Page 1

MAART 2012

adviesprijs â‚Ź3,95

Brake IT DOWN!

Editie nummer 2

VSV Wij houden je op de hoogte!

Kom jij naar het vetste feest van het jaar ?!

Brake No.2


Brake ‘11/’12 - No.2

Editorial Mijn wel gerespecteerde VSV-broeders en -zusters, helaas moet ik jullie mededelen dat onze voormalige voorzitter, hoofdredacteur en koning, Yuri Verstappen, om bepaalde redenen heeft besloten een langdurige pauze te nemen. Hoewel hij voor dit jaar niet doorgaat met de studie, heeft hij wel besloten om nog deel uit te maken van de BrakeCie. Toch heb ik, Alper Kenger, voor nu even zijn taken en titels op me genomen en het is een grote eer voor mij om in zijn voetsporen te mogen treden. Maar nu is het tijd voor blijdschap en vreugde, want Airbase 2012 ligt in het verschiet! En bij Airbase denken we natuurlijk meteen aan termen zoals ‘braviaal’, ‘awesome’ en ‘heerschend’, want dit feest is zo geniaal dat zelfs P. Diddy er jaloers op wordt. Uiteraard weten we dat elke Delftse student razend enthousiast is over Airbase 2012, maar om je enthousiast tot de macht 42 te krijgen, heeft de BrakeCie haar best gedaan om de Airbase-Brake in elkaar te zetten. We laten je onder andere kennis maken met de Airbazen die alles hebben gegeven om dit prachtige feest mogelijk te maken en die ons zullen beschermen tegen het einde der tijden. Daarnaast worden de DJ’s uitgelicht die vrijdagavond zelfs het dak van de hoge atmosfeer eraf zullen blazen met de prachtige geluidsgolven die ze zullen genereren. Ook zul je lezen hoe je van de grootste kater van je leven een lief klein poesje maakt. Dit blad is dus als het ware de ‘guide to the guide to the galaxy’, dus lees het vooral goed door voordat je deelneemt aan Airbase. Tot vrijdag! Namens de BrakeCie groet ik u gevleugeld, Alper Kenger

Colofon Magazine ‘The Brake’ is een gratis studieverenigingsblaadje dat wordt gedistribueerd in de faculteit van Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek aan de technische universiteit Delft. Dit blad is geproduceerd door eerstejaars leden van de Vliegtuigbouwkundige Studievereniging ‘Leonardo da Vinci’. Redactie

42

Hoofdredacteur Alper Kenger Eindredacteur Max de Feber Commissaris Layout Nick Voogt Secretaris Dirk Risselada Redacteur Yuri Verstappen QQ-er Matthijs Beekman

Jaargang 4 - Nummer 2 – Publicatie 21-03-2012


Inhoudsopgave

VSV Agenda

MD Apollo: Fokker Lunchlezing & Borrel Dinsdag 22 March

p.42 p.42 p.42

p.42 p.42

Foto actieve leden Maandag 2 April

Airbase 2012 Vrijdag 23 March

Buitengewone ALV Dinsdag 17 April

FilAc Lasergamen Dinsdag 27 March

Lezing LVD: A350 Dinsdag 26 April

Zweefvliegdag Interesseborrel Woensdag 28 March MD Apollo: Bain Inhousedag Donderdag 29 March

RVD Excursie: ESA Estec Woensdag 2 May FilAc: Oktoberfest Woensdag 2 May

42

Brake ‘11/’12 - No.2

Introduction to Airbase Artiesten Airbase Waar is de Maya kalender? Don’t panic, from a scientific point of view Anti-Airbrak ontbijt


Introduction to Airbase

°°

VSV Uitgelicht

door Dirk Risselada

Ik ben eerstejaars en ken Airbase dus alleen uit verhalen. Mooie verhalen, dat wel. Als naïef EJW nulletje werden de anekdotes er al met de paplepel ingegoten bij mij. Vetste feest in Delft! Duizenden mensen! Hele faculteit op zijn kop! Ouderejaars beginnen allemaal te schuimbekken als het woord Airbase valt. Airbase, het beruchte LR feest dat elk jaar op de faculteit plaatsvindt en studenten van over de hele campus aantrekt en ook elk jaar weer aantoont dat LR niet zonder reden de meest mooie, prominente (en volgens vele de enige) studie van Delft is. Dat hier niet overdreven wordt, is wel te zien aan de line-ups van de afgelopen jaren. Namen zoals Paul Elstak (Airbase 2011) kom je natuurlijk niet op elk lullig studentenfeestje tegen. Maar wat kunnen we dit jaar allemaal

verwachten? De uitleg op de Airbase site heeft de volgende strekking: In 2012 vergaat de wereld om plaats te maken voor een intergalactische snelweg wat natuurlijk superkut is. Nou kunnen we natuurlijk allemaal gaan zitten huilen, maar we kunnen ook afscheid nemen van onze lievelingsplaneet met een keiharde knalfuif! En dat is precies wat de Airbase commissie van plan is dit jaar. Met het toepasselijke thema Don’t Panic gaat op de avond van 23 maart het licht uit op de faculteit en komt het beest in 1000 anderszinds verlegen techneutjes naar boven! In twee zalen zal het feestgeweld losbarsten onder leiding van koningen zoals Daniel Sanchez en de heren van Rauwkost en tot in de late uurtjes kan er keihard doorgespaced (see what I did there?) worden op de heerlijke beats van voorgenoemden en vele anderen.

Dus pak allemaal jullie agenda en een dikke marker en trek een streep door de avond van 23 maart (streep voor de zekerheid 24 en 25 maart ook maar door, grote kans dat je tegen die tijd nog aan het revalideren bent), want hoewel ik er nog nooit geweest ben, kan ik me toch niet voorstellen dat het verantwoord is om zoiets te missen! Nou hoor ik je denken: WOW! Zo’n feest organiseren zal wel HEUL VEUL tijd in beslag nemen! Nou beste lezer, ik heb zo’n vermoeden dat je daar de spijker op de kop slaat. Die artiesten boeken zichzelf niet, en die kubieke hectometers bier moeten natuurlijk ook ergens vandaan komen. Gelukkig zijn er de negen helden van de Airbase commissie die voor ons deze party in hyperspace mogelijk gaan maken. Dit zijn dit jaar:

V.l.n.r.: Alexander Helmer (QQ’er), Amanthla Biekman (Commissaris Logistiek), Tom Onnink (Commissaris Personeel en Organisatie), Richard Termaat (Thesaurier), Koen van den Kieboom (Commissaris Promotie), Marijn Veraart (Commissaris Artiesten), Max Henger (Commissaris Acquisitie), Michelle Jagtenberg (Voorzitter), Roderick Schildkamp (Secretaris).

Met alle tijd en moeite die zij erin gestoken hebben kan het bijna niet anders dat het ook dit jaar weer keihard knallen wordt!

42


Artiesten Airbase

°°

door Yuri Verstappen

VSV Uitgelicht

Airbase zou Airbase niet zijn zonder een line up met goede artiesten. Bij een goed feest horen bruisende beats! Ook dit jaar is de commissie er weer in geslaagd om een aantal succesvolle artiesten te strikken. We zullen ze alvast voor jullie introduceren.

Daniel Sanchez

Hij is een van de meest succesvolle artiesten van de Nederlandse technoscene. In het begin van deze eeuw werd hij actief in het Amsterdamse nachtleven, waar hij een aantal legendarische optredens verzorgde. Al snel organiseerde hij zijn eigen feesten: Rotzooii, Mr Stubnitz en Bla Bla werden dankzij hem zeer populaire feesten waar minimal, house en techno werden samengesmolten. Zijn carrière kwam goed van de grond, mede dankzij de hit ‘Mumbling yeah’ die hij samen met Kabale und Liebe maakte. Na optredens op evenementen als Awakenings, Nature One, A Day At The Park, Sensation Innerspace en tours door Europa, Noord Amerika en Zuid Amerika is hij een gevestigde naam in binnen- en buitenland. Hij runt zijn eigen platenlabel Bla Bla en een boekingskantoor, waar hij ambitieuze en creatieve artiesten samenbrengt. Zijn stijl is techno, zijn muziek is brutaal.

Rauwkost

Dit duo, bestaande uit Floris Regoort en Jasper Löwik, ontstond toen ze elkaar tegenkwamen in een kleine club in Utrecht. Na een aantal gesprekken zaten ze al gauw in de studio voor maar 1 ding: muziek maken. Rauwkost was geboren. Ze omschrijven hun stijl als minimal techno met een modern smaakje en veel energie. Na gigs op WeekendClub, VOLTT, Mysteryland en CircoLoco Amsterdam komen ook zij ons verrassen op Airbase met hun emotionele en melodische tracks!

Tim Hoeben

Hij kwam voor het eerst in aanraking met elektronische muziek op z’n zestiende, bij zijn eerste bezoek aan een club. Al gauw raakte hij geïnteresseerd in deze muziek en begon hij als DJ. Van deep tot tech, van Chicago tot Detroit, dit talent focust zich helemaal op de house. Zijn eigen sound en stage performance bleef niet onopgemerkt, het was dan ook niet voor niets dat hij de 2009/2010 editie van de TWSTd DJ Contest won. Tim Hoeben werkt hard voor een plekje in de Nederlandse house scene. Zo stond hij in Studio 80, Paradiso en de Melkweg, en binnenkort kan hij ook Airbase 2012 aan het rijtje toevoegen.

Authentiek Recept

Sebastiaan Harskamp en Watse Weber leerden elkaar kennen op de TU Delft. Hun gezamenlijke interesse in elektronische muziek heeft geresulteerd in een muzikale samenwerking: Authentiek Recept. Een combinatie van funk, melodisch, tech en house is wat zij brengen. Ze experimenteren graag in hun studio in Den Haag en dit heeft al tot meerdere releases geleid, waaronder de track ‘Astro-Nuts’, die zeker de moeite waard is om uit te checken! Ook dit duo zal ons verwarmen met hun sound op Airbase 2012.

42


° °

Waar is..

Actueel

de Maya kalender?

De kracht van een goed tijdschrift ligt natuurlijk in de herhaling van uitstekende rubrieken, hierbij bied ik jullie weer de prachtige rubriek ‘Waar is’ aan. Deze keer blijven we in het thema van Airbase – het vetste feest van alle TU Faculteiten – door ons te verdiepen in de Maya Kalender. Als we denken aan de Maya kalender, denken we al snel aan een grote cirkelvormige stenen plaat met flink wat taferelen en symbolen erop verwerkt. Deze steen is inmiddels een van de meest bekende voorwerpen ter wereld, aangezien niet zo lang geleden bekend werd dat de wereld zou ver-

gaan aan het eind van 2012. Er is een klein puntje, één echte Maya kalender bestaat niet. De meeste zogenaamde Maya kalenders waren eigenlijk de door hen gebruikte tempels, bestaande uit 4 trapdelen met elk 91 treden. Wanneer we dit netjes optellen krijgen we 364 treden, maar tellen we daar het bovenste plateau bij op dan krijgen we inderdaad 365 treden (=dagen). De eerder genoemde Maya steen is in werkelijkheid een Azteekse kalender, die min of meer hetzelfde systeem hanteert als de Maya tempels. Deze Azteekse kalender staat in het Museo Nacional de Antropologia in Mexico City, Mexico.

door Nick Voogt

Terugkomend op Airbase waarvan het thema deels gebaseerd is op de voorspelling van deze Maya kalender: ‘Don’t Pan!c’. Het is inderdaad niet nodig om in paniek te raken. Het laatste onderzoek aan de Maya kalender heeft namelijk bevestigd dat op 21 december 2012 de wereld niet vergaat, maar dat we dan pas beginnen aan een nieuwe cyclus (waarvan de onze slechts een van de vijf is). Er staat ons dus wel een verandering te verwachten, maar of die aan het klimaat ligt of aan een aanstormende meteoor… Niemand weet het, maar voor die tijd is er altijd nog:

AIRBASE!

Don’t panic, from a scientific point of view

door Max de Feber

Wellicht zul je hier al van op de hoogte zijn; het thema van Airbase 2012 is ‘Don’t panic’. Vrij opmerkelijk dat juist dit thema in het jaar 2012 gekozen werd. Tweeduizendtwaalf, het jaar waarin de wereld zal vergaan. Immers, dat hoor je steeds vaker naarmate de fatale datum (21-12-2012) nadert. Maar klopt dit gegeven wel? U, beste lezer, hoopt natuurlijk van niet, want waarschijnlijk is uw levensverwachting wel iets langer dan circa tien maanden vanaf nu. En u, beste lezer, bent waarschijnlijk, net als ik, een wetenschapper in opleiding. Nu zit het zo; wetenschappers willen vaak graag de bron van de aan hen opgelegde informatie kennen en erkennen voordat ze deze informatie zomaar aannemen als waarheid. Duidelijk genoeg rest ons nu de voor de hand liggende en (voor het grotere deel van de groep mensen die deze woorden leest) retorische vraag: ‘is de bron van de inmiddels fameuze endof-the-world-theorie betrouwbaar?’.

42

Kortweg gezegd is het antwoord op de bovenstaande, brandende vraag, waarvan het antwoord zal bepalen of wij wetenschappers vier dagen vóór kerst een redelijk gewone of juist een uitzonderlijk extreme dag zullen beleven: nee. Astronomen bestempelen, met behulp van slechts eenvoudige astronomische observaties, de theorie over dat de aarde tot een botsing met bijvoorbeeld een asteroïde zou komen als ‘pseudoscience’ (‘nepwetenschap’, vrijuit vertaald). Gespecialiseerde geleerden van verscheidene disciplines, waaronder ‘professional mayanist scholars’, verwerpen zelfs het idee dat de Maya’s ooit enige natuurramp of zowaar de ondergang van de aarde voorspeld hebben in twintig-twaalf. Argument: deze voorspellingen, of iets wat naar dit soort voorspellingen zou kunnen leiden, zijn nooit gevonden in bestaande Maya-overblijfselen. De redenering dat hun kalender zou eindigen in twintighonderdtwaalf blijkt de cultuur van de Maya’s enkel foutief te vertegenwoor-

digen. Daarnaast zijn veel wetenschappers het met elkaar eens over het feit dat al de aandacht die men schenkt aan deze onzintheorieën beter geschonken kan worden aan de ware, grootse wereldproblemen zoals het broeikaseffect en het verlies van biodiversiteit en dat de tweenuleentwee-vooronderstellingen de menigte slechts afleiden. ‘In the end’ hoeven jij en ik ons dus geen zorgen te maken over het, nu verworpen, idee dat onze planeet dit jaar nog vernietigd zou worden en dat we daarom vanaf nu elke dag zouden moeten leven alsof het onze laatste was, wat een vrij dure levensstijl schijnt te zijn. Kijkend vanuit het financiële perspectief maakt dit laatste mijn artikel, naast het feit dat dit stuk tekst zonder meer al fenomenaal is en grote potentie heeft de geschiedenisboeken in te gaan, ook nog eens nuttig om te lezen en daarmee de moeite waard anderen erover te vertellen. Wacht dus niet langer en kalmeer al je vrienden en familie; don’t panic.


Anti-Airbrak ontbijt

°°

door Alper Kenger

Laat dit echter absoluut geen reden zijn om minder hard te feesten! Er is namelijk een strijdmiddel tegen deze kater der katers: een epische maaltijd. In een epische maaltijd komen de meest braviale smaken bijeen en er zitten vaak immens veel calorieën in. Op 26 maart word je wakker met ongeveer 20% alcohol in je bloed en je lichaam kan daar niet echt tegen, dus je voelt je brak. Als je hier echter duizenden calorieën bij gooit, weet je lichaam even niet of het zich nou moet bezighouden met het alcohol-overschot of met het calorie-overschot. Je leidt je lichaam als het ware af van het probleem. Omdat we om onze medestudenten geven, staat er in deze editie van de Brake een recept voor een epische maaltijd (in dit geval de Fast Food Lasagna; 71500 kcal).

-

Benodigdheden 15 Hamburgers 15 McChickens 15 BigMacs 1L BigMac-saus 500 gr. geraspte kaas 1000 gr. gehakt 1L tomatensaus 1 ui 24 uienringen BaconStrips& BaconStrips& BaconStrips& BaconStrips& BaconStrips

Bereidingswijze Maak eerst de vleessaus, braad hiervoor eerst de baconstrips en snijd ongeveer 10 van deze strips in kleinere stukken. Hak vervolgens de ui in blokjes en bak deze samen met de gehakt en de stukken spek gaar. Voeg dan de tomatensaus toe.

Nu kun je beginnen met het opbouwen van de lasagne: de basislaag bestaat uit 15 hamburgers, met daarop de baconstrips. Hierbovenop komt een laagje van de vleessaus en verdeel daarover wat geraspte kaas.

De 2e laag bestaat uit de McChickens. Volg dezelfde stappen als bij de 1e laag, maar voeg in plaats van de vleessaus, de BigMac-saus toe. Verspreid ook op deze laag wat van de geraspte kaas.

De laatste laag bestaat uit 15 BigMacs.

Voeg hierover de vleessaus toe en plaats daarop de baconstrips. Verspreid over de baconstrips de uienringen en alle geraspte kaas die je nog hebt en je hebt je Fast Food Lasagna opgebouwd. Plaats de gehele schotel vervolgens voor 20 minuten in een voorverwarmde oven van 200 °C.

Eet smakelijk en voel je vervolgens weer beter!

Website Wist je dat Airbase een eigen website heeft? Voor alle informatie, ins and outs en updates, ga naar www.air-base.nl

42

Fun

Het is een feit dat Airbase 2012 superheerschend zal zijn, dit is iets wat elke Delftse student weet. Daarom is het ook vanzelfsprekend dat je op vrijdag 23 maart helemaal los zult gaan en 50% van alle lol die je in het hele jaar zal beleven, op die ene dag zult beleven. En net als bij alle andere mooie dingen in het leven, geldt hier ook dat je het niet zomaar krijgt. Je zult ervoor moeten betalen, en in dit geval betaal je de dag erna met brakheid. Nu is een kater een veelvoorkomend fenomeen in het leven van de Delftse student, maar alle katers die je tot nu toe hebt beleefd stellen samen nog niks voor bij de kater die je zult hebben op de zaterdag na Airbase.


De BrakeCie ‘11/’12 wil alle VSV’ers een braviale Airbase wensen!

Contact

“Eten met je projectgroep? Probeer de daghap van de wijhaven!”

Café De Wijnhaven Wijnhaven 22 2611 CS Delft Tel: 015 - 214 14 60

Vaasje Brand 2.10

Vaasje Brand 2.00

Vaasje Brand 1.90

Vaasje Brand 1.80

Vaasje Brand 1.70

Vaasje Brand 1.60

Vaasje Brand 1.50

Vaasje Brand 1.40

Vaasje Brand 1.30

Vaasje Brand 1.20

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

De Wijnhaven

10 - strippenkaart

“Nu tijdelijk ook korting op het bier met deze bierstrippenkaart!”

Brake March 2012  

Magazine of the society of aerospace engineering students VSV 'Leonardo da Vinci'