Page 1

HOFVIJVER BULLETIN Stichting Vrienden van de Hofvijver - www.hofvijver.net – info@hofvijver.net Bulletin van de Vrienden van de Hofvijver – Jaargang 1, nummer 1, februari/maart 2011

Vrienden van de Hofvijver van start in Haags Historisch Museum

Het eilandje in de Hofvijver heeft eindelijk een naam: Hermance Schaepmaneiland

Op 23 oktober 2010, Dag van de Haagse Geschiedenis, hebben de Vrienden van de Hofvijver zich gepresenteerd voor een goed gevulde Schutterszaal in het Haags Historisch Museum aan de Hofvijver.

Bij de start van de Vrienden doopte bestuurslid en regisseur Johan Doesburg het eilandje in de Hofvijver om in het Hermance Schaepmaneiland. Vervolgens bood hij het naambordje aan aan het Haags Historisch Museum, waar het een plek krijgt bij het portret dat Dick Stapel (eveneens bestuurslid, portretschilder) van Hermance maakte, hieronder te zien op deze pagina.

Diana Timmer heette de aanwezigen welkom namens het museum. Eelco van der Waals, secretaris van de Vrienden, sprak een welkomstwoord en stelde de leden van het bestuur, de jury van de Hofvijver Poëzieprijs en het Comité van Aanbeveling voor. Schoonheid en veelzijdigheid De Vrienden van de Hofvijver stellen zich ten doel: – de schoonheid en veelzijdigheid van de Hofvijver en omgeving belichten, – de samenwerking tussen bewoners, instellingen en bedrijven in het gebied stimuleren, – culturele activiteiten rond de Hofvijver organiseren.

Uitgave van de Stichting Vrienden van de Hofvijver Secretariaat : Lange Beestenmarkt 148, 2512 EJ Den Haag website: www.hofvijver.net, e-mail info@hofvijver.net Contributie: particulieren € 15, huisgenoten € 10, bedrijven/instellingen € 30 per jaar. Aanmelding per e-mail of door het downloaden van een aanmeldformulier van de website. Betalingen: Rabobank Korte Vijverberg rekening nr. 1590.30.277 t.n.v. Stichting Vrienden van de Hofvijver, Den Haag. De Stichting Vrienden van de Hofvijver is een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI), giften zijn aftrekbaar voor de inkomsten- of vennootschapsbelasting.

Hermance Schaepman Hermance Schaepman zien wij als onze voorgangster. Iedereen die met de Hofvijver en de binnenstad te maken heeft (gehad) kent haar, met haar baret en de onverzettelijkheid waarmee ze veel voor elkaar kreeg. Ze hield een parkeergarage tegen onder de Hofvijver en initieerde kunstprojecten in en rond de Hofvijver, zoals Hofvijver in Poëzie en Beeld (2002). Wij hebben het gemeentebestuur van Den Haag verzocht deze symbolische naamgeving te bekrachtigen.

Bestuur op de foto met Hermance Op de foto hiernaast: notaris René Prins (van Pels Rijcken) met het nieuwe bestuur van de Vrienden van de Hofvijver onder het portret van Hermance Schaepman: v.l.n.r. (René Prins), Frank Oranje, Eelco van der Waals, Dick Stapel, Stef de Niet, Johan Doesburg en Frederick Linck.

Hofvijver Bulletin – Jaargang 1, nummer 1– februari/maart 2011


Vereerd: Comité van Aanbeveling Wij zijn zeer vereerd in ons Comité van Aanbeveling te verwelkomen: – Jacqueline Biesheuvel-Vermeijden, Griffier van de Tweede Kamer der Staten-Generaal; – Bernard Bot, oud-minister van Buitenlandse Zaken; – Dick Brongers, directeur van Pulchri Studio; – Frans Engering, oud-ambassadeur in Zuid-Afrika, oud-permanent vertegenwoordiger bij de OESO; – Pierre Heijnen, oud-wethouder Onderwijs van Den Haag, Tweede Kamerlid; – Frits Huffnagel, oud-wethouder van Amsterdam, oud-wethouder (citymarketing) van Den Haag; – Frans van der Leeuw, zakelijk leider van de New Dutch Academy, het Haagse barokorkest; – John Sillevis, oud-hoofdconservator van het Haags Gemeentemuseum.

Prof. Wim Willems over Binnenhof en Hofvijver

Vrienden van de Hofvijver welkom in Haags Historisch Museum Namens het Haags Historisch Museum heette Diana Timmer, Hoofd Publiekszaken, de aanwezigen bij de start van de Vrienden van de Hofvijver welkom. Zij sprak de hoop uit op lange en nauwe samenwerking. Aan ons zal het niet liggen. Wij beschouwen het Haags Historisch als onze uitvalsbasis aan de Hofvijver. Achter Diana Timmer, die de door ziekte verhinderde directeur Antoinette Visser verving, het schilderij Gezicht op 's-Gravenhage (1650) van Jan van Goyen, één van de topstukken van het museum.

Nieuw: Hofvijver Poëzieprijs Na de officiële presentatie van de Vrienden van de Hofvijver hield prof. Wim Willems een lezing met als titel De beeldvorming van het Binnenhof. Aan schoonheid en geschiedenis ontbreekt het niet op het Binnenhof en rond de Hofvijver, iconen van onze identiteit als natiestaat. Toch lijkt het volgens Wim Willems alsof de inwoners van Den Haag niet met gepaste trots denken over het historische hart en de oorsprong van hun stad. Zoals bijvoorbeeld Amsterdammers dat in zijn ogen wél doen. Wim Willems schetste de betekenis van het Binnenhof aan de hand van vijf thema ’s en kwam tot de conclusie dat het Binnenhof niet kan worden beschouwd als een bindend historisch symbool. Of dat ook werkelijk voor alle Hagenaars zo is? Daar kun je van mening over verschillen. Voor de Vrienden van de Hofvijver vallen rond Binnenhof en Hofvijver nu juist de geschiedenis van onze stad en van ons land samen. Bijvoorbeeld in de beelden die er te zien zijn, waarover meer op de achterpagina over onze in voorbereiding zijnde Beeldenroute rond de Hofvijver.

De Hofvijver Poëzieprijs is een nieuwe jaarlijkse Haagse literaire prijs, die in 2011 voor het eerst zal worden uitgereikt. De prijs is een initiatief van de Vrienden van de Hofvijver. De prijs bestaat uit een eigen bundel in de reeks Verse Voeten van De Witte Uitgeverij en een kunstwerk. Het thema van de eerste Hofvijver Poëzieprijs is eiland. Deelname staat open voor alle dichters in het Nederlandse taalgebied. Gezien het thema hoopt de jury dat ook dichters van overzee (Suriname, de Antillen) meedingen naar de prijs. De in te zenden gedichten mogen niet eerder zijn gepubliceerd en moeten onderdeel uitmaken van een cyclus. Hiermee is de Hofvijver Poëzieprijs de eerste cyclusprijs van Nederland. Meer over de Hofvijver Poëzieprijs op de website: http://hofvijverpoezieprijs.blogspot.com Inzenden is mogelijk tot 1 april 2011 met een beknopte bio/bibliografie via ons e-mailadres info@hofvijver.net. De jury bestaat uit Theo Monkhorst, Will van Sebille, Ruud Hisgen, Joris Voorhoeve (juryvoorzitter) en Eelco van der Waals (secretaris).

Hofvijver Bulletin – Jaargang 1, nummer 1– februari/maart 2011


Mr. Rupert van Heijningen vertelde op 17 februari zeer onderhoudend over De kunst van de vervalsing, het proces tegen meestervervalser Han van Meegeren en over kunstkenner Abraham Bredius, die een nieuwe Vermeer ontdekte die helemaal niet op een echte Vermeer leek.

John Sillevis, oud-hoofdconservator van het Haags Gemeentemuseum, deed bij de start van de Vrienden van de Hofvijver de suggestie om een eigen Salon te beginnen. “Want een salon is zo Haags en mensen vinden het leuk om elkaar regelmatig te ontmoeten”. Die suggestie hebben we ter harte genomen, en met succes. Op donderdag 18 november gingen wij als bestuur bij de eerste Hofvijversalon in gesprek met de aanwezige Vrienden over de Salon en de activiteiten voor het nieuwe jaar. Op donderdag 16 december was Simon Murphy, dirigent en artistiek leider van de New Dutch Academy (het Haagse Barokorkest) onze gast. Hij vertelde zeer geïnspireerd over de muziek die in de 18e eeuw werd gespeeld en gecomponeerd rond de Hofvijver. Meer over de New Dutch Academy op de website www.newdutchacademy.nl. Daarmee zat het ritme erin: iedere derde donderdag van de maand bij Pulchri Studio, van 17.00 tot 18.30 uur in de sociëteit (en indien beschikbaar, in de Louis XV-zaal). Alleen in juli en augustus is er geen Salon. De toegang is vrij en drankjes zijn voor eigen rekening. De opzet – een inleiding over een cultureel onderwerp en gelegenheid elkaar aansluitend te ontmoeten – blijkt aan te slaan, gezien de opkomst en het aantal vaste bezoekers na vier salons. Op 20 januari was schrijver en dichter Theo Monkhorst te gast, die tijdens een zeer geanimeerde bijeenkomst vertelde over zijn recente roman Vuil bloed en een gedicht voordroeg uit de cyclus Hemel en aarde in Afrika waar hij aan werkt, en waaruit hieronder de eerste vijf regels. Volg Theo op www.monkhorst-verhalen.nl. waar alles heden is geen morgen alleen ochtend als de grote gouden doder levenwekkend opstaat en alles wekt of voor de nacht de wereld inpakt in zijn schaduw licht de plaats inneemt van tijd dood onbekend is alleen sterven een naam heeft ontbreken ontbreekt

Ooit geweten dat Bredius Vermeers Meisje met de parel voor 2,50 gulden kocht bij het Haagse Venduehuis? Of dat Van Meegeren tijdens het proces tegen hem na Prins Bernhard de populairste Nederlander was? Als toegift werden op 17 februari de Gedichten over de Hofvijver gepresenteerd die onze (Facebook)vrienden voor Gedichtendag 2011 schreven. Zie het bericht daarover op de volgende pagina. Op 17 maart is fotograaf Martijn Piët van fotosite DitisDenHaag.nl onze gast. Wat beweegt hem om vrijwel iedere dag een foto van Den Haag te maken? Waar richt hij zich op? Hoe gaat hij te werk? Deze en andere vragen komen zeker aan bod met voorbeelden van zijn prachtige werk. Verder in deze Salon: bekendmaking van de winnaar van de door de Vrienden van de Hofvijver georganiseerde Wedstrijd voor telefoonfoto's van en rond de Hofvijver. Meedoen kan nog tot 12 maart. Kijk voor de voorwaarden en de ingezonden (telefoon)foto's op de website http://hofvijverfotos.blogspot.com. Donderdag 21 april vertelt Stef de Niet (bestuurslid van de Vrienden) het spannende verhaal van de verwerving van Mondriaans laatste schilderij Victory Boogie Woogie voor het Haags Gemeentemuseum. En op 19 mei hebben we beeldhouwer Ivo Coljé te gast, maker van het beroemde beeld Haagsch Jantje aan de Hofvijver. We verzamelen (17.00 uur) bij Pulchri en lopen dan gezamenlijk naar de Vijverberg, om daarna weer terug te keren voor een glaasje in de sociëteit van Pulchri. Op 19 mei presenteren we in de Salon ook de eerste opzet van de Beeldenroute rond de Hofvijver, samengesteld door de Vrienden van de Hofvijver. De Hofvijversalon slaat duidelijk aan; John Sillevis had gelijk. Dus kom naar de Salon en neem gerust een vriend(in), kennis of collega mee! Noteer alvast de data voor de rest van het jaar: 17 maart, 21 april, 19 mei, 16 juni, 15 september, 20 oktober, 17 november en 15 december. Meer op de website http://hofvijversalon.blogspot.com.

Hofvijver Bulletin – Jaargang 1, nummer 1– februari/maart 2011


Als reactie stuurden 21 dichters een gedicht in, waarvan hier het gedicht Hofvijver van Diana Ozon: HOFVIJVER Omkaderde vijver: Hollandse ijver De haringman leegt er zijn emmer in Een teddybeer probeert te verdrinken Op de bodem ligt al eeuwen een ring

Komt het doordat (zie Wim Willems) het historische hart van Den Haag geen duidelijke signatuur heeft dat Hagenaars er niet trots op zijn? Wie zal het zeggen, feit is dat het gebied rond Binnenhof en Hofvijver geen eigen naam en karakter heeft, of liever gezegd: had. Want daar komt verandering in. Het mooiste deel van Den Haag hebben wij bestempeld tot Hofvijverkwartier, gelegen te midden van Buurtschap 2005, Hofkwartier, Spuikwartier en Wijnhavenkwartier. Op het logo hierboven is het gebied (voor Hagenaars en wie hier ooit woonde) duidelijk te zien. Om het Hofvijverkwartier zichtbaar te maken en om partijen rond de Hofvijver bij dit initiatief te betrekken hebben we gekozen voor een website, of beter: portalsite: www.hofvijverkwartier.nl. De opzet is om dit deel van het centrum als één geheel te presenteren en de veelzijdigheid ervan te laten zien. Die veelzijdigheid is niet gering: 16 culturele instellingen van naam en faam, waarvan op de website het volledige programma-aanbod te zien zal zijn, naast signalementen van echt Haagse winkels en horeca-etablissementen. Bij de ontwikkeling van de site werken wij samen met PDC Informatie Architectuur, die onder (veel) meer de website verzorgt voor de Eerste Kamer. Als voorloper op de site is het weblog www.hofvijverkwartier.nl in de lucht, waarop nu al duidelijk te zien is wat er rond de Hofvijver allemaal te doen, bekijken en beleven valt. Cultuur rond de Hofvijver: Gotische Zaal, Pulchri Studio, Koninklijke Schouwburg, Het Nationale Toneel, Haags Historisch Museum, Museum De Gevangenpoort, Het Mauritshuis, Schilderijenkabinet Galerij Prins Willem V, Museum Bredius, Theaters Diligentia/Pepijn, Literair Theater Branoul, De Kloosterkerk, Pathé Buitenhof (filmhuisprogramma), Campus Den Haag, Montesquieu Instituut, Huis van Europa.

Gedichtendag 2011 Donderdag 27 januari was het weer Gedichtendag. Op Facebook (bijna 1200 vrienden) riepen wij dichters op om in dit kader een gedicht over de Hofvijver te schrijven. De gepubliceerde gedichten brachten we onder de aandacht van Gerdi Verbeet, voorzitter van de Tweede Kamer, die op Gedichtendag de plenaire vergadering van de Kamer opent met het voorlezen van een gedicht.

In de regen in de schemering zit een jongen op een bank naast zijn fiets Hij luistert naar een sportuitzending Blijkbaar wacht hij tevergeefs op iets Eenzaam brandt licht in het Torentje weerspiegelt over het zwarte water Onder het raam ligt een sloep klaar voor het vlaggen op het eilandje ‘Wat een enorm spaarbekken,’ lacht de toerist in de bus bij het langskomen ‘Speciaal voor de regering en er heerst in dit land geeneens droogte’

Wandeling: Beeldenroute Hofvijver De Vrienden van de Hofvijver werken aan de voorbereiding van de Beeldenroute Hofvijver, een wandeling langs de beelden en gedenktekens in het gebied rond de Hofvijver: Plein, Binnenhof, Buitenhof, Plaats, Vijverberg en Voorhout. Enkele voorbeelden: Willem van Oranje (Plein) van Louis Royer, Willem Drees (Buitenhof) van Eric Claus, Johan de Witt (Plaats) van Frederick Engel Jeltsema en Haagsch Jantje (Lange Vijverberg) van Ivo Coljé.

Boek: Zalen rond de Hofvijver Nergens in Nederland liggen zoveel prachtige zalen bij elkaar als rond de Hofvijver. Zoals op de foto hiernaast de Noenzaal, onder de vergaderzaal van de Eerste Kamer en met uitzicht op de Hofvijver. Andere bekende zalen zijn de Ridderzaal, de Trêveszaal, de Gouden Zaal (Mauritshuis), de Mesdagzaal (Pulchri Studio) en de Kloosterkerk. Eveneens in voorbereiding bij de Vrienden is een fotoboek met begeleide teksten over de geschiedenis en het gebruik van de zalen. Wilt u op de hoogte blijven over deze uitgave? Stuur een mailtje naar info@hofvijver.net met als onderwerp “Zalen”.

Hofvijver Bulletin – Jaargang 1, nummer 1– februari/maart 2011

Hofvijver Bulletin jaargang 1, nummer 1  
Hofvijver Bulletin jaargang 1, nummer 1  

Hofvijver Bulletin, jaargang 1, nummer 1, februari/maart 2011

Advertisement