Page 1

P R O E F T E R S C HE L L IN G I S E E N B I J L A G E VA N D E T O E R I S T I S C H E IN F O R M AT IE K R A N T D E S J O U W | V V V T E R S C H E L L IN G 2 010

! Proef

De meest complete gids

om Terschelling te verkennen

ETEN & DRINKEN EILAND PRODUCT VERVOER WINKELEN MUSEA ACTIEF WELLNESS MET DE KINDEREN BEDRIJVENINDEX DORPSKAARTEN ETEN & DRINKEN EILAND PRODUCT VERVOER WINKELEN MUSEA ACTIEF WELLNESS MET DE KINDEREN BEDRIJVENINDEX DORPSKAARTEN

Inclusief 4 unieke

eilander portretten

52 PAGINA’S

TERSCHELLING PLEZIER

|1


Proef! is de bijlage van de SJOUW en wordt uitgegeven door de VVV Terschelling. Proef! wordt éénmaal per jaar gemaakt en verspreid in een oplage van 40.000 exemplaren. Hoofdredacteur: Roelan Schroor Redactie: VVV Terschelling: Tom Kok, Japke van Leunen, Petra Rusticus, Annemarie Kloosterhuis Eilandportretten: Gerry Visser Fotografie: oa. Gerry Visser, Vincent Zwart (p.4), Gerrit van Goor, ROSE Photography Vormgeving: Studio Eke van Mansvelt Druk: Flevodruk Redactieadres: VVV Terschelling, Postbus

20, 8880 AA West-Terschelling Email: redactie@desjouw. nl. Algemeen voorbehoud Deze bijlage is met de grootste zorg samengesteld, kennelijke fouten binden ons echter niet. Wij behouden ons tevens het recht voor wijzigingen aan te brengen in de gepubliceerde prijzen, indien hiertoe gegronde redenen bestaan. Alle geschillen tussen partijen zullen met uitsluiting van de gewone rechter, bij wege van bindend advies worden beslist door de Stichting VVV Terschelling, die tot het uitbrengen van zodaning advies door de meest gerede partij kan worden geadieerd.

6 23 25 30 39

Eten & Drinken

Eiland product

Vervoer

Winkelen

Musea

Een drankje op het strand, een hapje op een terras, uitblazen in een gezellig café, er is keuze genoeg op Terschelling. Ook zijn er op het eiland verrassend veel goede restaurants, van klein en knus tot luxe en exclusief. En wilt u de deur liever niet uit, dan laat u het gewoon bezorgen.

Iedereen kent natuurlijk de cranberry, aangespoeld op het eiland en de basis voor allerlei smakelijke producten. Maar daarnaast levert Terschelling ook heerlijk gebak, ambachtelijke zuivel en het inmiddels vermaarde eilander lamsvlees. Bovendien kunt u sinds kort genieten van heuse eilander bonbons, in diverse verrassende smaakvariaties.

De weg naar Terschelling voert over het water. De veerboot doet er een kleine twee uur over, de snelboot circa vijftig minuten. U kunt de auto meenemen maar echt nodig is dat niet. Eenmaal op het eiland staan bussen en taxi’s voor u klaar, of u neemt gewoon de fiets. Deze zijn overal te huur en brengen u waar u maar wilt. Op Terschelling zijn de afstanden immers nooit lang!

Het winkelaanbod op Terschelling is verrassend en veelzijdig. Met name in Midsland en WestTerschelling is het heerlijk slenteren door de knusse winkelstraatjes. Bent u op zoek naar stoere, sportieve of stijlvolle kleding? Een paar stevige schoenen? Een bijzonder souvenir? Grote kans dat u uitstekend slaagt!

Terschelling leent zich uitstekend voor een ontdekkingsreis door heden en verleden. De rijke geschiedenis van het eiland, van de mensen en van de natuur komt tot leven in de verschillende musea, terwijl u de creativiteit van de eilanders kunt ervaren in de diverse galerieën en ateliers.

Restaurants, Bars en cafés, koffiehuisjes, snackbars, afhaal en bezorgen.


Welkom

op Terschelling! Terschelling verkennen kan op vele

manieren. De bijlage ‘Proef!’ biedt u dé mogelijkheid om vanuit uw luie stoel zich te oriënteren op ons eiland. Waar kunt u eigenlijk die heerlijke eilander kaasjes kopen? Of was er onlangs niet een prachtige kledingwinkel geopend? Van het huren van fietsen tot het genieten van een ontspanningsmassage, of van dat leuke cafeetje op de hoek tot het maken van een huifkartocht: u vindt het in dìt magazine. We hebben het grote aanbod gerubriceerd zodat u altijd snel en handig de juiste pagina kunt vinden. En heeft u gevonden wat u zocht? Dan kunt u achterin het magazine op de dorpsplattegrond zien waar de ondernemer is gevestigd. ‘Waar kunnen we eens lekker uit eten vanavond’? U vindt het in ‘Proef Terschelling, de meest complete gids om Terschelling te verkennen’. Eet smakelijk en een heerlijk verblijf op Terschelling. Roelan Schroor, Directeur Stichting VVV Terschelling

40 42 43 4 44 Actief

Wellness

Met de kinderen

Eiland portretten

Index & KAARTEN

Terschelling is bij uitstek de plek om actief bezig te zijn. Verken het eiland wandelend of op de fiets, of ga in zee met een organisatie die u het eiland laat beleven op een manier zoals u dat nog niet eerder deed. Er is van alles te doen op Terschelling, van een zeehondentocht tot wildwatervaren, en van een kunstworkshop tot powerkiten.

Dompel u tijdens uw verblijf op Terschelling onder in een oase van rust. Neem even de tijd voor uzelf en geniet van pure ontspanning in een bijzondere omgeving. Op het eiland vindt u verschillende sauna’s en schoonheidssalons, met allemaal hun eigen mogelijkheden, faciliteiten en behandelingen.

Dankzij het strand, de duinen en de bossen is Terschelling voor de kinderen één groot openlucht speelparadijs. Maar er valt veel meer te beleven, zoals op avontuur op het wad, een ontdekkingstocht door het Wrakkenmuseum of op zoek naar zeehondjes... en natuurlijk is de overtocht met de boot ook al een belevenis op zich!

Wonen en werken op Terschelling is anders dan wonen en werken op de vaste wal. Vijf eilanders vertellen over hun liefde voor het eiland en de inspiratie die ze er vinden bij hun dagelijkse activiteiten.

BEDRIJVEN INDEX WEST TERSCHELLING MIDSLAND KAARD KINNUM BAAIDUINEN FORMERUM LIES HOORN OOSTEREND TERSCHELLING

DOORTJE RÖELL ILMA TRIP ANNE SCHAAFSMA ALBERTINE WORTEL

4 12 28 34

44 46 48 49 49 49 49 50 50 51 51


4|


|5

EILANDPORTRET

Ik houd van dingen maken, en ik houd van chocola Doortje Röell

Zo ben je meubelmaker in Amsterdam, en zo geef je workshops bonbons maken op Terschelling. Op het eerste gezicht misschien een grote overgang. Maar voor Doortje Röell (33) is het een weloverwogen stap geweest. Haar opa en oma van moederskant waren eilanders en dus kwam ze als kind al regelmatig op het eiland. “En je weet hoe dat gaat met Terschelling”, zegt Doortje, “als je er eenmaal bent geweest, dan blijf je terug komen.” Tijdens Oerol, inmiddels ruim vier jaar geleden, ontmoet ze Michiel, die in Midsland woont en werkt. Ze worden verliefd en Doortje besluit naar Terschelling te komen. “Natuurlijk wilde ik gewoon weer aan het werk, maar als meubelmaker zag ik dat niet zo zitten. Ik zocht iets anders en het liefst iets wat er nog niet was. Want ik wilde niemand in de weg zitten.” Op een dag fietst ze door Amsterdam. “Ik keek om me heen. Wat miste ik op Terschelling wat wel in Amsterdam is? En opeens zag ik het. Bonbons, en dat niet alleen, maar gecombineerd met workshops bonbons maken. Dat was het!” Tijdens de eerstvolgende bakkersbeurs stapt ze op verschillende bedrijven af. Kan ze er misschien in de leer gaan? Dat blijkt geen enkel probleem en al snel blijkt dat ze het in de vingers heeft. “Ik houd van dingen maken, en ik houd van chocola. Vanaf het begin ging het eigenlijk vanzelf.” Haar eerste zelfgemaakte bonbons zet ze neer in het Pieter Peit’s Winkeltje. “Echt ongelooflijk, maar ze werden nog verkocht ook! En helemaal bijzonder: de mensen die ze kochten, kwamen weer terug en wilden nog meer!”

Het loopt zoals het loopt, en ik merk dat de bonbons zich helemaal zelf verkopen.” Je kunt bij Doortje ook terecht voor workshops. In drie uur tijd leer je zelf bonbons maken. “Aan het eind van een workshop kan iedereen het zelf. We beginnen helemaal bij het begin. Het recept lezen, ingrediënten afwegen, de vulling maken... maar vergis je niet, het is niet zomaar koekjes bakken. Het maken van bonbons kost tijd, geduld en aandacht. De vulling is nog niet zo moeilijk, maar de chocola zelf komt heel precies. Zeker een eerste keer is dat best lastig. Ik zeg ook altijd tegen de mensen: als je dit thuis wilt gaan doen, maak er dan gelijk een heleboel en geef ze weg!” Naast de workshops kun je bij Doortje ook terecht voor kinderfeestjes. “Dat duurt korter hoor, dan zijn we een uurtje bezig. En na afloop gaat iedereen apetrots naar huis, met zelfgemaakte bonbons.” De bonbons die Doortje maakt, is een puur eilander product. Zo zijn er bonbons met juttersbitter, lamsoorhoning, zuring, duindoorn, de wilde kers, en natuurlijk de cranberry. Het zijn vaak verrassende combinaties die verrassend goed smaken. “Ze zien er nogal robuust uit, dat kan ook niet anders met Terschellinger bonbons. Ik maak ze stuk voor stuk met de hand, er komen geen mallen aan te pas.” Het past bij de uitstraling van het eiland. “Terschelling is een stoer eiland, met inwoners die buitengewoon hechten aan hun vrijheid. En die sfeer, die moet je kunnen proeven in de bonbons!”

Inmiddels zijn de eilandbonbons van Doortje in verschillende winkels op Terschelling verkrijgbaar en worden ze ook bij de eilander horeca aangeboden. En ze heeft een eigen webshop. “Ik heb nooit geadverteerd, ik ben niet zo bezig met de marketing.

Doortje Röell - Eilandbonbons


6 | ETEN & DRINKEN

RESTAURANT

Zie kaart 1 - D10 | 1

PRIJSNIVO

Burgemeester van Heusdenweg 37

€ 11!!!

Ook voor een lunch of een drankje op het gezellige terras of in de serre verwelkomen wij u graag!

€ 1111!

Restaurant ‘Op West’ is gelegen aan de baai van West Terschelling en beschikt over een klassieke Franse keuken. Vanaf het bloemrijke terras geniet u van het prachtige uitzicht op de jachthaven en de Waddenzee. Het restaurant is gevestigd in WestCord Hotel Schylge dat recent volledig is gerenoveerd.

PRIJSNIVO

Restaurant ‘Op West’

8881 ED West-Terschelling

Sterren chef-kok Ton van Scheppingen en zijn brigade verrassen u hier met sensationele smaakcombinaties. Er worden seizoensgerechten geserveerd waarin bij voorkeur eilander producten zijn verwerkt. De wijnkaart biedt een uitgebreide keuze voor de echte wijnliefhebber. Na het diner kunt u bij de openhaard nagenieten.

Zie kaart 1- H3 | 2

Torenstraat 19

PRIJSNIVO

Wilt u lekker en ongedwongen uit eten op Terschelling? Dan heten we u graag welkom. De enthousiaste bediening, warme atmosfeer, en de goede kaart maken een bezoek zeker de moeite waard.

€ 11!!!

Restaurant Pickwick’s

tel: (0562) 442111 schylge@westcordhotels.nl www.westcordhotels.nl

Hotel Restaurant Terras Oepkes

Zie kaart 1- H3 | 3

Van oudsher een bekend en gastvrij adres met gezellig restaurant. Aanrader is het driegangen keuzemenu, aantrekkelijk geprijsd. Dagelijks wisselend en met verse ingrediënten bereid. Elke dag geopend. Reserveren is mogelijk. Voor groepen is een aparte zaal beschikbaar.

8881 BG Terschelling West tel: (0562) 44 22 23

De Ruyterstraat 3

www.pickwicks.nl

8881 AM West-Terschelling tel: (0562) 44 2005 fax: (0562) 443345 hotel@oepkes.nl www.oepkes.nl


RESTAURANT ETEN & DRINKEN | 7

Zie kaart 1 - I4 | 4

Willem Barentszkade 20 8881 BC Terschelling West tel: (0562) 442268 fax: (0562) 442247 info@zeezicht-terschelling.nl www.zeezicht-terschelling.nl

Zie kaart 1- G4 | 5 PRIJSNIVO

Al meer dan 30 jaar een begrip op Terschelling. Eilander sfeer, betaalbaar en lekker. Eten en drinken onder de Brandaris. Wij hebben ook afhaalgerechten.

€ 11!!!

Steakhouse Brasserie de Brandaris

PRIJSNIVO

Bij Zeezicht “altijd genieten” Uitgebreide kaart met o.a.: verse vis, schelp- en schaaldieren. Lekker lang borrelen. Goede wijnen per glas. Gebak uit eigen keuken. Uitgebreide lunchkaart, broodjes, salades en pasta’s. Internetservice met wifi.

€ 11!!!

Cafetaria De Kade Snacks & ijs

PRIJSNIVO

Zowel overdag als ‘s avonds is ons uitzicht op de haven en het wad fantastisch. Alle dagen geopend.

€ 11!!!

Grand-Café Restaurant Zeezicht

Café Restaurant Flaman

Zie kaart 1 - G4 | 6

Gezellig en sfeervol restaurant aan de voet van de Brandaris. Een terras waar u de gehele dag volop kunt genieten van de zon. U kunt bij ons terecht voor diverse lunch- en dinergerechten of gewoon lekker een drankje.

Boomstraat 3

Boomstraat 1

8881 BS Terschelling West

8881 BS Terschelling West

tel: (0562) 442554

tel: (0562) 442198

www.brasserie-brandaris.nl

fax: (0562) 442252 www.flaman-terschelling.nl


8 | ETEN & DRINKEN

RESTAURANT

Restaurant De Zee

Zie kaart 1Zie - G5kaart | 10 2 | 31

tel: (0562) 442539 www.restaurantdezee.nl

Zie kaart 1- H3 | 7 PRIJSNIVO

Eten in een ontspannen sfeer voor het hele gezin. Restaurant Storm heeft een seizoensgebonden kaart, werkt met dagverse vis en produkten uit het waddengebied. Onze wijnkaart biedt een ruime keuze aan mooie wijnen uit diverse landen en streken. Telefonisch reserveren is mogelijk.

€ 111!!

Restaurant Storm

Spaans Restaurant El Mundo

Zie kaart 1Zie - G5kaart | 11 2 | 31

www.storm-terschelling.nl

Boomstraat 31 8881 BS West-Terschelling tel: (0562) 443358

Zie kaart Zie 1 - H4 | 8 2 | 31 kaart PRIJSNIVO

tel: (0562) 442700 www.ak-terschelling.nl

€ 11!!!

Het Amsterdamsche Koffijhuis is een gezellig eet- en drinkcafé gelegen in het centrum van Terschelling West. Net even iets anders dan een doorsnee eetcafé. U zult zien dat de verschillende personen het altijd gezellig weten te maken. Willem Barentszstr. 17 8881 BP West-Terschelling

De Grië, Restaurant aan Zee

De Chinese Muur

PRIJSNIVO

restaurantstorm@live.nl

€ 1111!

tel: (0562) 443232

PRIJSNIVO

Eén van de aantrekkelijke aspecten van Spanje is ongetwijfeld het eten: een mediterrane keuken met veel variatie en verse producten. Wij hopen dat u bij ons op een aangename manier komt kennis maken met ontspanning en Spaanse lekkernijen. Tot ziens. Ook voor feesten en partijen.

€ 11!!!

Torenstraat 27, 8881 BG West-Terschelling

Het Amsterdamsche Koffijhuis

PRIJSNIVO

Boomstraat 33 8881 BS West-Terschelling

€ 111!!

Ons restaurant is gebaseerd op de mediterrane keuken met eilander flair. We gebruiken zoveel mogelijk verse eilander produkten. De kracht van de keuken is de puurheid en eenvoud. Vlees, vis & vegetarische gerechten.

Zie kaart 8 - H9 | 12

Henri Meringa staat samen met zijn keukenteam en de bedieningsstaf garant voor een culinair feest. Met gerechten die de seizoenen volgen en met dagverse producten worden bereid. Zo kunt u tegelijk genieten van het uitzicht op de duinen en de gastronomische geneugten. Bovendien kunt u lunchen of dineren op het beschutte terras. Dagelijks geopend. Zie kaart Zie 1 - H4 | 9 2 | 31 kaart PRIJSNIVO

Raadhuisstraat 3 -5 8881 BM West Terschelling tel: (0562) 442630

€ 1!!!!

Chinees Indisch Specialiteiten Restaurant Een uitgebreide kaart met specialiteiten van de vier beroemdste Chinese keukens. Ook voor het afhalen van diverse Chinees en Indische gerechten en rijsttafels.

Badweg 4 8881 HG West aan Zee tel: (0562) 449090 info@paal8.nl www.paal8.nl


RESTAURANT ETEN & DRINKEN | 9

Zie kaart 1 - G3 | 13

8881 EP West-Terschelling

tel: (0562) 443210 fax (0562) 443212

tel: (0562) 443311

info@hotelnap.nl

boschrijck@westcordhotels.nl

www.hotelnap.nl

www.westcordhotels.nl

Zie kaart 1 - H4 | 14

8881 BP West-Terschelling

PRIJSNIVO

Willem Barentszstraat 1a

€ 11!!!

Diverse soorten vlees, vis en vegetarische gerechten, o.a. spareribs, stoofpotjes, kalfslever, varkenshaas, saté en combinatiegerechten, verse slibtong, heerlijke gamba’s en nog veel meer. Voor de kinderen altijd een leuke surprise bij hun kinder menu.

Eetgelegenheid De Dis

Zie kaart 1 - G4 | 16

De Dis, lekker eten op ieder moment van de dag. Wij werken met verse en zoveel mogelijk biologische produkten. U vindt bij ons de grootste keus in luxe belegde broodjes koud, warm of onder de grill. ‘s Avonds kunt u een keuze maken uit onze ambachtelijke salades, pizza’s en pasta’s. Wij serveren naast de gewone frisdrank, Beukenhorst koffie, Yogi tea en vele smaken verse geperste sappen. Wij schenken geen alcoholische dranken.

tel: (0562) 44 24 52 Boomstraat 17 8881 BS West-Terschelling tel: (0562) 443443 info@dedis-terschelling.nl www.dedis-terschelling.nl

PRIJSNIVO

Sportlaan 5

8881 BH West-Terschelling

€ 11!!!

WestCord Residentie Boschrijck, liggend in de bossen, grenst aan het fietspad richting het Noordzeestrand. Ideaal om te dineren met het hele gezin. Kinderen kunnen kiezen uit een speciaal kindermenu waarna ze heerlijk kunnen spelen in een van onze kinderspeelplaatsen (zowel binnen als buiten). U kunt dan heerlijk natafelen terwijl uw kind zich vermaakt.

Torenstraat 55

De Heksenketel

Zie kaart 1 - A11 | 15

€ 111!!

Restaurant Boschrijck

PRIJSNIVO

PRIJSNIVO

Hotel Nap heeft een sfeervol en gemoedelijk restaurant met terras aan het plein rond de vuurtoren Brandaris in het centrum van West. Op onze menukaart treft u een ruime keus aan vlees- en visgerechten, Terschellinger specialiteiten en (afhankelijk van het seizoen) mosselen, asperges of wild. Voor de jongste gasten hebben wij een aparte kinderkaart, kleurplaten en Lego-speelhoek.  

€ 111!!

Hotel Café Restaurant Nap


10 | ETEN & DRINKEN

RESTAURANT

Zie kaart 1 - H4 | 17

Zie kaart 1 - G5 | 19

€ 111!!

PRIJSNIVO

Gezellig eetcafé in het centrum van West-Terschelling. Geen gedoe en heerlijk eten. Kinderen en grote groepen zijn welkom. Op onze kaart vindt u de lekkerste vlees- en visgerechten. Daarnaast serveren wij verschillende pizza’s en pasta’s, het is ook mogelijk deze bij u te bezorgen.

€ 11!!!

Restaurant De Wigwam

PRIJSNIVO

€ 111!!

Onze keuken is traditioneel en wordt dagelijks voorzien van verse ingrediënten. Hierbij spelen wij in op de seizoenproducten, zoals lamsvlees in het voorjaar, verse wilde zeebaars van juni t/m september, mosselen, cranberries en wildgerechten op de herfstkaart. Ons restaurant biedt plaats aan 45 gasten en op ons zonnige terras kunnen wij plaats bieden aan circa 16 gasten. Naast onze zelfgemaakte soepen en sauzen serveren wij de heerlijkste vlees- en visgerechten. Bijpassend garnituur is zorgvuldig uitgekozen. De wijnkaart bestaat voornamelijk uit Portugese wijnen en kunnen ook per glas besteld worden.

PRIJSNIVO

Mediterraan Restaurant Caracol

Boomstraat 37 8881 BS West-Terschelling tel: (0562) 442141 www.wigwam-terschelling.nl

Molenstraat 7 8881 BR West-Terschelling tel: (0562) 443694 info@caracol.nl www.caracol.nl

Zie kaart 8 - I9 | 18 PRIJSNIVO

Pizzeria “Isola Bella”, heeft een groot terras met verwarming. Heerlijke voorgerechten. Ruime keuze uit 73 pizza’s, pasta’s, vegetarische gerechten, vlees- en visgerechten. Speciale kindermenu’s. U kunt pizza’s en pasta’s en salades laten bezorgen tussen 17.00 en 21.00 uur.

€ 11!!!

Pizzeria Restaurant Isola Bella

Mexicaans Steakhouse El Leon Rojo

Zie kaart 2 - D3 | 20

Waar in het begin nog wat drempelvrees bestond is de Mexicaan uitgegroeid tot een breed gewaardeerd restaurant. Mexicaanse en diverse soorten vlees- en visgerechten worden bereid in onze open keuken met alleen maar klasse ingrediënten. Zomers kunt u lekker genieten in onze met tropische planten aangelegde tuin.

Hoofdweg 17 8881 HA West-Terschelling

Heereweg 11

tel: (0562) 442021

8891 HS Midsland Noord

info@isola-bella.nl

tel: (0562) 449350

www.isola-bella.nl

el_leon_rojo@zonnet.nl www.elleonrojo.nl


RESTAURANT ETEN & DRINKEN | 11

Zie kaart 2 - E3 | 21

Zie kaart 2 - C3 | 23

Dorreveldweg 2

8891 HS Midsland Noord

8891 HN Midsland Noord

tel: (0562) 448105

tel: (0562) 448975

PRIJSNIVO

Heereweg 22 a

€ 111!!

Lekker eten in ons gastvrije ‘jutters paleis‘, waar de sfeer van het eiland zichtbaar en voelbaar is. Gezellig natafelen, terwijl het vlammenspel in de rustieke schouw de avondkilte op afstand houdt. Een belevenis, waar u altijd naar terug verlangt. Bij mooi weer kunt u zonnig genieten in de fraai aangelegde binnentuin.

PRIJSNIVO

Restaurant-café Gasterij d’ Drie Grapen

€ 111!!

€ 1111!

In het oud Terschellinger stijl gebouwd pandje waarin restaurant ` t Golfje is gevestigd, is het geheel door vele gasten omschreven als warm en sfeervol. Onze keuken is geïnspireerd op de Mediterrane keuken, waarbij wij gebruik maken van verse ingrediënten. U heeft ruime keuze uit 3,4,5 of 6 gangen menu’s.

PRIJSNIVO

Restaurant ‘t Golfje

www.restaurant-tgolfje.nl

Zie kaart 2 - H3 | 22 PRIJSNIVO

Heerlijk genieten op het zonnigste terras van Midsland! Geopend va. 10.00 uur voor koffie met gebak, een hapje en een drankje. Voor vlees- vis- en vegetarische gerechten bent u vanaf 17.00 uur van harte welkom. Open van maandag t/m zaterdag, zondag gesloten m.u.v. feestdagen en Terschellinger evenementen.

€ 11!!!

Restaurant ‘t Witte Huuske

Restaurant De Koffiepot

Zie kaart 2 - H4 | 24

Eten en drinken doet u elke dag, maar van deze dagelijkse behoefte maken wij voor u graag een feestje. Wij verwennen onze gasten. Op onze lunchen dinerkaart staan diverse gerechten bereid met verse ingrediënten en eilander specialiteiten. Vanaf 10 uur ’s ochtends bent u van harte welkom! Oosterburen 26

Oosterburen 1

8891 GC Midsland

8891 GA Midsland

tel: (0562) 448754

tel: (0562) 448636

www.dekoffiepot.com


12 |


| 13

EILANDPORTRET

Het eiland is een fantastische plek om te ontspannen

Ilma Trip

Voor Ilma Trip (42) was wonen en werken op het eiland geen vanzelfsprekendheid, ook al woonde ze als dochter van een hoteleigenaar al vanaf haar vroegste jeugd op Terschelling. “Toen ik zestien was, ben ik naar de wal gegaan. Ik wilde verder leren en heb mijn studie afgemaakt voor kapster en schoonheidsspecialiste. De wereld is veel groter dan alleen Terschelling, vond ik toen.” Zo’n twintig jaar geleden kwam de omslag. “Dick en ik kregen de kans om de Walvisvaarder over te nemen van mijn ouders. Boven was al een ruimte met sauna en zonnebank, en dat hebben we uitgebouwd tot de ruimte die er nu is. Een kapsalon, een knusse sauna en een ruimte voor schoonheidsbehandelingen... de mensen hoeven alleen maar even de trap op!” Het eiland is een fantastische plek om te ontspannen, vindt Ilma. “Het eiland biedt uit zichzelf rust, ruimte en een enorme schoonheid. Maar tegelijkertijd kent het eiland ook de grenzen van het water. Op de wal is het leven maar al te vaak volkomen grenzeloos. Je staat voortdurend bloot aan impulsen, er wordt zóveel van je gevraagd, het draait maar door. Dan is het eiland letterlijk een verademing. Je stapt op de boot uit je eigen, alledaagse leven. Vervolgens vindt je op het strand de leegte, de verstilling, en de zeelucht. Vaak is het al voldoende om die op te snuiven. Echt, daar kan geen coachgesprek tegenop!” Binnen zorgen Dick en Ilma voor warmte en gezelligheid. “Toen we hier begonnen, hebben we ons afgevraagd: ‘Wat vinden wij nou prettig als we op vakantie zijn?’ Nou, dat is niet zo moeilijk: een prettige sfeer, lekker eten, lekker drinken, op je gemak een boek lezen... je wilt je gewoon thuis voelen. En precies die sfeer willen we hier ook creëren.” Natuurlijk is er op het eiland heel wat concurrentie. “Dat hoort erbij, en dat is alleen maar goed. Iedereen zoekt uiteindelijk toch het plekje dat het beste bij hem of bij haar past.”

Vooral dicht bij jezelf blijven, die instelling heeft Ilma ook in haar schoonheidssalon. “Terschelling is een puur en eerlijk eiland. Daar komen de mensen voor. Ik wil geen illusies verkopen, daar prik je toch wel doorheen. En ook al ben je in een schoonheidssalon vooral met de buitenkant bezig, toch kun je mensen, al is het maar een kort moment, echt aanraken. Ik vind het nogal wat hoor, mensen geven zich hier soms letterlijk bloot. Dat maakt kwetsbaar, en dat kan alleen als er een sfeer is van vertrouwen.” Ilma begint een behandeling daarom vaak met een voetenbad. “Ik moet daarvoor knielen en dat vind ik een mooi moment. Laten zien dat je dienstbaar bent, en het stof letterlijk van iemands voeten wassen, dan is de basis al gelegd.” Eilanders weten de weg naar de salon ook wel te vinden, maar dan blijft het vaak bij een gezichtsbehandeling. “Voor diepere massages, pakkingen en kuren is een grotere afstand van thuis vaak noodzakelijk. Dergelijke behandelingen doe ik vooral bij de gasten van het hotel.” Gloednieuw dit jaar zijn de knapzakwandelingen. De gasten trekken de natuur in met een plattegrond, een routebeschrijving, een fleecedeken en een knapzak vol lekkere dingen. “Ook tijdens de wandeling gaat het om je kwetsbaar op durven te stellen, en te reflecteren. We zijn heel benieuwd hoe zich dit gaat ontwikkelen.” Ook Ilma merkt dat het seizoen op Terschelling zich al lang niet meer tot de zomer beperkt. “De mensen verblijven korter op het eiland, maar ze komen wel vaker weer terug. Een paar dagen of een week op Terschelling fungeert dan als ‘batterijmomentje’, weer opladen, even tot rust komen. Een bezoek aan de salon past daar helemaal bij. “Laatst lag er een wat oudere dame bij mij op de behandelstoel. Ze was samen met haar dochter en verzuchtte: ‘Als het zo voelt in de hemel, dan is het wel goed!’”

Ilma Trip - Wellness op Terschelling


14 | ETEN & DRINKEN

RESTAURANT

‘t Oud Hollands Restaurant

Zie kaart 2Zie - H4kaart | 27 2 | 31

Oosterburen 10 8891 GC Terschelling Midsland tel: (0562) 448834

Zie kaart 2 - G4 | 25

€ 111!!

Eet en Bierencafé ’t Wapen is gelegen in Midsland en biedt u plaats op ons ruime en zonnige terras. Binnen kunt u gezellig zitten in de warme sfeer van weleer en genieten van smakelijke gerechten, klein en groot. Als lid van de Alliantie van Biertapperijen zijn wij gespecialiseerd in bieren. De bierliefhebber is hier op zijn plaats en kan zich verheugen op een ruim assortiment bieren van de tap en op fles.

PRIJSNIVO

Eetcafé ‘t Wapen Van Terschelling

Lunchroom – Cafetaria “De Clipper”

Zie kaart 2Zie - H4kaart | 28 2 | 31

www.twapenvanterschelling.nl

Oosterburen 18 Midsland tel: (0562) 850197 www.declipperterschelling.nl

Zie kaart 2 - G3 | 26 PRIJSNIVO

€ 11!!!

Eetcafé Onder de Pannen staat bekend om z’n buitengewone gezelligheid zowel binnen als op het terras. Je kunt er heerlijk eten voor een eerlijke prijs. Regelmatig maar zeker iedere zaterdag wordt er live gezongen. Geopend vanaf 16.00 uur. ‘s Maandags gesloten.

Pizzeria Restaurant La Grotta

Zie kaart 2 - H4 | 29

Pizza’s, pasta’s en diverse traditionele Italiaanse vlees en vis gerechten, lekker eten en gezelligheid voor de hele familie. Ook geschikt voor groepen en partijen. Dagelijks geopend vanaf vijf uur. Oosterburen 30

Heereweg 22

8891 GC Terschelling Midsland

8891HS Terschelling Midsland

tel: (0562) 448415

tel: (0562) 448390

www.pizzerialagrotta.nl

www.onderdepannen.eu

pizzerialagrotta@wanadoo.nl

PRIJSNIVO

info@twapenvanterschelling.nl

€ 11!!!

tel: (0562) 448801 fax: (0562) 449593

PRIJSNIVO

Heeft u zin in een voordelige plate (v.a. 6,-), lunch, shoarma van de grill of een heerlijke snack? Kom dan even bij ons langs vòòrdat u weer vertrekt! De Clipper is een eetgelegenheid waar kwaliteit, gezelligheid en service centraal staan. s’ Winters ieder weekend v.a. 17.00 uur geopend. 's Zomers dagelijks v.a. 11.00 uur.

€ 1!!!!

Oosterburen 25 8891 GA Terschelling Midsland

Eetcafé Onder de Pannen

PRIJSNIVO

Iedere dag vanaf 5 uur geopend. Jan/feb gesloten.

€ 11!!!

Het restaurant is gelegen in het centrum van Midsland. Er worden vlees- en vis gerechten geserveerd op oud-hollandse wijze en voor de kinderen zijn er kindermenu’s. Bij mooi weer kunt u buiten eten op het terras of in de tuin.


RESTAURANT ETEN & DRINKEN | 15

Zie kaart 2 - D3 | 30

PRIJSNIVO

Eten in een Mediterrane sfeer ! Met een open keuken, ruim 100 zitplaatsen binnen, en een zowel zonnig als ook schaduwrijk terras, is Spaans Restaurant “De Reis” het bruisende hart van het dorpje Hoorn. Specialiteit: tapas, paella’s en kindermenu’s.

€ 11!!!

Heereweg 5

Zie kaart 6 - H4 | 32

€ 111!!

U kunt bij ons ook terecht voor een lunch, borrel of een kopje koffie.

Spaans Restaurant de Reis

PRIJSNIVO

€ 111!!

Wilt u in een sfeervolle omgeving gezellig en smaakvol dineren? Kom dan eens binnen bij Grand Café Restaurant Actania. Wij bieden een uitgebreide menukaart + elke week wisselende specials voor aantrekkelijke prijzen!

PRIJSNIVO

Grand Café Restaurant Actania

Tijdens het seizoen dagelijks geopend vanaf 16.00 uur. Maandag gehele dag siësta.

8891 HS Terschelling Midsland Noord tel: (0562) 452450 fax: (0562) 452457

kabelkrant textpag. 476

www.actania.nl

Dorpsstraat 58 8896 JG Terschelling tel: (0562) 448424

Zie kaart 8 - G11 | 31 PRIJSNIVO

Een heerlijke en unieke plek om te genieten en tot rust te komen. Vanuit het restaurant heeft u uitzicht op zee en vanaf het terras, dat midden in de duinen ligt, kunt u in de verte de Brandaris zien.

€ 111!!

Restaurant Strandhotel

Eetcafé De Rustende Jager

Actief eetcafé sinds 1965 met goede kwaliteit, voor elke knip en smaak. Een lekker plekje waar je 365 dagen per jaar welkom bent van 11.00 - 23.00 uur. Gratis live muziek en andere meevallers. Keuken open van 11.00 - 21.30 uur. Je vindt ons bij de molen van Formerum.

Badweg Formerum 4 8894 KW Formerum

Molenweg 2 8894 KP Formerum

tel: (0562) 448629

tel: (0562) 448589

info@strandhotelterschelling.nl

www.rustendejager.com

www.strandhotelterschelling.nl

Zie kaart 4 - I9 | 33


16 | ETEN & DRINKEN

Zie kaart 6 - H3 | 34

Zie kaart 6 - I3 | 36

€ 11!!!

PRIJSNIVO

Gezellig café-restaurant met ruim terras en grote speelweide met speeltoestellen. Keuken geopend van mei t/m oktober van 11.00 tot 20.00 uur. ‘s Zondag’s gesloten.

€ 11!!!

Café Restaurant Slijterij Zonneweelde

PRIJSNIVO

€ 111!!

In één van de kleinste restaurantjes brengen wij de liefde voor Ierland en Terschelling samen. Met typisch Ierse gerechten en Ierse muziek waant de gast zich een beetje in Ierland. Naast onze uitgebreide à la carte kaart kunt u ook kiezen voor het 3-gangen “Irish Menu” (€ 30,00) of het steeds weer wisselende maandmenu (3-gangen, € 30,00). Bij mooi weer kunt u in onze beschutte tuin eten. Reserveren gewenst. Op dinsdag en woensdag zijn wij gesloten.

PRIJSNIVO

Restaurant De Koegelwieck

RESTAURANT

Dorpsstraat 40 8896 JE Terschelling Hoorn tel: (0562) 448931 www.zonneweelde.com

Dorpstraat 35 8896 JA Hoorn tel: (0562) 449496 fax: (0562) 449764 koegelwieck@planet.nl www.koegelwieck.nl

Zie kaart 6 - G5 | 35 PRIJSNIVO

Heerlijk eten, dansen, drinken, kletsen aan de bar, genieten van het zonnetje op het terras, gezellig lunchen en uit je dak gaan tijdens een optreden van Hessel & Tess. Het kan bij ons allemaal! Wil je voor het optreden eerst komen eten? Dan graag van te voren even reserveren.

€ 111!!

Café Restaurant Hessel

Eetcafé de Richel

Zie kaart 1 - G11 | 37

Lekker eten en drinken voor een betaalbare prijs. Het terras heeft uitzicht op de midgetgolfbaan en de speeltoestellen.

Geopend juni – juli - augustus Dorpsstraat 81 8896 JH Hoorn

Hoofdweg 8

tel: (0562) 448459

West-Terschelling

eten@hessel.nl

tel: (0562) 442321

www.hessel.nl

www.campingcnossen.nl


STRANDPAVILJOEN

De Heeren van der Schelling

RESTAURANT ETEN & DRINKEN | 17

Zie kaart 7 -Zie C12kaart | 38 2 | 31

tel: (0562) 448780 www.deheerenvanderschelling.nl

PRIJSNIVO

Oosterend 43 8897 HX Oosterend

€ 111!!

In de meer dan 100 jaar oude Terschellinger boerderij is ons sfeervolle restaurant gevestigd. Overdag biedt het een aantrekkelijke terras en een uitstekende uitrustmogelijkheid. ‘s Avonds gezellig tafelen bij de open haard.

Strandpaviljoen de Branding

Zie kaart 8 - G10 | 41

Lekker eten met uitzicht op zee een bedrijfsfeest met ondergaande zon dansen met zand tussen je tenen zeemeeuwen op je bruiloft of gewoon een verse bak koffie op een zomerse dag

Eetcafé De Boschplaat

Zie kaart 7 -Zie D11kaart | 39 2 | 31

tel: (0562) 448821 www.eetcafedeboschplaat.nl

Paviljoen De Walvis

Zie kaart 1 - I1 | 40

PRIJSNIVO

Oosterend 14 8897 HZ Terschelling Oosterend

€ 11!!!

Eetcafé de Boschplaat ligt te midden van het dorp Oosterend op Terschelling. We hebben een terras waar je in een ongedwongen sfeer heerlijk kunt eten of gezellig iets drinken.

Specialiteiten: Beachburger en steurgarnalen (lekker zelf pellen) Midsland aan Zee Terschelling Midsland tel: (0562) 448411 of (0562) 449370 www.strandpaviljoendebranding.nl

Strandpaviljoen Kaap Hoorn

Zie kaart 8 - G12 | 42

De Walvis, misschien wel het mooiste plekje van Nederland. Een unieke locatie op het Groene Strand aan de voet van het hoge duin bij WestTerschelling. Met een weids uitzicht over het wad. Geniet op ons terras, serre, veranda of binnen van al dit moois. Wij serveren een heerlijke lunch of diner en vele andere lekkernijen.

Aan het einde van de badweg van Hoorn kunt u in Strandpaviljoen Kaap Hoorn genieten van de lekkerste hapjes en sapjes in een ongedwongen sfeer. Voor het ultieme vakantiegevoel! Geopend vanaf 10.00 uur. Wij verzorgen ook feesten en partijen. Seeyou@kaaphoorn! Einde van de badweg van Hoorn

Groenestrand

8896 JD Terschelling Hoorn

Terschelling West

tel: (0562) 448367

tel: (0562) 442071

www.kaaphoorn.com

www.walvis.org


18 | ETEN & DRINKEN

Strandpaviljoen WestAanZee

STRANDPAVILJOEN

Zie kaart 8 - G9 | 43

De naam zegt het al: West aan Zee. Van zonsopgang tot zonsondergang op het Noordzeestrand van Terschelling bij paal 8. Eindeloos, gedachteloos, oeverloos, grenzeloos… Eindeloos strand, om ‘s ochtends met een kop koffie over weg te dromen. Gedachteloos genieten, van een heerlijke lunch na een stevige fietstocht. Oeverloos ontspannen, met een welverdiende borrel in de avondzon. Grenzeloos eiland, verdwalen op een eiland van geluk…

AFHAAL & BEZORG

Strandpaviljoen Heartbreak Hotel

Zie kaart 8 - F14 | 45

Aan het einde van de badweg van Oosterend. (It’s down at the end of a lonely street) staat strandpaviljoen Heartbreak Hotel. Geheel ingericht in de stijl van de jaren vijftig/zestig, kun je hier het gehele seizoen genieten van het uitzicht op zee. Overdag serveren wij een uitgebreide lunchkaart, ‘s avonds verse vis en vleesgerechten op het menu. Heartbreakhotel een groot feest met Elvis de strandjutter!

West aan Zee 100 8881 HB West aan Zee tel: (0562) 448383

Strandovergang Oosterend

info@westaanzee.nl

tel: (0562) 448634

www.westaanzee.nl

www.heartbreak-hotel.nl

Strandpaviljoen ZandZeeBar

Zie kaart - G4 | 44 Zie8kaart 2 | 31

Lust pure passie

Zie kaart 1Zie - G5kaart | 49 2 | 31

Een eigentijdse strandtent waar je heerlijk kunt relaxen. Op het terras in de zon of binnen bij de houtkachel. Vers uit onze keuken komen de lekkerste wereldgerechten. Of zelf aan de slag met de unieke binnen/buiten BBQ. Gewoon lekker genieten. Badweg 6 8894 KW Terschelling

LUST pure passie is een trendy, sfeervolle take-away die zich onderscheidt door zijn heerlijke belegde broodjes en noodle-gerechten. Uniek op het eiland, dat moet u geproefd hebben! Tevens vindt u er olijven, gamba’s, Italiaanse salami’s, thee en andere lekkernijen. Leuk voor uzelf of als cadeau. Tot ziens bij LUST.

tel: (0562) 445172 info@zandzeebar.nl www.zandzeebar.nl

Boomstraat 29 West-Terschelling tel: (0562) 850152

Pizzeria Isola Bella / Pizzeria La Grotta

Zie kaart - I9 | 18 Zie 8kaart 2 | 31

Pizza’s bij u thuis bezorgd. Keuze om te laten bezorgen uit 73 soorten pizza’s en diverse pasta’s en salades. Bezorgkosten € 1.90 per totale bestelling. Bezorgen is mogelijk dagelijks vanaf 17.00 uur tot 21.00 uur. Pizzeria Isola Bella, Hoofdweg 17, West -Terschelling (Halfweg) tel: (0562) 442021, www.isola-bella.nl of Pizzeria La Grotta, Oosterburen 30, Midsland tel: (0562) 448415

Steakhouse Brasserie de Brandaris

Zie kaart 1 - G4 | 5

Afhaal menu’s geserveerd met frites , salade en sauzen Spare-ribs 11,50 Vis 11,50 Portie frites & mayo €2,50 Wings (10 st.) 11,50 Saté 11,50 Schnitzel 11,50 Portie sla 3,50 Boomstraat 3 8881 BS West-Terschelling tel: (0562) 442554


AFHAAL & BEZORG

Croissanterie/Pizzeria De Dis

Zie kaart 1 - G4 | 16

SNACKBAR ETEN & DRINKEN | 19

Midgetgolf /Snackbar De Molenbaan

Zie kaart 4 - I9 | 51

De Dis is een ambachtelijk bedrijf waar we werken met zoveel mogelijk verse en biologische produkten. Uw adres voor: - Luxe belegde broodjes en Homemade brownies - Cappuccino, koffie, thee en vers geperste sappen - Ambachtelijke pizza’s - Ontbijt- en cateringservice - Schepijs van Mövenpick (al onze produkten kunt u ook meenemen)

Uniek gelegen naast de molen van Formerum. 18 holes midgetgolfbaan met 's avonds sfeervol verlichte banen. Snackbar met gezellig terras, speelpleintje voor de kleintjes.

Boomstraat 17

Tot ziens in Formerum!

8881 BS West-Terschelling

Formerum 6B 8894 KE Formerum tel: (0562) 448439 / 06 53518562

tel: (0562) 443443 www.dedis-terschelling.nl info@dedis-terschelling.nl

www.molenbaan.nl

Pannenkoekhuis Hans en Grietje

ZieZie kaart 2 - H3 50 kaart 2 ||31

Koffie/thee & fris. Het lekkerste ijsje. De beste patat. Ook om af te halen! Dagelijks geopend van Pasen t/m de herfstvakantie. Voor openingstijden zie kabelkrant txt. 399.

Vishandel “Aike van Aike”

Zie kaart 1Zie - I3kaart | 52 2 | 31

Sinds 35 jaar een begrip op Terschelling. Een echt ouderwets Pannenkoekhuis in het hart van Midsland, waar de poffertjes, pannenkoeken en taarten nog op ambachtelijke wijze gebakken worden. Ook heerlijke broodjes, soepen en andere gerechten. Van Pasen tot eind oktober geopend van 10.00 tot 20.00 uur. Dinsdag gesloten. Westerburen 4 8891 GP Midsland tel: (0562) 448482

Voor een lekker gebakken visje of vers gesneden haring bent u bij vishandel Aike van Aike op het havenplein aan het juiste adres. Ook leveren wij vele soorten verse vis op bestelling! Dagelijks geopend.

Snackbar Frits Snacks

Lunchroom – Cafetaria “De Clipper”

ZieZie kaart 4 - F8 54 kaart 2 || 31

Het juiste adres voor het veel besproken softijs en een heerlijke snack op een zeer centraal gelegen gezellige plek.

Haventerrein naast veerterminal West Terschelling

Zie kaart 2Zie - H4kaart | 47 2 | 31

Duinweg Formerum 11

Voor frites, snacks of shoarma van de grill, kunt u bij ons terecht wanneer u wilt! Ook voor heerlijk softijs en milkshakes vindt u ons in hartje Midsland. 's Winters ieder weekend v.a. 17.00 uur geopend. Zomers iedere dag v.a. 11.00 uur. Bel voor meer informatie naar 0562-850197 of kijk op www.declipperterschelling.nl

8894 KS Terschelling tel: (0562) 448258 / 06 54394691

Oosterburen 18 8891 GC Midsland


20 | ETEN & DRINKEN

AFHAAL & BEZORG

Zeevishandel NOORDZEE

Zie kaart 1 - G4 | 53

Ons bedrijf is gelegen aan het Brandarisplein. Ook staan wij met een marktwagen bij de kerk van Midsland. Wij bieden een breed assortiment aan verse vis, schaal- en schelpdieren, gerookte visspecialiteiten en een keur aan gezonde snacks. Tevens hebben wij seizoensgebonden acties in onze winkel. Kortom, voor al het goede wat de zee te bieden heeft, bent u bij ons aan het goede adres. Wij helpen u graag met tips, ideeën en recepten.

KOFFIEHUIS

BAR & CAFÉ

Koffiehuis ’t Wakend Oog

Zie kaart 1 - I4 | 57

Ik ben het Wakend Oog, Mijn blik blijft rustig staren Gericht steeds over de zee Let ik op de gevaren En al wordt onder mij Van ouds af veel gelogen Aan hulp of redding ook Vindt men zich niet bedrogen. Torenstraat 2 8881 BJ West Terschelling

Boomstraat 10 8881 BT West-Terschelling

tel: (0562) 442371

tel: (0562) 442624

Het hele jaar dagelijks geopend vanaf 9 uur.

Koffiehuis De Koffiemolen

Zie kaart - I9 | 48 Zie 4kaart 2 | 31

Voor een lekker bakje koffie met een cranberrytaartje. Of een heerlijke cranberrysorbet. Op een prachtig plekje. Formerum 6 8894 KE Formerum tel: (0562) 448855

OKA 18

Zie kaart 1 - H4 | 56

Oka 18 is een bruin café gespeend van poespas met een kleine dansvloer. De muziekstijl is voornamelijk rock en alternatief maar je kunt zomaar met iets anders verrast worden. Overdag is een prettig zitje op ons altijd zonnige terras een must. We zijn geopend van 2 tot 2, dus tijd zat om even langs te komen voor een informatief pilsje.

De Vijfpoort Muziek en gezelligheid, daar draait het bij ons om!

Zie kaart - I11 | 55 Zie4kaart 2 | 31 Molenstraat 17

Formerum 47 8894 KB Terschelling

West-Terschelling

tel: (0562) 448949

tel: (0562) 443109

www.vijfpoort.nl info@vijfpoort.nl

www.oka18.nl


BAR & CAFÉ ETEN & DRINKEN | 21

Het Amsterdamsche Koffijhuis

Zie kaart 1 - H4 |28| 31 Zie kaart

Het Amsterdamsche Koffijhuis is een gezellig eet- en drinkcafé gelegen in het centrum van Terschelling West. Net even iets anders dan een doorsnee eetcafé. U zult zien dat de verschillende personen het altijd gezellig weten te maken. Willem Barentszstr. 17 West-Terschelling tel: (0562) 442700 www.ak-terschelling.nl

Café-Biljart Lieman,

Zie kaart - I2 | 59 Zie 1kaart 2 | 31

Het oudste café van Terschelling

Café ‘t Zwaantje

Zie kaart 1Zie - H4kaart | 61 2 | 31

Gelegen aan de haven vindt u dit pittoreske café. De locatie bij uitstek om te genieten van de Terschellinger gastvrijheid. Naast 7 bieren van de tap serveren wij een sortering van single malt whisky `s, een goed glas wijn, overheerlijke cocktails en lekkere borrelhapjes. Open van 16.00 tot 02.00 uur. Havenstraat 1 West-Terschelling tel: (0562) 442692 www.cafehetzwaantjeterschelling.nl

De Bosbar

Zie kaart 1Zie - H4kaart | 62 2 | 31

8881 AC West-Terschelling

De Bosbar, vernoemd naar de Bosbar van kapitein Rob, is een gezellige kroeg uitkijkend over de haven. De Bosbar is zeven dagen in de week geopend van 19.00 uur tot 02.00 uur. Wij serveren ook seizoensbieren van de tap, denk hierbij aan een bokje in de herfst en een cranberry rose in de zomer!

tel: (0562) 449568

Willem Barentszstraat 19 8881 BP West-Terschelling www.bosbar.nl

Westerbuurtstraat 27

Café Restaurant Hessel

Zie kaart 6 - G5 | 35

Heerlijk eten, dansen, drinken, kletsen aan de bar, genieten van het zonnetje op het terras, gezellig lunchen en uit je dak gaan tijdens een optreden van Hessel & Tess. Het kan bij ons allemaal! Wil je voor het optreden eerst komen eten? Dan graag van te voren even reserveren.

Bar Dancing Wyb Het hele jaar geopend Zomers Bar Dancing Van september tot en met mei gezellig café

Dorpsstraat 81 8896 JH Hoorn

Oosterburen 11

tel: (0562) 448459

8891 GA Midsland

eten@hessel.nl

tel: (0562) 448930

www.hessel.nl

Zie kaart 2 - H4 | 63


22 | ETEN & DRINKEN

Bar de Schotse Vier

BAR & CAFÉ

Zie kaart 2 - H4 | 64

365 dagen per jaar geopend

Kroeg/Eetcafé de Dammesaan

Zie kaart 2 - H4 | 66

Wij zijn elke dag geopend van 10:00 tot 02:00 voor: • Koffie met gebak, lunch, borrel en diner • Zaalverhuur en mogelijkheden voor groepen • Pool-, biljart en darten • Afhaalmogelijkheden Oosterburen 3 8891 GA Terschelling Midsland

Oosterburen 13

tel: (0562) 449261 mob: 06-51643673

8891 GA Midsland

info@dedammesaan.nl

tel: (0562) 448538

www.dedammesaan.nl

Onder de Pannen

Zie kaart 2Zie - G3kaart | 26 2 | 31

Eetcafé Onder de Pannen staat bekend om z’n buitengewone gezelligheid zowel binnen als op het terras. Je kunt er heerlijk eten voor een eerlijke prijs. Regelmatig maar zeker iedere zaterdag wordt er live gezongen. Geopend vanaf 16.00 uur. ‘s Maandags gesloten. Heereweg 22, 8891HS Terschelling Midsland tel: (0562) 448390 www.onderdepannen.eu

Bar-Dancing De Braskoer

Zie kaart 1 - H4 | 65

Bar-Dancing Braskoer is al jaren een begrip op Terschelling. De Braskoer is zowel café als discotheek. Het voorste gedeelte is café met aan de voorkant een ruim terras. In het achterste gedeelte is een grote dansvloer en muziek- en lichtinstallatie. In het voor-, hoog- en naseizoen draait er elke avond een professionele DJ, daarbuiten alleen in de weekenden. Ook spelen er bands in het na-, winter- en voorseizoen. Geopend van 10.00-02.00 uur. Torenstraat 32 8881 BK West-Terschelling tel: (0562) 442197 www.braskoer.nl

Bierencafé ‘t Wapen Van Terschelling

Zie kaart 2Zie - G4kaart | 25 2 | 31

Eet en Bierencafé ’t Wapen is gelegen in Midsland en biedt u plaats op ons ruim en zonnig terras. Als lid van de Alliantie van Biertapperijen zijn wij gespecialiseerd in bieren. De bierliefhebber is hier op zijn plaats en kan zich verheugen op een ruim assortiment bieren van de tap en op fles. Oosterburen 25 Midsland tel: (0562) 448801 www.twapenvanterschelling.nl


EILAND PRODUCT | 23

deBijZaak

Zie kaart 2 | 31

LEKKERNIJ BIJ IEDER TIJ Bij de betere lekkernijenwinkeltjes treft u ze, de heerlijkheden van deBijZaak. Voor kookgekken en lekkerbekken hebben we alles om van te smullen. Om zelf van te genieten of om cadeau te doen. www.honingheerlijkheden.nl tel: (0592) 559488 mob: 06 5340 3219

Cranberry Lekkernijmakerij

Zie kaart 4 - H11 | 67

Een sfeervolle Terschellinger Lekkernijmakerij waar de natuur en haar producten centraal staan. Het geeft je bij binnenkomst direct het gevoel dat je hier altijd te laat binnenkomt en ook steeds weer te vroeg vertrekt. Het gevoel van gezelligheid, de geur die je haast bedwelmt en de diversiteit aan producten en cadeau artikelen geven je dat zo aparte eilandgevoel. In deze ambiance knokken kwaliteit, geur, smaak en presentatie om de voorrang. Om u zelf ook een beetje eilander te laten voelen organiseren wij in de periode mei tot november presentaties & proeverijen en geloof me, wie dit meegemaakt heeft gaat op wolkjes de deur uit. Mersakkersweg 5 Formerum tel: (0562)-448800

Schapen- en koeienboerderij Halfweg

Zie kaart 8Zie - I9kaart | 71 2 | 31

Ambachtelijke schapenkaas in verschillende smaken. Gezellige bezoek boerderijwinkel met lees- en speelhoek met informatie over het kaasmaken. Ook lamsvachtproducten, schapenwolcremes, eilander- en streekproducten. Gelegen net buiten West, achter pizzeria Isola Bella. Openingstijden in de Sjouw.

www.terschellingercranberry.nl info@terschellingercranberry.nl

tel: (0562) 443738 www.schapenkaasvanterschelling.nl

‘t Pieter Peit’s Winkeltje

Anne Schaafsma, keurslager

Zie kaart - G4 | 68 Zie2kaart 2 | 31

Zie kaart 1Zie - G3kaart | 72 2 | 31

Hèt winkeltje met exclusieve wad- & eiland producten zoals : Boeren koe- en schapenkaas & Cranberry, Duindoorn en Blue Berry producten, Honing- en mosterd producten & Delicatessen, olijven en tapenade, Eilandbonbons en ook nog een ruim assortiment (tap) olie en azijn, buitenlandse kazen, natuurvoeding en nog veel meer. Oosterburen 23 Midsland tel: (0562) 448090

Naast rund-en kalfsvlees is onze specialiteit “ het terschellinger lamsvlees” Het wordt verwerkt tot diverse produkten zoals: bout ,koteletjes, rollades enz. In onze eigen worstmakerij produceren wij wekelijks topprodukten o.a ossenworst, rookworst. Uiteraard ook het juiste adres voor een uitgebreid barbecue.

Bakkerij Spanjer

Drankenhandel West Aleta

Zie kaart - G4 | 69 Zie1kaart 2 | 31

Wij hebben de (h)eerlijkste Terschellinger & Friese producten, zoals de enige echte Terschellinger pondkoek & potjekoek. Ook hebben wij de lekkerste koeken en gebak met cranberries. En vergeet vooral ons beroemde Friese suikerbrood niet! Echte Bakker Spanjer Torenstraat 52 West-Terschelling tel: (0562) 442091 De Boltsjekoer Dorpsstraat 94b Hoorn-Terschelling tel: (0562) 445075

Torenstraat 53 West-Terschelling tel: (0562) 442332 www.schaafsma.keurslager.nl

Zie kaart 2 | 31

Drankenhandel West Aleta levert als eilander produkten: de kruidendranken Schylger juttersbitter en West Aleta beerenburg, West Aleta jonge jenever, Terschellinger Boschplaat aperitief, Wilde kersen brandewijn, Cranberrywijn en Wilde kersen bier. Het wordt geleverd in diverse maten kruiken en flessen en is verkrijgbaar bij slijterijen en detailhandel.


24 | EILAND PRODUCT

Het Olde Ambaecht

Zie kaart - I3 | 74 Zie 6kaart 2 | 31

Eilandbonbons

Zie kaart 2Zie - H4kaart | 78 2 | 31

vers gerookte vis, een smaakbelevenis: makreel-paling-zalm SchylgerOvenplanken Schylger gerookt zeezout

Eilandbonbons worden met de hand gemaakt op Terschelling. Ze zijn onder andere te koop bij het Pieter Peits winkeltje in Midsland en Onder de Toer op West. Zin om dit lekkers zelf te maken? Kijk op de site of bel.

Tordelenweg 10 Hoorn www.visrokenopterschelling.nl

‘t Achterom 4, Midsland, Doortje Röell tel: 06-41396296 www.eilandbonbons.nl

Schapenboerderij De Zeekraal

Zie kaart - D9 | 75 Zie8kaart 2 | 31

Op de biologische schapenboerderij De Zeekraal worden diverse soorten schapenkaas gemaakt, zowel naturel als met kruiden. Ook maken we van onze eigen melk ambachtelijk ijs en in het hoogseizoen kwark, yoghurt en verse kaas. Oosterend 17 tel: (0562) 449278 www.dezeekraal.nl

De Stormvogel

Zie kaart 3 -Zie A14kaart | 79 2 | 31

VOF Gezond Genieten – levert eigen ontwikkelde eilander sappen en likeuren onder het logo van De Stormvogel. Duindoorn, Cranberry, en Aronia appelsap op zuiver biologische basis. Terschellinger Tuimelaar, een nieuwe likeur op basis van gedestilleerd cognac. Zilte Zee, op ambachtelijke wijze bereide Cranberry likeur. Laat u eens verrassen op ons terras. Baaiduinen 32 Terschelling tel: (0562) 448797

Waddendelicatessen Heerlijke natuurlijke en biologische delicatessen, ambachtelijk gemaakt in de Waddenregio en …. Dat proef je Lekker om tijdens de vakantie op te eten en ook om mee naar huis te nemen. Op Terschelling overal verkrijgbaar ! www.waddendelicatessen.eu

Terschellinger Syltsje

Zie kaart 1 - G4 | 80

Een paar keer per jaar trokken Terschellingers per huifwagen naar de Boschplaat. Er werd gedanst, gegeten en gedronken. Iedere duiker onder de weg, een syltsje, was aanleiding voor een toast.

Kaasboerderij de Pieter Peit’s Hoeve

Zie kaart - C4 | 77 Zie5kaart 2 | 31

Welkom op de Pieter Peit’s Hoeve, de kaasboerderij in Lies. Elke morgen een rondleiding om half elf. (niet op zondag). Consumptie gratis. In het knusse winkeltje vindt u naast kaas leuke souveniers. Groepen graag vooraf aanmelden.

Uw Syltsje drinkt u puur, op ijs of verdund

Lies 24a, 8895 KT Terschelling tel: (0562) 448501

Slijterij Lutine Boomstraat 19 West Terschelling

info@pieterpeitshoeve.nl, www.pieterpeitshoeve.nl

tel: (0562) 443213


VERVOER | 25

Rijwielverhuur Zeelen West

Zie kaart 1 - I3 | 81

Rijwielverhuur Zeelen Midsland

Zie kaart 2 - C3 | 83

U vindt ons direct aan de haven tegenover de boot. Het groene gebouw met gele vlaggen. * Overal dichtbij * Gratis bagage vervoer * Keuze uit ruim assortiment fietsen * Fietsen bezorgen op uw vakantieadres * Reparatie van fietsen Doe als velen huur een fiets bij Zeelen.

Is centraal gelegen U vindt ons direct t.o. de mexicaan en Landal Residence. Bij deze vestiging bevindt zich ook 't winkeltje met dagelijks versbrood, souvenirs en hengelsport artikelen. * Keuze uit ruim assortiment fietsen * Reparatie van fietsen * Verkoop van gebruikte en nieuwe fietsen

Reserveren?

Reserveren?

tel: (0562) 448165 of online www.zeelenfiets.nl

tel: (0562) 448165 of online www.zeelenfiets.nl

West Terschelling Willem Barentzkade 15

Midsland Noord Heereweg 30

Rijwielverhuur Zeelen Formerum

Doe als velen huur een fiets bij Zeelen.

Zie kaart 4 - L10 | 82

Rijwielverhuur Zeelen Lies

Zie kaart 5 - C3 | 84

Is centraal gelegen in Formerum t.o. Super de boer en nabij de molen. Tevens is dit de hoofdvestiging met uitgebreide showroom nieuwe fietsen, fiets accessoires en fietsonderdelen. * Keuze uit ruim assortiment fietsen * Reparatie van fietsen * Verkoop van gebruikte en nieuwe fietsen

Deze vestiging ligt aan het begin van Lies t.o. de Spar Lies. Naast fietsen kunt u hier ook de winkel van Tante Liesbezoeken, een winkel met wol en lijstenmakerij.

Doe als velen huur een fiets bij Zeelen.

Doe als velen huur een fiets bij Zeelen.

Reserveren?

Reserveren?

tel: (0562) 448165 of online www.zeelenfiets.nl

tel: (0562) 448165 of online www.zeelenfiets.nl

Formerum 39

Lies 8


26 | VERVOER

Rijwielhandel de De Groot

Zie kaart - H3 | 85 Zie2kaart 2 | 31

U kunt bij ons terecht voor verhuur, verkoop en reparatie’s. We beschikken over een ruim assortiment fietsen. Normale fietsen, hybride’s, atb’s, kinderfietsen en aangepaste fietsen. Maar ook bolderkarren, kinderameublement, buggy’s enz. Wij zijn aangesloten bij de BOVAG en garanderen een goede service.

Jonker Rijwielverhuur

Wij verhuren fietsen in vele soorten en natuurlijk maten. U kunt bij ons terecht voor oa. tandems, bakfietsen, kindertandems, honden-karren, zitjes, kid-cars, elektrische fietsen, mountain bikes. Pech onderweg, één telefoontje en het wordt geregeld. Willem Barentszkade 45 8881 BD West Terschelling

Westerburen 20 Midsland tel: (0562) 448704 www.degrootfietsen.nl

tel: (0562) 442224 www.jonkerterschelling.nl

Rijwielverhuur Noorderlicht

Taxi-Groepsvervoer-Rolstoelvervoer

Zie kaart - G8 | 86 Zie4kaart 2 | 31

Zie kaart 1Zie - F6kaart | 88 2 | 31

Zie kaart 2 | 31

Rijwielverhuur Noorderlicht is centraal gelegen op het eiland in het dorp Formerum met een ruim assortiment moderne Batavus-fietsen. Wij bezorgen gratis uw fietsen op uw vakantieadres of bij de boot, daarbij gratis bagagevervoer naar uw accommodatie. Online reserveren is mogelijk op www.fietsverhuur-terschelling.nl!

Ook verzorgen wij trouwvervoer, droppingen en rondritten over het eiland. Wilt u uit eten of op stap? Wij vervoeren u graag met onze taxi’s, limo’s of busjes. Wij rijden op het hele eiland. Strandritten verzorgen wij tussen 1 nov-1 april.

Molkenbosweg 1a Formerum tel: (0562) 448046 www.fietsverhuur-terschelling.nl

tel: (0562) 442222 info@terschellingtaxi.nl www.terschellingtaxi.nl

Fietsenverhuur Doeksen

Zie kaart 3 -Zie A14kaart | 90 2 | 31

In het midden van het eiland, in Baaiduinen, vindt u Fietsenverhuur Doeksen Wij staan graag voor u klaar met diverse soorten fietsen, E-bike, tandem, kindertandem, bakfiets, kidcar, trailer, hondenbench. En natuurlijk kinderfietsen, voor- en achterzitjes en schermpjes. Baaiduinen 36 8884HJ Terschelling tel: (0562) 448721 t.doeksen@kpnplanet.nl

Fietsverhuur Tijs Knop

Zie kaart 1 - I4 | 87

Direct aan de haven gelegen verhuren wij alle soorten fietsen en accessoires. Van moderne electrische fiets tot hippe ‘oma-fiets’, wij hebben ze. Wij bezorgen uw fietsen of bagage daar waar u maar wilt. En bovendien ontvangt u bij iedere reservering een fietskaart van Terschelling. Voor de kleintjes hebben wij een ruime collectie skelters en karretjes te huur.

Torenstraat 10-12 West Terschelling tel: (0562) 442052 www.tijsknop.nl

Rijwielhandel Cor Bakker

Zie kaart 6Zie - I2kaart | 91 2 | 31

Verhuur van fietsen, brommers en tuinmachines. Verkoop bos, tuin, parkmachines , onderdelen en tuingereedschap. Horizont weide afrastering materiaal. Werkplaats voor reparatie en onderhoud van fietsen, tuin en parkmachines, brommer en scooters. Officieel dealer Stihl, Honda, Husqvarna. Dorpsstraat 14 Hoorn tel: (0562) 448743 info@cor-bakker.nl www.cor-bakker.nl


VERVOER | 27

Autoverhuur Visser

Zie kaart 2 | 31

Rijwielverhuur Terpstra

Zie kaart 6Zie - I2kaart | 95 2 | 31

Huurprijs €43,- per dag (24 uur), 40 km per dag vrij, extra kilometers €0,35 De bedragen zijn inclusief B.T.W. en brandstof .

Uw rijwielverhuur voor Oost Terschelling! Verhuur van fietsen in vele soorten: versnellingsfietsen, sportieve fietsen, mountainbikes, tandems, elektrische fietsen, omafietsen, diverse kinderfietsen, fietskarren en aanhangfietsen. Uitsluitend A-merk fietsen, o.a.: Batavus, Gazelle, Giant. Fietsen gratis bezorgd!

tel: (0562) 448966 / 06 - 53 956 620 www.autoverhuur-terschelling.nl

Dorpsstraat 56/92 Hoorn tel: (0562) 448608 www.terpstrarijwielverhuur.nl

Westbank Busbedrijf

Zie kaart 8 - H9 | 94

Haantjes Rijwielverhuur

Zie kaart 1 - H4 | 96

Westbank Busbedrijf voor al uw groepsvervoer over Terschelling. De Strandbus rijdt van 1 september tot 1 april. Met onze luxe stadsbus ’t Alternatiefje (32 zitplaatsen, rolstoelvriendelijk) maken wij het hele jaar door (op afspraak) bijzondere excursies over het eiland met juttersverhalen, splitsen en knopen of een kampvuur op het strand.

Op vier verschillende locaties in West-Terschelling en in Formerum zijn “Haantjesfietsen” te huur. Deze goed onderhouden merkfietsen (Gazelle en Batavus), van kinderfiets tot mountainbike, worden indien gewenst gratis op uw vakantieadres of direct bij de boot bezorgd. Bovendien kan uw bagage gratis van en naar de boot worden vervoerd.

tel: 06-20508722

Probeert u ook eens een dagje onze nieuwe electrische scooters !

strandbus@planet.nl www.westbank.nl

Koksbosweg 4 8894KK Formerum Terschelling tel: (0562) 448883 / (0562) 442929 www.fietsenopterschelling.nl

Arriva Terschelling

Zie kaart 2 | 31

Watertaxi Rederij Noordgat

Zie kaart 1Zie - J2kaart | 97 2 | 31

Openbaar vervoer aansluitend op aankomst- en vertrektijden van de boot. Diverse rondritten met verhalen over het eiland. Comfortabel groepsvervoer, 24 uur per dag. (kleine groepen speciale prijs)

De watertaxi service wordt 24 uur per dag, 7 dagen in de week en gehele jaar lang door ons geleverd. Ritten kunnen geboekt worden, maar bij nood- of spoedgevallen kunnen we binnen 15 min. uitvaren, zelfs in de nacht. Deze ritten worden veelal uitgevoerd met onze Tempest (max. 12 p.).

Kantoor Arriva Midslanderhoofdweg 1 tel: (088) 2776299

Meer informatie en boekingen bel: (0562) 443044 of mail info@noordgat.nl


28 |


| 29

EILANDPORTRET

De mensen die hier komen, willen lokale producten

Anne Schaafsma

Als zoon van een schilder lag het niet voor de hand dat Anne Schaafsma (46) slager zou worden. “Maar op school had ik niet zoveel te zoeken. Ik wilde wel leren, maar ik wilde niet van het eiland af”, aldus Anne. Hij gaat al vroeg van school en kan aan de slag bij Slager Groenewoud. “Het schilderen lag mij niet zo, het slagersvak wel. En op deze manier kon ik werken en leren tegelijk. Vier dagen in de slagerij, één dag per week naar Leeuwarden, dat was nog wel te doen.” Na tien jaar onder een baas te hebben gewerkt is Anne toe aan een nieuwe uitdaging. Op Terschelling zijn niet veel mogelijkheden en dus zit er weinig anders op, dan maar naar de wal. “En toen ging op een zondagochtend de telefoon. Dat was Jan Adema. Hij had gehoord dat we van het eiland af zouden gaan, en of ik zijn zaak niet wilde overnemen.” Anne kan er nog om grinniken. “Ik was pas 25, een broekje nog maar.” Het plan om naar de wal te gaan verdampt onmiddellijk. “We zijn met z’n tweeën begonnen, Christa en ik. Gelukkig wilde Jan de eerste tijd wel in de zaak blijven werken. Hij heeft uiteindelijk 13 jaar bij ons gewerkt, dus dat beviel uitstekend van beide kanten.” Inmiddels werken, naast het vaste personeel, ook dochter Sanne en zoon Frank in de zaak. “Dat hoefde echt niet van mij, maar ze hebben er veel plezier in. Frank zit inmiddels zelfs op de slagersvakschool.” De eerste jaren viel er nog veel te leren voor de jonge slager. Anne: “Als je zo jong bent, maak je ook fouten, dat kan niet anders.” Lachend gaat hij verder: “Ik dacht, er komen hier veel Duitsers, daar moet ik op inspelen. Dus sloeg ik allemaal Duitse vleeswaren in. En wat denk je? Niemand die het kocht! Het spul kon zo de container in.” Het was een dure, maar wijze les. “De mensen die hier op het eiland komen, willen lokale producten. Het moet zelfgemaakt en lekker zijn. Thuis gaan ze naar de supermarkt, hier hebben ze de tijd om rustig hun inkopen te doen. En dan willen ze kwaliteit.”

In de twintig jaar dat hij slager is, heeft Anne heel wat zien veranderen. Maar aan sommige principes houdt hij vast. Zo slacht hij nog steeds zelf, ondanks de steeds ingewikkelder en strenger wordende regels. “Ik vertik het om dat op te moeten geven, juist ook omdat het steeds moeilijker wordt gemaakt.” En verder is het een zaak van bijblijven en voortdurend investeren. “Slager zijn is niet alleen vlees verkopen, maar je moet jezelf telkens blijven verbeteren.” Het is een van de redenen dat hij zich ruim tien geleden heeft aangesloten bij de Keurslager. “Je kunt alles wel zelf willen bedenken, maar op deze manier kan ik me bezighouden met waar het om gaat: de slagerij.” Uiteraard liggen er in de vitrine van Anne verschillende typisch eilander producten. Zo is er het eilander bargspek, op roggebrood een echte delicatesse. Eerst wordt het spek gepekeld, dan gerookt en ten slotte gekookt. “Dat spek is zo zacht, het smelt op je tong!” Het topproduct van Anne is het Terschellinger lamsvlees. “Dat is prachtig vlees, pure kwaliteit, waar je van alles mee kunt doen. Dat vliegt echt de winkel uit en het wordt heel hoog gewaardeerd.” Was vroeger het seizoen vooral verdeeld in zomer en winter, tegenwoordig komen de toeristen het hele jaar door. “Dat vind ik een prima zaak, en daar moeten we als eiland ook op inspelen. De gasten die komen, moeten tevreden naar huis gaan, want alleen dan komen ze weer terug.” Natuurlijk is het hard werken, maar dat hoort er voor Anne gewoon bij. “En weet je wat zo mooi is hier? Heb je de hele dag hard gewerkt, pak je op een zomeravond de boot en ga je bij paal 2 voor anker. De zon zakt in zee, de zeehondjes zwemmen rond je boot... die vrijheid, daar kan echt helemaal niets tegenop. En de volgende dag? Dan sta je fluitend weer in de winkel!”

Anne Schaafsma - Keurslager op Terschelling


30 | WINKELEN

Zie kaart 1 - H4 | 98

pand26 Veelzijdige mode bij pand26. De grote verscheidenheid aan dames- en herenmode ontdekt u in onze zaak in de Torenstraat . De collecties bieden alles voor een zelfbewuste stijl. Of het nu om een sportieve of elegante outfit gaat of om een klassieke of moderne look, met onze collectie heeft u een individuele stijl, voor op het werk en in de vrije tijd.

Een selectie van de merken die wij voeren:

Van jassen, truien, pullovers, overhemden en shirts tot en met jurken, korte broeken, blouses en colbertjes, en niet te vergeten de omvangrijke keuze uit accessoires als tassen, schoenen, riemen en sieraden, bij pand26 vindt u precies dat wat u nodig heeft en dat wat bij u past.

En de volgende schoenenmerken: Uggs, Shabbie’s, Walk in the park, Boeji, Birkenstock

PME, Vanguard, Napapijri, La Martina, Tommy Hilfiger, Dockers, Mc Gregor, Parajumpers, High, Ikks, Sarah Pacini, 2026, Deca, Et Compagnie, R 867, Cassiopee, Dept

Torenstraat 26-28 8881 BK West -Terschelling tel: (0562) 442883 info@pand26.nl www.pand26.nl

Zie kaart 1 - H4 | 99

Robbie’s Jeans & Casuals Robbie’s Jeans & Casuals is een jeans winkel en zoals het een echte jeanswinkel betaamt, is Robbie’s hip en eigenwijs. Laat je verrassen door de vrolijke kleuren en de leuke idëeen, de creativiteit en de gastvrijheid !

Daarnaast vind je nog een ruime collectie accessoires zoals tassen en sieraden van Buddha to Buddha

Bij Robbie’s vind je jeanskleding van o.a. : G-Star, Diesel, Replay, Superdry, Cast Iron, Kuyichi, Scotch & Soda, Desigual, Object, Indian Rose, Bjorn Borg, Goosecraft, Billabong

Torenstraat 44 8881 BL Terschelling West

Ook voor unieke laarzen, schoenen en slippers kun je hier terecht. Denk daarbij aan de merken : Diesel, Replay, Zoo, Yellow Cab, Sancho, Reef.

tel: (0562) 442075 www.robbies-terschelling.nl


WINKELEN | 31

Vloedlijn

Zie kaart 1 -Zie H4 |kaart 102 2 | 31

Vlak onder de Brandaris vindt u Vloedlijn Terschelling. Deze moderne en ruim gesorteerde kledingwinkel heeft naast een uitgebreide collectie stijlvolle vrijetijdskleding voor dames ook een vlotte kinderlijn. Ook vindt u in de winkel allerlei leuke en verrassende artikelen om cadeau te geven. Torenstraat 36 8881 BK Terschelling tel: 0562 - 442358 www.vloedlijnterschelling.nl

Jonker Watersport en Outdoor

Zie kaart 1 - F6 | 88

Welkom bij Jonker, een Watersport bedrijf in de ruimste zin van het woord. U vindt bij ons, naast spullen voor Uw boot een ruim assortiment outdoor accessoires, en natuurlijk Zeil en outdoor kleding, schoenen en laarzen. Ook hebben wij een groot assortiment Camping, Surf en Hengelsportartikelen, ook verhuren wij fietsen. Kortom, voor elk wat wils, stap gewoon eens binnen, u bent van harte welkom . Willem Barentszkade 45 West-Terschelling tel: (0562) 442224 www.jonkerterschelling.nl

Woodstock

Margaritha Fashion

Zie kaart 2 -Zie H3 |kaart 103 2 | 31

Margaritha is te vinden tegenover de kerk in het midden van het dorp Midsland. We hebben betaalbare mode te koop. Voor de heren; Cars en Garcia, voor de dames; Cars, Completo, Expresso, Garcia en Yest. Feetje voor de baby’s en Jubel Sturdy, Cars voor de kinderen en een ruime sortering accessoires. Het is een kleine winkel met ruime keus. Tot ziens bij Margaritha. Westerburen 5 Midsland tel: (0562) 448111

Zie kaartZie 1 -kaart H3 | 100 2 | 31

Zeeders TS 49

Zie kaart 1 -Zie G3 |kaart 104 2 | 31

Hét adres voor kleurrijke kleding van Derhy, Culture, Smashed Lemon, Zand Amsterdam, Ixtlan, Normal Crazy. Tevens bedrukte T-shirts. Ook voor kinderen vanaf maat 80. Faster Jeans, waaronder spijkerjasjes en T-shirts, waxjassen, hoeden en petten. Gevoerde wollen vesten, tassen, mutsen, petten, shawls. Ook voor sieraden en kado-artikelen kunt u bij ons terecht. Torenstraat 17, West-Terschelling

Bij ons bent u op het goede adres voor sportieve vrijetijdskleding. Ons assortiment bevat o.a. de merken Gaastra, McGregor, L’Argentina, Dubarry, Fellows, vanSanten, Aigle, Scarva Jeans. Een andere kijk op vrijetijdskleding. U vindt ons aan de voet van de Brandaris

Tourmalijn = “Sneupen”

WaddenChic Outdoor Fashion

Zie kaart 1 -kaart G5 | 101 Zie 2 | 31

Torenstraat 49 West-Terschelling tel: (0562) 442020 e-mail:ts49@planet.nl

Zie kaart 2 -Zie G4 |kaart 108 2 | 31

Klein, maar een keus ZOOoo GROOT!!! Altijd volgens de laatste mode. Byoux’s voor elke beurs, trendy kettingen, armbanden, veel zilveren oorbellen, HEEL veel moderne sjaals. Dit alles in een gezellige en ongedwongen sfeer en een goede service. EEN BEZOEK WAARD!!!!!!

Waddenchic verkoopt Outdoor-kleding, -schoenen en -accessoires voor een actief verblijf op Terschelling. Onze producten hebben een hoogwaardige kwaliteit en een uitstekende functionaliteit, naast een modieuze vormgeving. Graag geven wij u een gedegen (technisch) advies en goede service.

Boomstraat 32 West-Terschelling tel: (0562) 443264

Oosterburen 39-41 8891 GA Midsland tel: (0562) 449530 info@waddenchic.nl


32 | WINKELEN

H4 | 106 2 | 31 De Terschellinger goud & zilver smederij Zie kaartZie2 -kaart

Sjoerdje, jeans and more

Naast onze eigenzinnige collectie verkopen wij ook sieraden uit eigen atelier. Het eiland geeft inspiratie. U kunt bij ons terecht voor reparaties, nieuw werk, trouwringen, natuurlijk onze BRANDORA (brandaris kraal) en veel meer….. We hebben ook een mooie handgemaakte collectie “strandvondsten”. Leuk als herinnering!,

Voor leuke, trendy en betaalbare dames, kinder en herenkleding komt u naar de Ruyterstraat 10 in West Terschelling! Wij verkopen de volgende merken: Mustang, Lee, Broadway, Suzy Q , Cars, Tumble ‘n Dry, Sarlini. Verder verkopen wij leuke accessoires, regenlaarzen en nog veel meer. TOT ZIENS.

Oosterburen 34 Midsland tel: (0562) 449696

Ruyterstraat 10 West Terschelling tel: (0562) 785004

Terschellinger Zeemanshandwerk

Zie kaartZie 1 -kaart H5 | 107 2 | 31

Kookwinkel het Oosterom

Zie kaart 1 -Zie H3 kaart | 110 2 | 31

Zie kaart 2 -Zie H5 kaart | 111 2 | 31

Vroeger kocht u hier Terschellinger matten, nu mooie dames- en herenkleding. We verkopen o.a. Gant en Paul&Shark, Public, Brax en St. James. Tevens kunt u er terecht voor uw kopje of complete servies van het merk Emma Bridgewater. Ook hebben we een groot assortiment van het blauwe Pools keramiek. Burg. Reedeker-

De gezelligste kookwinkel van Terschelling.'t Adres voor keukenhulpjes en de keukenprins(es). Wij zijn dealer van o.a. le Creuset, Kitchenaid, Peugeot. Bij ons vindt u de leukste kado’s van bijv. Blond A’dam, Rice of lekkere olijfolie uit ’t vat.

str. 3 West Terschelling tel: (0562) 442703 www.zeemanshandwerk.nl

Oosterburen 42 Midsland tel: (0562) 449691

De Ouwe Smidte

Onder de Toer

Zie kaart 2 -kaart G4 | 105 Zie 2 | 31

Zie kaart 1 -Zie G4 kaart | 112 2 | 31

In het hart van Terschelling, in het mooie plaatsje Midsland, zit in een van de meest karakteristieke panden de Ouwe Smidte. Van oudsher een smederij, nu al sinds jaar en dag een damesmodezaak. Een begrip voor de modebewuste vrouw, met prachtige collecties van o.a. Claudia Sträter, Josephine & Co., Rosner, Scarva en Manderin & Mint. Oosterburen 37 Midsland tel: (0562) 448971 ouwe-smidte@tele2.nl

In de Torenstraat vlak bij de Brandaris vind je Onder de Toer. Een kleine winkel met een grote keuze aan souvenirs en kado-artikelen.Ook voor eiland eigen zaken zoals cranberry produkten, eiland bonbons en de vliegerfoto’s kun je hier terecht. Het hele jaar geopend, waai eens langs.

de Jutter

De Groot Vliegers & Souvenirs

Zie kaart 1 -kaart G4 | 109 Zie 2 | 31

Hét adres voor heerlijke eilander lekkernijen als: Terschellinger kaas en schapenkaas, diverse cranberry produkten, honing, bonbons, Waddenzout, wijn, Terschellinger pondkoek met cranberries en ontbijtkoek met cranberries. Tevens ruim assortiment eilandsouvenirs en kado artikelen. Boomstraat 14 West-Terschelling tel: (0562) 444098 www.typisch-terschelling.nl

Torenstraat 50 West-Terschelling tel (0562) 442656

Zie kaart 2Zie - H3kaart | 85 2 | 31

In onze winkel bieden wij u een ruime keuze vliegers en toebehoren. Waaronder; kindervliegers, stuntvliegers, matrassen en settings. Ook zijn hier diabolo’s en aanverwante artikelen verkrijgbaar. In onze souvenir winkel verkopen we uiteenlopende eiland gerelateerde cadeauartikelen en speelgoed. U kunt het zo gek niet bedenken of wij hebben het. Westerburen 20 Midsland tel: (0562) 448704 www.degrootfietsen.nl


WINKELEN | 33

Jaap Kuiper Optiek en Foto

Zie kaart 1 -kaart H3 | 113 Zie 2 | 31

Bril met enkelvoudige glazen dezelfde dag klaar! Contactlenzen op voorraad. Wij hebben de volgende merken: Ray Ban, Oakley, Giorgio Armani, Diesel, Elle, Hugo Boss, Prodesign, Maui Jim, Revo, Serengeti, Silhouette, Sinner, Brunotti, Charmant, Gucci. We hebben een ruime collectie monturen en zonnebrillen. Torenstraat 29-31 West Terschelling tel: (0562) 442265

Spar Spanjer

Warenhuis Ben van Alles

Zie kaart 6 -kaart H4 | 114 Zie 2 | 31

Een winkel om eens lekker in rond te snuffelen. Voor al uw cadeaus, souvenirs, speelgoed, brood, snoep en nog veel meer! Het gehele jaar open van maandag t/m zaterdag en zomers ook op zondagochtend. Tot ziens bij Ben van Alles! Dorpsstraat 56 8896 JG Hoorn tel: (0562) 448833

Zie kaart 1 - G4 | 116

De supermarkt voor West Terschelling, gelegen aan de voet van de Brandaris midden in het winkelcentrum. Naast een compleet assortiment, waarin ons eigen sparmerk, vindt u in onze supermarkt onder andere de volgende services en diensten: Pin- en chip mogelijkheid (en extra pinnen), een bakkerij afdeling met vers brood en gebak van topbakker Van der Kloet. Ruim assortiment Eko groente en fruit, Terschellinger cranberry producten en Terschellinger kaas. Postkantoor, ING geldautomaat en kopieer-en stomerijservice. In het hoogseizoen (vanaf oerol tot half augustus) zijn wij 7 dagen per week geopend, buiten het hoogseizoen zijn wij zondags gesloten. Openingstijden en overige informatie zie : www.sparspanjer.nl

De fin iti ef

Boomstraat 9 West-Terschelling

Blokker Midsland

Zie kaart 2 - H4 | 115

Dio Drogisterij Parfumerie Mast

Zie kaart 1 - G5 | 117

Halverwege de oosterburen staat een mooi ruim opgezette winkel, welke deel uit maakt van de “Blokker” keten. Deze keten wordt al ruim 100 jaar gekenmerkt door zijn veelzijdige assortiment. Zo kunt u bij ons terecht voor: huishoudelijke, elektrische, persoonlijke verzorging, cadeau, trend-, decoratieartikelen en souvenirs. In het hoogseizoen is er een speciaal gedeelte van de winkel ingericht met tuin en camping artikelen, welke aan het eind van het jaar ruimte moeten maken voor kerst artikelen. Het jaar wordt altijd afgesloten met de verkoop van vuurwerk. En dit alles natuurlijk vertrouwd en voordelig Blokker.

Komt u rustig eens kijken in Drogisterij Parfumerie Mast. De winkel voor verzorging en advies. Wij zijn specialist in gezondheid en persoonlijke verzorging. Laat u verrassen door ons brede aanbod in Beauty en Verzorging. Mooi gezond! Gezondheid oa.; Geneesmiddelen, Homeopathie/ Voedingssupplementen Uiterlijke verzorging; Parfumerie Heren – en Dames geuren, Make-up, Zon cosmetica, Lichaamsverzorging. Trends & Souvenirs; Haarmode, Bijouterieën, Kleding, Souvenirs, Cranberry producten, Snoep & Zoetwaren.

Oosterburen 21 8891 GA Midsland tel: (0562) 448476

Dagelijks open van 9.00 tot 18.00 uur ( za tot 17.00 uur ) tel: (0562) 442480 Burg Reedekerstraat 10 8881 CA West-Terschelling drogisterijmast@live.nl


34 |


| 35

EILANDPORTRET

Er gaat hier vaak een hele nieuwe wereld open voor de gasten

Albertine Wortel

Niets is zo afwisselend als het leven op een schapenkaasboerderij. Albertine Wortel (34) runt de boerderij samen met echtgenoot Jaap Lieman. “Naast de schapen hebben we ook zo’n 60 koeien, dus begint de dag al vroeg met melken”, legt Albertine uit. “Om de dag zijn we bezig met kaasmaken, ’s middags is de winkel open, en dan moet de kaas natuurlijk ook onderhouden worden wanneer hij ligt te rijpen. Tussendoor weer melken, en dan zijn er ook nog de gasten, die bij ons kunnen kijken wat er allemaal te doen is op een boerenbedrijf. En nee, zomer of winter maakt niet veel uit, in de zomer staan de dieren buiten, in de winter binnen, maar het werk gaat gewoon door.” Naast koeien en schapen heeft de boerderij ook kippen, paarden, ganzen en zelfs een varken. “Dat hoort er allemaal bij, vind ik, op een boerderij!” Dat er weinig vrije tijd overblijft, vindt Albertine niet zo erg. “Sinds we dit bedrijf hebben, wil ik ook helemaal niet meer weg. Ja, soms een weekendje, of een midweek, maar langer echt niet. Dit bedrijf is ons leven, daar hebben we voor gekozen, en we willen ook niet anders.” Naast demonstraties kaasmaken en schapen scheren, vinden er bij Halfweg ook regelmatig schapendrijfdemonstraties plaats. “Dat vind ik nog steeds prachtig om te zien”, zegt Albertine, “dat is zo’n fantastisch samenspel tussen hond, baas en schapen!” De productie van schapenkaas begint in het voorjaar. “We proberen de schapen een beetje op tijd te laten lammeren, zodat we eind april volledig in productie kunnen met de schapenkaas.” Op de vraag of dat te sturen is, schiet Albertine in de lach. “Ja, natuurlijk kan dat. Je moet er alleen voor zorgen dat de rammen iets eerder in actie komen. En daarna gaat het allemaal gewoon volgens de natuur!”

Maar je moet heel steriel werken, en de melk moet binnen 48 uur worden verwerkt. Gelukkig werken we hier kleinschalig en kunnen we prima aan de voorwaarden voldoen.” Voor het bedrijf is het toerisme essentieel. “We maken een ambachtelijk streekproduct en dat wordt zeer gewaardeerd. En voor mensen met kinderen is een bezoek aan de boerderij een leuk uitje tijdens de vakantie. Vaak gaat er een hele nieuwe wereld voor ze open!” Momenteel wordt er een nieuwe winkel gebouwd, de oude voldeed niet meer aan de eisen. “Er komt nu een zithoek bij, met allemaal informatie. Ook kunnen we er een kopje koffie bij serveren, wat natuurlijk wel zo gezellig is. En we breiden uit op het gebied van ons aanbod. Afgelopen winter vonden bijvoorbeeld de lamsvachtproducten prima aftrek: heerlijk warm en heerlijk zacht. En dan de lanoline, die wordt gemaakt van schapenwolvet, daar hebben we een vaste klantenkring voor.” Albertine wil van de boerderij zeker geen modelboerderij maken. “We zijn nog een echte boerderij, vol in productie, en dat willen we graag zo houden. Natuurlijk hebben we hier en daar wel wat zaken aangepast, maar we ruimen echt niet voortdurend alles op. Het gaat om de beleving van het boerenleven, en dat willen we onze gasten graag meegeven. Wist je dat veel mensen, en zeker kinderen, niet eens meer weten waar de melk vandaan komt?” Veel mensen vinden het moeilijk te geloven dat Albertine en Jaap zeven dagen per week bezig zijn met het bedrijf. “Maar aan de andere kant hebben we ook weer veel vrijheid. Zo waren we afgelopen zomer een keer een middagje met het gezin op het strand. Kwamen we de mensen tegen die kort daarvoor bij ons langs waren geweest. ‘Hoe kan dat nou?’, zeiden ze, ‘jullie zijn toch altijd aan het werk?’. Ja, natuurlijk zijn we dat, maar als we tussen het melken door even naar het strand willen, dan kan dat natuurlijk best!”

Bij Halfweg wordt de schapenkaas van rauwe melk gemaakt. “Dat wordt niet veel meer gedaan, maar het maakt de kaas veel lekkerder, het zorgt voor een ouderwetse, volle smaak.

Albertine Wortel - Terschellinger Schapenkaasboerderij Halfweg


36 | WINKELEN

Bloemenatelier Lavandula

Zie kaart 1 -kaart G5 | 118 Zie 2 | 31

Toby’s groentehandel

Zie kaart 5 -Zie B5 |kaart 122 2 | 31

Een eigentijdse bloemenwinkel met een ruime keus snijbloemen ( 3x per week verse aanvoer), kamer- en tuinplanten, glas-en aardewerk, manden en veel meer voor in en om ’t huis. Ook voor boeketten, rouw- en ander bloemwerk. Trouwen op Terschelling? Wij verzorgen graag uw bruidsbloemen voor deze dag.

Het adres voor al uw verse groente, fruit, verse kruiden, panklare groenten, panklare aardappels, rauwkostsalades en versgeperste sinaasappelsap, eigengemaakte stamppotten ook het adres voor fruitmanden. Bezorgen is mogelijk. Wij snijden alles zelf dagelijks in onze eigen snijkeuken.

Burg.Reedekerstraat 12 tel: (0562) 444443 www.bloemenopterschelling.nl

Lies 57 8895 KS Terschelling tel: (0562) 448418 www.hanstoby.nl

Boekhandel Funke

Zie kaart 1 -kaart G4 | 119 Zie 2 | 31

Gewoon de moeite waard om eens binnen te stappen en rond te sneupen!! “de specialist op West in Terschellinger Boeken”

- H3kaart | 113 2 | 31 Jaap Kuiper Optiek en Foto COMBIFOTO Zie kaart 1Zie

Boomstraat 27 8881 BS West-Terschelling tel: (0562) 442098

Foto’s afdrukken direct klaar Voor al uw fotowerk Foto- en trouwreportage’s Pasfoto’s

info@boekhandelfunke.nl

Torenstraat 29-31 West Terschelling tel: (0562) 442265

Fotostudio Hart en Kamstra

Camera’s en accessoires Geheugenkaartjes Verrekijkers

Zie kaart 2 -kaart H3 | 120 Zie 2 | 31

Specialisten in fotografie; familiefoto’s, portretfoto’s (in eigen studio of op locatie), bruidsfoto’s & natuurfoto’s. Foto’s in groot formaat of op canvas worden met eigen apparatuur geproduceerd. Snelservice in digitale foto’s en films. Groot assortiment in apparatuur, accessoires en de natuurkalender van Terschelling. Fotocursussen op maat. Westerburen 19 Midsland tel: (0562) 448007 www.terschellingfoto.nl

Zomer Spar Spanjer

Slijterij Hannekemaaijer

Zie kaart 2 -kaart D3 | 121 Zie 2 | 31

Tussen Midsland en Midsland aan Zee een grote keuze aan eilander dranken. Speciaalbieren zoals Terschellingse, biologische, Ierse en abdijbieren. Diverse wijnen voor de beginnende wijndrinker als de wijnkenner. In de winter wijnproeverijen aan huis voor groepen van 6 tot 8 personen. Heereweg 30 8891 HT Midsland Noord tel: (0562) 449379 Hannekemaaijer@home.nl

Zie kaart 8 - I9 | 123

Deze complete zomersupermarkt is gelegen op Camping Cupido te Hee (nabij het duinmeertje van Hee). U vindt in onze campingwinkel onder andere: - de gehele dag vers brood, luxe broodjes en gebak; - compleet assortiment levensmiddelen; - campingartikelen; - extra pinnen mogelijk; - beperkt assortiment drogisterij artikelen; - verkoop Terschellinger cranberry producten. De campingwinkel is geopend vanaf de meivakantie tot eind augustus. Duinweg Hee 1 Hee Terschelling


WINKELEN | 37

Schildersbedrijf Haarsma

Zie kaart 3 - A13 125 2 | 31 Zie |kaart

Erkend Sikkens specialist. Voor al uw schilderwerk, wandbekleding, glaswerk en isolatie glas. Tevens verkoop van verf en benodigdheden. Baaiduinen 45 8884 HH Terschelling tel:(0562) 448338 info@schildersbedrijfhaarsma.nl www.schildersbedrijfhaarsma.nl

Jos Beeres Wijnkoperij

Zie kaart 1 - I2 | 124

WIJNHANDELAAR VAN HET JAAR: Jos Beeres schenkt het lekkerste in het glas. Het 1100 soorten tellende wijnassortiment biedt voor een ieder wijnplezier. Kom proeven, genieten en selecteer uw favoriete wijn. Jos brengt de wijnen gratis bij u op de camping, vakantiehuis, appartement en ook thuis (aan de wal).

Hubo Terschelling

Zie kaart 1 -Zie F5 |kaart 126 2 | 31

Alle bekende d.h.z. artikelen aanwezig. Naast ‘gewone’ verf hebben wij voor u Sikkens producten. Voor de watersport zijn producten van Sikkens en International verkrijgbaar. Maatwerk in kasten en gordijnen. Zonwering in heel veel soorten alles op maat en op uw verzoek door ons geplaatst. Deskundig advies en service zijn bij ons gewoon! Burg. Reedekerstraat 36 West-Terschelling tel: (0562) 442121

Burg. Swaanstraat 6 8881 AH West Terschelling tel: (0562) 44 81 44 www.josbeeres.nl

€ 14.95 2-stuks

Boekhandel Rosenberg

Zie kaart 2 - G5 | 156

Dé boekhandel op Terschelling met ‘n brede collectie boeken, tijdschriften, wenskaarten, kantoorartikelen, spellen, puzzels en nog veel meer… En natuurlijk alle boeken over ons mooie eiland. En als u weer thuis bent, moet u eens kijken op onze mooie website. Een site voor echte Terschelling-fans, voor uzelf of voor een cadeau. Dé site met alles over Terschelling: www.rosenberg-terschelling.nl

W I J N G L A S

Tot ziens ! Louise Kloezeman en Frans Rosenberg. Oosterburen 45-47 8891 GB Terschelling-Midsland tel: (0562) 448996

De Terschellinger wijnglazen zijn te koop bij de VVV Terschelling en diverse wederverkopers op Terschelling.


38 | WINKELEN

RUIJG Installatietechniek

Zie kaart - I4 | 127 Zie2 kaart 2 | 31

FIXET Service Bouwmarkt Terschelling

Zie kaart 1 -Zie J12kaart | 131 2 | 31

Het adres voor installatie van en onderhoud aan: centrale verwarming, duurzame energie, ventilatie, elektrotechnische- , gas- en watertechnische installaties, sanitair, riolering, koeling en airco, cai-installaties, data en telefonie, inbraak- en brandbeveiliging, dakbedekking, zink- en koperwerk

1450 m2 winkelplezier voor doe-het-zelver en professional. Bouwmaterialen, doors en floors, decoratief, verf en behang, kasten op maat, tegels, sanitair en keukens, tuinartikelen en -meubels, ijzerwaren, elektra en verlichting, gereedschap, verfmengen, sleutelservice en zaagservice.

Midslanderhoofdweg 4 8891 GG Midsland tel: (0562) 449600 www.ruijg.nl

Nieuwedijk 41 8881 HC West Terschelling tel: (0562) 448934 www.ruijg.nl

Verfwinkel en lijstenmakerij De Spathoek

Duinhof

Zie kaart - I2 | 128 Zie1 kaart 2 | 31

Zie kaart 8 -Zie I11 |kaart 132 2 | 31

Terschelling een prachtige inspiratiebron! Bij “De Spathoek” kunt u terecht voor alle schilders- en /of tekenmaterialen zoals de merken Talens, Winsor & Newton, Derwent, Conté, Schut, Fabriano. Ook voor het inlijsten kunt u bij ons terecht.

Hoveniersbedrijf, Recycling, Afvalverwerking, Verhuur machines.

Westerbuurtstraat 8b West-Terschelling tel: (0562) 442276

info@duinhof.nl www.duinhof.nl

Wasserette - Garage Cupido

ICONO Sieperda

Zie kaartZie 1 -kaart I11 | 129 2 | 31

Nieuwe Dijk 32 West Terschelling, tel: (0562) 444580 of 06-51187860

Dier- en tuincentrum, dierenwinkel, ruitersport, werkkleding. Striep 9 Terschelling Striep tel: (0562) 448808

Zie kaart 2 -Zie H3 |kaart 133 2 | 31

Bij Suzuki-dealer en 4x4-specialist Garage Cupido kunt u terecht voor keuring, onderhoud en reparatie van alle merken personen-, bedrijfs- en vrachtwagens. Ook voor schadeherstel, ruitreparatie of voor het wassen van uw auto bent u bij ons aan het juiste adres. Tevens verzorgen wij de wegenwacht-dienst voor de ANWB.

Voor al uw kampeer (o.a. Camping Gaz) - en doe het zelf artikelen. Icono Vakzaak, in het centrum van Midsland.

Nieuwe Dijk 8 West Terschelling tel: (0562) 442361 www.garagecupido.nl

tel: (0562) 448511 a.j.sieperda@zonnet.nl

VVV Terschelling

Zie kaart 1 -Zie I4 |kaart VVV 2 | 31

Informatie – excursies – Terschelling kaarten – souvenirs – boeken – NS kaartjes. U vindt ons schuin tegenover het havenplein, achter de grote kastanjeboom.

Westerburen 1 8891 GN Midsland

Spar Cupido

Zie kaart 5 -Zie C3 |kaart 134 2 | 31

Willem Barentszkade 19a West Terschelling tel: (0562) 443000

Spar Cupido is al jaren Uw supermarkt op Oost Terschelling. In onze winkel vind U een volledig assortiment. Van gebak tot vis en van drogisterij artikelen tot div. eilander producten. Graag tot ziens in onze fullservice supermarkt om aest !

www.vvvterschelling.nl/webwinkel

Lies 15 8895 KP Lies tel: (0562) 448862 sparcupido@zonnet.nl


MUSEA | 39

Terschelling Museum ’t Behouden Huys

ZieZie kaart 1 - I3 |2135 kaart | 31

Bezoek deze twee 17e-eeuwse commandeurshuizen en stap gelijk de Terschellinger geschiedenis binnen. Stijlkamers, schilderijen, scheepsmodellen, archeologische vondsten en foto’s geven een beeld van Terschelling en zijn bewoners door de eeuwen. Uiteraard speciale aandacht voor Terschellings beroemdste ontdekkingsreiziger Willem Barentsz. Commandeurstraat 32 West-Terschelling

Centrum voor Natuur en Landschap

Het Hooivak

Zie kaart 6 -kaart J2 | 136 Zie 2 | 31

Het Hooivak is een particulier initiatief waarbij interesse en welzijn voor de gasten, dieren en cultuurhistorie voorop staat. Tevredenheid, plezier, tijd nemen en aandacht geven, zijn onze sleutelwoorden. U bent van harte welkom !

Zie kaart 1 - G5 | 138

Zeeaquarium: Een 40.000 liter groot aquarium en een aantal kleinere met zo’n 30 vierkante meter ruitoppervlak vormen een enorme leef- en zwemruimte voor zeevissen en kleine zeeorganismen. In een open roggenbak kunt u, misschien voor het eerst, vissen aanraken. Natuurmuseum: Het museumgedeelte geeft een beeld van de enorme natuurlijke rijkdom van Terschelling. Filmzaal: Hier worden doorlopend unieke waddennatuurfilms vertoond. Expositie, Wadden weer&klimaat in beweging: Deze uitgebreide expositie vertelt over het hoe en waarom van het weer, en stimuleert om op een andere manier naar eilander klimaat- en weersverschijnselen te kijken.

Landbouwmuseum ZORG-& Kinderboerderij Hoorn Terschelling

Burg. Reedekerstraat 11 West-Terschelling tel: (0562) 442390

Kooiweg 3 tel: (0562) 448107 / 06-51895838

www.natuurmuseumterschelling.nl

Visserijmuseum Aike van Stien

Zie kaart 1 - I4 | 137

Dit museum laat de visserij uit vroegere jaren zien door middel van vaste en wisselende exposities. Het museum is opgericht door de achterkleinkinderen van Aike van Stien ter nagedachtenis aan hun voorouders die allemaal in de visserij werkzaam waren. Ook voor de kinderen zijn er op zolder veel “doedingen” waaronder een hengelspel. In de museumwinkel vindt u leuke originele eilandsouvenirs en kleine hebbedingetjes voor elke beurs Raadhuisstraat 4 8881 BM West Terschelling

De Bessenschuur “enig in zijn soort”

Zie kaart 8 - H9 | 139

Nergens anders ontmoeten natuur, cultuur en folklore elkaar zo innig als in deze schuur. Hier vind u een unieke tentoonstelling van de honderdjarige historie van de eilander Cranberry in woord en beeld. Ook wordt hier de zeldzame Brandaris vogelcollectie gepresenteerd die is samengesteld door de torenwachters van de vuurtoren Brandaris. Verder vindt u op deze authentieke zolder kunstwerken van eilanders en omgeven door historische fotografische beelden van Terschelling staat hier de tijd stil. Een doorlopende Terschellinger film in een geur van hout, koffie en thee geeft u daar dat zo unieke eilandgevoel.

tel: (0562) 443388 info@visserijmuseumaikevanstien.nl

Badweg 1 West Terschelling tel: (0562) 443433

www.visserijmuseumaikevanstien.nl

info@terschellingercranberry.nl www.terschellingercranberry.nl


40 | ACTIEF

Zie kaart 1 - F6 | 140

MooiWeer MooiWeer verzorgt activiteiten en evenementen op Terschelling voor particulieren, bedrijven en instellingen. Wij bezorgen onvergetelijke ervaringen aan grote en kleine groepen. Wij kunnen zowel uw totale programma organiseren als op onderdelen uitvoeren. Afhankelijk van uw wensen en uw budget. In eigen beheer voeren wij zeer gevarieerde activiteiten uit binnen de thema’s “strand en water” en “natuur & cultuur”. U kunt het hierbij zo spannend of ontspannend maken als u zelf wilt. In de zomer van 2010 organiseert MooiWeer op Terschelling de “MooiWeer Zomerspelen”. Naast onze standaardactiviteiten verzorgen we uiteraard graag maatwerk voor grotere groepen. Wij informeren u graag over de mogelijkheden.

En vergeet niet: “het is altijd mooi weer op Terschelling!” Een greep uit ons aanbod: • Zeilen op een prachtig schip • Blokarten (strandzeilen) • Off road programma’s • Coast raften • Schilder workshop • Wadkanoën • Zandsculpturen • Powerkiten • Survivals • Sea kajaking • Wellness behandelingen • Speedboot varen • En nog veel meer.. • Duiken Burg. Reedekerstraat 56b 8881 CB West-Terschelling tel: (0562) 444060 mobiel: 06-53995996 web: www.mooi-weer.nl email: info@mooi-weer.nl

Puur Terschelling huifkartochten en rijpaarden

Zie kaart 7 - C11 2 | 141 Zie kaart | 31

Ponycentrum de Prairie

Zie kaart 4 -Zie H8 |kaart 142 2 | 31

“Een zee van mogelijkheden” is ons motto waaronder huifkartochten, Friese rijpaarden, mennen, arrensledetochten, boerenijs, boerengolf en ezelwandelingen. Alleen al onze huifkartochten bieden een scala aan keuzemogelijkheden. U bent van harte welkom om een stukje “Puur Terschelling” te beleven.

Dé ponyverhuur voor kinderen! Voor het eerst op ‘n pony zitten of een lekkere bosrit maken, pony’s heerlijk knuffelen of een gezellige groepstocht rijden; dat kan allemaal op de Prairie! Wij zijn open in de paas-, mei-, zomer- en herfstvakanties. Tot ziens op ponycentrum de Prairie in Formerum!

Oosterend 39 Terschelling telL (0562) 449487 / 06-30056023 www.puur-terschelling.nl

www.deprairie.nl tel: 06-31210498 Molenweg 9 Formerum

Biologische boerderij De Zeekraal

Zie kaart - D9 | 75 Zie7kaart 2 | 31

In bezoekboerderij De Zeekraal kunt u veel informatie vinden over het boerenleven en het agrarische bedrijf. U kunt kijken en luisteren naar boer Gerben als hij de schapen melkt terwijl de kinderen zich kunnen vermaken in de speelhoek, met een boerenspel of een vragenlijstje. Leerzaam voor jong en oud! Oosterend 17 tel: (0562) 449278 www.dezeekraal.nl

de Noordsvaarderij

Zie kaart 1 Zie - I1 |kaart 143 2 | 31

Huifkartochten met friese paarden op Terschelling. Mooie natuurtochten door bos en duin en strandvlakte de Noordsvaarder. Dagelijks diverse tochten zoals, excursie met staatsbosbeheer, rondje noordsvaarder en cranberrytocht. Korte tocht zeer geschikt voor kinderen. Ook voor feesten en partijen staan wij graag voor U klaar. Wiemet Wortel tel: 06-46071280 www.noordsvaarderij.nl


ACTIEF | 41

Bezoekboerderij De Gèskieker

Zie kaart 3 - D13 146 2 | 31 Zie |kaart

De Gèskieker is een bezoekboerderij met melk- en vleeskoeien op Kinnum. Lijkt het je leuk om te komen gès kieken? Ga eens mee met de rondleiding! Benieuwd naar het rundvlees van de boerderij of zoek je een souvenirtje? Kom eens kijken in de boerderijwinkel! De Gèskieker is het hele jaar op woensdag en zaterdag geopend. Bezoekboerderij De Gèskieker, Kinnum 1.

Huifkarbedrijf Terpstra

Zie kaart 6 - I2 | 144

Naast de unieke tocht over de Boschplaat naar het het Amelander Gat biedt ons huifkarbedrijf diverse andere mogelijkheden. Op maat gesneden ritten per huifkar of een volledig verzorgde bruiloft met orginele trouwkoets. Ponykampen voor de kinderen of ruiterweekenden voor volwassenen inclusief onderdak. Paardenverhuur, buitenritten voor beginners en gevorderden. Dorpsstraat 20 8896 JE Hoorn tel: (0562) 448837 www.huifkarbedrijf-terpstra.nl

Staatsbosbeheer Terschelling

IJmond

Zie kaart 1 -Zie J2 kaart | 147 2 | 31

Rondvaarten met de zeewaardige boot de IJMOND. Regelmatig vaart de IJmond uit voor een bezoek aan de zeehondenbanken. Tevens is de IJmond ook geschikt voor een feestje of familie-uitje met catering en voor groepsvervoer tussen Harlingen, Terschelling en Vlieland. Ook voor uitvaarten op zee. Max. 50 personen. Voor meer informatie tel: 06-538 563 25 of www.terschelling-ijmond.nl

Zie kaart 1 - A8 | 145

Ga naar buiten en beleef Terschelling! Staatsbosbeheer organiseert activiteiten in, over, door en met de natuur & landschap van Terschelling. Ga mee met een professionele gids en laat je verrassen door de veelzijdigheid van de omgeving. Meer informatie over de naar buiten activiteiten is te vinden in de Sjouw, bij de VVV of op www.staatsbosbeheer.nl. Kaartjes voor excursies koopt u bij de VVV.

Wrakkenmuseum

Zie kaart 4 - J14 | 148

Een prettig gestoord museum vol spannende verhalen. Eetcafe Juttersterras Piratentuin In ons eetcafe verzorgen wij lunches en juttersdiners, barbecues etc. voor groepen. Formerum-Zuid 13 8894 KH Formerum tel: (0562) 449305

Staatsbosbeheer beheert de natuur van het eiland Terschelling. We zorgen voor de natuur, het landschap, voor cultuurhistorie en recreatie. Staatsbosbeheer Terschelling, Longway 28

hille@wrakkenmuseum.nl www.wrakkenmuseum.nl


42 | WELLNESS

Ontspanningsmassage

Zie kaart 2 -kaart G3 | 149 Zie 2 | 31

Spierpijn, stress, spanning of gewoon omdat het lekker is en goed doet. Laat je masseren door fysio- Jaeike. In overleg op locatie mogelijk. Bel voor een afspraak: 06-14442581

Massage op Terschelling

Zie kaart 2 | 31

Jaeike Stienstra, Sint Janspad 14 8891 JA Midsland

Kom volledig tot rust met een ontspannende massage op een prachtige locatie in de duinen. Ontspanningsmassage, hotstones, voetreflex, lymfedrainage, indian head, kaarsenmassage, diverse wellnessmassages met scrubs en lichaamspakking, kindermassage. Informeer naar mogelijkheden en vergoeding uit de aanvullende

tel: 06-14442581 www.massageterschelling.nl

verzekering. Tineke van de Kerkhof tel: (0562) 445133 mob: 06-10091251

S PI E R PI JN , S T R E S S , S PA N N I NG

O F G E WO O N O M DAT H ET L E K K E R I S

E N G O E D D O ET . L A AT J E M A S S E R E N DOOR

F Y S I O -J A E I K E !

Aurean yoga, de yoga van de eenvoud

Zie kaart - H2 | 150 Zie2 kaart 2 | 31

Kapsalon Lucky Lok

Zie kaart 2 Zie - H4kaart | 153 2 | 31

Ervaar de rust en ruimte van het eiland ook in jezelf. Inspanning en ontspanning wisselen elkaar af. Op binnen- of buitenlocatie. Doel: ontspannen, genieten, in balans komen met jezelf en omgeving. Voor iedereen toegankelijk, les op maat, individueel of met elkaar.

Kapsalon Lucky Lok voor u totale haarverzorging. Met ons niet op dieren geteste huismerk Matrix is voor elk haartype een thĂŠrapie!! Openingstijden: maandag: gesloten, dinsdag t/m vrijdag: 8.30 tot 12.30 en 13.30 tot 18.00, zaterdag: 8.30 tot 12.00. Behandeling volgens afspraak.

Yogadocente Hinke Spakman tel: 06-2090 9532 www.terschellingyoga.nl

Oosterburen 8 Midsland tel: (0562) 448011 www.kapsalonluckylok.nl

WestCord Hotel Schylge

Zie kaart 1 - D10 | 151

WestCord Hotel Schylge is de locatie om te genieten van een heerlijke dag ontspanning! Het hotel beschikt over een verwarmd binnenzwembad met zonneterras, ontspanningsruimte, sauna, Turks stoombad, solarium, en het professionele Beauty Instituut Mooi. Hier kun u genieten van het uitgebreide aanbod aan gezichts- en lichaamsbehandelingen en ontspannende massages. Informeer naar de diverse arrangementen.

Burg. van Heusdenweg 37 8881 ED West-Terschelling tel: (0562) 442111

Wellness op Terschelling

Zie kaart 5 - C4 | 154

Beauty&Soul, Hair&Body. Waar uw zintuigen tot rust mogen komen, Verzorging van top tot teen. Van binnen naar buiten, met een persoonlijk tintje. In een aangename omgeving, waar we plaats hebben voor meerdere behandelingen tegelijk. Onder het schuine dak , waar u ‘s winters de wind hoort waaien. En zomers de vogels hoort fluiten. Waar we u even weg laten drijven op een eiland van rust. Alles aanwezig voor een hemels momentje voor jezelf! Boek een van de verschillende arrangementen, scrubs, lichaamspakkingen, warme stenen, massages, gelaat behandelingen, kleuren analyse, metamorfoses van haar, kledingstyle en make-up. Bruids arrangementen, bezinnings en kuur vakanties. Creative workshops! Sauna, zonnebank, massage lounger. Kijk op onze site voor alle mogelijkheden en voor uw boeking, www.totaltripstyle.nl tel: (0562) 449000 Lies 23 8895 KT Terschelling


WELLNESS Wellness Hotel Caracol

| 43

Zie kaart 1 - H4 | 155

In het centrum, direct aan de haven van West Terschelling vindt u ons mediterraans Wellness Hotel-Restaurant Caracol. In veertien jaar tijd zijn wij uitgegroeid tot een gerenommeerd bedrijf met een uitstekend restaurant en 2 | 31 Zie kaart drie luxe comfortabele suites. Molenstraat 7 8881 BR West-Terschelling tel. 0562-443694 info@caracol.nl www.caracol.nl

Waar gaan we naar toe met de kinderen? Dankzij het strand, de duinen en de bossen is Terschelling voor de kinderen één groot openlucht speelparadijs. Maar er valt veel meer te beleven, zoals op avontuur op het wad, een ontdekkingstocht door het Wrakkenmuseum of op zoek naar zeehondjes... en natuurlijk is de overtocht met de boot ook al een belevenis op zich!

TIPS VOOR TERSCHELLING MET DE KINDEREN: p p p p p p p p p

Piratenschip en speelfort ‘Wrakkenmuseum’ Speeltuin Zonneweelde Speeltoestel jachthaven Speeltoestellen Midsland aan Zee, Branding Ponyrijden Prairie Ezeltje rijden Puur Terschelling Schapenkaasboerderijen Zeehondentochten Centrum voor Natuur en Landschap met zeeaquarium

p p p p p p p p p p

Behouden Huys met speurtocht Midgetgolfen met speeltoestel Richel Midgetgolfen Molenbaan Schapenkaasboerderij Landbouwmuseum het Hooivak te Hoorn Imkerij de Bijenworf te Lies Geskieker te Kinnum Museum Aike van Stien Zwembad de Dôbe MooiWeer Zomerspelen

Meer informatie? De openingstijden en details kunt u vinden in de Sjouw.


44 | INDEX Eten & Drinken

‘t Oud Hollands Restaurant

27

2/H4

14

Bar-Dancing De Braskoer

65

1/H4

22

Bar Café De Schotse Vier

64

2/H4

22

Bar Dancing WYB

63

2/H4

21

Bierencafé ‘t Wapen Van Terschelling

25

2/G4

22

Café ‘t Zwaantje

61

1/H4

21

Café Biljart Lieman

59

1/I2

21

Café Restaurant Flaman

6

1/G4

7

Café Restaurant Hessel

35

6/G5 16,21

Café Restaurant Slijterij Zonneweelde

36

6/I3

16

Croissanterie/Pizzeria De Dis

16

1/G4

19

De Bosbar

62

1/H4

21

9

1/H4

8

De Grië, Restaurant aan Zee

12

8/H9

8

De Heeren van der Schelling

38

7/C12

17

De Heksenketel

14

1/H4

9

De Vijfpoort

55

4/I11

20

Eetcafé ‘t Wapen Van Terschelling

25

2/G4

14

Eetcafé De Boschplaat

39

7/D11 17

Eetcafé de Richel

37

1/G11

16

Eetcafé De Rustende Jager

33

4/I9

15

Eetcafé Onder de Pannen

26

2/G3 14,22

Eetgelegenheid De Dis

16

1/G4

9

Grand Café Restaurant Actania

30

2/D3

15

Grand Café Restaurant Zeezicht

4

1/I4

7

Het Amsterdamsche Koffyhuis

8

1/H4 8,21

Oosterburen 10 Midsland tel: (0562) 448834 Torenstraat 32 West-Terschelling tel: (0562) 442197 Oosterburen 13 Midsland tel: (0562) 448538 Oosterburen 11 Midsland tel: (0562) 448930 Oosterburen 25 Midsland tel: (0562) 448801 Havenstraat 1 West-Terschelling tel: (0562) 442692 Westerbuurtstraat 27 West-Terschelling tel: (0562) 449568 Boomstraat 1 West-Terschelling tel: (0562) 442198 Dorpsstraat 81 Hoorn tel: (0562) 448459

Dorpsstraat 40 Hoorn tel: (0562) 448931

Boomstraat 17 West-Terschelling tel: (0562) 443443 Willem Barentszstraat 19 West-Terschelling

De Chinese Muur

Raadhuisstraat 3-5 West-Terschelling tel: (0562) 442630 Badweg 4 West aan Zee tel: (0562) 449090 Oosterend 43 Oosterend tel: (0562) 448780 Willem Barentszstraat 1a West-Terschelling tel: (0562) 442452 Formerum 47 Formerum tel: (0562) 448949 Oosterburen 25 Midsland tel: (0562) 448801 Oosterend 14 Oosterend tel: (0562) 448821 Hoofdweg 8 West-Terschelling tel: (0562) 442321 Molenweg 2 Formerum tel: (0562) 448589 Heereweg 22 Midsland tel: (0562) 448390 Boomstraat 17 West-Terschelling tel: (0562) 443443 Heereweg 5 Midsland Noord tel: (0562) 452450 Willem Barentszkade 20 West-Terschelling tel: (0562) 442268 Willem Barentszstraat 17 West-Terschelling tel: (0562) 442700

Hotel Café Restaurant Nap

Torenstraat 55 West-Terschelling tel: (0562) 443210

Hotel Restaurant Terras Oepkes

13

1/G3

9

3

1/H3

170

1/G4

Koffiehuis ’t Wakend Oog

57

1/I4

20

Koffiehuis De Koffiemolen

48

4/I9

20

Kroeg/Eetcafé de Dammesaan

66

2/H4

22

Lunchroom – Cafetaria “De Clipper”

47

2/H4 14,19

Lust pure passie

49

1/G5

18

Mediterraan Restaurant Caracol

17

1/H4

10

Mexicaans Steakhouse El Leon Rojo

20

2/D3

10

De Ruyterstraat 3 West-Terschelling tel: (0562) 442005

IJssalon min 12

Boomstraat 2 West Terschelling tel: (0562)-443766 Torenstraat 2 West-Terschelling tel: (0562) 442371 Formerum 6 tel: (0562) 448855

Oosterburen 3…Midsland tel: (0562) 449261 Oosterburen 18 Midsland tel: (0562) 850197 Boomstraat 29 West-Terschelling tel: (0562) 850152 Molenstraat 7 West-Terschelling tel: (0562) 443694 Heereweg 11 Midsland Noord tel: (0562) 449350

Midgetgolf /Snackbar de Molenbaan

51

Formerum 6b Formerum tel: (0562) 448439

OKA 18

56

Molenstraat 17 West-Terschelling tel: (0562) 443109

Pannenkoekhuis Hans en Grietje

50

Westerburen 4 Midsland tel: (0562) 448482

Passie!

171

Oosterburen 9 Midsland tel: 0613267894

4/I9 1/H4 2/H3

6

19 20 19

2/H4

40

1/I1

17

18

8/I9

18

Pizzeria Restaurant Isola Bella

18

8/I9

10

Pizzeria Restaurant La Grotta

29

2/H4

14

Hoofdweg 17 West-Terschelling tel: (0562) 442021 Oosterburen 30 Midsland tel: (0562) 448415

Restaurant ‘Op West’

Burg. van Heusdenweg 37 West-Terschelling tel: (0562) 442111

Restaurant ‘t Golfje

Heereweg 22a Midsland Noord tel: (0562) 448105

Restaurant ‘t Witte Huuske

Oosterburen 1 Midsland tel: (0562) 448636

1 21 22

1/D10 2/E3 2/H3

1/A11

9

Restaurant De Koegelwieck

34

6/H3

16

Restaurant De Koffiepot

24

2/H4

11

Restaurant De Wigwam

19

1/G5

10

Restaurant De Zee

10

1/G5

8

Restaurant Pickwick’s

2

1/H3

6

Restaurant Storm

7

1/H3

8

Restaurant Strandhotel

31

8/G11

15

Restaurant-café Gasterij d’ Drie Grapen

23

2/C3

11

Snackbar Frits Snacks

54

4/F8

19

Spaans Restaurant de Reis

32

6/H4

15

Spaans Restaurant El Mundo

11

1/G5

8

Dorpsstraat 35 Hoorn tel: (0562) 449496 Oosterburen 26 Midsland tel: (0562) 448754 Boomstraat 37 West-Terschelling tel: (0562) 442141 Boomstraat 33 West-Terschelling tel: (0562) 442539 Torenstraat 19 West-Terschelling tel: (0562) 442223 Torenstraat 27 West-Terschelling tel: (0562) 443232 Badweg Formerum 4 Formerum tel: (0562) 448629 Dorreveldweg 2 Midsland Noord tel: (0562) 448975 Duinweg Formerum 11 Terschelling tel: (0562) 448258 / 0654394691 Dorpssstraat 58 Hoorn tel: (0562) 448424 Boomstraat 31 West-Terschelling tel: (0562) 443358

Steakhouse Brasserie de Brandaris

5

Boomstraat 3 West-Terschelling tel: (0562) 442554

6 11 11

NUMMER 1 KAART 1 PAGINA 1

1/G4 7,18

Strandpaviljoen de Branding

41

8/G10

17

Strandpaviljoen Heartbreak Hotel

45

8/F14

18

Strandpaviljoen Kaap Hoorn

42

8/G12

17

Strandpaviljoen WestAanZee

43

8/G9

18

Strandpaviljoen ZandZeeBar

44

8/G11

18

Vishandel Aike van Aike

52

1/I3

19

Zeevishandel NOORDZEE

53

1/G4

20

‘t Pieter Peit’s Winkeltje

68

2/G4

23

Anne Schaafsma, keurslager

72

1/G3

23

Bakkerij Spanjer

69

1/G4

23

195

6/G6

23

Midsland aan Zee Terschelling Midsland tel: (0562) 448411 Strandovergang Oosterend tel: (0562) 448634 Terschelling Hoorn tel: (0562) 448367 West aan Zee 100 West aan Zee tel: (0562) 448383 Badweg 6 Formerum tel: (0562) 445172 Haventerrein West-Terschelling Boomstraat 10 West-Terschelling tel: (0562) 442624

Eiland Producten Oosterburen 23 Midsland tel: (0562) 448090 Torenstraat 53 West-Terschelling tel: (0562) 442332 Torenstraat 52 West-Terschelling tel: (0562) 442091

Boltsjekoer

Dorpstraat 94b Hoorn tel: (0562) 445075

Cranberry Lekkernijmakerij

67

4/H11 23

De Stormvogel

79

3/A14

Mersakkersweg 5 Formerum tel: (0562) 448800 Baaiduinen 32 Baaiduinen tel: (0562) 448797

24

DeBijZaak

23

Drankenhandel West Aleta Eilandbonbons 78 2/H4

23 24

Het Olde Ambaecht

74

6/I3

24

Kaasboerderij de Pieter Peit’s Hoeve

77

5/C5

24

Schapen- en koeienboerderij Halfweg

71

8/I9

23

Schapenboerderij De Zeekraal

75

7/D9

24

Terschellinger Syltsje

80

1/G4

24

tel: (0592) 559488

Tordelenweg 10 Hoorn

Lies 24a Lies tel: (0562) 448501

Kooipad 7 West-Terschelling tel: (0562) 443738 Oosterend 17 Oosterend tel: (0562) 449278 Boomstraat 19 West-Terschelling tel: (0562) 443213

Waddendelicatessen

Vervoer

24

Arriva Terschelling

27

Autoverhuur Visser

27

Fietsenverhuur Doeksen

90

3/A14

26

Fietsverhuur Tijs Knop

87

1/I4

26

Haantjes Rijwielverhuur

96

1/H4

27

Jonker Rijwielverhuur

88

1/F6

26

Rijwielhandel Cor Bakker

91

6/I2

26

Rijwielhandel de De Groot

85

2/H3

26

Rijwielverhuur Noorderlicht

86

4/G8

26

Rijwielverhuur Terpstra

95

6/H4

27

Rijwielverhuur Zeelen Formerum

82

4/I10

25

Rijwielverhuur Zeelen Lies

84

5/C3

25

tel: (088) 2776299

tel: (0562) 448966

Baaiduien 36 Baaiduinen tel: (0562) 448721 Torenstraat 10-12 West-Terschelling tel: (0562) 442052

Pizzeria Isola Bella / Pizzeria La Grotta

Hoofdweg 17 West-Terschelling tel: (0562) 442021

15

Sportlaan 5 West-Terschelling tel: (0562) 443311

‘t Achterom 4 Midsland tel: 0641396296

Paviljoen De Walvis

Groene Strand West-Terschelling tel: (0562) 442071

Restaurant Boschrijck

Koksbosweg 4 Formerum tel: (0562) 448883/442929 Willem Barentszkade 45 West-Terschelling tel: (0562) 442224 Dorpsstraat 14 Hoorn tel: (0562) 448743 Westerburen 20 Midsland tel: (0562) 448704 Molkenbosweg 1a Formerum tel: (0562) 448046 Dorpsstraat 56/92 Hoorn tel: (0562) 448608 Formerum 39 Formerum tel: (0562) 448165 Lies 8 Lies tel: (0562) 448165

NUMMER 1 KAART 1 PAGINA 1


INDEX | 45 Rijwielverhuur Zeelen Midsland

83

2/C3

25

Warenhuis Ben van Alles

114

6/H4

33

Rijwielverhuur Zeelen West

81

1/I3

25

Wasserette - Garage Cupido

129

1/I11

38

Woodstock

100

1/H3

31

Zeeders TS 49

104

1/G3

31

Zomer Spar Spanjer

123

8/I9

36

Centrum voor Natuur en Landschap

138

1/G5

39

De Bessenschuur “enig in zijn soort”

139

8/H9

39

Het Hooivak

136

6/J2

39

Imkerij de Bijenworf

178

5/C5

Terschelling Museum ’t Behouden Huys

135

1/I3

39

Visserijmuseum Aike van Stien

137

1/I4

39

146

3/D13 41

Heereweg 30 Midsland Noord tel: (0562) 448165 Willem Barentszkade 15 West-Terschelling tel: (0562) 448165

Taxi-Groepsvervoer-Rolstoelvervoer

26

Watertaxi Rederij Noordgat

97

1/J2

27

Westbank Busbedrijf

94

8/H9

27

Bij Sas, in- en verkoop van waren

197

1/I2

Bloemenatelier Lavandula

118

1/G5

36

Blokker Midsland

115

2/H4

33

Boekhandel Funke

119

1/G4

36

Boekhandel Rosenberg

156

2/G5

37

172

4/J14

85

2/H3

32

de Jutter

109

1/G4

32

De Notenkraker

177

2/H3

De Ouwe Smidte

105

2/G4

32

De Terschellinger goud & zilversmederij

106

2/H4

32

Dio Drogisterij- Parfumerie Mast

117

1/G5

33

Duinhof

132

8/I11

38

Duinhof

196

1/J12

38

Expert Terschelling

173

1/G4

tel: (0562) 442222

Tel: (0562) 443044 tel: 0620508722

Winkelen

Burg. Swaanstraat 6 West-Terschelling tel: (06) 21211092 Burg. Reedekerstraat 12 West-Terschelling tel: (0562) 444443 Oosterburen 21 Midsland tel: (0562) 448476 Boomstraat 27 West-Terschelling tel: (0562) 442098 Oosterburen 45-47 Midsland tel: (0562) 448996

De Boekenboer

Formerum Zuid 16 Formerum tel: (0562) 448463

De Groot Vliegers & Souvenirs

Westerburen 20 Midsland tel: (0562) 448704 Boomstraat 14 West-Terschelling tel: (0562) 444098 Westerburen 15 Midsland tel: (0562) 448966 Oosterburen 37 Midsland tel: (0562) 448971 Oosterburen 34 Midsland tel: (0562) 449696

Burg. Reedekerstraat 10 West-Terschelling tel: (0562) 442480 Striep 9 Striep tel: (0562) 448808 Nieuwe dijk 32 WestTerschelling tel: (0562) 444580 Boomstraat 24 Terschelling West tel: (0562) 442292

120

2/H3

36

Hubo Terschelling

126

1/F5

37

ICONO Sieperda

133

2/H3

38

Jaap Kuiper Optiek en Foto

113

1/H3 33,36

Jonker Watersport en Outdoor

Willem Barentszkade 45 West-Terschelling tel: (0562) 442224

Jos Beeres Wijnkoperij

Burg. Swaanstraat 6 West-Terschelling tel: (0562) 448144

Kookwinkel het Oosterom

Oosterburen 42 Midsland tel: (0562) 449691

88

1/F6

31

124

1/I2

37

111

2/H5

Burg. Reedekerstraat 11 West-Terschelling tel: (0562) 442390 Badweg 1 West-Terschelling tel: (0562) 443433 Kooiweg 3 Hoorn tel: (0562) 448107/0651895838 Lies 36 Terschelling Lies tel: (0562) 448400

Commandeurstraat 32 West-Terschelling tel: (0562) 442389

Actief

Bezoekboerderij De Gèskieker Kinnum 1 Kinnum

75

7/D9

40

de Noordsvaarderij

143

1/I1

40

Huifkarbedrijf Terpstra

144

6/I2

41

IJmond

147

1/J2

41

MooiWeer

140

1/F6

40

Ponycentrum de Prairie

142

4/H8

40

Puur Terschelling huifkartochten en rijpaarden

141

7/C11

40

Staatsbosbeheer Terschelling

145

1/A8

41

Wrakkenmuseum

148

4/J14

41

AUREANYOGA,deyogavandeeenvoud

150

2/H2

42

Kapsalon Lucky Lok

153

2/H4

42

tel: 0646071280

Dorpsstraat 20 Hoorn tel: (0562) 448837 Tel: 0653856325 Burg. Reedekerstraat 56b West-Terschelling tel: (0562) 224060 Molenweg 9 Formerum

Oosterend 39 Oosterend tel: (0562) 449487

Fotostudio Hart en Kamstra

Torenstraat 29-31 West-Terschelling tel: (0562) 442265

Duinweg 1 Hee

Oosterend 17 Oosterend tel: (0562) 449278

38

Westerburen 1 tel: (0562) 448511

Torenstraat 49 West-Terschelling tel: (0562) 442020

Biologische boerderij De Zeekraal

1/J12

Burg. Reedekerstraat 36 West-Terschelling tel: (0562) 442121

Torenstraat 17 West-Terschelling

Raadhuisstraat 4 West-Terschelling tel: (0562) 443388

131

Westerburen 19 Midsland tel: (0562) 448007

Nieuwe Dijk 8 West-Terschelling tel: (0562) 442361

Musea

FIXET Service Bouwmarkt Terschelling

Nieuwe dijk 41 West-Terschelling tel: (0562) 448934

Dorpsstraat 56 Hoorn tel: (0562) 448833

32

Longway 28 West-Terschelling

Wellness

Tel: 0620909532

Oosterburen 8 West-Terschelling tel: (0562) 448011

Massage op Terschelling

42

Ontspanningsmassage

149

2/G3

42

Sauna Terschelling

179

1/H3

Wellness Hotel Caracol

155

1/H4

43

Wellness op Terschelling

154

5/C4

42

WestCord Hotel Schylge

151

1/D10 42

Hotel Buren

182

1/H3

Hotel de Horper Wielen

181

3/C9

Hotel de Walvisvaarder

180

5/C4

183

2/H3

Atelier Parbleu

190

2/C1

Galerie ’t Spinsel

184

2/H4

Galerie Oosterburen

187

2/H4

Keramiek Atelier

185

1/F4

Opa’s Houtatelier,

186

3/C8

Windwijzermakerij

188

4/I14

Zout Hout

189

3/A14

Tel: (0562) 445133/0610091251

Sint Janspad 14 Midsland tel: 06-14442581 De Ruyterstraat 11 Terschelling West tel: (0562) 442022 Molenstraat 7 West-Terschelling tel: (0562) 443694

Margaritha Fashion

103

2/H3

31

Onder de Toer

112

1/G4

32

Overzee

174

1/G4

pand26

98

1/H4

30

Robbie’s Jeans & Casuals

99

1/H4

30

RUIJG Installatietechniek

127

2/I4

38

Schildersbedrijf Haarsma

125

3/A13

37

Sjoerdje jeans and more

110

1/H3

32

’t Swarte Hek Kijktuin

Slijterij Hannekemaaijer

121

2/D3

36

Galeries & Ateliers

Spar Cupido

134

5/C3

38

Spar Spanjer

116

1/G4

33

Supermarkt Super de Boer

176

4/I10

Tante Lies

175

5/C3

Terschellinger Zeemanshandwerk

107

1/H5

32

Toby’s groentehandel

122

5/B5

36

Tourmalijn = “Sneupen”

101

1/G5

31

Verfwinkel en lijstenmakerij De Spathoek

128

1/I2

38

Vloedlijn

102

1/H4

31

108

2/G5

31

Westerburen 5 Midsland tel: (0562) 448111 Torenstraat 50 West-Terschelling tel: (0562) 442656 Boomstraat 16 Terschelling West tel: (0562) 444647 Torenstraat 26-28 West-Terschelling tel: (0562) 442883 Torenstraat 44 West-Terschelling tel: (0562) 442075 Midslanderhoofdweg 4 Midsland tel: (0562) 449600 Baaiduinen 45 Baaiduinen tel: (0562) 448338 De Ruyterstraat 10 West-Terschelling tel: (0562) 785004 Heereweg 30 Midsland Noord tel: (0562) 449379 Lies 15 Lies tel: (0562) 448862 Boomstraat 9 West-Terschelling Formerum 16 Formerum tel: (0562) 448729 Lies 8 Terschelling Lies tel: 06 13646012 Burg. Reedekerstraat 3 West-Terschelling tel: (0562) 442703 Lies 57 Lies tel: (0562) 448418 Boomstraat 32 West-Terschelling tel: (0562) 443264 Westerbuurtstraat 8b West-Terschelling tel: (0562) 442276 Torenstraat 36 West-Terschelling tel: (0562) 442358

WaddenChic Outdoor Fashion

Oosterburen 39-41 Midsland tel: (0562) 449530

Lies 23 Lies tel: (0562) 449000 Burg. Van Heusdenweg 37 West-Terschelling tel: (0562) 442111

Hotel

Burg. Mentzstraat 20 Terschelling West tel: (0562) 442226 Kaard 4 Terschelling Kaard tel: (0562) 448200 Lies 23 Lies Terschelling tel: (0562) 449000

Allerlei

Westerdam 3 Terschelling Midsland tel: (0562) 449356

Duinweg 79 Midsland Noord West tel: (0562) 448117 Oosterburen 31 Terschelling Midsland tel: (0562) 448317 Oosterburen 44 Terschelling Midsland tel: (0562) 448031 Brandarisstraat 16 Terschelling West tel: 06 12952360

NUMMER 1 KAART 1 PAGINA 1

Kaard 3 Terschelling Kaard tel: (0562) 448894 Formerum 38a Formerum tel: (0562) 448617 Baaiduinen 49 tel: (0562) 448565

NUMMER 1 KAART 1 PAGINA 1


Kaart 1: West Terschelling Noord

DOODEMANSKISTEN

D

M DE KO

IA

NS

TR

AA

AN

CERES DORS

TRA

T CY

LU

TI

NE

W

PR

IA

NS

N LO

TR

AA

GW

AY

T

EG

UW

ES

ST

RA

AT

C

EQUA

AT

EN PR

A E TOTL

IT

B

CY

DOUW

BU

STRAA

T

A

L A AN DOUWE TOT

46 |

AN

LA

AN

DEN

NE

W

D

AY

ET

EL

RI

RN

RG

CO

MA

IS

DO

EURO PALA

LO

N

GW

EG

MARG RI

ET

D

N

R PA

NE

ZW

AR

T

PI

ED

E

RAA

65 98

R A AT

A

88

ST

RA

ST

ER

S IN

TR

AA

M

M

D AN

EUR

ER

L DE

LE

N

HE

WA

T

ER

AT

EST

A

TR TS

U

R

ZK

AD

E

BU

TS

EN 155 17

RAA

T

R

107

W

I

E LL

M

BA

96

HAVENSTR

4

PLAAT

81 52

J

WILLEM BARENTSZKADE 97 147

D1 E

KOM

2

3

KH

OO R TE

57

S T R A AT

EN

4

5

6

W

EG

L

R WE

DE 135

CO

143

E

ST

AT

AT T R A 59

N

D

B

UU

S RT

RG

E ME

VA

D US

ST

ER

U

D

EME

BURG

TRA

SSTR

ISSTR

137

R

R ST

126

138

-

ENST

14 61

RAADHU 87

OOL

MOL

56

8

9

100

KE

RE

SST

ARI ND A

7 2

AT

140

E WE

BR

179 3

62

102

113

R

OO S AT 116 16 170 80 119 69 118 BOO 49 53 109 174 M S T R A 11 10 19 112 AT 117 173 101 99 WILLEM BA RENT

AT RA

LST

104

110

RUYTERST

SCH 6 5

TRAAT

MENTSZS BURGEMEESTER

B URG SWA A N S T R A AT

T

LA

RA

128

T

WE

T

AT 13 72

Z E E V A A R T S C H OO

EG W

TE AR ZW

G

WE

OE 40

PSTRA

197 124

E

GR

I

182

NS

O

S

T R A AT

TROM

SEINPAAL DUIN

A

T RS RAA

TORENS

BU

RG

CH

E ZI

EG

OR

ST

G

G

ES

W

E

R

TR

BU

R

ZW

KAAPS DUIN

H

T AR

DO

Z WA R T

185

VA

S EN

R

F

IN

ST

IN

PIL

EL

A

S

E

ST

DU

TU

EG

ZE

EG

IN

EW

W

DI

S

IA

NN

AN

DE

LA

E

U

7

AV

EN


LO

| 47

Y

15

AN

145

SPO

RT

LA

SPO

AN

RTL

AA

ES T TA

LA

SO

A

SL

AL

N

TA

LA

N

AN

R FE

NA

N

L DO

AA

EUR

O PA

N

JA

SLA A N

N

VA

N

CU

PID

OL

AA

N

W E S T A L E TA L A A N

O JACOB DE V

WI

CE

N

AA

RK

LA

LE

TH A

AN

A

DI

TO

TLA

A

KA

TO

W

LAAN

GERR

WE

G

W

IT KNOP LAAN

DOU

N

1 151

DELLE

BURG

EME

EST

ER V AN

HEU

SDE

WA L

GROOT

DE

NWE

G

DUIN

‘T

LL

EW

LA

ND

AL

Bedrijventerrein West Terschelling 37

HO

OF

DW

EG

ME

LK W EG

H

O

O

FD

W

EG

UW

E

DI

JK

E N I 129

NI

W

E

JK

DI

DI

WE

EU

EU

NI

JK 131

DELLEWAL

196

NI

8

9

10 DE

11 PLAAT

EU

W

E

DI

JK

12

13

14


Noord

Kaart 2: Midsland HEEREWE

G

48 | A

B DUINWEG MIDSLAND

C

W DUIN

IDS EG M

LAN

D

190

EVEL

DWE

DLAN

DWE

G

SMITW

83

G

20

121

EG

D

DORR

NOOR

THIJS

23

HEEREWEG

30

E

VIJFH

21

ERKEIJ

NWEG

THI

WEST

OEKSW

JS SM

PA D

IT

W

TUINEN

EG

F KOE

NOORDERMIEDENW

EG

LAN

EG

NOORD MIDSLANDWEG

EG

S

HO

ER

G

AKKERSWEG

WE

ND MIDSLANDER HOOFDWEG

E AT J

M

ID

BOTJELANDWEG

EN

RP

EG

UR

TE

DW

TRA SE S

N LA

AND

MIDSLAND W

EDENWEG

ZU BRO

BERGWEG

UWERSHOEK

DE

R

FD

WE

G

PERWE

AN

O HO

G

WEG

MI

L DS

127

STRIE

WESTERDAM

I

M

ENL

TERO

OOST

B ER

DE

GRO

SUDACH

WEG

OU

REN 150

ZUIDERMI

103 133

183

ZUID

156

25 184 105 108 115 68 64 REN 50 171 63 E R B U106 111 187 T S 66 O 22 O 24 29 47 78 153 27

85 120 177

BORG

ROZE NLAND

EROM

LA

RBU

HT

DS

AC

MI

STE

‘T

ID

WE

KA LL A N D SPAD

OF

149

H

UM

26

S PAD ST JA N

G

ER

DW

EG

HEEREWEG

DSW

L

D AN

J EEK

1

BAA

IN IDU

EN

2

3

4

ENW

TER

EG

5

6

PW

EG

7

EG


Kaart 3: Kaard, Kinnum en Baaiduinen

| 49

189

VL UC

HT

125

WE

BA

U AID

INE

90

79

N

G

Baaiduinen

BAA

HOOFDWEG

INE

N

NN

UM

A RD

181

KI

KA

Kaard

IDU

186

TU

IN W EG 146

KI

ERUM

KOK

AN

RM EG FO

KM

SW

DUINW

UM

DIR

Kaart 4: Formerum

NN

SBO

SW

Kinnum

EG

EG

54

MO LE

NW

MO

LK

B EN

OS

W

EG

EG

DI

86

RK MA

142

NS WE

G

N

MOL

ENW

MER

SAK

KERS

WEG

O

O

R

D

A

KK

ER

EG RM

ER

YNZEWEG

48

BR

MER

UMER

188

55

51 148

ER

RM

FO

U

OF

D

G WE

9

FO

RM

ER

UM

I ZU

D

172

D

ER

HO

D PA

UM

ZAN

F

M OR

GE

HOOFDWEG

WIT

8

R ME

EG

U M 82

176

33

EG

67

FOR FO

SW

FO

RM

ER

UM

ZU

10 ID

11

12

13

14

W

EG


Kaart 5: Lies

50 |

WE

IN DU

IE G L

S

A D

W UIN

LIE

EG

S HO

EK

B

LE

NOORDHOEK

NO

D OR

RG ER

KA

M

TH

IE

K

DE

OE

N

122 180 154

LIES

C

178

134

S

LIE

KAM

KA ST

ER

BO

G

G

UT

EN

EG

AL

W

W

UM

WE

MP

PWE

EN W

FO

77

IT

E RM

NT

BU

OO

ER

KA

G

EG

ID

LWE

D

EW

ZU

WA

DD

TEN

ZE

84

BUI

175

EG

F

Kaart 6: Hoorn BA

DW

D

N UI

W

EG

H

O

O

R

N

EG HO OR

N

G OR

N

DW EG

IN

HO

BA

HO

DU

G WE

OR

35

DORPSS

AT

N

195

NIE

OOL

SW

AT FRA

144

N SCHE 74

KA

MP

WE

G

NN

EW

IJL

KU

G

EG

NWE

IW E G

ELE

KOO 136

J

1

EG

PA D

91

TRA

EE

TORD

PSS

36

D LA N

DOR

95 32

SCH

D

AT

EG

114

RA

EW

AD

34

ST

NN

LP

DE

WE G UIN

PS DOR

KU

OO

S PA D

D

EG

OU

KER T

S PA

G

SW ER BO

NWE

FOL

RT A BT F O L KE

RIEZE

LEGR

ABT

N

CH E S

OOR DUINWEG H

UW

H

I

TRA

2

3

4

5

6 E ST

M

IE

W DE

EG

7


Kaart 7: Oosterend

| 51

BA

DW

EG

OO

S

R TE

EN

D

ERE G OOST

ERE

ND

DW

NWE

LIJ

BA

DUI

E

E G OOST

ST DUIN WEG OO

ND

DUINWEG OOSTERE N D REND

KW

EG 38

141

END

END

OA

TER

TER

KL

OOS

OOS

39

RL

AN

STE

EG

OO

DW

75

D REN

PE

RK WE

ZU

ID

D IJKEN

WE

G

G

Kaart 8: Terschelling 45

42

44 31

41

94

Oosterend

Midsland aan Zee

43 12

Hoorn

West aan Zee

Lies Midsland Formerum Noord Landerum Midsland

139

123

132

Hee 18 71

West Terschelling

8

9

10

11

12

13

14


De mooiste plekjes Wij kennen ze.

www.vvvterschelling.nl/arrangementen

Proef! SjouwBijlage 2010  
Proef! SjouwBijlage 2010  

Bijlage bij de Sjouw

Advertisement