Page 1

Toeristische gids Nationaal Landschap

HOEKSCHE WAARD


WELCOME multibrand store for women

discover more than 70 brands such as: AAIKO, CAMBIO, CAROLINE BISS, CLAUDIA STRÄTER, CREENSTONE, FRANK WALDER, GARDEUR, GERRY WEBER, GEISHA, GIL BRET, GUSTAV, JOSEPH RIBKOFF, KYRA & KO, PENN & INK, SUMMUM, 10 DAYS, YAYA.

voorstraat 352, dordrecht - www.bahlmann-mode.nl


VVV INFORMATIE

apje in Als je iets wil weten over een leuk uitst . eigen land ga je natuurlijk naar de VVV er)kaarten Hier kun je terecht voor gidsen, (wat de veren plattegronden die je informeren over heden, elijk schillende fiets-, wandel- en vaarmog . Ook den accommodaties en bezienswaardighe en je aar zijn er diverse cadeaubonnen verkrijgb B&B of l kan zelfs een overnachting in een hote n? Ga naar reserveren. Liever zelf alles ontdekke d de VVV NL je appstore of playstore en downloa naar je toe! app! Waar je ook bent, de VVV komt

07

VVV Oud-Beijerland, Waterstal 3 3262 JR Oud-Beijerland Telefoon: 0186-616 000 E-mail: info@vvvoud-beijerland.nl www.vvvhoekschewaard.nl Openingstijden: Ma: 13:00 - 17:00 uur. 0 uur. Di t/m vr: 9:30 - 12:30 uur, 13:00 - 17:0 uur. Za: 10:00 - 12:30 uur, 13:00 - 16:00

09

COLOFON

enwerking Uitgave: VVV Zuid-Holland Zuid, in sam ten. men onu met SOHW en Natuurm Oplage: 20.000 ex. Š Januari 2016. sing. Vormgeving en advertenties: TPAdverti urNatu en Zuid land -Hol Fotografie: VVV Zuid monumenten.

24

Inhoud Nationaal Landschap

04

Tiengemeten

07

Erop uit!

09

Bezoeken

14

Plattegrond

18

Overnachten

20

Horeca

24

Te water

29

Evenementen

32

32 Hoeksche Waard

• 03


Akkers strekken zo ver je kunt kijken. Dijken worden gesierd door rijen bomen. Tussen de akkers slingeren kreken, omgeven door riet en bruisend van leven. Her en der staan historische boerderijen en bijzondere molens. Wat een verademing… de rust, de ruimte en de schoonheid van het authentieke boerenland. Je vindt het in het Nationaal Landschap Hoeksche Waard. Maar het Nationaal Landschap heeft meer dan één gezicht. Het is dé trekpleister voor winkelaars, lekkerbekken, fietsers, wandelaars, watersporters en liefhebbers van alles wat de natuur te bieden heeft. Kom ook eens kijken. Je zult verrast zijn!

NATIONAAL LANDSCHAP HOEKSCHE WAARD 04 • Hoeksche Waard


nog veel meer voorzieningen maken dat ook jij in de Hoeksche Waard verslingerd kunt raken aan het Nationaal Landschap.

BELEVEN

In de Hoeksche Waard kun je de natuur van dichtbij beleven. Je kunt de hele dag struinen door het getijdengebied van het eiland Tiengemeten. Of je begeeft je tussen juli en december in de Korendijkse Slikken, met hoogopgaande bloemen en laag boven de grond jagende roofvogels. Dat kan op eigen gelegenheid. Maar een deelname aan één van de vele excursies van Natuurmonumenten behoort ook tot de mogelijkheden. Wie graag wat meer te weten komt over de natuur en de ontwikkeling van het landschap in de Hoeksche Waard, kan zijn hart ophalen in het Nationaal Landschap Centrum in Numansdorp en bij bezoekerscentrum Klein Profijt in Oud-Beijerland. Hier vind je informatie over het gebied, de flora en de fauna. Bovendien vinden er ook vanuit deze centra met grote regelmaat educatieve wandeltochten en excursies plaats, met of zonder gidsen van de vereniging Hoekschewaards Landschap (HWL).

NATUURONTWIKKELING

Bij natuur denk je waarschijnlijk aan gebieden die door de mens met rust gelaten worden. Gebieden die alleen onderhevig zijn aan de spelingen van de natuur. In de Hoeksche Waard tref je echter een mengeling aan van oude en nieuwe natuur. De oude natuur is ontstaan na de inpoldering, de nieuwe natuur is kakelvers. Het Vlietproject heeft door de hele Hoeksche Waard gezorgd voor het herstel van eeuwenoude kreken en de aanleg van natuurvriendelijke oevers. Het eiland Tiengemeten en de oeverlanden bij Strijensas zijn inmiddels getransformeerd van landbouwgebied tot natuurgebied. Boerderijen en erven bepalen al eeuwen het gezicht van het Nationaal Landschap. Veel historische gebouwen zijn na de Tweede Wereldoorlog verdwenen. Van de meer dan duizend boerderijen die er in de afgelopen eeuwen in de Hoeksche Waard hebben gestaan, zijn er nu nog zo’n zevenhonderd over. De meeste verkeren in een goede staat en zijn zelfs voorzien van oorspronkelijke erfbeplanting. Ze sieren het landschap. De Hoeksche Waard bestaat uit 35 door dijken en molens ingepolderde gebieden. Sinds de restauratie van de molen van Goidschalxoord draaien er weer 13 molens in het Nationaal Landschap. De meeste molens vind je overigens rondom de Binnenbedijkte Maas. Bij de VVV is een speciale molenfietsroute verkrijgbaar.

CULTUURHISTORIE De Hoeksche Waard is een Nationaal Landschap. Dat is heel bijzonder. Nederland telt in totaal twintig Nationale Landschappen. Ze zijn allemaal bijzonder om hun combinatie van natuur en cultuurhistorische elementen. Het landschap in de Hoeksche Waard, met zijn openheid, beboomde dijken en historische panden, wordt gekoesterd. Nieuwe ontwikkelingen moeten passen in het Nationaal Landschap, zodat de speciaal benoemde kernwaarden behouden blijven. Tegelijkertijd wordt het Nationaal Landschap beleefbaar gemaakt. Wandelroutes, fiets- en kanoroutes, musea, natuurbezoekerscentra, theetuinen, bed and breakfasts en

Hoeksche Waard

• 05


Ontdek het mooiste eiland van Zuid-Holland!

Tiengemeten is minimaal één dag genieten. Alleen, samen, als gezin of met een groep. ✓ Stap op een huifkar met Zeeuwse paarden en geniet van de ’Hollandse prairie’. Onderbreek de rit voor een lunch of barbecue. ✓ Ravotten in de natuurspeeltuin en daarna smullen van de Pannenkoeken bij Hèlène. ✓ Het oude Tiengemeten ervaren in het Landbouwmuseum.

www.heleneoptiengemeten.nl

Elfhonderd hectare ongerepte natuur, tien bewoners, één camping, twee musea, één natuurspeeltuin, honderd Schotse Hooglanders, twee restaurants, acht bevers, dertien Zeeuwse paarden, één hotel, twee veerboten, ontelbaar veel vogels en planten en ’s nachts een oneindige stilte. Dat maakt natuureiland Tiengemeten het mooiste eiland van Zuid-Holland.

Meer informatie over Tiengemeten: vraag@herbergtiengemeten.nl tel 06-53489250

Herberg Tiengemeten biedt lekker eten, een prachtig terras, luxe hotelkamers, kamperen in de natuur en een unieke feestlocatie. ✓ Halverwege de rode wandeling lekker lunchen op het zonnige terras. ✓ Fantastisch slapen met uitzicht over het Haringvliet. ✓ Kamperen in een oude boomgaard met louter vogelgeluiden.

www.herbergtiengemeten.nl

Het leukste

Zomerfestival

muziekfeest op

19 & 20 augustus in de boomgaard

www.terugnaartiengemeten.nl

Hij was de jongste telg uit een groot gezin en heel vroeg had hij al een meer dan grote interesse én aanleg voor het tekenen van zaken die hij heel interessant vond. Geheel autodidact, dus volledig parallel met het werk van Rien Poortvliet, die ook autodidact was. Zonder enige scholing schilderde hij de meest mooie tekeningen en schilderijen op zeer jonge leeftijd. JOPIE HUISMAN werd na zijn opleiding huisschilder en plateelschilder. Daarna volgde een periode waarin hij handelde in lompen en metalen om vervolgens ergens medio 1973, zich volledig te storten op het maken van schilderijen met als credo… de fascinatie van het leven van alledag. Hij was een mensen-mens, maar ook met veel koppigheid, doorzettingsvermogen en onverzettelijkheid, hetgeen resulteerde in een geweldig oeuvre. Jos van der Made adviseur van het Rien Poortvlietmuseum op het gebied van externe expo’s is dan ook heel trots “…..inderdaad, we zijn heel trots dat we veel origineel werk tonen in 2016. Jopie Huisman heeft dan ook veel verschillende uitgangspunten gehad bij het maken van zijn werk, zo had hij veel affiniteit met de arme sloeber en haalde ze uit de vergetelheid en armoede. Ook was hij gastvrij voor deze mensen in die tijd en had een luisterend oor”. Van der Made gaat enthousiast verder “….maar Jopie Huisman had ook humor, kijk maar naar zijn visie op het absurde. Hij kon de meest vreemde zaken schilderen die aan duidelijkheid en erkenning niets overliet…”. Maar in 2016 is er natuurlijk ook weer veel nog nooit getoond werk te zien van RIEN POORTVLIET zelf. Conservator Linda Bestebreur brengt een geweldige expo van deze onovertroffen kunstenaar: “We hebben voor 2016 gekozen voor werk uit de boeken De Ark van Noach en De Aanloop, terwijl er heel veel nog nooit getoonde aquarellen zijn aangaande Wilde Vogels en Jachttekeningen”. Linda gaat verder “….maar vergeet niet de Kabouterzolder, uitermate geschikt voor schoolreisjes, familiefeestjes en verjaardagen. Daar waan je je weer een kleuter, die geweldig kan genieten van dat unieke werk van Rien Poortvliet. Het aanwezige Kaboutergilde zorgt voor een dag of middag die met recht onvergetelijk is…”.

06 • Hoeksche Waard

TWEE

een klein eiland

UNIEKE MUSEA OP HET EILAND

TIENGEMETEN

www.rienpoortvlietmuseum.nl www.landbouwmuseumtiengemeten.nl


HET NATUUREILAND

TIENGEMETEN

Het prachtige natuureiland Tiengemeten ligt midden in het Haringvliet, op een steenworp afstand van Rotterdam. Meteen al op de pont word je overmand door een vakantiegevoel. Heerlijk weg van de vaste wal en de drukte van alle dag. Steeds meer mensen ontdekken Tiengemeten. Want het eiland heeft voor iedereen iets te bieden: prachtige natuur, bijzondere musea, gezellige horeca, een eigentijds bezoekerscentrum en een ruig natuurspeelterrein.

VOOR IEDER WAT WILS

Tiengemeten is in beheer bij Natuurmonumenten. Het natuureiland heeft grote waarde voor planten en dieren maar het eiland biedt ook een leuk dagje uit voor iedereen die van natuur en cultuurhistorie houdt. Zo is er Speelnatuur Tiengemeten waar kinderen heerlijk kunnen ravotten. Liefhebbers van nostalgie en schilderkunst kunnen hun hart ophalen in het Landbouwmuseum en het Rien Poortvlietmuseum. Op het eiland ligt een uitgebreid netwerk aan wandelpaden. In het westen kun je een dag lang struinen door de wildernis.

Fietsen is beperkt mogelijk langs de noordkant van het eiland. Je kunt je fiets gratis meenemen op de pont of een fiets huren op het eiland bij het bezoekerscentrum van Natuurmonumenten. Voor groepen die sfeervol en comfortabel het eiland rond willen, zijn de huifkartochten van onderneming De Hitsaert een aanrader! Voor wie moeilijk ter been is, is een rondrit met de elektrokar van bewoner Hugo Schortinghuis een goed alternatief. Je kunt het eiland ook vanaf het water verkennen: De Hoeksche Vaart verzorgt vaartochten met de gezellige salonboot de Heicondias. Het hele jaar door zijn er volop activiteiten voor jong en oud. Ze zijn te vinden op www.natuurmonumenten.nl/tiengemeten of op te vragen via het servicenummer van Tiengemeten 0900-3242526. Kinderfeestjes, schoolreisjes en arrangementen op maat zijn ook mogelijk. Natuurmonumenten, de musea, de restaurants, De Hitsaert en de Hoeksche Vaart werken hierbij samen en zorgen voor een gevarieerd programma. Herberg Tiengemeten op de oostpunt heeft een uitgebreide lunchkaart en o.a. eilander kwarktaart. Pannenkoeken bij Helene biedt ambachtelijke pannenkoeken en andere gerechten. Tijdens het wachten op de pont of bij terugkomst aan de vaste wal kun je terecht bij Terras de Zeearend voor bijvoorbeeld een bakje koffie of thee, frisdranken en gebak.

EERST LANGS HET BEZOEKERSCENTRUM

Koop je ticket voor de overtocht online via de website of bij het Infopunt aan de vaste wal en stap op de pont. Na een vaartocht van tien minuten waan je je in een heel andere wereld! Loop bij aankomst op Tiengemeten eerst even binnen bij het bezoekerscentrum van Natuurmonumenten Hoeksche Waard

• 07


in de historische boerderij van de Margueritahoeve. De expositie in de glazen kas laat zien hoe eb en vloed, zon en regen de natuur op Tiengemeten voortdurend in beweging houden. De expositie schenkt uiteraard ook aandacht aan de bijzondere geschiedenis van het eiland. De interactieve tentoonstelling over de Delta laat zien hoe de mens al eeuwenlang samenleeft met en profiteert van een vruchtbare en economisch interessante Delta, waarom ingrijpen in de Delta nu gewenst is en wat het gebied ons straks economisch, ecologisch en recreatief kan bieden. Onze vrijwilligers staan voor je klaar om vragen te beantwoorden. Koop voor een paar euro het speciale wandelboekje Tiengemeten en je kunt op pad! Neem bij terugkomst, voordat de pont weer terugvaart, nog even kijkje in de winkel voor een tastbare herinnering.

oevers en ondiepe beekjes is het Ukkie-eiland een natuurparadijs voor de allerkleinsten. Ongeremd ravotten, hutten en vlotten bouwen, dammen leggen; het kan allemaal op de verschillende speeleilanden en in het Waterrijk, waar elementen uit de natuur je speelgoed zijn. Ook scholen zijn van harte welkom! Kijk voor meer informatie over de mogelijkheden, openingstijden en prijzen op www.natuurmonumenten.nl/tiengemeten of stuur een e-mail naar tiengemeten@natuurmonumenten.nl.

DRIE GEZICHTEN

Tiengemeten heeft drie gezichten: Weemoed, Weelde en Wildernis. De Oude Polder is onderdeel van het cultuurhistorische deel van het eiland, de Weemoed. Hier graast, net als in het verleden, het trekpaard en wuift op kleinschalige akkers het graan. De akkers bieden plaats aan bloeiende akkerkruiden en aan zeldzame akkervogels. Het middendeel van het eiland is de Weelde, het kommoeras met natte rietlanden en waterpartijen met talloze steltlopers. De Wildernis is te vinden in het zuidwesten. Hier heeft het Haringvliet met haar getij weer dagelijks greep op het land. Hier ontstaat de ruige getijdennatuur waar de Schotse hooglander, de bever en de zeearend zich thuis voelen.

MUSEA OP TIENGEMETEN

Vlakbij de veerhaven op Tiengemeten, naast het bezoekerscentrum van Natuurmonumenten, vind je het Rien Poortvlietmuseum. In dit museum, nu al weer zes jaar gevestigd in de Hoeksche Waard op het natuureiland Tiengemeten, is in 2016 weer heel te beleven. Naast een reguliere tentoonstelling omtrent het werk van Rien Poortvliet met de boeken De Ark van Noach en De Aanloop, alsmede vele werken omtrent Wilde Vogels en vele Jachttaferelen, plus de overbekende Kabouterzolder, herbergt het museum in 2016 ook veel werk van Jopie Huisman. De autodidacte kunstenaar, net als Poortvliet, die zijn werk tot in de finesses heeft geschilderd. Voor meer informatie kunt u nu al terecht op de website. Een paar honderd meter verderop staat de zeer grote, uit 1840 stammende Helenaschuur, waarin het Landbouwmuseum Tiengemeten gevestigd is. Het museum toont de landbouwmechanisatie uit de vorige eeuw en laat zien hoe men vroeger werkte op het land in de Hoeksche Waard en op het eiland Tiengemeten. Een bijzondere meccano-expositie toont de machines in het klein. Waar komt ons voedsel vandaan? En hoe worden gewassen geteeld? Je komt het allemaal te weten in het Landbouwmuseum. Vrijwilligers kunnen er heel boeiend over vertellen. Voor informatie over het uitgebreide aanbod aan arrangementen, openingstijden en toegangsprijzen zie www.rienpoortvlietmuseum.nl en www.landbouwmuseumtiengemeten.nl.

SPEELNATUUR TIENGEMETEN

Kinderen spelen nog steeds veel en graag. Op Tiengemeten kunnen kinderen zich heerlijk uitleven. Speciaal voor hen heeft Natuurmonumenten 4,5 ha speelnatuur aangelegd niet ver van het bezoekerscentrum, de musea en het pannenkoekenrestaurant. Geen tegelplein met speeltoestellen, maar een ruig stuk natuur met zand en water, waar voor kinderen van alles te beleven valt. Met water, zand, flauwe

08 • Hoeksche Waard

OERRR

Soms willen kinderen gewoon eens wat anders. Iets aparts, iets ruigs! Dat kan heel goed op Tiengemeten! Je kinderfeestje vieren bijvoorbeeld. Of met je school naar Speelnatuur. Of een dagje lekker naar buiten met je familie. In ieder seizoen organiseert Natuurmonumenten weer een groot aantal spannende activiteiten van OERRR. Wat te denken van de Wilde Buitendagen van OERRR; tijdens de survivaltocht struin je heel Speelnatuur door, je klimt over obstakels, steekt met behulp van touwen een kreek over. Of je helpt de vogels de winter door tijdens de Vette Vogeldag. Er is het hele jaar door wat te beleven! Niet alleen heb je een superleuke dag, je steekt tegelijkertijd veel op over de natuur van het eiland. Kijk voor de exacte data en meer informatie regelmatig op www.natuurmonumenten.nl/ tiengemeten en meld je aan. Of stuur een mail naar tiengemeten@natuurmonumenten.nl.

LOGEREN OP TIENGEMETEN

Moe van het struinen op Tiengemeten en nog lang geen zin om naar huis te gaan? Blijf één of meer nachtjes slapen om de stilte en het unieke van dit natuureiland te ervaren! Herberg Tiengemeten biedt jaarrond luxe hotelkamers onder de rieten kap van de herberg en in het seizoen plaats voor tenten op het kampeerterrein in de boomgaard. Binnen en op het terras worden streekproducten geserveerd. Kijk voor meer informatie op www.herbergtiengemeten.nl. Voor een langer verblijf zijn de vakantiewoningen van Staatsbosbeheer Buitenleven zeer aantrekkelijk. Twee boerderijen en een karakteristieke sluiswachterswoning bieden een authentiek onderkomen op natuureiland Tiengemeten. De boerenhoeves zijn door Natuurmonumenten, in samenwerking met Staatsbosbeheer, omgebouwd en geheel gemoderniseerd om een prettig verblijf mogelijk te maken. Hier kun je nog een echt donkere nacht vol sterren beleven! Op www.natuurmonumenten.nl/vakantiewoningen vind je verdere info. Kijk voor de meest actuele informatie over Tiengemeten op www.natuurmonumenten.nl/tiengemeten


ER OP UIT

IN DE HOEKSCHE WAARD

De Hoeksche Waard laat zich op veel verschillende manieren ontdekken. Het fietsroutenetwerk voert je langs mooie natuurgebieden, door gezellige historische dijkdorpjes en over prachtige beboomde dijken. Wandelaars kunnen genieten van de natuur langs de kreken en in de vele recreatiegebieden zoals natuureiland Tiengemeten.

FIETSROUTENETWERK

De Hoeksche Waard ontdekken? Stap dan op de fiets en volg de knooppuntnumm ers van het fietsroutenetwerk! Daarvoo r noteert u startplaats en de knooppunte n van de rondrit die u wilt volgen. De afst and tussen de knooppunten staat met rode cijfers op de kaart vermeld. Anders dan bij veel bestaande routes kunt u dit fiets routenetwerk in twee richtingen fiets en. Duidelijke groen-witte borden met daa rop de nummers van de knooppunten beg eleiden u in beide richtingen. In de bebouw de kom zijn de borden op ooghoogte op palen gemonteerd. In het buitengebied zijn de borden iets lager, meestal op bermplan ken, te vinden. Met dit bewegwijzeringsyste em kunt u eenvoudig zelf uw route en de lengte daarvan bepalen, of onderweg aanpassen. Hoeksche Waard

• 09


UITBLAZEN?

Even uitblazen van al dat gepeddel? Dat kan bij een van de ‘Steqi’s’ in de Hoeksche Waard. U vindt ze onder andere op de belangrijkste invalswegen van het gebied. Op het informatiepaneel staat een overzichtskaart van het fietsroutenetwerk en recreatieve informatie over de directe omgeving. Om het u gemakkelijk te maken zijn bij de VVV in Oud-Beijerland diverse routes verkrijgbaar rondom een thema. De kaart met het fietsroutenetwerk en overige recreatieve informatie is o.a. bij VVV verkrijgbaar.

WANDELROUTES

De Hoeksche Waard beschikt over een uitgebreid netwerk aan wandelroutes. De routes variëren tussen de 6 en 18 kilometer en kunnen aan elkaar gekoppeld worden. De echte wandelliefhebber kan een meerdaagse wandeltocht maken door de Oeverlooproute (75 km) te volgen. Wandelaars hebben een ruime keuze aan routes. Van avontuurlijke routes waarbij laarzen aan te raden zijn tot rolstoelvriendelijke routes. Langs grienden en kreken, door polders en over dijkjes. Voor ieder wat wils. Meer informatie over de wandelmogelijkheden in de Hoeksche Waard is verkrijgbaar bij de VVV in Oud-Beijerland.

BUITENKANSJE VOOR NATUURLIEFHEBBERS

De Hoeksche Waard biedt bijzondere wandelervaringen! Door het grootschalige Vlietproject zijn in deze streek de eeuwenoude kreken in ere hersteld en daarmee is het landschap steeds boeiender geworden. Langs deze kreken zijn legio wandelpaden aangelegd om wandelaars en vogelaars de kans te geven hun hart op te halen.

TOERISTISCHE OVERSTAP PUNTEN

Een TOP staat voor Toeristisch Overstap Punt. Een ‘knooppunt’ waar diverse bewegwijzerde en onbewegwijzerde fiets- en wandelroutes samen komen. Een TOP is goed bereikbaar per auto en beschikt over voldoende parkeergelegenheid. Vanuit deze speciaal ingerichte locatie kun je fietsen of wandelen via diverse bewegwijzerde routes. Bij de Toeristische Overstappunten zijn informatiepanelen aanwezig met een kaart van de omgeving en informatie over bezienswaardigheden in de buurt van de routes. Zo ontdek je gemakkelijk de mooiste plekken van de regio. Vanaf iedere TOP vertrekken ten minste twee (bewegwijzerde) routes. Locaties van de TOP’s in de Hoeksche Waard: Dorpshaven Numansdorp, Oeverlanden Strijensas, De Oude Tol en Klein Profijt in Oud-Beijerland. Zie ook www.toproutenetwerk.nl

KUNSTPICKNICKPLAATSEN

Bij een picknickplaats kan de gemiddelde Nederlander zich alles voorstellen, maar een “kunstpicknickplaats” is nog een betrekkelijk nieuw fenomeen. Ze liggen altijd langs een fiets- of wandelpad. De ontwerpen, steeds van een andere kunstenaar, zijn uniek en nodigen uit voor een picknick met schitterend uitzicht. Wie een route langs één van de picknickplaatsen fietst, doet er dus goed aan om een uitgebreide lunch mee te nemen. Op www.eropuitindehoekschewaard.nl/kunstpicknickplaatsen zijn deze picknickplaatsen te vinden.

TIP

10 • Hoeksche Waard

Ga goed voorbereid op pad en download op www.eropuitindehoekschewaard.nl diverse gratis kaarten en brochures!


FIETSROUTES Biodiversiteitsroute, 32 km

Vrouwehuisjesweg 7a, MIJNSHEERENLAND. Elk willekeurig knooppunt op de route. Suggestie: Route west (36 km) Recreatieoord Binnenmaas, Mijnsheerenland. Route Oost (32 km) Snackbar Het Plein, Strijen. Gemarkeerd. Prijs: €1,50. Verkrijgbaar: VVV.

Bomenroute, 36 km

Vrouwehuisjesweg 7a, MIJNSHEERENLAND. De route kan op ieder willekeurig punt gestart worden volgens het fietsknooppuntensysteem.Route staat in de Fietsgids Zuid-Holland Zuid waarin totaal 12 fietsroutes zijn opgenomen. Gemarkeerd. Prijs: €5,-. Verkrijgbaar: VVV.

Molenroute, 35 km

Vrouwehuisjesweg 7a, MIJNSHEERENLAND. Elk willekeurig knooppunt op de route. Suggestie: Recreatieoord Binnenmaas, Mijnsheerenland. Gemarkeerd. Prijs: €1,50. Verkrijgbaar: VVV.

Boven water in de Hoeksche Waard, 42 km. Voorstraat, NUMANSDORP. Gemarkeerd.

Krekenroute Zuid, 43 km

Veerweg 1, NUMANSDORP. Nationaal Landschap Centrum, Veerweg. Route is te verlengen met een extra lus van 25 of 16 km. Route verkrijgbaar bij VVV en NLC. Gemarkeerd.

Sabina’s Beijerlandroute, 41 km

Waterstal 3, OUD-BEIJERLAND. Gemarkeerd. Prijs: ANWB fietsgids Zuid-Holland en Utrecht-West à € 9,95. Verkrijgbaar: VVV

Krekenroute Noord, 33 km

Zalmpad 11, OUD-BEIJERLAND. Parkeerplaats Natuurbezoekerscentrum Klein Profijt, Zalmpad 11. Route is te verlengen met een extra lus van 35 km. Route verkrijgbaar bij VVV en Klein Profijt. Gemarkeerd.

Monumenten route, 40 km

Waterstal 3, OUD-BEIJERLAND. Elk willekeurig knooppunt op de route. Gemarkeerd. Prijs: €1,50. Verkrijgbaar: VVV.

Nationaal Landschap Hoeksche Waard, 35 km

Waterstal 3, OUD-BEIJERLAND. De route kan op ieder willekeurig punt gestart worden volgens het fietsknooppuntensysteem. Gemarkeerd. Prijs: €2,-. Verkrijgbaar: VVV.

Rondjes met pontjes, 35 km

Waterstal 3, OUD-BEIJERLAND. Vier verschillende routes waarbij op willekeurige plekken gestart kan worden. Routes zijn opgenomen in het boekje Rondjes met Pontjes (4 routes 15 tot 35 km). De routes zijn aan elkaar te koppelen tot een langere route. Gemarkeerd. Prijs: €3,- Verkrijgbaar: VVV.

Watersnoodroute, 70 km

Waterstal 3, OUD-BEIJERLAND. Elk willekeurig knooppunt op de route. Suggestie: VVV, Oud-Beijerland. Gemarkeerd. Prijs: €1,50. Verkrijgbaar: VVV.

Oud en Nieuw Strijen route, 48 km

Molenstraat, STRIJEN. In principe kan overal gestart worden omdat de route is gebaseerd op fietsknooppunten. De route is opgenomen in ANWB fietsgids Zuid-Holland en UtrechtWest (totaal 25 routes) met startpunt in Strijen. Gemarkeerd. Prijs: €9,95. Verkrijgbaar: VVV.

Theetuinenroute, 52 km

Nieuwendijk 1, ZUID-BEIJERLAND. De route kan op ieder willekeurig punt gestart worden volgens het fietsknooppuntensysteem.Route staat in de Fietsgids Zuid-Holland Zuid waarin totaal 12 fietsroutes zijn opgenomen. Gemarkeerd. Prijs: €5,-. Verkrijgbaar: VVV.

WANDELROUTES Korendijkse Slikken, 5 km

Westdijk, GOUDSWAARD. Geen routebeschrijving verkrijgbaar. Gemarkeerd.

Leenheerenroute, 6 km

Westdijk, GOUDSWAARD. Startpunt: Haventje in Goudswaard. Route staat in de brochure Wandelroutes door Nationaal Landschap De Hoeksche Waard met 17 wandelroutes van 6 t/m 75 km. Gemarkeerd. Verkrijgbaar: VVV.

Molenroute, 9,5 km

Westdijk, GOUDSWAARD. Startpunt: Haventje in Goudswaard. Route staat in de brochure Wandelroutes door Nationaal Landschap De Hoeksche Waard met 17 wandelroutes van 6 t/m 75 km. Gemarkeerd. Verkrijgbaar: VVV.

Sint Anthoniepolderroute, 8,5 km

Polderdijk 67, MAASDAM. Route staat in de brochure Wandelroutes door Nationaal Landschap De Hoeksche Waard met 17 wandelroutes van 6 t/m 75 km. Gemarkeerd. Verkrijgbaar: VVV.

De vermelde adressen zijn voorgestelde startpunten.

Golf Akker route, 4,3 km

Veerweg 1c, NUMANSDORP. Gemarkeerd.

Veerbos route, 4 km

Veerweg 1c, NUMANSDORP. Gemarkeerd.

Bloem- en bomendijkroute, 10 km

Zalmpad 11, OUD-BEIJERLAND. Folder verkrijgbaar bij startpunt Natuurbezoekerscentrum Klein Profijt. Niet gemarkeerd. Verkrijgbaar: VVV.

Bomen- en struikenroute, 2 km

Zalmpad 11, OUD-BEIJERLAND. Startpunt: Natuurbezoekerscentrum, Zalmpad, Oud-Beijerland. Route staat in de brochure Wandelroutes door Nationaal Landschap De Hoeksche Waard met 17 wandelroutes van 6 t/m 75 km. Gemarkeerd. Verkrijgbaar: VVV.

Bomenroute, 9 km

Zalmpad 11, OUD-BEIJERLAND. Folder ook verkrijgbaar Natuurbezoekerscentrum Klein Profijt. Prijs: €1,50. Gemarkeerd. Verkrijgbaar: VVV.

Cultuurroute Oud-Beijerland, 3 km

Oud-Beijerland kent een grote verscheidenheid aan historie, kunstobjecten en cultuur. U kunt hiermee kennismaken tijdens de cultuurroute. Download de beleefroute app in de appstore/playstore! Waterstal 3, OUD-BEIJERLAND. Verkrijgbaar: VVV.

De Staart, 3 km

Zalmpad 11, OUD-BEIJERLAND. Folder verkrijgbaar bij Natuurbezoekerscentrum Klein Profijt. Route staat ook in de brochure Wandelroutes door Nationaal Landschap De Hoeksche Waard met 17 wandelroutes van 6 t/m 75 km. Gemarkeerd. Verkrijgbaar: VVV. Hoeksche Waard

• 11


Laarzenpad, 2 km

Zalmpad 11, OUD-BEIJERLAND. Startpunt: Natuurbezoekerscentrum, Zalmpad, Oud-Beijerland. Route staat in de brochure Wandelroutes door Nationaal Landschap De Hoeksche Waard met 17 wandelroutes van 6 t/m 75 km. Gemarkeerd. Verkrijgbaar: VVV.

Leeuwensteinroute, 8 km

Strijensasroute, 9 km

Havenstraat, STRIJENSAS. Startpunt: Ophaalburg in Strijensas. Route staat in de brochure Wandelroutes door Nationaal Landschap De Hoeksche Waard met 17 wandelroutes van 6 t/m 75 km. Gemarkeerd. Verkrijgbaar: VVV.

Negentienmorgenvlietroute, 5 km

Zalmpad 11, OUD-BEIJERLAND. Folder verkrijgbaar bij Natuurbezoekerscentrum Klein Profijt. Prijs: €1,50. Niet gemarkeerd. Verkrijgbaar: VVV.

van Koetsveldlaan 2d, WESTMAAS. Route staat in de brochure Wandelroutes door Nationaal Landschap De Hoeksche Waard met 17 wandelroutes van 6 t/m 75 km. Gemarkeerd. Verkrijgbaar: VVV.

Oeverloop, 75 km

Ritselaarroute, 5,3 km

Waterstal 3, OUD-BEIJERLAND. Startpunt: Elk gewenst punt langs de route. Route staat in de brochure Wandelroutes door Nationaal Landschap De Hoeksche Waard met 17 wandelroutes van 6 t/m 75 km. Niet gemarkeerd. Verkrijgbaar: VVV.

Vlietmondingroute, 2,5 km

Zalmpad 11, OUD-BEIJERLAND. Startpunt: Parkeerplaats Zalmpad, Oud-Beijerland. Route staat in de brochure Wandelroutes door Nationaal Landschap De Hoeksche Waard met 17 wandelroutes van 6 t/m 75 km. Gemarkeerd. Verkrijgbaar: VVV.

Groot Koninkrijkroute, 19 km

Molendijk, PUTTERSHOEK. Startpunt: Molendijk, Puttershoek. Route staat in de brochure Wandelroutes door Nationaal Landschap De Hoeksche Waard met 17 wandelroutes van 6 t/m 75 km. Gemarkeerd. Verkrijgbaar: VVV.

Vliet & Dieproute, 20 km

Molendijk, PUTTERSHOEK. Startpunt: Molendijk, Puttershoek. Route staat in de brochure Wandelroutes door Nationaal Landschap De Hoeksche Waard met 17 wandelroutes van 6 t/m 75 km. Gemarkeerd. Verkrijgbaar: VVV.

Kooilandroute, 14 km

Molenstraat, STRIJEN. Startpunt: Overgang BoompjesstraatMolenstraat, Strijen. Route staat in de brochure Wandelroutes door Nationaal Landschap De Hoeksche Waard met 17 wandelroutes van 6 t/m 75 km. Gemarkeerd. Verkrijgbaar: VVV.

Oudeland van Strijenroute, 7 km

Molenstraat, STRIJEN. Startpunt: Overgang BoompjesstraatMolenstraat, Strijen. Route staat in de brochure Wandelroutes door Nationaal Landschap De Hoeksche Waard met 17 wandelroutes van 6 t/m 75 km. Gemarkeerd. Verkrijgbaar: VVV.

12 • Hoeksche Waard

van Koetsveldlaan 2d, WESTMAAS. Route staat in de brochure Wandelroutes door Nationaal Landschap De Hoeksche Waard met 17 wandelroutes van 6 t/m 75 km. Gemarkeerd. Verkrijgbaar: VVV.

Download: www.natuurmonumenten.nl/ natuurgebied/tiengemeten/routes

Weelde, 3,5 km

Tiengemeten, ZUID-BEIJERLAND. Route start bij bezoekerscentrum, aanleg/ vertrekpunt pont. De route is opgenomen in het boekje Wandelroutes door Nationaal Landschap Hoeksche Waard met 17 wandelroutes. Gemarkeerd. Download: www.natuurmonumenten.nl/ natuurgebied/tiengemeten/routes.

Wildernis, 10 km

Tiengemeten, ZUID-BEIJERLAND. Route start bij bezoekerscentrum, aanleg/ vertrekpunt pont. De route is opgenomen in het boekje Wandelroutes door Nationaal Landschap Hoeksche Waard met 17 wandelroutes. Download: www.natuurmonumenten.nl/ natuurgebied/tiengemeten/routes.

Eendragtsroute, 7,5 km

Nieuwendijk 1, ZUID-BEIJERLAND. Startpunt: Parkeerplaats bij veer naar Tiengemeten. Route staat in de brochure Wandelroutes door Nationaal Landschap De Hoeksche Waard met 17 wandelroutes van 6 t/m 75 km. Gemarkeerd. Verkrijgbaar: VVV.

Beverroute, 3,5 km

Tiengemeten 14a, ZUID-BEIJERLAND. Start: Bezoekerscentrum Tiengemeten.

LAW ROUTES Floris-V pad

Trajecten in de regio Dordrecht/ Sliedrecht, Schoonhoven/Nieuwpoort en Hoeksche Waard. Markering: rood-witte paaltjes/schildjes Beschrijving: Boekje Floris-V pad (245 km).


RECREATIE- EN NATUURGEBIEDEN Korendijkse Slikken

Oeverlanden Hollands Diep

Groot Koninkrijk

Recreatieterrein Hitsertse Kade

Langs het Zuid-Hollandse Haringvliet ligt natuurgebied de Korendijkse Slikken. Het gebied bestaat uit graslanden en een stuk zoetwatergetijdenatuur. Lange Eendrachtsweg, GOUDSWAARD, www. natuurmonumenten.nl. Open: juli t/m december. Groot Koninkrijk ligt langs de Oude Maas, aan weerszijden van de kade. Het is een van de weinige gebieden waar de zogenoemde grasgorzen nog voorkomen. Dit zijn oorspronkelijke, langgerekte graslanden. Gorsdijk, ‘s-GRAVENDEEL, www.natuurmonumenten.nl. Open: doorlopend geopend.

Recreatieterrein Goudswaard

Dagrecreatie nabij de haven aan het Spui. Havenkade, Goudswaard.

Recreatieoord Binnenmaas

De Oeverlanden Hollands Diep liggen laag en buitendijks aan het Hollands Diep bij het dorp Strijen Sas. Natuur- en recreatiegebied met wandel-, fiets- en ruiterpaden, kanomogelijkheden, strandje en in de winter een ijsbaan. STRIJENSAS, www.deltanatuur.nl Dagrecreatie nabij de jachthaven. Zwemsteiger, kinderbad, zonneweide en vissteiger aanwezig. Mogelijkheid om te surfen. Buitendijk, ZUID-BEIJERLAND, www.korendijk.nl

Natuureiland Tiengemeten

Natuureiland met grote waarde voor planten en dieren maar het eiland is ook een heel leuk dagje uit voor het hele gezin. Kijk voor info over openingstijden Speelnatuur, horeca en musea, prijzen en vaartijden pont op www.natuurmonumenten.nl/tiengemeten

Op het recreatieoord vind je een mooi openluchtzwembad met grote waterglijbanen en ligweiden, een gezellige speeltuin, een attractiepark met o.a. (mini) formule 1 wagens, elektrische bootjes, midgetgolf en nog veel meer. Daarnaast zijn er een prachtige kinderboerderij, een jachthaven met verhuur van waterfietsen, Canadese kano’s en roeiboten. Vrouwe Huisjesweg 7a, 3271 LX MIJNSHEERENLAND 0186 601 894, contact@recreatieoordbinnenmaas.nl, mail@rest-binnenmaas.nl. Open: zie website. www.recreatieoordbinnenmaas.nl.

Tiendgorzen

Numansdorp

Camping Polderland

Aan de oevers ten westen en oosten van de Haringvlietbrug zijn twee zwemstrandjes. Trailerhelling aanwezig aan de oostzijde. Parallelweg A29, NUMANSDORP.

De Oude Tol

Dagrecreatiegebied aan de oevers van het Spui bij OudBeijerland. Mogelijkheden voor watersport (jetski, waterski), pannenkoekhuis, recreatie- en speelweide en kinderzwembad. Randweg, OUD-BEIJERLAND, www.oudbeijerland.nl

Klein Profijt / De Staart

Recreatieterrein bij het gelijknamige bezoekerscentrum. Bij De Staart staat spontane ontwikkeling centraal en om de natuur een extra impuls te geven is er een kleine kudde Schotse Hooglanders en konikpaarden uitgezet. Zalmpad 11, 3261 MD OUD-BEIJERLAND, 0186 621 888, kantoor@hwl.nl, www.hwl.nl. Open: di-vr: 10:00 - 17:00 uur, za en zo: 12:00 - 17:00 uur.

Recreatieterrein Piershil

Dagrecreatie aan het Spui met een zandstrandje en bos.

Hof van Piershil

Voorstraat 17, 3265 BT PIERSHIL 0186 621 888 secretariaat@hwl.nl, www.hwl.nl.

Oudeland van Strijen

Het Oudeland van Strijen is een weidevogelgebied. In het voorjaar wemelt het er van grutto’s, tureluurs en kieviten en ‘s winters van de brand- en kolganzen. Verder is er een vogelobservatiehut en een gemaal. STRIJEN. Open: doorlopend geopend.

De Tiendgorzen is ingericht als moerasnatuur. Sinds enkele jaren komt de zeldzame noordse woelmuis hier voor. Ook doen veel vogels dit stukje natuur aan het Haringvliet aan. Ongemarkeerde wandelroute 1 km of 3 km. Nieuwendijk, ZUID-BEIJERLAND www.natuurmonumenten.nl/natuurgebied/tiendgorzen Vrij toegankelijk op wegen en paden (laarzen aanbevolen).

FIETSVERHUUR Rustige camping in akkerbouwgebied. Achterop het land lopen paarden. De camping grenst aan een kreek waar gekanood kan worden. Wandel- en fietsroutes zijn in de buurt. De camping verhuurt fietsen om bijvoorbeeld een bezoek te brengen aan Dordrecht, er zijn kano’s en er is een trampoline. Platte Schenkel 1a, 3295 KJ ’s-GRAVENDEEL, 06 51913943 www.campingpolderland.nl. Open: april t/m oktober, ma-zo.

VVV Oud-Beijerland

Stoere Smart e-bikes en 2 persoons e-car: Renault Twizy. Waterstal 3, 3262 JR OUD-BEIJERLAND. 0186 616 000 info@vvvoud-beijerland.nl, www.vvvhoekschewaard.nl

George Tweewielers

Julianastraat 58, 3262 SJ OUD-BEIJERLAND, 0186 620 445 info@georgetweewielers.nl, www.georgetweewielers.nl. Open: ma: 13:30 - 18:00 uur, di-do: 08:00 - 18:00 uur, vr: 08:00 - 21:00 uur, za: 08:00 - 17:00 uur.

Forty Bike Special Products

Oranjeweg 72f, 3284 KT ZUID-BEIJERLAND, 0186 572 523 06 23067426, info@fortybike.nl, www.fortybike.nl. Open: op afspraak.

Bezoekerscentrum Tiengemeten

Tiengemeten 14a, 3284 BE ZUID-BEIJERLAND, 0900 3242526 tiengemeten@natuurmonumenten.nl, www.natuurmonumenten.nl/natuurgebied/tiengemeten Open: april t/m okt, di-zo: 10:15 - 16:45 uur.

Hoeksche Waard

• 13


VERRASSENDE BEZOEKEN

Een bezoek aan de Hoeksche Waard begint vanzelfsprekend bij één van de drie bezoekerscentra die het eiland rijk is! Je kunt er natuurlijk ook even op adem komen voordat je weer verder gaat met het ontdekken van het gebied. Ga je winkelen in één van de gezellige dorpjes, een speeltuin bezoeken met je kinderen of neem je liever een kijkje in een museum? Wil je alles te weten komen over de streekgeschiedenis dan is Museum Hoeksche Waard een must! Ben je een liefhebber van kunst, dan ben je in de Hoeksche waard ook aan het juiste adres. De galerieën en ateliers openen graag hun deuren.

14 • Hoeksche Waard

BEZOEKERSCENTRA Nationaal Landschap Centrum

Expositie over de ontstaansgeschiedenis van nationaal landschap Hoeksche Waard, de bewoning en het gebruik van het landschap vroeger en nu, de waterhuishouding, archeologie, cultureel erfgoed en de natuur. Gelegen vlak bij het Veerbos, de Veerhaven, rivier het Haringvliet en het dorp Numansdorp. Er is horeca, een winkel en een educatieve natuurtuin. Prima startpunt voor uw wandel- en fietsroutes. Veerweg 1c, 3281 LX NUMANSDORP, 0186 653 512, 06 29661312, kantoor@hwl.nl, www.hwl.nl, www.nationaallandschaphw.nl. Open: di-zo: 12:00 - 17:00 uur.

Bezoekerscentrum Klein Profijt

Gevestigd in een voormalige zalmvisserij met informatie over natuur, cultuur, milieu en visserij. Tevens een vaste expositie over het heden en verleden van Klein Profijt en de directe omgeving. Gelegen aan de rivier de Oude Maas (terras!), met dichtbij molen en museum en natuurgebied De Staart met runderen en konikpaarden. TOP-Klein Profijt is uw startpunt voor vele wandel- en fietsroutes. Zalmpad 11, 3261 MD OUD-BEIJERLAND, 0186 621 888 kantoor@hwl.nl, www.hwl.nl Open: di-vr: 10:00 - 17:00 uur, za, zo: 12:00 - 17:00 uur.


Beide bezoekerscentra zijn van de vereniging Hoekschewaards Landschap (HWL). Deze vrijwilligersorganisatie biedt de bezoeker vele excursies met natuur- en/of nationaal landschapgidsen, arrangementen voor groepen of bedrijven, kinderactiviteiten en organiseert markten, jeugdeducatie, lezingen en symposia. Meer informatie daarover in www.hwl.nl.

boerderijwinkel in de schuur door ons zelf geteelde producten (o.a. aardappelen, appels en pompoenen). Excursies voor groepen, kinderfeestjes en boerengolf zijn mogelijk uiteraard afhankelijk van het seizoen. Maasweg 3, 3271 LH MIJNSHEERENLAND, 06 51162039, dekikkershoek@hetnet.nl, www.dekikkershoek.nl. Open: ma t/m za 9:00 - 18:00 uur.

Bezoekerscentrum Tiengemeten

Alexandershof

Bezoekerscentrum van Natuurmonumenten gevestigd in de imposante schuur van de Margueritahoeve nabij de haven van Tiengemeten. Met een expositie over het eiland en een interactieve voorstelling over de Delta. Verder is er een winkeltje met natuursouvenirs. Tiengemeten 14a, 3284 BE ZUID-BEIJERLAND, 0900 3242526, tiengemeten@natuurmonumenten.nl, www.natuurmonumenten.nl/tiengemeten Open april t/m oktober di-zo: 10.15 - 16.45 uur.

Infopunt Nationaal Landschap Hoeksche Waard/Tiengemeten

Informatiepunt over Tiengemeten en Nationaal Landschap Hoeksche Waard met kaartverkoop voor de pont naar Tiengemeten. Wanneer het infopunt gesloten is kan je buiten bij de kaartautomaat kaartjes kopen. Nieuwendijk 1, 3284 KR ZUID-BEIJERLAND, 0900 3242526, tiengemeten@natuurmonumenten.nl, www.natuurmonumenten.nl/tiengemeten. Open: april t/m oktober, di-zo: 09:30 - 16:30 uur.

BEDRIJVEN TE BEZOEKEN Kunst & Ambachtshuis ‘t Swarte Schaep

Achterweg 2, 3267 LG GOUDSWAARD, 0186 691 867, info@ tswarteschaep.nl, www.tswarteschaep.nl. Open: op afspraak.

Galerie DeBuuT

Voorstraat 32, 3264 AX NIEUW-BEIJERLAND 0186 692 831, 06 41646975, galeriedebuut@hotmail.com www.galeriedebuut.nl. Open: za: 09:00 - 16:00 uur.

Paardenmelkerij Hoeksche Waard

Oudendijk 62, 3291 LN STRIJEN, 0186 575 756 info@paardenmelk.com, www.paardenmelk.com. Open: op afspraak.

BOERDERIJWINKELS Boerderijwinkel familie Ampt

Westdijk 6 , 3267 LV GOUDSWAARD, 0186 693 501 freek@natuurfreak.com, www.natuurfreak.com. Open: wo 14:00 - 17:00 uur, za 11:00 - 16:00 uur.

Landwinkel de Koningshoeve

In onze nostalgische Landwinkel vindt u naast verse groenten, fruit, aardappelen en uien ook een keur aan ambachtelijk bereide streekproducten. Bovendien is de Landwinkel hét adres voor boerenkaas, rundvlees en boerenzuivel. Botweg 1 B, 3286 LB KLAASWAAL, 0186 579 397 info@dekoningshoeve.nl, www.dekoningshoeve.nl. Open: do en vr 09:30 - 17:30 uur, za 10:00 - 16:00 uur.

De Kikkershoek

Op ons akkerbouw- en fruitteeltbedrijf verkopen wij in onze

Begonnen als kleinschalige verkoop van enkele zakjes aardappelen zijn we uitgegroeid naar een volwaardige boerderijwinkel met een uitgebreid assortiment. Rijksstraatweg 92, 3281 LW NUMANSDORP, 0186 651 964 06 55381423, info@alexandershof.nl, www.alexandershof.nl. Open: ma t/m vr 08:00 - 19:00 uur, za 08:00 - 18:00 uur.

Beversoord

Op onze zorgboerderij heeft u de mogelijkheid om een kopje thee/koffie te drinken in onze theetuin. Komt u als groep dan bent u ook van harte welkom, wel graag even van te voren reserveren. Tevens groentewinkel aan huis. Sassedijk 8, 3292 LD STRIJENSAS, 06 52312878 www.beversoord.nl. Open: apr-okt ma t/m vr 10:00 - 15:00 uur.

GOLFBANEN Golfclub Cromstrijen

Veerweg 26, 3281 LX NUMANSDORP, 0186 654 455 receptie@golfclubcromstrijen.nl, www.golfclubcromstrijen.nl. Open: dagelijks.

De Strijensche Golfclub

Molenwegje 2b, 3291 CG STRIJEN, 078 674 4564 info@destrijenschegolfclub.nl, www.destrijenschegolfclub.nl Open: ma-zo: 10:00 - 22:30 uur.

THEETUINEN Rustpunt Den Drie Sprong

Blaaksedijk Oost 58, 3274 LC HEINENOORD, 0186 601 579. Open: april t/m september, za, zo: 10:00 - 18:00 uur.

Theetuin het Karrewiel

Schenkeldijk 32, 3295 EG ’S-GRAVENDEEL. 06 2951 7088, www.theetuinhetkarrewiel.nl.

Koffiepuntje De Wagenmakerij

Bommelskoussedijk 14, 3286 LN KLAASWAAL, 0186 652 585,06 10306442, janny@dewagenmakerij.nl, www.dewagenmakerij.nl. Open: vr-zo: 10:00 - 18:00 uur.

De Koffiemolen

Molendijk 4, 3297 LC PUTTERSHOEK, 078 676 4880 info@dekoffiemolenputtershoek.nl, www.dekoffiemolenputtershoek.nl. Open: mei t/m september, za, zo. Toelichting: In de maanden oktober t/m april kunt u wel bij ons terecht voor de Hollandse tafel, High Tea en lunch. Dit dient u van te voren te reserveren.

Koffiepunt 40

Oudendijk 40, 3291 LN STRIJEN, 078 674 1242 info@koffiepunt40.nl, www.koffiepunt40.nl. Open: vr-zo: 10:00-18:00 u. Hoeksche Waard

• 15


KINDERBOERDERIJEN EN SPEELTUINEN Speeltuin en kinderboerderij Recreatieoord Binnenmaas

Dalm Arts

Oud-Cromstrijensedijk WZ 102, 3286 BV KLAASWAAL 0186 847 847, 06 16457583 hettydalm@gmail.com, www.hettydalm.nl

Op het recreatieoord vind je een mooi openluchtzwembad met grote waterglijbanen en ligweiden, een gezellige speeltuin, een attractiepark met o.a. (mini) Formule 1 wagens, elektrische bootjes, midgetgolf en nog veel meer. Daarnaast zijn er een prachtige kinderboerderij, een jachthaven met verhuur van waterfietsen, Canadese kano’s en roeiboten. Vrouwe Huisjesweg 7a, 3271 LX MIJNSHEERENLAND 0186 601 894, contact@recreatieoordbinnenmaas.nl, mail@rest-binnenmaas.nl. Open: zie website. www.recreatieoordbinnenmaas.nl

Zuidzijdsedijk 60, 3264 LJ NIEUW-BEIJERLAND 0186 661 416, art@az-kunstprojekten.biz www.az-kunstprojekten.biz. Open: op afspraak.

De Bokkesprong

Galerie DeBuuT

Jeugdland

First Class Art

Mauritsstraat 30a, 3264 XK NIEUW-BEIJERLAND, www.facebook.com/kinderboerderijdebokkesprong. Open: 9:00 - 17:00 uur. ‘s-Gravenweg, 3264 XM NIEUW-BEIJERLAND, 0186 693 251 speeltuinverenigingjeugdland@hoekschewaard.nl, www.speeltuinverenigingjeugdland.hoekschewaard.nl. Open: dagelijks.

De Opkamer

Merwedestraat 21, 3299 XC MAASDAM, 06 38928155 info@galeriedeopkamer.nl, www.galeriedeopkamer.nl Open: 1e zo vd mnd: 12:00 - 17:00 uur.

AZ-Kunstprojekten

Voorstraat 32, 3264 AX NIEUW-BEIJERLAND 0186 692 831, 06 41646975, galeriedebuut@hotmail.com www.galeriedebuut.nl. Open: za: 09:00 - 16:00 uur. Torenstraat 45, 3281 XN NUMANSDORP, 0186 657 000 info@firstclassart.nl, www.firstclassart.nl. Open: vr-za.

De Verbeelding

Boezemsingel 9, 3261 BC OUD-BEIJERLAND info@speelvlucht.nl, www.speelvlucht.nl. Open: zie website.

Havendam 13, 3262 AE OUD-BEIJERLAND 0186 619 675, 06 23383138, galeriedeverbeelding@planet. nl, www.galerie-deverbeelding.nl. Open: wo: 11:00 - 17:00 uur, vr: 11:00 - 17:00 uur, za: 10:00 - 17:00 uur.

Bal-enzo

De Zilveren Schoen

SpeelVlucht

Laurens Jzn Costerstraat 7b, 3261 LH OUD-BEIJERLAND 0186 649 261, oudbeijerland@bal-enzo.nl, www.bal-enzo.nl. Open: ma-zo: 09:00 - 19:00 uur.

Kade 14, 3265 AA PIERSHIL, 0186 693 759 dezilverenschoen@kpnplanet.nl, www.dezilverenschoen.nl Open: vr: 13:00 - 18:00 uur, za: 10:00 - 15:00 uur.

De Boezemvriend

Stichting Oud-Puttershoek

Boezemsingel 3, 3261 BC OUD-BEIJERLAND. 0186 610 191, www.facebook.com/KinderboerderijDeBoezemvriend www.oud-beijerland.nl Open: ma-vr: 08:30 - 16:30 uur, za, zo: 13:30 - 16:30 uur.

Kinderboerderij Piershil

Kade, 3265 AA PIERSHIL, 0186 693 485, marjavannorden@upcmail.nl. Altijd open.

Speelnatuur Tiengemeten

4,5 ha groot natuurspeelterrein. Kijk voor bereikbaarheid, openingstijden en toegangsprijzen op www.natuurmonumenten.nl/tiengemeten

Dierenpark Landzicht

Oranjeweg 61b, 3284 KS ZUID-BEIJERLAND, 0186 662 971 dierenparklandzicht@gmail.com. Open: ma-zo: 10:00 - 17:00 uur.

MUSEA, GALERIES EN EXPOSITIES De Stoomgenerator

Molendijk 81, 3267 AL GOUDSWAARD, 0186 693 333 info@vdhparts.nl, www.vdhparts.nl/stoommachine Open: za 14:00 - 18:00 uur.

Kunst & Ambachtshuis ‘t Swarte Schaep

Achterweg 2, 3267 LG GOUDSWAARD, 0186 691 867 info@tswarteschaep.nl, www.tswarteschaep.nl Open: op afspraak.

16 • Hoeksche Waard

Kastanjelaan 2, 3297 BB PUTTERSHOEK, 078 676 1740 info@oudputtershoek.nl, www.oudputtershoek.nl Open: 1e zo vd mnd 10:00 - 16:00 uur.

Rien Poortvliet Museum Tiengemeten

Wisselende selectie van originele tekeningen, schilderijen en boekillustraties van Rien Poortvliet (1932-1995). Zijn werk, dat vooral door zijn illustraties in boeken internationale bekendheid kreeg, wordt breed tentoongesteld in het woonhuis en de bijgebouwen van de Margueritahoeve. Tiengemeten 14, 3284 BE ZUID-BEIJERLAND, 0186 661 747, info@rienpoortvlietmuseum.nl, www.rienpoortvlietmuseum. nl. Open: april t/m oktober di-zo: 10:30 - 16:30 uur, 1e en 2e paasdag, 1e en 2e pinksterdag en Koningsdag geopend.

Landbouwmuseum Tiengemeten

Museum over het landbouwverleden van deze regio tussen 1920 en 1955. Wat kwam er allemaal kijken bij de teelt van graan, aardappelen en suikerbieten van zaaien tot oogsten. Het museum toont machines en gereedschappen uit de land- en tuinbouw van toen. Tiengemeten, 3284 BE ZUID-BEIJERLAND, 0186 660 236. Open: april t/m okt. di-zo: 10:30 - 16:30 uur. info@landbouwmuseumtiengemeten.nl, www.landbouwmuseumtiengemeten.nl

Gemeentehuis Strijen

Permanente expositie met archeologische vondsten en 800 jaar geschiedenis van Strijen. Waleplein 2, 3291 CZ STRIJEN, 078 674 8200, info@strijen.nl, www.strijen.nl.


Oostmolen

Open: ma-vr 9:00 - 12:00 uur, 13:30 - 16.00 uur.

Provincialeweg 9, 3271 LW MIJNSHEERENLAND 010 495 3351, 06 20559503, fderooij@kpnplanet.nl www.molensbinnenmaas.nl. Open: wo: 10:00 - 16:00 uur, za: 10:00 - 16:00 uur.

De Oude Bakkersschuur

Hoeksedijk, 3299 AC MAASDAM, 078 676 1403.

Museum Het Land van Strijen

Kerkstraat 47, 3291 AK STRIJEN, 078 674 2924 www.hetlandvanstrijen.nl. Open: vr 19:00 - 21:00 uur en za 11:00 - 16:00 uur.

Museum Hoeksche Waard

Op een kwartier rijden van Rotterdam, vlakbij de A29, vindt u het Museum Hoeksche Waard. In de grote herenboerderij Oost-Leeuwenstein en het statige ‘Hof van Assendelft’ wandelt u langs vroegere dorpsbewoners: de ambachtsvrouwe, herenboer, dorpsdokter, vakman, winkelierster, landarbeider en het schoolkind. Kom ook kijken hoe de Hoeksche Waard polder voor polder met mensen- en paardenkracht gemaakt is! Hofweg 13, 3274 BK HEINENOORD, 0186 601 535 Open: zo, wo t/m vr 13:00 - 17:00 en za 10:00 - 17:00 uur. www.museumhw.nl, voor de actuele thema-expositie.

Molen De Swaen

Spuidijk 29, 3264 LC NIEUW-BEIJERLAND 078 842 3780, 06 46237398, swaen1703@hotmail.com www.everyoneweb.com/molendeswaen

Nederlands Hervormde Kerk

Torenstraat 18, 3281 XP NUMANSDORP, 0186 651 401 beheerder.hk@kerknumansdorp.nl, www.kerknumansdorp.nl. Open: di: 10:30 - 12:00 uur.

Dorpskerk Oud-Beijerland

Kerkstraat 57, 3262 PG OUD-BEIJERLAND, 0186 610 701 kerkelijkbureau@hervormdoudbeijerland.nl www.hervormdoudbeijerland.nl. Open: op afspraak.

Molen Simonia

Molendijk 39, 3265 AB PIERSHIL, 06 46237398 Open: za 10:00 - 16:00 uur.

Speldjesmuseum Pin Art Gallery

Speldjes, penningen, medailles, stickers, emblemen en buttons. Overzichtelijk geordend naar onderwerp. Naast vaste collectie, wisselexposities. Iedere speld heeft zijn eigen verhaal. Industrieweg 11a, 3286 BW KLAASWAAL, 0186 572 780 06 21200798, www.pinartgallery.nl. Open: wo en vr 14:00 - 17:00 uur en za 10:00 - 17:00 uur.

Molen de Lelie

Molendijk 2, 3297 LC PUTTERSHOEK. 06 57379439 www.molensbinnenmaas.nl. Open: za 10:00 - 16:00 uur en op afspraak.

Gemaalgebouw Oudeland van Strijen

Hoekseweg 8, 3291 LE STRIJEN, www.staatsbosbeheer.nl

POST-21

Karel Doormanstraat 21, 3262 PB OUD-BEIJERLAND 06-38564778, www.post-21.nl.

MOLENS EN MONUMENTEN

Grote of St. Lambertuskerk

Kerkstraat 48, 3291 AM STRIJEN, 078 674 1579 Open: op afspraak.

Molen Windlust

Molen ‘t Vliegend Hert

Molendijk 35, 3295 LD ‘s-GRAVENDEEL, 06 54713865, florisvanh@gmail.com, www.molensbinnenmaas.nl.

Koetsveldlaan 2dd, 3273 AL WESTMAAS, 0186 571 898 ab.mayke@planet.nl, www.molensbinnenmaas.nl Open: za: 10:00 - 16:00 uur.

Molen Windlust

Molen Landzigt

Molendijk 63, 3267 AL GOUDSWAARD, 06 28434877 Open: za: 09:00 - 14:00 uur.

Molencomplex Goidschalxoord

Goidschalxoordsedijk 55, 3274 BG HEINENOORD 0186 681 960, 06 27305553, jbvansteensel@planet.nl www.molensbinnenmaas.nl. Open: za: 10:00 - 16:00 uur.

Molendijk 19, 3284 LE ZUID-BEIJERLAND, 06 41840372 molenaar@molenlandzigt.nl, www.molenlandzigt.nl Open: vr: 13:30 - 17:00 uur, za: 09:00 - 12:30 en 13:30 - 17:00 uur. Buiten deze tijden bent u altijd welkom wanneer de molen draait en daarnaast op afspraak.

Molen De Goede Hoop

Molenweg 17, 3271 AM MIJNSHEERENLAND, 0186 573 601 j.v.d.heiden17@kpnplanet.nl, www.molensbinnenmaas.nl.

Molen De Hoop

Gatsedijk 4a, 3299 LB MAASDAM, 06 51801412 vbvandinter@gmail.com, www.molensbinnenmaas.nl Door restauratiewerkzaamheden is deze molen niet toegankelijk voor het publiek. Naar verwachting zal de restauratie worden afgerond in mei 2016.

Poldersche molen

Polderdijk 25, 3299 LL MAASDAM, 06 45738427 rubenviergever@gmail.com, www.molensbinnenmaas.nl Open: za: 10:00 - 16:00 uur

lijnen 0,5 naar 0,4

Hoeksche Waard

• 17


Hoogvliet

Rhoon

Portugaal

Abbenbroek

Spijkenisse

Beerenplaat 7

4

RA

GO

DIJK JES

S TO

1,4 km

N217

SC HE

W EG

KW

U GJ E S D I J K

S TO

EW EG EW EG LA NG EW EG

DS E LA NG

EG

RL AN

1,5 k

DC

KRE UPE LEW

RI

JE

NS

IJK

D U IT

3,4

EG ELS

KO U

ED

IJK

Oud

AATW EG

W EG

N488

SS TR

ND SE ER LA

Klaasw

BOOMDIJK SS

TS D OU SC H

N487

RI JK

WEG

LA NG

ISS

km

ED

A29

IJK

Middelsluis

W E S ZIJDE T

S T R A AT

LU

JK

STER DE ZE E UW

DI

ELS

IJK

9

25

19 2,

O

LE

1k

ND

m

10

IJK

MIDDELW

Numa

2,3 km

LEN

DD

BURGEM EE

IJ K

5,1 MO

MI

M

18

Haringvliet

MOLENDIJK 5

20

TO

RE

NS

TE

EP O

LDER

GOEREEDen Bommel

Knooppunt Hellegatsplein N59

Aansluiting op Fietsroutenetwerk Goeree-Overflakkee

Holla

23 Aansluiting op Fietsroutenetwerk Brabantse Delta

Oude Tonge Willemstad A29

Ooltgensplaat KANOROUTES

LEGENDA Fietsroutenetwerk

VVV kantoor / agentschap

Tuin

Bezoekerscentrum

A

Watersnood-fietsroute

Startpunt wandelroute

Hotel/bed & breakfast

Informatiecentrum

B

Korendijkroute binnendijks (12 km)

C

Route zonder voorzieningen (7 km)

D

Binnenmaasroute (10 km)

E

Strijensasroute (5 km)

F

Mookhoekroute (9 km)

Korendijkroute buitendijks (14 km) Voor de geoefende kanovaarder

in Nationaal Landschap Hoeksche Waard

18

Knooppunt nummer

Knooppunt

Parkeerplaats

Vrij fietsgebied

Camping

Museum

Boerengolf

Golfbaan

‘Steqi’ informatiebord

Fiets verhuurpunt

Veerpont

Startpunt kanoroute

Vogelobservatiehut

Manege

Vaarverbinding

Kano overdraagplaats

Recreatiegebied

Boerderijwinkel / verkoop agro producten

Uitzichtpunt

Kano verhuurpunt

Zwemstrandje Zwemgelegenheid op eigen risico

Appartementen / vakantiewoningen

TOP

Eetcafé/restaurant

Molen

Kopje koffie

Theetuin

Jachthaven

Aanduiding wandelroutes

Natuurspeeltuin

Natuurterrein

Toeristisch Overstap Punt

Deltapontjes

chwd_recreatiekaart-KAARTKANT-23-11-2015.indd 1

SEKA

Nu

96

Eropuit

E BI ES A

ENE RGI EWE G

Schenkeldijk

Hitsertse Kade BU ITE ND

13

E

EG

11

LD

24

RWE G

KE

ZUID -AC HTE

Tiengemeten

MM

IJ K

17

IJD

TEW

JK

VO LG INN EW EG

IJ K

STZ

KO R

DI

Bommelskous

KO R T E

3,8 km

KON ING

ND

WE

km

HE SC B O M M E L S KO U S S E

DIJK

W EG

ED

ID W

1,2

ST

RO N

ORAN JEWE G

M

EG

km

SC ND E IJ ID B ZU IN K LE

ORAN JEWE G

KRAAGWE G KRAAGWE G

ARSWEG

6,9 km

RO

2,4 km

OU

IJ K

ST

H ED

HE

D IJ

14

m

N D SC

WE

ER LA

BO

SCHEN

IT E

SM

3

NO O RD ACHT E RW E G

8

IJ K

Greup

A29

IJ K

ND

N488

SW EG

ELD

JAN VOLLA

D OR

Zuid-Beijerland LE

Stougjesdijk

NK

MO

KR UI

12 NO

HOG EWEG

BU

OVERFLAKKEE

NS W

HE

WE G

N217

SC

km

K

2,2

D IJ

IJ K

EN

DD

JE

UW

OR

U IS

N IE

23

HAG EWE G

HOG EWEG

Nieuwendijk

2

DE KR UI SW

OU D BE IJ

K

KRAAGWE G

Zuidzijde S

NO

TSL

EG

DWARS

I JK

BE IJE

15

ZUID ZIJDS EDIJK

m

1,2 k

V U U R B A K EN

2,6 km

2,3 km

3

Stad aan ‘t Haringvliet

STD

LA NG

EG KW

km 5,9

Z IN

SEDIJK

3,5 km

- of Vu i l e G at

OR

SW EG

Vuurbaken

LA NG ZU

AR

I JK

KR UI

EW EG

EW EG

K OE G

ZW

END

KWAK

EE RS TE

JE

UW

Z IN

EG ZI N KW

EG LA NG EW

EE RS TE

6 IJD IDZ

U IS

Blanken Slikken

ertse

PLA ATS

STH

E MW

5

TSL

ZU ID

LA N

K

S

NIE

Hits

EG

OO

ENDIJK

DI JK O KE N GE BR

EG SE W

G EW

O O RD

EG

EG

TE RW

EDIJ

DRO

AC HT SW

C HA L X O

BU IJE

E R LA

SP

H OG

K TD IJ

EG AC H

TE RW

m

W ES

9,4 k

AC H

JDS

AR ZW

A

EEN DR

G

Zinkweg

C

ND IJK

LAN GE

NE WE

16

TW EE

Zwartsluisje

1

7 OU DE

ILS EW

3,8 km

U IW

EG

N O O R DW E

G

K

Z UIDZI

SLUISJESWEG

Oudendijk

-PI ER SH

4

IJ K

TD IJ

SD

km

IS JE

W ES

S LU

B

NO O

Oud-Beijerland GR OE

E ZIN KW EG

M

4,0

EG

EG

NO

EGJ ESDIJK

IJK

TW EG

2

1

NIE UW

IT E

EN D

Korendijkse Slikken

D IJ K

OL

IS W

STE

Oosthoek

JK

BU

Goudswaard VA AR

EN DI

Piershil

IJK

EDE

BRABE RSWE G NIE UW

O UD

M

KR U

S p ui

L END

EW EG

Nieuw-Beijerland

LE N

MO

JK

RU ISS CH

MO

1

11

DI

W

UI

ND

SP

N217 6,8 km

2

EG

BEN RA

3

m

DS

Hekelingen

11

1,8 k

N

Go

UG

Aansluiting op Fietsroutenetwerk Voorne-Putten

5

G DW E

I

Zuidland

6

18

4

Kunstpicknickplaatsen 1 Onderdak 2 Burgemeester Molendijkbank 3 Bladmotief 4 Bloemen 5 Canontafel 6 Boterham 7 Roos 8 Taartpunt 9 Boter, Kaas en Eieren 10 Onder de Linde 11 Hier = Nu


A15 A29

Barendrecht HendrikIdo-Ambacht Heerjansdam

Aansluiting op Fietsroutenetwerk Regio Rotterdam

26

a Oude M

Heinenoord 8,2 km

22 A29

EG BOO

AD E

ED

IJK

ES

WEG

Blaaksedijk EG

D IJK

11

KS AA

km

JE

AN

32

Maasdam

EG

RD

RSD

RUITERSDIJK

2, 2

GO

IJ K

7,2

e M aa s

km

A16

N3

8,5 km

ED

IJK

GROENEWEG

AT S

DI

JK

BOE NDE RSW

Cillaarshoek

30

EERSTE KRUISW EG

ID

N217

EG

N217 BOE NDE

HOEKSEWEG

RSW EG

1,9 km

EG

35

S

F

Aansluiting op Fietsroutenetwerk Drechtsteden

KILW EG

MOLENWEG

40

E DIJK

MOLENWEG

N491

U RA S

KLO OST ERW

Dordrecht

’s-Gravendeel

IJK

EG TWEED E KRUISW

MOLEN WEGJE 10

M

M O BO

K ED IJ

km D SE

D IJ K

EE

U

W

EN

O

O

RD

SE

W

A16

EG

SA SS

KO

O IL AN

10,7

km

e Kil

JK DI

HE

SC

O

14

Steenplaats

A TS

Dordts

IJK ED NS

JE

RI

W SE AN

ES N

K

ND

N D VA

ES SE

KO R

EG W

SE

W EG

SA S S E W E G

TE B OO

MW

EG

E

LA N

WILDE R

G

JK

E

VA N

M

B U I T E N D I JK

BUITEN DIJK

ands Die p

IJ

D I JK

EG B U ITEN

DIJK

Strijensas

17

S

AR

IA

PO

LD

ER

Moerdijk Bruggen

OEVERLANDEN 9

Esscheplaat

NOV 2015

Kaartbeeld: © 2007 Give Way™

Moerdijk

WA N D E L R O U T E S A17 1

Leenheerenroute (6 km)

11

2

Molenroute (9,5 km)*

12

Eendragtsroute (7,5 km)*

13

De Staart (3 km)

14

Vlietmondingroute (2,5 km)

15

Laarzenroute (2 km)

16

Bomen en Struikenroute (0,5 km)

17

Westdijkroute (10 km)

18

Negentienmorgenvlietroute (5 km)

19

Ritselaarroute (5,3 km) Start: Parkeerplaats molen ‘Windlust’, Westmaas.

Het eiland rond, de oeverloop (75 km)

Veerbosroute (4 km)*

Blauwe wandelroute (10 km) Start: Bezoekerscentrum Tiengemeten

24

Gele wandelroute (4,5 km) Start: Bezoekerscentrum Tiengemeten

25

Gele wandelroute (4,5 km) Start: Bezoekerscentrum Tiengemeten

Verbinding

Tussen 15 november en 30 juni niet wandelen.

20

Tussen 15 november en 30 juni niet wandelen op de kruin van de dijk. Gehele jaar niet toegestaante wandelen op de kruin van de dijk.

Golfakkerroute (4,5km)* Start: Nationaal Landschap Centrum, Nummansdorp

Start: Molen ‘Windlust’, Westmaas 10

Kooilandroute (14 km)

Start: Nationaal Landschap Centrum, Nummansdorp

Start: Zalmpad, Oud-Beijerland 9

Bewegwijzering door Staatsbosbeheer. 23

Start: Elk gewenst punt langs de route

Start: Natuurbezoekerscentrum ‘Klein Profijt’, Oud-Beijerland 8

Oudeland van Strijenroute (7 km)

Geertruida Agathapolderroute (3 km + 1,5 km)

Start: Overgang Boompjesstraat-Molenstraat, Strijen

Start: Natuurbezoekerscentrum ‘Klein Profijt’, Oud-Beijerland 7

Strijensasroute (9 km)

Start: Overgang Boompjesstraat-Molenstraat, Strijen

Start: Parkeerplaats, Zalmpad, Oud-Beijerland 6

Vliet en Dieproute (20 km)

Cees Leenherenpad (600 m) Bewegwijzering door Staatsbosbeheer.

22

Start: Ophaalbrug, Strijensas

Start: Natuurbezoekerscentrum ‘Klein Profijt’, Oud-Beijerland 5

Groot Koninkrijkroute (19 km)

Start: Molendijk, Puttershoek

Start: Parkeerplaats veer Tiengemeten, Nieuwendijk 4

21

Start: Molendijk, Puttershoek

Start: ’t Haventje van Goudswaard 3

Sint Anthoniepolderroute (8,5 km) Start: Parkeerplaats Hervormde Kerk, Maasdam

Start: ’t Haventje van Goudswaard

Molenpolderroute (4 km)*

* De routes worden ter plaatse bewegwijzerd door gekleurde paaltjes.

Niets van deze kaart mag vermenigvuldigd worden of gepubliceerd zonder toestemming van de uitgever.

AD

R D K AV E L S E

W

LK

LA

SCHENK ELDIJK

E

OUD

CA

SE

3

IE L

DE

LD

LA

KO RT

RI

EG W

3,

W

M ID

NOO

P

2

KE

M

N

SEDI

JK

m

k ,7

N

EE

DI

SED I J K

KLEM

4,7 km

ST

EL

EG

EERSTE DWARSWE G

16

NK

IJK

JK

K

W

S ED

EG

IJ

37

W

ED

HE

LS

IE L

W EEL

27

SCHURINGSEDIJK

umansgors

EE

W

VARK ENSD IJK

2,8 km

Schuring

W

Schenkeldijk DI

29

SE

D

m

De Klem SCHURING

EK

EM

SE

36

EL

S

IJK

SC

KL

km

Mookhoek

Strijen

28 M

N487

TORENSTEE POL DERS EKAD E

WALEWEG

O

O

K

ST

EG W U EE M

IJ

2,8 k

1,3 km

D

NK

BO

3,7

26

2,5 km

15 EN

JK

SED IJK OOS TZIJ DE

OOST MIDDELW EG

D

DE LA NE

OO

W

U

BR

25

E W EG

AK KE BI ES

O

HE

O O ST

W EG

SC

KE RS

km

E BI ES AK

V

2

LA NG

Keizersdijk 5,

RS W

EG

KO RTE W

EG

KE RS

km

EG

ST

3,9

VLAAMSEWE G

EG

IJK

MO LEN DIJK

AV E N T

MO ERW

SD

BON

W EG

N

OUD

T BI ES AK

O

3,2 km

HOEKSEWEG

K

W ES

M

12

E

D

ZU

3,1 km

LD

10

Oudendijk

24

SI

DI

T WEEDE DWARSWEG

BL

Zwanegat

RITSE LAAR SDIJK

EW

13

7

ansdorp

Oud

34

LA

31

8

2,9 km

MID DELS LUIS

INDE

PO

WEG

N217 LA G

K

3,4 km

WEG

5,2 km

St AnthoniePolder

O

D

DIJK SE

OUDE NDIJK

EG

Aansluiting op Fietsroutenetwerk Drechtsteden

RT

ZW

EG

e Ma as

OUDENDIJK

RS W

R SE

Puttershoek

SP

SW

ZU I

BOT WEG

MUN NIKE NDIJ

D IJ

EV

ST

km

TE R

9

desluis

ADE

nenbedijkt

23 Westmaas

OM

W

2

W IN

3,2 km

BO

IJK

6,

AN

km

Bin

ZIJDE

KO O

V

21

S

NSEDIJK OOST

91 ED

G

IS LA

EG

OUD CROMSTRIJE

AK KE

km

Mijnsheerenland

km

Maasdijk

waal

E D IJ

IJ K E I Z E RSD K

HU

2,5

KREU PELE

A KS

EG

EG AT

AD

Zwijndrecht

BINNENMAAS

0,9 RA

22

B LA

AN

EG

Westdijk

RW

EG

LANGEWEG

SEW

5,1

ASW

EG DO

URGE RW ESB

H TE

MA

20

SW

AC

BLA

N217

k

M ID

E

EW

E

5,2 km

RE

AK

RE

WESTDIJK

W EG

DIJK

JE

8

EEG TW

T

HE

W

LL EK

KS

MO

AA

NDIJK

6,4 km

EER

Reedijk

G O RZ E N

O RZE

RSV

BL

Papendrecht

Kuipersveer

ENG

IP E

N217

as

KU

19

BUIT

NSW

RDSEDIJK

VA

6

Dordtse Kil

21

oidschalxoord

A16

Schaal 1:40.000 (1 cm = 0,4 km)

Start: Nationaal Landschap Centrum, Numansdorp

24-11-15 10:49


OVERNACHTEN

IN DE HOEKSCHE WAARD

De zon onder zien gaan achter de gele korenvelden. De haan horen kraaien bij het krieken van de dag. Genieten van een heerlijk ontbijtje in het ochtendgloren van de Hoeksche Waard. Logeren bij de bewoners van het platteland heeft zo zijn charme. Maak gebruik van de vele B&B’s, boek een hotelkamer of kies voor een vakantiewoning of een campingplaats.

20 • Hoeksche Waard

ECHT STIL EN ECHT DONKER: OVERNACHTEN IN DE NATUUR

In het westen van Tiengemeten hee ft Natuurmonumenten samen met Staa tsbosbeheer twee monumentale boerder ijen en een sluiswachterswoning omgetoverd tot mooie Buitenleven vakantiewoninge n. Een overnachting in één van deze woninge n staat garant voor een adembeneme nde beleving van het leven op het eiland. ’s Nachts is het er nog echt stil en don ker. Je voelt alleen de natuur om je heen. Grote kans dat je voor het slapen gaan geni et van het schouwspel van fascinerende roof vogels zoals de bruine kiekendief. www.staatsbosbeheer.nl/ vakantiewoningen


APPARTEMENTEN/VAKANTIEWONINGEN De Drie Linden

Hollands restaurant met op de eerste verdieping een appartement voor overnachting. Appartement (boven restaurant) met woon- en slaapruimte, badkamer met douche, tv, magnetron, koelkast etc. Zuidzijdsedijk 29, 3264 LG NIEUW-BEIJERLAND, 0186 661 735, info@drielinden.nl, www.drielinden.nl. Open: di-zo: 16:00 - 00:00 uur. Prijs: 1 pers. / 2 pers. €82,50.

De Kriekenboogerd

Accommodatie voor 12 personen met 4 tweepersoonskamers en 1 vierpersoonskamer, ontmoetingsruimte, keuken en terras. 2e Kruisweg 1a, 3262 LM OUD-BEIJERLAND, 0186 615 732, 06 57343089, info@kriekenboogerd.nl, www.kriekenboogerd.nl. Open: dagelijks. Prijs: vanaf €499,-

’t Reigersnest

Groepsaccommodatie voor max. 23 personen direct gelegen aan de Binnenmaas te Westmaas. Geschikt voor zeilkampen, vissen, werkweken, familiebijeenkomsten, vergaderingen en workshops. Ritselaarsdijk 11c, 3273 LH WESTMAAS 06 22912230, basenpatries@hetnet.nl. Open: dagelijks. Prijs: v.a. €400,- (midweek).

Buitenleven Vakantiewoningen Eiland Tiengemeten

Tiengemeten, 3284 BE ZUID-BEIJERLAND, 030 697 7749 buitenleven@staatsbosbeheer.nl, www.staatsbosbeheer.nl/overnachten. Open: dagelijks. Prijs: diverse tarieven, zie website.

Jan-Tiens Koetshuis/ Landgoed Delta

Henrik Ibsenstraat 18, 3284 BC ZUID-BEIJERLAND 0186 661 923, 06 20558030, tinekedegeus@hetnet.nl, www.erfgoedlogies.nl. Open: dagelijks. Prijs: €50,- p.p.p.n.

De Zeearend

Nieuwendijk 1, 3284 KR ZUID-BEIJERLAND, 06 46438253 info@dezeearend.com, www.dezeearend.com. Open: dagelijks. Prijs: diverse tarieven, telefonisch informeren.

BED AND BREAKFAST Gasterij De Leenheeren

Veerdijk 1, 3267 AX GOUDSWAARD, 0186 691 509 06 27437873, info@gasterijdeleenheren.nl www.gasterijdeleenheren.nl. Open: dagelijks. Prijs: 1 pers. €45,- / 2 pers. €70,-.

B&B Tuin op Zuid

Westdijk 9, 3274 KG HEINENOORD, 0186 604 088, 06 29031701, info@tuinopzuid.nl, www.tuinopzuid.nl, www.bedandbreakfast.nl/bed-and-breakfast-nl/ heinenoord/tuin-op-zuid/4900. Open: dagelijks. Prijs: 1 pers. €45,- / 2 pers. €60,-.

Villa Neesje

Wilhelminastraat 36, 3274 AP HEINENOORD 0186 602 736, 06 51744171, tedvankralingen@hotmail.com Open: dagelijks. Prijs: 1 pers. €30,- / 2 pers. €50,-.

Vredig Toeven

Schenkeldijk 39, 3286 LT KLAASWAAL, 0186 572 745,

06 5319 8606, v.ventdynamiekbv@upcmail.nl. Open: dagelijks. Prijs: 2 pers. €50,-.

Rustpunt

Hoeksedijk 98, 3299 AH MAASDAM, 078 674 7115 06 25016331, marahauser@gmail.com. Open: dagelijks. Prijs: 1 pers. €35,- / 2 pers. €50,-.

Molen22

Tussen de molenaarswoning en de korenmolen ligt het appartement met een zeer ruime benedenverdieping met compleet uitgeruste keuken en badkamer met bad. Molenweg 20-22, 3271 AM MIJNSHEERENLAND 0186 842 184, info@molen22.nl, www.molen22.nl. Open: dagelijks. Prijs: 1 pers. €90,- / 2 pers. €100,-.

B&B Oostzomerland

Onze B&B bestaat uit 4 appartementen in het bijgebouw. De appartementen zijn gesitueerd op de begane grond en hebben een woonkamer, slaapkamer, badkamer en eigen entree. Langeweg 2a, 3271 LT MIJNSHEERENLAND 06 5116 5333, 0186 604 139, oostzomerland@gmail.com. Open: dagelijks. Prijs: vanaf €80,-.

Brakelsveer

De machinistenwoning is nu ingericht als Bed & Breakfast en kan ook worden geboekt als vakantiewoning. De woning is van alle gemakken voorzien en bestaat uit een ruime boven- en benedenetage. Spuidijk 46-48, 3264 LD NIEUW-BEIJERLAND, 06 4972 4440 info@brakelsveer.nl, www.brakelsveer.nl. Open: dagelijks.

De Passant

Molendijk 20, 3281 LT NUMANSDORP, 0186 620 562, 06 10456910, info@depassant.com, www.depassant.com. Open: dagelijks. Prijs: 2 pers. kamer €60,-.

Schuringse Heerlijckheid

Schuringse Havenkade o.z. 1, 3281 KK NUMANSDORP, 0186 655 427, 06 10753388, fam.gillesse@hetnet.nl, www.schuringseheerlijckheid.nl. Open: dagelijks. Prijs: 1 pers. €40,- / 2 pers. €60,-.

De Schuur Inn

Schuringsedijk 126, 3281 KS NUMANSDORP, 0186 654 129 06 5722 8116, info@deschuurinn.nl, www.deschuurinn.nl. Open: dagelijks. Prijs: 1 pers. €50,- / 2 pers. €60,-.

De Gym

HBS-laan 50, 3262 JB OUD-BEIJERLAND, 0186 622 344 06 12302757, benbdegym@degeus48-50.nl. Open: dagelijks. Prijs: 1 pers. €45,- / 2 pers. €65,-.

De Oude Tol

Henri Dunantstraat 16, 3263 SG OUD-BEIJERLAND 0186 820 210, info@deoudetol.nu, www.deoudetol.nu. Open: dagelijks. Prijs: 2 pers. kamer €99,-

De Kriekenboogerd

Op de sfeervolle, luxe kamers van De Kriekenboogerd voelt u zich direct thuis. In combinatie met de rust en landelijke sfeer maakt dit uw verblijf net even wat aangenamer. 2e Kruisweg 1a, 3262 LM OUD-BEIJERLAND, 0186 615 732 06 57343089, info@kriekenboogerd.nl, www.kriekenboogerd.nl. Prijs: vanaf €50,- p.p.p.n.

Hoeksche Waard

• 21


Mol

Wij heten u van harte welkom in ons idyllisch gelegen B&B, direct aan het natuurgebied polderlandschap Groot Koninkrijk. Gelegen aan fiets-, wandel- en kanoroutes. Nabij de dorpskern met winkelplein, restaurants en terras. Andromeda 22, 3297 VA PUTTERSHOEK, 078 676 2894, 06 19020625, info@molconsultancy.nl. Open: dagelijks. Prijs: vanaf €29,- p.p.p.n.

Bed & Breakfast de Hoeksche Kamer

Schuringsedijk 1, 3291 KD STRIJEN, 078 674 4622 06 33645603, b.odems@gmail.com. Open: dagelijks.

B&B Hoeve 1620

Proef de historie en de ambiance van deze bijzondere plek in Strijen. Een plek waar oud en nieuw samenkomt. De boerderij heeft 6 paardenstallen beschikbaar voor gasten. Zuid Kavelseijk 3, 3291 LX STRIJEN, 06 51355011 hoeve1620@outlook.com, www.hoeve1620.nl. Open: dagelijks. Prijs: 2 pers. kamer v.a. €100,-

Multi-B Farming

Oudendijk 12, 3291 LN STRIJEN, 078 676 4626, 06 20053473, info@multi-bfarming.nl, www.multi-bfarming.nl. Open: dagelijks.

Salem

Kerkstraat 67a, 3291 AK STRIJEN, 078 674 2672, 06 3025 8194, hans.huijzer@hotmail.com. Open: dagelijks. Prijs: 1 pers. €30,- / 2 pers. €50,-.

B&B Westmaas

Nieuwstraat 11b, 3273 AP WESTMAAS, 06 53489537, info@bbwestmaas.nl, www.bbwestmaas.nl. Open: dagelijks. Prijs: 1 pers. €68,- / 2 pers. €75,-.

Vertway

Landelijk gelegen dijkwoning met uitzicht op de akker. In de verte ziet u de bomen op het eiland Tiengemeten, waar u heerlijk kunt wandelen en fietsen. In de tuin kunt u gebruik maken van de infraroodcabine en jacuzzi. Molendijk 117, 3284 LH ZUID-BEIJERLAND, 0186 660 212, 06 51262665, www.lydaprins.nl/bb.html. Open: dagelijks. Prijs: 1 pers. €40,- / 2 pers. €70,-.

Herberg Tiengemeten

Herberg op de oostpunt van het natuureiland Tiengemeten met uitzicht over het Haringvliet en het eiland. De herberg heeft zes hotelkamers, eetcafé met terras, een natuurkampeerterrein, kampeerweide en is een officiële trouwlocatie. Tiengemeten 1, 3284 BE ZUID-BEIJERLAND, 0186 660 238 06 51258746, reserveer@herbergtiengemeten.nl, www.herbergtiengemeten.nl. Open: dagelijks. Prijs: 1 pers. €65,- / 2 pers. €90,-. Benchhuur hond €6,- per nacht.

Logeren op de Noorddijk

Noorddijk 31, 3284 LB ZUID-BEIJERLAND, 0186 604 126 06 48174900, logerenopdenoorddijk@gmail.com www.logerenopdenoorddijk.nl. Open: dagelijks. Prijs: 1 pers. €40,- / 2 pers. €55,-.

CAMPINGS / CAMPERS Camping Polderland

Rustige camping in akkerbouwgebied. Achterop het land lopen paarden. De camping grenst aan een kreek waar gekanood kan worden. Wandel- en fietsroutes zijn in de buurt. De camping verhuurt fietsen om bijvoorbeeld een bezoek te brengen aan Dordrecht, er zijn kano’s en er is een trampoline. Platte Schenkel 1a, 3295 KJ ‘s-GRAVENDEEL 06 51913943, www.campingpolderland.nl. Open: april t/m oktober, dagelijks.

Camping Pors

Camping Pors is een familiecamping gelegen net buiten het plaatsje Oud-Beijerland, en is voorzien van een café-bar, snackbar, kantine, speeltuin, visvijver, en eenvoudig sanitair. Brabersweg 10, 3271 LD MIJNSHEERENLAND, 0186 613 061. Open: dagelijks.

Camping Volgerland

Gezellige familiecamping met vaste staanplaatsen voor toeren stacaravans. Voor passanten is er een rustig kampeerveld voor caravan of tent. Volgerlandseweg 12, 3281 KV NUMANSDORP, 0186 571 452, info@volgerland.nl, www.volgerland.nl. Open: 1 april t/m 1 oktober, dagelijks.

Camperplaats Marina Numansdorp BV

Veerweg 5-7, 3281 LX NUMANSDORP, 0186 650 415, info@marina-numansdorp.nl, www.marina-numansdorp.nl. Open: dagelijks. Prijs: 2 pers. €15,-.

Camping De Kreek

Op onze camping vind u rust, ruimte, en natuur. Voor de visliefhebber is er een prachtige visvijver. De camping heeft een boomgaard van appel- en perenbomen. Zinkweg 182, 3262 BH OUD-BEIJERLAND, 0186 640 047. Open: dagelijks.

Camperplaats De Oude Tol

Randweg 31a, 3262 RA OUD-BEIJERLAND, 0186 646 446 info@oud-beijerland.nl, www.oud-beijerland.nl Open: dagelijks. Prijs: gratis, max 24 uur.

Camperplaats Strijensas

Sassedijk 6, 3292 LD STRIJENSAS, 078 674 2182, 06 30216601, info@jachthavenstrijensas.nl, www.jachthavenstrijensas.nl. Open: dagelijks. Prijs: 2 pers. €7,-, max 72 uur.

Camping Bonaventura

Oud Bonaventurasedijk 76a, 3291 CL STRIJEN 078 674 2614, bonaventura@planet.nl. Open: dagelijks.

Camping Herberg Tiengemeten

Camping op de oostpunt van het natuureiland Tiengemeten met uitzicht over het Haringvliet en het eiland. De camping heeft een eetcafé met terras. Tiengemeten 1, 3284 BE ZUID-BEIJERLAND, 0186 660 238, 06 51258746, reserveer@herbergtiengemeten.nl, www.herbergtiengemeten.nl. Open: zie website.

De Kriekenboogerd

Het kampeerterrein beschikt over 27 toeristische plaatsen en drie camperplaatsen. Iedere kampeerplaats is maar liefst 12 meter breed en heeft een geweldig uitzicht! 2e Kruisweg 1a, 3262 LM OUD-BEIJERLAND

22 • Hoeksche Waard


0186 615 732, 06 57343089, info@kriekenboogerd.nl www.kriekenboogerd.nl. Open: april t/m oktober. Prijs: camping vanaf €18,- (2 pers.)

HOTELS

Boutique Hotel Opus One

Voorstraat 24, 3281 AV NUMANSDORP, 0186 210 061 info@hotelopusone.com, www.hotelopusone.com. Open: dagelijks. Prijs: 1 pers. €90,- / 2 pers. €100,-.

Moods

De Hoogt

Klein, luxe hotel in centrum van het dorp met ‘n schitterend uitzicht op de Binnenmaas. Met huiskamerrestaurant en gezellige bar. Bekroonde keuken met seizoen specialiteiten. Raadhuisstraat 3, 3299 AP MAASDAM, 078 676 1811, dehoogt@chello.nl. Open: dagelijks. Prijs: 1 pers. €88,- / 2 pers. €100,-.

Genieten van maaltijden uit de Europese keuken, overnachten in het centrum van Oud-Beijerland met uitzicht op de jachthaven en in het weekend kunt u feesten in ons café. Moods biedt het u allemaal. Marktplein 8, 3262 AG OUD-BEIJERLAND, 0186 612 344, info@moods.nl, www.moods.nl. Open: dagelijks. Prijs: 1 pers. €82,50 / 2 pers. €100,-.

Het Wapen van Nieuw-Beijerland

Herberg Het Wapen van Strijen

Gelegen aan de noordrand van de Hoeksche Waard biedt het Wapen van Nieuw Beijerland u op zowel zakelijk als privé gebied een uitgebreid dienstenpakket. Vergaderen, gezellig uit eten en wie wil kan overnachten in één van de vier prachtige hotelkamers. Spuidijk 15, 3264 LC NIEUW-BEIJERLAND, 0186 692 998 06 53702832, wapen@upcmail.nl, www.wapennieuwbeijerland.nl. Open: dagelijks. Prijs: 2 pers. kamer €125,-.

’t Wissel

Restaurant met moderne huiselijke sfeer. Beschikt over 1-persoons- en 2-persoonskamers en een kamer geschikt voor 4 personen, allen inclusief douche en toilet. Rijksstraatweg 57, 3281 LV NUMANSDORP, 0186 651 305, info@hetwissel.nl, www.het wissel.nl. Open: dagelijks. Prijs: 1 pers. €65,- / 2 pers. €80,-. A5-3mm.pdf

1

2015-12-06

23:26

Molenstraat 7, 3291 EE STRIJEN, 078 674 1692, wapenvanstrijen@planet.nl, www.wapenvanstrijen.nl. Open: dagelijks. Prijs: €29,50 p.p.p.n.

Herberg Tiengemeten

Herberg op de oostpunt van het natuureiland Tiengemeten met uitzicht over het Haringvliet en het eiland. De herberg heeft zes hotelkamers, eetcafé met terras, een natuurkampeerterrein, kampeerweide en is een officiële trouwlocatie. Tiengemeten 1, 3284 BE ZUID-BEIJERLAND, 0186 660 238, 06 51258746. Open: zie website. reserveer@herbergtiengemeten.nl, www.herbergtiengemeten.nl. Prijs: 1 pers. €65,- / 2 pers. €90,-. Benchhuur hond €6,- per nacht.


HORECA

Na al dat struinen, fietsen en wandelen ben je vast toe aan een lekkere maaltijd of een kop thee met gebak. Voor de thee en het gebak kun je terecht bij één van de landelijk gelegen theetuinen en bezoekerscentra in de Hoeksche Waard. Wil je een uitgebreide maaltijd, maak dan eens een keuze in één van de knusse Hoeksche Waardse dorpen. In het centrum van Oud-Beijerland tref je bijvoorbeeld een aantal gezellige en bijzondere eetcafés en restaurants. In de zomer is ook een terras langs één van de vele jachthavens aan te bevelen. Of je nu één of meerdere dagen de waard bezoekt, wat tips voor restaurants zullen je zeker van pas komen. Er is keuze genoeg!

24 • Hoeksche Waard

RESTAURANTS De Koningshoeve

Botweg 1B, 3286 LB KLAASWAAL, 0186 579 397 restaurant@dekoningshoeve.nl, www.dekoningshoeve.nl. Open: di t/m zo vanaf 11:00 uur.

Pannenkoekenhuis Peter Pan

Vrouwe Huisjesweg 3, 3271 LX MIJNSHEERENLAND 0186 603 252, info@peterpanbinnenmaas.nl, www.peterpanbinnenmaas.nl. Open: mei t/m aug: dagelijks 11.00 - 20.00 uur. Nov t/m maart: za en zo: 11.00 - 20.00 uur. April, sept en okt: wo, za en zo: 11.00 - 20.00 uur.

‘t Stammineeke

Brabersweg 10, 3271 LD MIJNSHEERENLAND 0186 613 061, hansenannelies@planet.nl, info@stammineeke.nl, www.stammineeke.nl Open: ma: 16:00 uur, wo-zo: 11:00 uur.


Happy Wok

EETCAFÉS La Chiva Eten en Drinken

catering. Gezellig en eenvoudig eetcafé. Tevens 15b, raat Wilhelminast 116, 3271 BX MIJNSHEERENLAND 0186 600 l iva.n info@lachiva.nl, www.lach Open: ma: di-do: 17:00 - 00:00 uur, - 22:00 uur vr en za: 17:00 - 02:00 uur, zo: 17:00

Wethouder v.d. Veldenweg 5, 3281 AN NUMANSDORP 0186 657 773, www.happywoknumansdorp.nl Open: di-zo: vanaf 17:00 uur.

Made in Holland

Voorstraat 32, 3281 AV NUMANSDORP, 0186 655 880, info@restaurantmadeinholland.nl www.restaurantmadeinholland.nl. Open: di-zo: 12:00 uur.

’t Wissel

De Beren

Restaurant met moderne huiselijke sfeer. Beschikt over 1-persoonkamers en 2-persoonkamers en een kamer geschikt voor 4 personen. Allen inclusief douche en toilet. Rijksstraatweg 57, 3281 LV NUMANSDORP, 0186 651 305, info@hetwissel.nl, www.hetwissel.nl. Open: ma, di: 12:00 21:00 uur, do, vr: 12:00 - 21:00 uur, za, zo: 17:00 - 21:00 uur.

De Zevende Hemel

’t Schippershuis

ntoor Diggels eetcafe in het oude Postka JERLAND

Heeren van Beijerland

‘t Tramhuys

Werelds aan de Kade

JERLAND Vierwiekenplein 40, 3262 AN OUD-BEI .nl eren d@b erlan -beij 0186 622 155, oud www.beren.nl Open: ma-zo: 16:00 uur. AND Peperstraat 8, 3262 JK OUD-BEIJERL il.com tma @ho es81 n_re 0186 612 868, b_va . el.nl hem ende ezev afed www.eetc Open: wo en do: 16:00 - 01:00 uur, - 01:00 uur. vr en za: 16:00 - 02:00 uur, zo: 16:00 -BEI West-Voorstraat 22-23, 3262 JP OUD , fe.nl etca els-e digg info@ 035, 610 0186 www.diggels-eetcafe.nl. 10:00 - 00:00 Open: ma: 11:00 - 00:00 uur, di-do: 0 - 00:00 uur. uur, vr-za: 10:00 - 02:00 uur, zo: 12:0

Achterstraat 2 - 4, 3291 EA STRIJEN -tramhuys@ 078 674 1196, 06 40407520, eetcafe-t 13:00 uur. planet.nl. Open: di-za: 12:00 uur, zo:

Authentiek en sfeervol, heerlijk lunchen of dineren. Genieten van de vele, gevarieerde gerechten met altijd verse producten. Molendijk 2, 3281 LT NUMANSDORP, 0186 651 517, schippershuis@wxs.nl, www.restaurantschippershuis. nl. Open: wo-za: 11:00 uur, zo: 13:30 uur.

Heeren van Beijerland is een sfeervol restaurant midden in het centrum van Oud-Beijerland. Marktplein 2, 3261 BZ OUD-BEIJERLAND, 0186 640 740, post@heerenvanbeijerland.nl, www.heerenvanbeijerland.nl. Open: ma-za: 09:30 uur, zo: 11:00 uur.

Oostkade 24, 3261 KL OUD-BEIJERLAND, 0186 617 170, info@wereldseten.nl, info@wereldseten.nl www.werelds.nl/kade. Open: di-zo: 12:00 - 22:00 uur.

Divina Cucina Italiaans Restaurant

Nobelstraat 6, 3262 PM OUD-BEIJERLAND, 0186 848 891, info@divinacucina.nl, www.divinacucina.nl Open: di-zo: 17:30 - 22:00 uur. Toelichting: op maandag geopend voor groepen vanaf 15 personen.

De Drie Linden

Hollands restaurant met op de eerste verdieping een appartement voor overnachting. Zuidzijdsedijk 29, 3264 LG NIEUW-BEIJERLAND. 0186 661 735, info@drielinden.nl, www.drielinden.nl Open: di-zo: 16:00 - 00:00 uur.

Het Wapen van Nieuw-Beijerland

Gelegen aan de noordrand van de Hoeksche Waard biedt het Wapen van Nieuw Beijerland u op zowel zakelijk als privé gebied een uitgebreid dienstenpakket. Vergaderen, gezellig uit eten en wie wil kan overnachten in één van de vier prachtige hotelkamers. Spuidijk 15, 3264 LC NIEUW-BEIJERLAND 0186 692 998, 06 53702832, wapen@upcmail.nl, www.wapennieuwbeijerland.nl Open: wo-za: 12:00 - 21:00 uur, zo: 14:00 - 21:00 uur.

Gewoon

Burgemeester de Zeeuwstr 6, 3281 AJ NUMANSDORP 0186 681 669, info@restaurantgewoon.nl www.restaurantgewoon.nl. Open: wo-zo: 16:00 uur.

De Oude Tol

Henri Dunantstraat 16, 3263 SG OUD-BEIJERLAND 0186 820 210, info@deoudetol.nu, www.deoudetol.nu Open: di-zo: 12:00 - 21:30 uur.

Moods

Genieten van maaltijden uit de Europese keuken, overnachten in het centrum van Oud-Beijerland met uitzicht op de jachthaven en in het weekend kunt u feesten in ons café. Moods biedt het u allemaal. Marktplein 8, 3262 AG OUD-BEIJERLAND, 0186 612 344, info@moods.nl, www.moods.nl. Open: dagelijks.

Lunchcafé Zonder meer

Dit Lunchcafé is onderdeel van de Stichting Lunchcafé Bij Zonder. Het doel van deze stichting is om leer/werkplekken te bieden voor jongeren met een verstandelijke of lichamelijke beperking. Boterhof 1, OUD-BEIJERLAND 0186-745430, info@lunchcafezondermeer.nl, www.lunchcafezondermeer.nl. Open: ma: 12:00 - 17:00 uur, di-do: 09:00 - 17:00 uur, vr: 09:00 - 21:00, za: 09:00 - 17:00 uur.

Hoeksche Waard

• 25


Que Pasa?

Vierwiekenplein 2, 3262 AN OUD-BEIJERLAND 0186 614 373,06 51168179, h.van.buren@kpnmail.nl, www.quepasatapas.nl. Open: ma-za: 12:00 - 00:00 uur, zo: 16:00 - 00:00 uur

Restaurant Leff

Peperstraat 6, 3262JK OUD-BEIJERLAND, 0186-843051 info@restaurant-leff.nl, www.restaurant-leff.nl. Open: di-wo 17:30 - 23:00 uur, do t/m za 17:30 - 1:00 uur.

Restaurant De Gravin

Koninginneplein 2-4, 3261 AZ OUD-BEIJERLAND, 0186-630580, info@restaurantdegravin.nl, www.restaurantdegravin.nl. Open: ma t/m zo 10:00 - 21:00 uur.

Natuurlijk aan het Spui

Spuidijk 2d, 3262 LH OUD-BEIJERLAND, 0186-615800, info@ natuurlijkaanhetspui.nl, www.natuurlijkaanhetspui.nl. Open: wo 12:00 - 23:00 uur, do t/m za 12:00 - 0:00 uur, zo 11:00 - 23.00 uur.

Soffree on fifty-four

Oostdijk 54, OUD-BEIJERLAND. 0186 840 978, dennie@soffree.nl, www.soffree.nl.

Japans Restaurant Yakumi

Vierwiekenplein 105, 3262 AP OUD-BEIJERLAND 0186 622 127, info@yakumi.nl, www.yakumi.nl. Open: ma t/m zo 12:00 - 22:00 uur.

Restaurant ’t Kookhuys

Havendam 11, 3262 AE OUD-BEIJERLAND, 0186 622 227, info@restaurantkookhuys.nl, www.restaurantkookhuys.nl. Open: wo t/m zo 11:00 - 1:00 uur.

Poseidon (Grieks)

Vierwiekenplein 106, 3262 AP OUD-BEIJERLAND 0186 620 094, www.poseidon-restaurant.nl. Open: di t/m zo vanaf 17:00 uur.

Vino d’Amigo (wijnlokaal)

Marktplein 6, 3261 BZ OUD-BEIJERLAND, 06 2631 4040, www.vinodamigo.nl. Open: wo en do 10:00 - 18:00 uur, vr 10:00 - 21:00 uur, za 9:30 - 17:00 uur. Wijnbar dezelfde dagen open tot 22:30 uur.

De Batterij

Sassedijk 6, 3292 LD STRIJENSAS, 078 674 6070 info@restaurantdebatterij.nl, www.restaurantdebatterij.nl. Open: april en mei: di t/m vr vanaf 11.00 uur, za en zo vanaf 10.00 uur. Juni t/m augustus: ma t/m vr vanaf 11.00 uur, za en zo vanaf 10.00 uur. September en oktober: di t/m vr vanaf 11.00 uur, za en zo vanaf 10.00 uur.

Grand Café The Ritz

Gravin Sabinastraat 57, 3284 AN ZUID-BEIJERLAND 0186 661 700. www.konijnendijkmode.nl. Open: di t/m do: 9:00 - 17:30 uur, vr 9:00-17.30 en za 9:00-17:00 uur.

Herberg Tiengemeten

Peperstraat 7-9, 3262 JK OUD-BEIJERLAND www.vanspeyck.nl. Open: do 16:00 - 1:00 uur, vr 15:00 - 2:00, za 14:00 - 2:00 uur, zo 14:00 - 19:00 uur.

Herberg op de oostpunt van het natuureiland Tiengemeten met eetcafé en terras. Officiële trouwlocatie. Tiengemeten 1, 3284 BE ZUID-BEIJERLAND, 0186 660 238, 06 51258746, reserveer@herbergtiengemeten.nl, www.herbergtiengemeten.nl. Open: april t/m okt: di-zo: 10:30 - 17:00 uur. Nov t/m maart: vr-zo: 10:30 - 17:00 uur.

De Ooijevaer en ‘t Schaep

Pannenkoeken bij Hèlène

Van Speyck speciaalbiercafe / wijnbar

Boompjesstraat 5, 3291 AA STRIJEN, 078 674 7400, ons@deooijevaerenhetschaep.nl,www.deooijevaerenhetschaep.nl. Open: vr t/m za vanaf 17.00 uur.

Brasserie de Groene Engel

Molenwegje 2b, 3291 CG STRIJEN, 078-674 4564 info@degroeneengel.nl, www.degroeneengel.nl. Open: ma t/m do: 9:00 - 20:00, vr t/m zo: 9:00 - 21:00 uur.

Het Wapen van Strijen

Molenstraat 7, 3291 EE STRIJEN, 078 674 1692, wapenvanstrijen@planet.nl, www.wapenvanstrijen.nl. Open: dagelijks.

26 • Hoeksche Waard

Het eethuis ligt naast de attractie Speelnatuur Tiengemeten en heeft een beschut terras met uitzicht op de speeltuin. De zolder van ‘Pannenkoeken bij Hèlène’ is zeer geschikt voor kinderfeestjes, familiebijeenkomsten en groepslunches. Tiengemeten 19, 3284 BE ZUID-BEIJERLAND, 0186 669 326 06 53489250, info@heleneoptiengemeten.nl, www.heleneoptiengemeten.nl. Open: april t/m okt. di t/m zo 10:15 - 17:00 uur, za 10:15 - 19:00 uur.


AFHAALADRESSEN Ben’s Grillroom

Vierwiekenplein 25, 3262 AN OUD-BEIJERLAND, 0186 613 001. Open: ma-do: 15:00 - 01:00 uur, vr: 15:00 - 03:00 uur, za: 15:00 - 04:00 uur, zo: 15:00 - 01:00 uur.

Eethuis Hong Kong

Molenaar 26, 3262 DE OUD-BEIJERLAND, 0186 620 707. Open: dagelijks.

King’s Palace

Julianastraat 13-15, 3262 SH OUD-BEIJERLAND 0186 616 933. Open: ma, di: 16:00 - 22:00 uur, wo-zo: 12:00 - 22:00 uur.

Mr. Cheng

Havendam 12, 3262 AE OUD-BEIJERLAND, 0186 626 828. Open: ma: 16:00 - 22:00 uur, wo-zo: 16:00 - 22:00 uur.

Broodje Warung

Beneden Molendijk 4, 3262 AA OUD-BEIJERLAND 0186 750 253, info@broodjewarung.nl www.broodjewarung.nl. Open: di t/m do en zo 16:00 - 20:00 uur, vr 16:00 - 21:00 en 0:00 - 04:00 uur, za 16:00 - 20:00 en 23:00 - 05:00 uur.

Zita Pita

Molendijk 35-37, 3262 AH OUD-BEIJERLAND, 0186 611 500. www.zitapita.nl. Open: di t/m zo 15:00 - 20:30 uur, vr 12:00 - 20:30.

prachtige hotelkamers. Spuidijk 15, 3264 LC NIEUW-BEIJERLAND, 0186 692 998 06 53702832, wapen@upcmail.nl www.wapennieuwbeijerland.nl. Open: wo-za: 12:00 - 21:00 uur, zo: 14:00 - 21:00 uur

De Drie Linden

Hollands restaurant met op de eerste verdieping een appartement voor overnachting. Zuidzijdsedijk 29, 3264 LG NIEUW-BEIJERLAND, 0186 661 735, info@drielinden.nl www.drielinden.nl. Open: di-zo: 16:00 - 00:00 uur.

’t Schippershuis

Beneden Molendijk 10, 3262 AA OUD-BEIJERLAND 0186 626 671. www.pizzaportofino.nl. Open: dagelijks.

Authentiek en sfeervol, heerlijk lunchen of dineren. Genieten van de vele, gevarieerde gerechten met altijd verse producten. Molendijk 2, 3281 LT NUMANSDORP, 0186 651 517 schippershuis@wxs.nl, www.restaurantschippershuis.nl. Open: wo-za: 11:00 uur, zo: 13:30 uur.

Lila’s

Zeilcharter Hoeksche Waard

Pizzeria Porto Fino

Oranjeplein 15, 3297 CV PUTTERSHOEK, 078 676 3416. Open: dagelijks.

PARTYLOCATIES / ZAALVERHUUR Dorpshuis De Coorndijk

van Gaesbeekstraat 2, 3267 AW GOUDSWAARD 0186 691 451, 06 53178448 www.dorpshuisdecoorndijk.hoekschewaard.nl

De ‘Hoop op Zegen’ heeft een luxe accommodatie voor gezelschappen tot en met 45 personen. Met benedendeks twee aparte stijlvol aangeklede ruimtes met alle faciliteiten om gezellig samen te zijn, te dineren en feest te vieren. Havenkade 1a, 3281 LS NUMANSDORP, 06 20018259 hoopopzegen@dagjezeilen.nl, www.dagjezeilen.nl.

Moods

Botweg 1B, 3286 LB KLAASWAAL, 0186 579 397 restaurant@dekoningshoeve.nl, www.dekoningshoeve.nl. Open: di t/m zo vanaf 11:00 uur.

Genieten van maaltijden uit de Europese keuken, overnachten in het centrum van Oud-Beijerland met uitzicht op de jachthaven en in het weekend kunt u feesten in ons café. Moods biedt het u allemaal. Marktplein 8, 3262 AG OUD-BEIJERLAND, 0186 612 344, info@moods.nl, www.moods.nl. Open: dagelijks.

‘t Stammineeke

De Boogerd

De Koningshoeve

Brabersweg 10, 3271 LD MIJNSHEERENLAND, 0186 613 061 hansenannelies@planet.nl,info@stammineeke.nl, www.stammineeke.nl. Open: ma: 16:00, wo-zo: 11:00 uur.

Het Wapen van Nieuw-Beijerland

Gelegen aan de noordrand van de Hoeksche Waard biedt het Wapen van Nieuw Beijerland u op zowel zakelijk als privé gebied een uitgebreid dienstenpakket. Vergaderen, gezellig uit eten en wie wil kan overnachten in één van de vier

Hortensiastraat 5, 3261 BG OUD-BEIJERLAND, 0186 613 333, deboogerd@sportplaza.nl, www.sportfondsen.nl.

De Kriekenboogerd

De zaal op de begane grond is geschikt voor maximaal 35 personen en heeft een prachtig uitzicht over de polder. 2e Kruisweg 1a, 3262 LM OUD-BEIJERLAND, 0186 615 732 06 57343089, info@kriekenboogerd.nl www.kriekenboogerd.nl.

Hoeksche Waard

• 27


Bal-enzo

Laurens Jzn Costerstraat 7b, 3261 LH OUD-BEIJERLAND 0186 649 261, oudbeijerland@bal-enzo.nl, www.bal-enzo.nl. Open: ma-zo: 09:00 - 19:00 uur.

Alcazar Events

Landelijk gelegen locatie met mogelijkheden om de meest uiteenlopende feesten, evenementen en partijen te organiseren. Groeneweg 16, 3297 LA PUTTERSHOEK 078 676 4000, info@alcazar.nl, www.alcazarevents.nl

De Eendrachtshoeve

De Eendrachtshoeve is een multifunctioneel partycentrum. Voor huwelijksfeesten, recepties, personeelsfeesten, vergaderingen, presentaties en alle mogelijke andere feestelijke bijeenkomsten en zakelijke activiteiten. Voor kleine en grote gezelschappen. Tuinweg 3, 3284 XR ZUID-BEIJERLAND 0186 661 368, 06 51536982, info@eendrachtshoeve.nl www.eendrachtshoeve.nl

CONGRES- EN VERGADERLOCATIES De Koningshoeve

Botweg 1B, 3286 LB KLAASWAAL, 0186 579 397 restaurant@dekoningshoeve.nl, www.dekoningshoeve.nl. Open: di t/m zo vanaf 11:00 uur.

M22 Exclusief Vergaderen

Molenweg 20-22, 3271 AM MIJNSHEERENLAND 0186 842 184, info@M22.nl.

‘t Stammineeke

Brabersweg 10, 3271 LD MIJNSHEERENLAND. 0186 613 061 stammineeke.nl. Open: ma: 16:00 uur, wo-zo: 11:00 uur.

Het Wapen van Nieuw-Beijerland

Gelegen aan de noordrand van de Hoeksche Waard biedt het Wapen van Nieuw Beijerland u op zowel zakelijk als privé gebied een uitgebreid dienstenpakket. Vergaderen, gezellig uit eten en wie wil kan overnachten in één van de vier prachtige hotelkamers. Spuidijk 15, 3264 LC NIEUW-BEIJERLAND 0186 692 998, 06 53702832, wapen@upcmail.nl, www.wapennieuwbeijerland.nl. Open: wo-za: 12:00 - 21:00 uur, zo: 14:00 - 21:00 uur

Nationaal Landschap Centrum Numansdorp

Conferentie- en bezoekerscentrum aan de Veerweg biedt naast congres-, workshop- en vergaderfaciliteiten, informatie over de kernwaarden van het nationaal landschap. Veerweg 1c, 3281 LX NUMANSDORP 0186 769 059, kantoor@hwl.nl, www.hwl.nl.

Smit Klassiek

Buys Ballotstraat 2, 3261 LA OUD-BEIJERLAND 0186 629 696, info@smitklassiek.nl, www.smitklassiek.nl.

De Boogerd

Hortensiastraat 5, 3261 BG OUD-BEIJERLAND. 0186 613 333, deboogerd@sportplaza.nl, www.sportfondsen.nl.

De Lindenhoeve

Steenenstraat 24, 3262 JM OUD-BEIJERLAND. 0186 618 038 deboogerd@sportplaza.nl, www.sportfondsen.nl.

28 • Hoeksche Waard

De Kriekenboogerd

De vergaderzaal op de begane grond is geschikt voor maximaal 35 personen en heeft een prachtig uitzicht over de polder. 2e Kruisweg 1a, 3262 LM OUD-BEIJERLAND 0186 615 732, 06 57343089, info@kriekenboogerd.nl www.kriekenboogerd.nl.

Vergaderen bij Hèlène

Tiengemeten 19, 3284 BE ZUID-BEIJERLAND 0186 669 326, 06 53489250, info@heleneoptiengemeten.nl www.heleneoptiengemeten.nl. Open: april t/m okt. di t/m zo 10:15 - 17:00 uur, za 10:15 - 19:00 uur.

Landbouwmuseum Tiengemeten

Vergaderruimte van Natuurmonumenten in Landbouwmuseum op het natuureiland Tiengemeten. Geschikt voor vergadering, training of cursus, inclusief koffie/thee. Aanvullende catering in overleg mogelijk. Ook aanvullende activiteiten op het eiland in overleg. Tiengemeten, 3284 BE ZUID-BEIJERLAND. 0900 3242 526, tiengemeten@natuurmonumenten,www.natuurmonumenten.nl/vergaderen-op-een-natuureiland.


TE WATER

De havens aan het Hollandsch Diep en het Haringvliet zijn een perfecte tussenstop voor watersporters die doorsteken van de grote rivieren naar de Zeeuwse wateren. Maar ook wandelaars en fietsers kunnen van(af) het water genieten door een oversteek te maken met een veerpontje of een dagje te kanoën over de Vliet of Binnenmaas.

KLAPPERENDE ZEILEN In de jachthavens is het een kom en en gaan van actieve waterliefhebbers. Tien van de veertien dorpen in de Hoeksche Waard hebben er één. Van het kleine, gemoedelijke en sfeervolle haventje bij Goudsw aard tot de grotere jachthavens bij Zuid-B eijerland, Numansdorp en Strijensas. Bijna alle jachthavens zijn ontslot en door het fietsknooppuntensysteem en er zijn mogelijkheden om in de buurt een wandeling te maken. Bij een aantal jachthavens staa t een Steqi, een informatiepaneel waarop alle recreatie-informatie verzameld is: waar de horecagelegenheden en musea zich bevinden, wat de overnachti ngsmogelijkheden in de buurt zijn en natuurlijk praktische fiets- en wan delinfo.

>

Hoeksche Waard

• 29


NAAR DE OVERKANT

Een heel andere manier om de Hoeksche Waard vanaf het water te beleven is een overtocht met één van de pontjes. Zowel aan de noordkant van de Hoeksche Waard als aan de zuidkant zijn hiervoor in de zomerperiode diverse mogelijkheden. Op de fiets is het vaak mogelijk om een leuk rondje te fietsen en via een ander pontje weer ‘voet aan wal’ te zetten. Voor meer informatie: kijk op www.deltapontjes.nl

PEDDELEN DOOR KREKEN

Ook kanoliefhebbers komen aan hun trekken in de Hoeksche Waard. Er zijn vier verschillende routes die zowel voor de beginner als de meer gevorderde beoefenaar geschikt zijn. Wie zelf geen kano heeft kan deze huren bij diverse kanoverhuuradressen (zie Kanoverhuur). Een folder met informatie over de vier routes is verkrijgbaar bij de VVV in Oud-Beijerland.

SCHUITJE VAREN, RONDJE FIETSEN, HAPJE ETEN

Daar waar op de rivieren rondom het eiland het water groots en roerig is, daar geeft de Binnenmaas mogelijkheden voor kleiner en rustiger watervertier. De oude afgedamde rivierarm van de Maas biedt kano’s, zeilbootjes en sloepen een machtige plek. Op de strandjes geniet groot en klein van het heerlijk verkoelende water. Langs de kanten bieden weelderige rietkragen een thuis aan diverse waterdieren. Beleef de Binnenmaas vanaf het water of vanaf de kant. Een rondje Binnenmaas is 18 km. Je komt over typisch Hoeksche Waardse slingerende dijken, langs oude knotwilgen en historische molens, boerderijen en buitenhuizen. Er zijn verschillende punten waar je even kunt stoppen voor een lekkere versnapering.

WSV de Hitsert

Hitsersekade 8, 3284 KC ZUID-BEIJERLAND 0186 662 605, 06 30846289 havenmeester@wsvdehitsert.nl, www.wsvdehitsert.nl

KANOROUTES Korendijkroute, Binnenmaasroute, Mookhoekroute en de Strijen - Strijensasroute

Verschilllende startpunten. Gemarkeerd. Verkrijgbaar: VVV Download de routes op www.eropuitindehoekschewaard.nl

KANO- EN BOOTVERHUUR Ribverhuur.nl

De Lane 7, 3291 EZ STRIJEN, 078 674 4336, 06 40254278, info@ribverhuur.nl, www.ribverhuur.nl

Zeilcharter Hoeksche Waard

De ‘Hoop op Zegen’ heeft een luxe accommodatie voor gezelschappen tot en met 45 personen. Met benedendeks twee aparte stijlvol aangeklede ruimtes met alle faciliteiten om gezellig samen te zijn, te dineren en feest te vieren. Havenkade 1a, 3281 LS NUMANSDORP, 06 20018259, hoopopzegen@dagjezeilen.nl, www.dagjezeilen.nl.

Camping Polderland

Verhuur van kano’s. De camping is dichtbij een aantal gemarkeerde kanoroutes. Platte Schenkel 1a, 3295 KJ ‘s-GRAVENDEEL, 06 51913943, www.campingpolderland.nl. Open: april t/m okt ma-zo.

HW Outdoor

Nieuwendijk 6, 3267 LZ GOUDSWAARD, secretaris@wsvdeput.nl, www.wsvdeput.nl.

Een dagje uit, gezellige middag écht weg of een volledig verzorgd arrangement met de zaak, vereniging, of zomaar met familie of vrienden? Beleef de Hoeksche Waard met HW-outdoor vanuit een bijzonder oogpunt! Havenstraat 1, 3292 AB STRIJENSAS, 085 401 7184, info@hwoutdoor.nl, www.hwoutdoor.nl.

WSV Het Spui

Strijensas

JACHTHAVENS WSV de Put

Buiten Havenstraat 8, 3262 AE OUD-BEIJERLAND 06 20875920, info@wsvhetspui.nl, www.wsvhetspui.nl.

WSV Nieuw Beijerland

Spuidijk 7, 3264 LC NIEUW-BEIJERLAND, 06 33675986 wsv.nb@tiscali.nl.

Strijensas

Sassedijk 6, 3292 LD STRIJENSAS, 078 674 2182 06 30216601, info@jachthavenstrijensas.nl, www.jachthavenstrijensas.nl

Marina Numansdorp BV

Veerweg 5-7, 3281 LX NUMANSDORP, 0186 650 415 info@marina-numansdorp.nl, www.marina-numansdorp.nl

WSV Numansdorp

Dorpshaven 3, 3281 HB NUMANSDORP, 0186 652 181 06 22162787, wsvnumansdorp@telfort.nl, www.wsvnumansdorp.nl.

30 • Hoeksche Waard

Sassedijk 6, 3292 LD STRIJENSAS, 078 674 2182, 06 30216601, info@jachthavenstrijensas.nl, www.jachthavenstrijensas.nl.

Recreatieoord Binnenmaas

Verhuur van waterfietsen, Canadese kano’s en roeiboten. Vrouwe Huisjesweg 7a, 3271 LX MIJNSHEERENLAND 0186 601 894, contact@recreatieoordbinnenmaas.nl, mail@rest-binnenmaas.nl, www.recreatieoordbinnenmaas.nl Openingstijden: zie website.

TIP

Op het terras van natuurbezoekerscentrum Klein Profijt kun je genieten van een prachtig uitzicht over de drukbevaren rivier De Oude Maas. Bekijk er ook de permanente en wisselende exposities over de flora en fauna in de Hoeksche Waard.


Jive Events

Jan v/d Heydenstraat 1, 3284 WB ZUID-BEIJERLAND 06 13705708, info@jive-events.nl, www.jive-events.nl.

Vaartochten met de Heicondias

Diverse excursies. Vertrek vanaf Nieuwendijk, Zuid-Beijerland. Voor data en aanmelden zie: www.dehoekschevaart.nl/ de-mogelijkheden.

OVERZETVEREN Nieuwendijk-Tiengemeten

wo, za en zo. Zie ook: www.dehoekschevaart.nl/ de-mogelijkheden

ZOMERSE VEERVERBINDINGEN

In de zomerperiode zijn er diverse mogelijkheden om de wateren rondom de Hoeksche Waard met een veerboot over te steken. Vanaf Strijensas en Numansdorp wordt naar de overzijde gevaren. Kijk op www.deltapontjes.nl voor mogelijkheden en vaartijden.

ZWEMBADEN ’t Centrum

Veerdienst Tiengemeten. Koop je ticket online via www.natuurmonumenten.nl/natuurgebied/tiengemeten/ tickets-en-tijden of bij het Infopunt in Nieuwendijk. Vertrektijden en prijzen pont: tel: 0900 -3242526 en www.natuurmonumenten.nl/tiengemeten

Kerkstraat 103, 3286 AK KLAASWAAL, 0186 571 121 info.waterstee@sportfondsen.nl, www.facebook.com/ ZwembadHetCentrum. Open: mei t/m aug: ma-zo: 12:00 - 20:00 uur.

Hekelingen-Nieuw-Beijerland

De Waterstee

Rhoon - Oud-Beijerland - Spijkenisse - Oude Tol

De Wellen

Alle verkeer. 0186 693 064, 06 53868549 www.thequeenjacqueline.nl. Continue vaart. Vertrektijden: tussen 5:30 tot 23:00 uur.

Voetveer. 06 55327828, www.rhoonsveer.nl Vertrektijden: gehele jaar ma t/m vr 6:30 - 18:10 uur. Za en zo half mei t/m half september 11:00 - 17:45 uur.

Puttershoek-Zwijndrecht

Voetveer. 06 10885953, www.veerputtershoek.nl Vertrektijden: ma t/m vr 6:30 - 8:45 uur, 12:30 - 18:00 uur, za en zo half mei t/m half september 11:00 - 17:45 uur.

Strijensas-Esscheplaat

Voetveer/trekveer. 0186 691 446, www.deltanatuur.nl.

Goudswaard-Korendijkse Slikken

Voetveer/trekveer 0186 691 446, www.deltanatuur.nl, juli-nov.

De Hoeksche Vaart

Veerdienst tussen Nieuwendijk, Stad a/h Haringvliet en Tiengemeten. Vertrektijden: half juli tot half september,

Nassaustraat 2, 3281 BV NUMANSDORP, 0186 651 822 info.waterstee@sportfondsen.nl, www.waterstee.nl. Open: ma-za: 09:00 - 21:00 uur.

Schenkeltje 7b, 3295 KK ‘s-GRAVENDEEL, 078 673 3064 info@zwembaddewellen.nl, www.zwembaddewellen.nl.

De Boogerd

Hortensiastraat 5, 3261 BG OUD-BEIJERLAND, 0186 613 333, deboogerd@sportplaza.nl, www.sportfondsen.nl

Recreatieoord Binnenmaas

Op het recreatieoord vind je een mooi openluchtzwembad met grote waterglijbanen en ligweiden. Vrouwe Huisjesweg 7a, 3271 LX MIJNSHEERENLAND 0186 601 894, contact@recreatieoordbinnenmaas.nl, mail@rest-binnenmaas.nl, www.recreatieoordbinnenmaas. nl. Openingstijden: zie website.

Laco Sportcentrum Strijen

Sportlaan 4, 3291 TN STRIJEN, 078 674 1795 strijen@laco.eu, www.laco.eu/strijen.html Open: zie website.

Hoeksche Waard

• 31


EVENEMENTEN 2016

Een dagje uit wordt extra leuk wanneer er een evenement plaatsvindt in de streek die je bezoekt. VVV Zuid-Holland Zuid geeft een digitale evenementenagenda uit vol actuele informatie over evenementen, tentoonstellingen en uitstapjes. Voor de meest actuele informatie en het complete overzicht kijk je op www.vvvhoekschewaard.nl!

De volgende evenementen waren eind 2015 bij de VVV bekend en zijn onder voorbehoud. Bezoek voor een actueel en volledig overzicht: www.vvvhoekschewaard.nl/ evenementen. Tot en met maart 2016

Expositie Oorlog in de Hoeksche Waard

In 2015 is het 70 jaar geleden dat Nederland werd bevrijd en 75 jaar geleden dat de Tweede Wereldoorlog in Nederland begon. De Hoeksche Waard lag aan het begin en aan het eind van de oorlog aan het front, met alle gevolgen van dien. Museum Hoeksche Waard laat de herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog in de Hoeksche Waard zien in een bijzondere expositie. Museum Hoeksche Waard, Boerderij Oost-Leeuwenstein, Dorpsstraat 13, 3274 BB HEINENOORD Open: zo, wo t/m vr 13:00 - 17:00 uur en za 10:00 - 17:00 uur. 0186 601 535, info@museumhw.nl, www.museumhw.nl 1 januari tot en met 31 december

Vlooienmarkt

De Witte Markt biedt 6000 m2 winkel- en snuffelplezier. Met ruim 250 kramen en stands. Breed assortiment van kleding, curiosa, gereedschappen, make-up en en uiteraard diverse horecagelegenheden voor een drankje en een hapje. Boonsweg 28, 3274 LH HEINENOORD 07:00 - 16:00 uur. 078 676 4752, info@dewittemarkt.nl, www.dewittemarkt.nl

32 • Hoeksche Waard


1 januari tot en met 31 december

Activiteiten en excursies op Tiengemeten

Natuurmonumenten organiseert het hele jaar door allerlei jeugdactiviteiten (OERRR) en excursies onder leiding van een gids op natuureiland Tiengemeten. Kijk voor de activiteitenkalender op www.natuurmonumenten.nl/activiteiten

15:00 uur. Prijs: vanaf € 22,00. 0186 660 238, www.herbergtiengemeten.nl. 28 maart

Paaseiland Tiengemeten

Op 2e paasdag is Tiengemeten helemaal in paassfeer. Activiteiten voor jong en oud(er). www.natuurmonumenten.nl/tiengemeten

8 januari

La Famille Bélier

Filmvoorstelling. Centrum voor Senioren De Beijerkorf, Jan Tooropstraat 6, 3262 TC OUD-BEIJERLAND 20:00 uur. 088 730 8900, www.welzijnhoekschewaard.nl.

9 april

Beleef Oud-Beijerland en de Hoeksche Waard

Dagtocht o.l.v. een gids door Oud-Beijerland en de Hoeksche Waard. VVV Oud-Beijerland, Waterstal 3, OUD-BEIJERLAND 0186 616 000, www.vvvhoekschewaard.nl 10:00 - 17:00 uur. Prijs: €28,95, reserveren via VVV Oud-Beijerland.

5 februari

Back to the eighties

Muziek uit de jaren ‘80 met de band Deadline. Organisatie: Stichting Hoekschewaard Runners. De opbrengst komt ten goede aan de Roparun. Voorverkoopadressen: zie website. Alcazar Events, Groeneweg 16, 3297 LA PUTTERSHOEK 21:00 uur. 078 676 4000, info@alcazar.nl, www.hwrunners.nl, www.alcazarevents.nl.

16 april

Openlucht rommelmarkt

Grote openlucht rommelmarkt georganiseerd door Centrummanagement Oud-Beijerland. Klein Waterlooplein. Centrum OUD-BEIJERLAND 10:00 - 16:00 uur. www.oudbeijerlandcentrum.nl. 27 april

6 februari

Crescendo in Concert

Op deze zaterdag organiseert Fanfareorkest Crescendo uit Zuid-Beijerland alweer voor de 16e maal Crescendo in Concert, ook ditmaal weer in Sporthal Cromstrijen in Numansdorp. Dit jaar is Adlicious gecontracteerd. Sporthal Cromstrijen, Buttervliet 3, 3281 LK NUMANSDORP 20:00 uur. 0186 662 661, www.crescendo-zb.nl. 13 februari

Dorpswandeling Oud-Beijerland

Van 10.00 tot 12.30 uur gaat u onder leiding van een nationaal landschapgids door dit karakteristieke dorp. Info: www.hwl.nl. 5 maart

Koningsdag

Diverse activiteiten ter viering van de verjaardag van Koning Willem Alexander. Centrum OUD-BEIJERLAND oranjeverenigingoudbeijerland.nl. 27 april

Truckersrit

Stichting Hoeksche Waardse Truckers voor gehandicapten is een onafhankelijke vrijwilligersorganisatie die zich belangeloos inzet voor een rondrit op Koningsdag met vrachtwagens voor de gehandicapten medemens door de Hoeksche Waard. Alexander Flemingstraat, 3261 MA OUD-BEIJERLAND 12:00 uur. www.hoekschnieuws.nl/evenement/ hoeksche-waardse-truckers-rit

Wandeling door historisch Heinenoord

Een nationaal landschapgids van Hoekschewaards Landschap neemt u mee door dit karakteristieke dorp met cultuur en natuur. Vertrek vanaf bezoekerscentrum Klein Profijt. Zalmpad 11, 3261 MD OUD-BEIJERLAND. www.hwl.nl. 12 maart

Binnenmaas Non Stop

Non-stop estafetteloop voor teams (63 km), ultraloop (21 of 42 km), Sprint Estafetteloop over 21 km. Organisatie: Stichting Hoeksche Waard Runners. Auto van der Burgh, Sportlaan 1, 3299 XG MAASDAM www.hwrunners.nl. 12 maart

Maartconcert Muziekvereniging Prinses Juliana

Jaarlijkse maartconcert m.m.v. acteur Charly Luske. Sporthal Cromstrijen, Buttervliet 1 3281 LK NUMANSDORP 20:00 uur. Prijs: volwassenen: €15,-. In de voorverkoop reserveren via maartconcert@pjklaaswaal.nl. 0186 573 761, www.pjklaaswaal.nl 20 maart

Alex Roeka

Theaterconcert. Herberg Tiengemeten, Tiengemeten 1, 3284 BE ZUID-BEIJERLAND Hoeksche Waard

• 33


30 april

Tijdens de wandeling wordt er verteld over de historie van de Joodse gemeenschap in Oud-Beijerland. VVV Oud-Beijerland, Waterstal 1, OUD-BEIJERLAND. Themawandeling o.l.v. een gids. 14:00 - 16:00 uur. Prijs: €3,50. Reserveren via VVV Oud-Beijerland. 0186 616 000, www.vvvhoekschewaard.nl.

Het wordt zeker weer een happening. Bent op zoek naar iets moois voor aan de muur of op tafel? Tijdens de Kunst-, Brocante- en Boekenmarkt vindt u het allemaal. Naast de vele kraampjes zijn er veel activiteiten: o.a. Living statues, muziek, oude ambachten, workshops. Centrum, Waterstal, 3262 JR OUD-BEIJERLAND 10:00 - 17:00 uur. 0186 616 000, info@vvvoud-beijerland.nl, www.uitbeijerland.nl.

5 mei Hemelvaartsdag

8 juni 2016

Bezoek allerlei boerderijen en kwekerijen in de Hoeksche Waard, deze dag is speciaal afgestemd op basisschoolleerlingen en hun (groot)ouders. Ontdek, voel, proef waar jouw voedsel vandaan komt. Boerderij de Kikkershoek, Jeanet Dekker 06 5116 2039, www.dekikkershoek.nl. Facebook: Tour langs de Boer.

Jaarlijks dorpsfeest met levendige handel in paarden en pony’s, maar ook kleiner vee zoals geiten, schapen, kippen en ganzen. Tevens warenmarkt/ braderie. Centrum, Voorstraat, 3281 AT NUMANSDORP www.paardenmarktnumansdorp.nl.

Wandeling Joodse Historie Oud-Beijerland

Tour langs de Boer

Buitensluisse Paardenmarkt

11 juni 7 mei 2016

Nautische dag

Braderie met verkoop van nautische artikelen, demonstraties en diverse activiteiten rondom de haven. Tevens kunstmarkt langs de Lijnbaan. Organisatie: Winkeliersvereniging Numansdorp. Centrum, Havenkade e.o., 3281 LS NUMANSDORP 10:00 - 17:00 uur. www.cromstrijen.nl. 16 mei 2016

Doorkomst Roparun

Doorkomst van de deelnemers aan de Roparun, een estafetteloop van 530 km (Rotterdam-Parijs vice versa) t.b.v. mensen met kanker. Tevens diverse activiteiten georganiseerd door verenigingen en bedrijven. Centrum, Waterstal, 3262 JR OUD-BEIJERLAND 08:30 - 15:30 uur. www.uitbeijerland.nl. 28 mei

Omloop van de Hoeksche Waard

Wielerronde door de Hoeksche Waard (officiële wielerronde voor het klassement). Start, Eendrachtsweg, 3297 AD PUTTERSHOEK www.omloophw.nl. 28 mei

Ponymarkt Puttershoek

Traditionele ponymarkt voor paarden, pony’s en ezels (tot 12.00 uur) met braderie (van 8.00-16.00 uur). Aanvoer pony’s en paarden vanaf 06.00 uur. Tevens braderie, kermis en wielerronde. Centrum, Oranjeplein, 3297 CV PUTTERSHOEK 06:00 uur. 078 676 3052, www.ponymarkt.nl.

Plattelandsmarkt in Klein Profijt

De jaarlijkse groene markt in het bezoekerscentrum en omgeving wordt georganiseerd door Hoekschewaards Landschap. Vele stands en activiteiten voor kinderen. Zalmpad 11, 3261 MD OUD-BEIJERLAND. markten@hwl.nl, www.hwl.nl. 11 en 25 juni

Cultuurwandeling

o.l.v. een gids door het centrum van Oud-Beijerland. VVV Oud-Beijerland, Waterstal 3, OUD-BEIJERLAND, 14:00 - 16:00 uur. Prijs: €3,50, reserveren via VVV Oud-Beijerland. 0186 616 000, www.vvvhoekschewaard.nl. 25 juni

Kunst- en Cultuurmarkt

Rond de veertig kramen waar kunstenaars hun werk aanbieden o.a. schilderijen, beeldhouwkunst, keramiek en glaswerk. Podium met muziek- en theateroptredens, (kinder)workshops, straattheater. Bij de haven, Kade, 3265 AA PIERSHIL 10:00 - 17:00 uur. 0186 693 759, www.dezilverenschoen.nl. 1 en 2 juli

Spuidagen

Dit maritieme feest rondom de haven en het centrum van Oud-Beijerland mag u zeker niet missen. Ieder jaar komen hier duizenden bezoekers op af en dat is niet voor niets. Een vol programma met entertainment, muziek en een gezellige braderie maken deze dag voor iedere bezoeker een topdag. Haven Oud-Beijerland, Havendam, 3262 AE OUD-BEIJERLAND Vr 12:00 - 23:00 uur, za 10:00 - 17:00 uur. 0186 616 000, info@vvvoud-beijerland.nl, www.oudbeijerlandcentrum.nl.

4 juni

Biwanto (Binnenmaaswandeltocht)

9 en 23 juli

Wandeltocht over 18-12-8 km (start 12.00-14.00 uur) en 25 km en 40 km (start 07.00-10.00 uur). Individuele wandelaars kunnen inschrijven op de startlocatie. Nordic Walkers welkom voor alle routes. ‘t Van Praethuis, Laan van Moerkerken 27, 3271 AH MIJNSHEERENLAND 0186 574 139, 06 18849881, info@biwanto.nl, www.biwanto.nl.

Cultuurwandeling

4 juni

o.l.v. een gids door het centrum van Oud-Beijerland. VVV Oud-Beijerland, Waterstal 3, OUD-BEIJERLAND 14:00 - 16:00 uur. Prijs: €3,50 reserveren via VVV Oud-Beijerland, 0186 616 000, www.vvvhoekschewaard.nl.

Kunst-, Brocante- en Boekenmarkt

Ca. 100 kramen waar u lekker kunt snuffelen naar het ontbrekende boek om uw collectie compleet te maken.

34 • Hoeksche Waard

o.l.v. een gids door het centrum van Oud-Beijerland. VVV Oud-Beijerland, Waterstal 3, OUD-BEIJERLAND 14:00 - 16:00 uur. Prijs: €3,50 reserveren via VVV Oud-Beijerland, 0186 616 000, www.vvvhoekschewaard.nl. 6 en 20 augustus

Cultuurwandeling


14 t/m 19 augustus

Feestweek ‘s-Gravendeel

Jaarlijkse feestweek met o.a. kinderactiviteiten (‘s morgens), avondoptredens door diverse musici, speciale avonden in de feesttent, jaarmarkt (woensdag), wielerronde (vrijdagavond) en Seuterloop (donderdagavond). Gehele week kermis in de Havenstraat. Centrum, Zuid Voorstraat 1, 3295 BW ‘s-GRAVENDEEL www.feestweek.info 19, 20 en 21 augustus

De Jaarlijkse Oeverloop

Deze 3-daagse wandeling met 85 deelnemers langs de oevers van de Hoeksche Waard, georganiseerd door Hoekschewaards Landschap, start in bezoekerscentrum Klein Profijt.Ieder jaar wordt een thema gekozen en worden regionale of landelijk bekende mensen uitgenodigd voor de opening en sluiting. Zalmpad 11, 3261 MD OUD-BEIJERLAND. www.hwl.nl. Vooraf aanmelden via oeverloop@hwl.nl. 27 augustus

Raadhuis Klassiek

Raadhuis Klassiek is een klassiek concert dat gegeven wordt in het centrum van Oud-Beijerland. Voor het Oude Raadhuis wordt over de Vliet een podium geplaatst. Op dit podium neemt het orkest haar plaats in, terwijl aan beide zijden van De Vliet plaats is voor het publiek. Met medewerking van het Hollands Symfonie Orkest o.l.v. Wim van Herk. Podium over de Vliet, Waterstal, 3262 JR OUD-BEIJERLAND 21:00 uur. 0186 646 544, info@raadhuisklassiek.nl, www.raadhuisklassiek.nl. September

Oogstdag Tiengemeten

10 en 11 september

Open Monumentendag

30e editie van het landelijke evenement. Het jubileum is aanleiding voor een speciaal programma. Meer hierover op de website. www.openmonumentendag.nl 17 september

Jaarmarkt

Thema ‘Ontmoeten & Begroeten’. Jaarlijkse braderie met activiteiten voor jong en oud, o.a. diverse optredens, vrijmarkt, een kleurplatenwedstrijd, horecaplein, jeugdspelen, het Rad van Avontuur, demonstraties & workshops en natuurlijk veel standhouders met leuke koopjes. De dag wordt afgesloten met een muziekfeest op het horecaplein. Centrum, Kerkplein, 3271 BG MIJNSHEERENLAND 10:00 - 17:00 uur. info@jaarmarktmijnsheerenland.nl, www.jaarmarktmijnsheerenland.nl

Iedere 1e zaterdag in september is het Oogstfeest op Tiengemeten. Een gezellige dag voor het hele gezin boordenvol activiteiten en volop streekproducten uit de Hoeksche Waard www.landbouwmuseumtiengemeten.nl

1 oktober

3 september t/m 29 oktober

8 oktober

Kom zelf elke zaterdag appels en stoofperen plukken in onze boomgaard. Voor groepsexcursies kunt u ook op andere dagen een afspraak maken. Vanaf zaterdag 3 september t/m zaterdag 29 oktober tussen 10 uur en 12 uur. Jeanet Dekker, 06 5116 2039 www.dekikkershoek.nl. Facebook: boerderij de kikkershoek.

In het Nationaal Landschap Centrum organiseert Hoekschewaards Landschap de traditionele werkdag, speciaal gericht op de jeugd, beleving en doen. Veerweg 1c, 3281 LX NUMANSDORP, 0186 653 512 06 29661312, markten@hwl.nl, www.hwl.nl.

4 september

Winterfair in Klein Profijt

Tocht door alle dorpen in de Hoeksche Waard met auto’s en motoren van 35 jaar en ouder. Alleen voor deelnemers uit de Hoeksche Waard. Onderweg diverse stops. Familie Heijboer, Boonsweg 14, 3274 LH HEINENOORD 10:00 - 17:00 uur. 0186 601 579.

december

Appelplukdagen

Oldtimerrit Hoeksche Waard

10 september

Jaarmarkt & Streekmarkt

Naast de Streekmarkt en de sfeervolle en gezellige braderie met meer dan honderd kramen, zijn er verschillende activiteiten voor kinderen, oude ambachten, straattheater en verschillende optredens. Centrum, Waterstal, 3262 JR OUD-BEIJERLAND 10:00 - 17:00 uur. 0186 616 000, info@vvvoud-beijerland.nl, www.oudbeijerlandcentrum.nl.

Van Fruit tot Sap

Hoekschewaards Landschap verwerkt 1000den kilo’s appels en peren tot een puur en natuurlijk onbespoten sap. Een dag samen plukken en persen. Info: www.hwl.nl.

De 5de Jeugdnatuurdag

26 november

In en om het bezoekerscentrum organiseert Hoekschewaards Landschap de traditionele winterfair. Zalmpad 11, 3261 MD OUD-BEIJERLAND. markten@hwl.nl, www.hwl.nl.

Kerstmarkt Oud-Beijerland

De traditionele kerstmarkt met talrijke kramen, houten chalets en pagodetenten. Tevens grote levende kerststal en verspreid over de diverse activiteiten, live muziek en mobiele optredens. Centrum, Waterstal e.o., 3262 JR OUD-BEIJERLAND Vr 11:00 - 23:00 uur, za 11:00 - 22:00 uur. www.oudbeijerlandcentrum.nl

Hoeksche Waard

• 35


KONIJNENDIJK MODE

GRAND CAFÉ THE RITZ

4000 M2 FASHION - SHOES - LIFESTYLE

ONTSPANNEN WINKELEN & GENIETEN Bij Konijnendijk Mode vindt u het gastvrije Grand Café The Ritz waar u kunt ontspannen en genieten van een gratis kopje koffie of thee. Maar dat is niet alles. U kunt in het Grand Café The Ritz ook terecht voor heerlijk gebak, belegde broodjes, zelfgemaakte soepen, maaltijdsalades of het overheerlijke maandmenu. Natuurlijk is er in het Grand Café The Ritz gratis wifi.

Gratis koffie of thee

Zerres - Brax

voor iedere klant van Konijnendijk Mode

GRAVIN SABINASTRAAT 57 | 3284 AN ZUID-BEIJERLAND | WWW.KONIJNENDIJKMODE.NL | FACEBOOK.COM/KONIJNENDIJKMODE | INSTAGRAM.COM/KONIJNENDIJKMODE OPENINGSTIJDEN: DINSDAG T/M DONDERDAG: 9.00-17.30 UUR. VRIJDAG: 9.00 T/M 21.00 UUR. ZATERDAG: 9.00 T/M 17.00 UUR. (ZONDAG EN MAANDAG GESLOTEN)

VVV Hoeksche Waard 2016