Page 1

De paden op, de lanen in De paden op, natuuractiviteiten op Walcheren De paden op, en de Bevelanden de lanen in de lanen in

Natuuractiviteiten op Walcheren natuuractiviteiten op Walcheren en langs het Veerse Meer en de Bevelanden

2011

2012

2012

1


Voorwoord

Welkom in de natuur Natuurorganisaties heten u van harte welkom in de mooiste gebieden van Walcheren en Zuid-Beveland. In duinen, bossen, langs kreken en plassen, in forten en kooien, op landgoederen en buitenplaatsen organiseren we tal van activiteiten voor u. Nieuw dit jaar zijn de bijdragen van Nationaal Park Oosterschelde en Natuurmonumenten, waarmee nu ook de activiteiten op de Bevelanden opgenomen zijn in deze brochure. Stichting Het Zeeuwse Landschap, natuurmuseum Terra Maris, Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, de Agrarische Natuurvereniging Walcheren, de KNNV, het IVN, en het Nationaal Park Oosterschelde, de natuurorganisaties die op Walcheren en ZuidBeveland actief zijn, bieden u deze activiteitenbrochure gratis aan. Immers, de natuur is er voor u. Kom genieten en laat u inspireren, uitdagen en verwonderen. Wilt u meer weten over al die mooie natuurgebieden, dan verwijzen wij u naar de nieuwe website www.natuurinzeeland.nl van de Provincie Zeeland, Zeeuwse VVV’s en de gezamenlijke terreinbeherende organisaties. Welkom in de natuur!

Voorkom een tekenbeet, bescherm je met DEET! Meer info: www.ggdzeeland.nl

2

3


april

maart/april

maart/april 2012 Op zaterdag 31 maart organiseert Het Zeeuwse Landschap een stinzenwandeling door landgoed Ter Hooge bij Middelburg. Stinzenplanten zijn vroeg bloeiende planten die in vroeger tijden door de adel ingevoerd zijn. Uiteraard komt ook de geschiedenis van het landgoed aan bod. De wandeling begint om 14.00u, bij het infopaneel tegenover Breeweg 21, Middelburg. De kosten bedragen €3,- p.p., kinderen tot 16 jaar €1,50 p.p. Donateurs en hun huisgenoten op vertoon van hun lidmaatschapsbewijs gratis. In de Manteling van Walcheren staan naar schatting 10.000 bomen. Over hun oorsprong, hun levenswijze en karakter komt u heel wat te weten tijdens deze wandeling, die u door de buitens van Westhove en Berkenbosch leidt. Deze bijzondere excursie vindt plaats op zondag 1 april en start om 10.30 uur bij Kasteel Westhove aan de Duinvlietweg te Oostkapelle. Kosten €5,- voor volwassenen, €2,50 voor kinderen tot 12 jaar. Verdere info: 06-10943647. Het is 1 april, een datum waarop veel mensen anderen foppen of gefopt worden. In de natuur hebben allerlei foefjes te maken met overleven. Terra Maris, het museum voor natuur en landschap in Zeeland organiseert van 14.00-15.30 uur de rondleiding Gefopt! foefjes en grapjes in de natuur. Maximaal 20 deelnemers. Deelname entree museum. Vooraf aanmelden: reserveringen@terramaris.nl. Duinvlietweg 6 te Oostkapelle. Info 0118-582620. Onder leiding van een IVN-natuurgids kunt u op vrijdag 6 april wandelen door het park van de buitenplaats Toorenvliedt aan de Koudekerkseweg in Middelburg. Het gebouw is van 1726; het uit de 18-de eeuw daterende park, dat er ooit deel van uitmaakte, is voor natuur- en cultuurwaarden van groot belang. Indien mogelijk wordt ook vogel- en zoogdieropvang “De Mikke” bezocht. Er wordt om 13.30 uur vanaf de hoofdingang van het park aan de Koudekerkseweg vertrokken en de tocht duurt 1½ tot 2 uur. Deelnemen kost volwassenen €3,00; kinderen tot 12 jaar €1,50. Voor kinderen onder de 6 jaar en voor leden van IVN Walcheren is deelname gratis. Info: www. inv.nl/walcheren Vrijdag 6 april kun je van 13.00-13.30 uur een kijkje achter de schermen van het aquarium bij Terra Maris nemen. De vissen en andere zeedieren worden dan gevoerd. Bij de balie aanmelden. Kosten entree museum: €6,- voor volwassenen en voor kinderen €3,50. Aanmelden bij de balie. Duinvlietweg 6 te Oostkapelle. Info 0118-582620. Op zaterdag 7 april organiseren Het Zeeuwse Landschap en Natuurmonumenten om 14.00 uur een duinwandeling op Neeltje Jans. Dit ligt op een unieke locatie: hal-

4

Hebt u zich al opgegeven voor de poëzieworkshop in de eendenkooi op 14 april? verwege aan de pijlerdam en ingeklemd tussen de Oosterschelde en de Noordzee. Het startpunt is op de hoek van de parkeerplaats van Deltapark Neeltje Jans (betaald parkeren). Gratis parkeren bij het Topshuis, het grijze, vierkante gebouw aan de overzijde van de weg (ca. 8 min. lopen). Kosten: €3,- p.p., kinderen tot 16 jaar €1,50 p.p. Donateurs op vertoon van hun lidmaatschapsbewijs gratis. Zondag 8 april organiseert Terra Maris van 14.00-15.30 uur de rondleiding Er was eens... een Mottekasteel, in het decor van het Zeeuwse landschap in de middeleeuwen. Het mottekasteel, een middeleeuwse kasteelheuvel (motte) met daarop een houten verdedigingstoren in de landschapstuin van Terra Maris, staat daarbij centraal. Het naar boven klimmen wordt beloond met een prachtig uitzicht over de omgeving! Maximaal 15 deelnemers. Deelname entree museum. Van tevoren aanmelden, bij voorkeur via e-mail reserveringen@terramaris.nl. Duinvlietweg 6 te Oostkapelle. Info 0118-582620. De volgende dag tweede paasdag 9 april wordt van 14.00-15.00 uur de kinderactiviteit Er was eens... een Mottekasteel georganiseerd. Zo kom je te weten wat mensen in de middeleeuwen aten, je mag zelfs proeven! Natuurlijk ga je ook naar het mottekasteel om naar boven te klimmen, helemaal boven kun je zien hoe ze toen de vijand in de gaten hielden! Maximaal 15 kinderen vanaf 8 jaar. Voor deelname zie 8 april.

5


met authentiek interieur, als het erf en de omliggende landerijen. startpunt: Zuidweg 30, 4444 ND ’s-Heer Abtskerke. Kosten: €3,- p.p., kinderen tot 16 jaar €1,50 p.p. Donateurs van Het Zeeuwse Landschap en hun huisgenoten op vertoon van hun lidmaatschapsbewijs gratis. Opgave is verplicht tot uiterlijk 2 dagen van tevoren bij Het Zeeuwse Landschap, tel. 0113-569110 of e-mail: info@hetzeeuwselandschap.nl.

Op woensdag 11 april kunnen bezoekers van Terra Maris van 13.30-15.30 uur hun vragen stellen op het maandelijkse Natuurspreekuur: daar vraag je me wat over eigen natuurvondsten en/of waarnemingen aan biologe Betty Ras. De deelname is gratis, excl. museumbezoek. Duinvlietweg 6 te Oostkapelle. Info 0118-582620.

Op zaterdag 14 april organiseren Staatsbosbeheer en herwaarts derwaarts een natuurpoëzieworkshop voor volwassenen in de Eendenkooi Slikkebosch te Oostkapelle. Een verstild en normaal niet-toegankelijk gebied op Walcheren. Onder leiding van Jacoline Vlaander (journalist en biografisch schrijfdocent) kunt u zich laten inspireren tot het schrijven van een gedicht. Tijdens de excursie vertelt de boswachter over de historie en functie van de Eendenkooi, en verzamelt u indrukken en ideeën. Daarna gaat u aan de slag. De workshop is van 10.00 - 16.00 uur en wordt afgesloten met het voordragen van poëzie. Kosten: €35,- per persoon (inclusief koffie, thee, lunch). Aanmelden tot uiterlijk 10 april: k.leeftink@staatsbosbeheer.nl. Info bij boswachter Karel Leeftink: 06-10943647. Zie verder: www.boswachtersaanzee.wordpress.com. en: www.herwaartsderwaarts.nl.

Op vrijdag 13 april kunt u mee op een wandeling langs de mooie bomen in de oude Middelburgse binnenstad. Een ervaren IVN-natuurgids vertelt over de bomen die u op uw wandeling tegenkomt. De wandeling begint om 13.30 uur vanaf de Markt vóór de Drvkkerij en duurt + 1½ tot 2 uur. Prijs volwassenen €3.00; kinderen tot 12 jaar €1.50. Kinderen tot 6 jaar en leden van IVN-Walcheren gratis. Op zoek naar een origineel cadeau? Met een BloemPlukBon geeft u een zomer lang bloemen weg. Vanaf 7 mei zijn de BloemPlukBonnen weer verkrijgbaar bij de regionale verkooppunten, zie www.natuurlijkwalcheren.nl en zie pag. 33 Zaterdag 14 april organiseert Het Zeeuwse Landschap om 10.00 u een rondleiding bij Hoeve Van der Meulen, een gerestaureerde historische boerderij met omliggende landerijen, in de Zak van Zuid-Beveland. We bezoeken zowel de museumwoning,

Bezoek tijdens het Museumweekend voor €1,- op zaterdag 14 april museum Terra Maris en haar Zeeuwse landschapstuin met ruim 2 hectare Zeeuwse thematuinen en landschapselementen. Openingstijden van 12.00-17.00 uur. Duinvlietweg 6 te Oostkapelle. Ook op zondag 15 april is Terra Maris in het kader van het Museumweekend voor €1,- te bezoeken. Openingstijden van 10.00-17.00 uur. Zie verder 14 april. Op zondag 15 april kunt u om 14.00 uur onder leiding van een gids van Staatsbosbeheer het Veerse Bos in. De wandeling, die u langs de kreken en door het na de inundatie van Walcheren aangelegde bos voert, duurt ongeveer anderhalf uur en begint aan de Landschuurweg 5 te Veere. Kosten €5, kinderen €2,50 (aanmelden: 0118-582940; info: 06-10943647). Het oudste zeefort van West-Europa Fort Rammekens bij Vlissingen wordt “geconsolideerd”, opgeknapt. Over wat er allemaal gaat gebeuren, vertelt projectleider Rob Timmer op donderdagmiddag 19 april, de boswachter licht ook de geschiedenis van dit bijzondere bouwwerk toe. De excursie begint om 14.00 uur aan de poorten van het Fort aan de Rammekensweg bij Ritthem en duurt ca 2 uur. Kosten: gratis. Info: boswachter Karel Leeftink 06-10943647; www.boswachtersaanzee.wordpress.com . Onder leiding van een IVN-natuurgids kunt u op zaterdag 21 april wandelen door het park van de buitenplaats Toorenvliedt aan de Koudekerkseweg in Middelburg. Zie verder 6 april.

6

7

april

april

Op maandag 9 april houdt Staatsbosbeheer zijn jaarlijkse, regionale Doe- en kijkdag met onder meer kinder- en doeactiviteiten, excursies, theater, infokraampjes, culinair etc. U bent vanaf 11.00 uur harte welkom op Westhove te Oostkapelle. Info: www.staatsbosbeheer.nl www.boswachtersaanzee.wordpress.com en de regionale media.


april

Op zondag 22 april loont het om vroeg uit de veren te komen, voor de vroege vogel excursie van Het Zeeuwse Landschap in natuurgebied Oranjezon. We gaan talloze vogelsoorten proberen te vinden en ook de kans op reeën en damherten groot. De start is om 06.15 u op het plein bij de entree van het gebied, Kon. Emmaweg 22, Vrouwenpolder, tussen Vrouwenpolder en Oostkapelle. Parkeren kan (betaald) aan het begin van die doodlopende weg, tegenover Uitspanning Oranjezon. Kosten: €3,- p.p., kinderen tot 16 jaar €1,50 p.p. Donateurs en hun huisgenoten op vertoon van hun lidmaatschapsbewijs gratis! Honden zijn niet toegestaan. Gezocht: architecten voor insectenhotel op woensdag 25 april van 13.30-15.00 uur bij Terra Maris. Ontwerp en bouw een hotel voor insecten om in je eigen tuin te hangen en dan in spanning af te wachten of er dit voorjaar al ‘hotelgasten’ komen! Er wordt gewerkt met holle stengels, klei en aardewerk. Maximaal 15 kinderen vanaf 8 jaar. Deelname: €5,50. Om teleurstelling te voorkomen vooraf aanmelden. Bij voorkeur via email reserveringen@terramaris.nl. Duinvlietweg 6 te Oostkapelle. Info 0118-582620.

mei 2012 Dinsdag 1 mei organiseert Terra Maris van 15.00-17.00 uur de strandactiviteit Tussen strandpalen en vloedlijnen voor jonge onderzoekers en familie. Onder leiding van een gids worden o.a. strandpalen, poeltjes, vloedlijnen en zand onderzocht en onder de loep genomen. Maximaal 25 deelnemers. Deelname: €3,- p.p..Om teleurstelling te voorkomen vooraf aanmelden. Bij voorkeur via e-mail reserveringen@terramaris.nl. Duinvlietweg 6 te Oostkapelle. Info 0118-582620. Na een kijkje in de tentoonstelling ‘Naar ’t strand’ kun je op 2 mei van 13.30-15.00 uur bij Terra Maris aan de slag met zand, schelpen, wier, houtjes enz. om een mooie Strandkijkdoos te maken. Voor al het materiaal wordt gezorgd. Zelf hoef je alleen, een witte schoenendoos mee te nemen. Deelname: €5,50, maximaal 15 kinderen vanaf 6 jaar. Vooraf aanmelden via reserveringen@terramaris.nl. Duinvlietweg 6 te Oostkapelle. Info 0118-582620. Op woensdag 2 mei kunnen belangstellenden mee met een gids van Natuurmonumenten voor een wandelexcursie met picknick door de Zwaakse Weel, een groot natuurgebied met een oude kreekrest. De route gaat langs een aantal boerderijen met een bijzondere historie. Halverwege de wandeling stoppen we voor een gezellige picknick. We starten om 11.30 uur bij het kantoor van Natuurmonumenten aan de Zwaaksedijk, 5 te Kwadendamme. Aanmelden verplicht via www.natuurmonumenten.nl of 0113-644044. Kosten: kinderen t/m 12 jaar €5,- Leden €7,- Niet-leden €10,-

Op vrijdag 27 april start er om 20.00 uur een vleermuizenexcursie door de Zwaakse Weel. We verzamelen bij de werkschuur van Natuurmonumenten aan de Zwaaksedijk 5 te Kwadendamme. De gids zal eerst een en ander uitleggen over vleermuizen met beeld en geluid. Daarna gaan we op pad. Deze activiteit is geschikt voor jong en oud. Een zaklantaarn en stevige wandelschoenen zijn aan te bevelen. Aanmelden via www.natuurmonumenten.nl of 0113-644044. Kosten: kinderen t/m 12 jaar €3,- Leden €5,- Niet-leden €8,Op zaterdag 28 april kunt u mee op een wandeling langs de mooie bomen in de oude Middelburgse binnenstad. Zie verder 13 april. Voor en met vroege vogels is er op zondag 29 april bij Terra Maris van 06.00-07.30 uur een Vroege vogelwandeling met museummedewerker en vogelaar Jan Tuin. In de Manteling en de landschapstuin broeden vele tientallen soorten vogels en dat is hoorbaar! Deelname: entree museum, maximaal 20 deelnemers. Het entreebewijs is de hele dag geldig. Tot 12 uur van de voorgaande dag aanmelden via reserveringen@ terramaris.nl. Duinvlietweg 6 te Oostkapelle. Info 0118-582620.

8

9

mei

Op zaterdag 21 april kunt u mee met de boswachter van Natuurmonumenten voor een wandeling over de Bloemdijken en door het Heggengebied achter Nisse. De meidoorns bloeien in deze periode prachtig en verspreiden een zoete geur. De wandeling start om 10.00 uur bij Schapenboerderij de Schaapskooi, aan de Nieuwkamerseweg 3 te Heinkenszand. Bij terugkomst staat er een lunch voor u klaar! Aanmelden voor deze excursie is verplicht: op www.natuurmonumenten.nl of telefoonnummer 0113-644044. Kosten: kinderen t/m 12 jaar €8,- Leden €10,- Niet-leden €13,-. Denk aan goede wandelschoenen en vergeet uw verrekijker niet!


Zwaaksedijk 5, Kwadendamme

Heeft u zich al aangemeld voor de poëzieworkshop op Kasteel Westhove op 19 mei?

Donderdag 3 mei organiseert Terra Maris van 13.30-15.30 uur de workshop schelpen schilderen ‘Bling bling oesters!’. Oesterschelpen zijn op zich al erg mooi, maar met een bewerking onder begeleiding van Hans Nederkoorn worden het werkelijk sieraden om mee te blitsen. Maximaal 15 deelnemers. Deelname: €8,- voor volwassenen en €5,50 voor kinderen vanaf 8 jaar. Vooraf aanmelden via reserveringen@terramaris.nl. Duinvlietweg 6 te Oostkapelle. Info 0118-582620. Vrijdag 4 mei kun je van 13.00-13.30 uur een Kijkje achter de schermen van het aquarium bij Terra Maris nemen. Zie verder 6 april. Vrijdag 4 mei is er een rondleiding bij Inlaag Keihoogte op Noord Beveland. Inlagen zijn typisch Zeeuwse landschapselementen. Bij de inlaag Keihoogte is onlangs een nieuwe vogelkijkhut gerealiseerd. Tip: neem een verrekijker mee! De wandeling begint om 14.00 uur en start bij het informatiebord van Het Zeeuwse Landschap aan de Keihoogteweg. Dit is de weg vanuit Wissenkerke richting de Oosterscheldedijk. Volwassenen: €3,- p.p., kinderen tot 16 jaar €1,50 p.p. Donateurs van Het Zeeuwse Landschap en hun huisgenoten op vertoon van hun lidmaatschapsbewijs gratis. Op zaterdag 05 mei loont het om vroeg uit de veren, voor de vroege vogel excursie van Het Zeeuwse Landschap in natuurgebied Oranjezon. Zie verder 22 april.

10

Op zondag 6 mei organiseren Het Zeeuwse Landschap en Natuurmonumenten in samenwerking met de Nederlandse Onderwatersport Bond (NOB) een wandeling door het duingebied van Neeltje Jans, waar op een bepaald punt duikers staan bij aquaria. Hierin zitten onderwaterorganismen die zij die ochtend opgedoken hebben. Het is een unieke kans om iets te zien van de wereld onder water. Het begint om 14.00 uur en het startpunt is op de hoek van de parkeerplaats van Deltapark Neeltje Jans (betaald parkeren). Kosten: €3,- p.p., kinderen tot 16 jaar €1,50 p.p. Donateurs op vertoon van hun lidmaatschapsbewijs gratis. Op maandag 7 mei start de verkoop van de BloemPlukBon. Zie p. 33 Op woensdag 9 mei kunnen bezoekers van Terra Maris van 13.30-15.30 uur hun vra gen stellen op het maandelijkse Natuurspreekuur: Daar vraag je me wat? over eigen natuurvondsten en/of waarnemingen. Zie verder 11 april. Op woensdag 9 mei om 14.00 uur start aan de steiger bij de Campveerse Toren te Veere een excursie naar De Haringvreter, een van de eilanden, die na de afsluiting van het Veerse Gat, ontstond. Zie verder 2 mei. Op vrijdag 11 mei kunt u mee op een wandeling langs de mooie bomen in de oude Middelburgse binnenstad. Zie verder 13 april. Zaterdag 12 mei organiseert Het Zeeuwse Landschap om 10.00 u een rondleiding bij Hoeve Van der Meulen. Zie verder: 14 april. Onder leiding van een IVN-natuurgids kunt u op zaterdag 12 mei wandelen door het park van de buitenplaats Toorenvliedt aan de Koudekerkseweg in Middelburg. Zie verder 6 april. Speel op zondag 13 mei bij Terra Maris van 14.30-16.00 uur Windekind, een strandactiviteit rondom een windscherm voor kinderen van 4 tot 8 jaar. De wind speelt de hoofdrol met attributen zoals veertjes, linten, zandpotloden, windvissen en ‘wolken’ voor de spelletjes en opdrachten onder begeleiding van een museummedewerker. Deelname €3,-. Tijdig aanmelden: reserveringen@terramaris.nl Duinvlietweg 6 te Oostkapelle. Info 0118-582620.

11

mei

mei Op woensdag 2 mei om 14.00 uur start aan de steiger bij de Campveerse Toren te Veere een excursie naar De Haringvreter, een van de eilanden, die na de afsluiting van het Veerse Gat, ontstond. De rondvaartboot van rederij Dijkhuizen brengt u naar de Haringvreter, waar een gids u ontvangt en met u het eiland verkent. Rond 17.00 uur bent u weer terug in Veere. Kosten: volwassenen €9,70 (incl. vaart), kinderen €7,30; kaarten verkrijgbaar op de boot (info: 0118-419367 of 0118-597263).

Op zondagochtend 6 mei organiseert Staatsbosbeheer een wandeling door een mooi stukje Walcherse natuur met vogelzang en pennevruchten. Naast aandacht voor vogels, brengt dichter-boswachter Karel Leeftink op een aantal locaties, waar u normaal niet komt, poëzie ten gehore. Start parkeerterrein Strandweg Koudekerke om 06.00 uur. Er kunnen maximaal 15 belangstellenden mee. Aanmelden verplicht: k.leeftink@staatsbosbeheer.nl Prijs: volwassenen €7,50; kinderen €3,-.


De boswachter vertelt op dinsdagavond 15 mei verhalen tijdens een wandeling door de Manteling, het uitgestrekte natuurgebied, waar ook de cultuurhistorie nadrukkelijk aanwezig is. Behalve verhalen, is er natuurlijk ook aandacht voor alles wat op het pad komt. De wandeling van ca anderhalf uur begint om 19.00 uur, kost €7,50 per persoon (kinderen €3,75) en begint op de parkeerplaats aan de Randduinweg te Oostkapelle. Info: 06-10943647.

Het oudste zeefort van West-Europa Fort Rammekens bij Vlissingen wordt “geconsolideerd”, opgeknapt. Over wat er allemaal gaat gebeuren, vertelt projectleider Rob Timmer op donderdagmiddag 17 mei. Zie verder 19 april. In de vroege morgen van Hemelvaartsdag 17 mei ontwaakt de omgeving van Terra Maris met een jubelend gezang. Na afloop van de 1,5 uur durende Vroege vogelwandeling, die om 06.00 uur begint, wacht u een heerlijk ontbijt! Het ontbijt gaat door bij minimaal 10 deelnemers. Deelname: €19,50 incl. ontbijt en entreeprijs museum voor deelname zonder ontbijt. Het entreebewijs is de hele dag geldig. Zie verder 29 april.

Op zondagochtend 27 mei organiseert Staatsbosbeheer een vroegevogelwandeling door een mooi stukje Walcherse natuur met vogelzang en pennevruchten. Zie verder 29 april. Mozaïek van water, water, water, wa... In het ‘Jaar van het water’ organiseert Terra Maris op zondag 27 mei van 10.30-12.30 uur deze waterrijke activiteit. Een kijkje bij het zeeaquarium, vissen in de watertuin en strandjutten zijn de hoofdingrediënten. Deelname €8,- voor volwassenen en €5,50 voor kinderen. Om teleurstelling te voorkomen tijdig aanmelden. Bij voorkeur via e-mail reserveringen@terramaris.nl. Duinvlietweg 6 te Oostkapelle. Info 0118-582620. Op zondag 27 mei organiseren Het Zeeuwse Landschap en Natuurmonumenten in samenwerking met de Nederlandse Onderwatersport Bond (NOB) een wandeling door het duingebied van Neeltje Jans. Zie verder: 6 mei.

Vrijdag 18 mei kun je van 13.00-13.30 uur een Kijkje achter de schermen van het aquarium bij Terra Maris nemen. Zie verder 6 april. Op zaterdag 19 mei organiseren Staatsbosbeheer en herwaarts derwaarts een poëzieworkshop voor volwassenen in en rond Kasteel Westhove in de Manteling van Walcheren. Onder leiding van Jacoline Vlaander (journalist en biografisch schrijfdocent) kunt u zich in een van oorsprong middeleeuws kasteel laten inspireren tot het schrijven van een gedicht. Zie verder 14 april. Kosten: €35,- per persoon (inclusief koffie, thee, lunch). Aanmelden tot uiterlijk 15 mei: k.leeftink@staatsbosbeheer.nl. Info bij boswachter Karel Leeftink: 06-10943647. Zie verder: www.boswachtersaanzee.wordpress.com en www.herwaartsderwaarts.nl Op dinsdag 22 mei kunt u om 19.30 uur onder leiding van een gids van Staatsbosbeheer het Veerse Bos in. Zie verder 15 april. Op woensdag 23 mei om 14.00 uur start aan de steiger bij de Campveerse Toren te Veere een excursie naar De Haringvreter, een van de eilanden, die na de afsluiting van het Veerse Gat, ontstond. Zie verder 2 mei. Op vrijdag 25 mei kunt u mee op een wandeling langs de mooie bomen in de oude Middelburgse binnenstad. Zie verder 13 april.

12

13

mei

mei

Op woensdag 16 mei om 14.00 uur start aan de steiger bij de Campveerse Toren te Veere een excursie naar De Haringvreter, een van de eilanden, die na de afsluiting van het Veerse Gat, ontstond. Zie verder 2 mei.

Vrijdag 25 mei kun je van 13.00-13.30 uur een kijkje achter de schermen van het aquarium bij Terra Maris nemen. Zie verder 6 april.


mei

Op maandag 28 mei is er in het kader van de Dag van het Kasteel een rondleiding over landgoed Ter Hooge bij Middelburg. Het thema van deze dag is ‘Van Kasteel tot Buitenplaats, het monument in ontwikkeling’. Uiteraard besteed de gids van Het Zeeuwse Landschap ook aandacht aan de bomen, planten en dieren die er voorkomen. Let op: het gebouw zelf is niet te bezichtigen. De wandeling begint om 14.00u, bij het infopaneel tegenover Breeweg 21, Middelburg. De kosten bedragen €3,- p.p., kinderen tot 16 jaar €1,50 p.p. Donateurs en hun huisgenoten op vertoon van hun lidmaatschapsbewijs gratis. Voor en met vroege vogels is er op maandag 28 mei bij Terra Maris van 06.00-07.30 uur een Vroege vogelwandeling met museummedewerker en vogelaar Jan Tuin. Zie verder 29 april.

Op woensdag 30 mei om 14.00 uur start aan de steiger bij de Campveerse Toren te Veere een excursie naar De Haringvreter, een van de eilanden, die na de afsluiting van het Veerse Gat, ontstond. Zie verder 2 mei.

Vrijdag 1 juni van 13.00-14.00 uur delen de tuinmensen bij Terra Maris graag hun kennis met u. Ze weten door hun jarenlange ervaring en dagelijks werk in de tuin en daarbuiten veel over wilde planten te vertellen. Kortom, Lente in de tuin en tijd voor wilde plantenweetjes. Maximaal 20 deelnemers. Deelname: entree museum. Aanmelden bij de balie. Duinvlietweg 6 te Oostkapelle. Info 0118-582620. Op zaterdag 2 juni kunt u met een IVN-gids meefietsen langs de fietsroute “Zuring voor Zeelui” in het zuidelijk deel van Walcheren. De route voert onder meer langs Fort Rammekens en de Westerschelde en is gebaseerd op de route die is omschreven in het gelijknamige boekje. Vertrek vanaf de voorzijde van het NS-station in Middelburg om 13.30 uur; duur 2½ tot 3 uur. Deelname mogelijk vanaf 12 jaar. De kosten zijn €5.00 per persoon. Info: www.ivn.nl/walcheren Heeft u zich al opgegeven voor de schilderworkshop in eendenkooi Slikkebosch op 16 juni? Op zondag 3 juni kunt u onder leiding van een gids van Staatsbosbeheer het oudste zeefort van West-Europa, Fort Rammekens, bezoeken. Naast een bezoek aan het fort zelf, wandelt u door het rondom gelegen natuurgebied met zijn kreken, bossen en schorren. De excursie begint om 14.00 uur bij het fort aan de Rammekensweg te Ritthem. Kosten: €5,00 per persoon, kinderen tot 6 jaar gratis (info: www.fortrammekens.nl; 0118-412498). Het fort wordt dit jaar geconsolideerd; vanwege werkzaamheden kan het bezoek ietwat aangepast worden. Op maandag 4 juni voert een gids u door de prachtige natuur van de Schotsman. Naast reeën en zangvogels, is vooral de bijzondere flora zeer de moeite waard. Diverse soorten orchideeën, parnassia en allerhande bijzondere grassen groeien op deze voormalige zandplaat bij Kamperland. Maar ervaar vooral de rust en weidsheid van dit fraaie stukje Zeeland. De wandeling, die ca anderhalf uur duurt begint om 19.30 uur op de Noordelijke parkeerplaats aan de Schotsmanweg. Kosten: €5,- per persoon, kinderen de helft (van te voren opgeven op 0118-582940; info: 06-10943647). Op woensdag 6 juni om 14.00 uur start aan de steiger bij de Campveerse Toren te Veere een excursie naar De Haringvreter, een van de eilanden, die na de afsluiting van het Veerse Gat, ontstond. Zie verder 2 mei. Vrijdag 8 juni van 13.00-14.00 uur is het bij Terra Maris weer tijd voor Wilde plantenweetjes en delen de tuinmensen graag hun kennis met u! Zie verder 1 juni.

14

15

juni

Heeft u zich al aangemeld voor de poëzieworkshop in eendenkooi Slikkebosch op 9 juni?

juni 2012


Zaterdagmiddag 9 juni om 14.00 uur beleef je de Oosterschelde als nooit te voren. Samen met een Nationaal Park Oosterscheldegids ga je op ontdekkingstocht en kom je meer te weten over allerlei bijzondere dingen die je op het strand vindt. Kom naar het strandje bij Wissenkerke op Noord-Beveland Kosten: gratis; van te voren aanmelden bij IVN Zeeland. Tijdens kantooruren tel.: 0113-211675. Info: www.np-oosterschelde.nl Op zaterdag 9 juni kunt u mee op een wandeling langs de mooie bomen in de oude Middelburgse binnenstad. Zie verder 13 april. Op zaterdag 9 juni organiseren Staatsbosbeheer en herwaarts derwaarts in de eendenkooi Slikkebosch in Oostkapelle een poëzieworkshop voor volwassenen. Aanmelden tot 1 juni. Zie verder 14 april.

juni

juni

Zaterdag 9 juni organiseert Het Zeeuwse Landschap om 10.00u een rondleiding bij Hoeve Van der Meulen. Zie verder: 14 april. Op zondag 10 juni organiseren Het Zeeuwse Landschap en Natuurmonumenten in samenwerking met de Nederlandse Onderwatersport Bond (NOB) een wandeling door het duingebied van Neeltje Jans. Zie verder: 6 mei. Zondag 10 juni kun je van 12.30-14.30 uur, na een inleiding bij het aquarium, met de jutter van Terra Maris Strandjutten en samen struinen langs het strand op zoek naar natuurlijke en niet-natuurlijke aanspoelsels. Maximaal 25 deelnemers. Kosten €3,50 p.p.. Van tevoren aanmelden, bij voorkeur via e-mail reserveringen@terramaris.nl. Duinvlietweg 6 te Oostkapelle. Info 0118-582620 Op zondag 10 juni kunt u onder leiding van een gids van Staatsbosbeheer het oudste zeefort van West-Europa, Fort Rammekens, bezoeken. Zie verder 3 juni. Op dinsdag 12 juni kunt u om 19.30 uur onder leiding van een gids van Staatsbosbeheer het Veerse Bos in. Zie verder 22 mei. Op dinsdag 12 juni is er om 19.00 uur een zomeravondwandeling in natuurgebied Oranjezon, door Het Zeeuwse Landschap. Oranjezon is een gevarieerd natuurgebied bestaande uit duinen, duinlandschap, struwelen en een loof- en naaldbos. Het startpunt is het plein bij de entree van het gebied, Kon. Emmaweg 22, Vrouwenpolder. Dat is aan het einde van een doodlopende weg die ligt aan de Kon. Emmaweg, de weg tussen Vrouwenpolder en Oostkapelle. Parkeren kan (betaald) aan het begin van die doodlopende weg, tegenover Uitspanning Oranjezon. Kosten: €3,- p.p., kinderen tot 16 jaar €1,50 p.p. Donateurs en hun huisgenoten op vertoon van hun lidmaatschapsbewijs gratis! Honden zijn niet toegestaan.

16

Op woensdag 13 juni kunnen bezoekers van Terra Maris van 13.30-15.30 uur hun vragen stellen op het maandelijkse Natuurspreekuur: daar vraag je me wat? over eigen natuurvondsten en/of waarnemingen. Zie verder 11 april. Nog even en ook u kunt genieten van de prachtige Walcherse bloemenranden. Meer info www.natuurlijkwalcheren.nl en zie pag. 33 Op woensdag 13 juni om 14.00 uur start aan de steiger bij de Campveerse Toren te Veere een excursie naar De Haringvreter, een van de eilanden, die na de afsluiting van het Veerse Gat, ontstond. Zie verder 2 mei. Met jonge bollebozen en andere weetgierigen gaat de boswachter op woensdagmiddag 13 juni op stap in het dorpsbos van Biggekerke. Aan de hand van door de deelnemers te beantwoorden vragen over alles wat in en om het bos te vinden is en de opmerkingen van de quizmaster-boswachter kom je heel wat weten. De Bollebozenwandeling begint om 14.00 uur en duurt ca 2 uur. Start aan de Brasserswegeling net buiten Biggekerke. Kosten: €5 voor volwassenen; kinderen tot 12 jaar betalen €2,50. Het oudste zeefort van West-Europa Fort Rammekens bij Vlissingen wordt “geconsolideerd”, opgeknapt. Over wat er allemaal gaat gebeuren, vertelt projectleider Rob Timmer op donderdagmiddag 14 juni. Zie verder 19 april.

17


Op dinsdag 19 juni kunt u onder leiding van een gids van Staatsbosbeheer het oudste zeefort van West-Europa, Fort Rammekens en de omringende natuur, bezoeken. De excursie begint om 19.30 uur bij het fort aan de Rammekensweg te Ritthem. Kosten: €5,00 per persoon, kinderen tot 6 jaar gratis (info: www.fortrammekens.nl; 0118-412498). Zie verder 3 juni. Het Fort wordt dit jaar geconsolideerd; vanwege werkzaamheden kan het bezoek ietwat aangepast worden. Na een kijkje in de tentoonstelling ‘Naar ’t strand’ ga je woensdag 20 juni van 14.00-15.30 uur aan de slag met zand, schelpen, wier, houtjes enz. om een mooie Strandkijkdoos te maken. Zie verder 2 mei.

Op vrijdag 22 juni kunt u mee op een wandeling langs de mooie bomen in de oude Middelburgse binnenstad. Zie verder 13 april. Vrijdag 15 juni van 13.00-14.00 uur is het bij Terra Maris weer tijd voor Wilde plantenweetjes en delen de tuinmensen graag hun kennis met u! Zie verder 1 juni. Staatsbosbeheer organiseert samen met professioneel kunstschilder Jo Dumon Tak op zaterdag 16 juni een schilderworkshop in een bijzondere omgeving, de eendenkooi Slikkebosch bij Oostkapelle. U gaat op een zelf door u gekozen plek in de eendenkooi aan de slag, waarbij u uw eigen favoriete techniek hanteert (olie, aquarel, etc.). Na de lunch, neemt de boswachter u de “kooi” in. Vervolgens wordt er onder leiding van de docent verder gewerkt. Om 16.00 uur worden alle “werken” tentoongesteld en beoordeeld in het kooi-uus. Kosten zijn €40,- per persoon incl. koffie en maaltijd. Zelf materialen meenemen. U kunt zich 8 juni aanmelden bij k.leeftink@staatsbosbeheer.nl; info: www.boswachtersaanzee.wordpress.com . Op zondag 17 juni kunt u onder leiding van een gids van Staatsbosbeheer het oudste zeefort van West-Europa, Fort Rammekens, bezoeken. Zie verder 3 juni. Leuke familieactiviteit Pap, wat vliegt daar? op Vaderdag 17 juni van 14.00-15.30 uur! Met vlindernetjes, onder begeleiding van de tuinman, op onderzoek uit. Griezelig of mooi? Je bepaalt het zelf door de dieren ook eens onder de loep te bekijken. Maximaal 20 deelnemers. Deelname: entreeprijs museum. Vooraf aanmelden: reserveringen@terramaris.nl . Duinvlietweg 6 te Oostkapelle. Info 0118-582620. Op maandag 18 juni voert een gids u door de prachtige natuur van de Schotsman. Zie verder 4 juni.

18

Vrijdag 22 juni van 13.00-14.00 uur is het bij Terra Maris weer tijd voor Wilde plantenweetjes en delen de tuinmensen graag hun kennis met u! Zie verder 1 juni. Op vrijdag 22 juni wordt ’s avonds de ‘Nacht van de nachtvlinders’ gehouden, een initiatief van de Vlinderstichting. Ook Natuurmonumenten doet mee, met een excursie in de Zwaakse Weel, om 20.00 uur. We verzamelen aan de Zwaaksedijk 5 te Kwadendamme, waar gids Kees Los eerst iets zal vertellen over de nachtvlinders. Daarna gaan we met behulp van een lamp en laken nachtvlinders vangen. De gevangen vlinders kunnen binnen nader bekeken worden. Aanmelden kan via www.natuurmonumenten.nl of via telefoonnummer 0113-644044. Deze activiteit is gratis. Zaterdagmiddag 23 juni om 13.00 uur beleef je de Oosterschelde als nooit te voren. Samen met een Nationaal Park Oosterscheldegids ga je op ontdekkingstocht en kom je meer te weten over allerlei bijzondere dingen die je op het strand vindt. Kom naar het strandje ten westen van het Goese Sas op Zuid-Beveland. Kosten: gratis; van te voren aanmelden bij IVN Zeeland. Tijdens kantooruren tel.: 0113-211675. Info: www.np-oosterschelde.nl De begeleide fietstocht Vliedbergen en Mottekastelen voert u op zaterdag 23 juni door het zuidwestelijk deel van Walcheren langs zeven vliedbergen of motten met ook aandacht voor de natuur. Er wordt om 13.30 uur vertrokken bij de Kanovijver, Nollepad 1, in Vlissingen; duur 2½ tot 3 uur. Om veiligheidsredenen is deelname mogelijk vanaf de leeftijd van 12 jaar. De kosten zijn €5.00 per persoon. Vooraf aanmelden is niet nodig. Deze rondleidingen worden georganiseerd in samenwerking met Stichting Het Zeeuwse Landschap. Info: www.ivn.nl/walcheren

19

juni

juni

Op woensdag 20 juni om 14.00 uur start aan de steiger bij de Campveerse Toren te Veere een excursie naar De Haringvreter, een van de eilanden, die na de afsluiting van het Veerse Gat, ontstond. Zie verder 2 mei.


Op zaterdag 23 juni kunt u mee met de gids voor een wandeling met aansluitend koffie en ijs door het Oudland van Nisse. De wandeling start om 14.00 uur bij Schapenboerderij de Schaapskooi aan de Nieuwkamerseweg 3 te Heinkenszand. Denk aan goede wandelschoenen en vergeet uw verrekijker niet! Aanmelden is verplicht via www.natuurmonumenten.nl of 0113-644044. Kosten: kinderen t/m 12 jaar €4,50 Leden €6,50 Niet-leden €9,50. De begeleide fietsroute “Rondje Veere” in het noordelijk deel van Walcheren voert u op zondag 24 juni vanuit het stadje Veere via de dorpen Vrouwenpolder en Gapinge langs het Veerse meer, de Noordzee en de verschillende landschapstypen. Er wordt vertrokken vanaf de Campveerse Toren in Veere om 13.30 uur; de tocht duurt 2½ tot 3 uur. Deelname mogelijk vanaf 12 jaar. De kosten zijn €5.- per persoon. Info: www. ivn.nl/walcheren .

juni

juni

Op zondag 24 juni kunt u onder leiding van een gids van Staatsbosbeheer het oudste zeefort van West-Europa, Fort Rammekens, bezoeken. Zie verder 3 juni. Op dinsdag 26 juni kunt u om 19.30 uur onder leiding van een gids van Staatsbosbeheer het Veerse Bos in. Zie verder 22 mei. Op dinsdag 26 juni kunt u onder leiding van een gids van Staatsbosbeheer wandelen in Rammekenshoek, het natuurgebied gelegen bij het Fort Rammekens. Zie verder 19 juni. Op dinsdag 26 juni is er om 19.00 uur een zomeravondwandeling in het gevarieerde natuurgebied Oranjezon bij Vrouwenpolder. Zie: 12 juni.

Op woensdag 27 juni om 14.00 uur start aan de steiger bij de Campveerse Toren te Veere een excursie naar De Haringvreter, een van de eilanden, die na de afsluiting van het Veerse Gat, ontstond. Zie verder 2 mei. Vrijdag 29 juni van 13.00-14.00 uur is het bij Terra Maris weer tijd voor Wilde plantenweetjes en delen de tuinmensen graag hun kennis met u! Zie verder 1 juni. In het kader van het Jaar van het Water organiseert het IVN op zaterdag 30 juni een wandeling langs de waterpartijen in het Nollebos en over de Nolledijk bij Vlissingen. De excursie begint om 10.30 uur bij het sculptuur van Wessel Cozijn bij het Wooldhuis aan Boulevard Evertsen te Vlissingen. Kosten: €3; kinderen tot 12 jaar €1,50. Info: www.ivn.nl/walcheren Op zaterdag 30 juni om 14.00 uur kunt u mee voor een wandelexcursie door het natuurgebied de Middelplaten in het Veerse meer. Deze onbewoonde eilanden bestaan voor driekwart uit grasland. De Haflinger pony’s die hier grazen zorgen voor een gevarieerde plantengroei. De wandeling start bij het informatiepaneel van Natuurmonumenten langs de Muidenweg in de buurt van Wolphaartsdijk. Aanmelden via www.natuurmonumenten. nl of telefonisch bij de eenheid Schelde: 0113-644044. Kosten: Kinderen t/m 12 jaar €2,- Leden €4,- Niet-leden €7,-

20

21


juli 2012 Op zondag 1 juli organiseren Het Zeeuwse Landschap en Natuurmonumenten in samenwerking met de Nederlandse Onderwatersport Bond (NOB) een wandeling door het duingebied van Neeltje Jans. Zie verder: 6 mei. Op zondag 1 juli kunt u onder leiding van een gids van Staatsbosbeheer het oudste zeefort van West-Europa, Fort Rammekens, bezoeken. Zie verder 3 juni.

Een authentieke reis met een echte stoomtrein door een prachtig landschap. Combineer uw rit met andere leuke attracties langs de lijn! Leuk voor alle leeftijden. April-juni: Alle zondagen + 9/4, 1/5, 2/5, 17-19/5, 28/5, 23/6 Juli-augustus: Dagelijks behalve 7/7, 14/7, 18/8, 25/8 September-oktober: Alle zondagen + 8/9, 16/10, 17/10 Vertrek uit Goes om 11.00 en 14.00 uur. Op bepaalde rijdagen een uitgebreider programma.

Meer informatie

● www.destoomtrein.nl ● 0113-270705 ● Folder bij de VVV station Stopt ook op me, Kwadendam ebied naast natuurg l Zwaakse Wee

22

Bereikbaarheid

Hoofdingang + parkeren: Albert Plesmanweg 23, Goes OV: 250 meter lopen vanaf NS-station Goes

Op maandag 2 juli voert een gids u door de prachtige natuur van de Schotsman. Zie verder 4 juni. Op dinsdag 3 juli organiseert Terra Maris van 19.15-20.45 uur de activiteit Korren en zeeschuimen. Met een sleepnet (kor) wordt aan het strand van Westhove gespeurd naar het verborgen onderwaterleven. Neem wel een handdoek en waterschoenen mee. Maximaal 25 deelnemers. Deelname: €3,- p.p. excl. museumbezoek. Vooraf aanmelden, bij voorkeur via e-mail reserveringen@terramaris.nl. Duinvlietweg 6 te Oostkapelle. Info 0118-582620. Op dinsdag 3 juli kunt u onder leiding van een gids van Staatsbosbeheer wandelen in Rammekenshoek, het natuurgebied gelegen bij het Fort Rammekens. Zie verder 19 juni. De boswachter leest en vertelt op woensdagavond 4 juli sterke verhalen op in het prachtige oude fort Rammekens bij Ritthem. Diep in de kazematten, hoog op de bolwerken, op de binnenplaats en aan de poort wordt u onthaald op oude en nieuwe verhalen. Aanvang om 19.00 uur aan de poorten van Fort Rammekens aan de Rammekensweg te Ritthem. Rond 20.30 uur is de boswachter uitverteld. Kosten €7,50; kinderen tot 12 jaar €3,75. Achter museum Terra Maris in Oostkapelle ligt een landschapstuin, waar Zeeuwse landschappen in het klein worden getoond. Met de tuinman kunt u op woensdag 4 juli van 11.00-12.00 uur het Zeeuwse landschap in de tuin ontdekken. Maximaal 20 deelnemers. Kosten: entreeprijs museum. Bij de museumbalie melden voor deelname. Duinvlietweg 6. Info 0118-582620.

23

juli

Rijdagen 2012

Bij Terra Maris kunnen kinderen op maandag 2 juli van 11.00-12.00 uur na een bezoek aan de wisseltentoonstelling ‘Naar ’t strand’ meedoen aan de activiteit Strandatelier. De kinderen krijgen uitleg over schelpen. Na de uitleg wordt er geknutseld met schelpen. Deelname €5,50. Tijdig aanmelden: reserveringen@terramaris.nl. Duinvlietweg 6 te Oostkapelle. Info 0118-582620.


Op zaterdag 7 juli organiseert Het Zeeuwse Landschap een rondleiding over landgoed Ter Hooge bij Middelburg. Het belooft een gevarieerde wandeling te worden, waarbij de gids vertelt over de geschiedenis van het landgoed en het omringende landschap. De wandeling begint om 14.00u, bij het infopaneel tegenover Breeweg 21, Middelburg. De kosten bedragen €3,- p.p., kinderen tot 16 jaar €1,50 p.p. Donateurs en hun huisgenoten op vertoon van hun lidmaatschapsbewijs gratis. Op zondag 8 juli kunnen jonge onderzoekers en familie bij Terra Maris in Oostkapelle van 11.00-13.00 uur weer meedoen aan de strandactiviteit Tussen vloedlijnen en strandpalen. Zie verder 1 mei. Op zondag 8 juli kunt u onder leiding van een gids van Staatsbosbeheer het oudste zeefort van West-Europa, Fort Rammekens, bezoeken. Zie verder 3 juni. Op woensdag 4 juli om 14.00 uur start aan de steiger bij de Campveerse Toren te Veere een excursie naar De Haringvreter, een van de eilanden, die na de afsluiting van het Veerse Gat, ontstond. Zie verder 2 mei.

Op donderdag 5 juli kunt u met een IVN-gids meefietsen langs de de fietsroute “Zuring voor Zeelui” in het zuidelijk deel van Walcheren. Zie verder 2 juni. Vrijdag 6 juli kun je van 11.00-11.30 uur een Kijkje achter de schermen van het aquarium bij Terra Maris nemen. De vissen en andere zeedieren worden dan gevoerd. Bij de balie aanmelden. Kosten: entree museum. Aanmelden bij de balie. Duinvlietweg 6 te Oostkapelle. Info 0118-582620 Zaterdag 7 juli organiseert Terra Maris van 10.00-12.00 uur de activiteit Korren en zeeschuimen met een inleiding bij het aquarium. Met een sleepnet (kor) wordt aan het strand van Westhove gespeurd naar het verborgen onderwaterleven. Neem wel een handdoek en waterschoenen mee. Maximaal 25 deelnemers. Deelname: €3,50 p.p. excl. museumbezoek. Aanmelden tot de voorgaande dag 12.00 uur: reserveringen@terramaris.nl Duinvlietweg 6 te Oostkapelle. Info 0118-582620. Op zaterdag 7 juli kunt u mee op een wandeling langs de mooie bomen in de oude Middelburgse binnenstad. Zie verder 13 april.

24

Bij Terra Maris in Oostkapelle kunnen kinderen op maandag 9 juli van 11.00-12.00 uur na een bezoek aan de wisseltentoonstelling ‘Naar ’t strand’ meedoen aan de activiteit Strandatelier. De kinderen krijgen uitleg over schelpen en na de uitleg mag er geknutseld worden met schelpen. Zie verder 2 juli. De buitenplaatsen van de Manteling in de omgeving van Oostkapelle zijn de lusthoven van rijke kooplieden van weleer. Ervaar op dinsdag 10 juli van 22.30-24.00 uur tijdens een Nachtwandeling de stilte, rust, sfeer en geheimzinnigheid van het gebied. Een samenwerking van Staatsbosbeheer en Terra Maris. Maximaal 25 deelnemers. Deelname: €5,- volw. en €2,50 voor kinderen. Tijdig aanmelden bij Terra Maris: reserveringen@terramaris.nl. Duinvlietweg 6 Oostkapelle. Info 0118-582620. Op dinsdag 10 juli kunt u onder leiding van een gids van Staatsbosbeheer wandelen in Rammekenshoek, het natuurgebied gelegen bij het Fort Rammekens. Zie verder 19 juni. Op dinsdag 10 juli is er om 19.00 uur een zomeravondwandeling in het gevarieerde natuurgebied Oranjezon bij Vrouwenpolder. Zie: 12 juni. Op dinsdag 10 juli kunt u om 19.30 uur onder leiding van een gids van Staatsbosbeheer het Veerse Bos in. Zie verder 22 mei. Bij Terra Maris in Oostkapelle kunt u op woensdag 11 juli van 11.00-12.00 uur met de tuinman het Zeeuwse landschap in de tuin ontdekken. Zie verder 4 juli.

25

juli

juli

Natuur halfuurtje: het strand in een emmertje. Zit er alleen zand in het emmertje? Echt niet, kijk maar eens goed. Dan zie je vast piepkleine slakkenhuisjes of schelpen die open en dicht kunnen, krabbenpoten en misschien wel een oude jas van een krab, touw, houtjes of kauwgum (hoe kan dat nou?)! Een speels programma bij Terra Maris op donderdag 5 juli van 11.00-11.30 uur voor peuters, kleuters en hun (groot)ouders. Kosten: entree museum. Voor deelname aanmelden bij de balie. Duinvlietweg 6 te Oostkapelle. Info 0118-582620.

In de Manteling van Walcheren staan naar schatting 10.000 bomen. Over hun oorsprong, hun levenswijze en karakter komt u heel wat te weten tijdens een mooiebomenwandeling op zondag 8 juli. Zie verder 1 april.


Op woensdag 11 juli om 14.00 uur start aan de steiger bij de Campveerse Toren te Veere een excursie naar De Haringvreter, een van de eilanden, die na de afsluiting van het Veerse Gat, ontstond. Zie verder 2 mei. Woensdagavond 11 juli kan een beperkt aantal deelnemers mee naar de in ere herstelde eendenkooi Slikkebosch bij Oostkapelle. Om 19.00 wordt verzameld bij het hek van de Eendenkooi aan de Vroonweg. Tijdens een wandeling, die ca anderhalf uur duurt, wordt u verteld over de geschiedenis en werking van de kooi. Voorts is er aandacht voor de aanwezige dieren en planten. Kosten: volwassenen €5, kinderen €2,50; van tevoren aanmelden op 0118-582940. Info: 06-10943647. Zit er alleen zand in het emmertje? Echt niet, kijk maar eens goed. Op donderdag 12 juli kunnen peuters, kleuters en hun (groot)ouders bij Terra Maris in Oostkapelle van 11.00-11.30 uur meedoen aan het Natuur halfuurtje: het strand in een emmertje. Zie verder 5 juli. Vrijdag 13 juli kun je van 11.00-11.30 uur een Kijkje achter de schermen van het aquarium bij Terra Maris in Oostkapelle nemen. Zie verder 6 juli.

juli

Op zaterdag 14 juli is er een gecombineerde wandelexcursie door de Zwaakse Weel. De ene gids zal vertellen over het ontstaan van het landschap, de andere gids zal vertellen over de flora en fauna. We starten om 14.00 uur bij het kantoor van Natuurmonumenten aan de Zwaaksedijk 5 te Kwadendamme. De kosten zijn voor kinderen t/m 12 jaar €2,- voor leden van Natuurmonumenten €4,- en voor niet-leden €7,-. Aanmelden van te voren via www.natuurmonumenten.nl of via 0113-644044. Doe goede wandelschoenen aan en neem de verrekijker mee! Zaterdag 14 juli organiseert Het Zeeuwse Landschap om 10.00 u een rondleiding bij Hoeve Van der Meulen. Zie verder: 14 april. Met de imker mee op zoek naar bijen in de landschapstuin bij Terra Maris in Oostkapelle. Dat kan op zaterdag 14 juli van 10.30-12.00 uur. Bij goed weer wordt ook een kijkje genomen bij de bijenkasten. Het is belangrijk goed gesloten kleren te dragen met lange mouwen, lange broek en sokken. Geschikt voor kinderen vanaf 8 jaar. Maximaal 20 deelnemers. Deelname: volwassenen €7,- en €4,50 voor kinderen. Van tevoren aanmelden: reserveringen@terramaris.nl. Duinvlietweg 6. Info 0118-582620. Zijn er vragen over uw vondst op één van de Zeeuwse stranden? Terra Maris in Oostkapelle houdt zondag 15 juli van 11.00-13.00 uur een Natuurspreekuur Zeeuwse schelpen. Tijdens het spreekuur is er gelegenheid om uw eigen vondst te laten bekijken door Harry Raad, deskundige op dit gebied. Deelname: gratis, excl. museumbezoek. Duinvlietweg 6 Oostkapelle . Info 0118-582620.

26

27


Op zondag 15 juli kunt u gaan wandelen met bijzondere Baudet de Poitou-ezels in natuurgebied De Schotsman. Deze knuffeldieren zijn geboren wandelaars en vormen een prima gezelschap. Leuk voor het hele gezin. Tijdens de wandeling, die ca 2 uur duurt, wordt u verteld over de ezels, maar ook over de bijzondere natuur van het terrein. Aanvang 14.00 uur aan de Noordelijke P aan de Schotsmanweg bij Kamperland. Kosten: €20; kinderen €10. Van te voren opgeven op 0118-582940; info: 0610943647). Zie ook www.ezelhuis.nl Op zondag 15 juli kunt u onder leiding van een gids van Staatsbosbeheer het oudste zeefort van West-Europa, Fort Rammekens, bezoeken. Zie verder 3 juni. Op maandag 16 juli voert een gids u door de prachtige natuur van de Schotsman. Zie verder 4 juni. Heeft u even tijd over? Neem dan een kijkje in de Walcherse bloemenranden. Meer info www.natuurlijkwalcheren.nl en zie pag. 33

Bij Terra Maris in Oostkapelle kunt u op woensdag 18 juli van 11.00-12.00 uur met de tuinman het Zeeuwse landschap in de tuin ontdekken. Zie verder 4 juli. Woensdag 18 juli is er om 19.00 uur een rondleiding bij Inlaag Keihoogte op Noord Beveland. Zie verder: 4 mei. Op woensdag 18 juli om 14.00 uur start aan de steiger bij de Campveerse Toren te Veere een excursie naar De Haringvreter, een van de eilanden, die na de afsluiting van het Veerse Gat, ontstond. Zie verder 2 mei. Zit er alleen zand in het emmertje? Echt niet, kijk maar eens goed. Op donderdag 19 juli kunnen peuters, kleuters en hun (groot)ouders bij Terra Maris in Oostkapelle van 11.00-11.30 uur meedoen aan het Natuur halfuurtje: het strand in een emmertje. Zie verder 5 juli Vrijdag 20 juli kun je van 11.00-11.30 uur een Kijkje achter de schermen van het aquarium bij Terra Maris in Oostkapelle nemen. Zie verder 6 juli

Op dinsdag 17 juli is er om 19.00 uur een zomeravondwandeling in het gevarieerde natuurgebied Oranjezon bij Vrouwenpolder. Zie: 12 juni.

Op vrijdag 20 juli kunt u mee op een wandeling langs de mooie bomen in de oude Middelburgse binnenstad. Zie verder 13 april.

Op dinsdag 17 juli kunt u onder leiding van een gids van Staatsbosbeheer wandelen in Rammekenshoek, het natuurgebied gelegen bij het Fort Rammekens. Zie verder 19 juni.

De begeleide fietstocht Vliedbergen en Mottekastelen voert u op zaterdag 21 juli door het zuidwestelijk deel van Walcheren langs zeven vliedbergen of motten, ook wel Zeeuwse bergjes genoemd. Zie verder: 23 juni. Zaterdag 21 juli organiseert Terra Maris in Oostkapelle van 09.30 -11.00 uur de activiteit Korren en zeeschuimen. Met een sleepnet (kor) wordt aan het strand van Westhove gespeurd naar het verborgen onderwaterleven. Zie verder 3 juli. Kom maar wind, waai maar wind, speel met het kind in de wind Windekind op zondag 22 juli van10.00-11.30 uur bij Terra Maris in Oostkapelle. Een strandactiviteit rondom een windscherm voor kinderen van 4 tot 8 jaar. Zie verder 13 mei. Zondagmiddag 22 juli om 13.00 uur beleef je de Oosterschelde als nooit te voren. Zie verder 9 juni. Op zondag 22 juli kunt u onder leiding van een gids van Staatsbosbeheer het oudste zeefort van West-Europa, Fort Rammekens, bezoeken. Zie verder 3 juni.

28

29

juli

juli

Bij Terra Maris in Oostkapelle kunnen kinderen op maandag 16 juli van 11.0012.00 uur na een bezoek aan de wisseltentoonstelling ‘Naar ’t strand’ meedoen aan de activiteit Strandatelier. De kinderen krijgen uitleg over schelpen en na de uitleg mag er geknutseld worden met schelpen. Zie verder 2 juli.

Op dinsdag 17 juli organiseert Terra Maris in Oostkapelle van 19.30 -21.00 uur de activiteit Korren en zeeschuimen. Met een sleepnet (kor) wordt aan het strand van Westhove gespeurd naar het verborgen onderwaterleven. Zie verder 3 juli.


Op dinsdag 24 juli is er om 19.00 uur een zomeravondwandeling in het gevarieerde natuurgebied Oranjezon bij Vrouwenpolder. Zie: 12 juni. Op woensdag 25 juli om 14.00 uur start aan de steiger bij de Campveerse Toren te Veere een excursie naar De Haringvreter, een van de eilanden, die na de afsluiting van het Veerse Gat, ontstond. Zie verder 2 mei. Op woensdag 25 juli organiseren Het Zeeuwse Landschap en Natuurmonumenten om 19.00 uur een duinwandeling op Neeltje Jans. Dit ligt op een unieke locatie: halverwege aan de pijlerdam en ingeklemd tussen de Oosterschelde en de Noordzee. Het startpunt is op de hoek van de parkeerplaats van Deltapark Neeltje Jans. Kosten: €3,- p.p., kinderen tot 16 jaar €1,50 p.p. Donateurs op vertoon van hun lidmaatschapsbewijs gratis. Bij Terra Maris in Oostkapelle kunt u op woensdag 25 juli van 11.00-12.00 uur met de tuinman het Zeeuwse landschap in de tuin ontdekken. Zie verder 4 juli.

Op dinsdag 24 juli van 16.30-19.30 uur herleven in de tuin van Terra Maris tijdens het Middeleeuws festijn met spelen en spijzen de middeleeuwen rondom het Mottekasteel, een houten verdedigingstoren uit die tijd. Geniet van de demonstraties schapen drijven van 16.30-17.00 uur of van 18.00-18.30 uur en van middeleeuwse spijzen. Kinderen kunnen hun eigen brood bakken en spelletjes uit die tijd spelen, zoals bv hoepelen, steltlopen, pijl en boog schieten enz.. Aanmelden is niet nodig. Deelname: entree museum excl. eten en drankjes. Duinvlietweg 6 te Oostkapelle. Info 0118-582620. Op dinsdag 24 juli kunt u om 19.30 uur onder leiding van een gids van Staatsbosbeheer het Veerse Bos in. Zie verder 22 mei. Op dinsdag 24 juli kunt u onder leiding van een gids van Staatsbosbeheer wandelen in Rammekenshoek, het natuurgebied gelegen bij het Fort Rammekens. Zie verder 19 juni.

30

Zit er alleen zand in het emmertje? Echt niet, kijk maar eens goed. Op donderdag 26 juli kunnen peuters, kleuters en hun (groot)ouders bij Terra Maris in Oostkapelle van 11.00-11.30 meedoen aan het Natuur halfuurtje: het strand in een emmertje. Zie verder 5 juli. Vrijdag 27 juli kun je van 11.00-11.30 uur een Kijkje achter de schermen van het aquarium bij Terra Maris in Oostkapelle nemen. Zie verder 6 juli De buitenplaatsen van de Manteling in de omgeving van Oostkapelle zijn de lusthoven van rijke kooplieden van weleer. Ervaar op zaterdag 28 juli van 22.30-24.00 uur tijdens een Nachtwandeling de stilte, rust, sfeer en geheimzinnigheid van het gebied. Zie verder 10 juli. In het kader van het Jaar van het Water organiseert het IVN op zaterdag 28 juli een wandeling langs de waterpartijen in het Nollebos en over de Nolledijk bij Vlissingen. Zie verder 30 juni.

31

juli

juli Bij Terra Maris in Oostkapelle kunnen kinderen op maandag 23 juli van 11.0012.00 uur na een bezoek aan de wisseltentoonstelling ‘Naar ’t strand’ meedoen aan de activiteit Strandatelier. De kinderen krijgen uitleg over schelpen en na de uitleg mag er geknutseld worden met schelpen. Zie verder 2 juli.

Op woensdag 25 juli organiseert het IVN in het kader van het “Jaar van het Water” twee wandelingen langs de Westkappelse Kreek. De kreken zijn ontstaan door de geallieerde bombardementen in 1944 en vormen nu een fraai natuurgebied. De eerste excursie vertrekt om 10.30 uur aan het Polderhuis (Zuidstraat 154-156, Westkapelle; de tweede om 14.00 uur aan de vliedberg (hoek Grindweg, Boudewijnskerke. De wandelingen duren ca anderhalf uur. Kosten: €3; kinderen tot 12 jaar €1,50. Info: www.ivn.nl/walcheren


Op zondag 29 juli kunt u onder leiding van een gids van Staatsbosbeheer het oudste zeefort van West-Europa, Fort Rammekens, bezoeken. Zie verder 3 juni. Met de imker mee op zoek naar bijen in de landschapstuin bij Terra Maris in Oostkapelle. Dat kan op zondag 29 juli van 10.30-12.00 uur. Bij goed weer wordt ook een kijkje genomen bij de bijenkasten. Zie verder 14 juli. Bij Terra Maris in Oostkapelle kunnen kinderen op maandag 30 juli van 11.0012.00 uur na een bezoek aan de wisseltentoonstelling ‘Naar ’t strand’ meedoen aan de activiteit Strandatelier. De kinderen krijgen uitleg over schelpen en daarna wordt er geknutseld met schelpen. Zie verder 2 juli. Op maandag 30 juli voert een gids u door de prachtige natuur van de Schotsman. Zie verder 4 juni. Op dinsdag 31 juli kunt u onder leiding van een gids van Staatsbosbeheer wandelen in Rammekenshoek, het natuurgebied gelegen bij het Fort Rammekens. Zie verder 19 juni.

juli

Op dinsdag 31 juli is er om 19.00 uur een zomeravondwandeling in het gevarieerde natuurgebied Oranjezon bij Vrouwenpolder. Zie: 12 juni. Op dinsdag 31 juli van 16.30-19.30 uur herleven in de tuin tijdens het Middeleeuws festijn met spelen en spijzen de middeleeuwen rondom het Mottekasteel, een houten verdedigingstoren uit die tijd. Zie verder 24 juli. Bij Terra Maris in Oostkapelle kunt u op woensdag 1 augustus van 11.00-12.00 uur met de tuinman het Zeeuwse landschap in de tuin ontdekken. Zie verder 4 juli.

32

De Agrarische Natuurvereniging Natuurlijk Walcheren (ANNW) is een initiatief van ZLTO en stelt zich tot doel de kwaliteiten van het typisch Walcherse landschap te behouden en te versterken. ANNW stelt zich op als gesprekspartner voor de overheden inzake onderwerpen als agrarisch natuuren landschapsbeheer, verbrede landbouw en agrotoerisme. De vereniging ontwikkelt o.a. nieuwe projecten ter verbetering van natuur en landschap op Walcheren. Door ondersteuning en inzet van onze leden trachten we een economisch draagvlak voor natuurbeheer en verfraaiing van het landschap te creëren onder agrariërs en inwoners van Walcheren. Meer info: www.natuurlijkwalcheren.nl Walcherse Bloemenranden De prachtige bloemenranden die in de zomermaanden langs de akkers aan de openbare weg verschijnen, zijn een initiatief van de ANNW. In het bezit van een BloemPlukBon kunt u als bewoner of toerist op Walcheren genieten van deze bloemranden en een boeketje plukken. De BloemPlukBonnen zijn vanaf 7 mei te koop op speciale verkooppunten op Walcheren, zie www.natuurlijkwalcheren.nl Verkooppunten BloemPlukBon (voor de meest actuele adressen raadpleeg de website): Arnemuiden: Arne’s kaasboerderij Derringmoerweg 4 Biggekerke: Brasser’s korenmolen Oostweg 2 Grijpskerke: Van Eenenaam zuivel, Hogelandseweg 4 Imkerij Poppendamme, Poppendamseweg 3 Mariekerke: Boerderijwinkel De Koehoorn, Mariekerke 13 Kaasboerderij Mariekerke, Mariekerke 24 Middelburg: Kaasboerderij Schellach, Prooijenseweg 26 Landwinkel Weststrate, Sandenberglaan 10 Serooskerke: Boerderijwinkel Van de Bosse, Plantlustweg 1

33 33


augustus 2012 Bij Terra Maris in Oostkapelle kunt u op woensdag 1 augustus van 11.00-12.00 uur met de tuinman het Zeeuwse landschap in de tuin ontdekken. Zie verder 4 juli. Op woensdag 1 augustus om 14.00 uur start aan de steiger bij de Campveerse Toren te Veere een excursie naar De Haringvreter, een van de eilanden, die na de afsluiting van het Veerse Gat, ontstond. Zie verder 2 mei. Woensdagavond 1 augustus kan een beperkt aantal deelnemers mee naar de in ere herstelde eendenkooi Slikkebosch bij Oostkapelle. Zie verder 11 juli. Op woensdag 1 augustus organiseren Het Zeeuwse Landschap en Natuurmonumenten om 19.00 uur een duinwandeling op Neeltje Jans. Zie verder 25 juli.

Zit er alleen zand in het emmertje? Echt niet, kijk maar eens goed. Op donderdag 2 augustus kunnen peuters, kleuters en hun (groot)ouders bij Terra Maris in Oostkapelle van 11.00-11.30 meedoen aan het Natuur halfuurtje: het strand in een emmertje. Zie verder 5 juli. Vrijdag 3 augustus kun je van 11.00-11.30 uur een Kijkje achter de schermen van het aquarium bij Terra Maris in Oostkapelle nemen. Zie verder 6 juli Zaterdag 4 augustus organiseert Terra Maris in Oostkapelle van 09.30-10.00 uur de activiteit Korren en zeeschuimen. Met een sleepnet (kor) wordt aan het strand van Westhove gespeurd naar het verborgen onderwaterleven. Zie verder 3 juli. Op zaterdag 4 augustus kunt u mee op een wandeling langs de mooie bomen in de oude Middelburgse binnenstad. Zie verder 13 april. Op zaterdag 4 augustus kunt u met een IVN-gids meefietsen langs de fietsroute “Zuring voor Zeelui” in het zuidelijk deel van Walcheren. Zie verder 2 juni.

34

Zaterdagmiddag 4 augustus beleef je de Oosterschelde als nooit te voren. Zie verder 23 juni. Heeft u zich al opgegeven voor de poëzieworkshop in eendenkooi Slikkebosch op 18 augustus? Zondag 5 augustus organiseert Terra Maris van 10.00-12.00 uur de activiteit Korren en zeeschuimen met een inleiding bij het aquarium. Met een sleepnet (kor) wordt aan het strand van Westhove gespeurd naar het verborgen onderwaterleven. Zie verder 7 juli. Op zondag 5 augustus kunt u onder leiding van een gids van Staatsbosbeheer het oudste zeefort van West-Europa, Fort Rammekens, bezoeken. Zie verder 3 juni. Bij Terra Maris in Oostkapelle kunnen kinderen op maandag 6 augustus van 11.0012.00 uur na een bezoek aan de wisseltentoonstelling ‘Naar ’t strand’ meedoen aan de activiteit Strandatelier. De kinderen krijgen uitleg over schelpen en na de uitleg mag er geknutseld worden met schelpen. Zie verder 2 juli. Op dinsdag 7 augustus van 16.30-19.30 uur herleven in de tuin tijdens het Middeleeuws festijn met spelen en spijzen de middeleeuwen rondom het Mottekasteel, een houten verdedigingstoren uit die tijd. Zie verder 24 juli.

35

augustus

augustus

Op woensdag 1 augustus start er een wandeling door de Zwaakse Weel met iets extra’s. De route zal gaan langs stukken die normaal gesproken niet toegankelijk zijn. De gids laat je van alles ontdekken en zal laten zien hoe je een muziekinstrument kunt maken. Deze excursie is zeer geschikt voor kinderen. We starten om 13.00 bij het kantoor van Natuurmonumenten aan de Zwaaksedijk 5 te Kwadendamme. De kosten zijn voor kinderen t/m 12 jaar €3,- voor leden van Natuurmonumenten €5,en voor niet-leden €8,-. Aanmelden van te voren via www.natuurmonumenten.nl of via 0113-644044. Doe goede wandelschoenen aan en neem de verrekijker mee!


Op dinsdag 7 augustus kunt u om 19.30 uur onder leiding van een gids van Staatsbosbeheer het Veerse Bos in. Zie verder 22 mei. Op dinsdag 7 augustus kunt u onder leiding van een gids van Staatsbosbeheer wandelen in Rammekenshoek, het natuurgebied gelegen bij het Fort Rammekens. Zie verder 19 juni. Op dinsdag 7 augustus is er om 19.00 uur een zomeravondwandeling in het gevarieerde natuurgebied Oranjezon bij Vrouwenpolder. Zie: 12 juni. De begeleide fietsroute “Rondje Veere” in het noordelijk deel van Walcheren voert u op donderdag 8 augustus vanuit het stadje Veere via de dorpen Vrouwenpolder en Gapinge langs het Veerse meer, de Noordzee en de verschillende landschapstypen. Zie 2 juni. De bloemenranden maken het mogelijk om een Zeeuws boeket samen te stellen. Koop een BloemPlukBon en u kunt vandaag nog aan de slag. Meer info www.natuurlijkwalcheren.nl en zie pag. 33 Woensdag 8 augustus is er om 19.00 uur een rondleiding bij Inlaag Keihoogte op Noord Beveland. Zie verder: 4 mei.

De begeleide fietsroute “Rondje Veere” in het noordelijk deel van Walcheren voert u op woensdag 8 augustus vanuit het stadje Veere via de dorpen Vrouwenpolder en Gapinge langs het Veerse meer, de Noordzee en de verschillende landschapstypen. Zie 24 juni. Bij Terra Maris in Oostkapelle kunt u op woensdag 8 augustus van 11.00-12.00 uur met de tuinman het Zeeuwse landschap in de tuin ontdekken. Zie verder 4 juli. Zit er alleen zand in het emmertje? Echt niet, kijk maar eens goed. Op donderdag 9 augustus kunnen peuters, kleuters en hun (groot)ouders bij Terra Maris in Oostkapelle van 11.00-11.30 meedoen aan het Natuur halfuurtje: het strand in een emmertje. Zie verder 5 juli. Vrijdag 10 augustus kun je van 11.00-11.30 uur een Kijkje achter de schermen van het aquarium bij Terra Maris in Oostkapelle nemen. Zie verder 6 juli. De buitenplaatsen van de Manteling in de omgeving van Oostkapelle zijn de lusthoven van rijke kooplieden van weleer. Ervaar op zaterdag 11 augustus van 22.3024.00 uur tijdens een Nachtwandeling de stilte, rust, sfeer en geheimzinnigheid van het gebied. Zie verder 10 juli. Zaterdag 11 augustus organiseert Het Zeeuwse Landschap om 10.00 u een rondleiding bij Hoeve Van der Meulen. Zie verder: 14 april. Op zondag 12 augustus kunt u onder leiding van een gids van Staatsbosbeheer het oudste zeefort van West-Europa, Fort Rammekens, bezoeken. Zie verder 3 juni. Op zondag 12 augustus kunt u gaan wandelen met bijzondere Baudet de Poitouezels in natuurgebied De Schotsman. Zie verder 15 juli. Zijn er vragen over uw vondst op één van de Zeeuwse stranden? Terra Maris in Oostkapelle houdt zondag 12 augustus van 11.00-13.00 uur een Natuurspreekuur Zeeuwse schelpen. Tijdens het spreekuur is er gelegenheid om uw eigen vondst te laten bekijken door Harry Raad, deskundige op dit gebied. Zie verder 15 juli.

36

37

augustus

augustus

Op woensdag 8 augustus om 14.00 uur start aan de steiger bij de Campveerse Toren te Veere een excursie naar De Haringvreter, een van de eilanden, die na de afsluiting van het Veerse Gat, ontstond. Zie verder 2 mei.

Op woensdag 8 augustus organiseert het IVN in het kader van het “Jaar van het Water” twee wandelingen langs de Westkappelse Kreek. De kreken zijn ontstaan door de geallieerde bombardementen in 1944 en vormen nu een fraai natuurgebied. De eerste excursie vertrekt om 10.30 uur aan de vliedberg (hoek Grindweg, Boudewijnskerke), de tweede om 14.00 uur aan het Polderhuis (Zuidstraat 154-156) te Westkapelle. De wandelingen duren ca anderhalf uur. Kosten: €3; kinderen tot 12 jaar €1,50. Info: www.ivn.nl/walcheren


Bij Terra Maris in Oostkapelle kunnen kinderen op maandag 13 augustus van 11.00-12.00 uur na een bezoek aan de wisseltentoonstelling ‘Naar ’t strand’ meedoen aan de activiteit Strandatelier. De kinderen krijgen uitleg over schelpen en na de uitleg mag er geknutseld worden met schelpen. Zie verder 2 juli. Op maandag 13 augustus voert een gids u door de prachtige natuur van de Schotsman. Zie verder 4 juni. Op dinsdag 14 augustus kunt u onder leiding van een gids van Staatsbosbeheer wandelen in Rammekenshoek, het natuurgebied gelegen bij het Fort Rammekens. Zie verder 19 juni. Op dinsdag 14 augustus is er om 19.00 uur een zomeravondwandeling in het gevarieerde natuurgebied Oranjezon bij Vrouwenpolder. Zie: 12 juni. Op dinsdag 14 augustus van 16.30-19.30 uur herleven in de tuin tijdens het Middeleeuws festijn met spelen en spijzen de middeleeuwen rondom het Mottekasteel, een houten verdedigingstoren uit die tijd. Zie verder 24 juli. Bij Terra Maris in Oostkapelle kunt u op woensdag 15 augustus van 11.00-12.00 uur met de tuinman het Zeeuwse landschap in de tuin ontdekken. Zie verder 4 juli. Op zaterdag 18 augustus organiseren Staatsbosbeheer en herwaarts derwaarts in de eendenkooi Slikkebosch in Oostkapelle een poëzieworkshop voor volwassenen. Aanmelden voor 11 augustus Zie verder 14 april.

Zit er alleen zand in het emmertje? Echt niet, kijk maar eens goed. Op donderdag 16 augustus kunnen peuters, kleuters en hun (groot)ouders bij Terra Maris in Oostkapelle van 11.00-11.30 meedoen aan het Natuur halfuurtje: het strand in een emmertje. Zie verder 5 juli

In het kader van het Jaar van het Water organiseert het IVN op zaterdag 18 augustus een wandeling langs de waterpartijen in het Nollebos en over de Nolledijk bij Vlissingen. Zie verder 30 juni.

Vrijdag 17 augustus kun je van 11.00-11.30 uur een Kijkje achter de schermen van het aquarium bij Terra Maris in Oostkapelle nemen. Zie verder 6 juli. Op vrijdag 17 augustus kunt u mee op een wandeling langs de mooie bomen in de oude Middelburgse binnenstad. Zie verder 13 april. Op vrijdag 17 augustus start er om 19.30 uur een vleermuizenexcursie door het Heggengebied achter Nisse. We verzamelen bij de parkeerplaats van Schapenboerderij de Schaapskooi aan de Nieuwkamerseweg 3 te Heinkenszand. Kosten voor deze excursie zijn voor kinderen t/m 12 jaar €3,-, voor leden van Natuurmonumenten €5,- en voor niet leden €8,-. Deze activiteit is geschikt voor jong en oud. Een zaklantaarn en stevige wandelschoenen zijn aan te bevelen. Aanmelden via www.natuurmonumenten.nl of via 0113-644044.

38

Met de imker mee op zoek naar bijen in de landschapstuin bij Terra Maris in Oostkapelle. Dat kan op zaterdag 18 augustus van 10.30-12.00 uur. Bij goed weer wordt ook een kijkje genomen bij de bijenkasten. Zie verder 14 juli. Zondag 19 augustus organiseert Terra Maris in Oostkapelle van 09.30-11.00 uur de activiteit Korren en zeeschuimen. Met een sleepnet (kor) wordt aan het strand van Westhove gespeurd naar het verborgen onderwaterleven. Zie verder 3 juli. Op zondag 19 augustus kunt u onder leiding van een gids van Staatsbosbeheer het oudste zeefort van West-Europa, Fort Rammekens, bezoeken. Zie verder 3 juni. Op zondag 19 augustus organiseren Het Zeeuwse Landschap en Natuurmonumenten in samenwerking met de Nederlandse Onderwatersport Bond (NOB) een wandeling door het duingebied van Neeltje Jans. Zie verder: 6 mei.

39

augustus

augustus

Op woensdag 15 augustus om 14.00 uur start aan de steiger bij de Campveerse Toren te Veere een excursie naar De Haringvreter, een van de eilanden, die na de afsluiting van het Veerse Gat, ontstond. Zie verder 2 mei.


Woensdagavond 22 augustus kan een beperkt aantal deelnemers mee naar de in ere herstelde eendenkooi Slikkebosch bij Oostkapelle. Zie verder 11 juli. Zit er alleen zand in het emmertje? Echt niet, kijk maar eens goed. Op donderdag 23 augustus kunnen peuters, kleuters en hun (groot)ouders bij Terra Maris in Oostkapelle van 11.00-11.30 meedoen aan het Natuur halfuurtje: het strand in een emmertje. Zie verder 5 juli. De begeleide fietstocht Vliedbergen en Mottekastelen voert u op donderdag 23 augustus door het zuidwestelijk deel van Walcheren langs zeven vliedbergen of motten, ook wel Zeeuwse bergjes genoemd. Zie verder: 23 juni. Vrijdag 24 augustus kun je van 11.00-11.30 uur een Kijkje achter de schermen van het aquarium bij Terra Maris in Oostkapelle nemen. Zie verder 6 juli.

Bij Terra Maris in Oostkapelle kunnen kinderen op maandag 20 augustus van 11.00-12.00 uur na een bezoek aan de wisseltentoonstelling ‘Naar ’t strand’ meedoen aan de activiteit Strandatelier. De kinderen krijgen uitleg over schelpen en na de uitleg mag er geknutseld worden met schelpen. Zie verder 2 juli.

Op dinsdag 21 augustus kunt u onder leiding van een gids van Staatsbosbeheer wandelen in Rammekenshoek, het natuurgebied gelegen bij het Fort Rammekens. Zie verder 19 juni. Op dinsdag 21 augustus kunt u om 19.00 uur onder leiding van een gids van Staatsbosbeheer het Veerse Bos in. Zie verder 22 mei. Op dinsdag 21 augustus is er om 19.00 uur een zomeravondwandeling in het gevarieerde natuurgebied Oranjezon bij Vrouwenpolder. Zie: 12 juni. Bij Terra Maris in Oostkapelle kunt u op woensdag 22 augustus van 11.00-12.00 uur met de tuinman het Zeeuwse landschap in de tuin ontdekken. Zie verder 4 juli. Op woensdag 22 augustus om 14.00 uur start aan de steiger bij de Campveerse Toren te Veere een excursie naar De Haringvreter, een van de eilanden, die na de afsluiting van het Veerse Gat, ontstond. Zie verder 2 mei.

40

Onder leiding van een IVN-natuurgids kunt u op zaterdag 25 augustus wandelen door het park van de buitenplaats Toorenvliedt aan de Koudekerkseweg in Middelburg. Zie verder 6 april. Op zondag 26 augustus kunt u onder leiding van een gids van Staatsbosbeheer het oudste zeefort van West-Europa, Fort Rammekens, bezoeken. Zie verder 3 juni. Kruidenworkshop: in geuren en kleuren met heerlijke kruidige, zomerse geuren uit de eigen tuin van Terra Maris in Oostkapelle. Er worden kruidenzakjes, kruidenazijn en een bouillonbuiltje gemaakt en natuurlijk wordt er thee gedronken van versgeplukte kruiden op zondag 26 augustus van 10.30-12.00 uur. Maximaal 20 deelnemers. Deelname: €8,-volw. en €5,50 kind., incl. museumbezoek. Tijdig aanmelden via reserveringen@terramaris.nl Bij Terra Maris in Oostkapelle kunnen kinderen op maandag 27 augustus van 11.00-12.00 uur na een bezoek aan de wisseltentoonstelling ‘Naar ’t strand’ meedoen aan de activiteit Strandatelier. De kinderen krijgen uitleg over schelpen en na de uitleg mag er geknutseld worden met schelpen. Zie verder 2 juli. Op maandag 27 augustus voert een gids u door de prachtige natuur van de Schotsman. Zie verder 4 juni.

41

augustus

augustus

Dinsdag 21 augustus kun je bij Terra Maris in Oostkapelle van 10.00-11.30 uur Schilderen met zand en schelpengruis. Schelpengruis is vaak als één of meerdere vloedlijnen op het strand te zien. Deelname: €5,50 voor kinderen en €8,- voor volwassenen. Vooraf aanmelden: reserveringen@terramaris.nl. Duinvlietweg 6 Oostkapelle. Info 0118-582620.

Mozaïek van water, water, water, wa... In het ‘Jaar van het water’ organiseert Terra Maris op zaterdag 25 augustus van 13.30-15.30 uur deze waterrijke activiteit. Een kijkje bij het zeeaquarium, vissen in de watertuin en strandjutten zijn de hoofdingrediënten. Leuk en leerzaam over het leven in zoet, brak en zout water. Zie verder 27 mei.


Op dinsdag 28 augustus kunt u onder leiding van een gids van Staatsbosbeheer wandelen in Rammekenshoek, het natuurgebied gelegen bij het Fort Rammekens. Zie verder 19 juni. Op dinsdag 28 augustus is er om 19.00 uur een zomeravondwandeling in het gevarieerde natuurgebied Oranjezon bij Vrouwenpolder. Zie: 12 juni. De buitenplaatsen van de Manteling in de omgeving van Oostkapelle zijn de lusthoven van rijke kooplieden van weleer. Ervaar op dinsdag 28 augustus van 21.3023.00 uur tijdens een Nachtwandeling de stilte, rust, sfeer en geheimzinnigheid van het gebied. Zie verder 10 juli. Heeft u zich al opgegeven voor de poĂŤzieworkshop op Kasteel Westhove op 8 september? Bij Terra Maris in Oostkapelle kunt u op woensdag 29 augustus van 11.00-12.00 uur met de tuinman het Zeeuwse landschap in de tuin ontdekken. Zie verder 4 juli. Op woensdag 29 augustus om 14.00 uur start aan de steiger bij de Campveerse Toren te Veere een excursie naar De Haringvreter, een van de eilanden, die na de afsluiting van het Veerse Gat, ontstond. Zie verder 2 mei.

Vlieg er eens uit naar Zeeland!

augustus

De boswachter leest en vertelt op woensdagavond 29 augustus sterke verhalen op in het prachtige oude fort Rammekens bij Ritthem. Diep in de kazematten, hoog op de bolwerken, op de binnenplaats en aan de poort worden verhalen verteld. Zie verder 4 juli. Zit er alleen zand in het emmertje? Echt niet, kijk maar eens goed. Op donderdag 30 augustus kunnen peuters, kleuters en hun (groot)ouders bij Terra Maris in Oostkapelle van 11.00-11.30 meedoen aan het Natuur halfuurtje: het strand in een emmertje. Zie verder 5 juli Vrijdag 31 augustus kun je van 11.00-11.30 uur een Kijkje achter de schermen van het aquarium bij Terra Maris in Oostkapelle nemen. Zie verder 6 juli.

Voor groot en klein een mooie belevenis! Keuze uit meer dan 400 vakantiewoningen op de mooiste locaties! Boek nu online uw vakantie! www.zeelandvakantie.nl of tel: 0118-582910 of mail naar verhuur@zeelandvakantie.nl

42

43


Mary’s Place, Driewegen

Heerlijk genieten in de “Zak van Zuid-Beveland”; overnachten in een B&B of vakantieverblijf, wandelen, fietsen en onderweg lekker ontspannen uitrusten in een van de Theetuinen. 1. Saartje’s Theetuin en B&B; gezellige Theetuin en overnachten in Luxe B&B. van Hattumstraat 3, 4437 AG Ellewoutsdijk Tel. 0113-548479 info@benbbijsaartje.nl www.benbbijsaartje.nl 2. Mary’s Place; landelijke Theetuin & leuk Brocantewinkeltje. Coudorpseweg 7, 4438 NB Driewegen Tel. 0113-548313 info@marystheetuin.nl www.marystheetuin.nl 3. B&B Halte Baarland; overnachten in authentieke woonwagen of strandhuisje. Bakendorpseweg 4, 4435 NH Baarland Tel. 0113-230637 06-29030956 bnb@haltebaarland.nl www.haltebaarland.nl 4. Slapen in de 7de hemel; luxe 4-persoons vakantieappartement. Goesestraatweg 7, 4431 CC ’s-Gravenpolder Tel. 0113-313375 info@slapeninde7dehemel.nl www.slapeninde7dehemel.nl 5. Hoeve van der Meulen; moderne vakantieappartementen in monumentale boerderij. Zuidweg 26-28, 4444ND ’s-Heer Abtskerke Tel. 0113-569110 info@hetzeeuwselandschap.nl www.hetzeeuwselandschap.nl 6. Vakantieboerderij Het Vleugelhof; zelfvoorzienende vakantieboerderij voor max.12 pers. Rust, ruimte, luxe, gezellig en authentiek Vleugelhofweg 2a, 4453 VC ’s-Heerenhoek Tel. 0113-352106 info@vakantieboerderij.nl www.vakantieboerderijzeeland.nl

44

Geniet van de prachtige Zeeuwse natuur bij Ons Buiten

De Paardekreek

Aagtekerkseweg 2a | Oostkapelle Tel. 0118-581813 onsbuiten@ardoer.com

Havenweg 1 | Kortgene Tel. 0113-302051 paardekreek@ardoer.com

De Pekelinge

Scheldeoord

Landmetersweg 1 | Oostkapelle Tel. 0118-582820 pekelinge@ardoer.com

Landingsweg 1 | Baarland Tel. 0113-639900 scheldeoord@ardoer.com

45

Je vindt altijd een supervakantie bij Ardoer.com!


september 2012 Op zaterdag 1 september organiseert Terra Maris in Oostkapelle van 20.30-22.00 uur een Poëzie-avond. Nadere informatie 0118-582620. Zaterdagmiddag 1 september om 12.00 uur beleef je de Oosterschelde als nooit te voren. Zie verder 9 juni. Op zaterdag 1 september kunt u mee op een wandeling langs de mooie bomen in de oude Middelburgse binnenstad. Zie verder 13 april. Op zondag 2 september kunt u onder leiding van een gids van Staatsbosbeheer het oudste zeefort van West-Europa, Fort Rammekens, bezoeken. Zie verder 3 juni. De begeleide fietsroute “Rondje Veere” in het noordelijk deel van Walcheren voert u op zondag 2 september vanuit het stadje Veere via de dorpen Vrouwenpolder en Gapinge langs het Veerse meer, de Noordzee en de verschillende landschapstypen. Zie 24 juni. Op dinsdag 4 september is er om 19.00 uur een zomeravondwandeling in het gevarieerde natuurgebied Oranjezon bij Vrouwenpolder. Zie: 12 juni.

Op woensdag 6 september om 14.00 uur start aan de steiger bij de Campveerse Toren te Veere een excursie naar De Haringvreter, een van de eilanden, die na de afsluiting van het Veerse Gat, ontstond. Zie verder 2 mei. Onder leiding van een IVN-natuurgids kunt u op vrijdag 7 september wandelen door het park van de buitenplaats Toorenvliedt aan de Koudekerkseweg in Middelburg. Zie verder 6 april. Zaterdag 8 september organiseert Het Zeeuwse Landschap om 10.00 u een rondleiding bij Hoeve Van der Meulen. Zie verder: 14 april. Op zaterdag 8 september organiseren Staatsbosbeheer en herwaarts derwaarts in de eendenkooi Slikkebosch in Oostkapelle een poëzieworkshop voor volwassenen. Aanmelden tot 1 september. Zie verder 19 mei. Zaterdagmiddag 8 september om 14.00 uur beleef je de Oosterschelde als nooit te voren. Zie verder 23 juni. Op zondag 9 september kunt u onder leiding van een gids van Staatsbosbeheer het oudste zeefort van West-Europa, Fort Rammekens, bezoeken. Zie verder 3 juni. Op dinsdag 11 september is er om 19.00 uur een zomeravondwandeling in het gevarieerde natuurgebied Oranjezon bij Vrouwenpolder. Zie: 12 juni. Op woensdag 12 september kunnen bezoekers van Terra Maris van 13.30-15.30 uur hun vragen stellen op het maandelijkse Natuurspreekuur: daar vraag je me wat over eigen natuurvondsten en/of waarnemingen. Zie verder 11 april.

Op vrijdag 14 september start er om 19.00 uur een vleermuizenexcursie door de Zwaakse Weel. We verzamelen bij de werkschuur van Natuurmonumenten. Zie verder 27 april. Ontdek de welen van de Zak van Zuid-Beveland op de fiets op zaterdag 15 september. We vertrekken om 10 uur vanaf het kantoor van Natuurmonumenten in Kwadendamme aan de Zwaaksedijk 5 te Kwadendamme. De tocht is ongeveer 40km en halverwege zullen we stoppen voor een heerlijke lunch bij Schapenboerderij de Schaapskooi te Nisse. Zorg voor comfortabele kleding en een eigen fiets. Deze excursie is minder geschikt voor kinderen Aanmelden is verplicht voor deze excursie en kan via www.natuurmonumenten.nl of telefonisch via 0113-644044. Kosten: Leden €10,- Niet-leden €13,-

46

47

september

september

Op woensdag 12 september om 14.00 uur start aan de steiger bij de Campveerse Toren te Veere een excursie naar De Haringvreter, een van de eilanden, die na de afsluiting van het Veerse Gat, ontstond. Zie verder 2 mei.


Op zondag 16 september kunt u onder leiding van een gids van Staatsbosbeheer het oudste zeefort van West-Europa, Fort Rammekens, bezoeken. Zie verder 3 juni. Op woensdag 19 september om 14.00 uur start aan de steiger bij de Campveerse Toren te Veere een excursie naar De Haringvreter, een van de eilanden, die na de afsluiting van het Veerse Gat, ontstond. Zie verder 2 mei. Het oudste zeefort van West-Europa Fort Rammekens bij Vlissingen wordt “geconsolideerd”, opgeknapt. Over wat er allemaal gebeurt, vertelt projectleider Rob Timmer op donderdagmiddag 20 september. Zie verder 19 april. In de herfst wordt de landschapstuin bij Terra Maris in Oostkapelle winterklaar gemaakt en Snoeien doet groeien! Loop op vrijdag 21 september van 13.00-14.00 uur een uurtje mee, waarbij de tuinman uitleg geeft en u uw vragen kunt stellen. Deelname: entree museum. Aanmelden bij de balie. Duinvlietweg 6. Info 0118582620.

Op zaterdag 29 september is er een rondleiding in de Yerseke Moer. Dit weidegebied wordt wel het openluchtmuseum van Zeeland genoemd. Sporen van natuur en cultuur van de laatste 2000 jaar weerspiegeld in een bijzondere flora en fauna. Startpunt: Het werkschuurtje aan de Reeweg. Vanaf de Kanaalweg, die langs Vlake komt, de 2e weg rechts, Schelvrijwegeling. De eerste weg rechts is de Reeweg. Kosten: € 3,- p.p., kinderen tot 16 jaar € 1,50 p.p. Donateurs van Het Zeeuwse Landschap op vertoon van hun lidmaatschapsbewijs gratis. Honden zijn niet toegestaan. Op zondag 30 september kunt u onder leiding van een gids van Staatsbosbeheer het oudste zeefort van West-Europa, Fort Rammekens, bezoeken. Zie verder 3 juni. Heeft u zich al aangemeld voor de poëzieworkshop in eendenkooi Slikkebosch op 20 oktober?

Onder leiding van een IVN-natuurgids kunt u op zaterdag 22 september wandelen door het park van de buitenplaats Toorenvliedt aan de Koudekerkseweg in Middelburg. Zie verder 6 april. Op zondag 23 september kunt u onder leiding van een gids van Staatsbosbeheer het oudste zeefort van West-Europa, Fort Rammekens, bezoeken. Zie verder 3 juni. Strandjutten met een inleiding bij het aquarium van Terra Maris in Oostkapelle want langs de vloedlijn worden veel geheimen prijs gegeven door de zee. Met de jutter van het museum struinen langs het strand op zondag 23 september van 14.00-16.00 uur, op zoek naar natuurlijke en niet-natuurlijke aanspoelsels. Zie verder 1 maart.

september

september

Op woensdag 26 september om 14.00 uur start aan de steiger bij de Campveerse Toren te Veere een excursie naar De Haringvreter, een van de eilanden, die na de afsluiting van het Veerse Gat, ontstond. Zie verder 2 mei. Griezelen met spinnen? Woensdagmiddag 26 september gaan wij met netjes en potjes op spinnenjacht bij Dishoek. De verzamelde dieren zullen daarna met loeppotjes en zoekkaarten nader worden bekeken. Aanvang om 14.00 uur op de P aan de Strandweg (Koudekerke). Graag eigen potje(s) meenemen. Kosten: volwassenen €5,-; kinderen €2,50. Info: 06-10943647.

48

49


oktober 2012 Woensdagmiddag 3 oktober om 13.00 uur beleef je de Oosterschelde als nooit te voren. Zie verder 9 juni. In de Manteling van Walcheren staan naar schatting 10.000 bomen. Over hun oorsprong, hun levenswijze en karakter komt u heel wat te weten tijdens deze wandeling, die u door de buitens van Westhove en Berkenbosch leidt. Deze bijzondere excursie vindt plaats op zondag 7 oktober en start om 10.30 uur bij Kasteel Westhove aan de Duinvlietweg te Oostkapelle. Zie verder: 1 april. Op woensdag 10 oktober kunnen bezoekers van Terra Maris van 13.30-15.30 uur hun vragen stellen op het maandelijkse Natuurspreekuur: daar vraag je me wat over eigen natuurvondsten en/of waarnemingen. Zie verder 11 april. Zaterdag 13 oktober organiseert Het Zeeuwse Landschap om 10.00 uur een rondleiding bij Hoeve Van der Meulen. Zie verder: 14 april.

Op zaterdag 13 oktober is er om 14.00 uur een wandeling in het gevarieerde natuurgebied Oranjezon bij Vrouwenpolder. Zie: 12 juni. Op zondag 14 oktober kunt u onder leiding van een gids van Staatsbosbeheer het oudste zeefort van West-Europa, Fort Rammekens, bezoeken. Zie verder 3 juni. Op zondag 14 oktober Paddenstoelenwandeling met na afloop paddenstoelensoep. Tussen 14.00-15.30 uur op zoek naar soorten die in de Manteling voorkomen. Erna wacht een heerlijke soep. Maximaal 25 deelnemers. Deelname: €8,- excl. entree museum. Vooraf aanmelden bij reserveringen@terramaris.nl Duinvlietweg 6 Oostkapelle. Info 0118-582620. Op maandag 15 oktober kun je bij Terra Maris in Oostkapelle van13.30-15.00 uur meedoen aan de activiteit Voer voor vogels. Tijdens een wandeling met de tuinman ontdek je dat er in de landschapstuin van het museum veel mogelijkheden voor vogels zijn om beschutting te vinden in de barre wintertijd. Daarna kun je zelf aan de slag om een vogelhuisje te maken voor de vogels in je eigen tuin. Vanaf 6 jaar. Deelname: €5,50 voor kinderen en €8,- voor volwassenen. Tijdig aanmelden: reserveringen@terramaris.nl Duinvlietweg 6 Oostkapelle. Info 0118-582620. Op dinsdag 16 oktober kunt u om 14.00 uur onder leiding van een gids van Staatsbosbeheer het Veerse Bos in. Zie verder 15 april. Bij Terra Maris in Oostkapelle kun je op dinsdag 16 oktober van 13.30-15.00 uur een Middeleeuws kasteel knutselen zoals ze in die tijd in het Zeeuwse landschap voorkwamen. In de landschapstuin van het museum staat een middeleeuwse houten verdedigingstoren. Pas later in de middeleeuwen werden de stenen kastelen gebouwd, zoals kasteel Westhove naast het museum. Er kunnen 15 kinderen vanaf 8 jaar meedoen. Deelname: €5,50 per kind. Tijdig aanmelden bij reserveringen@terramaris.nl In aansluiting op de tentoonstelling ‘Naar ’t strand’ organiseert Terra Maris in Oostkapelle woensdag 17 oktober Zeeschilderen met... Informatie: Terra Maris, 0118582620. Woensdag 17 oktober kan onder leiding van een natuurgids het herfstbos van Ter Hooge verkend worden. Zie verder: 7 juli.

Het oudste zeefort van West-Europa Fort Rammekens bij Vlissingen wordt “geconsolideerd”, opgeknapt. Over wat er allemaal gebeurt, vertelt projectleider Rob Timmer op donderdagmiddag 18 oktober. Zie verder 19 april.

50

51

oktober

oktober

Woensdag 17 oktober kan een beperkt aantal deelnemers om 14.00 uur mee naar de in ere herstelde eendenkooi Slikkenbosch bij Oostkapelle. Zie verder 11 juli.


Workshop strandpalen en glooiingen bij Terra Martis in Oostkapelle op donderdag 18 oktober van 13.30-15.00 uur. De Walcherse stranden zijn beroemd om de rijen strandpalen, die als golfbrekers dienen. Van stenen, hout en strandmateriaal bouw je zo´n Walchers strandlandschap in het klein! Een stoere knutselactiviteit voor 15 kinderen vanaf 8 jaar. Deelname: €5,50 per kind. Tijdig aanmelden via reserveringen@ terramaris.nl Duinvlietweg 6 Oostkapelle. Info 0118-582620. Vrijdag 19 oktober kun je van 13.00-13.30 uur een Kijkje achter de schermen van het aquarium bij Terra Maris in Oostkapelle nemen. Zie verder 6 juli. Vrijdag 19 oktober is er om 14.00 uur een rondleiding bij Inlaag Keihoogte op Noord Beveland. Zie verder: 4 mei. Op zaterdag 20 oktober organiseren Staatsbosbeheer en herwaarts derwaarts in de eendenkooi Slikkebosch in Oostkapelle een poëzieworkshop voor volwassenen. Aanmelden voor 13 oktober. Zie verder 14 april. Zaterdagmiddag 20 oktober om 13.30 uur Beleef je de Oosterschelde als nooit te voren. Zie verder 23 juni. Op zondag 21 oktober organiseert Terra Maris van 14.00-15.30 uur de kinderactiviteit Er was eens... een Mottekasteel. Met in de hoofdrol een middeleeuwse verdedigingstoren en het leven in het Zeeuwse middeleeuws landschap. Zie verder 9 april. Op woensdag 24 oktober organiseert Terra Maris in Oostkapelle de activiteit Braakballen pluizen. De moeilijk te verteren botjes en haren van bv muizen braken uilen uit als braakbal. In de ontvangstruimte kunnen bezoekertjes vanaf 6 jaar tussen 13.00 en 15.30 uur met een pincet, vergrootglazen en skeletkaart de braakballen uitpluizen. Wat stond er op het menu van bv de ransuil? Deelname: entree museum. Duinvlietweg 6 te Oostkapelle. Info 0118-582620. Vrijdag 26 oktober kun je van 13.00-13.30 uur een Kijkje achter de schermen van het aquarium bij Terra Maris in Oostkapelle nemen. Zie verder 6 juli.

52

Op zaterdag 27 oktober vindt er in het kader van de Nacht van de Nacht een donkere duinwandeling plaats op Neeltje Jans. Deze begint om 22.00 u op de hoek van de parkeerplaats van Deltapark Neeltje Jans. Kosten: €3,- p.p., kinderen tot 16 jaar €1,50 p.p. Donateurs van Het Zeeuwse Landschap en Natuurmonumenten op vertoon van hun lidmaatschapsbewijs gratis. www.nachtvandenacht.nl Traditioneel organiseert Terra Maris in samenwerking met Staatsbosbeheer rondom het museum op de laatste zaterdag van oktober tijdens de Nacht van de Nacht activiteiten in de avonduren. Dit jaar is dat zaterdag 27 oktober. Informatie : Terra Maris, 0118-582620.

53

oktober

oktober

Op zateravond 27 oktober is het de landelijke Nacht van de Nacht. Ook Natuurmonumenten doet hier aan mee en organiseert deze avond een activiteit voor kinderen in het Fort Ellewoutsdijk van 19.00 tot uiterlijk 21.30 uur. Er is een circuit uitgezet waarbij vleermuizen, uilen en nachtvlinders aan bod komen. De kinderen gaan in kleine groepjes langs elk onderdeel; elk onderdeel duurt ca. 20 minuten. Onder het genot van warme chocolademelk sluit de avond af met een spannend verhaal. Kinderen vanaf ongeveer 8 jaar kunnen meedoen aan deze avond. Kosten: €4,- per kind. Ouders / begeleiders mogen gratis mee. Aanmelden van te voren is verplicht: www.natuurmonumenten.nl of 0113-644044.

Tijdens de Nacht van de Nacht, zaterdag 27 oktober, organiseert fotograaf/ beeldmaker Leon van der Flier i.s.m. Staatsbosbeheer in en rond Fort Rammekens bij Ritthem om 20.00 uur een beeldende ‘outdoor experience’. De expositie over een mysterieus volk (fictief) genaamd “Zij van Daarbeneden” is tijdens een geheimzinnige wandeling door het bosrijke gebied te zien. Aanmelden via www.zijvandaarbeneden.nl, ook voor verdere informatie.


november/december 2012 Zaterdag 10 november organiseert Het Zeeuwse Landschap om 10.00 uur een rondleiding bij Hoeve Van der Meulen. Zie verder: 14 april. In de omgeving van museum Terra Maris in Oostkapelle zijn nog veel sporen uit de 2e wereldoorlog te zien. Tijdens de rondleiding Wat er toen gebeurde vertelt de gids op zondag 11 november van 14.00-15.30 uur verhalen over gebeurtenissen in de oorlogstijd en vlak na de bevrijding. Kosten €3,- p.p. excl. museumbezoek. Maximaal 20 deelnemers vanaf 8 jaar. Van tevoren aanmelden: reserveringen@terramaris.nl Duinvlietweg 6, Oostkapelle. Info 0118-582620. Op woensdag 14 november kunnen bezoekers van Terra Maris van 13.30-15.30 uur hun vragen stellen op het maandelijkse Natuurspreekuur: daar vraag je me wat over eigen natuurvondsten en/of waarnemingen. Zie verder 11 april. 2012 is het jaar van de historische buitenplaatsen. Staatsbosbeheer en Terra Maris organiseren in Terra Maris in Oostkapelle op zondag 18 november van 13.30-16.30 uur de themamiddag Historische buitenplaatsen aan zee. Informatie:Terra Maris, 0118-582620; www.boswachtersaanzee.wordpress.com .

Zaterdag 8 december organiseert Het Zeeuwse Landschap om 10.00 uur een rondleiding bij Hoeve Van der Meulen. Zie verder: 14 april. Op woensdag 12 december kunnen bezoekers van Terra Maris van 13.30-15.30 uur hun vragen stellen op het maandelijkse Natuurspreekuur: daar vraag je me wat over eigen natuurvondsten en/of waarnemingen. Zie verder 11 april. In de Manteling van Walcheren staan naar schatting 10.000 bomen. Over hun oorsprong, hun levenswijze en karakter komt u heel wat te weten tijdens een wandeling op zondag 16 december om 10.30 uur . Zie verder 1 april.

54

55

december

november

Op zondag 23 december organiseert Terra Maris in Oostkapelle van 13.30-15.30 uur de rondrit Met paard en wagen door natuur en tijd. Vooraf een bezoek op eigen gelegenheid aan het museum en de landschapstuin maakt de rit nog interessanter! De rit met de paardentram, getrokken door Zeeuwse trekpaarden, gaat door het open polderlandschap, bossen en duinen. Deelname: €13,25 voor volwassenen, kinderen €11,- incl. museumbezoek. Exclusief museumbezoek €7,25. Maximaal 36 personen. Ruim van tevoren aanmelden bij reserveringen@terramaris.nl . Duinvlietweg 6 te Oostkapelle. Info 0118-582620.


Striptekenaar Danker Jan Oreel tekende het stripboek ‘Zeeland, 2000 jaar geschiedenis in strip’. Tijdens de Workshop striptekenen bij Terra Maris op donderdag 27 december van 13.30-15.00 uur leer je van hem hoe je een strip maakt over bv de middeleeuwse verdedigingstoren, die in de landschapstuin staat en hoe je het Zeeuwse landschap en de mensen eromheen tekent! Er kunnen 15 kinderen vanaf 8 jaar meedoen. Deelname: €8,-. Van tevoren aanmelden, bij voorkeur via e-mail reserveringen@terramaris.nl. Duinvlietweg 6 te Oostkapelle. Info 0118-582620 Vrijdag 28 december kun je van 13.00-13.30 uur een Kijkje achter de schermen van het aquarium bij Terra Maris in Oostkapelle nemen. Zie verder 6 juli. Op vrijdag 28 december bent uw welkom voor een winterwandeling door landgoed Ter Hooge. Zie verder: 7 juli. Op zaterdag 29 december organiseren Het Zeeuwse Landschap en Natuurmonumenten om 14.00 uur een duinwandeling op Neeltje Jans. Zie verder: 7 april. Zondag 30 december organiseert Terra Mairs van 14.00-15.30 uur de rondleiding Er was eens... een Mottekasteel, in het decor van het Zeeuwse landschap in de middeleeuwen. Zie verder 8 april. ‘Schilderen’ met zand en schelpengruis bij Terra Maris in Oostkapelle op 24 december van 13.30-15.00 uur. Schelpengruis is vaak als één of meerdere vloedlijnen op het strand te zien. Zo mooi en er komt geen mensenhand aan te pas. Deze middag echter wel! Zie verder 21 augustus.

Op de laatste dag van 2012, maandag 31 december worden bij Terra Maris in Oostkapelle in de sfeervolle ontvangstruimte van het museum tussen13.30-15.30 uur Midwinter- en wonderlijke natuurverhalen verteld. Deelname: gratis, excl. museumbezoek. Duinvlietweg 6, Oostkapelle, info 0118-582620.

Op woensdag 26 december kunt u onder leiding van een gids van Staatsbosbeheer het oudste zeefort van West-Europa, Fort Rammekens, bezoeken. Zie verder 3 juni. Op donderdag 27 december organiseert Rotary Club Walcheren in samenwerking met Het Zeeuwse Landschap de ‘kerstballenwandeling’ voor kinderen. Tussen 11.00 en 15.00 uur kan er gestart worden, bij de ingang van natuurgebied Oranjezon, tussen Vrouwenpolder en Oostkapelle. De speurtocht duurt ongeveer anderhalf uur. Elk kind is mèt zijn ouders (of grootouders of andere begeleiders/speurders) welkom om via de kerstballen te speuren naar bijzonderheden in dit natuurgebied! Kinderen en donateurs van het Zeeuwse Landschap betalen €2,50 voor entree van het natuurgebied, deelname aan de kerstballenwandeling èn een versnapering, overigen betalen €4,-. Bij de ingang verkoopt de Rotary aan alle wandelaars warme versnaperingen tegen een vriendenprijs voor het goede doel. NB: kinderen onder de 12 jaar mogen niet alleen het terrein in en honden zijn niet toegestaan.

56

57

december

december

Donderdag 27 december kan een beperkt aantal deelnemers om 14.00 uur mee naar de in ere herstelde eendenkooi Slikkenbosch bij Oostkapelle. Zie verder 11 juli.


Natuurgebieden op Walcheren en de Bevelanden

58

59


Deelnemende organisaties

Staatsbosbeheer nodigt u graag uit in zijn terreinen te genieten. Of u nu een frisse neus wilt halen, vogels bespieden, gezellig met vrienden wilt wandelen of met de kinderen in het bos gaat ravotten, het kan allemaal bij de grootste “recreatieondernemer” van Nederland. Naar Buiten, de natuur in, is immers voor lijf en leden, hart en geest erg belangrijk. Welkom! Verdere info: www.staatsbosbeheer.nl en www.boswachtersaanzee.wordpress.com

Natuurmonumenten is een vereniging van meer dan 750.000 leden, met een gezamenlijk doel: zorgen voor natuur in Nederland. Daarom verwerven en beheren we natuurgebieden. Dat zijn er inmiddels 355 met een gezamenlijke oppervlakte van ruim 100.000 hectare. Zo houden we Nederland open en groen, en kunnen we samen met u blijven genieten van de natuur. Leden van Natuurmonumenten ontvangen vier keer per jaar het blad Natuurbehoud en korting op allerlei activiteiten. Kijk voor meer informatie op www.natuurmonumenten.nl of bel met beheereenheid Schelde tel: 0113 644044. U kunt ook mailen naar boswachterfemke@natuurmonumenten.nl

Stichting Het Zeeuwse Landschap beheert natuurgebieden in Zeeland en zet zich in voor behoud en versterking van natuur en landschap in Zeeland. We laten u graag meegenieten van de prachtige natuur. Bijvoorbeeld middels de uitkijktoren in Oranjezon, de wandelpaden op Ter Hooge, de museumwoning bij Hoeve Van der Meulen en de vogelkijkhut bij de Inlagen van Noord-Beveland. www.hetzeeuwselandschap.nl, info@hetzeeuwselandschap.nl

Terra Maris is hét museum voor natuur en landschap van Zeeland. Een afwisselende tentoonstelling laat u de dynamische natuur van de delta zien en neemt u mee door de geschiedenis van het Zeeuwse landschap. Een 2,5 ha grote landschapstuin en een museumwinkel en museumcafé zijn onderdeel van Terra Maris. Meer informatie: www.terramaris.nl of Duinvlietweg 6, 4356 ND Oostkapelle

Ontdek de Oosterschelde Leven op het ritme van het getij en de seizoenen. In een wereld van rust, ruimte licht en lucht. Nationaal Park Oosterschelde is een uniek en dynamisch natuurgebied. Dankzij de afwisseling van eb en vloed en de aanwezigheid van zout en zoet water leven hier duizenden soorten vogels, planten en dieren. Er is volop gelegenheid om van natuur en landschap te genieten. www.np-oosterschelde.nl

IVN vereniging voor natuur- en milieueducatie streeft naar meer natuur en een betere kwaliteit van het leefmilieu en draagt bij aan een duurzame samenleving door mensen te betrekken bij natuur, milieu, landschap en leefomgeving. Meer info: www.ivn.nl/walcheren

60

61


Met medewerking van:

Cursussen voor levensverhalen en levenskunst www.herwaartsderwaarts.nl

In de biografische schrijfcursussen van herwaarts derwaarts verricht je kwalitatief creatief onderzoek. Intiem en indringend schrijven maakt moderne levenskunst mogelijk. Reflecteren, herwaarderen, koers bepalen. Resultaat: verhalen die ergens over gaan. Voor meer informatie: www.herwaartsderwaarts.nl.

Het Ezelhuis organiseert unieke ezelwandelingen, picknicktochten, personeelsuitjes, teambuilding en workshops met ezels, waaronder de met uitsterven bedreigde Franse langharige reuzenezel. Voor meer informatie kijkt u op www.ezelhuis.nl

Stayokay Domburg is een hostel op een wel heel bijzondere locatie: Kasteel Westhove. Het dertiende-eeuwse kasteel compleet met torens en een slotgracht, ligt op loopafstand van het witte strand. Zie ook www.stayokay.com/domburg

62

63


Colofon Uitgave

Stichting Het Zeeuwse Landschap Staatsbosbeheer Midden-Zeeland Natuurmonumenten Nationaal Park Oosterschelde maart 2012

Redactie

Carolien van de Kreeke, Karel Leeftink, Lindoana Todicescu, Maaike de Wilde

Foto’s

Chiel Jacobusse, Bram Vader, Nanda van den Berg, Carolien van de Kreeke, Peter Steutel, Terra Maris, Mart den Hollander, Femke Deelstra, Rob Doolard en André Hannewijk

Vormgeving

Peter Steutel, www.comform.info

Druk

Pieters Grafisch Bedrijf BV, Groede

Papier

FSC Mixed

Oplaag

18.000 exemplaren

Bestellen

Voor meer exemplaren van deze brochure kunt u contact opnemen met Staatsbosbeheer, tel. 06-10943647 of Stichting Het Zeeuwse Landschap, tel. 0113-569110

64

Deze brochure is gerealiseerd mede dankzij een financiële bijdrage van de Provincie Zeeland

Natuuractiviteiten Walcheren en Bevelanden  

Overzicht natuuractiviteiten Walcheren en Bevelanden 2012.

Advertisement