a product message image
{' '} {' '}
Limited time offer
SAVE % on your upgrade

Page 11

11

TAJM – AUT ZA ANALE U poslednje vreme novinari, kamermani, snimatelji pokušavaju što dublje da zadru u neke detalje u koje ne bi smeli. I ako ih treneri ili igrači malo puste spremni su da preteraju.Tako je nešto uradio francuski tonac koji je prineo mikrofon toliko blizu da je ozbiljno pretio da zakači nekog od naših igrača. A onda se desilo ono što se desilo, kada mu se biranim rečima obratio selektor Slobodan Kovač, što se u Srbiji prepričavalo od prvog momenta, a u svetu – tek kada im je neko preveo. Toncu je izgleda odmah sve bilo jasno.

KAD IGRAČI TRAŽE DA TRENIRAJU Treško je objasniti želju igrača da treniraju na slobodan dan. Retko koji trener može da se pohvali tako nečim. Jedan od njih je srpski selektor, koga su igrači možda (a možda i ne) iznenadili kada su dan pred meč protiv Belgije, umesto slobodnog dana, samo tražili da iskoriste termin u dvorani i malo osete loptu. Epilog je bio viđen i u tom, ali i ostalim mečevima do kraja šampionata.

NEMOJ ROĐENDAN DA MI POKVARITE Evropsko prvenstvo je počelo na dan kada je Slobodan Kovač proslavio rođendan. Pre gledanja videa, igrači su mu otpevali rođendansku pesmu, pa je hotelom odjekivalo „Danas nam je divan dan, divan dan“... Selektor se zahvalio igračima na pažnji i poručio im: - Probajte da mi ne pokvarite divan dan, nego pobedite Nemačku pa da slavlje bude kompletno. I momci, šta će, uslišili su selektorove želje.

Finalisti EP, Srbija i Slovenija, pre starta takmičenja odigrali dva prijateljska meča, teško sluteći da će isti nešto kasnije odlučivati o zlatu bili mirni, koncentrisani, čvrsto sa dve noge na zemlji, iščekivali su nove protivnike, čekali nove treninge. Sve po starom. Jedino novo je bilo što su se preselili u Antverpen. Utakmica sa Slovacima trajala je minut duže u odnosu na prvu, a rezultat je bio isti. Shodno kratkom roku za pripreme i uigravanje za šampionat, neke stvari su rađene u hodu, a za neke je trebalo malo više vežbe. To se odnosi na utakmicu protiv Španije, u kojoj je rival osvojio prvi set, opomenuo plave momke da ukoliko dođe do malog opuštanja, đavo može da odnese šalu. I nije bio ni blizu da je odnese, s obzirom da je na terenu u naredna tri seta bio samo jedan tim, naravno – srpski. Koliko su loše procenili mogućnoste našeg tima mnogi, vidi se i iz činjenice da su na osnovu pet setova igranih dve godine ranije u borbi za bronzu, Belgijanci videli sebe kako imaju šanse da savladaju tim u kome se nije znalo odakle preti veća opasnost. Pune tribine su samo dodatno motivisale Kovačevića, Atanasijevića, Lisinca, Podraščanina, Petrića, Jovovića, Pekovića i ostale i meč je trajao malo duže nego zagrevanje. Belgijanci su otišli kući pognute glave, spremajući revanš, a kolo pre kraja Srbi su već bili pobednici B grupe. Isto kao domaćin, prošli su i Austrijanci, znači bez osvojenog seta, a poslednji rival je posle meča, a pred put

kući, bio srećan što je po njihovom mišljenju tada, uopšte igrao protiv „budućih evropskih prvaka“. Bilo bi nekorektno prema korektnim Austrijancima da ispadne kako lažu, pa su im nekoliko dana kasnije srpski reprezenantivci ispunili želju. Ali, krenulo je sa iznenađenjima, ispali su pre očekivanja Belgijanci, i to od strane Ukrajinaca, koji su plavima, posle jačeg treninga sa Slovacima, bili sledeći rival. Mladi igrači, željni afirmacije, nemaju šta da izgube, pa kad, što se odbojkaškim rečnikom kaže „opuste ruku“, umeju da naprave problem. Tako su odigrali dobar deo meča sa našom selekcijom. Jednostavno, sve ih je išlo, čak i ono što nikad do tada nije, čak ni one stvari koje nisu ni vežbali, jednom rečju sve. Naši momci ih nisu potcenili, stručni štab je davao prave informacije, ali Ukrajinci su prvi put predahnuli kada su imali set prednosti i 21:17 u drugom delu igre. Nekoliko izuzetnih servisa Aleksandra Atanasijevića su omogućili najpre povratak u meč, a onda i izjednačenje. Na naše vođstvo, protivnik je odgovorio tako što je odluka pala u taj breku. I onda dolazi do izražaja spremnost našeg tima, koji igra istom snagom kao da je meč počeo, ali i kvalitet koji imaju igrači nosioci igre najvećih svetskih klubova. Do Pariza se čuo kamen koji je pao sa srca naših

Profile for vule088

Novogodišnji broj 2020  

Novogodišnji broj 2020  

Profile for vule088
Advertisement