Page 1

bosnisch-serbisch-kroatisch bosanski-hrvatski-srpski

Za pravedno studiranje! Na izbore za ÖH od 14. do 16. maja – Glasaj za VSStÖ!

VSStÖ – Savez Socijalističkih Studenata u Austriji Savez Socijalističkih Studenata u Austriji (VSStÖ) sastavljen je od angažovanih studenata, koje se bore za poboljšanje univerzitetskog sistema. Borimo se za socijalno pravedni i demokratski univerzitet i društvo. Naš cilj je da studiranje bude opet svakome dostupno – bez obzira na porijeklo ili financijski status. Mi iz VSStÖ također se zalažemo za ravnopravnost stranih studenata, jer edukacija mora biti svima dostupna.

ÖH – Tvoje predstavništvo ÖH (Austrijsko Studentsko predstavništvo) je tvoje zakonsko predstavništvo studenata u Austriji. Od 14. do 16. maja 2013. godine održavaju se izbori na kojima se svim studentima pruža mogućnost da biraju svoje predstavništvo. VSStÖ kandidira na tim izborima, da bi se angažovali za studente sa ograničenim financijskim mogućnostima, jer za njih se niko drugi ne zalaže. Također nam je važno, ne samo vikati «ne», nego biti konstruktivni i naše dobro pripremljene koncepte provesti u praksu. Sa našim savjetnim i servisnim ponudama naročito u socijalnim pitanjima podržavamo studente direktno u svakodnevnici. To želimo nastaviti i u budućnosti!

Geh wählen! Svi redovni studenti imaju aktivno pravo glasa na izborima za ÖH – također i studenti iz inostranstva. Iskoristi svoje pravo glasa i izađi na izbore za ÖH od 14. do 16. maja 2013. godine!

Od 14. do 16. maja 2013. godine su izbori za studentsko predstavništvo.


Od 14. do 16. maja 2013. godine su izbori za studentsko predstavništvo.

Za pravedno studiranje! Za ravnopravnost studenata iz inostranstva. Za studente iz inostranstva studiranje u Austriji je često otežano. Strani studenti nailaze u svakodnevnici na mnoge financijske i birokratske prepreke. Naročito nova regulacija za školarinu teško pogađa studente iz trećih zemalja, jer oni moraju platiti duplu školarinu. Istovremeno je na početku studija ograničen pristup radnom tržištu na samo deset sati sedmično. Čak i ovdje studenti iz trećih zemalja često su odbijeni, između ostalog i zato što je ta radna dozvola povezana sa većim birokratskim poslom. Visoke troškove za svakodnevni studentski život i za studiranje u Austriji, a i istovremena zabrana prava rada masivno pogoršavaju financijsku situaciju za mnoge studente. Većina živi ispod granice siromaštva, mnogi čak moraju i napustiti studij. Birokratija univerzitetskog sistema također predstavlja veliku prepreku: Dugotrajne procedure kod prijema na univerzitet, strogi uslovi za izdavanje viza i komplikovano podnošenje zahtjeva. Osim toga, studenti iz trećih zemalja smiju birati svoje studentsko predstavništvo (ÖH), ali ne smiju sami kandidirati. VSStÖ se zalaže za ravnopravnost stranih studenata, jer za diskriminaciju na univerzitetima nema mjesta. Za to se želimo angažirati u studentskom predstavništvu (ÖH).

Zahtjevi: » Ukinuti duplu školarinu za studente iz trećih zemalja! » » » » » »

Prvi korak bi bio proširiti takozvanu «Personengruppenverordnung», koja reguliše koji studenti i iz kojih zemalja su oslobođeni od školarine. Studenti iz trećih zemalja moraju imati pasivno pravo glasa za studentsko predstavništvo Višejezična ponuda informacija na univerzitetima Kraće procedure kod prijema na univerzitet Olakšavanje dobijanja vize i olakšavanje podnošenje zahtjeva Proširenje radne dozvole od deset na dvadeset sati Proširenje takozvane «Rot-Weiß-Rot-Card» na absolvente Bachelor-a

Za pravedno studiranje!  

Na izbore za ÖH od 14. do 16. maja – Glasaj za VSStÖ!

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you