Page 1

Zanna en Kaj bouwen een orgel


Orgelkids heeft een doe-orgel. Een orgel dat kinderen zelf in elkaar kunnen zetten. Dat is net een puzzel. En als je het goed hebt gedaan, kun je er echt op spelen. Kijk maar eens hoe Zanna en Kaj hebben dat hebben gedaan. Wil jij dit orgel ook eens bouwen? Vraag je juf of meester of ze Orgelkids willen uitnodigen op school. Kijk op de website www.orgelkids.nl


Stap 1: het raamwerk Eerst zetten we het raamwerk in elkaar. Daar komen straks alle onderdelen in.

Met houten pennen zetten we alles goed vast. Spijkers of schroeven hebben we niet nodig.


Stap 2: de toetsen

Daarna leggen we alle toetsen op volgorde. Er zijn bruine en zwarte toetsen. Als de lijn op de stokjes netjes doorloopt, dan klopt het.


Nu leggen we de toetsen in het raamwerk. Ze passen precies op en tussen de pennetjes.


Stap 3: de windlade

Boven de toetsen plaatsen we de windlade. Daar steken allemaal metalen haakjes uit. Elk haakje moeten we straks vastmaken aan de juiste toets.


Dit is echt een priegelwerkje. Elk haakje zit vast aan een ventiel in de windlade. Om de wind naar de juiste orgelpijp te sturen, moeten elk ventiel met een eigen toets verbonden zijn.


Zo, alles zit goed. Maar toch krijgen we nog geen geluid... Hoe komt dat?


Stap 4: de magazijnbalg O ja, er is wind nodig! Onder in het raamwerk zetten we een grote doos. Hierin komt straks de voorraad lucht voor het orgel. Het is net zoiets als de longen van een mens. Zo'n doos waar je wind in kunt bewaren, heet een magazijnbalg.


Stap 5: de balgen

Om de magazijnbalg met wind te vullen zijn twee blaasbalgen nodig. Die maken we er aan vast. Kunnen we nu muziek maken?


Stap 6: de slepen

Nee natuurlijk niet! De pijpen staan nog niet op de windlade. Maar eerst plaatsen we de slepen, een soort schuiven. Daarmee kun je kiezen welke rij pijpen er wind mag krijgen als je speelt.


Stap 7: de pijpenstok Boven op de slepen leggen we de pijpenstok. Hierin zitten alle gaten voor de pijpen. Die pijpen moeten we eerst nog wel even uitzoeken.


Stap 8: pijpen ordenen

Er zijn twee soorten: open en dichte pijpen. Die sorteren we. Daarna leggen we ze op volgorde van groot naar klein. Zo lijken het net twee panfluiten. Zanna denkt dat de kleine pijpen hoger klinken dan de grote. Wat denk jij?


Stap 9: pijpen plaatsen

We zijn er bijna! De pijpen passen heel precies in de gaatjes. Dat moet ook, want de lucht mag straks alleen ontsnappen via de pijpen.


Stap 10: orgel spelen

Whaw! Hij doet het echt!


En hoe zit dat nu met hoog en laag, Zanna? Het klopt! De kleine pijpen klinken hoger. En hoe zit dat met open en dichte pijpen, Kaj? De dichte pijpen klinken lager dan de open pijpen. Ook als ze even lang zijn.


Het doe-orgel is ontworpen en gemaakt door orgelbouwer Wim Janssen. De foto's zijn gemaakt door Koen van Andel. Dit boekje is samengesteld door Lydia Vroegindeweij. (c) 2013 Orgelkids Dank je wel Zanna en Kaj. Fijn dat jullie het orgel wilden uitproberen.


Meer weten?

Het Orgelkids doe-orgel is beschikbaar voor orgelprojecten in het onderwijs. Meer informatie hierover vind je op de website van Orgelkids www.orgelkids.nl. Of mail naar: lydia@orgelkids.nl

Zanna en Kaj bouwen een orgel  

Orgelkids heeft een doe-orgel dat door kinderen in elkaar kan worden gezet. Zanna en Kaj laten zien hoe dat werkt.

Zanna en Kaj bouwen een orgel  

Orgelkids heeft een doe-orgel dat door kinderen in elkaar kan worden gezet. Zanna en Kaj laten zien hoe dat werkt.

Advertisement