Page 1

Jaarprogramma 2015 Driekoningenfeest : Nieuwjaarsreceptie : Ledenvergadering : Lenteschoonmaak : Opening vaarseizoen : Hemelvaarttocht : SloepenreĂźnie : Leie & maatjes festival: Kiwanis : Slag om Gent : Sluiten vaarseizoen : Herfstopruiming : Mosselsouper : Sinterklaas :

vrijdag 09 jan.(18-20u) zaterdag 24 jan. (17-19u) zaterdag 07 mrt.(19u30) zaterdag 28 mrt.(09 u) zaterdag 25 april don‌zon 14 t/m 17 mei zondag 07 juni zondag 27 juni zondag 23 aug. zaterdag 29 aug. zaterdag 17 okt. zaterdag 24 okt. (09u) zaterdag 14 nov. (19 u) zondag 29 nov. (15 u)


Je moet het toegeven…Van recepties, daar kennen ze hier aan de Gentse Leie-boorden wat van. Dat doen ze als de beste. Ze hebben er trouwens veel ervaring mee. Want op elke steiger of aanlegplaats die ze aandoen tijdens hun clubuitstappen, zelfs tot in het verre buitenland, wordt er geklonken. Dus zeker vandaag op deze 25 ste dag van nieuwe jaar. De vele aanwezigen konden na de nieuwjaarswens van Jos, genieten van een jaarlijks weerkerende “snoeptafel” ,mede dank zij ons B.L.F.-trio ; Bart, Lucien en Francine en hun medewerkers. Ook dit jaar kregen al de leden een mooi ingebonden fotoboek van het voorbije jaar. Bedankt Gent - Leie!


Naar jaarlijkse gewoonte, kwam er op zaterdag 1 maart heel wat volk opdagen. Misschien wat minder dan vorig jaar ,maar aan sfeer en gezelligheid geen gebrek. Traditiegetrouw werd er even teruggeblikt naar wat het voorbije jaar het clubgebeuren heeft beroerd. De klassieke boekhoudkundige cijfertjes werden ons niet onthouden. Tal van realisaties werden nog eens belicht. Zoals de aanpassingen in onze haven, onderhoudswerken aan het clubgebouw. Mooie herinneringen van een goed gevuld en geslaagd 2013,kwamen door woord en beeld uitgebreid aan bod. ….. Er werd ook even naar de toekomst gekeken…Het jaarprogramma, nieuw geplande investeringen enz… Ruime aandacht ging onder meer naar ‘nieuwe plannen’, die ons zowat worden opgedrongen in een verre of nabije toekomst … ….. Met een stevige pint en een dik belegde boterham konden we deze bijeenkomst afsluiten.


Het is als wakker worden in een nieuwe omgeving. Ondanks de vele, wilde en geldverslindende ideeën die er gesmeed worden, om ons stekje aan de waterkant te verbouwen tot een megalomaan groen en recreatief gebied, het zogenaamde “Masterplan Yacht Valley” tracht onze club de ons toevertrouwde site te onderhouden als een goede huisvader. Er zijn immers geen ‘kapitale’ ingrepen, nodig om natuur en gezelligheid dichter bij de mensen te brengen, zoals sommige slimme mensen beweren. Je krijgt soms de indruk dat er andere belangen meespelen dan “wat groen en wat gras”, zoals Louis Neefs destijds bezong! Grondig trim- en snoeiwerk volstaan ,en als er nood is aan bomen en struiken, dan is er toch plaats in overvloed ! Op 3 en 4 februari werd er ,zoals je kunt zien, op de terreinen van het VVW, flink gezaagd en gehakseld…om plaats te maken voor nieuw en fris lentegroen.


Net als vorig jaar hadden wij last van indringers… Doch ditmaal van een heel andere orde. Ze ondergraven ons terrein, en als er iets is , waar Jos absoluut niet tegen kan, is het wel , dat ze aan “zijne gazon” komen. Dus greep hij in! Gewapend met spade en een hele ijzerwinkel schietgeweren en klemmen, plus een uitgekiende strategie trok hij ten strijde. Wat het resultaat was, moet je hem zelf vragen…Maar let op ! Je kent die vissers-en schippersverhalen!! Zoveeeel …en zo groooot.

Ja dit is ‘m dan ,de boosdoener , De TALPA EUROPAEA, een onder de grond levend bijna blind zoogdier, met een zachte zwart fluwelen vacht, graafpoten en een spitse roze snuit… Zo mooi en lief….


kan je nu een bezoekje brengen aan onze club ! Want vanaf heden mogen wij het logo van een “Hartveilige Club” voeren. Er werd op die vrijdagavond 7 maart nogal wat ‘gekust en gemasseerd ‘ in ons clublokaal ! Om ons een slecht imago te besparen, toch enige duiding… Het gaat hier wel om die zo geprezen - reddende mond kus- en de bijbehorende hartmassage. Waarom dit initiatief ? Stel dat er plots iets misloopt…Een clublid of een toevallige bezoeker doet een hartstilstand! We alarmeren natuurlijk meteen de hulpdiensten. Maar in de tussentijd van bellen en arriveren, liggen er levensbelangrijke minuten, die wij kunnen en moeten overbruggen. Het clubbestuur is dan ook bijzonder blij, dat er zoveel volk is komen opdagen, op deze opleidings- en demonstratieavond van het Rode kruis. Apneu, asystolie en defibrilleren zijn nu geen loze begrippen meer voor ons, maar we hopen toch stilletjes, dat we deze opgedane kennis nooit in de praktijk behoeven om te zetten.


Lenteschoonmaak. Normaliter zou zo’n opkuis handenvol dienstenchecks vergen. Maar steeds weer, worden de talrijke taken, hier door vele bereidwillige handen met plezier verricht. En dit voor een bord heerlijke soep, een stevige boterham, een lekkere pint ,en veel ambiance ! In tegenstelling tot vorig jaar, toen de lente opkuis gebeurde onder een bar koud en laat winteroffensief, mochten we dit jaar op deze 29° maart, genieten van een mooie en zonnige lentedag. Dit bied perspectieven voor het komende vaarseizoen !


Zoals je ziet zijn er steeds weer van die “uitslovers” die uitblinken in het spuiten…schuren…schilderen…zagen…installeren… bricoleren…fatsoeneren en purifiëren. Bedankt hiervoor !


Als we de kranten mogen geloven, dan beleven we de warmste en zonnigste lentedagen ooit ,zo vroeg in maart ! En wat blijkt! Als het zonnetje ook maar even uitzit, dan zijn de echte petanqers‌ k

en dat zijn wij dus , niet meer te houden‌


Je ziet, er wordt volop geïnvesteerd en vernieuwd aan de Gentse Leie-boorden. Zomaar eventjes negen verdeelkasten… Zes-en-veertig aansluitingen en evenveel tellers…, werden er in de maand maart geïnstalleerd. Onze technische ploeg (Er-Pa & co) stak het internationale en imposante gezelschap: Monsieur André Ampère (1775-1836) Herr Georg Ohm (1787-1854) En Signor Conte Alessandro Volta (1745-1827) weer voor vele jaren, in een nieuwe en veilige kast. Zo kan iedereen weer optimaal genieten van warmte, koeling, verlichting, en vele andere technische verworvenheden…


VVW Gent-Leie doet het zoals steeds, met stijl. We doen onze naam alle eer aan, met deze mooie tocht langs de vele meanderende en schilderachtige Leiebochten. We komen we met onze vloot van 15 eenheden, groot en klein, aan bij de collega’s van het MYCG. Nadat elkeen z’n plaatsje heeft gevonden aan de ‘Groene Brug’ in Bachte Maria Leerne, gaan we voor een paar uurtjes de benen strekken. Dit is wel nodig na een tocht van 90 minuten navigeren tegen stroom! Na een eerste opkikkertje met een overheerlijke Mattentaart, gaan we met 46 sportievelingen, onder een staalblauwe hemel ,en een heerlijk deugddoend zonnetje op weg naar een betoverend mooi bouwwerk in renaissancestijl uit de 16 ° eeuw. Onze groep duikt voor even terug in de tijd, wanneer we na een stevige “Filliers”, het

Kasteel van Ooidonk betreden.

Voor de leergierigen onder ons…hééél kort. Het kasteel vindt zijn oorsprong in de 12 °eeuw als versterkte boerderij. OOI-DONK komt van het Germaanse toponiem “Ho-donc”. Dit verwijst naar een hoge donk of zandige ophoging of verhevenheid in een moerassig gebied.

Onder deskundige leiding genieten we van de prachtige zalen ,decors, meubels, zilverwerk, tuinen enz.…. Bij onze terugkeer in de Motor Yacht Club Gent, is een tasje koffie met fruitig gebak een welgekomen versnapering. We zetten onze koers uit, richting thuishaven, waar we, hoe kan het ook anders, getrakteerd worden op een gezellig (doop)aperitief. ’s Avonds zorgen Valerie en Gloria ervoor, dat we kunnen aanschuiven aan een heerlijk maal. Ik zou zeggen:

‘t Was een mooie dag die 5° april, én een mooi begin.


We hadden al een tijdje af te rekenen met ondieptes in onze jachthaven. Vooral de ‘grotere jongens’, hadden er last van. Baggeren leek dan ook de meest voor de hand liggende oplossing. Op die erg zonnige 19°mei werden de talrijke terrasjesmensen getrakteerd op een bijkomende attractie. Een inktzwarte en een onwelriekende blubber. Ondanks het feit dat de vuile smurrie niet werd verwijderd maar slechts verplaatst, kunnen we toch, weer een tijdlang met meer water onder de kiel manoeuvreren in onze jachthaven.


o

p nummer 70 ligt ze dan ….

De enige echte sloep die onze club rijk is ! Een prachtig ding. Bij de aanschaf ervan, zag je een oude wat uitgeleefde sloep, getekend door de vele jaren. Diep gerimpelde groeven, met hier en daar wat vochtophoping en talrijke littekens van slecht uitgevoerde opknapbeurten. Na een grondige renovatie en vele maanden van intensief maar liefdevol strippen, schuren en plamuren, zorgde Carl ervoor dat die verdwenen schoonheid en elegantie na 37 jaar, terug naar boven kwam. De gelukkige eigenaar maakte er zelfs een ‘groene dame’ van . Aan het staartstuk van de zuinige viertakt, voorzag hij een bijkomende elektromotor. M.a.w. ‘ a real hybrid ‘. Je kan het je zo voorstellen … Zalig ,stil , glijdend wegdromen … genieten. Wij wensen Carl en Sabine & co, nog vele jaren rustig vaarplezier, in ‘t Stad en wijde omgeving.


Inderdaad ,op dit gedeelte van zeekaart 1803.1 was het dit jaar te doen. Hier dobberde het vijf dagen rond, tijdens haar traditionele

gedurende

Bij deze, een kort relaas van deze geslaagde tocht. Zierikzee

Vrijdag 30 mei. Nadat we de nodige proviand hadden ingeslagen, vertrekken we uit Zierikzee richting het Veerse Meer. Via sluis Kats meren we af op een van die gezellige eilandjes. Met een inleidend aperitief gaan we een toffe avond tegemoet, met een BBQ en veel gezelligheid.

Zaterdag 31 mei vVeerse Meer

Wemeldinge e

Donderdag 29 mei Na een fiks ontbijt, steken we in groep de Westerschelde over, richting Hansweert. Hier worden we geschut, en varen via het Kanaal van Zuid-Beveland de Oosterschelde op. We meren na een lange tocht af in Zierikzee. In de namiddag bezoeken we er het “Watersnoodmuseum” .s’ Avonds schuiven we aan voor een heerlijk maal in “De Proeverij”..

HHansweert

VHF 65 Zondag 1 juni Met de gevolgen van de vorige avond nog in hoofd en benen, vertrekken we in de loop van de voormiddag terug naar Oost-Vlaanderen. Bij aankomst in Gent-Leie klinken we nog eens op deze geslaagde uitstap. uni

Woensdag 28 mei ’s Avonds is het verzamelen geblazen in de oude veerhaven van Terneuzen.

VHF 68

Tegen de middag worden de motoren gestart, en verlaten we het Veerse Meer. Via Wemelding en Hansweert, leggen we in de vroege avond terug aan in onze vertrekhaven in Terneuzen. In “De Ark” steken we onze zeebenen onder tafel voor lekker soupeetje.

VHF 3

VHF18 Terneuzen


Dus vandaag op deze achtste juni 2014, was er dan die langverwachte

En ze waren met velen om een druk programma af te werken. Dertig sloepen, en een bemanning die ruim de honderd overschrijdt, hadden zich aangemeld. Na wat heen en weer gemanoeuvreer vonden ze net als vorig jaar een plaatsje aan een speciale aanlegsteiger. Het aanmelden en de briefing gebeurde in het clublokaal van het Gentse VVW. Na een kopje koffie, werden rond de klok van elven, al de aanwezige Pk’s opgestart, en trekt de sloepenkaravaan zich op gang. Via de Snep- en Gordunakaai, de Linden-en predikheren-, Gras en Korenlei, varen we aan de gerestaureerde vismijn (uit 1690) de Lieve op. Tussen ( )- jes , dit water is geen rivier, maar een kanaal door de Gentenaars gegraven in de 13° eeuw (12511269).Ze wilden natuurlijk een rechtstreekse verbinding met de zee! Links zien we nog de enig bewaarde houten gevel –in het typische Isabellageel- uit de Gentse middeleeuwen. We varen langs het imposante gravensteen en genieten van een wondermooi stukje vaarwater met een rijke geschiedenis.


De Augustijnenkaai genoemd naar de bewoners van dit klooster, de St.Antoniuskaai met het fraaie gildehuis van de wapenmakers uit de 17° eeuw, glijden traag voorbij. We passeren onder enkele mooie bruggen. Zo onder meer het opvallende voetgangersbrugje versierd met beelden van Walter De Buck. Ze wordt de brug der ‘Keizerlijke geneugten’ genoemd. De vier beelden stellen de 4 legendes voor waarin Keizer Karel de hoofdrol speelt. (Jeanneke en Kwade Beth—Keizer Karel als boottrekker en mooie Veerle) Na het aanleggen, worden we met een ‘taxi-boot’ aan land gezet. We stappen langs de ingangspoort van het Prinsenhof. Dit is het enige wat nog rest van de fiere residentie van de Graven Van Vlaanderen.Het is hier dat onze Karel werd geboren. (Ik bedoel natuurlijk Keizer Karel:1500-1555)

We betreden even de donkere middeleeuwen bij ons bezoek aan het overbekende Gentse Rabot.


Daar het bezoekje aan dit mooie bouwwerk tijdens onze sloepen reünie, toch een voorname plaats inneemt vandaag, is een kleine duiding misschien wel interessant. Het ‘Rabot’ op de Lieve was slechts één van de meerdere rabotten op het Lieve kanaal. Een rabot was een stuw dat bedoeld was om het hoogwater stroomopwaarts op te houden, en daardoor een hoogteverschil tussen de twee delen van de waterloop veroorzaakt. In de oever van de waterloop waren er verticale sleuven, waarin men horizontaal balken (dwars op de richting van de waterweg) kon neerlaten. Stroomopwaarts van het rabot is er dan meer diepgang, en dus een betere bevaarbaarheid. Voor de uitvinding van de sluis (Leonardo da Vinci)moest de lading van de boten bij een rabot worden overgeladen of de boten zelf, via een hellend vlak, verscheept worden met behulp van een hijsinstallatie.(zie bijgaand schema van zo een installatie) De naam Rabot ,is afkomstig van het Franse “rabattre” (ramener à un niveau plus bas en abaissant), verlagen, wat kan slaan op het niveauverschil van het waterpeil of op het neerlaten van de planken, die het water opstuwen. Het versterkte gebouw (zoals wij het nu kennen)met twee versterkte torens, werd in de vijftiende eeuw (1491)gebouwd, ter bescherming van de stuw, en anderzijds was het een versterkt gedeelte van de stadsmuren.

We kunnen er tevens genieten van een aperitief aangeboden door Coté Or 24 K België, en een gratis lunchpakket. Na ons bezoek aan de middeleeuwse gewelven, schepen we in, en varen terug richting Vleeshuis ( uit 1377).

Via de Kraanlei en de Huidevetterskaai, bereiken we de St. Jorissluis waar we afmeren aan de wachtsteiger ter hoogte van het MIAT, om er geschut te worden. Een hele belevenis, zo op en neer te kunnen gaan, in deze oude sluis, getekend door vele dienstjaren… Ze doet haar werk toch al gedurende 154 jaar! Er zijn vage plannen om dit sluizencomplex te automatiseren. Het schutten zou dan misschien wel vlugger gaan, maar dan verliezen we zoveel authenticiteit en verleden!


In Portus Ganda wachtte ons nog een frisse culinaire verrassing die werd aangeboden door Insura Marine.

Rond 16u15 verlaten we de jachthaven en varen langs een erg mooi, bijna vergeten stukje water in Gent.

De Achtervisserij of het zgn. ‘Rommelwater’.(zo genoemd door de bevolking omwille van de vele watermolens uit een ver verleden, die een rommelend geluid produceerden)

Met enig paswerk laveren we tussen een woud van betonnen steunen onder de Nieuwenbosbrug. De sloepen met een iets grotere Cup-maat, varen omwille van deze nauwe doorgang én de beperkte waterdiepte langs de Lousbergskaai.

We ondergaan een tweede schutting van 125 cm in de Brusselsepoort sluis. Na drie schuttingen, bereikt de voltallige vloot, omstreeks 18 u. onze vertrekplaats aan het VVW. Onder de piramide-tent krijgt elke schipper een herdenkingsplaquette uitgereikt door de aangekondigde mysterie-man/vrouw! Dit alles gaat natuurlijk gepaard met de nodige dankbetuigingen aan de organisatoren, en heel veel ‘zoenwerk’. Na een hele dag varen, genieten en degusteren, mogen we ’s avonds met een omvangrijke groep, aanschuiven voor een oeroud en klassiek, maar o zo heerlijk Belgisch recept…Frieten met Stoverij… Er werd al met veel verwachting uitgekeken naar een zesde uitgave! WCLGOD3


Alternatieve bootjeswijding & Maatjes festival & Diploma-uitreiking Ja, voor de 65 ste keer sinds vele jaren, ging de pastoor van Afsnee op deze 22°juni 2014 rond met zijne kwispel. Maar dit maal, werden er op deze jaarlijkse dorpskermis, geen “maatjes & jenever” geoffreerd door onze club. ‘Waarom niet’, zou je zeggen! Wel, door de jaren heen was er een gestaag afnemende belangstelling van onze clubleden. Wellicht door het gebrek aan voldoende aanlegplaatsen, misschien de formule… of ook door het ontbreken van een gepaste standplaats, om onze maatjesharing aan de man te brengen. De recent uitgevoerde infrastructuurwerken aan de Nenuphar spelen daar ongetwijfeld ook een rol in. Ergens wel jammer ! Maaàààr…We zouden het VVWGent-Leie niet zijn, mochten we hier geen oplossing voor vinden!

Schippers die het wilden konden uiteraard nog steeds hun vaartuig laten bekwispelen of zegenen. Doch, als we Hollands Glorie - de maatjes dus- niet meer kunnen slijten in Afsnee ,dan doen we het hier, op ons eilandje aan de K 2. Met een alternatieve en ludieke bootjeswijding ,houden we de traditie toch min of meer in ere, zij het met een speciale kwispel en met 30° vocht, en natuurlijk met heel veel leute. Omdat juni maand de examentijd bij uitstek is, was dit het juiste moment voor een diploma uitreiking…Weet je nog de opleiding in verband met ons AEDtoestel! Het Rode Kruis zorgde ervoor dat elke deelnemer een persoonlijk getuigschrift kreeg. De Belleman ,als vertegenwoordiger van het ‘wettelijk gezag’, uitgedost in een zomerse outfit, én een zware decibel maakte ons duidelijk dat er toch wel iets te doen was!


Het is niet omdat wij maar een klein stipje zijn, ergens aan de Gentse Leieboorden, dat we niet mondiaal denken en voelen. Ze zullen het geweten hebben de mannen van Vladimir Poetin (1-0), en die jongens van de Zuid Koreaanse leider Park Geun-hye (0-1). En de Obama-boys (2-1). Tegen de ploeg van Cristina Fernandez de Kirchner, presidente de la Nacion Argentina moesten we echter in het zand, gras bijten met (1-0) Qué pena… Met de nodige hydraterende middelen, binnen handbereik volgden we hier in ons clublokaal nauwgezet, én met de nodige commentaar, elke pas, tackle, gele en rode kaart op een reuzengroot scherm.


Update Net als bij een goed draaiende PC, wordt ook onze club op regelmatige tijdstippen geüpdatet! Na de renovatie van de elektriciteitskasten en de aanschaf van een AED-toestel eerder dit jaar, werden eind augustus, 3 aftandse kasten voor onze brandblussers vervangen. Er werden tevens 2 hagelnieuwe reddingsboei-kasten geplaatst. Het ontwerp én de realisatie van dit alles, hoe kan het ook anders, is ontstaan uit eigen denk en doewerk van onze technische ploeg. ER-PA & Co , u allen welbekend.

Mocht u toevallig thuis nog een klusje te doen hebben, dan kan u hen steeds contacteren ,en draai gerust 09/797204… Will Tura maakte in het verleden ook al gebruik van dit nummer…


KIWANIS 2014

Op die 24° augustus waren er heel wat schippers, die hun tijd ,boot en enthousiasme wilden delen, met een grote groep jeugdig geweld. Een kinderhart zien openbloeien is uiteindelijk toch de bedoeling van deze dag .Na het klassieke koffiekoeken ontbijt, werden de jonge matrozen per boot ingedeeld, waarna de snelle bootjes zich losmaakten van de steigers, om het rustige water van de Ringvaart om te ploegen. Nadat de mensen van de catering ,de hongerige magen van verse calorieën haden voorzien, was er even een moment om te verpozen. Het springkasteel…het zwembad…de sminktafel kregen de nodige aandacht. In de loop van de namiddag werden de motoren nogmaals in de hoge toeren gejaagd. De dag werd besloten met ‘een dank u wel’,een droogje en een natje. Elkeen kreeg nog een fijne attentie. Het milde zomerweer was gelukkig van de partij ,en maakte van deze dag,een dag anders dan al de

anderen…


Snelheid … opspattend water… fun , daar was het om te doen ! “Geweldig…” zou Eddy Wally zeggen. Stromae zou het “Formidable” vinden …

Moar ne Genteneire vindt dit “geweune wree wijs…”


Zaterdag 30 augustus organiseerde de vzw -Carolus Quintoreeds voor de 12 e keer de “Slag om Gent”. De “Carolus Quinto’s vrienden”, in nauwe samenwerking met de jongens en meisjes van de “De Wilde Eend ”, nemen al sinds de eerste uitgave, deel aan deze wedstrijd, met een replica van een 18 e eeuwse kapiteinsloep. Een zware opgave! Maar met de leuze

“nie pleuje…”

gaan zij er telkens weer tegenaan. Dit jaar zelfs met een totaal nieuw gebouwde boot. Onder een loodzware hemel, met af en toe een stevige plensbui werd het startschot gegeven aan de ‘bubbelbaan’ t.h.v. de trailerhelling van onze club,

De finish van deze loodzware race bevindt zich traditiegetrouw nog steeds, op de Gras en Korenlei. in hartje Gent. Net als vorige jaren stelde de organisatie ook nu weer een 15-tal vletten ter beschikking voor de moedigen ,die zichzelf willen kastijden en zich ‘de ziel uit het lijf willen roeien’. Na deze pittige wedstrijd, volgde als naar gewoonte, een leuke receptie en prijsuitreiking. ’s Avonds konden de deelnemers genieten van een stevig roeiersmaal, met nadien heel wat jeugdig feestgedruis op de terreinen van VVW Gent-Leie.


[Geef inhoud voor de zijbalk op. Een zijbalk is


Ja,santé mijn ratsje… Door een zoveelste mankement met de Evergemse sluis, moesten we met ons flottielje van 7 boten ne guulen trok rond voaren, om op onze bestemming te geraken. We moesten er vandeneuchtink zelfs een uurtje vroeger voor opstaan. Maar hierdoor konden we nog eens gebruik maken van de 125 jaar oude Tolhuissluis uit 1889 ,die het nog steeds doet zonder haperen! Na heel wat industrie te hebben getrotseerd op het zeekanaal, konden we rond de middag, de zilte zeelucht opsnuiven, en ons opmaken voor een prachtig september weekend, in het ‘Zeeuwse Neuzen’… We werden er gedropt midden het ‘Shantyfestival’,waar we konden snoepen van talrijke muzikale optredens, folklore, een terrasje, en voor de dames een shopmoment… Na een mooie én ludieke wandeling door het gezellige stadje, mochten we genieten van een heerlijk etentje, met als ‘toetje’ een geslaagde ‘onemanshow’. Werkelijk een aanslag op onze lach-en buikspieren… Ons bezoek aan het havenstadje werd afgesloten met een boeiend bezoek aan het ‘Portaal van Vlaanderen’, waar we een visie kregen, over het nieuw te bouwen sluizencomplex. Een enorme uitdaging…

“How You !!! Zien muule is vééél skoner dan die van

YOU ….”


“Nie Pleujen” Met dit thema vertrokken we die 11de okt. onder een loodzware lucht naar het Gentse gerechtshof, waar we onder een stevige en langdurige plensbui afmeerden. Overvolle pluviometers zorgden voor een sympathieke, maar kletsnatte receptie. Om onze broodjes toch droog te kunnen verorberen, zochten we ons heil onder de Ketelvaartbrug. Best gezellig zo dicht bij elkaar. Na een boeiend gegidste tocht doorheen de 16 ° eeuw, konden we op het einde van deze wandeltocht even verpozen met een welgekomen versnapering in de ‘ Dulle Griet ‘. En geloof het of niet, we keerden terug huiswaarts onder een stralend najaarszonnetje. En andermaal tijd voor een afsluitend drankje …en een heerlijk maal.


Opgekuist, staat netjes … Hoewel we nog enkele weken te gaan hebben, bekruipt ons als het ware die onweerstaanbare drang om het jaar af te ronden met de “klassieke grote kuis”. Op die 18°oktober, een uitzonderlijk warme herfstdag, kwam er zoals naar gewoonte gemotiveerd volk opdagen. Met 15 paar handen, kon een druk werkschema afgewerkt worden. En zoals je kunt zien deed elkeen er zijn ding. Een willekeurige greep uit het overvolle lijstje van Jos. Reinigen van dak en dakgoten…nazicht van de loopsteigers…invetten van onze oude lier…opbergen van de bevlagging…herschikken van ons terras…onderhoud van ons drijvend platform, en er een afdekzeil voor maken…en nog zoveel meer! En wat blijkt! Op het einde van deze dag was onze club winterklaar. Bedankt voor al die helpende handen.


Het zijn blijkbaar de meest bekende en geliefde schelpdiertjes, hier in ons Belgenland… Want elk jaar opnieuw schrijven we ons massaal in voor deze mossel reünie .Wat kan het ons nu schelen of deze weekdiertjes behoren tot de bivialen of tweekleppige. We vinden dat verkreukeld vleesdotje met een paar gele lappen en een donker paarsbruin knobbeltje zo verdomd lekker. Maar laten we erover zwijgen…en er op deze avond van 15 nov. volop van genieten.


Sinterklaas…. Net alsof hij geprogrammeerd is, verschijnt die wit gebaarde man jaarlijks op de afspraak.Ditmaal op zondag 30 november. Onder een koude , grijze lucht en laaghangende nevel deed hij zijn intrede. Ik zou toch eens aan Etienne, schipper van de B 17239 willen vragen, hoelang hij er over doet, van dat Iberisch schiereiland tot hier. En vooral hoe hij gedurende deze lange tocht, al die VIP’s …De Sint, de vele Pieten,en vooral dat paard kan huisvesten! In elk geval mogen de Heilige man ,en de vele kinderhartjes,dankbaar zijn, dat hij elk jaar van deze service kan genieten.


Driekoningenfeest Nieuwjaarsreceptie Ledenvergadering Lenteschoonmaak Opening vaarseizoen Hemelvaarttocht Sloepenreünie Leie & Maatjes festival Kiwanis Slag om Gent Sluiten vaarseizoen Herfstopruiming Mosselsouper Sinterklaas

: : : : : : : : : : : : : :

vrijdag 9 januari (18 – 20 u ) zaterdag 24 januari (17 – 19 u ) zaterdag 07 maart ( 19u30 ) zaterdag 28 maart ( 09 u ) zaterdag 25 april don…zon 14 t/m 17 mei zondag 07 juni zondag 27 juni zondag 23 augustus zaterdag 29 augustus zaterdag 17 oktober zaterdag 24 oktober ( 09 u ) zaterdag 14 november (19 u ) zondag 29 november (15 u )


Een nieuw werkwoord voor het goede doel.

Na een drukke start in een winters decor…nu ja, winters! Alleen de kerk en het gemeentehuis van St.Martens-Latem zagen er wit uit. Vele moedigen waagden zich aan de lange tocht naar de Oost Vlaamse hoofdstad. Een uur en vele minuten later, kwamen ze met behulp van een nijdig koude rugwind aan bij een eerste tussenstop in het Gentse VVW. Een mini wintermarkt, met warme soep, chocolademelk, en andere prikkelende opwarmertjes zoals een pittige jenever en heerlijke glühwein . Uiteraard konden de klassieke broodjes met braadworst niet ontbreken. Dit alles was een welkom intermezzo voor de vermoeide peddelaars, en de vele sympathisanten. Best gezellig! Een uitgebreide groep Suppers vertrok nadien richting het stadscentrum. Een prachtige dag met veel inzet en leute, allemaal voor het goede doel. Zeker een dikke pluim voor de initiatiefnemers én onze club.

yearbook VVW-Gent-leie 2014  

Annual publication activities overview

Advertisement