Page 1

Een uitgave van VVV Zuid-Holland Zuid i.s.m Den Haneker

GRATIS

De boer op... De stad in... Een dagje uit...

0900 46 36 888 www.vvvzhz.nl

TOERISTISCHE GIDS 2013

www.denhaneker.nl
Inhoud 13

2 Informatie algemeen 4 VVV Zuid-Holland Zuid 6 Den Hâneker

7 Bezoekerscentra 11 Overnachtingsadressen 11 15 16 20

(Mini) camping Campererf Bed & Breakfast Appartement, vakantiewoning

23 Op bezoek bij... 23 26 27 28 28 29 33

Streekbewoners op het platteland Ambachten en bedrijven Aparte vervoermiddelen Galeries Sportaccommodaties Theetuinen Kerken, molens en monumenten

27 44

34 Musea 39 Evenementen 49 Tochtjes over land en water 49 51 53 55 57 57

 * "#+&$& ! #4/*" ) "! !" " 1/// *   #' # " ) !! ! ! $ ) ' $! !!#"!'!!)!'!! ! . 01 !! % . 04 # #!) $  $ ! " !" $!# '#!"!!!!) . 0/ &  !#! " $ ! ! #  * *"!)   

        $54'3120, (/062*241530,(- #),($$$) #)

Te voet Met de ďŹ ets Even opladen Paard en Wagen Rederijen, kano- en bootverhuur Jachthavens

29

58 Restaurants 61 Arrangementen 67 Tabellen 67 68 69 70 70 71 71 72 73 76 76 77 77 77 78 78 79 79

Appartementen / Vakantiewoningen Bed & Breakfast Hotels en Pensions Camping & camperplaatsen Groepsaccommodaties Jachthavens Veerdiensten Catering / Partycentra Uitgaan / Vergaderen Restaurants Sport & Ontspanning Verhuur Ambachten & Bedrijven Excursies / Rondvaarten Galeries & Exposities Kinderboerderijen & Speeltuinen Kerken, Monumenten & Molens Natuur & Recreatieterreinen Workshops

55 40 Colofon Uitgave VVV Zuid-Holland Zuid Spuiboulevard 99 3311 GN Dordrecht Telefoon: (0900) 46 36 888 Fax: (078) 6131783 e-mail: info@vvvzhz.nl www.vvvzhz.nl

Tekst Den Hâneker VVV Zuid-Holland Zuid Drukwerk De Groot Drukkerij bv, Goudriaan Cartografie Peter de Vries Uitgeverij Open Kaart Š 2002

Foto’s VVV Zuid-Holland Zuid, Den Hâneker, Nel Hakkesteegt Piet Wingelaar Oplage: 30.000 exemplaren De inhoud van deze brochure is met de grootste zorg samengesteld. Aansprakelijkheid t.a.v. wijzigingen of onvolledigheden kan evenwel niet worden aanvaard.

1


Alblasserwaard en Vijfheerenlanden Aan de zuidrand van het Groene Hart liggen de polders Alblasserwaard en Vijfheerenlanden, omarmd door de rivieren Lek, Noord, Merwede en Linge. Net buiten de drukke Randstad vind je hier een puur Hollands landschap met groene weiden met zwart bont vee, knotwilgen en molens, typische dijkdorpen, historische boerderijen en hoogstamfruitboomgaarden. Het veenweidegebied, een oud cultuurlandschap met grote natuur- en landschapswaarden, heeft zijn vorm gekregen sinds de vroege middeleeuwen. Boeren hebben in dit proces een grote rol gespeeld, maar ook de wind en het water lieten zich gelden.

2

TOERISTISCHE GIDS 2013

Je ziet niet alleen rechtlijnige sloten, maar ook kronkelende veenriviertjes. Weidse vergezichten en landschapselementen als met bomen begroeide kaden en geriefbosjes vormen een afwisselend geheel. Opvallend op de weilanden zijn de vele weidevogels

en bloemrijke slootranden. Grienden en rietlanden begrenzen de brede rivieren aan de noord- en zuidkant, langs het lieflijke riviertje Linge liggen vooral fruitboomgaarden.

kiezen uit diverse (bewegwijzerde) wandelroutes als het Ooievaarspad, het Kinderdijkpad, het Gorcums Postpad en de Schaapskooiroute. Informeer er naar bij de streeknatuurcentra en VVV’s in het gebied.

Natuurlijke hoogstandjes Puur Hollands betekent vlak, en dat zijn de Alblasserwaard en Vijfheerenlanden dan ook. Verrassend genoeg kom je hier en daar bulten in het landschap tegen die ‘donken’ genoemd worden. Het zijn in de prehistorie gevormde zandduintjes. Een van de mooiste plekjes in de Alblasserwaard is De Donk, net

Stadsgedruis Kuierend over de wallen van Nederlands kleinste vestingstad Nieuwpoort lijkt het kanongebulder uit het verleden wel heel ver weg. Groter van omvang is de vesting van Gorinchem, een levendige stad met gezellige winkelstraten en terrassen, monumenten en authentieke vestingwallen. Met de veerboot maak je vanaf Buiten de Waterpoort een uitstapje naar nog meer vestinghistorie: het Slot Loevestein en het vissersstadje Woudrichem. Aanrader! De glasblazers die zich ooit in Leerdam vestigden legden de basis voor de huidige glasindustrie in het Lingestadje. Glasindustrie en glaskunst gaan er eensgezind samen. Bezoek de Glasblazerij waar glasblazers doorlopend aan het werk zijn of één van de vele (glas) galerieën.

boven Bleskensgraaf, waar je wandelend of fietsend van kan genieten. Een ander natuurfenomeen zijn de wielen, tijdens dijkdoorbraken ontstane waterplassen, die aantrekkelijk zijn voor recreanten (het Lammetjeswiel bij Alblasserdam) en natuurliefhebbers (het Schoonrewoerdse Wiel). En wist je dat de grootste purperreigerkolonie broedt in de Zouweboezem, een moerasachtig natuurgebied waar je heerlijk kunt wandelen? Actief op pad Met kano of roeiboot verken je de vele watergangen, boezemwateren en veenriviertjes. Fietsers en wandelaars voelen zich thuis op oude tiendwegen, dorpswegen en dijken. Het fietsroutenetwerk maakt het fietsers gemakkelijk: vele voor de fiets geschikte paden zijn verbonden door knooppunten, die het zelf samenstellen van een route eenvoudig en aantrekkelijk maken. Verschillende lange-afstand-wandelroutes doorkruisen de waarden. Voor een stevige dagwandeling kun je ook

Werelderfgoed Aan molens geen gebrek in de Alblasserwaard en Vijfheerenlanden. De bekendste staan in Kinderdijk, langs de boezems van de Over- en de Nederwaard. Negentien stoere windmolens hebben er hun stempel gedrukt op het landschap en trekken bezoekers van over de gehele wereld. De molens van Kinderdijk hebben een plaats gekregen op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Meer erfgoed vind je in musea en oudheidkamers waar voorwerpen uit voorbije eeuwen je iets vertellen over leven en werk van de bewoners, het landschap en soms zelfs een ver verleden. Ga bijvoorbeeld kijken in Museum De Koperen Knop in Hardinxveld- Giessendam, ondergebracht in een historische boerderij en aantrekkelijk ingericht met originele meubelen en objecten. Actuele informatie over alle onderwerpen in de Alblasserwaard en Vijfheerenlanden vind je op www.vvvzhz.nl en www.denhaneker.nl

3


VVV Zuid-Holland Zuid

Alblasserwaard en Vijfheerenlanden

VVV Informatie Als u iets wilt weten over een leuk uitstapje in eigen land gaat u natuurlijk naar de VVV. Daar vindt u tal van kaarten, fiets- en wandelroutes en vakantiegidsen. En bent u op zoek naar een mooi geschenk kijkt u dan eens in de VVV-winkels in Dordrecht, Gorinchem, Leerdam en Oud-Beijerland. Dit zijn heuse winkels met een breed assortiment aan toeristische en betaalbare souvenirs. Een overzicht van VVV-diensten volgt hieronder. Neem eens een kijkje bij de VVV’s in Zuid-Holland Zuid. U zult zien: bij de VVV voelt u zich uit én thuis!

store van uw iPhone of de androidmarket van uw android toestel en download daar deze gratis applicatie.

QR-codes Heeft u internet op uw mobiele telefoon? Dan kunt u zich in Dordrecht, Gorinchem en Leerdam helemaal digitaal uitleven. Op diverse plaatsen in deze steden zijn QR codes aangebracht om u meer informatie verschaffen. Zo kunt u in Leerdam op uw telefoon zien hoe de glasornamenten er in het donker uitzien. In Gorinchem luistert u naar beeldende verhalen over diverse gebeurtenissen in deze vestingstad. Ga naar http://get.neoreader.com en download de QR code reader als uw telefoon deze functie nog niet ondersteunt.

TIP Ga naar uw appstore of androidmarket en download de toeristische app van VVV Zuid-Holland. Waar u ook bent, de VVV komt naar u toe!

„ De Hanneshoeve

Waterstal 3, 3262 JR Oud-Beijerland, 0186-616 000, info@vvvoud-beijerland.nl, www.vvvhoekschewaard.nl. Uitgebreide ANWB-diensten als reisverzekeringen en ledenpakket.

Slingelandseweg 17b, 3381 KZ Giessenburg, 0184-659 011, info@koperenknop.nl, hanneke@hanneshoeve.nl, www.hanneshoeve.nl.

Open

„ Museum De Koperen Knop

ma: 13.00-17.00 di-vr: 09.30-12.30 / 13.00-17.00 za: 10.00-16.00

Binnendams 6, 3373 AD Hardinxveld Giessendam, 0184-611 366, info@koperenknop.nl, www.koperenknop.nl. Open: di-vr 13.00-17.00, za 11.00-17.00.

VVV Agentschappen van VVV Zuid-Holland Zuid Hier kunt u terecht voor informatiebrochures, fiets- en wandel routes en plattegronden uitsluitend van de regio. Ook zijn hier de VVV Cadeaubon en dinercheque te koop.

„ Cultureel Centrum Landvast

Via een landelijk computersysteem kan zeer gedetailleerde informatie worden gegeven over geheel Nederland. Daarnaast kunt u bij de VVV-winkels terecht voor gidsen, (water) kaarten en plattegronden die u informeren over de verschillende fiets-, wandel- en kanomogelijkheden, accommodaties en bezienswaardigheden.

VVV KANTOREN ZUID-HOLLAND ZUID

Haven 4, 2951 GC Alblasserdam, 078-691 2923, info@landvast.nl, www.landvast.nl. Open: ma-vr 10.00-22.00, za 11.00-22.00, zo 12.00-22.00.

VVV Dordrecht / intree Dordrecht

„ Kantoorboekhandel Groot-Ammers

Spuiboulevard 99, 3311 GN Dordrecht, 0900-463 6888, info@vvvzhz.nl, www.vvvzhz.nl.

Cadeaubonnen De VVV Cadeaubon is zowel voor gever als ontvanger een ideaal cadeau. Inwisselbaar bij vele winkels in Nederland. Ook de Nationale Dinercheque, PODIUM Cadeaukaart, bol.com cadeaubon, Bongo belevenisbon en Bioscoopbon zijn bij VVV verkrijgbaar. Informeert u ook eens naar de vele leuke en orginele cadeauverpakkingen!

Gevestigd in intree Dordrecht waar men terecht kan voor alle informatie over recreatie, cultuur, wonen en werken in en om Dordrecht. Het is het ontvangstcentrum voor àlle bezoekers aan de stad, of je nu toerist, woningzoekende of ondernemer bent. Bezoekers worden hier geprikkeld de stad te gaan verkennen, excursies te boeken, ideeën op te doen voor tochtjes in en rond de stad door middel van audiovisuele presentaties, een stadsmaquette en bijzondere presentaties.

Voorstraat 5, 2964 AH Groot-Ammers, 0184-662 495, info@kbhgrootammers.nl Open: ma-do 08.30-12.15 / 13.15-18.00, vr 08.30-12.15 / 13.15-21.00, za 08.30-16.00.

Groepsdagtochten

Open

Bent u deze keer degene die het jaarlijks uitje van uw bedrijf of familie moet organiseren? De VVV heeft voor u een kant en klare brochure met allerlei ideeën voor een groepsdagtocht. Kortom: een geslaagd uitstapje begint bij de VVV!

ma: 12.00-18.00 apr-okt ma: 10.00-18.00 di-vr: 09.00-18.00 za: 10.00-17.00 1e + laatste zo vd mnd 12.00-17.00 feestdagen: zie website

VVV/ANWB Agentschap In de regio Zuid-Holland Zuid is uitsluitend kantoor Oud-Beijerland een zgn. VVV/ANWB agentschap. U kunt bij dit kantoor terecht voor een uitgebreid ANWB assortiment.

Toeristische Informatie

„ Nederlands Zilvermuseum Schoonhoven Kazerneplein 4, 2871 CZ Schoonhoven, 0182-385612, info@zilvermuseum.nl, www.zilvermuseum.nl Open: di-zo 12.00-17.00 uur.

„ CR Onder De Pannen Leerbroekseweg 53, 4245 KS Leerbroek, 0345-599 485, welkom@onderdepannen.net, www.onderdepannen.net. Open: ma-di 17.00-21.00, wo-zo 12.00-21.00.

„ CR Het Kleine Brughuis Dorpsplein 2, 4231 BA Meerkerk, 0183-352 208. Open: ma, wo-zo 11.30-21.00.

„ IDwinkel

Overige VVV folderservicepunten:

„ Tourist info Alblasserdam

„ Camping de Grienduil Geer 25, 4243 JS Nieuwland, 0183-351512, 06-50578269, receptie@degrienduil.nl, www.degrienduil.nl. Open: ma-zo 09.00-21.00.

VVV Gorinchem

Zuiderstek 1, 2952 AZ Alblasserdam, 078-6932114/ 06-24595993, contact@touristinfo-alblasserdam.nl www.touristinfo-alblasserdam.nl Open: 1-4 t/m 31-10 dagelijks 09.30-17.30. 1-11 t/m 31-3 za en zo 10.00-17.00.

Grote Markt 17, 4201 EB Gorinchem, 0183-631 525, info@vvvgorinchem.nl, www.vvvgorinchem.nl.

„ CR In Het Wapen van Ameide

Open

Benedendamsestraat 3, 4233 EN Ameide, 0183-602 415, info@wapenvanameide.nl, www.wapenvanameide.nl. Open: ma-za 10.00-23.00, zo 12.00-20.00.

Bij VVV kunt u terecht voor uw hotel- en bed and breakfast reservering. Maar ook voor entreekaarten voor evenementen in de regio.

VVV Leerdam/Bibliotheek

„ Theetuin De Beestenboel

Dr. Reilinghplein 3, 4141 DA Leerdam, 0345-613 057, info@vvvleerdam.nl, www.vvvleerdam.nl

Brandwijksedijk 26, 2974 LC Brandwijk, 06-5592 8272. Open: di-vr 11.00-16.30.

Layar / App

Open

Heeft u de Layar applicatie op uw telefoon? Dan kunt u in heel Zuid-Holland Zuid op pad met uw smartphone. Zoek op VVV ZuidHolland en u heeft alle informatie die u op dat moment nodig hebt op uw telefoon. Heeft u de applicatie nog niet ga dan naar de app-

ma: 13.30-17.00 di-vr: 10.00-17.00 za: 10.00-13.00

TOERISTISCHE GIDS 2013

„ CR Onder De Linden Dorpsweg 135-136, 4223 NH Hoornaar, 0183-581 431, info@bbe.nl, www.onderdelinden.info. Open: 01/01-31/03 ma-do 16.30-23.00, vr-zo 12.00-23.00, 01/04-30/09 ma-zo 10.00-23.00. 01/10-31/12 ma-do 16.30-23.00, vr-zo 12.00-23.00.

Graafdijk Oost 49, 2973 XC Molenaarsgraaf, 0184-642 995, info@idwinkel.nl, www.idwinkel.nl. Open: wo 08.30-12.00, do-vr 08.30-12.00 en 13.30-17.00, za 08.30-13.00.

ma-vr: 09.30-17.00 za: 10.00-16.00

Lekker makkelijk

4

VVV/ANWB Oud-Beijerland

„ Gemeentehuis Papendrecht Markt 22, 3351 PB Papendrecht, 078-641 8911, info@papendrecht.nl, www.papendrecht.nl. Open: ma-vr 08.30-14.30.

„ Streekcentrum Het Liesvelt Wilgenweg 3, 2964 AM Groot-Ammers, 0184-602 616, info@streekcentrum.nl, www.streekcentrum.nl. Open: 01/04 t/m 13/09, di-zo 10.00-17.00.

5


Natuur- en landschapsvereniging Alblasserwaard & Vijfheerenlanden

Bezoekerscentra

Bezoekerscentra Een perfecte kennismaking met de streek Alblasserwaard en Vijfheerenlanden begint bij één van de bezoekerscentra. Gastheren en gastvrouwen van de streek staan hier voor u klaar om op al uw vragen een antwoord te vinden. Naast informatie over natuur, cultuur en historie kunt u bij de centra ook informatie krijgen over verschillende wandelen fietsroutes.

Natuurcentrum/Kinderboerderij

Veelzijdig als de streek zelf Agrarisch natuurbeheer

een beperking een fijne en waardevolle dagbesteding of logeeropvang. Er zijn 40 Den Hâneker zet zich al jaren met succes in zorgboerderijen bij ons aangesloten. Elke voor behoud van het unieke cultuurlandschap zorgboerderij is uniek, daarom kunnen we u in de Alblasserwaard-Vijfheerenlanden. zorg op maat bieden. Sinds 2009 heeft ZorgBoeren worden ondersteund bij zaken als boeren Zuid-Holland een AWBZ weidevogelbeheer, onderhouden van knoterkenning. Zie voor meer informatie: wilgen en andere landschapselementen en we www.zorgboerenzuidholland.nl leveren daarmee een bijdrage aan het behoud van biodiversiteit, natuur en landschap. Educatie Boter, kaas en... ijsvogels

Plattelandstoerisme en Streekprodukten Nederland op z’n Hollandst

De Alblasserwaard-Vijfheerenlanden behoort tot de mooiste regio’s van Nederland. Ideaal voor (sportieve) rustzoekers, mensen die kunnen genieten van weidse uitzichten, natuur en cultuur. Voor een veelzijdig aanbod van B&B, theetuinen, culinaire fietsarrangementen en andere leuke tips en ideeën. Van oudsher zijn er veel boeren die de melk van hun koeien en geiten verwerken tot (boeren) zuivelproducten. Ook boomgaarden horen bij onze streek. Veel boerderijwinkeltjes verkopen fruit en flessen met zelf geperst sap. Ook ijs, jam, gerookte vis en wijn behoren tot onze streekproducten. Van oudsher worden er veel streekproducten geproduceerd zoals: zuivelproducten, jams, sappen, wijn, ijs, vis. Op diverse plaatsen worden deze streekproducten verkocht. Lekker en verantwoord.

Landbouw & Zorg Iedere dag buitengewoon!

Zorgboeren Zuid-Holland biedt cliënten met

Kinderen boeien met koeien

Kinderen die op jonge leeftijd in contact komen met de natuur en het boerenbedrijf hebben daar later als volwassene veel profijt van. Bovendien slaan wij graag de brug tussen boer en burger omdat dat het wederzijds begrip ten goede komt. Bezoek onze website voor meer informatie over excursies en lespakketten.

WAV en Energie Bewustwording van boeren en burgers in binnen- en buitenland

Met elkaar zoeken naar nieuwe, duurzame, wegen. Solidariteit en samenwerking, van elkaar leren en elkaar stimuleren. Contacten met agrariërs in derde wereld landen. Organiseren van voorlichtingsactiviteiten en opzetten van projecten.

www.denhaneker.nl Voor toeristische tips, de lekkerste adresjes voor streekproducten, groene pedagogie, vragen over zorg op de boerderij, natuur- en landschapsbeheer en lidmaatschap.

Den Hâneker - Wilgenweg 3 - 2964 AM Groot Ammers t 0184 605300 - e info@denhaneker.nl - www.denhaneker.nl

Het Van Andel-Spruijt Natuurcentrum, gelegen in het prachtige G.van Andelpark, omvat een Kinderboerderij , een Theehuis en een Educatief Centrum. Het biedt recreatie voor alle leeftijden. In het Theehuis zorgen cliënten van Syndion voor pannenkoeken, broodjes, ijsjes en drankjes. De dieren van de kinderboerderij worden verzorgd door cliënten van Syndion. Het Educatief Centrum biedt verhuur van leskisten, excursies naar de Avelingen en Loevestein, wisselende tentoonstellingen en organisatie van activiteiten rondom natuur en milieu. Gijsbert van Andelpark 1, 4204 HZ Gorinchem, (naast het Beatrixziekenhuis) tel.nr. Natuurcentrum (0183) 630911, internet: www.natuurcentrumgorinchem.nl e-mail: kinderboerderij@natuurcentrumgorinchem.nl Open: mrt t/m okt: di-vr 10.00-17.00, za-zo 11.00-17.00 uur, nov t/m feb: di-za 11.00-16.30, zo 11.00-17.00 uur. Toegang gratis.

Streekcentrum Ooievaarsdorp Het Liesvelt Landelijk gelegen tussen Groot-Ammers en Nieuwpoort ligt “Het Liesvelt’. Een streekcentrum met bijenstal, boerenspeeltuin, rietmoeras, griendeiland, eendenkooi en molen. Tentoonstelling Boerderij & Erf en watertentoonstelling “Hoe houden we het droog”. Daarnaast worden elk voorjaar de nesten bezet door de ooievaars, die hun jongen zelfstandig grootbrengen. Parkeer- en horecagelegenheid aanwezig. Huur vergaderruimte. Open: apr tot half sept, di t/m zo 10.00-17.00 uur. Geopend 1e en 2e Paas- en 2e Pinksterdag. Entree: volw. € 3,50, kind. € 2,00. Arrangementen met o.a. koffie met gebak, rondleiding, koud en warm buffet zijn mogelijk op afspraak. Streekcentrum Ooievaarsdorp Het Liesvelt, Wilgenweg 3, 2964 AM Groot-Ammers, tel. (0184) 602616, e-mail: info@streekcentrum.nl www.streekcentrum

Streeknatuurcentrum Alblasserwaard Het Streeknatuurcentrum Alblasserwaard geeft voorlichting en educatie over het landschap, milieu en natuur in de Alblasserwaard, middels excursies, dialezingen en tentoonstellingen. In de aangrenzende educatieve tuin zijn kleine leefgemeenschappen nagebouwd en wordt uitgelegd hoe op kleine schaal natuur kan worden gemaakt in de eigen woonomgeving. Open: apr t/m sep, di t/m za 10.00-17.00 uur, okt t/m mrt, za 10.00-17.00 uur en wo 12.00-16.00 uur. Entree: gratis. Excursies: op afspraak. Bezoekadres: Matenaweg 1, 3356 LS Papendrecht, de Matenaweg ligt aan de westzijde van het dorp Wijngaarden, (0184) 412618. Secretariaat: Natuur- en Vogelwacht “De Alblasserwaard”, Postbus 171, 3350 AD Papendrecht, internet: www.nvwa.nl

Natuurcentrum De Schaapskooi Bezoekerscentrum, ideaal als begin of pauzepunt voor vele wandel en fietsroutes in onze streek. Kijk, leer en geniet van onze koffie, vogelcollectie, diaserie, hoogstamsappen, expositie over natuur en milieu, of een lezing. Ook natuurboeken, nestkasten, streekprodukten en onbespoten fruit. Groepsprogramma op afspraak. Open: gehele jaar donderdag 19.00-23.00 uur en zaterdag 9.00-16.00 uur. Vanaf 1 april - 31 okt. wo. 13.00-16.00 uur. Voor actuele openingstijden zie website. In juni-juli en augustus op zondag van 13.00-16.00 uur. Entree: gratis. Excursies: groepen (op afspraak) onder leiding van een gids, € 2,00 p.p. Natuur- en Vogelwacht De Vijfheerenlanden, Overboeicop 15, 4145 NN Schoonrewoerd, tel. (0345) 641201 of (06) 53612981 internet: www.natuurcentrum.nl

7


(Mini)campings

Overnachtingsadressen Er is zoveel te beleven in de Alblasserwaard en Vijfheerenlanden dat één dag nooit genoeg is om alles te kunnen zien. En wat is er lekkerder dan na een actief of (ont)spannend dagje in de streek heerlijk onder de wol te kunnen kruipen om de volgende dag uitgerust uit de veren te kunnen? In de Alblasserwaard en de Vijfheerenlanden vindt u diverse overnachtingsmogelijkheden. Zo kunt u overnachten bij verschillende hotels, pensions, groepsaccommodaties en (mini)campings in de streek. Maar u kunt ook bij één van de plattelandbewoners thuis genieten van Bed & Breakfast. En wat dacht u van een nachtje onder één dak met de boer en boerin?

CamperErf Landscheiding Giessenburg

WE ALL TAKE BETTER CARE V DAMEN SHIPYARDS RESEARCH ON HYBRID TUGS

DAMEN SHIPYARDS GORINCHEM

De familie Blokhuis heet u welkom op campererf Landscheiding. Ons erf is direct gelegen aan het wandelpad “het Postpad”. Het erf omringd door groen ligt aan de rand van het dorp Schelluinen. Op loopafstand (<1km) vindt u de Dorpskern Schelluinen met Snackbar Zus en Zo en Eethuis ’t Centrum. Op fietsafstand kunt u naar (< 5 Km) Zwembad de Doetsekom of tropischzwemparadijs Caribabad en een uitgebreid winkelcentrum Piazza met AH, Jumbo, Slagerij, Groenteboer, etc. Naast de mogelijkheid voor het tappen van vers water en het lozen van afvalwater bieden wij Elektra-aansluiting, WiFi verbinding en een kleinschalige speelvoorziening. Lammert Blokhuis, Landscheiding 1, 3381 KK Giessenburg, tel. (06) 50563272 of (06) 53275873, internet: www.caravanshuren.nl e-mail: lblokhuis@caravanshuren.nl

Camping Slingeland Prachtig gelegen rustige camping midden in geweldig fietsgebied. Ook voor gezinnen met kinderen is er bij ons veel te beleven: allerlei dieren om te knuffelen o.a. een super lieve pony, kano’s, bootverhuur op 1,5 km. Zwemgelegenheid in de directe omgeving. Teus en Marijke Dijksman, Slingelandseweg 19, 3381 KZ Giessenburg, tel. (0184) 651624 / (06) 29370153, internet: www.campingslingeland.nl e-mail: info@campingslingeland.nl

Campererf “De Verwondering” Het is mogelijk om aan de achterrand van ons melkveebedrijf uw camper te plaatsen. Verhard of onverhard, met uitzicht op de grazende koeien. U zult kunnen genieten van de rust, ruimte en de ondergaande zon. €10,- (incl. elektriciteit). Jan en Hermineke Vonk, De Hoogt 14, 2977 LA Goudriaan, tel. (0183) 588088, e-mail: jan@boerenbedenbrood.nl internet: www.boerenbedenbrood.nl

SVR-camping Ter Leede Camping Ter Leede is een rustige camping in een voormalige boomgaard. De camping is voorzien van verharde terrassen met mooi uitzicht over de weilanden. Rust en ruimte is het kenmerk. Recht van ter Leede 28, 4143 LP Leerdam, tel. (0345) 599232, fax (0345) 599730, e-mail: info@campingterleede.nl www.campingterleede.nl 42 staanplaatsen. Open van 1/4 tm 30/9.

Kampeerbosje Leerdam Kleinschalige camping met aandacht voor natuur en milieu. Tentenkampeerterrein met verhuur van 3 trekkershuisjes. Kampeerbosje Leerdam is aangesloten bij de stichting Natuurkampeerterreinen. Ook Bed en Breakfast mogelijk. Kampeerbosje Leerdam, Recht van ter Leede 25, 4143 LN Leerdam, tel. (0345) 623600, e-mail: kampeerbosje@planet.nl internet: www.kampeerbosje.nl 20 staanplaatsen. Open van 1/4 tm 31/10.

SVR-camping Boogert Boerderij met koeien en paarden gelegen in de Alblasserwaard. Dichtbij viswater. Zicht op weilanden. Mooie fiets- en wandel routes en gelegen aan Lek en Lingeroute. Centraal gelegen voor uitstapjes o.a. Gorinchem, Leerdam en Schoonhoven. Jas en Nel Boogert-Vink, Broekseweg 61, 4231 VD Meerkerk, tel. (0183) 352270, e-mail: j.boogert@hetnet.nl internet: www.campingboogert.nl 15 staanplaatsen.

WWW.DAMEN.COM 11


(Mini)campings

SVR-camping De Victorie De vertrouwde SVR-camping in de Alblasserwaard en Vijfheerenlanden. Een unieke camping om een lekker tot rust te komen, met het goede gastheerschap hoog in het vaandel. Voor rust, ruimte en betaalbaarheid. Volledig ingerichte sta- en tourcaravans en voorhuis van boerderij te huur. Fam. van den Berg, Broekseweg 75-77, 4231 VD Meerkerk, tel. (0183) 352 741 / 352 006, fax (0183) 351234, internet: www.campingdevictorie.nl Open: 15/3 tm 31/10.

Vekabo-camping De Groene Waard /B CJKOB ESJFIPOEFSE KBBS LBO EF PVEF A;XBSUF 4DIVVS TBNFONFUVWBOEFSVTUJOIFU"MCMBTTFSXBBSETFQPMEFSMBOE HBBOHFOJFUFO*OEF;XBSUF4DIVVSLVOUVPWFSOBDIUFOJO Ă?Ă?O WBO EF CFETUFEFO PQ EF WMPFE[PMEFS PG JO Ă?Ă?O WBO EFMVYFSFLBNFST*OEF;XBSUF4DIVVSLVOOFOPOHFWFFS WJKGFOUXJOUJH QFSTPOFO PWFSOBDIUFO NFU IFEFOEBBHT DPNGPSU 7PPS NFFS JOGPSNBUJF LVOU V FFO LJKLKF OFNFO PQ PO[F TJUFPGOFFNDPOUBDUNFUPOTPQWJBEFUFMFGPPO/BUVVSMJKL CFOU V PPL WBO IBSUF XFMLPN PN IFU FFO FO BOEFS UF LPNFOCFLJKLFO

tXXXHBTUFSJKEF[XBSUFTDIVVSOM

Gelegen in het Hart van Nederland, de groene Alblasserwaard, aan een rustig landweggetje met honderden knotwilgen. Prachtig uitgangspunt voor vele ontdekkingstochten per fiets, kano of te voet. Veel streekinformatie beschikbaar. Luxe verwarmde sanitaire ruimte. Liever niet afspreken op zondag.

De Schildkamp biedt een scala aan mogelijkheden om u te ontspannen en te vermaken. Waar u ook voor kiest: op vertoon van deze advertentie ontvangt u â&#x201A;Ź 10,- euro korting op uw rekening. Tot ziens bij De Schildkamp! Leerdamseweg 44%4147 BM Asperen %T: 0345 - 63 80 80 E: info@schildkamp.nl %www.schildkamp.nl

QV JH]HOOLJ H H P .R ELM RQV /DQGZLQNHOHQ

Bezoek onze Landwinkel waar u een ruim assortiment ambachtelijke streekprodukten vindt die Boeren Exclusiviteit uitstralen waaronder Geiten- en Boerenkaas. Onze CapriĂŠta (Feta) is Erkend Groene Hart Streekproduct. Op afspraak verzorgen wij excursies (min. 15 pers.). KADOTIP! Laat een mooi â&#x20AC;&#x2DC;Streekpakketâ&#x20AC;&#x2122; maken! Open: Do. 13.30-18.00 Vr. 9.00-18.00 en Za. 9.00-15.00 uur Fam. Bikker Bazeldijk 66 4221 XZ Hoogblokland 0183-352373 WWW.LANDWINKEL.NL

â&#x20AC;?DeBikkerhoeveâ&#x20AC;? GEITENZUIVELBOERDERIJ

Workshop beeldhouwen in de theetuin van april t/m oktober 2013 o.l.v. Rieke van der Stoep 0184-600336

www.theetuindewinde.nl

Camping De Grienduil Camping de Grienduil bestaat uit een camping met 26 ruime plaatsen, camperplaatsen, huurcaravans, vakantiewoningen, B&B en een pipowagen. De diverse verblijfsmogelijkheden liggen prachtig tussen het parkachtige groen, vaak met vrij uitzicht over de weilanden. Fam. Van Stuijvenberg, Geer 25, 4243 JSÂ Nieuwland, tel. (0183) 351512, hele jaar geopend, e-mail: receptie@degrienduil.nl internet: www.degrienduil.nl

SVR-camping Het Salamandertje Midden in de Albasserwaard gelegen minicamping bij voormalige boerderij. In de boomgaard omringd met wilgen. In nabijheid van wandelroutes en kanomogelijkheden. Ook vissers en fietsers kunnen hier hun hart ophalen. Eventueel ook een vakantiewoning te huur. In de naast de boerderij gelegen Gasterij de zwarte schuur is er de mogelijkheid om te overnachten. (25pers) Hierbij heeft u de beschikking over een dubbele keuken, douches, zit en eethoek etc. De voormalige vloedschuur is herbouwd met behoud van het originele karakter, voorzien van hedendaags comfort, met een knipoog naar het verleden. Familie Hijmering, A93, 2975 BD Ottoland, tel. (0184) 641552 / 642948, e-mail: fam.hijmering@kpnmail.nl 15 staanplaatsen. Kijk bij www.gasterijdezwarteschuur.nl

www.rs-art-graphics.nl

Theetuin / Bed & Breakfastâ&#x20AC;?De Windeâ&#x20AC;? Nel Hakkesteegt Achterland 4, 2964 LA Groot-Ammers Telefoon (0184) 66 13 56

Bas en Mattie Verspuij, Minkeloos 28, 4225 SP Noordeloos, tel. (0183) 581286 of (06) 51079464, e-mail: camping@groenewaard.nl internet: www.groenewaard.nl 15 staanplaatsen naar eigen keuze.

H Gi 31 ¡ 4223 MC H Hoge-Giessen Hoornaar 0183 - 58 22 44 ¡ info@mb-catering.nl

www.mb-catering.nl >PQIPLKLUVVRI\MML[[LUTL[IPVSVNPZJOLLU H Gi Z[YLLRWYVK\R[LUHHU 31 4223 MC H

Camping Visser Landelijk gelegen mini-camping, konijnen- en zorgboerderij in bedrijf. Dichtbij viswater en rivier de Linge. 1.5 km van dorp en 4 km vanaf Leerdam. Veel mogelijkheden tot wandelen en fietsen. Zicht op weiland en boomgaarden. Veel wandel- en fietsroutes in mooie natuurgebieden in directe omgeving. Winkels op 1 km afstand. Camping Visser, Overheicop 46, 4145 KV Schoonrewoerd, tel. (0345) 642369, e-mail: grardgerrie@12move.nl Open van 1/4 tm 15/10.

SVR-camping Overheicop Fruitteelt- en melkveebedrijf met viswater op 100 meter afstand. Natuurcentrum â&#x20AC;&#x2122;De Schaapskooiâ&#x20AC;&#x2122; op 500 meter afstand. Geopend van 1 april t/m 31 oktober. Tevens is er een toilet beschikbaar voor de passerende recreant. Nel en Arie Brouwer, Overheicop 72a, 4145 KV Schoonrewoerd, tel. (0345) 641823, 15 staanplaatsen.

De Put

De Koekoek

Camping De Put landelijk gelegen gezellige, familie camping in de Alblasserwaard tussen Gorkum en Sliedrecht. Gelegenheid om te vissen en te zwemmen.

Ruime, rustige camping, gelegen aan de rivier de Lek. In deze omgeving liggen prachtige fietsroutes. Ook voor kinderen een ideale camping.

De Put, Bloklandsekade 3, 2975 LA Ottoland, tel. (0184) 641621, fax: (0184) 641761, e-mail: campingdeput@hetnet.nl internet: www.campingdeput.nl Open van 15/3 tm 15/10.

De Koekoek, Lekdijk 47, 4235 VM Tienhoven, tel. (0183) 601491, fax: (0183) 602120, e-mail: info@camping-dekoekoek.nl internet: www.camping-dekoekoek.nl 250 staanplaatsen.

13


(Mini)campings

Campererf

Picknicken met een mand vol streekproducten

Fietsen langs de mooiste boerderijen en erven

Gastvrije campererven Verspreid in de Alblasserwaard-Vijfheerenland zijn bijzondere locaties te vinden waar camperaars welkom zijn, de zogeheten campererven. Hier ben je te gast bij de bewoners van de streek. Ook zijn er enkele kleinschalige campings bij Campererf aangesloten. Kijk op www.campererf.nl voor de brochure met informatie. Bikkerhoeve Farm Nescio Elzenweg 19, Bleskensgraaf, tel. (06) 23222227. Open: 1/1-31/12, 8 plaatsen.

Fam. Blokhuis Landscheiding 1, 3381 KK Giessenburg, tel. (06) 53275873, www.caravanshuren.nl Open: 1/1-31/12, 10 plaatsen.

Boerenterras de Groot

RecreĂŤren op en langs de Lek

Zo bereikbaar, Zo Zederik

Camping Boogert Broekseweg 61, 4231 VD Meerkerk, tel. (0183) 352270, www.campingboogert.nl Open: 15/3-1/11, 5 plaatsen.

Camping De Grienduil

A.M.A. van Langeraadweg 9, Giessenburg, tel. (0184)651391, www.boerenbuitenterras.nl, 8 plaatsen.

Geer 25, 4243 JS Nieuwland, tel. (0183) 351512, www.degrienduil.nl Open: 1/1-31/12, 12 plaatsen.

Halfomhoeve

De Groene Waard

Bovenkerkseweg 78, Giessenburg, tel. (0184) 652 450. Open: 1/1-31/10, 3 plaatsen.

Minkeloos 28, 4225 SP Noordeloos, tel. (0183) 581286, www.groenewaard.nl Open: 1/4-30/9, 6 plaatsen.

Stal Vonk

Vogels spotten in de Zouweboezem en genieten van de rust

Bazeldijk 66, 4221 XZ Hoogblokland, tel. (0183) 352 373, www.landwinkel.nl Open: 1/4-31/10, 6 plaatsen.

Binnendamseweg 18, 3381 GC Giessenburg, tel. (0184) 614169, www.stal-vonk.giessenburg.nl Open: 1/3-31/11, 3 plaatsen.

Het Salamandertje

Boerderij de Verwondering

IJsboerderij â&#x20AC;&#x2122;t Koeiestalletje

De Hoogt 14, 2977 LA Goudriaan, tel. (0183) 588088, www.boerenbedenbrood.nl 3 plaatsen.

Westeinde 26, 3366 BM Wijngaarden, tel. (0184) 413 358. Open: 1/1-31/12, 5 plaatsen.

A 93, 2975 BD Ottoland, tel. (0184) 641552, www.campinghetsalamandertje.nl, 3 plaatsen.

Zederik biedt het beste van twee werelden. Genieten van rust, ruimte en groen om je heen terwijl de grote steden praktisch om de hoek liggen. Verblijf je in Zederik, dan zijn de mogelijkheden eindeloos! Wat zullen we vandaag eens gaan doen? Kijk snel op zederik.nl

14

TOERISTISCHE GIDS 2012 )UMQ L M v 0 MQ MV *WMQ KWX v 4MM Z J ZW MSv4M`U W VLv5MMZ SMZ Sv6QM ]_TIVLv< QMVPW^MV

15


Bed & Breakfast

Bed & Breakfast

Het Gijbelandje en Heerlyckheid Hofwegen

Bed & Breakfast “In de Wolken”

De Kerkbuurt

Onze bed &breakfast zijn landelijk gelegen accommodaties in de Alblasserwaard. De Heerlyckheid Hofwegen ligt in Bleskensgraaf wat meer in het dorp, ’t ‘Gijbelandje’ ligt buiten de bebouwde kom in Brandwijk. Beide locaties hebben een prachtig uitzicht op de Graafstroom.

B&B “In de Wolken” is een luxe en comfortabel gastenverblijf met veel privacy. Er is een afzonderlijke entree, royale zit- slaapkamer met 2 pers. lits-jumeaux en 1 bedbank. Een luxe badkamer, keukenblok met toebehoren, infra rood sauna met lichttherapie en een balkon op het zuiden. Vanaf het balkon heeft U vrij uitzicht over de polder. Het appartement is van alle gemakken voorzien, o.a. een koelkast, magnetron, waterkoker en koffiezetapparaat, kluisje, TV, DVD en Internet. Koffie en thee zijn gratis.

In ons vrijstaande B&B vindt u alle comfort en privacy die nodig is voor een ontspannen verblijf in het groene hart van de Alblasserwaard. Compl. Keuken, douche/toilet, zit- en slaapgedeelte, TV/ DVD, internet. Langere tijd bespreekbaar.

Fam. Bakker, Hofwegen 43, 2971 XB Bleskensgraaf, tel. (0184) 641481 / (06) 20046377, 3x2 pers. kamer, 1x4 pers, kamer, studio voor 2 pers. v.a. € 30,- p.p.p.n. (incl. ontbijt), e-mail: gijbelandje@gmail.com

’t Hoge Huis Van harte welkom op onze monumentale boerderij met waterzolder, van rond 1600. Wij bieden u een ruime 2 x 2pers. zit/slaapkamer met eigen douche en toilet. Er is een gezellig steigerhouten hoekje op de overloop waar eventueel ook kinderen kunnen slapen. De kamers zijn voorzien van TV, draadloos internet, koffie/ theezetfaciliteiten, magnetron en koelkast. Verder kunt u gebruik maken van ons tuinhuis ‘Foris Domus’ Kees en Jopy Baan, Brandwijksedijk 48, 2974 LD Brandwijk, tel: (0184) 641216, mobiel (06) 30298152, email: baanch@hetnet.nl website: www.thogehuis.nl Prijs: 2x2 pers. kamer € 55,- (inclusief ontbijt), 1 pers. € 45,- (inclusief ontbijt). Bij 3 nachten of meer is er een korting van € 5,- per nacht. Zondag zijn wij gesloten.

Cees en Janet Schep de Jong, Wetering 18, 3381 DL Giessenburg, tel. (0184) 651636 of (06) 44351965, Tarieven € 65,- (2 pers. incl. ontbijt) bij 1 nacht € 5,- toeslag. www.b&bindewolken.nl

Wij verwelkomen u graag in onze Bed & Breakfast. Onze persoonlijke aandacht geeft u het gevoel of u hier al jaren komt. De Bed & Breakfast staat op een schitterende locatie omringd door water. Een ideale omgeving voor fiets-en wandeltochten. Wij beschikken over een gastenverblijf voor 2 personen. Tevens hebben wij boven in onze woning een 3-persoons-, 2-persoons- en een 1-persoonskamer. De kamers zijn zeer ruim en voorzien van TV, koffie/theezet faciliteiten en draadloos internet.

Maartje Blokland, Binnendamseweg 64, 3381 GD Giessenburg, tel. (0184)612675 / (06) 55574007, e-mail: info @bedenontbaait.nl internet: www.bedenontbaait.nl Prijs incl. ontbijt, koffie en thee € 35,- p.p.p.n bij 2 pers.kamer, € 45,- p.n bij 1-persoonsgebruik.

Gerda en Joop van der Grijn, Noordzijde 60a, 2977 XB Goudriaan, tel. (0183) 581359 / (06) 13829786 e-mail: joopengerda@hetnet.nl internet: www.meidenkamer.net Kamerprijs vanaf € 25,- incl. ontbijt en toeristenbelasting.

TOERISTISCHE GIDS 2013

Bed & Breakfast Fruitbedrijf Stek Bevindt zich in een stiltegebied en dus landelijke omgeving. Gelegen tussen de historische stad Gorinchem (10km) en de Glasstad Leerdam (5km). Voor fietstochten een ideale omgeving, langs de Linge en Alblasserwaard. De kamers zijn zeer ruim en met vele faciliteiten, ook dakterras aanwezig. Kamers: 2x2 pers. en 1x4 persoons.

Bed & Breakfast ”De Winde” Landelijk gelegen, in een typisch Hollandse polder. Een kamer met romantische bedstee en een ruime 2-pers. zit/slaapkamer voorzien van eigen douche en toilet, koffie/theezet mogelijkheid, kabel tv, draadloos internet, eigen entree. Bij mooi weer kunt u ontbijten onder het afdak met uitzicht over de polder. ’s-Avonds kunt u vanuit het huisje in de tuin genieten van een mooie zonsondergang en de stilte. Vertrekpunt van diverse fiets- en wandelroutes. Nel Hakkesteegt, Achterland 4, 2964 LA Groot-Ammers, tel. (0184) 661356, (06) 18565669, e-mail: nelhakkesteegt@hotmail.nl internet: www.theetuindewinde.nl 2x2 pers.kamer € 65,-1-pers. € 50,- p.n., incl. ontbijt en toeristenbelasting.

Bed & Breakfast ‘Het Groene Wout’

Bed & Breakfast “De Schapekop”

Graag heten wij u welkom in onze B&B gelegen in het plaatsje Goudriaan. Wij bieden u de mogelijkheid te recreëren in een prachtige omgeving waar het prettig fietsen en wandelen is. De B&B is toegankelijk via een eigen ingang, In de voormalige boerderij hebben we de beschikking over vier slaapkamers met eigen badkamer deze zijn gecombineerd met een gezamenlijke ontbijtruimte/ huiskamer. Daarnaast beschikken we over een mooi appartement met uitgebreide voorzieningen.

In het buitengebied van Groot-Ammers, op steenworp afstand van het prachtige vestingstadje Nieuwpoort bevindt zich onze Bed&Breakfast. De omgeving nodigt uit tot het maken van prachtige fiets- en wandeltochten. De Schapekop heeft twee heerlijke tweepersoons kamers in een apart gastenverblijf. Naast WiFi beschikken beide kamers over een eigen badkamer en toilet . Een keuken met koelkast en magnetron staat tot uw beschikking. U kunt koffie en thee zetten of een drankje nemen en ‘s morgens kunt u genieten van een heerlijk ontbijt. Dit alles is bij de prijs inbegrepen.

Jelmer en Gerda den Hartog, B&B Het Groene Wout, Noordzijde 48a, 2977 XA Goudriaan, tel. (0183) 511661, mobiel (06) 13104118, internet: www.hetgroenewout.nl

16

Mevr. de Bruijn, Dorpsweg 66, 4223 ND Hoornaar, tel. (0183) 581362, e-mail: l.p.debruijn@hetnet.nl internet: www.vvvzhz.nl 1 x 2 pers. kamer vanaf € 55,- incl. ontbijt. Aparte douche en toilet.

Jan en Hermineke Vonk, De Hoogt 14, 2977 LA Goudriaan, tel. (0183) 588088, e-mail: jan@boerenbedenbrood.nl internet: www.boerenbedenbrood.nl Prijs: € 25,- - € 40,- p.p.p.n.

Onze Bed & Breakfast is landelijk gelegen midden in de polder van het dorpje Brandwijk. U treft een ruime 2 pers. zitkamer met keukentje, een aparte slaapkamer en een douche met toilet. De zitkamer is voorzien van TV en internet.

BED EN ONTBAAIT: prachtig, gezellig en gastvrij!!! Iedereen zou moeten kennismaken met de schitterende omgeving en met het interieur van onze woonboerderij. In de slaap-zitkamer vormen twee antieke bedden met unieke ‘binnenluiken’ een mooi geheel. Wij verzorgen, indien gewenst, een heerlijk gezond en gevarieerd ontbijt.

In het mooie dorpje Hoornaar wordt aangeboden een grote zit-slaapkamer met aparte opgang, 2 bedden, een zithoek, radio en tv. Deur naar tuin met zitje onder appelboom. Natuurbad De Donk op loopafstand. Wandel- en fietsroutes liggen gereed.

Geclassificeerd met 4 tulpen. Boerenbed en brood “De Verwondering” kenmerkt zich door ruimte, rust en natuur. Genietend op uw terras heeft u uitzicht over de grazende koeien en de kwetterende eenden. Maar ook uw kamer is ruim en heeft een eigen badkamer. Er is tevens een (ruime) keuken voor algemeen gebruik. In totaal: 5 kamers, 15 plaatsen.

De Meidenkamer

Bed en Ontbaait

Hornedamme

BoerenBed & Brood “De Verwondering”

Bed & Breakfast De Beestenboel

Saskia Groenendijk, Brandwijksedijk 26, 2974 LC Brandwijk, tel. (0184) 632238 / (06) 55928272, e-mail: s_hagenaar@hotmail.com Prijs incl. ontbijt € 35,- p.p.p.n.

Mevr. A. van Driel, Dorpsweg 125, 4223 NH Hoornaar, tel. (0183) 581931, e-mail: avandriel4223@live.nl Prijs € 32,50 p.p.p.n. incl. ontbijt.

Carina van der Ham, Graafland 77, 2964 BK Groot-Ammers, Tel. (0184) 602678 of (0184) 602441, Internet: www.deschapekop.nl e-mail: info@deschapekop.nl

Marjan en Johan Stek, Tiendweg 2, 4247 EV Kedichem, tel. (0183) 561443 / (06) 26088798 / fax (0183) 565696, Prijs: € 31,- p.p. incl. ontbijt Prijs: voor 1 pers. € 41,- incl. ontbijt, met een korting van € 2,- voor meerdere nachten. e-mail: fruitbedrijfstek@hotmail.com internet: www.bedandbreakfast-holland.nl

Kiwok Bed and Breakfast adres op 100m van de molens van Kinderdijk. Kamers zijn voorzien van douche/wc en hebben eigen ingang via de tuin. De tuin heeft gezellige zitjes. De omgeving is zeer geschikt voor fietsers, wandelaars of vissers. De polder in of met de waterbus naar Dordrecht of Rotterdam. Connie Stam, Molenstraat 145, 2961 AK Kinderdijk, tel. (078) 6912041 / (06) 44212013, e-mail: kiwok@kinderdyk.nl internet: www.kinderdyk.nl/kiwok 2 x 2 pers. kamer en 1 x 3 pers.kamer, € 65,- 1e nacht, € 55,vanaf 2e nacht voor 2 pers., incl. ontbijt.

Vakantiehuisje / Bed & Breakfast Elck Syn Sin Bij de molens van Kinderdijk, aan de mooie rivier de Lek, vindt u B&B Elck Syn Sin (zie: www.elcksynsin.com) In ons romantische, vrijstaande vakantiehuisje kunt u genieten van een ontspannen verblijf. Prijs: p.p.p.n. € 28,- excl. ontbijt, incl. fietsen, handdoeken, keukenlinnen en eindschoonmaak. Onbeperkt koffie, thee, chocolademelk. Martien en Anneke Verheij, Lekdijk 99, 2967 GE Langerak, tel. (0184) 609912 / (06) 23463673, e-mail: annekeverheij@planet.nl internet: www.elcksynsin.com

17


Bed & Breakfast

Bed & Breakfast

De Maatjeshof

Bed & Breakfast Schaapskooi Ottoland

Bed & Breakfast Streefkerk

Landelijk gelegen, langs het riviertje ’De Graafstroom’, ligt de Maatjeshof. Op de bovenverdieping bevinden zich twee aparte slaapgelegenheden. Er is een ruim balkon met uitzicht over de polder. Tevens wordt de Maatjeshof omringd door een prachtige siertuin. Een ideaal uitgangspunt voor vele wandel-, vaar-, vis- en fietsmogelijkheden.

In de sfeervolle kamers van de schaapskooi komt U tot rust. De schaapskooi beschikt over een vakantiewoning “de hooiberg”voor 2 personen en 4 tweepersoonskamers met een ruime zithoek. Alle kamers zijn van tv en koffie/theezet mogelijkheden en draadloos internet

Voordelig overnachten met het gevoel van thuiskomen. Streefkerk is het ideale startpunt om de Alblasserwaard te ontdekken. Hier kunt u helemaal tot rust komen en lekker wandelen en fietsen door de polder, langs molens, slootjes, weilanden en de rivier. Ook logies voor langere tijd mogelijk. 2 kamers met ieder 2 bedden.  Gedeelde badcel met douche/ bubbelbad. Huisdieren in overleg toegestaan. Prijs per nacht per persoon vanaf € 20 inclusief ontbijt. 

Corrie Maat, Graafdijk-Oost 13d, 2973 XA Molenaarsgraaf, tel. (0184) 641223 en (06) 20659024, e-mail: c.maat@hetnet.nl 2x2 pers.kamer incl. beddengoed. Bijplaatsen bed en/of kinderbed mogelijk. Aparte douche en toilet. 1 pers.kamer € 40,-, 2 pers.kamer € 60,- (1 nacht € 60,-). Pension mogelijk. Studio met keuken: prijs per week € 165,- prijs per maand € 500,-.

Bed & Breakfast De Grienduil Aan de rand van Nieuwland, tussen de Lek en de Linge, liggen onze sfeervolle accommodaties. Allen voorzien van eigen entree, badkamer, keuken en woonkamer. Ideaal voor fietsers.

De Bellefleur Aan de Diefdijk die geflankeerd wordt door natuurgebieden staat ons gastenhuis voor 2 tot 4 personen, met vloerverwarming en open haard.Kortom een heerlijke plek om te onthaasten Lies en Teun van Weverwijk, Diefdijk 44-a, 4143 MG Leerdam, tel/fax (0345) 641791, e-mail: 4143mg44@hetnet.nl Prijs: bij éénpers. € 50,00 p.n. & bij tweepers. € 40,00 p.p.p.n.

Bed & Breakfast Buiten-Gewoon B&B Buiten-Gewoon is gevestigd in een prachtig tot luxe appartementen verbouwde boerderij waar alles aanwezig is voor een kostelijk verblijf. Rust en ruimte, privacy, anonimiteit en luxe biedt dit luxe B&B. Gegarandeerd heeft u het hier optimaal naar uw zin en staat u verkwikt weer op. Na een voortreffelijk ontbijt gaat u weer op pad. Speciale arrangementen met luxe restaurants en golfcourses behoren tot de mogelijkheden. In deze arrangementen is haal-en brengservice inbegrepen. Diederike Troost-Schakel, Broekseweg 66, 4231 VG Meerkerk, tel. (0183) 353377 of (06) 53593978, internet: www.bbuiten-gewoon.com e-mail: info@bbuiten-gewoon.com

Broek’s Bed en Brood Nieuwe comfortabele royale kamer met eigen badkamer. De kamer is voorzien van tv, internet, senseo-koffietzetapparaat, waterkoker en koelkast.

Fam. Van Stuijvenberg, Geer 25, 4243 JS Nieuwland, tel. (0183) 351512, e-mail: receptie@degrienduil.nl internet: www.degrienduil.nl 2 pers. kamer vanaf € 63,-.

Cocky en Huug Hagoort, A 89, 2975 BD Ottoland, tel. (0184) 642293, (06) 51786764, email: info@schaapskooiottoland.nl internet: www.schaapskooiottoland.nl

Peperhoeve Temidden van de rust, de ruimte, het groene karakter en de historische plattelands-architectuur van de Alblasserwaard vindt u Oud Alblas, een klein dorpje in de gemeente Graafstroom. Aan de lintbebouwing langs het oude veenriviertje De Alblas liggen talrijke oude boerderijen. Een van die boerderijen is Bed & Breakfast De Peperhoeve, een grote woonboerderij uit 1915 aan de rustige Peperstraat. Ineke Bieren & Robert van den Berg, Peperstraat 24, 2969 AZ Oud-Alblas, tel. (0184) 694072, e-mail: info@peperhoeve.nl internet: www.peperhoeve.nl 4 x 2 pers.kamer, 1 x 3/4 pers. kamer, € 82,50 tot € 87,50 per kamer.

De Uitspanning

Margriethof.nl

In vestingstadje Nieuwpoort a/d Lek kunt u sfeervol overnachten in monumentaal pand : royale Grachtenkamer (3 bedden) of Tuinkamer (2 bedden+slaapbank) met authentieke details. Privé douche, TV, waterkoker, koelkast, wifi. Eigen entree. Fiets en motorstalling. Lunchpakket, fietsverhuur mogelijk. Restaurant dichtbij.

Margriethof.nl is gelegen in de Alblasserwaard op een unieke locatie op de rand van polder en stad. De kamers zijn luxe, sfeervol ingericht en voorzien van dubbele één persoons boxspringbedden, flatscreen televisie en WiFi. Rotterdam en Dordrecht zijn eenvoudig te bereiken met de ‘Waterbus’, de elegante, comfortabele en extreem snelle veerdienst in deze regio.

Nel den Braven, Buitenhaven 10, 2965 AE Nieuwpoort, tel. (0184) 602881, e-mail: brave.heart@wxs.nl internet: www.bnbdeuitspanning.nl met meer informatie en foto’s. Tarief: vanaf € 30,- p.p voor overnachting en ontbijt.

Maria Johanna Hoeve – Bed & Breakfast In deze zeer landelijk gelegen accommodatie zijn de kamers modern en sfeervol ingericht. De 12 kamers, allen met douche en toilet, bieden u het comfort om de volgende dag uitgerust op pad te gaan. Voor wandelaars en fietsers is dit een uitstekend vertrek- en rustpunt. De nieuwe wandelroute ‘Oude Hollands Waterlinie’ loopt langs de deur van de accommodatie. Alle gasten kunnen gebruik maken van draadloos internet en kunnen ’s avond genieten van een drankje. Huur van fietsen is ook mogelijk. Fam Kool, Nieuwendijk 20, 4225 PE Noordeloos, tel. (0183) 582046 / (06) 51263525, e-mail: info@mariajohannahoeve.nl internet: www.mariajohannahoeve.nl

Dhr. H. Stam, Margriethof 27-29, 3355 EJ Papendrecht, tel. (078) 6159485, e-mail: post@margriethof.nl internet: www.margriethof.nl 2 x 2 pers. kamer, € 75,-tot € 95,- per kamer excl. ontbijt.

Rob de Haan, Molenakker 8, 2959 AS Streefkerk, tel. (0184) 795124, (06) 10925075, website: www.bedandbreakfaststreefkerk.nl e-mail: rob@bedandbreakfaststreefkerk.nl

Bed & Breakfast Schoonrewoerd Aan de Diefdijk gelegen bieden wij B&B in een vrijstaand gastenverblijf met uitzicht over weiland en de grienden van het Zuid-Hollands landschap. Gastenverblijf beschikt over een keuken en living beneden en op de bovenverdieping de slaap- en badkamer. Verblijf is voorzien van T.V. en draadloos internet. Minimaal verblijf 2 personen, 2 nachten. Prijs € 32,50 p.p.p.n. Bed and Breakfast Schoonrewoerd, Fam. van Zijl, Diefdijk 22, 4145 MJ Schoonrewoerd, tel. (06) 51352345, e-mail: info@bedandbreakfast-schoonrewoerd.nl internet: www.bedandbreakfast-schoonrewoerd.nl

De Wetering Aan de polder gelegen woonboerderijtje met daarnaast sfeervol volledig ingericht tuinhuis en terras met uitzicht over de weilanden. Prachtig wandelen en fietsen in de Vijfheerenlanden. Langer verblijf bespreekbaar. Tevens bruidssuite, vergaderen, team-uitjes e.a. mogelijkheden. Bas Middelkoop, Kortgerecht 24, 4145 NL Schoonrewoerd, tel. (0345) 641822 / (06) 21863752, e-mail: de-wetering@kpnmail.nl internet: www.de-wetering.com 2x2 personen in boerderij, 2x2 personen in tuinhuis prijs: vanaf € 40,-.

Het Uilenest Aan de dijk langs de Lek staat het woonboerderijtje van de familie de Vroome. Op dit schitterende plekje zijn 3 kamers + douche en toilet apart, en eventueel kookgelegenheid. Liefst bellen voor 10.00 of na 18.00 uur. Vanaf hier zijn prachtige fietstochten te maken. Groep van 10 personen is mogelijk. Theo en Nel de Vroome, Lekdijk 41, 4235 VM Tienhoven, tel. (0183) 602194, 1x2 + 1x3 + 1x4 personen met gebruik van douche + kinderledikantje € 20,- p.p.

Broekseweg 34, 4231 VE Meerkerk, tel. (0183) 601660, e-mail: info@broeksbedenbrood.nl internet: www.broeksbedenbrood.nl 1 x 2-pers. kamer € 75,- voor 2-pers incl ontbijt.

18

TOERISTISCHE GIDS 2013

19


Appaement, vakantiewoning & groepsaccommodatie

Appaement, vakantiewoning & groepsaccommodatie

Oeverpracht

Groepsaccommodatie ‘Het Groene Wout’

Vakantiebungalow Hof van Schaayk

Gasterij de Zwarte Schuur

Aan de oever van de Graafstroom staat deze twee onder één kap woning voor 5 personen. Gezellig ingericht en met een schitterend uitzicht. Genieten van de natuur en rust vanaf het terras. Voor vakantie of langere periode.

Graag heten wij u welkom in onze groepsaccommodatie gelegen in het plaatsje Goudriaan. In onze ruime accommodatie (15 pers.) beleeft u een ontspannen tijd met vrienden en / of familie. Alle kamers zijn voorzien van douche en toilet. De gezellige verblijfsruimte is uitgerust met een zitgelegenheid, eetgelegenheid en keuken. Wij nodigen u van harte uit om bij ons te gast te zijn.

Zin in een vakantie op een boerderij? Dan is dit misschien wel iets voor u! Deze comfortabele bungalow biedt plaats aan 4 tot 5 personen en is van alle moderne gemakken voorzien. De bungalow ligt op twee minuten van alle voorzieningen in Leerdam. Graag tot ziens!

De Gasterij is een voormalige vloedschuur van ongeveer 300 jaar oud. Voorzien van een hedendaagse inrichting en comfort kan men hier met ongeveer 25 personen blijven overnachten, koken, genieten en ontspannen. Om precies er achter te komen wat de mogelijkheden zijn, bent u van harte welkom het een en ander te komen bekijken.

Fam. C. v.d Stelt, Abbekesdoel 39, 2971 VB Bleskensgraaf, tel. (0184) 691788, (06) 22126040, e-mail: c.v.d.stelt3@kpnplanet.nl internet: www.oeverpracht.tk

Aan de buurt Voor vakantie, tijdelijke bewoning, buitenlandse gasten of zomaar er even tussen uit? Liggend langs de Graafstroom bevinden zich een aantal zelfstandig, en gezellig ingerichte appartementen. De grote tuin biedt mogelijkheden voor genieten van de rust, speelplaats en grenst aan viswater. Onze gasten kunnen gebruik maken van draadloos internet en onze woningen voeren het “ NBBU “ sticker. Jan en Aria van Dijk, Gijbelandsedijk 58, 2974 BD Brandwijk, tel. (0184) 642040, (06) 29254457, 5 appartementen voor 1 tot ± 4 pers. Allen met zelfstandige keuken, douche en toilet, e-mail: jj.van.dijk@solcon.nl

Jelmer en Gerda den Hartog, B&B Het Groene Wout Noordzijde 48a, 2977 XA Goudriaan, tel. (0183) 511661, mobiel (06) 13104118 Internet: www.hetgroenewout.nl

Groepsaccommodatie “De Verwondering” Rust, ruimte en natuur zijn de kernwoorden van onze groepsaccommodatie. ‘Betlehem’ is een zelfstandig gebouw op onze boerderij met 5 kamers en 14 slaapplaatsen, midden in de weilanden van de schitterende Alblasserwaardse polder. Iedere kamer heeft eigen badkamer. Er is een gezamenlijke ruimte, met keuken. Jan & Hermineke Vonk, De Hoogt 14, 2977 LA Goudriaan, tel. (0183) 588088, e-mail: jan@boerenbedenbrood.nl internet: www.boerenbedenbrood.nl Prijs: € 750,- (All in, weekend)

Gastenverblijf Haas & Uil

Veldstudiecentrum

Vakantie-/logeeradres midden in de polder achterin voormalige boerderij. Eigen ingang, woonkamer met open keuken, boven twee 2-pers. kamers waarvan één met twee 1-pers. bedden en één met een 2-pers. bed. Douche boven, toilet beneden en boven. Prijs vanaf € 105,- (weekend) - € 245,- (week), eindschoonmaak € 30,-, evt. beddengoed (4 x 1-pers.) € 6,50 p/set. Toeristenbelasting: € 1,- pp/pn.

Verblijfsaccommodatie in en bij een rijksmonumentale boerderij. Sfeervol ingericht terrein met open uitzicht over sloten en weiden. Vooral geschikt voor workshops, natuurkampen, cursussen, koor en orkest. Faciliteiten voor en begeleiding bij natuur activiteiten met microscoop, loep en verrekijker zijn aanwezig.

Fam. W.L. Kleinendorst, Brandwijksedijk 13, 2974 LB Brandwijk, tel. (0184) 642860 of (06) 10448701, fax (0184) 642826, e-mail: marieke.kleinendorst@zonnet.nl

Boerderij de Baat Ruim authentiek 8 persoons appartement met het comfort van nu! Onze boerderij is centraal gelegen in de Alblasserwaard. Een prima uitvalsbasis voor diverse tochten door de streek. Wij hebben een terras aan het riviertje de Giessen waar u gebruik kunt maken van 2 kano’s. Fam. G. de Baat, Oudkerkseweg 2, 3381 KR Giessenburg, tel. (0184) 651898, e-mail: info@boerderijdebaat.nl internet: www.boerderijdebaat.nl

Vakantiewoning aan de Giessen Aan de mooie Giessen is het heerlijk vertoeven. In het voorhuis van de boerderij is een woning met 3 slaapkamers voor in totaal 6 personen.Geheel aangepast aan de wensen van deze tijd. Beneden is alles gelijkvloers en geschikt voor mindervalide personen. In deze omgeving zijn heel veel ontspanningsmogelijkheden. Ook hebben wij een ontmoetingsruimte voor groepen van 25-30 personen. Fam. A. Korevaar, Peursumseweg 101a, 3381 KV Giessenburg, tel. (0184) 651551 of (06) 15192985, e-mailadres: famkorevaar@hetnet.nl

Geert van Griethuysen, Hei- en Boeicopseweg 143, 4126 RH Hei- en Boeicop, tel. (0347) 342085, fax (0347) 342279, e-mail: stveldhb@xs4all.nl www.natuurkampen.nl www.lizardpoint.nl Groepen tot max. 55 personen.

De Rozenhof Dichtbij Leerdam, aan de Linge ligt de gerestaureerde (Rijks)monumentale boerderij ‘De Rozenhof’. Met z’n 11 slaapkamers, zeven badkamers en sfeervolle living. Een uitgelezen plek voor meerdaagse bijeenkomsten van familie, vrienden of zakelijke groepen. Hier omheen ligt een lommerijke tuin van van 4000m2. Onze boerderij biedt alle mogelijkheden om het gezellig binnenzijn te combineren met volop genieten van buiten, op eigen terein. Samen met de recreatieve, culinaire en culturele mogelijkheden van de omgeving garandeert dit alles een onvergetelijk verblijf. Familie Schilperoort, Lingedijk 111, 4247 EH Kedichem, tel. (0345) 614964, e-mail: rozenhof@live.nl internet: www.in-de-rozenhof.nl

Vakantiewoning aan de Lek Het voorhuis van een boerderij als vakantiewoning. De woning is gemeubileerd en heeft 3 slaapkamers en biedt plaats aan 5 tot 6 personen. Verder is er buiten een speel- en zitplaats aanwezig. De omgeving is heerlijk rustig, aan de Lek is het goed toeven en fietsen. Stadjes als Nieuwpoort en Schoonhoven liggen binnen het bereik. Ook zijn er talloze routes te wandelen en te fietsen binnen de Alblasserwaard en de Vijfheerenlanden. F.v.d. Stok, Lekdijk 17, 2967 GA Langerak, tel. (06) 20906462.

20

TOERISTISCHE GIDS 2013

Ad en Marry Voogd, Schaikseweg 32a, 4143 HG Leerdam, tel. (0345) 612683, e-mail: voogddewith@tiscali.nl

Jacobushoeve Leuk vakantie huisje te huur compleet ingericht en vrijstaand aan het water in het mooie gebied van de Alblasserwaard. Beschikbaar alle jaargetijden, vooral voor mensen die van de natuur en van rust houden, de omgeving is landelijk, er zijn mooie wandel en fietsroute’s. Woonoppervlak is 40m2, 2 slaapkamers voor max 4 personen, er is 100 m2 verlicht terras rondom het huisje terras is geplaatst over het water. Er is een visvijver een roeiboot en ook fietsen zijn beschikbaar, en een eigen parkeerplaats bij uw huisje, het geheel ligt in een mooie natuurlijke parktuin. Geen kinderen en geen huisdieren. € 450,- per week Trudy Overduin, Graafdijkwest 26, 2973 XD Molenaarsgraaf, tel. (06) 46351299, internet: www.thesevensource.nl

Vakantiewoning De Grienduil 2 ruime, volledig ingerichte vakantiewoningen met prachtig uitzicht over de weilanden, voor max. 4 en 5 personen. Het gehele jaar geopend en ook tijdelijke bewoning mogelijk. Fam. Van Stuijvenberg, Geer 25, 4243 JS Nieuwland, tel. ( 0183) 351512 e-mail: receptie@degrienduil.nl internet:www.degrienduil.nl Per dag, weekend, midweek of maand te boeken.

De Groene Waard Twee 2-persoons appartementjes met geweldig mooi uitzicht over honderden knotwilgen, als onderdeel van onze mini-camping, met gebruik van het sanitair van de camping. Als gast krijgt u de beschikking over een informatiemap over de streek met vele folders, wandelfiets- en kanoroutes door de Alblasserwaard en Vijfheerenlanden.

Bas en Mattie Verspuij, Minkeloos 28, 4225 SP Noordeloos, tel. (0183) 581286 of (06) 51079464, e-mail: camping@groenewaard.nl internet: www.groenewaard.nl

Maria Johanna Hoeve – Groepsaccommodatie In Noordeloos ligt een unieke landelijke verblijfsaccommodatie. U verblijft midden in het oer Hollandse Landschap op een steenworp afstand van de Randstad. Geschikt voor een korte vakantie, maar ook voor cursussen en teambuildings. De ruime, moderne en comfortabele accommodatie heeft 2 verblijfsruimtes en 12 slaapkamers. Maximaal 32 personen kunnen overnachten in de sfeervolle slaapkamers. Al de kamers zijn voorzien van douche en toilet. De verblijfsruimte heeft een luxe keuken die de mogelijkheid biedt om zelf maaltijden te bereiden. Graag vertellen wij u meer over onze mogelijkheden.

Fam. Hijmering, A 93, 2975 BD Ottoland, tel. (0184) 641552, e-mail: fam.hijmering @kpnmail.nl internet: www.gasterijdezwarteschuur.nl

Rust en ruimte in de randstad Leuke vakantiebungalow aan het water voor mensen die van rust en ruimte houden. Huiskamer met houtkachel, open keuken en vide met openslaande deuren naar het terras aan het water. Badkamer met douche en ook wasmachine aanwezig. Geschikt voor tijdelijk onderbrengen van uw buitenlandse gasten of werknemers. Jan Blokland, Westeinde 3, 2969 BK Oud-Alblas, tel. (0184) 693889 of (06) 53759325 (tussen 18.00 en 19.00 uur). 2 woningen voor max. 5 personen.

De Knotwilg Prachtig vrijst.ruime woning (max.13 pers) in de polder van het groene hart van de Alblasserwaard. Hier kunt u genieten van rust en ruimte !! Dicht bij de grote steden en toch op het mooie platteland. U kunt een kijkje nemen bij de koeien die gemolken worden met een melkrobot of soms aanwezig zijn bij de geboorte van een kalfje. Ook zijn er veel speelmogelijkheden voor kinderen, o.a. zandbak, schommel, traptrekker, en skelters. Hier is vakantie echt genieten! Arnold en Ida Heijkoop, Heiweg 1, 2969 LC Oud-Alblas, tel. (0184) 692404, fax (0184) 694343, e-mail: info@knotwilg.com internet: www.knotwilg.com

De7bergen Landelijk overnachten in ons vrijstaande sfeervolle appartement, met ruime badkamer, comfortabele zithoek, openslaande deuren naar privéterras. U beschikt over een eigen ruime entree, mooi aangelegde tuin met terrassen en prieel. Prijs van appartement is €99,- per nacht. 1 appartement. Jan en Sheila van den Berg, Nieuwe Veer 17, 2959 AJ Streefkerk, tel. (0184) 683127, internet: www.de7bergen.nl

Fam Kool, Nieuwendijk 20, 4225 PE Noordeloos, tel. (0183) 582046 / (06) 51263525, e-mail: info@mariajohannahoeve.nl internet: www.mariajohannahoeve.nl

21


Streekbewoners op het platteland

â&#x20AC;?De Victorieâ&#x20AC;?

Op bezoek bij... Kaas- en Zuivelboerderij Kuiper Gezellig een dagje uit met het gezin, een groep vrienden, een vereniging of gewoon gezellig met zijn tweetjes? In

SVR-Camping â&#x20AC;?De

Victorieâ&#x20AC;? Meerkerk

Een unieke camping om eens lekker tot rust te komen, met het goede gastheerschap hoog in het vaandel, voor rust, ruimte en betaalbaarheid. Voor reserveringen: Tel. (0183) 352006/352741 Fax (0183) 351234 Kom gerust eens langs om uw vakantieplekje te bekijken. Of vraag gratis onze folder aan. De koffie staat altijd klaar. Tot ziens bij SVR-camping â&#x20AC;?De Victorieâ&#x20AC;? Fam. van den Berg, Broekseweg 75-77, 4231 VD Meerkerk E-mail: info@campingdevictorie.nl Internet: www.campingdevictorie.nl

Welkom bij IJsboerderij Middelbroeck!

de Alblasserwaard en de Vijfheerenlanden staan tal van

Op ambachtelijke wijze bereiden wij met dagverse melk diverse soorten ijs. Kom op ons terras in Meerkerk of in Ottoland genieten van een heerlijk ijsje. In de boerderijwinkel in Meerkerk vindt u tevens andere ambachtelijke streekproducten voor thuis zoals; ijs in verpakkingen en ijstaarten, boerenkaas, honing en wijnen. Ook geven wij excursies en kinderfeestjes op afspraak.

maar ook een bezoek aan wijngaarden, een kooiboer, een

IJsboerderij Middelbroeck Broekseweg 17a, 4231 VC Meerkerk Telefoon 01 83 - 35 18 29 Email: info@middelbroeck.nl

streekbewoners (op hun bedrijf) voor u klaar om u kennis te laten maken met de omgeving. Dit kan op boerenbedrijven,

IJssalon Middelbroeck Damseweg 109a 2975 LG Ottoland Telefoon 01 84 - 64 10 14

Internet: www.middelbroeck.nl

Geopend van maandag t/m zaterdag. Excursies tot 90 personen.

"EZOEKAANDEZUIVELBOERDERIJ $EVOLGENDEARRANGEMENTENZIJNMOGELIJK s$IASERIEOVERHETKAASMAKENENRONDLEIDING OVERHETBEDRIJF s%XPOSITIEVANANTIEKEGEBRUIKSVOORWERPENUIT DEKAASMAKERIJ s0LEISTERPLAATSTIJDENSFIETSTOCHTENEN WANDELINGENMETOA KOFFIEENFRIS "EZOEKAANDEKAASBOERDERIJISUITERSTGESCHIKT VOORGROEPENTOTPERSONEN %ENGEZELLIGEN LEERZAAMUITJEVOORBVVROUWENVERENIGINGEN PERSONEELS ENBUURTVERENIGINGEN

'RAAGOPAFSPRAAK /VERHEICOP +63CHOONREWOERD 4EL 

'EOPEND $AGELIJKS TOTUUR 6RIJDAG TOTUUR ATERDAG TOTUUR

'ESLOTEN $INSDAGS S :ONDAG

Natuurlijk gastvrij & verrassend culinair Voor een sfeervolle lunch, diner of een gezellige activiteit bent u welkom in onze bistro â&#x20AC;&#x2122;t Raadhuis van Goudriaan. â&#x20AC;&#x2122;s Zomers is het heerlijk toeven op ons terras aan het water. Alvast voorproeven ? Zie onze website voor al onze nieuwe activiteiten en neem een kijkje op onze lunch en diner kaart. Smoutjesweg 3 2977 AR Goudriaan Tel: (0183) 581283

Voor sport en spel met lunch of barbecue in landelijke omgeving

DOOR DE ;30 GEVERFD TEXGL[SVOWXSJJIR FVIMIR[IIJKEVIRWZMPXQEXIVMEPIR LERH[IVOIR GYVWYWWIR [SVOWLSTW ISTIRHST ZSSVLIXGSQTPIXIEWWSVXMQIRX [[[HIWGLETIOSTRP

+ HMRWHEKXQ EK ^EXIVH

(I7GLETIOSTÂ&#x2C6;,SSKWXVEEXÂ&#x2C6;%02MIY[TSSVX 8IP Â&#x2C6;[[[HIWGLETIOSTRP

Maandag gesloten

info@raadhuisvangoudriaan.nl www.raadhuisvangoudriaan.nl

Hof van Schaayk.nl

Hof van Schaayk Schaikseweg 32a, 4143 HG Leerdam tel. 0345 - 623178 www.hofvanschaayk.nl e-mail: info@hofvanschaayk.nl

tentoonstelling van miniatuur boerenwagens en diverse

In de boerderijwinkel verkopen wij boerenkaas (ook 20+ kaas) met div. kruiden, yoghurt, karnemelk, vla, rijst- en griesmeelpap. Ook maken wij leuke cadeau-manden voor verjaardag, jubileum of bruiloft. Wij verzorgen ook excursies op de boerderij, met een film over kaasmaken. Nieuw: Nu ook boerenminigolf en boerenbowling. Jan en Thera Kuiper, Heideweg 2, 3381 KH Giessenburg, tel. (0184) 652719, Winkel open: di 13.30-16.00 uur, vr 9.00-17.00 uur, za 9.00-15.00 uur, e-mail: info@giessenlander.nl internet: www.giessenlander.nl

galerieĂŤn en exposities is de moeite waard. Wat denkt u van actief de boerennatuur ontdekken met een schepnet in de hand en laarzen aan, van dichtbij beleven hoe glasblazers op ambachtelijke wijze glasblazen, of met vrienden, familie of collegaâ&#x20AC;&#x2122;s een poldersport beoefenen met of zonder nat pak? In de Alblasserwaard en de Vijfheerenlanden zijn veel boeren actief om verse producten van het land te halen of twee keer per dag de koeien of geiten te melken. Zo kunt u met een lege fietstas het gebied inkomen en deze goed gevuld met producten uit de streek weer meenemen. Naast het beleven van verschillende avonturen wordt er dus ook aan de inwendige mens gedacht! Verse groenten van het land, boerenkaas, zuivelproducten, vlees, producten van geitenmelk, fruit en fruitsappen van een hoogstamboomgaard, honing en zelfs ijs is te verkrijgen.

Biokaas Kinderdijk Op een steenworp afstand van de Kinderdijkse molens wordt op onze boerderij al 50 jaar vegetarisch biologische kaas gemaakt met alleen natuurlijke ingrediĂŤnten en zonder geur-, kleur- en smaakstoffen (de zogenaamde E-nummers). De koeien-, geitenen schapenkazen zijn er in naturel en met kruidensmaken, van â&#x20AC;&#x153;jongâ&#x20AC;? tot â&#x20AC;&#x153;oudâ&#x20AC;? en in diverse gewichten. Kom eens langs en proef de unieke smaak! Biokaas Kinderdijk, Molenkade 11, 2954 LBÂ Alblasserdam, e-mail: info@biokaaskinderdijk.nl internet: www.biokaaskinderdijk.nl tel. (06) 51640918 / (06) 21984324, Onze boerderijwinkel is open op maandag t/m zaterdag van 09.00 tot 17.00 uur. Rondleidingen / excursies voor groepen en schoolklassen, eventueel samen met molenbezoek of rondvaart, zijn op afspraak mogelijk.

De Graanbuurt Landelijk winkelen is genieten! De Graanbuurt gelegen in de Alblasserwaard langs het riviertje De Giessen. U vindt er eigentijdse winkels met een buitengewoon assortiment, gevestigd in een bijzondere historische nagebouwde pandjes. Tussendoor geniet u van een kop koffie, huisgemaakte taart of een broodje op het terras aan het water. De Graanbuurt, Doetseweg 34-51, 3381 KE Giessenburg, tel. (06) 54217274, e-mail: leida@graanbuurt.nl internet: www.graanbuurt.nl

Retraitehuis De Spil Aan de rand van Giessenburg vindt u De Spil. De Spil is een huis dat gastvrijheid biedt aan mensen die er voor kiezen een paar dagen (actief) bezig te zijn met geloof en levensvragen. Niet te verwarren met hulpverlening want dat is het niet. Overal vandaan en zelfs meer en meer van over de grenzen komen jongeren en ouderen om er een paar dagen echt met zichzelf en elkaar bezig te zijn. Er zijn themaretraites en individuele retraites. Lange tijd heeft De Spil ook bed en breakfast verzorgd in de regio maar daar zijn zij mee gestopt. Het werd te druk om de â&#x20AC;&#x2DC;eigenâ&#x20AC;&#x2122; gasten en de passanten van B+B tegelijk goed te bedienen. Stichting De Spil, Peursumseweg 57, 3381 KT Giessenburg, tel. (0184) 652895, fax: (0184) 654619, e-mail: de-spil @retraitecentrum.nl internet: www.retraitecentrum.nl

IJsboerderij `den Boer` Zin in een ambachtelijk ijsje? Op onze boerderij bent u van harte welkom. Ons ijs wordt op ambachtelijke wijze gemaakt van verse melk en vers fruit. Op ons landelijk terras kunt u gezellig uitrusten en evt. genieten van koffie/thee met appeltaart. De gehele winter door elke zaterdag middag van 13.30-17.00 geopend. U kunt dan bij ons terecht voor ijstaarten, ijsbonbons en ijs lollies en natuurlijk hebben we nog onze literbekers met ijs. Bezichtig ook onze uitgebreide emaille verzameling. Groepen graag op afspraak. Laurens en Jannette den Boer, Muisbroekseweg 10, 3381 KN Giessenburg, tel. (06) 51168355 / (06) 20780730, www.ijsboerderijdenboer.nl openingstijden; 29 april t/m 1 oktober wo-za van 13.30-17.30 uur, 2 oktober t/m 28 april za 13.30-17.00 uur.

Domein Oosteind Domein Oosteind is een wijngaard op een mooi plekje in Goudriaan. Hier zijn de nieuwste druivenrassen aangeplant die in ons klimaat prima groeien. Van deze druiven worden heerlijke wijnen gemaakt, zoals wit, rood en rosĂŠ. Rondleidingen worden het gehele seizoen gegeven op afspraak(min.5 pers.) Bas Kon, Zuidzijde 85a, 2977 XC Goudriaan, tel. (0183) 582170, email: bas.kon@planet.nl website: www.domeinoosteind.nl

23


Streekbewoners op het platteland

Streekbewoners op het platteland

Vishandel van Wijk

Welkom bij IJsboerderij Middelbroeck!

Op bezoek bij de Kooiboer

Kaasboerderij Booij

Familiebedrijf gelegen in de polder aan het water bij molens. Ambachtelijke palingrokerij. Detaillist in diverse soorten verse vis. Gelegenheid tot het nuttigen van div. vis/broodjes met drankje in sfeervolle ruimte. Bezichtiging palingkwekerij op afspraak. AED aanwezig.

Op ambachtelijke wijze bereiden wij met dagvers melk diverse soorten ijs. Kom op ons terras in Meerkerk of in Ottoland genieten van een heerlijk ijsje. In de boerderijwinkel in Meerkerk vindt u tevens andere ambachtelijke streekproducten voor thuis zoals; ijs in verpakkingen en ijstaarten, boerenkaas, honing en wijnen. Ook geven wij excursies en kinderfeestjes op afspraak.

Achter in de polder, volledig tussen het groen vindt u een volledig in bedrijf zijnde eendenkooi.

Onze kaasboerderij ligt aan de Middenpolderweg in de groene polder van Streefkerk. Op ons bedrijf wordt sinds 300 jaar kaas gemaakt van de melk van onze eigen koeien. Vroeger aan de Lekdijk, en nu op een modern bedrijf midden in de polder. We zijn een familiebedrijf en maken lekkere boerenkaas van rauwe melk. In onze nieuwe boerderijwinkel kunt u verschillende soorten kazen proeven, keuren en kopen. We verzinnen regelmatig iets nieuws, zoals onze laatste bijzondere boerenkaas met szechuan peper, goed voor een eerste prijs van de boerenkaaskeuring van Midden Nederland! Naast de boerenkaas verkopen we eigen rundvlees en melk. Ook maken we zelf chutneys en jams, en verkopen we streekproducten van collega boeren uit het mooie Groene Hart, zoals boter, yoghurt, karnemelk, fruitsappen, bakproducten en nog veel meer.

Fa. W. van Wijk bv, Ammersekade 16, 2964 AP Groot-Ammers, tel. (0184) 66 1294, fax. (0184) 66 1773. Oplaadpunt elek.fietsen, e-mail: vanwijkvishandel@zonnet.nl internet: www.vanwijkvishandel.nl / www.palingpost.nl Rondleiding € 5,50 p.p. incl. toastje gerookte paling, (vanaf 15 pers.)

De Bikkerhoeve Melkgeitenbedrijf met Landwinkel waar een ruim assortiment streek producten verkrijgbaar is. Op afspraak worden excursies verzorgd. Na een heerlijk kopje koffie + verrassing wordt u rondgeleid over het bedrijf. Minimaal 20 personen. Marja en Hendri Bikker, Bazeldijk 66, 4221 XZ Hoog-Blokland, tel. (0183) 352373, e-mail: bikkerhoeve@hotmail.com internet: www.landwinkel.nl Winkel open: do 13.30-18.00 vr 9.00-18.00 uur, za 9.00-15.00 uur. Excursies op afspraak.

Fruitbedrijf Pek Vanuit onze Landwinkel verkopen wij appels, peren, pruimen, kersen, aardbeien en div. vruchtensappen uit eigen boomgaard. Ook kunt u heerlijk vertoeven op ons terras. Toilet aanwezig. Openingstijden: dinsd. vrijd. en zaterdag van 10.00-12.00 uur en van 13.00-17.00 uur. Fruitbedrijf Pek, Lekdijk 48, 2967 GC Langerak, tel. (0184) 600224, fax (0184) 600773, e-mail: ariepek@XS4all.nl internet: www.pek.landwinkel.nl

Het Achterhuis De boerderij voor de gezelligste ontspanning. In een mooie natuurlijke omgeving. Informeer naar onze programma’s voor jong en oud. Met onder andere bedrijfsexcursies, kinderfeestjes, schoolklassen, natuurwandelingen, familiefeestjes, personeelsuitjes. Opa en oma verjaardagen, vrijgezellenfeest enz. Rolstoelvriendelijk bedrijf. Jan en José Zijderveld, Hoogeind 20 a, 4143 LX Leerdam, tel. (0345) 619887, e-mail: info@bezoekboerderij.nl internet: www.bezoekboerderij.nl Open: ma t/m za 10.00-18.00 uur op afspraak. Kinderfeestjes: zomer en winter allerhande speciale programma’s. Ook speciale regenprogramma’s.

Forellen Visvijvers ‘Zederik’ Voor een ontspannen dagje vissen kunt u terecht bij de Forellen Visvijvers ‘Zederik’. Tevens ook uw adres voor gerookte forel. Dinsdag en donderdag gesloten. Broekseweg 28, 4231 VE Meerkerk, Voor meer informatie: tel. (0183) 351625. Open: gehele week, di en do gesloten. e-mail: info@forelvisvijverszederik.nl internet: www.forelvisvijverszederik.nl

24

TOERISTISCHE GIDS 2013

IJsboerderij Middelbroeck, Broekseweg 17a, 4231 VC Meerkerk, tel. Meerkerk: (0183) 351829. IJssalon Middelbroeck, Damseweg 109a, 2975 LG Ottoland, tel. Ottoland: (0184) 641014, e-mail: info@middelbroeck.nl internet: www.middelbroeck.nl Geopend van maandag t/m zaterdag. Excursies tot 90 personen.

Hoeve Catharine Elisabeth Op het Biologisch-Dynamisch melkveehouderijbedrijf zijn vele mogelijkheden. Trek je laarzen aan en ontdek de boeren-EKO-natuur, of maak een trektocht door het boerenland. Een rondleiding? Een speurtocht? Voor kinderfeestjes, scholen, familie-personeel en bedrijfsuitjes of excursies. Huib Bor en Ria van Gils, Tiendweg 2, 4225 PN Noordeloos, tel. (0183) 581371, fax: (0183) 588275, e-mail: hoeve.catharine.elisabeth@planet.nl Excursies: op afspraak evt programma op maat of dagarrangement. Kinderfeestjes in overleg.

Kaasboerderij Hooikaas Op vrijwel elke dinsdagmiddag (14.00-17.00 uur) kunt u bij ons terecht voor babykaasjes met of zonder kruiden. Op het erf staat geheel vrijblijvend een picknicktafel om even uit te rusten. Kees en Paula Hooikaas, Damseweg 37, 2975 LG Ottoland, tel. (0184) 641406, e-mail: chooikaas@solcon.nl Winkel open: dinsdagmiddag van 14.00 - 17.00 uur. Op een enkele uitzondering na of bel even voor de zekerheid.

Schaapskooi Ottoland Ontdek de veelzijdigheid van!! Een dag mee met de herder en maak kennis met de schapen en de natuur. Start uw fiets- of wandeltocht vanuit ons bezoekerscentrum. In ons winkeltje zijn diverse streekproducten te koop, alsmede fiets- en wandelroutes en andere originele geschenken met als thema “Het Schaap”. Na een mooie fiets- of wandeltocht even bijkomen in onze theetuin onder het genot van koffie, thee, limonade etc. behoort ook tot de mogelijkheden. Heeft u aan één dag niet genoeg, dan is er de mogelijkheid te overnachten in één van onze vier ruime gastenkamers. Wij, Cocky en Huug, verwelkomen u graag in de Schaapskooi Ottoland. Cocky en Huug Hagoort, A 89, 2975 BD Ottoland, tel. (0184) 642293 / (06) 51786764, e-mail: info@schaapskooiottoland.nl internet: www.schaapskooiottoland.nl

Teunis de Vaal, bezoekadres Oud-Alblas, tel. (06) 51604629, postadres: Postbus 15 Molenaarsgraaf. Excursies : U kunt bij de kooiboer op bezoek van mrt t/m juni na telefonische afspraak. Een rondleiding kost per groep minimaal € 30,-. Bij een groep van boven de 10 personen wordt € 3,- p.p. extra geteld.

De Heerlijkheid van Papendrecht Milieuvriendelijke teelt van vele fruitsoorten. Een deel verwerkt tot jam, sap, saus. Speciaalbieren uit eigen brouwerij. Dit alles en nog veel meer wordt in onze LANDWINKEL DE FRUITHEERLIJKHEID verkocht. Ook: kinderfeestjes, rondleidingen, workshops, exposities, terras en vergaderen. Jan en Ester Korteland, Kerkbuurt 56, 3354 XK Papendrecht, tel. (078) 6440599, e-mail: info@fruitheerlijkheid.nl internet: www.fruitheerlijkheid.nl Rondleidingen en kinderfeestjes, in de maanden mei tot augustus en alleen op afspraak. Onze openingstijden zijn als volgt: maandag t/m woensdag 13.30 uur-17.30 uur donderdag 9.00 uur-17.30 uur vrijdag 9.00 uur20.00 uur zaterdag 9.00 uur-17.00 uur.

Landwinkel Van Buuren Fruit In onze boerderijwinkel kunt u terecht voor milieu bewust fruit van eigen teelt zoals appels, peren en seizoensfruit waaronder aardbeien, kersen en pruimen. We hebben honing uit eigen imkerij en diverse soorten vruchtensappen. Landwinkel van Buuren Fruit, Dorpsstraat 10, 4145 KC Schoonrewoerd, tel. (0345) 641937, internet: www.landwinkel.nl Winkel open: ma t/m vr 8.30 - 12.30 uur, 13.00 - 18.00 uur, vr. 18.30 - 20.00 uur, za 8.00 - 17.00 uur.

Zuivelboerderij Bikker Melkvee- en kaasbedrijf waar de familie Bikker een deel van de melk verwerkt tot boerenkaas, ook met kruiden. Er is een ontvangst-horeca ruimte ’De Hooizolder’ waar een diapresentatie gegeven kan worden. Anton en Teuntje Bikker, Overheicop 44, 4145 KV Schoonrewoerd, tel. (0345) 641333, e-mail: zuivelboerderijbikker@hotmail.com internet: www.zuivelboerderijbikker.nl Winkel open: ma, wo, do 8.30-18.00 uur, vr tot 19.30, za 8.30-17.00 uur, zondag’s gesloten. Rondleidingen op afspraak. Zie ook advertentie.

Familie Booij, Middenpolderweg 63, 2959 LB Streefkerk, tel. (0184) 681008, (06) 16383839, e-mail: b.booij@boerenkaas.nl internet: www.kaasboerderijbooij.nl Winkel is open op donderdag en vrijdag van 9.00 uur tot 18.00 uur, zaterdag van 9.00 uur tot 16.00 uur. Rondleidingen op afspraak. Dit kunt u combineren met een kaasplateau en een drankje of een lekkere lunch in de tuin. Bij de winkel is een oplaadpunt voor elektrische fietsen aanwezig.

Natuurgebied “DE KOOI” Als u onze wandelroute loopt (1 km) komt u langs een eendenvangpijp zoals in de meeste eendenkooien in Zuid-Holland worden gebruikt, nu met expositie over eendenkooien in het kooihuisje. Langs een koof van vroeger, een griend, een poel, een bijenstal en nog veel meer moois. Alles wat er te zien is wordt met tekstbordjes uitgelegd. Nu ook voor kinderfeestjes en groepen met o.a. pannenkoeken bakken op een houtvuurtje en diverse leuke spelletjes. Bel ons voor info. U vindt ons natuurgebied in Streefkerk aan de Tiendweg tussen de Veerweg en de Halfweg langs de Molenroute (zie kaart). Vanaf de Halfweg is het 500 m fietsen of lopen als u uw auto aan de Halfweg heeft geparkeerd. Openingstijden: Als het hek open is, of u belt even of we er zijn of voor een afspraak (06) 41145640, Fam van de Graaf, e-mail: natuurgebieddekooi@hotmail.com Kosten: toegang voor de passant gratis: voor groepen op afspraak € 1.00 p/p: voor een rondleiding € 1.00 p/p. Wij zijn tevens uw adres voor eendenbroedkorven, baggernetten en houten schouwen.

IJsboerderij ’t Koeiestalletje Op onze boerderij wordt van verse melk, room, vruchten, ambachtelijk ijs gemaakt in vele smaken, ook sorbet en diabetes ijs. Gelegenheid om in alle rust ijs, koffie, thee of fris te gebruiken zowel binnen als buiten. En om ijs in literdoosjes mee te nemen. Voor (kinder)feestjes of vergaderingen kan men ook op afspraak bij ons terecht (max. 60 pers.) Voor evenementen ijskar aanwezig, mooie stopplaats of stempelpost voor bijv. fietstochten/camperplaats. Tevens oplaadpaal voor fietsen of scootmobiel. IJsboerderij ‘t Koeiestalletje, Fam. van Krimpen, Westeinde 26, 3366 BM Wijngaarden, tel. (0184) 413358, e-mail: ijsboerderijkrimpen@live.nl

25


Ambachten en bedrijven

Apae vervoermiddelen

De Wagenmakerij

Nescio Events

Sta en Ga Electrische fietsen te huur

De wagenmakerij van Verdoorn Gelegenheidskoetsen. Hier worden de rijtuigen, koetsen en arrensleden gerestaureerd en geheel nieuw gemaakt. Wij geven rondleidingen door de wagenmakerij waar we u laten zien hoe een wiel op authentieke wijze gemaakt wordt. Wist u dat een wagenwiel uit verschillende hout soorten bestaat? Weet u wat een dom is? U krijgt het allemaal uitgelegd door de wagenmaker.

Organiseert u een bedrijf, familie- en vriendenuitje? Boogschieten, Solexverhuur en het aanbieden van vergaderruimte op een locatie middenin de polder; zijn de ingrediënten van Nescio Events. Een boeren familiebedrijf gevestigd in de polder aan de N214 in Bleskensgraaf.

Bij Sta en Ga kunt u gewone en elektrische fietsen huren. U kunt hierop mooie tochten maken door de mooie Alblasserwaard. Wij hebben al mooie tochten voor u uitgestippeld. Kijk voor alle mogelijkheden en onze arrangementen op: www.sta-en-ga.nl

Elzenweg 19, 2971 LA Bleskensgraaf, tel. (06) 23222227, e-mail: info@NescioEvents.nl internet: www.NescioEvents.nl

Fam Verdoorn, Oost Kinderdijk 323, 2953 CN Alblasserdam, tel. (078) 6912759 / (06) 29341783, e-mail: info@gelegenheidskoetsen.nl website: www.gelegenheidskoetsen.nl Entree: € 4,- p.p. Ook mogelijk met koffie en appelgebak. Alleen open op afspraak. Op Zondag zijn wij gesloten.

Sta & Ga Segwaytoertochten Een Segway is een milieuvriendelijk en stil vervoersmiddel. Uitermate geschikt om hierop een mooie tocht te maken door de Alblasserwaard. Ondertussen kunt u heerlijk genieten van de mooie omgeving en de prachtige oude woonboerderijen. U raakt niet vermoeid, omdat de Segway elektrisch aangedreven wordt en dus het werk voor u doet. De Segway is voor jong en oud (mimimaal 16 jaar). Een segway-workshop is ook ontzettend leuk als familieof bedrijfsuitje. Kijk voor alle mogelijkheden en onze arrangementen op www.sta-en-ga.nl

Expositieruimte De Tuinkamer Een sfeervol atelier aan het randje van de Alblasserwaard, waar elke twee maanden nieuwe exposities te zien zijn van beelden en/of schilderijen. Vanuit de smaakvolle ruimte stapt men in de Vlindertuin ”De Punt”, waar bij mooi weer een picknick mogelijk is. Schotdeuren 52, 4241 BS Arkel, tegenover de Arkelse molen, tel. (0183) 563002 (mw. Wilma Abspoel), e-mail: expositieruimtedetuinkamer@hetnet.nl Meer informatie: VVV Zuid-Holland, Den Hâneker www.depuntarkel.nl

Sta en Ga, Slingelandseweg 17 b, 3381 KZ Giessenburg, tel. (0184) 662174 / (06) 34274850, e-mail: info@sta-en-ga.nl internet: www.sta-en-ga.nl

Sta en Ga, Slingelandseweg 17b, 3381 KZ Giessenburg, tel. (0184) 662174 / (06) 34274850, e-mail: info@sta-en-ga.nl internet: www.sta-en-ga.nl

Solexverhuur Alblasserwaard Ontdek de schoonheid van de Alblasserwaard op een echte Solex oldtimer. Terug naar de rust en het geluk van de jaren vijftig uit de vorige eeuw. Leuk voor een geslaagd bedrijfsuitje, familie, vrienden en nog vele anderen. Groepen van 2 t/m 30 personen. Of huur een elektrisch aangedreven Funstep, makkelijk te bedienen voor jong en oud. Geruisloos door de Alblasserwaard toeren, je voelt alleen de wind door je haren. Milieu vriendelijk vanwege zijn elektrische motor. Groepen van 2 t/m 16 personen. Verhuur van Solex, Lelijke Eend, Funstep en fietsen. Heel het jaar geopend. Solexverhuur Alblasserwaard, Frans de Jong, Sluis 22, 2964 AR Groot-Ammers, tel. (06) 41554014, internet: www.solexverhuuralblasserwaard.nl

Crien en Claar Gewoon uit Nederland! Ontstaan uit de gedachte dat Nederland ons alles kan bieden, is Crien en Claar een winkel waar u alleen producten uit ons eigen land zult treffen. Naast (h)eerlijke streekproducten en bonbons voeren wij een ruim assortiment bakmixen van de molenaar uit Woudrichem. Kookboeken, keukentextiel en benodigdheden, bakvormen, fondant etc. Van alles zult u vinden in het leuke winkeltje. Hét adres voor originele cadeautjes. Bovendien verzorgen wij op geheel eigen wijze de meest unieke en originele relatiegeschenken en kerstpakketten. En vanaf 2013 ook kookworkshops met streekproducten..! Oer-Hollands Goed...! Wij hopen u gauw een keer te mogen begroeten! Crien en Claar is gevestigd in Giessenburg, Doetseweg 43, 3381 KE ( onderdeel van De Graanbuurt). Openingstijden: donderdag t/m zaterdag van 10 -17 uur, en op afspraak. tel. (06) 44308026 www.crienenclaar.nl info@crienenclaar.nl

Antiekboerderij Graafland Antieke landkaarten en prenten van de Alblasserwaard en Vijfheerenlanden In een monumentale boerderij is ons cartografisch antiquariaat gevestigd. Wij zijn gespecialiseerd in de verkoop van antieke landkaarten, stadsplattegronden en stads- en dorpsgezichten van o.a. de Alblasserwaard en de Vijfheerenlanden. U kunt de collectie komen bekijken op zaterdagen van 10.00 tot 15.30 uur , via de website of volgens afspraak. Vanwege beurs deelname kunnen wij afwezig zijn. Kijk op de website of bel ons voor een actueel overzicht. Antiekboerderij Graafland, Graafland 71-A, 2964 BK Groot-Ammers, tel. (0184) 600926 / (06)-41245207, website: www.antiekboerderijgraafland.nl e-mail: info@antiekboerderijgraafland.nl

Viswinkel “Bij de Molen” Uitstekende vis op een unieke locatie met verhuur van roei- en visboten, dat is wat wij u te bieden hebben bij de tweede molen van Groot-Ammers. U bent van harte welkom voor het nuttigen van diverse broodjes vis en het proeven van onze heerlijke paling. Kijk voor meer info op www.viswinkelbijdemolen.nl Viswinkel bij de Molen, Molenkade 3, 2964 LB Groot-Ammers, tel/fax (0184) 661465 / (06) 53643682, e-mail: info@viswinkelbijdemolen.nl internet: www.viswinkelbijdemolen.nl

26

TOERISTISCHE GIDS 2013

27


Galeries/Spoaccommodaties

Theetuinen

Aqua Zoo Leerdam Bent u op zoek naar een leuke locatie voor een, schoolreisje, personeelsuitje, een bedrijfspresentatie, of voor een workshop, dan bent u bij ons aan het goede adres. Maak kennis met deze unieke onderwaterdierentuin met meer dan 40 aquaria. Er zijn zeepaardjes, kleurrijke zoet- en zoutwatervissen uit alle werelddelen, jonge haaitjes, pijlgifkikkers, reptielen en fantastische zee-anemonen. Er is een bar en een ontvangstruimte tussen de aquaria met 40 à 50 zitplaatsen. Wij kunnen u ook diverse arrangementen aanbieden, in samenwerking met horeca-ondernemingen.

Xxxx In het gebied treft u prachtige karakteristieke boerderijen en goed onderhouden tuinen aan. Zomaar op een afgelegen plekje waar u het niet verwacht liggen schitterende tuinen die zelfs te bezoeken zijn. Streekbewoners delen deze streekpareltjes met u. Heerlijk genieten van de natuur en stilte om u heen. Een geurend kopje koffie of thee en heerlijk appelgebak maken het bezoek aan de theetuin af.

Openstelling: elke zondag van 13,00 tot 17,00 uur. Paas- en Pinkstermaandag open van 10.00-17.00 uur, dinsdag t/m zaterdag open op afspraak: tel.(06) 53550858 (0345) 610878 of via e-mail: info@aquazoo-leerdam.nl Bezoekadres: Kon Emmalaan 82 4141 EE Leerdam, duidelijk aangegeven middels borden met ons logo. Zie ook: www.aquazoo-leerdam.nl Entree: volw € 6,- kinderen 4 t/m 11 jaar € 4,Groepen van meer dan 25 personen aparte prijsafspraken.

Glasblazerij Leerdam Van alle ambachten is glasblazen zeker de spectaculairste. Vuur, behendigheid, pure spierkracht en jarenlange ervaring zijn nodig om de hete, stroperige substantie zo te vormen, dat er iets moois ontstaat. Glasblazen lijkt een koud kunstje, maar het is verdraaid moeilijk. De mooiste locatie om dit oude ambacht te bewonderen, is de historische houtloods van de Glasblazerij Leerdam. Vanaf een tribune heeft u een uitstekend uitzicht op het schouwspel dat zich op een paar meter afstand afspeelt. Sundsvall 2, 4141 MP Leerdam, tel. (0345) 614960, internet: www.nationaalglasmuseum.nl Open: di-za 10.00-17.00 uur, zo 12.00-17.00 uur. Entree: volw. € 7,- ; kind 6-13 jr € 5,50.

Boerengolf Hof van Schaayk Zoekt u een leuke, betaalbare activiteit voor jong en oud dan is boerengolf iets voor u! Ons parcours, dat 10 holes heeft, moet in zo min mogelijk slagen worden afgelegd. Een ronde boerengolf duurt 1,5 tot 3 uur. Wij verzorgen ook lunches en barbecues. Graag tot ziens. Hof van Schaayk, familie Voogd, Schaikseweg 32a, 4143 HG Leerdam, tel. (0345) 623178, www.hofvanschaayk.nl e-mail: info@hofvanschaayk.nl

Royal Leerdam Crystal Een bezoek aan Royal Leerdam Crystal bestaat uit een ontvangst met een kopje koffie of thee in de KristalWinkel, een introductie in de geschiedenis van de Leerdamse glasfabriek, het bekijken van een film over de productie van glas en kristal en een rondleiding door het Glasvormcentrum waar ervaren (meester-)glasblazers, slijpers en graveurs aan het werk zijn. U vindt de KristalWinkel op het parkeerterrein van de glasfabriek. Lingedijk 8, 4142 LD Leerdam, tel. (0345) 636545, internet: www.royalleerdamcrystal.nl Rondleiding di t/m do 13.00, vr 10.00 uur, na telefonische aanmelding. Groepen vanaf 10 pers. op afspraak. Entree: € 10,-

28

TOERISTISCHE GIDS 2013

Gelegen temidden van de weilanden hebben wij theetuin Beestenboel. En zoals de naam al verraad hebben wij een gezellig assortiment dieren. Op ons terras temidden van dit alles kunt u genieten van koffie, thee of fris met regelmatig lekkers uit eigen oven. Geopend van april tot oktober op dinsdag t/m vrijdag of als de Hâneker vlag uithangt. Saskia Groenendijk, Brandwijksedijk 26, 2974 LC Brandwijk, tel. (0184) 632238 / (06) 55928272, e.mail: s_hagenaar@hotmail.com

Nostalgische Rustplaats Op het einde van de Lingeroute vindt u bij het laatste pontje de nostalgische rustplaats van mevrouw Westerbeek. Hier kunt u genieten van diverse lekkernijen of gewoon een kopje koffie alvorens u met het pontje oversteekt naar Spijk. Lunch- en buffetmogelijkheden aanwezig, alleen op reservering. Ook diverse arrangementen. Zie internet. Woonark Duo, Mevrouw Westerbeek, Rietveld 14a, 4241 EB Arkel, tel. (0183) 561306, e-mail: westerbeek34@zonnet.nl internet: www.fietspont.nl. Open: 10.00-18.00 uur, mei t/m oktober, in april en voor groepen op afspraak.

Theetuin - Vlindertuin “De Punt’ Theetuin in boomgaardje & picknick aan het water. Heerlijke rustplaats tijdens fiets- en wandeltochten. Houtwallen, knotwilgen, ooievaarsnest, paddenpoel, konijnenberg. Sfeervolle natuurtuin, op knooppunt (54) van de fietsroutes tussen Gorinchem en Leerdam. Start- en rustpunt voor fietsroutes (NAP-route) en wandelingen (Postpad). Rietveldse polder, tussen de Alblasserwaard - Vijfheerenlanden. Toegang via Wereldwinkel de Punt en expositieruimte De Tuinkamer. Dinsdag t/m zaterdag van 10.00 – 17.00 uur Groepen op afspraak.

HannesHeerlijkHeid - Koffie, thee en lekkernijen Onze Thee- en Koffietuin is gelegen aan de mooiste weg van de hele Alblasserwaard, en wel aan de Slingelandseweg in Giessenburg. Heerlijk om deze al wandelend of fietsend te doorkruisen en dan even op adem te komen op deze unieke plek, met geweldig uitzicht over water en polderlandschap. U kunt genieten van heerlijke verse koffie of thee en frisdranken. Daarnaast bieden we diverse verse zelfgemaakte lekkernijen aan. Ook van het vieren van uw verjaardag in de buitenlucht bent u bij ons aan het goede adres! Informeer gerust naar de mogelijkheden! “HannesHeerlijkHeid”, Slingelandseweg 17b, 3381 KZ Giessenburg, tel. (0184) 659011 / (06) 48939427, e-mail: info@hanneshoeve.nl internet: www.hannesheerlijkheid.nl Open: zaterdag en zondag van 12.00 - 17.00 uur van 6 april t/m 29 september 2013. Voor groepen is het ook mogelijk om buiten deze openingstijden om te reserveren.

De Punt, Schotdeuren 52 ,4241 BS Arkel, tel. (0183) 563002, e-mail: info@depuntarkel.nl internet: www.depuntarkel.nl

Golfbaan de Ponthoeve Vianen

Terras Klein & Dorst

Klompgolf in de uiterwaarden bij Vianen met hoogteverschillen van 4 meter en wekelijks gemaaide greens. Deze tien holes baan vindt u op de boerderij van Theehuis de Ponthoeve. Bij de klomp[golfactiviteiten kunnen wij ook een lunch verzorgen, kijk voor meer info op onze website.

Voor een lekkere cappuccino, vers kopje koffie, thee of wat fris met evt. huisgemaakte appeltaart bent u bij Klein & Dorst aan het juiste adres. Aan een van de picknicktafels kunt u uitrusten en genieten van de rust en ruimte om u heen. Geopend van april t/m sept. op di.wo.vr. en za. van 11.00-17.00 uur en als de Hânekervlag uithangt. Groepen graag op afspraak.

Fam. Baars, Buitenstad 69, 4132 AB Vianen, tel. (0347) 371 627, e-mail: ponthoeve@kpnmail.nl internet: www.ponthoeve.nl twitter: @ponthoevetweets

Theetuin “Beestenboel”

Klein & Dorst, Brandwijksedijk 13, 2974 LB Brandwijk, tel. (0184) 642860 of (06) 10448701, fax (0184) 642826, e-mail: marieke.kleinendorst@zonnet.nl

29


Theetuinen

Theetuinen

Dagboerderij de Hoeff

Theetuin - Lekker, eten en drinken.

Op een prachtige locatie bevindt zich dagboerderij de Hoeff, onderdeel van stichting Syndion. Een dagbestedingslocatie voor mensen met een verstandelijke handicap. We hebben een winkel en kas, waar u onze heerlijk verse producten kunt kopen en in het seizoen de theetuin. En ook een goed cateringbedrijf, met catering op maat. Neemt u een kijkje op onze website?

Het terras van Lekker, eten en drinken ligt op een magnifieke plek: op een vlonder pal aan de Giessen. U kunt bij ons terecht voor een lekker kopje koffie of thee met gebak.  Voor de lunch serveren wij soep en diverse luxe broodjes. Of maak gebruik van onze High tea of High wine (minimaal een dag van te voren reserveren). Na afloop kunt u nog gezellig gaan winkelen in De Graanbuurt.

Xxxx

Dagboerderij de Hoeff, Bovenkerkseweg 12, 3381 KB Giessenburg, tel. (0184) 652107, internet: www.syndion.nl/dehoeff openingstijden winkel, en kas maandag tot en met vrijdag van 9 tot 15 uur Theetuin geopend in het seizoen.

Theetuin “Gebakken Liefde” Aan de rand van Giessenburg, ongeveer een kilometer vanaf het NS station Boven - Hardinxveld , aan de Neerpolderseweg langs het riviertje De Giessen, met een wijds uitzicht over de polder ligt Theetuin “ Gebakken Liefde “. U kunt op ons sfeervol overdekt of zonne terras genieten van koffie , thee en huisgemaakt gebak of lunch. En wilt u nog langer genieten van rust en uitzicht kunt u overnachten in ons Gasten verblijf. Esther Beuzekom, Neerpolderseweg 77, 3381 JR Giessenburg, tel. (06) 33673899, e-mail: re.beuzekom@gmail.com internet: www.theetuingebakkenliefde.nl

Lekker, eten en drinken, Doetseweg 43, 3381 KE Giessenburg, tel. (06) 51576543, e-mail: info@lekker-etenendrinken.nl internet: www.lekker-etenendrinken.nl Open: Donderdag t/m zaterdag van 10:00 - 17:00. Ook op andere dagen mogelijk voor groepen.

Boerenterras De Groot Bezoek ons terras en geniet van het uitzicht, koffie met appelgebak, een pannenkoek of slaap een nachtje in een echte bedstee in een pipowagen. Groepen groter dan 6 personen reserveren, ook voor een barbecue of boerenthee/lunch kunt u bij ons terecht(vanaf 8 personen). Geopend van mei tot oktober en als we thuis zijn, voor kinderen is er veel ruimte om te spelen. Welkom! Piet en Margret de Groot, v. Langeraadweg 9, 3381 LB Giessenburg, tel. (0184) 651391, e-mail: groo7839@planet.nl website: www.boerenbuitenterras.nl

Theetuin de Meidenkamer

Theetuin ‘De Winde’

Wat is er heerlijker dan na een flinke fiets- of wandeltocht neer te strijken in een theetuin waar je gastvrij wordt onthaald? In de tuin die grenst aan het water met uitzicht over de polder, zult u zich één voelen met de natuur. Wij serveren verse koffie en thee met wat lekkers erbij. De netto-opbrengst is voor de restauratie van de Goudriaanse kerk.

Op een rustige plaats, langs het water en met prachtig uitzicht op molens en de polder, kunt u een kopje thee, koffie of frisdrank met zelfgebakken appelpunt gebruiken. Ook oplaadpunt elektrisch fietsen. Wilt u er eens een dagje uit zijn en in alle rust in groepsverband deelnemen aan een cursus steenbewerken of mozaieken dan bent u hier ook op het juiste adres. Voor meer informatie beeldhouwen zie: www.rs-art-graphics.nl Info mozaieken zie: www.jacoba-deco.nl

Gerda en Joop van der Grijn, Noordzijde 60a, 2977 XB Goudriaan, tel. (0183) 581359 / (06) 13829786, e-mail: joopengerda@hetnet.nl www.meidenkamer.net

Theetuin De Theewagen In Goudriaan, in het centrum van de Alblasserwaard ligt onze kleine, maar knusse theetuin De Theewagen. Het is een stille en rustige plek, langs diverse fiets-en wandelroutes, om even uit te rusten en te genieten van een kopje thee of koffie. Niet geschikt voor grote gezelschappen. Op ons terras aan het water met uitzicht over de weilanden verzorgen wij op verzoek ook High-Tea’s of lunches voor kleine gezelschappen (max. 8 personen). In de theewagen staat veel brocant servies dat te koop is. Lia Beijer, van Gentstraat 35, 2977 AN Goudriaan, tel. (0183) 581975, e-mail: info@detheewagen.nl internet: www.detheewagen.nl open: alle dagen, zomer en winter.

Nel Hakkesteegt, Achterland 4, 2964 LA Groot-Ammers, tel. (0184) 661356, (06) 18565669, e-mail: nelhakkesteegt@hotmail.nl internet: www.theetuindewinde.nl Open: als de gastvrouw thuis is. Groepen graag op afspraak.

De Buitenschuur Sfeervol verbouwde boerenschuur met terrassen aan het water en uitzicht over de polder. Er wordt o.a. koffie/thee en zelfgebakken cake of appeltaart geserveerd. Teuni Bieshaar, B130, 2975 BK Ottoland, tel. (0184) 601511 of (06) 22769494 / (06) 10414959, e-mail: eefbieshaar@hetnet.nl Open: Vrijdagmiddag of als de Den Hâneker-vlag uithangt. Groepen op afspraak.

Theehuisje de Ponthoeve Gezellig theehuis bij het fiets-voetveer tussen Vianen-Nieuwegein. Het terras aan de oever van de rivier geeft een schitterend uitzicht op de vele schepen die passeren. Fam. Baars, Buitenstad 69, 4132 AB Vianen, tel. (0347) 371627, e-mail: ponthoeve@kpnmail.nl twitter:@ponthoevetweets Open: do t/m zo als de Den Hâneker-vlag uithangt. Ma t/m wo groepen volgens afspraak.

30

TOERISTISCHE GIDS 2013

31


Kerken, Molens en Monumenten   

Â&#x2C6;Â&#x2021;Â&#x2021;Â&#x201D;Â&#x2DC;Â&#x2018;Â&#x17D;Â&#x2122;Â&#x2039;Â?Â?Â&#x2021;Â&#x17D;Â&#x2021;Â?Â&#x2018;Â&#x2019;Â&#x2021;Â&#x2021;Â?Â&#x201E;Â&#x2018;Â&#x2021;Â&#x201D;Â&#x2020;Â&#x2021;Â&#x201D;Â&#x2039;Â&#x152;Ǥ Â&#x2021;Â&#x2013;Â?Â&#x192;Â?Â&#x201E;Â&#x2039;Â&#x152;Â?Â&#x192;Â&#x192;Â&#x2022;Â&#x201E;Â&#x2018;Â&#x2021;Â&#x201D;Â&#x2020;Â&#x2021;Â&#x201D;Â&#x2039;Â&#x152; Â&#x2018;Â&#x2018;Â&#x2039;Â&#x152;ÇĄÂ&#x2021;Â&#x2021;Â?Â&#x2C6;Â&#x192;Â?Â&#x2039;Â&#x17D;Â&#x2039;Â&#x2021;Â&#x201E;Â&#x2021;Â&#x2020;Â&#x201D;Â&#x2039;Â&#x152;Â&#x2C6;Â&#x2020;Â&#x192;Â&#x2013;Â&#x2DC;Â&#x2018;Â&#x17D;Â&#x2018;Â&#x2019;Â&#x2039;Â?Â&#x2020;Â&#x2021;Â&#x2019;Â&#x201D;Â&#x2039;Â&#x152;Â&#x153;Â&#x2021;Â?Â&#x2DC;Â&#x192;Â&#x17D;Â&#x2013;Â?Â&#x2021;Â&#x2013;Â&#x160;Â&#x2014;Â? Â&#x2021;Â&#x2039;Â&#x2030;Â&#x2021;Â?Â&#x2030;Â&#x2021;Â?Â&#x192;Â&#x192;Â?Â&#x2013;Â&#x2021;Â&#x201E;Â&#x2018;Â&#x2021;Â&#x201D;Â&#x2021;Â?Â?Â&#x192;Â&#x153;Â&#x2021;Â?ǤÂ&#x2039;Â&#x152;Â&#x17D;Â&#x192;Â&#x2013;Â&#x2021;Â?Â&#x2014;Â?Â&#x2021;Â&#x2013;Â&#x2019;Â&#x17D;Â&#x2021;Â&#x153;Â&#x2039;Â&#x2021;Â&#x201D;Â&#x2019;Â&#x201D;Â&#x2018;Â&#x2021;Â&#x2DC;Â&#x2021;Â? Â&#x2DC;Â&#x192;Â?Â&#x17D;Â&#x2021;Â?Â?Â&#x2021;Â&#x201D;Â?Â&#x2039;Â&#x152;Â&#x2021;Â?Â&#x2014;Â&#x2039;Â&#x2013;Â&#x2020;Â&#x2021;Â&#x2021;Â&#x2039;Â&#x2030;Â&#x2021;Â?Â&#x201D;Â&#x2021;Â&#x2030;Â&#x2039;Â&#x2018;Ǩ

Camping Slingeland het mooiste plekje in Zuid-Holland Schitterende ligging midden in het weidse polderlandschap. Heel geschikt voor ouderen en gezinnen met jonge kinderen. Een lieve pony en andere aaibare dieren, skelters en een vogelnest-schommel. Modern en ruim sanitair met vloerverwarming.

Fam m. Dijk jksma sman sma n | Sl Sling ing in ge ela ands n ewe eweg g 19 19 338 3 1 KZ Gies Gies essen senbur sen burg g | 01 018484-651 651624 624

www.CampingSlingeland.nl

Speciaalbakkerij Van der Grijn maakt het verschil...

Â&#x2039;Â&#x2020;Â&#x2020;Â&#x2021;Â?Â&#x2019;Â&#x2018;Â&#x17D;Â&#x2020;Â&#x2021;Â&#x201D;Â&#x2122;Â&#x2021;Â&#x2030;Í&#x17E;Í&#x203A;Č&#x2C6;Â&#x2013;Â&#x201D;Â&#x2021;Â&#x2021;ƨÂ&#x2021;Â&#x201D;Â?Č&#x2C6;Â&#x2122;Â&#x2122;Â&#x2122;ǤÂ?Â&#x192;Â&#x192;Â&#x2022;Â&#x201E;Â&#x2018;Â&#x2021;Â&#x201D;Â&#x2020;Â&#x2021;Â&#x201D;Â&#x2039;Â&#x152;Â&#x201E;Â&#x2018;Â&#x2018;Â&#x2039;Â&#x152;ǤÂ?Â&#x17D;Č&#x2C6;Í&#x2DC;Í&#x2122;Í Í&#x153;ÇŚÍ&#x17E;Í Í&#x2122;Í&#x2DC;Í&#x2DC;Í  Â&#x2019;Â&#x2021;Â?Â&#x2039;Â?Â&#x2030;Â&#x2022;Â&#x2013;Â&#x2039;Â&#x152;Â&#x2020;Â&#x2021;Â?ÇŁÂ&#x2018;Č&#x20AC;Â&#x201D;Â&#x2039;Â&#x152;ÇŁÍĄÇŁÍ&#x2DC;Í&#x2DC;Č&#x201A;Í&#x2122;Í ÇŁÍ&#x2DC;Í&#x2DC;Č&#x2C6;Â&#x192;ÇŁÍĄÇŁÍ&#x2DC;Í&#x2DC;Č&#x201A;Í&#x2122;Í&#x17E;ÇŁÍ&#x2DC;Í&#x2DC; Â&#x2018;Â?Â&#x2DC;Â&#x2018;Â&#x2018;Â&#x201D;Â&#x2021;Â&#x2021;Â?Â&#x201D;Â&#x2021;Â&#x17D;Â&#x192;Â&#x2013;Â&#x2039;Â&#x2021;Â&#x2030;Â&#x2021;Â&#x2022;Â&#x2026;Â&#x160;Â&#x2021;Â?Â?Â&#x2018;Â&#x2C6;Â&#x2021;Â&#x2021;Â?Â&#x201D;Â&#x2018;Â?Â&#x2020;Â&#x17D;Â&#x2021;Â&#x2039;Â&#x2020;Â&#x2039;Â?Â&#x2030;Â&#x201E;Â&#x2021;Â?Â&#x2013;Â&#x2014;Â&#x201E;Â&#x2039;Â&#x152;Â&#x2018;Â?Â&#x2022;Â&#x192;Â&#x192;Â?Â&#x160;Â&#x2021;Â&#x2013;Â&#x2030;Â&#x2018;Â&#x2021;Â&#x2020;Â&#x2021;Â&#x192;Â&#x2020;Â&#x201D;Â&#x2021;Â&#x2022;Ǥ

www.vandergrijn.nl

0DQHJH 3HQVLRQVWDO 

*URHSV HQSULYp OHVVHQ 3HQVLRQVWDO PHWZHLGHJDQJ  .LQGHUIHHVWMHV%HGULMIVXLWMHV  9HLOLJKHLGVFHUWLILFDDW  6WLFKWLQJ9HLOLJH 3DDUGHQVSRUW 

Kerken, Molens en Monumenten In de Alblasserwaard en Vijfheerenlanden bevinden zich in bijna alle dorpen en plaatsen kleine, bezienswaardige kerken. Deze kerkjes zijn vaak na afspraak met de koster te bezichtigen. Ook bevat de streek vele bezienswaardige molens die vaak na afspraak met de molenaar zijn te bezichtigen. Voor inlichtingen hierover kunt u terecht bij VVV Zuid-Holland Zuid. De hieronder vermelde kerken en molens hebben vaste openingstijden. De openingstijden van de molens gelden alleen bij voldoende wind.

Dieselgemaal Polder Sliedrecht

Grote Kerk

In 1623 stond op deze plek een Wipkorenmolen. Deze werd in 1890 vervangen door de huidige ronde stenen korenstellingmolen De Vriendschap. Tussen 2000 en 2003 is de molen gerestaureerd en zijn alle aanbouwen opnieuw opgebouwd. In het winkeltje worden molenansichtkaarten en toeristische artikelen verkocht.

Een laat-gothische kruiskerk met ingebouwde, deels Romaanse toren. Bord met tien geboden is geschonken door koning stadhouder Willem III. De kerk was tot 1573 Rooms-Katholiek en kwam toen in handen van de protestanten. Het oudste gedeelte, de toren is uit de dertiende eeuw. De kerk is na 1550 wat grootte betreft niet meer gewijzigd. Kerkstraat 32, 4141 AX Leerdam, tel. (0345) 617110, Open: 1-6 t/m 12-9, wo+do+za 13.30-16.30 uur. Rondleidingen op afspraak. Entree: gratis.

$ULQDÂśV+RHYH  )DP 7%LNNHU *UDDIODQG %- *URRW$PPHUV   9HUKXXU SDDUGHQWUDP

)%LNNHU 

Abbekesdoel 93a, 2971 VD Bleskensgraaf, tel. (0184) 692228, e-mail: jan.zwijnenburg@hetnet.nl internet: www.gemalenstichting-albl-vijfh.nl Open: mei-okt 2e zaterdag van de maand. Entree â&#x201A;Ź 1,- per persoon. Rondleidingen voor groepen van 15 personen op afspraak. Entreeprijs groepen op aanvraag.

De Vriendschap

Heulenslag 3, 2971 VE Bleskensgraaf, tel. (0184) 694910, e-mail: molen@devriendschap.net Open: apr-15 sep zaterdag 10.00-16.00 uur, okt-mrt zaterdag als de vlag uithangt. Entree: gratis.

Werelderfgoed Kinderdijk Holland staat bekend om zijn molens, nergens ter wereld staan zoveel molens bij elkaar als in Kinderdijk. Deze 19 windmolens werden rond 1740 gebouwd en zijn tot op de dag van vandaag in oude staat bewaard gebleven. De museummolen is in werking tijdens openingstijden bij voldoende wind. Informatiecentrum over watermanagement in het Wisboomgemaal (1868) Een film op zes doeken toont het watermanagement in Nederland en van Kinderdijk in het bijzonder. Nieuw in 2013 bezoek de molenwerkplaats.

ELNNHU#DULQDVKRHYHQO Dieselgemaal dat dienst gedaan heeft van 1923 tot 1978 met een unieke tweecilinder motor van Brons met verstuiverbak. De motor kan een vermogen leveren van 110 pk bij 225 omwentelingen per minuut. Tijdens openstelling in bedrijf, tevens is er een videopresentatie.

Bouter Cheese BV Rolweg 11 P.O. Box 200 4100 AE Culemborg www.boutercheese.eu

Nederwaard 5, 2961 AS Kinderdijk, tel. (078) 6912830 / (06) 52083486, e-mail: info@molenskinderdijk.nl internet: www.molenskinderdijk.nl Open: 16 mrt-27 okt ma-zo 9.00-18.00 uur, 28 okt-15 mrt za-zo 11.00-16.00 uur. Entree: van â&#x201A;Ź 6,- t/m â&#x201A;Ź 9,-, kind â&#x201A;Ź 4,-

Dijksynagoge Over ons biologisch melkveebedrijf lopen meerdere wandelroutes. U kunt genieten van een glas vers getapte melk, koffie/thee en koek in ons fiets oplaad- en rustpunt. U kunt vlees kopen van onze eigen koeien, ingevroren van biefstuk tot hamburger. gedenkstenen in natuursteen

T: (0184) 609316 | info@mementa.nl | www.mementa.nl

Frits, Gert-Jan en Ria Kool Hei-en Boeicopseweg 14 Hei-en Boeicop Tel. 0345-641383

De enige dijksynagoge ter wereld opgetrokken uit ijsselsteentjes in de Hollandse stijl van een dijkhuis uit de 19de eeuw. In 1998 moest het gebouw worden afgebroken i.v.m. dijkverzwaring. In 2001 werd het gebouw in segmenten teruggeplaatst en werd het interieur gerestaureerd met o.a. 19de eeuws synagoge-meubilair. In 2003 werd de synagoge heringewijd. Rivierdijk 51, 3361 AE Sliedrecht, tel. (0184) 411527, e-mail: info@dijksynagoge.nl internet: www.dijksynagoge.nl Open: 2e weekend v.d. mnd za-zo 14.00-16.00 uur. Rondleidingen op afspraak.

Simav Al ruim 55 jaar zorgt SIMAV op een bevlogen wijze voor de Instandhouding van Molens in de Alblasserwaarden de Vijfheerenlanden. Naast de inzet van het bestuur, de financiĂŤle hulp van het Rijk, Provincie en Gemeenten, het werk van vaklieden en particulieren zijn het vooral ook de vrijwillige molenaars die een grote rol spelen bij het behoud van de molens. Op de website van Simav is alle informatie over de molens te vinden. Nieuwe Veer 22, 2959 AK Streefkerk, tel. (0184) 681178, e-mail: molenstichting@simav.nl internet: www.simav.nl

www.degroenehofstee.nl 33


Musea

Musea

Gorcumse Vestingwallen

Musea De molens van Kinderdijk zijn echt een toeristische trekpleister van het gebied. Maar ook de streekmusea in de Alblasserwaard en de Vijfheerenlanden zijn een bezoek meer dan waard. Wat dacht u ervan om in een monumentale 17e eeuwse boerderij de sfeer van vroeger te beleven of op zoek te gaan naar een oude smederij of snoepwinkel van een eeuw geleden? Ontdek het verleden van toen!

Oudheidskamer Hist. Ver. West-Alblasserwaard Oudheidskamer met wisselende exposities en bibliotheek. Cortgene 3, 2951 EA Alblasserdam, tel. (0184) 417757, internet: www.hvwa.nl Open: za 9.00-12.00 uur.

Het Kaaspakhuis Tentoonstelling gereedschappen van de timmerman in verenigingsgebouw historische vereniging. (Voormalige zuivelfabriek De Linge) Folkertstraat, 4241 BE Arkel, tel. (0183) 561293, internet: www.arkel-rietveld.com Open: di en op afspraak.

Historisch museum Het Voorhuis Het museum is ondergebracht in het woongedeelte van een verplaatste monumentale Alblasserwaardse boerderij. U maakt kennis met de cultuurhistorie van de streek. Naast de permanente inrichting van een 17de eeuwse woonkamer, 19de eeuwse opkamer, de Oomskamer, keuken uit de jaren 50 en de kaas- en voorraadkelder zijn er aaneensluitende wisselexposities. De bibliotheek over streek- en cultuurgeschiedenis is te bezoeken op afspraak. Rondom de boerderij is een boerenerf aangelegd met veel traditionele elementen zoals een groentetuin, boenstoep, een stort en verschillende bijgebouwen waaronder een schuurtje met een bijzondere paardenstal, een klompenmakerij en gereedschap waaronder een bijzondere timmermanskist en boerengereedschap. Het Voorhuis is uw bezoek zeker waard. Het is ook een geslaagde activiteit bij een (familie)feestje of viering. Bezoekadres: Koekoekspad 1, 2971 BM Bleskensgraaf, Open: zaterdagmiddag van 14.00 tot 16.30 uur. Groepen ook op afspraak. tel. (0184) 64 16 29. Gedeeltelijk rolstoeltoegankelijk. Entree: leden Historische Vereniging Binnenwaard € 1,-, niet leden: € 2,-, kinderen tot 12 jaar onder begeleiding: gratis. Speciale groepsarrangementen. Postadres: Tielmanstraat 14, 2973 AS Molenaarsgraaf. Nadere info internet: www.binnenwaard.nl e-mail: secretariaat@binnenwaard.nl

34

TOERISTISCHE GIDS 2013

Het Reghthuys Cultuur historisch museum gevestigd in het voormalige gemeentehuis van Giessenburg, gelegen in het centrum aan de Giessen. Het museum herbergt een boerenkamer met gereedschap, ambachtenkamer, stijlkamer met uitgebreide textielcollectie, oorlogshoek, oranjeverzameling en veel archeologische vondsten uit de Giessen. Tevens 3 keer per jaar wisselexposities. Ook is er een vernieuwde koffiekamer. In de zomer terras met aanlegsteiger aan de Giessen. Dorpsstraat 10, 3381 AG Giessenburg, tel. (0184) 652872, b.g.g. (0184) 651577, e-mail: info@museumhetreghthuys.nl internet: www.museumhetreghthuys.nl Open: wo + za 13.30-17.00 uur. Groepen op afspraak dagelijks m.u.v. zondag. Entree: volw. € 2,00, kind. t/m 12 jr. € 1,00.

Ons Museum Unieke verzameling zoals een oude smederij, oude snoepwinkel c.q. kruidenier, antieke kinderwagens, oude motoren, serviezen, antieke grammofoon- en radioapparatuur. Museum is gevestigd in een oude stoom graanmaalderij, het pand op zich is al een kijk waard. Doetseweg 51, 3381 KE Giessenburg, tel. (0184) 653691, internet: www.graanbuurt.nl Open: vr 13.00-17.00 uur, za 10.00-17.00 uur. Entree: gratis.

Met bastions, ravelijnen en coupures vormen samen met Woudrichem en Loevestein De Vesting3hoek en zijn onderdeel van de Hollandse Waterlinie. Onderdeel hiervan zijn De Dalempoort (1597), de laatste stadspoort van Gorinchem in gebruik als woning. De Kruitmagazijnen (1880), Dalemwal. Munitieopslagplaats Bastion VIII nu in gebruik als informatiecentrum Hollandse Waterlinie en werkplaats. De Caponnière, Kanselpoortweg. Bomvrije bunker nu in gebruik als wijnmuseum en proeflokaal. Alleen op afspraak geopend. Wandeling over de wallen verkrijgbaar bij VVV. Inlichtingen VVV Zuid-Holland Zuid, kantoor Gorinchem, Grote Markt 17, 4201 EB Gorinchem, tel. (0183) 631525, e-mail: info@vvvgorinchem.nl internet: www.vvvgorinchem.nl

Gorcums Museum Historisch en eigentijds museum. De interessante historische collectie geeft door middel van voorwerpen, schilderijen, maquettes, prenten en foto’s een helder beeld van de geschiedenis van de stad Gorinchem. Grote Markt 17, 4201 EB Gorinchem, tel. (0183) 632821, e-mail: info@gorcumsmuseum.nl internet: www.gorcumsmuseum.nl Open: di t/m za 10.00-17.00, zo 11.00-17.00 uur, okt t/m mrt zo 13.00-17.00 uur. Gesloten op Nieuwjaarsdag, 1e Kerstdag, 2e Paas- en Pinksterdag. Entree: volw. € 4,50; CJP/groepen € 1,50, op woensdag en tijdens Culturele Route gratis. Rondleiding op afspraak.

Hamelhuis Het Hamelhuis is gebaseerd op de avonturen van Hendrick Hamel en zal binnenkort haar deuren openen. Kortendijk 67, 4201 KS Gorinchem, internet: www.hamelhuis.nl

Historisch Informatie Centrum Historisch Informatie Centrum met fotoboeken, archiefstukken en boeken over de Alblasserwaard. Verder een computerhoek met genealogische gegevens en eigen uitgaven. Peulenstraat 243, 3371 AM Hardinxveld-Giessendam, tel. (0184) 614563, e-mail: info@hv-hardinxveld-giessendam.nl internet: www.hv-hardinxveld-giessendam.nl Open: za 10.00-12.00 uur.

Museum De Koperen Knop

Bijbelmuseum Leerdam

17e eeuwse boerderij met permanent ingericht deftig voorhuis, ontvangstzolder, wisselende klankbeelden over waardevolle elementen uit de streek en exposities van kunst en historie in achterhuis. Historische museumtuin met oude fruitrassen en diverse bijgebouwen. Een bezoek aan het bijzonder actieve museum roept heel veel herinneringen op aan vervlogen tijden. Groepsbezoeken, rondleidingen, lunchmogelijkheden en speciale groepsarrangementen na afspraak.

Een unieke collectie van honderden Nederlandse Bijbels bevattende de jaren 1550 tot 1900. Tijdens uw bezoek met een kopje koffie/thee kunt u kennis maken met Statenbijbels, Lutherse, Doopsgezinde, (oud) Katholieke en vrijzinnige Bijbels. Prent Bijbels met houtsneden, staal/kopergravures, etsen, steendrukken en kleurlitho’s. Een aantal Bijbels bevat historische landkaarten, grotendeels uit de tijd van de V.O.C. Bijbels met sloten van messing, koper, zilver en goud worden getoond. In het museum krijgt u een deskundige uitleg hoe oude Bijbels worden gerestaureerd.

De Koperen Knop, Binnendams 6, 3373 AD Hardinxveld-Giessendam, tel. (0184) 611366 fax. (0184) 617061, e-mail: koperenknop@planet.nl internet: www.koperenknop.nl Open: di t/m vr 13.00-17.00 uur, za 11.00-17.00 uur, ook 2e Paas-, Pinkster-, en Kerstdag. Entree: volw. € 3,50, kind. 4 t/m 14 jr € 1,-, 65+/CJP/groepen € 2,50.

Lingedijk 36, 4142 LD Leerdam, e-mail: bijbelmuseumleerdam@kliksafe.nl internet: www.statenbijbelmuseum.nl tel. (0345) 577605, (06) 51991059. Open: wo 10.00-12.00 en 14.00-16.00, za 10.00-16.00 uur. Groepsrondleidingen op afspraak ook op andere dagen/tijden. Entree: volw. € 5.00. Gids voor groepsrondleidingen € 15,- extra.

35


Musea MUSEUM DE KOPEREN KNOP historisch en cultureel centrum ONTDEK DE RIJKE HISTORIE VAN DE ALBLASSERWAARD

EEEUWSEBOERDERIJsPERMANENTECOLLECTIEsWISSELEXPOSITIES KOFFIEKAMER s GROEPSONTVANGSTEN s TROUWLOCATIE s BIBLIOTHEEK MUSEUMWINKELTJEsARCHEOLOGIEBETUWEROUTEsGROTEMUSEUMTUIN Open

DINSDAGTMVRIJDAG UURENZATERDAG UUR

Groepen

OPAFSPRAAKnVRAAGNAARDEGROEPSFOLDER

Activiteiten

INFORMEERTELEFONISCHOFKIJKOPDEWEBSITE

EXPOSITIEPROGRAMMA 2013

rondleidingen

DĆľĆ?Ä&#x17E;ƾž ,Ä&#x17E;Ć&#x161;^Ć&#x161;Ä&#x201A;Ä&#x161;Ĺ&#x161;ĆľĹ?Ć? EĹ?Ä&#x17E;ĆľÇ Ć&#x2030;ŽŽĆ&#x152;Ć&#x161;

pronkkamer kabinet met inhoud bedstee oude gereedschappen thematentoonstellingen

n

4(%0/7%2/&&,/7%2

NAALDKANTENALLESWATDAARBIJKOMT

n

!.4)%+30%%,'/%$

NIETOMMEETESPELEN MAAROMTEBEKIJKEN

n

-/$%,"/57

VERFIJNDEMINIATUURBOUW

n

37%%4"!'33)%2!$%.

PRACHTIGETASJESENNOGVEELMEERMOOIS

n

6%2:!-%,%.

HETMUSEUMNODIGTVERZAMELAARSUIT

n

+5.342/.$/-$%-%.3

EENSPECIALEKUNSTEXPOSITIEOVERALLEDAAGSEDINGEN

n

+%23434!,,%.

EENKERSTEXPOSITIEVANKERSTSTALLENENHUNVERHAAL

fiets- en wandelkaarten boeken kleine souvenirs

Hoogstraat 53 2965 AK Nieuwpoort Open: donderdag 10.00-16.00 uur zaterdag 13.30-17.00 uur

2e paasdag â&#x20AC;&#x201C; hemelvaartsdag â&#x20AC;&#x201C; 2e pinksterdag

maquette historische kleding trouwzaal

"INNENDAMS !$ (ARDINXVELD 'IESSENDAM TELEFOON 

rondleiding vestingstad

museum@histkringnieuwpoort.nl www.histkringnieuwpoort.nl rondleidingen: gids@histkringnieuwpoort.nl

genealogische archieven

KOPERENKNOP PLANETNL WWWKOPERENKNOPNL

Kunst en Historie in het Gorcums Museum Het hele jaar door gevarieerde en spannende tentoonstellingen over actuele onderwerpen in de kunst en regelmatig wisselende presentaties in de historische opstelling. Het Gorcums Museum: altijd verrassend.

Ontdek de schoonheid van de Alblasserwaard op een echte Solex oldtimer. Nieuw: nu ook verhuur van echte Lelijke Eend!

Met de elektrische Funstep geruisloos door de Alblasserwaard toeren. Stil, milieuvriendelijk, makkelijke bediening en comfortabel. Informatie en reserveringen Frans de Jong Sluis 22, 2964 AR Groot Ammers, Tel:06 4155 4014

Grote Markt 17, 4201 EB Gorinchem tel. 0183-632821 Open: di t/m za 10-17 uur, zo 11-17 uur (1 oktober -1 april 13-17 uur) www.gorcumsmuseum.nl

Hofje Van Aerden

Museum Dorpsbehoud Papendrecht

Dit hofje werd gebouwd ten behoeve van vrouwelijke familieleden. Het bestaat uit een aantal ruime woningen en een grote binnenplaats. Tegenover de toegangspoort, in het hoge gebouw met koepeldak, bevindt zich een regentenkamer, waar enige antieke meubelstukken, serviesgoed en een bijzondere schilderijenverzameling zijn te bezichtigen. In de tuin zijn nog enkele resten te zien van het voormalige slot.

Gerestaureerde cel waarin de geschiedenis van het gebouw (voormalig marachausseekazerne/ Politiebureau) is ondergebracht. Bureel/ informatiecentrum in oude huiskamerstijl. Foto-ansichten van Oud Papendrecht, gebruiksvoorwerpen, gereedschappen, schilderijen, opgegraven voorwerpen.

Kerkstraat 67a, 4141 AV Leerdam, tel. (0345) 614019, e-mail: info@hofjevanaerden.nl internet: www.hofjevanaerden.nl Open: 12 mrt-dec, di-za 13.00-17.00 uur. Doorlopend rondleidingen. Entree: volw. â&#x201A;Ź 5,-; kind. 0-10 jr. â&#x201A;Ź 2,50.

Veerdam 6, 3351 AK Papendrecht, tel. (078) 6412255, fax (078) 6155377, e-mail: dorpsbehoud-papendrecht@hetnet.nl internet: www.dorpsbehoud-papendrecht.nl Open: wo 10.00-12.00 uur, za 14.00-16.00 uur. Entree: gratis.

Nationaal Glasmuseum Het museum toont de hele collectie in loopbruggen die twee dijkvillaâ&#x20AC;&#x2122;s met elkaar verbinden. Het museum bevat een verzameling glaswerk in alle mogelijke vormen uit de 19de en 20ste eeuw. Uiteraard is een groot deel van de collectie gewijd aan de produkten die in Leerdam zelf zijn vervaardigd. Daarnaast is er een verzameling gebruiksglas te zien, ontworpen door beroemde architecten als K.P.C. de Bazel en H.P. Berlage. Heel bijzonder is de uitgebreide collectie unica. De collectie bevat ook veel glasobjecten van Andries Corpier, Floris Meydam, Willem Heesen en Siem van der Marel. De collectie wordt toegankelijk gemaakt met een iPod Touch, waarmee bezoekers achtergrondinformatie kunnen krijgen. Daarnaast heeft het glasmuseum 7 tentoonstellingsruimtes en een grote museumtuin. Hier staan steeds wisselende tentoonstellingen. Lingedijk 28, 4142 LD Leerdam, tel. (0345) 614960, fax (0345) 613662, e-mail: info@nationaalglasmuseum.nl internet: www.nationaalglasmuseum.nl Open di-za 10.00-17.00, zo 12.00-17.00 uur. Entree: volw. â&#x201A;Ź 8,-, kind. 6-13 jr. â&#x201A;Ź 6,50.

Nederlands Bridgemuseum

Sliedrechts Museum

In dit museum kan men de geschiedenis van het bridgespel bekijken door middel van: boeken, tijdschriften en curiosa. Tevens zijn er allerhande voorwerpen die iets met het kaartspel te maken hebben.

Hier kunt u kennis maken met de cultuur-historische erfenis van het dorp. Brede collectie (ambachtelijke) historische voorwerpen, schaalmodellen, landkaarten en gereconstrueerde taferelen uit het verleden.

Watertorenlaan 25, 4141 HT Leerdam, tel. (0345) 631744, internet: www.bridgemuseum.nl Open: di-zo 13.30-17.00 uur en na afspraak. Entree: volw. â&#x201A;Ź 4,-.

Historisch museum Het Stadhuis De Historische Kring Nieuwpoort heeft in het oude stadhuis uit 1697 een museum ingericht. Behalve een stijlkamer uit begin 1900, is er grote verzameling aan oude gebruiksvoorwerpen uit de streek. Ook is er een collectie voorwerpen uit de geschiedenis van Liesveld. Verder toont een maquette van Nieuwpoort het stadje zoals het er in 1970 uitzag. Jaarlijks zijn er thematentoonstellingen in het museum. Zie website. Hoogstraat 53, 2965 AK Nieuwpoort, tel. (0184) 601200, e-mail: museum@histkringnieuwpoort.nl internet: www.histkringnieuwpoort.nl Open: gehele jaar donderdag van 10.00 - 16.00 uur, april t/m oktober zaterdag van 13.30 - 17.00 uur. Entree: volwassenen â&#x201A;Ź 1,-, kinderen t/m 12 jr. gratis. Groepsrondleidingen door vestingstad Nieuwpoort mogelijk op afspraak, (min. 10 pers. / â&#x201A;Ź 2,00 p.p.). Voor rondleidingen: gids@histkringnieuwpoort.nl

Kerkbuurt 99, 3361 BD Sliedrecht, tel. (0184) 413404, e-mail: sliedrechtsmuseum@solcon.nl internet: www.sliedrechtsmuseum.nl Open: wo+za 14.00-17.00 uur en op afspraak. Entree: volw. â&#x201A;Ź 2,- kind. <12 jr â&#x201A;Ź 1,-.

Nationaal Baggermuseum In een prachtig historisch pand van de familie Volker vindt u een ware schat van informatie over baggeren, een oer-Nederlandse industrie. Aan de hand van scheepsmodellen, maquettes, schilderijen, fotoâ&#x20AC;&#x2122;s en historische voorwerpen leert u op een toegankelijke manier hoe Nederland droog gehouden wordt en wat Nederlandse baggeraars over de hele wereld doen. In een oude hoepelschuur worden stoommachines en een werkende snijkopzuiger gedemonstreerd. Molendijk 204, 3361 ER Sliedrecht, tel. (0184) 414166, internet: www.baggermuseum.nl e-mail: info@baggermuseum.nl Open: di t/m vr 14.00-17.00, za 11.00 17.00 uur en op afspraak. Voor groepen ook andere uren na afspraak. Entree: volw. â&#x201A;Ź 5,-, kind. 4 t/m 14 jr â&#x201A;Ź 2,-.

www.solexverhuuralblasserwaard.nl e-mail: info@solexalblas.nl

37


Evenementen gemeente

Molenwaard

Welkom in Molenwaard! ,NKDMV@@QCª LDSª CDª JDMLDQJDMCDª KHMSADANTVHMFª K@MFRª CDª KAK@Rª DMª CDª&Q@@ERSQNNL ªCDªCHBGSADANTVCDª CHIJDM ª#DªUDKDªLNKDMR ªNMCDQªLDDQª HMª*HMCDQCHIJ ª$MªCDªVDHK@MCDMªLDSª JNDHDM ª .UDQ@Kª ADCQHIUHFGDHC ª U@Mª @FQ@QHÏQRª SNSª JKDHMDª @LA@BGSDKHIJ

GDHCª DMª DWSDMRHDUDª UNQLDMª U@Mªª QDBQD@SHD ª *KDHMRBG@KHFª @KRª IDª JHIJSª M@@QªCDªHMEQ@RSQTBSTTQªLDSªCDªRL@K

KD ªJQNMJDKHFDªVDFDM ª

CNNQª CDª UDQNUDQHMFª NOª GDSª V@SDQ ª FQ@QHÏQRª YHIMª ADO@KDMCª UNNQª GDSª K@MCRBG@O ª

)Dª YHDSª THSª GDSª UDQKDCDMª MNFª CDª FQNSD ªRS@SHFDªANDQCDQHIDMªLDSªC@@Q

M@@RSªJKDHMDª@QADHCDQRGTHRIDR ª(MªCDª UDKDªCNQODMªDMªCDªRS@Cª-HDTVONNQSªª UHMCª IDª U@@Jª MNFª CDª JDQJª DMª NTCD ª RS@SHFDª O@MCDM ª $Mª @KRª IDª K@MFRª CDª +DJª jDSRS ª YHDª IDª MHDSª @KKDDMª CDªª QHUHDQ ªL@@QªU@KKDMªNNJªCDªFQNSDªAD

$MªM@STTQKHIJªHRªDQªV@SDQ ªUDDKªV@SDQ ª CQHIUDMªNO ªHMªBNMSQ@RSªLDSªGDSªNODMª

Xxxx Evenementen Wijzigingen voorbehouden. Kijk voor actuele informatie en een compleet overzicht op www.vvvalblasserwaardvijfheerenlanden.nl of neem een abonnement op de digitale VVV agenda. Zie de website voor meer informatie.

(Rª DQª FDDMª RKNNSª SDª YHDM ª C@Mª SNBGª K@MCRBG@Oª CNNQRMDCDMª LDSª CNQODMª YDJDQª DDMª U@@QSª NEª ANDYDL ª LHR DMªKHMSDM ª@@MªCDª@MCDQDªJ@MS ª RBGHDMªYDKERªDDMªDDMCDMJNNH ª .MRª K@MCRBG@Oª HRª RSDQJª FDSDJDMCª

3NSªYHDMRªHMª,NKDMV@@QC

Alblasserdam Zaterdag 14 december

Woensdag 24 juli Sint Jacobus Paardenmarkt. Kerkstraat, 07.00-12.30 uur: Traditionele paardenmarkt en warenmarkt, met paardentram en ponykeuring (tot 12.00 uur). Van 12:00 t/m 18:00 een wiellerronde. Ter afsluiting een hippisch festijn. Inlichtingen: www.alblasserdam.nl of tel. 14078.

FORT VUREN erfgoedlogies

Zaterdag 11 mei Jaarmarkt Asperen. Voorstraat, 09.00-16.00 uur: met diverse attracties. Inlichtingen: 0345-614 419.

Bleskensgraaf

Winterserietocht. Sportpark Souburg, vanaf 09.00 uur: Wandeltocht over 5, 10, 15 en 25 km. Inlichtingen: 078-639 9160, www.knblo.nl

Slap pen n in een uniek fort aan de rand van de Vijfheerenlanden

Asperen

Zaterdag 26 oktober Snerttocht. Zalencentrum de Spil, Willem van Heerikweg 1, vanaf 09.00 uur: Wandeltocht over 5, 10, 15 en 25 km. Inlichtingen: www.wsvnooitgedacht.nl

Zaterdag 16 februari, 6 april, 1 juni, 28 september, 26 oktober en 30 november Alblasconcert. Muziekzaal Stekershil, Abbekesdoel 80, aanvang: 20.00 uur. Inlichtingen: www.alblasconcerten.nl

Giessenburg Zaterdag 19 januari

Zaterdag 14 september Havenfestival Alblasserdam. Centrum, 09.00-24.00 uur: diverse activiteiten o.a. een grote braderie, stoommachines, activiteiten voor jongeren, shantykoren, demonstraties door verenigingen, bedrijvenpresentatie, bezichtiging Grote Kerk en torenklimmen; avondprogramma met muziekoptredens en lasershow (of vuurwerk).Inlichtingen: www.havenfestival-alblasserdam.nl

Winterserietocht. Kantine vv Peursum, Sportplein 1, vanaf 09.00 uur: Wandeltocht over 5-10-15 en 25 km. Inlichtingen: www.knblo.nl

Gorinchem Elke tweede zondag van de maand

Ameide zie we

bsite F

Gelegen aan de Waal, op de grens van Gorinchem ligt Fort Vuren. Deze pleisterplaats is een uitstekende locatie om niet alleen Vijfheerenlanden en Alblassewaard te ontdekken, maar ook de Betuwe en de Vesting3hoek. Op het prachtige terras kunt u genieten van een een heerlijke maaltijd, mooi glas wijn of een fris Fortenbiertje. Ook voor verjaardagen, recepties en partijen een prachtige locatie. Meer informatie is te vinden op: wff.nl

en

Waaldijk 29 4214 LB Vuren

0183 660950 wff.nl

or t vu

ren

Culturele Route Gorinchem. Route langs galeries, kunst- en antiekzaken in de binnenstad, 13.00-17.00 uur. Inlichtingen: VVV Gorinchem (zondag gesloten) en Gorcums Museum, Grote Markt 17.

Donderdag 10 oktober 355e paardenmarkt. Prinsengracht, centrum, 08.30-17.00 uur: met ’s morgens keuringen van paarden en pony’s. ’s Middags ringrijderij en shows. Tevens warenmarkt en kermis. Inlichtingen: www.paardenmarktameide.nl

Arkel Zaterdag 1 en zondag 2 juni Open Tuindag. 10.00 – 17.00 uur: toegang gratis. Het Rietveld / Fam. Koster, Rietveld 6a. Bezichtiging particuliere tuin met ‘tuinkamers’, verkoop zelfgekweekte planten i.k.v. Betuwse Tuinroute. Inlichtingen: 0183-561 085, www.betuwsetuinenroute.nl

Zaterdag 17 en zondag 18 augustus Open Tuindag. Zie 1 en 2 juni.

39


Evenementen

Evenementen

Zaterdag 9 februari

Zaterdag 7 september

Markten

Carnavalsoptocht. Start: Schelluinsestraat, aanvang: 13.11 uur. Inlichtingen: www.gorcumscarnaval.nl, 06-1377 6145.

Maandag Alblasserdam Gorinchem

Vrijdag 29 maart

Open Monumentendag. Thema: Macht & Pracht, 11.00-16.00 uur: diverse monumenten geopend met diverse nevenactiviteiten. Inlichtingen: VVV Gorinchem, 0183-631525 en www.openmonumentendag.nl

Dinsdag Hoornaar* Molenaarsgraaf* Papendrecht Streefkerk

11.00 – 16.00 uur 08.00 – 12.30 uur

08.00 – 12.30 uur 09.00 – 12.00 uur 10.00 – 16.00 uur 13.00 – 17.00 uur

Matthäus Passion. Grote Kerk, Groenmarkt 7, 13.30-17.30 uur, Inlichtingen en reserveren: De Nieuwe Doelen, 0183-692 222, www.matthäuspassiongorinchem.nl

Donderdag 18 april t/m zondag 21 april Woensdag Bleskensgraaf* Groot-Ammers* Hei-en Boeicop Nieuw-Lekkerland* Sliedrecht Vianen Donderdag Hoogblokland* Leerdam Oud-Alblas*

09.00 – 12.00 uur 13.00 – 17.00 uur 14.00 – 17.00 uur 13.00 – 16.30 uur 09.30 – 16.30 uur 09.00 – 16.00 uur

08.00 – 12.30 uur 10.00 – 13.00 uur 08.00 – 12.00 uur

Vrijdag Arkel Asperen Boven-Hardinxveld Langerak Lexmond Molenaarsgraaf Schelluinen

08.00 – 12.00 uur 08.30 – 12.00 uur 13.00 – 17.00 uur 13.00 – 17.00 uur 08.00 – 12.00 uur 09.00 – 17.00 uur 13.00 – 17.00 uur

Zaterdag Ameide Giessenburg* Gorinchem* Hardinxveld-Giessendam Leerbroek Leerdam* Meerkerk Nieuwland Nieuw-Lekkerland Noordeloos

08.00 – 12.00 uur 07.30 – 13.00 uur 09.00 – 17.00 uur 07.00 – 13.00 uur 13.00 – 15.30 uur 14.00 – 17.00 uur 08.00 – 12.00 uur 15.00 – 17.00 uur 15.00 – 17.00 uur 07.30 – 13.00 uur * = minimarkt

Koopavonden: Donderdag: Gorinchem, Sliedrecht. Vrijdag: Alle overige plaatsen, enkele tot 20.00 uur nl, Arkel, Giessenburg, Langerak, Nieuwpoort, Streefkerk, Hei-en Boeicop. Geen Koopavond: Kedichem, Noordeloos, Schoonrewoerd

42

TOERISTISCHE GIDS 2013

41e Jazzfestival Gorinchem. Diverse locaties binnenstad, toegang grotendeels gratis: Jazz- en bluesfestival met binnen- en buitenoptredens, streetparades, jazzkroegentocht Up to the Pub (vrijdagavond). Op zaterdag open podia met diverse artiesten en bands. Inlichtingen: 0183-626 910, www.jazzfestivalgorinchem.nl

Maandag 20 mei LenteDoedag. Van Andel-Spruyt Natuurcentrum, G. van Andelpark 1, 11.00-16.00 uur. Knutselactiviteiten, muziek, marktkramen,landje-pik. Inlichtingen: 0183-664086, www.natuurcentrumgorinchem.nl

Lingehavenconcert. Openluchtconcert op podium Over de Linge. Inlichtingen: www.lingeconcert.nl

Vrijdag 7 juni, zaterdag 8 juni en zondag 9 juni Duveltjesrock. Feesttent Buiten de Waterpoort: Metal en Rock festival. Inlichtingen: www.duveltjesrock.nl

Maandag 20 mei Pinkstermarkt. Grote Markt en Groenmarkt, 08.00-14.00 uur: uitgebreide Warenmarkt. Inlichtingen: Haven- en Markdienst 0183-659 314, www.gorinchem.nl

Heukelum Zaterdag 15 juni

Tweedehands Botenbeurs. Binnenstad; in en rondom de Lingehaven: Lingehaven i.s.m. Sleeuwijk Yachting. Ruim 100 occasions. Zaterdag ook markt met scheepsartikelen en vrijmarkt. Inlichtingen: Haven- en Markdienst 0183-659 314 en www.botenbeursgorinchem.nl

Jaarmarkt Heukelum. Centrum, 09.00-17.00 uur: ruim 170 kramen tellende antiek-,curiosa en (oude) ambachtenmarkt met demonstraties, muziek en kinderattracties. Inlichtingen: www.jaarmarktheukelum.nl

Zaterdag 21 december Op Weg Naar Kerst. Andel-Spruyt Natuurcentrum, G. van Andelpark 1, 17.00-20.00 uur. Uitbeelding taferelen uit het kerstverhaal. Met kerstmuziek, kinderkoor, blazersensemble en andere muzikanten. Inlichtingen: 0183-664086, www.natuurcentrumgorinchem.nl

Hoornaar Woensdag 8 mei t/m zaterdag 11 mei

15 December tot en met 6 Januari

Fietsvierdaagse Alblasserwaard/ Vijfheerenlanden. Tent op Fokveedagterrein, Dorpsweg, 09.00-12.00 uur: Dagafstanden van 30, 40 en 60 km. Drie dagen of minder fietsen is ook mogelijk. Inlichtingen: www.fietswandelmeerdaagse.nl

Gorcums Winterfestijn. Grote Markt: ijsbaan in kerstsfeer met activiteiten. Inlichtingen: www.gorcumswinterfijn.nl

Donderdag 9 mei t/m zaterdag 11 mei

Goudriaan

Wandeldriedaagse Alblasserwaard Vijfheerenlanden. Tent op Fokveedagterrein, Dorpsweg, vanaf 07.00 uur: Dagafstanden van 15, 25, 30 en40 km. Inlichtingen: 0184-651 543, www.fietswandelmeerdaagse.nl

Zaterdag 1 juni 12e Hobby- en tuindag. Terrein A. Bezemer en Chateau du Tets, Zuidzijde 146 en 151, 09.00-17.00 uur, toegang gratis: Op het weiland en in de boomgaard exposeren en demonstreren circa 30 hobbyisten uit Goudriaan hun werk, o.a. houtdraaien, boetseren, tuinieren , druivenwijngaard, fotografie, kalligrafie, gedichtenbundels, modelbouw, aquarelleren, sieraden en oldtimers. Tevens demonstratie schapendrijven door schaapsherder met circa 300 schapen en vele stands w.o. wijnproeverij, info en rondleidingen door de wijngaard. Inlichtingen: 0183-581 920/581 640, www.houtdraaierbezemer.nl /www.chateaudutets.nl

Zaterdag 15 juni 5e Koorfestival Gorkum. 11.00-17.00 uur, toegang gratis. Optredens door ruim 40 koren op diverse podia in de binnenstad. O.a. klassiek, pop, shanty, kamermuziek en barbershop. Inlichtingen: www.koorfestivalgorkum.nl

47ste Merwede Wandeltocht. Sporthal de Wielewaal, Cornelisweer 2, vanaf 08.00 uur: Wandeltocht over 5-2,5 km, 15-10 km, 20 km en 40-30 km. Inlichtingen: 0184-613 961, www.nwb-wandelen.nl

Vrijdag 27 en zaterdag 28 september

Zaterdag 25 mei Open Havendag. Binnenstad; in en rondom de Lingehaven. Inlichtingen: Haven- en Marktdienst 0183-659 314, www.veerdienstgorinchem.nl

Zaterdag 13 april

Vrijdag 13 en zaterdag 14 september

Maandag 1 april Paasmarkt. Grote Markt en Groenmarkt, 08.00-14.00 uur: uitgebreide Warenmarkt. Inlichtingen: Haven- en Marktdienst 0183-659 314, www.veerdienstgorinchem.nl

Hardinxveld-Giessendam

Zaterdag 7 september

Zaterdag 5 oktober 101e Boerenlandfeest Fokveedag Hoornaar. Terrein Dorpsweg, 09.00-16.00 uur: Agrarische manifestatie met o.a. veekeuringen, Shetlandpony fokdag, expositie boerenkaas en keuring, overdekte warenmarkt, kleinvee en shows. Inlichtingen: www.fokveedag.nl

Kedichem Zaterdag 7 september Jaarmarkt en rommelmarkt Kedichem. Kerkplein, 10.00-17.00 uur. Inlichtingen: mw. Van Houwelingen tel. 0183-563 015.

Open Wijngaarddag. Chateau du Tets, Zuidzijde 151, 09.00-17.00 Verkoop en proeven van eigen gemaakte wijn. Rondleidingen en deskundig advies over aanplanten van druiven, snoeien en het maken van wijn. Inlichtingen: 0183-581 640, www.chateaudutets.nl

Vrijdag 5 juli, zaterdag 6 juli en zondag 7 juli Hippiefestival. Terrein Buiten de Waterpoort, gratis toegang, met o.a. een kleurrijke bazaar en optredens van diverse bands. Inlichtingen: www.hippiefestival.nl

Open wijngaarddag. Domein Oosteind, Zuidzijde 85a, 09.00-17.00 Verkoop en proeven van zelfgemaakte wijn, rondleiding door de wijngaard en uitleg over het maken van wijn. Inlichtingen: 0183-582 170, www.domeinoosteind.nl

Dinsdag 27 augustus t/m zaterdag 1 september Zomerfeest Gorinchem. Groenmarkt en omgeving: jaarlijks feest met optredens door diverse landelijk bekende bands, diverse muziekgenres. Met nevenactiviteiten. Inlichtingen: St. Zomerfeest Gorinchem www.zomerfeest-gorinchem.nl en VVV Gorinchem 0183-631 525.

Groot-Ammers 12-13 april, 10-11 mei, 7-8 juni, 5-6 juli, 2-3 augustus, 6-7 september, 11-12 oktober Tweedaagse workshop beeldhouwen. Theetuin “De Winde”, Achterland 4. Workshops o.l.v. kunstenares Rieke v.d. Stoep, in de landelijke omgeving van de theetuin. Inlichtingen: 0184-600 336, www.rs-art-graphics.nl

43


Evenementen Een ijzersterke traditie!

Lucom Benelux biedt een interactief WEBplatform dat uw bedrijfsprocessen en formulieren kan digitaliseren

Kinderdijk

Zaterdag

Iedere zaterdag in juli en augustus Molendagen Kinderdijk. Molengebied, vanaf 13.00-17.30 uur: alle molens draaien; bezoekmolen geopend 09.30-17.30 uur; openstelling molenkaden. Inlichtingen: St. Werelderfgoed Kinderdijk, 078-691 28 30, www.molenskinderdijk.nl

5 oktober 2013

Zaterdag 1 juni

in Hoornaar Wij tonen u graag de mogelijkheden. Bel of mail: 0184 60 20 05 of info.benelux@lucom.com

Molenwaardtocht. Partycentrum de Klok, Molenstraat 117, vanaf 07.30 uur: Wandeltocht over 5, 10, 20, 30, 40 en 50 km. Inlichtingen: w.s.v. Kinderdijk, 0184-414 513, www.wsvkinderdijk.nl

Maandag 2 september t/m zaterdag 7 september

Gespecialiseerd in maatwerk, van modern tot klassiek

Molens verlicht. Molengebied, 20.00-23.00 uur: alle 19 molens na zonsondergang spectaculair verlicht. Op vrijdagavond 9 september ‘molenmarkt’ in de nabijheid van de molens. Inlichtingen: Molens verlicht; St. Werelderfgoed Kinderdijk, 078-691 28 30, www.stichting-kinderdijk.nl en molenmarkt; comité Balkengat, molenmarkt@gmail.com

Leerdam DJS houdt alles in eigen beheer: het ontwerp, de fabricage, de bouwkundige uitvoering én het in bedrijf stellen van een project.

een sluitende oplossing

Azewijnseweg 2 4214 KC Vuren

Telefoon: 0183 – 56 20 38 Fax: 0183 – 56 34 34

E-mail: info@djs-hekwerken.nl Internet: www.djs-hekwerken.nl

MET DE HUIFKAR DOOR DE

KRIMPENERWAARD VAN

8 - 40 PERSONEN

VOOR MEER INFO EN MOGELIJKHEDEN

FAM. BROERE 0180 663151 )YLUNLLUZLLUILaVLRHHUVUaLWYHJO[PNL^PURLSTL[! ‹ (TIHJO[LSPQRNLYVVR[LWHSPUN\P[LPNLUYVRLYPQ ‹ =LYZLWHURSHYLZ[VVMIHRWHSPUN ‹ :UVLRIHHYZRHILSQH\^aHSTTV[LU ‹ (UKLYLZVVY[LU]LYZL]PZ ‹ ;PQKLUZMLLZ[KHNLUWYHJO[PNVWNLTHHR[L]PZZHSHKLZ ‹ .LSLNLUOLPK[V[OL[U\[[PNLU]HUNLYVVR[LWHSPUNLU KP]LYZLIYVVKQLZTL[LLUKYHURQL Denk ook eens aan onze mooie cadeaupakketten Firma W. Van Wijk -PYTH>=HU>PQR een naam die staat voor kwaliteit al 115 jaar lang! een naam die staat voor kwaliteit al 114 jaar lang! www.palingpost.nl .LVWLUKTH[T]Y ¶aH ¶

Vrijdag 13 september t/m zondag 15 september Internationale Glaskunstbeurs. Cultureel Centrum Het Dak, Tiendweg 9, vr 14:00-21:00 uur, za en zo. 10:00-17:00 uur. Expositie en verkoopbeurs van glazen objecten uit binnen- en buitenland. M.m.v. galeries, kunstenaars,verzamelaars en glasateliers. www.glaskunstbeurs.nl

Zaterdag 12 januari

Zaterdag 14 september

Winterwandeltocht. Wijkpaviljoen Patrimonium, Jeekelstraat 40 a, Wandeltocht over 5-10-15-20 en 30 km Inlichtingen: 0345-617 196 www.wsv-prinsbernhard.nl

Open Monumentendag. Thema: Macht & Pracht. 11.00-16.00 uur: diverse monumenten geopend voor bezichtiging van 10.00-16.00 uur. Inlichtingen: VVV, 0345-613 057, www.openmonumentendag.nl

Zaterdag 16 februari Winterwandeltocht. Wijkpaviljoen Patrimonium, Jeekelstraat 40 a, Wandeltocht over 5-10-15-20-30 en 40 km. Inlichtingen: 0345-617 196 www.wsv-prinsbernhard.nl

Zaterdag 28 september Rondje Leerdam. Sportcomplex Leerdam Sport 55, Quirinus Pamelaan, vanaf 06.30 uur: Wandeltocht over 40 km. Inlichtingen: 0345-612 310, www.nwb-wandelen.nl

Zaterdag 3 maart Bluesfestival Blues. Party Centrum Het Dak, Tiendweg 9, 20.00 uur: met (inter)nationale bluesbands in diverse zalen. Inlichtingen: 0345-613 626, www.blues89.nl

Lexmond Zaterdag 1, 8 en 15 juni

Zaterdag 16 maart

Zederikdagen Inlichtingen: 0347-342 110, www.zederikdagen.nl

Winterwandeltocht. Wijkpaviljoen Patrimonium, Jeekelstraat 40 a, Wandeltocht over 5-10-15-20-30 en 40 km Inlichtingen: 0345-617 196, www.wsv-prinsbernhard.nl

Zaterdag 31 augustus

Woensdag 17 april Fruitbloesemtocht. Verpleeghuis Lingesteyn, Koningin Emmalaan 82, Wandeltocht over 25-20-15-10-5 km. Inlichtingen: www.wsv-prinsbernhard.nl

Jaarmarkt Lexmond. Dorpstraat/ Rondom de kerk, 09.00-16.00 uur: braderie en rommelmarkt. Inlichtingen: 0347-342 180. Jubileumwandeltocht.

Vrijdag 13 december Wintermarkt. Dorpsstraat, 16.30-21.00 uur: braderie met muziek en attracties. Inlichtingen 0347-341 261.

Zaterdag 25 mei Glasstadmars. Sportcomplex Leerdam Sport 55, Quirinus de Palmelaan 109, vanaf 06.30 uur: jaarlijkse wandeltocht met diverse afstanden, ook voor kinderen. Inlichtingen: 0345-617 196, www.glasstadmars.nl

U het werk, de- Techniek Agrarisch - Groen wij - Bouw Transport - Infra - Loonwerk - Productie mensen Stationspark 725, 3364 DA Sliedrecht tel. 0184-417777, infosliedrecht@abmiddennederland.nl

Meerkerk Maandag 20 mei

Zaterdag 25 mei

Autocross. Terrein Burggraaf, Bazeldijk, 11.00-19.00 uur. Inlichtingen: M.A.C. Magneet, 0183-352 528

Glasstadjaarmarkt. Fonteinstraat/Kerkstraat, 09.00-17.00 uur: jaarlijkse markt en braderie met attracties. Inlichtingen: 0345-613 539.

Zaterdag 1, 8 en 15 juni Zederikdagen Inlichtingen: 0347-342 110, www.zederikdagen.nl

Zaterdag 24 augustus Palmtocht. Sportcomplex Leerdam Sport 55, Quirinus de Palmelaan, vanaf 05.30 uur: Wandeltocht over 5, 10,15, 20, 30, 40, 50 en 60 km. Inlichtingen: 0345-612 632, www.nwb-wandelen.nl

Begin juli 38e Jaarmarkt Meerkerk. Raadhuisplein en omgeving, 10.0016.00 uur: met ± 120 kramen, diverse activiteiten, ook voor kinderen. Inlichtingen: www.ovm-meerkerk.nl

www.abmiddennederland.nl 45


Evenementen

CRIEN EN CLAAR â&#x20AC;&#x153;Gewoon... uit Nederland!â&#x20AC;? Gespecialiseerd in streekproducten: Tosca bonbons, relatiegeschenken, kerstpakketten, bakmixen en toebehoren. Ook verzorgen wij kookworkshops met streekproducten. HĂŠt adres voor originele cadeaus voor iedere gelegenheid.

â&#x20AC;&#x153;Oer-Hollands goed!â&#x20AC;? Crien en Claar, Doetseweg 43, 3381 KE Giessenburg Open: do. t/m za. van 10:00 -17:00 uur

www.crienenclaar.nl

+HWLVVIHHUYROZLQNHOHQLQHQRPGHKLVWRULVFKHLQSDQGLJH ZLQNHOVWUDWHQ8YLQGWHHQGLYHUVDDQERGRSKHWJHELHGYDQ ZRQHQOHYHQHQJHQLHWHQ(HQJUDDQPDDOGHULMWRWGHQRN JHYXOGPHWRXGHGHXUHQERXZPDWHULDOHQEURFDQWHODPSHQHQ HHQPXVHXPPHWDUWLNHOHQHQYHUKDOHQXLWJURRWPRHGHUVWLMG 8NXQWRSKHWWHUUDVDDQKHWZDWHURIRSRQVYHUZDUPGH ELQQHQWHUUDVKHHUOLMNNRIILHGULQNHQOXQFKHQ RIJHQLHWHQYDQHHQKLJKWHDRIKLJKZLQH 2IKXXUGH6DORQERRWYRRUXZIHHVWRS'H*LHVVHQ

/HNNHUHWHQHQGULQNHQLVRQVPRWWR Het adres voor uw High Tea of High Wine aan de Giessen. U kunt bij ons terecht voor een lekker kopje koffie of thee met gebak. Voor de lunch serveren wij soep en diverse luxe broodjes. Van dit alles kunt u genieten op ons gezellige binnenterras of bij mooi weer op de steiger aan de Giessen. Ook het adres voor een intiem feestje zoals een verjaardag, een jubileum, een vrijgezellenfeestje of een huwelijk. Doetseweg 43, 3381KE Giessenburg www.lekker-etenendrinken.nl , Telefoon 06-51576543 Donderdag t/m zaterdag van 10.00 tot 17.00. Voor groepen op aanvraag. Lekker bevindt zich in De Graanbuurt en is gelegen in de Alblasserwaard, 'in het Groene Hart', langs het riviertje De Giessen. U vindt er eigentijdse winkels met een buitengewoon assortiment, gevestigd in de historische inpandige winkelstraten. Sfeervol winkelen in combinatie met onze High-Tea of High Wine.

Zaterdag 14 september

mei

Open Monumentendag Liesveld. Thema: Macht & Pracht. 10.00-16.00 uur: openstelling van diverse monumenten in Nieuwpoort en andere kernen van de gemeente Liesveld. Inlichtingen: 0184-601 200, www.histkringnieuwpoort.nl

46e Vijfheerenlandentocht. EetcafĂŠ de Zwaan, Dorpstraat 5, v.a. 6 uur: Wandeltocht over 5-10 km, 15-20 km, 30-40 km en 50 km. Start 5 tot en met 20 km vanaf 08.00 uur, start 30-40 en 50 km tussen 06.00-09.00 uur. Inlichtingen: www.nwb-wandelen.nl

Woensdag 11 december

Vrijdag 10 mei

Kaarsjesavond Vesting Nieuwpoort. Huizen en straten in het centrum zijn verlicht met kaarsen. Kerstsfeer met muziek,zang, warme drankjes en lampionnenoptocht, van 19.00-21.00 uur. Informatie: tel.0184-602 881, www.vestingstadnieuwpoort.nl

Jaarmarkt Schoonrewoerd. Dorpsstraat en omgeving, 09.0013.30. â&#x20AC;&#x2122;s Middags vanaf 13.30 uur volksspelen voor alle leeftijden. Inlichtingen: 0345-641 297.

Dinsdag 2 augustus 36e Nationale Knikkerkampioenschap. Ovale Stuiterplein, Centrum, 19.00-21.00 uur: kampioenschap kuiltje knikkeren voor deelnemers vanaf 14 jaar en traditionele dorpenwedstrijd tussen Oranjeverenigingen van Hoornaar, Hoog-Blokland en Noordeloos. Inlichtingen: www.noordeloos.nl

Streefkerk Vrijdag 10 mei Meifeest op de Kaasboerderij. Middenpolderweg 63, 10.00-16.00 uur. Boerenkinderfeestje met Oud-hollandse spelletjes, boter maken, rondleidingen over de boerderij en kaasmakerij. Minimarkt met imker, worstenmaker, boerenijs en nog veel meer. Inlichtingen: www.kaasboerderijbooij.nl

Zaterdag 30 maart Zaterdag 3 augustus 38e Jaarmarkt Noordeloos. Centrum, 09.00-17.00: met Âą 160 kramen, demonstraties van oude ambachten, kinderactiviteiten en bezichtiging van de Bonefaciuskerk mogelijk. Inlichtingen: 0183-589 015, www.noordeloos.nl

2SHQGRQGHUGDJWP]DWHUGDJYDQXXU 'RHWVHZHJĘ&#x20AC;*LHVVHQEXUJĘ&#x20AC;ZZZJUDDQEXXUWQO

HWHQHQGULQNHQ

Schoonrewoerd

Noordeloos

/DQGHOLMNZLQNHOHQLVJHQLHWHQ

/HNNHU

Nieuwpoort

6WLFKWLQJ%RHUGHULM*LMEHODQG +LVWRULVFK0XVHXP+HW9RRUKXLV -:2RPV6WLFKWLQJ

49e Lektocht. Vertrekpunt:â&#x20AC;?Het Wapen van Streefkerkâ&#x20AC;? aan de Kerkstraat 13 vanaf 07.00 uur. Wandeltocht met diverse afstanden; 5, 10, 15, 20, 30, 40 en 50km. Inlichtingen: 0184-682 494.

Oud Alblas Zaterdag 15 juni 51e Graafstroom Wandeltochten. Gemeenschapscentrum Trefpunt, Kon. Wilhelminalaan 1, v.a. 07.00 uur: Wandeltocht over 5,10,15 km, 20-30 km, 40 km en 50 km. Inlichtingen: 0184-691 864, www.wsvnooitgedacht.nl

,Q%RHUGHULM*LMEHODQGLVRQGHUDQGHUHKHWSUDFKWLJH+LVWRULVFK 0XVHXP+HW9RRUKXLVJHYHVWLJGGDWRQGHUGDNELHGWDDQGH +LVWRULVFKH9HUHQLJLQJ%LQQHQZDDUGHQGH-:2RPV6WLFKWLQJ ,Q+HW9RRUKXLVNXQWXYLQGHQ Â&#x2021; (HQSHUPDQHQWLQJHULFKWZRRQJHGHHOWH Â&#x2021; :LVVHOH[SRVLWLHVRYHUXLWHHQORSHQGHRQGHUZHUSHQ Â&#x2021; 9HUNRRSYDQVWUHHNERHNHQRYHUGHFXOWXXUKLVWRULHYDQGH $OEODVVHUZDDUGHQGH9LMIKHHUHQODQGHQ Â&#x2021; 'H2RPVNDPHULQJHULFKWPHWERHNHQDTXDUHOOHQ VFKLOGHULMHQHQPHXEHOV 'HRQGHUVWDDQGHPRJHOLMNKHGHQYRRUJHEUXLN]LMQDDQZH]LJ Â&#x2021; *URHSVRQWYDQJVWHQ Â&#x2021; 7URXZORFDWLH Â&#x2021; +HWKRXGHQYDQYHUJDGHULQJHQOH]LQJHQHQZRUNVKRSV 2SHQ(ONH]DWHUGDJPLGGDJYDQWRWXXU *URHSHQRRNRSDIVSUDDN +HW9RRUKXLVLVJHGHHOWHOLMNUROVWRHOWRHJDQNHOLMN .RHNRHNVSDG%0%OHVNHQVJUDDI ZHEVLWHZZZELQQHQZDDUGQO HPDLOVHFUHWDULDDW#ELQQHQZDDUGQO

47


Waar iedereen over praat, 555OG[jhDP;e ]FGghÂ&#x2122;;;gjG[G[;[FGgGQ[L]gZ;jQG

Telefoon: (0184) 66 24 95

Telefoon: (0184) 66 13 78

zijn de winkels op de Voorstraat. Voorstraat 5 - 7 Groot-Ammers.

Tochtjes over land en water

 +HWDGUHVYRRUHHQPLGGDJMHRQWVSDQQLQJYRRUXHQXZ NLQGHUHQ.LMNRSRQ]HLQWHUQHWVLWH

 9HUNRRSYDQRD7UDPSROLQHVVFKRPPHOVVSHHOWRUHQVJOLMEDQHQ VNHOWHUVSLFNQLFNWDIHOVYHHUNLSSHQ]ZHPEDGHQ UXEEHUWHJHOVWUDSWUHNNHUVHQ]HQ] 9HUKXXUYDQRD7UDPSROLQHVHQOXFKWNXVVHQV

 %HQVFKRS6SHHOSOH]LHU6PDO]LMGHE-31LHXZODQG

ZZZEHQVFKRSVSHHOSOH]LHUQO ZZZEHQVSHOHQQO

boerenklaas Voor al uw bruiloften, recepties en partijen Zalen van 50 tot 350 pers. Een verzekeraar die u helpt zorgeloos te leven Waar vind je dat nog? Bij UnivĂŠ Rivierenland. Uw vertrouwde adviseur voor verzekeringen, hypotheek, pensioen en bankzaken. Dordrecht, Druten, Geldermalsen, Gorinchem, Ridderkerk, Sliedrecht en Werkendam. Tel: (0184) 65 85 55 E-mail: rivierenland@unive.nl

www.unive-rivierenland.nl

Daar plukt Ăş de vruchten van!

Te voet

Gijbelandsedijk 42 2974 BD Brandwijk

tel. (0184) 64 14 54 www.boerenklaas.nl

&% B &B% / Groepsaccomodatie

´+HW +HW*URHQH :RXW¾ :RXW

De streek Alblasserwaard en Vijfheerenlanden is op veel verschillende manieren te ontdekken. Zo kunt u genieten van een mooie stadswandeling of een wandeling door boerenland. Ook kunt u de streek met de fiets doorkruisen en genieten van de leuke afwisseling tussen steden, stadjes en platteland.

km) en Vijfheerenroute (13 en 20 km) Natuurcentrum De Schaapskooi Schoonrewoerd; Kamsalamanderroute, 11,5 km, Schoonrewoerd, wandelroutes in Heerlijkheid MariĂŤnwaerdt.

Lange Afstand Wandelroutes LAW 7-1 Pelgrimspad, LAW 1-3 Floris V-pad, LAW 6 Grote Rivierenpad, Waterliniepad.

Stadswandelingen in Gorinchem, Leerdam, Nieuwpoort.

Heeft u even genoeg van ontdekkingstochten te fiets, te kano of te voet en wilt u toch genieten van al het moois dat de Alblasserwaard en de Vijfheerenlanden u te bieden heeft? Dan kunt u natuurlijk ook een ander het werk laten doen door te kiezen voor paard en wagen. Heerlijk relaxen in een huifkar of paardentram en genieten van het mooie landschap, het hoefgekletter en het vrolijke briesen van de paarden. Beleef het landschap eens vanuit een ander gezichtspunt en stap eens in een kano of boot. Onderweg kunt u even uitstappen om een bedrijf- of museumbezoek af te leggen. Of wat dacht u ervan om eens lekker te gaan zwemmen in ĂŠĂŠn van de binnen- of buitenbaden in de streek. Zelfs sporten, met water als ĂŠĂŠn van de belangrijkste tegenstanders, behoort tot de mogelijkheden. De kantoren van VVV Zuid-Holland Zuid verkopen diverse natuurwandelingen in de vorm van brochures en plattegrondjes. Kijkt u voor uitgebreide beschrijvingen van de routes ook eens op de website www.vvvzhz.nl

Fiets- en Wandelroutes door Lingewaal en Leerdam Losbladige routekaartjes met beschrijving van de route en informatie voor onderweg. Met de oranjetiproute vanuit Fort Vuren, IJsvogelroute rond Asperen, Klaproosroute rond Herwijnen, Orchideeenroute rond Heukelum, Dotterbloemroute door het Lingebos en Spijk en de Glaskunst- en beeldentuinroute langs de Linge en door Leerdam. Alle routes zijn gemiddeld 8 km. Wandelroutes zijn te combineren tot een fietstocht. Verkrijgbaar bij VVV Zuid-Holland Zuid, â&#x201A;Ź 3,50.

Wandelingen o.l.v. een gids Ameide/Lexmond/Meerkerk Natuurgebied De Zouweboezem, wandeling o.l.v. de beheerder rond dit niet-toegankelijke natuurgebied. Zie de natuuragenda op: www.zuidhollandslandschap.nl

- Buiten B Gewoon Natuurlijk -

Jelmer en n Gerda den Hartogg

ANWB wandelgids Groene Hart â&#x201A;Ź 9,95 met 35 wandelingen (markering: geel-rood-geel) o.a.: Blokweerroute (8 km) Alblasserdam, Arkelroute (11 km) Arkel/Gorinchem, Avelingenroute (9 km) Hardinxveld-Giessendam, Tiendwegroute (8 km) Hardinxveld-Giessendam.

Noordzijdde 48 a 2977 XA Goudriaan G Tel. e . 001838 -51 5 1661 66 Mob. 06-113104118 info@hetggroenewout.nl www.hetggroenewout.nl

Natuurpaden

Uniek! De Groot Drukkerij is ĂŠĂŠn van de meest veelzijdige en vooruitstrevende full service offsetdrukkerijen in Nederland. We innoveren constant in kwaliteit, milieu ĂŠn service. Daarom durven wij onszelf uniek te noemen. Kijk op onze website www.degrootdruk.nl of bel onze verkopers op 0183 58 3333.

De Groot Drukkerij,

â&#x201A;Ź 2,- per deel (markering: geel-rood-geel): Bleskensgraaf (13 km), Giessenburg (8 km), Gorinchem (7 km), Groot-Ammers (9,5 km), Leerdam (7,5 km) en Nieuw-Lekkerland (8,5 km).

Alblasserwaard Natuurwandelingen voor groepen o.l.v. IVN-gidsen. In de natuurgebieden de Zouwe, De Avelingen, Slingeland en het Alblasserbos. Inl. Streeknatuurcentrum Alblasserwaard, (0184) 412618, of de Schaapskooi in Schoonrewoerd, www.nvwa.eu of www.natuurcentrum.nl Leerdam/Gorinchem/Molengebied Kinderdijk Wandelingen o.l.v. een VVV gids mogelijk voor groepen op afspraak. Inl. VVV Zuid-Holland Zuid, afd. Reserveringen (078) 6322422 / 6322477.

Wandelfolders Zuid-Hollands Landschap Purperreigerroute (10 km) Meerkerk, Sprinkhaanzangerroute (12 km) Meerkerk.

Het Alblasserpad â&#x201A;Ź 2,- met drie wandelingen: Historie en Bos (11 km) Papendrecht, Donkenwandeling (10 km) Streefkerk, Molen wandeling (18 km) Streefkerk.

Diverse losse routes o.a. Gorcums Postpad (22 km) NS-station Gorinchem/Arkel; NS wandelroute Fort Vuren (21 km) NS Station Gorinchem; Graafstroompad (35 km), Ooievaarspad (16 km) Streekcentrum Ooievaarsdorp Het Liesvelt Groot-Ammers; Schaapskooipad (10 en 15

uw unieke drukwerkspecialist

49


Tochtjes over land en water

Voor behoud en ontwikkeling van boerderijen, erven en andere landelijke bebouwing. Wilt u meer weten over de boerderijen in de streek of een specifieke boerderij: neem dan contact op. LFOOJTFOCFFMECBOLrWPPSMJDIUJOHrBEWJFTrCJKTUBOErCFNJEEFMJOHrTVCTJ-

Proef het landleven!

EJFBBOWSBBHrQVCMJDBUJFTrCPFSEFSJKFOSPVUFTrQMBOPOUXJLLFMJOHrFYQPTJUJFT

Diverse publicaties verkrijgbaar r#PFSFOCPFSEFSJK â&#x20AC;&#x201C; standaardwerk boerenleven â&#x201A;Ź 35,00 r#PFSFOIPGTUFEFOwHBBOEFXFH - fotoboek

â&#x201A;Ź 14,95

r%JWFSTFBOEFSFCPFLFOFOCSPDIVSFT

Heerlijke producten uit de Alblasserwaard en de Vijfheerenlanden en meer

verkrijgbaar in de boekhandel of bestel via de website

1PTUCVTt"$)BSEJOYWFME(JFTTFOEBN UFMtTFDSFUBSJBBU!CPFSEFSJKFOFSGOM

XXXCPFSEFSJKFOFSGOM LID BOERDERIJ & ERF

Landwinkel Pek Lekdijk 48 2967 GC Langerak Landwinkel De Fruitheerlijkheid Kerkbuurt 56 3354 XK Papendrecht

WORDEN VAN

ALBLASSERWAARD

-

VIJFHEERENLANDEN?

Leden hebben een streepje voor OJFVXTCSJFGrFYDVSTJFrJOGPSNBUJF

Landwinkel is een samenwerking van agrarische ondernemers met een professionele winkel op het platteland. Door verkoop van ambachtelijke boerderij- en streekproducten wordt de betrokkenheid van de burger bij de boerderij en het landschap versterkt.

lidmaatschap kost â&#x201A;Ź 17,50 per jaar

www.landwinkel.nl

Met de fiets Als u van fietsen houdt dan zit u goed in de Alblasserwaard en de Vijfheerenlanden. Een mooi plekje uitzoeken voor de start, de fietsen lossnoeren van de fietsendrager en op pad. Een fiets huren kan natuurlijk ook. Fietsroutenetwerk Met het fietsknooppunten systeem kun je zelf onbeperkt fietsroutes en rondritten samenstellen. De knooppuntnummers worden aangegeven op groen-witte borden onderweg. Op elk knooppunt staat een overzichtkaart van het fietsroutenetwerk met recreatieve informatie voor onderweg. Zie de online fietsrouteplanner op de website www.vvvalblasserwaardvijfheerenlanden.nl.

VVV Recreatiekaart Zuid-Holland Zuid â&#x201A;Ź 6,95 Een overzichtskaart van het fietsroutenetwerk en recreatieve informatie over de directe omgeving.

TOPâ&#x20AC;&#x2122;s Een Toeristisch Overstappunt (TOP) is een startpunt waar u de auto kunt achterlaten om vandaar heerlijk te fietsen of te wandelen in een landelijke omgeving. Vanaf elke TOP kunt u bewegwijzerde of beschreven routes volgen, die u laten kennismaken met de mooiste plekjes van het Groene Hart. TOPâ&#x20AC;&#x2122;s in Zuid-Holland Zuid: Ameide: Lekdijk, Alblasserdam: Zuiderstek, Gorinchem: Buiten de Waterpoort, Hoornaar: Dirk IV Plein, Nieuwpoort: Het Hoofd. OudAlblas: Oosteinde. Meer informatie: www.toproutenetwerk.nl

TOURISTINFO De infobalie van Tourist Info Alblasserdam zit in De Portier: de voormalige portiersloge van scheepsbouwers Verolme en Van der Giessen â&#x20AC;&#x201C; de Noord; nu verbouwd tot een ruim en gezellig koffiehuis, aan de haven van Alblasserdam. Onder het genot van een cappuccino bekijkt u de mogelijke fiets- en wandelroutes en laten we u de leukste adressen en bezienswaardigheden van de Alblasserwaard zien!

VVV Fietsgids Zuid-Holland Zuid diverse arrangementen kanoâ&#x20AC;&#x2122;s en visboot te huur

 ĆŹÇĄ Â&#x2030;Â&#x201D;Â&#x2018;Â&#x2021;Â&#x2019;Â&#x2022;Â&#x192;Â&#x2026;Â&#x2026;Â&#x2018;Â?Â?Â&#x2018;Â&#x2020;Â&#x192;Â&#x2013;Â&#x2039;Â&#x2021;ÇĄ Â&#x2026;Â&#x192;Â?Â&#x2019;Â&#x2021;Â&#x201D;Â&#x2021;Â&#x201D;Â&#x2C6; 

 Â&#x2018;Â&#x2021;Â&#x201D;Â&#x2020;Â&#x2021;Â&#x201D;Â&#x2039;Â&#x152;DzÂ&#x2021;Â&#x2021;Â&#x201D;Â&#x2122;Â&#x2018;Â?Â&#x2020;Â&#x2021;Â&#x201D;Â&#x2039;Â?Â&#x2030;Çł Â&#x2021; Â&#x2018;Â&#x2018;Â&#x2030;Â&#x2013;Í?Í ÇĄ Â&#x2018;Â&#x2014;Â&#x2020;Â&#x201D;Â&#x2039;Â&#x192;Â&#x192;Â?Č&#x2039; Č&#x152; Í&#x153;Í?ͤÍ&#x;njͥͤͤÍ&#x153;ͤͤ Â&#x2122;Â&#x2122;Â&#x2122;ǤÂ&#x201E;Â&#x2018;Â&#x2021;Â&#x201D;Â&#x2021;Â?Â&#x201E;Â&#x2021;Â&#x2020;Â&#x2021;Â?Â&#x201E;Â&#x201D;Â&#x2018;Â&#x2018;Â&#x2020;ǤÂ?Â&#x17D;

â&#x201A;Ź 5,-. Boekje met 12 fietsroutes met o.a. Molenroute (42 km) Alblasserdam, Alblas- en Giessenroute (42 km) Alblasserdam, Giessenroute (45 km) Gorinchem, Ooievaarsroute (37 km) Groot-Ammers, Dorpenroute (31 km) Gorinchem en Vijfheerenlandenroute (33 km) Leerbroek.

Falk/VVV fietskaarten Fluisterboot huren, dagje varen bij de Chinese Schouw

Genieten van de schoonheid van de Giessen in een Chinese ďŹ&#x201A;uisterboot Peursumseweg 131, 3381 KV Giessenburg, Tel. 06-53192887 info@desampan.nl, www.desampan.nl

â&#x201A;Ź 9,10. Falk heeft in samenwerking met VVV een nieuwe landelijke serie fietskaarten uitgegeven. Deze handige fietskaarten tonen het fietsknooppuntensysteem, aale fietspaden, plaatsnamenregister, toeristische informatie en per kaart een aantal beschreven fietsroutes. Schaal 1 : 50.000. Verkrijgbaar bij de kantoren van VVV Zuid-Holland Zuid.

Boerenkaasroutes Groene Hart Vijf routes uitgezet langs kaasboerderijen en landwinkels, door kleine dorpen en het afwisselende veenweidelandschap in het Groene Hart. Routes zijn gratis af te halen bij de deelnemende landwinkels of op www.groenehartboerenkaasroutes.nl

Fietsarrangementen

Goedkope en milieubewuste energie? * * *

Zonne energie Wind energie Verwarmen op hout

Debion

HARREWIJN b.v. Warmtetechniek

Bio-Energie

www.debionbioenergie.nl

Meubelen, Tapijt, Parket & Laminaat Gordijnen, Zonwering en Slaapcomfort

*

EĂŠn of meerdere dagen fietsen inclusief een lunch, picknick of VVV e-bike. VVV biedt allerlei mogelijkheden en themaâ&#x20AC;&#x2122;s bijvoorbeeld met gebruik van Waterbus of andere pontjes. Lees alle mogelijkheden op de pagina Arrangementen in deze brochure of kijk bij Arrangementen op de website www.vvvalblasserwaardvijfheerenlanden.nl

60 Nieuwe urban fietsen en 16 juniorfietsen, 6 carvingsteps en 3 tandems staan klaar voor een prachtige tocht door de Alblasserwaard; en met onze eigen waterbusdagkaarten kunt u hier ook eenvoudig mee naar de Biesbosch, Rotterdam of Dordrecht! Bij de TOP-Alblasserdam, nabij bus- en waterbushalte, fietsknooppunt 1 en aan de jachthaven, het perfecte startpunt voor een bezoek aan de Alblasserwaard! Met gratis, grote parkeerplaats voor de deur.... Ook in Kinderdijk zelf verzorgt Tourist Info Alblasserdam rondleidingen, begeleide fietstours en natuurlijk boottochten met een prachtige electrorondvaartboot. De â&#x20AC;&#x2DC;Djieuwkeâ&#x20AC;&#x2122; vaart voor groepen vanaf 15 personen langs de molens op aanvraag. U kunt opstappen bij de parkeerplaats, het Wisboomgemaal en de bezoekmolen. Kijk voor uitgebreide informatie over alle mogelijke toeristische activiteiten in het gebied op www.touristinfo-alblasserdam.nl of mail naar contact@touristinfo-alblasserdam.nl. Onze gezellige, moderne lokatie is ook te huur voor groepsbijeenkomsten, vergaderingen en verjaardagen. De Portier â&#x20AC;&#x201C; Zuiderstek 1, 2952 AZ Alblasserdam, tel. (078) 6932114 (06) 24595993 open:1 april â&#x20AC;&#x201C; 31 oktober dagelijks van 9.30 â&#x20AC;&#x201C; 17.30 uuren 364 dagen per jaar voor groepen en individuele bezoekers ook losse fietshuur op aanvraag, het hele jaar door.

Losse fietsroutes Fiets- en wandelroute â&#x20AC;&#x2DC;Kijk vanaf de Dijkâ&#x20AC;&#x2122; (60 km), zie website www.kijkvanafdedijk.nl , fiets- en autoroute â&#x20AC;&#x2DC;Verbeelding van het Verledenâ&#x20AC;&#x2122;(CD en routekaart), Pieperpad voor fietsers. Routes verkrijgbaar bij kantoren van VVV Zuid-Holland Zuid.

www.harrewijnbv.nl 51


p a r T & Stapn het i e n e o r G rt Ha Elk jaar weer, in de week van Hemelvaartsdag organiseert de Fiets- en wandelmeerdaagse Alblasserwaard en Vijfheerenlanden een fietsvierdaagse en een wandeldriedaagse. Door vele wandelaars wordt de wandeldriedaagse gezien ter voorbereiding van de Nijmeegse 4daagse.

Midden door het groene hart

Tochtjes over land en water

Even opladen Even Opladen in de Alblasserwaard-Vijfheerenlanden. Bij 26 toeristisch-recreatieve ondernemers in de Alblasserwaard-Vijfheerenlanden staan oplaadpunten voor elektrische fietsen voorzien van zonnepanelen. Ook zijn er folderkasten geplaatst met gratis brochures en folders op het gebied van toerisme en recreatie. Het gebruik van de oplaadpunten is gratis. Een ‘Even opladen’ wandel- en fietsroutebrochure is gratis verkrijgbaar bij VVV’s en ondernemers in de regio. Er staan twee wandelroutes in beschreven en vier fietsroutes, gebaseerd op de knooppunten van het fietsroutenetwerk. De themaroutes komen onder andere langs de Even Opladenpunten en diverse rust- en horecalocaties waar ook de inwendige mens opgeladen kan worden. Tourist Info I.v.d. Plas, Zuiderstek 1, 2952 AZ Alblasserdam, tel. (078) 6932114

Wapen van Ameide G. de Boom, Benedendamsestr. 3, 4233 EN Ameide, tel. (0183) 601308

AV Zorggroep Graafzicht Graafzicht AV Zorggroep, Burg. Dekkingstraat 1, 2971 AC Bleskensgraaf, tel. (0184) 698700

De Chineese schouw

Tijdens de fiets- en wandeltochten zult u verbaasd zijn wat de Alblasserwaard u te bieden heeft en u zult vaak verrast zijn door de vele “gezichten” van de Alblasserwaard. Wij bieden u fietsen wandelroutes aan met veel afwisseling. Elke dag zult u een ander gebied bezichtigen. De routes komen door pittoreske dorpjes en stadjes, langs prachtige knotwilgen, historische molens, traditionele boerderijen, riviertjes en donken. Kortom, routes met veel afwisseling en bezienwaardigheden.

Museum de Koperen Knop De Koperen Knop, Binnendams 6, 3373 AD Hardinxveld Giessendam, tel. (0184) 611366

De Groene Hofstee GJ Kool, Hei- en Boeicopseweg 14, 4126 RJ Hei- en Boeicop, tel. (0345) 641383

Onder de Linden A. Boom, Dorpsweg 135-136, 4223 NH Hoornaar, tel. (0183) 581431

Fruitbedrijf Stek M. van den Berg, Tiendweg 2, 4247 EV Kedichem, te. (0183) 561443

Het Achterhuis Fam. J. Zijderveld, Hoogeind 20a, 4143 LX Leerdam, tel. (0345) 619887

IJsboerderij Middelbroeck Fam. A.v.d. Ham, Broekseweg 17a, 4231 VC Meerkerk, tel. (06) 53931949

Forelvisvijver Zederik R.van Steenis, Broekseweg 28, 4231 VE Meerkerk, tel. (0183) 351625

Camping De Grienduil Fam. van Stuijvenberg, Geer 25, 4243 JS Nieuwland, tel. (0183) 351512

Maria Johannahoeve Fam. Kool, Nieuwendijk 20, 4225 PE Noordeloos, tel. (0183) 582046

IJsboerderij Middelbroeck Fam. A.v.d. Ham, Damseweg 109a, 2975 LG Ottoland, tel. (06) 53931949

R. van Wijngaarden, Peursumseweg 131, 3381 KV Giessenburg, tel. (06) 53192887

Restaurant De Krom

Hannes Hoeve

Fruitheerlijkheid

K. Commijs, Slingelandseweg 17b, 3381 KZ Giessenburg, tel. (0184) 659011

Fam. Korteland Kerkbuurt 56, 3354 XK Papendrecht, tel. (078) 6440599

Theetuin De Hoeff

Kaasboerderij Booij

Bovenkerkseweg 12, 3381 KB Giessenburg, tel. (0184) 654586

Fam. Booij, Middenpolderweg 63, 2959 LB Streefkerk, tel. (0184) 681008

Natuurcentrum Van Andel-Spruijt

De Krom, Oosteinde 6, 2969 AS Oud-Alblas, tel. (0184) 691282

Van Andel-Spruijt Natuurc., G. van Andelpark 1, 4204 HZ Gorinchem, tel. (0183) 630911

Ponthoeve

Restaurant Het Raadhuis

IJsboerderij ‘t Koeiestalletje

Van de Bogaard, Smoutjesweg 3, 2977 AR Goudriaan, tel. (0183) 581283

Fam. van Krimpen, Westeinde 26, 3366 BM Wijngaarden, tel. (0184) 413358

Fam.Baars,Buitenstad 69, 4132 AB Vianen, tel. (0347) 371627

Viswinkel bij de molen B. van Wijk, Molenkade 3, 2964 LB Groot-Ammers, tel. (0184) 661465

Het Streekcentrum Het Streekcentrum, Wilgenweg 3, 2964 AM Groot Ammers, tel. (0184) 602616

Theetuin De Winde

www.stapentrap.nl

N. Hakkesteegt, Achterland 4, 2964 LA Groot Ammers, tel. (0184) 661356

53


Heideweg 2 3381 KH Giessen-Oudekerk Telefoon: 0184-652719 Fax: 0184-652936

E-mail: info@giessenlander.nl Homepage: www.giessenlander.nl

Voor echte Boerenkaas, zo lekker heeft u hem nog nooit geproefd. Ook in 20+ en met verschillende soorten kruiden. Wij maken zelf ouderwetse karnemelk en dikke yoghurt Ook rijstepap, griesmeelpap, havermoutpap, gortepap, vanille-en chocolade vla. Wij verzorgen ook leuke excursies over de boerderij met een film over het kaasmaken. Openingstijden winkel Di 13.30 - 16.00 Vr 09.00 - 17.00 Za 09.00 â&#x20AC;&#x201C; 15.00

NIEUW: BOEREN MINIGOLF EN BOERENBOWLING. Oergezellige vergaderlocatie, workshopruimte voor maximaal 70 personen met schouw, bedstee en kaasmakerij van 50 jaar terug. Dit is heel leuk te combineren met een excursie.

7JTXJOLFM#JKEF.PMFO t#SPPEKFTWJT t1BMJOH t,PGGJF UIFFFOGSJT t#PUFOWFSIVVS

Paard en wagen

Uitstekende vis op een unieke locatie met botenverhuur 6CFOUWBOIBSUFXFMLPNWPPSIFUOVUUJHFOWBO EJWFSTFCSPPEKFTWJTFOIFUQSPFWFOWBOPO[F IFFSMJKLFQBMJOH/FFNQMBBUTPQPOTUFSSBTPGHB IFFSMJKLEFPNHFWJOHWBOBGIFUXBUFSWFSLFOOFO JOFFOWBOPO[FWJT SPFJPGGMVJTUFSCPUFO Openingstijden: April-okt wo t/m za van 10 tot 17 uur Bij mooi weer is onze winkel altijd open Okt-april vrij-za van 10-17 uur Verder op verzoek geopend

Verdoorn Gelegenheidskoetsen

â&#x20AC;&#x2DC;Exclusief en nostalgischâ&#x20AC;&#x2122;

Verdoorn Gelegenheidskoetsen heeft vele mogelijkheden voor uw trouwerij, jubileum of een gezellig dagje uit! Wij rijden met mooie paarden en klassieke koetsen. Ook hebben wij een compleet aanbod aan arrangementen nabij de molens van Kinderdijk en in de Alblasserwaard met o.a. rondrit met de Janplezier evt. met rondvaart, bezoek wagenmakerij en een demonstratie met tamme uilen. Voor kleine en grote groepen! Gegevens: Voor ons complete aanbod arrangementen en prijzen zie onze website.

Heeft u het voornemen om te trouwen, wij hebben mooie koetsen staan in alle kleuren. Ook voor een jubileum, en of een rondrit in een van onze mooie Jan Pleziers, in een mooie omgeving. Ook hebben wij arresledes op wielen evt. kerstman te rijden. U kunt ook de koetsen en arresledes bezichtigen, het zijn rijdende monumenten. Prijs op aanvraag. Wij rijden ook op zondag. Voor info, telefonisch contact opnemen of via de e mail.

Verdoorn Gelegenheidskoetsen, Oost Kinderdijk 323, 2953 CN Alblasserdam, tel. (078) 6912759 / (06) 29341783, e-mail: info@gelegenheidskoetsen.nl website: www.gelegenheidskoetsen.nl Wij rijden niet op Zondag.

5FMr#HH

U vindt ons op Molenkade 3 te Groot-Ammers bij de tweede molen (vanaf het dorp)

XXXWJTXJOLFMCJKEFNPMFOOM

Stalhouderij Fa. Teun Reedijk, Lekdijk 17, 4235 VK Tienhoven, ZH, tel. (0183) 601400 (06) 22790127, e-mail: ceesreedijk@planet.nl internet: www.teunreedijk.nl

Stal Vonk in Giessenburg

Nooit meer een fiets die niet past Met de Bike Totaal Body Scanning kunt u er zeker van zijn dat u en uw nieuwe fiets perfect op elkaar worden afgestemd. In een handomdraai wordt u door dit innovatieve meetsysteem â&#x20AC;&#x2122;opgemetenâ&#x20AC;&#x2122;. De gegevens worden gebruikt om de fiets in een voor u zo comfortabel mogelijke zitpositie te brengen. Het enige wat u dan nog hoeft te doen is heerlijk gaan genieten van uw fiets op maat. Kom naar de Bike Totaal Tweewielerspecialist en laat u scannen! www.biketotaal.nl

Kaas-en Zuivelboerderij Kuiper

Tochtjes over land en water

Een ritje door de Alblasserwaard, is meer dan de moeite waard. U kunt ons reserveren voor trouwerijen, jubilea, reĂźnies en personeelsuitjeâ&#x20AC;&#x2122;s. Dit alles is te kombineren met een rondvaart, molen of museum, ijs en kaasboerderij bezoek. Voor een pauze kunnen we een stop maken bij een restaurant. Tevens kunnen wij ook een picknick voor u verzorgen maar u mag het ook zelf meenemen. Wij beschikken over 1 Toeristenwagen, Koetsen, Jan-Plezierâ&#x20AC;&#x2122;s (waarvan 1 rolstoelvriendelijk) en een Huifwagen, evt. bezichtiging van oude paardenwerktuigen. Ook grote groepen mogelijk. Tevens campererf. Niet op zondag. Voor informatie telefonisch contact opnemen met: Fam. Vonk, Binnendamseweg 18, 3381 GC Giessenburg, tel/fax: (0184) 614169 of (06) 25317601, e-mail: stal-vonk@hotmail.com internet: www.stal-vonk.nl www.stal-vonk.giessenburg.nl

Arinaâ&#x20AC;&#x2122;s Hoeve Op steenworp afstand van het Ooievaarsdorp staat Manege/Pensionstal Arinaâ&#x20AC;&#x2122;s Hoeve. Met 1 buitenbak en 2 binnenbakken een ruime accomodatie voor ruiter en paard. Ook mogelijk: een rondrit met paardentram door Groot-Ammers en Nieuwpoort. Dit is een echte aanrader om kennis te maken met of eens op een andere manier te genieten van de Alblasserwaard. Voor deze rit kunt U vrijblijvend informeren bij F.Bikker 0184-661426 Manege/Pensionstal Arinaâ&#x20AC;&#x2122;s Hoeve, Fam. Bikker,   Graafland 43, 2964 BJ Groot-Ammers, tel. (0184) 661969 / (06) 49640899, e-mail:  bikker@arinashoeve.nl

55


Tochtjes over land en water waliteit van Korevaar

asbestsanering sloopwerk bodemsanering grond- en straatwerk agri- en groenactiviteiten afvalcontainerverhuur afvalinzameling

Kantine de Molenhoek V.O.F Uniek terras met fantastisch uitzicht op de molens Uitgebreid assortiment streek-souvenirs

geopend van 1 april tot en met 1 oktober van 9.30 tot 18.00 uur Nederwaard 1A, 2961 AS Kinderdijk

Tel: 078-6912755 privé: 0184684032 www.korevaar-langerak.nl Lekdijk 43, 2967 GB Langerak Telefoon (0184) 60 26 26 E-mail: info@korevaar-langerak.nl

Even bijkomen na een rit door de Alblasserwaard?

Poldersport en kanovaren 0184 - 642638

Rederijen, verhuur en jachthavens De Chinese Schouw

Rederij Leerdam en de Betuwestromen

De Chinese schouw verhuurt Sampans op de Giessen. Dit zijn Chinese rivierboten voorzien van een fluistermotor. Van het beginpunt aan de Peursumseweg in Giessenburg heeft u veel mogelijkheden om de Alblasserwaard vanaf het water te ontdekken. Een dagje uit? Een familie- of bedrijfsuitje? U kunt terecht met een gezelschap van twee tot twintig personen. De Chinese Schouw verzorgt ook fiets-, vaar-, solex-, en hightea arrangementen. Varen met de SAMPAN is een unieke belevenis. En…. de Giessen is nog niet ontdekt door het grote publiek. Kom genieten van de schoonheid van de Giessen. Arrangementen kunnen ook op maat gemaakt worden. Naast Sampans verhuurt de Chinese Schouw ook kano’s en een visboot.Ook kunt u vrijblijvend gebruik maken van het picknicklandje aan de Giessen

Dagelijkse rondvaarten van 90 minuten of 120 minuten (de laatste kan in combinatie met Betuwse koffietafel of onbeperkt pannenkoeken eten) op de Linge. Mogelijkheid tot het exclusief afhuren van de schepen voor uw personeelsfeest, verjaardag, reunie, jubileum, bruiloft of andere feestelijke gebeurtenis. De Betuwse Stromen is het adres voor fiets- en kanoverhuur.

Ria van Wijngaarden-van Harten, Peursumseweg 131,3381 KV Giessenburg, tel. (06) 53192887. Open:1 april tot 30 september, maandag tot en met zaterdag. Reserveren a.u.b. email: info@desampan.nl internet: www.desampan.nl

Rederij de Giessentroom Rederij de Giessenstroom heeft een salonboot de “Samenwerking” een milieu vriendelijke fluisterboot. Een replica uit de jaren ’20, die u zich laat wanen in die tijd maar met de faciliteiten van nu. Tijdens het varen kunt u genieten van bijv. koffie met gebak of een lekker borreltje met nootjes en een kaas/worst plateau. Als afsluiting kunt u kiezen voor één van onze heerlijke buffetten. Zoals bijvoorbeeld High Tea, koud, een combinatie van koud & warm, diverse broodjes of een Chinees buffet. De mogelijkheden hiervoor zijn erg divers en wij maken dan ook graag een afspraak met u om uw wensen te bespreken. We varen met groepen vanaf 20 personen en de minimum vaartijd is 2 uur. Rederij de Giessenstroom, Doetseweg 34, 3381 KG Giessenburg, e-mail: info@foodsurprises.nl internet: www.foodsurprises.nl tel: (06) 53939328De Vinkenwaard

KOM EVEN BIJTANKEN BIJ

‘ETENSTIJD’ MARGRIETSTRAAT 17, WINKELCENTRUM ORANJEPLEIN IN GROOT-AMMERS (400 METER VANAF FIETSKNOOPPUNT NO. 67) EN GENIET VAN EEN HAPJE EN EEN DRANKJE VOORDAT U UW TOCHT VOORTZET!

TEL: 0184 – 662461 WWW.ETENSTIJDGROOTAMMERS.NLwww.notenhoeverecreatie.nl

De Jacoba van Beieren vaart elke dag om 13.00 uur richting de molens van Kinderdijk en om 15.15 uur langs de dorpjes van de Alblasserwaard. Onze rondvaartboot de Jacoba van Beieren is geschikt voor maximaal 45 personen en is ingericht met tafeltjes, stoeltjes, toilet en verwarming; hapje/drankje mogelijk. Uiteraard bestaat de mogelijkheid de boot af te huren voor groepen. Recreatiecentrum De Vinkenwaard, Vinkenpolderweg 40a, 2952 AV Alblasserdam, e-mail: info@devinkenwaard.nl internet: www.devinkenwaard.nl. Zie website voor tijden en tarieven.

Rederij Leerdam en de Betuwse Stromen, Veerstoep 2, 4142 LA Leerdam, tel. (0345) 651269, www.rederijleerdam.nl www.kano.nl (Reserveren is aanbevolen).

Recreatie ‘de Notenhoeve’ Lekker uitleven op of langs het water kan bij de Notenhoeve. Er zijn kano’s te huur, maar daarnaast kunnen er ook poldersporten beoefend worden zoals: schouwvaren, vlottenbouw en nog veel meer. Voor kinderfeestjes is een speciaal winterprogramma aanwezig o.a. handboogschieten, skelterracebaan, spelen op de hooizolder. Familie Aantjes, A 81, 2975 BD Ottoland, tel. (0184) 642638 / (06) 57983104, e-mail: notenhoeverecreatie@filternet.nl internet: www.notenhoeverecreatie.nl Open: wo t/m za 7.00-19.00 uur, voor groepen reserveren.

De Glasshopper De Graafstroom en de Alblas bekijken met een milieuvriendelijke rondvaartboot genaamd de ‘Glasshopper’. De Glasshopper is een rondvaartboot welke elektrisch wordt aangedreven. De ‘Glasshopper’ vertrekt vanaf Café restaurant ‘De Krom’ in Oud-Alblas richting Kinderdijk. In Kinderdijk kunt u de bezoekersmolen bezichtigen of de boot verlaten. U kunt er ook voor kiezen om terug te varen naar de plaats waar u bent ingescheept. De Glasshopper Kinderdijk bv, Oosteinde 6, 2969 AS Oud-Alblas, tel. (06) 20432256, e-mail: info@kinderdijkcharter.nl internet: www.kinderdijkcharter.nl (Zie de website voor het vaarschema).

Jachthaven Liesveld Jachthaven Liesveld is een jachthaven met 250 ligplaatsen, die in het bezit is van de Blauwe Vlag, het symbool voor veiligheid, kwaliteit en service. Ook voor botenberging op de wal zijn wij gespecialiseerd. Ons restaurant met schitterend uitzicht op de rivier De Lek maakt het geheel compleet. Nieuwe Haven 1a, 2959 AT Streefkerk, tel. (0184) 689375, fax (0184) 689376, e-mail: info@jachthavenliesveld.nl internet: www.jachthavenliesveld.nl

57


Restaurants

Restaurants

smakelijk eten In de streek Alblasserwaard en Vijfheerenlanden zijn vele restaurants en restaurantjes te vinden waar men zich naar eigen smaak te goed kan doen aan heerlijke maaltijden.

AV Gastvrij AV Gastvrij biedt u uitgebreide mogelijkheden in de locaties van AV Zorggroep (Emma, Hof van Ammers, Graafzicht, Open Vensters) voor allerlei (feestelijke) aangelegenheden. U kunt hierbij denken aan een feest ter gelegenheid van uw verjaardag of huwelijksjubileum, maar ook vergaderingen, recepties, andere bijeenkomsten, dagelijks warme maaltijden en lunchgerechten. AV Gastvrij, Postbus 33, 4233 ZG Ameide, tel. (088) 4080555, e-mail: info@avgastvrij.nl internet: www.avgastvrij.nl

Restaurant “In ‘t Wapen van Ameide” In het centrum van Ameide gelegen horecabedrijf, wat na de verbouwing in 2010 een moderne look heeft gekregen. Goede, uitgebreide a la carte kaart. Dit horeca bedrijf krijgt per jaar meer dan 1300 groepen met touringcars. Met 145 arrangementen in de mooie Alblasserwaard heeft ons bedrijf u veel te bieden voor personeelsfeesten, familiefeesten of gewoon een dagje uit. Benedendamsestraat 3, 4233 EN Ameide, tel. (0183) 601308, internet: www.hetwapenvanameide.nl Hollands restaurant

Campanile Hotel Restaurant Campanile Hotel Restaurant beschikt over een mooi net ingericht restaurant in de franse stijl. Campanile serveert naast zijn wisselende seizoens a la carte kaart ook iedere dag wisselende dagspecialiteiten. Franklinweg 1, 4207 HX Gorinchem, tel. (0183) 625877, e-mail: Gorinchem@campanile.com internet: www.campanile.com 40 zitplaatsen, dagelijks geopend.

58

TOERISTISCHE GIDS 2013

Bistro ’t Raadhuis van Goudriaan Aan de rand van het pittoresk dorpje Goudriaan vind u ’t Raadhuis. In het voorjaar en de zomer is het heerlijk vertoeven op ons terras aan het water, terwijl u geniet van koffie met appeltaart, een lunch of diner.Maar ook gedurende de (natte) herfstdagen en koude winterperiode vindt u warmte en gezelligheid in onze bistro.Kijk op onze website voor arrangementen, belevingen en menu’s. Smoutjesweg 3, 2977 AR Goudriaan, tel. (0183) 581283, fax (0183) 581205, internet: www.raadhuisvangoudriaan.nl e-mail: info@raadhuisvangoudriaan.nl Open: di t/m zo. Vanaf 11.00 uur, buiten seizoen zaterdag en zondag va 17.00 uur.

Restaurant/Partycentrum Onder de Linden

Herberg Restaurant De Lingehoeve

Grandcafé Willaerts

Eeterij, feesterij en slaperij De Lingehoeve heeft een bijzonder restaurant waar je bij het haardvuur kunt dineren in de pronck-kamer, in de boerenkeuken bij het schemerlicht van de olielampen of heerlijk in de sfeervolle tuin (stilte gebied). De Herberg is een klein gezellig hotel met 5 sfeervolle kamers: eenvoudig, luxe en bedstede. Verder kunt u hier terecht voor een feest “op maat” voor 10 tot 160 personen.

Gelegen aan de rivier de Merwede met uitzicht op het 3-rivierenpunt. Voor lunch, brunch, buffetten, babyborrels, kraamfeesten, bruiloften en recepties.

De Lingehoeve, Lingedijk 199, 4163 LK Oosterwijk, tel. (0345) 612129, e-mail: info@herbergrestaurantdelingehoeve.nl internet: www.herbergrestaurantdelingehoeve.nl Restaurant nov-mrt ma + di gesloten, apr-okt dagelijks open. Voor groepen dagelijks geopend.

De Krom Landelijk gelegen in de Alblasserwaard. Zomer en winter is het een verademing om even bij te komen op het grote terras direct aan de Alblas tijdens of na een inspannende wandel-, fiets-, vaar-, auto- of schaatstocht. De menu kaart biedt ruime keuze uit diverse gerechten en dranken. Informeer telefonisch (0184) 691282 naar onze arrangementen.

Veerplein 1, 3351 RW Papendrecht, tel. (078) 6427576, www.willaerts.nl Dagelijks open vanaf 11.00 uur.

Restaurant, Grandcafé en Brasserie Heeren van Slydregt Het vroegere stationsgebouw waarin Heeren van Slydregt is gevestigd is na een zeer grondige renovatie in volle glorie herrezen en wordt dankzij de sfeervolle inrichting ook wel ‘De Huiskamer van de Alblasserwaard’ genoemd. Het perron loopt nog steeds langs het gebouw waardoor de treinen letterlijk voor het restaurant stoppen. Stationsplein 8, 3364 AM Sliedrecht, tel. (0184) 444888, internet: www.heerenvanslydregt.nl Ma tm vr geopend vanaf 11.00 uur en za en zo vanaf 12.00 uur.

Cafe/rest. De Krom, Oosteinde 6, 2969 AS Oud-Alblas, tel. (0184) 691282, fax (0184) 691496. Open: alle dagen. Kijk voor onze openingstijden op www.dekrom.info

Dit landelijk ingericht restaurant is een perfect uitgangspunt voor het ondernemen van diverse fietstochten langs het riviertje ‘de Giessen’ en in het gebied van de zuidelijke Alblasserwaard ten Noorden van de Merwede en het Lingegebied. Na een inspannende tocht is het, genietend van een goed glas, voldaan uitblazen op het door lindebomen omgeven terras van ‘Onder de Linden’. Daarna staan uiteraard de deuren van het cafe-restaurant open voor een prima diner. Dorpsweg 135, 4223 NH Hoornaar, tel. (0183) 581431, internet: www.onderdelinden.info Open: apr t/m sep ma t/m zo 10-23 uur, okt t/m mrt ma t/m do 16.30-23 uur, vr t/m zo 12.00-23 uur.

Gasterij Het Oude Posthuys In het voormalige postkantoor van deze stad is Gasterij Het Oude Posthuys gevestigd. Dit monumentale pand uit 1908 herbergt een sfeervol restaurant, zaal, 8 luxe hotelkamers en 1 bruidssuite en een terras aan het water. Meent 57, 4141 AB Leerdam, tel. (0345) 618393, e-mail: info@hetoudeposthuys.nl internet: www.hetoudeposthuys.nl Frans, mediterraan restaurant, 70 zitplaatsen. Maandag gesloten.

59


ArrangementenEetcafe “In ’t Wapen van Ameide” Benedendamsestraat 3 4233 EN Ameide 0183-601308Het adres voor uw lunch, diner, vergadering of gewoon als gezellige stop tijdens uw wandeling, fietstocht etc.

DĂƌŝĂ:ŽŚĂŶŶĂ,ŽĞǀĞ

'ƌŽĞƉƐĂĐĐŽŵŵŽĚĂƚŝĞ

Wij hebben diverse zalen (tot max 150 pers.) en voor groepen meer dan 145 arrangementen om een dag of dagdeel door te brengen in onze mooie Alblasserwaard.

ĞĚΘƌĞĂŬĨĂƐƚ ĨŝĞƚƐǀĞƌŚƵƵƌĞŶ ǀĞƌŐĂĚĞƌƌƵŝŵƚĞ&ĂŵŝůŝĞ<ŽŽů

Wij zijn 7 dagen per week geopend en al onze verdere info kunt u vinden op www.wapenvanameide.nl of voor groepen www.dagtochtarrangementen.nl

EŝĞƵǁĞŶĚŝũŬϮϬͲϰϮϮϱWʹEŽŽƌĚĞůŽŽƐ

Arrangementen OP STAP MET DEN HANEKER Dagje uit in de Alblasserwaard-Vijfheerenlanden? De verschillende bij Den Hâneker aangesloten plattelandsondernemers hebben gezamenlijk een aantal kant en klare arrangementen in elkaar gezet om u zo een leuke dag te laten beleven in de Alblasserwaard-Vijfheerenlanden. In overleg met de betreffende ondernemer is het altijd mogelijk om het arrangement uit te breiden of om aanpassingen te maken. Kijk op www.denhaneker.nl < op stap in de streek

dĞů͘ϬϭϴϯͲϱϴϵϱϮϰͬϬϲͲϱϭϮϲϯϱϮϱ ǁĞďƐŝƚĞ͗ǁǁǁ͘ŵĂƌŝĂũŽŚĂŶŶĂŚŽĞǀĞ͘Ŷů

AMBACHTELIJK GLAS EN HIGH TEA

ĞͲŵĂŝů͗ŝŶĨŽΛŵĂƌŝĂũŽŚĂŶŶĂŚŽĞǀĞ͘Ŷů

Dagarrangement voor individuele bezoekers aan Leerdam met koffie en gebak, bezoek aan het Nationaal Glasmuseum en Glasblazerij Leerdam, stadswandeling en high tea in museumrestaurant. Een informatiepakket en een wijnglas van Royal Leerdam maakt het arrangement compleet

Het Groene Hart klopt, ronkt en kleppert!

tijdens de Zederikdagen 2012 2013

Genieten van het prachtige landschap van de Alblasserwaard en Vijfheerenlanden. Van dijken, rivieren, karakteristieke dorpen, boomgaarden, weidse uitzichten, streekproducten en nog veel meer. Dat kan dit jaar weer op de Zederikdagen! Op zaterdag 2, 9 en 16 juni 2012 wordt het unieke landschap gastvrij ontsloten voor wandelaars en fietsers, skeelers en skaters, paarden en wagens, motoren en oldtimers. Leuk om naar te kijken, zeker zo leuk om aan mee te doen!

Zaterdag 1 2 juni juni 2013 2012

PAARDEN & WAGENS

Prachtig uitgedoste paarden en wagens rijden een 30 kilometer lange tocht door het prachtige landschap en de karakteristieke dorpskernen van de Alblasserwaard en Vijfheerenlanden. Laat u meevoeren door het klepperen van paardenhoeven op het asfalt en de hobbelige klinkerwegen van de Zederikse buurtschappen.

Zaterdag 8 9 juni juni 2013 2012

OLDTIMERDAG

VVV Zuid-Holland Zuid, 0345-613 057. Vertrekpunt: VVV, Dr. Reilinghplein 3. www.vvvleerdam.nl Open: ma-zo (zo+ma VVV deels gesloten, van tevoren aanschaffen). € 32,50.

PUUR GLAS GENIETEN Dagarrangement voor individuelen verkrijgbaar bij VVV ZuidHolland Zuid, kantoor Leerdam. Bevat koffie met gebak, entree Glasblazerij, lunch, stadswandeling, informatiepakket Leerdam Glasstad en een wijnglas van Royal Leerdam. Uit te breiden met een rondvaart, een bezoek aan het Nationaal Glasmuseum of het Hofje van Mevrouw van Aerden Verkrijgbaar: di-za. Op zondag is het VVV kantoor gesloten, het arrangement moet voor deze dag eerder aangeschaft worden, basisprijs € 21,95, toeslag voor uitbreidingen. VVV Zuid-Holland Zuid, 0345-613 057. Vertrekpunt: VVV, Dr. Reilinghplein 3. www.vvvleerdam.nl

Een lange, ronkende sliert van prachtige, historische auto’s, tractoren, legervoertuigen, vrachtauto’s, brommers en motoren rijdt op deze dag vanuit het schilderachtige dorp Lexmond door het oogstrelende groene weide- en rivierenlandschap van Zederik.

Zaterdag 16 juni juni 2013 2012 Zaterdag 15

FIETSEN & WANDELEN, SKEELEREN, MOTORTOERTOCHT

Vanuit Meerkerk kunt u tussen Lek en Linge genieten van flora en fauna langs paden en wegen. U mag op de pedalen, te voet, rollend of gemotoriseerd. Keuze genoeg om op deze Zederikdag dit schitterende landschap te ontdekken!

Meer informatie en foto’s van voorgaande edities: www.zederikdagen.nl

ORGANISATIE COMMISSIE ZEDERIKDAGEN, Dorpsstraat 72, 4128 BZ Lexmond T 0347 - 342110, F 0347 - 341853, E info@zederikdagen.nl, www.zederikdagen.nl

CULTUUR SNUIVEN IN DE VESTING3HOEK Dagarrangement voor individuelen met koffie en gebak, stadswandeling door Gorinchem, lunch, bezoek Slot Loevestein, gevelgedichten wandeling door Woudrichem, bezoek Fort Vuren (optioneel), aansluitend een diner (keuze uit meerdere restaurants) en een uitgebreid informatiepakket + dagkaart van de veerdienst. Verkrijgbaar: 1/5 t/m 30/9 ma-za. VVV Zuid-Holland Zuid, 0183-631 525. Vertrekpunt: VVV, Grote Markt 17. www.vvvgorinchem.nl

61


Arrangementen WEA-accountants en adviseurs nemen u veel werk uit handen, besparen u geld en zorgen ervoor dat uw bedrijfsvoering aan de wettelijke voorschriften voldoet. WEA zorgt ervoor dat al uw administratieve en ďŹ scale puzzelstukjes op hun plaats vallen.

RONDVAART NAAR MOLENS VAN KINDERDIJK De Graafstroom en de Alblas bekijken met een milieuvriendelijke rondvaartboot genaamd de Glasshopper. De Glasshopper is een rondvaartboot welke elektrisch wordt aangedreven. De boot biedt, door de compleet glazen opbouw, een panoramisch uitzicht. Door het openen van de zijramen is het mogelijk om de stilte van de natuur te laten doordringen tijdens een mooie rondvaart. Glasshopper Kinderdijk BV, 06-2043 2256. Vertrekpunt: CR De Krom, Oosteinde 6, Oud-Alblas. Open: Rondvaarten volgens vaarschema, inlichting bij de rederij: www.kinderdijkcharter.nl

Uw administratie een puzzel? EĂŠn oplossing is altijd goed: WEA

WEA DELTALAND Brielle (0181) 47 51 71 Groot-Ammers (0184) 60 28 97 Middelharnis (0187) 48 64 44 Oud-Beijerland (0186) 64 10 11

FIETSARRANGEMENT NIEUWE HOLLANDSE WATERLINIE Fietsarrangement voor individuelen met koffie met gebak, lunch, aperitief, dagkaart van de veerdienst Gorinchem, fietsroute en uitgebreid informatiepakket. VVV Zuid-Holland Zuid, 0183-631 525. Vertrekpunt: VVV, Grote Markt 17. Verkrijgbaar: 1/5 t/m 30/9 wo-za. www.vvvgorinchem.nl

PICKNICKARRANGEMENTEN wea.nl info@weadeltaland.nl

BBQTentÂŽnl

Werken aan water in beweging!

No-nonsense partyverzorging Uw partner voor verhuur van

BBQTenten, Rokerstenten en Pagodetenten. Maar ook

aankleding, inrichting, catering en muziek (DJ)

Verkrijgbaar: 1/5 t/m 30/9 di-za. VVV Zuid-Holland Zuid, 0183-631 525. Vertrekpunt: VVV, Grote Markt 17. www.vvvgorinchem.nl

Bijna alles is mogelijk. Alles in een, een combinatie of apart.

Voor ieder budget een feest: BBQparty; een galafeest; bruiloft op locatie; proeverijen; bedrijfspresentaties; jubileum of buffet.

Onze 4x4 special BBQTent. O Speciaal passend gemaakt voor uw roldeur van 4 meter. Daardoor komt deze BBQTent tussen de stijlen van uw deur. Hierdoor geen tocht of inregenen. Onze BBQTenten en Rokerstenten zijn voorzien van afzuiging. Hierdoor heeft u geen last van rook en nare luchtjes.

Partyverhuur

Logisticon Waterbehandeling richt zich op het ontwikkelen, bouwen, verkopen en verhuren van duurzame grondwater-, proceswater-, en afvalwaterzuiveringsinstallaties. Logisticon Water Treatment b.v. Energieweg 2, 2964 LE Groot-Ammers www.water@logisticon.com

Fietsarrangement voor individuelen met koffie met gebak, bezoek Fort Vuren, bezoek Slot Loevestein, lunch, ijsje, dagkaart van de veerdienst en een uitgebreid informatiepakket. TE R

T TREATMEN

De vrijwilligers van de Simav gaan door! ,PSFONPMFO%F-JFGEF/JFVXF7FFSUF 4USFFGLFSLJTFMLFFFSTUF[BUFSEBHWBOEFNBBOE UFSCF[JDIUJHJOHFOJOGPSNBUJFHFPQFOEĂ&#x2019;OPQ EBHFO XBBSPQEFNPMFOESBBJU0QBOEFSF EBHFOJTBMMFFOCF[PFLNPHFMJKLOBBGTQSBBL

GeĂŻnteresseerd? Neem vrijblijvend contact met ons op voor de mogelijkheden en afstemming van uw wensen via het contact-formulier op onze website.

www.bbqtent.nl of bel 06-53795782

Nijverheidsweg 8, 3381 LM Giessenburg

HAPPEN EN TRAPPEN IN DE VESTING3HOEK

A W

Nieuw! N

Stap in Gorinchem op de fiets met een dagkaart Gorinchemse veerboten op zak en voorzien van een heerlijk gevulde picknickrugzak. De weg ligt voor je open, bezoek Fort Vuren, Slot Loevestein, de mooie vesting van Woudrichem. Heb je trek onderweg dan strijk je neer om van de heerlijkheden uit de picknickrugzak te genieten. Dat is pas ontspannen op stap gaan!

De Simav heeft de wind in de zeilen!

Verkrijgbaar: 1/5 t/m 30/9 di-za. VVV Zuid-Holland Zuid, 0183-631 525. Vertrekpunt: VVV, Grote Markt 17. www.vvvgorinchem.nl

LEERDAMS LINGERONDJE Fietsarrangement vanuit Glasstad Leerdam waarbij je aan de hand van de Lingefietsroute een mooie tocht maakt langs de Linge. Bij dit arrangement zijn naast een fietsroute, koffie met gebak en een picknicklunch ook kortingsbonnen inbegrepen voor o.a. een diner in restaurant de Blauwe Hoed in Leerdam. Verkrijgbaar: ma-zo (zo-ma VVV deels gesloten, van tevoren aanschaffen) â&#x201A;Ź 12,50. VVV Zuid-Holland Zuid, 0345-613057. Vertrekpunt: VVV, Dr. Reilinghplein 3, www.vvvleerdam.nl

4*."7t/JFVXF7FFSt",4USFFGLFSL 4*."7 /J 7  ", 4U GL L UFM XXXTJNBWOM CFTUVVS!TJNBWOM 63


Alblasserwaard en Vijfheerenlanden in het ONLINE DRUKKERIJ

 Het Groene Hart. Waar weilanden, stadjes, molens en vergezichten je soms doen geloven dat de tijd heeft stilgestaan (maar niets is minder waar). Waar mens en dier ver onder de zeespiegel leven. Waar rivieren, meren, en sloten gemeengoed zijn. Waar alle grote steden van Nederland dichtbij liggen, maar waar rust, ruimte en groen nog volop aanwezig zijn. Waar het oorspronkelijk beeld van Holland je beet grijpt en niet meer loslaat.

Het Groene Hart. Waar je zomaar een paar dagen zoet kunt brengen, met de boot, op de fiets, te voet of met de auto.

{mooi drukwerk} + [makkelijk besteld] = Premere

Waar je kunt rekenen op een gastvrij onthaal in hotels, restaurants, campings, B&Bâ&#x20AC;&#x2122;s, hooiberghutten. Waar voor elk wat wils is (en voor iedere portemonnee). Waar koeien en schapen in de wei staan en melk bij de boer te koop is. Waar schilderachtige dorpen, stoere stadjes en statige boerderijen allemaal hun eigen beleving en hun eigen verhaal hebben. Waar de verschillende landschappen ieder hun eigen karakter en uitstraling tonen, uniek qua ligging en cultuurhistorie. Waar echt genieten op zoveel verschillende manieren kan. Waar op actief, lui, alleen of in een groep, geen maat staat. Alles is overzichtelijk weergegeven op www.groenehartkloppendhart.nl. Hier zijn de verschillende mogelijkheden te kiezen èn te combineren. In de Alblasserwaard en de Vijfheerenlanden, maar ook in en met de rest van het Groene Hart. Het Groene Hart is daarmee een uitstekende vakantiebestemming, voor een kort of een lang verblijf. Uitgekeken raken kan niet, iedere dag is er iets nieuws te bedenken en te ontdekken. Kijk daarvoor ook eens op www.groenehart.nl.

VOOR ALLE: s Nieuwbouw s Verbouwingen s Gevelrenovatie 3HNL.PLZZLUc:./VVYUHHYc[LScMH_ ^^^]PUROVVYUHHYUSc0UMV']PUROVVYUHHYUS

w w w. p r e m e r e . n l - i n f o @ p r e m e r e . n lGroene Hart, kloppend hart LVHHQVDPHQZHUNLQJYHUEDQGYDQRQ GHUQHPHUVGLHDOOHPDDOKXQEHVWHEHHQWMHYRRU]HWWHQRPKHW*URHQH+DUW]RDDQWUHNNHOLMN PRJHOLMNWHPDNHQHQWHKRXGHQYRRULQZRQHUVWRHULVWHQHQUHFUHDQWHQ%RHUHQGRHQDDQHFRORJLVFKYHUDQWZRRUGHODQGERXZHQDDQQDWXXUEHKHHU)UXLWWHOHUVNZHNHQ KXQIUXLWLQQLHXZHERRPJDDUGHQPDDUKRXGHQYDDNRRNRXGHKRRJVWDPJDDUGHQLQVWDQG &DPSLQJVKRWHOVHQ% %¡VPDNHQKHWYHUEOLMIYRRUKXQJDVWHQ]RDDQJHQDDPPRJHOLMN 

Stichting Stichting

Groene GroeneHart, Hart,kloppend kloppendhart hart Lange Tiendeweg 29-31 Markt 27 - 2800 Gouda Prinsenstraat 11 JJ 2801 2411 KE TN Gouda Bodegraven

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

Nadere informatie

Nadere informatie www.groenehartkloppendhart.nl www.groenehartkloppendhart.nl www.ghkh.nl (deelnemers) (deelnemers) www.ghkh.nl info@praktijk-platteland.nl

GHHOQHPHUVKHEEHQ]LFKLQPLGGHOVPHWKXQXLWHHQORSHQGHEHGULMYHQDDQJHVORWHQELM *URHQH+DUWNORSSHQGKDUW'DWDDQWDOJURHLWQRJVWHHGV *URHQH+DUWNORSSHQGKDUWYHUYXOWHHQEHPLGGHOHQGHUROPHWRYHUKHGHQ'HVWLFKWLQJ]LFKLQ YRRUUHFUHDWLHHQWRHULVPH QLHXZH VWUHHNSURGXFWHQHQHGXFDWLHRSYHUVFKLOOHQGJHELHG

knapzakwandelingen op stap met de herder schapen doedagen lammetjesdag schaapsscheerdersdag workshops bed en breakfast

Onderneem meer met Alfa Als ondernemer ziet u mogelijkheden en benut u kansen. U gaat uitdagingen aan en weet zich te onderscheiden. U onderneemt. Alfa kan u daarbij ondersteunen op het gebied van accountancy, belastingen, bedrijfskundige zaken, lonen en sociale zekerheid en alles wat daarmee verband houdt. Stephensonweg 1,

Barbeelweg 1,

Gorinchem

Raamsdonksveer

Telefoon 088 2531950

Telefoon 088 2532050

gorinchem@alfa.nl

raamsdonksveer@alfa.nl

Edisonring 3, Dodewaard

Cocky en Huug Hagoort www.schaapskooiottoland.nl info@schaapskooiottoland.nl  $ Telefoon 088 2531750 dodewaard@alfa.nl

www.alfa.nl

De ondernemende mens centraal


Appaementen & Vakantiewoningen

Xxxx Tabellen APPARTEMENTEN & VAKANTIEWONINGEN XP

€ per week

V

1x8

603,-/984,-

Verklaring van de symbolen op pagina 71

Uitstapjes in Giessenlanden Giessenlanden is buitengewoon veelzijdig in vele opzichten. Te midden van prachtig natuurschoon met mooie vergezichten is het heerlijk varen, vissen, wandelen, zwemmen of fietsen. In Giessenlanden bent u sportief en actief bezig terwijl u geniet van het schilderachtige landschap. Deze combinatie maakt uw uitstapjes in Giessenlanden buitengewoon plezierig. Onze recreatieve kaart met bezienswaardigheden en toeristische activiteiten kunt u gratis ophalen in het gemeentehuis en bij diverse recreatieve ondernemers in Giessenlanden. Ook kunt u de recreatieve kaart downloaden op www.giessenlanden.nl.

www.giessenlanden.nl

...voor iedere gelegenheid

Postbus 33 4233 ZG Ameide T 088 - 40 80 555 E info@avgastvrij.nl www.avgastvrij.nl

Emma | Graafzicht | Hof van Ammers | Open Vensters

AV Gastvrij, onderdeel van AV Zorggroep, biedt u uitgebreide mogelijkheden voor allerlei (feestelijke) aangelegenheden. U kunt hierbij denken aan een feest ter gelegenheid van uw verjaardag of huwelijksjubileum, maar ook vergaderingen, recepties en andere bijeenkomsten. Deze kunnen plaatsvinden in één van de locaties van AV Zorggroep. In Emma (Leerdam), Hof van Ammers (Groot-Ammers), Graafzicht (Bleskensgraaf) en Open Vensters (Ameide) hebben we hiervoor verschillende ruimtes met verschillende capaciteiten en mogelijkheden. Samen met u stemmen we graag uw wensen af bij de gelegenheid en uw verdere invulling.

Beesd Buitenlevenhuisje, Koeysteeg 3, 4153 RR Bleskensgraaf De Molenvliet, Abbekesdoel 16, 2971 VA Oeverpracht, Abbekesdoel 40, 2971 VB Brandwijk Aan de Buurt, Gijbelandsedijk 58, 2974 BD B. Brandpunt Verhuurbeheer, Brandwijksedijk 15 b, 2974 LB Haas & Uil Gastenverblijf/B&B, Brandwijksedijk 13, 2974 LB The Two Branches, Gijbelandsedijk 125, 2974 VH Giessenburg Boerderij De Baat, Oudkerkseweg 2, 3381 KR De Giessenhoeve, Binnendamseweg 62, 3381 GC Fam. A. Korevaar, Peursumseweg 101 a, 3381 KV Het Uilenhuis, Doetseweg 46, 3381 KG Gorinchem Pakhuis Handelslust, Robberstraat 2, 4201 AK Goudriaan De Verwondering, De Hoogt 14, 2977 LA Hardinxveld Giessendam In ‘t Steegje, Buitendams 247, 3371 BD Kedichem De Rozenhof, Lingedijk 111, 4247 EH Langerak Elck Syn Sin, Lekdijk 99, 2967 GE Familie van der Stok, Lekdijk 17, 2967 GA Leerbroek Charmer Bed & Ontbijt & App., Leerbroekseweg 42, 4245 KV Leerdam Buitengewoon Wonen, Recht van ter Leede 35 A, 4143 LN Hof van Schaayk, Schaikseweg 32 a, 4143 HG Meerkerk SVR De Victorie, Broekseweg 75, 4231 VD Molenaarsgraaf Overduin, Graafdijk west 26, 2973 XD Nieuwland De Grienduil, Geer 25, 4243 JS Noordeloos De Groene Waard, Minkeloos 28, 4225 SP De Hofstee, Noordzijde 12, 4225 PG LanSchout, Botersloot 65, 4225 PS Ottoland De Hooiberg, A 89, 2975 BD ‘t Salamandertje, A 93, 2975 BD Oud-Alblas J. Blokland, Westeinde 3, 2969 BK De Knotwilg, Heiweg 1 a, 2969 LC Het Oude Koetshuys, Peperstraat 30, 2969 AZ

‹

www.marienwaerdt.nl

0345-687 010

www.demolenvliet.tk www.oeverpracht.tk

0184-691 446 0184-691 788

V V

0184-642 040 0184-642 930 0184-642 860 0184-618 613

M

+

1 x 4/1 x 5 1x5

M

-

A/V V A/V V

2x1 0x0 1x4 1x4

M 245,-/399,500,-/650,

B B

A/V A/V V A/V

1x8

550,-/550,

1x4

A

4x2

A

1 x 15

0184-642 040

V

1x3

www.in-de-rozenhof.nl

0345-614 964

V

1 x 25

www.elcksynsin.com

0184-609 912 06-2090 6462

‹

V V

1x4 1x5

0345-599 933

‹

A/V

3 x 10

A/V V

1 x 2/1 x 4 1x5

B B

+ -

C/V

1 x 4/1 x 2

B

+

V

1x4

450,-

-

t

+

t

+ -

t

B B

www.verhuurbeheer.com www.twobranches.nl www.boerderijdebaat.nl www.degiessenhoeve.nl

0184-651 898 0184-611 950 0184-651 551 0184-659 008

www.pakhuishandelslust.nl

06-5127 4927

www.boerenbedenbrood.nl

0183-588 088

‹

‹

1400,-

t

+ + -

t

B B B

+ -

t

M

-

B

+

t

t

t

+

250,-

B

-

t

B B

-

t t

-

www.hofvanschaayk.nl

06-4667 1316 0345-612 683

www.campingdevictorie.nl

0183-352 741

www.thesevensource.nl

0184-642016

www.degrienduil.nl

0183-351 512

‹

A/C/V

1 x 5/1 x 4

120,-/350,-

www.groenewaard.nl

‹

AA/V A/V V

2x2 1x5

200,-/425,-

www.lanschout.nl

0183-581 286 0183-582 759 06-5194 9793

www.schaapskooiottoland.nl www.campinghetsalamandertje.nl

0184-642 293 0184-641 552

‹

V V

x 0x0

B B

-

t t

www.knotwilg.com www.hetoudekoetshuys.nl

06-5375 9325 0184-692 404 0184-659 032

V V V

2x5 1 x 13 1x2

B

+

t t

‹

‹

67


Bed & Breakfast

Bed & Breakfast - Hotels & Pensions

BED & BREAKFAST

Verklaring van de symbolen op pagina 71

Verklaring van de symbolen op pagina 71

Nieuwpoort B&B De Uitspanning, Buitenhaven 10, 2965 AE Noordeloos Maria Johanna Hoeve, Nieuwendijk 20, 4225 PE Ottoland B&B De Freewheeler, A 18, 2975 BA Schaapskooi Ottoland, A 89, 2975 BD Oud-Alblas Het Oude Koetshuys, Peperstraat 30, 2969 AZ De Peperhoeve, Peperstraat 24, 2969 AZ Papendrecht Kom Kom Erbij, Johannes Vermeerstraat 23, 3351 BN B&B Margriethof.nl, Margriethof 27, 3355 EJ Poederoijen Slot Loevestein, Loevestein 1, 5307 TG Schoonrewoerd B & B Schoonrewoerd, Diefdijk 22 A, 4145 MJ B & B De Wetering, Kortgerecht 24, 4145 NL Streefkerk B&B De 7 Bergen, Nieuwe Veer 17, 2959 AJ Bed & Breakfast Streefkerk, Molenakker 8, 2959 AS Tienhoven Het Uilenest, Lekdijk 41, 4235 VM Vuren Fort Vuren, Waaldijk 29 a, 4214 LB

Alblasserdam Bed and Breakfast De Noord, Oost Kinderdijk 219, 2953 CL Beesd B&B de Neust, Appeldijk 5, 4153 RV Bleskensgraaf De Heerlyckheid Hofwegen, Hofwegen 43, 2971 XB Brandwijk De Beestenboel, Brandwijksedijk 26, 2974 LC B&B Gijbelandje, Gijbelandsedijk 13, 2974 VC ‘t Hoge Huis, Brandwijksedijk 48, 2974 LD B&B The Two Branches, Gijbelandsedijk 125, 2974 VH Giessenburg Bed en Ontbaait, Binnendamseweg 64, 3381 GD Cuckoo’s Nest, Doetseweg 39, 3381 KE De Giessenhoeve, Binnendamseweg 62, 3381 GC Huize de Giessen, Slingelandseweg 34, 3381 LA In de Wolken, Wetering 18, 3381 DL Het Keerpunt, Sportplein 2, 3381 LL De Kuiperhoeve, Bovenkerkseweg 90, 3381 KC Gorinchem De Goesting, Vijfde Uitgang 1 a, 4201 XH B&B Gorinchem, Vissersdijk 45 a, 4201 ZB Hotel B&B Klein Loevestein, Pompstraat 48, 4201 HB Mevr. Lamsma, Barbette 8, 4207 EX Goudriaan Het Groene Wout, Noordzijde 48 a, 2977 XA B&B De Meidenkamer, Noordzijde 60 a, 2977 XB Boerderij De Verwondering, De Hoogt 14, 2977 LA Groot-Ammers De Schapekop, Graafland 77, 2964 BK Theetuin De Winde, Achterland 4, 2964 LA Heukelum B & B aan de Spijkse Waard, Zuiderlingedijk 33, 4161 BM Hoornaar B&B Hornedamme, Dorpsweg 66, 4223 ND De Kerkbuurt, Dorpsweg 125, 4223 NH Kedichem B&B Fruitbedrijf Stek, Tiendweg 2, 4247 EV Kinderdijk B & B Kiwok, Molenstraat 145, 2961 AK Molenblick, Molenstraat 102, 2961 AN Langerak B&B Elck Syn Sin, Lekdijk 99, 2967 GE Leerbroek Charmer Bed en Ontbijt, Leerbroekseweg 42, 4245 KV Leerdam De Bellefleur, Diefdijk 44 a, 4143 MG Kampeerbosje Leerdam, Recht van ter Leede 25, 4143 LN B&B Landhuis ‘Loosdorp’, Loosdorp 7, 4143 LS Natuurterrein Diefdijk, Diefdijk 31, 4143 MG B&B Het Verzetje, Tiendweg 124, 4142 EN Thea Zweije, Bergstraat 17 b, 4141 BS Lexmond De Fruithof, Achthoven 39, 4128 LW Mooi Spul, Lakerveld 79, 4128 LE Meerkerk Broeks’ bed & brood, Broekseweg 34, 4231 VE B&B Buiten-Gewoon, Broekseweg 66, 4231 VG Molenaarsgraaf B&B De Maatjeshof, Graafdijk Oost 13d, 2973 XA Nieuwland B&B De Grienduil, Geer 25, 4243 JS Nieuw-Lekkerland Langs de Dijk, Lekdijk 259 a, 2957 CK Op de Lekdijk, Lekdijk 11, 2957 CA

68

TOERISTISCHE GIDS 2013

www.benbdenoord.nl

078-645 0939

‹

45.-

60.-

2

www.marienwaerdt.nl

0345-687 010

‹

65.-

98.-

12

0184-641 481

30.-

60.-

10

t

0184-632 238 0184-641 481 0184-641 216 0184-618 613

30.45.30.-

70.60.55.50.-

2 14 5 10

t t t

www.thogehuis.nl www.twobranches.nl www.bedenontbaait.nl www.degiessenhoeve.nl huizedegiessen.webklik.nl www.bbindewolken.nl www.dekuiperhoeve.nl

0184-612 675 0184-653 188 0184-611950 0184-652 535 0184-651 636 06-2205 8630 0184-670 148

‹

‹

45.20,65,35,55,-/57,50 20,-

70.40,65,70,65,-/70,40,70,-/95,-

2 20 2 4 3 4 4

t

0183-635 082 06-3058 6184 06-1650 4767 0183-636 742

‹ ‹ ‹

40,62,-/79,-

60,70,-/80,80,-/95,55,-

4 6 9 2

www.hetgroenewout.nl www.meidenkamer.net www.boerenbedenbrood.nl

0183-511 661 0183-581 359 0183-588 088

‹ ‹ ‹

35,-/45,25,-/30,30,-/40,-

50,-/65,45,-/60,60,-/70,-

11 8 15

t t t

www.deschapekop.nl www.theetuindewinde.nl

0184-602 678 0184-661 356

50,-

65,-

2 4

t t

www.spijksewaard.nl

0183-564 505

‹

-

-

4

0183-581 362 0183-581 931

‹

32,50

50,-/60,65,-

2 2

t t

www.bedandbreakfast-holland.nl

0183-561 443

‹

41,-

62,-

6

t

www.kinderdyk.nl/kiwok www.molenblick.andcornet.nl

078-691 2041 078-693 0598

‹

60,-

55,-/65,65,-

7 4

www.elcksynsin.com

0184-609 912

‹

-

56,-/56,-

4

0345-599 933

‹

30,-

60,-

10

45,47,50 50,-/55,65,45,-

80,75,70,-/75,75,70,-

4 13 4 4 5 2

www.slapeningorinchem.nl www.kleinloevestein.nl

www.kampeerbosje.nl www.loosdorp.nl www.benbdiefdijk.nl www.het-verzetje.nl www.hofjevanmevrouwzweye.nl www.bedandbreakfast.nl

0345-641 791 0345-623 600 0345-611 461 0345-641 264 0345-610 717 0345-617 101

‹ ‹

0347-320 987 0347-341 893

30,-

0183-601 660 0183-353 377

‹

0184-641 223 www.degrienduil.nl

www.opdelekdijk.nl

www.broeksbedenbrood.nl www.bbuiten-gewoon.com

60,65

t

t

4 2

75,130,-

2 6

t

‹

35,-/40,-

60,-/70,-

6

t

0183-351 512

‹

44,-/139,-

55,-/150,-

15

t

0184-686 485 0184-68 5557

‹

35,45,-

55,65,-

5 4

0184-602 881

45,-

60,-

5

t

www.mariajohannahoeve.nl

0183-589 524

50,-

69,-

32

t

www.defreewheeler.nl www.schaapskooiottoland.nl

0184-641 509 0184-642 293

‹

22,50 -

45,70,-

2 8

t

www.hetoudekoetshuys.nl www.peperhoeve.nl

0184-659 032 0184-694 072

‹

62,5/67,5

80,82,5/87,5

2 10

www.margriethof.nl

078-642 5183 078-644 0595

‹

20,-/25,-

40,-/50,75,-/95,-

3 4

www.slotloevestein.nl

0183-447 171

‹

-

130,-/210,-

10

www.bedandbreakfast-schoonrewoerd.nl

www.de-wetering.com

06-5135 2345 0345-641 822

‹

50,-/57,50

65,65,-/75,-

3 8

t t

www.de7bergen.nl www.bedandbreakfaststreefkerk.nl

0184-683 127 06-10925075

20,-/25,-

99,40,-/50,-

2 4

t t

0183-602 194

20,-

40,-

9

t

0183-660 950

-

50,-/88,-

14

www.wff.nl

HOTELS & PENSIONS Verklaring van de symbolen op pagina 71 Alblasserdam Kinderdijk, West Kinderdijk 361, 2953 XV Het Wapen van Alblasserdam, Dam 24, 2952 AB Asperen Hotel De Schildkamp, Leerdamseweg 44, 4147 BM Gorinchem Le Bon ‘Apart, Eind 16-18, 4201 CR Campanile Hotel Gorinchem, Franklinweg 1, 4207 HX Hotel Gorinchem, Van Hogendorpweg 8-10, 4204 XW Hotel B&B Klein Loevestein, Pompstraat 48, 4201 HB Pension Willy, Westwagenstraat 11, 4201 HD Leerdam Lucullus, Vlietskant 46, 4141 CM Gasterij Het Oude Posthuys, Meent 57, 4141 AB Lexmond De Gouden Leeuw, Kortenhoevenseweg 12, 4128 CL Meerkerk Tulip Inn & AC Rest. Meerkerk, Energieweg 116, 4231 DJ

70,-

www.bnbdeuitspanning.nl

Oosterwijk De Lingehoeve, Lingedijk 199, 4163 LK Papendrecht Apollo Hotel Papendrecht, Burg.Keijzerweg 100, 3353 CV Streefkerk De Limonadefabriek, Nieuwe Haven 1, 2959 AT

y www.hotelkinderdijk.nl

078-691 2425

-



75,-

85.-

25

0

-

+

-

+

+

+

-

www.wapenvanalblasserdam.nl

078-6914711

‹



82,50

99,50

40

250

+

+

-

+

+

+

+

www.schildkamp.nl

0345-638080

‹



63,50/130,- 91,-/146,-

113

250

+

+

+

+

+

+

+

www.lebonapart.nl

0183-666 211

-



85,-/125,-

85,-175,-

20

30

+

-

-

+

-

+

-

www.campanile.com

0183-625 877

‹



74,-/89,-

53

24

+

+

-

+

+

+

+

www.hotelgorinchem.nl

0183-622 400

‹



70,-/115,-

80,-/120,-

51

300

+

+

-

+

+

+

+

www.kleinloevestein.nl

06-1650 4767

‹

62,-/79,-

80,-/95,-

9

8

-

+

-

-

-

-

-

0183-630 076

‹

40,-

60,-

12

0

-

+

-

-

-

-

-

0345-612 532

-



55,-

60,-

30

0

+

+

-

+

+

+

+

www.hetoudeposthuys.nl

0345-618 393

‹



89,-/99,-

95,-/125,-

16

100

+

+

-

+

+

-

-

www.goudenleeuwlexmond.nl

0347-341 883

‹



-

-

7

0

+

-

-

+

+

+

+

www.tulipinnmeerkerk.nl

0183-352198

-



-

85,-/108,-

140

200

-

+

+

+

+

+

+

www.herbergrestaurantdelingehoeve.nl

0345-612 129

‹

95,-

120,-

14

50

-

+

-

+

+

+

+

www.apollohotelsresorts.com

078-615 2099

‹

140,-/190,- 178 500

+

+

+

+

+

+

-

www.limonadefabriek.nl

0184-689 335

-

+

+

-

+

-

-

-

www.hotellucullus.nl



-

75,-/125,-

100,-/150,-

12

69


Campings & Camperplaatsen - Groepsaccomodaties

Jachthavens - Veerdiensten

CAMPINGS & CAMPERPLAATSEN Alblasserdam Camperplaatsen, Haven en West-Kinderdijk Bleskensgraaf Farm Nescio, Elzenweg 19 Giessenburg Fam. Blokhuis, Landscheiding 1, 3381 KK Boerenterras de Groot, A.M.A. van Langeraadweg 9 Halfomhoeve, Bovenkerkseweg 78 Camping Slingeland, Singelandseweg 19, 3381 KZ Stal Vonk, Binnendamseweg 18, 3381 GC Goudriaan Boerderij de Verwondering, De Hoogt 14, 2977 LA Gorinchem WSV De Merwede, Buiten de Waterpoort 8 Hoogblokland Bikkerhoeve, Bazeldijk 66, 4221 XZ Leerdam Camperplaatsen Jachthaven en Lingedijk Kampeerbosje Leerdam, Recht van Ter Leede 25, 4143 LN Camping Ter Leede, Recht van Ter Leede 28 a, 4143 LP Lexmond Bij Nader Inzien, Heicopperweg 44, 4128 LP Camping Lexmond, Kom Lekdijk 1, 4128 BT Meerkerk J. Boogert, Broekseweg 61, 4231 VD SVR Camping De Victorie, Broekseweg 75 77, 4231 VD Nieuwland Camping De Grienduil, Geer 25, 4243 JS De Groene Geer, Geer 30, 4243 JS Nieuw-Lekkerland SVR Camping Landhoeve, Lekdijk 15, 2957 CA Noordeloos Giessenwaard, Grotewaard 16, 4225 PB De Groene Waard, Minkeloos 28, 4225 SP Oosterwijk Dagrecr.ter. de Galgenwaard, Noorderlingedijk 1a, 4163 LA Ottoland De Put, Bloklandsekade 3, 2975 LA ‘t Salamandertje, A 93, 2975 BD Schoonrewoerd Minicamping Overheicop, Overheicop 72 a, 4145 KV Camping Visser, Overheicop 46, 4145 KV Tienhoven De Koekoek, Lekdijk 47, 4235 VM Vuren Fort Vuren, Waaldijk 29 a, 4214 LB Wijngaarden IJsboerderij ‘t Koeiestalletje, Westeinde 26, 3366 BM

JACHTHAVENS

=&

Verklaring van de symbolen op pagina 71 www.vvvalblasserdam.nl

06-23222227

www.caravanshuren.nl www.boerenbuitenterras.nl

-

1/1-31/12

www.campingslingeland.nl www.stal-vonk.giessenburg.nl

06-5327 5873 0184-651 391 0184-652 450 0184-651 624 0184-614 169

1/1-31/12

www.boerenbedenbrood.nl

0183-588 088

www.wvdemerwede.nl

0183-631 697

www.landwinkel.nl

0183-352 373

1/4-31/10

www.leerdam.nl www.kampeerbosje.nl www.campingterleede.nl

0345-623 600 0345-599 232

1/4-31/10 1/4-1/10

‹ ‹

www.campingbijnaderinzien.nl www.campinglexmond.nl

0347-342 542 06-297 38713

1/4-30/9 1/4-1/10

www.campingboogert.nl www.campingdevictorie.nl

0183-352 270 0183-352 741

www.degrienduil.nl www.degroenegeer.nl

-

14

+

8

‹

+

+

t

+ + + +

t t

+

+ + + + +

+

3

+

+

t

12

+

+

6

+

+

-

‹

+

10 8 3 4 3

+ + +

1/1-31/10 1/4-31/10 1/3-31/11

Verklaring van de symbolen op pagina 71

t t

Arkel WSV De Gors, Rietveld 1, 4241 EB Gorinchem Gorcumse Roei- en Zeilvereniging, Kleine Landtong 3, 4201 HL Lingehaven, Eind 5, 4201 CP Merwede, Buiten de Waterpoort 8, 4201 CS Leerdam De Oude Horn, Sundsvall 1, 4141 MP Papendrecht WSV Papendrecht, Jachthavenweg 3, 3353 SB Streefkerk Jachthaven Liesveld b.v., Nieuwe Haven 1a, 2959 AT

www.wsvdegors.nl

0183-564 036

20 150

+

+

+

www.gorcumse.com www.lingehavengorinchem.nl www.wvdemerwede.nl

06-1219 9174 0 26 0183-659 314 100 0 0183-631 697 100 200

+ +

+ +

+

www.wsvdeoudehorn.nl

0345-613 894

40 100

+

+

www.watersportvereniging-papendrecht.nl

078-615 3233

150

www.jachthavenliesveld.nl

0184-689 375

15 250

+

+

+

+

+ + +

+ + +

+

+

+ +

+

+

+

+

+

VEERDIENSTEN +

t

+

20 42

0 0

3 0

+

+ -

-

+ -

20 10

32 70

1 1

+ +

+ +

15/3-1/11 15/3-31/10

‹

+ +

+

5 60

10 40

0 0

+ +

+ +

t

0183-351 512 0183-353 276

1/1-31/12 1/4-31/10

‹ -

+ -

+

20 5

6 0

2 0

+ +

+ +

t

www.landhoeve.info

0184-684 137

1/4-15/10

-

+

16

0

0

+

-

www.giessenwaard.nl www.groenewaard.nl

06-1348 2138 0183-581 286

13/4-29/9 1/4-30/9

‹ ‹

+ -

10 10

5

0

+ +

+ +

www.uiterwaarde.nl

0344-681 644

www.campingdeput.nl

0184-641 621 0184-641 552

www.campinghetsalamandertje.nl

0345-641 823 0345-642 369 www.camping-dekoekoek.nl

0183-601 491

+

2 15/3-15/10

1/4-31/10 1/4-15/10

‹ ‹ ‹

1/4-30/9

+

+

+ +

20 8 15 8

-

150

t

Verklaring van de symbolen op pagina 71

SOORT

Plaatsen Ameide - Lopik Arkel - Spijk Dordrecht - Papendrecht - Hollandse Biesbosch - Sliedrecht - Zwijndrecht Dordrecht – Papendrecht- H.I. Ambacht - Alblasserdam - Ridderkerk - Krimpen a/d Ijssel - Rotterdam Dordrecht - Papendrecht - Alblasserdam - H.I. Ambacht - Zwijndrecht Enspijk - Heerlijkheid Mariënwaerdt Gorinchem - Woudrichem – Loevestein - Fort Vuren Gorinchem – Sleeuwijk - Werkendam - Hardinxveld-Giessendam Gorinchem -Vesting3hoek - Hardinxveld-Giessendam - Slot Loevestein - Fort Vuren - Woudrichem Groot-Ammers - Ammerstol Groot-Ammers – Bergstoep Heukelum – Oosterwijk (Galgenwaard) Kinderdijk - Krimpen a/d Lek - Ridderkerk Kinderdijk – Krimpen a/d Lek Schoonhoven – Gelkenes Woudrichem – Slot Loevestein

0183-602676 0183-561306 0900-8998998 0900-8998998 010-4030303 06-83102304 06-51604964 06-51604964 06-22558233 06-53578352 0182-351850 06-12951808 0180-514148 0182-382387 06-14045374

voetveer voetveer voetveer/waterbus voetveer/waterbus watertaxi voetveer voetveer voetveer watertaxi voetveer alle verkeer voetveer voetveer alle verkeer alle verkeer voetveer

apr-okt mei-okt, www.fietspont.nl www.waterbus.nl www.waterbus.nl www.watertaxirotterdam.nl apr-sep, www.marienwaerdt.nl www.veerdienstgorinchem.nl www.veerdienstgorinchem.nl www.veerdienstgorinchem.nl pasen-sep zo, www.voetveerammerstol.nl half apr-half sep, www.uiterwaarde.nl www.driehoeksveer.nl www.veerdienst-krimpen.nl www.veerdienst-schoonhoven.nl www.voetveerwoudrichem.nl

+ 110

7 0 1 100

0 0 0 0 0

+ + + +

+ + + +

t t t

XP

aantal bedden

diesel

kano

roeiboot

televisie

aantal kamers

douche

karts

sampan

theater / poppodium

aantal personen huisje

eenpersoonskamer

klimmen

sauna

toilet

aantal vaste plaatsen

elektra

kookgelegenheid

segway

trailerhelling

auto

elektrische fiets

lasergamen

seizoensplaatsen

trekkershut

=

euro per week

lift

sloep

tweepersoonskamer

feesten en partijen

ligfietsen

solex

uitgaan / bar

beautycentrum

fietsen

manege

soort huisje

benzine

fitness

midget golf

soort veerdienst

vaste ligplaatsen

bioscoop

fluisterboot

motorkajuitboot

speciaal gebouw

vissen

GROEPSACCOMMODATIES

boerengolf

gas

oldtimer

speeltuin

VVV donateur

Verklaring van de symbolen op pagina 71

boogschieten

gesloten

open motorboot

sport en speelveld

wasmachine

bowling

golfbaan

open zeilboot

squash

water

campererf

hammam

open

steppen

waterfietsen

campers

huifkar/rijtuig

oplaadpunt

surfplanken

WIFI

catering / restaurant

huisdieren

outdoorsport

SVR

winkel

70

TOERISTISCHE GIDS 2013

www.wff.nl

0183-660 950 0184-413 358

www.andereboeg.nl

06-5369 2259

www.hetgroenewout.nl www.boerenbedenbrood.nl

0183-511 661 0183-588 088

www.natuurkampen.nl

0347-342 085

www.in-de-rozenhof.nl

0345-614 964

-

-

1/1-31/12

‹ ‹ ‹

0 +

0

0

5

-

-

+

+

28

11

+

-

-

-

5

-

+

-

15 15

5 5

+ +

+ -

+

-

5 5

+

-

+

t

t t

55

3

+

+

+

-

7

+

+

+

t

25

11

+

+

+

+

7

+

+

+

t

www.mariajohannahoeve.nl

0183-589 524

32

12

+

+

+

+

12

-

+

www.gasterijdezwarteschuur.nl

0184-641 552

25

5

+

+

-

-

4

-

-

-

t

autobussen

€ per week

automotorcircuit

Gorinchem Schip Andere Boeg, p/a Merwedekanaal 2, 4206 BC Goudriaan Het Groene Wout, Noordzijde 48a, 2977 XA De Verwondering, De Hoogt 14, 2977 LA Hei-en Boeicop Veldstudiecentrum, Hei en Boeicopseweg 143, 4126 RH Kedichem De Rozenhof, Lingedijk 111, 4247 EH Noordeloos Maria Johanna Hoeve, Nieuwendijk 20, 4225 PE Ottoland De Zwarte Schuur, A 93, 2975 BD

t

classificatie congres- / vergaderaccomodatie deelnemer Den Hâneker A = appartement V = valantiewoning C = caravan

€ per week

huurprijs per week

y

& vaste plaatsen

parkeren

tandems

zalen

internet

partyboot

tennis

zitplaatsen

kajuitzeilboot

passanten ligplaats

telefoonnummer

zwemmen

speciaal gebouw M = monumentaal gebouw B = boerderij

t 71


Catering / Paycentra / Uitgaan / Vergaderen

Catering / Paycentra / Uitgaan / Vergaderen - Restaurants

CATERING/PARTYCENTRA/UITGAAN/VERGADEREN

Verklaring van de symbolen op pagina 71

Verklaring van de symbolen op pagina 71

Leerdam De Blauwe Hoed, Veerstoep 1, 4142 LA Cookaberrie, Techniekweg 6, 4143 HV Het Dak, Tiendweg 9, 4142 EG Gasterij het Oude Posthuys, Meent 57, 4141 AB Molenaarsgraaf Verenigingsgebouw De Schommel, van Arkelstraat 13 a, 2973 AJ Nieuw-Lekkerland Camping / Feestzaal Landhoeve, Lekdijk 15, 2957 CA Nieuwpoort Party- en Zalencentrum Het Arsenaal, Buitenhaven 11, 2965 AD Noordeloos Dorpshuis Noordeloos, V. v. Hobokenstraat 15b, 4225 RA Oosterwijk De Lingehoeve, Lingedijk 199, 4163 LK Ottoland Het Dorpshuis, Stadhoudersplein 8, 2975 BV Schaapskooi Ottoland, A 89, 2975 BD Oud-Alblas Gemeenschapscentrum Trefpunt, Koningin Wilhelminalaan 1, 2969 AN Papendrecht Apollo Hotel Papendrecht, Burgemeester Keijzerweg 100, 3353 CV De Heerlijkheid van Papendrecht, Kerkbuurt 56, 3354 XK Kookgemak, Scheepvaartweg 1, 3356 LL Zalencomplex De Palm, Van der Palmstraat 3, 3351 HA Theater De Willem, Van der Palmstraat 4, 3351 HA Wokplanet & the Bridge, Parkweg 1-3, 3356 LM Schelluinen Ons Dorpshuis, Commanderijstraat 9, 4209 AP Schoonrewoerd Zuivelboerderij Bikker, Overheicop 44, 4145 KV Streefkerk De Hilde, Middenpolderweg 1a, 2959 LB De Vijf Lelies, Kerkstraat 33, 2959 BS Vuren Fort Vuren, Waaldijk 29a, 4214 LB

Alblasserdam Het Wapen van Alblasserdam, Dam 24, 2952 AB Cultureel Centrum Landvast, Haven 4, 2951 GC Ameide AV Gastvrij, Postbus 33, 4233 ZG Multifunctioneel centrum Het Spant, Liesveldweg 67, 4233 HG Arkel Zalen- en partycentrum Odina, Pr. Marijkestraat 2, 4241 BG Asperen De Schildkamp, Leerdamseweg 44, 4147 BM Beesd Landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt, ‘t Klooster 5, 4153 RR Bleskensgraaf Nescio Events, Elzenweg 19, 2971 LA Brandwijk Partycentrum Boerenklaas, Gijbelandsedijk 42, 2974 BD Giessenburg BBQ-tent, Nijverheidsweg 8, 3381 LM HannesHoeve, Slingelandseweg 17b, 3381 KZ Kaas- en Zuivelboerderij Kuiper, Heideweg 2, 3381 KH Zalen- en partycentrum De Til, Breestraat 1, 3381 BS Gorinchem van Andel-Spruijt Natuurcentrum, Gijsbert van Andelpark 1, 4204 HZ Schip Andere Boeg, p/a Merwedekanaal 2, 4206 BC Le Bon ‘Apart, Eind 16-18, 4201 CR Campanile, Franklinweg 1, 4207 HX Caponnière, Kanselpoortweg 1, 4201 HH Club Senz, Bloempotsteeg 8, 4201 JT Stichting Dorstige Types, Spijksedijk 54-56, 4207 GN Eetcetera, Weide 12, 4206 CJ Evenementenhal Gorinchem, Franklinweg 2, 4207 HZ Hotel Gorinchem, Van Hogendorpweg 8-10, 4204 XW t Huys van Breughel, Knipsteeg 13, 4201 GD JT Gorinchem, Appeldijk 59 , 4201 AG Kees Eten en Drinken, Grote Markt 5, 4201 EA Sport- en Partycentrum Molenvliet, Kleine Schelluinsekade 3, 4204 TZ Poolcentrum De Munt, Bloempotsteeg 8, 4201 JT Schouwburg De Nieuwe Doelen, Haarstraat 64, 4201 JD De Nieuwe Kolfbaan & Hipper, Torenstraat 1a, 4201 GS Theater ‘t Pand, Korenbeurs 3-5, 4201 XD Theater Peeriscoop, Boerenstraat 11b, 4201 GA Swingcafé Flashback, Grote Markt 11, 4201 EA Goudriaan D-E-R-U-I-M-T-E, Zuidzijde 96, 2977 XC Groot-Ammers De Ooievaar, Ambachtsweg 34, 2964 LG Streekcentrum Ooievaarsdorp Het Liesvelt, Wilgenweg 3, 2964 AM Hardinxveld Giessendam Zalencentrum Hervormd Centrum, Talmastraat 9, 3371 VG Kampanje, Troelstrastraat 5, 3371 VJ Hei-en Boeicop Veldstudiecentrum, Hei en Boeicopseweg 143, 4126 RH Hoogblokland De Hoeksteen, Dorpsweg 81 a, 4221 LJ Hoornaar Boom Partyservice & Catering, Dorpsweg 136, 4223 NH Zalencentrum Het Bruisend Hart, Dirk IV-plein 32, 4223 NJ Partycentrum Onder de Linden, Dorpsweg 135, 4223 NH Discotheek The Ponderosa bv, Dorpsweg 136, 4223 NH Kedichem De Rozenhof, Lingedijk 111, 4247 EH Kinderdijk Partycentrum De Klok, Molenstraat 117, 2961 AK

72

TOERISTISCHE GIDS 2013

www.wapenvanalblasserdam.nl www.landvast.nl

078-691 4711 078-691 2923

2 300 10 350

+

www.avgastvrij.nl www.hetspant.com

088-4080 555 0183-601 557

10

+ +

www.tilgroep.nl

0183-561 698

5

300

+

www.schildkamp.nl

0345-618 814

8

300

+

+

www.marienwaerdt.nl

0345-687 010

6

+

+

www.nescioevents.nl

06-2322 2227

1

+

www.boerenklaas.nl

0184-641 454

2

‹ ‹

+

50

+

www.bbqtent.nl www.hanneshoeve.nl www.giessenlander.nl www.tilgroep.nl

0184-653 729 0184-659011 0184-652 719 0184-651 554

www.natuurcentrumgorinchem.nl www.andereboeg.nl www.lebonapart.nl www.campanile.com www.wijnhandelvanouwerkerk.nl www.club-senz.com www.dorstigetypes.nl www.eetcetera.nl www.evenementenhal.nl www.hotelgorinchem.nl www.breughel.nl www.jt.nl/bioscoop/gorinchem

10 3500 6 250 2 100 3 500

www.piratenland.com www.poolcentrumdemunt.nl www.denieuwedoelen.nl www.denieuwekolfbaan.nl www.theaterpand.nl www.peeriscoop.nl www.cafe-flashback.nl

0183-630 911 06-5369 2259 0183-666 211 0183-625 877 0183-561133 0183-634 969 0183-625 777 06-12279417 0183-680 680 0183-622 400 0183-665 356 0183-631 058 0183-631 222 0183-625 065 0183-634 969 0183-692 222 0183-666695 0183-638 044 0183-690 022 0183-664 946

www.d-e-r-u-i-m-t-e.nl

0183-581 100

8

www.deooievaar.nl www.streekcentrum.nl

0184-602 711 0184-602 616

1 2

40

+

www.hervormdcentrum.nl www.restaurantkampanje.nl

0184-612 570 0184-612 613

11 560 3

+ +

www.natuurkampen.nl

0347-342085

1

55

+

www.tilgroep.nl

0183-562 495

3

80

+

www.boompartyservice.nl www.tilgroep.nl www.onderdelinden.info www.the-ponderosa.nl

0183-582 000 0183-589 834 0183-581 431 0183-581 431

www.in-de-rozenhof.nl

0345-614 964

3

48

+

www.deklok.com

078-691 2597

3

250

+

+

t

+ + + ‹ ‹

+

t +

+ 1 1 9

15 70 650

+ + +

2 1 1 1 1

37 30 40 200

+ + + + +

1

200

+

t t + ‹

t

‹ ‹ +

+ + + +

+ +

+

+

‹

+ +

2 3 2 1 1

500 550 150 54 130

+

50 5 1

www.svdeschommel.nl

400 80

1

www.landhoeve.info

0184-684 137

www.het-arsenaal.nl

0184-601 672

www.tilgroep.nl

0183-581 409

www.herbergrestaurantdelingehoeve.nl

+

+

‹

+ +

+ +

‹ ‹

+

+

+

+ 180

+

2

250

+

0345-612 129

3

80

+

+

0184-641 297 0184-642 293

1 2

125

+ +

+

www.schaapskooiottoland.nl www.trefpuntoudalblas.nl

0184-691 622

8

100

+

www.apollohotelsresorts.com/papendrecht www.fruitheerlijkheid.nl www.kookgemak.nl

078-615 2099 078-644 0599

11 300 1

+ +

‹

t ‹ ‹ ‹

+

t

+

www.theaterdewillem.nl www.wokplanet.com

078-615 1837 078-615 8226 078-644 0022

7 1 4

www.tilgroep.nl

0183-621 887

2

www.zuivelboerderijbikker.nl

0345-641 333

1

45

+

www.boervanhoorne.nl

0184-662 322 0184-682 949

1 3

60 200

+ +

0183-660 950

1

12

+

www.wff.nl

+

300 470 200

+ + +

‹

+

+ ‹

+

+

‹

‹

+

t

RESTAURANTS ‹

+

Verklaring van de symbolen op pagina 71

+ +

100

+ ‹ ‹

+

+ +

t

+ + ‹

+ 4

0345-643 256 06-4345 3608 0345-613 626 0345-618 393

+ +

+

350 100

www.deblauwehoed.nl www.cookaberrie.nl www.hetdak.nl www.hetoudeposthuys.nl

+ + +

t

‹

t

‹ ‹

t

Alblasserdam Restaurant Damzicht, Plantageweg 1, 2951 GN Foodmaster Alblasserdam, Haven 21, 2951 GC Hotel Kinderdijk, West Kinderdijk 361, 2953 XV Koffiehuis De Portier, Zuiderstek 1, 2952 AZ De Wachter, Dam 35, 2952 AB Het Wapen van Alblasserdam, Dam 24, 2952 AB Ameide In ‘t Wapen van Ameide, Benedendamsestraat 3, 4233 EN Arkel Woonark Duo, Rietveld 14 a, 4241 EB De Punt, Schotdeuren 52, 4241 BS Asperen De Schildkamp, Leerdamseweg 44, 4147 BM Beesd Brasserie Marie, Oude Waag 21, 4153 RC De Stapelbakker, Oude Waag 21, 4153 RC Brandwijk De Beestenboel, Brandwijksedijk 26, 2974 LC Koffie- en theeschenkerij Klein & Dorst, Brandwijksedijk 13, 2974 LB

www.restaurantdamzicht.nl www.foodmaster.nl www.hotelkinderdijk.nl www.touristinfo-alblasserdam.nl www.restaurantdewachter.nl www.wapenvanalblasserdam.nl

078-693 1631 078-699 9455 078-691 2425

www.wapenvanameide.nl

183- 601 308

www.fietspont.nl www.depuntarkel.nl

0183-561 306 0183-563 002

www.schildkamp.nl

0345-618 814

www.marienwaerdt.nl www.marienwaerdt.nl

0345-681 966 0345-618 901

www.denhaneker.nl

0184-632 238 nov-mrt / ma/za/zo 0184-642 860 nov-mrt / ma/do/zo

078-699 0177 078-691 4711

zo

jan-mrt ma-zo

nov-apr ma+zo

70 32 185 60 46 80

Lunchroom Lunchroom Frans Lunchroom Frans Grand-café

250

Eetcafé

35

Theetuin Theetuin

‹

90

Wokrestaurant

‹

+

200

Brasserie Restaurant

‹ ‹

+

ma+di

Theetuin Theetuin

+ ‹ +

+

‹

+

t t t

t t

t +

73


Restaurants / Theetuinen / Eetgelegenheden

Restaurants / Theetuinen / Eetgelegenheden

Verklaring van de symbolen op pagina 71

Verklaring van de symbolen op pagina 71

Giessenburg Wokrestaurant Asian Delight, Dorpsstraat 65, 3381 AD De Chinese Schouw, Peursumseweg 131, 3381 KV Theetuin Gebakken Liefde, Neerpolderseweg 77, 3381 JR Boerenterras De Groot, A .M .A. van Langeraadweg 9, 3381 LB HannesHeerlijkHeid, Slingelandseweg 17b, 3381 KZ Het Keerpunt, Sportplein 2, 3381 LL Lekker Eten & Drinken, Doetseweg 43, 3381 KE Gorinchem AD/K Achter de Kerk, Achter de Kerk 3, 4201 EG Le Bon ‘Apart, Eind 16 -18, 4201 CR Boulangerie Brussé, Arkelstraat 33, 4201 KA Busato, Arkelstraat 11, 4201 KA Hotel Campanile, Franklinweg 1, 4207 HX Pizzeria Delfino, Kwekelstraat 42, 4201 JV Delifrance Centrum, Hoogstraat 28, 4201 CB La Fontana, Achter de Kerk 15, 4201 EG Pizzeria Galileo, Hoogstraat 25, 4201 CA De Gasterij, Grote Markt 29, 4201 EB Grandcafé ‘t Gelagh, Varkenmarkt 17, 4201 KP Hotel Gorinchem, Van Hogendorpweg 8 - 10, 4204 XW El Greco, Schoutstraat 17, 4204 EB Hema Lunchroom-Coffeeshop, Arkelstraat 15, 4201 KA Hipper, Torenstraat 1a, 4201 GS Eetcafe De Hoofdwacht, Grote Markt 6, 4201 EA Jannis, Haarstraat 17, 4201 JA Kees Eten en Drinken, Grote Markt 5, 4201 EA De Knijp, Langendijk 53, 4201 CG De Malle Molen, Arkelstraat 90, 4201 KH McDonalds, Franklinweg 3, 4207 HX Merwezicht, Eind 19, 4201 CP Lunchrestaurant Metropole, Melkpad 3, 4201 HN Restaurant Misto, Molenstraat 26, 4201 CX Mykonos, Langendijk 79, 4201 CG Nieuw Azië, Dr H.B. Wiardi Beckmanpln 59, 4207 NA Nieuwe Oosten City, Twijnderstraat 23, 4204 EL ‘t Oude Stadthuys, Grote Markt 17, 4201 MB Peer, Grote Markt 19, 4201 EB Bistro Piccolo, Korenbrugstraat 28, 4201 KZ Rosella Pannenkoeken & Poffertjes, Langendijk 71, 4201 CG Eetcafé Side, Westwagenstraat 24, 4201 HH Sirtaki, Koningin Wilhelminalaan 52, 4205 EZ Soestdijk, Langendijk 17, 4201 CE Solo, Zusterhuis 1-2, 4201 EH Grand café Tax, Groenmarkt 12, 4201 EE To Ouzeri, Langendijk 77a, 4201 CG

Kinderdijk Grand Café Buena Vista, Molenstraat 230, 2961 AR Grand Café De Klok, Molenstraat 117, 2961 AK Kantine De Molenhoek, Nederwaard 1a, 2961 AS Leerbroek Onder de Pannen, Leerbroekseweg 53, 4245 KS Leerdam Alexy’s, Fonteinstraat 17, 4141 CE Anders, Zuidwal 3 a, 4141 BE Backinette, Kerkstraat 26-28, 4141 AW De Blauwe Hoed, Veerstoep 1, 4142 LA Brasserie De Uitblaserije, Sundsvall 2, 4141 MP China Garden, Hoogstraat 8 -10, 4141 BC Da Laura, Kerkstraat 21, 4141 AT De Mandarijn, Meent 86, 4141 AD

Van Andel-Spruijt Natuurcentrum, Gijsbert van Andelpark 1, 4204 HZ

Venezia di Agnoli, Grote Markt 26 -27, 4201 JM Warung Jannie, Burgstraat 24, 4201 AC Wok Gorkum, Nieuwstad 1, 4201 GN Goudriaan Theetuin De Meidenkamer, Noordzijde 60a, 2977 XB ‘t Raadhuis van Goudriaan, Smoutjesweg 3, 2977 AR De Theewagen, van Gentstraat 35, 2977 AN Groot-Ammers Etenstijd, Margrietstraat 17, 2964 CE Theetuin De Winde, Achterland 4, 2964 LA Hardinxveld Giessendam Het Gevoel, Peulenstraat 137b, 3371 AL Kampanje, Troelstrastraat 5, 3371 VJ De Koperen Snor, Stationsstraat 2, 3371 AX Hoornaar Restaurant Glashelder, Dirk IV plein 7, 4223 NJ Partycentrum-Restaurant Onder de Linden, Dorpsweg 135, 4223 NH

74

TOERISTISCHE GIDS 2013

www.asiandelightgiessenburg.nl www.desampan.nl www.theetuingebakkenliefde.nl www.boerenbuitenterras.nl www.hannesheerlijkheid.nl www.lekker-etenendrinken.nl www.adk3.nl www.lebonapart.nl

0184-652 669 ma Wokrestaurant 06-5319 2887 okt-apr + zo Theetuin 06-3367 3899 okt-apr / ma/di/zo 0184-651 391 okt-apr +zo 25 Theetuin 0184-659 011 okt-mrt + ms-vr Theetuin 06-2205 8630 Eetcafé 06-5157 6543 zo-wo 50 Brasserie/Lunchroom

www.wokgorkum.nl

0183-630 650 0183-666 211 0183-660 222 0183-630 467 0183-625 877 0183-637 917 0183-633 138 0183-633 019 0183-636 793 0183-630 501 0183-689 191 0183-622 400 0183-636 233 0183-630 034 0183-666 695 0183-638 880 0183-631 230 0183-631 222 0183-633540 0183-633 233 0183-699 176 0183-689 747 0183-699 736 0183-632 977 0183-631 007 0183-621 938 0183-633 864 0183-665 588 0183-631 467 0183-631 299 0183-631 979 0183-660 137 0183-626 816 0183-666 680 0183-637 790 0183-512 281 0183-637 319 0183-630 911 0183-631 919 0183-660 024 0183-664 300

www.meidenkamer.net www.raadhuisvangoudriaan.nl www.detheewagen.nl

0183-581 359 0183-581 283 0183-581 975

www.cuisinesuperieure.nl www.theetuindewinde.nl

0184-662461 0184-661 356

zo+ma

www.het-gevoel.nl www.restaurantkampanje.nl www.koperensnor.nl

0184-622 226 0184-612 613 0184-614 394

ma+di zo+ma ma

www.restaurantglashelder.nl www.onderdelinden.info

0183-589 094 0183-581 431

ma+di

www.busato.nl www.campanile.com www.pizzadelfino.nl www.delifrance-gorinchem.nl www.lafontanagorinchem.nl www.ristorante-galileo.nl www.degasterij-gorinchem.nl www.gelagh.nl www.hotelgorinchem.nl www.el-greco.nl www.hipper.nl www.hoofdwacht.nl www.jannisgorinchem.nl www.deknijp.com www.mallemolengorinchem.nl www.mcdonalds.nl www.restaurantmerwezicht.nl www.restaurant-metropole.nl www.mi-s-to.nl www.degriek.com

www.stadthuys.nl

www.rosellagorinchem.nl

www.soestdijk-gorinchem.nl www.restaurantsolo.nl www.grandcafetax.nl www.natuurcentrumgorinchem.nl www.veneziadiagnoli.nl

di

ma zo ma-wo ma ma zo+ma

Eetgelegenheid Brasserie Frans 32 Croissanterie IJssalon Italiaans 40 Restaurant 50 Italiaans Croissanterie 52 pizzeria Italiaans 72 Italiaans 30 Restaurant 30 Grand-café NL 85 Café-restaurant Eetcafé Grieks 160 Lunchroom 140 Internationaal 180 Eetcafé 35 Broodjeszaak Grieks Eetgelegenheid 35 Eetcafé 40 Eetcafé

+ +

+

t t t t t

+

+

‹ ‹

+

+

+ + +

Indoor speeluin Monkey Town Leerdam, Industrieweg 23, 4143 HP

Wokrestaurant De Nieuwe Pauw, Tiendweg 69, 4142 EH Orkide, Hoogstraat 6, 4141 BD Gasterij Het Oude Posthuys, Meent 57, 4141 AB De Prikkelinge, Kerkstraat 53 a, 4141 AV Sinsi, Vlietskant 21, 4141 CK La Stancia, Hoogstraat 5, 4141 BA

‹

40 70 140 80 60 30 22 80 50

ma+di zo+ma

ma zo+ma+di

Frans Lunchroom Frans, Italiaans Grieks Wokrestaurant

+ ‹

Villa Brazza Dinee Café, Stationsweg 2, 4141 HB Eetsalon Walter, Nieuwstraat 74 -76, 4141 CD Lexmond Herbergh de Drie Snoecken, Dorpsstraat 67, 4128 BW De Gouden Leeuw, Kortenhoevenseweg 12, 4128 CL Meerkerk AC restaurant & Tulip Inn Meerkerk, Energieweg 116, 4231 DJ Eeterij Het Kleine Brughuis, Dorpsplein 2, 4231 BA McDonalds, Energieweg 118, 4231 DJ Nieuwland Camping De Grienduil, Geer 25, 4243 JS Nieuwpoort Eetcafé De Dam, Buitenhaven 1, 2965 AD De Poort, Hoogstraat 15, 2965 AJ Noordeloos Bistro De Gieser Wildeman, Botersloot 1, 4225 PR Oosterwijk Herberg Restaurant De Lingehoeve, Lingedijk 199, 4163 LK Ottland De Buitenschuur, B 130, 2975 BK Schaapskooi Ottoland, A 89, 2975 BD Oud-Alblas De Kat in de Wilg, Peperstraat 28, 2969 AZ De Krom, Oosteinde 6, 2969 AS Papendrecht

+

+

‹ +

Chinees, Indisch/Indonesisch

Grand-café Bistro Bistro

+

+

Pannek/poff/Lunchroom

Eetcafé Grieks 32 Café-restaurant Frans, Mediterraan Grand-café Int. 36 Eetcafé Grieks 50 Restaurant ijssalon Italiaans

‹

+

ma

Wokrestaurant ‹

Theetuin Restaurant, Bistro 14 Theetuin

25

Eetcafé Theetuin

90 65

Restaurant Café-restaurant Grand-café

36 40

Frans Café-restaurant

72 Grand-café Frans 250 Grand-café 25 Eetgelegenheid

‹

www.onderdepannen.net

0345-599 485

275 Bistro Pannenkoeken

‹

di 0345-633 954 zo,okt-feb zo-wo 0345-610 125 zo 0345-643 256 06-4307 6000 ma 0345-619 595 0345-616 262 ma 0345-613 939 0345-619 494 di 0345-613 979 0345-618 864 0345-618 393 0345-612 022 za-ma 0345-617 840 di 0345-614 174 0345-615 262 ma 0345-570 702 0345-612 447

65

Grieks Lunchroom 90 Lunchroom 60 Frans, Mediterraan 75 Brasserie 140 Chinees, Indisch/Indonesisch 80 Pizzeria Italiaans 34 Restaurant 100 Restaurant 120 Wokrestaurant

www.driesnoecken.nl www.goudenleeuwlexmond.nl

0347-341 217 0347-341 883

www.tulipinnmeerkerk.nl www.mcdonalds.nl

0183-352 198 0183-352 208 0183-351 704

www.degrienduil.nl

0183-351 512

www.eetcafededamnieuwpoort.nl

0184-601 384 0184-601 494

www.restaurant-anders.com www.backinette.nl www.deblauwehoed.nl www.uitblaserije.nl www.dalaura.nl www.monkeytown.eu/leerdam www.denieuwepauw.nl www.hetoudeposthuys.nl www.deprikkelinge.nl www.sinsi.nl

www.villabrazza.nl

+ +

t t t

+ +

+

‹

+

t

t

Il Mercato, Markt 171, 3351 PA Olympia, Veerpromenade 15, 3351 HM De Pepermolen, Ps Gerbrandystraat 6, 3354 BW Talamini-gelato, Weteringsingel 2, 3353 GZ Eeterij & Tapperij De Veerstoep, Veerweg 7, 3351 HB Grand Café Willaerts, Veerplein 1, 3351 RW Restaurant Wokplanet & The Bridge, Parkweg 1-3, 3356 LM Schelluinen ‘t Centrum, Kerkplein 6, 4209 AC Sliedrecht De Heeren van Slydregt, Stationsplein 8, 3364 AM Streefkerk ‘t Centrum, Dorpsstraat 17, 2959 AG De Limonadefabriek, Nieuwe Haven 1, 2959 AT Bistro Prik, Nieuwe Haven 1, 2959 AT Vuren Fort Vuren / Herberg De Drie Mutsen, Waaldijk 29 a, 4214 LB

ma+di okt-mrt

ma+di

Restaurant, Mediterraan

+

+

‹

+

35 50 30

Eetcafé Eetcafé

‹ ‹

Café-restaurant + 42 Restaurant NL 150 Fast food Amerikaans

‹

Eetgelegenheid NL

‹

20

Eetcafé NL Eetcafé

65

Bistro Frans

0345-612 129

nov-mrt ma

www.schaapskooiottoland.nl

0184-601 511 0184-642 293

ma

www.katindewilg.nl www.dekrom.info

0184-692 770 0184-691 282

80 65 90

www.restaurantdepepermolen.nl www.talamini-gelato.nl www.veerstoep.nl www.willaerts.nl www.wokplanet.com

078-615 2099 078-2000 340 078-644 0000 078-615 3752 078-615 0479 078-615 0915 078-642 7526 078-644 0022

www.eethuistcentrumschelluinen.nl

0183-621 018

www.heerenvanslydregt.nl

0184-444 888

sites.google.com/site/cafetcentrum/ www.limonadefabriek.nl www.limonadefabriek.nl

0184-681 826 0184-689 335 0184-689 335

www.wff.nl

0183-660 950

40 Restaurant, Theetuin

+

+

+

‹

t t

Theetuin Theetuin NL ‹ ‹

Frans, Italiaans Eetcafé

Frans Italiaans 100 Grieks Restaurant IJssalon Italiaans 56 Bistro 120 Grand-café 70 Wokrestaurant

+

‹

+

‹

Restaurant

+

t

+ ‹

60 Eetcafé 54 Frans, Mediterraan + Bistro Eetgelegenheid, Theetuin

t

+

100 Brasserie, Grand-café + wo ma+di ma+di

‹

Restaurant Indiaas Argentijns Grand-café int. Eetgelegenheid

www.herbergrestaurantdelingehoeve.nl

zo+ma

+

Lunchroom Pannenkoeken

zo+ma

ma zo zo+ma

+

‹

100 39

0183-582 501

www.ilmercato.nl

+ +

Eetgelegenheid Turks

70 42

www.degieserwildeman.nl

Rest. Chef’s! Food & Drinks, Burgemeester Keijzerweg 100, 3353 CV www.apollohotelsresorts.com/papendrecht

Chinees, Indisch/Indonesisch

ma

078-691 2485 078-691 2597 078-691 2755

Pannenkoeken Restaurant Het Veerhuys, Kerkstraat 93, 4141 AV www.veerhuys.com

Fast food Amerikaans

ma ma+vr+zo

www.grandcafebuenavista.nl www.deklok.com www.kantinedemolenhoek.nl

+ +

‹

+

75


Spo & Ontspanning - Verhuur

Verhuur - Overige

SPORT & ONTSPANNING

Verklaring van de symbolen op pagina 71

Verklaring van de symbolen op pagina 71

Leerdam Ardea Auto, Voorwaartsveld 5, 4142 DA De Betuwse Stromen, Veerstoep 2, 4142 LD Profile van Schaik, Vlietskant 26, 4141 CL Rederij Leerdam, Veerstoep 2, 4142 LD Wolterman, Kortenhoevenseweg 42, 4128 CR Nieuwland Camping De Grienduil, Geer 25, 4243 JS Nieuwpoort A.J. Verstoep, Hoogstraat 59, 2965 AK Ottoland Notenhoeve Recreatie, A 81, 2975 BD Oud-Alblas Glasshopper Kinderdijk BV, Oosteinde 6, 2969 AS De Krom, Oosteinde 6, 2969 AS Tienhoven Stalhouderij Fa. T. Reedijk, Lekdijk 17, 4235 VK

Alblasserdam Arkel

Sportcentrum Blokweer, Esdoornlaan 25, 2951 BE, tel. 078-692 1380 Het Huis van de Schoonheid, Poldershoek 2, 4241 XT, tel. 0183-565 300 De Tobbe, Hoefpad 4, 4241 DT, tel. 0183-563 381 Asperen De Schildkamp, Leerdamseweg 44, 4147 BM, tel. 0345-618 814 Health Center De Schildkamp, Perendreef 1a, 4147 HA, tel. 0345-622 333 Bleskensgraaf Nescio Events, Elzenweg 19, 2971 LA, tel. 06-2322 2227 Giessenburg De Doetse Kom, A M A van Langeraadweg 1, 3381 LB, tel. 0184-651 653 Boerenterras De Groot, A.M.A. van Langeraadweg 9, 3381 LB, tel. 0184-651391 Kaas- en Zuivelboerderij Kuiper, Heideweg 2, 3381 KH, tel. 0184-652 719 Gorinchem A15 Karting, Franklinweg 5, 4207 HX, tel. 0183-567 050 Caribabad, Bataafsekade 8, 4204 AX, tel. 0183-623 911 De Molenvliet, Kleine Schelluinsekade 3, 4204 TZ, tel. 0183-625 065 Groot-Ammers Arina’s Hoeve, Graafland 43, 2964 BJ, tel. 0184-661 969 / 06-4964 0899 Openluchtzwembad De Dompelaar, Sportlaan 2, 2964 AN, tel. 0184-661 547 Bowling en Partycentrum De Ooievaar, Ambachtsweg 34, 2964 LG, tel. 0184-602 711 Hardinxveld Giessendam Schoonheidsinstituut Callista, Peulenplein 1a, 3371 VH, tel. 0184-615 512 De Duikelaar, Sluisweg 144, 3371 EX, tel. 0184-612 723 Hoogblokland De Hoge Kamp, ‘t Hoog 14a, 4221 LM, tel. 0183-562 067 Boerengolf Hof van Schaayk, Schaikseweg 32a, 4143 HG, tel. 0345-623 178 / 06-45195178 Leerdam Laco Sportcentrum Berenschot, Tiendweg 9, 4142 EG, tel. 0345-615 985 Speelparadijs Monkey Town Leerdam, Industrieweg 23, 4143 HP, tel. 0345-619 494 Meerkerk Forellenvisvijvers Zederik, Broekseweg 28, 4231 VE, tel. 0183-351 625 / 06-51362369 Nieuw-Lekkerland Zwembad Schoonenburg, Vletstraat 2, 2957 GH, tel. 0184-681 929 Noordeloos Van Brederodestraat 20b, 4225 RD, tel. 0183-582 175 Ottoland De Notenhoeve, A 81, 2975 BD, tel. 0184-642 638 / 06-57983104

www.blokweer.nl/zwembad www.hethuisvandeschoonheid.nl www.tobbearkel.nl www.schildkamp.nl www.healthcenterdeschildkamp.nl www.nescioevents.nl www.dedoetsekom.nl www.boerenbuitenterras.nl www.giessenlander.nl www.a15karting.nl www.caribabad.nl www.piratenland.com www.optisport.nl/liesveld www.deooievaar.nl www.schoonheidsinstituutcallista.nl www.zwembadhoogblokland.hyves.nl www.hofvanschaayk.nl www.laco.eu/leerdam-berenschot.html www.monkeytown.eu/leerdam www.forelvisvijverszederik.nl www.sportfondsennieuwlekkerland.nl www.noordeloos.nl www.notenhoeverecreatie.nl

VERHUUR Verklaring van de symbolen op pagina 71 Alblasserdam Philip de Koning Uw fietsspecialist, Van Eesterensingel 131, 2951 CJ Tourist Info Alblasserdam, Zuiderstek 1, 2952 AZ Verdoorn Gelegenheidskoetsen, Oost Kinderdijk 323, 2953 CN Recreatiecentrum de Vinkenwaard, Vinkenpolderweg 40a, 2952 AV Bleskensgraaf Nescio Events, Elzenweg 19, 2971 LA Giessenburg De Chinese Schouw, Peursumseweg 131, 3381 KV Rederij de Giessenstroom, Doetseweg 51, 3381 KE Lekker, eten en drinken, Doetseweg 43, 3381 KE Sta en Ga, Slingelandseweg 17b, 3381 KZ Stal Vonk, Binnendamseweg 18, 3381 GC Gorinchem Hertz Autoverhuur, Marconiweg 13, 4207 HH Lingehaven, Eind 5, 4201 CP Stoomsleepboot Jan de Sterke, Ondervloed -, 4201 LD Veerdienst Gorinchem, Eind 5, 4201 CP VVV Zuid-Holland Zuid, Grote Markt 17, 4201 EB Groot-Ammers Kanoverhuurcentrum De Ammers, Molenkade 1a, 2964 LB F. Bikker, Graafland 42, 2964 BJ Streekcentrum Ooievaarsdorp Het Liesvelt, Wilgenweg 3, 2964 AM Tweewielerspecialist Hans Maat, Voorstraat 27, 2964 AH Solexverhuur Alblasserwaard, Sluis 22, 2963 AR Viswinkel Bij de molen, Molenkade 3, 2964 LB Hoornaar Partycentrum Onder de Linden, Dorpsweg 135, 4223 NH Kinderdijk FFanders /Solextochten Kinderdijk, Molenstraat 145, 2961 AK Kantine De Molenhoek, Nederwaard 1a, 2961 AS Tourist Info Alblasserdam, Overwaard 2, 2961 AT

76

TOERISTISCHE GIDS 2013

www.philipdekoning.nl www.touristinfo-alblasserdam.nl www.gelegenheidskoetsen.nl www.devinkenwaard.nl

078-691 2973 078-6932114 078-691 2759 078-693 1605

www.nescioevents.nl

06-2322 2227

www.desampan.nl www.rondvaartboot.giessenburg.nl www.lekker-etenendrinken.nl www.sta-en-ga.nl www.stal-vonk.giessenburg.nl

06-531 92887 06-5393 9328 06-5157 6543 0184-662 174 0184-614 169

www.hertz.nl www.lingehavengorinchem.nl www.jandesterke.nl www.veerdienstgorinchem.nl www.vvvgorinchem.nl

0183-622 474 0183-659 314 0345-506765 0183-659314 0183-631 525

www.solexverhuuralblasserwaard.nl www.viswinkelbijdemolen.nl

0184-661 678 0184-661 426 0184-602 616 0184-661 381 06-4155 4014 0184-661 465

www.onderdelinden.info

0183-581 431

www.FFanders.com www.kantinedemolenhoek.nl www.touristinfo-alblasserdam.nl

06-4439 8899 078-691 2755 078-693 2114

www.streekcentrum.nl

Verklaring van de symbolen op pagina 71 Ambachten & Bedrijven Biokaas Kinderdijk, Molenkade 11, 2954 LB De Wagenmakerij, Oost Kinderdijk 323, 2953 CN IJsboerderij Den Boer, Muisbroekseweg 10, 3381 KN Zuivelboerderij Kuiper, Heideweg 2, 3381 KH Atelier Persis, Langendijk 11, 4201 CE Stichting Toets, Buiten de Waterpoort 6a, 4201 CS A.C. Bezemer, Zuidzijde 146, 2977 AM Chateau du Tets, Zuidzijde 146, 2977 AM Domein Oosteind, Zuidzijde 85a, 2977 XC Fa. W. van Wijk BV, Ammersekade 16, 2964 AP Bikkerhoeve, Bazeldijk 66, 4221 XZ Het Achterhuis, Hoogeind 20a, 4143 LX Glasblazerij Leerdam, Sundsvall 2, 4141 MP Royal Leerdam Crystal, Lingedijk 8, 4142 LD Middelbroeck, Broekseweg 17a, 4231 VC De Kastanjehoeve, Breezijde 29, 4243 JN Amber, Achter het Arsenaal 18a, 2965 AT Hoeve Catharine Elisabeth, Tiendweg 2, 4225 PN Noorderlicht, Gorissenweg 1, 4225 ST Schaapskooi Ottoland, A 89, 2975 BD De Fruitheerlijkheid, Kerkbuurt 56, 3354 XK Zuivelboerderij Bikker, Overheicop 44, 4145 KV Booij, Midden Polderweg 63, 2959 LB Fam. van Hoorne, Middenpolderweg 1a, 2959 LB Excursies & Rondvaarten De Vinkenwaard, Vinkenpolderweg 40a, 2952 AV Kinderdijkse Paardentram Jan Plezier, Oost-Kinderdijk 323, 2953 CN

Trektocht Shetland, Parkeerterrein Zouweboezem Stal Vonk, Binnendamseweg 18, 3381 GC De Giessenstroom, doetseweg 51, 3381 KE Sta en Ga, Slingelandweg 17b, 3381 KZ Stalhouderij de Kruif, Grote Markt FFAnders, Veerdam 21, 2961 AX Tourist Info Alblasserdam Overwaard 2, 2961 AT Rederij Vos & Zn, Nederwaard Rederij Leerdam, Veerstoep 2, 4142 LD Glasshopper Kinderdijk, Oosteinde 6, 2969 AS Natuurcentrum Alblasserwaard, Matenaweg 1, 3356 LG Fa. T. Reedijk, Lekdijk 17, 4235 VK Galeries & Exposities De Tuinkamer, Schotdeuren 52, 4241 BS Atelier Loeviera, Bovenkerkseweg 80, 3381 KC Artoteek Gorinchem, Grote Markt 17, 4201 EB Ateliers Eind 40, Eind 40, 4201 CR De Etage, Kruisstraat 4, 4201 GE

www.ardeaauto.nl www.kano.nl www.profilevanschaik.nl www.rederijleerdam.nl www.autobedrijfwolterman.nl

0345-611 212 0345-651 269 0345-615 743 0345-651 269 0347-341 201

www.degrienduil.nl

0183-351 512 0184-602 421

www.notenhoeverecreatie.nl

0184-642 638

www.kinderdijkcharter.nl www.dekrom.info

06-2043 2256 0184-691 282

www.teunreedijk.nl

0183-601 400

plaats

informatie

Alblasserdam Alblasserdam Giessenburg Giessenburg Gorinchem Gorinchem Goudriaan Goudriaan Goudriaan Groot-Ammers Hoogblokland Leerdam Leerdam Leerdam Meerkerk Nieuwland Nieuwpoort Noordeloos Noordeloos Ottoland Papendrecht Schoonrewoerd Streefkerk Streefkerk

06-51640918 078-6912759 06-5116 8355 0184-652719 0183-660222 06-17150835 0183-581920

Alblasserdam Alblasserdam Ameide Giessenburg Giessenburg Giessenburg Gorinchem Kinderdijk Kinderdijk Kinderdijk Leerdam Oud-Alblas Papendrecht Tienhoven

078-6919980 078-6912759 06-12117055 0184-614169 0183-307601 0184-662174 06-1431 1402 06-44398899 078-6932114 06-22248427 0345-651269 06-20432256 0184-412618 0183-601400

korte rondvaarten en arrangementen rit paardentram tussen Alblasserdam en Kinderdijk www.everyoneweb.com/trektochtshetland wandelen met shetlandpony's www.stal-vonk.giessenburg.nl rondritten huifwagen, Jan Plezier en paardentram www.rondvaartboot.giessenburg.nl rondvaarten op afspraak www.sta-en-ga.nl excursies per Segway www.stalhouderijdekruif.nl rondrit paardentram www.Ffanders.com solextochten www.touristinfo-alblasserdam.nl rondvaarten molens Kinderdijk korte rondvaarten langs molens, apr-sep www.rederijleerdam.nl rondvaarten Linge www.kinderdijkcharter.nl rondvaarten molens Kinderdijk www.nvwa.eu natuurexcursies www.teunreedijk.nl rondritten per koets

Arkel Giessenburg Gorinchem Gorinchem Gorinchem

0183-563002 0184-670148 0183-630717 0183-634794 0183-689950

www.depuntarkel.nl www.loeviera.nl www.artoteekgorinchem.nl www.olafstevens.com www.boekhandelcursief.nl

0183-582170 0184-661294 0183-352373 0345-619887 0345-614960 0345-636545 0183-351829 0183-561278 0184-602553 0183-581371 0183-511379 0184-642293 078-6440599 0345-641333 0184-681008 0184-662322

www.biokaaskinderdijk.nl www.gelegenheidskoetsen.nl www.ijsboerderijdenboer.nl www.giessenlander.nl www.persisvanschaik.nl www.stichtingtoets.nl www.houtdraaierbezemer.nl www.chateaudutets.nl www.domeinoosteind.nl www.vanwijkvishandel.nl www.landwinkel.nl www.bezoekboerderij.nl www.nationaalglasmuseum.nl www.royalleerdamcrystal.nl www.middelbroeck.nl

www.kaasboerderij-noorderlicht.nl www.schaapskooiottoland.nl www.fruitheerlijkheid.nl www.zuivelboerderijbikker.nl www.kaasboerderijbooij.nl www.boervanhoorne.nl

Biologische boerderij en kaasmakerij. Rondleidingen wagenmakerij. Ambachtelijke ijsboerderij. Veehouderij en kaasmakerij Sieraden atelier Atelier voor clavecimbel, clavichord en orgelbouw Hobby houtdraaier Wijngaard Wijngaard Ambachtelijke palingrokerij Melkgeitenbedrijf met kaasmakerij Boerderij met allerlei verschillende activiteiten Glasblazerij Excursies glasfabriek Veehouderij en ijsboerderij Kaasboerderij Keramiek atelier Biologisch dynamisch melkveebedrijf Biologisch veeteeltbedrijf Schaapskooi, bezoekerscenturm Fruitteeltbedrijf, landwinkel en ontvangstruimte Kaasboerderij Kaasboerderij Melkveebedrijf met moderne skybox

www.devinkenwaard.nl www.gelegenheidskoeten.nl

beelden, schilderijen en vlindertuin atelier en exposities Artotheek Zweedse Crystal objecten wisselende exposities

77


Overige

Overige

Verklaring van de symbolen op pagina 71

plaats

Galerie Gorinchem, Westwagenstraat 67, 4201 HE Kunstgalerie Impressie, Eind 8, 4201 CR Art Gallery Kartina, Westwagenstraat 63, 4201 HE De Kruitmagazijnen, Dalemwal 19a-b, 4201 BS Kunsthandel London, Molenstraat 9, 4201 CV Ontwerp 2, Westwagenstraat 34, 4201 HH Vrouw en Abstract, Westwagenstraat 63, 4201 HE Marleen van Zwienen, Kalkhaven 68, 4201 BC Ateljee, Hoogstraat 47, 4141 BB Glasgalerie Broft, Hoogstraat 33, 4141 BA Glas Galerie Leerdam, Zuidwal 44, 4141 BE KristalWinkel, Lingedijk 8, 4142 LG Galerie Kunstlijn 13, Hoogstraat 60, 4141 BD Galerie De Smederij, Zuidwal 34, 4141 BE Galerie Verboog, Achter de Kerk 17a, 4141 CJ Galerij De Vlietskant, Vlietskant 6, 4141 CL De Buitenschuur, B 130, 2975 BK Galerie Aitobo, Zernikelaan 1, 3356 XA Stichting Beeldenpark Drechtoevers Kinderboerderijen & Speeltuinen SV Kinderdijk, Fop Smitstraat -, 2953 CX De Plantage, H.J. de Haanstraat -, 2951 AD Kindervreugd, Graafstroomstraat 13a, 2971 AG

Gorinchem Gorinchem Gorinchem Gorinchem Gorinchem Gorinchem Gorinchem Gorinchem Leerdam Leerdam Leerdam Leerdam Leerdam Leerdam Leerdam Leerdam Ottoland Papendrecht Papendrecht

van Andel-Spruijt Natuurcentrum, G. van Andelpark 1, 4204 HZ Piratenland Indoor Kinderspeelparadijs, Kleine Schelluinsekade 3, 4204 TZ

Aqua Zoo Leerdam, Kon. Emmalaan 82, 4141 EE Monkey Town, Industrieweg 23, 4143 HP SV De Schommel, Van Arkelstraat 13a, 2973 AJ Christiaan Huygens, Matenaweg 1, 3356 LG Papenhoeve, Adm. de Ruyterweg 1a, 3354 XA Kerken & Monumenten & Molens Jan van Arkel, Vlietskade 1004, 4241 Wb Kunstfort Asperen, Langendijk 60, 4151 BR Dieselgemaal Polder Sliedrecht, Abbekesdoel 93a, 2971 VD

De Vriendschap, Heulenslag 3, 2971 VE Gemaal Overslingeland, Postkade 1, 4223 ME Dit is in Abraham’s Schoot, Langendijk 72, 4201 CJ Grote Kerk, Groenmarkt 7, 4201 EE Grote Toren, Krijtstraat -, 4201 GD De Hoop, Dalemwal 21, 4201 BS Molen Nooit Volmaakt, Bagijnenwal 38, 4201 JJ Oostmolen, Grote Schelluinsekade 2, 4204 TX Vestingwallen, Kanselpoortweg 1, 4201 HH Westmolen, Grote Schelluinsekade 18, 4204 TX Achterlandse molen, Molenkade 5, 2964 LB Achtkante molen, Molenkade 4, 2964 LB Gelkenes molen, Molenkade 2, 2964 LB Graaflandse Molen, Molenkade 3, 2964 LB De Jonge Sophia, Wilgenweg 3, 2964 AM Tiendwegse molen, Giessendamse Tiendweg 1, 3373 AV Oudendijkse molen, Dorpsweg 63II, 4223 ND Scheiwijkse molen, Lage Giessen 53, 4223 SJ Werelderfgoed Kinderdijk, Nederwaard 5, 2961 AS Wisboomgemaal, Overwaard 3, 2961 AT Dieselgemaal Langerak, Nieuwpoortseweg 2, 2967 LB De Westermolen, Nieuwpoortseweg 1, 2967 LB Grote Kerk, Kerkstraat 32, 4141 AX Hofje van Mevr. van Aerden, Kerkstraat 67, 4141 AV Ter Leede, Lingedijk 3, 4142 LD Bonkmolen, Lakerveld 282, 4128 LM Vlietmolen, Zederikkade 223, 4128 LS Kerkmolen, Molenhoek 24, 2973 AG Middelmolen, Graafdijk West 57, 2973 XE Molen de Regt, Lekdijk 415a, 2965 VB Het Stadhuis Nieuwpoort, Hoogstraat 53, 2965 AK Boterslootse molen, Grotewaard 1, 4225 PA

78

TOERISTISCHE GIDS 2013

Alblasserdam Alblasserdam Bleskensgraaf Gorinchem Gorinchem Leerdam Leerdam Molenaarsgraaf Papendrecht Papendrecht Arkel Asperen Bleskensgraaf Bleskensgraaf Giessenburg Gorinchem Gorinchem Gorinchem Gorinchem Gorinchem Gorinchem Gorinchem Gorinchem Groot-Ammers Groot-Ammers Groot-Ammers Groot-Ammers Groot-Ammers Hardinxveld-Giessendam

Hoornaar Hoornaar Kinderdijk Kinderdijk Langerak Langerak Leerdam Leerdam Leerdam Lexmond Lexmond Molenaarsgraaf Molenaarsgraaf Nieuw-Lekkerland Nieuwpoort Noordeloos

06-20872868 06-38315587 06-47040162 0183-562090 0183-510887 06-23875670 06-55962895 0345-615263 0345-632610 0345-631424 0345-636545 06-21920865 0345-632481 0345-611480 0345-614123 0184-601511 078-6413939

078-6916755 06-48130207 0183-630911 0183-625065 0345-610878 0345-619494 078-6999481 078-6156042

www.galeriegorinchem.nl www.kunstgalerieimpressie.nl www.kartina.nl. www.symposion-gorinchem.nl www.kunsthandelLONDON.nl www.ontwerp2.nl www.minyvanleeuwen.nl www.marleenvanzwienen.nl www.celzza.nl ww.broft.com www.ggl.nl www.royalleerdamcrystal.nl www.kunstlijn13.com www.galeriedesmederij.nl www.galerie-verboog.nl www.deoudehorn.com www.aitobo.nl www.beeldenparkdrechtoevers.nl

informatie

Verklaring van de symbolen op pagina 71

plaats

kunstenaarsatelier schilderijen Oost-europese kunst wisselende exposities klassieke schilderijen twee- en driedimensionale objecten schilderijen glas en textiel eigen werk Hedendaagse glaskunst Hedendaagse glaskunst Glazen kunstobjecten, vazen en schalen glasobjecten en wandobjecten Glaskunst Art Nouveau en Art Deco Glaskunst Koffie- en theeschenkerij met expositieruimte traditionele Japanse nijverheidsartikelen Beeldenpark langs Drechtoevers

Stijve molen, Molenpad 14, 4225 PZ De Hoop, Oosteinde 7, 2969 AS Peilmolen, Peilmolenweg 1, 2969 BV Slot Loevestein, Loevestein 1, 5307 TG De Dijksynagoge, Rivierdijk 51, 3361 AE Achtkantemolen, Beneden Tiendweg 3, 2959 BA Kleine molen, Beneden Tiendweg 2, 2959 BA Korenmolen De Liefde, Nieuwe Veer 42, 2959 AK Oude Weteringmolen, Beneden Tiendweg 5, 2959 BA Fort Vuren, Waaldijk 29a, 4214 LB Natuur & Recreatieterreinen Park Huis te Kinderijk, Lekstraat -, 2953 CD Lammetjeswiel, Cortgene 2, 2951 ED De Punt, Schotdeuren 52, 4241 BS

Noordeloos Oud-Alblas Oud-Alblas Poederoijen Sliedrecht Streefkerk Streefkerk Streefkerk Streefkerk Vuren

Speeltuin Dierenweide en kinderboerderij www.nuso.nl Speeltuin www.natuurcentrumgorinchem.nl Kinderboerderij en speeltuin www.piratenland.com Overdekt kinderspeelparadijs www.aquazoo-leerdam.nl onderwaterdierentuin met 40 aquaria www.monkeytown.eu/leerdam Indoor speeltuin www.svdeschommel.nl Speeltuin www.verenigingchristiaanhuygens.nl sterrenwacht www.papendrecht.nl/kinderboerderij Kinderboerderij met een Kabouterpad

Landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt, ‘t Klooster 5, 4153 RR

Nature and Culture, Wilgenweg 3, 2964 AM Zouweboezem en Polder Achthoven De Galgenwaard, Noorder Lingedijk 1a, 4163 LA Schaapskooi Ottoland, A 89, 2975 BD Slingeland, Ottelandsekade 9, 2975 BZ

www.speeltuinkinderdijk.nl

Streeknatuurcentrum Alblasserwaard, Matenaweg 1, 3356 LS

www.kinderboerderijalblasserdam.com

Over-heicop, Over Boeicop Schoonrewoerdse Wiel Natuurgebied De Kooi, Tiendweg -, 2952 AR Workshops DJ school Zuid-Holland, Melkstraat 12-14, 4201 HP Dushi Sushi, Palissade 1, 4207 EW Eetcetera, Weide 12, 4206 CJ In de Nieuwsteeg, Nieuwsteeg 4, 4201 AJ

0184-681178 0345-619992 0184-692228 0184-694910

www.simav.nl www.kunstfortasperen.nl www.gemalenstichting-albl-vijfh.nl

0183-634537 0183-621122 0183-631525 06-53574949 06-53574949 06-53574949 0183-631525 0183-511462 0183-681178 0183-681178 0183-681178 0183-681178 0184-602616 0184-681178 0184-681178 0184-681178 078-6912830 078-6932114 0184-805000 0184-681178 0345-617110 0345-614019 0184-681178 0184-681178 0184-681178 0184-681178 0184-681178 0184-686719 0184-601200 0184-681178

www.schuilkerk.nl www.pkngorinchem.nl www.torenklimmen.nl

www.simav.nl www.simav.nl www.simav.nl www.simav.nl www.simav.nl www.streekcentrum.nl www.simav.nl www.simav.nl www.simav.nl www.molenskinderdijk.nl www.molenskinderdijk.nl www.simav.nl

Stellingmolen op afspraak te bezoeken Fort, mei-sep di-zo 10.00-17.00 dieselgemaal, mei-okt 2e za vd mnd 10-16.30 koren stellingmolen, apr-sep za 10.00-16.00 oud diesel-schepradgemaal, doorlopend geopend Schuilkerk, bezoek op afspraak Hervormde kerk met prachtig Baetz-Witte orgel Toren (14e-16e eeuw) te beklimmen Stellingmolen, bezoek op afspraak Stellingmolen, bezoek op afspraak Wipmolen, bezoek op afspraak wandeling over wallen bij VVV Wipmolen, bezoek op afspraak Molen, bezoek op afspraak Molen, bezoek op afspraak Molen, bezoek op afspraak Molen, bezoek op afspraak Korenmolen, apr-sep di-zo 10-17 Wipmolen, bezoek op afspraak Wipmolen, bezoek op afspraak Wipmolen, bezoek op afspraak 19 windmolens met een bezoekmolen voormalig stoomgemaal, bezoekerscentrum molens Dieselgemaal Wipmolen, bezoek als molen in werking is

Alblasserdam Alblasserdam Arkel Beesd Groot-Ammers Meerkerk Oosterwijk Ottoland Ottoland Papendrecht Schoonrewoerd Schoonrewoerd Streefkerk

Gorinchem Gorinchem Gorinchem Gorinchem Van Keekem Naaimachinebedrijf, Haarstraat 54-56, 4201 JD Gorinchem Atelier Vermaak, Loevesteinlaan 4, 4206 XS Gorinchem Marleen van Zwienen, Kalkhaven 68, 4201 BC Gorinchem Groot-Ammers Theetuin De Winde, Achterland 4, 2964 LA Groot-Ammers Viswinkel Bij de Molen, Molenkade 3, 2964 LB Groot-Ammers Streekcentrum Ooievaarsdorp Het Liesvelt, Wilgenweg 3, 2964 AM Hei- en Boeicop Veldstudiecentrum, Hei en Boeicopseweg 143, 4126 RH CookaBerrie, Techniekweg 6, 4143 HV Leerdam Leerdam Glasblazerij Leerdam, Sundsvall 2, 4141 MP Glasentertainment, Parmentierstraat 24, 4143 HA Leerdam ‘t Hofje van Mevrouw Zweye, Bergstraat 17b, 4141 BS Leerdam MoKaDo, Botersloot 65, 4225 PS Noordeloos Papendrecht De Heerlijkheid van Papendrecht, Kerkbuurt 56, 3354 XK De Limonadefabriek, De Limonadefabriek Streefkerk

informatie 0184-681178 0184-691425 0184-681178 0183-447171 0184-411527 0184-681178 0184-681178 0184-681178 0184-681178 0183-660950

078-7706027 0183-563002 0345-687010 0184-602616 0344-681644 0184-642293 010-2981010 0184-412618

06-41145640 06-26122433 0183-660033 06-12279417 0183-636341 0183-631471 06-23014641 06-5596 2895 0184-600 236 06-5364 3682 0184-602 616 0347-342 085 06-4345 3608 0345-614 960 06-51324379 0345-617 101 06-5194 9793 078-644 0599 0184-689 335

www.simav.nl www.simav.nl www.slotloevestein.nl www.dijksynagoge.nl www.simav.nl www.simav.nl www.simav.nl www.simav.nl www.wff.nl

Wipmolen, bezoek op afspraak Stellingmolen, in gebruik voor veevoer Wipmolen, bezoek op afspraak Kasteel, zie musea Dijksynagoge, 2e za+zo vd mnd 14-16 Grondzeiler. Bezoek op afspraak Wipmolen, bezoek op afspraak Grondzeiler, 1e za vd mnd 10-16 en op afspraak Grondzeiler, bezoek op afspraak Fort, vr-zo 10-18, mei-sep ma-zo 10-18

www.parkhuistekinderdijk.nl www.alblasserdam.nl www.depuntarkel.nl www.marienwaerdt.nl www.streekcentrum.nl www.zuidhollandslandschap.nl www.uiterwaarde.nl www.schaapskooiottoland.nl www.recreatiezuidholland.nl www.nvma.eu www.zuidhollandslandschap.nl www.zuidhollandslandschap.nl natuurgebieddekooi.blogspot.com

Parktuin met wandelroute Recreatiegebied met natuurbad Theetuin, vlindertuin en natuurtuin landgoed Beelden- en vlindertuin, apr-sep di-zo 10-17 natuurterrein en wandelgebied Recreatiegebied, watersport Schaapskudde, 500 schapen Recreatieterrein met zwemplas Educatieve tuin klein natuurterrein bij natuurcentrum wiel met wandelroute Klein gebied met eendenvangpijp

www.djschoolzuidholland.nl www.dushisushi.nl www.eetcetera.nl

dj workshop sushi maken Kookworkshops high tea en cupcakes versieren Workshops Naai-, lock en borduurmachines creatieve workshops Handwerken, keramiek en glasblazen. Workshops beeldhouwen

www.naaimachines.nl http://ateliervermaak.nl www.marleenvanzwienen.nl www.rs-art-graphics.nl www.viswinkelbijdemolen.nl www.streekcentrum.nl www.natuurkampen.nl www.cookaberrie.nl www.nationaalglasmuseum.nl www.glasentertainment.nl www.hofjevanmevrouwzweye.nl www.mokado.nl www.fruitheerlijkheid.nl www.limonadefabriek.nl

Palingvissen in de Boezemwateren van de Alblasserwaard

Beeldhouwen en Wilgentenen vlechten workshops natuur Kookworkshops Workshops glasblazen Glasworkshops op locatie tekenen, schilderen en textiel Workshops tuinbeeldjes maken Workshops Bierwijzer en wilgentenen vlechten Kookworkshops en wijnproeverijen

Laat-gotische kruiskerk, jun-sep wo+do+za 13.30-16.30

www.hofjevanaerden.nl www.simav.nl www.simav.nl www.simav.nl www.simav.nl www.simav.nl www.molenderegt.nl www.histkringnieuwpoort.nl www.simav.nl

Hofje, zie musea Wipmolen, bezoek op afspraak Wipmolen, bezoek op afspraak Wipmolen, bezoek op afspraak Wipmolen, bezoek op afspraak Wipwatermolen, bezoek op afspraak korenmolen in restauratie, apr-sep za 11-16 Stadhuis, zie musea Wipmolen, bezoek op afspraak

79


Kom fietsen, wandelen en cultuur snuiven! Cultuursnuiven in de Vesting3hoek .RIĂ&#x20AC;HPHWJHEDNELM+XJR 6WDGVZDQGHOLQJGRRU*RULQFKHP /XQFKELMGHWDYHHUQHYDQ6ORW/RHYHVWHLQ %H]RHNDDQ6ORW/RHYHVWHLQ %H]RHN)RUW9XUHQ *HYHOJHGLFKWHQZDQGHOLQJLQ:RXGULFKHP 'LQHULQ:RXGULFKHPRI *RULQFKHPLQ VSHFLDDOYRRUXJHVHOHFWHHUGHUHVWDXUDQWV Een dagkaart Veerdienst Gorinchem is bij dit arrangement inbegrepen.

Alblasserdam een levendige gemeente met 20.000 inwoners. Aan de ene kant de rust en ruimte van de Alblasserwaard. Aan de andere kant scheepsindustrie en verstedelijking. Voormalige scheepswerven worden locaties voor industrie, recreatie en toerisme. In de Havenkom staat cultureel centrum Landvast met alle voorzieningen voor

GORINCHEM FORT VUREN

Happen & trappen in de Vesting3hoek .RIĂ&#x20AC;HPHWJHEDNELMUHVWDXUDQWÂś0HWURSROH¡ %H]RHNDDQ)RUW9XUHQ /XQFKELMGHWDYHHUQHYDQ6ORW/RHYHVWHLQ %H]RHN6ORW/RHYHVWHLQ ,-VMHHWHQELM9HQH]LDLQ*RULQFKHP

SLOT LOEVESTEIN WOUDRICHEM

Een dagkaart Veerdienst Gorinchem en een Ă&#x20AC;HWVURXWHNDDUWMHÂś5RQGMH3RQWMH¡]LMQELMGLW arrangement inbegrepen.

'H9HVWLQJKRHNZRUGWJHYRUPGGRRU*RULQFKHP :RXGULFKHP)RUW9XUHQHQ6ORW/RHYHVWHLQHQYRUPWKHW VOXLWVWXNYDQppQYDQGHPRRLVWEHZDDUGHYHUGHGLJLQJV OLQLHVYDQ1HGHUODQGGH+ROODQGVH:DWHUOLQLH

'HJHPHHQWHV*RULQFKHP:RXGULFKHP/LQJHZDDO HQ=DOWERPPHOKHWHQXYDQKDUWHZHONRPRPGLW ZHLGVHULYLHUHQODQGVFKDSYROKLVWRULHFXOWXXUHQ UXLPWHWHYHUNHQQHQ

.LMNYRRUXLWJHEUHLGHLQIRUPDWLHRYHUGH]HDUUDQJHPHQWHQRSwww. vesti ng3hoek.nl

vergaderingen en bijeenkomsten. Ook heeft Landvast een volwaardige bioscoop. In en rond het centrum ontstaan nieuwe woongebieden met kwaliteit. Het Makado winkelcentrum en de detailhandel aan de Plantageweg en het Raadhuisplein bieden een gevarieerd aanbod. Alblasserdam is het vertrekpunt voor een ďŹ etstocht naar het wereldberoemde molencomplex Kinderdijk en voor fiets- en kanotochten door de Alblasserwaard. Tourist Info Alblasserdam gesitueerd naast de ophaalbrug in Haven Zuid, verstrekt informatie over de

Vestingstad Gorinchem Kom winkelen in de sfeervolle binnenstad met de vele specialiteitenwinkels!

Rondje Pontje fietsen Fietsen en varen door de Vesting3hoek met een dagkaart Veerdienst Gorinchem!

toeristische bezienswaardigheden in de regio. Rondvaarten in en om de Drechtsteden en dagjes arrangementen beginnen vanaf Haven Zuid.. Twee maal per jaar zijn er grote feesten in Alblasserdam. Woensdag 24 juli 2013 is de Sint Jacobus Paardenmarkt, gecombineerd met een wielerronde en een hippisch festijn. Midden september is er het Havenfestival met bekende artiesten en een braderie. Alblasserdam is prima bereikbaar met het openbaar vervoer, inclusief de Waterbus

en ligt nabij de A15 Rotterdam naar Nijmegen.

Alblasserdam, een dijk van een dorp!

www.alblasserdam.nl www.havenzuid.nl Cortgene 2 - 2951 ED Alblasserdam - 078 6914 078

mooigorinchem.nl

www.veerdienstgorinchem.nl


%FO)·OFLFSFOEF3BCPCBOL %BUJTIFUJEFF %F 3BCPCBOL TUBBU NJEEFO JO EF MPLBMF TBNFOMFWJOH %F 3BCPCBOL JT BDUJFG CFUSPLLFO CJK UBM WBO MPLBMF JOJUJBUJFWFO PQ IFU HFCJFE WBO TQPSU LVOTU DVMUVVS FO WSJKXJMMJHFSTXFSL 8F TUFLFO FS HFME NBBS WPPSBM PPL UJKE LFOOJT FO FOFSHJF JO 8BOU BMT XF [FHHFO EBU XF NJEEFO JO EF TBNFOMFWJOH TUBBO NPFUFO XF EBUPPLCFXJK[FO

3BCPCBOLTQPOTPSU%FO)·OFLFS 3BCPCBOL&FOCBOLNFUJEFFÌO

XXXSBCPCBOLOM

Polderleven brochure 2013  

toeristische brochure van de alblasserwaard-vijfheerenlanden

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you