Page 1


mei 1712 Nadat in 1685 de Franse koning het Edict van Nantes herriep, vluchtten 50000 Hugenoten uit Frankrijk, onder andere naar Nederland. Zo ook Nicolaas Chevalier.

Sinds 1661!

Leiden (1686)

Amsterdam (1689)

Utrecht (1703)

1 Juni 1661 werd

Nicolaas Chevalier

geboren in het Franse Sédan.

Vestigingen in Nederland

Kijken = Kopen!

door: Pascal Oost, research: Het Utrechts Archief Ter gelegenheid van de opening van mijn kabinet geef ik herdenkingspenningen uit...

Chevalier was “boekhandelaar, uitgever, handelaar in munten en verzamelaar van oudheden en rariteiten”. In 1691 opende hij een“Chambre de Raretez” waar hij bijzondere voorwerpen vertoonde en verkocht. Na zijn verhuizing naar Utrecht zocht hij daar ook ruimte voor zijn verzameling. Vanaf 1710 gaf hij in Utrecht een twee-wekelijkse krant uit: “Journal d’Utrecht”.

... die penningen stel ik tentoon in mijn kabinet... ... en daarvan doe ik verslag in mijn eigen krant!

Kopen?

Spaar Ze Allemaal!

Van 1712-1715 Viert Utrecht de Vrede-Voordeel-Weken!Doe Mee & Pak Klinkende Munt!

Utrecht maakte geschiedenis en Chevalier pikte zijn graantje mee. Hij maakte prenten, sloeg herdenkingspenningen en gaf een gids uit die de Utrechtse bevolking liet kennismaken met alle deelnemers aan de vredesonderhandelingen. Wil jij één Duc d’Ossone ruilen tegen twee Comtes de Tarouca ?

Senhor Embaixador! Wat een verrassing om u op dit Bal Masqué te treffen!

Alle Dagen Feest!

Een woordje voor de lezers van Journal d’Utrecht? Kunt u ze mijn rariteitenkabinet aanbevelen?

Profiteer

Merda! Chevalier! Hij heeft mij herkend!

Tussen de onderhandelingen door zorgden de buitenlandse diplomaten in Utrecht voor allerlei vertier: ze hielden exorbitante feesten, er waren diverse voorstellingen, het was party-time! Nicolaas Chevalier deed er smeuïg verslag van in speciale feestbeschrijvingen.

Chevalier!

De Inktpot, Het Utrechts Archief, Vrede van Utrecht

Alles Moet Weg!

Niet iedereen was blij met Chevaliers gesnuffel en geschrijf. In 1712 kreeg hij opdracht van de Statenvergadering om zijn rariteitenkabinet te sluiten. Zijn krant Journal d’Utrecht kreeg in 1713 een verschijningsverbod. Een paar jaar later verhuisde hij terug naar Amsterdam, waar hij in 1720 overleed.

Vrede van Utrecht Stript  
Vrede van Utrecht Stript  

van december 1711 tot en met april 1713

Advertisement