Page 1

M I P G

A T P A

R K L T

selected wo r ks 2016-2018

G A E E


CONTENTS


01 02 03 04 05 06 07

SCHOOL FOR THE DIGITAL ARTS

PAVILION

STAIR DETAIL

LOFT RENOVATION

DESIGN-BUILD

CAFE

MIXED MEDIA ART


School for the Digital Arts Third Year // Fall 2018 // 2 months Program: Approximately 10,000 ft² 2 x 600 ft² computer labs 3 x 800 ft² workshops 2000 ft² auditorium 2 x 1800 ft² black box theater Faculty and administration spaces Communal spaces

Imagine a school where the acoustics are such that learning is enhanced; a school where the indoor air quality reduces the risk of exposure to disease; where the quality of finishes makes you feel welcomed, valued, and nurtured; a school where the quality of light makes you more alert; where you feel connected to the outside world; a school that promotes, teaches, and practices environmental responsibility; a school that holds a prominent place within the community; a school where test scores improve, teacher retention increases, and absenteeism drops. Imagine a school that becomes a teaching tool in itself.


The main architectural decisions made were to eliminate all hallways, and instead have a large central glass atrium. This creates a sort of interior balcony for each level. The intent of the movement was to create an atmosphere of a vertical neighborhood, where residents are not forced to be isolated in their individual apartments, but can interact with neighbors and students by default.

UP DN

Leve

l5

UP DN

UP

Leve

l4

UP DN

UP

Leve

l3

UP DN

UP

Leve

l2

UP

UP

A

B

C

Egress / Elevator

D

E

Egress / Stair

F Stree t Le

vel

G

1 2

3 4

School

H 5 6

0'

4'

8'

16'

32'

Residential


The structure consists of CLT panels and glue laminated columns. Mass timber as a building material yields endless possiibilities for construction. It is the onIy building material that is grown by the power of the sun and can be used at such a large scale. Mass timber integrates nature’s fingerprints into the built environment seamlessly and mitigates the environmental impact that any large-scale construction project might generate. In a building intended to educate, it will have a profound affect on an inhabitant’s ability to learn. Timber will also provide superior thermal comfort and air and acoustical quality. Steps that lead from the pedestrian walkway to a community garden serve as a resting place for pedestrians and students alike. Linking the school and the community will animate the street and densify the occupancy of the public space. The school aims to promote livable communities by integrating it into the context of Downtown Charlottesville.


Timber Origami Third Year // Spring 2019 // 6 weeks Done in collaboration with Will Ketyer This pavilion is a design-build project that investigates the capabilities and character of cross laminated timber, and intends to maximize the experience of the user using as little material as possible. The form was informed by the budgetary and construction restraints. The form is an undulating module that is repeated to create a sense of shelter and also suggest a procession from the parking lots to the restaurant entrance. The pavilion can be constructed using two standard CLT panels, 10.5’ x 40’. The cuts of the panels are specified so there is zero waste. With the extra material, there are four seating modules that are scattered on the site. The seats reflect scuplture, but are built at the scale of furniture, so as to incline people to use them as such. The construction process was simplified to fit within the limits of the resources of the College of Architecture and Design. The intent of the Timber Origami Pavilion is to animate the site and also provide an innovative approach to CLT construction that will help to drive the growing mass timber movement.


1

Transportion from manufacturing plant to the Research + Demonstration Facility at Virginia Tech.

2

A total of 26 cuts are completed at RDF.

3

4

The cut panels are arranged to fit on a flatbed truck that is available to students, and transported from RDF to the site at the Virginia Tech Corporate Research Center.

A mobile crane lifts the panels into place once the joints are secured into the ground. Total on-site construction is predicted to take 1-2 days.


Panel to Panel Connection

Panel to Ground Connection


Cantilevered Stair Third Year // Fall 2018 // 1 week This staicase is a modular system that functions independently from a specific site and will adapt to the constraints of the space it occupies. The minimal design is supported by a robust structure that is concealed behind the wall. Each tread is supported by a system consisting of an inner post, outer post, brackets, and appropriate nuts and bolts. The bracket acts as the interface between the telescoping uprights and the tread.


Re•calibrate Lexington, KY // Second Year // Spring 2018 // 8 weeks This project investigates the stratification of space. The design for this Lexington loft proposes rotating bookcases, gliding doors, and an elevated living space. The shifting walls define whether the space is public or private; intimate or exposed. The result recalibrates how inhabitants live within a space.

Glider Door

Cabinet Detail

Bookshelf Open / Closed

Glider Door Detail


Island Design Assembly offshore. offline. off-the-grid. Hurricane Island, Maine // Second Year // Summer 2018 // 8 days.

For eight intensive days, a team of architecture students and architects worked to design, build, and install a shelter for a recreational field on Islesboro Island. My role in the project was contributing to the design, drafting the construction drawings, and constructing the final structure. The team lived and worked together on nearby Hurricane Island. The project needed to serve as a refuge from inclement weather, a gathering place for the small island community, and a stand to sell concessions. The project was dictated by the limited resources available because Hurricane Island is completely off-the-grid. The design process was stripped down to the extreme basics. Everything that was produced originated from a pencil on paper. The result was a reflection of the vernacular architecture present on the coast of Maine. A simple gable roof, sheathed in cedar shingles; wood strapping on the facades; two skylights illuminate the interior.


Campus Cafe Blacksburg, VA // Second Year // 3 weeks // Spring 2018 The project called for the insertion of a dining center into the landscape of Virginia Tech’s campus. The proposal intends to create a community space in which students feel comfortable dining both in solitude and in the presence of company, and a space that connects its inhabitants to the outdoors. The dining spaces are designed to be flexible, with an assortment of bar height tables and banquettes. Glass doors glide open to transform the interior into a space bound by vegetation and terrain; a room set within a larger room. The result is a form that mimics the contours of the nearby mountain ranges; something between interior and exterior, a restaurant and an escape.


Watercolors 2nd year // Spring 2018

Profile for Margit Applegate

Margit Applegate Architecture Portfolio  

Margit Applegate Architecture Portfolio  

Profile for vt710
Advertisement