Page 1

Toeristische VVV Stadsgids

GLASSTAD AAN DE LINGE

LEERDAM

PRAKTISCHE informatie

HIGHLIGHTS Leerdam

TIPS

voor een dagje uit

2017


royal leerdam crystal

BEZOEK DE KONINKLIJKE KRISTALFABRIEK LEERDAM (1878) Ervaar de magische kracht van kristal, ambacht & design!

Kom kijken naar de beste meesterglasblazers van Nederland. Al generaties lang blazen zij iconische kristalkunst van Cristal Supérieur*. Beleef dit magische schouwspel nu van dichtbij! RONDLEIDING MET GIDS INCL. KOFFIE OF THEE PLUS 10% KORTING** IN DE KRISTALWINKEL VOOR €10,- P.P. • Ontdek de historie van het wereldberoemde Leerdamse kristal. Wat maakt het zo uniek en welke beroemde ontwerpers zetten Leerdam internationaal op de kaart? • Sta oog in oog met de meesterglasblazers die uit vloeibaar kristal de mooiste designs met de mond blazen en met de hand vormen. • Laat je verrassen door de film ‘Glas’ (glansrijke beelden uit het verleden) of de film ‘Siem van der Marel’ (het creatieve proces door de ogen van een topontwerper). DE KRISTALWINKEL, EEN STRALEND SIERAAD VOOR ELK INTERIEUR! • Unieke designobjecten, zoals kristalserviezen, kandelaars, karaffen, vazen, schalen, kommen en wanddesign. • Dutch Design en klassieke ontwerpen van o.a. Copier, Marcel Wanders, Siem van der Marel, Marlies Dekkers, Ans Markus, Peter Bremers en Menno Jonkers. • Schitterende Leerdam Unica® (vrij geblazen unieke stukken) en Leerdam Serica® (objecten in een gelimiteerde oplage). • Grote collecties glasserviezen, van bier- tot wijnglazen, ook voor kleine prijsjes, op verzoek feestelijk ingepakt! NIEUW IN 2017: ORANJEVAASJE WILLEM-ALEXANDER 50 Sinds 1927 ontwerpen wij bij bijzondere momenten in het Koninklijk Huis de beroemde Oranjevaasjes. Op Koningsdag 2017 verschijnt een nieuw Oranjevaasje in beperkte oplage. Kiki van Eijk (Design Academy Eindhoven) ontwierp speciaal ter ere van de 50e verjaardag van Z.K.H. Willem-Alexander een schitterend vaasje in een tulpvorm. Inschrijven via De Kristalwinkel. * Cristal Supérieur is het meest zuivere kristal van Europa en herkenbaar aan de uitzonderlijk mooie glans en de brekingsindex van het licht. ** Op vertoon van je entreebewijs ontvang je p.p. in De Kristalwinkel 10% korting op één aankoop naar keuze m.u.v. acties. De Kristalfabriek Leerdam & De Kristalwinkel Lingedijk 8, 4142 LD Leerdam T 0345 - 63 65 45 E info@royalleerdamcrystal.nl w www.royalleerdamcrystal.nl


Foto: Ben Deiman

ROYAL LEERDAM CRYS

COLOFON

INFO VVV

In Leerdam zijn twee VVV i-punten: Bibliotheek Leerdam (Dr. Reilinghplein 3) en de Glasblazerij van het Nationaal Glasmuseum (Sundsvall 2). Hier kan je jezelf informeren over de bezienswaardigheden en activiteiten in de gezellige glasstad Leerdam.

VVV Leerdam Grote Markt 17 4201 EB Gorinchem 0183-631 525 info@vvvgorinchem.nl, www.vvvgorinchem.nl.

Liever zelf alles ontdekken? Ga naar je appstore of playstore en download de toeristische VVV NL app. Waar je ook bent, de VVV komt naar je toe!

Open: ma 12.00-17.00 di-vr 09.30-17.00 za 10.00-16.00

Automatisch de VVV nieuwsbrief of de tweewekelijkse evenementenagenda ontvangen? Meld je aan op de website! www.facebook.com/VVV.leerdam

www.youtube.com/vvvzuidhollandzuid

www.twitter.com/VVVleerdam

Uitgave: VVV Zuid-Holland Zuid Oplage: 10.000 Redactie: VVV Leerdam Aquisitie: David Ruane

STADGIDS LEERDAM

Fotografie: Ben Deiman, VVV Zuid-holland Zuid, Royal Leerdam Crystal, Nationaal Glasmuseum, Erik Rijper, Saskia Verburg Druk: Control Media, Essen (België)

Uitgeverij:

Vormgeving: Jim Teekens

VVVNL NL VVV

VVV NL

INHOUDSOPGAVE 03


royal leerdam crystal

Al vanaf 1878 maken we bij kristalhuis Royal Leerdam Crystal prachtige kunst- en sierobjecten. Stuk voor stuk met de hand gevormd en met de mond geblazen. Dit ambacht vereist vakmanschap, passie en jarenlange ervaring. Gelukkig hebben onze meesterglasblazers dit alles in huis. Zij staan garant voor de uitzonderlijke kwaliteit van alle prachtige kunstobjecten die niet voor niets hun weg vinden naar het Koninklijk Huis. De grondstof waar zij mee werken is het heldere Cristal Supérieur, Europa’s meest zuivere kristalsoort.

ROYAL LEERDAM CR

Design staat al meer dan 100 jaar hoog in het vaandel. De reputatie van Leerdam is internationaal gevestigd door beroemde ontwerpers als Berlage, De Bazel, Copier, Meydam en Van der Marel. Tegenwoordig zijn bekende Dutch Designers, onder wie Marcel Wanders, Carina Riezebos, Menno Jonker, Peter Bremers en Ans Markus, aan de Koninklijke Kristalfabriek verbonden.

bieden een passend sieraad voor elk interieur. Vind je toch niet wat je zoekt? Neem dan zelf plaats aan de ontwerptafel! Samen geven we vorm en kleur aan je eigen ontwerp. Dit kan een variatie zijn op een bestaand ontwerp of iets geheel nieuws. Passend bij de gelegenheid en uitgevoerd met de grootste zorg en respect voor jouw wensen. Ook grotere oplagen, bijvoorbeeld als zakelijke opdracht, zijn mogelijk.

Wanneer topontwerpers hun creativiteit verbinden aan de jarenlange expertise van onze meesterglasblazers ontstaat een unieke samenwerking. Een omgeving waarin innovatie hand in hand gaat met ambacht. Moderne ontwerpen dus, maar wel op traditionele wijze ambachtelijk vervaardigd. Het resultaat? Leerdam Unica® (één uniek vrij geblazen stuk) en Leerdam Serica® (limited edition) van een ongekende schoonheid en kwaliteit.

Wil je meer weten over kristal of onze historische locatie bezoeken? Neem dan deel aan een rondleiding door de Koninklijke Kristalfabriek. Voor €10,- p.p. krijg je een rondleiding met professionele gids, een live demonstratie meesterglasblazen, een filmvertoning, een heerlijke kop koffie of thee en 10% korting op een aankoop naar keuze in De Kristalwinkel. Ook groepen zijn van harte welkom. Helaas is de locatie niet geschikt voor kinderen onder de 12 jaar of mensen die slecht ter been zijn.

Je bent van harte welkom voor een kijkje in De Kristalwinkel. Onze collecties klassieke en moderne design-objecten

Voor meer informatie en reserveringen: www.royalleerdamcrystal.nl of tel. 0345 - 636 545.


RYSTAL - CATALOGUS

06

12

21

LEERDAM EVEN VOORSTELLEN

MONUMENTEN BEKIJK HET ALLEMAAL

DOEN LEERDAM BELEVEN

08

15

24

HIGHLIGHTS MIS ZE NIET

GENIETEN SLAPEN, ETEN, DRINKEN

PLATTEGROND LEERDAM

10

18

26

GLAS KOMT DAT ZIEN

EVENEMENTEN BELEEF HET MEE

ADRESSEN TOERISTISCH ABC

STADGIDS LEERDAM

INHOUDSOPGAVE 05


06 LEERDAM... EVEN VOORSTELLEN

STADGIDS LEERDAM


LEERDAM

EVEN VOORSTELLEN In de middeleeuwen was Leerdam in het bezit van de heren Van der Leede en Van Arkel. Na een zeer tumultueuze periode kwam het aan de heren van Egmond. In 1498 werd de heerlijkheid door keizer Maximiliaan verheven tot graafschap. Het werd daarmee een onafhankelijk gebied, los van Holland. Dit bracht belangrijke voordelen met zich mee op bijv. het gebied van belastingen. Frederik van Egmond werd de eerste graaf. Door het huwelijk van Anna van Egmond met prins Willem van Oranje kwam Leerdam in het bezit van de Oranjes. Koningin Beatrix is nog steeds gravin van Leerdam. De keuze voor de Hervorming was er de oorzaak van dat de Spanjaarden in 1574 de stad innamen en daarbij het kasteel grotendeels verwoestten. De komst van de Fransen in 1795 betekende het einde van het graafschap Leerdam. De stadscultuur werd vanaf de 18e eeuw sterk beïnvloed door de glasindustrie en de houtverwerkende industrie. De stichters van de eerste glasfabriek kregen vrijstelling van diverse belastingen en vonden ook hun financiers in Leerdam. De Linge deed dienst voor de aanvoer van grondstoffen en de afvoer van het gemaakte glaswerk. Ook voor de houtverwerkende industrie was dit riviertje van belang. Het hout werd per schip vanuit de kapgebieden aangevoerd, terwijl het na verwerking ook weer via het water verscheept kon worden. De eerste glasblazers kwamen oorspronkelijk uit Duitsland. Door hun ambachtelijke werk in de ‘glashut’ kregen de glasblazers al gauw de naam ‘hutters’.

Meer weten?

www.vvvleerdam.nl

STADGIDS LEERDAM

LEERDAM... EVEN VOORSTELLEN 07


Glasblazerij Royal Leerdam Crystal Nationaal Glasmuseum Hofje van Mevrouw van Aerden De Linge

Glasblazer Glasblazerij

HIGHLIGHTS

MIS ZE NIET Wat mag je niet missen bij een bezoek aan Leerdam? VVV doet alvast een suggestie!

Glasblazerij en Royal Leerdam Crystal

In zowel de Glasblazerij als bij Royal Leerdam Crystal kun je het gehele proces van het ambachtelijk glasblazen volgen. Je ziet hoe de blazer met zijn blaaspijp een klomp vloeibaar glas uit de ovens haalt. De grondstoffen voor glas zijn zand, kalk en soda. Een mengsel hiervan wordt in de smeltoven tot 1500 graden verhit om vloeibaar glas te verkrijgen. De glasblazer blaast in zijn blaaspijp, die hij steeds ronddraait, zodat uit het vloeibare glas een bolle vorm onstaat. Zijn ‘werkbank’ is de glasmakersstoel. Zijn atttributen om het glazen object te vormen en te koelen zijn een houten klots, water, papier,

08 HIGHLIGHTS

scharen en pincetten en tenslotte de koeloven. De blazers werken meestal in teams. Een demonstratie van dit oeroude ambacht is spectaculair om te zien!

Nationaal Glasmuseum

Het museum is gevestigd in twee riante dijkvilla's aan de Lingedijk en beschikt over een grote museumtuin. Het oorspronkelijke museumpand is de villa van Cochius - de fabrieksdirecteur die begin 1900 de aanzet gaf tot de eerste bloeiperiode van het Leerdamse glas. De twee dijkvilla's zijn nu over alle vier verdiepingen met elkaar verbonden door loopbruggen. In deze loopbruggen wordt de volledige glascollectie continu getoond. Doordat het museum een eigen studio (de Glasblazerij) beschikt, is er volop

STADGIDS LEERDAM


ruimte voor experimenten, ontmoetingen en overdracht van kennis. Er zijn wisselende tentoonstellingen te zien waarbij zowel experimenten door jonge hedendaagse kunstenaars getoond wordt, als de bloeiperiode van de glasfabriek. Het museum fungeert ook als kenniscentrum. De gehele collectie van het Nationaal Glasmuseum is gedigitaliseerd en toegankelijk via internet.

Hofje van Mevrouw van Aerden

Maria Ponderus (1672-1764) was de tweede vrouw van Pieter van Aerden (1643-1719). Hun twee zoons stierven in Nederlands-Indië en ook haar dochter was al gestorven voor zij zelf op 92-jarige leeftijd overleed. Zij was toen dus al 45 jaar weduwe! Maria kwam uit een bemiddelde familie die goede contacten had met het Huis van Oranje. Pieter, notaris en procureur in den Haag, verzamelde uit ‘liefhebberije’ schilderijen van kunstenaars uit zijn tijd. De schilderijen hingen in hun woonhuis in Den Haag, maar zijn volgens de wil van Maria overgebracht naar de regentenkamer van het hofje. In haar

testament bestemde zij een groot deel van haar nalatenschap voor de oprichting van een hofje voor minder bedeelde vrouwelijke familieleden. De meeste van deze vrouwen bleken niet in Den Haag, maar in Leerdam te wonen. Prins Willem V, graaf van Leerdam, ging akkoord met de bouw van het hofje op de plek waar ooit het kasteel van de heren van Arkel had gestaan. De schilderijencollectie is nog steeds te bezichtigen in de tot museumzalen ingerichte vertrekken onder de regentenkamer en in de regentenkamer zelf. Enkele topstukken zijn een stilleven van Pieter Claesz., het schilderij Twee Lachende Jongens van Frans Hals, een bosgezicht van Jacob van Ruysdael, twee portretjes van Gerard ter Borch en een Guirlande met bloemen en vruchten van Cornelis de Heem. Onder de vele (familie) portretten bevindt zich ook een portret van Maria Ponderus gemaakt door een onbekende Hollandse schilder.

De Linge

Langs Leerdam baant het grillig kronkelende riviertje de Linge zich een weg. Hier zie je in het klein alle karakteristieke elementen die de sfeer en de toon van het rivierenlandschap bepalen: uiterwaarden en grienden, rietvelden en bosjes. Bochtige dijken met mooie boerderijen volgen de waterloop. Vanaf de dijk geniet je fietsend (aan de hand van het fietsknooppuntensysteem) of wandelend van het beschermde natuurgebied van de Linge-oevers. Fanatieke wandelaars kunnen het Grote Rivierenpad volgen (Lange-Afstand-Wandelpad) langs het stroomgebied van dit riviertje. De Linge kan je natuurlijk ook vanaf het water bewonderen! Vanaf De Parel van de Linge of de Kroon van Leerdam zie je het prachtige decor van de Linge aan je voorbij­trekken. Zelf varen kan natuurlijk ook. Wie niet over een eigen boot beschikt kan een motorboot of kano huren.

Meer weten?

www.vvvleerdam.nl www.royalleerdamcrystal.nl www.nationaalglasmuseum.nl www.rederijleerdam.nl www.hofjevanaerden.nl

STADGIDS LEERDAM

HIGHLIGHTS 09


Glasblazers Nationaal Glasmuseum

GLAS

KOMT DAT ZIEN Wie Leerdam zegt, laat dit haast automatisch volgen door ‘Glasstad’, want Leerdams glas is een begrip!

In de achttiende eeuw legden oorspronkelijk uit Duitsland afkomstige glasblazers de basis voor de huidige glasindustrie in het stadje aan de Linge. Royal Leerdam staat inmiddels wereldwijd bekend als drinkglasspecialist, inmiddels onderdeel van Libbey. Daarnaast produceert Owens Illinois in Leerdam verpakkingsglas, zoals bierflessen en jampotten.

Zand, kalk en soda

Mensen maken al duizenden jaren glas door verhitting van een mengsel van zand, kalk en soda. Het oeroude ambacht van glasblazen wordt ook nu nog beoefend. Zowel in de kristalfabriek van Royal Leerdam Crystal als in de Glasblazerij van het Nationaal Glasmuseum laten glasblazers zien hoe zij te werk gaan. Met een blaaspijp halen zij het

10 GLAS

vloeibare glas uit de gloeiend hete smeltoven, blazen lucht in de pijp en vormen het glas net zo lang tot een vaas, drinkglas, schaal of een ander object ontstaat. De glasblazer doet met het hete glas wat hij wil om het beoogde resultaat te krijgen. Dat vereist veel inspanning en vakmanschap!

Glaskunst op straat

Kunstobjecten van glas kom je ook op straat tegen. Zoals op het Dokter Reilinghplein waar door kunstenares Marijke de Goey ontworpen objecten van neon en glas een plaats kregen. Aan de gevels van diverse panden ziet u door kunstenaars ontworpen lichtornamenten van glas, die vooral in het donker de aandacht trekken. Ben je overdag in Leerdam maar ben je benieuwd hoe de ornamenten er in het donker uitzien? Met je smartphone kan je de

STADGIDS LEERDAM


QR codes scannen die in de nabijheid van het ornament zijn opgeplakt. Je krijgt naast de naam van het object ook een avondopname te zien!

Glashut wordt fabriek

In 1765 komen de uit Duitsland afkomstige broers Pelgrim aan in Leerdam. De glasblazers besloten hier een bedrijfje te beginnen en richtten een ‘zwarthut’ op. De hut (van het Duitse Hütte) was een op de vorm van de ovens geïnspireerd vierkant stenen gebouw met een koepelvormig puntdak. In deze Zwarthut maakten zij flessen van donkergroen glas, vandaar de naam voor het bedrijfje. In 1878 beginnen Jeekel en Mijnssen een hardglasfabriek, die in 1878 uitgebreid wordt met een fabriek van tafelglas. Dit bedrijf is in 1938 overgenomen door de Vereenigde Glasfabrieken (in 1899 opgericht door een samengaan van een glasfabriek uit Loenen, een glasfabriek uit Vuren en de Leerdamse firma Grijns & Pelgrim), nu Royal Leerdam. Directeur P.M.Cochius trekt vanaf 1915 belangrijke kunstenaars en ontwerpers voor de fabriek aan om kunst en industrie met elkaar te verbinden. Een traditie die

door het bedrijf nooit is losgelaten. De handelsnaam Royal Leerdam is in 1953 ingevoerd. Hart van het huidige bedrijf Royal Leerdam Crystal (onderdeel van Royal Delft) is het in 1968 opgerichte Glasvormcentrum, waar op ambachtelijke wijze nieuwe producten ontwikkeld worden.

Meesterglasblazers

Tot op de dag van vandaag worden er bij Royal Leerdam Crystal op ambachtelijke wijze, met de hand gevormd en met de mond geblazen, de meest prachtige kunst- en sierobjecten vervaardigd. Dit vereist vakmanschap, creativiteit en jarenlange ervaring. De Kristallen objecten van de Leerdamse meesterglasblazers en ontwerpen van Copier, Meydam, Siem van der Marel en gastontwerpers als Jan Janssen, Marlies Dekkers en Ans Markus zijn te bewonderen en exclusief te koop in de kristalwinkel. Hun werk en dat van vele glaskunstenaars uit binnen- en buitenland is ook te zien in het Nationaal Glasmuseum, dat vlak bij de fabriek aan de Lingedijk gevestigd is en in een aantal glasgalerieën in Leerdam.

VVV Arrangement: Puur Glas Genieten

Dagarrangementen voor individuelen verkrijgbaar via de VVV webshop. Bevat koffie met gebak, entree Glasblazerij van het Nationaal Glasmuseum, lunch, stadswandeling, informatiepakket. Uit te breiden met een rondvaart of een bezoek aan het Nationaal Glasmuseum. Voor de lunch en koffie heb je de keuze uit drie restaurants. www.vvv-webshop.nl

Meer weten?

www.royalleerdamcrystal.nl www.vvvleerdam.nl www.nationaalglasmuseum.nl

STADGIDS LEERDAM

GLAS 11


Hofje van Mevrouw van Aerden Leerdam

MONUMENTEN

BEKIJK ZE ALLEMAAL Leerdam is een klein stadje, maar de vele historische gebouwen en bouwwerken getuigen van een rijke geschiedenis. Lees hier meer over enkele bijzondere monumenten.

Grote Kerk

De laat-gotische bakstenen kruiskerk is gebouwd tussen 1400 en 1550. De kerk heeft een driebeukig pseudo-basilicaal schip met houten tongewelf en een koor met een stenen netgewelf. De toren is ouder. Het onderste deel heeft Romaanse details in baksteen en dateert uit de dertiende eeuw, het bovenste deel is

12 MONUMENTEN

rond 1500 tot stand gekomen en de spits volgde in de negentiende eeuw. Aan de toren stond oorspronkelijk een kleinere kerk. Op de torenspits is geen haan te zien, maar een ruiter met lans te paard, een kozak. In de kerk hangt een Tien Gebodenbord uit 1698, geschonken door koning-stadhouder Willem III. Op

STADGIDS LEERDAM


een drietal predikantenborden staan de namen van de predikanten die vanaf de hervorming aan de kerk verbonden waren. Op de preekstoel (1665) staat een koperen lezenaar uit de tweede helft van de zeventiende eeuw, het doopbekken is aangekocht in 1775. Het orgel (1854) is gebouwd door de befaamde firma Batz&Co uit Utrecht. Bij het orgel is een restant van een muurschildering te zien. De oudste grafzerk in de kerk is meteen een opmerkelijke, hij bedekte het graf van de laatste heer (Jan) van Arkel, die op 25 augustus 1428 overleed. Direct rechts van de ingang is de steen te zien. De kerk is in de zomermaanden geopend voor bezichtiging.

Het Veerhuis

Het Veerhuis was oorspronkelijk aan de Veerpoort, één van de vier stadspoorten, gebouwd. Na de sloop van de Veerpoort in 1863 is het zeventiende-eeuwse huis waarschijnlijk voorzien van de

pleisterlaag en de zesruitvensters. Ook de kap is in de negentiende eeuw vernieuwd. Het Veerhuis was toen al een café, in het interieur is nog een buffetkast uit 1880 te zien. Met de rechter zijgevel is het Veerhuis deels tegen het oorspronkelijk zeventiende-eeuwse Poorthuis aangebouwd. Dit pand heeft aan de zijde van het hofje een klokgevel met zeventiende-eeuwse kruiskozijnen. De naar de Lingezijde gewende, geheel gepleisterde gevel heeft een tuitgevel.

Wipwatermolen Ter Leede

De Molen Ter Leede heette oorspronkelijk Voorste molen. Hij was tot 1940 in bedrijf voor het bemalen van de polder Bruinsdel en Hoog-Leerbroek. De molen kwam in 1952 in het bezit van de glasfabriek en werd in 1985 verkocht aan de gemeente. Na een omvangrijke restauratie kreeg hij de naam Ter Leede, naar het gelijknamige waterschap. De molen is nu weer maalvaardig. De authentieke afdekking met gepotdekselde planken van de ondertoren werd bij veel wipwatermolens in de Vijfheerenlanden toegepast. Het bouwjaar van de molen is onbekend.

Stadsmuur aan de Zuidwal

De monumentale stadsmuur aan de Zuidwal roept nog enigszins het beeld op van een versterkte stad die Leerdam eens was. Waarschijnlijk is de stadsmuur, met de vier poorten, eind veertiende, begin vijftiende eeuw gebouwd. Het voormalige kasteel maakte deel uit van de vesting en lag dus niet binnen de stadsmuur. Scheepjes konden aanleggen bij de Steigerpoort die vanaf het water toegang gaf tot de stad. Op de plaats waar de muur onderbroken wordt (Grote Steiger) stond deze Steigerpoort, die rond 1863 gesloopt is. In 1738 zijn op de resten van oude, in onbruik geraakte en vervallen muurtorens drie woningen gebouwd. De ijzeren ringen die je op verschillende plaatsen in de stadsmuur ziet waren bedoeld voor het aanleggen van boten.

Meer weten?

www.vvvleerdam.nl www.leerdam.nl www.historischeverenigingleerdam.nl

STADGIDS LEERDAM

MONUMENTEN 13


Geniet van ons

3 GANGEN KEUZEMENU!

VOOR MAAR

Elk seizoen wisselende gerechten! Restaurant De Beren Leerdam

19,50

Grand Café M’n Moeder

Heerlijke lunches • Verrassende borrels • Gezellig terras

Veerstoep 1 • WWW.BEREN.NL

Kerkstraat 33 • Leerdam • 06 - 518 453 94

advertentie_grandcafemnmoeder.indd 1

16-07-15 11:35

0178416.pdf 1 22-11-2016 13:38:11

318.pdf 1

23-11-2016 11:09:46

20

Restaurant Pannenkoekenhuis Bistro Leerbroekseweg 53, 4245 KS Leerbroek Tel. (0345) 59 94 85 www.onderdepannen.net

9726.pdf 1

Bloemenboetiek Fluitekruid

Westwal 8 | 4141 AZ Leerdam | T. 0345-631174 bloemenleerdam@live.nl | www.bloemenleerdam.nl

9-12-2016 11:42:44

21 Boeken • Tijdschriften • Wenskaarten Kantoorartikelen • Cadeauartikelen Kerkstraat 16-16a | 4141 AW Leerdam Tel. 0345 613094 | www.boekenco.nl

14 GENIETEN

22

Pand 18, een bijzondere winkel en naaiatelier. Hier maken mensen met een beperking unieke producten. Kom eens kijken! Wedden dat u met een uniek cadeautje de deur uitgaat? Kerkstraat 18 | 0345-633008 www.syndion.nl/pand18

STADGIDS LEERDAM


Terras Leerdam

GENIETEN

SHOPPEN, ETEN EN SLAPEN Combineer de aangename zaken die Leerdam te bieden heeft. Blijf vooral gezellig hangen!

Overnachten

Nog niet alles kunnen bekijken en ervaren in Leerdam en omgeving? Blijf gerust een nachtje, er zijn genoeg mogelijkheden. Aan de rand van de binnenstad en dicht bij het treinstation ligt Hotel Lucullus. Gebouwd in de jaren dertig in Amsterdamse stijl en ontworpen door de beroemde architect Berlage. Overnacht je liever midden in het gezellige centrum dan is Gasterij Het Oude Posthuys wat je zoekt. Dit hotel-restaurant is gevestigd in het voormalige postkantoor, gebouwd in 1910.

STADGIDS LEERDAM

Bijzonder

In en rondom Leerdam zijn diverse kleinschalige overnachtingsmogelijkheden. Zo kun je in Beesd overnachten in een monumentale hofstede uit 1329, in Kedichem ben je te gast op een heus fruitbedrijf en in Leerbroek kan je even helemaal bijkomen in een landelijk gelegen woonboerderij. Ouderwets overnachten in een bedstee kan in Herberg de Lingehoeve en B&B Natuurterrein Diefdijk. Liever een eigen stek? Er zijn ook diverse vakantiewoningen en appartementen te huur.

GENIETEN 15


23 DAGJE BETUWE ARRANGEMENT Ontvangst bij Brasserie de Uitblaserije in Leerdam voor een demonstratie van professionele glasblazers. Een heerlijke lunch. Met de huifkar vertrekt u voor een prachtige rit langs de rivier de Linge naar Boerengoed in Enspijk. U speelt een gezellig partijtje boerengolf. We nemen een borrel en verzorgen een uitgebreide barbecue.

La Stancia is een sfeervol ingericht Argentijns restaurant gevestigd in Leerdam. Geniet van de romantiek en de warmte en de overheerlijke gerechten. Geniet van het allerbeste Argentijnse vlees, heerlijke spare ribs en krachtige wijnen. Of u nou gezellig uit eten gaat met vrienden, een gezellig diner met uw familie, uw zakenrelatie of een romantisch diner met uw geliefde, bij ons bent u op het juiste adres. Bij ons draait het erom dat u geniet van de gezelligheid en het overheerlijke eten.

Voor meer informatie kijk op www.boerengoed.nl

Hoogstraat 5| Leerdam | www.lastancia.nl

24

25

Bij Koffie in de Bakkerij kunt u heerlijk genieten van lekkere koffie bekroond met een 8,5 in de AD Koffietest, chocolade, koffie of een lekker schepijsje volgens Italiaans recept. Ook kunt u bij ons binnenstappen als u meer trek heeft in een vers belegd broodje. Kerkstraat 21a | 4141 AT Leerdam Tel. 0345 - 848259 | www. koffieindebakkerij.nl

16 GENIETEN

Bij de Koppelhoeve vindt U Leerdammer Kaas in diverse soorten. Tevens is dit het adres voor heel veel andere soorten kaas uit binnen en buitenland, vers gebrande noten en een divers aanbod van streekproducten. Met al deze producten maken wij ook de lekkerste belegde broodjes van Leerdam. Kerkstraat 48 | 4141 AX Leerdam | Tel. 0345 - 610019

STADGIDS LEERDAM


Shoppen

Winkelen in Leerdam is een genoegen, want de meeste winkels liggen knus bij elkaar in het centrum. In de winkelstraten rijgen de detailhandelzaken zich aaneen. Opvallend is het grote aantal bloemen- en decoratiewinkels en de galerieën voor glas en glaskunst. Parkeren kunt u gemakkelijk aan de rand van het centrum, bijvoorbeeld bij het NS-station en bij Cultureel Centrum Het Dak. Een korte wandeling brengt u in het gezellige winkelcentrum. Ook de wekelijkse markt op donderdagmorgen, die te vinden is op het Dokter Reilingplein, wordt altijd druk bezocht. De winkeliers zorgen ook voor aantrekkelijke evenementen die de binnenstad verlevendigen, bijvoorbeeld de Glasstadjaarmarkt en de uitbundige Koningsdagactiviteiten.

Smakelijk eten

Voor stevige Hollandse pannenkoeken, Italiaanse, Griekse, Chinese of door de Franse keuken geïnspireerde maaltijden kunt u aanschuiven aan de tafels van één van de vele horecagelegenheden die in Leerdam te vinden zijn. Enkele restaurants

kijken uit over het water, sommige zijn gevestigd in een monumentaal pand. Zo kregen het vroegere veerhuis en het oude postkantoor allebei een horeca­bestemming.

Vergaderen

In de historische binnenstad zijn alle mogelijkheden om zakelijke bijeenkomsten tot een onvergetelijke ervaring te maken. Zo bieden Cultureel Centrum Het Dak, Hotel de Gasterij het Oude Posthuys en de Lingehoeve ruimte aan grotere groepen. In Het Dak is zelfs ruimte voor exposities en beurzen. In de directe omgeving van Leerdam kan je terecht bij De Schildkamp in Asperen en op het landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt. Op de website van VVV zijn adressen te vinden van zaalverhuur voor vergaderingen, feesten en andere bijeenkomsten.

Dagarrangementen

VVV heeft zowel voor groepen als individuele bezoekers arrangementen waarin op verschillende manieren de smaken en specialiteiten van Leerdam te proeven zijn. Kijk op de website voor meer informatie en de arrangementen.

Meer weten?

www.vvvleerdam.nl www.opstapinzuid-holland.nl

STADGIDS LEERDAM

GENIETEN 17


Glasstad Leerdam

EVENEMENTEN

BELEEF HET MEE Het sfeervolle centrum van Leerdam is het hele jaar door het decor voor diverse evenementen en activiteiten. Beleef ze mee!

Leerdamse Glasdagen

Denkt u aan Leerdam, dan denkt u aan... glas. Glaskunst handelaren uit binnen- en buitenland, galeries en ondernemers zijn aanwezig tijdens de Leerdamse Glasdagen 2017. Op vrijdag 8 september opent de beurs die duurt tot en met zondag 10 september. Op deze dagen worden bijzondere collecties voor liefhebbers en verzamelaars gepresenteerd op de Zuidwal, het Hofje van mevrouw Van Aerden en bij de Snoek. Deze drie dagen zal geheel Leerdam in het teken staan van glas, ondersteund door allerlei activiteiten. Meer informatie? www.glasdagen.nl

Glasstadmars en Glasstadjaarmarkt

Op zaterdag 20 mei starten op het Sportcomplex Leerdam Sport in Leerdam weer enkele duizenden wandelaars voor één van de routes van de 72e

18 EVENEMENTEN

Glasstadmars. Jong en oud, groepen en individuele wandelaars gaan deze dag aan de wandel in en rond glasstad Leerdam. In het centrum van het stadje is bovendien de Glasstadjaarmarkt. Wandelaars kunnen kiezen uit acht verschillende afstanden, al vanaf half zeven ’s morgens starten de eerste (lange afstand) wandelaars op het sportcomplex aan de Quirinus de Palmelaan. www.glasstadmars.nl

Meer weten?

Kijk voor de meest actuele evenementen informatie op

www.vvvleerdam.nl

STADGIDS LEERDAM


EVENEMENTEN

JAARLIJST 2017 HEUKELUM Zaterdag 18 juni Jaarmarkt Heukelum.

09.00 – 17.00: ruim 170 kramentellende antiek-, curiosa en (oude) ambachtenmarkt met demonstraties, muziek en kinderattracties. www.jaarmarktheukelum.nl

KEDICHEM Zaterdag 3 september Jaarmarkt en rommelmarkt 10.00 – 17.00. Kerkplein, 0183 563 015

LEERDAM Zaterdag 14 januari, 18 februari, 18 maart Winterwandeltocht

Wandeltocht over 30, 20, 15, 10 en 5 km. Het startbureau sluit om 17.00 uur. Wijkpaviljoen Patrimonium, Jeekelstraat 40a, 0345 617 196, dcvanzee@planet.nl, www.wsv-prinsbernhard.nl, € 3,00.

Woensdag 19 april Fruitbloesemtocht

Zaterdag 20 mei Glasstadjaarmarkt

Jaarlijkse markt en braderie met attracties, georganiseerd door de Hervormde Kerk. 09:00 - 17:00 uur. Centrum, Kerkstraat e.o., 0345 613 539, glasstadjaarmarkt@hotmail.com, www.vvvleerdam.nl

Zaterdag 20 mei Glasstadmars

De Glasstadmars is een ééndaagse wandeltocht. Leerdam en de Glasstadmars zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Dit blijkt wel uit het feit dat er vele Leerdamse basisscholen en verenigingen mee lopen. Daarnaast komen vele sportievelingen van buiten Leerdam, met name om deel te nemen aan de lange afstanden. 06:30 uur. Terrein V.V. Leerdam Sport 55, Q. de Palmelaan 109, 0345 617 196, glasstadmarscommissie@gmail.com, www.glasstadmars.nl

Vrijdag 8 september t/m zondag 10 september Glaskunst handelaren uit binnen- en buitenland, galeries en ondernemers zijn aanwezig tijdens de Leerdamse Glasdagen 2017. Deze drie dagen zal geheel Leerdam in het teken staan van glas, ondersteund door allerlei activiteiten. www.glasdagen.nl

Zaterdag 20 mei

Zaterdag 9 september

Taptoe i.k.v. de jaarlijkse Glasstadmars. 20:00 uur. Sportcomplex VV Leerdam Sport ‘55, Quirinus de Palmelaan 109, 0345 683 252, pr@glasstadtaptoe.nl, www.glasstadtaptoe.nl

Jaarlijkse dag waarop (ook normaal niet toegankelijke) monumenten en musea hun deuren gratis openen voor het publiek. Geopend zijn o.a.: Evangelisch Lutherse Kerk, R.K. Maria

STADGIDS LEERDAM

Zaterdag 23 september Rondje van Leerdam

Wandeltocht van 40 km, 06:30 uur. Rondje van Leerdam, Quirinus de Palmelaan 109, 0345 612 310, glasstadmarscommissie@gmail.com, www.nwb-wandelen.nl Het inschrijfgeld bedraagt € 3.50.

SCHOONREWOERD Vrijdag 5 mei Jaarmarkt

Jaarlijks terugkerende markt met meer dan 100 marktkramen. Met diverse (grotendeels gratis) activiteiten. 09:00 - 13:30 uur. Jaarmarkt, Dorpsstraat, 0345 641 297, www.leerdam.nl

Leerdamse Glasdagen

Wandeltocht over 25, 20, 15, 10 en 5 km. Het startbureau sluit om 17.00 uur. Verpleeghuis Lingesteyn, Koningin Emmalaan 82, 0345 615 753, dcvanzee@planet.nl, www.wsv-prinsbernhard.nl

Glasstad Taptoe

Kerk, de Grote Kerk, het Hofje van mevrouw van Aerden en het Muizentorentje, evenals Het Oude Postkantoor en het voormalige station (horecagelegenheden). Informatie: www.openmonumentendag.nl

Open Monumentendag Leerdam

EVENEMENTEN 19


Kom een kijkje nemen in de wereld van glas. Van verpakkingsmateriaal tot kunstwerk en van een manier om te kunnen zien tot een manier om te communiceren; glas is een materiaal met ontzettend veel gebruiksmogelijkheden. Maar hoe wordt glas eigenlijk gemaakt? In een voormalige houtloods, direct aan de rivier de Linge, bevindt zich de Glasblazerij van het Nationaal Glasmuseum. Hier kunt u met eigen ogen zien hoe van zand, kalk en soda prachtige kunstobjecten worden gemaakt. De glasblazers blazen

het glas met een blaaspijp, trekken glasdraden, voegen kleur toe en zwaaien met de pijp. Dit magische proces wordt bovendien in detail uitgelegd en kunt u vanaf de tribune volgen. Benieuwd naar de resultaten? Bezoek dan ook ons museum aan de Lingedijk. Hier vind je de grootste collectie glaskunst, met bijna 10.000 kunstwerken! Bovendien zijn er altijd spectaculaire tentoonstellingen te zien waaraan kunstenaars als Jan Taminiau, Bas Kosters, Melvin Anderson en Hans van Bentem hebben meegewerkt.

Bestel via onze webshop: www.vvvcadeaubonshop.nl of kom langs op ĂŠĂŠn van onze kantoren: VVV Dordrecht

Spuiboulevard 99 3311 GN Dordrecht telefoon: (0900) 463 68 88 fax: (078) 613 17 83 info@vvvzhz.nl www.vvvdordrecht.nl

20 DOEN

VVV Gorinchem

Grote Markt 17 4201 EB Gorinchem telefoon: (0183) 63 15 25 fax: (0183) 63 40 40 info@vvvgorinchem.nl www.vvvgorinchem.nl

VVV Oud-Beijerland

Waterstal 3 3262 JR Oud-Beijerland telefoon: (0186) 616000 fax: (0186) 61 08 68 info@vvvoud-beijerland.nl www.vvvhoekschewaard.nl

STADGIDS LEERDAM


Fruitbloesemtocht Leerdam

DOEN

LEERDAM BELEVEN Het kan niet anders, in een Glasstad gelegen aan het idyllische riviertje de Linge is genoeg te beleven! VVV helpt je op weg met enkele suggesties.

Stadswandeling Leerdam

Deze wandeling door de binnenstad van Leerdam duurt ongeveer een uur. Met de (aanbevolen) uitbreidingen naar de plekken die verbonden zijn met de historie van de glasfabriek en een andere belangrijke werkgever, de houtzagerij, loop je al snel anderhalf tot twee uur. Langs de route liggen alle belangrijke monumenten. Verhalen over de soms turbulente geschiedenis van de glasstad ontbreken niet. De beschrijving van de wandelroute wordt gevolgd door een overzicht van de glasornamenten, die bijna allemaal langs de route zichtbaar zijn. Het boekje met

STADGIDS LEERDAM

de routebeschrijving en plattegrond is te bestellen via de VVV webshop. www.vvv-webshop.nl. Natuurlijk kunt u ook onder leiding van een VVV-gids wandelen. Voor meer informatie en reserveren: 078-6322477.

Rondje langs glas

Hoewel veel glas doorzichtig is kan je het in Leerdam toch echt niet missen! Om je op weg te helpen is er een folder beschikbaar waarin o.a. alle glasgalerieĂŤn, het glasmuseum, de Glasblazerij en Royal Leerdam Crystal zijn opgenomen. Een handig kaartje met daarop alle locaties wijst je de weg.

DOEN 21


KunstFort Asperen is een monumentale plek voor hedendaagse kunst. In het fort spraakmakende exposities in de zomermaanden en daarnaast de Taveerne, waar u het hele jaar door van harte welkom bent.

Gratis parkeren!

Prachtig kanoën op de Linge

Langendijk 60 4151 BR Acquoy 06 150 547 28 info@kunstfortasperen.nl www.kunstfortasperen.nl

Bloesemhof 12 | 4161 BA Heukelum Tel. 0345-631326 | www.de-appelgaard.nl

Partycentrum het dak Partycentrum Partycentrum het het dak dak

0179938.pdf 6-12-2016 13:55:521

0860.pdf 1

26 BED AND BREAKFAST THEA ZWEIJE

In het centrum van Leerdam vind je de eenvoudige, kleurrijke, sfeervolle en inspirerende B&B van Thea Zweije.U heeft ook de mogelijkheid één van de 0180575.pdf arrangementen te boeken: overnachten en een workshop Verrassend Tekenen of “Maak je eigen Meesterteken”. Vanaf 4 personen ook zonder overnachting mogelijk. Permanente expositie in huis en atelier. € 5,- p.p. inclusief koffie of thee. Vooraf reserveren. Bergstraat 17 b | thea@verrassendtekenen.nl | 0345 617101 / 06 54392745 | www.bedandbreakfasttheazweije.nl

22 DOEN

6-12-2016 13:35:02

een mooie gelegenheid voor een feestje! een mooie gelegenheid voor een feestje! een mooie gelegenheid voor een feestje! www.hetdak.nl Laat uw dromen werkeLijkheid worden... beL 0345-613626 of kijk op Laat uw dromen werkeLijkheid worden... beL 0345-613626 of kijk op www.hetdak.nl www.hetdak.nl Laat uw dromen werkeLijkheid worden... beL 0345-613626 of kijk op

1

6-1-2017 13:58:21

Kijk wat jij kunt doen op kwf.nl

STADGIDS LEERDAM


Bloesems

In het voorjaar hangt een wolk van bloesems over de vele fruitboomgaarden. De bij dijkdoorbraken ontstane ‘wielen’ zijn kleine natuurgebiedjes op zich. Wandel eens rond het Wiel van Bassa bij Schoonrewoerd, fiets over de eeuwenoude Diefdijk met zijn kruiden- en bloemenrijke bermen of loop over een onverhard pad langs de vogelrijke griendjes en hooilanden van De Schaayk. Kijk op www.vvvleerdam.nl om te zien wanneer de fruitbomen in bloei staan en bepaal zo het beste moment om leerdam en omgeving te voet of met de fiets te verkennen!

Fietsknooppunten

De knooppunten zijn die plaatsen waar de verschillende fietspaden elkaar kruisen. Elk knooppunt in het netwerk heeft een nummer. Aan de hand van deze knooppunten kan een fietstocht worden uitgestippeld. Bekijk de kaart, maak een lijstje van de knooppunten waarlangs je gaat fietsen en tijdens het fietsen hoef je alleen de nummers te volgen, die bij een kruising, splitsing en/of afslag staan aangegeven. Het fietsroutenetwerk rondom Leerdam is onderdeel van het fietsroutenetwerk Rivierenland. Dit netwerk sluit aan op het fietsroutenetwerk in de Alblasserwaard-Vijfheerenlanden. Hiermee zijn de routemogelijkheden eindeloos! In de VVV webshop zijn verschillende kaarten te bestellen.

Nieuwe Hollandse Waterlinie

Niet ver van Leerdam liggen de forten Asperen en Everdingen. Ze maakten deel uit van de Nieuwe Hollandse Waterlinie welke in de 19e eeuw ontwikkeld werd om Holland in tijd van oorlog te verdedigen tegen de vijand. Halverwege de 20e eeuw werd deze functie opgeheven. Een ingenieus inundatiesysteem, bestaande uit sluizen, kanalen en kades (beschermd door forten) zorgde ervoor dat bepaalde gebieden onder 30-50 centimeter water gezet konden worden. Dat is net te laag om over te kunnen varen en te hoog om doorheen te waden. Langs het hele traject van de waterlinie kun je een Lange-Afstand-Wandelpad volgen: het Waterliniepad.

Glaskunst- en beeldentuinroute

Al wandelend door Leerdam kom je verschillende galeries tegen waar diverse objecten van glas te bewonderen en te koop zijn. Ook de Glasblazerij ligt op de route. Hier creëren glasblazers uit de hele wereld de meest bijzondere glasobjecten. Eenmaal buiten Leerdam is het vooral genieten op de Lingedijk. Aan de ene kant de uiterwaarden van de Linge en aan de andere kant de weilanden. Het voetveer bij Heukelum brengt je aan de andere kant van het water. Wandelend tussen de bomen passeer je kasteel Merckenburg en de beeldentuin Land en Beeld.

AquaZoo

In de AquaZoo in Leerdam gaat een heel nieuwe wereld voor je open. Een onderwaterwereld wel te verstaan. In de onderwaterdierentuin van AquaZoo leven duizenden tropische zoet- en zoutwatervissen, haaien, zeepaardjes, schildpadden, (gif-) kikkers, amfibieën en koralen uit verschillende werelddelen.

Meer informatie?

www.vvvleerdam.nl www.aquazoo-leerdam.nl www.wandelnet.nl

STADGIDS LEERDAM

DOEN 23


13 12 1

26

25

17

4

20

5

19

2

10 23

11

8

24 PLATTEGROND

2

22 24

3

6

7 19

16

STADGIDS LEERDAM


Download plattegrond.

15

Belangrijke adressen:

14 18

21

0 9

1. Bibliotheek / Stadskantoor 2. Grote Kerk 3. Hofje van Mevr. van Aarden 4. Het Poortje 5. Rondvaartboot / Kanoverhuur 6. Molen 7. Kristalwinkel Royal Leerdam 8. Nationaal Glasmuseum 9. Glasblazerij van het Nationaal Glasmuseum 10. Zuidwal 11. Jachthaven 12. Dokter Reilinghplein 13. NS-station 14. Aqua Zoo 15. Politiebureau 16. Het Oude Raadhuis 17. Cultureel Centrum Het Dak / Sportcentrum Berenschot 18. Hotel Lucullus 19. Bijbelmuseum

Stap eens binnen bij:

STADGIDS LEERDAM

20 Bloemenboetiek Fluitekruid

(Pag. 14)

21 Boek & Co

(Pag. 14)

22 Pand 18 Syndion

(Pag. 14)

23 La Stancia

(Pag. 16)

24 Koffie in de Bakkerij

(Pag. 16)

25 De Koppelhoeve

(Pag. 16)

26 B&B Thea Zweije

(Pag. 20)

PLATTEGROND 25


AMBACHTEN & BEDRIJVEN Het Achterhuis Een boerderij met allerlei verschillende activiteiten van rustig tot sportief voor jong en oud. Hoogeind 20a, 4143 LX Leerdam, 0345-619 887, www.bezoekboerderij.nl. ma-za 10.00-21.00 en op afspraak Glasblazerij van het Nationaal Glasmuseum Ambachtelijke glasblazerij in historische houtloods. Vanaf de tribune heeft u een uitstekend uitzicht op het schouwspel dat zich op een paar meter afstand afspeelt. Sundsvall 2, 4141 MP Leerdam, 0345-614 960, www.nationaalglasmuseum.nl. di-za 10.00-17.00, zo 12.00-17.00. volw. € 8.00, kind. (6-12) € 6.50. Combinatiekaart Glasblazerij en Nationaal Glasmuseum € 14,-, kind (6-12) € 12,-.

26 ADRESSEN

Royal Leerdam Crystal Bezoek aan eeuwenoude en traditioneel Hollandse kristalfabriek met film, rondleiding en kristalwinkel. U ziet meesterglasblazers, slijpers en graveurs aan het werk. In de Kristalwinkel kunt u de prachtige collectie van Royal Leerdam Crystal bewonderen en natuurlijk kopen. Lingedijk 8, 4142 LD Leerdam, 0345-636 545, www.royalleerdamcrystal.nl. Kristalwinkel di-za 9.00-17.00 . Rondleiding op afspraak 1 tot 10 pers. di-vr 13.00. Grotere groepen op aparte afspraak. € 10.00, rondleiding incl. koffie/thee. Kristalwinkel gratis. De rondleidingen zijn toegankelijk vanaf 16 jaar. Kaasboerderij De Kastanjehoeve Kaasboerderij, excursies op afspraak. Breezijde 29, 4243 JN Nieuwland, 0183-561 278. do-za 09.00-16.00

APPARTEMENT/ VAKANTIEWONING In den Bongerd Twee aangepaste vakantiewoningen voor chronisch zieken of mindervaliden. Tiendweg 2, 4247 EV Kedichem, 0183-561 443, www.indenbongerd.nl 2 x 4 pers. vanaf € 399,- p. wk. De Rozenhof Monumentale boederij voor 25 personen. Lingedijk 111, 4247 EV Kedichem, 0345-515 755, www.in-de-rozenhof.nl 25 bedden, 17 kamers, 7 douches, wifi, vergaderruimte. Hof van Schaayk Vakantiewoning voor 4-5 personen bij boerderij. Schaikseweg 32a, 4143 HG Leerdam, 0345-623 178, www.hofvanschaayk.nl

STADGIDS LEERDAM


Kampeerbosje Leerdam Trekkershuisjes en pipowagen op camping. Recht van ter Leede 25, 4143 LN Leerdam, 0345-623 600 www.kampeerbosje.nl Studio Tjilp Gastenverblijf met eigen ingang, op loopafstand van het gezellige centrum. Horndijk 31a, 4141 MA Leerdam, 06 23598418, http://matthie12. wixsite.com/studiotjilp De Grienduil Twee vakantiewoningen, caravans en een luxe pipowagen. Geer 25, 4243 JS Nieuwland, 0183-351 512, www.degrienduil.nl 1 x 5 en 1 x 4 pers. De Wetering Woonboerderijtje met tuinhuis. Kortgerecht 24, 4145 NL Schoonrewoerd, 06 21863752, www.de-wetering.com 2 x 4.

AQUARIUM & DIERENTUIN Aqua Zoo Leerdam Unieke onderwaterdierentuin met meer dan 40 grote aquaria. Er zijn zeepaardjes, kleurrijke zoet- en zoutwatervissen, jonge haaien, gifkikkers en zee-anemonen. Lingesteynplantsoen 21, 4141 GH Leerdam, 0345 610 878, www.aquazoo-leerdam.nl. wo+ zo 13.00-17.00, zie website voor openingstijden op andere dagen. Ook op andere dagen voor groepen volw. € 6.00, kind. (4-11) € 4.00.

ATELIERS & GALERIES KunstFort Asperen Eén van de mooiste forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. In de zomermaanden zijn in het fort kunst- en designtentoonstellingen te zien.

STADGIDS LEERDAM

Langendijk 60, 4151 BR Asperen, 06-1505 4728, www.kunstfortasperen.nl. apr-sep wo-zo 11:00-17:00. volw. € 4.00, kind. (4-12) € 3.00.

Riezebos en Ans Markus. Lingedijk 8, 4142 LD Leerdam, 0345-636 545, www.royalleerdamcrystal.nl di-za 9.00-17.00

Glasgalerie Broft Hedendaagse glaskunst en moderne kunst uit binnenen buitenland. Hoogstraat 33, 4141 BA Leerdam, 06-5343 9091, www.broftgalleries.com vr-za 11.00-17.00, zo 13.00-17.00.

Galerie De Smederij Beneden Glaskunst, sieraden en kralen. Hoogstraat 41a, 4141 BB Leerdam, 0345-632 481, www. galeriedesmederij.wix.com. wo-za 13.00-17.00 en na afspraak.

Glas Galerie Leerdam Vooraanstaande internationale galerie voor hedendaagse glaskunst. Zuidwal 44, 4141 BE Leerdam, 0345-631 424, www.ggl.nl. di-za 11.00-17.00, zo 13.00-17.00

Galerie De Smederij Boven Natuurgalerie met kunst waarbij de natuur centraal staat. Zuidwal 34, 4141 BE Leerdam, 0345-632 481, www.galeriedesmederij.wix.com do-zo 13.00-17.00 en na afspraak .

Galerie Kunstlijn 13 Glasobjecten, schilderijen en glazen wandobjecten van Saniye Bildircin en wisselende exposities van andere kunstenaars. Hoogstraat 60, 4141 BD Leerdam, 06-2192 0865, www.kunstlijn13.com do+za 11.00-17.00, vr 13.00-17.00, 1e zo vd mnd 13.00-17.00. Koopzondag en na afspraak. Kristal-Glas Klassieke glaskunst vanaf 1928 tot aan nieuwe, hedendaagse glaskunst. Hoogstraat 45, 4141 BB Leerdam, 0345-637 599, www.kristal-glas.nl wo-vr 13.00-17.00, za 10.00-17.00 en s’avonds op afspraak Kristalwinkel Royal Leerdam Crystal Alle ontwerpen die uit de kristalfabriek komen zijn te bewonderen en te koop in de Kristalwinkel. Zoals onder andere ontwerpen van Copier, Meydam, Siem van der Marel, Carina

Galerie Verboog Art Nouveau en Art Deco en glaswerk. Achter de Kerk 17a, 4141 CJ Leerdam, 0345-611 480, www.galerie-verboog.nl. do-za 13.00-17.00 en na afspraak. Galerie De Vlietskant Glaskunst uit glazerij de Oude Horn met werk van o.a. Willem Heesen en Bernard Heesen. Vlietskant 6, 4141 CL Leerdam, 06 54325746, www.deoudehorn.com. za-zo 14.00-17.00

BED AND BREAKFAST B&B Fruitbedrijf Stek Actief middelgroot fruitbedrijf in landelijke omgeving. Comfortabele kamers met vele faciliteiten en dakterras. Tiendweg 2, 4247 EV Kedichem, 0183-561 443, www.bedandbreakfast-holland.nl 6 bedden, 2 tulpen, Wifi. € 42,-/64,-.

ADRESSEN 27


DE LEUKSTE TIPS EN IDEEËN IN JE BROEKZAK

VVV NL

VVV NL

VVV NL

VVV NL APP Van Amsterdam tot Vlissingen, van Gorinchem tot Leerdam: waar je je ook bevindt, met de gratis VVV NL app heb je altijd de leukste tips op zak. De leukste musea, de mooiste bezienswaardigheden, de nieuwste winkels, de beste hotels, de gezelligste markten en de lekkerste restaurants: met de VVV NL app zijn ze nooit ver weg. Ga je mee iets leuks doen in Leerdam? De VVV NL app bepaalt aan de hand van het GPS-signaal waar je bent. Je ziet meteen hoe ver je van die ene tentoonstelling of dat ene leuke restaurantje verwijderd bent en wat er allemaal in de buurt te beleven is. Ga dus eens vaker iets leuks doen, want met de VVV NL app heb je altijd en overal de leukste tips en binnen handbereik!

De Bellefleur Gastenhuis voor 2 tot 4 personen met vloerwarming en open haard. Diefdijk 44 a, 4143 MG Leerdam, 0345-641 791. 4 bedden, Wifi. € 50,-/80,-. Kampeerbosje Leerdam Trekkershuisjes en pipowagen met bed and breakfast voorziening op een kleinschalige natuurcamping. Recht van ter Leede 25, 4143 LN Leerdam, 0345-623 600, www.kampeerbosje.nl 13 bedden, Wifi. € 47,50/75,-. Diefdijk Leerdam B&B in eigen huisje, achter een woonhuis. Slaapgelegenheid in aparte bedstee. Diefdijk 31, 4143 MG Leerdam, 0345-641264, www.benbdiefdijk.nl 4 bedden, Wifi. 90,-.

28 ADRESSEN

B&B Groene Meent Gevestigd in het authentieke straatje de Meent in het centrum van de 'Glasstad' Leerdam. Meent 53, 4141 AB Leerdam, 0345-506 849, www.bedandbreakfastleerdam.nl 4 bedden, wifi € 65,B&B Het Verzetje Studio met slaapkamer, badkamer, kitchenette.Tevens table d’hôtes. Tiendweg 124, 4142 EN Leerdam, 0345-610 717, www.het-verzetje.nl 5 bedden. € 50,-/70,-. ’t Hofje van Mevrouw Zweye Twee gastenkamers, waarvan één met dakterras en slaapgedeelte op zolder. Bergstraat 17 b, 4141 BS Leerdam, 0345-617 101, www.hofjevanmevrouwzweye.nl 4 bedden. € 35,- p.p.p.n., € 65,- 2 p.

Studio Tjilp Gastenverblijf met eigen ingang, op loopafstand van het gezellige centrum. Horndijk 31a, 4141 MA Leerdam, 06 23598418, http://matthie12. wixsite.com/studiotjilp € 70,B&B De Grienduil Bed and breakfast bij camping. Geer 25, 4243 JS Nieuwland, 0183-351 512, www.degrienduil.nl 9 bedden, Wifi. € 31,75,-/80,B&B Schoonrewoerd Woonkamer, keuken en aparte badkamer. Bedden staan in één ruimte. Diefdijk 22 A, 4145 MJ Schoonrewoerd, 06-5135 2345, www.bedandbreakfast-schoonrewoerd.nl 3 bedden. € 32,50 p.p.p.n. (min. 2 nachten).

STADGIDS LEERDAM


B&B De Wetering Woonboerderijtje met daarnaast sfeervol volledig ingericht tuinhuis met terras en uitzicht over de polder. Kortgerecht 24, 4145 NL Schoonrewoerd, 0345-641 822, www.de-wetering.com 8 bedden. 1 p. vanaf € 50,-, 2 p. vanaf € 65,-.

BEZOEKERSCENTRUM Natuurcentrum de Schaapskooi Bezoekerscentrum van Natuur- en Vogelwacht de Vijfheerenlanden met vitrines met opgezette vogels, lektuurhoek, lezingen, verkoop onbespoten fruit en fruitprodukten en wisselende expositities over natuur en milieu. Overboeicop 15, 4145 NN Schoonrewoerd, 0345-641 201, www.natuurcentrum.nl. do 19.00-23.00, za 09.00-16.00, 1/4 t/m 31/10 wo 13.00-16.00, juni-aug zo 13.00-16.00

CAMPINGS/ CAMPERPLAATSEN Kampeerbosje Leerdam Kleinschalige natuurcamping (alleen tenten) met verhuur van 3 trekkershuisjes en één pipowagen. Recht van Ter Leede 25, 4143 LN Leerdam, 0345-623 600, www.kampeerbosje.nl 1/4-30/09. 20 plaatsen. Jachthaven de Oude Horn 3 Camperplaatsen bij jachthaven, campers kunnen gebruik maken van de faciliteiten van de jachthaven. Sundsvall 1, 4141 MP Leerdam, 0345-613 894, www.wsvdeoudehorn.nl 3 camperplaatsen.

STADGIDS LEERDAM

Camping Ter Leede Rustige camping in voormalige boomgaard met uitzicht op weilanden. Recht van Ter Leede 28 a, 4143 LP Leerdam, 0345-599 232, www.campingterleede.nl 1/4-1/10. 42 plaatsen. Camperplaatsen Lingedijk Camperplaatsen op parkeerterreinen nabij het Nationaal Glasmuseum en de Glasfabriek. Verhard terrein met verlichting zonder verdere faciliteiten. Lingedijk 28, 4142 LD Leerdam 5 plaatsen Camping De Grienduil Landelijke camping aan de rand van het dorp met ruime plaatsen, aparte camperplaatsen en verhuur van caravans, vakantiewoningen en pipowagen. Geer 25, 4243 JS Nieuwland, 0183-351 512, www.degrienduil.nl 1/1-31/12 20 plaatsen, campers. De Groene Geer Eenvoudige pleisterplaats voor fietsers. Geer 30, 4243 JS Nieuwland, 0183-353 276, www.degroenegeer.nl 1/4-30/09. 5 plaatsen, campers. Dagrecreatieterrein de Galgenwaard Camperplaatsen op recreatieterrein aan de Linge. Noorderlingedijk 1a, 4163 LA Oosterwijk, 0344-681 644, www.uiterwaarde.nl 2 plaatsen, campers. Minicamping Overheicop Bij fruitteelt- en melkveebedrijf met viswater op 100m afstand. Overheicop 72 a, 4145 KV Schoonrewoerd, 0345-641 823. 1/4-31/10. 15 plaatsen.

(DAG)ARRANGEMENTEN Groepsarrangementen VVV Zuid-Holland Zuid biedt kant-en-klare groepsdagtochten met o.a. bezoek aan de Glasblazerij of varen op de Linge. VVV Zuid-Holland Zuid, 078-6322422, www.opstapinzuid-holland.nl Puur Glas Genieten Individueel dagarrangement met koffie en gebak, entree Glasblazerij, lunch, stadswandeling en informatiepakket. Uit te breiden met rondvaart en bezoek aan Nationaal Glasmuseum. VVV Zuid-Holland Zuid, 0900-4636888, www.vvvleerdam.nl

FIETSKAARTEN Verkrijgbaar via www.vvv-webshop.nl VVV Recreatiekaart Zuid-Holland Zuid, handige fietskaart inclusief fietsroutenetwerk en toeristisch-recreatieve informatie. Falk/VVV fietskaarten, handige fietskaarten met het fietsknooppuntennetwerk van Zuid-Holland Noord of Zuid of Rivierenland met fietspaden en routes. Nieuwe Hollandse Waterlinie, fietsknooppunten kaart met fietsroutes langs de Nieuwe Hollandse Waterlinie, downloaden op de website www.hollandsewaterlinie.nl Actief de molens ontdekken, kaart met fiets-, wandel- en vaarroutes en speurtocht langs de vele molens in de Alblasserwaard en Vijfheerenlanden.

ADRESSEN 29


FIETSROUTES verkrijgbaar via www.vvv-webshop.nl Even Opladen boekje met fiets- en wandelroutes langs groene oplaadpunt e-bike en in de Alblasserwaard-Vijfheerenlanden. Diverse losse fietsroutes Lingeroute, Leerdam (69 km). Vijfheerenlandenroute (36 km) opgenomen in ANWB fietsgids Zuid-Holland en Utrecht West. Boerenervenroute, Leerdam (25 km) opgenomen in fietsgids Boerderijen Bekijken. Pieperroute traject Schoonrewoerdse Wiel-Werkendam, opgenomen in landelijke Pieperroute. Kijk vanaf den Dijk, Schoonrewoerd (60 km) Lingelusthofroute (36 km) opgenomen in ANWB Fietsgids Veluwe, Utrecht oost, Flevoland en Gelderse rivieren.

GROEPSACCOMMODATIE De Rozenhof Monumentale boerderij voor 25 personen. Lingedijk 111, 4247 EH Kedichem, 0345-515755, www.in-de-rozenhof.nl. 25 bedden, 17 kamers, 7 douches, Wifi, vergaderruimte.

HOTELS Hotel De Schildkamp Zorgeloos verblijf in hotel met 64 kamers, à la carte- en grillrestaurant, bar, loungeruimte, bowlingcentrum en modern healthcenter. Leerdamseweg 44, 4147 BM Asperen, 0345-638 080, www.schildkamp.nl 113 bedden, 250 vergaderplaatsen, 3 sterren, Wifi. € 75,-/115,-. Lucullus Aangenaam hotel aan de rand van de binnenstad, kamers van alle

30 ADRESSEN

gemakken voorzien. Vlietskant 46, 4141 CM Leerdam, 0345-612 532, 30 bedden, Wifi, 2 sterren. € 55,-/60,-. Gasterij Het Oude Posthuys Gasterij met 8 luxe hotelkamers in boetiekstijl en 1 bruidssuite vlakbij het station. Diverse kamer types, van een standaardkamer, superieurkamer tot en een juniorsuite voor zeer aantrekkelijke prijzen. Meent 57, 4141 AB Leerdam, 0345-618 393, www.hetoudeposthuys.nl 16 bedden, 100 vergaderplaatsen, 3 sterren, Wifi. € 89,-/95,-. De Lingehoeve Herberg in Herenboerderij. Authentiek gehouden, maar comfortabel ingericht. Twee standaard- kamers, 3 luxe kamers, een bedstede en een luxe suite. Lingedijk 199, 4163 LK Oosterwijk, 0345-612 129, www.herbergrestaurantdelingehoeve.nl 14 bedden, 50 vergaderplaatsen. € 95,-/120,-.

JACHTHAVEN De Oude Horn Sundsvall 1, 4141 MP Leerdam, 0345-613 894, www.wsvdeoudehorn.nl 40 passantenplaatsen, dichtbij centrum, Linge. Dagrecreatieterrein De Galgenwaard Noorder Lingedijk 1a, 4163 LA Oosterwijk, 0344-681 644, www.uiterwaarde.nl passantenhaven, kanosteiger.

KERK Grote Kerk Laat-gotische kruiskerk (1400-1550) met ingebouwde deels romaanse

toren. De kerk heeft een driebeukig pseudobasilikaal schip met houten tongewelf en een koor met een stenen netgewelf. De toren is ouder (deels 13de en 19de eeuw). Kerkstraat 32, 4141 AX Leerdam, 0345-617 110. 1/6 t/m 9/9 wo+vr+za 13.30-16.30. Rondleidingen op afspraak 0345-619039.

KOOPAVOND Leerbroek, Leerdam en Nieuwland: vrijdag tot 21.00 uur.

MARKTEN Asperen: vrijdag 8.30-12 uur, Leerbroek: zaterdag 13-15 uur, Leerdam: donderdag 8.30-12.30 uur, Nieuwland: zaterdag 15.30-17 uur.

MOLEN & MONUMENTEN Hofje van Mevr. van Aerden Het hofje (1772) bestaat uit twaalf woonhuisjes voor 10 dames en de binnenvader/moeder. Er is een museum gevestigd in de regentenkamer met antieke meubelstukken, serviesgoed en een bijzondere 18de eeuwse schilderijenverzameling. Kerkstraat 67 a, 4141 AV Leerdam, 0345-614 019, www.hofjevanaerden.nl. zie musea. Ter Leede Wipmolen met ondertoren van gepotdekselde planken. Lingedijk 3, 4142 LD Leerdam, 0184-681178, www.simav.nl. in overleg met de molenaar.

MUSEA Bijbelmuseum Leerdam Een unieke collectie van honderden Nederlandse Bijbels bevattende de jaren 1550 tot 1900. Met deskundige demonstraties hoe oude Bijbels worden gerestaureerd.

STADGIDS LEERDAM


Lingedijk 36, 4142 LD Leerdam, 0345-577 605, www.statenbijbelmuseum.nl. wo 10.00-12.00 en 14.00-16.00, za 10.00-16.00. Groepen op afspraak ook op andere dagen/ tijden mogelijk. volw. € 5.00. Nederlands Bridge museum en Museum van het kaartspel Unieke collectie die het verhaal van het bridgespel vertelt aan de hand van 40.000 objecten. Van zeep tot koffie en van servies tot bridgekroepoek. Collectie is uitgebreid met diverse andere kaartspellen. Zuster J.C. Croonhof, 4141 HC Leerdam, 0345-631 799, www.bridgemuseum.nl. di-za 13.30-17.00 en op afspraak. volw. € 5,00, kind. €3,-. Glasblazerij van het Nationaal Glasmuseum Ambachtelijke glasblazerij in historische houtloods. Vanaf de tribune heet u een uitstekend uitzicht op het schouwspel dat zich op een paar meter afstand afspeelt. Sundsvall 2, 4141 MP Leerdam, 0345-614 960, www.nationaalglasmuseum.nl. di-za 10.00-17.00, zo 12.00-17.00. volw. € 8.00, kind. (6-12) € 6.50. Combinatiekaart Glasblazerij en Nationaal Glasmuseum € 14,-, kind. (6-12) € 12,-. Hofje Van Aerden Regentenkamer met enige antieke meubelstukken, serviesgoeden een bijzondere schilderijenverzameling van 17e eeuwse Hollandse meesters. Kerkstraat 67a, 4141 AV Leerdam, 0345-614 019, www.hofjevanaerden.nl. mrt t/m okt wo+za 13.0017.00. Bezoek uitsluitend incl. rondleiding, laatste rondleiding

STADGIDS LEERDAM

16.00 uur. Groepen op afspraak ook andere dagen. (openingstijden onder voorbehoud, zie website) volw. € 7.50, kind. (-10) € 4,-. Nationaal Glasmuseum Eén van de grootste glasmusea in Europa met verzameling glaswerk in alle mogelijke vormen uit de 19de en 20ste eeuw. Uiteraard is een groot deel van de collectie gewijd aan de produkten die in Leerdam zelf zijn vervaardigd. Zowel in het museum als de museumtuin wisselende tentoonstellingen. Lingedijk 28, 4142 LD Leerdam, 0345-614 960, www.nationaalglasmuseum.nl. di-za 10.00-17.00, zo 12.00-17.00. volw. € 9.00, kind. (6-12) € 7.50 . Combinatiekaart Glasblazerij en Nationaal Glasmuseum € 14,-, kind (6-12) € 12,-. Statenbijbelmuseum Leerdam Een unieke collectie van honderden Nederlandse Bijbels bevattende de jaren 1550 tot 1900. Met deskundige demonstraties hoe oude Bijbels worden gerestaureerd. Lingedijk 36, 4142 LD Leerdam, 0345-577 605, www.statenbijbelmuseum.nl. wo + za 10.00-12.00 en 14.00-16.00, Groepen op afspraak ook op andere dagen/tijden mogelijk. volw. € 5.00.

NATUUR & DAGRECREATIE De Grote Wielsloot Het gebied De Grote Wielsloot met daar dwars doorheen het Libellepad - is het leefgebied allerlei beschermde dier- en plantensoorten. Voet- en fietspaden, bankjes en informatiepanelen maken het gebied aantrekkelijk. Tiendweg 115, 4142 EJ Leerdam doorlopend.

Natuurtuin Varsseveld Speelbos voor kinderen met klimen klautertoestellen, waterbaan en standje en wandelpaden. Bohemen, 4141 MN Leerdam doorlopend. Recreatiegebied De Galgenwaard Knus dagrecreatieterrein (3 hec) voor water- en vissport. Noorder Lingedijk 1a, 4163 LA Oosterwijk, 0344-681 644, www.uiterwaarde.nl. doorlopend. Over-heicop Klein terrein met alle landschapstypen van de Vijfheerenlanden zoals populierenbossen, geriefbosjes, weilanden en grienden. Over Boeicop, Schoonrewoerd, www.zuidhollandslandschap.nl. doorlopend. Bereikbaar vanaf natuurcentrum De Schaapskooi. Schoonrewoerdse Wiel of Wiel van Bassa In 1573 bij een doorbraak van de Diefdijk ontstaan, het grootste doorbraakwiel van Nederland. Een plas van ± 8 m diep met daar omheen smalle rietkragen, boomgaarden, hooilanden en boerenerven. Schoonrewoerd, www.zuidhollandslandschap.nl. doorlopend.

NATUURWANDELINGEN Fiets- en wandelroutes door Lingewaal en Leerdam Losbladige routekaartjes met Oranjetiproute (8 km), IJsvogelroute (8 km), Klaproosroute, Orchideeënroute (8 km), Dotterbloemroute (8 km) en Glaskunst- en Beeldentuinroute (6 km). Verkrijgbaar in www.vvv-webshop.nl € 3,50

ADRESSEN 31


Natuurpad Leerdam Natuurpad van 7,5 km door weilanden en het kleinschalige stroomgebied van de Linge in de omgeving van Leerdam. €2,-, www.vvv-webshop.nl Wandelingen Natuurcentrum de Schaapskooi Grote Bonte Spechtroute (4 km), Schaapskooipad (West 10 km, Oost 15 km), Vijfheerenlanden (13 of 20 km). Overboeicop 15, 4145 NN Schoonrewoerd, 0345-641 201, www.natuurcentrum.nl. Overboeicop 15, 4145 NN Schoonrewoerd, 0345-641 201, www.natuurcentrum.nl. do 19.00-23.00, za 09.00-16.00, 1/4 t/m 31/10 wo 13.00-16.00.

RESTAURANTS De Schildkamp Eigentijds ingericht restaurant De Dikke van Daalen met terras en twee grillrestaurants. Leerdamseweg 44, 4147 BM Asperen, 0345-638 080, www.schildkamp.nl oplaadpunt e-bike, Wifi. De Taveerne (Kunstfort Asperen) Grandcafé met groot terras. Langendijk 60, 4151 BR Acquoy, 06-1505 4728, www.kunstfortasperen.nl gesloten: ma+di, koffie/lunch.

Schoonrewoerdse wiel of Wiel van Bassa Kamsalamanderroute (11,5 km) en de Groene Kikkerwandeling (2,5 km) downloaden van website www. zuidhollandslandschap.nl.

Onder de Pannen Dineren, pannenkoeken eten, barbecueën met uitzicht op de polder. Leerbroekseweg 53, 4245 KS Leerbroek, 0345-599 485, www.onderdepannen.net stoelen: 275, Bistro, Pannenkoeken, oplaadpunt e-bike.

Wandeling NS-stations NS Mariënwaerdt-Linge (8,5 of 22 km) vanaf station Beesd naar Leerdam zie website www.eropuit.nl

Alexy's Fonteinstraat 17, 4141 CE Leerdam, 0345-613 212 ma+di, stoelen: 65, Grieks.

PARKEREN Gratis parkeren op het Voorwaartsveld (Berenschot terrein) en het parkeerterrein bij het NS-Station. Van daar nog geen 5 minuten lopen naar het centrum. Op straat betaald parkeren ma t/m za 9.00-18.00 uur, vr tot 21.00 uur. Parkeergarage ‘Centrum Noord', ma t/m zo 07.00 uur tot 22.00 uur. Uitrijden is ook na sluitingstijd mogelijk. www.leerdam.nl

POLITIE/STADHUIS Politiebureau, Dr. Reilinghplein 1, 4141 DA Leerdam, 0900-8844. Stadskantoor, Dr. Reilinghplein 1, 4141 DA Leerdam, 0345-636363, www.leerdam.nl.

32 ADRESSEN

Brasserie De Uitblaserije Brasserie in Glasblazerij Leerdam. Sundsvall 2, 4141 MP Leerdam, 0345-612 721, www.uitblaserije.nl ma, stoelen: 75, Brasserie. China Garden Hoogstraat 8 -10, 4141 BC Leerdam, 0345-619 595 gesloten: ma, stoelen: 140, Chinees, Indisch/Indonesisch. De Beren Leerdam Eetcafé met ongedwongen sfeer. Veerstoep 1, 4142 LA Leerdam www.beren.nl Eetcafé De Knijp Eetcafé voor lunch en diner. Dr. C. Voogdplein 90a, 4141 CN Leerdam, 0345-745 078,

www.deknijp.com ma, Frans/Nederlands Lounge Station Grand Athina Gevestigd in voormalig stationsgebouw. Stationsweg 2 , 4141 HB Leerdam, 0345-622 209, www.grandathina.nl gesloten: ma, Grieks/ Mediterraans. Da Piero Kerkstraat 21, 4141 AT Leerdam, 0345-616 262, www.dapiero.nl ma, stoelen: 80, pizzeria Italiaans. La Fontana Cafetaria/IJssalon. Fonteinstraat 4a, Leerdam, 0345-633 386. Koffie in de Bakkerij Koffie, chocolade en Italiaans schepijs. Kerkstraat 21a, 4141 AT Leerdam, www.koffieindebakkerij.nl gesloten zo+ma. Cafetaria Lucky's Burgemeester Meesplein 20, 4142 AZ Leerdam, 0345-614 648. www.cafetarialucky.nl cafetaria, Wifi. M'n Moeder Kerkstraat 33, 4141 AT Leerdam, 06-57339222, www.grandcafemnmoeder.nl Grandcafé Indoor speeltuin Monkey Town Leerdam Industrieweg 23, 4143 HP Leerdam, 0345-619 494, www.monkeytown.eu/leerdam di, stoelen: 100, Restaurant, oplaadpunt e-bike. Wokrestaurant De Nieuwe Pauw Wokken maar ook spareribs, pizza en pasta. Tiendweg 69, 4142 EH Leerdam, 0345-613 979,

STADGIDS LEERDAM


www.denieuwepauw.nl stoelen: 120, Wokrestaurant. Gasterij Het Oude Posthuys Restaurant, sfeervolle zaal en vergaderfaciliteiten in de unieke ambiance van een authentiek postkantoor. Meent 57, 4141 AB Leerdam, 0345-618 393, www.hetoudeposthuys.nl stoelen: 70, Restaurant, Mediterraan, Wifi, oplaadpunt e-bike Sinsi Vlietskant 21, 4141 CK Leerdam, 0345-617 840, www.sinsi.nl wo, Indiaas/Surinaams. La Stancia Hoogstraat 5, 4141 BA Leerdam, 0345-614 174 di, stoelen: 100, spare-ribs. Usta di Mediterrano Turkse wok en tapas en meze. Meent 86, 4141 AD Leerdam, 0345619 327, www.ustadimediterrano.nl di. Pannenkoeken Restaurant ‘t Veerhuys Pannenkoekenrestaurant met lunchkaart aan de Linge met uitzicht tuin van Hofje van Mevrouw van Aerden. Kerkstraat 93, 4141 AV Leerdam, 0345-615 262, www.veerhuys.com ma (sep-mrt), stoelen: 70, Lunchroom, Pannenkoeken, oplaadpunt e-bike. De Vier Heerlijkheden Italiaans ijs en theetuin. Kerkstraat 36, 4141 AX Leerdam, 0345-631 906, www.devierheerlijkheden.nl zo. Camping De Grienduil Terras met kleine kaart. Geer 25, 4243 JS Nieuwland, 0183-351 512, www.degrienduil.nl Eetgelegenheid Nederlands, oplaadpunt e-bike.

STADGIDS LEERDAM

Herberg Restaurant De Lingehoeve Karakterieke boerderij met herberg & restaurant waar gewerkt wordt met biologische, veelal streek- en seizoensgebonden ingrediënten. Lingedijk 199, 4163 LK Oosterwijk, 0345-612 129, www.herbergrestaurantdelingehoeve.nl ma, okt-mrt: ma+di, stoelen: 40, Restaurant, Theetuin, Wifi.

RONDVAARTEN Rondvaarten vanuit Leerdam Dagelijkse rondvaarten van 90 minuten of 120 minuten op de Linge. Regelmatig speciale thematochten als brunch op feestdagen, speciale grillcruise, diner cruise, stamppot vaarten, Hollandse Waterlinie e.d. Rederij Leerdam, Loswal, Veerstoep 2, Leerdam, 0345-651 269, www.rederijleerdam.nl. Vaartijden volgens schema, inlichtingen bij de rederij. vanaf volw. € 10,-, kind. (4-11) € 7,-.

STADSPODIUM Stadspodium Go Muziek, dans, zang, toneel, cabaret, poëzie en thema-avonden. Dr. Voogdstraat 90, 4141 CN Leerdam, 0345-633488, www.go-leerdam.nl Zalen: 3, stoelen: 85, Theater/ Concerten, Film en exposities.

SPEELTUIN Monkey Town Leerdam Indoor speeltuin met speelhoek voor de allerkleinsten. Voor de oudere kinderen is er trampoline, PowerTower, rodelbaan, en speelstructuur met glijbanen. Industrieweg 23, 4143 HP Leerdam, 0345-619 494, www.monkeytown.eu/leerdam. wo-do 10.00-18.00, vr-zo 10.00-19.00. Schoolvakanties

ma-zo 10.00-18.00. volw. gratis, kind. € 7.00.

SPORT EN ONTSPANNING De Schildkamp Leerdamseweg 44, 4147 BM Asperen, 0345-638 080, www.schildkamp.nl Bowling, Tennis, Oud Hollandse spelen. ma, okt - mrt, ma + di, Health Center De Schildkamp Perendreef 1a, 4147 HA Asperen, 0345-622 333, www.healthcenterdeschildkamp.nl Fitness, Sauna, Zwembad. Boerengolf Hof van Schaayk Schaikseweg 32a, 4143 HG Leerdam, 0345-623 178, www.hofvanschaayk.nl Boerengolf //Boeren- of poldersport. Laco Sportcentrum Leerdam Wedstrijdbad, sauna, Turks bad en fitness. Tiendweg 9, 4142 EG Leerdam, 0345-615 985,

ADRESSEN 33


www.laco.eu/leerdam.html Fitness, Zwembad, Sauna. Speelparadijs Monkey Town Leerdam Industrieweg 23, 4143 HP Leerdam, tel: 0345-619 494, www.monkeytown.eu/leerdam Bowling/Kegelen.

STADSWANDELINGEN Stadswandeling Leerdam Wandeling langs de mooiste monumenten en historische plekjes met overzicht van glasornamenten langs de route. Verkrijgbaar in www.vvv-webshop.nl € 3,-. Stadswandeling voor groepen o.l.v. VVV gids Stadswandeling o.l.v. VVV-gids op afspraak voor groepen. Duur, lengte en thema van de wandeling in overleg. VVV Zuid-Holland Zuid, Leerdam, 078-632 2477, www.opstapinzuid-holland.nl alleen op afspraak. Bert Haanstrapad Wandeling (10 km) langs Glas-filmroute in en door Leerdam en buurplaats Asperen om vervolgens over de Linge weer terug te keren naar Leerdam. Hier maakte Bert Haanst ra zijn films "Glas" en "Over glas gesproken". www.berthaanstrapad.nl/ wandelingen/leerdam Vestingstedenroute Twee provincieënroute (10 km) van Leerdam naar Heukelum en Asperen met onderweg 6 informatiepanelen, route downloaden op www.waterlinieopdekaart.nl. Waterlinieommetje Wandeling langs de belangrijkste

34 ADRESSEN

bezienswaardigheden van Leerdam, route downloaden op www.waterlinieopdekaart.nl

VERHUUR De Betuwse Stromen Combitochten mogelijk van fietsen en kanoën. Veerstoep 3, 4142 LD Leerdam, 0345-651 269, www.kano.nl Fietsen, Tandems, Kano, Open motorboot. Rederij Leerdam Exclusief afhuren van schepen voor personeelsfeest, verjaardag, reunie, jubileum, bruiloft of andere feestelijke gebeurtenis. Veerstoep 3, 4142 LD Leerdam, 0345-651 269, www.rederijleerdam.nl Partyschepen. MH verhuur Verhuur van racefietsen. Breezijde 25, 4243 JN Leerdam, 06 22441082, www.mhverhuur.nl racefietsen Wiel-rent Lingedijk 129, 4163 LJ Leerdam, 06-1964 9666, www.wiel-rent.nl racefietsen. Camping De Grienduil Geer 25, 4243 JS Nieuwland, 0183-351 512, www.degrienduil.nl Fietsen.

VERVOER NS Station Leerdam, 0900-2022022, www.merwedelingelijn.nl. Geen loketfunktie. Arriva, streekvervoer, 0900-2022022, www.arriva.nl. www.merwedelingelijn.nl. Voetveer Arkel-Spijk, mei-okt: 06-1562 9847, www.fietspont.nl. Voetveer Enspijk-Mariënwaerdt. 06-40739552, apr-sep www.marienwaerdt.nl.

Voetveer Heukelum-Oosterwijk, half apr-half sep: 06-13083802, www.uiterwaarde.nl. Molenhopper, 0900-2330233, www.molenhopper.nl

VVV- INFORMATIE Zie www.vvvleerdam.nl Toeristisch Informatiepunt Camping De Grienduil Brochures, auto-, fiets- en wandelroutes en plattegronden uitsluitend van de regio. Geer 25, 4243 JS Nieuwland, 0183-351512, www.degrienduil.nl Open: ma-zo 09.00-21.00. VVV i-punt Glasblazerij VVV i-punt met toeristischrecreatieve informatie over de omgeving. Sundsvall 2, 4141 MP Leerdam, 0345 614 960, www.nationaalglasmuseum.nl Open: di-za 10:00 – 17:00, zo 12:00. VVV i-punt bibliotheek Leerdam VVV i-punt met toeristischrecreatieve informatie over de omgeving. Dr. Reilinghplein 3, 4141 DA Leerdam, www.debibliotheekaanzet.nl Open: ma 13:30 – 17:00, di & vr 10:00 – 20:00, woe & do 10:00 – 17:00, za 10:00 – 13:00. Toeristisch Informatiepunt CR Onder De Pannen Brochures, auto-, fiets- en wandelroutes en plattegronden uitsluitend van de regio. Leerbroekseweg 53, 4245 KS Leerbroek, 0345-599 485, www.onderdepannen.net. ma-di 17.00-21.00, wo-zo 12.00-21.00.

STADGIDS LEERDAM


Leerdam 2017  
Leerdam 2017