Page 1

Hofvijverhoning?

Bijen op het eilandje in de Hofvijver

Het gaat slecht met de bijen. Idee: bijenkasten op het eilandje in de Hofvijver, van waaruit de bijen uitvliegen over de Vijverberg, het Voorhout, de Paleistuin en het Haagse Bos, en terugkeren met nectar. Eventueel met beheer door een imker die er Hofvijverhoning van maakt. En onder het oog van de politiek: de Eerste Kamer en het Torentje van de ministerpresident kijken uit over de Hofvijver. De honingbij is belangrijk voor onze voedselvoorziening. Hij bestuift ongeveer 80 procent van alle geteelde voedselgewassen. Appelen, kersen en amandelen -om maar een paar voorbeelden te noemen- zouden zonder hulp van bijen nooit in de supermarkt liggen. Die nuttige bestuiving maakt dat de honingbij in Nederland een economische waarde van een miljard euro per jaar vertegenwoordigt. Maar het gaat slecht met de bijen. In ons land steeg de gemiddelde wintersterfte de afgelopen jaren van 10-15 procent naar 15-26 procent. En in andere Europese landen en de Verenigde Staten zijn de cijfers al niet veel beter. De Vrienden van de Hofvijver onderzoeken de mogelijkheid om de natuurlijke omgeving van het eilandje in de Hofvijver te benutten voor de huisvesting van bijen .

-

De Stichting Vrienden van de Hofvijver stelt zich ten doel: het belichten van de schoonheid en veelzijdigheid van de Hofvijver en omgeving het stimuleren van samenwerking tussen bewoners, instellingen en bedrijven in het gebied rond de Hofvijver het organiseren van culturele activiteiten rond de Hofvijver.

Stichting Vrienden van de Hofvijver www.hofvijver.net info@hofvijver.net


Referentiebeelden: stadshoning

Bijen op het eilandje in de Hofvijver? De Vrienden van de Hofvijver maken zich met vele anderen zorgen over de bijensterfte, die grote gevolgen kan hebben voor de voedselvoorziening en het ecosysteem. GeĂŻnspireerd door lokale initiatieven in Den Haag, zoals het project Solitaire bijen in Duinoord van de werkgroep 'Groen Duinoord', onderzoeken de Vrienden de mogelijkheid om de natuurlijke omgeving van het eilandje in de Hofvijver te benutten voor de huisvesting van bijen.

Stadshoning van landgoed Clingendael, Den Haag

In Duinoord is men een zoektocht gestart naar solitaire inheemse bijen, met zogenaamde bijenhotels: boomstamschijven met gaten van verschillende maatvoering waarin de bijen hun nest kunnen maken. Het eerste bijenhotel is geopend op het Sweelinkplein. Door op het eilandje bijenhotels op te hangen of bijenkasten te plaatsen, zullen de leefomstandigheden van de bijen hopelijk verbeteren. Het project Solitaire Bijen kwam tot stand onder supervisie van de Haagse Natuurbeschermings-organisatie AVN (www.avn.nl) en dankzij financiĂŤle ondersteuning van Fonds 1818. De Vrienden van de Hofvijver nemen dit project als voorbeeld en zoeken samenwerking met de werkgroep 'Groen Duinoord', de Haagse Natuurbeschermingsorganisatie AVN en Imkersvereniging Den Haag en omstreken. Deze flyer (april 2011) markeert het begin van ons project. Wanneer zullen we kunnen genieten van de eerste Hofvijverhoning?

Stadshoning uit de Tolhuistuin, Amsterdam

Stichting Vrienden van de Hofvijver, Werkgroep Hofvijverhoning, Eelco van der Waals, secretaris

Hofvijverhoning?  

Het gaat slecht met de bijen. Idee: bijenkasten op het eilandje in de Hofvijver, van waaruit de bijen uitvliegen over de Vijverberg, het Voo...

Hofvijverhoning?  

Het gaat slecht met de bijen. Idee: bijenkasten op het eilandje in de Hofvijver, van waaruit de bijen uitvliegen over de Vijverberg, het Voo...

Advertisement