Page 1

ORAKEL Orakel editie 298. Uitgave: 05 Maart 2018

Op wie stem jij 21 maart?

Ledenblad VSSD


Colofon orakel editie 298. Uitgave: 05 Maart 2018

Redactie: Issa Hanou Floris Bottema Lars van der Horst Jannieke Simons (QQ’er)

Locatie: Leeghwaterstraat 42 2628CA, Delft Disclaimer: Het Orakel is een uitgave van de VSSD. Aan de inhoud van dit blad kunnen geen rechten worden ontleend.

2


Inhoudsopgave Voorwoord van de voorzitter Flashback met Friso Nieuws & bezigheden Updates in Delft Wat doen de VSSD en Commissies? Gemeenteraadsverkiezingen Internationalisering Het nieuwe Bestuur De Tijdmachine

4 6 7 8 10 14 20 24 28

3


Voorwoord Van de Voorzitter

We zijn op de helft en daarmee misschien wel het leukste deel van het jaar voor het bestuur. We zitten nu helemaal in onze taken en zijn bezig met de projecten die we hebben uitgedacht aan het begin van het jaar. Nu al kunnen we terugkijken op een reeks prachtige herinneringen en geweldige ervaringen. Daar komen er zeker nog veel meer van bij. Momenteel is ons onderzoek naar stress uitgerold, waarop we al bijna 700 reacties hebben, is er een actie om aandacht te vragen voor de financiĂŤle situatie van studenten en pleiten we hard voor meer geld voor technische universiteiten. Daarnaast zijn we bezig met de allerbelangrijkste taak van het jaar: het vinden van een nieuw team VSSD-bestuurders die onze taken in het aankomende lustrumjaar gaan oppakken.

4


Ben jij geĂŻnteresseerd in een jaar vol actie, pers, lobby en keiharde uitdagingen? Kom dan langs op onze interesseborrel of lunches! Zelf contact opnemen met het bestuur kan natuurlijk ook. Binnenkort gaan de sollicitaties open. Ondertussen blijven we zorgen dat je in Delft het beste onderwijs krijgt, prima kunt wonen en jezelf kunt blijven ontwikkelen tot meer dan alleen die ingenieur. Met gebalde vuist, Jorino van Rhijn Voorzitter bestuur 54 der VSSD

5


Flashback met Friso Beste leden, In september vond ik het heel spannend om samen met drie anderen een jaar de Delftse studentenbelangen op de kaart te zetten. De afgelopen kerst besefte ik hoeveel ik van ze geleerd heb en aan het eind van de vakantie miste ik ze best wel. We hebben ook zoveel meegemaakt. De vele etentjes met studie- en studentenverenigingen en andere organisaties waren altijd leuk. Daarnaast hebben we onze eerste grote dingen gehad, de open brief aan het kabinet, de verkameringsvergunning (meer info in het vorige orakel) en het opinieartikel in het NRC. Persoonlijk vond ik het LSVb-kerstdiner het leukste moment tot nu toe. Het was een goed weerzien met alle bondsbesturen vanuit het hele land en na het diner was er een mooi feestje. Er was veel bij te praten en het mooiste moment was toen iemand vroeg of we nog iets gingen brassen, terwijl we net bezig waren het feest aan te zetten. Uiteindelijk hebben we niets meegenomen, omdat we het al heel mooi vonden dat het LSVb-bestuur dit jaar zo stuko is dat ze meer dan een uur met ons hebben lopen brassen toen ze in Delft waren. Met gebalde vuist, Friso de Boer Secretaris der VSSD Portefeuilles: landelijk en inkomen

6


Nieuws & Bezigheden Beleidsplan

Voor de kerst heeft het bestuur een uitgebreid beleidsplan geschreven over de stappen die we als VSSD willen maken op de verschillende terreinen waar de VSSD actief is. Het spannende deel is nu echt begonnen, het uitvoeren van onze plannen. Een van de onderwerpen zijn de kwaliteitsafspraken. Dit is een landelijk thema waar nog veel uitwerking van nodig is. Het doel is dat studenten bepalen hoe die afspraken eruit zien. Daarmee krijgt de student een belangrijke mogelijkheid om goed onderwijs te stimuleren. De uitdaging hierbij is dat de medezeggenschap op het hbo vaak niet genoeg geĂŻnformeerd is, waardoor deze moeilijk gebruik kan maken van haar rechten. Dit bij elkaar maakt dat het bestuur genoeg uitdagingen voor zich heeft.

Ledenvergadering

Daarnaast wordt er hard gewerkt aan de jaarrekening en wordt ook de ledenvergadering voorbereid. Op 21 februari zal er weer flink gediscussieerd worden over de standpunten van de VSSD en meegedacht worden hoe het bestuur hier het beste invulling aan kan geven. Een terugkerend vraagstuk is het capaciteitsprobleem van de TU. Door de sterke groei aan technische studenten, moeten studenten op de trappen zitten en dit vinden wij niet wenselijk. Ook duikt een gebrek aan studieplekken rond de tentamenweken nogal eens op. Gelukkig worden er op aandringen van de VSSD stappen gezet en zijn faculteiten vaker open, maar doordat de universiteit blijft groeien, weten we dat deze aanpak niet de oplossing is.

Debat Gemeenteraadsverkiezing

Het bestuur is nu bezig met het organiseren van twee debatten naar aanleiding van de gemeenteraadsverkiezingen. In samenwerking met verschillende partijen organiseert de VSSD deze debatten, waar je verderop in deze editie van het Orakel meer over leest.

Nieuw bestuur

Tot slot gaat de VSSD binnenkort op zoek naar een nieuw bestuur, want onze mooie projecten en activiteiten willen we graag doorgeven aan een stel enthousiaste studenten. Ben je nieuwsgierig wat de VSSD nog meer doet? Lees verderop in dit Orakel meer over solliciteren en waarom bestuur doen bij de VSSD nu zo leuk is. Kom vooral ook eens langs, we staan altijd open voor een gezellig gesprek of een goede discussie!

7


n Delft // Updates in Delft // Updates De laatste tijd verandert er maar wat veel in Delft. Dan is die weg daar dicht, dan weer die aan de andere kant. De weg die je naar het station of naar de campus fietst kan elke week weer zijn veranderd. Dus wat gebeurt er nu allemaal? En wat gaat er de komende tijd allemaal veranderen? De afgelopen tijd was de busbaan op de campus al gesloten. Veel studenten hebben moeten omrijden en meer moeten lopen om naar college te komen, en waarom nu eigenlijk? De komende tijd gaat er veel veranderen aan de verkeerssituatie rond campus. De Sebastiaansbrug (je weet wel die steile hoge brug bij de Jumbo) wordt gesloopt. Er komt uiteindelijk een nieuwe brug waar wel trams overheen kunnen, zodat er ook een tram kan gaan rijden naar de campus. Helaas zullen we daar nog wel een jaartje op moeten wachten. Tot die tijd wordt het omfietsen via de Oostpoortbrug of de Hambrug.

8


s in Delft // Updates in Delft // Upda De tram zal waarschijnlijk in 2020 over de campus gaan rijden, als ook de nieuwe brug als plaatsvervanger voor de Sebastiaansbrug af is, dat is de grootste factor die meespeelt in de tram, sinds het grootste deel van de rails al ligt. Om nu de straat bij Bouwkunde klaar te maken voor de tram is de busbaan nu dicht. Daarnaast wordt ook gelijk het riool daar aangepakt. Dan is er natuurlijk nog de Spoorzone. Onderhand is de Phoenixstraat al zo goed als af en de tweede spoortunnel is onthuld. De weg van het station richting de campus is ook weer open en er wordt nu volop gewerkt aan het stuk naast het X-Ray pand en de oude Albert Heijn. Ondanks het feit dat het altijd maar een hoop gedoe veroorzaakt met omrijden wordt Delft een stuk mooier met alle verbeteringen en we kijken uit naar de tijd als de Spoorzone af is en weer rustig is.

9


Wat doen de VSSD en haar commissies?

10


De VSSD is een vakbond. Een vakbond voor studenten in Delft, waar jij er als het goed is een van bent. Je studeert, bent misschien wel lid van een studentenvereniging of actief bezig met een sport of andere activiteiten. Grote kans dat je niet op de hoogte bent van alles wat er in politiek Den Haag en in het bestuur van de onderwijsorganisaties wordt besloten over onze toekomst. Daar is de VSSD voor. De VSSD houdt zich dus bezig met het behartigen van de belangen van de studenten. Het waarborgen van een milieu waarin aankomend studenten worden gestimuleerd actief en betrokken studenten te zijn, en de huidige studenten zichzelf op intellectueel en sociaal vlak te kunnen ontwikkelen. De vakbond is hierbij het uitgelezen middel om deze doelen te kunnen bereiken doordat zij niet op welke manier dan ook, afhankelijk is van een andere partij. We doen dit samen, met alle studenten. En het strijden voor een milieu waarin studenten kunnen floreren zonder te worden ontmoedigd door allerlei zaken zoals een duurder wordende lening of een omgeving waarin niet genoeg plek is voor studenten om te kunnen studeren, doet de VSSD samen met haar leden. De VSSD heeft ongeveer 3000 leden. 3000 studenten die zich op welke manier dan ook willen inzetten voor de studenten en de stad waar wij in studeren. En dit kan op verschillende manieren. Er zijn naast het voltijd bestuur namelijk ook verscheidene commissies. Iedere commissie bestaat om zo het bestuur te verlichten van haar last, maar nog belangrijker, om zo zelf ook betrokken mee te kunnen werken aan het realiseren van een beter studentenmilieu. Wat is er mooier dan niet alleen lezen over hoe de politiek haar best doet te besparen op de toekomst van haar eigen land, maar er ook echt iets aan kunnen doen? Door actief te zijn in een van de commissies draag je bij aan het grotere geheel van de VSSD en haar visie.

11


Er is bijvoorbeeld de onderzoekscommissie. Dit is een groepje studenten die zich bezighouden met al het onderzoek dat verricht moet worden om artikelen, Kamervragen of bijvoorbeeld persberichten met de nodige juiste feiten te kunnen onderbouwen. Maar ook gewoon om te onderzoeken hoe tevreden de Delftse student is, of hoeveel zei gemiddeld uitgeeft. Verder is er de Acquisitie Commissie. Deze commissie buigt zich over alle zakelijke relaties en fiscale zaken. Ze benaderen bedrijven met de vraag of zij de VSSD, in ruil voor bijvoorbeeld naamsbekendheid, financieel willen steunen om zo de vele activiteiten die de VSSD heeft te kunnen betalen. Ook houden zij zich bezig met het onderhouden van de al bestaande zakenrelaties om zo de lijntjes tussen de studenten- en de zakenwereld kort te houden. Omdat de VSSD veel activiteiten voor de studenten organiseert is het belangrijk dat deze worden gepromoot. Daar is de Promo commissie voor! Een activiteit kan niet plaatsvinden als niemand er wat vanaf weet. De Promo Commissie houdt zich bezig met het bereiken van studenten door middel van bijvoorbeeld posters klussen, acties bedenken of door op de campus aanwezig te zijn als VSSD vertegenwoordigers. Ze staan volledig vrij in hoe uitbundig ze het willen maken omdat alles zelf bedacht en georganiseerd wordt. In de tijd dat de VSSD al door het leven gaat als vakbond, en zelfs nog langer, bestaat er ook een ledenblad, Het Orakel, dat uitweidt over alles wat er zich afspeelt namens de VSSD in Delft rondom studenten en politiek en de Orakelcommissie is daar de schrijver van! Deze commissie stelt de visie, inhoud en de ideeĂŤn voor in dit ledenblad samen. Het is belangrijk om na te denken over hoe je als VSSD jezelf wilt profileren en de aandacht wilt opzoeken. Het Orakel is daar een belangrijk onderdeel van omdat dit blad bij meer dan 3000 mensen terecht komt. De invloed van de ideeĂŤn en plannen, de huidige stand van zaken en de gedachtes 12 over de toekomst die hierin worden beschreven zijn dus van groot en het Orakel is dan dus ook onmisbaar voor de VSSD.


Al deze commissies werken nauw samen met het bestuur om er voor te zorgen dat de communicatie helder is en iedereen zich op dezelfde lijn bevindt richting een beter milieu voor de studenten. Want dat is het allerbelangrijkste uiteindelijk voor de VSSD. Dat de student er op vooruit gaat. Maar het zou natuurlijk niet getuigen van een gezond studentenmilieu als deze communicatie en samenwerking tussen commissies, leden en het bestuur alleen maar zouden plaats vinden in een vergaderzaal. De VSSD hecht er dan ook veel waarde aan dit te doen in een informele setting om zo tot de meest creatieve en beste ideeĂŤn te komen. Er wordt dus veel voor de leden en de commissieleden georganiseerd om elkaar te blijven zien en bij te praten over de ontwikkelingen. Zo was er afgelopen december een borrel waarbij ook oud-VSSD-voorzitter Diederik Samson ook onder andere aanwezig was. Een geweldige ervaring om hem te horen oreren over alles wat zich achter de schermen afspeelt, en hem de oren van het lijf te vragen over hoe het er vroeger in Delft met de studenten aan toe ging! Heb jij ook een hart voor Delft, de studenten en een interesse in politiek en hoe het besturen en beleid maken er professioneel aan toe gaat? Laat het ons weten en kom naar een van de commissie interesse borrels, want Delft heeft jou nodig!

13


Gemeenteraadsverkiezingen 21 maart, 2018, delft De gemeenteraadsverkiezingen staan weer voor de deur! Omdat de democratie ons grootste en mooiste goed is, is het uiteraard hartstikke belangrijk om 21 maart te stemmen. Maar de kans is groot, dat je nog niet helemaal overtuigd bent welke partij jij jouw schittermagische stem gunt. Om deze keuze wat minder stroef te maken, hebben wij alvast wat voorwerk voor jou gedaan! Dit scheelt jou weer het nodige leeswerk van de (lange) verkiezingsprogramma’s. Zo hebben deze 5 partijen van delft (D66, Stip, VVD, Christen Unie & Groenlinks) de volgende 3 vragen alvast beantwoord: kan je de partij in 2 zinnen omschrijven: Hoe staat uw partij tegenover de omzettingsvergunning die afgelopen november is ingegaan? Waarom moeten specifiek studenten op uw partij stemmen?

14


Kan je STIP in 2 zinnnen omschrijven: STIP is jong, vernieuwend, analytisch & pragmatisch. STIP staat voor duurzaamheid, levendigheid, innovatie en cultuur; door studenten, voor alle Delftenaren.

Hoe staat STIP tegenover de omzettingsvergunning die in november is ingegaan? Door de omzettingsvergunning kun je niet zomaar meer een huis ombouwen tot studentenhuis. De uitvoering van deze omzettingsvergunning kost €305.000 per jaar; het omzetten naar studentenkamers is nu erg lastig geworden, terwijl er nog steeds een groot kamertekort is en bovendien werkt deze vergunning illegale constructies in de hand. STIP is daarom erg kritisch op deze vergunning. Tegelijkertijd zien ook wij de druk op de woningmarkt in Delft en de wrijving die kan ontstaan door verschillende leefritmes. STIP wil daarom vooral inzetten op goede communicatie: zorgen dat de relatie met je buren goed is voorkomt veel overlast, beide kanten op. We hebben ons daarom voor een aantal aanpassingen ingezet. Zoals het krijgen van een snellere evaluatie en een onderzoek naar het creëren van levendigheid op de campus. Bij het voorstel konden de kamerbewoners zelf geen verweer geven. Daarom hebben we de wethouder ook gevraagd bij de leefbaarheidstoets niet alleen naar klachten uit de buurt te kijken (dit stimuleert namelijk klagen), maar ook de door de VSSD voorgestelde studentambassadeurs bij een aanvraag te betrekken. Hierdoor is de omzettingsvergunning in ieder geval verbeterd. Toch zal STIP erg kritisch naar de evaluatie van de omzettingsvergunning kijken. Het is belangrijk dat de omzettingsvergunning tijdelijk is en we ondertussen hard inzetten op het realiseren van voldoende studentenwoningen en goede contacten tussen buren.

Waarom moeten studenten op STIP stemmen? Met een stem op STIP kies je voor actieve medestudenten die op een analytische en pragmatische manier de stad beter maken. Studenten die willen dat innovatie, duurzaamheid, techniek en cultuur kunnen bloeien in Delft. STIP heeft gezorgd dat er het afgelopen jaar 1.000 nieuwe studentenkamers bij zijn gebouwd; het tweerichtingsfietspad naast de Sint Sebastiaansbrug is gerealiseerd en The Green Village een regelvrije zone is geworden, zodat daar duurzame innovaties worden getest. Komende tijd willen we graag door met onze inzet op innovatie door de kennis van de technische instellingen in de stad te gebruiken, bijvoorbeeld in de zorg. Duurzaamheid moet echt op één komen te staan, hier moeten we samen met bedrijven grote stappen maken. We moeten investeren in schone energienetten, zoals het warmtenet. STIP is bovendien dé cultuurpartij, die levendigheid ziet als een manier om ondernemers te ondersteunen en de stad aantrekkelijk maakt om te wonen. Stem daarom op nieuwe energie, stem op STIP!

15


Kan je Groenlinks in 2 zinnen omschrijven: GroenLinks creëert een duurzame samenleving waar iedereen aan mee kan doen. We zetten in op een eerlijk verdelen van welvaart, een groene en zorgzame gemeente en voorrang voor fietser en voetganger, want ‘Verandering begint hier.’

Hoe staat GroenLinks tegenover de omzettingsvergunning die in november is ingegaan? Studentenhuisvesting is voor GroenLinks een belangrijk punt. Er moet de komende jaren ruimte gecreëerd worden voor studenten om te wonen. Echter moet dit niet de schaarse woonruimte voor gezinnen verdringen. GroenLinks verwacht dat de omzettingsvergunning daarvoor een goede oplossing is. GroenLinks heeft wel bedenkingen bij het toepassen van de algemene leefbaarheidstoets van de straat, buurt of wijk bij de aanvraag van een vergunning. GroenLinks vindt dat iedereen in Delft prettig moet kunnen wonen. Dat geldt voor zowel studenten als andere Delftenaren.

Waarom moeten studenten op GroenLinks stemmen? GroenLinks heeft een groot aantal studenten op de lijst staan, omdat de lijst een goede afspiegeling van de stad moet zijn. Door deze afspiegeling kunnen we goede afwegingen maken tussen de verschillende belangen en wordt de mening van de student dus meegenomen. Eén van onze speerpunten die voor studenten belangrijk is, is de aanleg van meer en veiligere voetpaden en fietsverbindingen en het creëren van meer fietsenstallingen. Denk aan de fietspaden naar de TU die in de ochtend te druk zijn. Hier moet een oplossing voor bedacht worden, zoals alternatieve fietsroutes en een verduidelijking van huidige knelpunten. Daarnaast wil GroenLinks veel investeren in de verduurzaming van Delft, iedereen moet inzetten om de klimaatdoelstellingen te halen en te zorgen voor een gezonde toekomst. We willen burgers en bedrijven stimuleren om te verduurzamen. Delft als kennisstad moet hier het voortouw in nemen, want verandering begint hier!

16


Kan je D66 in 2 zinnen omschrijven:

D66 is de partij van kansen voor iedereen. Wij gaan voor het beste onderwijs, voor goed wonen in en een groene stad en voor een goed klimaat.

Hoe staat D66 tegenover de omzettingsvergunning die in november is ingegaan?

De laatste jaren zijn de TU en het aantal Delftse studenten flink gegroeid. Dat biedt natuurlijk enorme kansen maar we willen wel dat iedereen hier kan blijven wonen. De tijdelijke omzettingsvergunning helpt om die groei in goede banen te leiden. Mede op ons aandringen komen er ook meer studentenwoningen bij. Bovendien regelt de vergunning dat de spelregels rondom zaken als geluidsisolatie, brandveiligheid, fietsenstalling en afvalaanbod beter bekend worden en dus beter toegepast, wel zo fijn voor de bewoners. Wij waren dus voor de omzettingsvergunning.

Waarom moeten studenten op D66 stemmen? Studenten krijgen in Delft het beste onderwijs en verrichten toponderzoek. Student en stad vullen elkaar aan. D66 is daar trots op. Wij willen goed onderwijs, goed werk en een goed klimaat. Wij willen en kunnen het verschil maken. Daarvoor is iedere stem nodig!

Kan je de VVD in 2 zinnen omschrijven:

De VVD is een partij voor doeners, voor mensen die de regie over hun leven zelf in handen nemen. Voor mensen die zoveel mogelijk van hun leven willen maken.

Hoe staat de VVD tegenover de omzettingsvergunning die in november is ingegaan?

De VVD wil afwachten hoe de omzettingsvergunning gaat uitpakken. De TU is de laatste jaren erg gegroeid, wij zijn daar blij mee, maar dat vergt ook veel van het absorptievermogen van de stad en de bewoners. Het is nog afwachten of de omzettingsvergunning het juiste instrument is om de balans tussen reguliere bewoners en studentenbewoners te behouden. De toekomst zal het leren.

Waarom moeten studenten op de VVD stemmen?

Elke student die een overheid wil die hem zoveel mogelijk met rust laat, die zoveel mogelijk mensen hun eigen keuzes laat maken, streng is voor mensen die niet willen, maar sociaal is voor mensen die niet kunnen, zo’n student kan niet anders dan VVD stemmen!

17


1.Omschrijf de ChristenUnie bondig in twee zinnen De ChristenUnie is een hoopvolle, realistische partij, die gelooft in de kracht van de samenleving maarenknokt voor kwetsbaren. We streven naar een stad waarin iedereen zich thuis voelt en naar elkaar omziet; een stad waarin alle kinderen kansen krijgen, en die zorgt voor onze ouderen; een stad waar we gezond, veilig en in vrijheid kunnen samenleven en ondernemen. 2.Hoe staat de ChristenUnie tegenover de omzettingsvergunning die in november is ingegaan? Het was nodig eenomzettingsvergunning in te voeren: in sommige straten werden te veel woningen verkamerd, waardoor er een scheve verhouding kwamtussen burgers en studenten. Wel pleitte de ChristenUnie voor uitzonderingsmogelijkheden: duurdere woningen boven horeca of tussen andere studentenwoningen moeten wat ons betreft wel kunnen worden omgebouwd tot studentenhuis.Door het toenemend aantal studenten neemt de vraag naar studentenhuisvesting toe. Dankzij een motie van de ChristenUnie worden er in de toekomst meer gemeenschappelijke woningen bijgebouwd in Delft. In de afgelopen jaren waren dat vaak ‘zelfstandige’ woningen, maar veel studenten wonen veel liever met elkaar. Logisch, in je huis bouw je veel goede vriendschappen op in je studententijd. Bovendien gaan we hiermee de groeiende eenzaamheid onder studenten tegen. 3.Waarvoor moeten studenten op de ChristenUnie stemmen? De ChristenUnie is een partij die investeert in de toekomst, zowel landelijk als plaatselijk. Dus ook de toekomst van studenten. Daarvoor is een goedeopleiding belangrijk, niet alleen wat je leert op de universiteit of hogeschool, maar ook daarbuiten. Daarnaast is duurzaamheid belangrijk, ook op gemeenteniveau. Dat betekent investeren in een groene stad maar ook het verbeteren van fietsroutes en openbaar vervoer.

18


Stem 21 maart! 19


Internationalisering – Longread Jorino van Rhijn

H

et is een rage in hoger onderwijsland: het verengelsen van opleidingen, internationale studenten binnenhalen of hele campussen die in het buitenland zouden worden gebouwd. De TU Eindhoven en Universiteit Twente hebben zelfs aangegeven dat ze in 2020 volledig zullen zijn overgestapt op het Engels. De VSSD is hier heel kritisch over, want in de discussie worden vaak niet de belangen van studenten meegenomen.

20


Verengelsing

Internationalisering heeft duidelijk een meerwaarde: de hele wereld staat met elkaar in verbinding en Nederland moet hieraan meedoen. Onze ingenieurs zijn van topkwaliteit en opereren in een internationale context. De VSSD is ook zeker niet tegen internationalisering. De VSSD is wel tegen ondoordachte modegrillen in het hoger onderwijs. Een opleiding verengelsen, bijvoorbeeld, moet goed beargumenteerd worden. Er bestaat bijvoorbeeld een opleiding ‘Nederlandse literatuurgeschiedenis’ die is verengelst. Dat klinkt als een grap, maar is helaas waar. Aan de andere kant kan een masteropleiding in het Engels weer een goede basis zijn om in een internationale context te leren werken. Maar dan moet het Engels van de docenten wel op niveau zijn. In dit eerste artikel over internationalisering laten we eerst zien hoe het ervoor staat met het onderwerp verengelsing. Gelukkig staat in de wet dat Nederlands de standaard moet zijn in het hoger onderwijs, tenzij er een gastspreker is of als het echt noodzakelijk is voor de groep studenten die onderwijs krijgt. In het nieuwe regeerakkoord staat ook specifiek dat opleidingen een heel goede reden moeten hebben om te verengelsen.

Gevolgen

Het verengelsen van zowel bachelor- als masteropleidingen heeft twee gevolgen: het eerste gevolg is dat de woordenschat van studenten en docenten tot tien keer zo laag is als in de moedertaal. Docenten kunnen de stof niet meer goed overbrengen en veel nuances gaan verloren. Soms wordt gesteld dat we prima met een woordenschat van 2000 woorden kunnen werken, omdat het alleen om de inhoud zou gaan. In de praktijk gaat het er juist om dat iemand een boodschap over kan brengen. Iemand kunnen overtuigen en inspireren kan niet zonder diepe nuances en het volledig machtig zijn van een taal. >>

21


De VSSD heeft vorig jaar onderzoek gedaan naar het niveau van het Engels onder docenten op de TU Delft. 56% van de studenten die waren ondervraagd gaf aan dat ze een keer een college niet konden volgen vanwege het niveau van het Engels van de docent. Daarnaast merken we dat veel studenten minder snel vragen durven te stellen in het Engels. Een tweede gevolg van een opleiding verengelsen is dat Nederlandse studenten niet de kans krijgen hun moedertaal op academisch niveau te ontwikkelen. Als dat al in de bachelor gebeurt zou dat zonde zijn, tenzij blijkt dat Nederlandse studenten hun moedertaal eigenlijk niet belangrijk vinden. Dit element wordt erg vaak onderbelicht in de discussie, maar is wel een thema dat landelijk aandacht vereist.

Maatregelen TU Delft

Na de druk die komt uit de aandacht voor het niveau van Engels, heeft de TU Delft sinds kort een nieuwe verplichting voor docenten: zowel voor de bachelor als de master moeten docenten Engels op Cambridge C2 niveau machtig zijn. Naar verluit komt er extra aandacht voor spreekvaardigheid in de toets. Dat garandeert echter niet dat de docenten verstaanbaar zijn. Ten eerste omdat spreekvaardigheid meestal een kleine rol speelt bij toetsing (denk maar aan je eigen examenmomenten in het Engels, voor je vwo of een Cambridge certificaat) en ten tweede omdat een docent nog een heel sterk accent kan hebben. Ook doet de maatregel niets met het verschil in niveau van Engels tussen individuele studenten. Voor sommigen is de taal uiteraard geen probleem, maar er is een groep die niet goed mee komt door het verengelsen van een opleiding.

22


Mogelijke oplossing

Laten we eens kijken naar een mogelijke oplossing. Aan de ene kant zouden we graag zien dat Nederland een leidende rol inneemt in het internationale speelveld. Daar hoort Engels op topniveau bij. Aan de andere kant, zoals we in het voorgaande zien, zitten er ook nadelen aan als we studenten plotseling Engels laten spreken. De ideale situatie lijkt er een waarin alle Nederlandse studenten zowel vloeiend Engels als Nederlands zouden kunnen spreken. Zo zouden Nederlandse ingenieurs een streepje voor krijgen op de rest en kunnen ze op hoog niveau in een internationale setting opereren. Volgens de Financial Times leidt Nederland samen met ScandinaviĂŤ al op dit gebied. Er wordt zelfs gesproken van een bedreiging voor universiteiten als Oxford. Dat zou dus het einddoel van internationalisering kunnen zijn. Onmogelijk? Wel als we het morgen zouden willen. Het zou wel kunnen binnen 10 Ă 20 jaar. Op hoog niveau Engels leren spreken begint niet op de universiteit, maar al eerder in de keten van het onderwijs. We zouden bijvoorbeeld kunnen overwegen om in het basis- en middelbaar onderwijs leerlingen standaard tweetalig onderwijs aan te bieden. Dit kan bijvoorbeeld door twee dagen in de week les in het Engels te krijgen en de rest van de dagen in het Nederlands. Als we iedereen tweetalig opleiden, vallen veel van de nadelen weg en kunnen we de vruchten plukken van internationalisering. Tegelijkertijd hebben Nederlandse studenten de mogelijkheid hun moedertaal te blijven ontwikkelen als we het aantal Engelstalige bachelors beperken. Het is hoe dan ook tijd dat we eerlijk zijn over internationalisering en durven benoemen wat de nadelen zijn van verengelsing. Dat is momenteel een groot taboe, omdat mensen net doen alsof ze wel goed zijn in Engels, of het niet durven toe te geven als ze niet zo goed zijn in Engels. Met taboes komen we in ieder geval niet verder. De VSSD neemt dit dossier mee naar Kamerleden en het ministerie. Ook praten we met de studentenraad en het bestuur van de TU Delft over hoe we verantwoord kunnen internationaliseren. We moeten in ieder geval niet blindelings verengelsen en durven kijken naar krachtige nieuwe oplossingen, zoals tweetalig primair en secundair onderwijs.

Internationalisering heeft meer kanten: ook capaciteit en geld spelen een rol. Lees hierover meer in deel 2 van de rubriek over internationalisering.

23


De zoektocht is begonnen! Het huidige bestuur is gestart met alle voorbereidingen rond het vinden van een nieuw, talentvol en enthousiast bestuur. Dit nieuwe bestuur zal de belangrijke taken van het huidige bestuur moeten overnemen. Daarnaast zal het een bestuursjaar worden met een éxtra gouden randje, want in september zal Bestuur 55 geïnstalleerd worden en dat betekent uiteraard Lustrumbestuur! De VSSD is de Delftse studentenvakbond en behartigt dus de belangen van s tudenten uit Delft. Oké, maar wat doe je dan echt in zo’n jaar? Als VSSD-bestuurder maak je het leven van de student beter. In dit stuk maken we je aan de hand van recente voorbeelden duidelijk waar je concreet mee bezig bent tijdens een bestuursjaar.

24


INTERESSE? Save the dates: Interesselunch vrijdag 9 maart 2018 Interesseborrel maandag 12 maart 2018

25


Onderwijs: de 7-eis Als VSSD bestuurder heb je veel instrumenten tot je beschikking. We zijn dan wel een vakbond, maar dat betekent zeker niet dat we louter schreeuwend over de balustrades hangen. Heel veel zaken worden achter gesloten deuren afgehandeld. Zo ook de hele afhandeling van de 7-eis. Afgelopen jaar had het College van Bestuur (CvB) van de TU Delft bedacht dat het wel een goed idee zou zijn om middelbare scholieren toegang tot de TU Delft te weigeren als zij lager dan een 7 stonden voor hun wiskunde B SE cijfer. Onnodig en onterecht en niet in lijn met de visie van de VSSD. Een voldoende moet voldoende zijn. Bovendien is selecteren aan de poort op basis van een cijfer wettelijk verboden. Via actieve lobby bij de LSVb, andere studentenorganisaties en de Tweede Kamer, kwam de ontknoping via een SMSje. Op aandringen en na overtuiging van de VSSD heeft de Minister van Onderwijs een SMS gestuurd naar het CvB van de TU Delft om hen te melden dat dit soort praktijken niet de bedoeling zijn en wettelijk ook niet toegestaan. Onderwijs: capaciteit Vaak bestaat je plan van aanpak uit meerdere grote middelen die je tot je beschikking hebt als VSSD bestuurder. Denk aan lobby en pers in het huisvestingsvoorbeeld hierboven. Een andere voorbeeld combinatie is onderzoek en pers. Dat is twee jaar geleden gebeurd toen bestuur 52 een onderzoek had gedaan samen met de onderzoekscommissie naar de overvolle TU Delft. Uit dit onderzoek kwamen schokkende getallen over het ernstige gebrek aan studieplekken op de TU Delft. Dit onderzoek kwam nogal uit de lucht vallen voor de TU, maar is razendsnel opgepakt door landelijke media. De TU Delft heeft daarna ook veel aandacht besteed aan het creĂŤeren van nieuwe, goede studieplekken. We zijn er nog niet wat betreft capaciteit, want in de tentamenperiode vormt zich om 7:45 nog steeds een rij voor de UB, maar dankzij de VSSD zijn we vele stappen dichterbij gekomen en zijn er tijdens piekweken (XL hours) vaak ook een of meerdere faculteiten open sinds dat onderzoek. Evenementen Als VSSD organiseren we ook meerdere evenementen in een jaar, zoals een politiek debat. Maar er zijn twee grote evenementen die er met kop en schouders boven uitsteken: de VSSD Trainingsdag en de KamerZoekDagen. In het begin van het collegejaar organiseert de VSSD een trainingsdag voor alle studentbestuurders in Delft. Zo leren bestuurders meteen aan het begin van hun bestuursjaar nuttig skills en handvatten die ze de rest van het jaar nog hard nodig gaan hebben. Al jaren werken wij goed samen met verschillende coaches en trainers en The Library (de UB). Via evaluaties en de opkomst is elk jaar weer te zien dat de VSSD Trainingsdag een geslaagd evenement is.

26


De voorbereidingen voor de KamerZoekDagen zijn op moment van schrijven nog volop in gang. We werken dit jaar met een aantal extra ondersteunende verenigingen en partijen. Er moet nog veel gebeuren maar de KamerZoekDagen zijn een echte VSSD klassieker en ook dit jaar gaan we er weer een prachtig evenement van maken. Als je bestuur doet van de VSSD leer je hoe organisaties te werk gaan, hoe in de politiek zaken tot stand komen en hoe bedrijfsvoering werkt. Je leert netwerken, maakt nieuwe vrienden, voegt wat toe aan de maatschappij en bent met echte inhoudelijke onderwerpen bezig! Huisvesting: The Student Hotel Elke Delftse student kent de situatie rond het station. We hebben er uiteraard allemaal vertrouwen in dat het hartstikke mooi zal worden. Een van de nieuwe gebouwen die bij het station zal komen is The Student Hotel. In andere steden heeft The Student Hotel al voor veel ophef gezorgd vanwege slechte huurcontracten en huurrechten. The Student Hotel biedt studenten namelijk geen huurcontract, maar een hotelovereenkomst. Zo’n hotelcontract is veel milder voor de eigenaar en biedt dus minder rechten aan de huurder. In Delft was het praktisch geen optie om The Student Hotel tegen te houden. Daarom hebben we samengewerkt met STiP en hebben we voor elkaar gekregen dat de nieuwe kamers die worden bijgebouwd voor The Student Hotel, niet worden meegenomen in het totale aantal studentenkamers in Delft. De komst van The Student Hotel heeft dus geen invloed om het aantal nieuwe studentenkamers dat de gemeente beloofd heeft. Daarbij ziet de gemeente en haar raad The Student Hotel ook echt als een hotel. Het concept van The Student Hotel is op zich ook prima: studenten die voor kortere tijd in Delft studeren en geen behoefte hebben aan de rompslomp van een kamer zoeken, kunnen terecht in The Student Hotel. Daarbij hebben wij nadrukkelijk bij de gemeenteraad aangegeven dat The Student Hotel een keuze is en moet blijven. The Student Hotel krijgt dan wel haar plek in Delft, maar de VSSD heeft ervoor gezorgd dat The Student Hotel er komt op haar voorwaarden.

Ben jij geïntrigeerd? Of overweeg je een bestuursjaar en lijkt de VSSD jou de juiste organisatie? Of wil je simpelweg nog meer horen over de VSSD en de inhoud van een bestuursjaar? Kom dan vooral langs! Interesselunch Interesseborrel

vrijdag 9 maart 2018 maandag 12 maart 2018

Komt het je beter uit om even te kletsen over de telefoon of wil je individueel een keer langs komen? Kan ook! Gooi dan een belletje of stuur een appje naar Jannieke (06 – 29 04 48 27)

27


De Tijdmachine Zonder verleden geen heden, dat weten we allemaal. De jaren die achter ons liggen hebben ons gevormd als persoon en hebben er voor gezorgd dat we zijn waar we zijn, en wie we zijn. Dit geldt voor een stad als Delft echter niet anders. In deze rubriek zoeken we uit wat speelde er in onze stad Delft, maar dan jaren geleden. Deze keer in de rubriek ‘Tijdmachine’ het jaar 1940. November 1940

Op 22 november 1940 werd door de Duitsers bekendgemaakt dat er Joodse hoogleraren ontslagen zouden worden, onder andere op de Technische Hogeschool in Delft (voorloper van TU Delft). Dit leidde tot verschillende protestacties op Nederlandse universiteiten. Op zaterdag 23 november werd in Delft geprotesteerd voor het gebouw voor Weg- en Waterbouwkunde waar men verwachtte dat professor Josephus Jitta zijn laatste college zou geven. Josephus Jitta was van joodse afkomst en was erg bekend onder de studenten. Ruim 500 studenten kwamen dan ook bijeen om demonstratief zijn laatste college bij te wonen. Dit ging echter niet door. Josephus Jitta kreeg geen toegang meer tot zijn college en de collegezaal was dicht. In de commotie die ontstond nam de 27-jarige Johan Barthold Frans van Hasselt het woord en hield een spontane protestrede.

28


Van Hasselt was de voorzitter van de studentenvereniging van civiele bouwkunde en was afkomstig uit een vooraanstaande familie die al vele ingenieurs had voortgebracht. In zijn rede protesteerde Van Hasselt tegen het ontslag van Joodse hoogleraren. Hij sloot af met de beroemde woorden, afkomstig uit het Evangelie van Mattheüs, ‘Zalig zijn zij die vervolgd worden om de gerechtigheid wille.’ Zijn rede maakte zoveel indruk dat erna via onderlinge gesprekken tussen de studenten werd besloten om te staken. Die staking kwam er op een grotere schaal dan ook maar iemand zich had voorgesteld. Op maandag 25 en dinsdag 26 november kwam er bijna geen enkele student naar de colleges, tot grote verrassing van de overgebleven hoogleraren. Van hogerhand werd druk uitgeoefend op de studenten om de staking te stoppen. Uit woede sloten de Nazi’s de universiteit en verboden alle studenten zich op een andere universiteit in te schrijven. Het was de eerste keer dat de Delftse studenten echt last kregen van de Duitse bezetting. Het zou helaas niet de laatste keer zijn. Hoewel in het voorjaar van 1941 de Technische Hogeschool heropend werd, werd het leven van de Delftse student niet makkelijker. In juli 1941 werd een Duitse agent dood gevonden. De twee hoofdverdachten waren de studenten Jan van Blerkom en Charles Hugenholtz. Zij werden gearresteerd en met hun nog heel veel andere studenten die banden hadden met de verzetsgroep waartoe van Blerkom en Hugenholtz toebehoorden. Een van de gearresteerde studenten was ook Frans van Hasselt, de student die een aantal maanden daarvoor de oproep tot staken had uitgesproken. Hij werd naar concentratiekamp Buchenwald meegenomen waar hij in september 1942 stierf. Op 27 oktober 1994 is naar hem het Van Hasseltplein in Delft vernoemd. Dat is ‘niet’ gebeurd. Zij zijn op de weg naar de vrijheid verdronken. Charles Hugenholtz sprong bij Gibraltar in het water vanuit een schip om hopelijk een Engels schip te paaien. Hij werd niet of te laat opgemerkt en verdronk helaas. Jan van Blerkom is helaas op de Noordzee omgekomen tijdens een poging om Engeland te bereiken. Uit dit verhaal kunnen we zien hoe erg de studenten betrokken waren met hun hoogleraren. Dat ze zelfs voor hen hun opleiding stop wilde zetten en het er voor over hadden om hun vrijheid in te leveren. Een heftige bladzijde uit de geschiedenis van Delft waaruit wij als studenten nu veel van kunnen leren. De affiniteit en het hart dat de studenten voor hun universiteit en docenten hadden is iets waar wij veel van kunnen opsteken.

29


Wil jij je jaar goed(koop) beginnen? Bestel nu je studieboeken, rekenmachine of schrijfwaren online! Ga gelijk naar vssdshop.nl Of bezoek onze winkel: Leeghwaterstraat 42, Campus TU Delft

Orakel maart  
Orakel maart  
Advertisement