vak Louisabrug (Beernem) –Dammepoortsluis (Brugge) aan de volgende bijkomende vaarregels onderworpen is:

De breedte van de keersluis te Beernem bedraagt 16 meter. Indien één van beide schepen breder is dan 6.60 meter, zullen de schippers in onderling overleg bepalen op welke plaats zij zullen kruisen, met dien verstande dat het schip dat zich in of het dichtst bij een verbrede zone bevindt, in die verbrede zone wacht op het schip dat zich in de na bijgelegen smalle zone bevindt. De ▪ ▪ ▪ ▪

wachtplaatsen waar deze schepen mekaar kunnen kruisen zijn: in de brede sectie in Beernem aan de brug in Moerbrugge aan de brug in Steenbrugge en aan het Minnewater in Brugge (opwaarts de St. Katelijnepoortbrug)

Tevens dienen de schippers met de grootste waakzaamheid te varen tijdens het ganse traject tussen Beernem en Brugge. De brug in Moerbrugge en de brug in Steenbrugge worden geopend en gesloten vanuit de centrale Kruispoort in Brugge. - Aan de sluizen kunnen controles op diepgang uitgevoerd worden: het overladen en/of het overschrijden van de maximum toegelaten diepgang zal bestraft worden zoals beschreven in artikel 78 Overladen vaartuig van het Algemeen Reglement der Scheepvaartwegen van het Koninkrijk: ▪ onverminderd de straffen, gesteld bij artikel 100 van dit reglement en op hem toepasselijk, betaalt de schipper wiens vaartuig overladen is, de bijrechten verschuldigd voor de overvracht en voor de reeds afgelegde weg. ▪ hij is, daarenboven, verplicht onmiddellijk de overvracht van de lading van het vaartuig te lossen, bij gebreke waarvan dit ambtshalve en op zijn kosten geschiedt.

De schippers die het vak Louisabrug (Beernem) –Dammepoortsluis (Brugge) binnenvaren, moeten zich via marifoonkanaal 10 en 18 (centrale Kruispoort in Brugge, tel. 050/35.35.59) ervan vergewissen of er andere schepen op dit traject aanwezig zijn.

123

122

V V W-Toervaren

V V W-Toervaren


WATERWEG

DIEPGANG

Ringvaart om Gent

Kanaal Gent - Oostende - vak Ringvaart om Gent (Evergem)

- Noordervak (Gent-Evergem)

3,50 meter

- Bierstalbrug in Lovendegem

- Westervak (Everqem-Merelbeke)

3,00 meter

- vak Bierstalbrug in Lovendegem

- Zuidervak (Merelbeke-Melle)

tijgebonden

- Schipdonk

Boven-Schelde

2,80 meter

- vak Schipdonk - Louisabrug in Beernem

- vak Ringvaart om Gent {Zwijnaarde) - sluis Asper

3,00 meter

- vak sluis Asper - grens Waals gewest te Spiere

2.60 meter

Kanaal Bossuit - Kortrijk - vak sluis Bossuit - Stasegembrug

2,60 meter

- vak Stasegembrug - Kortrijk (sluis 9-10-11) 1,80 meter Toeristische Leie 1,90 meter

- vak Ringvaart om Gent - brug in Astene (Deinze) - vak brug in Astene (Deinze) - Deinze

2,30 meter

- vak Deinze - sluis Sint-Baafs-Vijve

2,80 meter

- In de stuwarm richting oude sluis St. Baafs- 2,50 meter Vijve - vak sluis Sint-Baafs-Vijve - 500 meter opwaarts de brug in Kuurne

2,80 meter

- vak 500 meter opwaarts de brug te Kuurne 2,50 meter tot 500m afwaarts de sluis in Menen (kaaimuur Gallo) - vak 500m afwaarts de sluis in Menen (kaaimuur Gallo tot grens Waals

2,40 meter

2,70 meter

- vak Louisabrug in Beernem - Dammepoortsluis Brugge

2,50 meter

- vak Dammepoortsluis Brugge - Plassendale

2,50 meter

Kanaal Plassendale - Nieuwpoort

2.00 meter

Dender - vak sluis Dendermonde -sluis Aalst

2,50 meter

- vak sluis Aalst - zwaaikom Aalst

2,30 meter

- vak zwaaikom Aalst - grens Waals gewest te Geraardsbergen

1,90 meter

Moervaart en Durme - vak kanaal Gent-Terneuzen - Spanjeveerbrug in Mendonk

Leie

3,00 meter

4,50 meter

- vak Spanjeveerbrug - Dambrug in Moerbeke-Waas

1,70 meter

- vak Dambrug in Moerbeke-Waas 1,30 meter

- centrum Lokeren lizer -vak Nieuwpoort - Hogebrug in Diksmuide

1,90 meter

-vak Hogebrug in Diksmuide - Fintele

1,80 meter

-vak Fintele - Roesbrugge-Haringe

1,50 meter

Kanaal Nieuwpoort - Duinkerke - vak Veurnesluis in Nieuwpoort

gewest te Wervik

- Nieuwpoortsluis in Veurne

AďŹ&#x201A;eidingskanaal van de Leie - vak Deinze - Schipdonk

2,80 meter

- vak Nieuwpoortsluis in Veurne

- vak Schipdonk - Balgerhoeke

2,30 meter

- grens Frankrijk

1,80 meter

Lokanaal

Kanaal Roeselare - Leie - vak sluis Ooiqem - Haven van Roeselare

1,90 meter

2,80 meter

- vak Veurne - Fintelesluis

1,80 meter 125

124

V V W-Toervaren

V V W-Toervaren


Voorgestelde werkwijze:

Kanaal leper- Ijzer - vak Ijzer - Steenstratebrug (breedte vaargeul 6,OO m)

1,80 meter

- vak Steenstratebrug - leper

1,20 meter

De kunstwerken enkel op vaste tijdstippen bedienen m.b.t. de pleziervaart. Bossuit (niet op zondag)

Doortocht Gent Verbindingskanaal

2,50 meter

Kanaal Gent-Oostende: vak Verbindingskanaal keersluis K1

2,50 meter

Leie: vak Recollettenbrug tot Ringvaart om Gent (keersluis K2)

1.60 meter

Visserijvaart

2,30 meter

Boven-Schelde: vak Gentbruggesluis - Brusselsepoortsluis

2,30 meter

Boven-Schelde: vak Brusselsepoortsluis - Muinkschelde

1,60 meter

Boven-Schelde: vak Muinkschelde - Ringvaart om Gent

1,60 meter

(E3-sluis Merelbeke) Muinkschelde

1,60 meter

Ketelvaart

1,60 meter

Hoofdstuk II: Specifieke berichten 1. Kanaal van Bossuit naar Kortrijk

Sluizen Bossuit en Ooigem Gezien het grote waterverbruik van deze sluizen worden de bedieningen voor de yachten gekoppeld aan tijden, beroepsvaart en de hoeveelheid schepen die doorgang vragen. Bemerking van Bruno. Als ze stellen dat er wordt bediend van 4 schepen kan dit tot lange wachttijden leiden want de andere sluizen hebben een maximale capaciteit van 3 schepen en zijn gebonden aan mobiele ploegen. Sluizen waarop het aangewezen is de vooropgestelde werkwijze toe te passen:

Ooigem (grote sluis – kleine kolk)

9:00

9:00 (maandag tot zaterdag) 10:00 (op zondag)

12:00

12:00

15:00

15:00

18:00

18:00

21:00

21:00 (niet op zondag)

• Jachten mogen buiten deze uren natuurlijk ook meegeschut worden samen met de beroepsvaart en wanneer minstens 4 jachten zijn aangemeld voor dezelfde schutting kan ook worden geschut buiten deze vaste uren. • Tijdens het pleziervaartseizoen wordt telkens de laatste zondag van de maand in Ooigem bediend met de drietrapssluis. (zie BadS) Op deze dagen is de hierboven voorgestelde werkwijze dus niet van toepassing.

2. Ringvaart om Gent

Bericht nr. 50/2 d.d. 12 december 2007 Ter informatie van de schippers werd op de Boven-Zeeschelde in Melle een digitaal signaalbord geplaatst dat realtime de waterdiepte weergeeft in het Zuidervak (vak Merelbeke - Boven-Zeeschelde). Bij een dalend waterpeil gaat bovendien een rode pijl oplichten. Een groene pijl geeft een stijgend waterpeil aan. Het bord werd op woensdag 12 november 2007 geplaatst op de Boven-Zeeschelde op linkeroever in Melle afwaarts de Mellebrug. De af te lezen waarde is het TAW waterpeil die aldaar gelijk is aan de waterdiepte op het Zuidervak. Verder blijft het bericht aan de schipperij nr. 44/1 van 06/11/1996 en artikel 2 par.1 van het Bijzonder Reglement van de Ringvaart om Gent van kracht.

Sluis (kleine kolk) Lengte

Breedte

Verval

Verbruik (l) per schutting

Bossuit

44

12.5

9.35

5.142.000

Ooigem

45

12.5

7.45

4.191.000 127

126

V V W-Toervaren

V V W-Toervaren


9/5 RINGVAART OM GENT - Zuidervak â&#x20AC;&#x201C; Maximum toegelaten diepgang De aandacht van de schippers wordt gevestigd op de bijzondere reglementensbepalingen betreffende maximum toegelaten diepgang afwaarts de sluis in Merelbeke (vak Merelbeke-Boven-Zeeschelde) te Melle, met name: de schipper moet er zich vergewissen dat de diepgang van zijn schip een volledig veilige vaart toelaat met minimum een reserve van 30 cm. De diepgang kan niet worden vastgesteld daar de vaardiepte verandert volgens de stand van het tij en de omstandigheden die op het tij een invloed uitoefenen. De schippers dienen het varen en versassen in Merelbeke te ondernemen in functie van onder andere volgende elementen: de afmetingen en de diepgang van hun schip en de stand van het tij. De gegevens over het getij staan o.a. in het getijboekje vermeld. Er staat opwaarts het sluizencomplex in Merelbeke, aan de toegangsgeul van de sluizen boven het sein dat de te nemen sluis aanduidt en afwaarts de sluis in Merelbeke, op de L.O. van de Mellebrug in Melle, een digitaal signaalbord dat de realtime waterdiepte weergeeft. Bij dalend waterpeil licht een rode pijl op, een groene pijl geeft een stijgend waterpeil aan. De af te lezen waarde is het TAW waterpeil die aldaargelijk is aan de waterdiepte op het Zuidervak. Het waterpeil kan ook gevraagd worden op de sluis in Merelbeke (tel. 09/230.94.77 of op VHF-kanaal 20, bij het RIS-Evergem (tel. 09/253.94.71) of op de website www.waterstanden.be.

De sluis in Dendermonde wordt ook op zon- en wettelijke feestdagen, met uitzondering van 1 januari, Pasen en 25 december, bediend van 7.00 uur tot 13.00 uur. Beperkingen: De spertijden van de Zwartehoekbrug, Sint-Annabrug en de Zeebergbrug over de Dender in Aalst zijn als volgt: - vanaf 8.00 uur tot 8.30 uur; - vanaf 12.00 uur tot 12.30 uur; - vanaf 15.45 uur tot 16.30 uur. Voormelde spertijden zijn niet van toepassing tijdens schoolvakanties, op zaterdagen en op zon- en feestdagen. - Bericht nr. 14/4 Dender â&#x20AC;&#x201C; Bediening kunstwerken - Zomerregeling Tijdens de periode vanaf 1 mei tot en met 30 september zullen op de Dender de kunstwerken opwaarts van de brug in Erembodegem bediend worden van maandag tot vrijdag van 8.00u tot 19.00u. De zondagsbediening tijdens het pleziervaartseizoen blijft ongewijzigd (10.00 uur tot 18.00 uur)

3. Gemeentekanaal van Gent genoemd Handelsdok NiHIL 4. Demer en Dijle NIHIL

5. Gekanaliseerde Dender (Vlaams gedeelte) - Bericht nr. 11/4 d.d. 15 maart 2006 De waterweggebruikers worden hierbij in kennis gesteld van de aangepaste bedieningsuren van de beweegbare kunstwerken op de Dender: 1. REGELING F: opwaarts de brug in Erembodegem, van maandag tot en met zaterdag van 7.00 uur tot 18.00 uur. 2. REGELING C: de brug in Erembodegem (inbegrepen) en verder afwaarts, van maandag tot zaterdag van 6.00 uur tot 22.00 uur. 129

128

V V W-Toervaren

V V W-Toervaren


- Bericht nr. 39/1 Dender – Bediening kunstwerken - Winterregeling Tijdens de periode vanaf 1 oktober 2009 tot en met 30 april 2010 zullen op de Dender de kunstwerken opwaarts van de brug in Erembodegem bediend worden van maandag tot vrijdag van 8.00u tot 16.00u. De aanvraag moet gebeuren binnen deze bedieningsuren en minimum 24 uur op voorhand op het nummer 053/769472 (district Dender) Een bediening buiten de normale diensturen is mogelijk mits schriftelijke aanvraag bij de beheerder: Waterwegen en Zeekanaal NV Afdeling Bovenschelde, Scheepvaartinspectie, Nederkouter 28 9000 Gent tel: 09/268.02.55 , fax: 09/2680281, Email: scheepvaartinspectie. abs@wenz.be Nota van de redactie: door tussenkomst van de VVW-clubs op de Dender wordt de bediening tijdens de winterregeling uitgebreid tot zaterdag. Bericht nr. 20/5 Dender – Nieuwe Marifoonfrequentie Vanaf heden worden op de Dender volgende marifoonfrequenties gebruikt: - VHF-kanaal 18: vanaf sluis in Geraardsbergen tot de sluis in Teralfene; - VHF-kanaal 20: vanaf de sluis in Aalst tot de sluis in Dendermonde

6. Afleidingskanaal van de Leie

Bericht nr. 9/6 d.d. 27 februari 2008 De vaargeul van de zwaaikom in Deinze wordt afgebakend door 1 groene boei met verlichting gevolgd door 2 houten driepikkels (staketsels) met daarop zonnepaneel en verlichting. Bericht nr. 41/1 Sluis in Schipdonk – Winterregeling. Tijdens de periode vanaf 1 oktober 2009 tot en met 30 april 2010 zal op het Afleidingskanaal van de Leie de sluis in Schipdonk bediend worden van maandag tot vrijdag van 8.00u tot 16.00u. De aanvraag moet gebeuren binnen deze bedieningsuren en minimum 24 uur op voorhand op het nummer 0477/67.51.52 (mobiele ploeg) Nota van de redactie: door tussenkomst van de VVW-clubs op de Dender wordt de bediening tijdens de winterregeling uitgebreid tot zaterdag.

7. Boven-Zeeschelde opwaarts de toegangsgeul tot de sluis van Wintam

- Bericht nr. 17/4 d.d. 30 april 1997 De binnenscheepvaart wordt ervan in kennis gesteld dat het afmeren aan de vlotsteiger Steendorp wordt toegelaten. Het afmeren is onderworpen aan volgende voorwaarden:  De maximale duurtijd van het afmeren is 60 u/week.  Langs rivierzijde van de steiger is het aanleggen voorbehouden aan de beroepsvaart.  Er dient steeds afgemeerd (vastgemaakt) op de meerpalen - het is volstrekt verboden eertouwen aan de wrijfhouten vast te maken.  De oeverzijde van de steiger wordt voorbehouden voor de pleziervaart waarbij de maximale duurtijd van het afmeren is bepaald op 60 u/week. De toelating tot aanleggen houdt geen enkele garantie in i.v.m. de diepte achter de steiger.  De maximum toegelaten afmeting der schepen langs rivierzijde (beroepsvaart): 95 meter x 10,50 meter.  De maximum toegelaten meerbreedte: langs rivierzijde: 16,5 meter; langs oeverzijde: mag niet breder gemeerd worden dan aangegeven op de loopbrug.  Indien het bord “aanleggen verboden” wordt getoond, mag de steiger of een deel ervan niet gebruikt worden, behalve door de eventueel opgegeven schepen. - Bericht nr. 17/10 d.d. 25 april 2007 Op 29 maart 2007 werden er opwaarts de Scheldebrug in Temse, ter hoogte van de nieuwe jachthaven op de linker oever van de Zeeschelde, 2 groene lichtboeien met karakter quick flash uitgelegd ter dekking van de steigers. Deze boeien werden geplaatst opwaarts en afwaarts de steigers op volgende locaties: GLB 135: 51.07.348 NB 04.12.791 OL GLB 137: 51.07.111 NB 04.12.295 OL De waterweggebruiker wordt gevraagd hier nota van te nemen. - Bericht nr. 50/4 d.d. 12 december 2007 De scheepvaart wordt ervan in kennis gesteld dat de peilschalen zowel opwaarts als afwaarts de Scheldebrug in Temse de doorvaarthoogte onder het beweegbare gedeelte van de brug weergeven. De doorvaarthoogte onder het niet-beweegbare gedeelte van de brug is 0,6 meter lager dan deze onder het beweegbare gedeelte.

- Bericht nr. 51/1 d.d. 21 december 1994 De schippers dienen tijdens hun vaart op de Boven-Zeeschelde uit te luisteren en contact te houden met de andere schepen via marifoonkanaal 10.

- Bericht nr. 9/7 d.d. 26 februari 2008 De schipperij wordt in kennis gesteld van het aanmeerreglement van de vlotsteiger te St-Amands op de Boven-Zeeschelde. De gebruiker wordt van deze nieuwe regelgeving op de hoogte gebracht door een bord geplaatst op de steiger.

V V W-Toervaren

V V W-Toervaren

131

130


Het bord bevat volgende tekst: “Steiger St-Amands aanmeerreglement”: Beroepsvaart:  Aanmeren verboden Passagiersvaart:  Rivierzijde, opwaarts deel (1)  Enkel in- en ontschepen van passagiers, max. 1 uur Pleziervaart:  Rivierzijde, opwaarts deel (1), indien vrij  Oeverzijde, opwaarts deel (1), passantensteiger, max. 48 uur Veerdienst  Afwaarts ponton: strikt voorbehouden vak Indien het bord “aanleggen verboden” wordt getoond mag dat deel van de steiger niet gebruikt worden behalve schepen met een geschreven toelating van de afdeling Zeeschelde. Uitzonderingen worden enkel toegestaan door de afdeling Zeeschelde 03/224.67.11 of 052/33.89.80.

(1) Opwaarts deel: de drie opwaartse pontons 8. Beneden-Zeeschelde NIHIL

9. Durme

oeverzijde, op- en afwaarts, passantensteiger, max. 48 uur Veerdienst:  rivierzijde, opwaartse 25 m: strikt voorbehouden vak 

Indien het bord “aanleggen verboden” wordt getoond mag dat deel van de steiger niet gebruikt worden, behalve door de eventueel opgegeven schepen. Uitzonderingen worden enkel toegestaan door de afdeling Zeeschelde 03/224.67.11. De schipperij wordt verzocht hier rekening mee te houden en de regels in acht te nemen. - Bericht nr. 40/2 d.d. 3 oktober 2007 Teneinde de dienstverlening te optimaliseren wordt de baanbrug over de Rupel in Boom sedert 15 september 2007 bediend door het sluispersoneel van de sluis in Klein-Willebroek. De sluis is bereikbaar via telefoonnummer 03/888.05.90, GSM 0497/633076 of op VHF kanaal 68. De sluis in Klein-Willebroek wordt bediend van 3,5 uur voor tot 3,5 uur na het hoog water op de Rupel in Boom. Van 1 april tot 30 september gebeurt de bediening van 6.00 uur tot 22.00 uur en tijdens de maanden maart, oktober en november van 8.00 uur tot 18.00 uur. In december, januari en februari wordt de sluis in Klein-Willebroek niet bediend. Buiten de bedieningsuren van de sluis in Klein-Willebroek en tijdens de maanden december, januari en februari dient voor de bediening van de baanbrug contact te worden opgenomen met de zeesluis Wintam op tel. nr: 03/899.00.50.

11. Beneden-Nete

NIHIL

NIHIL

10. Rupel

- Bericht nr. 4/4 d.d. 26 januari 2005 De schipperij wordt ervan in kennis gesteld dat een nieuwe regelgeving van toepassing is voor het aanmeren aan de gewestelijke vlotsteiger kade Boom. De gebruiker wordt van deze nieuwe regelgeving op de hoogte gebracht door een bord, geplaatst op de steiger. Het bord bevat de volgende tekst: “Regelgeving aanmeren”:  aanmeren verboden Passagiersvaart:  rivierzijde, afwaarts deel, indien vrij  enkel in- en ontschepen van passagiers, max. 1 uur  rivierzijde, opwaarts deel, enkel mits toelating Pleziervaart:  rivierzijde, afwaarts deel, indien vrij  enkel als wachtplaats voor sluis Klein-Willebroek

12. Beneden-Dijle

45/5 BENEDEN-DIJLE – Mechelen- Benedensluis De scheepvaart wordt er op attent gemaakt dat de Beneden-Dijle tijafhankelijk bevaarbaar is. In dit verband wordt de aandacht van de schippers nogmaals gevestigd op de bijzondere reglementsbepalingen betreffende de toegelaten diepgang en de breedte van de vaargeul: 

de diepgang kan niet worden vastgesteld daar de vaardiepte verandert volgens het bevaren gedeelte der rivier, het regiem der vaargeul en banken en de stand van het tij en de omstandigheden die op het tij een invloed uitoefenen de schippers dienen het varen te ondernemen in functie van onder andere volgende elementen: de diepgang van hun schip, de stand van het getij, waarover gegevens in de tijboekjes beschikbaar zijn en de afmetingen van hun schip 133

132

V V W-Toervaren

V V W-Toervaren


de schippers dienen de diepte ter hoogte van de afwaartse drempel van de benedensluis aan het keerdok te Mechelen goed in te schatten; opvarend hangt er ter hoogte van de sluis aan stuurboord een diepteschaal; afvarend hangen in de sluis twee diepteschalen (bakboord en stuurboord). Deze diepteschalen geven het waterpeil weer boven de afwaartse drempel van de benedensluis. de schippers varen de sluis in- en uit op eigen verantwoordelijkheid en moeten rekening houden met bovenstaande informatie indien een schip vast vaart op de drempel zal eventueel opgelopen schade aan de infrastructuur verhaald worden bij de schipper Aan de scheepvaart wordt gevraagd hier nota van te nemen en zich strikt aan de voorschriften te houden.

13. Zenne NIHIL

14. Spierekanaal NIHIL

15. Kanaal van Gent naar Oostende

- Bericht nr. 41/2 d.d. 11 oktober 2000 De scheepvaart wordt er van in kennis gesteld dat de “Centrale Kruispoort” vanaf 16 oktober 2000 via het marifoonkanaal 18 bereikbaar is. Vanuit de “Centrale Kruispoort” worden de bruggen in de “Doortocht Brugge”, evenals de bruggen in Nieuwege, Moerbrugge en Steenbrugge bediend. Ook de Dammepoortsluis is vanaf 16 oktober 2000 bereikbaar via marifoonkanaal 18. De nieuwe installatie is derwijze uitgevoerd dat ook de schepen onderling met elkaar kunnen communiceren. 52/1 KANAAL VAN GENT NAAR OOSTENDE - Moerbruggebrug bedieningstijden Vanaf donderdag 1 januari 2009 wordt op het Kanaal van Gent naar Oostende de Moerbruggebrug niet bediend van maandag tot zaterdag van 7.50 uur tot 8.20 uur. Dit bericht schrapt en vervangt het bericht aan de schipperij n’ 22/3 - dd. 28 mei 2008.

Op week-/werkdagen: vanaf 08.15 uur tot 08.50 vanaf 09.05 uur tot 09.40 vanaf 10.05 uur tot 10.40 vanaf 12.05 uur tot 12.40 vanaf 15.05 uur tot 15.45 vanaf 17.05 uur tot 17.40 vanaf 19.05 uur tot 19.40 vanaf 20.05 uur tot 20.40 vanaf 21.05 uur tot 21.40

uur; uur; uur; uur; uur; uur. uur; uur; uur.

Tijdens de weekends: vanaf 08.45 uur tot 09.15 uur; vanaf 09.45 uur tot 10.15 uur; vanaf 10.45 uur tot 11.15 uur; vanaf 11.45 uur tot 12.15 uur; vanaf 13.45 uur tot 14.15 uur; vanaf 14.45 uur tot 15.15 uur; vanaf 15.45 uur tot 16.15 uur; vanaf 16:45 uur tot 17:15 uur; vanaf 17:45 uur tot 18:15 uur. Dit bericht vervangt het bericht aan de schipperij nr. 51/1 van woensdag 19 december 2007. De brug is normaal gesloten en wordt enkel geopend op vraag van de scheepvaart. Hiertoe zijn aan de brug borden aangebracht met het telefoonnummer 09/241.33.22. De eerstvolgende mogelijke opening wordt aangekondigd aan de brug op de elektronische aankondigingsborden.

Openingsuren Widauwkaaispoorwegbrug) - Bericht nr. 25/7 d.d. 1 juli 2009 Met ingang van woensdag 1 juli 2009 worden de bedieningsuren van de Wiedauwkaaispoorbrug over het Kanaal van Gent naar Terneuzen te Gent uitgebreid. Hieronder vindt u de nieuwe openingsuren voor de scheepvaart:

20/3 KANAAL VAN GENT NAAR TERNEUZEN - Voorhaven Gent Bedieningstijden aan de Tolhuissluis en Muidebrug Op het Kanaal van Gent naar Terneuzen wordt de Tolhuissluis en de Muidebrug in Gent bediend als volgt:  van maandag tot vrijdag: van 8.00 uur tot 19.00 uur;  op zaterdag: van 8.00 uur tot 17.00 uur. De Muidebrug wordt niet bediend van 8.00 uur tot 8.30 uur en van 12.15 uur tot 12.45 uur. Verdere inlichtingen zijn steeds te bekomen bij het RIS-Evergem, tel. 09/253.94.71. Dit bericht schrapt en vervangt het bericht aan de schipperij nr. 51/6 d.d. 22 december 2004.

V V W-Toervaren

V V W-Toervaren

16. Kanaal van Gent naar Terneuzen:

135

134


17. Grote Nete

20. Moervaart

NIHIL

18. Boven-Schelde en vertakkingen

- Bericht nr. 18/1 Boven-Schelde – Pleziervaart – Aanlegsteigers thv Keizerpark in Gent Op de Boven-Schelde afwaarts de Brusselsepoortsluis, thv van de steiger aan het Keizerpark in Gent is een zone van 40 meter voorbehouden voor de pleziervaart. In deze zone mag maximaal 24 uur worden aangemeerd en wordt door signalisatie aangegeven. Dit bericht vervangt en schrapt bericht 17/1 dd 22 april 2009.

19. Leie (Belgisch gedeelte)

- Bericht nr. 25/1 d.d. 20 juni 2001 Vanaf vrijdag 15 juni 2001 is afmeren aan de Geweststeiger op de rechteroever van de Leie, in St. Martens-Latem als volgt geregeld: Het aanmeren van pleziervaartuigen is toegelaten gedurende maximum 24 uur per week op het opwaarts gedeelte van de steiger. Dit deel wordt ter plaatse aangeduid met het bord E7. Het afwaartse deel van de steiger wordt over een lengte van 36,30 meter voorbehouden voor het in en ontschepen van passagiersvaart met een maximum meertijd van 2 uur. Dit deel wordt ter plaatse aangeduid met het bord A7 “VERBODEN TE MEREN”. Het afmeren door andere pleziervaartuigen op dit gedeelte van de steiger is toegelaten, doch dient op eerste vraag van de passagiersvaart vrijgemaakt te worden. De steiger is volledig voorbehouden voor passagiers- en pleziervaart. Voor de overige scheepvaart is het verboden aan te leggen. De maximum toegelaten afmeting der schepen bedraagt: 38,00 meter x 5,10 meter. De maximum toegelaten meerbreedte bedraagt 7,00 meter. 24/11 LEIE - Sluis Sint-Baafs-Vijve - Bediening op zondagen voor de pleziervaart Op de Leie te Sint-Baafs-Vijve zal op zondagen tijdens het pleziervaartseizoen de oude sluis worden bediend in plaats van de grote sluis. Dit bericht schrapt en vervangt het bericht aan de schipperij nr. 23/2 van 2 juni 2009. Bericht nr. 18/1 Leie – Doortocht Gent – Pleziervaart – Aanlegsteiger thv Baudelokaai Op de Leie in de Doortocht Gent thv van de aanlegsteiger aan de Baudelokaai in Gent is een zone van 40 meter voorbehouden voor de pleziervaart. In deze zone mag maximaal 24 uur worden aangemeerd en wordt door signalisatie aangegeven.

- Bericht nr. 43/217 d.d. 17 juli 1984 Aan de monding van de Moervaart in het kanaal van Gent naar Terneuzen is een lichtsignalisatie geplaatst teneinde deze monding, bij beperkte zichtbaarheid, beter zichtbaar te maken. Op de noordelijke hoek wordt een rood isofaas flikkerlicht van 6 sec. getoond, op de zuidelijke hoek een groen isofaas flikkerlicht van 6 sec. Deze signalisatie wordt getoond in samenhang met de afbakeningsverlichting op het kanaal van Gent naar Terneuzen. - Bericht nr. 9/3 d.d. 28 februari 2007 Wegens aanslibbingen in de Moervaart, opwaarts de Dambrug in Moerbeke-Waas tot Lokeren is de maximale diepgang beperkt tot 1,40m en dit tot nader bericht. 6/5 MOERVAART - Bediening voor de pleziervaart – Blokvaart Jaarlijks wordt vanaf 1 mei tot en met de laatste zondag van september alle dagen (7 dagen op 7) het blokvaren (het verplicht in groep varen van de pleziervaartuigen) ingevoerd op de Moervaart volgens het hierna weergegeven schema:  vertrekken aan de Overledebrug in VVachtebeke om 10.00 uur, 13.00 uur en 16.00 uur;  vertrekken aan de Durmebrug in Lokeren (centrum) om 9.30 uur, 12.30 uur en 15.30 uur;

21. Netekanaal - Bericht nr. 3/4 d.d. 19 januari 2000 De schipperij wordt eraan herinnerd dat de passantenplaats thv Brug 3 Lier-Aarschot enkel voor de pleziervaart en niet voor de beroepsvaart (binnenvaart) dient. De scheepvaart wordt verzocht om met de nodige voorzichtigheid voorbij te varen.

22. Kleine Nete NIHIL

23. Kanaal van Plassendale naar Nieuwpoort - Bericht Blokvaren op Plassendale Van af 2010 wordt blokvaren ingevoerd op Plassendale. Het blokvaren gebeurt in het hoogseizoen met twee mobiele ploegen, in de winter met één ploeg. De konvooien vertrekken om de twee uur of in de winter om de vier uur. 137

136

V V W-Toervaren

V V W-Toervaren


Winterperiode: Vertrek Zandvoordebrug: 7.00u / 11.00u / 15.00u Vertrek Rattevallebrug: 9.00u / 13.00u / 17.00u Zomerperiode: Vertrek Zandvoordebrug: 7.00u / 9.00u / 11.00u / 13.00u / 15.00u / 17.00u Vertrek Rattevallebrug: 7.00u / 9.00u / 11.00u / 13.00u / 15.00u / 17.00u

24. Verbindingskanaal van Gent NIHIL

25. Kanaal van Roeselare naar de Leie

14/2 Kanaal van Roeselare naar de Leie – Drietrapssluis Ooigem - zondagsbediening voor de pleziervaart Tijdens het pleziervaartseizoen zal op het Kanaal van Roeselare naar de Leie in Ooigem telkens op de laatste zondag van de maand de drietrapssluis bediend worden in plaats van de grote sluis. Om 17.45 uur zal éénmalig met de grote sluis te Ooigem opgeschut worden. Informatie hieromtrent kan verkregen worden bij het RIS Evergem op tel. 09-253 94 71.

26. IJzer opwaarts de Langebrug in Nieuwpoort

- Bericht nr.18/4 d.d. 30 april 2002 De begrenzing van de vaargeul voor de scheepvaart en gemotoriseerde pleziervaart op het Spaarbekken in Nieuwpoort wordt: 1) langs de zijde van de IJzer aangegeven door rood/witte boeien die men afvarend over stuurboord moet laten liggen. 2) langs de zijde van de toegangsgeul naar de Sint-Jorissluis aangegeven door de witte staketsels langs beide zijden. Het vaargebied op het Spaarbekken wordt voor de niet gemotoriseerde pleziervaart (plankzeilen, opleiding zeilvaart, …) beperkt tot de zone tussen de rechteroever en de rood/witte boeien langs de zijde van de IJzer en de opwaartse witte staketsels langs de zijde van de toegangsgeul tot de Sint-Jorissluis. Het is voor deze verboden zich in de vaargeul van de scheepvaart en gemotoriseerde pleziervaart te begeven. - Bericht nr. 23/3 d.d. 5 juni 2002 De maximum toegelaten snelheid op het Kanaal van Nieuwpoort naar Duinkerken, de IJzer, het Kanaal van Ieper naar de IJzer en het Lokanaal wordt ingesteld op 7 km/uur.

9/8 IJZER – Tervaetebrug – bedieningstijden Op de Ijzer zal de bediening van de Tervaetebrug gebeuren vanop afstand vanuit het Ganzepootcomplex te Nieuwpoort en kan aangevraagd worden op het telefoonnummer 058-23 30 50. Doorvaart aan de Tervaetebrug is 24/24 u mogelijk. Dit bericht vervangt en schrapt het Bericht aan de Schipperij nr. 11/6 van woensdag 16 maart 2005.

27. Kanaal van Ieper naar de IJzer NIHIL

28. Kanaal van Nieuwpoort naar Duinkerken (Belgisch gedeelte) - Bericht nr. 16/7 d.d. 18 april 2007 De bedieningsuren van de hefspoorbrug over het Kanaal NieuwpoortDuinkerken in Veurne werden gewijzigd. Hieronder vindt u de nieuwe openingsuren voor de scheepvaart: Op week-/werkdagen:  vanaf 5.10 uur tot 5.50 uur;  vanaf 6.10 uur tot 6.20 uur;  vanaf 7.10 uur tot 7.40 uur; (1)  vanaf 7.30 uur tot 7.40 uur;  vanaf 8.10 uur tot 8.40 uur;  vanaf 9.10 uur tot 9.40 uur;  vanaf 10.10 uur tot 10.40 uur;  vanaf 11.10 uur tot 11.40 uur;  vanaf 12.10 uur tot 12.40 uur;  vanaf 13.10 uur tot 13.40 uur;  vanaf 14.10 uur tot 14.40 uur;  vanaf 15.10 uur tot 15.40 uur;  vanaf 16.10 uur tot 16.40 uur;  vanaf 17.10 uur tot 17.20 uur;  vanaf 17.10 uur tot 17.40 uur; (1)  vanaf 18.10 uur tot 18.15 uur;  vanaf 19.10 uur tot 19.20 uur; (2)  vanaf 19.10 uur tot 19.40 uur; (3)  vanaf 20.10 uur tot 20.40 uur;  vanaf 21.10 uur tot 21.40 uur;  vanaf 22.05 uur tot 22.40 uur. 139

138

V V W-Toervaren

V V W-Toervaren


(1) Bijkomende bediening in de periode van: - 17 t.e.m. 19 mei 2007 (O.L.H. Hemelvaart); - 8 juli t.e.m. 18 augustus 2007; - 1 t.em. 3 november 2007. (2) Bijkomende bediening In de periode van: - 30 juni t.e.m. 2 september 2007. (3) Bijkomende bediening in de periode van: - 1 januari 2007 t.e.m. 29 juni 2007; - 3 september 2007 tot 31 december 2007. Op zaterdag, zon-/feestdagen:  vanaf 7.10 uur tot 7.40 uur;  vanaf 8.10 uur tot 8.40 uur;  vanaf 9.10 uur tot 9.40 uur;  vanaf 10.10 uur tot 10.40 uur; (3)  vanaf 11.10 uur tot 11.40 uur;  vanaf 12.10 uur tot 12.40 uur;  vanaf 13.10 uur tot 13.40 uur;  vanaf 14.10 uur tot 14.40 uur;  vanaf 15.10 uur tot 15.40 uur;  vanaf 16.10 uur tot 16.40 uur;  vanaf 17.10 uur tot 17.40 uur;  vanaf 18.10 uur tot 18.20 uur; (2)  vanaf 18.10 uur tot 18.40 uur; (3)  vanaf 19.10 uur tot 19.20 uur; (2)  vanaf 19.10 uur tot 19.40 uur; (3)  vanaf 20.10 uur tot 20.20 uur; (2)  vanaf 20.10 uur tot 20.40 uur; (3)  vanaf 21.10 uur tot 21.40 uur. (2) In de periode: - 30 juni t.e.m. 2 september 2007. (3) Bijkomende In de periode van: - 1 januari 2007 t.e.m. 29 juni 2007; - 3 september 2007 tot 31 december 2007.

- In de periode van 1 oktober tot 15 juni van maandag tot zaterdag van 8.00 uur tot 17.00 uur. In de regel worden de kunstwerken op zon- en wettelijke feestdagen niet bediend. Voor de pleziervaart wordt evenwel in de periode vanaf 1 april of vanaf Pasen, indien dit voor 1 april valt, tot het laatste weekend van oktober, de sluizen en bruggen op zon- en wettelijke feestdagen bediend van 10.00 uur tot 18.00 uur.

30. Kanaal van Veurne naar St. Winoxbergen (Belgisch gedeelte) NIHIL

31. Kanaal van Brussel naar Charleroi NIHIL

32. Kanaal van Leuven naar de Dijle

- Bericht nr. 19/8 d.d. 9 mei 2007 De werken op het Kanaal van LO tussen Fintele en Veurne zijn beëindigd. De vlotte en vrije doorvaart binnen het gehele IJzerbekken is terug gegarandeerd. De bediening op het Kanaal van Lo is nog steeds: - In de periode van 16 juni tot en met 30 september van maandag tot zaterdag van 9.00 uur tot 19.00 uur.

- Bericht nr. 49/2 d.d. 7 december 2005 Ingevolge het vergroten van de waterdiepte aan de Zennegatsluis wordt de scheepvaart hierbij in kennis gesteld dat de bedieningstijden vanaf 1 december 2005 zullen gewijzigd worden als volgt: Bediening Zennegatsluis: - Van maandag tot vrijdag van 6.00 uur tot 24.00 uur en op zaterdag van 6.00 uur tot 22.00 uur, doch enkel in de periode van vier uur voor tot vier uur na hoogwater. - Op zon- en wettelijke feestdagen, met uitzondering van Pasen, Pinksteren, 1 januari, 1 mei, 1 november en 25 december gebeurt de bediening rekening houdend met het tij van 7.00 uur tot 13.00 uur. Beperkingen: - Op 26 december begint de bediening op z’n vroegst om 9.00 uur. - Op de vooravond van Pasen, op 24 december en op 31 december eindigt de bediening uiterlijk om 18.00 uur. De bedieningstijden van de overige sluizen en bruggen van het kanaal Leuven-Dijle blijven ongewijzigd, namelijk: Bediening sluizen en bruggen kanaal Leuven-Dijle, uitgezonderd Zennegatsluis - in de periode van 16 maart tot en met 30 september Van maandag tot vrijdag van 7.00 uur tot 19.00 uur. Op zaterdag van 7.00 uur tot 17.00 uur. - in de periode van 1 oktober tot en met 15 maart Van maandag tot vrijdag van 8.00 uur tot 18.00 uur. Op zaterdag van 8.00 uur tot 17.00 uur.

V V W-Toervaren

V V W-Toervaren

29. Kanaal van Lo

141

140


Beperkingen: - Op 26 december begint de bediening op zijn vroegst om 9.00 uur. - Op 30 april eindigt de bediening uiterlijk om 18.00 uur. - In de regel worden de kunstwerken op zon- en wettelijke feestdagen niet bediend. Voor de pleziervaart worden evenwel in de periode van 1 mei tot en met einde september de sluizen en bruggen op zon- en wettelijke feestdagen bediend van 10.00 uur tot 18.00 uur. De juiste informatie hieromtrent wordt elk jaar via aparte berichten verspreid.

Voor Zeesluis Wintam:  Kallebeek veer en Temse Brug;  Nijverheidsbrug. Voor sluis Zemst:  Vredesbrug Willebroek;  Verbrande Brug Grimbergen. (Bron: Waterwegen en Zeekanaal NV: bericht aan de scheepvaart: 2007.064 d.d. 10.10.2007)

- Bericht nr. 42/8 d.d. 17 oktober 2007 De schippers worden er aan herinnerd dat zij zich tijdig dienen aan te melden aan de eerstvolgende sluis op het Zeekanaal van Brussel naar de Schelde via VHF kanaal 68 en dit om een efficiënte sluisplanning te realiseren. Volgende meldpunten zijn van toepassing.

Bericht nr. 34/18 – Centrale Willebroek Dit bericht annuleert en vervangt het bericht aan de schipperij 3/9 van 14 januari 2009. Op 19 januari 2009 werd op het Zeekanaal van Brussel naar de Schelde de centrale Willebroek in gebruik genomen. De centrale Willebroek is verantwoordelijk voor de verkeersafwikkeling en informatieverlening aan de scheepvaart op het Zeekanaal van Brussel naar de Schelde. Tevens staat de centrale Willebroek in voor de bediening van een aantal kunstwerken op afstand. De centrale Willebroek is gehuisvest in de centrale verkeerspost van de maatschappelijke zetel van Waterwegen en Zeekanaal NV, Oostdijk 110 te 2830 Willebroek, tel: 03 / 860 63 41 - fax: 03 / 860 63 98 – e-mail: centrale.willebroek@wenz.be. De centrale Willebroek dient opgeroepen op VHF kanaal 20, roepnaam “centrale Willebroek”. In een eerste fase worden volgende kunstwerken bediend van op afstand vanuit de centrale Willebroek: - Hefbrug Vilvoorde - Willemsbrug (Grimbergen) - Brielenbrug (Willebroek – Tisselt) - Ringbrug (Willebroek – Tisselt) - Boulevardbrug (Willebroek) - Victor Dumonbrug (Willebroek) Van maandag tot en met zaterdag vanaf 22.00 uur tot 6.00 uur en op zon- en feestdagen wordt tevens de Vredesbrug (Willebroek) mobiel bediend door personeel van de centrale Willebroek Het aanvragen van een opening van bovenstaande bruggen dient te gebeuren via oproep van de NAAM VAN DE BETREFFENDE BRUG op VHF kanaal 20. Alle vaartuigen dienen zich in opvaart bij het verlaten van de zeesluis Wintam, in afvaart bij onderdoorvaart van het viaduct Vilvoorde en vóór afvaart van eender welke kade op het zeekanaal aan te melden aan de centrale Willebroek. Onmiddellijk na beëindiging van het aanmeermanoeuvre aan eender welke kade op het Zeekanaal van Brussel naar de Schelde en voor opvarende vaartuigen na onderdoorvaart van het viaduct Vilvoorde dient het vaartuig zich tevens aan de centrale Willebroek af te melden. (Bron: Afdeling Zeekanaal: Bericht aan de Schipperij nr 2009.052 dd. 17-08-2009)

V V W-Toervaren

V V W-Toervaren

- Bericht nr. 37/4 d.d. 13 september 2006 De scheepvaart wordt er van in kennis gesteld dat vanaf heden de waterkrachtcentrales op het kanaal Leuven–Dijle in werking treden. Hierdoor zal in het benedenpand een lichte zijdelingse stroming ontstaan ( ter hoogte van de metalen cabines) die mogelijk voelbaar is tijdens het in– en uitvaren van de sluizen.

33. Zeekanaal van Brussel naar de Schelde

- Bericht nr. 24/16 d.d. 13 juni 2007 De schipperij wordt herinnerd dat er in de nieuwe kanaalarm van het zeekanaal Brussel – Schelde, gaande van de zeesluis Wintam tot aan de splitsing met de oude kanaalarm die leidt naar de buiten dienst gestelde zeesluis, de maximum snelheid voor vaartuigen met een diepgang van minder dan 1,50 m is beperkt tot 18 km/h. Snelvaart in deze zone is verboden. De snelvaart zone wordt vanaf heden beperkt tot het vak gaande van 500 m afwaarts de spoorbrug Ruisbroek (Nijverheidsbrug) tot aan de splitsing oude en nieuwe kanaalarm (Hellegat). Snelvaart en waterski zijn in deze zone toegelaten. Het voorttrekken van banden, bananen en andere attributen die vastgehecht zijn aan het trekkende vaartuig en waarover de getrokkene(n) geen controle heeft (hebben) is algemeen op het zeekanaal Brussel - Schelde verboden. Jetski blijft verboden op het zeekanaal Brussel – Schelde behoudens 900 m afwaarts de brug van Vilvoorde langs de kade ex-Meysmans. (Bron: Waterwegen en Zeekanaal NV: bericht aan de scheepvaart: 2007.022 d.d. 22.05.2007)

143

142


Hoofdstuk III: Pleziervaart

- Bericht nr. 28/2 d.d. 12 juli 1995 De passagiers- en pleziervaart wordt ervan in kennis gesteld dat vanaf 8 juli 1995 bij wijze van proef het afmeren aan de vlotsteiger Palingplaat (rechtover Royerssluis), op Antwerpen linkeroever, wordt toegelaten. Deze steiger is volledig voorbehouden voor passagiers- en pleziervaart. Voor de overige scheepvaart is het verboden aan te leggen aan deze steiger. De afwaartse helft van de rivierzijde van de steiger wordt voorbehouden voor in- en ontschepen van lijnschepen die volgens een vast uurrooster varen. De opwaartse helft van de rivierzijde van de steiger wordt voorbehouden voor in- en ontschepen van passagiersvaart met een maximum meertijd van 2 uur, met voorrang voor in- en ontschepen. Het overnachten op de steiger is toegelaten na het aanvragen en bekomen van een toelating, en mits in acht name van de voorrang van in- en ontschepen, en van de lijnschepen. Het achterste gedeelte van de steiger wordt voorbehouden voor de pleziervaart waarbij de maximale duurtijd van het afmeren is bepaald op 18 uur. De maximum toegelaten afmeting der schepen: Langs de rivierzijde: 15 meter. Langs de achterzijde: Mag niet breder gemeerd worden dan aangegeven op de loopbrug. Indien het bord “Aanleggen verboden” wordt getoond, mag de steiger niet gebruikt worden.

- Bericht nr. 2/1 d.d. 11 januari 2006 De waterweggebruikers worden ervan in kennis gesteld dat vanaf heden de sluizen 9-10-11 op het Kanaal van Bossuit naar Kortrijk in Kortrijk van maandag tot en met zaterdag bediend worden tussen 8.00 uur en 16.00 uur. Evenwel in het pleziervaartseizoen, vanaf 1 mei t.e.m. 30 sept, zullen deze sluizen bediend worden tussen 8 uur en 18 uur. De bediening van de 3 sluizen zal plaatsvinden door een mobiele ploeg die te bereiken is op het nummer: 0478-96.26.03. Wachttijden tot 30 min zijn mogelijk. - Bericht nr. 13/8 d.d. 29 maart 2006 Op 21 maart 2006 is verschenen in het Belgisch Staatsblad:  Het besluit van de Vlaamse Regering tot vaststelling van het scheepvaartreglement voor het kanaal Brussel – Schelde, 18 november 2005;  Het besluit van de Vlaamse Regering tot bekrachtiging van het tarief reglement voor het kanaal Brussel – Schelde, 18 november 2005. Beide besluiten bevatten wijzigingen en aanvullingen op het ‘Reglement betreffende het zeekanaal van Brussel naar de Rupel en de haveninrichtingen van Brussel, KB van 18 augustus 1975 voor wat het gedeelte behorend tot het Vlaamse Gewest betreft. Tevens vervangen beide besluiten het bijzonder reglement ‘Dok van Vilvoorde’ en houden ze wijzigingen in aan de regelgeving op het tot het Vlaamse Gewest behorende gedeelte van het Kanaal naar Charleroi. Beide besluiten zijn van toepassing vanaf 21 maart 2006.

- Bericht nr. 33/4 d.d. 13 augustus 2003 Vanaf dinsdag 12 augustus 2003 is het voor de pleziervaart verboden aan te meren tussen de Kruispoortbrug en de Dammepoortsluis in de doortocht van Brugge. De betreffende zone wordt aangegeven door middel van de borden A5. Uitzonderingen worden plaatselijk aangeduid met onderborden met aanvullende aanduidingen.

- Bericht nr. 13/9 d.d. 29 maart 2006 De sluis in Klein-Willebroek is vanaf heden opnieuw geopend. Ze verbindt het Zeekanaal met de Rupel. Deze sluis wordt bediend voor jachten, pleziervaart en passagiersvaart tussen zonsopgang en zonsondergang (officiële tijden Ukkel) en dit van drie uren voor tot drie uren na hoog water op de Rupel. Schutperiodes van minder dan 30 minuten na zonsopgang en voor zonsondergang komen om veiligheidsredenen te vervallen. Pleziervaart en passagiersvaart worden verzocht maximaal gebruik te maken van de sluis in Klein Willebroek.

- Bericht nr. 29/4 d.d. 20 juli 2004 De pleziervaarders worden ervan in kennis gesteld dat in afspraak met het stadsbestuur en teneinde de verkeershinder te beperken de bediening vanaf de brug van Steenbrugge en de Nieuwwegebrug (Kanaal van Gent naar Oostende) in konvooi zal gebeuren met dien verstande dat de bediening van die bruggen zal gebeuren een uur na de aanmelding van een eerste pleziervaartuig of een uur na de passage van een vrachtschip. De pleziervaarders mogen immers steeds in konvooi meevaren met een vrachtschip.

- Bericht nr. 14/3 d.d. 5 april 2006 De waterweggebruikers worden ervan in kennis gesteld dat vanaf heden de Brusselsepoortsluis op de Boven-Schelde en de Lousbergbrug op de Visserijvaart in Gent van maandag tot en met zaterdag bediend worden tussen 9.00 uur -18.00 uur. De bediening zal plaatsvinden door een mobiele ploeg die te bereiken is op het nummer: GSM 0477/58.18.04. Tijdens het pleziervaartseizoen worden deze evenwel ook bediend op zondag tussen 10.00 uur - 18.00 uur. Wachttijden tot 30 minuten zijn mogelijk.

V V W-Toervaren

V V W-Toervaren

145

144


- Bericht nr. 25/9 d.d. 20 juni 2006 Vanaf 1 juli 2007 is er op de IJzer doorvaart mogelijk tussen Fintele en Roesbrugge. Bij wijze van proef en onder voorwaarde dat deze maatregel geen aanleiding geeft tot een verhoging van het aantal averijgevallen op de IJzer, tussen Fintele en Roesbrugge, bedraagt de maximum toegelaten lengte van de vaartuigen 12 meter en de maximum toegelaten diepgang 1,50 meter. De waterweggebruikers worden verzocht hun vaarsnelheid aan te passen zodoende geen hinderlijke waterbewegingen te maken. - Bericht nr. 8/3 d.d. 20 februari 2008 Vanaf 1 mei 2008 tot en met einde september 2008 wordt alle dagen (7 dagen op 7) het blokvaren (het verplicht in groep varen van de pleziervaartuigen) ingevoerd op de Moervaart volgens het hierna weergegeven schema: - vertrekken aan de Overledebrug in Wachtebeke om 10.00 uur, 13.00 uur en 16.00 uur; - vertrekken aan de Durmebrug in Lokeren (centrum) om 9.30 uur, 12.30 uur en 15.30 uur.

DEEL 2: nv De Scheepvaart

Berichten geldig op de bevaarbare waterwegen beheerd door nv De Scheepvaart

Hoofdstuk I: Algemene berichten

- Bericht nr. 119/2000 d.d. 23 november 2000 Melding van schadegevallen 1. Procedure a. melding De schipperij is verplicht schadegevallen (ongevallen, averijen, kanaalverontreinigingen), waarbij de aansprakelijkheid van nv De Scheepvaart in vraag kan worden gesteld, onmiddellijk aan nv De Scheepvaart te melden. De betrokken schipper kan zijn reis evenwel verder zetten tot aan het eerstvolgend bediend kunstwerk op het kanalennet beheerd door nv De Scheepvaart, op voorwaarde dat het schadegeval niet onmiddellijk kan worden gemeld aan het bevoegde personeel van nv De Scheepvaart en de oorzaak van de schade nadien nog kan worden vastgesteld. Aan het personeel van dit kunstwerk zal de betrokken schipper het schadegeval melden. Indien het eerstvolgend bediend kunstwerk buiten het kanalennet beheerd door nv De Scheepvaart is gelegen dient het schadegeval alleszins te worden gemeld aan het kortst bijgelegen bediend kunstwerk gelegen op het kanalennet beheerd door nv De Scheepvaart. Na de melding van het schadegeval zal nv De Scheepvaart zo nodig een onderzoek instellen naar de aard en de oorzaak van het schadegeval en oordelen of het vaartuig al dan niet dient opgehouden. De schipper is gehouden daarbij alle gegevens waarover hij beschikt betreffende het schadegeval mee te delen. b. documenten Het bevoegde personeel van nv De Scheepvaart zal een verklaring afnemen van de betrokken schipper(s) en een inlichtingsblad invullen. Indien nodig zal het bevoegde personeel van nv De Scheepvaart de nodige vaststellingen doen om de oorzaak en de omvang van de schade te kunnen bepalen. De schipper dient alle nuttige inlichtingen te verstrekken in verband met het schadegeval opdat de verklaring correct kan worden opgesteld. De door nv De Scheepvaart opgestelde verklaring dient door de betrokken schipper(s) te worden ondertekend. nv De Scheepvaart maakt voorbehoud voor alle aanvragen voor schadeloosstelling die niet volgens voormelde procedure worden ingediend. 2. Bevoegde personen De voormeld beschreven schadegevallen dienen naargelang van de locatie gemeld aan de ambtenaar van nv De Scheepvaart vermeld op de bijlage aan dit bericht. Dit bericht vervangt het bericht nr. 8/1988. 147

146

V V W-Toervaren

V V W-Toervaren


- Bericht : - Bediening van de kunstwerken op zon- en feestdagen in 2010 t.b.v. de pleziervaart - Verplichting waterwegenvignet Nv De Scheepvaart zal in 2010 ten behoeve van de pleziervaart en de passagiersvaart de kunstwerken op het kanaal Bocholt-Herentals, de Zuid-Willemsvaart en het kanaal Briegden-Neerharen van 10.00 uur tot 18.00 uur bedienen op de volgende zon- en feestdagen : 1. op zondagen vanaf 2 mei tot en met 26 september; 2. zaterdag 1 mei (Feest van de Arbeid); 3. donderdag 13 mei (O.L.H.-Hemelvaart); 3. maandag 24 mei (Tweede Pinksterdag); 4. woensdag 21 juli (Nationale Feestdag); Alle pleziervaartuigen die gebruik maken van de kanalen beheerd door nv De Scheepvaart moeten overeenkomstig een Besluit van de Vlaamse Executieve voorzien zijn van een waterwegenvignet dat op de achtersteven aan de bakboordzijde moet worden gekleefd. Deze vignetten, die geldig zijn van vrijdag 1 januari 2010 tot 31 maart van het daaropvolgende jaar (voor de jaarlijkse vignetten) of respectievelijk van 1 januari tot 30 juni, van 16 juni tot 15 september, van 1 september tot 31 maart van het daaropvolgende jaar (voor de deeltijdse vignetten) worden verkocht op volgende plaatsen: inningskantoor te Genk en Wijnegem, sluis 10 Schoten, sluis 1 Rijkevorsel, sluis 10 Herentals, sluis Olen, sluis Kwaadmechelen, sluis 4 Dessel, sluis 1 Lommel, sluis 18 Bocholt, en de sluis te Lanaken en in de kantoren van de directie van nv De Scheepvaart. Bijkomende inlichtingen hierover kunnen in deze verkooppunten worden bekomen of in de kantoren van de directie van nv De Scheepvaart, Havenstraat 44, 3500 Hasselt (rechtstreeks telefoonnummer 011-29.84.31). (Bron: nv De Scheepvaart: Bericht aan de scheepvaart 102/2009 d.d. 30.11.2009)

Hoofdstuk II: Specifieke berichten NIHIL

DEEL 3: Overige scheepvaartwegen Afdeling Maritieme toegang: Kanaal van Gent naar Terneuzen.

Snelvaartzone Het varen met een grote snelheid op het Kanaal van Gent naar Terneuzen is verboden, uitgezonderd in de zone en onder de voorwaarden hieronder vermeld:

1. Het varen met een grote snelheid is op het Kanaal van Gent naar Terneuzen enkel toegelaten overdag en bij goede zichtbaarheid in volgend gebied: Tussen de monding van de arm van Langerbrugge en het groen bakenlicht op de zuidelijke hoek van de ingang van de Moervaart. Het begin wordt aangeduid door het verkeersteken E.21 en het einde door het verkeersteken A.18. 2. Het waterskiĂŤn en aanverwante activiteiten zijn verboden. 3. Het varen met jetboten is verboden. 4. Het overeenkomstig artikel 9.01, lid 5, aan te brengen nummer van de immatriculatieplaat (Algemeen Politiereglement voor de Scheepvaart op de Binnenwateren) moet een hoogte hebben van ten minste 0,20 m. Bij pleziervaartuigen waar tengevolge van de constructie niet kan worden voldaan aan deze afmetingen, mag de hoogte van de tekens worden beperkt tot ten minste 0,10 meter. 5. Snelheids- en behendigheidswedstrijden van pleziervaartuigen zijn verboden. 6. Het varen met grote snelheid is verboden wanneer het zicht minder dan 150 meter bedraagt. 7. Snelvarende pleziervaartuigen moeten hun snelheid zodanig regelen dat zij geen schadelijke golfslag veroorzaken. 8. Het varen met grote snelheid is verboden wanneer er varende zeeschepen in dit vak aanwezig zijn. Dit bericht vervangt alle voorgaande publicaties over dit onderwerp.

(Bron: Departement Mobiliteit en Openbare Werken, Maritieme Toegang - Bericht aan de scheepvaart mail d.d. 16.11.2009)

HAVEN VAN ANTWERPEN - Boudewijnsluis Uitvaartsignalisatie

In uitvoering van Art 3 1.2. van de Gemeentelijke havenpolitieverordening wordt de Boudewijnsluis, als eerste sluis in Antwerpen, voorzien van uitvaartseinen. Deze seinen die eerstdaags operationeel zullen worden, staan opgesteld op de vier hoeken van de sluis, in lijn met de meerpalen. Bij rood licht is er, behoudens uitdrukkelijke toelating van de sluisleiding, geen uitvaart toegelaten. Bij groen licht mag slechts worden uitgevaren na onderlinge afspraak. Er mag in de sluis niet voorbijgevaren worden zonder toestemming van het voorbij te varen vaartuig. De sluis- of verkeersleiding behoudt steeds het recht om bij een mogelijk veiligheidsprobleem tussen te komen en hiervan af te wijken. Het groen licht kan slechts bijgezet worden wanneer zowel de deur als de brug open staan en vergrendeld zijn. De Van Cauwelaertsluis zal, na de renovatie in 2011, eveneens met uitvaartseinen uitgerust zijn. (Bron: Haven van Antwerpen: Bericht aan de scheepvaart 09/115 d.d. 22.10.2009)

149

148

V V W-Toervaren

V V W-Toervaren


HAVEN VAN BRUSSEL Meldingen van averij o.a. schroef- en roerschade Elke schade die werd opgelopen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest dient bij de eerste vaststelling onmiddellijk te worden gemeld aan de sluismeesters of de brugwachters via VHF kanaal 20 of telefonisch op één van de kunstwerken. Het betrokken vaartuig wordt indien mogelijk in de onmiddellijke nabijheid van de plaats van het ongeval afgemeerd zodat door een agent van wacht een verklaring van de gezagvoerder kan worden afgenomen. Het staat de schipper vrij om zelf een duiker op te roepen om eventuele schade vast te stellen. Enkel als deze procedure gevolgd wordt zal de vraag tot schadevergoeding ontvankelijk verklaard worden. (Bron: Haven van Brussel – wijziging bericht aan de scheepvaart 08/009 d.d. 16/04/2008)

WAALS GEWEST – Alle waterwegen D.G.2 – Scheepvaartreglement – Aanmeren van schepen Er wordt aan herinnerd dat het artikel 6.28, §2, van het R.G.P.N.E.I. (K.B. 24 september 2006) voorziet dat: “Een schip mag niet aanmeren in een aanmeervak van een sluis, tenzij het moet wachten om versast te worden.” Bijgevolg kunnen de schepen die niet wensen versast te worden van zodra de sluis vrij is, zich niet op de beurtrol zetten en moeten dus aanmeren buiten de aanmeervakken van de sluis. In afwijking van deze beschikking echter, wordt het toegelaten dat schepen aanmeren, zonder zich op de beurtrol te zetten in de aanmeervakken van de sluizen in Marchienne-au-Pont, Gosselies en Viesville op het kanaal Brussel-Charleroi evenals in de sluizen op de Samber, op het kanaal Blathon-Ath en op de Dender, op voorwaarde: Dat er geen kaaien beschikbaar zijn in de nabijheid; dat het aanmeren niet langer dan 3 dagen duurt; dat de schepen aanmeren op meer dan 200 meter van de sluizen, in één enkele rij en dat de toegang tot de sluizen verzekerd blijft. Aan sommige sluizen kan een aanmeervak voorzien worden voor de schepen die opgeroepen worden voor de eerstvolgende sasbeurt. Deze vakken zijn afgebakend door een ter plaatse aangebrachte signalisatie. Alle andere beschikkingen van het R.G.P.N.E.I. i.v.m. het aanmeren blijven van toepassing. Er wordt bovendien ook aan herinnerd dat de schippers er toe gehouden zijn zich te schikken naar de instructies die door de bedienaars van het kunstwerk gegeven worden (art. 6.28, §11). Dit bericht schrapt en vervangt het bericht nr. 1999/26/163 van 6 oktober 1999 en nr. 2008/02/009 van 16 januari 2008.

WAALS GEWEST – Alle waterwegen D.G.2 – Scheepvaartreglement Ten gevolge van het in voege treden van het R.G.P.N.E.I. (K.B. 24 september 2006), worden de berichten aan de scheepvaart nr. 1996/34/240 van 13 augustus 1996 en 2006/05/019 van 23 februari 2006 betreffende de volgorde van het versassen afgeschaft. Krachtens het artikel 6.29 van het R.G.P.N.E.I. zijn de enige schepen die van een voorrangsrecht genieten bij de doortocht van sluizen, liften en hellende vlakken: de schepen die een rode wimpel voeren aan de boeg (art.3.17); de schepen die tot de openbare diensten of tot de hulpdiensten behoren en die uitgerust zijn met een blauw knipperlicht (art. 3.27). Om een rode wimpel te kunnen voeren, moet men beschikken over een toelating die door de beheerder van de waterweg afgeleverd wordt. Deze rode wimpel mag momenteel alleen gevoerd worden door de schepen die toegewezen zijn aan het regelmatige passagiersvervoer en die beschikken over een goedgekeurd uurrooster. Deze goedgekeurde uurroosters zijn aangeplakt aan de betrokken kunstwerken. (Bron: Waals Gewest – Bericht aan de scheepvaart 2008/18/118 d.d. 27/05/2008)

(Bron: Waals Gewest – Bericht aan de scheepvaart 2008/18/117 d.d. 27/05/2008)

151

150

V V W-Toervaren

V V W-Toervaren


Getijdentafels Antwerpen Omrekeningstabel na het tijdstip van HW te Antwerpen Zeesluis Wintam

0 h 39 min

Temse

0 h 50 min

Dendermonde

1 h 47 min

Schoonaarde

2 h 20 min

Wetteren

2 h 59 min

Melle

3 h 30 min

Boom

0 h 52 min

Lier

1 h 50 min

Mechelen

1 h 19 min

Hamme

1 h 04 min

Waasmunster

1 h 07 min

na het tijdstip van LW te Antwerpen Zeesluis Wintam

0 h 34 min

Temse

0 h 57 min

Dendermonde

2 h 21 min

Schoonaarde

3 h 07 min

Wetteren

4 h 02 min

Melle

4 h 38 min

Boom

0 h 58 min

Lier

3 h 25 min

Mechelen

2 h 11 min

Hamme

1 h 35 min

Waasmunster

1 h 32 min

152

V V W-Toervaren


155

154

V V W-Toervaren

V V W-Toervaren


157

156

V V W-Toervaren

V V W-Toervaren


159

158

V V W-Toervaren

V V W-Toervaren


161

160

V V W-Toervaren

V V W-Toervaren


163

162

V V W-Toervaren

V V W-Toervaren


164

V V W-Toervaren


Programma V V W-Toervaart Brugge Elk jaar probeert het VVW-Toervaartcomité om, voor de periode van Hemelvaart, een geschikte locatie te vinden voor de openingsbijeenkomst met toervaarders uit alle windstreken van Vlaanderen en over de grenzen heen. Met een jaarlijkse opkomst van minstens 150 jachten, is dit de grootste motorboottoervaart van België en dus geen sinecure om voldoende aanmeerplaats te bekomen. Als bestuur van VVW-Toervaren zijn we fier jullie in 2010 terug een weekvullend programma te kunnen aanbieden en dit, ten opzichte van vorig jaar in Hasselt, nu langs de andere kant van het land. West-Vlaanderen, met name de stad Brugge en in het bijzonder de Yachtingclub Flandria, nodigen ons uit de 30ste Toervaartreünie bij hen te vieren.

Vrijdag 14 mei  8u30: vlaggengroet door VVW-Westhoek  10u30: aperitiefconcert en brunch Met uitreiking der plaketten, bekers en wimpels Zaterdag 15 mei  8u30: vlaggengroet door Yachtingclub Flandria  12u: strijken van de vlaggen en sluiting van de 30ste Internationale Toervaartreünie 2010

Op naar Brugge, het Venetië van het Noorden Overzicht

Bij gezamenlijk vertrek, komen we samen aan de ingang van het clubhuis van Yachtingclub Flandria. Maandag 10 mei  14u: Bezoek aan brouwerij Halve Maan te Brugge Dinsdag 11 mei  8u: vergadering Tv-afgevaardigden in het clubhuis  9u: bezoek Marinebasis Zeebrugge Woensdag 12 mei  8u: vergadering Tv-afgevaardigden in het clubhuis  9u: sightseeing rondvaart op de Brugse reien  17u: officiële opening 30ste Internationale Toervaart aan de P902 Liberation Met luiden van de scheepsbel en blazen van de scheepshoorn ter inhuldiging Met vlaggengroet door VVW-Emblem en VVW-Geel  18-19u: openingsreceptie in de feesttent  19u: BBQ  21u: ambiancegroep Op’t Goevallend Oejt Donderdag 13 mei  8u: vergadering Tv-afgevaardigden in het clubhuis  8u30: vlaggengroet door VVW-HYAC  H. Bloedprocessie in Brugge  14-17u: openschip op de P902 Liberation  20u: broodjesfestijn in de feesttent  21u: covergroep Plugged 167

166

V V W-Toervaren

V V W-Toervaren


Agenda Algemeen

Brugge is een aangename winkel-, wandelstad met zeer vele toeristische troeven. Toch proberen wij de stad op een andere manier te benaderen. De Yachtingclub Flandria stelt zijn faciliteiten ten onzen dienste met gratis afmeermogelijkheid van vrijdag 7 mei tot en met zondag 16 mei. Wie buiten deze week Brugge wil aandoen, zal met de havenmeester Johan een afspraak dienen te maken en de rekening hiervoor betalen. Weet wel dat de kans bestaat dat je tijdens de toervaartweek dient te verkassen en op een andere plaats kan terechtkomen. De Brugse haven is een insteekhaven. Aanmeren zal dan ook van het FI-LO principe zijn. De eersten die toekomen zullen pas de laatste kunnen vertrekken, hou daar dus rekening mee. Dorine, de olijke, vrolijke en mooie dame van het clubhuis verwent niet alleen de dorstige mens maar zal ons tevens dagelijks een dagschotel serveren. Spreek gerust met haar af om je honger te stillen. Ook ben ik zeker dat de club niets aan het toeval overlaat en ons de eerste dagen zal trakteren op een feestje in hun clubhuis annex feesttent. Zie de flyers in jullie welkomstpakket. En dan de hoofdschotel met een waaier aan uitstappen en vermakelijkheden:

Maandag 10 mei

14-15u: Bezoek aan brouwerij Halve Maan in het stadscentrum van Brugge. We vertrekken in 2 groepen aan het clubhuis voor een kleine wandeling naar de brouwerij. Ter plaatse krijgen we een mooie en leerzame rondleiding en achteraf genieten we in één van de mooie zalen, of bij mooi weer op het aangename binnenterras van hun gratis aangeboden streekspecialiteit. De verdeling der groepen gebeurt ‘s morgens tijdens de vergadering van de toervaartafgevaardigden. OPGELET: slechts de eerste 100 ingeschreven personen kunnen deelnemen aan dit bezoek.

Info:

Huisbrouwerij De Halve Maan is de enige nog actieve familiebrouwerij in het Brugse stadscentrum. De Halve Maan is gelegen in het hart van de historische stad en biedt een gastvrij onderkomen. Met Xavier Vanneste, winnaar van de Award Den Brugschen Beer in 2008 en meermaals gekuurde ondernemer, waait in Huisbrouwerij De Halve Maan een jonge dynamische wind. 168

V V W-Toervaren


Onder zijn leiding werd in juli 2005 het echte Brugse stadsbier op de markt gebracht - De Brugse Zot. Het is een traditioneel goudblond of bruin bier van hoge gisting, met de beste ingrediënten -zoals Tsjechische hop- om het een uniek en rijk aroma te geven. De naam ‘Brugse Zot’ is de bijnaam die Maximiliaan van Oostenrijk ooit aan de Bruggelingen gaf, toen ze hem om een nieuw zothuis vroegen en hij beweerde dat hij in Brugge alleen maar zotten gezien had en dat het hier op zich al een zothuis was. Eind 2008 kocht de brouwerij de marktnaam Straffe Hendrik terug - een bier dat door de grootvader van Xavier, Henri Maes en zijn dochter Véronique werd bedacht. Het bier wordt nu weer volgens het oude recept van 20 jaar geleden gebrouwen en aangeboden. Brugse Zot is een goudblond bier met een rijke schuimkraag en een fruitig aroma. Het bier wordt gebrouwen met 4 verschillende moutsoorten en 2 aromatische hopvariëteiten die het bier een unieke smaak geven. Met het alcoholgehalte van 6 % Vol is het een evenwichtig doordrinkbier met karakter. Brugse Zot is een natuurlijk bier, dat ontstaat uit een selectie van alleen de beste ingrediënten. De hergisting op fles zorgt er bovendien voor dat het bier een langere natuurlijke houdbaarheid heeft. Brugse Zot is een levend bier met smaakevolutie.

Dinsdag 11 mei

9u: we verzamelen aan het clubhuis om gezamenlijk de bus te nemen richting Zeebrugge. We worden ontvangen op de Marinebasis van ons Belgisch leger. Een korte uiteenzetting geeft ons een woord uitleg over de inzet van de Marine over de Wereldzeeën en zoals bekend, recent de jacht op Somalische piraten. Indien een fregat in het dok ligt, kunnen we even langs gaan, zo niet zal een mijnenveger zijn geheimen prijsgeven. Na een middagmaal –wat de pot schaft- in de refter van de basis, waar we mee aanschuiven met de bemanningen en ander personeel, gaan we nog even langs de werkplaatsen van de duikers en ontmijners van de Marine, in gans de wereld geroemd om hun knowhow van dit gevaarlijk speelgoed. OPGELET: slechts de eerste 100 ingeschreven personen kunnen deelnemen aan deze leerrijke en unieke dag.

Belgische Marinecomponent Niets nieuws onder de zon, onze vertrouwde P902 ”Liberation” maakt terug zijn opwachting bij Yachtingclub Flandria waar hij niet zonder de nodige belangstelling zal ontvangen worden door de gastclub, de organisatie en de collega’s van de krijgsmacht.

Waarom een Marine in België? Straffe Hendrik is een tripel met een alcoholpercentage van 9%. Al van in de oorsprong werd het bier gebrouwen door de brouwerij De Halve Maan in Brugge. Op vraag van de toenmalige burgemeester brouwden Henri Maes en zijn dochter Véronique in 1981 eenmalig een iets sterker blond bier voor de inhuldiging van het beeld van Sint-Arnoldus, de patroonheilige van de brouwers. Het werd echter zo gewaardeerd dat er opnieuw naar gevraagd werd. Het kreeg de toepasselijke naam Straffe Hendrik, aangezien het bier sterker en goed gehopt was. Vandaag is Straffe Hendrik het laatste authentiek Brugs Tripel bier, gebrouwen in Brugge.

De Noordzee is ons venster op de wereld. Zonder deze opening zou de economie van ons land voor West-Europa maar ook voor een groot gedeelte van de wereld gesloten blijven. Het is dan ook voor deze reden dat de maritieme aanlooproutes naar onze havens beschermd dienen te blijven en de toegang tot deze havens in het bijzonder dienen te worden gegarandeerd met het oog op een eventuele terroristische dreiging. De economische bronnen en de zekerheid binnen onze territoriale wateren vereisen een bijzondere aandacht die de inzetbaarheid van de interventiemiddelen van de Marine, 24 uur op 24, 7 dagen op 7 noodzakelijk maakt. Deze middelen worden ingezet in het kader van de controle op de visserij, de bestrijding van pollutie en de preventie van rampen, de redding op zee en de samenwerking met politie en douane. 171

170

V V W-Toervaren

V V W-Toervaren


De Marine Component

De Marinecomponent is een van de operationele instrumenten van Defensie. Naast verschillende flexibele en modulaire eenheden om de opdrachten uit te voeren, beschikt de Marine eveneens over meerdere eenheden die de logistieke steun verzorgen en diverse gespecialiseerde scholen, sommige met een binationaal karakter. Maar de marine is ook meer dan 2000 mannen en vrouwen, competente en gemotiveerde militairen en burgers.

P902 LIBERATION

De P902 Liberation draagt het imago van de Marine uit in het binnenland. Dit Rijn-patrouillevaartuig doorkruist België het ganse jaar door over alle binnenwateren en combineert publieke relaties en promotie met exposities van de Marine in plaatsen waar de Marine soms minder bekend is.

Op ’t Goevallend Oeit, of zoals het uitkomt is de naam van een muziekgroep, die rijmt op ambiance, eerlijke, ongedwongen leut. Zes muzikanten die op muzikaal gebied een lange weg hebben afgelegd kwamen elkander tegen, voelden zich muzikaal aangestoken en beslisten samen het pad verder op te gaan van zingen en muziek. Het lijkt een bende ongeregeld, een zootje op het eerste zicht, maar met een mengelmoes van stijlen slagen zij erin ook het publiek aan te steken, te doen zingen te doen lachen. Freddy zingt zijn liekes van drank en vrouwen, maar weet ook te ontroeren met zijn eigen “Micheline”. Bij het jagen tussen de tafels wordt hij vergezeld door Willy, den accordeon van de groep, zeg echter nooit zomaar accordeon tegen zijne Roland, want die kan bekoren als een zoete klarinet. Geboren om te rammelen en op potten en pannen te slaan is Chris, de slagwerker van de groep die ook nummers schreef als “ons ma” (met haar Harley Davidson)… Bart, de smalste van de groep, staat achter het grootste instrument, de contrabas. Johan is de lierman van de groep. Sinds de Ceidei-veustelling versterkte ook Jo de groep. Als geen ander weet hij de snaren te beroeren en het publiek te ontroeren met zijn vedel. Samen slagen deze gasten erin om publiek van heel diverse pluimage op te vrolijken, fijne, ongedwongen momenten te bezorgen. Zij zijn moeilijk op een podium te houden. Op ’t Goevallend Oeit kiest voor een nauw contact met het publiek en past zich aan, zoekt elke keer opnieuw de weg naar welgemeend plezier. Een aanrader dus!

Donderdag 13 mei

Woensdag 12 mei

9u: Te voet maken we een wandeling langs het Minnewater om aan de Rozenhoedkaai aan boord te stappen. Ludo Coudenys, zelf een toervaarder, nodigt ons uit om via een rondvaart aan sightseeing te doen op de Brugse Reien. De benaming “Brugge, Venetië van het Noorden” zal zijn ware inhoud onthullen. OPGELET: slechts de eerste 100 ingeschreven personen kunnen deelnemen aan deze rondvaart. 17u: Officiële opening van de 30ste Internationale Toervaart aan boord van de P902 Liberation met het luiden van de scheepsbel en het blazen van de scheepshoorn ter inhuldiging. Na de officiële overhandiging van de Toervaartvlag worden de vlaggen onder hoorngeschal in top gehesen. Aansluitend wordt ons door de verzekeringsfirma Huysman een receptie aangeboden in de feesttent. 19u: BBQ met keuze uit 4 soorten vlees en groenteassortiment 21u: Optreden “Op ’t Goe Vallend Oijt”

Tijdens de dag kan je gerust in het clubhuis een dagschotel verorberen en wat verbroederen met de andere deelnemers. Tevens kan je in de namiddag een bezoek brengen aan de P902 Liberation, het PR-schip van de Marinecomponent van het Belgisch leger, verder echter richten wij geen uitstap in. Het is Hemelvaart en de wereldvermaarde Bloedprocessie gaat uit in Brugge. De Brugse Heilig-Bloedprocessie, die reeds in 1291 in een keure vermeld wordt, gaat elk jaar op O.-L.-H.-Hemelvaartdag uit. Ondanks de veranderingen die de optocht in de loop der eeuwen heeft ondergaan, blijft de diepste spiritualiteit ervan beheerst door de herinnering aan het lijden van Jezus Christus. Naar aanleiding van het Heilig Jaar (2000) werd de processie vernieuwd en geactualiseerd. Sinds jaar en dag wordt de Processie thematisch in vier delen opgesplitst. 173

172

V V W-Toervaren

V V W-Toervaren


In de eerste twee delen passeren taferelen uit zowel het Oude als het Nieuwe Testament de revue. Bedoelde taferelen zijn opgevat in een stijl die herinnert aan de Bourgondische periode, toen gilden, ambachten, vertegenwoordigers van vreemde naties, broederschappen en rederijkerskamers instonden voor de vertolking ervan. Zoals het past in een evocatie die het lijden van Jezus centraal stelt, wordt bijzondere aandacht besteed aan het bijbelse passieverhaal. Volgens een oude overlevering bracht Diederik van den Elzas, graaf van Vlaanderen in 1150, na de tweede kruistocht, de Relikwie van het Heilig Bloed uit het Heilig Land mee naar Brugge. Sindsdien wordt het kostbare kleinood bewaard en vereerd in de Basiliek van het Heilig Bloed op de Burg. Over de juiste historische toedracht zal men het wel nooit helemaal eens worden. Feit is dat de legende een schat aan authentiek volksgeloof en folkloristische charme in zich draagt. In het derde onderdeel van de processie wordt die legende ten tonele gevoerd. Deel vier, ten slotte, schetst de rijke traditie van de verering van de Relikwie. Voorafgegaan door de leden van de Edele Confrérie van het Heilig Bloed dragen twee prelaten het gouden schrijn met de relikwie: een ingetogen moment dat op de toeschouwers diepe indruk maakt. Sluitstuk van de Processie is de mobiele beiaard die feestelijke klanken over de menigte uitstrooit. Vele Bruggelingen hebben het sinds enige jaren niet langer over Hemelvaartdag maar over ‘Heilig-Bloeddag’. Een overduidelijke illustratie van het enthousiasme waar Brugge op zijn ‘schoonste dag’ vol van is!

Vrijdag 14 mei

Aangezien Brugge, met een toeloop van tienduizenden toeristen door het jaar, niet zit te wachten op 300 mensen die in optocht door de straten lopen, gaan we even een andere richting uit. Tevens willen we, naar aanleiding van de 30ste Toervaartreünie toch wat unieks bieden. 10u30: Aperitiefconcert met brunch We verwachten jullie in vol ornaat en vergasten jullie op een glaasje wijn met diverse koude en warme hapjes onder de tonen van aanlokkelijke dixieland- en jazzmuziek. Na het verorberen van een koud buffet met niet minder dan 5 soorten vis als voorgerecht en 2 soorten soep, speelt de band verrukkelijke croonermuziek, die jullie laat wegdromen. Is het eerste wat verteerd, wordt het warm buffet geserveerd met 5 soorten vlees als varkenshaasje met pepersaus, coq au vin, kalkoengebraad “fine champagne”, waterzooi van kip en gehaktballetjes in uiensaus, dit aangevuld met warme groentjes. Dan is het tijd om de sprekers aan het woord te laten. Plaketten, bekers en wimpels veranderen van hand en de muziekband geeft er de nodige schwung aan. Na het dessertbuffet met koffie kunnen op de tonen van diverse schlagers de beentjes nog wat uitgeslagen worden en daarna wegdromen naar de volgende toervaart in 2011 bij…

20u: Broodeting met optreden Om na een vermoeiende dag niet te zwaar op de maag te liggen, serveren wij diverse broodjes als Broodje met geroosterde breydelham Pittabroodje met verse groentjes en saus naar keuze Gevulde piccolo met gegrilde braadworst Kaizerbroodje met rundsburger en saus naar keuze En nadien kan er toch een digestief aan toegevoegd worden met de dansbare muziek van onze band. Coverband Plugged is een 4-koppige Belgische rock-covergroep die het Vlaamse land doorkruist met een handvol micro’s, 2 gitaren, een basgitaar, een drumstel en dosis muzikale ervaring om u tegen te zeggen (samen zo’n 100 jaar). In het heetst van de nacht speelt covergroep Plugged twee tot drie uur non-stop stomende rock, blues & rock’n’roll! Dit alles met slechts één doel voor ogen: het brengen van super-ambiance. Smijt de beentjes maar los! 175

174

V V W-Toervaren

V V W-Toervaren


Info Toervaart Gastclubs

Onderstaande clubs geven gastvrijheid aan de toervaarders van en naar Toervaart tijdens het aanvaren en de terugreis. Voor de havenmeesters: Afspraak is één gratis overnachting 10 dagen voor en één gratis overnachting 10 dagen na 13 mei of in afspraak met de respectievelijke havenmeester. VVW-Westhoek – VVW-Nete –VVW-Emblem – VVW Den Bleek Geraardsbergen – VVW-Gent-Leie – Blauwe Kei – VVW-Taxandria - JachtKlub Leopoldsburg – VVW-Leuven – VVW-Mendonk – VVW-Dendermonde – De Blauwe Reiger – VVW-Yakan – VVW Geel. Op vraag van verschillende deelnemers om na de toervaart te kunnen afmeren in Westhoek tot het begin van de vakantie periode, stelt Westhoek een gunsttarief voor aan de deelnemers van de toervaart. Na Brugge kan men in Westhoek blijven liggen aan de prijs van 20€ per week tot eind juni. Men dient op voorhand wel een ligplaats te reserveren bij VVW-Westhoek.

Open schip

Enige jaren terug hebben we getracht om enkele schippers te overtuigen hun schip open te stellen voor het grote publiek. Weinigen voelen zich echter nog geroepen om dit te doen. Toch slagen we er in het publiek een rondgang te laten maken aan boord. De P902 ”Liberation”, ons marine PR schip, kan bezocht worden in de haven en dit op donderdag en vrijdag van 14 tot 17 uur.

Marifonie VAREND Voor navigatiegegevens: VHF 10 BABBELS Motortoerentallen, inhoud van de frigo, enz... kortom alle babbels METEEN naar VHF 77 DE TOERVAARTHAVENMEESTER De vlootverantwoordelijke kan de havenmeester oproepen bij het binnenvaren van Brugge na de Katelijnebrug of de Moerbruggebrug en dit enkel en alleen op VHF kanaal 77 STEEDS OP LAAG VERMOGEN = 1 watt Wij hebben strikte orders van de Radiomaritieme Diensten hier omtrent. Gelieve dit te respecteren aub.

Vlagetiquette

Vlagvoering is een oud zeer en een complex gedoe. Als toervaarder trachten we de regels zo goed mogelijk na te leven. Alle VVW-clubs varen hun VVW-wimpel in top met hieronder of aan bakboordzaling de clubvlag. Dit is niet om de clubs tekort te doen maar het gaat hier om een VVWevenement, dus VVW-wimpel boven in top. Voorzitters van clubs voeren de vierkante vlag met zwaluwstaart. Bestuursleden voeren onderaan in de wimpel een zwarte bol. De verbondsvoorzitter voert een vierkante vlag. Achteraan voert men de Belgische driekleur.

177

176

V V W-Toervaren

V V W-Toervaren


Vaarroutes en afmeren

Bij het bepalen van het aan en terugvaren komen altijd dezelfde problemen naar voor. Spreek onderling in jullie club goed af. Volg de aanwijzingen van jullie konvooileider en de scheepvaartbegeleiders stipt op. Dring niet aan, ieder krijgt zijn plaats in de haven. Weet ook en hou hier rekening mee voor het bepalen van jullie vaarroute, de zondagbediening gaat in vanaf 1 mei. Maar, op het Albertkanaal wordt op zondag niet geschut. Volg stipt de aanwijzingen van de toervaarthavenmeester bij aankomst. Hij zal alle boten zo goed mogelijk afmeren. Wie het op eigen houtje wenst te doen, riskeert alles grondig in de war te sturen. Maak je niet zenuwachtig. Je wordt zeker geholpen door andere vrienden-toervaarders. Mogelijk zal je naast een ander schip moeten afmeren. Denk ook hier aan etiquette (voeten vegen, aangepast schoeisel, omlopen langs de voorkant, stil en rustig). En denk er aan, we liggen in een kom die we goed moeten opvullen, dus wie eerst aankomt zal pas laatst terug kunnen vertrekken.

Secretariaat

Het secretariaat zal zich bevinden in het havenkantoor van Yachtingclub Flandria. U kan er op maandag- en woensdagvoormiddag terecht van 10.00 u tot 12.00 u. RESPECTEER ieder zijn vakantie en kom enkel tijdens de openingsuren naar het secretariaat. Maak het jezelf en ons gemakkelijk. Zend of fax uw inschrijvingsformulier ten laatste op 4 mei 2010 naar VVW, Beatrijslaan 25 te 2050 Antwerpen – fax 03 219 77 00. Heb je geen inschrijvingsformulier of je wenst meerdere exemplaren, dan kan je een kopie nemen of via een telefoontje op het nummer 03 219 69 67 of fax 03 219 77 00 of e-mail info@vvw.be een formulier laten toezenden. Er zal voorrang gegeven worden aan de eerste inschrijvers als er een beperking is op het aantal participanten. Wij durven rekenen op ieders medewerking voor een vlot verloop.

Vergaderingen TV-afgevaardigden

Op maandag, woensdag en donderdag vergaderen de afgevaardigden om 08u in het havenkantoor van Yachtingclub Flandria.

Vuilcontainers

Voor het huisvuil staat er een grote vuilcontainer. Het is verplicht om alle huisvuil daarin te deponeren.

De geel-groene wimpel

Deze wimpel wordt uitgereikt door de discipline Toervaren tijdens de jaarlijkse reünie aan verdienstelijke toervaarders. Van deze ”keur-toervaarders” mag men onder meer belangloze solidariteit verwachten. In de regel zijn het ervaren schippers en op hun hulp en medewerking doet men nooit tevergeefs beroep. Kandidaten worden voorgedragen door hun clubbestuur bij het toervaartbestuur. De geelgroene wimpel wordt zowel varend als stilliggend gevoerd. 179

178

V V W-Toervaren

V V W-Toervaren


Bedankt

De organisatie van onze toervaartreünie was niet mogelijk zonder een schare medewerkers. In de hoop niemand te vergeten danken we hieronder allen die het mogelijk maken dat “TOERVAART 2010” een succes wordt.         

Bunkeren en voorzieningen

Bunkeren is vanwege het oog op de veiligheid formeel niet toegelaten op de locatie zelf. Water tanken op de plaats zelf is niet evident. Hou er dus rekening mee dat jullie tanks gevuld zijn bij aankomst. Elektriciteitsaansluitingen worden voorzien langs de kades. Toch ook een opmerking hieromtrent. Wij zijn beperkt in vermogen. Vul dus enkel je batterijen op zodat iedereen nog over voldoende spanning beschikt.

Inkomkaarten

Daar elk jaar problemen rijzen met onze inkomkaarten, stappen wij reeds een tweetal jaar af van het gebruik ervan. Steeds weer zijn er mensen die hun kaarten vergaten, ze niet meer terugvinden en dergelijke meer. Om dit te voorkomen, krijg je bij het inschrijvingspakket een aantal armbandjes met het VVW-logo. Dit geeft een fleurig aspect. Doe ze dus om en voor de ganse week ben je gekend voor elke activiteit waarvoor je ingeschreven bent. De kleurcode zal erbij vermeld staan. Tevens melden we dat een feesttent geplaatst wordt aan het clubhuis. Alle festiviteiten hebben hier plaats. Elk diner dat hier aangeboden wordt, wordt tevens in de tent verorberd. Hou er rekening mee dat wij de nodige waakzaamheid aan de dag zullen leggen dat geen maaltijden tijdens onze feestdagen meegenomen worden aan boord.

Stad Brugge Dienst Toerisme De stedelijke diensten en personeel Politie en brandweer Administratie Waterwegen en Zeekanaal Promotie Binnenvaart Vlaanderen Staf van de Marine Diensthoofd PR Schipper en bemanning van de P902 ”Liberation”

Speciale dank aan: Protocolclubs van dienst Bestuur en leden Yachtingclub Flandria  Henri Laplasse, voorzitter  Eric De Buysere, ondervoorzitter  Jean-Pierre Van Keer, secretaris en toervaartafgevaardigde  Jef Verwaetermeulen, penningmeester  Johan Annys, havenmeester Wens je deel te nemen aan deze toervaart of heb je bijkomende vragen zowel over deze organisatie als over algemene zaken omtrent toervaren, aarzel dan niet om contact op te nemen met de afgevaardigde van jouw club.

181

180

V V W-Toervaren

V V W-Toervaren


182

V V W-Toervaren V V W-Toervaren 183

0479/716493 0475/454343 0475/470409 0475/641251

Herman Heens Eddy Deroo Alfons Aerts

JACHTCLUB HERENTALS VVW VYCA VVW-TAXANDRIA

vanuytsel_seyen@hotmail.com

0495/804880 0477/327969

Hugo Geudens

VVW-NETE

Robert Burgos Etienne Verlee Willy Baekeland Franky Verlyen René Cornelis Willy Vansteenkiste Jean-Pierre Van Keer Henk Audoor Paul Denayer

VVW DEN BLEEK VVW-AALST VVW-GENT LEIE VVW-KRUIBEKE VVW-MENDONK VVW-DENDERMONDE BEERNEMSE WSV FLANDRIA YACHTCLUB KUURNSE WSV VVW WESTHOEK

jokevds@skynet.be

0478/918226 0475/242290

0473/865529

0475/266455

paul.denayer@telenet.be

henk@audoor.be

jpvankeer@yachtclubflandria.be

fverlyen@skynet.be

0486/420213

bestuur@bwsv.be

willy.baekeland@telenet.be

0496/048524

0486/770101

etienne.verlee@telenet.be

0475/664982

0479/459526

rene.demil@telenet.be robyburgos@hotmail.com

0476/721586

dierick.gaston@skynet.be

rveenaem@mail.mobistar.be

0498/148994

Gaston Dierick Rene Demil

KON. TEMSE WSV

jozefvandeurzen@telenet.be

0479/483566

Yves Vercruysse

EEKLOSE WSV

raymond.cuykx@vdab.be

0477/775201

Jos Vandeurzen

VVW-YAKAN

0498/392121

Raymond Cuyckx

VVW-HYAC

lisette-peeters@hotmail.com gilbert.van.dyck@telenet.be

0476/251079

Gilbert Van Dyck

JKL

hugo.vc@scarlet.be

Lisette Peeters

BLAUWE REIGER

0485/855771

Hugo Van Criekinge

VVW-LEUVEN

0479/249370

hugo.geudens@stad.antwerpen.be

herman.van.els@telenet.be

0473/651979

Herman Van Els Willy Van Uytsel

VVW-EMBLEM VVW-GEEL

lydie@telenet.be

herman.heens@skynet.be

josephichau@skynet.be davidenriet@skynet.be

0488/226595

Jos Ichau David Van Looy

sherpa@ceulemans.org

EMAIL afgevaardigde

DE VAART VZW

0475/607533

Luc Ceulemans

AYC BRECHTSE YACHT CLUB

GSM

naam

clubnaam


Sponsoring

Bemerkingen

Deze 30e Internationale Toervaart bij VVW-Yachtingclub Flandria Brugge en de uitgave van de VVW-Toervaartgids 2010 kon onmogelijk plaatsvinden zonder de daadwerkelijke steun van: Antwerpse Yacht Club

Tuinzorg Marc Boel

Eeklose Watersport Vereniging

VVW-Taxandria

Flandria Yachting Club

VVW-Westhoek

Jachtklub Leopoldsburg

VVW-Aalst

Kempische Marine Jeugd

VVW-Blankenberge

Vrije Yachtclub Antwerpen

VVW-Gent-Leie

VVW-Den Bleek

VVW-Emblem

Periskal

VVW-Dendermonde

VVW-Geel

Elektro Zeeland

VVW-Recrea

Huysman verzekeringen

VVW-Leuven

Gentse Boot Service

VVW-HYAC

Promotie Binnenvaart

VVW-YAKAN

Seijsener

Blackton

brouwerij van Duvel

Hitachi

Taverne Boothuis

VVW-Mendonk

Varen

Navalia

Winning Sails

VVW-Nieuwpoort

De Rouck Geocart

Mercedes

Vlaamse Motorvaart School

Verantwoordelijke uitgever: VVW Toervaren Beatrijslaan, 25 2050 Antwerpen e-mail: vvw@vvw.be

Wens je de allerlaatste nieuwtjes, surf even naar WWW.VVW.BE en navigeer naar TOERVAART2010 waar eventuele wijzigingen zullen meegedeeld worden. Tevens kan je er het inschrijvingsformulier downloaden of uitprinten.

185

184

V V W-Toervaren

V V W-Toervaren


Bronvermelding Wij danken de belangeloze inzet van onze clubbesturen en leden voor de hulp bij het tot stand komen van deze infogids, wat betreft aanleveren van teksten, het verbeteren ervan door het VVW-secretariaat en het laten publiceren van hun foto’s. Tevens wensen wij te vermelden waar de nodige informatie gehaald werd. • • • • • • • • • • •

www.binnenvaart.be www.vlaamsehydrografie.be www.waterrecreatie.be www.wenz.be www.descheepvaart.be www.opvn.be www.bipt.be www.ngi.be www.mobilit.fgov.be www.brugge.be www.supermus.be

Een toervaartgids samenstellen is één; het up-to-date houden is een ander paar mouwen. Heeft iemand fouten opgemerkt of vind je dat bepaalde items aan bod moeten komen, laat het ons dan weten. Wij zorgen ervoor dat het jaar nadien een actuele versie wordt aangeboden. Help ons mee jullie gids op onze Belgische waterwegen actueel te houden. Stuur jullie op- en bemerkingen naar het VVW-secretariaat.

186

V V W-Toervaren


toervaartgids 2010  

VVW Toervaren - toervaartgids 2010

toervaartgids 2010  

VVW Toervaren - toervaartgids 2010

Advertisement