Page 1

Handleiding

Junior Laptop

TM

Š 2009 VTech Printed in China 91-002351-001


INLEIDING

Junior LaptopTM is een interactieve laptop met 30 vrolijke activiteiten. Ga op avontuur met Chippy de eekhoorn en leer letters, de fonetische uitspraak van letters, cijfers en rekenen. Speel leuke logica spelletjes en ontwikkel je computervaardigheden. De muis is speciaal ontwikkeld voor kinderhanden en is geschikt voor zowel rechts- als linkshandig gebruik. Gebruik het handvat om de laptop overal mee naartoe te nemen! LCD-scherm Aan/uit-toets

Volumetoets

Inleiding

Wij danken u voor het aankopen van VTech速 Junior LaptopTM. Wij van VTech速 doen ons uiterste best goede producten te maken die leuk en leerzaam zijn voor uw kind. Mocht u nog vragen of opmerkingen hebben, neemt u dan a.u.b. contact op met onze klantenservice, telefoonnummer: (0031) (0)495-459123 / e-mail: klantenservice@vtech.com

Cijfertoetsen Lettertoetsen

Herhaaltoets Muis

Antwoordtoets

Ok-toets 4 categorietoetsen

Quiz-tijd toets

2


INHOUD VAN DE DOOS • Eén Junior LaptopTM • Eén handleiding

Losmaken van het verpakkingsslotje: Draai het verpakkingsslotje naar links. Neem het verpakkingsslotje uit de houder en gooi het weg bij het afval.

HOE PLAATS JE DE BATTERIJEN? 1. Zet het speelgoed UIT. 2. Open het batterijklepje aan de onderkant van het speelgoed. 3. Plaats 3 nieuwe ‘AA’ (AM-3/LR6) batterijen volgens de afbeelding in het batterijenvak. 4. Plaats het klepje terug. 5. Nu is het speelgoed klaar voor gebruik. LET OP: Voor optimale prestaties bevelen wij alkaline batterijen aan. Gebruik bij voorkeur geen oplaadbare batterijen, omdat die meestal minder vermogen leveren. De kwaliteit van het geluid kan hierdoor verminderen.

Hoe plaats je de batterijen?

WAARSCHUWING: Alle verpakkingsmaterialen, zoals plakband, plastic, touw enz., maken geen deel uit van het product en dienen voor de veiligheid van uw kind te worden verwijderd.

3


• • • • • • • • • • • •

Voor optimale prestaties bevelen wij alkaline batterijen aan. Probeer nooit gewone (niet oplaadbare) batterijen te herladen. Haal oplaadbare batterijen eerst uit het speelgoed en laad ze daarna buiten het speelgoed op. Het opladen of verwijderen van batterijen dient altijd onder toezicht van een volwassene te gebeuren. Gebruik slechts één type batterijen tegelijk! Gebruik nooit nieuwe en oude batterijen samen! Gebruik alleen het type en de soort batterijen die in deze handleiding staan vermeld. Plaats de batterijen volgens de polen (+,-) om lekkage te voorkomen. Verwijder lege of zwakke batterijen uit het speelgoed. De contactklemmen van de voeding mogen niet kortgesloten worden. Indien het speelgoed langere tijd niet zal worden gebruikt, is het aan te bevelen de batterijen te verwijderen. Gooi uw batterijen niet weg met het huisvuil, maar verzamel ze in de daarvoor bestemde klein chemisch huisvuil containers. Sluit nooit meer soorten voedingsapparaten aan dan wordt aanbevolen.

Attentie

ATTENTIE

4


FUNCTIES 1. Aan/uit-toets

Druk op de toets om Junior LaptopTM AAN te zetten. Druk nogmaals op deze toets om de laptop UIT te zetten.

2. Lettertoetsen

Gebruik de 26 lettertoetsen om te antwoorden in de letteractiviteiten.

3. Cijfertoetsen

Functies

Gebruik de 10 cijfertoetsen om te antwoorden in de cijferactiviteiten.

4. Categorietoetsen

Gebruik de 4 categorietoetsen om spellen uit de gekozen categorie te spelen. Gebruik de muis om een spel te kiezen.

5


5. Herhaaltoets

Druk op de horen.

toets om de vraag of instructie nogmaals te

6. Antwoordtoets

Druk op de

toets om het goede antwoord te zien of te horen.

7. Volumetoets

Druk op de toets en beweeg de muis naar links en rechts om het volume te regelen. Druk op de ok-toets of op de muistoets om je keuze te bevestigen.

Druk op de toets om een willekeurig spel uit een willekeurige categorie te spelen.

9. Muis

Beweeg de muis naar links, rechts, boven en beneden om een antwoord te kiezen tijdens de verschillende activiteiten. Druk op de muis om je antwoord te bevestigen tijdens de verschillende activiteiten.

Functies

8. Quiz-tijd toets

10. Automatische uitschakeling

Om batterijen te besparen schakelt Junior LaptopTM automatisch uit als er enige tijd niet mee wordt gespeeld. Het speelgoed kan weer geactiveerd worden door op de toets te drukken.

6


ACTIVITEITEN LETTERS 1. Letter Bos Druk op een lettertoets om de letter en de fonetische uitspraak te horen. Druk nogmaals op de lettertoets om de fonetische letter en een bijbehorend woord te horen dat begint met die letter.

3. Ontbrekende Letters Een woord verschijnt op het scherm waarvan de eerste letter ontbreekt. Druk op de goede lettertoets om het woord compleet te maken of gebruik de muis om de goede letter te kiezen. Druk op de muistoets om je keuze te bevestigen. 4. Alfabet Ballonnen Er verschijnen ballonnen met letters op het scherm. Kies de ballon met de letter die niet in het alfabetisch rijtje thuishoort, door op de letter op het toetsenbord te drukken. Je kunt ook de muis bewegen om de letter te kiezen. Druk op de muistoets om je keuze te bevestigen.

Activiteiten

2. Letters Vissen Er verschijnt een hoofdletter op het scherm. Druk op de overeenkomstige kleine letter op het toetsenbord.

5. Typeles Er verschijnt een woord op het scherm. Druk op de lettertoetsen om het woord te typen en de fonetische spelling te horen.

7


7. Welke is anders? Er verschijnen verschillende letters op het scherm. EĂŠn letter is anders omdat deze in tegenstelling tot de andere letters een kleine letter of hoofdletter is. Zoek de letter die anders is en gebruik het toetsenbord om antwoord te geven. Je kunt ook de muis gebruiken om de letter te kiezen. Druk op de muistoets om je keuze te bevestigen. 8. Letter Kaarten Er verschijnen 4 paar kaarten op het scherm. Elk paar bestaat uit een hoofdletter en een kleine letter. Zoek de 4 paren. Kies een kaart door de muis te bewegen en draai een kaart door op de muistoets te drukken.

CIJFERS

Activiteiten

6. Zoek de letters Een letter verschijnt op het scherm. Een zwart blokje beweegt over het scherm om de letter te verstoppen. Kijk goed en probeer te ontdekken welke letter er verstopt zit. Druk op de lettertoets om te antwoorden.

1. Zoek de cijfers Er verschijnen 4 cijfers op het scherm. Na een aantal seconden worden ze bedekt door een hoedje en omgewisseld. Let goed op! Kies het hoedje met het cijfer dat gevraagd wordt. Gebruik de muis om een hoedje te kiezen en druk op de muistoets om je keuze te bevestigen. 2. Vormen Tellen Op het scherm zie je een aantal vormen. Tel het aantal vormen waarnaar gevraagd wordt. Druk op de cijfertoetsen om te antwoorden.

8


3. Optellen Kies 2 groepen blokken die opgeteld het cijfer vormen dat aan het begin van het spel op het scherm verschijnt. Gebruik de muis om een groep blokken te kiezen en druk op de muistoets om je keuze te bevestigen.

5. Wegen Er verschijnen 3 zakken op het scherm, met elk hun eigen gewicht erop afgebeeld. Je wordt gevraagd de lichtste of de zwaarste zak te kiezen. Kies de goede zak door de cijfertoetsen te gebruiken. Je kunt ook de muis gebruiken om een zak te kiezen. Druk op de muistoets om je keuze te bevestigen. 6. Cijfer Plaats Op het scherm zie je 3 nootjes met cijfers. EĂŠn nootje mist een cijfer. Gebruik de cijfertoetsen om het ontbrekende cijfer in te vullen.

Activiteiten

4. Cijfervolgorde Er verschijnen 4 cijfers in de bloem op het scherm. Selecteer de cijfers in de goede volgorde. Druk op de cijfertoetsen of gebruik de muis om een cijfer te selecteren en druk op de muistoets om je keuze te bevestigen.

7. Wat blijft over? Je ziet een aantal bloemen op het scherm. Vervolgens worden er bloemen weggenomen. Tel de bloemen die over blijven. Gebruik de cijfertoetsen om te antwoorden. 8. Meer of minder? Je ziet 2 verschillende stapels voorwerpen op het scherm. Kies de stapel die meer of minder voorwerpen heeft dan de ander. Gebruik de muis om een stapel te kiezen en druk op de muistoets om je keuze te bevestigen.

9


LOGICA 1. Welke is anders? Er verschijnen 4 plaatjes op het scherm. Zoek het plaatje dat anders is. Gebruik de muis om een plaatje te kiezen en druk op de muistoets om je keuze te bevestigen.

3. Drie Dezelfde Een rij met verschillende vormen beweegt over het scherm. Verzamel telkens 3 dezelfde vormen door op het juiste moment op de muistoets te drukken. 4. Schaduw Zoeker Je ziet een plaatje links op het scherm en er verschijnen schaduwen rechts op het scherm. Gebruik de muis om de goede schaduw van het plaatje te vinden en druk op de muistoets om je keuze te bevestigen.

Activiteiten

2. Opruimen Sorteer het vallende afval in de goede afvalbak. Gebruik de muis om het afval naar de goede afvalbak te bewegen.

5. Puzzelen Je ziet een puzzelstukje links op het scherm. Rechts verschijnen er andere puzzelstukjes. Zoek het puzzelstukje dat past. Gebruik de muis om een puzzelstukje te kiezen en druk op de muistoets of op de ok-toets om je keuze te bevestigen. 6. Plaatjes Maken De helft van een voorwerp verschijnt links op het scherm. Zoek de andere helft op de rechterkant van het scherm. Gebruik de muis om de andere helft te kiezen en druk op de muistoets of de oktoets om je keuze te bevestigen.

10


7. Tweeling Pret Een dier verschijnt links op het scherm. Zoek hetzelfde dier met dezelfde kleding rechts op het scherm. Gebruik de muis om te kiezen en druk op de muistoets of de ok-toets om je keuze te bevestigen.

SPELLEN

2. Brug Repareren Er zitten gaten in de brug! Boven in het scherm zie je verschillende vormen. Kies de goede vorm om het gat in de brug te repareren. Gebruik de muis om een vorm te kiezen en druk op de muistoets of de ok-toets om je keuze te bevestigen. 3. Dans Pret Miko het aapje laat je een dansje zien aan het begin van het spel. Onthoud de danspasjes en gebruik de muis om de danspasjes in de goede volgorde te herhalen.

Activiteiten

1. Blaadjes Vegen Er vallen bladeren voor het huis van Chippy de eekhoorn. Veeg de bladeren weg door de muis te bewegen in dezelfde richting als de bladeren vallen.

4. Welke is het grootst? Er verschijnen 3 voorwerpen van verschillende grootte op het scherm. Gebruik de muis om het voorwerp te kiezen dat het grootst is. Druk op de muistoets of de ok-toets om je keuze te bevestigen. 5. Vliegles Chippy wil naar zijn vriendje toe door met een papieren vliegtuig te vliegen. Gebruik de muis om het vliegtuig te besturen. Wees voorzichtig en ontwijk de obstakels.

11


7. Muziek Pret Druk op een cijfertoets om een melodietje te horen. Chippy zal dansen, swingen en de muziek dirigeren.

Quiz-tijd Druk op de Quiz-tijd toets om een willekeurig spel uit een willekeurige categorie te spelen.

ONDERHOUD EN VERZORGING 1. Maak het speelgoed a.u.b. alleen schoon met een vochtige en niet met een natte doek. 2. Zet het speelgoed niet voor langere tijd in de felle zon of in de buurt van een andere hittebron. 3. Als het speelgoed voor langere tijd niet wordt gebruikt, is het aan te bevelen de batterijen te verwijderen. 4. Laat het speelgoed niet op harde oppervlakken vallen en stel het niet bloot aan vocht of water. 5. Reinig het speelgoed niet met bijtende schoonmaakmiddelen.

Onderhoud en verzorging

6. Drie op een rij Speel een spannend spel samen met Chippy! De witte cirkels zijn van jou en Chippy, de zwarte zijn van de computer. Plaats 3 witte cirkels op een rij voordat de computer 3 zwarte cirkels op een rij plaatst. De rij kan horizontaal, verticaal of diagonaal zijn. Gebruik de muis om een vakje te kiezen en druk op de muistoets of de ok-toets om je keuze te bevestigen.

12


BELANGRIJKE MEDEDELING: Het ontwerpen en ontwikkelen van educatief speelgoed gaat gepaard met een verantwoordelijkheid die wij bij VTech速 uitermate serieus opvatten. Wij zetten ons volledig in om er zeker van te zijn dat de informatie, die de kern van ons product is, zeer nauwkeurig en accuraat is. Het kan echter gebeuren dat er fouten voorkomen. Het is voor u van belang om te weten dat wij volledig achter onze producten staan en u aanmoedigen contact op te nemen met onze klantenservice indien u problemen heeft met, of suggesties heeft voor onze producten. Wij staan u dan graag te woord. Telefoonnummer: (0031) (0)495-459123 / e-mail: klantenservice@vtech.com Gooi uw batterijen niet weg met het huisvuil, maar verzamel ze in de daarvoor bestemde containers voor klein chemisch afval.

Onderhoud en verzorging

LET OP: Als Junior LaptopTM opeens stopt of als het geluid slechter wordt: 1. Zet dan het speelgoed uit en laat het zo enkele minuten staan. 2. Zet het daarna weer aan. 3. Blijft het probleem bestaan, dan kan het veroorzaakt worden door bijna lege batterijen. 4. Vervang de oude batterijen door nieuwe en probeer het opnieuw. Blijft het probleem nog steeds bestaan, neem dan a.u.b. contact op met onze klantenservice, e-mail: klantenservice@vtech.com / telefoonnummer: (0031) (0)495-459123

NL

Let op: Bewaar de handleiding. Deze bevat belangrijke informatie over het product.

13


Junior Laptop  

Handleiding © 2009 VTech Printed in China 91-002351-001 Inleiding 2 LCD-scherm Herhaaltoets Ok-toets Lettertoetsen Cijfertoetsen