Page 1

vtbKultuur Limburg stelt voor: toegankelijk Limburg augustus-november 2013


vtbKultuur Leopoldsburg/HechtelEksel bezoekt het museum K-Blokken, Stermolen en Molenhuisje in Leopoldsburg Zaterdag 10 augustus 2013, 10.00 – 17.00 u. Leopoldsburg, waar de oorlog en het molenaarsverleden terug tot leven komen… In de voormiddag breng je een bezoek aan het museum met memorabilia over de geschiedenis van het kamp van Beverlo, in het bijzonder het cavaleriekamp. Er is niet alleen een waarheidsgetrouwe soldatenslaapzaal, maar ook een diorama op ware grootte van de barakken zoals ze in WO II werden gebruikt voor het opsluiten van politieke gevangenen. Ook een aantal authentieke voertuigen kan je bekijken. ’s Middags kan je deelnemen aan een gamellenmaaltijd (een maaltijd uit echte ijzeren gamellen). In de namiddag bezoek je de heropende en gerenoveerde Stermolen en het bijhorende educatieve Molenhuisje. Je maakt op interactieve wijze kennis met de geschiedenis van Hechtel-Eksel, zijn wind- en watermolens, hun economische betekenis en de molenaars. • Waar en hoe laat? Samenkomst museum K-Blokken, Burkelstraat 131, Leopoldsburg om 10.00 u. • Prijs? 22 euro voor leden van vtbKultuur, 25 euro voor niet-leden (bezoeken en maaltijd inbegrepen) • Inschrijven en contact? Rosina Veyfeyken, voorzitter vtbKultuur Leopoldsburg/HechtelEksel: rosina@rosina-johan.be of 0470-20 53 05 Inschrijven vóór 31 juli 2013 door het bedrag te storten op rekening BE87 0003 0019 5394 (BIC: BPOTBEB1).


vtbKultuur Zutendaal gaat een dagje Lommelen: Erfgoed, zand en glas Zondag 25 augustus, 9.30 – 17.00 u. Lommel, stad van zand en glas. In de voormiddag maak je tijdens een begeleide stadswandeling en een bezoek aan het Glazen Huis kennis met Lommels erfgoed. ’s Middags geniet je van een driegangen zondagsmenu in restaurant Teutenhof. Na het eten kan je een vrij bezoek brengen aan ‘Dag van het Zand’–activiteiten in het stadscentrum en aan de gratis tentoonstelling van zandtapijten in het Cultuurcentrum De Adelberg. Om de dag af te sluiten mag een wandeling in de Lommelse Sahara niet ontbreken. Een stukje woestijn in Limburg! Reken maar dat je daar dorstig van wordt. De dag wordt dan ook afgesloten met een drankje. • Waar en hoe laat? Restaurant Teutenhof, Lepelstraat 2, Lommel om 9.30 u. (Er is gratis parking aan het stadhuis op het Hertog Janplein) • Prijs? 28 euro voor leden van vtbKultuur, 30 euro voor niet-leden (drank aan tafel ‘s middags niet inbegrepen) • Inschrijven en contact? Chris Remans, voorzitter vtbKultuur Zutendaal: zutendaal@vtbkultuur.be Graag het deelnamebedrag storten op rekening BE23 0001 5589 7891 van vtbKultuur Zutendaal met vermelding “vlees” of “vis” (voor het middagmaal).

vtbKultuur Hasselt neemt je mee naar de expo ‘Van Jeruzalem tot Herkenrode’ in Hasselt Zaterdag 7 september 2013, 14.00 – 17.00 u. Hasselt, waar de Orde van het Heilig Graf mee de geschiedenis schreef. Een gids neemt je mee op verkenning op de abdijsite Herkenrode. Je maakt er kennis met het verhaal van de oorsprong en verspreiding van de eeuwenoude kloosterorde, de betekenis voor Limburg en Hasselt en het leven en de spiritualiteit van de zusters Kanunnikessen van het Heilig Graf. Je brengt een bezoek aan de oorspronkelijke gotische site, de nieuwe kapel, het abdissenkwartier, het Engels park met labyrint en de tentoonstelling Van Jeruzalem tot Herkenrode, 900 jaar Orde van het Heilig Graf.


Als klap op de vuurpijl brengt het Consortium Hasseletum o.l.v. Rik Steukers een renaissancewerk van John Dowland. • Waar en hoe laat? Kloostersite Abdij Herkenrode, Herkenrodeabdij 1, Hasselt-Kuringen • Prijs? 8 euro voor leden van vtbKultuur en Davidsfonds, 9 euro (houders UITpas Hasselt), 10 euro voor niet-leden (Herkenrode-biertje inbegrepen) • Inschrijven en contact? Roland Gijbels, voorzitter vtbKultuur Hasselt: roland.gijbels@skynet.be of 011-27 08 64

vtbKultuur Maasmechelen trekt naar het mijnwerkersmuseum en bezoekt de Tuinwijk in Maasmechelen Zondag 15 september 2013, 13.00 – 17.00 u. Maasmechelen, mijnwerkersverleden aan de Maas. Eerst bezoek je het museum van de mijnwerkerswoning. Nadien is er een begeleide wandeling door de Tuinwijk naar de oude mijngebouwen. Een deel werd afgebroken, maar verschillende gebouwen zijn in hergebruik als onder andere de Kunstacademie en café-brasserie De Karbonkel, waar ook de wandeling eindigt. Daar begon destijds de dagtaak van de mijnwerkers, betraden ze de mijngebouwen, hingen ze hun fiets aan de haak en beklommen de trappen naar de badzalen en liftkooien. • Waar en hoe laat? Samenkomst op Kerkplein Eisden Tuinwijk (Kastanjelaan), Maasmechelen om 13.00 u. • Prijs? 5 euro voor leden van vtbKultuur, 6 euro voor niet-leden • Inschrijven en contact? Marie-Louise Barten-Stams, voorzitter vtbKultuur Maasmechelen: rolandbarten@hotmail.com of 089-69 99 79 of 0475-89 40 54


vtbKultuur Peer bezoekt het museum voor muziekinstrumenten en het Bruegelmuseum in Peer Zondag 29 september 2013, 14.00 – 17.00 u. Peer, Bruegelstad. Aan de hand van een begeleid bezoek aan het museum voor muziekinstrumenten en het Bruegelmuseum ontdek je Peer. In het muziekinstrumentenmuseum vind je een unieke collectie instrumenten uit de middeleeuwen, renaissance en barok. Zeker niet te missen: een unieke demonstratie van deze eeuwenoude instrumenten! Welke instrumenten vind je op de schilderijen van Bruegel terug? Het Bruegelmuseum heeft een indrukwekkend aanbod aan reproducties van de werken van Pieter Bruegel de Oude op ware grootte. Tijdens de tocht tussen beide musea krijg je tekst en uitleg over de bezienswaardigheden op de Markt van Peer. • Waar en hoe laat? Toerismebureau, Markt 3, Peer om 13.45 u. • Prijs? 5 euro voor leden van vtbKultuur en 6 euro voor niet-leden • Inschrijven en contact? Margret Hageman, voorzitter vtbKultuur Peer: peer@vtbkultuur.be of 011-73 51 42

Meer weten over de Limburgse vtbKultuur-afdelingen? www.vtbkultuur.be/limburg


vtbKultuur Sint-Truiden gaat naar de Minderbroedersite in Sint-Truiden Zaterdag 12 oktober, 14.00 – 17.00 u. Sint-Truiden, stad van kloosters en markten.

Zaterdag 16 november 2013, 9.45 – 16.00 u. Munsterbilzen, waar cultuur en natuur hand in hand gaan. Je maakt kennis met de gang van zaken in het Medisch Centrum Sint-Jozef, je verkent de kerk van Onze-Lieve-Vrouw Tenhemelopneming en je bezoekt de Remise en het Edelhof. Na een stevige hap ’s middags staan een bezoek aan het bezoekerscentrum De Landschapsruiter en een wandeling in het Munsterbos op het programma. • Waar en hoe laat? Abdijstraat 2, Bilzen (Munsterbilzen) om 9.30 u. • Prijs? 5 euro voor bezoek en rondleiding, 13 euro voor bezoek, rondleiding en lunch (croque monsieur met salade) • Inschrijven en contact? Rosette Claesen, voorzitter vtbKultuur Bilzen: rosette.claesen@skynet.be Inschrijven voor 8 november 2013.

- Niet op de opbenbare weg gooien vtbK/012

vtbKultuur Bilzen bezoekt het Medisch Centrum Sint-Jozef en verkent Munsterbilzen

-

• Inschrijven en contact? Jacques Jolling, voorzitter vtbKultuur Sint-Truiden: vtb-sint-truiden@telenet.be of 011-67 26 41 De inschrijving is definitief na betaling van het gepaste bedrag op rekening BE78 0001 5589 7386 van vtbKultuur Sint-Truiden voor 5 oktober 2013.

Verantwoordelijke uitgever: Willy Lenaers, Osystraat 35, 2060 Antwerpen

• Prijs? 10 euro per persoon (bezoek, rondleiding en koffie en taart inbegrepen)

www.ivan-hoe.be

De Minderbroedersite in Sint-Truiden bestaat uit een museum, een indrukwekkende barokke kerk en het klooster met tuin. Het Museum De Mindere beheert het religieus erfgoed van de minderbroeders: schilderijen, beelden, zilver en grafisch werk. Steeds meer kloosters zijn genoodzaakt hun deuren te sluiten en vertrouwen hun erfgoed toe aan het museum. Tijdens deze dag, bezoek je onder meer de twee grote depots van het museum. Deze zijn normaal niet voor het publiek toegankelijk. Na het bezoek kan je nakaarten bij een koffie en een stuk taart. • Waar en hoe laat? Ingang van het minderbroedersmuseum, Capucienessenstraat 1, Sint-Truiden om 13.30 u.

vtbKultuur Limburg stelt voor: toegankelijk Limburg  

Van augustus tot en met november 2013 kan je met de Limburgse vtbKultuur-afdelingen op stap in hun provincie.

vtbKultuur Limburg stelt voor: toegankelijk Limburg  

Van augustus tot en met november 2013 kan je met de Limburgse vtbKultuur-afdelingen op stap in hun provincie.

Advertisement