Page 1

Groepsdagtochten Zuid-Holland Zuid 2014

r Voor rese

veringen:

2 422 of 078 - 63 2 2 477 078 - 63 2

hz.nl

www.vvvz

Een ve rra ssen d dagje uit!

Stadswandelingen - Workshops Cultuur snuiven - En nog veel meer...


Foto: Berceau Creative

Een verrassend dagje uit!

Informatie Voor de voorwaarden verwijzen wij u naar onze Algemene Voorwaarden die voortvloeien uit de Algemene Voorwaarden van de Algemene Nederlandse Vereniging van VVV’s (ANVV).

Reserveringskosten 1 onderdeel: € 8,00 2 onderdelen: € 14,00 3 of meer onderdelen: € 18,00

Wijzigingskosten € 8,00. Dit bedrag wordt in rekening gebracht wanneer u tijden en data wilt wijzigen of wanneer u meerdere malen uw aantal personen wijzigt.

Kinderen Voor kinderen worden geen kortingen toegekend.

Colofon VVV Zuid - Holland Zuid / Intree Spuiboulevard 99 3311 GN Dordrecht Oplage: 6.000 exemplaren

Drukwerk en vormgeving: Van den Berg & Versluijs

Inlichtingen/reserveringen VVV Zuid-Holland Zuid Afdeling Groepsreserveringen Spuiboulevard 99 3311 GN Dordrecht Tel: 078-632 24 22 / 078-632 24 77 Fax: 078-613 17 83 Email: res@vvvzhz.nl Internet: www. opstapinzuidholland.nl Facebook: www.facebook.com/ groepsuitjes.vvvzhz De inhoud van deze brochure is met de grootste zorg samengesteld. Aansprakelijkheid t.a.v. wijzigingen en/of onvolledigheden kan echter niet worden aanvaard. Foto voorpagina rechts: Mascha Joustra, lestudio35

2

Een dagje uit met de zaak, met uw vereniging, of zomaar met familie of vrienden? Leuk, zult u denken, maar hoe organiseren we dit? Voor u misschien een hele klus, maar wij zijn er om u te helpen. De regio Zuid-Holland Zuid heeft veel mogelijkheden; sportieve activiteiten, een combinatie van cultuur en culinair of genieten van schitterende natuurgebieden. Genoeg te doen dus! In deze brochure vindt u naast stadswandelingen en een aantal complete dagtochten ook de dagtocht op maat en losse workshops. De vele suggesties kunnen op een zodanige manier worden ingepast zodat u precies dát uitstapje organiseert dat past bij uw groep. Neemt u na het lezen van de brochure gerust vrijblijvend contact met ons op voor een offerte op maat, wij staan u graag te woord! Tot ziens in Zuid-Holland Zuid! Sandra Keuker en Patricia Hoornaar Afdeling Groepsreserveringen


Stadswandelingen in Zuid-Holland Zuid Stadswandelingen hebben over het algemeen de indruk saai en stoffig te zijn. Boekt u dan eens zo’n stadswandeling in onze regio en de stadsgidsen bewijzen u het tegendeel. U kunt in Zuid-Holland Zuid verschillende stadswandelingen reserveren welke worden begeleid door deskundige VVV-gidsen. U kunt wandelen in de volgende plaatsen:

Dordrecht

Schoonhoven

Deze stad mag zich met recht de oudste stad van Holland noemen. De duizend monumenten bepalen nog steeds het gezicht van deze middeleeuwse stad. Verschillende bezienswaardigheden zoals het Hof, de Grote Kerk, en de Groothoofdspoort komt u tegen tijdens uw wandeling.

Al wandelend door deze oude vestingstad, waarvan het middeleeuwse stratenpatroon nog vrijwel geheel intact is, zal ook het ambacht waaraan Schoonhoven haar naam als Zilverstad ontleent niet onbesproken blijven.

Oud-Beijerland Van oudsher heeft de haven van OudBeijerland een belangrijke plaats ingenomen, transport en vervoer gingen vroeger immers over het water. Een bezoek aan de haven is onderdeel van uw wandeling, evenals de prachtige Nederlands Hervormde Kerk uit 1567.

Molengebied Kinderdijk De gids neemt u mee langs de negentien windmolens. Deze molens waren nodig voor het afvoeren van het overtollige water in het westelijke deel van de Alblasserwaard. U kunt een bezoek brengen aan de 260 jaar oude bezoekmolen (meerprijs).

Gorinchem Als gevolg van krijgshandelingen in deze oude vestingstad is er in de loop der tijd veel schade aangericht. De open plekken werden ingevuld met nieuwe panden, die zorgden voor een mengeling van bouwstijlen binnen de stadswallen. De provincies Zuid-Holland, Gelderland en Noord-Brabant raken elkaar op dit punt.

Leerdam Deze stad is onlosmakelijk verbonden met glas. Het Leerdamse glas is een waar begrip, de stadscultuur werd namelijk vanaf de 18e eeuw sterk beïnvloed door de glas- en houtindustrie. De rijke geschiedenis van de stad is op vele plaatsen terug te zien.

Bijzonderheden De wandelingen zijn het gehele jaar door te reserveren op alle dagen van de week. U kunt ze los boeken of als onderdeel van een dagtocht op maat. Onze gidsen wandelen met maximaal 20 personen per gids.

Kosten 2 uur wandelen: € 70,00 1,5 uur wandelen: € 67,50 1 uur wandelen: € 60,00 Voor wat betreft de wandeling van Kinderdijk betaalt u de prijs van 2 uur als de gids wordt opgehaald en teruggebracht naar Dordrecht. Als u de gids in Kinderdijk wilt ontmoeten betaalt u een toeslag van € 15,00 per gids. Deze prijs is exclusief de entree voor de bezoekersmolen.

3


Suggesties complete dagtochten

Het gebied Zuid-Holland Zuid heeft veel te bieden. Wij hebben verschillende kant-en-klare groepsdagtochten die u in één dag kennis laten maken met één van de historische steden Dordrecht, Gorinchem, Leerdam of Schoonhoven of met één van de andere gebieden in de regio. Het is altijd mogelijk om de dagtocht uit te breiden met een gezellige borrel en/of diner of een extra onderdeel. Uiteraard kan het programma ook ingekort worden of u kunt voor een iets andere samenstelling kiezen.

Ontdek Dordrecht 10.00 – 11.00 uur U wordt met 2 kopjes koffie én (hun specialiteit) een warme appelmarijn ontvangen in de ambachtelijke Banketbakkerij Van der Sterre. Dit gezellige en smaakvolle familiebedrijf is gelegen in het centrum. Hier wordt u opgehaald door de VVV-gids. 11.00 - 13.00 uur De VVV-gids(en) neemt u mee voor een wandeling door Hollands oudste stad met haar roemrijk verleden. Onderweg kunt u (indien mogelijk) een kort bezoek aan de Grote Kerk of aan Museum aan de Maas brengen. 13.00 - 14.30 uur De gids brengt u naar uw lunchlocatie. Uw lunch bestaat uit een broodmaaltijd inclusief dranken en soep. Uw lunch wordt geser­ veerd bij één van de restaurants vermeld achterop deze brochure, afhankelijk van uw groeps­ grootte en de beschikbaarheid. 15.00 - 16.00 uur Rondvaart door de historische binnenhavens van Dordrecht. De Dordtevaar is een elektrisch aan-

4

gedreven open boot. Vanaf de boot kunt u de hoge en scheve achtergevels van diverse bijzondere woonhuizen bekijken. Tijdens de rondvaart krijgt u op het juiste moment informatie over de verschillende bezienswaardigheden. Prijs per persoon: € 35,00 bij minimaal 10 personen Inclusief • 2 keer koffie met één appelmarijn • Stadswandeling o.l.v. een VVV-gids • Lunch • Rondvaart

Bijzonderheden Let op: het vaarseizoen van de Dordtevaar loopt van 1 april tot en met 31 oktober 2014. Buiten dit seizoen kunt u ter vervanging ook een bezoek brengen aan Huis van Gijn of het Dordrechts Museum. Banketbakkerij Van der Sterre is gesloten op zondag, er wordt dan een ander restaurant gereserveerd.

TIP!

w Verleng u en te e m t ch dagto r of e in d heerlijk n van é é k e zo be in de de musea ! d sta


Avontuurlijke fotozoektocht Hollandse Biesbosch Aan de hand van foto’s zoekt u met een groepje uw weg door de Biesbosch, op het water door het doolhof van kreken én op het land in recreatiegebied De Hollandse Biesbosch. Een uitdagend spel voor groepen, waarbij u van alles te weten komt over de Biesbosch, de planten, de dieren en de cultuurhistorie. Het programma bestaat uit een deel per fluisterboot of kano (ca. 2 uur) en een deel te voet (ca. 1 uur). Voorafgaand, na afloop of als pauzeonderdeel kan koffie/ thee met iets lekkers of een lunch worden geserveerd in één van de horecagelegenheden.

Voor grotere groepen kan een wisselprogramma voor meerdere kleine teams worden georganiseerd. Prijs per persoon: € 15,50 bij minimaal 8 personen Inclusief Fluisterbootjes of kano’s, exclusief catering, wel los bij te boeken Bijzonderheden Alleen mogelijk van 1 april t/m 31 oktober 2014.

Proef Dordrecht! Dordrecht is veel te mooi om niet uitgebreid te verkennen! Wilt u cultureel en culinair verwend worden? Tijdens deze tocht geniet u van een voorgerecht, een hoofdgerecht en een dessert, allemaal op verschillende locaties in de gezellige binnenstad van Dordrecht! Onder leiding van een VVV- gids gaat u van restaurant naar restaurant, stuk voor stuk bijzondere locaties. Gezellig met uw collega’s, familie of vrienden de stad bezoeken en genieten van het beste wat de Dordtse keuken u te bieden heeft. U hoort naast de bijzondere historie van de stad ook leuke anekdotes, de gidsen maken uw tour compleet.

Deelnemende restaurants: Restaurant Veerhuis A, Merz A, Jongepier A, De Lachende Gans A/B, Dordts Genoegen A/B, Brasserie Bellevue B, Art & Dining B (samenstelling afh. van de gekozen variant, de dag, groepsgrootte en uw start- of eindpunt) Bijzonderheden Dranken zijn exclusief en dienen na afloop direct bij de restaurants te worden afgerekend. De restaurants serveren een verrassingsgerecht, waarbij u wel van te voren aan kunt geven of u vlees, vis of vegetarisch wilt eten.

17.30 - 18.15: Voorgerecht 18.15 - 19.00: Rondleiding 19.00 - 20.15: Hoofdgerecht 20.15 - 20.45: Rondleiding 20.45 - 21.30: Nagerecht Prijs per persoon: € 54,50 (A), € 60,50 (B), bij minimaal 15 personen (minder personen, meerprijs) U kunt kiezen uit twee varianten. De verschillende soorten van de restaurants en de luxe van de menu´s maken het prijsverschil.

5


Dordts Venetië Hoe vaak komt u in een stad onontdekte plekjes tegen en mag u aan boord van een klassieke houten speedboot? In dit luxe arrangement gaat u beide doen!

TIP!

ande Bovensta kunt u n le e rd e ond ken of e o b s ook lo n a nd an ee aansluite tocht. g a d re e and

12.00 – 13.00 uur: De VVV-gids neemt u mee voor een wandeling door Hollands oudste stad met haar roemrijk verleden. 13.00 – 14.30 uur: Tijd voor de rondvaart! Aan boord van hun prachtig gerestaureerde houten speedboot neemt één van de broers Barone u mee door het Venetiaanse Dordrecht. Onderweg maakt u een stop aan de achterzijde van Coffeelicious waar per mand heerlijke lekkernijen in de boot worden getakeld. Aan boord geniet u verder van deze picknick.

14.45 – 15.45 uur: Tijd voor een bezoek aan een heus Dordts patriciershuis; Museum aan de Maas. Wie over de drempel stapt, gaat terug in de tijd en belandt in de 18e eeuw. U wandelt door de stijlkamers, alsof de bewoners even weg zijn. Het meest indrukwekkende vertrek in het Dordts Patriciërshuis is de ronde Maaskamer. Vanachter de hoge ramen heeft u een magnifiek zicht op het druk bevaren drierivierenpunt waar de Merwede, de Noord en de Oude Maas samenkomen. Prijs per persoon: € 49,50 bij minimaal 5 personen Inclusief • Stadswandeling o.l.v. gids • Lunch • Rondvaart • Museumbezoek

Dordrecht “Verrassend Anders” 10.30 – 11.00 uur U wordt met één kopje koffie én wat lekkers ontvangen bij banketbakkerij Van der Sterre of bij Coffeelicious. Hier wordt u opgehaald door de VVV-gids. 11.00 – 12.30 uur Een VVV-gids neemt u mee voor een wandeling door Hollands oudste stad met haar roemrijk verleden. Tijdens uw wandeling kunt u een bezoek brengen aan de Grote Kerk. 12.30 – 14.00 uur In de Witten Haen wordt u door de enthousiaste horecamedewerkers, waaronder mensen met een verstandelijke beperking en hun begeleiders, ontvangen voor uw lunch. Via de statige entree van dit pand komt u terecht in dit sfeervolle restaurant, gelegen in hartje centrum.

Foto: Berceau Creative

14.15 – 15.45 uur Sinds 1872 worden in de distilleerderij in de Vriesestraat jenevers en likeuren gestookt. Nog steeds worden de producten van Rutte op ambachtelijke wijze gemaakt uit natuurlijke ingrediënten zoals kruiden en vers fruit. De sfeervolle winkel en proefkamer hebben het goede van de traditie behouden. Tijdens een bezoek krijgt u uitgebreid uitleg over hoe de bijzondere dranken geproduceerd worden en kunt u een blik werpen op de ketels in de distilleerderij. Natuurlijk sluit u af met een proeverij! Prijs per persoon: € 37,50 bij minimaal 14 personen Inclusief • 1 keer koffie / thee met gebak • Stadswandeling • Lunch • Proeverij bij distilleerderij Rutte & Zn. Bijzonderheden Op zaterdag geldt bij Rutte een betaling voor minimaal 20 personen.

6


Foto: Marco de Nood

Terug in de tijd 10.30 – 12.00 uur In de prachtige middeleeuwse Grote Kerk van Dordrecht wordt u ontvangen met één kopje koffie en een heuse Dordtse Schapenkopkoek. Na de koffie wordt u door de kerkgids meegenomen voor een rondleiding langs onder andere de in het gebouw aanwezige monumenten, kapellen en koorbanken. 12.00 – 13.00 uur Na de koffie vertrekt u per paardentram / huifkar voor een rondrit door de stad! Indien u wilt kunt u uw tocht door de aanwezigheid van een ervaren VVV-gids net even dat beetje extra geven. De gids vertelt u alles wat u beslist moet weten over de oudste stad van Holland. (meerprijs € 60,00 per gids per koets. U kunt ook kiezen voor enkel een stadswandeling) 13.00 – 14.30 uur Na uw tocht wordt u afgezet bij uw lunchlocatie. Uw lunch bestaat uit een broodmaaltijd inclusief dranken en soep. Uw lunch wordt geserveerd bij één van de restaurants vermeld achterop deze brochure, afhankelijk van uw groeps­ grootte en de beschikbaarheid. 14.45 – 16.00 uur Bezoek aan Huis van Gijn In een statig en imposant koopmanshuis aan ­ de Nieuwe Haven in Dordrecht woonde bankier en verzamelaar Simon van Gijn, een welvarend man met een passie voor

verzamelen. Hij woonde hier van 1864 tot aan zijn dood, in 1922. Het huis en meren­ deel van zijn verzamelingen liet Van Gijn na aan de Vereniging Oud-Dordrecht Sinds 1925 is het huis opengesteld voor publiek. Of Bezoek aan Dordrechts Museum Kunst van vroeger en nu is ondergebracht in een historisch gebouw met heden­daagse vleugel aan de Museumstraat: het Dordrechts Museum. Het is een schatkamer van Hollandse schilderkunst vanaf 1600 tot heden. Beroemde Dordtse schilders als Aelbert Cuyp ontbreken er natuurlijk niet. Het museum heeft een restaurant met terras aan de tuinzijde, museumwinkel en een film- en concertzaal. De vaste collectie is permanent te zien. Prijs per persoon incl. Huis van Gijn: € 38,50 bij minimaal 15 personen Prijs per persoon incl. Dordrechts Museum: € 41,50 bij minimaal 15 personen

TIP!

t w dagtoch Verleng u r. e in d heerlijk met een staure n a v t h ic Een overz elders in deze dt u emt rants vin terug. Ne brochure de r o o v p o u contact n e n e ed mogelijkh n. e jz ri p de

Wanneer u in plaats van een rondrit met paard en wagen kiest voor een stads­ wandeling, verminderen bovenstaande prijzen met € 8,00 Inclusief • 1 keer koffie met gebak • Rondrit met paard en wagen • Lunch • Museumbezoek

TIP!

Damesachtig Dordt! Lekker shoppen en smikkelen! 10.30 – 11.30 uur U wordt met één kopje koffie én wat lekkers ontvangen bij banketbakkerij Van der Sterre of bij Coffeelicious. Hier wordt u opgehaald door de VVV-gids. 11.30 – 13.00 uur Onze gids komt u halen voor een wandeling door historisch Dordrecht. Tijdens deze wandeling komt u langs prachtige historische plekjes. Tijdens “Damesachtig Dordt” mag winkelen niet ontbreken. Daarom laat de gids u ook bijzondere winkelstraatjes en winkeltjes zien, waar u aan het einde van de middag uw hart kunt ophalen. 13.00 – 15.00 uur Voor de dames die liefhebbers zijn van zoet kunt u nu bij Rutte terecht voor een aangeklede likeurproeverij! U wordt ontvangen met kleine sand-

wiches. Tijdens de proeverij krijgt u handgemaakte bonbons die worden gepresenteerd bij de verschillende likeuren. Ook krijgt u hierbij een kopje koffie/thee. Kortom, genoeg lekkernijen om met een gevulde maag nog even te gaan winkelen.

erdag is Op dond avond in p o o het k uw t en kan Dordrech k o o s du avontuur aan! rg o o d s ’s avond

15.00 – 17.30 uur Shop till you drop! Vrije tijd om heerlijk ongegeneerd te snuffelen in de bijzondere winkeltjes die Dordrecht heeft! Prijs per persoon: € 37,50 bij minimaal 14 personen Inclusief • 1 keer koffie met wat lekkers • Stadswandeling • Likeurproeverij met sandwiches en bonbons Bijzonderheden Op zaterdag geldt een minimum van 20 personen. Kleinere groepen in overleg.

Foto: Mascha Joustra

7


Swingend Dordrecht! 12.30 – 13.45 uur Bij visrestaurant de Stroper wordt u verwelkomd voor de lunch! De lunch bestaat uit visgerechten, zijn allemaal huisgemaakt én authentiek van smaak. In dit sfeervolle restaurant, gelegen in een prachtige straat in het centrum van de stad, geniet u van een lekkere lunch en kunt u even uitrusten van het wandelen! (voor de niet-liefhebbers van vis is er uiteraard iets anders) 14.00 – 15.00 uur Tijd voor iets cultureels! Maak met de Dordtevaar, een elektrisch aangedreven open boot, een rondvaart door de binnenhavens van Dordrecht. Bekijk de stad vanaf het water en ontdek de eigenaardigheden en bijzondere plekjes! 15.15 – 16.15 uur Zo, en nu is het tijd voor iets anders en actiefs! Gooi de armen los tijdens een workshop Afrikaanse of Braziliaanse percussie (kijk voor meer informatie over beide workshops verderop in deze brochure) Prijs per persoon: € 45,00 bij minimaal 16 personen (ook mogelijk vanaf 10 personen: € 49,00 p.p.) Inclusief • Lunch • Rondvaart door Dordrecht • Workshop Percussie Bijzonderheden Dit arrangement is niet te boeken op zondagen

TInPg !uw

Verle met dagtocht een diner!

Leerdam, dé glasstad van Nederland 10.30 – 11.30 uur In de Glasblazerij Leerdam wordt u ontvangen met twee keer koffie met appeltaart, verzorgd door Brasserie de Uitblaserije. 11.30 – 12.30 uur Demonstratie glasblazen in de Glasblazerij Leerdam, gelegen aan de Linge. Glasblazers uit de hele wereld demonstreren er voor de laaiende ovens hoe zij met de blaaspijp een klompje vloeibaar glas tot een vaas, schaal, drinkglas of kunstobject omtoveren. Vertellers leggen u intussen de kneepjes van het vak uit. 13.00 – 14.00 uur “Twaalfuurtje” in Het Oude Posthuys of bij Het Veerhuys. (u kunt uiteraard ook kiezen voor een meer uitgebreide koffietafel, een warme lunch of een koud en warm buffet) 14.30 – 16.00 uur Een belevenis op zich is de rondvaart over het pittoreske riviertje De Linge, verzorgd door Rederij Leerdam. Tijdens deze rondvaart kunt u genieten van een adembenemend stukje Nederland, of u nu stroomop- of afwaarts vanuit Leerdam over de Linge vaart! Prijs per persoon: € 34,00 minimaal 10 personen Inclusief • 2 keer koffie met gebak • Demonstratie glasblazen • Lunch: ‘Twaalfuurtje ‘ • Rondvaart over de Linge Op zondag geldt een andere tijdsindeling en een andere prijs

Foto: Ben Deiman

8

TIP!

U kunt de ze dagto cht uitbreide n met ee stadswan n deling do or Leerda onder be m geleiding van een ervaren V VV-gids. U b hiervoor een meerp etaalt € 60,00 p rijs van er gids, o nze gidse wandelen n met een maximum van 20 pe rsonen.


Veelzijdig Gorinchem en Slot Loevestein 10.00 – 10.45 uur U wordt verwacht in café-restaurant de Hoofdwacht. In dit statige gebouw uit 1792 staat de koffie met appelgebak voor u klaar. Hier proeft u de sfeer van honderd jaar geleden, met eikenhouten tafels, kaarsen en oude prenten van Gorinchem aan de wanden. Hier wordt u opgehaald door de VVV-gids. 10.45 – 12.15 uur De VVV-gids(en) neemt u mee voor een wandeling door de mooie vestingstad Gorinchem.

12.15 – 13.45 uur Uw lunch staat op u te wachten bij de Hoofdwacht of bij Grandcafé ’t Gelagh. 14.45 uur: Overtocht met de Veerdienst Gorinchem naar Slot Loevestein. Dit is alle weekenden mogelijk van mei t/m september en van 5 juli t/m 31 augustus 2014, zelfs 7 dagen per week. De vaartocht heeft een tijdloze charme waar jong en oud van genieten. U heeft een prachtig uitzicht op de dijken, de uiterwaarden en

vestingwerken. Hier varen is een belevenis op zich. 15.30 – 17.00 uur: Tijdens uw bezoek komt u van alles te weten over dit bijzondere slot dat ridder Dirc Loef van Horne rond 1368 liet bouwen. Het kasteel en de vesting zijn, met de nieuwe presentatie 1001 bommen en granaten, met behulp van een persoonlijke sleutel zelfstandig te bezoeken; u bepaalt uw eigen tempo. Gidsen vertellen korte verhalen over het ontstaan van Loevestein, de Nederlandse opstand en Hugo de Groot. 17.30 uur: U verlaat het imposante slot en vaart via het fraaie vestingstadje Woudrichem, weer naar

Gorinchem waar u al snel de scheve toren boven de vestingwallen uit ziet steken. Prijs per persoon: € 39,95 bij minimaal 10 personen Inclusief • 1 keer koffie / thee met gebak • Stadswandeling onder begeleiding van een VVV-gids • Lunch • Overtocht veerdienst Gorinchem – Loevestein v.v. • Bezoek aan Slot Loevestein Bijzonderheden Slot Loevestein: mei tot en met september dagelijks geopend, van oktober tot en met april alleen de weekenden (en schoolvakanties).

Gorinchem; Net een beetje anders 12.30 – 13.30 uur: Uw lunch staat op u te wachten bij de Hoofdwacht of bij Grandcafé ’t Gelagh. 13.30 – 14.30 uur: Ervaar Gorinchem eens op een andere manier! Beklim de toren onder begeleiding van een torengids en geniet van het prachtige uitzicht over de mooie vestingstad Gorinchem

van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, naast de grote Merwedesluis in de oksel van de Gorcumse stadswallen. Staat u buiten nog in Nederland, binnen waant u zich in

een wijnkelder zoals u deze in Frankrijk of Portugal vindt. Hier proeft u verschillende wijnen en krijgt u toelichting.

Inclusief • Lunch • Torenklimmen o.l.v. gids • Stadswandeling o.l.v. gids • Wijnproeverij

Prijs per persoon: € 39,95

14.30 – 15.30 uur: Onder begeleiding van een VVV-gids wandelt u door het mooie stadje en krijgt u meer tekst en uitleg over de rijke historie. De gids haalt u op bij de Toren en zet u af bij het volgende onderdeel. 15.30 – 17.00 uur: Even uitrusten na alle inspanning die u heeft gehad. Op deze bijzondere locatie, de oude bomvrije geschutsplaats

9


Happen en Trappen! Deze culinaire fietstocht (ca. 30 kilometer) voert u langs en door de stad Dordrecht. Al trappend gaat u via water, stad en natuur. Om ervoor te zorgen dat u voldoende op krachten blijft komt u langs verschillende restaurants waar heerlijke gerechten worden geserveerd. Kortom; een bijzonder actief uitstapje voor de Bourgondiër die houdt

Tandem- en fietstocht

van het Hollandse landschap en het Nederlandse weer!

Samen op de tandem of per fiets de omgeving door? U kunt starten in Gorinchem, Leerdam of Dordrecht en trapt er vrolijk op los. U krijgt een route mee en kunt (optioneel) onderweg een stop maken voor koffie met gebak of voor een heerlijke lunch. Ook kunt u kiezen om de tocht uit te breiden met een speurtocht, leuk om er een competitie element in aan te brengen! Al trappende lost u vragen op. Aan het einde krijgt het winnende team/de winnaar een kleine attentie!

Prijs per persoon: € 49,50 bij minimaal 10 personen (exclusief transportkosten) Inclusief • Fiets of tandem • Route • 3-gangenmenu • Poncho (die u echt niet nodig heeft)

! TIbP rand en

Zonne l mee! zonnebri

Prijs per persoon: € 10,00 (huur tandem/fiets incl. route)

Picknicktocht We gaan uit van veel zonneschijn, zodat we dit jaar volop kunnen picknicken! U krijgt een aantal transporters (fiets met kist voorop) mee. De rest van de groep gaat op tandems of fietsen mee. In de kist zit uw proviand en een heuse picknickuitrusting. Prijs per persoon: € 22,50 bij minimaal 10 personen Duur: 3,5 uur Exclusief transportkosten

Prairie Tiengemeten 10.00 - 10.10 uur Overtocht vanuit Nieuwendijk naar het eiland Tiengemeten. 10.15 - 11.00 uur Ontvangst met koffie/thee en een lekker stuk ‘Tientjecake’ in het pittoreske restaurant ‘Pannenkoeken bij Helene’, vlakbij de haven. Hier brengt u een bezoek aan het Informatiecentrum, waar u een expositie over het eiland en een winkel met natuurproducten vindt. 11.15 – 13.15 uur Huifkartocht over de Hollandse “prairie” van Tiengemeten. De huifkar wordt voortgetrokken door twee Zeeuwse paarden. Onderweg vertelt boer Piet over het Tiengemeten van vroeger, over de huidige natuur en over de eilandbewoners.

10

13.15 – 14.15 uur Onderweg stopt u voor een luxe broodjeslunch in de herberg van Tiengemeten. 14.15 – 15.10 uur Na de lunch wachten de paarden u op voor het tweede deel van de huifkartocht, met als eindbestemming de veerhaven. 15.10 – 15.20 uur Vaartocht van het eiland terug naar Nieuwendijk. (U kunt ook de veerpont van 16.10 uur of 17.10 uur nemen en nog een bezoek brengen aan het Rien Poortvliet­ museum, meerprijs)

Prijs per persoon: € 40,00 bij minimaal 16 personen Inclusief • Koffie/thee met Tientjecake •P  lattegrond /wandelkaart van het eiland • Huifkartocht met gids • Luxe lunch Bijzonderheden Dit arrangement is te boeken van april tot en met september. Uitgezonderd maandag, want dan zijn alle attracties op het eiland gesloten. De retourvaart met de pont naar Tiengemeten is exclusief en dient op de veerhaven in Nieuwendijk te worden voldaan.

Prijs per persoon speurtocht: € 15,00 (huur tandem/fiets incl. speurtocht) Duur: 2,5 uur Minimaal 10 personen Exclusief transportkosten


Met Peddels en Pedalen! Sportief genieten op en langs de Linge 13.00 uur Vanuit Enspijk start deze middag uw programma. Lekker in de buitenlucht ontdekt u dit mooie stukje Nederland. U kunt kiezen hoe u op pad gaat. Fiets (keuze A) Een fietstocht langs de Hollandse waterlinie (fort Vuren fort Herwijnen (Geofort) en fort Asperen met een bezoek aan Geofort (ongeveer 35 km). Kano (keuze B) Een kanotocht over de Linge. U passeert talloze boom­ gaarden, dorpjes, molens, kerkjes en boerderijen. Het is alsof u door een prent van Anton Pieck vaart. Hierna vertrekt u op eigen gelegenheid naar Leerdam

voor een 3 uur durende vaartocht over de Linge met een luxe partyschip inclusief een uitgebreide barbecue. Prijs per persoon: € 50,00 van 25 tot 40 personen € 45,00 van 40 tot 50 personen € 40,00 vanaf 50 personen Exclusief • Consumpties tijdens de barbecue Bijzonderheden U kunt deze dagtocht ook starten in Leerdam, zodoende hoeft u ’s middags niet van Enspijk naar Leerdam. Echter, enkel in Enspijk kunt u gebruik maken van omkleedruimtes, douches en toiletten. Deze dagtocht is uit te brei-

den met koffie en gebak en een koeltas met lunch­pakket. Informeert u bij ons naar de prijzen.

Op pad in Schoonhoven Zilverstad 10.00 – 10.45 uur: Geen goed begin van de dag zonder twee heerlijke kopjes koffie met gebak! (Afhankelijk van de beschikbaarheid en de grootte van de groep start uw dag bij één van de deelnemende restaurants achterop deze brochure) 11.00 – 12.15 uur: U brengt een bezoek aan Rikkoert Schoonhovens Silverhuys – Edelambachtshuys. Hier krijgt u middels een film, een rondleiding en een demonstratie van alles te weten over het zilver(smeden). De rondleiding is een reis door de tijd, langs oud en nieuw zilver, met alle bijbehorende anekdotes. Erg bijzonder is het kijkje dat u neemt in het Edelambachtshuys, de voormalige synagoge van Schoonhoven en niet te vergeten de 17e eeuwse kelder die zich onder het gebouw bevindt. Kortom, te veel om op te noemen! 12.30 - 14.00 uur: Na het zien van al deze interessante bezienswaardigheden is het tijd voor de innerlijke mens. U kunt genieten van een heerlijke lunch bij één van

de deelnemende restaurants vermeld achterop deze brochure. 14.15 – 15.15 uur: Na de lunch gaat u naar het enige zilvermuseum van Nederland, het Nederlands Zilvermuseum Schoonhoven. Hier wordt u ondergedompeld in een wereld van zilver. De collectie bestaan uit gebruikszilver van 1600 tot heden. Waaronder honderden zilveren voorwerpen uit de bekende zilverfabriek Van Kempen en Begeer. Oude techniek van het ambacht doen zich herleven in de Zilversmederij, waar u jonge goud- en zilversmeden aan het werk ziet. In het Zilvermuseum ziet, hoort en ruikt u het zilver! 15.30 – 16.30 uur: Uw dag is niet compleet zonder een stadswandeling onder begeleiding van een gids door het kleinste stadje van Nederland. De gidsen laten u de bijzondere en mooie plekken van de stad zien! Tijdens deze wandeling door de geboorteplaats van weervrouw Helga van Leur bent u vast verzekerd van mooi weer….

TIP!

w Verleng u met t ch to g a d ijk een heerl diner! Prijs per persoon: € 37,50 bij minimaal 15 personen Inclusief • 2 keer koffie met gebak • Bezoek aan Rikkoert • Lunch • Bezoek museum • Stadswandeling o.l.v. een gids Bijzonderheden Op zondag vervalt het bezoek aan Rikkoert en komt de stadswandeling daarvoor in de plaats. Het tijdsschema van de dagtocht wordt dan aangepast.

11


Cultuur snuiven

De Grote Kerk De Grote of Onze-Lieve-Vrouwekerk is een 15e-eeuwse in steen overwelfde Brabants-gotische kruisbasiliek met kooromgang en kapellenkrans. Zeer bezienswaardig zijn de koorbanken (1538-1542), de kansel (1756), het Kam-orgel (1672/1762 en 1859) , de gebrandschilderde ramen en de vele fraaie grafzerken. Verder zijn er naast wisseltentoonstellingen ook permanente tentoonstellingen te zien: de Dordtse Synode 1618-1619, de 15e-eeuwse gewelfrozetten en het gouden doop- en avondmaalstel. Op de muren zijn enkele oude fresco’s te bewonderen. Tijdens de openstelling wordt een dvd-presentatie van de kerk getoond.

12

Stapvoets

Huis Van Gijn

Even terug in de tijd en met paard en wagen door de stad? Dat kan! Stapvoets biedt u de mogelijkheid om met een huifkar, koets of paardentram (afhankelijk van de grootte van uw groep) een stadsrondrit te maken door de historische binnenstad van Dordrecht. De Grote Kerk, de havens, de Wijnstraat en nog veel meer bezienswaardigheden maken dit meer dan de moeite waard. Ook kunt u ervoor kiezen een VVV-gids mee te laten rijden (meerprijs € 60,00). Tijdens de rondrit zal de gids u de nodige informatie geven.

Dit museum was het voormalig woonhuis van bankier en verzamelaar Simon van Gijn. Hij woonde hier van 1864 tot aan zijn dood, in 1922. Het huis en het merendeel van zijn verzamelingen liet Van Gijn na aan de Vereniging Oud-Dordrecht met de opdracht de collecties openbaar te maken en het huis als museum in te richten. Voorwaarde was dat het interieur zoveel mogelijk intact zou blijven. Sinds 1925 is het huis opengesteld voor publiek. Naast interieurs uit de 17de, 18de en 19de eeuw beschikt het museum over een rijke collectie kunstnijverheid, een verzameling speelgoed en een omvangrijke collectie historieprenten, de Atlas van Gijn. (www.huisvangijn.nl)

Misschien een idee voor uw groep; combineer een bezoek aan één van de musea of aan distilleerderij Rutte met een rondrit door de stad.

Prijs per persoon: € 6,00 bij minimaal 10 personen

Prijs per persoon: € 13,50 vanaf 15 personen

Maximaal aantal personen per rondleiding: 15 (prijzen op aanvraag).

Openingstijden: Dinsdag t/m zondag 11.00 - 17.00 uur

Toegang tot de kerk is gratis: een folder met informatie wordt sterk aanbevolen ter ondersteuning van het onderhoud van de kerk. Tijdens een stadswandeling onder leiding van een stadsgids wordt een bezoek gebracht aan de kerk. Dit bezoek duurt niet langer dan een kwartier en kan niet gegarandeerd worden. Een rondleiding (duur circa vijf kwartier) onder leiding van een kerkgids dient vooraf te worden gereserveerd. Tarief april t/m oktober eenmalig € 10 + € 2 per persoon, november t/m maart eenmalig € 25,- + € 2,50 per persoon. Rondleidingen worden uitsluitend gegeven door gidsen van de kerk. Uitgebreide informatie over de kerk: www.grotekerk-dordrecht.nl.


Dordrechts ­Museum Kunst van vroeger en nu is ondergebracht in een historisch gebouw met hedendaagse vleugel aan de Museumstraat: het Dordrechts Museum. Het is een schatkamer van Hollandse schilderkunst vanaf 1600 tot heden. Beroemde Dordtse schilders als Aelbert Cuyp ontbreken er natuurlijk niet. Het museum heeft een restaurant met terras aan de tuinzijde, museumwinkel en een film- en concertzaal. De vaste collectie is permanent te zien. In 2014 is onder andere onderstaande tentoonstelling te bezichtigen.

Schilderijen van Willem Na ruim 150 jaar is een belangrijk deel van de kunstcollectie van Koning Willem II weer te zien. Van 5 maart tot 15 juni 2014 toont het Dordrechts Museum op de tentoonstelling Willem II - Kunstkoning topstukken van Hollandse en Vlaamse meesters. Willem II, gehuwd met de Russische tsarendochter Anna Paulowna, regeerde ons land van 1840 tot 1849 en was een groot verzamelaars van kunst. www.WII-kunstkoning.nl

In het museumrestaurant Art & Dining kunnen bezoekers o.a. koffie drinken, lunchen, dineren. Prijs per persoon: € 9,00 bij minimaal 10 personen Openingstijden: Dinsdag t/m zondag 11.00 - 17.00 uur Maximaal aantal personen per rond­ leiding: 15 (prijzen op aanvraag).

Stoomsleper Pieter Boele De Pieter Boele is in 1893 gebouwd door de scheepswerf P. Boele te Slikkerveer in de stijl van de destijds gangbare Rijnslepers. Tot 1965 heeft de sleper onder de naam “Speculant” zijn diensten bewezen op de Rijn. In 1972 werd het schip herdoopt naar de naam van de scheepsbouwer Pieter Boele. Vanaf 1987 wordt het schip onder beheer van de stichting “Dordt in Stoom” met behulp van circa 25 vrijwilligers in een bedrijfsvaardige staat gehouden.

Afval = energie! (Dordrecht) Wist u dat er met het verbranden van afval groene elektriciteit gemaakt wordt? En dat warmte gebruikt wordt om woningen en bedrijven te verwarmen? De afvalenergiecentrale in Dordrecht verbrandt op milieuverantwoorde wijze het afval en levert ook nog eens duurzame energie op. Tijdens een rondleiding door de centrale ziet u met eigen ogen hoe dat allemaal precies in zijn werk gaat. Een rondleiding duurt ongeveer twee uur. Na een presentatie en een korte pauze met koffie en thee, gaat u onder andere kijken in de bunker en in de oven. Tevens ziet u hoe de rookgassen zo schoon mogelijk gemaakt worden. HVC organiseert deze rondleidingen al een hele tijd, omdat ze het belangrijk vinden dat iedereen zich bewust wordt van de afvalproblematiek en alles wat daarbij komt kijken. De minimum leeftijd voor de rondleidingen is zestien jaar. Tevens moet u goed ter been zijn en dichte schoenen dragen.

De Pieter Boele is af te huren voor gezelschappen tot maximaal 55 personen. Tot de mogelijkheden behoren een vaartocht op de rivier de Merwede, een rondje om het eiland van Dordt, een tocht naar Gorinchem, een tocht naar de molens van Kinderdijk of geef uw gezelschap een beeld van de haven van Rotterdam. U vaart dan door enkele van de vele havens en langs de imposante skyline van Rotterdam. Op verzoek kunnen wij voor u de catering verzorgen. Voor specifieke wensen en/of nadere informatie kunt u contact opnemen. De thuishaven van de Pieter Boele is te vinden tussen de prachtige panden van de historische Wolwevershaven te Dordrecht. Vroegtijdig reserveren is gewenst.

Prijs per persoon: € 5,00 bij minimaal 10 personen

13


zoeker een magnifiek zicht op het druk bevaren drierivierenpunt waar de Merwede, de Noord en de Oude Maas samenkomen.

Dordts Patriciërshuis, Museum aan de Maas

Op www.dordtspatriciershuis.nl kunt u alvast in de stemming komen voor een bezoek aan dit unieke woonhuis!

Verscholen achter een statige gevel is een nieuw museum in Dordrecht te vinden: het Dordts Patriciërshuis, Museum aan de Maas. Wie over de drempel stapt, gaat terug in de tijd en belandt in de 18e eeuw. De bezoekers kunnen door de stijlkamers wandelen, alsof de bewoners even weg zijn. De vertrekken zijn ingericht met meubels in Lodewijk XVI-stijl, gebruiksvoorwerpen uit de 18e eeuw en aan de wanden diverse schilderijen en tekeningen uit die periode.

Prijs per persoon: € 5,00 bij minimaal 10 personen Openingstijden: Woensdag tot en met zondag 13.00 – 17.00 uur

Vooral kunstschilder Cornelis Kuipers krijgt er de aandacht. Deze (nog redelijk) onbekende schilder maakte de prachtige haardstukken, die zich ruim 200 jaar na dato nog steeds in het pand bevinden. Daarnaast toont het Dordts Patriciërshuis werken van tijdgenoten, zoals van de meer bekendere broers Abraham en Jacob van Strij, A. Schouman, J.C. Schotel en L. de Koningh. De opdracht voor de bouw van dit pand is verstrekt door Jacob Trip. Hij was een zwager van Johan van Neurenberg, de bouwheer van het pand, waarin thans het zich op loopafstand van het Dordts Patriciërshuis bevindende museum Huis van Gijn is gevestigd. Het meest indrukwekkende vertrek in het Dordts Patriciërshuis is de ronde Maaskamer. Vanachter de hoge ramen heeft de be-

Foto: Marco de Nood

Halve Maen Het Biesboschcentrum Dordrecht vaart sinds april 2005 met partyschip de “Halve Maen”. Uniek aan het vaartuig is dat het zeer milieuvriendelijk is uitgerust. De zogenaamde “fluisterboot” wordt namelijk uitgerust met een dieselelektrische aandrijving, gecombineerd met zonnecellen. Tot zover bekend werd die combinatie nog nooit in deze omvang toegepast. In het stiltegebied van de Hollandsche Biesbosch, schakelt de schipper de dieselgeneratoren uit en vaart de “Halve Maen” uitsluitend op accu’s. Op de accu’s kan het schip bij een snelheid van 10 km/u ongeveer 5 uur varen. De zonnecollectoren nemen dan het laden van de accu’s over. De “Halve Maen” wordt ingezet als rondvaartboot en als partyboot. De Salon biedt plaats aan 90 personen. Maximaal is er plaats voor 150 personen. De “Halve Maen” is ook geschikt voor gehandicapten. Voor deze doelgroep is een 2-persoonsrolstoellift aan boord en wordt de aanlegsteiger aangepast

14


Glasmuseum Leerdam Het glasmuseum is gevestigd in twee riante dijkvilla’s met een grote museumtuin. Het oorspronkelijke museumpand is de villa van Cochius, de fabrieksdirecteur die begin 1900 de aanzet gaf tot de eerste bloeiperiode van het Leerdamse glas. In 2007 heeft men het buurpand aangekocht. De twee dijkvilla’s zijn nu over alle verdiepingen met elkaar verbonden door loopbruggen. In deze loopbruggen wordt de volledige glascollectie getoond.

In het museum zijn doorlopend tentoonstellingen te zien. Een leuke combinatie met een bezoek aan de Glasblazerij! Prijs per persoon: € 6,50 bij minimaal 20 personen Openingstijden: Dinsdag t/m zaterdag 10.00 – 17.00 uur, Zondag 12.00 – 17.00 uur

Nederlands Zilvermuseum Schoonhoven In het Nederlands Zilvermuseum Schoonhoven wordt u ondergedompeld in een wereld van zilver. De collectie bestaan uit gebruikszilver van 1600 tot heden, waaronder honderden zilveren voorwerpen uit de bekende zilverfabriek Van Kempen en Begeer. Oude techniek van het ambacht doen zich herleven in de Zilversmederij, waar u jonge goud- en zilversmeden aan het werk ziet. In het Zilvermuseum ziet, hoort en ruikt u het zilver! Prijs per persoon: € 6,00 bij minimaal 20 personen Openingstijden: Dinsdag t/m zondag 12.00 – 17.00 uur

15


Work shops

Lipdub; uw eigen videoclip!

Wijnproeverij La Petit Provence (Hoogblokland) Tijdens deze wijnproeverij is er gelegenheid tot het keuren van een 8-tal, voor het merendeels Biologische, wijnen. Tevens wordt daarbij kaas en stokbrood geserveerd. Het gros van de wijnen komt van het Domaine des Planes uit de Franse Provence. Tijdens de proeverij is er uitleg over de verschillende druivensoorten, de ligging van de wijngaarden, het klimaat en het productieproces. Een meer uitgebreide proeverij is na overleg mogelijk. Duur: 2 uur Prijs per persoon: € 12,50

Een ontzettend leuke en originele activiteit om met collega’s, familie of vrienden te doen. Het maken van een eigen lipdub! Lukt het u om in één take iets moois op te nemen? Zonder te knippen of te plakken? Hiervoor is een goede samen­ werking van belang. Samen met uw groep en ervaren begeleiders gaat het zeker lukken en heeft u ge­garandeerd een hilarische tijd.

names draait het puur om het beeld, de muziek wordt later aan de clip toegevoegd. De regisseur en cameraman/vrouw geven aanwijzingen en zorgen voor de begeleidende muziek. Kortom, kies uw favoriete nummer, oefen de tekst en wij regelen de rest voor een onvergetelijke dag met een prachtig eindresultaat. En misschien wordt uw clip wel beter dan het origineel!

Een lipdub is niet zo maar een videoclip, het is een opname van uw favoriete nummer en wordt in één take opgenomen. We gooien u natuurlijk niet gelijk in het diepe, maar leggen eerst aan de hand van voorbeelden uit hoe we de lipdub gaan maken. Daarna delen we het nummer in en bedenken een scenario. Iedereen krijgt een moment voor de camera, solo of in groepjes. In het tweede deel van de activiteit is het tijd om in actie te komen voor de camera. Omdat de clip in één take wordt opgenomen nemen we meerdere versies op waaruit u zelf de beste kunt kiezen. Tijdens de op-

Inclusief: • Eén consumptie • Begeleiding instructeurs (één regisseur en één cameraman/ vrouw) •E  ventueel basis attributen/ verkleedspullen. Eigen verkleed­ spullen maakt de lipdub persoonlijker en wordt zeker geadviseerd. Duur: 3 uur Prijs per persoon: € 32,50 bij minimaal 10 personen Bijzonderheden: In de wintermaanden is het ook mogelijk om binnen de lipdub op te nemen.

Workshop Afrikaanse percussie (djembé) (Dordrecht) Het dak gaat eraf! U gaat tijdens deze workshop op ontdekkingsreis naar uw eigen ritme. Hierbij gebruikt u een djembé. Dit is een prachtige trommel die in West-Afrika al eeuwen wordt gebruikt. U leert hier slagvaardig op spelen en maakt samen met uw collega’s of vrienden toon na toon een indrukwekkend en swingend muziekstuk onder leiding van een vakkundig docent. Ook maakt u tijdens

16

deze workshop kennis met de achtergrond van dit instrument. Bent u met een grotere groep, dan komen er ook andere Afrikaanse instrumenten aan te pas, zoals shakers, bellen en bas­ trommels. Voor u ’t weet is uw groep veranderd in een swingende Afrikaanse percussieband!

Duur: circa 1 uur Prijs per persoon: € 28,00 (10 – 15 personen) € 24,00 (16 – 24 personen) € 18,00 (vanaf 25 personen) De workshop vindt plaats in Dordrecht en kan geboekt worden in combinatie met koffie met gebak, een lunch of achteraf een diner in sfeer.

Bijzonderheden Afhankelijk van de locatie, de groepsgrootte of de beschikbaarheid kan er eventueel eenmalig een bedrag aan zaalhuur bijkomen. Belt u voor de mogelijkheden.


Workshop likeur/jenever maken / Proeverij (Dordrecht) Sinds 1872 worden in de distilleerderij in de Vriesestraat jenevers en likeuren gestookt. Nog steeds worden de producten van Rutte op ambachtelijke wijze gemaakt uit natuurlijke ingrediënten zoals kruiden en vers fruit. De sfeervolle winkel en Proefkamer hebben het goede van de traditie behouden. Tijdens een bezoek krijgt u uitgebreid uitleg over hoe de bijzondere dranken geproduceerd worden, kunt u een blik werpen op de ketels in de distilleerderij en kunt u deze bijzondere dranken proeven.

Proeverij Duur: 1,5 uur Prijs per persoon: € 11,00 bij minimaal 14 personen (zaterdag/ zondag 20), maximaal 36 personen. Wanneer uw groep groter is, bestaat de mogelijkheid van een proeverij op locatie in Dordrecht. Informeert u naar de mogelijkheden.

Workshop Likeur of jenever maken Na koffie of thee met koek en de uitleg en proeverij gaat u zélf aan de slag. U creëert uw eigen likeur of jenever en neemt deze mee naar huis in een speciaal flesje met eigen etiket. Duur: 3 uur Prijs per persoon: € 34,00 p.p. bij minimaal 8 personen (zaterdag/ zondag 12)

Knabbelarrangement Zowel de proeverij als de workshop kunnen worden uitgebreid met een knabbelarrangement (3 soorten kaas, nootjes, zoutjes) € 35,00 Ook een kaasplankje of amuses kunt u extra bijboeken. U kunt Rutte bezoeken in groepsverband op afspraak. Kleinere groepen doordeweeks en op zaterdag kunnen in overleg.

Workshop bonbons maken bij ‘Olala’ (Dordrecht, Gorinchem) Bij binnenkomst bij Chocolaterie Olala Chocola zorgen de heerlijke geuren ervoor dat het water u in de mond loopt én u zich voelt als Sjakie in de Chocoladefabriek!

Bij deze workshop gaat u zelf aan de slag om heerlijke bonbons te maken. Eerst een korte uitleg en dan aan het werk! Zelf bij de machine uw vorm

van chocolade voorzien, de vulling aanbrengen, de vorm dichtstrijken en uw prachtige bonbons zijn klaar!Tijdens de workshop is er koffie/thee met een bonbon. Tijdens de workshop komt het volgende aan de orde: • uitleg over de herkomst en samenstelling van chocolade. • het zelf maken van heerlijke bonbons. Een echt ‘kijk-en-doe’ arrangement waarbij u de gemaakte producten mee naar huis krijgt. Minimaal 8 personen Maximaal 32 personen Duur: 2 uur Prijs per persoon: € 26,50

17


Wijnproeverij La Caponnière (Gorinchem) Wijn- en proeflokaal La Caponnière is een ontmoetingsplek net buiten het centrum van vestingstad Gorinchem, gelegen in een oude bomvrije geschutsplaats van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Naast de grote Merwedesluis in de oksel van de Gorcumse stadswallen. Staat u buiten nog in Nederland, binnen waant u zich in een wijnkelder zoals u deze in Frankrijk of Portugal vindt. Bij de houtkachel en in de sfeer van een echte wijnkelder serveren wij u de heerlijkste wijnen. Iedere maand veranderen wij onze wijnkaart. Wij schenken 6 open wijnen en verschillende soorten port. Duur: 1,5 uur Prijs per persoon: € 17,50 bij minimaal 10 personen

Workshop ballon modelleren (Dordrecht) Bent u er aan toe om eens iets heel anders te doen en uzelf te verrassen met uw eigen creativiteit? Ga dan aan de slag met ballonnen!

Want wie had ooit gedacht dat uw oom of manager zo creatief kon zijn? Wie weet krijgt u er zelfs een hobby voor het leven bij!

Onder begeleiding van een ervaren ballonartiest leert u, aan de hand van eenvoudige oefeningen, verschillende figuren te maken met de bekende langwerpige ballonnen. In het begin lijkt dit allemaal lastig maar u zult zien hoe snel u iets nieuws kunt leren. Vooral als hoofd en handen elkaar begrijpen. En of u nu links- of rechtshandig bent, dit zegt niets als het om ballon modelleren gaat.

Inclusief: • Welkomstdrankje • Gebruik materialen • Begeleiding door een professioneel ballonartiest

Tijdens de workshop zal u versteld staan van uw eigen creativiteit. Ook zult u zichzelf verbazen met wat u met de basis technieken van ballonnen modelleren kan doen. Zeker aan het einde als de ballonartiest een complex object met meer dan 8 ballonnen maakt en laat zien welke stappen daarvoor nodig zijn. Aan het einde van de workshop neemt u uw eigen werk mee naar huis en heeft u uw collega’s of vrienden op een hele andere manier leren kennen.

18

Duur: 2 uur Prijs per persoon: € 22,- bij minimaal 8 personen


Workshop Fotowandeling (Dordrecht) Neemt u graag uw fotocamera mee als u er op uit gaat? Dan is dit iets voor u! Bij deze workshop gaat u samen met een stadsgids/ fotograaf de fotogenieke binnenstad van Dordrecht verkennen, met uw fotocamera vastleggen en dat op een originele manier. U komt op plaatsen waar u anders aan voorbij zou lopen, hoort verhalen die u nog niet kende en ziet details die u anders over het hoofd zou zien. Dit is kortom een actieve manier om Dordrecht te leren kennen en u heeft thuis mooie plaatjes om te laten zien. De workshop is inclusief koffie/thee en een koek. Elke fotocamera is geschikt (ook smartphones!) Duur: 2,5 uur Prijs per persoon: € 25,00 bij minimaal 8 personen Voor deze workshop worden ook data vastgesteld waarop u zich individueel kunt inschrijven. Checkt u onze website voor de data.

Foto: Berceau Creative

Braziliaanse Percussieworkshop (Dordrecht) Rio in Dordrecht Tijdens de Braziliaanse Percussieworkshop waant u zich even in Zuid-Amerika. Swing met ons mee op de klanken van instrumenten zoals surdo’s, tamborins en repiniques. Algauw heeft u beelden van een tropisch strand en zoete cocktails op uw netvlies. De workshopdocent begint m et een korte uitleg over de verschillende instrumenten. Daarna leert u samen een swingend sambaritme spelen. Bij deze workshop kan niemand stil blijven staan! Trommel samen met uw vrienden, familie of collega’s en beleef een tropisch avontuur in Dordrecht.

Bijzonderheden Afhankelijk van de locatie, de groepsgrootte of de beschikbaarheid kan er eventueel eenmalig een bedrag aan zaalhuur bijkomen. Belt u voor de mogelijkheden.

Duur: circa 1 uur Prijs per persoon: € 28,00 (10 – 15 personen) € 24,00 (16 – 24 personen) € 18,00 (vanaf 25 personen) De workshop vindt plaats in Dordrecht en kan geboekt worden in combinatie met koffie met gebak, een lunch of achteraf een diner in sfeer.

19


Actief

City Challenge (Dordrecht)

WhatsApp Experience (Dordrecht)

Ga de uitdaging met elkaar aan tijdens deze activiteit vol leuke teambuilding opdrachten in hartje stad! Met verrassende doe, - en denkopdrachten die betrekking hebben op de stad, zijn letters te verdienen. Zo zullen de teams onder andere een tangram leggen, een (denkbeeldig) mijnenveld oversteken, een raadsel oplossen en een Sudoku puzzel maken. Tijd speelt hierbij een belangrijke rol. Zo heeft ieder team 15 minuten om zich te verplaatsen via unieke tracks en vervolgens 15 minuten voor het vervullen van de opdrachten. Zelfs op het laatste moment zijn er door middel van een spannend eindspel nog extra letters te verdienen!

U ontvangt van ons van te voren een kaart van de stad en de speluitleg. Op eigen gelegenheid gaat u de stad in. Op uw eigen telefoon ontvangt u iedere keer een opdracht om een bepaalde locatie in de stad te zoeken. Met uw eigen telefoon zet u de gevonden locatie op de foto en verstuurt deze naar Stad Unique waarna u een volgende opdracht ontvangt . Op deze manier komt u op de meest verrassende plekjes van de stad. Pauzes kunnen desgewenst zelf ingelast worden.

Vormen uw letters uiteindelijk het woord met de meeste punten? Er is vast wel een woord feut (of Scrabble) specialist in uw midden die een mooi woord kan bedenken! Dit moet echter wel een bestaand woord zijn want anders wordt het misschien afgekeurd… Bij het programma zijn twee drankjes inbegrepen.

Duur: 3 uur

Duur: 3 uur

Prijs per persoon: € 10,00 bij minimaal 8 personen

Prijs per persoon: € 30,25 bij minimaal 20 personen (ook mogelijk vanaf 15 personen, € 36,50 p.p.)

Schapenkoppengolf (Dordrecht)

De inwoners van bijna alle steden in Nederland hebben wel een scheldnaam. De Dordtenaren heten Schapenkoppen. Twee Dordtenaren die in de buurt een schaap hadden gekocht, voelden er weinig voor de stadskas te spekken. Zij kleden het schaap aan als mens, namen het dier tussen hen in en hielden het aan de voorpoten

20

vast terwijl zij door de stadspoort gingen. Toen het plan bijna geslaagd leek zei het schaap bèèè en moesten de mannen toch betalen. Sinds die tijd heten Dordtenaren Schapenkoppen.

bijzondere holes. Al spelende is uw doel om zo snel mogelijk met zo min mogelijk slagen de hole te raken (lantarenpalen, bankjes, gasmeters etc.). Zo loopt u het gehele parcours.

U wordt voor het Schappenkoppengolf ontvangen bij Bistro “De Lachende Gans”. Hier ontvangt u het spelmateriaal en krijgt u een korte uitleg.

Duur: circa 2,5 uur

Verdeeld in groepen gaat u op eigen gelegenheid de stad in. Om en om bent u aan slag. Tussen de “Schapenkoppen” door gaat u al golfend dwars door het oude centrum van Dordrecht, met wel heel

Prijs per persoon: € 7,50 bij minimaal 10 personen

TIP!

Breidt uw spel uit met koffi e met ge bak of een he erl bij De Lach ijke lunch ende Gan s!


The Target (Dordrecht, Gorinchem, Leerdam en Schoonhoven) Een spannend virtueel achtervolgingsspel met de stad als decor! De gangster Een gevaarlijke gangster is net ontsnapt uit de gevangenis. Een opdrachtgever geeft hem geld voor elke misdaad die hij pleegt dus nu terroriseert hij de stad. Drie agenten worden er op uitgestuurd om de man te overmeesteren voor hij €1.000.000 heeft verdiend en de stad verlaat. Om de misdaden te kunnen plegen, moet de gangster (virtuele) voorwerpen stelen die verspreid zijn over de stad: een mes, een touwladder, explosieven.

De politie Maar telkens als hij een voorwerp steelt of een misdaad pleegt, komt de politie dit te weten. Zo laat de gangster een spoor na in de stad. Bovendien slagen de politiesatellieten er om de zes minuten in om de man exact te lokaliseren en kunnen de agenten voortdurend nagaan hoe ver ze van hun ‘target’ verwijderd zijn. Maar de gangster weet de satellietsignalen te onderscheppen en krijgt dezelfde informatie op zijn scherm én hij heeft enkele speciale verdedigingsmiddelen om de politie van zich af te schudden... Slaagt de politie er in om de

gangster uit te schakelen voor hij zijn doel heeft bereikt?

Duur: circa 2,5 tot 3 uur Prijs per persoon: € 38,75 bij minimaal 15 personen, inclusief 2 consumpties

­

Stadsganzenborden (Dordrecht) Drechtstad gaat veel verder terug: Dordt mag zich de oudste stad van Holland noemen. Het was een stapelplaats, wat betekende dat alle goederen die over de Beneden-Maas werden aangevoerd in Dordrecht verhandeld moesten worden. De stad werd er rijk van en sporen van die fameuze geschiedenis zijn nog op iedere straathoek te vinden. Het Stadsganzenbord voert u aan de hand van een originele 17e-eeuwse plattegrond door de historische binnenstad. Op eigen gelegenheid maakt u kennis met de prachtige handelsstad en lost onderweg vragen op door goed te kijken naar details in gebouwen. En we vertellen u natuurlijk de sterke verhalen van de stad. Kunt u uw weg vinden met zo’n oude kaart? Lijkt het Dordrecht van nu voldoende op het Dordrecht van toen? Inclusief: Koffie met gebak, 1 plattegrond per subgroep, vragenlijst Duur: ca. 2,5 uur 1572 is het geboortejaar van de Nederlanden: in het diepste geheim komen 12 steden van Holland samen. Niet langer willen

ze zuchten onder het Spaanse juk. Ze besluiten onder leiding van Willem van Oranje een revolutie te ontketenen. Dat is

het begin van een nieuwe staat. En waar vond die historische gebeurtenis plaats? In Dordrecht! Maar de geschiedenis van de

Prijs per persoon: € 15,00 per persoon bij minimaal 8 personen

21


De Erfenis (Dordrecht, Gorinchem, Leerdam, Schoonhoven) Stort u in een hilarische en spannende citygame vol met leuke foto-opdrachten en andere uitdagende spelelementen. Bent u creatief en slim genoeg? Dan wint u misschien wel De Erfenis van 750 miljoen euro! Oudoom Hendrikus van Barneveld is overleden en laat naar verluid zo’n 750 miljoen euro na. Omdat er geen directe familie bekend is, maakt u aanspraak op zijn erfenis. Maar om te bepalen wie deze erfenis krijgt, moeten u eerst laten zien wie er het beste geld kan uitgeven! Daarom krijgt ieder team een smartphone mee met daarop 1 miljoen euro!!! U heeft ongeveer twee uur de tijd om zoveel mogelijk geld uit te geven! Onder het genot van een drankje krijgt u informatie over de verdeling van de Erfenis. Na de instructie krijgt u de Smart Phone met daarop 1 miljoen euro en kan het spel beginnen. Na ongeveer twee uur spelen wordt iedereen weer terug verwacht bij de notaris. Terwijl u met een drankje bijkomt van het spel wordt u het verloop van het spel op een groot scherm getoond. Tijdens de presentatie krijgt u ook alle resultaten van de foto-opdrachten te zien. Tot slot wordt bekend gemaakt wie er recht heeft op De Erfenis van 750 miljoen euro. Oftewel: De erfenis is een activiteit vol spanning en hilariteit! Alle foto’s, die gemaakt worden tijdens het spel, worden toegestuurd zodat iedereen heerlijk kan nagenieten van de activiteit! Man of vrouw? Jong of oud? Bedrijf of vrijgezel? Het maakt niet uit wat u bent, dit moderne stadsspel biedt iedereen veel plezier! Duur: 3 uur Prijs per persoon: € 35,75 bij minimaal 10 personen (vanaf 15 personen € 30,00 per persoon)

GPS Moordtocht (Dordrecht, Gorinchem) Er gebeurt bijna nooit iets in de stad. Een overval en/of een inbraak is hier al groot nieuws is. Tot gisteren…… In het plaatselijke hotelletje is Anja vermoord. Er waren in het hotel 5 medewerkers aanwezig op het moment van de moord. Een van deze vijf personen moet de moord gepleegd hebben. Kunt u er achter komen wie de moord heeft gepleegd? Met behulp van een modern GPS-toestel gaat u in groepjes door de stad een spoor volgen. Doe dit op de juiste manier en verzamel zo de aanwijzingen. Mogelijk heeft u dan aan het einde van de tocht de

22

moord opgelost! En onderweg komt u ook nog eens langs de mooiste plekjes van de stad! Maar… bent u sneller dan de concurrent speurneuzen? Wie strijkt er met de eer? Lukt het om binnen uw team samen te werken en de moord op te lossen? Op het eindpunt wordt de balans opgemaakt onder het genot van een drankje in een café. Een actief, spannend én cultureel spel voor jong en oud! Duur: circa 2,5 tot 3 uur Prijs per persoon: € 24,00 bij minimaal 15 personen


Mollenspel!

(Dordrecht, Gorinchem, Leerdam en Schoonhoven) Een spannend en actief stadsspel met veel actie en hilariteit. Binnen dit spel is niemand te vertouwen, want één van u is de mol! Dit spel haalt niet alleen het goede, maar ook het slechte in de mens naar boven. Wie is te vertrouwen en wie niet? Wie voert iets in zijn schild of saboteert de zaak? In ieder van de van te voren opgestelde teams zit een mol, die eigenlijk bij het andere team hoort en dus zijn uiterste best doet om opdrachten te saboteren om zo meer punten voor de eigen groep te verdienen. De teams doorkruisen de stad en voeren diverse groepsopdrachten uit waarbij kennis, geheugen en analytisch vermogen op de proef worden gesteld. Bij het programma zijn twee drankjes inbegrepen. Duur: 3 uur Prijs per persoon: € 33,50 bij minimaal 15 personen

TIP!

Voor tijde ns de winterma anden ku nt u ook kie zen voor het mollensp el aan tafe l.

Stads Monopoly (Dordrecht) Iedere groep krijgt een Monopoly bord met achterop een kaart van het centrum van de stad en een mobiele telefoon mee. Daarbij zit ook een informatieboekje met daarin achtergrondinformatie over de te bezoeken plekken. Het is de bedoeling dat zoveel mogelijk plekken worden aangedaan waarvan u uiteindelijk een “straat” probeert te verkrijgen. Via de mobiele telefoon komen gedurende het programma berichtjes binnen met saldo informatie van de bank. Na elke

aankoop wordt het overgebleven budget per SMS doorgegeven. Na een uur worden onder het genot van een drankje de overgebleven straten geveild en kan onderling gehandeld worden. In de tweede ronde krijgt u de gelegenheid om extra geld te verdienen door middel van kansopdrachten en bezoekt u zoveel mogelijk plekken waar u nog niet bent geweest. Is uw groep de andere groepen hierbij te slim af? Bij het programma zijn twee drankjes inbegrepen.

Na de tweede ronde wordt duidelijk welk groepje het rijkst is en het spel heeft gewonnen. Duur: 3 uur Prijs per persoon: € 38,75 bij minimaal 10 personen (bij 15 personen € 33,50, bij 20 personen € 30,25)

23


Restauranttips! Bij de vermelde restaurants kunt u terecht voor verschillende heeft u de keuze uit een ruim assortiment buffetten of bijvoorbeeld een 3-gangenkeuzemenu. In overleg is er veel mogelijk betreffende de samenstelling of de prijs. Neemt u voor informatie contact op met de VVV. Cafe-Restaurant Merz (Dordrecht) Cafe-Restaurant Merz is gelegen aan één van de vele binnenhavens die Dordrecht rijk is, dichtbij de Grote Kerk en Huis van Gijn. Merz is gevestigd in een mooi pakhuis uit 1640 met een geheel eigentijdse inrichting. Restaurant Veerhuis (Dordrecht) Dit restaurant ligt uniek aan het kruispunt van Europa’s drukst bevaren rivieren knooppunt: De Noord, De Beneden Merwede en de Oude Maas. Het aanmeerpunt van de Waterbus is gelegen naast Restaurant Veerhuis. De Raedtskelder (Dordrecht) Eén van de verborgen, historische geheimen van Dordrecht, gelegen onder het oude Stadhuis. Met haar oude gotische gewelven uit 1383 en authentieke details is deze locatie een bezienswaardigheid op zich. Deze locatie leent zich uitstekend voor grote groepen. De Lachende Gans (Dordrecht) Verrassend gevestigd dicht in de buurt van het Centraal Station en de parkeergarages, aan de rand van het centrum. In deze bistro kunt u terwijl u aan het eten bent zo over de schouder van de kok meekijken vanwege de open keuken. Een prima tussenstop op uw weg naar huis! Dordts Genoegen (Dordrecht) Grand Café – Restaurant Dordts Genoegen is gelegen in het hart van Dordrecht. Zij zijn gelegen aan het Scheffersplein, ook wel hét horecaplein van Dordrecht

genoemd. Hun devies? “Geen groter genoegen dan Dordts Genoegen”. Bellevue Groothoofd (Dordrecht) Op één van de mooiste plekjes van Dordrecht, op de kade waar drie rivieren samenkomen, staat het bekende monumentale pand Bellevue. Het exterieur van Bellevue Groothoofd hotel culinair is volledig in oude glorie hersteld en deels aangepast. Voor het compleet vernieuwde interieur komt u ogen te kort. Art & Dining (Dordrecht) Deze locatie biedt een ontspannen sfeer en een authentiek internationale keuken. De gerechten worden in kleine porties geserveerd; zo kunt u een grote diversiteit aan smaken proeven. Art & Dining is gevestigd in het compleet vernieuwde Dordrechts Museum. Khotinsky (Dordrecht) Deze nieuwe horecagelegenheid is voor een breed publiek toegankelijk voor zowel lunch, diner of borrel. Deze bijzondere place to be is gesitueerd in het Energiehuis. De voormalige rauwe ruimte van 450m2 met 15 m hoge nok is omgevormd tot een nieuwe ontmoetingsplek met een stijlvolle en comfortabele inrichting waarbij de authentieke kenmerken bewaard zijn gebleven. Visrestaurant De Stroper (Dordrecht) Gelegen in het centrum aan één van de mooie grachten in Dordrecht. U heeft een mooi uitzicht over het water, waar ’s zomers bootjes liggen en vanwaar de rondvaartboot de Dordtevaar start. U kunt hier genieten van gerechten uit de klassieke Franse keuken, gegoten in een modern jasje. De Hoofdwacht (Gorinchem) Het prachtige gebouw waarin de Hoofdwacht gevestigd is heeft dienst

gedaan als bank, belastingkantoor en als militair hoofdgebouw. De Hoofdwacht is gebouwd in opdracht van het leger dat het heeft beheerd tot de jaren 60 in de 20ste eeuw. Grandcafé ‘t Gelagh (Gorinchem) Gevestigd in het centrum van Gorinchem. Hier kunt u voor een goede prijs kwaliteit verhouding dineren of de lunch gebruiken. Maar u bent uiteraard ook welkom om gewoon een borreltje te komen drinken. Onder begeleiding van goede en vlotte bediening zorgt men ervoor dat u een heerlijk avondje uit bent. Het Oude Posthuys (Leerdam) Dit restaurant is gelegen in het centrum van Leerdam en gevestigd in het voormalig postkantoor van Leerdam (monumentaal pand uit 1908). Hier kunt u met uw groep kiezen uit verschillende buffetten en bijvoorbeeld een 3-gangendiner. ‘t Veerhuys (Leerdam) Deze locatie, gelegen aan de Linge, heeft uitzicht op de haven en op de tuin van het historische Hofje van mevrouw Van Aerden. Ze hebben een uitgebreide kaart en u kunt kiezen uit meer dan 140 soorten pannenkoeken en luchtige poffertjes! Lekzicht (Schoonhoven) Schitterend gelegen aan de oevers van de drukbevaren rivier de Lek direct naast de overzetplaats van het veer SchoonhovenGelkenes bevindt zich Restaurant Lekzicht. Op deze unieke plek wordt als sinds mensenheugenis plaats en verpozen geboden aan gewaardeerde gasten. Belvédère (Schoonhoven) Geniet van uw maaltijd in één van de zalen met karakteristieke, oud-Hollandse ambiance of, indien het weer het toestaat, op het terras. Hier heeft u, beschut onder de bomen, een prachtig uitzicht over de rivier de Lek en de haven van Schoonhoven. De keuken is gebaseerd op de Franse en Italiaanse keuken.

24

VVV groepsdagtochten brochure 2014  
VVV groepsdagtochten brochure 2014