Page 1

Welkom

in Noordoostpolder

Met o.a. Tulpenfestival



Vraag naar de bijbehorende toeristische kaart

en Uit-je Tent

Met 12 fietsroutes!

vvvnoordoostpolder.nl

2018




Tip!

In 2018 vieren we dat het 100 jaar geleden is dat de Zuiderzeewet is aangenomen. Ter ere daarvan wordt in september het Deltamonument geopend in Rijksmonument het Waterloopbos

2


Wandel, struin of maak een mooie fietstocht

Voorwoord Dit jonge gebied, maar liefst 4 meter beneden N.A.P., heeft ongelooflijk veel te bieden. Hier zijn alle ingrediĂŤnten te vinden die nodig zijn om te genieten van een heerlijke vakantie of een dagje uit. Wandel door de bossen, struin door het boerenland of maak een fietstocht over de dijken. Op de dijk is het hoogteverschil met het nieuwe land goed te zien. Geniet van de zonsondergang. De zon zakt hier letterlijk in het IJsselmeer. Prachtige uitgestrekte tulpenvelden geven Noordoostpolder in het voorjaar kleur. In deze tijd kun je weer genieten van de bekende tulpenroute die je langs alle mooie tulpenvelden leidt. Gedurende het hele jaar vinden er grote en kleine evenementen plaats. Kortom Noordoostpolder is een bezoek waard! Actuele toeristische informatie is te vinden op: vvvnoordoostpolder.nl

3


Informatie

VVV-Noordoostpolder In dit inspiratiemagazine vind je toeristische informatie over Noordoostpolder. Op de bijbehorende toeristische kaart zie je in één oogopslag alle leuke plekken, de fietsknooppunten en de tulpenroute. Voor de leukste fietsroutes in Noordoostpolder, raadpleeg je de achterkant van de toeristische kaart.

VVV i-punten Op vier plaatsen in Noordoostpolder bevinden zich i-punten met (digitale) informatie en informatiefolders over het gebied. 66

Orchideeën Hoeve Oosterringweg 34, Luttelgeest

96

HCR Van Saaze Dam 16, Kraggenburg

31

Museum Schokland Middelbuurt 3, Schokland

49

Hotel restaurant Van der Valk Het Hooiveld 9, Emmeloord

Ontdek

wat hier te beleven is! Download de VVV NL app en ontdek zelf de leukste mogelijkheden voor een dagje weg, avondje uit of overnachting. De VVV NL app bepaalt aan de hand van het GPS-signaal waar je bent. Je ziet meteen wat er allemaal in de buurt te beleven is.

4


Website

Op vvvnoordoostpolder.nl vind je het actuele toeristische aanbod, informatie over evenementen, de laatste nieuwtjes en alle andere informatie die je wegwijs maken in 'Buitengewoon' Noordoostpolder.

Inhoud Voorwoord........................................................................................................................3 Noordoostpolder vertelt een bijzonder verhaal................................... 7 Wat is hier te doen.................................................................................................... 11 Erop uit met de kids................................................................................................ 15 Tulpenfestival.............................................................................................................. 19 Activiteitenkalender Tulpenfestival.............................................................27 Uit-je Tent..................................................................................................................... 29 Cultuur en natuur..................................................................................................... 33 Land Art Pier en Horizon...........................................................................34 Schokland............................................................................................................ 35 Rijksmonument Het Waterloopbos..................................................36 Overnachten.................................................................................................................39 Wandelen....................................................................................................................... 41 Fietsen..............................................................................................................................43 Evenementenagenda............................................................................................ 44 Lekkers uit Noordoostpolder.......................................................................... 49 Groente en fruit shoppen bij de boer.......................................................... 51 Flevoland, de grootste polder ter wereld................................................. 55 Winkelen........................................................................................................................58 Interview met Topturnster Céline van Gerner......................................59 Fotowedstrijd.............................................................................................................. 60

Belangrijke telefoonnummers Alarmnummer (ambulance, politie, brandweer)

Colofon 112

Niet levensbedreigend Brandweer Ambulance, politie Huisarts Apotheek Noordoostpolder Antoniusziekenhuis, Urkerweg 4, Emmeloord MC Emmeloord, Urkerweg 1, Emmeloord

0900-0165 0900-8844 0900-3336333 0527-612614 0527-690671 0527-637637

Teksten Foto’s Ontwerp: Drukwerk

Bodé Media, StEP, Uit-jeTent en Toerisme Flevoland StEP, Uit-jeTent, Werelderfgoed Schokland, Toerisme Flevoland, Jeanette Tiemens, Batavialand ComSi.nl Drukkerij Feiko Stevens

5


Ontstaan tijdens de voorlaatste ijstijd, bewoond sinds de prehistorie. Ooit een veilige haven in de drukbevaren Zuiderzee. Nu een eiland op het droge. Schokland is het symbool voor de eeuwigdurende strijd tegen het water. Hier speelt de wind door je haren, is de stilte oorverdovend en voelt de weidsheid als een oceaan.

Breng een bezoek aan Museum Schokland en de Gesteentetuin, geniet van een heerlijke lunch bij restaurant Schokland. Breidt uw bezoek uit met een eilandtour op Schokkerwagen. Kijk voor meer informatie op de website.

www.schokland.nl 6

Foto: Arjan Keers

Ontdek Werelderfgoed Schokland


Pioniers, inpolderen, ingenieur Lely en de Zuiderzeewet

Noordoostpolder vertelt een bijzonder verhaal Noordoostpolder en het water; ze kennen elkaar al lang. En zoals in iedere goede relatie, is er genoeg ruimte voor beide partners. Want mensenhanden mogen het water dan wel hebben verdreven, zonder water heeft de polder geen enkel recht van bestaan.

Tip!

Om eens echt goed te zien hoeveel lager de polder ligt moet je een kijkje nemen bij gemaal Smeenge bij Kraggenburg. Het niveauverschil van het water is daar spectaculair.

Langgerekte akkers, die als een kleurige lappendeken de aarde bedekken. Wind die soms zachtjes, soms stevig, door je haren gaat. De geur van aardappels, uien en met een beetje verbeelding misschien zelfs de zee. En in welke hoek van de polder je dan ook bent; altijd weer die kenmerkende dijk in de verte die het ‘nieuwe land’ omzoomt.

‘De geur van aardappels, uien en als je goed oplet misschien zelfs de zee’

7


Noordoostpolder bevindt zich op maar liefst 6 meter onder zeeniveau (NAP). Je loopt er letterlijk op de zeebodem. Het landschap huisvest een indrukwekkende geschiedenis van water en noeste arbeid van pioniers, die de Zuiderzee verjoegen. En dat verhaal kom je overal nog tegen.Zoals bij gemaal Smeenge in de buurt van Kraggenburg, op de grens van oud en nieuw land. Het niveauverschil is daar heel mooi te zien in het hoge water aan de ene en het lage water aan de andere kant.

Rotterdamse Hoek Ook de Rotterdamse Hoek bij Creil brengt de strijd tussen water en mens prachtig in beeld. Deze dijkhoek tussen Urk en Lemmer werd opgebouwd met puin van het bombardement op Rotterdam in de Tweede Wereldoorlog. Er staat een 7,5 meter hoge lichtopstand, om de schepen op de vaarroute tussen het Ketelmeer en Lemmer de weg te wijzen.

Oud & nieuw land ontmoeten elkaar Vanaf de Ramspoltoren bij Ens heb je een prachtig uitzicht over het weidse landschap van Noordoostpolder aan de ene kant en het Kampereiland aan de andere kant. Oud en nieuw land ontmoeten elkaar, de natuur die dat oplevert is wonderschoon.

Ontstaan op de tekentafel Geschiedenis

Noordoostpolder viel officieel droog op 9 september 1942, midden in de Tweede Wereldoorlog. Het verhaal begint echter al in 1891 met de plannen van ingenieur Lely. Hij bedacht het grootste inpolderingsproject ooit. De polder werd volledig op de tekentafel ontworpen. Strakke lijnen vormden het landschap en dat is anno 2018 nog steeds zo. Vanuit de lucht ziet zo’n patroon er uit als een schilderij van Mondriaan, zeker als de enorme tulpenvelden in het voorjaar bloeien.

8


Duizenden pioniers

hebben samen het landschap ontgonnen Pioniers Vanuit heel Nederland kwamen duizenden pioniers naar Noordoostpolder om het landschap te ontginnen. Nagenoeg elke vierkante meter werd benut en geschikt gemaakt voor landbouwgrond. Greppels en sloten werden in die tijd nog met de schop gegraven.       De verbindingen in en naar Noordoostpolder waren slecht en daarom werden er meer dan dertig barakken gebouwd waar arbeiders tijdelijk konden verblijven. Het leven was betrekkelijk saai. De arbeiders verbleven hier zonder hun familie en na een dag vol zwaar handwerk op het land gingen zij, na soms nog een spelletje te doen, op tijd naar bed.

9


De selectie Maar liefst 1.800 boerderijen werden er uiteindelijk gebouwd en uitgegeven. Alle pioniers hoopten op een nieuw leven in dit nieuwe gebied. De procedure om daadwerkelijk een bedrijf te bemachtigen was echter niet zo simpel. Doel was: ‘het zoeken naar mannen en vrouwen met een rijke verscheidenheid aan culturen, die met elkaar in staat zijn van de nieuwe polder een welvarend gebied te maken’. Om een boerderij te kunnen pachten moest je naar speciale kijkdagen waar je een formulier moest invullen. Tevens begon de selectieprocedure waar voornamelijk werd gekeken of je vakbekwaam was en financiële draagkracht had. En er werd naar je religieuze achtergrond gekeken, zodat er een goede verdeling van religies ontstond.

Precies 100 jaar geleden Werd de Zuiderzeewet van kracht

De Zuiderzeewet Op 14 juni 2018 is het precies 100 jaar geleden dat de Zuiderzeewet van kracht werd. Een mijlpaal voor alle provincies, gemeenten en waterschappen die aan of in de voormalige Zuiderzee liggen, zoals Noordoostpolder. De Zuiderzeewet is het begin van de werken die het hart van Nederland bescherming bieden tegen de gevaren en grillen van de Zuiderzee. Met elkaar vieren we in 2018 een jaar lang de markering van de Zuiderzeewerken, zoals de Afsluitdijk, de inpolderingen en de realisatie van het IJsselmeer. Op www.100jaarzuiderzeewet.com vind je, naast alle achtergrondinformatie over het jubileumjaar, ook een uitgebreide kalender met activiteiten die gedurende dit feestjaar plaatsvinden Dankzij de bijzondere geschiedenis van de polder, is er vandaag de dag een gebied ontstaan waar je uren kunt wandelen of fietsen over de dijken, door mooie natuurgebieden of langs bloeiende akkers.

5 Tips

Polderplekjes met een verhaal      10

Museum Schokland Museum Nagele De Gesteentetuin Rotterdamse Hoek Gemaal Smeenge


Wat is hier te doen...

Er is enorm veel te zien, te doen en te beleven in Noordoostpolder. Ontdek naast de grotere bezienswaardigheden zoals de OrchideeĂŤn Hoeve, Netl en Schokland ook vele bijzondere kleinschalige initiatieven, zoals boerderijwinkels, prachtige bezoekerstuinen, fruitboomgaarden, speelparken en diverse galerieĂŤn. Er worden in Noordoostpolder verrassend veel activiteiten voor groepen aangeboden.

ď ł

Benieuwd naar de vele evenementen? Bekijk dan de evenementenagenda op pagina 44.

Meer informatie en een volledig overzicht van activiteiten is te vinden op vvvnoordoostpolder.nl

11


Voor (groeps)rondleidingen in het agrarisch gebied Akkerbouw, melkvee, fruitteelt, cultuur etc. Deskundige streekgids voor op uw touringcar Boekingen: www.ontmoethetplatteland.com of 06 - 201 39 886 Uw educatieve uitje in de Noordoostpolder (Flevoland)

Ontmoet het platteland!

beleef de lichtroute...

7 | 8 | 9 en 14 | 15 | 16 december

2018 LICHTROUTE NOORDOOSTPOLDER.NL

Ontdek Netl de Wildste Tuin Sloop je agenda en versla de tijd. Maak ruimte voor een avontuurlijke ontmoeting met jezelf, je vrienden en familie. Wandelen, zwemmen, luieren op het strand, Pitch & Putt golfen en losgaan op het Obstacle Parcours en de mega natuur SpeelTuin met modderglijbaan, het kan allemaal bij Netl de Wildste Tuin!

Bij het strandpaviljoen met groot terras eet je lekker en gezond en heb je prachtig uitzicht op strand, zwemwater en klimduinen. Overnachten in de Wildste Tuin kan in een groepshuis, trekkershut, wielenwagen, containerwoning, pionierswoning of op de camping. De ruime kampeerplekken hebben minikruidentuintjes en houtkachel.

Jong en oud worden blij in de Wildste Tuin. Het park (90 voetbalvelden groot) is een fantastisch decor voor een trouwdag, verjaardagsfeest, familieweekend, bedrijfsevenement en festival.

check it out

Gun elkaar de tijd van je leven 12

Netl de Wildste Tuin, Leemringweg 19, 8317 RD Kraggenburg

netl.nl


Was können Sie hier unternehmen Im Nordostpolder gibt es sehr viel zu sehen, zu tun und zu erleben. Während Ihrer Entdeckungstour können Sie einerseits die größeren Sehenswürdigkeiten besuchen wie den Orchideengarten (Orchideeën Hoeve), Netl oder das UNESCO Weltkulturerbe Schokland. Abgesehen von diesen gibt es jedoch auch zahlreiche kleine Initiativen wie beispielsweise kleine Bauernhofgeschäfte, wunderschön angelegte Gärten und Obstplantagen, Vergnügungsparks und diverse Galerien. Für Gruppen werden zudem viele spezielle Aktivitäten angeboten. Möchten Sie all diese Events miterleben und genießen? Werfen Sie dann einen Blick auf unseren Kalender in diesem Magazin. Mehr Information und eine komplette Übersicht unserer Angebote finden Sie auf unserer Webseite: vvvnoordoostpolder.nl

What to do here

There is much to do, to see and to experience in Noordoostpolder. During your exploration tour you could, for instance, go and see some bigger attractions like the orchid garden (Orchideeën Hoeve), the village of Netl or the UNESCO World Heritage site called Schokland. However, this polder also has many small-scale initiatives worth to be visited. Among these are farm shops, very beautiful gardens and fruit plantations, amusement parks and various galleries. Apart from these, many activities for groups are offered. Want to enjoy such events? Have a look at our event calendar then, it is part of this magazine. You can find more information and a complete overview on our website: vvvnoordoostpolder.nl

13


Spetterend waterplezier!

Ontdek onze gloednieuwe

bloemenbeleving

Bosbad: het spetterendste uitje van de polder Het hele jaar door waterplezier Kijk op www.bosbad.nl voor de actuele openingstijden

GEHEE L OVERD EKT!

olf van zwema een g ctiviteiten

Boslaan 30 ~ 8302 AB Emmeloord ~ T 0527 69 77 77 ~ www.bosbad.nl

Oosterringweg 34 te Luttelgeest (Flevoland) 0527-202875 - www.orchideeenhoeve.nl

Natuurkampeerterrein

de Veenkuil OVERNACHTEN TER LAND, TER ZEE EN IN DE LUCHT Tuincentrum Streekwinkel Pluktuin Kinderboerderij

14

Hopweg 21 8314 PX Bant

LOGERENBIJDEBOSWACHTER.NL


Erop uit met de kids

Heerlijk erop uit met de kinderen in Noordoostpolder! Aapjes kijken, uitleven in het bos, naar de kinderboerderij, ravotten op het strand of klimmen in de speeltuin.

ď‚Š

Kijk voor alle tips en activiteiten op vvvnoordoostpolder.nl/kids

15


16


Supergaaf voor kids

Super gaaf voor kids is het jungletheater bij de Orchideeën Hoeve of de spectaculaire modderglijbaan bij Netl. Voor jongere kinderen is het speel en doepark de Voorst in Kraggenburg een aanrader. In het Kuinderbos vermaken kinderen zich opperbest. Of het nou winter, lente, zomer of herfst is. Dieren knuffelen en verzorgen mogen ze bij Kinderboerderij Emmelerbos in Emmeloord.

     

Tips voor kids

Archeoroute op UNESCO Werelderfgoed Schokland Kabouter pad in het Kuinderbos Jungletheater bij de Orchideeën Hoeve Avontuurlijke speurtocht in het Kuinderbos Stippelpad in Rijksmonument het Waterloopbos

17


ERVAAR DE GASTVRIJHEID VAN VERRASSEND VEELZIJDIG KRAGGENBURG Route8317 (25 km) verbindt alle toeristische activiteiten die het dorp rijk is. Er is een uitgebreid fiets- en wandelnetwerk in het Waterloopbos en Voorsterbos, inclusief een uitdagende MTB Route. Je kunt varen op de Zwolsevaart, fruit plukken en proeven, een terrasje pakken, lekker eten, je kinderen laten spelen in speel- en doeparken, op mooie campings overnachten, het Blote Voetenpad lopen en genieten van de rijke cultuur op de terp van Oud-Kraggenburg.

WELKOM! Blote Voetenpad Marant | Hotel van Saaze Natuurmonumenten | Netl de Wildste Tuin Oud-Kraggenburg | Pannenkoekenhuis De Strooppot Recreatiepark De Voorst | Vink Fruitboerderij Watersportvereniging Kraggenburg

www.route8317.nl

Als aandachtboerderij een uniek stukje in de polder!

De grote kruidentuin, moestuin, boomgaard, vijver en de boerderijdieren maken deze plek tot een biologisch paradijs. Bij Marjoleinveldkruiden werken mensen met een zorgvraag. Het hele jaar door worden er diverse activiteiten georganiseerd voor bijv. tuingroepen, vriendinnen, families, etc. Voor iedereen zijn er leuke workshops. In de zomer kunnen we een high tea verzorgen en in de herfst kunt u een feestelijke vogelvoedertaart maken en/ of jam van fruit uit onze tuin bereiden of kruiden mixen tot een heerlijke thee. Tijdens het Uit-je Tentweekend of op afspraak is iedereen welkom om te genieten van deze wondere tuin.

Zuidermiddenweg 19-II - Tollebeek - Tel. 0527 650067 18

www.marjoleinveldkruiden.nl


Tulpenfestival 21 april t/m 6 mei

Velden vol bloeiende tulpen in allerlei kleuren

De rechte lijnen van het polderlandschap komen volledig tot hun recht in de bloeiende tulpenvelden, een zee van kleur op de voormalige zeebodem. Het thema in 2018 is ‘Holland’. Dit zie je op verschillende plaatsen en manieren terugkomen. Het staat bol van de activiteiten langs de route. Geniet met ons mee van fel gekleurde vergezichten; te voet, op de fiets, met de auto of vanuit de lucht!

19


Beleef de tulpen!

Het kloppende hart van het Tulpenfestival is het tulpenbelevingsveld aan het Creilerpad 14 in Creil. Wandel tussen ruim 500 verschillende soorten tulpen in allerlei kleuren. Foto’s maken tussen de tulpen of een selfie in één van de speciaal aangeplante schilderachtige tulpenveldjes van vier bij vier meter. Ontdek de tulp in al haar facetten en kleuren en bekijk haar van alle kanten. In het pop-up “Grandtulipcafé” kun je terecht voor een kopje koffie met iets lekkers.

Belevingsweekenden Tijdens de speciale belevingsweekenden worden er bij het tulpenbelevingsveld diverse activiteiten georganiseerd, zoals een creatieve workshop tulpen schilderen en een streekmarkt. Voor de kinderen zijn er schommels, een springkussen, een zweefmolen en activiteiten, zoals ponyrijden en hoefijzers versieren.

Hou je van wandelen? Dan kun je op zaterdag, 21 april deelnemen aan de Tulpenfestival wandeltocht. Er zijn twee wandelroutes van 15 en 25 kilometer. Je wandelt zowel langs als tussen de tulpenvelden, over fietspaden, binnenwegen, kavelpaden bij de tulpentelers en over de IJsselmeerdijk!

20

Pak je liever de fiets? Door het tulpenlandschap van Noordoostpolder is een speciale fietsroute uitgezet. De afwisselende route is ongeveer 38 kilometer. De route leidt langs het tulpenbelevingsveld, talloze tulpenvelden en door het mooie Kuinderbos. Van de route is een fietsroutekaart beschikbaar. Op verschillende plekken zijn er mogelijkheden voor een kopje koffie of andere versnapering en onderweg kun je genieten van verschillende activiteiten en bezienswaardigheden.


Alles over de tulp Heb jij altijd al meer willen weten over de tulp van bol tot bloem? Maak een stop bij het tulpeninformatiecentrum, aan het Wrakkenpad 2 in Creil. Hier word je zeven dagen per week ontvangen. De medewerkers weten alles te vertellen over de tulp en zijn omgeving.

21


Ontspannen

genieten van de tulpen Met de georganiseerde bustocht 'tulpentours' (minimaal 8 deelnemers) kun je op een ontspannende manier langs de tulpen rijden. Onder leiding van een gids van ‘Ontmoet het Platteland’ geniet je van de tulpen. Je leert meer over de geschiedenis van de Noordoostpolder en zijn typische polderlandschap. De bus stopt tijdens de rit op verschillende plaatsen, hier kun je uitstappen en genieten van de tulpen.

22


De autoroute van 120 kilometer leidt je langs de Jânsgea mooisteSint tulpenvelden in Noordoostpolder. Je kunt de Rotsterhaule route beginnen en eindigen waar je zelf wilt. De route leidt behalve langs de tulpenvelden ook over de Noordpunt van Werelderfgoed Schokland en langs de Orchideeën Hoeve.

VanStaverenTulpenroute Jiskenhúster Mar Jiskenhúster Feart

Sint Nicolaasga

BU

RG

ER

DY

K

GA

Ulesprong Sânwetter

langs de mooiste tulpenvelden A6

YK

A6

OM

LE M

PA

STE

D

RW

EG

V

K

Binnenhaven

Bantega

W

SLUIS

LEMS T

O

FD

W

E RP

2.5

EG

AD

3.3

1

Jonkers- of Helomavaort

Langelille K ERKEW EG

De Tsjonger of Kuunder

3.6

P IE

R TE

ST

UY

VE

SA

NT

WE

T

EG

RW DE

G WE DE L IN

G WE ER MM HA

2.3

Wetering

EG 5.8 2.9

RW DE

KA LE

NB ER

GE RW

2.7

KU

I ND

LO

71

EG

RW TE ES GE EL TT

1.9

LU

ST EE

2.7

82

Marknesservaart

1.5

LL

EN

BL O HO

VE

RW

KZ IJ

LE RW

EG 2.7

EG

G E

W

EG RW

EL-

R EP G

EG

RE

4.6

NS G

MP

WE

KA

3.5

102

V

AR

TEM

EER

WE

G

Zwarte Meer

ER W

Veneriet

EG

REDEWEG

WE

NW

101

EG

EG

TO

PALENWEG

EN

LE

W EG

100

NW

SW ZW

IE 2.9

5.1

OR

IJ N

DR

1.9

4.3

KAMPERZANDWEG

5.7

6.9

HO

ZW

89

31

PE

RD

RTE

1.6

EG

N

Kadoelermeer

6.1 KA DO EL ER PAA

HE

GW

R IN

US

ER

Ens

1.9

Kraggenburg

NE

ID

99

96

2

1.6

K K E R R I NG W E G

95

5 N3

1.9

ZU

OP

EG

3.2

2

NW

0

2.0

Waterloopbos

98 2.0

Sint-Jans

35

EG

OR

N5

28

87

97

Leem94 vaart

HO 3.3

83

92 93

EG

29

Vollenhove

Voorsterbos 3.3

GW

US

1.4

OW EG

N

90

3.2

2.5

TE UW LE E 1.4 FL EV

80

91

EG

R IN

MM

HW

EM

MA

T OU

Ette Kan

4.6

3.1

1.7

1.6

EG

Riet

78 79

N3

G

FW

EG

EG

3.4

LE

OE

EW

4.5

NWEG

VO

LS

1.6

0.5

85

Z IJ

1.6 0.4

5.8

30

S C HO SLUITGATWEG

75

EG

ETTE NLAN DSEW

N331

Marknesse

KE RW

UITER DIJKE

84

NW IJ

31

G WE DE L IN

77 88

74

76

OK

Valsche Giet Trog Mee 4.4 Eng Du Blokzijl me

73

72

SW

27

N352

BL

E

1.8

EG SE W

81

86

Enservaart

0.8

Roomsloot

70

EG

BA AR

3.9

IJ N

GE

IJ K

N

BOMENWEG

OUD EMMELOORDERWEG

NA

NW

RD

0.9719

1.4

Nagele

KE

2.9

KE N-

IN KU

N715

KU EG

BL AN

2.9

LE

ET

R AND

68

G

HAVENWEG

EG

ZW

PROF. BRANDSMAWEG

W

Z IJ

33

WEG VAN ONGENADE

G

OK

2.4

D IJ

N3

N714

IN

ER

IJK

TOLLEBEKERWEG

R

WE

ABTSWEG

U IT

D

NOORDERMIDDENWEG

0.8 K Blankenham BL

WE

ZUIDERMIDDENWEG

4.3

K

ER

N71 3

IJ

E

NS

N352

D

IN

NE VE

KK RA W

NADE WEG VAN ONGE

G

I OO SL O O

EG RW TE HO

D PA

W EN

SC

EG

EG

KETELMEERWEG 1.4 6.3

25 26

RAMSWEG

1.4

A6

Schokkerhaven

Ramsgeul

6.0

Ramsdiep

3.9

FR

Ketelmeer

50

N

IJSSELOOG

IE

SE

-

Ganzendiep

23Goot

Kamperze West EE -

IJ K

RW

RD

EE

EE

RM

RM

DE

DE

OR

OR

NO

NO

K

WE

ER

R

WESTERRING-

6.0

M

3

ESPELER RINGWEG

AM

ST

WESTERMEERWEG

H

N33

WESTERMEERDIJK

1.9

N

Kalenberg

3.4

RE

G

24

EG

EMMELOORD

Schokkerbos

WE G ST HO R

ER

TO

K

WE

D IJ

ER

ER

ME

ME

ER

6.0

ST

IE

ID

ER

MONNIKENWEG

O

DR

ID

23

NW

NE

EG 0.3

1.6

KE

KE

1.9

SL

4.2

13 Urk

ZU

ZU

6.1

MARKNESSERW EG

14 Emmeloord

22

DOMINEESWEG

D IJ

AN

3.5

16

EG

21

EG

6.8

50

KLEIWEG

N7

W

GW

LW

N E ESWE G

Vrijstaten BL

4.4

N

IN

VLIEGTUIGWEG

ST

IN

KE

1.2 MI

ER

Ka St O

4.1

EG

Luttelgeestervaart

Zwolse Vaart

0.6

B IN

1.7

715

1.1

13

PA

G

69

2.4

N7

IJ

Nagelervaart

E

Kalenbergergracht 4.6 RW

Luttelgeest

32

4.4

ST

DO

Zuidervaart

PO

EG

RR

O

W

TE

LD

AN

O

67

J.

ES

RE

M OR

N

KA

A6

W

EG

1.2

U IT

2.5

2.2 4.2

EG

EG

R 66 R

2.4

ID

RW

NW

43 44

K

HA

2.6

MA

WE

OR

KE

W

17

N7

GE

VO

G

EG

RK

Oldemarkt WE G

3.6

EG

SL I

19

1

U

Urk

E RK

W

G

1.0

3.8

EG

Urker- O O R D vaart A R E L

20

4.3

5 N3

SNG

1.7

0.7

HT WE

DER W E G

UR

RW

KU

EG

33

2.8

Tollebeek

2.4

NS

51

LE RW

EG

HA

1.0

NA G E

TW

SC EG

ZU

R AA

1.2

0.5

38

1

1.6

DW

0.6

MUNTWEG

15 Emmeloord

39

37 1e Haven

5 N3

Urkerbos

AN

49

40 41 42

56

-

51

46 45

G

ZU IDW RIN ES TE RGW EG

2.3

VORMTWEG

1.5

34

3.2

ST

0.6

Emmeloord

PILOTENWEG

16

17

18 L.

36

ER

Ossenzijl

65

Kuinderbos

47

WE

N712 STEENBANKPAD

0,5

1.3

Espelervaart

IJ L

Motorkade

ER DIJ K

35

4.1

NZ

2.1

LA

PUNT E

Kuindervaart

A6

M

2.3 ESPELERWEG

O

E SS

CASTELEYNSWE G

3.1

HA N NI E S C HAFT-

4.0

ZUIDERDWARSPAD

RZ

Casteleijnsplas 53 54 55 Wellerwaard Paardenpoel 52

ONDERDUIKERSWEG

PILOTENWEG 4.2

5.5

GW EG

EP AD

N718

Espelerdwarstocht

ANKERPAD

EG

De Lende

6.2

O P W EG

N3

0.9

Espel

LE

BU RC

48 ESPELERWEG

2.9 W EG

Kuinre

H

8.4

14

15

ESPELERPAD

ER RIN

58

WEG

13

EL

7.1

57

EK

B U RG

16 Bant

OO ST

ER -

6.3

2.4

TW

MA

MARKTW

N

59

Bant

HO

Linde

4.1

64 W

BA NT

KLUTENWEG

9

ONDERDUIKERSPAD

De Kuilen

4.0

3.6

12

2.3

1.8

NOORDERRI NG WEG

GA

51

J KE

4.4

Creil

N712

AN

5.9

62

FR IES

11 VUURPAD

7.7

ES

2.1

Slijkenburg

Kuinderbos

61

5.2

N3 K

60

63

5

D

KLUTENPAD

ST

EG

V UY

3.0

N715

PA

4.9

A6

2.9

AD

2.7

POLENWEG

D

Z EE D IJ 3.0

RP

ER

1.9

TE

VENEWEG

D

N7 12 E IL

EG

HO

CR

W

SC

PA

7

10

SE

2.0

W EG

8

6.1

PA

EN

ST ER

RUTTENSEWEG

4

EN

AW

2.0

AN

4.3

0.6

LE M

2.4

ER

TT

Rutten 3

KK

EG

Wo

2.0

SP

RU

EG

D

PW

PA

4.1

L

2

1.8

O

SE

H

EN

GEMAALWEG

TT

5.0

RA

N

Mallegat

RU

W

RE

3.4

N712

6

NN

Scherpenzeel

5.4

IJ Z

BU

G

7.3

0.9

AD

EG

SO

Munnekeburen G

D IJ

17 Lemmer

AW . WI J M MR

Streamkanaal

Lemmer

ENWE G

TE

KR

MI D D

AT

R

PL

W

T

D

HO

G

Sylroede Ganzediep

ES

E IN

ST

51

9

35

N

EG

N3

Lange Sleat Kroonduikervaart

MI DD EN

YK

Sondeler Leien

WE G

Oosterzee

EI

VEE

RD

ÉW

PAS

ELE

RS

TE RW

Pier Christiaanssleat Delfstrahuizen

OosterzeeGietersebrug

.

ND

DE

SC HO

Broeresleat of Fjouwerhúster Feart

WE

9 N3 5

SO

Grutte Brekken

N924

SU

EG

deze zijn door de inwoners van het dorp gemaakt. De mozaïeken hebben het thema “Holland”. In Espel Echtenerbrug BraandeOldelamer Sonnega kun je een bezoekmeer brengen aan de fototentoonstelling, Oldetrijne deze bevat de mooiste en meest bijzondere foto’s uit de tulpenfotowedstrijd van 2017. Et Wiede

N354

Wâldsleat

Sondel

RW

Tsjûkemar In de dorpen kun je de tulpen mozaïeken bekijken,

LANGE LI LLE

Brandemar

De Ie

4

N92

Riensleat Follegeasleat

Sleattemer Gat

Wijckel

De Wiel

T

De Poel Hjerringsleat

TE

GRIN D W E

TD

AA

ES

R

GA

Sloten

ST

Wikeler Hop

EI

De Luts

W

Tjerkgaast

AS

EG

EN

EW

NN

G

A SP

HO

Sleattemer Mar

N927

Idskenhuizen

PER Z KA M

K


Rijd zaterdag 21 april mee met een koets!

De tulpenroute is op 21 april te bewonderen met een koets, menvereniging ‘De Burcht’ nodigt je uit om vanaf het tulpenbelevingsveld mee te rijden langs de tulpenvelden. De tocht van ongeveer drie uur, wordt onderbroken voor een hapje en een drankje tussen de tulpen. De paarden en pony’s, aangespannen voor de verschillende koetsen, vormen een feestelijke stoet!

! t e o t s e k ij l e t s fee Een DE ENIGE ECHTE !

p-up-store Hollandse po

Tu l p e n p lukt

.NL

Pluk uw eigen tulpen!

e•

rk

es

n

se

of bestel vi a on ze w eb sh op

24

groet, Met bloeien de Har ry en Sha ron de Wit h

e

ss

Ma

uin

Onderduikerspad 2 in Espel De koffie staat klaar!

PLUKTUIN

06-

21 april t/m 5 mei

LPEN

73641

TU

300

bosje tulpen of bloembollen

Ste

WAT NERGENS ANDERS KAN, MAG HIER!

enw

ijker weg 2 6 • 8316

M RK

ar

kn


Een unieke belevenis!

Vliegen over de tulpenvelden

De duur en de route kun je zelf bepalen. Tijdens vluchten vanaf minimaal 12 minuten, communiceer je met de piloot via de headset. Als boerenzoon kan Pieter Veendrick je veel vertellen over het gebied en de teelt van tulpen. De stijgen landingslocatie is bij het Tulpenbelevingsveld aan het Creilerpad 14 te Creil.

Een helikoptervlucht boven de tulpenvelden van de Noordoostpolder; het is bijna net zo vanzelfsprekend als een vlucht met de helikopter door de Grand Canyon. Vlieg mee met de lokale helikopterpiloot Pieter Veendrick en bewonder het grootste tulpengebied ter wereld van boven! Vanuit de lucht heb je een prachtig uitzicht op de vele tulpenvelden die de Noordoostpolder rijk is. Bovendien zie je de unieke windmolens ĂŠn het IJsselmeer.

Kijk voor meer info en tickets op tulpenvliegroute.nl Voor vragen kun je terecht bij Pieter Veendrick, via 06-30870613.

Vrolijk gekleurde velden

25


VAKANTIE?

Inclusief Tulpenroute

Haal bij een i-punt de gratis toeristische kaart

OP FIETSAFSTAND van o.a. Nationaal Park Weerribben-Wieden, oude Zuiderzeeplaatsjes en het Kuinderbos tes!

Met 12 fietsrou

polder.nl

Ideaal voor kinderen tot 13 jaar. Gratis gebruik skelters, tennisbaan, kano’s.

IJZE.NL VAKANTIEPARKEIGENW

Schoterpad 1, Bant | 0527 261899 | info@vakantieparkeigenwijze.nl

Het creatieve atelier voor al uw workshops en kunst objecten op elke gewenste locatie Jan en Riek van de Bor Oudeweg 65, 8316AD Marknesse www.galeriedevoorst.nl www.restayleandusable.nl

26

info@galeriedevoorst.nl Tel. 06 51 31 77 52

vvvnoordoost


Activiteitenkalender

21 april t/m 6 mei

Profytodsd Tulpenfestival 21 april t/m 6 mei          

Van Staveren Tulpenroute Fietsroutes Tulpenbelevingsveld met selfievelden, helikoptervluchten en showtuin CameraNu.nl tulpenfototentoonstelling en -wedstrijd Tulpeninformatiecentrum Tank S tulpenmozaïeken Tulpentours tulpenpluktuin Tuintulpen pop-upstore Kunst in de tulpen

Zondag 22 april

Zaterdag 21 april     

 

Tulpenwandeltocht Open Dag Ontmoet het Platteland bij Boomkwekerij Maes (tuinboom.nl) Nacht van Oranje Tulpenbelevingsweekend Koetsentocht

Open Dag Ontmoet het Platteland Boomkwekerij Maes (tuinboom.nl) Tulpenbelevingsweekend

Zaterdag 28 april  Tulpenbelevingsweekend

stepnop.nl/tulpenfestival

Zondag 29 april

 Tulpenbelevingsweekend  Finale uitzending Tulpendate

Zaterdag 5 mei  Pop-up bevrijdingspop

Zondag 6 mei

 Level One 11-dorpen steptocht 27


Windinformatiecentrum

genzinnige manier b nen op ei eleve i u t n! 15 Wat beleef jij?

11BEAUFORT.NL

DEKLUISHOF.NL

Bij Renne vindt u alles onder één dak: Boerderijwinkel Renne Streekproducten, waar u streekproducten kunt kopen die vrijwel allemaal afkomstig zijn van eigen boerderij of collega-boerderijen. Windinformatiecentrum 11 Beaufort, waar u de energie van het grootste windpark van Nederland kunt beleven.

Horecagelegen heid

Boerderijwinkel

En De Kluishof, de perfecte locatie voor iedere feestelijke gelegenheid, dagtocht, workshop of vergadering. MAMMOUTHWEG 6 ENS | 06 22 39 36 94

WWW.BUITENPLAATSDEHEESERHOF.NL

Domineesweg 11, 8308 PG Nagele • Tel: 0527 681 458 INFO@RENNESTREEKPRODUCTEN.NL

KOM IN ONZE KAS! Grootste assortiment perkgoed tegen scherpe prijzen VAN BENTEM SIERTEELT Oosterringweg 2A Marknesse Telefoon: 0527 - 201 823 www.vanbentemsierteelt.nl www.facebook.com/ VanBentemSierteelt

GRATIS KOFFIE

e Langs d 88 r N route art a op de k

HEMELVAARTSDAG EN 2e PINKSTERDAG GEOPEND 28

OPEN: maandag tm zaterdag van 09.00 tot 18.00 uur

STEKPERKGOED 10 voor

VERSE TULPEN UIT EIGEN KWEKERIJ TULPEN

3 bos 00

e5.

e11.00

IN ONZE BLOEMISTERIJ: • dagelijks verse snijbloemen • • boeketten • • rouw- en trouwwerk • • balieboeketten • • zaalversieringen • • maandabonnementen •


Uit-jeTent

Een 'Buitengewoon' Beleef Festival op de bodem van de zee uit-jetent.nl

In Noordoostpolder, op de bodem van de voormalige Zuiderzee, verblijf je in één van de unieke en mooie stukjes van Nederland. Op dit herwonnen stukje Nederland vindt jaarlijks het terugkerende kampeer- en beleeffestival Uit-jeTent plaats. Dit jaar op 8 - 10 juni.

Het festival bevindt zich op vier markante plekken in de polder, die alle vier refereren aan onze geschiedenis, heden en toekomst: hard werken, no-nonsens en gaan! Op alle vier locaties is het een feest met een eigen thema en je kunt er ‘Buitengewoon’ kamperen. Uit-jeTent is er voor iedereen! Meer informatie over het festival en waar je nog meer kunt kamperen, ook op plaatsen waar dat anders niet mag, is te vinden op de website.

29


‘Food’-festival

Zie jij het al voor je? Strand, water en zand tussen je tenen, een lekker drankje, sfeervolle muziek, terwijl je net kennismaakt met een aantal leuke mensen. Zaterdag 9 en zondag 10 juni is het Foodfestival in Wellerwaard. Twee dagen lekker eten, waarbij visrokers en diverse foodtrucks hun waren aanbieden. Blijf het hele weekend kamperen. Dat wordt uitbuiken in je tent. Dat wordt genieten!

‘Buitengewoon Creatief’- Festival

In Kraggenburg kom je allerlei activiteiten tegen die vallen onder het thema 'Buitengewoon Creatief'. Hier steel je de show met prachtige handwerken en staat het je vrij om anders zijn. Zo word je uitgedaagd anders te denken tijdens de Inspiratieroute, creatief te werken tijdens de Haak&BreiPicknick, heerlijk te genieten en tot rust te komen op de meest inspirerende en creatieve plek van Noordoostpolder. 'Buitengewoon' kamperen? Dat kan direct op het festivalterrein maar ook in de directe omgeving. 30


Natuur Actief’- festival In het Kuinderbos zijn er activiteiten voor iedereen die het leuk vindt om actief bezig te zijn in de natuur! Zo is er bijvoorbeeld voor vooral de kinderen: vlotbouwen, waterkanon schieten, en de waterdiertjes excursie. Voor het hele gezin is er een rondvaart over de Kuinderplas, de vleermuisexcursie en de roofvogel ring excursie. Kom op zaterdagavond gezellig BBQ-en. Er is Ierse (live) muziek. En mis op zondagochtend het Bourgondische Bosontbijt niet met onder andere boven eigen vuur vers gerookte zalm! In en om het Kuinderbos zijn diverse kampeer plaatsen, er is plaats genoeg voor jou, en voor hele gezinnen of groepen

‘Cultuur’- Festival Dé plaats van de mooie verhalen is, het vroegere Zuiderzeeeiland, Schokland, dat nu als een vis op het droge in het nieuwe land ligt. Daar vind je verhalen over de 75-jarige geschiedenis van Noordoostpolder, maar ook over de periode duizenden jaren daarvoor. Kom kijken, eten en luisteren naar de verhalen van de gidsen, want op Schokland valt veel te vertellen. Alleen tijdens dit weekend mag je kamperen op Schokland, heel basic natuurlijk en daar hoort vuur en muziek bij. O ja, pas wel op voor dwaallichten en heksen.

uit-jetent.nl

31


Natuurlijk meer…

De Friese Meren, Gaasterland De verscheidenheid aan recreatiemogelijkheden maakt dit prachtige gebied populair bij jong en oud. Watersport, wandelen, fietsen het kan hier allemaal! Ook terrasjes aan het water en in de historische dorpen zijn volop aanwezig. Bovendien zijn er een groot aantal traditionele evenementen zoals o.a. het Skûtsjesilen, de Lemsterweek, Concours Hippique in Rijs en de Friese Ballonfeesten te Joure. Allen de moeite van een bezoekje meer dan waard!

Gaasterland, gaasten en kliffen Gaasterland en de regio Zuidwest Fryslân zijn sinds 2006 een Nationaal Landschap. Gaasterland wordt gekenmerkt door glooiende heuvels, uitgestrekte bossen, brede rietkragen en laaggelegen weilanden. Bijzonder mooie uitzichten over het IJsselmeer krijgt u vanaf de drie hoger gelegen kliffen, nl. het Oudemirdumer- , het Mirnser- en het Rode Klif. Ze zijn gevormd door het landijs zo'n 150.000 jaar geleden en door de werking van de vroegere Zuiderzee. Het Rode klif is het hoogste. De top steekt tot tien meter boven het niveau van het IJsselmeer uit.

Die friesische Seen natürlich mehr…

The Frisian Lakes obviously more…

Die Vielfalt an Freizeit Aktivitäten in diese schöne Gegend sind bei Jung und Alt beliebt. Wassersport, Wandern, Fahrradfahren, alles ist hier möglich! Es gibt zuhauf Terrassen auf dem Wasser und in den historischen Dörfern. Außerdem gibt es viele traditionelle Veranstaltungen wie das Skûtsjesilen, die Lemsterwoche, Concours Hippique in Rijs und die friesische Ballonfesitival in Joure. Alle einen Besuch mehr als wert!

The variety of recreational activities in this beautiful area makes it popular among young and old. Watersports, hiking or cycling, everything is possible. There are outdoor terraces on the waterfront and in the historic villages abound. Moreover there are many traditional events such as the Skûtsjesilen, the Lemster week, Concours Hippique in Rijs and the Frisian Balloon Festival in Joure. They are all definitely worth visiting!

Gaasterland, Gaasten und Klippen Gaasterland und der Südwestregion von Friesland ist seit 2006 ein Nationallandschaft. Gaasterland ist von sanften Hügeln, ausgedehnten Walder, Riedgras und niedrig gelegenen Weiden umgeben. Eine schöne Aussicht über das IJsselmeer bekommen Sie von den drei oberen Klippen, nämlich: Oudemirdumer-, die Mirnserund Roten Klipp. Sie werden durch die Gletscher vor etwa 150.000 Jahre durch die Wirkung der ehemaligen Zuiderzee geformt. Die Roten Klipp ist die höchste. Die Oberseite erstreckt sich auf zehn Meter über dem Niveau des Ijsselmeers ab.

Gaasterland, gaasten and cliffs Gaasterland and the Southwest region of Friesland are a National Landscape since 2006. Gaasterland is characterized by sloping hills, vast forests, reeds as well as low-lying pastures. You can get beautiful views over the IJsselmeer from the three upper cliffs. These include: the Oudemirdumer-, the Mirnserand Red Cliff. They are formed by glaciers around 150.000 years ago and by the activity of the former Zuiderzee. The Red Cliff is the highest. The top protrudes to ten feet above the level of the IJsselmeer.

32


Plekjes waar cultuur en natuur mooi samenkomen Een bijzondere tocht over de voormalige zeebodem

De kracht van de natuur is sterker voelbaarder dan ooit en de eeuwenoude cultuur van Nederland is er bijna tastbaar gemaakt. De Noordoostpolder werd nog geen 100 jaar geleden ontworpen op de tekentafel. Een uniek stukje Nederland dat het ontdekken meer dan waard is.

De voormalige zeebodem is in de afgelopen 75 jaar rijkelijk bedeeld met uitgestrekte bossen en ‘groene’ plekjes waarin je gemakkelijk even kunt verdwijnen. Op een paar plekken in Noordoostpolder komen natuur en cultuur heel mooi samen. Deze hebben we voor je op een rijtje gezet. Laarzen aan, verrekijker in de tas en met een beetje mazzel heb je wind mee tijdens deze bijzondere tocht door de polder.

33


Verscholen achter de dijk Land Art Pier en Horizon Als je niet uitkijkt, kun je dit landschapskunstwerk van Paul de Kort zomaar eens voorbij rijden. Het ligt verscholen achter de dijk, die je bereikt na een flinke wandeling over het kavelpad van een boerenakker. Niks bijzonders, zou je bijna denken. Maar niets is minder waar. Al wandelend tussen de akkers door, voel je de wind door je haren en valt de enorme weidsheid van het polderlandschap op. De alom aanwezige wolkenhemel, de tractor die in de verte brommend door de bodem ploegt, de gezellig kwetterende vogels als enig gezelschap; je waant je even in een andere wereld.

Eenmaal op de dijk is het uitzicht adembenemend. In het Zwarte Meer ligt een meterslange pier omgeven door drijvende kraggen die zijn begroeid met riet. Ze deinen mee op het water, het uitzicht is elke keer weer anders. Met aan de ene kant uitzicht over het Zwartemeer en aan de andere kant de kleurige lappendeken van de polderakkers, rest je hier niets meer dan bezinning.

34

‘Op een paar plekken in Noordoostpolder komen natuur en cultuur heel mooi samen’


Van een afstandje kun je UNESCO Werelderfgoed Schokland nog zien als het eiland in de Zuiderzee dat het ooit was. Het Werelderfgoed torent duidelijk zichtbaar uit boven het vlakke polderlandschap. Waar het ooit werd omringd door water, ligt het nu tussen akkers en bloeiende weilanden. Een beetje gek wel, een eiland op het droge. Maar veel tastbaarder kan de geschiedenis van Noordoostpolder bijna niet in beeld worden gebracht. Centraal gelegen op dit eerste Nederlandse Werelderfgoed ligt museum Schokland. De historische kerk uit 1834 en de houten museumgebouwen vallen nogal uit de toon in het landschap van Noordoostpolder. Maar je kan de oude Schokkers er nog bijna zien lopen, werken en leven. Het museum is een mooi startpunt voor een fietstocht tussen land en water. Tussen geschiedenis en jonge natuur. Hazen, konijnen, reeĂŤn, boommarters, zwaluwen, kiekendieven, Lakenvelder koeien en planten als varens en mossen vinden steeds meer hun plek in de natte graslanden en het Schokkerbos. Ook weide- en watervogels als de lepelaar, zilverreiger, ijsvogel, tureluur, steltloper, kievit en veldleeuwerik zijn hier graag. Net als kikkers, padden en de bedreigde rugstreeppad.

Voormalig eiland

Schokland 35


Rijksmonument

Het Waterloopbos Rijksmonument Waterloopbos is het voormalig Waterloopkundig Laboratorium. Van 1951 tot 1996 bouwden ingenieurs hier meer dan 200 schaalmodellen na van waterloopkundige werken, zoals de havens van IJmuiden en van Lagos in Nigeria en het Noordzeekanaal.

36


De schaalmodellen die her en der verspreid over de wandelroute opduiken, worden langzaam overgenomen door de natuur. Bijna alsof die zich weer toe-eigent wat jarenlang door de mens was ingenomen.

Boordevol verrassingen

Het Waterloopbos is heel divers. Het ene moment loop je over een verhard pad, het andere moment struin je tussen grote boomwortels op een zandpad en even later wandel je over een houten vlonder in het water dwars door een plek die ooit dienst deed als proefopstelling. Net zo divers als de ondergrond is het bos op ooghoogte. Van dichtbegroeid groen tot stromende beekjes en roestige, metalen stellages die lijken te worden opgeslokt door de natuur. Ja echt, het Waterloopbos zit boordevol verrassingen.

Dat, samen met het ondiepe, kabbelende water en de oude, betegelde kanalen zorgt voor een unieke, bijna mystieke sfeer. Maar ook voor bijzondere natuur. Zo vindt de zeldzame veldvaren het heerlijk toeven in het bos, net als tachtig soorten broedvogels en 400 soorten paddenstoelen.

5 Tips

voor cultuur én natuur     

Rijksmonument Waterloopbos Oud-Kraggenburg UNESCO Werelderfgoed Schokland De Poldertoren Kuinderbos

37


RIJKSMONUMENT WATERLOOPBOS Het Waterloopbos is een historisch openlucht laboratorium. Wij Nederlanders hebben hier leren werken met water! De Deltawerken en waterwerken op exotische locaties als de Libische oliehaven of de haven van Lagos zijn hier onderzocht. Nu neemt de natuur meer en meer bezit van de resten van het laboratorium. Het ondiepe, stromende water zorgt voor unieke natuur. ONTDEK RIJKSMONUMENT WATERLOOPBOS! Routes starten bij het Bezoekerscentrum Waterloopbos. Oud-medewerkers van het laboratorium nemen bezoekers mee op excursie. Meer informatie? Kijk op natuurmonumenten.nl/waterloopbos. Bezoekerscentrum Waterloopbos Voorsterweg 36, 8316 PT Marknesse

38


Slaap lekker! Overnachten

Verspreid door Noordoostpolder tref je diverse overnachtingsmogelijkheden aan. Luxe hotels, gezellige Bed & Breakfasts, kleinschalige groene campings, familie campings met veel voorzieningen, eigentijdse bungalowparken en moderne, ruim opgezette groepsaccommodaties.

Een uitgebreid aanbod van alle overnachtingsadressen vind je op vvvnoordoostpolder.nl

Accommodations

Throughout the North-East Polder you'll find various accommodation types and options. Luxurious hotels, cosy Bed & Breakfasts, small-scale campings, family campings with many facilities, bungalow parks and modern, spacious group accommodations. There is something for every taste and preference. Find a detailed list of all the accommodation offers including their addresses at: vvvnoordoostpolder.nl

Unterkünfte

Im gesamten Nordostpolder gibt es diverse Übernachtungsmöglichkeiten. Luxushotels, gemütliche Bed & Breakfasts (Übernachtung & Frühstück), kleine Campingplätze im Grünen, Familien-Campingplätze mit allen erdenklichen Einrichtungen, Ferien-Bungalowparks oder moderne, geräumige Gruppenunterkünfte. Für jeden Geschmack, jede Vorliebe ist etwas dabei. Eine ausführliche Übersicht aller Unterkünfte und deren Adressen finden Sie hier: vvvnoordoostpolder.nl

39


Hét beste van Flevoland! pannenkoekhuis de STROOPPOT & partycentrum de VOORST

Leemringweg 29, 8317 RD Kraggenburg | 0527-252483 WWW.DEVOORST.NL Na een heerlijke wandeling in het Voorsterbos is het fijn om even neer te strijken bij Pannenkoekhuis De Strooppot. Naast de keuze uit ruim 35 soorten pannenkoeken hebben wij een uitgebreide menukaart. De kinderen kunnen zich lekker uitleven in ons speel- en doepark of op de midgetgolfbaan. Partycentrum De Voorst is de ideale locatie om een privé of zakelijk feestje te vieren. Geen groep is te klein of te groot. Van de catering tot de muziek. Wij regelen alles van A tot Z.

recreatiepark de VOORST

Leemringweg 33, 8317 RD Kraggenburg | 0527 151514 WWW.CAMPINGDEVOORST.NL Recreatiepark De Voorst is een charmante camping in het Voorsterbos en direct aan de Zwolsevaart. De royale campingplaatsen bieden volop privacy. Wil jij een weekendje weg, een fijne vakantie of een seizoensplaats? Fietsen, wandelen, een hengeltje uitgooien, mountainbiken, tennissen, zwemmen of per kano de omgeving ontdekken? Het kan allemaal. In het hoogseizoen hebben wij een professioneel animatieteam met een gevarieerd activiteitenprogramma. Kortom, Avontuurlijk Ontspannen doe je bij Recreatiepark De Voorst.

lodgepark VOORSTERWOUD

Leemringweg 33, 8317 RD Kraggenburg | 0527 252524 WWW.VOORSTERWOUD.NL Voorsterwoud is een nieuw en uniek Lodgepark midden in het Voorsterbos. De lodges zijn puur natuur, gebouwd van hele boomstammen, de daken zijn bedekt met sedum. Ze staan rondom eilandjes en een doorwaadbare (vis & speel) vijver. In het park zijn inheemse bomen en struiken aangeplant, die eetbare vruchten dragen, zoals hazelaars, bottelrozen en kruiden. Onze gasten kunnen een visje uit de vijver vangen en op de barbecue leggen en deze bereiden met kruiden die op het park staan. Een pure natuurbeleving. Rust & Ruimte is het nieuwe recreëren!

40

WWW.VDBHOLIDAY.COM


Wandelen

in Noordoostpolder

In Noordoostpolder kun je kilometers lang wandelen over dijken, langs weilanden, akkers en boerderijen. Je vindt hier ook vele mooie bossen. Cultuur- en natuurhistorische bezienswaardigheden ontdekken? Wandel dan rond Schokland. En ooit wel eens op blote voeten gewandeld? Als een echte pionier kun je in Noordoostpolder een heus blotevoetenpad van 2,5 kilometer lopen over de voormalige zeebodem.

Hiking

Wandern

Have you ever walked shoeless through nature? Real pioneers can walk a special barefoot path of 2,5 kilometres (1.97 mi) length over the former bottom of the sea.

Sind Sie schon einmal barfuß gewandert? Echte Pioniere können die 2,5 km lange ‘Barfuß-Wanderroute‘ laufen über den einstigen Meeresboden.

In North-East polder you can go hiking for kilometres over the dyke and along pastures, farms and their fields. You will find a great variety of beautiful forests here. To explore treasures of cultural, historical and natural significance you can choose a hiking route in the surroundings of Schokland.

Im Nordostpolder kann man Kilometerlang Spazieren über Deich und Wiesen, und entlang Feldern und Bauernhöfen. Es gibt hier auch prachtvolle Wälder. Zahlreichen kulturellen und naturhistorischen Sehenswürdigkeiten entdecken? Wandern Sie in die Umgebung von Schokland!

41


42


Ontdekkingstocht op de fiets Fietsen in Noordoostpolder Noordoostpolder leent zich bij uitstek voor een ontdekkingstocht op de fiets. Nu, 76 jaar na drooglegging fiets je over de prachtige lange fietspaden dwars door het polderlandschap. Weilanden, water en bossen wisselen elkaar af. Ieder seizoen heeft zo zijn charme. In het voorjaar staat Noordoostpolder letterlijk in bloei: je fietst tussen de tulpen en de fruitbloesem en in de herfst geniet je van de prachtige gekleurde bossen.

Cycling

in the North-East Polder

Noordoostpolder lends itself excellently for a discovery tour by bike. More than 70 years after the drainage of this polder you can cycle through its landscape, on beautiful and long, dedicated cycle tracks. Each season will unfold its very unique charm. During spring, literally the entire the North-East Polder is in full bloom as you cycle through tulip fields and along blossoming fruit trees. In autumn you will enjoy fantastic colours in the forests. Noordoostpolder has an extensive cycling network. The plan, inside this magazine, is an ideal guide when you’re visiting this amazing historical region.

Radfahren

Noordoostpolder heeft een uitgebreid fietsknooppuntennetwerk dat verbonden is met de rest van Flevoland, Friesland en Overijssel. De toeristische kaart, behorende bij dit magazine, is een ideale wegwijzer als je op pad gaat in dit gebied.

Meer fietsroutes zijn te vinden op vvvnoordoostpolder.nl

im Nordostpolder

Noordoostpolder bietet sich ausgezeichnet an für Entdeckungstouren mit dem Fahrrad. Heute, über 70 Jahre nach der Entwässerung des Polders, können Sie auf wunderbar langen Radfahrwegen kreuz und quer durch die Polderlandschaft fahren. Wiesen, Wasser und Wälder wechseln sich dabei ab. Jede Jahreszeit zeigt ihren eigenen Charme: Im Frühjahr steht buchstäblich der ganze Nordostpolder in voller Blüte, dann werden Sie durch Tulpenfelder und entlang blühender Obstbäume fahren. Im Herbst genießen Sie die Farbenpracht der Wälder. Noordoostpolder verfügt über ein umfangreiches Radwegenetz. Das Begleitplan dieses Magazin ist ein idealer Führer wenn Sie im Bereich sind. 43


Evenementenagenda 2018 Februari 10 februari 25 februari

Maart Kachelhout dag, Kuinderbos Schat aan verhalen dag, Schokland

3 & 4 maart 9, 10, 11 maart 16 & 17 maart 23 & 24 maart

Sledehondenwedstrijden, Kuinderbos Helleborus dagen Noordoostpolder

April

2 april Buitendag Noordoostpolder, Kuinderbos

1 april 2 april 7 april 14 april 21 april t/m 6 mei 21 april t/m 6 mei 21 april 21 april 21 april t/m 6 mei 21 april 21 april 21 & 22 april 21 & 22 april 21, 22, 28 & 29 april 26 april 29 april

Paasvuur Op d’n Akker, Nagele Buitendag Noordoostpolder, Kuinderbos Kom in de kas van Bentem Sierteelt Groendag, Emmeloord Van Staveren Tulpenroute Profytodsd Tulpenfestival Nacht van Oranje, Emmeloord Van Staveren Tulpenroute Tulpenpluktuin, Marknesse Koetsentocht, Creil Tulpenwandeltocht, Creil Kerkenpad Noordoostpolder Open dag Ontmoet het platteland Tulpenbelevingsweekend, Creil Nacht van Emmeloord, Emmeloord Finale tulpendate

21 april t/m 6 mei Profytodsd Tulpenfestival

44


7 t/m 11 juni Uit-jeTent

Mei

5 mei 6 mei 26 & 27 mei

Pop-up bevrijdingspop, tulpenbelevingsveld Level one 11-dorpen steptocht ScandinaviĂŤ markt, Schokland

Juni 7 t/m 11 juni 9 & 10 juni 30 juni

ď š

Uit-jeTent Tuinieren in Flevoland Dijkfeest, Espel

Meer informatie over alle activiteiten en evenementen is te vinden op vvvnoordoostpolder.nl

19 t/m 22 juli Eventing, Kuinderbos

Juli 6, 7, 8, 13, 20 & 27 juli 7 juli 7 juli 13 t/m 15 juli 19 t/m 22 juli 21 juli

Augustus Stokrozen - Hortensia - Hemerocallis - Bamboe dagen, diverse poldertuinen NOP pop, Bant Kersenfestival, Luttelgeest Wildeburg Festival, Kraggenburg Eventing, Kuinderbos Oord, Emmeloord

3, 4, 5 augustus 11 & 12 augustus 5 augustus

Zeebodem Tuinconcerten, diverse tuinen Kleurrijke Poldertuinen vol geur, diverse tuinen Vlinders tellen, Kuinderbos

45


In een bosrijke omgeving

Een familiehotel

met rust en ruimte Dam 16 8317 AV Kraggenburg Tel. 0527 252 353

46

www.hotelvansaaze.nl

WELKOM! Banterweg 4, 8302 AC Emmeloord Tel: 0527 616100

Camping het Bosbad (80 plaatsen) ligt in het Emmelerbos, dus heerlijk groen, en toch op loopafstand van het levendige centrum van Emmeloord. Kom genieten van de rust en het ongedwongen sfeertje op onze camping: u bent van harte welkom!

CAMPINGHETBOSBAD.NL

• • • • • • • • • • •

Ruime kampeerplaatsen Seizoenplaatsen Stacaravans Blokhutten Korte en lange termijn verhuur Veel privacy Wifi Speeltuintje Verzorgd sanitair Bar/terras Animatie


Evenementenagenda 2018 5 t/m 9 september Tolsma-Grisnich Pieperfestival, Emmeloord

September 5 t/m 9 september 8 september 8 & 9 september 27 september

Oktober Tolsma-Grisnich Pieperfestival, Emmeloord Fish Potatorun, Emmeloord Open Monumenten dag Opening Deltamonument, Waterloopbos

14 oktober 27 oktober 17 november

Archeologie dag, Schokland N8vdN8, Schokland Sinterklaasintocht, Emmeloord

November 2 & 3 november

Halloween bij de Wipkip, Luttelgeest

December 8 december 15 december

7 ,8, 9 december 14, 15, 16 december Verlichte boerderijenroute

Kap je eigen kerstboom, Kuinderbos MTH Kerstmarkt, Emmeloord

7 t/m 26 december Beleef jouw Winter Droom in de Orchideeën Hoeve        Kaarsjesavonden 8, 9, 13, 14, 15, 16, 20, 21, 22 & 23 december Kerstmarkt 7 t/m 23 december 22 december

Mystieke kerst, Kuinderbos

47


Waar de aardappel het hele jaar door aandacht krijgt!

Lunch

Diner Terras

vanaf 11.30 uur vanaf uur bij mooi weer openingstijden vindt17.00 u op www.lemirage.nl Beursstraat 2 • 8302 CW • Emmeloord • T. 0527 - 699 104 E. info@lemirage.nl • lemirage.nl

Stoe restaurant aan het mee Pier16 is dé ideale plek om aan te meren voor een: • • • • •

kop koffie of borrel lunch diner vergadering verjaardagsfeest

48 PIER16 Schokkerhaven 1, Nagele 0527 653 222 | pier16.nl

MET D

ART!

E APPELTA

GEMAAKT

STE HUIS E LEKKER


Laat je verrassen door al het

Een overzicht met alle restaurants en eetcafés vind je op vvvnoordoostpolder.nl

lekkers wat dit gebied voortbrengt!

Noordoostpolder kent vele restaurants waar je heerlijk kunt lunchen of dineren. In een aantal van deze restaurants wordt gekookt met streekproducten. Laat je verrassen door al het lekkers wat dit gebied voortbrengt. Je kunt aan het strand, in het bos of midden in de stad aan tafel gaan. Natuurlijk is er ook gedacht aan de kleinsten. Een aantal restaurants heeft speciale voorzieningen voor de jongste gasten. Kortom, voor elk wat wils.

Wist je dat Noordoostpolder van origine een landbouwgebied is? Er zijn veel akkerbouw- en fruitbedrijven. De verse producten zijn op vele menukaarten terug te vinden. Eet smakelijk!

Culinary offers

Kulinarisches

So here you got something for every taste and preference, too.

Auch hier ist für Alle etwas dabei.

Find an overview of all restaurants and snack bars at vvvnoordoostpolder.nl

Sie finden eine Übersicht mit alle Restaurants und Cafés auf vvvnoordoostpolder.nl

North-East Polder has many restaurants where you can enjoy a wonderful lunch or dinner. Some of them cook with local products. Let them surprise you with the great variety of tasty food this polder has to offer. Many different restaurants exist; definitely also in the North-East Polder. Here you can choose to eat at the beach, in the forest or in the heart of the city. And of course the restaurants also welcome their youngest guests. Some of them have special facilities for little kids.

Nordostpolder hat viele Restaurants, in denen Sie herrlich Mittag oder Abendessen können. Einige von diesen Restaurants kochen mit lokalen Produkten. Lassen Sie sich überraschen, was diese Region so alles an Leckerem zu bieten hat. Es gibt dabei auch im Nordostpolder die verschiedensten Restaurantsorten. Was deren Lage betrifft, so können Sie wahlweise am Strand, im Wald der auch mitten in der Stadt essen gehen. Natürlich wurde auch an die kleinsten Gäste gedacht. Mehrere Restaurants haben spezielle Angebote für kleine Kinder.

49


BOERDERIJWINKEL

VERS UIT DE NOP Het verkopen van kwaliteitsproducten zoals aardappelen, uien, groenten en fruit voor een goed betaalbare, maar eerlijke prijs. Dat is boerderijwinkel Vers uit de NOP aan de Hannie Schaftweg 10 in Emmeloord. Wij verkopen onze eigen geteelde aardappelen. De overige producten in onze boerderijwinkel halen we rechtstreeks van de boer, waar mogelijk. Dicht bij de snelweg de A6 (afrit 14), waardoor u ook als u op de doorweg bent zo even langs kunt komen!

Boerderijwinkel Verhage Oosterringweg 33 Luttelgeest T 0527 - 20 24 80 • www.verhagefruit.nl

Kakelverse eieren uit eigen hok, heerlijke aardappelen van eigen land en verse groenten en fruit uit de polder

50

Hannie Schaftweg 10, Emmeloord | 0527-617136

www.versuitdenop.nl

KOM, BELEEF & GENIET VAN: • een unieke wandeling op blote voeten! • een belevenis in de Garra Rufa FootSpa GESCHIKT • een kijkje in het Pioniersmuseum VOOR JONG EN OUD!

Kom gerust even langs om een kijkje nemen en proef onze pure producten!

MARANTRECREATIE.NL

Urkerweg 16, Emmeloord

Marant Recreatie. In de voetsporen van de Pioniers...

www.landwinkelversluis.nl

Zwartemeerweg 25 | Kraggenburg (nabij NW-Overijssel) 06 - 10 08 11 35 | info@marantrecreatie.nl

Kijk voor meer informatie op


Groente en fruit shoppen bij de boer

Biologisch of regulier; in de polder is voor ieder wat wils Noordoostpolder werd ooit drooggelegd om de voedselvoorziening van Nederland op peil te houden. Ruim 75 jaar later stelt de vruchtbare polderklei daarin nog altijd niet teleur. Het barst er van de streekproducten, die je op allerlei plekken kunt krijgen of zelf van het land mag halen. Pak je fiets, dan maken we een rondje.

‘Als je wilt, kun je je verse weekboodschappen gewoon bij de boer halen’

Fiets in het voorjaar de Bloesemroute bij Kraggenburg. Dan zijn de sneeuwwitte kersen-, pruimen- en perenbloesems en de roze appelbloesems op hun mooist.

51


Met aandacht en liefde geteeld!

Of je nou graag biologisch geteelde groenten eet of regulier; in de polder is voor ieder wat wils. Als je wilt kun je je verse weekboodschappen gewoon bij de boer doen in de talloze boerderijwinkels die de polder rijk is. Lekker vers en met aandacht en liefde geteeld. Extra leuk is dat je meteen een uniek kijkje in de keuken van de agrarische wereld krijgt.

Kraampjes met verse streekproducten

52

Geen zin om de winkel in te gaan? In Noordoostpolder is letterlijk op iedere buitenweg wel een kraam te vinden met verse eieren, groenten en ook bloemen. Op sommige plekken is zelfs melk vers van de koe te koop of je trekt je fruit, groenten en aardappelen net zo gemakkelijk uit een automaat. Gewoon shoppen vanuit de auto of vanaf de fiets, terwijl je geniet van het landschap waar jouw maaltje met liefde en aandacht is geteeld. Veel mindfuller wordt het niet. EĂŠn tip: neem wel genoeg contant geld mee, want pinnen bij boerderijkramen kan vaak niet. Een ouderwets geldkistje en een beetje vertrouwen; dat kan gewoon nog hier in de polder.


Shoppen bij de boer!

Veel restaurants in de polder, koken met verse groenten en fruit van eigen bodem. En ook op de weekmarkt, (op donderdag) in Emmeloord zijn typische polderproducten te vinden. Elke laatste zaterdag van de maand is er bovendien een speciale streekmarkt in het hart van Emmeloord. Mocht je nou graag zelf willen shoppen bij de boer, dan is dit lijstje met aanbieders wellicht handig om mee te nemen:

     

Boerderijwinkel Vers uit de NOP in Emmeloord Vink Fruitboerderij in Kraggenburg Fruitbedrijf Verhage in Luttelgeest Landwinkel Versluis in Emmeloord Renne Streekproducten in Nagele Boerderijwinkel Maronesse in Marknesse

Uniek in Noordoostpolder Duurzame wijngaard met wijnmakerij en boerderijwinkel Te bezoeken: - Boerderijwinkel - Eigen ambachtelijke jamkeuken - Zelfpluktuin met appels en (stoof-)peren - (Oude) fruitbomen verkoop

Wijngaard en boerderijwinkel Maronesse bewijst dat wijn ook perfect in Nederland gemaakt kan worden. Met een eigen wijngaard en wijnmakerij wonnen zij de afgelopen jaren al meerdere prijzen. U kunt bij Maronesse terecht voor een rondleiding met een gids door de wijngaard, een kijkje nemen in de makerij, en een proeverij doen.

Steenwijkerweg 23, 8316 RH Marknesse Tel. 0527-291236, www.maronesse.nl

53


touristinfo U R K

Tel: 0527 684040 info@touristinfourk.nl www.touristinfourk.nl

GINKIESTOCHT

de leukste manier om Urk te ontdekken! 路 路 路 路

het hele jaar te reserveren van ma-za voor groepen vanaf 8 personen elke laatste zaterdag van de maand om 14:00 uur in zomerperiode ma-za om 12.30 en om 14.00 uur

Aanmelden of informatie over onze andere tochten kunt u vinden op onze website

www.touristinfourk.nl

ONTDEK URK!

54

VISAFSLAG

MUSEUM

GINKIESTOCHT

VISJE ETEN

VUURTOREN

VEERDIENST & RONDVAART

ZINGEN IN DE ZOMER

EVENTS


Flevoland

Ingenieur Cornelis Lely maakte zich in 1891 onsterfelijk met zijn plannen voor de inpoldering van de toenmalige Zuiderzee. Het grootste inpolderingsproject aller tijden was geboren, het Zuiderzeeproject! Duizenden arbeiders begonnen aan het zware handwerk van de inpoldering met uiteindelijk als resultaat, Flevoland, de grootste polder ter wereld. Waar eerst alleen maar water was, is een uniek gebied ontstaan. Zes meter onder zeeniveau (NAP) vind je nu bijzondere geschiedenis, prachtige nieuwe natuur, inspirerende kunst en architectuur en achter de dijken weidse wateren. IngrediÍnten om het hele jaar door van te genieten.

De grootste polder ter wereld

55


Bijzondere geschiedenis Flevoland is totaal anders dan de rest van Nederland. Je loopt namelijk letterlijk over de zeebodem van de vroegere Zuiderzee.  In deze bodem worden vandaag de dag allerlei objecten gevonden met een eigen geschiedenis, zoals wrakken van vergane schepen. Ook boven de grond kom je zaken tegen die verband houden met het ontstaan van Flevoland, bijvoorbeeld de typische Schokbetonschuren en gemalen om Flevoland droog te houden,  dijken als bescherming tegen het water, de kaarsrechte landbouwgronden en prachtige gele koolzaadgronden in het voorjaar.   

Eilanden op het droge Door de inpoldering werden de voormalige eilanden Urk en Schokland ineens eilanden op het droge, uniek in de wereld. Urk is een levendig en karakteristiek vissersdorp. Schokland wordt wereldwijd gezien als symbool van de Nederlandse strijd tegen het water en is als eerste Nederlandse monument opgenomen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Op het nieuwe land ontstonden ook nieuwe, gevarieerde natuurgebieden. In Flevoland vind je bijvoorbeeld de Oostvaardersplassen, het grootste wetlandnatuurgebied van Nederland, bekend van de film ‘De Nieuwe Wildernis’. Of het Horsterwold, het meest omvangrijke aaneengesloten loofbos van West-Europa waar je imposante kuddes Konikpaarden tegen het lijf loopt. Verrassend is ook het Waterloopbos. Je wandelt er van de Deltawerken naar de havens van Vlissingen en Lagos. Het zijn proefopstellingen op schaal van ruim 30 grote waterwerken uit de hele wereld.

56

Nieuwe Natuur


Informatie

Meer informatie over Flevoland en bezoekadressen vind je op ookflevoland.nl

Moderne kunst en architectuur In de steden en het landschap van Flevoland is revolutionaire stedenbouw, architectuur en landschapskunst te vinden. Bepaalde delen van de steden Lelystad en Almere zijn ware tentoonstellingen op zich en bieden een explosie van architectonische hoogstandjes. Ook vind je nergens op de wereld zoveel indrukwekkende landschapskunstwerken bij elkaar als in Flevoland. Op plekken waar je het niet verwacht zijn ze ineens daar. Een lust voor het oog.

Flevoland omringd door water Rondom het ingepolderde land is het water van de voormalige Zuiderzee nog steeds te vinden; grote meren met prachtige vaargebieden. Heerlijk voor de watersport. Op het Marker- en IJsselmeer voel je nog steeds de ruigte van de voormalige Zuiderzee. Aan de oostkant van Flevoland vind je de meer beschutte Randmeren. Actief op of ontspannen aan deze wateren is het heerlijk genieten.

Attracties voor jong en oud Flevoland biedt vele leuke attracties voor jong en oud. Bezoek bijvoorbeeld tropische natuur in De Orchideeën Hoeve, of kom ravotten in één van de vele belevenissenbossen. Of ga de uitdaging aan in Walibi Holland, kom shoppen tussen bijzondere architectuur in Almere of beleef het unieke inpolderingsverhaal in Batavialand. Flevoland zal je nooit vervelen.

57


Shopping

Emmeloord is the urban centre of the NorthEast Polder and its surroundings. The Lange Nering is the main shopping street of the city, with a mixture of well-known brand names and local vendors. At the 'Korte Achterzijde' (the street behind the 'Lange Nering'), prevalently smaller, innovative and original companies have their site. A market takes place every Thursday on the Kettingplein square. Each last Saturday of a month there is an extended market where again local products are offered. All products will be very fresh and exclusively brought in from the polder. One big plus for Emmeloord is that parking is free of charge in many areas.

Winkelen

Einkaufen

Visseringlaan

Sportlaan

Sportlaan

d Sme ingp

Lange Achterzijde

W

lein

Oostzijde

Lange Nering

de Korte Achterzij

LANGE DREEF Schokkerwal

Jolstraat

Tjalkstraat

Cornelis

Zuiderkade

Urkervaart

Bossulaan

Aakstraat

Klipperstraat

Botterstraat

Punterstraat

traat Kogges

vitstr. Kie

straat s Dirksz Corneli

a de Zuiderk

Reigerstr.

n

at enstra dmez Baar

Dirkszplein

ngerRietza t straa

raat

t straa

st Steen

Raam

raat lerst Nage

iethof Karek

a ompla Roerd

at enstra Plevier

wal Kamp

Prof. Granpré Molièrelaan

Wenmaekersstraat

Kettingplein

nt Meeuwenka

EF E DRE KORT

De Boei

ren de To

De Deel

g Smallegan Zuidzijde

Beursstraat

r Onde

l De Dee

Prof. Thijsselaan

Noordzijde

Achterom

Lange Nering

Stieltjesstraat

Faddegonstraat

Bumalaan

Noordzijde

at astra Julian

uinen Houtt

Beyerinckstraat

Kloppenburgstraat

Van Diggelenstraat

Kooystraat

lew Jhr. Opperdoes A ijnstr aat

Pastoor Koopmansplein

t ngin Koni

Prof. Lorentzstraat

Kerksteeg

aa esstr

n erlaa

t pstraa dknoo Duizen

l Espe

rb Lijste

Goudenregenstraat

traat oorns Meid

traat

Leemansstraat

Leemansstraat

t

ns Jasmij

en Smed

58

Boslaan

Lindenlaan

a esstra

n lerlaa Espe

an Abelenla

rb Lijste

an lerla Espe

Emmeloord ist das städtische Zentrum des Nordostpolders und seiner Umgebung. Die "Lange Nering" ist die Haupteinkaufsmeile der Stadt, mit einem Mix aus bekannten Markennamen und lokalen Händlern. An der "Korte Achterzijde" (der "kurzen Rückseite", der Straße, die sich hinter der "Lange Nering" befindet) ijviesand oera raat haben überwiegend kleineren, innovativen M st und originalen Geschäfte ihren Sitz. Der Wochenmarkt findet jeden Donnerstag auf dem "Kettingplein" statt. Jeden letzten Samstag im Monat gibt es einen besonders traat sters Zeea großen Markt mit lokalen Produkten. Alles ist t lstraa besonders frisch und kommt ausschließlich Diste aus dem Polder. Ein großer Pluspunkt von Emmeloord sind die kostenlosen Parkplätze.

Emmeloord is hét winkelgebied en stadshart van Noordoostpolder en omgeving. De Lange Nering is dé winkelstraat van de stad met een mengeling van bekende ketens en plaatselijke ondernemers. Aan de Korte Achterzijde (de straat achter de Lange Nering) zijn vooral kleinere en exclusievere winkels te vinden. Elke donderdag is er markt op het Kettingplein. Elke laatste zaterdag van de maand is er een uitgebreide streekproductenmarkt. Alles vers en helemaalPropuur uit de polder. f. ter Veenstraat Een groot pluspunt van Emmeloord is het gratis parkeren.


Topturnster Céline van Gerner:

‘In de polder kom ik tot rust’ Wat doet een jonge, topturnster in haar vrije tijd? Waar komt ze tot rust? En waar doet ze inspiratie op? Wij vroegen het aan topturnster Céline van Gerner (23). De afgelopen twaalf jaar bracht ze vrijwel al haar tijd door in de sporthal in Heerenveen. In woonplaats Emmeloord zag ze alleen haar bed. Maar toch: ‘Ik voel me thuis in de polder.’

‘Ook al ben ik er niet heel vaak, ik voel me hier fijn’, steekt Céline van wal. We treffen haar op haar favoriete plek in de polder: café-restaurant Eindeloos in Emmeloord. ‘Ja, ik kom hier veel’, glimlacht ze. ‘Het is een fijne plek om even lekker een kop goede koffie te drinken of om te lunchen. Alleen of met vrienden.’ ‘Ik vind winkelen heerlijk’ De turnster is eigenlijk alleen op zaterdagen in Emmeloord, waar ze haar jeugd doorbracht. ‘Wat ik dan doe? Tja, ik ben een vrouw hè?’, lacht ze. ‘Dus ik ga bijna altijd wel naar winkelcentrum de Lange Nering. Ik vind het heerlijk om daar te winkelen. De winkelstraat in Emmeloord is lekker compact, knus en heeft genoeg grote winkelmerken om er goed te kunnen slagen. En dan daarna even lekker rustig een kopje koffie drinken of te lunchen’, zegt ze nippend van haar cappuccino. ‘Ik maak daar de laatste jaren echt tijd voor vrij.’

© Reina Halman Fotografie

Topturnster Céline van Gerner maakt bewust tijd vrij om te winkelen in de Lange Nering

‘Dansen is ontspanning’ Ultiem avondje uit is voor haar het theater en dan het liefst naar een dansvoorstelling. Van de Belgische choreograaf en theaterproducent Isabelle Beernaert bijvoorbeeld. ‘Dansen is ontspanning voor mij, ik doe het graag.’ Door haar topsportcarrière heeft ze vrienden door heel Nederland. En ze weet wel een paar plekken in de Noordoostpolder die ze aan hen wil laten zien. ‘Mijn top drie? Die ziet er zo uit:’ 1. De Vlindertuin in de Orchideeën Hoeve ‘is een echte must see’. 2. Een dansvoorstelling in Theater ’t Voorhuys in Emmeloord 3. Uitwaaien op het strand. De Wellerwaard is echt een mooie aanvulling. Ik ben blij dat ze die hebben gemaakt. Vroeger ging ze met haar ouders nog wel eens het bos in. ‘In het Kuinderbos heb je een bergje. Daar ging ik met een sleetje vanaf in de sneeuw. Dat is al lang geleden hoor. Maar ik weet het nog heel goed, dus het heeft indruk gemaakt.’

Over Céline

Céline van Gerner (1994) uit Emmeloord bracht het grootste deel van haar jeugd door in de sporthal in Heerenveen. Traint bij Topsport Noord (TSN). Ze deed eerder mee aan het wereldkampioenschap in Tokio en twee keer aan de Olympische Spelen: in 2012 in Londen en in 2016 in het Braziliaanse Rio. Van Gerner kampte daarna met een blessure aan haar achillespees en was er acht maanden helemaal uit. Uiteindelijk besloot ze met volle overtuiging om er weer voor te gaan. Ze merkte dat ze niet zonder turnen kan. Haar nieuwe doel? De Olympische Spelen in Tokio 2020. ‘Dan ben ik 25 en is het misschien tijd voor iets anders’.

59


Fotowedstrijd Noordoostpolder 2018

Maak jij de mooiste foto van Noordoostpolder?

Doe mee!

Maak kans op een pakket met verrukkelijke streekproducten door voor 15 oktober 2018 jouw beste foto naar info@vvvnoordoostpolder.nl te sturen.

Spelregels

De meiden genieten!

 De wedstrijd loop van 1 januari 2018 t/m 15 oktober 2018.  Op facebook.com/vvv.noordoostpolder en instagram.com/vvvnoordoostpolder worden de inzendingen zichtbaar gemaakt.  Deelname aan deze actie is voor iedereen (amateur of professional)  De foto moet in Noordoostpolder gemaakt zijn.  De inzender geeft VVV Noordoostpolder d.m.v. inzenden toestemming om de foto rechtenvrij te gebruiken voor diverse online/offline publicaties.  In november 2018 wordt de prijswinnaar per e-mail op de hoogte gebracht.

Profile for VVV Noordoostpolder

Inspiratiemagazine 'Welkom in Noordoostpolder'  

In dit magazine laat Noordoostpolder zien wat het toeristisch aanbod is in dit gebied. Een inspirerend magazine vol verhalen, informatie, n...

Inspiratiemagazine 'Welkom in Noordoostpolder'  

In dit magazine laat Noordoostpolder zien wat het toeristisch aanbod is in dit gebied. Een inspirerend magazine vol verhalen, informatie, n...

Advertisement