Page 1

Zet de stap! Sint-maartensscholen IepeR SCHOOLJAAR 2018-2019

1


ontdekken en ontmoeten een scholengemeenschap voor denkers en doeners

een open kijk

op maatschappij en toekomst

samen

leren en leven ELKE LEERLING IS UNIEK !

2


Hallo daar Binnenkort stap jij als leerling van het zesde leerjaar over naar het middelbaar. En da’s best een heuse onderneming. De keuze die je maakt in het eerste jaar bepaalt een stukje het verdere verloop van je studieloopbaan. Daarom is het belangrijk je goed te informeren voor je kiest. Net daarom hebben de scholen uit de Sint-Maartensscholengroep hun krachten gebundeld. We hebben voor jou een brochure gemaakt waarin je alle studierichtingen uit de eerste graad terugvindt. Bovendien lees je ook telkens welke weg je na die studierichting op kan. Een handig overzicht dus! De Sint-Maartensscholen, dat zijn vijf scholen en een internaat in het Ieperse. In elk van deze vijf scholen ligt het accent niet alleen op leren, maar ook op leven. We willen vooral een toffe en boeiende school voor je zijn. Hebben we je nieuwsgierig gemaakt naar het reilen en zeilen op onze school? Spring dan zeker eens binnen op één van onze infodagen op 27 en 28 april. Hoe het ook zij, we wensen je alvast de juiste studiekeuze en een spetterend secundair toe!

Groetjes, De directie & het lerarenkorps van de Sint-Maartensscholen Ieper

3


Eerste leerjaar A handel & IT p 14

elektriciteit p 26

mechanica p 27

bouw p 28 creatie en vormgeving p 15

hout p 27

latijn p 08

elektriciteit p 27 moderne p 08

industriĂŤle wetenschappen p 26

4

STEM p 09

mechanica p 26

sociale en technische vorming p 20

techniekwetenschappen p 20


Eerste leerjaar B

elektriciteit/metaal p 28

haarzorg p 22

kantoor en verkoop mode en decoratie p 17

p 17 mode p 15

internaat p 32 bouw/hout p 28

voeding/verzorging p 22

5


De eerste graad Eerste leerjaar A De meeste leerlingen kiezen voor een start in het eerste leerjaar A. Tijdens dit jaar krijg je een stevige basis voor je verdere schoolcarrière. De nadruk ligt op algemene studievakken en talen: wiskunde, Nederlands & Frans. Je beschikt dus best over voldoende studiecapaciteiten en een goede motivatie. Ook als je nog niet 100% zeker bent van je verdere studiekeuze is het eerste leerjaar A een goede optie. Je houdt namelijk je kansen open voor latere studiemogelijkheden. Starten in het eerste leerjaar kan op voorwaarde dat je een getuigschrift van het basisonderwijs hebt behaald. Wie in het eerste leerjaar A wil starten, kan kiezen uit volgende studierichtingen: • Bouw-Hout-Mechanica-Elektriciteit (VTI) • Creatie en vormgeving (Heilige Familie) • Handel & IT (Heilige Familie) • Latijn (Lyceum) • Moderne (Lyceum) • Sociale en technische vorming (Immaculata) • STEM • Industriële wetenschappen - STEM (VTI) • Techniek-wetenschappen - STEM (Immaculata) • ASO - STEM (Lyceum)

6


Eerste leerjaar B Leer je liever door te doen. Ben je op zoek naar onmiddellijk bruikbare leerstof? Dan kies je best voor het eerste leerjaar B. Je krijgt er een aangepast programma, waarin je de stof van het basisonderwijs nog eens herhaalt. Bovendien krijg je er ook techniek: je leert dingen zelf maken en bent praktisch bezig. Na het eerste leerjaar B kan je overstappen naar het eerste leerjaar A of naar het beroepsvoorbereidend tweede jaar (BVL). Starten in het eerste leerjaar B kan wanneer je het zesde leerjaar hebt gevolgd en/ of als je 12 jaar bent tegen 31 december. Als je het eerste leerjaar B gevolgd hebt kan je in het tweede jaar kiezen voor de volgende beroepsvelden: • Bouw, Hout, Elektriciteit en Mechanica (VTI) • Haarzorg + Verzorging-voeding (Immaculata) • Kantoor en verkoop + Decoratie of Mode (Heilige Familie) • Verzorging-voeding + Mode (Immaculata)

7


Lyceum Het Lyceum biedt binnen de scholengroep de eerste graad Algemeen Secundair Onderwijs aan. In het eerste jaar maak je de keuze voor de optie Latijn, Moderne of STEM. Deze drie opties zorgen voor een stevige, theoretische basis en focussen op vier pijlers: talen, wiskunde, wetenschappen en de studie van de mens. Herken je jezelf in volgende beschrijving? Dan is het Lyceum vast iets voor jou! • Ik heb een flinke basiskennis uit het lager onderwijs. • Theorievakken schrikken me niet af, integendeel. • Regelmatig herhalen en studeren is geen probleem. Bovendien vind je in het Lyceum enkel leerlingen van de eerste graad. Wedden dat je je meteen thuis voelt?

Latijn Wie kiest voor de optie Latijn krijgt een heus taalbad. De algemene vakken uit het eerste jaar worden aangevuld met lessen Latijn. In die lessen ontdek je de taal en maak je kennis met de Romeinse cultuur. Krijg je maar geen genoeg van talen? Ga dan in het tweede jaar voor de optie Latijn aangevuld met Grieks. Een wijze keuze!

Moderne Wie wil proeven van verschillende studiegebieden kiest best voor de optie Moderne humaniora. In het eerste jaar krijg je in plaats van de lessen Latijn extra uren van de basisvakken: Nederlands, Frans en wiskunde. In het tweede jaar begint de ontdekkingstocht pas echt. Je krijgt er meteen twee nieuwe vakken bij: socio-economische initiatie en wetenschappelijk werk

8


Maloulaan 2 - 8900 Ieper - Tel. 057 20 00 62 www.lyceumieper.be - lyceum@smsi.be

STEM STEM staat voor Science, Technology, Engineering en Mathematics. In de lessen STEM word je projectmatig uitgedaagd om voor heel concrete problemen creatieve oplossingen te bedenken. Je gaat onderzoekend aan de slag en je leert er meer over wetenschap, technologie, probleemoplossend denken en wiskunde. STEM leerlingen houden van moeilijk uitdagingen en wiskunde is hun ding. Ze doen dit graag en ze zijn er goed in. De optie STEM in het tweede jaar laat je verder proeven van verschillende studiegebieden die je goed voorbereiden op elke studierichting in de tweede graad.

Wat na het Lyceum? Wie succesvol het tweede jaar heeft afgewerkt kan verder naar het College of in ĂŠĂŠn van onze andere scholen. Het College biedt je Algemeen Secundair Onderwijs van de tweede en derde graad. In de tweede graad kies je een studierichting binnen de optie Latijn of Moderne. Dankzij de brede basis die je op het Lyceum hebt gekregen ontdek je al snel in welke richting jouw toekomst ligt.

9


College In het College gaan we samen met jou op zoek naar je talenten. Een enthousiast team van leerkrachten motiveert je om zo het beste uit jezelf naar boven te halen. Bij de start van de tweede graad maak je je keuze uit één van de vijf studierichtingen. Wanneer je naar de derde graad overstapt, krijg je nogmaals de mogelijkheid om je verder in een specifieke richting te verdiepen.

Grieks-Latijn Koos je in je tweede jaar voor Grieks-Latijn, dan kan je dit ook in de tweede en derde graad verderzetten. Naast lessen Latijn krijg je dus ook een stevige basis van het Grieks.

Latijn Na je tweede jaar secundair kan je de richting Latijn aanhouden. In de derde graad kies je vervolgens voor één van de keuzerichtingen: Latijn-moderne talen, Latijn-wetenschappen of Latijn-wiskunde.

Economie Ben je na het vak ‘socio-economische initiatie’ in het tweede secundair volledig gebeten door economie? Dan kies je in de tweede graad voor de richting Economie. Bij de overgang naar de derde graad maak je opnieuw je keuze tussen de keuzerichtingen Economie-moderne talen en Economiewiskunde, afhankelijk van je sterktes en interesses.

Humane wetenschappen Na de inleiding tot wetenschap in de eerste graad wil je je graag verder verdiepen in het hoe en waarom van mensen. Je wil je blik verruimen en meer kennis opdoen over het wetenschappelijke aspect van de maatschappij. Herken je jezelf in deze beschrijving? Dan is de richting Humane wetenschappen je op het lijf geschreven.

10


Gezelleplein 11 - 8900 Ieper - Tel. 057 20 05 59 www.collegeieper.be - college@smsi.be

Wetenschappen Waren de lessen wetenschappelijk werk in de eerste graad echt je ding? Hou je van het opzetten van experimenten en kan je bogen op een sterke wiskundige kennis? Dan raden we je de richting Wetenschappen aan. Je verdiept je in de verschillende natuurwetenschappen: biologie, fysica en chemie. Afhankelijk van je interesses kies je in de derde graad voor een keuzetraject Moderne talenwetenschappen of voor Wetenschappen-wiskunde.

Wat na het College? Alle opleidingen in het Algemeen Secundair Onderwijs vormen een uitstekende voorbereiding op een voortgezette opleiding. Of je nu kiest voor een professionele of academische bachelor of een masteropleiding, je kan steeds terugvallen op de brede basiskennis die je hebt verzameld tijdens je jaren op het College

11


2E GRAAD

1E GRAAD

Lyceum

1E LEERJAAR A LATIJN

1

2

2E LEERJAAR GRIEKS-LATIJN

2E LEERJAAR LATIJN

GRIEKS-LATIJN

LATIJN

3

3E GRAAD

College

4

5 GRIEKSWISKUNDE 6

12

LATIJNMODERNE TALEN

LATIJNWETENSCHAPPEN

LATIJNWISKUNDE


1E GRAAD 2E GRAAD

1E LEERJAAR A STEM

1

1E LEERJAAR A MODERNE

2

2E LEERJAAR MODERNE WETENSCHAPPEN

2E LEERJAAR STEM

3 ECONOMIE

HUMANE WETENSCHAPPEN

WETENSCHAPPEN

3E GRAAD

4

5

ECONOMIEMODERNE TALEN

MODERNE TALENWETENSCHAPPEN HUMANE WETENSCHAPPEN

6

ECONOMIEWISKUNDE

WETENSCHAPPENWISKUNDE 13


Heilige Familie In de Heilige Familie bieden we je opleidingen in het technisch, beroeps- en kunstsecundair onderwijs. Hier ligt de nadruk vooral op creativiteit en ondernemen. In het eerste leerjaar A kies je ofwel voor de richting Handel of voor de richting Creatie en vormgeving. In het eerste leerjaar B wordt de stof uit het basisonderwijs nogmaals herhaald, aangevuld met enkele praktijklessen waarin je boeiende werkstukjes maakt. Na het eerste jaar stap je over naar Kantoor en verkoop, Mode of Decoratie.

TECHNISCH SECUNDAIR ONDERWIJS Handel & IT In de studierichting Handel & IT krijg je een brede algemene vorming. Je krijgt een eerste inleiding tot de wereld van de handel. Tijdens de lessen maak je vaak gebruik van computers: je leert ICT-vaardigheden en met behulp van software pak je op eigen tempo en zelfstandig je hoofdvakken aan. Het accent ligt daarnaast ook op talen. In de tweede graad maak je de keuze tussen Handel & IT of Handel-talen. In Handel & IT werk je rond wiskunde, talen, bedrijfseconomie en informatica- en communicatietechnologie. De derde graad biedt je de keuze tussen Handel, Informaticabeheer en Boekhouden-informatica. Wie in de tweede graad voor Handel-talen gaat, focust vooral op communicatieve vaardigheden. Als keuzevak kies je voor Sport of Kunst en cultuur. In de derde graad kom je terecht in de richting Secretariaat-talen of in Toerisme.

Wat na je opleiding Handel? Handel biedt je een uitstekende voorbereiding om verder te studeren in het hoger onderwijs. Zo kan je onmiddellijk terecht in o.m. de richtingen Handelswetenschappen, Communicatiewetenschappen en Marketing, maar ook in Journalistiek, Sociaal werk of Toegepaste informatica ben je een graag geziene student. Wie in de derde graad toerisme volgde kan o.a. kiezen voor Hotel- of Recreatiemanagement.

14


Eigenheerdstraat 8 - 8900 Ieper - Tel. 057 20 05 41 www.hfieper.be - hf@smsi.be

Creatie en vormgeving De eerste graad Creatie en vormgeving bestaat uit een combinatie van theoretische en praktische vakken. Als creatieveling leer je buiten de lijntjes denken en leer je hoe je een idee kan omzetten in een vorm. Je maakt artistieke werkstukken en combineert denken en doen in ĂŠĂŠn vlotte beweging. De eerste graad Creatie en vormgeving vormt de ideale aanloop naar de tweede graad tso of kso. Daar kies je voor het traject Creatie en mode of voor Beeldende en architecturale kunsten.

Creatie en mode Je leert aan de hand van zowel theorie- als praktijklessen het kloppend hart van de modewereld kennen. Je leert conceptueel denken en ontwikkelt stukken van ontwerp over patroon tot eindproduct.

15


Heilige Familie KUNSTSECUNDAIR ONDERWIJS Beeldende kunst Vanaf de tweede graad kan je als leerling kiezen voor een kunstgerichte opleiding. Je krijgt er een brede algemene en culturele vorming. Naast het verstandelijk-creatieve komt ook het artistiek-praktische aan bod. In de studierichting Beeldende en architecturale kunsten en in de derde graad Toegepaste beeldende kunst ontdek je verder de wereld van vormgeving, kleurenleer en typografie. Door je brede algemene en culturele basis ben je perfect voorbereid op een voortgezette studie in het kunstonderwijs.

Wat na een kunstopleiding? Studenten Creatie en mode kunnen na hun secundair hun studie verderzetten met bijvoorbeeld een professionele bachelor in de mode- of textieltechnologie. Leerlingen uit Beeldende kunst studeren verder voor Meester in de Beeldende kunst (fotografie, grafiek, glaskunst, grafische en reclamevormgeving, ‌). Ook afgeleide studies, zoals interieurvormgeving, behoren tot de mogelijkheden.

16


Eigenheerdstraat 8 - 8900 Ieper - Tel. 057 20 05 41 www.hfieper.be - hf@smsi.be - Directeur: Matthias Archie

BEROEPSSECUNDAIR ONDERWIJS Kantoor en verkoop (Office en retail) In deze studierichtingen leer je commercieel, vlot en communicatief te werk gaan. Je verwerkt teksten en bouwt een grondige kennis op van computergebruik. Naast het Nederlands leer je je ook goed uitdrukken in het Frans en het Engels, waardoor je een sterke basis hebt voor jobs als verkoops- of kantoormedewerker.

Mode Aan de hand van verschillende werkstukjes combineer je de verschillende kleuren, materialen en stoffen met elkaar. Je ontwikkelt een gevoel voor esthetiek en groeit zo uit tot de ideale medewerker voor een mode- of interieurzaak.

Decoratie In de opleiding Decoratie ga je aan de slag met verschillende materialen. Aan de hand van praktische opdrachten experimenteer je met kleur en vormgeving en ga je op zoek naar de juiste compositie. Afgestudeerden hebben een ruime keuze op de arbeidsmarkt. Van standenbouwer over etaleur tot stylist. Keuze genoeg dus!

Wat na het zesde jaar? Als je je verder wil verdiepen in je vak kan je in de Heilige Familie kiezen voor een zevende specialisatiejaar. Je kiest er voor Mode en verkoop, Winkelbeheer en etalage of voor Kantooradministratie en gegevensbeheer. Een mooi voordeel is dat je niet enkel bijleert, maar ook je kansen op de arbeidsmarkt verhoogt!

17


Heilige Familie

1E GRAAD

TECHNISCH ONDERWIJS 1

1E LEERJAAR A HANDEL & IT

1 CREATI

2

2E LEERJAAR HANDEL & IT

CREATI

2E GRAAD

TECHNISCH ONDERWIJS 3 HANDEL-TALEN HANDEL & IT

KEUZE1: SPORT EN RECREATIE

CREATIE EN MODE

KEUZE 2: KUNST EN CULTUUR

SPEC.

3E GRAAD

4

18

5

6

7

INFORMATICA

BOEKHOUDEN

BEHEER

INFORMATICA

HANDEL

SECRETARIAAT TALEN

TOERISME EN RECREATIE

CREATIE EN MODE


BEROEPSONDERWIJS BEROEPSONDERWIJSn

1E LEERJAAR A IE EN VORMGEVING

1E LEERJAAR B

2E LEERJAAR IE EN VORMGEVING

2E BEROEPSVOORBEREIDEND LEERJAAR KANTOOR EN VERKOOP MODE DECORATIE

KUNSTONDERWIJS

BEROEPSONDERWIJSn

BEELDENDE EN ARCHITECTURALE KUNSTEN

MODE REALISATIE PRESENTATIE

PUBLICITEIT EN ETALAGE

TOEGEPASTE BEELDENDE KUNST

MODE REALISATIE VERKOOP

ETALAGE EN DECORATIE

MODE VERKOOP

ETALAGE EN WINKELBEHEER

KANTOOR - VERKOOP

VERKOOP

KANTOOR

WINKELBEHEER EN ETALAGE

KANTOORADMINISTRATIE GEGEVENSBEHEER

19


Immaculata Immaculata biedt je opleidingen in het technisch en het beroepssecundair onderwijs. Je vindt er vooral jongeren met interesse in de mens, zijn omgeving en alle wetenschap en zorg die daarbij komt kijken. Van het onderzoeken van grondstoffen tot het bereiden ervan in een keuken, in Immaculata vind je het allemaal. Het eerste leerjaar A biedt twee opties: Techniek-wetenschappen en Sociale en technische vorming. Het eerste leerjaar B bereidt je voor op de richtingen Haarzorg en Verzorging-voeding. In de eerste graad is er in alle richtingen wekelijks een uurtje sociale activiteiten, waarin het klasgebeuren en het ‘leren leren’ onder de loep worden genomen.

TECHNISCH SECUNDAIR ONDERWIJS Techniek-wetenschappen - STEM Heb je een wiskundeknobbel? Boeien natuurwetenschappen zoals chemie, biologie en fysica je wel? Dan zal de richting Techniek-wetenschappen - STEM je zeker en vast liggen! Je ontdekt en onderzoekt verschillende natuurverschijnselen, niet enkel in de theorieles, maar ook in het labo. Net als in alle andere eerste jaren krijg je een ruime en stevige basis van algemene vakken voorgeschoteld. Doorheen de jaren ligt de klemtoon vooral op wetenschappen en wiskunde.

Sociale en technische vorming Ben je sociaal en ga je graag om met mensen? Dan raden we je graag de richting Sociale en technische vorming aan. Je leert er niet enkel een boel sociale vaardigheden, maar je krijgt er ook les over kwaliteitszorg en voeding. Aan de hand van boeiende doeactiviteiten versterk je je stevige algemene basis met bruikbare praktijk. De wetenschappen in deze richting vind je met andere woorden niet enkel in de theorieklas terug. Na de tweede graad Sociale en technische wetenschappen kan je in de derde graad kiezen voor Sociale en technische wetenschappen of Gezondheids- en welzijnswetenschappen.

20


Rijselstraat 83 - 8900 Ieper - Tel. 057 20 45 74 www.immaculataieper.be - immaculata@smsi.be

Wat na Immaculata? Dankzij de stevige theoretische en wetenschappelijke basis kan je na het zesde jaar kiezen uit een waaier aan mogelijkheden in het hoger onderwijs. Leerlingen uit Techniek-wetenschappen vinden hun weg naar academische bacheloropleidingen zoals Ingenieurswetenschappen of naar professionele bacheloropleidingen zoals Chemie, Milieuzorg, Agro- en Biotechnologie en Biomedische laboratoriumtechnologie. Leerlingen uit Sociale en technische wetenschappen of Gezondheids- en welzijnswetenschappen kunnen kiezen voor een bacheloropleiding Onderwijs, Milieuzorg, Sociaal werk, Verpleegkunde, Ergotherapie ‌

21


Immaculata BEROEPSSECUNDAIR ONDERWIJS Haarzorg Kies je voor het tweede leerjaar B het beroepenveld Haarzorg, dan leer je de eerste kneepjes van het beroep van kapper. In de hogere jaren ligt het accent vooral op het realiseren van kapsels en kan je je creativiteit botvieren. Wil je nadien nog een trapje hoger? Kies dan voor een 7de specialisatiejaar Haarstilist.

Verzorging-voeding Zorg je graag voor anderen en hun leefomgeving? Leer je het liefst door theorie in praktijk om te zetten? Dan kies je na het eerste leerjaar B voor de richting Verzorging-voeding. In het tweede jaar wordt de combinatie gemaakt met het beroepenveld Mode. Je krijgt er een eerste kennismaking met de wereld van de verzorging van mensen, voeding, leefomgeving en mode. In de derde graad ligt de focus vooral op het verzorgen van en omgaan met mensen. Wil je je verder specialiseren? Dan kan dit in het 7de jaar Thuis- en Bejaardenzorg (zorgkundige) of het 7de jaar Kinderzorg.

Restaurant-keuken Vanaf de tweede graad kan je de keuze maken voor de richting Restaurant-keuken. Je leert er de basistechnieken en -vaardigheden voor het correct klaarmaken en serveren van gerechten. Je leert ook aandacht te hebben voor hygiÍnisch, veilig en klantgericht werken. Na de tweede graad Restaurant-keuken krijg je in de derde graad Grootkeuken een opleiding tot kok in een cateringlocatie. Je leert er maaltijden bereiden voor een grote doelgroep, zoals in woon-en zorgcentra, ziekenhuizen, bedrijven, scholen ‌

22


Rijselstraat 83 - 8900 Ieper - Tel. 057 20 45 74 www.immaculataieper.be - immaculata@smsi.be

Wat na Immaculata? Na het zesde of zevende jaar kan je vlot in het werkveld terecht. Wanneer je je nog verder wil verdiepen in je vakgebied kan je ook nog hogere studies volgen.

23


Immaculata

2E GRAAD

1E GRAAD

TECHNISCH ONDERWIJS 1

2

3

1E LEERJAAR A TECHNIEK-WETENSCHAPPEN - STEM

2E LEERJAAR TECHNIEK-WETENSCHAPPEN - STEM

1E LEERJAAR A SOCIALE EN TECHNISCHE VORMING

2E LEERJAAR SOCIALE EN TECHNISCHE VORMING

TECHNIEKWETENSCHAPPEN STEM

SOCIALE EN TECHNISCHE WETENSCHAPPEN

3E GRAAD

4

5

STEM 6

24

TECHNIEKWETENSCHAPPEN SOCIALE EN TECHNISCHE WETENSCHAPPEN

GEZONDHEIDSEN WELZIJNSWETENSCHAPPEN


2E GRAAD

1E GRAAD

BEROEPSONDERWIJSn 1

1E LEERJAAR B

2

2E BEROEPSVOORBEREIDEND LEERJAAR VERZORGING-VOEDING HAARZORG MODE

3 RESTAURANT-KEUKEN

VERZORGING-VOEDING

HAARZORG

GROOTKEUKEN

VERZORGING

HAARZORG

3E GRAAD

4

5

SPEC.

6

7

KINDERZORG

THUIS- EN BEJAARDENZORG / ZORGKUNDIGE

HAARSTILIST 25


VTI School voor wetenschap en techniek Het VTI staat bekend als de school voor wetenschap en techniek. We bieden je opleidingen in het technisch en het beroepssecundair onderwijs aan. In het eerste leerjaar A kies je ofwel voor de richting 1AIW-STEM ofwel voor het eerste leerjaar A. 1AIW-STEM:: In deze richting worden alle facetten van STEM gecombineerd op een hoog niveau. De sterke wiskunde, de (toegepaste) wetenschappen en techniek worden projectmatig aangeboden in een technologische omgeving met ruimte voor onderzoek. 1A: Heb je, naast interesse in algemene en technische vakken, ook wel eens neus voor technisch vernuft? Dan kan je kiezen voor het eerst leerjaar A met inleiding in de 4 technische domeinen: bouw, hout, elektriciteit & mechanica. 1B: In het eerste leerjaar B herhalen we de leerstof uit het basisonderwijs en leer je aan de hand van werkstukjes de praktijk kennen. Je krijgt er les in kleinere groepen en wordt voorbereid om later een echt vak uit te oefenen.

WETENSCHAPPELIJKE RICHTINGEN (TSO) - STEM Ben je gebeten door wetenschappen en wiskunde en heb je een sterke interesse in de wondere wereld van de techniek, dan is een wetenschappelijke richting iets voor jou. Je leert er ontwerpen en onderzoekt de theorie achter de processen. Ook de taalvakken zijn ruim opgebouwd en je verwerkt de leerstof aan een hoog tempo. Onze school biedt de volgende wetenschappelijke richtingen aan:

IndustriĂŤle wetenschappen - STEM Elektriciteit-elektronica Elektromechanica Wat na het VTI? Deze richtingen geven je een goeie wetenschappelijke basis om in het hoger onderwijs te starten. Een master, academische of professionele bachelor behoren tot de mogelijke studiekeuze. Niet alleen technisch georiĂŤnteerde studiekeuzes zijn mogelijk, maar ook binnen andere studiegebieden zijn er veel mogelijkheden om verder te studeren.

26


Augustijnenstraat 58 - 8900 Ieper - Tel. 057 20 12 13 www.vtiieper.be - vti@smsi.be - Directeur: Pedro Ligneel

TECHNOLOGISCHE RICHTINGEN (TSO) BOUW, HOUT, ELEKTRICITEIT & MECHANICA In deze richtingen krijg je, naast de algemeen vormende vakken, technische vakken. Je maakt kennis met de technologische achtergrond van bouw, hout, elektriciteit of mechanica. Je leert aan de hand van werkstukjes techniek toepassen. Een goeie technische opleiding is de basis voor wie het op de arbeidsmarkt wil maken. Na deze opleidingen is het bovendien mogelijk om in het hoger onderwijs te starten. Onze school biedt de volgende technologische richtingen aan:

Autotechnieken Bouwtechnieken Elektrotechnieken Houttechnieken Mechanische vormgevingstechnieken Wat na het VTI? Naast een tewerkstelling in de sector van je afstudeerrichting bieden de technologische richtingen eveneens de mogelijkheid om verder te studeren in de vorm van een gerichte professionele bachelor- of masteropleiding. Zo behoren o.a. de richting Autotechnologie, Architectuur-assistent, bachelor Bouw, Houttechnologie of Elektromechanica tot de mogelijkheden.

27


VTI School voor wetenschap en techniek VAKGERICHTE OPLEIDINGEN (BSO) BOUW, HOUT, ELEKTRICITEIT, METAAL In deze richtingen, waar je les krijgt in kleinere groepen, word je ondergedompeld in de wereld van bouw, hout, elektriciteit of metaal. Je maakt leuke en uitdagende praktische werkstukken en krijgt zo een goed beeld van de verschillende studierichtingen. Je hebt later de keuze uit volgende richtingen:

Auto Centrale verwarming en sanitaire installaties Elektrische installaties Houtbewerking Ruwbouw Elk van deze richtingen vormt je tot een gewaardeerde werkkracht in het vakgebied. Je beschikt over een grote praktische kennis en kunt die bovendien zelf toepassen. Een ideaal scenario voor wie ooit zelf een zaak wil starten!

Ope

nd a VTI g Maa nd 5 ju ag ni

28


Augustijnenstraat 58 - 8900 Ieper - Tel. 057 20 12 13 www.vtiieper.be - vti@smsi.be - Directeur: Pedro Ligneel

Wat na het VTI? Wie zich graag nog meer in z’n vakgebied wil specialiseren kan kiezen voor een zevende specialisatiejaar. Het VTI biedt vier mogelijkheden: Renovatie bouw, Interieurinrichting, IndustriÍle elektriciteit of Industrieel onderhoud. Na dit zevende jaar behaal je het diploma van het secundair onderwijs dat toegang verleent tot het hoger onderwijs.

29


VTI

1E GRAAD

TECHNISCH ONDERWIJS 1

INDUSTRIËLE WETENSCHAPPEN

BOUW - HOUT - ELEKTRICITEIT - MECHANICA

STEM ELEKTRICITEIT - MECHANICA

2

3E GRAAD

2E GRAAD

WETENSCHAPPELIJKE RICHTINGEN - STEM 3

INDUSTRIËLE WETENSCHAPPEN STEM

ELEKTRICITEIT ELEKTRONICA

INDUSTRIËLE WETENSCHAPPEN STEM

6

ELEKTRICITEIT ELEKTRONICA

TECHNOLOGISCHE RICHTINGEN BOUW TECHNIEKEN

ELEKTRO TECHNIEKEN

HOUT TECHNIEKEN

MECHANISCHE TECHNIEKEN

BOUW TECHNIEKEN

ELEK. INSTAL. TECHNIEKEN

HOUT TECHNIEKEN

AUTO TECHNIEKEN

ELEKTROMECHANICA

4

5

BOUW- EN HOUTTECHNIEKEN

ELEKTROMECHANICA

MECHANISCHE VORMGEVING 30


1E GRAAD

BEROEPSONDERWIJS BOUW - HOUT - ELEKTRICITEIT - METAAL

1

2

BOUW - HOUT

ELEKTRICITEIT - METAAL

SPEC.

3E GRAAD

2E GRAAD

VAKGERICHTE OPLEIDINGEN

3 BOUW

HOUT

ELEKTRISCHE INSTALLATIES

MECHANICA

4

5 RUWBOUW

HOUTBEWERKING

RENOVATIE BOUW

INTERIEUR INRICHTING

ELEKTRISCHE INSTALLATIES

6

7

INDUSTRIËLE ELEKTRICITEIT

AUTO

CENTRALE VERWARMING EN SANITAIRE INSTALLATIES

INDUSTRIEEL ONDERHOUD 31


Internaat Je thuis tijdens de schoolweek De Sint-Maartensscholen bieden jongens en meisjes uit de scholengroep de mogelijkheid om tijdens de schoolweek op het internaat te verblijven. Op ons internaat streven we ernaar om een warme en hartelijke thuis te zijn voor leerlingen die tijdens de schoolweek niet naar huis gaan. Onze opvoeders en begeleiders hebben veel ervaring in het begeleiden van jongeren. Die ervaring stellen we graag ten dienste van jou als leerling. We volgen niet enkel je studies op. Neen, ook voor een goeie babbel of sport en spel gooien we graag alles in de strijd.

Samenleven = samen leven Op internaat leef, eet en studeer je samen met je medeleerlingen. Verschillende mensen, achtergronden en scholen: het samenzijn werkt verrijkend. Het dagelijks omgaan met elkaar leert je open te staan voor anderen en rekening te houden met wie je samenleeft.

32


Eigenheerdstraat 8 - 8900 Ieper - Tel. 057 20 05 41- www.internaatieper.be internaat@smsi.be - Internaatbeheerder: Barbara Debonne GSM: 0497 44 61 93

Een moderne leefomgeving Je eigen kamer heeft een moderne look. Ook alle comfort is er te vinden. Op deze manier voel je je er vlug een beetje thuis. In de leefruimte kun je een gezellige zithoek vinden met breedbeeldprojectie, nieuwe laptops en een muziekinstallatie. En ja, de volumeknop mag soms een tandje hoger. Een voetbal-, volley- en basketveld, een sportruimte, een filmzaal, een leesruimte en verschillende andere hoekjes zorgen ervoor dat je alles binnen handbereik hebt om je nooit te vervelen.

Leuke activiteiten Leuke activiteiten kleuren je dagen. Ben je sportief en hou je van een gezonde uitdaging? Heb je zin om een partijtje te voetballen, een rondje te joggen, te badmintonnen of te dansen? Op het internaat zijn er steeds genoeg kandidaten die op een leuke en sportieve manier met je in zee willen gaan. Ook buiten het internaat kun je sportieve en culturele uitdagingen aangaan. Door samen te sporten, te spelen, te zijn, verleg je de grenzen van jezelf en anderen.

33


Sint-Maartensscholen

Augustijnenstraat 60 - 8900 Ieper Tel. 057 21 21 52 info@smsi.be

Lyceum

Maloulaan 2 - 8900 Ieper Tel. 057 20 00 62 www.lyceumieper.be lyceum@smsi.be

College

Gezelleplein 11 - 8900 Ieper Tel. 057 20 05 59 www.collegeieper.be college@smsi.be

Heilige Familie

Eigenheerdstraat 8 - 8900 Ieper Tel. 057 20 05 41 www.hfieper.be hf@smsi.be

34


Immaculata

Rijselstraat 83 - 8900 Ieper Tel. 057 20 45 74 www.immaculataieper.be immaculata@smsi.be

VTI

Augustijnenstraat 58 - 8900 Ieper Tel. 057 20 12 13 www.vtiieper.be vti@smsi.be

Internaat

Eigenheerdstraat 8 - 8900 Ieper Tel. 057 20 05 41 www.internaatieper.be internaat@smsi.be

35


Infoweekend vrijdag 27 en zaterdag 28 april 2018 op alle scholen

Inschrijvingen Vanaf 27 april op elke werkdag van 8.30 tot 17.00 uur Na telefonische afspraak

Mee te brengen documenten: • identiteitskaart of sis-kaart • BASO- of oriënteringsfiche • kerstrapport zesde leerjaar

Administratieve sluiting: van 11 juli tot en met 15 augustus

AUGUSTIJNENSTRAAT 60 - 8900 IEPER - T 057 21 21 52 - INFO@SMSI.BE

36

Smsi 2017 2018  
Smsi 2017 2018  
Advertisement