Page 1

Bedrijvengids voor

Openbaar Groen

met overzicht deelnemers aan n e o r g o m e d

2010


SPORT TOTAALCONCEPT AANLEG EN RENOVATIE VAN GRASSPORTVELDEN n atuur gr as v eld e n

SV Zulte Waregem

k unst gras v el d e n

KAA Gent

w w w. d c s po r t . be |

015 31 22 57


Het resultaat van een dagje doorwerken met Agialube Bio Heggenschaarspray…

Agialube Bio Heggenschaarspray: zonder oponthoud hagen scheren. Agialube Bio Heggenschaarspray is een biologisch afbreekbaar smeermiddel en harsoplosser in één. Smeert de messen van de heggenschaar, verwijdert harsaanslag, beschermt tegen de inwerking van zuren en voorkomt roestvorming. U kunt zonder oponthoud van verkleefde messen doorwerken. Bovendien werkt u milieuvriendelijk, want Agialube Bio Heggenschaarspray is biologisch snel afbreekbaar. www.agialube.nl Agialube producten zijn verkrijgbaar bij uw

dealer


bedrijvengids voor openbaar van de redactie groen  vvog

Colofon Bedrijvengids voor openbaar groen is een tweejaarlijkse bijlage bij Groencontact ter gelegenheid van de najaarsbeurzen Demo Groen en Green Expo. In deze gids wordt aandacht besteed aan beide vakbeurzen alsook aan nieuwe trends, nieuwe producten en nieuwe machines in de sector openbaar groen.

Groencontact is het tweemaandelijks vakblad van de Vereniging voor Openbaar Groen vzw (VVOG) met aandacht voor openbaar groen, landschapsarchitectuur, groene ruimten voor sport en openluchtrecreatie, landschapszorg en natuurbehoud. Groencontact focust uitsluitend op de sector ‘openbaar groen’.

De Verenging voor Openbaar Groen vzw is een vereniging van Vlaamse steden en gemeenten die sinds de oprichting in 1974 ijvert voor meer en beter openbaar groen in Vlaanderen.

De VVOG vzw stelt zich tot doel: het openbaar groen in al zijn vormen te promoten, te ondersteunen en te pleiten voor behoud en een maximale uitbreiding ervan;

Van de redactie ‘t Is weer beurzentijd Het najaar is traditioneel een drukke periode voor bedrijven die actief zijn in de sector van de groenvoorziening. Het aantal beurzen en demonstratiemomenten is op dit ogenblik van het jaar erg groot. Misschien wel té groot. Heel wat bedrijfsleiders vertellen mij dat het niet altijd gemakkelijk is om de juiste keuzes te maken. Maar ook voor groenbeheerders en beleidsmensen die met hun vakgebied begaan zijn, is het druk dezer dagen. En ook zij moeten soms verscheurende keuzes maken want naar alle beurzen en demo’s gaan is vaak niet haalbaar. Langs beide kanten wordt er dus geklaagd. Maar laat het duidelijk zijn, daar is in wezen geen reden voor. Het loont zeker de moeite om enkele dagen uit te trekken voor een bezoekje aan de grote groenvakbeurzen. Zowel in eigen land als in de ons omringende landen valt er op zo’n beurzen en demodagen heel wat interessants te zien en te beleven. In het buitenland is GaLaBau (Nürnberg, D) voor beleidsmakers en beheerders van openbare groene ruimten zeker een uitschieter. Het is een vakbeurs met een ijzersterke reputatie die voor de 19e keer georganiseerd wordt. Ook dit jaar worden in Nürnberg om en bij de 60.000 bezoekers verwacht en zijn er niet minder dan 1000 standhouders.

de werkelijke leden gemeentebesturen te ondersteuen bij het realiseren van een goed groenbeleid;

Traditioneel worden in ons land rond deze tijd van het jaar kort na mekaar twee interessante vakbeurzen georganiseerd: Demo Groen en Green Expo.

de aangesloten leden te helpen bij het oplossen van problemen inzake openbaar groen;

het organiseren van verschillende vormen van vorming (cursussen, workshops, studiedagen, …) en het stimuleren van of participeren aan onderzoek inzake openbaar groen.

GroenMail Naast het tijdschrift Groencontact publiceert de VVOG vzw ook zeer regelmatig een elektronische nieuwsbrief: GroenMail.

Contact Predikherenrei 1c 8000 Brugge T. 050 33 21 33 F. 050 33 20 62 info@vvog.info

Website

Demo Groen, dé openluchtbeurs bij uitstek, valt dit jaar vroeger dan gewoonlijk. Half september kunnen we op de Heizel (Brussel) gaan kijken naar demonstraties van machines en materialen voor groenvoorziening, stadsreiniging en sport en spel. Tien dagen later wordt iedereen verwacht in Flanders Expo (Gent) voor een nieuwe editie van Green Expo, de groene vakbeurs die inmiddels in onze contreien uitgegroeid is tot de grootste in zijn soort. Deze extra bijlage bij Groencontact bevat heel wat informatie om uw bezoek aan beide vakbeurzen optimaal voor te bereiden. Naast de essentiële informatie over het programma van de beurzen vindt u o.a. een overzichtslijst van alle firma’s die deelnemen aan één of aan beide beurzen. Ook vindt u in deze speciale editie extra informatie over machines, producten en diensten van een aantal toonaangevende bedrijven in de sector openbaar groen. Belangrijk om mee te delen is dat u zich zowel voor Demo Groen als voor Green Expo moet registeren op de respectieve websites. Alleen op die manier kunt u de beurs gratis bezoeken. Beste lezer, wij hopen u met deze speciale editie andermaal een nuttig instrument te bezorgen waarmee u in uw gemeente aan de slag kunt.

www.vvog.info

Het openbaar groen moge er wel bij varen.

Redactie

ir. Jos De Wael hoofdredacteur

ir. Jos De Wael jos@vvog.info Lies Parmentier

5 bijlage bij groencontact 2010 | 36 [4]


Wij verwelkomen u graag in onze stand op de Green Expo te Gent.

www.ebben.nl

Ebben bv | Beerseweg 45 | 5431 LB Cuijk | tel +31 485 31 20 21 | fax +31 485 31 38 88 | info@ebben.nl


bedrijvengids voor openbaar groen  vvog

Inhoudstafel Van de redactie

5

Demonstratiebeurs voor groen en stadsreiniging

8

t’ Is weer beurzentijd | Jos De Wael

08

DEMO GROEN speelt in op groeiende synergie tussen groendiensten en reinigingsdiensten

Tweejaarlijkse vakbeurs voor groenvoorziening, retail, tuin- en park 10 GREEN EXPO, de hele groenmarkt onder één dak

Vijftien noviteiten op tien jaar tijd

12

BEST-select brengt innoverende nieuwigheden op de markt

12

Advertentie p. 4

Vlaamse boomkwekerij investeert in kwaliteit

14

GREEN SUPPLY sterk in groenadvies en verzorgde leveringen ADVertentie inlegblad

18

Najaarsbemesting op kwaliteitsgazons

15

Totaalconcept voor aanleg en onderhoud van sportvelden

16

Groen brandstofconcept voor een efficiëntere bedrijfsvoering

18

Kwaliteitsbomen in alle maten en gewichten voor uiteenlopende toepassingen

20

Gereedschappen voor de professionele groenvoorziening

22

Groothandel in boomkwekerijproducten aan de top in Europa

24

Floranid® Garden van COMPO biedt mogelijkheden Advertentie p. 33

DE CEUSTER SPORT ondersteunt beleidsmakers Advertentie p. 2 en p. 34

ASPEN is goed voor uw gezondheid én voor het milieu Advertentie p. 3

22

Boomkwekerij EBBEN inspireert en innoveert de markt Advertentie p. 6 MONTAUBAN levert uitsluitend kwaliteitsproducten Advertentie p. 32

24

WILLAERT verhandelt naast bomen ook een breed assortiment producten voor de groensector Advertentie p. 33

Sterk gamma machines voor de groensector

VAN DYCK MARCEL NV staat al dertig jaar garant voor ervaring en vakmanschap

26

Advertentie p. 35

26

Dooizouten strooien is precisiewerk

VANDAELE® heeft een heel gamma oplossingen van het Deense topmerk Epoke®

28

Deelnemers Demo Groen en Green Expo

30

Advertentie p. 36

bijlage bij groencontact 2010 | 36 [4]

7


vvog 

bedrijvengids voor openbaar groen

Demonstratiebeurs voor groen en stadsreiniging DEMO GROEN speelt in op groeiende synergie tussen groendiensten en reinigingsdiensten Demo Groen wordt dit jaar ruim twee weken vroeger georganiseerd dan vorige editie. Niet alleen beleidsmakers en beheerders van parken en groene ruimten maar ook verantwoordelijken voor openbare netheid en sporten spelinfrastructuur worden op 15 en 16 september in het Park van Laken verwacht voor de tweejaarlijkse demonstratiebeurs. Organisator Fedagrim rekent op 5000 vakmensen die naar Brussel zullen afzakken. Zoals vorige keer wordt het evenement georganiseerd op de ruime grasvelden in de nabijheid van het Atomium.

Vakbeurs Demo Groen zal twee dagen lang dé ontmoetingsplek zijn voor professionals die actief zijn in groenbeheer, stadsreiniging, sportaccommodatie en speelpleinuitrusting. Constructeurs, importeurs en verdelers van machines en werktuigen voor het beheer van groene zones, sportvelden, recreatieparken én afvalverwerking zullen hun nieuwste machines, producten en diensten presenteren en demonstreren.

Groenbeheer In eerste instantie zullen de beheerders van groene ruimten, parken en tuinen hun hartje kunnen ophalen. Alle belangrijke firma’s die in België machines op de markt brengen komen naar Brussel om hun toestellen te demonstreren. Bezoekers van vorige editie weten dat de uitgestrekte grasvlaktes van het Park van Laken zich uitstekend lenen voor dergelijk evenement. Heel wat toeleveranciers van producten en diensten in de groensector zullen trouwens ook present zijn.

Green and Clean Vanaf dit jaar is Demo Groen uitdrukkelijk ook dé vakbeurs voor stadsreinigingsmateriaal. Tijdens vorige editie was de aanwezigheid van veegen borstelmachines een opvallende nieuwigheid. Gelet op de wettelijke verplichting om het gebruik van pesticiden achterwege te laten was de belangstelling voor deze machines in 2008 vrij groot. Groenbeheerders weten intussen dat dergelijke machines belangrijk zijn om het openbaar domein niet alleen net maar ook onkruidvrij te houden. Op de Heizel zult u dit jaar niet alleen ‘kleinere’ machines aan het werk zien maar ook het zwaarder materiaal zoals vuilniswagens, kolkenreinigers, sneeuwrui-

mers en zoutstrooiers. Deze sector heeft hiermee definitief een eigen plaats veroverd op Demo Groen, dat vanaf nu Green & Clean als baseline meekrijgt.

Sportaccommodatie Tijdens vorige editie was er bij de bezoekers een expliciete vraag om naast het materiaal voor aanleg en onderhoud van grassportvelden op Demo Groen ook firma’s te kunnen zien die in de marge van het grassportveldgebeuren opereren: bureau’s voor planning en bodemonderzoek, producenten van graszoden, firma’s met belijningsmateriaal, netten en scoreborden, … Zeven firma’s zullen tijdens de beurs op een speciaal afgebakend terrein (zie plan) een uitgebreide demonstratie geven in verband met beluchting van grassportvelden.

Klein grondverzet Op Demo Groen zullen een 10-tal firma’s hun materiaal voor klein grondverzet demonstreren op een speciaal voorzien gedeelte van het beursterrein (zie plan).

bijlage bij groencontact 2010 | 36 [4]

Twee jaar geleden werd voorzichtig gestart met een beperkt aanbod van korte lezingen en studiesessies. Ook dit jaar zult u als bezoeker tussen de demonstraties door één of meerdere lezingen over allerlei interessante onderwerpen kunnen meepikken (zie kader). De lezingen gaan door in de centraal gelegen tent nabij de cateringtent.

Innovatieprijzen Sinds kort is Demo Groen lid van EDGE, een Europees samenwerkingsverband met drie andere openluchtbeurzen: Saltex (UK), Salonvert (F) en Demodagen (Papendal, Nl). In het kader van deze samenwerking wordt dit jaar voor het eerst de EDGE-innovatieprijs uitgereikt. Een onafhankelijke jury zal tijdens Demo Groen drie prijzen toekennen: •innovatieprijs voor machines (aanleg, onderhoud groen); •innovatieprijs voor park-, sport- en recreatieuitrusting; •innovatieprijs voor duurzame productie. De winnaars zijn automatisch geselecteerd voor de Europese EDGEinnovatieprijzen die op 25 november uitgereikt worden in Cardiff (Wales)

eDGERMOOEN

11

VERT

8

Lezingen

0 15 -16/09/201


bedrijvengids voor openbaar groen  vvog

Finale Fedagrim GTP-cup Tijdens Demo Groen zullen 11 scholen met hun getunede zitmaaiers strijden om de ereplaatsen. Na de eerste twee manches eerder dit jaar (Tuning op Agribex en Gymkanea/ Tactor Pulling in Vilvoorde) zullen op Demo Groen op een speciaal afgebakend parcours nog twee wedstrijden gehouden worden om de definitieve winnaar aan te duiden: een economyrace en een snelheidsrace.

Inkom is GRATIS voor wie zich op voorhand registreert ! Als professionele bezoekers kunt u zich best op voorhand registreren via de ‘online ticketing’-knop op de website (www.demogroen.be). Het volstaat om uw bezoekerscode in te tikken en u krijgt per e-mail een inkomkaart toegestuurd. De bezoekerscode vindt u op alle uitnodigingen én op de publicitaire inlassingen in vakbladen (zie code op de advertentie in Groencontact: DG387522). Registratie ter plaatse kost € 5,00. Bovendien riskeert u daar in een wachtrij terecht te komen.

Lezingen* Woensdag 15 september 2010 • 11.30 u. Subsidiebeleid van de Vlaamse regering inzake zwerfvuil, H. Hendrickx (OVAM) (inschrijving vereist!) • 13.30 u. Belijningstips voor terreinverzorgers (i.s.m. Supaturf Sports), F. Vercammen (KC Genk) • 14.30 u. Correcte opbouw van een voetbalveld, R. Lambrechts (Groenservice) • 15.30 u. Onderhoud van klein materiaal, S. Leys (BFG) Donderdag 16 september 2010 • 10u15: Invasieve planten, L. Heemers (PCS) • 11u30: 2010, Jaar van de Biodiversiteit, M. Gryseels (Leefmilieu Brussel) • 13u30: Onderhoud van klein materiaal, S. Leys (BFG)

* Voor lezingen in het Frans: zie website

DEMO GROEN Wanneer 15 en 16 september 2010 10.00 u. tot 17.00 u. Waar Park van Laken | Dikke Lindelaan 1020 Brussel Toegang Gratis voor professionelen mits registratie via de website Parkeren Er zijn ruime parkeermogelijkheden in de omliggende lanen: Abelenlaan, Madridlaan, Eeuwfeestlaan, ... en op de parking van Kinepolis. Openbaar vervoer Metrostation Heizel (vanaf NMBSstation Brussel-Zuid) Meer info Fedagrim vzw (organisator) Jules Bordetlaan 164/4 | 1140 Brussel T. 02 262 06 00 | F. 02 262 04 02 info@fedagrim.be Website www.demogroen.be

bijlage bij groencontact 2010 | 36 [4]

9


vvog 

bedrijvengids voor openbaar groen

Tweejaarlijkse vakbeurs voor groenvoorziening, retail, tuin- en GREEN EXPO, de hele groenmarkt onder één dak De ‘groene’ vakbeurs Green Expo vindt dit jaar plaats op 26, 27 en 28 september in Flanders Expo (Gent) en wordt voor de eerste maal georganiseerd door Artexis, de groep die onder meer de beurscomplexen Flanders Expo en Antwerp Expo beheert. Het belooft een interessante editie te worden met een kleine 300 exposanten, 500 merken en 35.000 vierkante meter expositieruimte.

Volledige groensector Green Expo is zonder twijfel de meest volledige vakbeurs inzake groenvoorziening en bestrijkt zowel de markt van de projecten (studiebureaus, architectenbureaus, promotoren, personen verantwoordelijk voor groene ruimten, landschapsarchitecten, ...), uitvoerders (aannemers, onderhoudsfirma’s van groene ruimten, ...) als van de handel (plant- en boomkwekers, groothandelaars en detailhandelaars in meststoffen, granen en zaden, verdelers van machines en tuingerei, hobbycenters en dierenverblijven, ...).

Binnen en buiten Green Expo speelt zich niet alleen af in de expohallen van Flanders Expo. Zoals vorig jaar situeert een flink deel van de exporuimte zich buiten. Dit betekent dat de totale beursoppervlakte bijna 19.000 vierkante meter beslaat.

10

bijlage bij groencontact 2010 | 36 [4]

Uitgebreid randprogramma Het aantal evenementen dat in de marge van Green Expo georganiseerd wordt is fel uitgebreid ten opzichte van vorige editie. Zowat alle organisaties of federaties die bij de groensector betrokken zijn organiseren tijdens de beurs een of ander evenement: VVOG, BTV, BFG, Kubiekeruimte, BVTL, EHB, UNIZO en EBP.

Bomenstudiedag De Vereniging voor Openbaar Groen vzw zal traditiegetrouw tijdens Green Expo een ‘Bomenstudiedag’ organiseren in samenwerking met vzw BomenBeterBeheren, de beroepsorgansiatie van de boomverzorgers. Thema dit jaar is: ‘beoordelen en evalueren van bomen – criteria en technieken om de kwaliteit van straat- en laanbomen te beoordelen.’ Deze studiedag gaat door op dinsdag 28 september in de voormiddag. De deelnemers van de voorbije edities weten dat deze tweejaarlijkse studiedag telkens een leerrijk en verzorgd evenement is, met dank aan Artexis.

Water De Belgische Vereniging van Tuinarchitecten en Landschapsarchitecten, vzw Kubiekeruimte en de Erasmus Hogeschool Brussel organiseren maandagnamiddag (27 september) een seminarie over ‘water’.

Overheidsopdrachten Op maandagnamiddag organiseert EBP een seminarie over overheidsopdrachten. EBP is een organisatie die bedrijven ondersteunt bij het zoeken naar overheidsopdrachten. Voor de aangesloten leden volgt EBP alle aanbestedingen op. Ook overheden kunnen beroep doen op de organisatie voor het beheer (publicatie) van hun aanbestedingen.


bedrijvengids voor openbaar groen  vvog

park Boomkwekerij in de kijker Het foyer van Flanders expo (zeg maar de beursingang) wordt voor de periode van de beurs omgetoverd tot een gezellige wandeltuin waarin een tiental deelnemende boomkwekerijen hun typerend assortiment en hun nieuwigheden exposeren. Met dit nieuw initiatief van Green Expo én Visie op Sierteelt worden boomkwekerijproducten op een opvallende manier in de spotlights geplaatst. Als bezoeker wordt je automatisch doorheen de plantenpracht geloodst. De uitwerking van het project gebeurt in samenwerking met het tuinbouwonderwijs.

Deelnemende boomkwekerijen Anrob nv Boomkwekerij De Bruyn Boomkwekerij Willaert Calle-Plant Camelliakwekerij Guy Van Rysseghem Cultiverde De Winter Boomkwekerij Gebr bvba Erik Boterdaele Florarbo bvba Herplant nv M. Van Den Oever & Zn Maasplant bv Marc Rombaut Sierplantenkwekerij Vanderlinden Van Hulle - De Baerdemaecker nv Willy De Nolf bvba Wuloplant bvba

Online registreren betekent GRATIS inkom Green Expo is op en top een vakbeurs. Iedereen die bij het ‘groene’ vak betrokken is, is van harte welkom en hoeft niet te betalen. Wel dient u zich vooraf via de website te registreren en uw toegangsbewijs af te printen. Hiervoor moet u een code invoeren die afgedrukt staat op elke uitnodigingskaart. U vindt een exemplaar van deze kaart als bijlage bij deze Bedrijvengids.

GREEN EXPO Wanneer 26-27-28 september 2010 9.30 – 18.00 u. (maandag nocturne tot 20.00 u.) Waar Flanders Expo, hal 1 en buitenzone op gras Maaltekouter 1 | 9051 Gent Toegang Gratis voor professionelen mits voorafgaande registratie Parkeren Ruime parkeerzones rond Flanders Expo Openbaar vervoer Tram 1 vanaf NMBS-station Gent-Sint-Pieters Meer info (organisator) Artexis Exhibitions Maaltekouter 1 | 9051 Gent T. 09 241 92 11 greenexpo@artexis.com Website www.green-expo.be catalogus gratis voor iedere bezoeker

Dƒ vakbeurs voor tuin, park & retail

Flanders Expo > 26 | 27 | 28 / 09 / 2010

bijlage bij groencontact 2010 | 36 [4]

11


vvog 

bedrijvengids voor openbaar groen

Vijftien noviteiten op tien jaar tijd BEST-select brengt innoverende nieuwigheden op de markt In de sierteelt is vernieuwing en innovatie erg belangrijk. Zowel consument als producent zijn continu vragende partij naar nieuwe, verbeterde planten en cultivars. Ontwikkeling van goede en attractieve nieuwigheden vraagt echter heel wat tijd, kennis en wetenschappelijk onderzoek. BEST-select is een samenwerkingsverband van 20 Belgische boomkwekerijen en viert dit jaar haar tiende verjaardag. In het voorbije decennium bracht BEST-select niet minder dan 14 sterke cultivars op de markt! De Hydrangea ‘Bobo’® is de nieuwste (15de) noviteit.

Hydrangea paniculata ‘Bobo’

12

bijlage bij groencontact 2010 | 36 [4]

BEST-select cvba

Onderhoud

De samenwerking tussen de boomkwekerijen is in feite ontstaan vanuit het Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek (ILVO). Het ILVO heeft een bijzondere expertise op vlak van veredeling en ziekteresistentie. Daardoor ligt de focus steeds op de ontwikkeling van zeer resistente, duurzame nieuwigheden die de consument aanspreken door hun attractieve uitstraling. Deze expertise komt dan ook in alle nieuwigheden van BEST-select tot uiting: duurzame en resistente cultivars.

Door de bijzondere resistentie en de betere duurzaamheid vragen de BEST-selectplanten een minimum aan onderhoud. Het assortiment kan dus als ideale plantenmix omschreven worden voor de tuinliefhebber, maar ook voor onderhoudsarm openbaar groen en toepassingen in de tuinaanleg. Eén van de schitterende voorbeelden zijn de aanplantingen van verkeersrotondes met ‘Jacky’s Favorite’ rozen.

Plantenetiket

BEST-select brengt tuinplanten op de markt waarvan de consument een grotere tevredenheid heeft. Het BEST-select assortiment wordt via de normale verkoopskanalen aan de consument aangeboden en verkocht. Vakmensen kunnen zich uiteraard rechtstreeks tot de deelnemende boomkwekerijen richten. BEST-select voorziet tevens in een drietalige website met passende consumenteninformatie: www.bestselect.be. Een greep uit het assortiment

Binnen het assortiment van BESTselect vindt u tot op heden 15 schitterende en kwalitatieve tuinplanten terug. Het zijn heesters, sierbomen en tuinrozen. Om de kwaliteit van het assortiment te onderstrepen wordt elke BEST-select plant voorzien van een uniek plantenetiket. Dit etiket zorgt door zijn uniforme vorm voor een betere herkenbaarheid van het BEST-select assortiment.

Consumentgericht

Rosa ‘Rivierenhof’

Rozen In het BEST-select gamma zit een sterk assortiment van 8 tuinrozen waarbij naast de schoonheid van de bloemen ook de resistentie internationaal naar waarde geschat wordt. Alle rozen behaalden tussentijds belangrijke internationale prijzen, waaronder de belangrijke nominatie voor ‘Jacky’s Favorite’, ‘Rivierenhof’ en ‘Cera’ als Toproos (Nl).

Pluimhortensia’s Daarnaast werd een opvallend duo ’pluimhortensia’s succesvol gelanceerd. De Hydrangea paniculata ‘Pinky-Winky’® is in heel Europa een commercieel succesverhaal, waar de leden van BEST-select terecht trots over zijn. Er zijn inmiddels licentiecontracten afgesloten in Duitsland en Polen. Ook in de USA en Canada is ‘Pinky-Winky’® een echte rage. Vorig jaar werd de Hydrangea paniculata ‘Mega Mindy’® gedoopt. Ook hier zijn de verwachtingen hoog.

Malus, Ligustrum en Hibscus De Malus-variëteiten ‘Appollo’® en ‘Red Obelisk’® vormen een goe-


bedrijvengids voor openbaar groen  vvog

de aanvulling in het assortiment sierbomen voor grotere tuinen en openbaar groen. Maar ook in kleine stadstuinen en als terras of balkontoepassingen zijn het waardevolle planten. Ligustrum ‘Green Century’® en Hibiscus syriacus ‘Azurri’® zijn dan weer twee sierheesters met zeer specifieke toepassingen.

Noviteit 2010 Om de tiende verjaardag van BESTselect luister bij te zetten, wordt tijdens Green Expo een 15de noviteit gelanceerd. Hydrangea paniculata ‘Bobo’® zal op de beurs officieel gedoopt worden. Het is een echte pluimhortensia met zéér mooie, witte pluimen die bij aanvang een fris groene schijn hebben. De plant blijft bij een jaarlijkse snoei zeer compact

en gedrongen (planthoogte van 7090 cm) zonder aan bloeirijkdom in te boeten. De bloei start vanaf begin juli. In de herfst vertonen de bloemen een lichtroze verkleuring. BESTselect is ervan overtuigd dat deze nieuwe Hydrangea een sterke verbetering is ten opzichte van de bestaande cultivars die snel openvallen bij regen- of wind.

BEST-select partners

BEST-select

• Boomkwekerijen Beeckman bvba • Calle Steven bvba • Calle-Plant cv • Casteels André Rozen • Coppens Geert Boomkwekerij bvba • Damen Frans • De Bock L.V. • De Neve Hans • De Nolf Willy • Europlants bvba • Houtmeyers bvba • Mortier Gebr. bvba • Oprins Jan • Rimbaut & Zonen bvba • Van Herreweghe Willem Fa. • Van Hulle-De Baerdemaecker nv • Van Pelt nv • Vandeputte nv • Vergote M. & C° bvba - Het Wilgen broek • VIVA International bvba

Caritasstraat 21 9090 Melle T. 09 272 29 01 info@bestselect.be Website www.bestselect.be Aanbod Variëteiten van Hibiscus, Hydrangea, Ligustrum, Malus en Rosa Advertentie [p. 4] Green Expo [deelnemende boomkwekers]

Rosa ‘Jacky’s Favorite’

Rosa ‘Xantippe’

bijlage bij groencontact 2010 | 36 [4]

13


vvog 

bedrijvengids voor openbaar groen

Vlaamse boomkwekerij investeert in kwaliteit GREEN SUPPLY sterk in groenadvies en verzorgde leveringen Green Supply bvba is een jong dynamisch bedrijf dat twee jaar geleden door Pieter en Bart Schollaert opgericht werd specifiek voor de klanten van openbaar groen. Hoe kijken zij terug op de voorbije periode? In een interview met Bart proberen we te achterhalen wat beide jonge bedrijfsleiders bezighoudt en wat hen drijft.

Openbaar groen Bart: Enkele jaren geleden merkten we dat de markt van het openbaar groen er eigenlijk wat verwaarloosd bijlag. Langs de kant van de kwekers is het een zeer moeilijke markt. Alles begint met het vele administratieve werk bij de prijsaanvragen. Overheden vragen bovendien een enorme diversiteit en staan erop dat alles snel geleverd wordt. De planten moeten dikwijls op voorhand gekeurd worden en dan apart gelabeld, … Veel kwekerijen doen niet écht de moeite om voor de gevraagde competitieve prijs die extra service te bieden. Ook hadden sommige aannemers de neiging om het niet zo nauw te nemen met de correcte grootte of maat. Gelukkig is er ondertussen heel wat veranderd. Groendiensten ver-

wachten terecht dat alles soortecht is en klaar voor doorgroei. Ze verwachten ook dat alles netjes en correct geleverd wordt. Strengere controles maken dat de sjoemelaars het moeilijk krijgen. Kwaliteit moet altijd voorop gaan !

Meerwaarde bieden

Vanuit de boomkwekerij

Bart: Controle bij levering is een goede zaak maar de planten moeten in het bestek ook correct omschreven zijn. In heel wat prijsaanvragen missen we de vermelding van de correcte kweekmaat (bijv. Lonicera nitida ‘Elegant’ 30/40 co 2L). Om het gemakkelijk te maken hebben we op onze website in de rubriek ‘informatieve cataloog’ een volledige lijst gemaakt van wat er zoal te verkrijgen is met de juiste omschrijving. Iemand die advies wenst kan ons steeds vrijblijvend om raad vragen. Ook kan men zich abonneren op onze nieuwsbrief waarin we de lezers attent maken op nieuwe soorten of op vergeten toppers. Wie nog geen nieuwsbrief ontvangt kan een mailtje sturen naar info@greensupply.be.

Pieter en Bart Schollaert komen uit de boomkwekerijsector wat een groot voordeel is. Daarom zijn ze goed in staat om de vragen van openbare besturen te vertalen naar het concrete aanbod van de kwekerijen. Ook naar controle toe is dit belangrijk: de planten zijn gegarandeerd soortecht en hebben een correcte maat. Bart: We weten precies hoe een gezonde boom er moet uitzien. Alle planten en bomen worden zowel afzonderlijk als per bestelling gecontroleerd. De planten worden onder de juiste klimatologische omstandigheden gehouden om uitdrogen te vermijden. Onze verpakking is netjes en voorkomt beschadigingen. Ons logistiek systeem is bovendien helemaal gesloten: alles is op elk moment traceerbaar. Per bestelling wordt één persoon aangesteld als eindverantwoordelijke.

Green Supply wil aan de groenverantwoordelijken van gemeenten een echte meerwaarde bieden en hen helpen bij het maken van een sluitend bestek.

Groenadvies Groenambtenaren kunnen bij Green Supply ook terecht met heel specifieke vragen: juiste soortkeuze in func-

tie van de standplaats, grondverankering, creëren van meerwaarde, … Bart: Voor het beantwoorden van alle mogelijke vragen kan men beroep doen op onze groenadviseur Bert Renap. Bert is tuinarchitect van opleiding en heeft jaren ervaring in de boomkwekerijsector. Samen met hem proberen we in nauwe samenspraak met onze klanten zoveel mogelijk probleemoplossend te werken.

De toekomst Bart: Wij zien de toekomst vol vertrouwen tegemoet. Onze eigen werking is afgestemd op ‘kwalitatief werken’ en op het geven van ‘positieve meerwaarde’. Openbaar groen wordt ook steeds meer hét domein van de voortrekkers, de mensen die het goede voorbeeld willen geven. En dit principe van duurzaam werken is ook ons leidmotief: de juiste planten en bomen op de juiste plaats. Kwalitatieve aanplantingen hebben bovendien een onmiddellijk positief effect op de omgeving en de gemeenschap. Mooi toch ?

GREEN SUPPLY bvba Moerdijkstraat 17 8470 Gistel T. 059 27 81 89 F. 059 27 68 38 sales@greensupply.be Website www.greensupply.be Aanbod Boomkwekerijproducten Advertentie inlegblad Green Expo [1449]

14

bijlage bij groencontact 2010 | 36 [4]


bedrijvengids voor openbaar groen  vvog

Najaarsbemesting op kwaliteitsgazons Floranid® Garden van COMPO biedt mogelijkheden Het realiseren van een kwaliteitsgazon dat het jaarrond mooi groen is, zonder extra maaiwerk of ziektedruk te creëren: het lijkt wel een contradictie te zijn. Dankzij het gebruik van ISODUR® kan tot laat in het najaar nog bemest worden, zonder extra maaiwerk te moeten verrichten en kan nog stikstof gegeven worden zonder extra ziektedruk of stikstofuitspoeling te veroorzaken.

Langdurige stikstofvoorziening COMPO FLORANID®-meststoffen zijn NPK-meststoffen, die naast de klassieke nitrische en ammoniakale stikstof ook een synthetisch-organische stikstof onder de vorm van Isodur® bevatten. Terwijl de eerste twee stikstofvormen op relatief korte termijn werken, zorgt Isodur® voor een langdurige stikstofvoorziening. Onder invloed van warmte en vochtigheid wordt Isodur® geleidelijk omgezet in ammonium en nitraat en dat gedurende een periode van drie tot vier maanden. Isodur® is immers een complexe koolstofmolecule, waarop twee ureumgroepen staan. Die ureumgroepen komen bij de af-

braak van Isodur® vrij en worden in de bodem bacterieel verder omgezet tot ammonium en nitraten. Deze laatste twee stikstofvormen kunnen gemakkelijk door de grassen worden opgenomen. Doordat Isodur® niet oplost in koud water, spoelt het niet uit, maar blijft het aanwezig tot het wordt afgebroken. Wanneer het erg koud is en er geen groeicondities zijn, heeft het gras helemaal geen behoefte aan stikstof. Door de koude wordt de aanwezige Isodur® niet afgebroken, maar blijft het gewoon in de bodem aanwezig, tot het weer warmer wordt en de vraag van het gras naar stikstof terug toeneemt en de afbraak van Isodur® weer herneemt. Door dergelijke meststoffen op het juiste moment in te zetten is het mogelijk om een diepgroen gazon te bekomen zonder extra maaiwerk of ziektedruk.

NPK Hét Compo-product dat ideaal is voor een late bemesting is Floranid® Garden. Het is een meststof die heel wat voordelen in één formule verenigt. Floranid® Garden heeft als NPK (Mg)-formule: 10-5-20(+4) + sporenelementen. Van de 10% stikstof is er 6% onder Isodur®-vorm. Dat betekent dat Floranid® Garden geen

groeistoot zal geven, maar dat de geleidelijke stikstofvrijstelling er juist voor zal zorgen dat het gras gedurende de komende najaars- en wintermaanden mooi groen zal blijven, zonder een extra stikstofboost. Een ander voordeel van deze formule is de N/K-verhouding. Floranid® Garden bevat beduidend meer kalium dan stikstof, die voor 60% traagwerkend is, wat de N/K-verhouding nog meer in de richting van kalium doet overhellen. En precies dat extra kalium zal ervoor zorgen dat het gazon beter bestand is tegen betreding, barre weersomstandigheden en ziekten. En Floranid® Garden heeft nog een troef: zijn vrij hoge Mg-gehalte (4%). Magnesium is een onmisbaar element in de chlorofylmolecule. Door het hoge aanbod aan magnesium, zal het gras donkergroen kleuren en aansterken door de extra activiteit van het gevormde bladgroen. Floranid® Garden is geen blend. Elke korrel bevat precies dezelfde NPKverhouding en door de fijne granulering (90% tussen 0,7 en 2,8 mm) is het product gemakkelijk toe te passen en te verdelen.

Dosis De aanbevolen dosis om Floranid® Garden in de periode september – oktober te gebruiken is 3 kg per are. Op vergeelde gazons mag deze dosis iets hoger liggen. Gazons die al rijk zijn aan stikstof kunnen het best met

Patentkali® Gazon (0-0-27+11) gevoed worden, dit ook aan een dosis van 3 kg/are.

Tot slot Alle voordelen van Floranid® Garden resulteren uiteindelijk in een mooi groen gazon, zonder extra groei of ziekten, met een hoog weerstandsvermogen tegen betreding, regen of sneeuw en vorst. Een bijkomende indirecte, maar bijzonder grote troef is dat onkruiden en mossen minder kansen krijgen om zich in het gazon te nestelen, zeker niet wanneer het niet al te kort wordt gemaaid.

COMPO BENELUX NV Filliersdreef 14 | 9800 Deinze T. 09 381 83 83 | F. 09 386 77 13 Contactpersoon Paul Mertens | M. 0497 58 89 02 Paul.mertens@compo.be Website www.compo.be Aanbod Meststoffen Merken COMPO Advertentie [p. 33] Demo Groen [58] Green Expo [1552]

Werking van Isodur® (blauw) in vergelijking met gewone meststof (rood)

bijlage bij groencontact 2010 | 36 [4]

15


vvog 

bedrijvengids voor openbaar groen

Totaalconcept voor aanleg en onderhoud van sportvelden DE CEUSTER SPORT ondersteunt beleidsmakers Sinds vele jaren is DE CEUSTER SPORT een referentie op het gebied van aanleg en onderhoud van natuurgrasvelden. Wanneer een nieuw grassportveld moet aangelegd worden of wanneer het jaarlijks groot onderhoud (uitvlakken, bezanden, prikken, doorzaaien, bemesten…) moet gebeuren, steeds kan het bedrijf uit Sint-Katelijne-Waver op basis van jarenlange ervaring zijn klanten (openbare besturen, clubs) optimaal van dienst zijn om de best haalbare oplossing (technisch én financieel) voor te stellen. Sinds enkele jaren heeft DE CEUSTER SPORT er nog een troef bij: met name de aanleg en het onderhoud van kunstgrasvelden. Hierdoor kunnen de klanten nog beter geholpen worden bij het nemen van belangrijke beslissingen inzake sportvelden.

Beredeneerde combinatie

Duidelijke beslissingscriteria

Welke kunstgrasmat is de beste?

Om gedurende het hele seizoen trainingen en wedstrijden in optimale omstandigheden te kunnen laten doorgaan is het inschakelen van één of meerdere kunstgrasvelden naast de vertrouwde natuurgrasvelden een belangrijke troef geworden waarvoor steeds meer besturen opteren. Door een beredeneerde combinatie van beide types sportvelden kan het hele jaar door gespeeld worden zonder de kwaliteit van de natuurgrasvelden al te zeer te ondermijnen. Ook kan het aantal wedstrijden fors omhoog gaan wanneer een stad of een club over een sportveld in kunstgras beschikt. Hierdoor krijgen meer spelers (bijv. ook de jeugdafdelingen) de mogelijkheid om betere trainingen te organiseren en in betere omstandigheden te spelen. Omdat een kunstgrasveld vele malen intensiever kan gebruikt worden, kunnen meer trainingen en wedstrijden doorgaan. Het is aan elke club of elk gemeentebestuur om voor de eigen specifieke situatie de meest ideale combinatie van beide types sportvelden uit te werken. De ervaring en de kennis van DE CEUSTER SPORT kan daarbij van groot nut zijn.

Omdat het nemen van dergelijke beslissing niet gemakkelijk is, heeft DE CEUSTER SPORT een aantal criteria op een rijtje gezet zowel in verband met de aanleg van een natuurgrasveld als inzake de aanleg van een kunstgrasveld. Bij de aanleg van een kunstgrasveld kan men zich bijv. afvragen welke sporten op die nieuwe grasmat moeten kunnen gespeeld worden. Is het kunstgrasveld bedoeld voor recreatieve of voor topsportdoeleinden? Wat is de te verwachten bespelingsintensiteit? Welke opbouw is het meest aangewezen? Welke drainage is reeds voorhanden? Welke zijn de te verwachten onderhoudswerkzaamheden? … Ook bij de aanleg van een natuurgrasveld moeten gelijkaardige vragen gesteld worden: wat is het toekomstig gebruik van de grasmat? Wat is de historiek van de locatie? Is veldverwarming noodzakelijk? Is de aanschaf van een beregeningsinstallatie gewenst? enz … Deze en andere beslissingscriteria werden op een overzichtelijke manier gebundeld en zijn te bekijken op de website. Het is gebleken dat het een handig hulpmiddel is om de toestand van hun bestaande velden te evalueren of om nieuwe projecten op te starten.

De kwaliteit van de huidige generatie kunstgrasvelden is niet meer te vergelijken met deze van pakweg een decennium geleden. Tot voor enkele jaren hadden kunstgrasvelden een kwalijke reputatie: slechte balrol en balstuit, pijnlijke brandwonden bij slidings, te hard om op te lopen. De huidige generatie kunstgrassen benaderen in hoge mate de speleigenschappen van een goed natuurgrasveld. Omdat er heel wat verschillende kunstgrasmatten op de markt zijn en om zijn klanten optimaal en zo objectief mogelijk te kunnen informeren, heeft DE CEUSTER SPORT een aantal kunstgrasmatten uitgebreid laten testen door het European Research Center for Artificial Turf (ERCAT). Tijdens deze objectieve testen werden o.a. speleigenschappen en duurzaamheid bepaald.

Aanleg van een voetbalveld met kunstgrasmatten (foto’s: De Ceuster Sport)

16

bijlage bij groencontact 2010 | 36 [4]


bedrijvengids voor openbaar groen  vvog

Objectieve tests voor kunstgrasmatten

Najaarsbemesting DCM GRASS CARE

ERCAT, dat in opdracht van DE CEUSTER SPORT verschillende grasmatten getest heeft, is een onderdeel van het Departement Textiel van de Universiteit Gent. Deze instelling is door de FIFA geaccrediteerd om wereldwijd veldtesten uit te voeren op kunstgrasvelden om te zien of deze voldoen aan de opgelegde minimum standaarden. Volgende objectieve tests kunnen uitgevoerd worden: • balrol: interactie bal-oppervlak na het loslaten van de bal langs een schans • balbots: interactie bal-oppervlak na het loslaten van de bal op 2 m hoogte • schokabsorptie en verticale vervorming • rotationele weerstand: welke tractie is nodig om een schoen met noppen te draaien • mechanische abrasie: slijtage van de grasmat • poolverankering: meting van de verankering van de kunstgrasvezels

Samen met zusterbedrijf DCM heeft DE CEUSTER SPORT een jarenlange ervaring in het oordeelkundig bemesten van grassportvelden. Specifiek voor de najaarsbemesting werd DCM GRASS-CARE ontwikkeld. Deze organische meststof is rijk aan langwerkend kalium, ideaal voor het afharden in het najaar en in de winter. DCM GRASS-CARE bevat eveneens magnesium en ijzerchelaat voor een diepgroene graskleur gedurende de hele winter.

Toestel om schokabsorptie te meten (foto: VVOG)

DE CEUSTER SPORT

DCM-MESTSTOFFEN

Fortsesteenweg 30 2860 Sint-Katelijne-Waver T. 015 31 22 57 F. 015 31 36 15 dcg@dcg.be

Bannerlaan 79 2280 Grobbendonk T. 014 25 73 57 F. 014 21 76 02 dcm@dcm-info.com

Website www.dcsport.be

Website www.dcm-info.com

Aanbod aanleg en onderhoud natuurgrasvelden en kunstgrasvelden, boombehandeling

Aanbod bodemverbeteraars, organische meststoffen, potgronden, graszaden, vijverproducten

Merken OXYJET

Merken DCM, MINIGRAN, AQUA NATURA

Advertentie [p. 2]

Advertentie [p. 34]

Green Expo [1201]

Green Expo [1200]

Kunstgrasmatten kunnen intensiever gebruikt worden, ook voor trainingen. (foto: De Ceuster Sport)

bijlage bij groencontact 2010 | 36 [4]

17


vvog 

bedrijvengids voor openbaar groen

Groen brandstofconcept voor een efficiëntere bedrijfsvoering ASPEN is goed voor uw gezondheid én voor het milieu Sinds het gebruik van alkylaatbenzine in Nederland voor de professionele sector verplicht is, vergroot de aandacht voor het complete brandstofconcept in de bedrijfsvoering bij groenbedrijven, merkt GVG Oliehandel BV, importeur van Aspen voor de Benelux.

Verkeerde bezuinigingen Er wordt bij inspecties niet alleen gekeken naar het wel of niet gebruiken van alkylaatbenzine in tuin en parkmachines, maar ook naar de brandstofopslag en de jerrycans die gebruikt worden. Het is natuurlijk niet voor niets dat de inspectie controleert op dit soort punten. Maar naast de veiligheidstechnische redenen werkt een duidelijk en correct brandstofsysteem ook efficiënter. Bij veel bedrijven beginnen de fouten namelijk al bij de organisatie van het benzinegebruik. Er moet apart naar de benzinepomp gereden worden om benzine te tanken in lege jerrycans. De jerrycans worden door hergebruik vuil waardoor het etiket niet meer leesbaar is. Vaak wordt er een kleurcode verzonnen die dan moet aangeven wat er in hoort te zitten. Maar ook dat klopt niet altijd omdat er ‘uit nood’ ook wel eens iets anders inzit dan de kleur doet vermoeden. Menig groenwerker weet: één keer 4-takt tanken in een 2-taktmotor is genoeg om de motor te laten vastlopen. En dat wordt gemerkt in de portemonnee! Daarbij worden de jerrycans door hergebruik vies en gaan roesten van binnen. Dit vuil doet de brandstoffilter van

Geen tankfouten meer door het kleurensysteem en de voorraad wordt in één oogopslag overzien.

18

bijlage bij groencontact 2010 | 36 [4]

machines verstoppen. Omdat men bang is te weinig olie te mengen en vastlopers wilt voorkomen, draaien de meeste machines met een te vet mengsel dat slecht verbrandt.

ASPEN-brandstofconcept Bovenstaande problemen heb je met alkylaatbenzine niet. Aspen biedt een compleet groen brandstofconcept gebaseerd op het gebruik van de 5 liter jerrycan. Elke vijf liter wordt geleverd in een nieuwe, schone, UNgoedgekeurde brandstoftank met een duidelijk label dat voldoet aan alle wettelijke eisen. De kwaliteit van de benzine wordt gegarandeerd door het vermelde batchnummer. De zuivere samenstelling maakt alkylaatbenzine jarenlang houdbaar. Dit betekent dat de kant en klare mengsmering niet ontmengt. De blauwe jerrycan is zuivere alkylaatbenzine voor 4-takt motoren, de rode jerrycan is kant en klare mengsmering (met 2% volsynthetische olie) voor alle 2-takt motoren. Er hoeft dus ook niet apart bijgemengd te worden voor zwaarder belaste machines. Met dit duidelijke kleurensysteem (rood= 2-takt, blauw= 4-takt) worden tankfouten voorkomen en wordt de voorraad in

één oogopslag overzien. Aan de opslag en transport van benzine wordt vaak niet veel aandacht besteed. Het is wettelijk verplicht om bij het vervoer van benzine een vlamsticker op de jerrycan te hebben. Ook geldt er een verbod voor het overtappen van benzine in de opslagruimtes. Het gebruik van drums en vaten waarmee weer kleinere jerrycans worden afgevuld is dus eigenlijk niet toegestaan. Daarbij gaan de paar euro’s die men denkt te besparen met de aanschaf van de benzine in grote verpakkingen al snel verloren in de aanschaf van tapkranen, pompen en in het knoeiverlies. Met overtappen gaan er altijd wel wat deciliters verloren. De 5 liter jerrycan van Aspen is zo ontworpen dat deze helemaal leeg schenkt, tot aan de laatste druppel. Bovendien passen alle vulhulpen zoals de Fillpartner Autofiller en de combi-handle ook direct op de 5 liter jerrycan.

Oplossing voor kleine en grote groenbedrijven Het distributieconcept van Aspen biedt zowel voor kleine als voor grote groenbedrijven een oplossing.

Het 5 liter concept biedt optimaal gebruiksgemak voor de groenwerker


bedrijvengids voor openbaar groen  vvog

De kleinere hovenier kan de Aspen gewoon per losse jerrycan bij de tuinen parkmachine dealer in de buurt kopen. De lege Aspen jerrycans kunnen gratis (geen statiegeld!) bij de dealer worden ingeleverd waarna ze gerecycleerd worden. Aspen combineert hier de zorg voor het leefmilieu met het gemak van de eindgebruiker. Voor grote groenbedrijven bestaat de mogelijkheid om een complete pallet Aspen franco op locatie geleverd te krijgen. Deze pallet wordt door de Aspen dealers geleverd tegen grootverbruikersprijzen. De pallet mag uiteraard samengesteld zijn met verschillende producten, zoals bijvoorbeeld een mixpallet van 2-takt en 4-takt benzine of Agialube groene smeerolieproducten. Er wordt dan een gratis retourdoos meegeleverd waarin de lege Aspen jerrycans weer verzameld kunnen worden. De volle doos met lege jerrycans wordt met een nieuwe levering kosteloos retour genomen. Het palletsysteem wordt veel benut door gemeenten, sociale werkplaatsen en grote hoveniersbedrijven. Zo kent Aspen al meer dan 1300 afleveradressen in de Benelux die hiervan gebruikmaken. Alle eindgebruikers bestellen echter bij de Aspen dealer. Als importeur van Aspen alkylaatbenzine belevert GVG Oliehandel BV geen eindgebruikers rechtstreeks. Het contact tussen eindgebruiker en de Aspen dealer is daarom erg belangrijk. Vaak is de eindgebruiker al bekend met de dealer omdat hij er het onderhoud en reparatie van zijn machines heeft. GVG Oliehandel BV adviseert dan ook altijd aan eindgebruikers om bij reeds bestaande contacten Aspen te kopen.

Meer dan alleen alkylaatbenzine

Groen en veiligheid, steeds belangrijker

Wie bewust bezig is met de inkoop van producten, maakt gebruik van het totaalpakket van milieuvriendelijke, maar bovenal ook technisch hoogwaardige en gebruiksvriendelijke producten toegespitst op het groenbedrijf. Naast de alkylaatbenzine is er ook de biologisch afbreekbare kettingzaagolie, waarvan het gebruik vaak verplicht gesteld wordt bij werken op terreinen van de overheid. Een olie biologisch afbreekbaar maken is niet zo moeilijk. De kunst is echter om een biologisch afbreekbare olie te produceren die technisch goed is, een olie die onder alle omstandigheden dezelfde vloeibaarheid heeft en die langer houdbaar is. De ontwikkeling van hoogstaande technische kwaliteit komt daarom op dezelfde plaats als het milieuaspect. Een goed voorbeeld is hydrauliekolie. Bij grotere machines is een lekkage door bijvoorbeeld een gebroken hydrauliekslang een serieuze bedreiging voor het milieu. Maar omdat de toepassing van biologisch afbreekbare olie nogal wat beperkingen kent, wordt er vaak toch met gewone minerale olie gewerkt. De behoefte is duidelijk: een biologisch beter afbreekbare olie met alle voordelen van een minerale olie. GVG Oliehandel BV heeft eind 2009 een nieuwe hydraulische olie op de markt gebracht die inspeelt op deze behoefte. Agialube Ecomax Hydra HT is een hydrauliekolie gemaakt op basis van zuivere componenten. De samenstelling is zo uitgebalanceerd dat dit product met alle normale minerale hydraulische oliën gemengd kan worden. Het is in elk systeem direct inzetbaar en door de lange verversingsintervallen is het onderhoud efficiënter en worden er kosten bespaard. Door haar verbeterde afbreekbaarheid en de afwezigheid van toxische stoffen, is er in geval van een olielekkage geen bedreiging voor het milieu.

Met het oog op de toekomst is groen en veiligheid niet weg te denken. Bedrijven die nu nog zelf benzine mengen zullen vroeg of laat met deze onderwerpen geconfronteerd worden. Vóór de verplichtstelling van het gebruik van alkylaatbenzine was het gros van de Nederlandse groenbedrijven al overgestapt, in de eerste plaats omwille van de eigen gezondheid. Wie zelf regelmatig met de heggenschaar of kettingzaag werkt weet hoe vuil de uitlaatgassen zijn wanneer de machine is afgetankt met gewone benzine. Het is een bewustwording die langzaam maar zeker ook in de rest van de Benelux doordringt.

GVG OLIEHANDEL BV De Vlotkampweg 77 6545 AE Nijmegen (Nl) T. +31-(0)24 675 43 61 F. +31-(0)24 675 43 68 info@gvgoliehandel.nl Websites www.aspen-benelux.nl www.agialube.nl www.fillpartner.com Aanbod Alkylaat-benzine, smeermiddelen, reinigers, tankaccessoires Merken ASPEN, AGIALUBE, FILLPARTNER Advertentie [p. 3]

De vlamsticker op de jerrycan is wettelijk verplicht

bijlage bij groencontact 2010 | 36 [4]

19


vvog 

bedrijvengids voor openbaar groen

Kwaliteitsbomen in alle maten en gewichten voor uiteenlopende Boomkwekerij EBBEN inspireert en innoveert de markt Ebben is een begrip in de wereld van groen. Al sinds 1862 worden op het bedrijf in Cuijk (NL) straatbomen, laanbomen, parkbomen, meerstammige bomen, vormbomen en heesters gekweekt. De kwekerij is 380 ha groot en wordt geleid door Toon Ebben, de vierde generatie van de familie. Door kennis en ervaring is Ebben uitgegroeid tot een gezond bedrijf met stevige wortels. Het bedrijf heeft zijn positie op de markt voortdurend weten te versterken door te investeren in ontwikkeling en vernieuwing. Het levert bomen in alle soorten en maten: van kleine heesters tot parkbomen met een stamomvang van maar liefst één meter vijftig.

Zaakvoerder Toon Ebben

20

bijlage bij groencontact 2010 | 36 [4]

Inspirerend in de markt

Visie en innovatie

Ebben is een erg dynamisch bedrijf dat voordurend op zoek is naar vernieuwing. Dankzij intensieve contacten met landschapsarchitecten, stedenbouwkundigen, groenaannemers en boomverzorgers in heel Europa weten ze bij Ebben heel goed welke eisen aan bomen worden gesteld. Toon Ebben: Wij zijn voortdurend bezig met innovatie en wij proberen bewust vernieuwend uit de hoek te komen. Ik denk dat wij met enige trots mogen zeggen dat we in die zin inspirerend zijn in de markt. Wij kunnen ook inspelen op vragen van erg verschillende opdrachtgevers in heel Europa. Onze kwekerij in Oost-Nederland bestaat uit landerijen met verschillende grondsoorten. Dat maakt het mogelijk onze bomen optimaal te telen voor hun eindbestemming. Op die manier kunnen wij een hoge kwaliteit garanderen. Wij besteden de uiterste zorg aan kweek, ontwikkeling en innovatie. Onze medewerkers combineren liefde voor groen met jarenlange ervaring en vakkennis. Van al onze bomen kennen wij de bijzonderheden: de groeiwijze, de plaats waar zij het best tot hun recht komen en hoe zij verzorgd moeten worden. En deze know-how delen we graag met onze klanten.

Ebben is voortdurend bezig met innovatie. Zo worden soorten gekweekt die beter geschikt zijn voor het stedelijk klimaat. Hiermee wil het bedrijf naar eigen zeggen ervoor zorgen dat steden en dorpen ook in de toekomst groen blijven. Ook op vlak van leefmilieu gaat het bedrijf tewerk volgens een duidelijke visie. Toon Ebben: Ebben teelt op duurzame wijze met zo min mogelijk belasting voor het milieu. Wij hebben specialisten in dienst die alles weten van biologische bestrijdingsen bemestingsmiddelen. Het is voor ons een uitdaging om zo min mogelijk chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmest te gebruiken. In 2009 hebben wij het Milieukeur behaald voor al onze producten.

Carpinus betulus in blokvorm

Specialiteit meerstammige bomen Typerend voor Ebben zijn bomen in grote maten en uniforme partijen in grote aantallen. Bovendien bestaat een aanzienlijk deel van de uitgebreide collectie uit meerstammige bomen. Toon Ebben: Wij zijn gespecialiseerd in deze teeltwijze en hebben jarenlange ervaring in het vormen en snoeien van deze prachtige bomen. Wij hebben ze in alle soorten en maten voor zeer veel toepassingen. Wat dacht u bijvoorbeeld van de prachtige groenblijvende Quercus ilex als meerstammige boom. Of een Parrotia persica met haar fraaie herfstkleuren. Op onze


bedrijvengids voor openbaar groen ď Ž vvog

toepassingen kwekerij laten we u graag zien hoeveel mogelijkheden er zijn met deze en vele anderen soorten.

Vormbomen Een andere specialisatie van Ebben is het kweken van vormbomen, zoals leivormen, kandelabers, dakvormen en vele anderen. Toon Ebben: Deze bomen zijn bij uitstek geschikt om smalle straten een groen karakter te geven, maar natuurlijk ook om vormen van architectuur te versterken. Wij hebben vormbomen in alle soorten en ma-

Parrotia persica

welkomen u graag op GreenExpo of op onze kwekerij om u meer te vertellen en te laten zien.

ten, voor zeer veel toepassingen in de openbare ruimte.

Meer dan bomen Ebben is niet alleen gespecialiseerd in het kweken van bomen. Het bedrijf heeft ook landschapsontwerpers en cultuurtechnici in dienst die alles weten van sferen, kleuren, standplaats, groeiplaatsomstandigheden, enz. Toon Ebben: Onze medewerkers kunnen onze klanten uitstekend advies geven over soortkeuze en met hen mee te denken bij de planontwikkeling. Dat maakt Ebben tot hĂŠt groene kenniscentrum bij uitstek. Wij ver-

EBBEN bv Beerseweg 45 | 5431 LB Cuijk (NL) T. +31 485 31 20 21 F. +31 485 31 38 88 info@ebben.nl Website www.ebben.nl Aanbod Boomkwekerijproducten, beplantingsadvies, kleuradvies, landschapsontwerp Advertentie [p. 6] Green Expo [1508]

Quercus ilex (meerstammig)

bijlage bij groencontact 2010 | 36 [4]

21


vvog 

bedrijvengids voor openbaar groen

Gereedschappen voor de professionele groenvoorziening MONTAUBAN levert uitsluitend kwaliteitsproducten De firma MONTAUBAN uit Nieuwkerken-Waas verkoopt reeds meer dan 50 jaar een veelheid aan producten, materialen, gereedschappen en uitrusting voor de tuinaannemer en het openbaar groen. Alles begon in 1958 toen de firma van start ging met de verkoop van graszoden op rol. Sindsdien is het bedrijf uitgegroeid tot dé leverancier voor de hele groensector met meer dan 3500 artikelen.

Uitzonderlijk aanbod Montauban kan ondermeer volgende producten leveren: natuurlijke afsluitingen, azobehout en bangkirai, boombescherming, drainage, erosiebestrijding (Enkamat, Armater, Enkamat A20), gazon- en grindwapening, geotextielen, gereedschappen, kleding en veiligheid (Pfanner, Snickers,…), hardhouten poorten, Terracottem, vijvermaterialen, enz... De klemtoon ligt vooral op kwaliteit: daarom verdeelt de firma de beste merken waaronder: Aigle, Bahco, Duckbill, Felco, Lacbalsam, Pfanner, Silky, enz. Hierna worden enkele producten en nieuwigheden speciaal in de schijnwerper geplaatst.

Gazonafboording

ef exclusi

Montauban is exclusief leverancier van afboordingen in cortenstaal van de merken Ever Edge en Colmet. De roestkleurige oxide-huid van deze staalsoort schermt het dieperliggende materiaal af van de zuurstof in de lucht waardoor verdere oxidatie zo goed als tot nul herleid wordt. Eveneens verkrijgbaar zijn de gelakte en gegalvaniseerde uitvoeringen, die reeds langer in het assortiment zitten.

Walfilii-plantenbakken

22

bijlage bij groencontact 2010 | 36 [4]

Walfilii-plantenbakken en –schalen Nieuw

Afsluitingen met Fiber-takken Nieuw

Bij Montauban kunt u terecht voor de stijlvolle plantenbakken en schalen van WALFiLii, een bedrijf uit Hoevenen. De WALFiLii-plantenbakken zijn verkrijgbaar in gewapend polyester, behandeld staal of cortenstaal. De vuurschalen zijn verkrijgbaar in onbehandeld staal of Cortenstaal. De polyester plantenbakken die zowel binnen-als buiten toepasbaar zijn, zijn 100% waterdicht, zeer kleurvast en goed bestand tegen koude en warmte. Omwille van hun gering gewicht zijn ze uiterst geschikt voor gebruik op groendaken. De plantenbakken in staal zijn omwille van hun duurzaamheid en solide karakter sterk aan te raden in de openbare ruimte. Ze hebben een poedercoat gekregen, waardoor levering in alle RALkleuren mogelijk is. De behandeling maakt de bakken slag-en slijtvast, esthetisch en geeft hen een lange levensduur. De plantenbakken in cortenstaal kunnen variëren van warm oranje tot roodbruin. Cortenstaal is een legering van gewoon staal met toevoegingen van o.a. koper, chroom en zink.

De synthetische ‘Fiber’-takken van Forest Avenue zijn UV-bestendig en daarmee ook zeer kleurvast. Ze laten zich ook niet deren door gure weersomstandigheden en blijven in perfecte staat. Verder zijn ze ook 100 % recycleerbaar. Perfect inzetbaar voor interieur en exterieur. De metalen kaders waarin de Fiber natuurtakken verwerkt worden zijn verkrijgbaar in verschillende versies: puur metaal (zal na enkele maanden buiten roesten), warmbadverzinkt metaal (anti-roest), warmbadverzinkt met een bepaalde RAL-kleur, aluminium, inox. Standaardpanelen zijn verkrijgbaar met een dubbel of enkele weaving.


bedrijvengids voor openbaar groen  vvog

Bloemenkuipen Bonami Nieuw De Bonami-bloemenkuipen worden ambachtelijk gemaakt uit Franse eik van 25 mm dik met gegalvaniseerde ringen en volle ijzeren handgrepen. De levensduur van deze kuipen is gemakkelijk 15 à 20 jaar. Het assortiment bestaat uit een aantal vaste modellen maar indien gewenst kunnen de bloemenkuipen ook op maat gemaakt worden.

Catalogus en website

MONTAUBAN bvba

Montauban heeft een uitstekende catalogus en een erg toegankelijke website. Alle producten zijn netjes ingedeeld in hoofdrubrieken en onderrubrieken. Daardoor zijn de ruim 3500 producten gemakkelijk terug te vinden. Voor de hoofdrubrieken verwijzen we naar het kadertje hiernaast onder ‘Aanbod’.

Grote Baan 74 9100 Nieuwkerken-Waas T. 03 777 96 95 F. 03 777 97 43 info@montauban.be www.montauban.be Aanbod Graszoden en bodemverbeteraars, cultuurtechnische materialen en producten, tuinbouwmaterialen, kleding en veiligheid, afsluitingen uit natuurlijke en decoratieve materialen, water- en vijvermateriaal. Merken BAHCO, BULDOG, DESUTTER, FELCO, NIDAGRAVEL, PETZL, SILKY, TERRACOTTEM, WOLF, … Advertentie [p. 32] Green Expo [1241]

Bloemkuip Bonami

Afsluiting met Fiber-takken

Walfilii-plantenschaal

bijlage bij groencontact 2010 | 36 [4]

23


vvog 

bedrijvengids voor openbaar groen

Groothandel in boomkwekerijproducten aan de top in Europa WILLAERT verhandelt naast bomen ook een breed assortiment producten voor de groensector Boomkwekerij Willaert is een dynamisch groenbedrijf te Roeselare, in het hart van West-Vlaanderen. De jongste jaren is het bedrijf uitgegroeid tot één van de grote spelers op de Europese markt. Als groothandel importeert en verdeelt het bedrijf ruim 5000 verschillende soorten en variëteiten van planten (laanbomen, bosgoed, vaste planten, klimplanten, tuinplanten, …). Willaert handelt enkel met professionele afnemers: tuinaanleggers, landschapsarchitecten, tuincentra, bloemenzaken en openbare besturen.

Zaakvoerder Rudy Vannevel op het bedrijf te Roeselare

24

bijlage bij groencontact 2010 | 36 [4]

Hoogste kwaliteitsnormen

Onbeperkt gamma

Vegetale muur …

Om te kunnen voldoen aan de steeds stijgende vraag uit de groensector werkt Boomkwekerij Willaert samen met 15 verschillende telers die exclusief voor het bedrijf werken. In totaal gaat het over een oppervlakte van 70 hectare. Elk van deze bedrijven heeft zijn hun eigen specialisaties. Hierdoor kan Willaert aan zijn klanten een uitgebreid assortiment aanbieden. Bovendien onderhoudt Willaert ook professionele contacten met leveranciers uit Nederland, Frankrijk, Duitsland, Denemarken, Italië, Spanje en Sicilië. Indien klanten een specifieke vraag of wens hebben naar producten die niet in het assortiment zitten, gaat Willaert bij zijn leveranciers doelgericht op zoek naar deze producten. De streng uitgezochte telers in binnen- en buitenland, de verfijnde selectiemethodes en de specifieke knowhow van de medewerkers zorgen er voor dat Willaert kwalitatief hoogstaande en gezonde planten kan aanbieden. In het bedrijf wordt alles met de beste zorgen omringd zodat de producten van Willaert voldoen aan de allerhoogste kwaliteitsnormen.

Naast het onbeperkt gamma aan tuin- en perkplanten biedt Willaert aan zijn klanten ook een uitgebreid assortiment nevenproducten aan: bloembollen, kruiden, waterplanten, perkgoed, graszaden, graszoden, potgrond, boomschors, meststoffen, steunpalen, snoeischaren, … Door het handige Cash & Carry meeneemsysteem kunnen de klanten alle gewenste producten makkelijk uitkiezen en dankzij de elektrowagentjes kunnen ze als het ware door het aanbod rijden, rustig een keuze maken en onmiddellijk inladen. Dankzij de logistieke dienst en een uitgebreid vrachtwagenpark kunnen alle producten ook zonder problemen aan huis geleverd worden.

Sinds kort biedt Boomkwekerij Willaert een gloednieuw product aan: de vegetale muur. De vegetale muur maakt vooral in onze buurlanden opgang. In steden waar buitenruimte schaars is, zorgen deze vegetale muren voor extra groen. De muren zijn bijna volwaardige, verticale tuinen. Ze hebben een gunstige invloed op het klimaat en op de akoestische en de thermische isolatie-eigenschappen van een gebouw. De vegetale muur is zeer makkelijk te plaatsen en is zeer makkelijk in onderhoud.

Tweede vestiging In 2008 opende het bedrijf een tweede vestiging in het Limburgse Opglabbeek. Deze vestiging is kleinschaliger dan deze in Roeselare, maar besteedt evenveel aandacht aan de klant, kwaliteit en service. Ook hier kunnen klanten terecht in de Cash & Carry.

… en de Kant en Klaar Haag Bij Willaert kan men ook terecht voor Kant & Klaar Hagen. Deze zijn beschikbaar in verschillende uitvoeringen en kunnen op verschillende manieren als afscheiding gebruikt worden. De Kant & Klaar Haag bestaat uit een hoogwaardig hekwerk en kan door middel van speciale ontworpen beugels zowel aan ijzeren als houten palen bevestigd worden. De hagen worden in een biologisch afbreekbare bak geplaatst en kunnen het hele jaar door geplaatst worden.

Boomkwekerij Willaert beschikt dankzij een samenwerkingsverband met een 15-tal bedrijven over een uitgebreid en kwaliteitsvol assortiment


bedrijvengids voor openbaar groen  vvog

MPS-label

Website

In februari 2010 ontving Willaert het MPS-label. MPS stimuleert het duurzaam ondernemen in de internationale tuinbouwsector. Door het behalen van het MPS-label toont Willaert dat de firma efficiënt en effectief te werk gaat. Tot jaren na de aankoop van planten is Willaert in staat de herkomst ervan te traceren. Willaert maakt ook dagelijks werk van kwaliteitscontroles van de planten.

Via de website kan elke potentiële klant in de online catalogus het assortiment bekijken, kiezen en een bestelling plaatsen. De klant kan zijn geplaatste bestelling op de voet volgen.

WILLAERT roeselare Hazegoedweg 5 8800 Roeselare T. 051 24 13 44 F. 051 24 11 40 info@willaert.be

WILLAERT Opglabbeek Industrieweg 1173 3660 Opglabbeek T. 089 30 32 19 F. 089 51 00 32 Website www.willaert.be bamboes, bodembedekkers, bomen, coniferen, fruitbomen, haag- en bosplantsoen, halfstammen, heesters, kleinfruit, klimplanten, perkplanten, rozen, siergrassen, varens, vaste planten, bamboestokken, graszaden, graszoden, kuntsgras, meststoffen, potgrond, potterie, schermen, snoeischaren, steunpalen, tuingereedschap, vijverproducten, …

Boomkwekerij Willaert beschikt over eigen vrachtwagens die garanderen dat een levering op tijd bij de klanten geraakt.

Op het parkeerterrein van het bedrijf in Roeselare staan verschillende Kordes-rozen aangeplant

Merken AGROFINAO, BARENBRUG, BELGOFLOR, BSI, COMPO, DCM, DISTRIPOND, DURANET, HABO, KORDESrozen, LANO, MOBILANE, MOBIROOF, OSMO, SCHWEIZER, TERRALIET, … Advertentie [p. 33] Green Expo [1218]

bijlage bij groencontact 2010 | 36 [4]

25


vvog 

bedrijvengids voor openbaar groen

Sterk gamma machines voor de groensector VAN DYCK MARCEL NV staat al dertig jaar garant voor ervaring en vakmanschap Van Dyck Marcel Belgium NV is al meer dan 30 jaar een gevestigde waarde op de markt van machines voor de groensector. De firma uit Houtvenne staat borg voor kwaliteit, samenwerking en een uitstekende service. Weinig firma’s hebben een zo uitgebreid en gevarieerd gamma als. Ook weinig andere firma’s kunnen zich beroepen op dezelfde ervaring en vakkennis.

Uitgebreid gamma Van Dyck Marcel Belgium heeft een indrukwekkend gamma machines voor aanleg en onderhoud van groene zones. Het bedrijf verkoopt toestellen, zowel voor de particuliere markt als voor de professionele markt, van 30 verschillende merken van zowat overal ter wereld. Stuk voor stuk zijn het de betere merken in hun segment.

Machines voor elke karwei Van Dyck heeft machines voor volgende werkzaamheden: • blazen, opzuigen en vegen (bladblazers, multifunctionele zuigwagens, …); • ecologische onkruidbestrijding; • gazonaanleg; • gazononderhoud; • gras maaien; • groenonderhoud; • grondbewerkingen; • houtverwerking;

Bedrijfsgebouwen te Houtvenne

26

bijlage bij groencontact 2010 | 36 [4]

• onderhoud beplantingen; • tractoren; • transporters; • werktuigendragers; • winterdienstvoertuigen.

Herstellingen ter plaatse Wanneer uw toestel defect is kunt u altijd terecht bij de ervaren technici van Marcel Van Dyck. Naargelang het defect gebeuren de herstellingen ter plaatse bij de klant ofwel in het eigen atelier. Van Dyck beschikt over voldoende rollend materieel om een herstelling ter plaatse te kunnen uitvoeren en/of voor het ophalen en leveren van machines. Het bedrijf heeft niet alleen een grote voorraad van de meest gebruikte onderdelen. Ook van occasionele onderdelen heeft Van Dyck een grote voorraad.

Onderhoud Onderhoudsbeurten gebeuren steeds in ons eigen atelier. Van Dyck Marcel Belgium beschikt over een uitstekend team van ervaren medewerkers die voortdurend bijgeschoold worden om elke machine op een perfecte manier een onderhoudsbeurt te geven.

Website De website van de firma Van Dyck Marcel heeft recentelijk een hele gedaantewisseling ondergaan. Dankzij de zeer overzichtelijke opbouw vind je als surfer heel vlug de weg doorheen de vele types en merken van machines. Elk merk heeft een eigen infopagina met nuttige en relevante informatie. Vanaf de homepagina kan men doorklikken naar een onlinecatalogus waar voor alle toestellen en onderdelen extra nuttige info terug te vinden is. De online-catalogus laat ook toe om toestellen te vergelijken.


bedrijvengids voor openbaar groen  vvog

Twee nieuwe Toestellen in de kijker Grillo FD1100 De professionele machines van Grillo zijn een referentie wanneer we praten over maaiers met frontaal maaidek en centrale opvang. Dankzij de centraal geplaatste turbine en de typische maaidekken zijn de opvangcapaciteiten van de Grillo FD reeks ongeëvenaard voor hun prijsklasse. Nieuwkomer binnen de FD-serie is de Grillo FD1100. Deze machine is uitgerust met een Yanmar dieselmotor van 26 pK. Standaard is deze zitmaaier uitgerust met een frontaal maaidek met een werkbreedte van 130 cm en een opvangbak met hydraulische hooglossing met een inhoud van 900 liter.

MARCEL VAN DYCK BELGIUM NV Provinciebaan 79 2235 Houtvenne T. 016 69 91 56 F. 016 69 62 53 info@vandyck.be Website www.vandyck.be Aanbod Machines voor aanleg en onderhoud van groene zones Merken (professioneel gamma) Alké, Allett, Barnel, Billy Goat, Boxer, Brouwer, Canycom, Carroy, Classen, Dragmats, Easy Lift, Eco Flame, Gandy, Garden Gem, Grillo, Laski, Maruyama, MultiOne, Multi-Tip, Progressive, Sabo, S.E.P., Shibaura, Stella, Trilo, Valpadana, Vandy, WBS, Snapper Pro, Wright, Zanon Advertentie [p. 35] Demo Groen [49] Green Expo [B212]

Vandy 2105 De nieuwe Vandy Jan 2105 is de opvolger van de Vandy Jan 2100. Het nieuwe toestel heeft enkele technische wijzigingen ondergaan maar is ook op gebied van comfort en gebruikersgemak aangepast. Een van de ingrijpenste veranderingen is de nieuwe motor. De Vandy Jan 2105 is nu uitgerust met een Kubota V3600D motor, goed voor 49,8 Kw bij 2600tr/min. De vernieuwing die het meest in het oog springt is de ruime volglas cabine. De opvangcontainer heeft nu een inhoud van 1400 liter en wordt nu ook met een hydraulische bediende klep afgesloten (zie ook Groencontact 2010/2).

bijlage bij groencontact 2010 | 36 [4]

27


vvog 

bedrijvengids voor openbaar groen

Dooizouten strooien is precisiewerk VANDAELE® heeft een heel gamma oplossingen van het Deense topmerk Epoke® Bij streng winterweer is het belangrijk voor de verkeersveiligheid dat grote verkeerswegen berijdbaar worden gehouden. Het belangrijkste instrument waarover wegbeheerders in dit verband beschikken is strooizout. Maar aan het gebruik van strooizouten zijn ook negatieve aspecten verbonden. Vooral voor de wegbeplanting kan onoordeelkundig gebruik van dooizouten nefast zijn, zoals dit seizoen op bepaalde plaatsen duidelijk gebleken is. Nochtans hoeft het strooien van zout niet perse negatieve gevolgen te hebben. Er bestaan immers machines die in staat zijn om de juiste hoeveelheid zout op de juiste plaats uit te strooien.

Geschikte machines

Strooibreedte

Aandrijfsystemen

Het strooien van dooizouten is een precisiewerkje dat perfect kan uitgevoerd worden wanneer de juiste machines ingeschakeld worden. In het verleden werd voor het sneeuwvrij houden van de wegen in veel gemeenten beroep gedaan op machines die ook gebruikt worden in de landbouw om meststoffen te verspreiden. Dergelijke handelwijze is niet meer van deze tijd. Deze tuigen zijn meestal vrij onnauwkeurig en kunnen zeker niet voldoende afgesteld worden om geen schade aan de randbeplanting aan te brengen. De firma Vandaele kan zoutstrooiers leveren waarmee de strooibreedte perfect kan ingesteld worden en waarmee de exacte hoeveelheid zout kan verdeeld worden. In het gamma zitten eenvoudige toestellen waarbij de parameters hoofdzakelijk manueel moeten ingesteld worden, maar ook gesofisticeerde machines die gebruikmaken van zeer geavanceerde GPS-technologie.

Dé cruciale parameter met het oog op het beschermen van de randbeplanting is de instelling van de strooibreedte. Om de rijbaan ijsvrij te houden is het niet nodig dat ook een deel van de beplante berm dooizouten te verwerken krijgt. Met een geschikte machine kan de te behandelen werkbreedte perfect ingesteld worden. In functie van een eventueel variabele breedte van de rijbaan kan de strooibreedte manueel of volautomatisch aangepast worden.

Er bestaan in principe twee soorten strooiers met elk een verschillend systeem om de verspreiding van de juiste hoeveelheid strooizout te regelen: wielaangedreven strooiers en dieselmotor aangedreven strooiers. Bij de eerste wordt de hoeveelheid strooizout automatisch geregeld in functie van de snelheid. De chauffeur hoeft zich weinig of geen zorgen te maken over de snelheid waarmee hij door de straten rijdt. Bij de tweede soort moet de strooier in verbinding staan met de tachograaf van het voertuig om er zeker van te zijn dat de juiste hoeveelheid strooizout synchroon op de weg terechtkomt.

Strooihoeveelheid Een andere parameter die belangrijk is bij het efficiënt toepassen van strooizouten is de hoeveelheid zout. Deze moet in functie van de snelheid van de strooier ingesteld kunnen worden. Ook de ernst van de weersomstandigheden kan soms nopen tot het variabel gebruik van strooizouten. Een nauwkeurige machine moet instelbaar zijn op strooihoeveelheden van 5 tot 40 g/m2. Eenvoudige landbouwstrooiers zijn gewoonlijk slechts nauwkeurig binnen een marge van 50 tot 100 g/m2.

GPS-technologie De meest moderne zoutstrooiers zijn momenteel uitgerust (of kunnen uitgerust worden) met een GPSsysteem waarmee de positie van het strooivoertuig tot op minder dan 1 m nauwkeurig kan bepaald worden. Dankzij de boordcomputer van de strooi-eenheid kan een volledig strooiplan van de gemeente of een te strooien traject ingesteld en afgereden worden. De chauffeur van het

Wielaangedreven strooier: dé oplossing om alle (auto)wegen sneeuwvrij te maken of te houden

Controlepaneel

28

bijlage bij groencontact 2010 | 36 [4]


bedrijvengids voor openbaar groen  vvog

strooivoertuig hoeft zich geen zorgen meer te maken over het strooien of over de route zelf. Hij moet alleen nog veilig rijden. De computer weet exact hoeveel zout in welke breedte op welke plaats moet gestrooid worden. Ook zal bij het gebruik van een dergelijk systeem één bepaalde plaats nooit per ongeluk een overbodige tweede strooibeurt krijgen.

Fietspaden Op vlak van ijsbestrijding werden fietspaden in ons land langdurig stiefmoederlijk behandeld. Sedert enkele jaren is er echter een duidelijke kentering ten goede merkbaar. De ontwikkeling van gespecialiseerde machines door de Deense fabrikant Epoke® is hier zeker niet vreemd aan en dankzij Vandaele® zijn deze apparaten ook bij ons geamkkelijk te verkrijgen. Voor het ijsvrij houden van fietspaden zijn speciaal ontwikkelde toestellen nodig. Omdat fietsverkeer minder intens is dan autoverkeer wordt een fietspad bij voorkeur behandeld met een zoutpekeloplossing. De machines die ingezet worden op fietspaden zijn niet alleen minder breed maar beschikken ook over een systeem om een precieze zoutoplosZoutstrooier voor fiets- en voetpad

sing te maken en binnen exact afgelijnde breedtes te verspreiden. Een zoutpekeloplossing start spontaan het dooiproces zonder dat het oppervlak bereden wordt.

Deense zoutstrooier Epoke® Vandaele Konstruktie is reeds meer dan 15 jaar de vaste verdeler van het Deense topmerk Epoke®. De Deense fabrikant beschikt over een zeer uitgebreid gamma machines die allemaal voldoen aan strenge kwaliteitseisen. In het topgamma zitten gesofisticeerde machines met GPS-besturing waarbij een (vooraf) opgenomen strooiroute via de computer gemakkelijk kan bijgestuurd en afgesteld worden zonder dat het hele traject steeds volledig of gedeeltelijk opnieuw moet afgelegd worden. Dit levert heel wat tijdswinst en gebruiksgemak op. Epoke® is evenals Vandaele® sedert jaren door Lloyd’s ISO 9001-2000 gecertificeerd.

Controlepaneel

VANDAELE Konstruktie nv Stationsstraat 119 8780 Oostrozebeke T. 056 66 45 01 F. 056 66 30 40 info@vandaele.biz Website www.vandaele.biz Aanbod Houtversnipperaars, klepelmaaiers, machines voor bermonderhoud, onkruidborstels, bladblazers, zoutstrooiers, … Merken VANDAELE®, EPOKE®, VOTEX® Advertentie [p. 36] Demo Groen [23]

Strooieenheid op vrachtwagen

bijlage bij groencontact 2010 | 36 [4]

29


vvog 

bedrijvengids voor openbaar groen

Deelnemers Demo Groen en Green Expo ■

■■

■■

A.H. Kooijmans & Zn bv

1710

Boomkwekerijen Schepers bvba

1772

Durant Agricole & Jardin sprl

Aciko sprl

B106

Boot & Co Boomkwekerijen

1420

Acurity nv

1457

Botanica-Wood

1208

1508

Braecke Potgronden

1729

Ebben Boomkwekers bv T. +31 485 31 20 21 – F. +31 485 31 38 88 info@ebben.nl www.ebben.nl EBP

1721

Aebi Schmidt Belgium

37

Agro 2000

1728

Brassine sprl

Agro Vangeel nv

1156

Brems Houthandel

1553

Ecco bvba

Bruckeveld Vaste Planten

1760

Ecobrush bv

Agropak bvba

79

57

1628 36

B206

Brussel (stad)

Ecostyle

1340

Allaert Boomkwekerijen

1356

Bucomat NV

1540

Edialux

1300-B107

Alti

B229

Bugnot 55

B202

EduPlus

1274

Always Green

1520

Buxus- en taxuskwekerij Goossens

1748

Eeckhaudt-Verta-Novobalt

1574

Calle Plant

1792

Effenso

1754

12

72

4

Ahlmann Nederland bv

Andreas Stihl nv Anrob nv

1486

Calle Steven bvba

1545

Eibe Benelux bv

Apaq-W

1640-1652

Camelliakwekerij G. Van Rysseghem

1579

Electric Drive bvba

3

APEC asbl

68

1020

Carrières de la Hazotte

B261

Eliet Europe nv

50

Aquarella nv

1709

Cebeko nv

B227

Elsen Traktor nv

30bis

Arbor Nurseries

B225

Claes Sierbeton bvba

1478

Empas bv

88

Athena Graphics

1634

Claeys Gebrs.- Record

B116

Emsa

AVBS

1798

Barenbrug Belgium nv/sa

1308

Compo Benelux nv T. 09 381 83 83 – F. 09 386 77 13 expert@compo.be www.compo-expert.be

Barvaux Water Technics sa

55

Bayer

56

58

1552

1500

1469

Etesia sarl

2

Ets Depiere nv

22

Eurocompost Groenrecycling nv

91

Eurodal bvba

-

Beau ‘M

1768

Comptoir du Bâtiment

1542

Eurorent Flanders/Huurland

Beel NV

B240

Croix Chatelain

1374

Fagadis nv

18

Beeldengieterij De Witte

1177

D’ Ieteren Sport sa

B207

Fedagrim

11

Bel Terra

1724

Dafilcom Benelux

1677

Filclair Serren Industry

B264

Belgacom nv

1716

Damien Devos Boomkwekerij

1796

FLEUR

1600

Belgagri sa

1659

1140

B215

De Ceuster Meststoffen T. 014 25 73 57 – F. 014 21 76 02 dcm@dcm-info.com www.dcm-info.com

FlorArbo bvba

Belgarde bvba

Franken Agro

1516

Bellier Slimmobiel bv

82

Belmaco

26

Belrobotics sa

1

BFG vzw

69

1000

Bio Services International

1588

Bio Services International

1588

Bloembollen Vanacker

1100

Blount Europe sa

14

BM-Chemie Bobcat-Vangaever

30

■■

■ ■ Standnummer Demo Groen ■ ■ Standnummer Green Expo

1757 30

B223

Boomkwekerij De Bruyn

1309

Boomkwekerij Joos

1777

Boomkwekerij Udenhout

1234

Boomkwekerij Waelkens

1377

Boomkwekerij Willaert T. 051 24 13 44 – F. 051 24 11 40info@willaert.be www.willaert.be

1218

Boomkwekerijen Geert Rogge

1576

bijlage bij groencontact 2010 | 36 [4]

1200

B268

Frans Becx Tuinmachines bv

De Ceuster Sport T. 015 31 22 57 – F. 015 31 36 15 dcg@dcg.be www.dcsport.be

1201

De Pypere

1649

De Winter Boomkwekerij Gebr bvba

1587

De Witte bvba

1429

Decofora Delmote bvba

1707

Delmote bvba

B246

Delvano nv

47

Denayer Tools bvba

75

1522

B242

Garden Equipment

53

Gaspard et fils sa

67

GDA sa

39

Gebroeders Smits bv

85

Geens Gebroeders nv

B233a

Gevavi

1482

Glutton Cleaning Machines

43

Goede Speelprojecten Graham nv

1637 84

Gravelart

1002 1200

Denolf Smederij bvba

1368

Design Express

1489

GREEN SUPPLY T. 059 27 81 89 – F. 059 27 68 38 info@greensupply.com www.greensupply.com

Disaghor-Inagras bvba

1400

Greenagri

Distri Pond

1316

Greenindustrie

1278

1408

Groen-Direkt Boskoop bv

1578

Deventer & Cie

Dockx & Co

16

Groenservice bvba

59

6


bedrijvengids voor openbaar groen  vvog

■ Gunco nv Hako-Belgium nv

■■ B245

46

■ Limagrain Clovis Matton Belgium nv 61 LMJ Construct

■■ 1329

90

Peters Belgian Outdoor Plants nv

1400

Philip-Seeds

1622

Phytosystem

1621

HAP

1120

Lodders Boomkwekerijen bv

Heli nv

B233

Luyckx nv

Pillen Checkout Systems

1674

Heusdens Belgium

B216

M Van den Oever Passion for trees

1116

Pirson Pottery Service

1364

B235

Maasplant bv

1719

Pivabo bvba

1171

Plan Ornemental

1209

Polet nv

1558

Heylens bvba

33

Hilaire Van Der Haeghe nv

19

Hitachi Power Tools Hocke sa nv

1606

35bis

Mallentjer B130

26bis

5

Manitou Benelux

B224

Prindal Hout

1620

Holmac Boomkwekerijmachines

1610

Mankar-Azaperk

B101

Proefcentrum voor Sierteelt

1585

Honor Piëteitstechniek

1164

Manus

1547

Promac bvba

Hortiplan

1350

Marny

B104

Public Partners

Houtland (Valcke)

1680

Matermaco nv

Huurland

B268

Mathieu Kerckhofs Trailers

I.R.S. nv

1288

Mavelin sprl

Imbema

1105

Mds Direct

Imhuntex bvba

1008

MDS Parts

Induma bvba

17

Manitou

66

Mecaturf

7

51 B114

Quickhedge BV B210

1006

Rajo nv

34

62

Ravo bv

45

78

Rekad Uitgeverij nv

1010

B115

Renault Belgique Luxembourg

1240

Repro bvba

1432

B119

Resigrass-KunstgrasWereld

1686

65

B209

Infogroen software bv

1153

Mekano

Insulco

1660

Menart sprl

RG Bouwmachines

1184

Inter-Arbo

B117

Metaalwaren Claerbout

B260

Rimbaut & zonen

1409

B236

Metafan

1108

Ruizendaal Belgie bvba

1674

Mobi-Data

1740

Sanac

Mongo Country & Leisure Wear

1756

Saphibois Durlang

Isuzu Benelux

87

IT Solutions ITM Sales En Services bvba

42

J.G.S. Europe

B261

J.J. Dabekausen bv

52

Jean Heybroek bvba

20

Jo Beau Products

48

B125

Sierplantenkwekerij Vanderlinden

B108

Siprel

Motorland Eyckerman Motrac Handling & Cleaning nv sa

Kärcher NV

1264

MP&I

Kathagen

B208

1636

Sidem Service

1107

Somers Seers

MultiOne Benelux

B212

Spekking bvba

Namgrass

1464

Statech bvba 76 77

Natural-V -Stone

B230

Sté Bugnot 55

Knegt BV

B102

Neyt-Van Sante

1282

Steeno nv

Nijst Natuursteen bvba

B230

Stone & Style by Ebema

Nissan Belgium NV/SA

B239

Stone Olsene nv

NMC - Nomawood

1012

Supaturf Sports Belgium

1549 80

Kruse Ootmarsum bv

54

1125

1733

1328

Krinkels nv

1778 40

Snebbout nv

35

1221 38 1111

1216 1428 81

Nobutec Tuincentra Projecten

1557

Technisch Bedrijf nv Karel De Kegel 44

Kuiperij Vatenhandel GJ Stijf

1704

Op de Beeck Boomkwekerij

1776

Terra Plant Handelskwekerij

KunstgrasWereld - Resigrass

1686

Orangerie Jaeken bvba

1474

Testcentrum De Lille nv

29

Outside Living Industries Belux

B113

Thomas bvba

8

1379

Thomas kranen bvba

13

La Plaine Chassart

60

Lagae Hout Lampaert - Polfliet bvba

28

Lannoo David Graszodenkwekerij

1228

Oxygis - Partners Sprl

B231

Packo Greentech

1736

Leefmilieu Brussel (BIM)

70

Libraplay nv

71

PCLT Pepinieres de Louveniers

1197

21

Ton Van Den Oever bv

1668

27

1688

Toratrack

B203

1458

Tuinmaterialen Meynen

1534

Tuinplanning nv

1616

Peltracom 1656

1564

SDP

Klasmann-Westhoekveen

Krambamboul

64

1664

1583

41

1334

Scotts Benelux bvba

Monteflores

1787

Koti-Nabo nv

1014-1129-1128

1241

Kama Borius

25

83

Montauban bvba T. 03 777 96 95 – F. 03 777 97 43 info@montauban.be www.montauban.be

Jokri

Kempeneer W. Machines nv

86

63

■■

bijlage bij groencontact 2010 | 36 [4]

31


vvog 

bedrijvengids voor openbaar groen

Tuinplus Service

1569

Tuintekenaar Ufkes Greentec bv

1400 10

Univex Use It Group

1452 32

Vacq Belgium bvba

1700

Van Camp nv

1448

Van Den Berk Boomkwekerijen

1528

Van Den Borne bv

1270

Van Der Gucht Pottery & Bamboo

1575

Van der Veken Coniferen bvba

1484

Van Dyck Gebroeders bvba

1711

Van Dyck Marcel nv T. 016 69 91 56 – F. 016 69 62 53 info@vandyck.be www.vandyck.be

49

Van Haut nv

31bis

B212

Van Haute Tuin & Park Bvba

B213

Van Hulle - De Baerdemaecker nv

1764

Van Hulle B & C

1706

Van Israel

1416

Van Sante Carl 24

Van Wetter Entreprise sprl

89

Vandaele Konstruktie nv T. 056 66 45 01 – F. 056 67 24 90 info@vandaele.biz www.vandaele.biz

23

Adv_Boomkarwei_2010_1:Layout 1

04-02-2010

10:56

Pagina 1

Boomadviesdiensten Heusden

Vandaele Machinery

B211

Vande Moortel

1252 15

Vanpeteghem VBS bvba

Bezoek ons op ‘Green Expo’ Flanders Expo Gent | stand 1241 op 26, 27 & 28 september 2010

1744

Van Tassel bvba

Vanhie bvba

B241 73

Velda BV

1132

Vermeer Benelux bv

9

Vert Service nv

8bis

Vert Service sa

B110

Uw partner voor:

Viano Rendapart

1352

VOF Vos Patrick & Buyle Karine

1723

Boomtechnisch onderzoek Boomtechnisch advies Groeiplaatsonderzoek Boomeffectanalyse/bomentoets Stambreukonderzoek Dendroconsultancy VTA PLUS

VTN Europe VVOG vzw

B250 74

Wanzl bvba Wave Europe bv

32

1444

1440 31

Wegenbouw De Coninck nv

1383

Wiegel transport equipment

B262

Wienerberger

1320

Willy De Nolf bvba

1254

ETT (EUROPEAN TREE TECHNICIAN) GECERTIFICEERD

Woodstar

1152

World Trade Company

1168

Persoonlijk contact, heldere rapportages, eenduidige verslaglegging, vrijblijvende offertes en loca�ebezoek

Wuloplant

1533

Zaadhandel Nys

1702

ZinCo Benelux

1275

bijlage bij groencontact 2010 | 36 [4]

Geluidstomografie en andere onderzoek in eigen beheer

Email: info@boomkarwei.nl | Web: www.boomkarwei.nl Telefoon: 0031 6 12 33 06 13 | Fax: 0031 416 666 964


COMPO EXPERT

Groene Lente

2010

EXPERTS FOR GROWTH

nieuw ! Voorbeeldstellende groenprojecten zonder pesticiden FINALE GROENE LENTE Hasselt 14 december 2010

www.compo-expert.be

Boomkwekerij Willaert,

da’s veel klantvriendelijkheid en een grote variatie. Maar Willaert staat ook garant voor vakkennis en duidelijke productinfo. Op ons uitgestrekt en overzichtelijk terrein vindt u precies wat u zoekt: een uitgebreid aanbod van planten en toebehoren waardoor de professionele afnemer het ganse jaar door bij ons terecht kan.

www.willaert.be

Willaert Roeselare - Hazegoedweg 5 - 8800 Roeselare - tel +32 (0)51/24 13 44 - fax +32 (0)51/24 11 40 - fax +32 (0)51/22 53 61 - info@willaert.be Willaert Opglabbeek - Industrieweg Noord 1173 - 3660 Opglabbeek - tel +32 (0)89/30 32 19 - fax +32 (0)89/51 00 32 - johan.aerden@willaert.be

www.visual.be

kom kijk en kies

COMPO Benelux nv Filliersdreef 14 9800 Deinze Tel: 032(0)9/381.83.83 E-mail: expert@compo.be


Wij stellen u graag onze beste ploeg... voor het bemesten van grassportvelden voor

Onze herfstflank:

Onze voorjaarstop

per:

Persoonlijke info Naam: DCM Star t Gewicht: 25 kg Vorm: MINIGRA 速 N

Persoonlijke info ass-Care Naam: DCM Gr Gewicht: 25 kg N速 RA Vorm: MINIG

Onze lente- en zom

erspitsen:

Persoonlijke info Naam: DCM Vi tal-Green Gewicht: 25 kg Vorm: MINIG RAN 速

Persoonlijke info Naam: DCM Sport-Mix Gewicht: 25 kg 速 Vorm: MINIGRAN

Voor meer info: 014 25 73 57 | dcm@dcm-info.com Bannerlaan 79 | 2280 Grobbendonk

www.dcm-info.com

natuurlijke plantenvoeding


een tweede leven voor uw groenafval Klepelmaaiers

Houtversnipperaars

Machines voor v bermerm- en gr groen onderhoud

VANDAELE VANDAELE KONSTRUKTIE KONSTRUKTIE N.V. N.V. | SSTATIONSSTRAAT TATIONSSTRAAT 1 119 19 | B B-8780 -8780 O OOSTROZEBEKE OSTROZEBEKE | T+32 T+32 56 56 66 66 45 45 01 01 | F+32 F+32 56 56 66 66 30 30 40 40 | INFO@VANDAELE.BIZ INFO@VANDAELE.BIZ

www.vandaele.biz

Onkruidborstels

Zoutstrooiers

Bedrijvengids2010  

Bedrijvengids voor openbaar groen 2010

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you